Transcribe your podcast
[00:00:01]

Dit is een podcast van NPO Radio 2 en Caro en VRW, een bijzondere reeks afleveringen van 30 minuten rouw deze week met u. Een zwart zwart randje dus. Speciaal voor de KWF collecte week op NPO Radio 2 ga ik elke dag in gesprek met een BRM die een dierbare verloren heeft aan deze verschrikkelijke ziekte? Vraagt Roelof Hemmen. Tien jaar geleden alweer overleed zijn echtgenote Marjon aan de gevolgen van kanker. En sinds een aantal jaar is hij vriend van KWF. Roelof, dankjewel voor het komende.

[00:00:30]

Vaak heel moedig dat jij dat durft. Dank voor de uitnodiging en dank dat je aandacht besteedt aan KWF en kanker. Dat is hartstikke goed. Waarom is dat goed? Omdat één op de drie mensen erdoor getroffen wordt, ermee te maken krijgt. Iedereen verliest iemand. Het is helemaal niet bijzonder dat iemand iemand verloren heeft aan kanker. Het overkomt bijna iedereen. Je weet hoe het werkt. Nou ja, je hebt net je wekker gezet. Vier schitterende werken heb ik ook thuis in de keuken.

[00:01:01]

Dit is de podcast van Ruud de Wild. Speciaal voor de KWF collecte week gaat Ruud in gesprek met Roelof Hemmen. Dit is 30 minuten met een zwart randje. Even te duchten langer dan tien jaar geleden. Roelof Hemmen. Uhm. We kennen jou als de serieuse nieuws meneer en euh van BNR. En nu van de ochtendshow bij Radio 5 Jacht. Uhm, wie was jij als je als jongetje van tien? Buitenspelen? Euh, jongens of 10 buitenspelen, zeilen, wonen in de polder in de Hoeksche Waard buitenkanten polder jongetje.

[00:01:39]

De Hoeksche Waard ligt onder Rotterdam voormalig eiland Man, b. B. B. B. B. En een eerste hele polder jongetje van het platteland. Dan echt harde. En nog steeds ik ben ik. Ik ben ook weer terug naar het platteland. Wij wonen nu in Brabant, in een klein dorpje aan de rand van een klein dorpje. Oud boerderijtje. Ja, ik vind dat fijn. Heb je dat nodig? De ruimte. Ik heb groen nodig en een beetje meer ruimte dan de stad geeft.

[00:02:06]

Ja, dat had een tegenovergesteld idee. Heb ik dan van jou? Euh. Ik ben een nieuwe man. Die staat in de wereld. Je werkte op drukke plekken veel mensen om je heen. Heb je dat dan nodig? Ik denk dat dat een tegenwicht is. Ja, ik. Ik kan uren buiten zijn. Heerlijk. En dan zeilen. Je het goed thuis. Ja, wat het zeker. Wat goed. Ja, niet extreem goed, maar gewoon goed.

[00:02:28]

Maar van dat hele goeie bouwwerk. Hij heeft zijn hele leven voor Unilever gewerkt. Nee, we hadden het absoluut goed uit je eigen boot. Pootte was een heel klein bootje. Waar komt die liefde? Waar is het al als je bij het water woont? De zee is dat. Daar komt dat aanwaaien. Letterlijk. Eigenlijk vooral door mijn vader die zei euh, ik ga. Ik ga jullie op Seilles, doe je broertje en ik. En nou, dat vond hem hartstikke leuk.

[00:02:51]

Kocht in een klein zeilbootje. Fantastisch windsurfen ook. En later ook nog heel lang een catamaran gehad. Samen met mijn broer op het strand van Wassenaar, die we elk weekend zeilen van Murray's catamaran. Geweldig, maar dit klinkt allemaal heel, heel bijna elitair. Zeilen Wassenaar? Ja, wij wel bij Woolley in Zoetermeer. Euh, later was misschien moeder op het strand en die boot lag daar gewoon. Die lag daar op het strand en was één van de plekken die het dichtst in de buurt was.

[00:03:24]

Daar elitair geloof ik niet. Je gelukkig? Euh ja ja. De ja en nee. Het was daar goed zoals iedereen waar in mijn jeugd mijn jeugd natuurlijk ook troebelen. Moeder die wegging. Moeilijk. Dat was wel naar. Maar ik had een heb een fantastische vader die dat geweldig opving. Ja, daar hoor je natuurlijk wel ja. Je wordt. Je krijgt u wel een klap van de molen. Op een andere manier nog verder blij mee. Heel erg blij.

[00:03:54]

Heb je elke dag contact, maar niet elke dag, maar wel vaak. We zien mekaar ook vaak. Euh, we drinken graag graag een paar glazen goeie wijn. We eten graag samen en we hebben de afgelopen jaren. Ik weet niet of dit nu weer gaat doen, maar de huurder, die andere een zeiljacht in Zeeland. En dan gingen we met z'n drietjes. We hebben er toch altijd wel een beetje blij zijn bij? Wat doe je zelf die kelder?

[00:04:15]

Hij laat zich laat varen. En wie zie komen om je heen als je als je daar in de Hoeksche Waard bent?

[00:04:25]

Vader, vriendjes en vriendinnetjes. Ik was heel veel, heel veel. Euh, euh. Elders. Want mijn vader was drunken. Mijn moeder was weg toen ik elf was natuurlijk. Die heb ik niet meer gezien. En zeker wel. Ja zeker wel. Zeker wel. Dat is. Ik heb er een aantal jaren niet gezien. Euh, dat dat was. Ehm, dat is moeilijk als een kindje. Kindje elf. Mijn broertje was nog jonger. Uhm, maar later is dat goed gekomen.

[00:04:50]

Helaas overleed. Het is wel goed gekomen. Ja ja zeker. Ik heb haar weer teruggevonden en euh, je bent dan bent je vader met je broer. Dat was het. Euh ja. En een euh en stiefzusje ook. En jij zei uhm, of ik vergeten was je gelukkig? Ja en nee. Iedereen heeft natuurlijk zijn dingen. Maar waar heb je een gelukkige jeugd gehad? Ja zeker? Zeker jaren. De hiccup die ik noemde natuurlijk. En wanneer kwam de drang om alles van het nieuws te weten?

[00:05:19]

Toen ik een jaar of zestien was, ik ik. Ik had een gevoel dat ik de wereld moest zien. Euh. En ik wilde dus vrachtwagenchauffeur worden. Nou, ik ben eigenlijk wel blij dat dat niet geworden is. Ik had toen een vriendinnetje en haar vader was de. De chef journalist van de van het lokale krantje in Oud-Beijerland ook weer in die Hoeksche Waard. En ik keek zo tegen die man op. Die stond overal vooraan. Die was een wilde man met een grote baard, een spijker pakken en een klein hondje.

[00:05:44]

Een hele grote auto. En die stelde aan iedereen vragen. Die in de kroeg kende, iedereen hem en hij kende iedereen. En ik dacht dat wil ik ook. Had hij had de zaakjes voor mekaar. Dat vond ik wel. Hij was journalist, hij vroeg alles wat hij wilde weten en hij was een vrije geest. Mooi. Uhm, toen. Nou ja, dat heet dat. Dat gevoel is me is me altijd altijd bij me gebleven. Het is storend dat dat euh.

[00:06:09]

Het vak journalistiek euh. Niet helemaal meer zuiver op de graat is. Dat vind ik verschrikkelijk. Nou, het vak is niet saai. Is nog wel zuiver op de graat. Nou ja, niet alles. Ja maar ja, hier begint het probleem al. Wat is een journalist? Iedereen kan zich journalist noemen. Wat ik heel moeilijk vind is de Uhm. Is dat. Uhm feite niet meer zo belangrijk zijn dat een mening gelijkstaat aan wat iemand ervan vindt die er 10 jaar voor gestudeerd heeft?

[00:06:40]

Stuk over korona gaat. Ik vind dat heel moeilijk. Ik vind ook heel moeilijk dat ik niet meer zomaar serieus genomen wordt als journalist. Uh. Dat je na dat dat iemand gewoon kan zeggen ja, bewijst dat dan maar eens. Euh, in plaats van dat je aanneemt dat dat er gerenommeerde instituten in onze samenleving zijn waar je misschien wel een beetje meer vertrouwen in zou kunnen hebben dan veel mensen nu hebben. Ik schrok er ook van toen een tijdje geleden Trouw een groot onderzoek publiceerde waaruit bleek dat één op de tien Nederlanders in complot theorieën geloof ik.

[00:07:18]

Ik vind dat toch moeilijk, want dat plaatst een grote groep mensen, hele grote groep mensen toch in een soort bubbel die ja, die wel die bij mij weg drijven eigenlijk. Ik vind dat ik het meer geworden. Ja, zeker omdat we niet meer kunnen vertrouwen is dat het niet meer willen vertrouwen. Misschien hebben journalisten ook wel niet voldoende hun best gedaan om het vertrouwen te houden. Een keurmerk kan komen. Ja, dat is dat je dat je journalist bent.

[00:07:46]

Als iemand er een stempel op zet, zet er dan een stempel op de Nederlandse Vereniging van Journalisten van Journalisten of bedenk een ander platform. Maar daar komt een soort ballotage voor journalisten, terwijl de essentie voor journalistiek is. Vrijheid van meningsuiting. Ik vind dat. Ik vind dat moeilijk. Dat is ook de reden dat het nooit gebeurd is. Een ethische onderscheiding dan? Of een diploma? Ja, maar dan nog. Wie bepaalt dat? Kijk ik? Uhm.

[00:08:14]

De discussie gaat eigenlijk veel meer over. Wat is een feit? Ten opzichte van een mening dat je uh als je laatst was er toch die die vlogger of die uh Instragram. Maar die zei van ik heb me ila. Het was Doutzen Kroes geloof ik. Nee, die had zich verdiept. Die had zich verdiept in Corona. Klopt enkele uren gegoogeld. Dat schreef ze ook gewoon op en daaruit bleek dat het allemaal wel meeviel. Dat weet jij wel.

[00:08:39]

Mag ik jou boos? Ja, een beetje weld is de onwetendheid en de zelfoverschatting die mij zorgen baart. En wat me ook zorgen baart is dat zo iemand. Tienduizenden honderdduizenden volgers, een miljoen miljoen die dat allemaal gewoon, maar dan misschien wel slikken. Elk geval een deel daarvan een groot deel toch handelt. Ze wordt behoorlijk serieus genomen hoor. Maar zolang jij het maar niet zegt kun je wel goed denken als hij het zich prima. Ik vind dat hij het recht heeft om alles te zeggen wat ze wil, dat dat volkomen duidelijk zijn.

[00:09:08]

Maar wat? Maar waar ik jou ook wel ergens boos dat jij vind van jou? Maar ja, hoe kan je zo onwetend willen zijn? Ik denk dat je dat je als je t als je denkt dat een paar uur goebel. Gelijkstaat aan een universitaire opleiding en jarenlang van onderzoek Kijk de wetenschap. Uhm. B bestaat uit elkaar evalueren op basis van feiten. Je doet een onderzoek, je gooit het in de leeuwenkuil en andere wetenschappers trekken het helemaal uit mekaar.

[00:09:37]

En als ze geen fouten kunnen vinden, dan heb je t goed gedaan. En dan is dat gewoon een feit voor de toekomst. En uhm, als je dat vergelijkt met iemand die een paar muggenziften goederen en dan een theorie bedenkt of die die mevrouw Janet Özer baart. Die hele documentaires maken er 11 miljoen mensen naar kijken waarvan ik denk het waar is hier het bewijs? Waar is hier de wetenschap? Die mensen belagen of niet? Nee, nee, nee.

[00:10:01]

Maar ik heb me een tijdje geleden wel gerealiseerd. Dat moet weten wat er aan de hand is op dat vlak. Goh, om om het. Ik probeer het ook echt te snappen. Wat is het? Het heeft natuurlijk te maken met een ongerustheid die veel mensen hebben. Een gebrek aan vertrouwen, de hele polarisatie met de ontgaat een enorme scheiding in onze samenleving, wat ik eigenlijk wel erg vind. Waar komt dat door social media? Is dat denk ik?

[00:10:28]

Voor belangrijk? Dat is heel makkelijk te verspreiden. Euh. Maar het is misschien ook de de tijd waarin wij leven. Kunnen we dat nog terugdraaien? Nee, ik nou dat. Nee, dat kun je niet terugdraaien, maar ik hoop en verwacht dat het vanzelf over zal gaan dat we wennen aan aan het idee dat niet alles wat word je voorgeschoteld krijgt waar is. En je moet de krant lezen met het nodige wantrouwen. Maar je moet ook het internet lezen.

[00:10:54]

Met als verontrustend dat een van de beste nieuwslezers van Nederland dit vertelt. Hoe bedoel je bent? Je bent uh en een RTL nieuwslezer geweest. Euh, je doet de vijf, zegt de ochtendshow nu als de nieuws anker. Je bent honderd jaar bij BNR. Ik bedoel, het zijn allemaal instanties. Uh jaar. Daarmee bedoel ik het ANP. Uhm. Dat zijn alle instanties waarvan ik denk. Uhm, die zijn toch ook betrouwbaar? Hoop ik? Ja, ik vind van wel.

[00:11:24]

Ik vind van wel. Uhm, ik weet zeker dat veel mensen het mee eens zijn, maar wat jammer is kijk, ik heb zelf altijd. Ik probeer altijd wel uit te stralen je af en toe wel ons best om ervoor te zorgen dat we de feiten zoveel mogelijk op orde hebben. En ik weet ook wel dat we fouten maken. Natuurlijk maken we fout. Ik kan niet euh, heel veel nieuwsberichten maken en geen fouten maken. Want je weet natuurlijk niet alles van alles.

[00:11:49]

Euh, maar t. Zelfs het kleine beetje vertrouwen dat dat je ook van je best doet om niet schromelijk te overdrijven om het bij het rechte eind te hebben. En dat vind ik wel belangrijk. Vind dat je dat ook voor journalisten mag vragen. Doe gewoon je best. Ga keer op je bek en erkennen tap. Probeer het dan gewoon weer goed te doen. Probeer dat vertrouwen terug te winnen. Misschien is dat ook wel waarom jij vriend van kameraad geworden?

[00:12:13]

Zoals je vertelde is mijn vrouw Marjon overleden bijna 10 jaar geleden en ik ik. Ik zie mezelf nog bij de dokter staan. Haar artsen staan. Nadat hij was overleden. Van de terugkom gesprekje hadden we toen een fantastische dokter. En ik zei tegen hem Ik wil iets doen om jou en al jouw collega's te helpen. Op een of andere manier nadien dit jaar na diens overlijden. Wat ik had natuurlijk. 5 jaar lang gezien hoe geweldig die mensen in het Antoni van Leeuwenhoek.

[00:12:41]

Want daar naar. Daar waren wij. Hoe geweldig die mensen waren, hoe ze hun best deden. En ik wilde dat een beetje helpen. Kun je mij even meenemen naar het van kanker, maar meenemen naar na het moment dat hij ziek werd? Wat? Hoe hoorde je dat? Hoe Saget zelf of kregen te horen? Nazarethse. Het begon met vage klachten, begon met een probleem aan de baarmoeder, een operatie waarbij de kanker ontdekt werd. En eigenlijk ging het ging.

[00:13:08]

Het werd steeds slechter. Is overleden aan darmkanker. Uiteindelijk die uitzaaiingen. Uhm. Dat duurde alles bij elkaar een jaar of vijf. En het werd steeds minder. Steeds wel weer er weer. Werden we weer een beetje. Kreeg weer een beetje hoop dat je wel zag was weer. Doe je een hele tijd als een struisvogel je kop in het zand om en dan was de uitslag toch weer niet helemaal wat we gehoopt hadden en hadden we op naar de volgende scan de volgende operatie.

[00:13:35]

En zo uhm ja, ga je steeds eigenlijk verder? Die donkere tunnel in dat uitputtend voor haar, maar ook voor jou lijkt mij. Als je er bijstaat heb je heb je het ook? Uhm, je heeft een enorme impact op mensen die om kankerpatiënten heen staan voor de kankerpatiënt. Natuurlijk is het het aller aller ergste, maar als je ziet hoe de vrouw waar je van houdt of de man waar je van houdt, je vader je moeder noemt dan hoe ze kapotgemaakt wordt door die kanker.

[00:14:06]

Dat is verschrikkelijk. Ook voor de patiënt heel moeilijk om mee om te gaan. Daarom vind ik het ook echt tof dat KWF nu niet alleen maar uh of niet meer zegt jouw kanker moet de wereld uit. Geen doden meer door kanker. Er is een soort realiteitszin voor in de plaats gekomen die zegt uh. We zullen wel blijven sterven aan kanker. Maar laten we dat laatste stuk. Laten we daar beter ons best voor doen om dat beter te laten zien.

[00:14:31]

Wat bedoelen ze daarmee? Beter is dat je soms misschien ook moet accepteren dat je niet meer gered kan worden en dat je soms misschien moet afzien van die ene operatie die je misschien nog een klein beetje kans geeft op een paar maanden leven. En dat de dokter je goed vertelt wat is dat leven dan dat je krijgt? Als we deze operatie doen? Uhm. Heb je dat gesprek ook mee bijgewoond? Nee, dat eigenlijk niet. We hebben. Uh.

[00:14:56]

Mijn vrouw was een enorme vechter die nog geen 50 wilde, helemaal niet dood. Heeft tot op het aller allerlaatste moment gevochten tegen kanker. Maar ze kon niet winnen natuurlijk. Maar zij wilde dus ook alles, zei. Zij ging echt echt echt vrolijk bijna de operatiekamer in is echt. Ik kon niet winnen natuurlijk. Dat dat was toen al bepaald. Ik. Als je terugkijkt wil de dokter wijsheid. Nee, na een nee, jarenlang niet. Jarenlang dachten we dat dat dat toch?

[00:15:30]

Nou, dat we toch konden ontsnappen. En dat kwam ook door die waanzinnig goede dokter waar ik eerder over vertelde. Die. Die zijn eigenlijk pas toen het echt onvermijdelijk was dat er geen hoop meer was. Maar in het begin traject zei die niet dat er nog heel veel hoop was. Hij zei gewoon we gaan nu dit doen. En dat gaat zo en zo. Zo nam die ook uitgebreid de tijd voor, maar, zei hij, heeft heel lang, heeft heel goed de hoop gemanaged.

[00:15:54]

En toen het echt niet meer kon. Nou ja, toen. Toen werd ie wel. Toen was natuurlijk wel duidelijk hoe groot is de klap voor iemand die achterblijft? Dat is. Dat is moeilijk als je, als je jarenlang gezien hebt hoe iemand leidt tot die tot het echt het allerlaatste bittere einde vecht. Toen toen echt. Ze was helemaal kapot. Echt helemaal kapot. Alles was kapot. En als dan de dood komt is dat ook een verlossing.

[00:16:29]

Voor haar, want ik kon echt niet. En ook voor de mensen om haar heen het lijden is iets wat je niet heel lang kunt aanzien. Als we teruggaan naar tien jaar geleden ongeveer 1, was ook de tijd dat de Kluun met zijn boek kwam. Komt een vrouw bij de dokter? Eigenlijk zat een macabere verhaal. Euh, al dan niet verpakt in wat humor. Een euh, misschien wel overdreven situaties. Heb je het boek gelezen? Wordt de drankhandel?

[00:17:02]

Nee, nee, ik heb niet geleefd. Ik weet waar het over gaat. Maar Pickle Juice. Omdat je het niet wil weten of het interview na. Het is. Ik heb wel bewust niet gelezen, denk ik. Maar hiermee wil ik niet een oordeel vellen. Het is zoiets verschrikkelijks. Wat? Wat? Euh. Wel wat hem en wat mij en wat talloze andere mensen overkomt. Je weet niet precies wat je gaat doen, wat ik stel.

[00:17:24]

Ik stel de vraag namelijk omdat ik niet weet of ik uhm ja. Mensen om me heen, Sasuke die hetzelfde hebben meegemaakt. Of om misschien dat je later iemand acht waarvan je zoveel houdt en je hebt afgesproken. Je wordt samen 80 en je gaat tegelijk dood op dezelfde dag hetzelfde minuut. En aanverwanten? Dat ging even niet door. De stad kwam ook voor dat je gaandeweg escapes zoekt of hulp of aanknopingspunten. Nee. Nou ja, goede vrienden verwerkt in het.

[00:17:58]

Hoe verwerkte ik het? Door euh, met dubbele energie te gaan leven? Euh, Hölderlin is dat 180 door de bebouwde kom? In het begin wel ja. Ja, ik heb best een paar rare dingen gedaan ook. Uhm, ik had uhm een enorme agressie. Euh. Ik herinner me een keertje dat ik met een vriend over straat liep en dat een auto iets te hard over de zebra wilde rijden terwijl wij daar liepen. Dat ik zo boos werd dat ik naar die auto toe wilde lopen.

[00:18:29]

Ik was al onderweg. Echt met gebalde vuist, zo verschrikkelijk boos. Mijn vriend heeft me gelukkig weggehouden, maar ik was gaan vechten en toen dacht ik ook dit van hem goed. En een Jack Daniels. Euh. Is een hele goeie psychiater, weet je wel. En Johnny Cash heeft me veel geholpen. Euh, wa Glamorgan op de bank zitten. En ik heb natuurlijk. Omdat hij zo lang ziek was, begon het rouwproces misschien wel eerder dan wanneer het een plotseling overlijden zou zijn.

[00:18:58]

Ik weet niet precies ik ben geen psycholoog, ik ben niet vies wat werk, maar ik had wel euh. Ja, dat was aan de ene kant een soort opluchting dat zij niet meer hoefde te lijden. Maar jij had en ik ook niet. En dat t. Euh. En ik al. Ik had ook het gevoeld bij me was. Bij me is dat haar energie naar mij is gegaan denk ik. Ik had ook echt nog het gevoel dat ik echt wel voor twee leef.

[00:19:21]

Ik ben gelovig, niet dus het leven houdt op het land. Het leven is nu en een jaar later is dat denk ik niks. En als er wel iets is meegenomen. Szabolcs, neem jij de j. Je, m. J je kennis en wat je nu je geleerd hebt. Zeg maar je levenswijsheden mee in je werk. Ik neem het mee in mijn leven natuurlijk. Euh, ik. Ik heb me toen ook wel. Toen werd voor mij wel duidelijk dat het leven echt te kort is voor slechte wijn en andere flauwekul.

[00:19:58]

Weet je wat je moet? Uhm, wat je doet moet euh. Plezier opleveren moet misschien nuttig zijn. Het moet. Euh, je moet er misschien beter van worden. Je moet er misschien iemand mee helpen, iemand blij mee maken. Het is euh flauwekul moet je eigenlijk niet doen. Dat probeer ik te vermijden en in mijn werk eigenlijk ook. Maar ja, flauwekul kan ook heel erg leuk zijn. Ik denk dat ik wel bewuster intenser van geworden ben.

[00:20:22]

Dat denk ik wel. Hoe intens wil het? Is dat het tekort voor slechte Rijndael? Daarmee bedoel je de kwaliteit, de eigenlijke kwaliteit van alles om je heen. Ja, euh ja. Je moet moet, je moet streven naar naar maximaal. Eigenlijk ben je een vader. Ja ja, ik heb zo'n stiefzoon, maar een goeie vader of stiefdochter. En na dat dat hoop ik. Maar jouw goeie vader dat. Dat hoop ik, denk ik.

[00:20:54]

Ik heb een. Ik heb een goede band met euh, maar uhm, maar niet aan tafel. Vraag wat wat voor vader ben ik na? Kijk ik? Ik ben in navolging van mijn moeder ook mijn eerste vrouw weggegaan toen mijn zoon zes was. Dat heeft schade toegebracht. Daar voel ik me schuldig over, nog altijd hij is inmiddels 28. Maar ik heb. Ik heb het heel goed gaan. Ja, op die manier trekt dat. Dan trekt weer goed wat weer bij het weggaan bij de vrouw die niet ziek werd toch?

[00:21:28]

Nee, nee dus. Eerlijk was, ik was Yamani eerste vrouw met wie ik mijn zoon heb. Ook van mijn tweede huwelijk heb ik. Euh. Zij had twee kinderen. Euh, jongen, een meisje en mijn huidige vrouw heeft een meisje. Denk getrouwd. Wat een opluchting. Had gewonnen. Ik zie het niet als is het euh. Is het leven makkelijk? Vind jij als je hebt meegemaakt wat je hebt meegemaakt? Ik vind t leven niet moeilijk.

[00:22:04]

Wat grappig, want je bent heel positief. Ja, ik hou echt van het leven van. Om Het kan namelijk zo weg zijn. Daarom ben ik wel eens bezorgd over deze week. Ik dacht vanmorgen nog Oh yes, dat ik me niet ziek wordt, maar niets krijgt een gulden. Zevenenvijftig. Er gaan mensen dood van 57 mensen zeggen. Er worden mensen ziek. Het verschil is dan moeten ze niet al te lang bij stilstaan. Dus doe ik mijn best om een beetje fit te blijven, mentaal goed te blijven en gewoon te leven maximaal te leven.

[00:22:35]

Hoe is je huidige vrouw Mayon? Ook toevallig Marion 2 ons. Bizar. Heeft ze daar moeite mee? Dat ze dezelfde naam heeft? Nee. Zij was bevriend met mijn overleden vrouw. Uhm, zij euh. Ik heb haar ontmoet bij RTL. Al heel lang geleden, waar ik eigenlijk ook mijn overleden vrouw ontmoet heb. Zij kennen elkaar, ze ze. Zij zij kwamen ook bij elkaar over de vloer. Zijn bij ons op. Moeten hen ook thuis.

[00:23:01]

En dat is eigenlijk. Euh. Na Marion ons overlijden is dat zo gebleven en opeens staan we tegenover elkaar te eten en veranderde alles. Toen was daar opeens een vonk die overgesprongen. Er was wat voor Pete's Cupido die een pijltje afschoot op ons en week bekeken elkaar met andere ogen. Het was een wonder, een wonder en dat ook nooit gek geweest. Heel gek, want het was maar een paar maanden na haar overlijden. Ik had. Ik dacht dit kan helemaal niet.

[00:23:36]

Hoe? Hoe kan ik nu verliefd zijn? En dan nog wel op haar? Kan het te maken hebben met dat? Euh. De andere Mayon? Uhm, zo lang als ik was omdat hij een rouwproces dacht. Dat dat zo soms verklaring sleutelde dan achteraf een beetje in mekaar. Maar ik werd. Ik was zulk een totale verwarring. Ik begreep het niet. Ik dacht ook na dit gewoon onzin. Dit is mijn gevoel dat mij in de maling neemt.

[00:24:02]

En ik. Ik zoek gewoon iets en dit kan het niet zijn. En zij is zo'n goeie vriendin. En zij mag daar niet het slachtoffer van worden. Ik? Ik volgens hen en zij ook. Dus we zijn maar heel rustig gaan. Euh ja, ze hebben eerst mekaar maar gewoon maar een paar weken helemaal niet gezien na die na die bewuste avond. Dat dit zo verwarrend en een moeilijke en dus maar goed. Het ging niet weg. Het bleek toch heel echt te zijn.

[00:24:30]

Na een paar jaar geleden zijn we getrouwd. Wanneer weet je dat het echt is? Als je als je denkt dat je voor elkaar geboren bent. Dat gevoel heb ik echt. Zou jij nog iets willen zeggen tegen de overleden Maillol? Als je de kans had? Heb ik het goed gedaan? Het. Dit ontroert me. Want waarom, dat zou ik nog iets tegen haar willen zeggen. Euh. En het eerste wat ik zeg heb ik het goed gedaan.

[00:25:15]

Ja, kijk je, je bent als je al die jaren naast iemand staat en probeer te helpen en probeer te leven en onderwijl ook nog probeert het leven goed te laten zijn. En doe je dan altijd goeie dingen? Ik weet dat niet. Ik twijfel daarover heb ik altijd het goede gedaan. Ben ik lief genoeg voor eens, goed genoeg haar zorgt. Wat het maar het antwoord heb je toch. Nou dan. Dat weet ik dus niet precies. Ja, ik denk van wel.

[00:25:43]

Ik heb wel mijn best gedaan, maar was het goed genoeg? We zijn toch allemaal mensen? Voor het lastig lasnaad leek die volstrekt debiel. Maar euh ja, toch zullen we omdat ik het zelf ze vrij lastig om iemand euh los te laten die euh, op voorhand ook van opluchting. Want net. Het was ook een opluchting. Maar je weet ook wel in zekere zin ja dit Hill opgeven. Het gaat de ziekte weg toch? In je gedachten is iemand weer een gezonde persoon of niet?

[00:26:15]

Ik heb hem. Een paar maanden na haar overlijden heb ik haar gezien. Twee keer in een droom. En toch ze aan de rand van een heel mooi grasveld, een hele mooie tuin. Groen! Zomer van het malse gras en zij zat op een soort verhoog. Je zat er gewoon te zitten, was heel vredig, heel rustig, heel kalm. En toen dacht ik ha goed. Toen was het niet meer ziek, is haar verklaring voor de twee zieke mensen.

[00:26:42]

Ziek blijven zien in de gedachten. Totdat het over is. Dat is intrigant. Ik zou een. Ik zou niet weten, maar het is wel wat er wat mij overkwam in die droom. Dat is niet meer ziek. Was dat het dus en dacht dat het. Ja. En dat het goed was dat het heel ze was. Heel rustig en kalm. Ze zat er maar gewoon te zitten te zijn. Euh. En ik ook. Ik zat.

[00:27:05]

Ik zag haar en dat was ook. Het was heel rustig en kalm en twee keer had ik dezelfde tram 2. Dat hij blij is waar je nu bent. Is het trots op jou? Denk ik wel ja, dat denk ik wel als ze als als ze. Men zou kunnen zien, denk ik dat ze blij is met wat er van mijn leven geworden is, denk ik. Je bent een uhm wijnliefhebber. Je bent een Zijler motorrijder. Euh, een euh.

[00:27:34]

Geïnteresseerd mens? Een nieuwslezer. Welke? Welke muziek staat er wel een? Ik hou dus van Johnny Cash, geld dat ik hoop en van whisky, wist ik. Ik merk dat ik. Ik vind het eigenlijk heel veel muziek leuk. Maar ik merk dat ik toch. Als het er echt om gaat, kom ik toch wel toch wel bij Johnny Cash terecht. En dan? Euh, niet de jaren vijftig Johnny Kerst met de oude Kertsj, toen een jaar of zeventig was.

[00:28:02]

Het was enkel laf of zoiets. Bijvoorbeeld een artikel. Dat is natuurlijk ook ook een heel mooi nummer, maar dat wel weer veel ouder is. Ik vind die die albums die een markin recordings die gemaakt zijn rond de eeuwwisseling, vlak na de eeuwwisseling. Dat zijn echt de hele mooie. Daar is die man autw. Je hoort het vocht in zijn longen als ie als ie of ie zingt. Hij is dan ziek, eigenlijk al. Maar dan het.

[00:28:30]

Er is niets puurder voor mij dan Johnny Cash in zijn laatste jaar. Hoe kan dat na wat jij hebt meegemaakt? Euh. Dat jij daar de wet met en met een positieve euh naar licht zonnige blik aan de donkere kant van t leven kijkt? Ja, dat heb ik me ook wel eens afgevraagd. Dat komt, denk ik, omdat ik zo gebakken ben. Er zijn ook mensen die hier aan kapot gaan. En dat heb ik niet. Ik heb ook nooit gedacht dat ik hier kapot zou gaan en dat is helemaal geen verdienste.

[00:29:00]

Dat is gewoon hoe je bent dat we van tevoren wisten hoe dan ook. Het maakt mij niet kapot. De agent soundtrack. Euh. Zou moeten verzinnen. Welke Johnny Cash wordt het dan? Ik denk euh, hurt is een heel mooi en een liedje, dat heeft geloof ik Roses Of My Life of zelfs een heel vrolijk, heel lief liedje over hoe je geluk maakt. Zijn er andere platen die je die er op hebt staan? Is het al allemaal de blues?

[00:29:33]

Ja, ik hou wel van van blues en oh jeetje euh. Echt heel slecht in artiestennamen. Maar ik heb de laatste Liana De Havas ontdekt en sinds ik die acht Berck weet ik alles van euh. Dávila Michel. Bijvoorbeeld. Die artiesten komen dus allemaal in de studio. En ik moet zeggen dat is toch ook een beetje blinde vlek? Euh, geweest voor mij altijd de de hele moet nummerde. De muziek van nu eigenlijk. En ik ontdekt haar pareltjes in.

[00:30:01]

Is het leuk om de overstap te maken van BNR van RTL? Uiteindelijk gaan de populaire ochtendshow juist te gek. Dat is waanzinnig. Dat is leuk. En dat. Ik vind ook dat je moet blijven vernieuwen en dat je elke keer een nieuw hoekje om moet slaan dat je jonger. Het houdt je in elk geval bij de les. Ja, die jongen worden dan kan nee zeggen. Tot slot euh. De KWF. Waarom moeten mensen geen van de jord?

[00:30:24]

Heel vaak zijn rijk. Geld genoeg? Ja, maar ik ben ervan overtuigd dat geld kanker geneest. Er kan nooit genoeg geld tegen kanker worden gegooid. Al die mensen in die in die laboratoria, in die ziekenhuizen die. Die moeten gewoon voldoende geld hebben. Die moeten zich geen zorgen maken over geld. Die moeten gewoon hun briljante ding doen om mensen met kanker te helpen. Wat voor standbeeld moet Prayon krijgen? Als ik. De KWF collecte week duurt nog tot en met zaterdag 5 september.

[00:31:02]

Geef voor het KWF aan de collectant of via BBW een KWF Puttene.