Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:12]

U luistert naar aflevering 1 van de podcast Coquilles van NPO Radio 1 en Omroep. Mijn naam is Wouter Lammens. Wellicht kent u mij als één van de auteurs van de boeken Mocro Maffia en Wraak. In het voorjaar van 2017 werd aan boord van een Urker vis kotter ruim 260 kilo cocaïne gevonden. Het politieonderzoek en de nasleep van deze vondst vormde de inspiratie van deze podcast. Dit verhaal gaat over de manier waarop Urker vissers verstrikt zijn geraakt in de internationale cocaïnesmokkel. Voor de research heb ik gebruikgemaakt van politie en justitie, documenten en artikelen van collega's.

[00:00:58]

Daarnaast heb ik ook diverse off the record gesprekken gevoerd met mensen die in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij deze zaak. In deze podcast zijn alle mensen geanonimiseerd. Daarnaast heb ik fictieve karakters toegevoegd, allemaal om te komen tot een zo goed mogelijke vertelling. Dit verhaal begint op de Noordzee, ongeveer 15 kilometer boven Terschelling vaart een vissersschip. Normaal gesproken jaagt de boot op school en tarbot, maar op 10 juni 2017 vist kotter Z 5 9.5 naar iets heel anders.

[00:01:36]

Cocaïne. Aan boord bevinden zich vandaag vier mannen, drie bemanningsleden en een schipper. De eigenaar van de Z5 9.5 is Jelle Hakvoort. Hij vaart vandaag niet mee. Hij zit op Urk. 340 paardenkrachten in de machinekamer zorgen ervoor dat de Z 5 9.5 met een snelheid van 6 knopen naar de aangegeven plek op zee vaart. De exacte positie is 53 29 noorderbreedte om 5 graad °5 oosterlengte en dat is midden in de vaarroute voor internationale containerschepen. In de verte doemt een van die oceaanstomer is al op.

[00:02:18]

Het is de Christl, een reus van bijna 300 meter lang en 40 meter breed. Midscheeps wordt de donkerblauwe zijkant van het schip onderbroken door drie letters die huizenhoog boven het wateroppervlak torenen en OSC, dat staat voor Mediterranean Shipping Company. Behoedzaam Barten zet vijf 9.5 achter het containerschip gemanoeuvreerd. Eenmaal daar minder de schipper vaart totdat de motor amper nog vermogen levert. Maar iets dichterbij. Hebben we ze allemaal even? Volgens mij hebben de twee te weinig tijd, moesten er vijftien zijn.

[00:03:21]

Maar nu is Jan Zondervan. Ik ben inspecteur van de politie bij de Landelijke Eenheid. Op 10 juli 2017 kwam kotters Z 5 9.5 om halfacht s avonds aan in de haven. Toen stond de douane en de FIOD al op zat te wachten. Na de boot was gevlagd door de Kustwacht Saade gezien dat de kotter zeer ongebruikelijke scheepsbewegingen hadden gemaakt, maar was een dag eerder vanuit de haven in Harlingen in Elayne een containerschip uit Panama gevaren. De kustwacht had gezien dat beide schepen een tijd achter elkaar gevaren hadden en dat is hoogst ongebruikelijk.

[00:03:56]

Ze zijn aan boord gegaan en toen zijn ze het schip gaan doorzoeken. Je hebt op een schip allemaal hoeken en gaten waar je iets kan verbergen. Dus dat duurde wel even. Uiteindelijk vonden ze in een lege watertank in de machinekamer dertien Natur tassen met daarin 260 blokken die met tape omwikkeld waren. In die pakketten zat cocaïne. Daarop zijn alle vier bemanningsleden aangehouden en ook de mede eigenaar van het schip die op de wal stond, is gearresteerd.

[00:04:25]

Mijn naam is Anne van der Wal. Ik werk als freelance verslaggever voor de lokale krant. Dit was toch wel groot nieuws. Er is amper misdaad op Urk. Dat er nu vissers aangehouden waren wegens het smokkelen van zo'n grote partij cocaïne was echt wel een unieke. Zoiets verwacht je in Amsterdam of Rotterdam, maar dus niet op Urk. We wisten ook eigenlijk niet veel meer dan wat er door de politie naar buiten werd gebracht. Het was één van mijn eerste werkdagen bij de krant.

[00:04:56]

Ik kom oorspronkelijk uit Veenendaal, maar ik was net verhuisd naar Emmeloord. Ik had die dag gewoon dienst en zoals dat gaat was het vanaf dat moment mijn verhaal. Ik wist uiteraard dat een lastig verhaal zou gaan worden. Ik wil niet zeggen dat ik een gesloten gemeenschap is. Dat is niet zo. Maar of er mensen zouden gaan praten over zoiets ernstig zoals coke smokkelen, dat betwijfel ik. Ga hier maar zitten. U weet dat uw advocaat niet bij het verhoor aanwezig is.

[00:05:29]

Ja, ik heb hem gesproken.

[00:05:30]

Hij vroeg me of ik het erg vond dat hij wat later was. Ik heb gezegd van niet goed. Het is vandaag, maandag 12 juni. Goedemorgen beide. Laten we eerst beginnen met de personalia. Uw naam is YLE Hakvoort. Geboren 19 augustus, 19 drieëntachtig. Ja, dat klopt. Mijn naam is Jan. Naast mij zit mijn collega Sonja. Voordat ze met dit verhaal beginnen, ben ik verplicht mede te delen dat je niet tot antwoorden verplicht bent.

[00:05:59]

Okay. Meneer Hakvoort, u wordt verdacht van het overtreden van de artikelen 2, A, B en C van de Opiumwet, waaronder de betrokkenheid bij het opzettelijk binnen het grondgebied van Nederland brengen van cocaïne en harddrugs vermeld op lijst N behorende bij de Opiumwet, dan wel het treffen van voorbereidingshandelingen daartoe. U werd gister in de haven van Harlingen aangehouden op verdenking van het invoeren van verdovende middelen. Wat is uw reactie daarop? Dat is bizar. Ik haal de jongens normaal altijd op om van het schip naar huis te gaan.

[00:06:32]

Zaterdagochtend kreeg ik een WhatsApp bericht van de jongens tussen een uur of tien en elf van wie. Die kregen van de kapitein de heer Vandijck. Hij vertelde dat er problemen waren met de temperatuur van de motor. Van Dijk zei verder nog dat hij om halfzeven op zaterdagavond in de haven zou zijn. Waar heeft u hem die avond ontmoet? Ja, toen ik daar aankwam, belde ik hem op omdat die niet op zijn vaste plek lag en hij vertelde dat hij door was gevaren naar het eind van de haven in opdracht van de politie en ook vertelde dat er een controle zou plaatsvinden.

[00:07:04]

Wat dacht u daarvan? Schrokken van een opmerking van de politie of douane? Schrik niet, want dat gebeurde wel vaker. Dat de controles aan iemand van de douane vertelden me dat het schip zou doorzocht worden, dus zou een uur of drie duren. Wat heeft u toen gedaan? Ik ben gewoon weggegaan, ik ben aan de benzinepomp gelopen om wat lekkers te halen en ongeveer een uur later was ik weer terug. Was een uur of negen en kon u toen aan boord.

[00:07:31]

Ik heb toen lopen ijsberen, want ik mocht niet naar het schip toe. Vervolgens kwamen de twee politieagenten aanlopen die mij vertelden dat ik was aangehouden. De agenten hebben mij niet verteld waarom ik was aangehouden. Jelle Hakvoort lijkt in alles een model, burger een hardwerkende ondernemer. Hij leeft niet uitbundig. Integendeel, hij keert zichzelf een bescheiden salaris uit en rijdt in een simpel Volkswagenbusje. Ook in de politiesystemen staat amper iets over Jelle Hackfort. Een jeugdzonde, en die is destijds afgedaan met een alternatieve straf.

[00:08:10]

Wie hebben we hier eigenlijk tegenover ons zitten? Vraagt de politie zich af. Wie is deze doodnormale Urker visser die nu verdacht wordt van cocaïnesmokkel? Jelle Hakvoort heeft een carrière die in het geheel niet uitzonderlijk is voor een Urker visserman. Hij werkt al vanaf zijn tienerjaren in de visserij. Op zijn zeventiende is hij begonnen met vissen. Samen met zijn vader en Jelle midden twintig is Coletti samen met senior en zijn broer een eigen Kötter en begint hij voor zichzelf hardwerkend en gedurfd.

[00:08:43]

Investeren hebben hem geen windeieren gelegd. Inmiddels is de familie Hackfort mede eigenaar van twee vissersschepen de Z5 9.5 en de Z5 9 4 die Z. Die staat voor Zeebrugge. Zoals wel meer Urker vissers heeft de familie Hakvoort ook een Belgisch bedrijf. Onze zuiderburen kijken ze met argusogen naar alle Urker vissers die de Belgische vloot inmiddels grotendeels over hebben genomen. Het is nu aan de rechercheurs om uit te vinden of Jelle Hakvoort tegen Willem Danke ergens in is gesleurd of dat hij willens en wetens betrokken is geraakt bij het smokkelen van cocaïne.

[00:09:28]

Is uw advocaat welkom? Sorry dat ik wat later ben begonnen, gaat de vrouw verder. Waar was ik wakker gebleven? Wat dacht u toen ik hoorde dat u verdacht werd van drugssmokkel?

[00:09:44]

Moet ik daar nou van denken? Ik kijk er vanop niks van. U bent gisteren aangehouden nadat de Z5 9.5 in de haven van Harlingen is binnengekomen. Wat kunt u ons vertellen over de bemanningsleden van de Z5 9.5? Wat kan ik daarover zeggen? Prima, Van Dijk, kapitein van de boot Rayen Pavel Kowalski, die behoren tot de vaste bemanning en de rest zijn opstappende op Stappers. Het zijn mensen die af en toe ingehuurd worden. Er is een opstap persgroep in een WhatsApp groep.

[00:10:16]

In Urk. En dan haal ik wel eens wat mensen vandaan. Wat doet Pavel Koz Wolski aan boord? Wat is zijn functie? Is eigenlijk een manusje van alles. Hij is matroos en machinist. En als er iets mis is, dan wordt die de metena ingestuurd. Het klinkt allemaal wat de de natuur zijn opzij. Ben je met z'n allen verantwoordelijk voor alles? Mirko d'Arco fietswrakken Sjarel is een opsouperen. Hij was voor de eerste keer mee. Ik heb gisteren voor het eerst ontmoet.

[00:10:53]

Is het normaal om achter een containerschip te varen? Tijdens het vissen kan het wel voorkomen dat je passeert ofzo die zo'n route kruist? Wij hebben de vaar bewegingen van de Z5 9.5 gevolgd. Op 10 juni 2017 is een tijd lang achter de pc Chrystal gevaren. Wat was de reden hiervan? Zegt Marnix. Achter de machinekamer zijn dertien tassen en twee tassen gevonden. Kunt u daar iets over vertellen? Wat staat er in de tassen? Cocaïne? Ik weet niet hoe die tassen daar zijn gekomen.

[00:11:33]

Ik was er niet bij. Je kan er geen antwoord op geven.

[00:11:36]

Wie is er verantwoordelijk voor de machinekamer? Wie heeft er toegang? Daar kan iedereen in. We gaan dit verhoor nu beëindigen. Wil je nog iets kwijt? Nee.

[00:11:51]

Ik ben Sonja. Gezien de aard van mijn werk geef ik liever niet mijn achternaam. Ik werk als rechercheur bij de Landelijke Eenheid. Ik heb het onderzoek naar de coquilles gedaan. Als je nu zo'n eerste verhoor weer terug beluistert, dan merk je dat Jelle niet helemaal het achterste van zijn tong laat zien. Op dat moment wisten we nog niet zo heel erg veel. Er was kalk gevonden, maar van wie was die ook? We hebben de bemanningsleden natuurlijk ook verhoord, maar die gaven eigenlijk allemaal niet thuis.

[00:12:27]

Het leek alsof ze van tevoren smoezen hadden bedacht voor het geval dat was het verhaal dat ze op zee motorpech hadden gekregen en daarom waren omgekeerd en naar huis waren gevaren. Maar zodra het over de kop ging, beriepen ze zich op hun zwijgrecht of ze gaven aan dat ze niks hadden gemerkt van het aan boord halen van de Cook. Dat was heel gek. De Z5 9.5 is niet al te groot. We zijn aan boord geweest en het bleek volstrekt onmogelijk om ongezien vijftien tassen met drugs aan boord te brengen en te verstoppen.

[00:13:04]

Gaandeweg het onderzoek zagen we wel meer gekke dingen. We wisten dat het volgsysteem bijvoorbeeld uitgeschakeld was. De lijst met opgegeven bemanningsleden klopte bijvoorbeeld ook niet met wie er allemaal aan boord waren geweest. Daarnaast was het gek dat de Z5 9.5 op vrijdagavond was uitgevaren. We zijn ook Bart De Booi gaan horen. Hij is mede eigenaar van de Z5 9.5 en dat verhoor gaf ons wel een paar nieuwe inzichten. Goedemorgen mevrouw. Ik ben Amber van der Wal. Ik schrijf voor de lokale krant.

[00:13:52]

Heeft u gehoord van die drugszaak? Die 260 kilo coke die aan boord van een kotter 5 9.5 gevonden is? Ik begrijp dat de eigenaar van de kotter de heer Jelle Hakvoort is. Kent u die? Ik ken de Família quota. O, wat zijn dat voor mensen met een meessen? Het is een natuurpark in de familie Yelle werkzaam. Wie is de eigenaar van de andere katten? De 5.9 4. Mag ik u voor de krant over interviewen? Nou, iedereen geen zin in hoor.

[00:14:27]

Het zijn nette mensen in alles wat ik weet. OK, bedankt! Het was echter heel erg moeilijk om mensen aan het praten te krijgen over de zaak. Als je al iets te horen kreeg, dan was het dat mensen verbaasd waren dat Jelle Hakvoort bij zoiets betrokken had kunnen raken. Er waren ook mensen die hem omschreven als een beetje naïef, goedgelovig type, die eigenlijk nooit ruzie maakten en altijd bereid was om een ander te helpen. Hij en zijn familie stonden echt bekend als hard werkende Urkers.

[00:15:07]

Ze zitten in de kreeft en platvissen rij. Zoals zovelen op Birk. Ik ben er andere vissers gegaan en zij wisten me te vertellen dat de familie drie maanden voor de aanhouding van Jelle een nieuw schip in gebruik had genomen. Ze waren bij de doop van het schip aanwezig geweest en vertelden me dat zijn moeder drie keer nodig had om de fles champagne tegen de boeg kapot te slaan. Dat was de laatste uitbreiding van de vissersvloot van de familie. In 2015 hadden ze al de 6,95 gekocht en opgeknapt en later datzelfde jaar de Z 5 9 4 3 kotters.

[00:15:40]

In twee jaar tijd vonden sommige mensen op Urk wel wat veel. En nu Jelle opgepakt was, waren er hier en daar wel wat mensen die zeiden zie je wel. Zo was er bijvoorbeeld een schipper die anoniem vertelde dat de familie Hakvoort tijdens de crisisjaren grote verbouwingen aan hun woning had gedaan. Die vroeg zich al die tijd af wat hij verkeerd deed. Maar die verhalen kwamen niet veel verder dan een roddel en achterklap. Ik kon me soms niet aan het idee onttrekken dat er hier en daar ook wel wat jaloezie in het spel was.

[00:16:09]

Daarnaast liep het in de kreeftje visserij waar de familie inzat, juist wel goed. De laatste tijd en daarmee had de familie nogal wat zakelijk succes. Dat kan natuurlijk ook scheef oog geven. Ik wist kortom, niet goed wat ik er allemaal van moest denken. Als je de eerste verhalen die ik voor de krant schreef terug leest, dan zie je dat ook wel. In mijn eerste verhaal benadruk ik vooral de verbazing. De eerste zin was dat Urk steevast de top 20 haalt van veiligste gemeenten van Nederland.

[00:16:38]

De geruchtenmachine draaide toen al op volle toeren. Het was echt een soort hype. Helemaal omdat de douane nog drie kotters doorzocht. Daar zat niks in, maar dat gaf wel voeding aan het idee dat alle vissers in de coke zaten. En iedereen op Urk keek daarom ook met scheve ogen naar Bart de Booij, de mede eigenaar van de Z5 9.5. Goedemiddag meneer De Booij, dank dat u naar het bureau wilde komen. Geen dank. Het is me nogal wat.

[00:17:12]

Dat kunt u wel zeggen. U bent op dit moment geen verdachte in deze zaak. Wij willen u vandaag horen als getuigen in de zaak van de verdovende middelen die afgelopen zaterdag gevonden zijn op de Z5 9.5. Dat begrijp ik. Wat kunt u zeggen over uzelf en uw relatie tot de Z5 9.5? Ik ben schipper op de Z5 9.5. Ik heb de Cotter samen gekocht met Jelle Hakvoort. Hebben jullie er veel aan moeten doen? De laatste weken hebben we nieuwe motoren geplaatst.

[00:17:44]

Daarna moest de stabiliteit opnieuw gecontroleerd worden. Wij. In eerste instantie is de boot niet goed gekeurd voor de kreeft. Visserij door de Belgische Scheepvaart Inspectie, maar de boot was wel goed gekeurd voor de school visserij dus. Ik en mijn bemanning zouden 6 juni 2017 na Pinksteren gaan varen. Maar het was slecht weer en daarom heb ik besloten om voor het weekend niet uit te varen. Daar was iedereen van op de hoogte. Dit heb ik doorgegeven aan mijn bemanning en Jelle Hakvoort, mijn bemanning.

[00:18:13]

En ik heb het dinsdag 6 juni 2017 voor het laatst aan boord van de Z 5 9.5 gezeten. Ik heb toen een koelkast gevuld en wat onderhoud gepleegd aan de boot. Dat is. Hierna zijn we met z'n allen naar huis gegaan. U heeft dus besloten om niet te gaan varen in het weekend dat we de drugs hebben gevonden? Dat klopt. Wie bepaalt of de Z 5 9.5 wel of niet uitvaart? Dat ben ik. Ik ben altijd schipper als ik vaar.

[00:18:42]

Als ik thuis ben, is Jelle Hakvoort de schepen. Maar ik bepaal wie de schipper is. De Z 5 9.5 is op vrijdag 9 juni 2017 uitgevaren zonder mijn toestemming. Had ik maar geweten, dan had ik nooit toestemming gegeven. Er zijn tassen met cocaïne in de watertank aan bakboordzijde gevonden. Kijk hier een foto. Die tank, die wordt niet gebruikt. Al drie jaar niet. Normaal gesproken is de deksel van de tank open, maar op de foto zit het mangat dicht.

[00:19:12]

Dat is vreemd. We hebben ook een zakenpartner, Jelle Hakvoort, verhoord. Die zei dat de vaste crew van een Z 5 9.5 bestaat uit kapitein Rima van Dijck en Pavo Swarovski. En de rest zijn op stappers. Dat is onzin. Op de set 9.5 het Rime van Dijk maximaal twee keer mee gevaren en hierbij was hij niet te scherp. En die Pavel, die vaak pas twee weken bij is, zou sprake zijn van een bemanning tekort. Dat is bullshit.

[00:19:40]

Ik heb hem eerder een overvloed aan bemanning dan een tekort. Er zou sprake zijn van technische problemen aan boord, maar daarover horen we wisselende dingen. Eén zegt dat er sprake is van te hoge temperatuur, de ander heeft het over een stroomstoring. Het zijn twee verschillende dingen. Aan boord is men technisch onderlegd. Die mannen weten echt wel waarover ze praten. Dit is gewoon een bullshit verhaal. Ik moest gisteren de 6 5 9 5 wegvaren. Nou, er was helemaal niks aan de hand met de motor.

[00:20:08]

Ik wil benadrukken dat ik op geen enkele manier betrokken ben bij die drugs. De Z5 5 9.5 is zonder mijn toestemming en zonder mijn medeweten uitgevaren. Ik ben er helemaal klaar mee. Ik wil niets meer met die hele YLE Hakvoort te maken hebben en ik heb besloten om niet meer met die familie in zee te gaan, weet je. Ik ben bereid om volledig mee te werken aan dit onderzoek. Dit is niet het enige dat Bart Booi heeft verklaard. De politie heeft hem ook gevraagd naar de reden waarom het volgsysteem van de Z5 9.5 uitgezet was.

[00:20:43]

Bart de Booij heeft daarop geantwoord dat dit hoogst ongebruikelijk is. Met die verklaring brengt hij zijn zakenpartner verder in het nauw. Nu Bart de Booij een behoorlijk belastende verklaring heeft afgelegd, heeft Jelle Hackfort een serieus probleem. Op z'n minst heeft hij wel het één en ander uit te leggen aan de politie, want die is er inmiddels ook achter gekomen dat de lijst met bemanningsleden fout is ingevuld. Zo stond bijvoorbeeld de Montenegrijnse opstappen niet geregistreerd. Heeft Jelle Hakvoort dat expres gedaan?

[00:21:25]

Dag Jelle, goeiemorgen, goed je weer te zien. Ik zie dat je raadsman er ook weer is. Nu is er ook, maar we hebben elkaar een paar dagen terug gesproken. Hoe gaat het nu met je? Ik wil graag naar huis. De vorige keer reageerde je verbaasd over de partij drugs die aan boord van de Z5 9.5 gevonden is. Heb je overlegd met je raadsman? Goed, ik heb je vorige keer gekeerde Coutts jou gegeven, dus je weet dat je het recht hebt om te zwijgen.

[00:22:01]

Maar ik ben wel heel benieuwd naar wat je te zeggen hebt. Wij hebben nog wel wat vragen voor je. We hebben onder anderen met je zakenpartner Bart de Booij gesproken en jullie hebben op een paar punten verschillend verklaard. Dat is gek. Jij zegt dat de bemanning die is uitgevaren om de cocaïne op te halen je vaste bemanning is. En Bart de Booij noemt dit pertinente onzin. En hij heeft nog wel meer dingen gezegd. Volgens ons heb jij wat uit te leggen.

[00:22:34]

Daarom lopen we graag nog een keer door alle zaken heen. Ik zou graag even pauzeren. Kan het verkort gewoon. Dat is goed, Yelle. We nemen even een kwartiertje pauze. Je hebt even na kunnen denken wat wil je aan ons kwijt?

[00:22:59]

Als jullie mij een tipje van de sluier kunnen geven over die verklaring van Bart, dan vertel ik alles. Maar ik wil wel bescherming voor mij en mijn vrouw en kind. Bart de Booij heeft verklaard dat hij de enige schipper op de Z5 9.5 was. Hij heeft ook gezegd dat u die boot heeft meegenomen zonder zijn toestemming. Hij vroeg daarnet om bescherming. Word je onder druk gezet? Nou, dat is nog zachtjes uitgedrukt. Voor mij geldt nu nog maar één ding dat is mijn dochter.

[00:23:33]

Ze bij mij bedreigt mijn dochtertje en mijn vrouw bij mij weg te halen als ik het niet zou doen. Ik kan jullie in ieder geval wel vertellen dat mijn vader en mijn moeder en mijn broers en zusjes hier absoluut helemaal niets van weten en hier ook helemaal niets mee te maken hebben. Dat geldt ook voor mijn vrouw en ik wil niet dat hen iets overkomt. Vier dagen nadat de partij cocaïne gevonden is aan boord van de Z5 9.5, geeft Jelle Hakvoort, de eigenaar van de Cotter, toe dat hij met de smokkel te maken heeft.

[00:24:10]

Ook de twee rechercheurs die hem ondervragen, realiseren zich dat dit een sleutelmoment is. Het verhoor wordt opnieuw een halfuur stilgelegd, dit keer op verzoek van de politie. Nu de zaak in een stroomversnelling is geraakt, willen ze eerst even overleggen met de rest van het onderzoeksteam. Na deze vergadering wordt de ondervraging weer hervat. Als bewijs van zo'n goede wil geeft Yellen de pincode van zijn mobiele telefoon. Daarna legt hij de verklaring af, waarop de politie en het Openbaar Ministerie de zaak grotendeels zullen gaan baseren.

[00:24:55]

Ik heb nu besloten om een gedeelte van het verhaal te doen zonder namen te noemen, want ik wil niet dat mijn vrouw en mijn kind iets overkomt. Binnen een paar weken terug benaderd door twee personen in de haven van Harlingen. Op dat moment stond ik bij één van onze bouter. Ik stond aan de wal toen ik werd benaderd en de mannen vroegen aan mij Van wie is die? Ik heb, vertelde Thibaud. Voor mij is. Op dat moment hebben ze me gevraagd of ik een klus wilde doen tegen betaling.

[00:25:27]

Club zou bestaan uit het oppikken van cocaïne uit de zee en daar zou 3 ton voor krijgen. Ik heb nooit gezegd en de twee personen zijn we weggegaan. Ik heb het geld helemaal niet nodig, want we hebben afgelopen jaar goud geld verdiend met vissen. Ik wil helemaal niets met die tering zou te maken hebben. Het kleine broertje Marcus wordt morgen in de kliniek opgenomen in verband met zijn verslaving. Dus waarom zou ik dat nog willen doen? Op maandag 5 juni 2017 kwam ik bij de schuur op Urk en ik werd opgewacht door die twee zelfde persoon van een paar weken geleden werd aan mij gevraagd of ik iemand wist en kon regelen om die Kooken in te halen.

[00:26:08]

Ik heb toen aangegeven dat ik het zou proberen. Ben op dinsdag 6 juni naar Den Oever gereden en ik heb daar één persoon gevraagd om deze klus te doen. Ik ga geen namen noemen die wel verteld wat de klus inhield. Ik heb deze persoon benaderd omdat je in een vieze wereld wel eens wat hoort. Dus ik heb aan hem gedacht en op woensdag 7 juni kwam ik aanrijden bij onze schuur en die twee personen waren daar weer. Ze hebben me nogmaals verzocht om mee te rijden naar de kapel.

[00:26:40]

Plaats een busje achteraan aangereden. Daar aangekomen hebben ze me meteen bedreigd. Ze begonnen gelijk met praten. Veel heb gevraagd om zo. Ze zeiden ja, je hebt tegen dieren die te veel informatie gegeven. Als je namelijk zoiets vraagt, dan zeg je gewoon of je kunt of niet en meer niet. En hoe je dat gaat doen interesseert ons geen fuck. Als je denkt dat we het niet menen. Er zit al een plakker omnibus. We zijn adressenlijst al af geweest, dus we weten waar we je kunnen vinden.

[00:27:14]

Maar verder hebben ze me duidelijk gemaakt dat ik vooral mijn mond moest houden. Ben toen geschrokken teruggereden naar de schuur. Ik heb eerst een kop koffie genomen en nagedacht. Toen heb ik een paar uur lopen ijsberen in bed toe naar bad gereden. Ik heb mijn verhaal gedaan, zoals ik net verklaarde. Hij was boos, erg boos, maar wilde hier niets mee te maken hebben. In eerste instantie Bart, dat ik het moest uitzoeken en alleen verder moest gaan.

[00:27:42]

Toen hebben we rustig een bakkie koffie gedronken en vond het kut voor me. Ik heb sorry gezegd en ik heb me verteld dat ik geen keuze had en daarom deze klus moest uitvoeren. Daarna ben ik naar Rime gegaan en gevraagd of hij iets bij wilde verdienen met het oppikken van cocaïne uit de zee. Hij schrok hiervan. Ik heb hem verteld dat hij twee ton zou krijgen voor deze klus. Verklaring van Jelle Hakvoort leek openhartig en zei letterlijk Ik heb jullie verteld wat ik kan vertellen.

[00:28:22]

Zo is het gegaan.

[00:28:24]

Ons werk bestaat voor een groot deel uit het nalopen van vertalingen is het eerste wat we deden was kijken of Ierlands inderdaad de waarheid vertelt. Tien dagen na de bekentenis van Jerre spraken we met Riemer van Dijk, de man die op de bewuste dag in de kapiteins van de Z 5 9.5 had gestaan.

[00:28:42]

Aanvankelijk had hij zich beroepen op zijn zwijgrecht, maar ineens meldde die dat hij een verklaring wilde afleggen. 3 Maar waarom heb je tijdens de vorige twee verhoren gebruik gemaakt van zwijgrecht en wil je nu een verklaring afleggen? Ik wist niet in welke zaken ik beland was en ik wilde mijn baas beschermen. Toen heb ik zijn verklaring gelezen en ik dacht hij wil mij erin luizen. Wat wil je verklaren? Woensdagmorgen had ik een berichtje gehad van Jelle Hakvoort. Wat stond er in dat berichtje?

[00:29:15]

Hij vroeg of ik thuis was. Ik heb hem laten teruggebeld en hij zei dat u mij wilde spreken. Hij heeft dat gesprek ook plaatsgevonden. Woensdag rond 12 uur halfeen kwam u me thuis ophalen. Ik ben bij mij in de bus gestapt. Hebben jullie toen gepraat? Hij zei tegen mij wil jij een klusje voor me doen? Ik vroeg hem waar het over ging. Hij zei ik kan het niet vertellen, maar je kunt er 30.000 euro mee verdienen.

[00:29:46]

Hij zei Ik heb dit vaker gedaan en het is altijd goed gegaan. Maar verder kan ik er niets over vertellen. Toen dacht ik bij mezelf 30.000 euro kan ik goed gebruiken. Ik zou mijn keuken kunnen verbouwen en dertigduizend euro is veel geld. Ik ben daarvoor gezwicht. Ik dacht dat het ging om sigarettensmokkel, want daar had ik eerder over gehoord. Hoe ging het op de dag zelf? Toen de drie anderen aan boord waren, zijn we gaan varen helemaal naar buiten toe.

[00:30:16]

Alle drie de andere zijn gaan slapen. Toen ik buiten aangekomen was op zee. Ik weet niet hoe laat het was. Heb ik Pavo gevraagd of hij wou sturen. Wanneer was dat? Toen was al donker. Ik was heel moe, wilde slapen. Maar ja, na een paar uur ben ik weer gaan sturen omdat ik toch niet kon slapen. Welke kans zijn jullie uitgevaren? We zijn noordwest in gevaren en kwamen op een bepaalde plek waar meerdere vissersschepen lagen.

[00:30:46]

Daar vissen wij normaal ook altijd. Hoe wist u dat u daar moest zijn? Dat had ik met Jelle afgesproken. En toen we daar aankwamen het was denk ik vijf, zes uur in de ochtend heb ik net gedaan of we gingen vissen. Hoe doe je net alsof je moet vissen? Met net doen over vissen bedoel ik dezelfde snelheid varen als de andere schepen. Het moest niet opvallen voor andere schepen. We hebben de netten niet naar beneden gedaan. Stonden jullie al die tijd in contact met elkaar?

[00:31:16]

S Morgens tussen acht en negen uur heb ik een berichtje naar Jelle gestuurd dat wij problemen met de motor hadden. Dit had ik met hem afgesproken. Was dit een soort code? Ja. Daarna kwam één van de bemanningsleden naar boven. Hij zei mij dat we op een bepaalde positie moesten komen. S Middags rond vijf over drie. Wie was dat? Ik wil niet zeggen wie dit tegen mij gezegd heeft. Dit wil ik niet zeggen, omdat ik in de verklaring van Jelle gelezen heb dat hij bedreigd wordt.

[00:31:47]

Ik heb ook een gezin. Ik weet niet wat hier allemaal achter schuilt. Oké, dat begrijpen we. Wat gebeurde er toen? Ik heb de positie opgeschreven op een briefje. Ik weet het ook nog uit m'n hoofd. Het was 53 29 om 5 graad 5 5 graad 5 betekent oosterlengte en 53 29 betekent noord. Toen ben ik gaan uitrekenen wat de afstand was en hoe lang ik erover moest doen en met welke snelheid ik moest varen om precies op dat tijdstip aan te komen.

[00:32:18]

Toen we op die positie aankwamen om precies 5 over 3, passeerde er twee grote schepen en die hebben dus iets van boord gegooid. Ja, toen moest ik kijken naar wat er in het water lag. Toen zag ik aan stuurboord kant voor mij iets drijven. Daar ben ik naartoe gevaren en toen ik daar aankwam ben ik er stijf tegenaan gaan liggen, zodat je het gelijk kon pakken. Ik zag sporttassen drijven en toen dacht ik al bij mezelf dit zijn geen sigaretten.

[00:32:46]

Ik dacht dit is klote. Toen is het aan boord getrokken door die persoon van wie ik de code na te doorgekregen had. Het waren allemaal losse tassen met touwen aan elkaar. Ik heb gezien dat ik eraan begon te trekken. Ik ben in mijn stoel gaan zitten, omdat ik toen al klote voelde. In die paar minuten tijd is er zoveel door mijn hoofd gegaan. Ik dacht ik kan niet meer terug. Ik kan niet meer terug. Dat is het gevoel dat overheerst bij de mannen die betrokken zijn bij de visserij en ondanks het feit dat er door de verklaringen van Jelle Hackfort en Riemer van Wijk een hele hoop duidelijk is geworden, blijft er ook nog veel vragen staan.

[00:33:31]

Om er een paar te noemen. Wie hebben Jelle Hackfort bedreigd? Hoe is de politie de Coox op het spoor gekomen? En zijn er meer Urker vissers betrokken bij de smokkel in cocaïne. Dat meer hoort u in de volgende aflevering van de WNL podcast. Kook Visschers!

[00:34:14]

De podcast Kook Visschers is gemaakt door mij. Wouter Lammens Muziek en sound diezijn zijn van Daniël de Booij eindredactie is gedaan door Marien van der Kooij en de productie was in handen van Shelby Roks en Frieda Broes. Heeft u deze podcast met plezier beluisterd? Probeer dan ook eens de podcast daders van NPO Radio 1.