Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:12]

Die luistert naar aflevering 3 van de podcast Kook Vissers van NPO Radio 1 en omroep WNL. Mijn naam is Wouter Lammens. Wellicht kent u mij als één van de auteurs van de boeken Mocro Maffia en Wraak. In het voorjaar van 2017 werd aan boord van een Urker visser kotter ruim 260 kilo cocaïne gevonden. Het politieonderzoek en de nasleep van deze vondst vormde de inspiratie van deze podcast. Dit verhaal gaat over de manier waarop Urker vissers verstrikt zijn geraakt in de internationale cocaïnesmokkel.

[00:00:50]

Polariseert heb ik gebruik gemaakt van politie en justitie, documenten en artikelen van collega's. Daarnaast heb ik ook diverse off the record gesprekken gevoerd met mensen die in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij deze zaak. In deze podcast zijn alle mensen geanonimiseerd. Daarnaast heb ik fictieve karakters toegevoegd, allemaal om te komen tot een zo goed mogelijke vertelling. In de vorige aflevering hebben we wel gehoord hoe de politie de smokkel van 260 kilo cocaïne met de Urker vis Cotter zet vijf 9.5 op het spoor is gekomen uit ontsleuteld.

[00:01:28]

De berichten die Amsterdamse criminelen na elkaar verstuurden, kwam naar voren dat er een drugstransport op handen was. Daarbij zou een partij cocaïne overboord gegooid worden van een containerschip. De bemanning van Kotter zet vijf 9.5 was vervolgens verantwoordelijk voor het opvissen van de drugs. Het transport werd onderschept en de bemanning werd aangehouden. Niet lang na zijn arrestatie brak de eigenaar van de Z5 9.5 in de verhoorkamer van de politie. Hij was onder bedreiging gedwongen om mee te werken aan een drugstransport, zo vertelde hij.

[00:02:04]

Op Urk is het verhaal van de Z5 9.5 ingeslagen als een bom? Welke inwoners van Urk zijn nog meer betrokken bij duistere zaken? Is het echt zo dat op het voormalige eiland de geur van cocaïne hangt? Deze aflevering begint op het eiland, zoals het nog altijd genoemd wordt. Het nieuws over de drugstransport is net naar buiten gekomen en onder de Urkers is het verhaal van de Z5 9.5 het gesprek van de dag. Wat ruikt het toch lekker zeg. Er gaat niets boven de geur van gerookte zalm.

[00:02:42]

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Anna van der Wal. Ik ben journalist bij de lokale krant. Ik ben bezig met een artikel over Cotter Z5 9.5. Heeft u daarvan gehoord? Jawel. Nou, ik begreep dat deze zomer ook een rij van Romke ten Napel is. Klopt, dat is meneer Ten Napel.

[00:03:01]

Uw baas zou meer zeggen dat ik kennis van uw mooi.

[00:03:07]

Ik ben eigenlijk benieuwd wat voor man dat is, wat voor mannen zitten.

[00:03:12]

Ik vind hem aardig, maar ik weet niet of ik hier de persoon ben.

[00:03:14]

Omdat kunt u wat meer over vertellen? Ik weet niet of dat zo verstandig is, bedoel hij. Is dat opgepakten? Euh ja, dan ligt die 600 kilo zalm in de koeling. Dus dan moet u nu eerst gaan doen.

[00:03:29]

Wie bent u? Wat doet u de dag? Mijn naam is Anna van der Wal. Ik schrijf voor de lokale krant. Wie bent u dat? Daar gaat u niks aan.

[00:03:38]

Ik wil er eigenlijk een paar vragen stellen over de arrestatie van Romke ten Napel. Klopt het dat hij mevrouw? Ik heb hier helemaal geen zin in. Ik weet precies hoe dat gaat met jullie plaats. Jullie zijn alleen maar op zoek naar sensatie en vervolgens schrijven jullie ons kapot.

[00:03:53]

Daarom ben ik hier. Ik ben juist op zoek naar het echte verhaal, dus daarom dacht ik jaja, het echte verhaal, het echte verhaal.

[00:03:59]

Het is gewoon net als toen met die harsh in Frankrijk. Toen waren er ook grote verhalen dat hij betrokken was bij 5.000 kilo. Nou, uiteindelijk was het helemaal niks. Hij was onschuldig. Nou, ik pas. Ik doe niet mee. Maar ik zou toch graag willen weten. Ik zei het toch. Dag. Het geruchtencircuit draaide op volle toeren in Urk. Er werd volop geroddeld, maar for the record zeggen hoe het precies zat met die coke smokkel.

[00:04:36]

Het was echt heel lastig om mensen aan het praten te krijgen. Het enige wat ik wist was dat Romke ten Napel een invloedrijke figuur was op Urk. Het verhaal ging dat hij zijn geld verdiend had met vastgoed en horeca. Daarnaast hield hij zich ook bezig met gokken. Alle gokkasten in de kroeg op het eiland zijn van hem. Dan was er altijd ook nog dat andere verhaal. In 2008 werd hij in Frankrijk uitgeleverd vanwege drugssmokkel. Hij zat toen een tijdje vast, maar werd uiteindelijk vrijgesproken.

[00:05:12]

Vraag een oude Urker naar de zwartste dag in de geschiedenis van Urk en de kans bestaat dat die 3 oktober 19 39 zegt. Die dag staat in het collectieve geheugen van Urk gegrift als de dag der 33 kluiten. Onder begeleiding van luide sirene geloei werd die dag de Lemstra Dijk gedicht met drieëndertig kluiten keileem zit het voormalige Visschers eiland voorgoed aan de rest van Nederland vastgeklonken. God schiep de wereld, maar de Nederlanders schiepen Holland, zo schrijft een Amerikaanse journalist in die dagen.

[00:05:51]

Terwijl de inpoldering in het collectieve bewustzijn van de rest van het land gegrift staat als het moment dat we wonen van de zee. Het bewijs van de maakbaarheid van Nederland, denkt men daar heel anders over. Daar wordt de inpoldering bekeken als het moment dat Urk zijn vrijheid prijsgeeft. Het staat allemaal schitterend beschreven in het boek Zout Zoet van journalist Jurriaan Brouwer en Lucia de Vries. Wie zich een klein beetje verdiept in de geschiedenis van Urk, kan niet anders dan concluderen dat Nederland niet altijd even netjes met de Urkers is omgegaan.

[00:06:29]

En dat is nog een understatement van formaat. Eeuwenlang werden de trotse bewoners van het eilandje in de Zuiderzee grotendeels aan hun lot overgelaten. Die situatie duurt tot 1918. Dan wordt in Den Haag besloten om de Zuiderzee droog te leggen. De Urkers worden door de overheid nooit betrokken bij de inpolderingen plannen. Het idee om de Noordoostpolder Urker land te noemen sneuvelt. Inwoners van Urk krijgen geen kavels toegewezen en er is zelfs overwogen om de Urkers te deporteren. Het gevoel dat de rest van Nederland altijd heeft laten stikken, is diepgeworteld op Urk.

[00:07:13]

Daarnaast is het eiland gevoel allerminst verdwenen. Nog altijd voelen de Urkers zich eilanders. En daar hoort een zekere eigenwijsheid bij.

[00:07:33]

Ik schrijf voor de lokale krant Van Erk. Ik ben bezig met een stuk over de kook zaak.

[00:07:39]

Wil jij ook een biertje? Neen, bedankt. Te vroeg. Ik ben benieuwd of jullie toevallig wat gehoord hebben over Jelle Hackfort. Hij kwam je toch regelmatig?

[00:07:48]

We zijn toch aan Dennis bij IS?

[00:07:52]

Heeft u iets aan hem gemerkt? Ja, het ene wel heel veel geld. O ja, en weet u waar hij dat mee verdiend heeft? Vissen? Dat kon u heel goed. Hij heeft drie korte Kastor.

[00:08:06]

Maar heeft u iets gehoord over die trucs?

[00:08:08]

Nee, nee, ja, ik heb het gelezen in de krant. Maar Jelle heeft daar nooit met ons over gepraat. Of zo verbaasd ons hier in de kroeg. Eigenlijk wel een beetje. Maar ja, wie ben ik om over Jelle te oordelen?

[00:08:23]

En kent u Romke ten Napel nu? En kent u verhalen over smokkel van sigaretten? Dat deden zoveel mensen hier. Wat is daar nou erg aan?

[00:08:36]

Uruk en smokkel horen nou eenmaal een beetje bij elkaar door dat er iemand nog een bitterbal moet nog rijden. Mag ik afrekenen?

[00:08:44]

Maar ik zou u nog wel wat willen vragen, maar ik moet de bruisen dan anders vind ik straks rond in de pot. Zaterdag is de enige dagelijk op stappen, maar dat moet wel op tijd zijn voor moeders de vrouw. Ik wens Sharon fijne dag. Goeiemorgen West-Friezen. Mag ik u wat vragen? Ik ben van de krant. Waarom noemen ze dit het leugen? Bankje? Omdat er nooit gelogen wordt. Kent u Romke ten Napel Ja, verdikkingen. We vragen ons al jaren over doet u het allemaal van alle burgers dat hier al jaren op te wachten is, dan nog groter te pakken?

[00:09:38]

Maar wie kent hem? Iedereen stond vroeger aan de deur als portier de Rákóczi, allemaal tenten. Het haventje is warm en het wapen wordt het allemaal voor doet. Geen idee, misschien wel van de sigarettensmokkel waarover je zoveel meer verdient dan die. De rook en smokkel horen nou eenmaal een beetje bij elkaar. Dat is althans de. De geschiedenis leert dat bittere armoede heeft gekend. En als er dan wat bijverdient kon worden, werd gemakkelijk de andere kant opgekeken.

[00:10:16]

En die armoede is geen ding van heel lang geleden. Rik is een authentiek vissersdorp. De mannen die op de kotters werken zijn nog het best te vergelijken met zzp ers. Zeven dagen op zeven dagen af, ze gaan een week vissen en vervolgens zijn ze een week thuis. En deze mannen moeten het hebben van de bestemming. De opbrengst van de vis. Wat ze verdienen hangt grotendeels af van twee factoren. De vangst en de vis prijs als de vangst goed is en de prijs hoog.

[00:10:50]

Dan verdienen ze veel. Is het omgekeerd, dan blijft er weinig over. Het is een onzeker bestaan. Ook een factor van belang zijn de onkosten. Die worden ook nog van de opsomming afgetrokken. En zo kan het gebeuren dat een visser de ene keer 47 100 euro tijdens een reis verdient en de andere keer met slechts de helft thuiskomt. Die wisseling van goede en slechte tijden is onlosmakelijk verbonden met het beroep visser. Van 2007 tot 2014 kampte de visserij met grote problemen.

[00:11:25]

De malaise begon al voor de financiële crisis, toen de dieselprijzen stegen. In 2008 klapte daarbovenop de vraag naar ton en vooral schol in elkaar. De mondiale financiële crisis die eind 2008 uitbrak, deed de rest. De RUC werd keihard geraakt. De visafslag in Urk is één van de grootste in West-Europa. Er is in 2016 bijna 50.000 ton vis verhandeld, goed voor een omzet van ruim 125 miljoen euro. In 2014 komen Urker vissers lijnrecht tegenover de handelaren en visverwerkende te staan voor de lage prijzen die worden geboden.

[00:12:05]

Willen de vissers niet meer uitvaren. Een visser staking is het gevolg. Het is een overlevingsstrijd. Bij vrijwel alle partijen is de bodem van de kas in zicht. En op Urk gaat het verhaal dat sommige vissers in die magere jaren op zoek zijn gegaan naar lucratieve bijverdienste. Ik had me eigenlijk nooit zo verdiept in de wereld van de vissers. En nu hoorde ik tussen neus en lippen door over sigarettensmokkel. Ik vroeg het herm Derna en het bleek voor vissers een aardige bijverdienste te zijn geweest.

[00:12:44]

In internationale wateren geldt namelijk geen accijns op tabak. Met name tijdens de crisisjaren brachten veel vissers na het vissen sloffen sigaretten aan land. Bedankt dat u meer wilt ontvangen. Ik weet eigenlijk te weinig van de Urker visserij.

[00:13:06]

Dat geeft niet hoor. Wat lijkt dat hier allemaal maquettes heeft staan? En wat zijn deze netten? Ja, dat zijn netten die we gebruiken voor boomkorvisserij. Zie die ketting. Daarmee slepen ze over de zeebodem en er komen die platvissen naar boven. En dan vangen vis in de net intressant.

[00:13:24]

Meneer, vergeef me mijn leeftijd. Ik ben even uw naam kwijt. Ik heb meer ergens opgeschreven.

[00:13:29]

Wacht meneer Kramer, maar zeg maar door. Ik ben een bekend gezicht opbeuren. Alle visserman kennen me wel. Ja, dat had ik ook al begrepen. Wilt u koffie? Hebt u er bezwaar tegen dat ik dit gesprek opneemt? Nee hoor. Ik heb altijd gedoe met het rotting. Zou ik dat niet willen doen? Wat niet vloeken? Daar heb ik een enorme hekel aan. Dat doen we niet. Dat is oneerbiedig. Sorry, ik ben natuurlijk kerkelijk.

[00:13:58]

Zeker zoals iedereen op Urk Gereformeerde Gemeenten. Ik zal er op letten. Nogmaals excuses.

[00:14:06]

Nou, wat wilt u weten?

[00:14:08]

Nou, ik ben bezig met een verhaal over de cocaïne zaken op Urk.

[00:14:12]

Haha, ja, dat is een nare kwestie. Niet goed voor het imago van Urk. Het lijkt nu net alsof alle vissers in Urk in de cocaïne zitten. En dat is niet waar. En we worden al de hele tijd gepakt, dus dit is allemaal ook weer niet best.

[00:14:26]

Wat bedoelt u te zeggen met We worden al de hele tijd gepakt. Nou, we zitten op Urk altijd in de hoek waar de klappen vallen. Nu ook weer met dat pulls vissen mag niet van de milieu lobby. En zo gaat het steeds. We kunnen niet meer vissen rondom windmolenparken.

[00:14:40]

We hebben het al jaren zwaar, maar de crisis is toch voorbij.

[00:14:45]

Ja, die crisis is voorbij, maar veel vissers zijn nu hun verliezen van die jaren aan het goedmaken. Nou en dan komen ze in Brussel weer met een maatregel die alles alleen maar weer moeilijker maakt.

[00:14:55]

En hoe heeft dat de vissers beïnvloed? Herrenberg zijn er natuurlijk een stelletje eilanders. We regelen het allemaal zelf wel een. Urkers zijn een ondernemend volkje, altijd geweest ook. En dat hoort nu eenmaal bij ons. We proberen altijd wel weer een oplossing te vinden. Neem nou toen ze de visquota herstelden. Toen hebben veel vissers hun kotters in het buitenland laten registreren, maar ze kwamen erachter dat er in Engeland amper op platvis gevist werd. Daar werd het quotum op platvis dan ook niet gehaald.

[00:15:24]

Nou, Urkers, die zijn juist goed in het vissen op platvis en als ze niet betaalden konden ze hun cotter in Engeland laten registreren. En dan vielen ze onder de Britse quota en daarmee was het probleem van de quota toen ook tijdelijk opgelost. En zo ging het in meer landen. Kijk maar naar de kotters die in de havens liggen. Als een ucar voor het nummer staat, dan is het een kotter uit Urk, staat er. Hadad komt uit Harlingen en zet komt uit Zeebrugge.

[00:15:51]

Dus de kotter zet 9.5 staat geregistreerd in Zeebrugge. Ja, en het gekke is dat die sigarettensmokkel ook altijd door de lui van die Z nummers plaatsvond.

[00:16:02]

Kent u Romke ten Napel en Jelle Hackfort?

[00:16:06]

Uiteraard. Jelle en zijn familie hebben kotters.

[00:16:09]

En weet u ook of zij in het verleden betrokken zijn geweest bij sigarettensmokkel?

[00:16:13]

Ja, dat wordt gefluisterd. Wat is er nou helemaal zo erg aan een paar sigaretten? Ik bedoel, het mag natuurlijk allemaal niet, maar je moet niet vergeten dat veel vissers het heel erg zwaar hebben gehad tijdens de crisis. Als je kinderen niet te eten hebben, dan is het verleidelijk om geld bij te gaan verdienen. En wie heb je dan eigenlijk helemaal mee? De Belastingdienst bestaat. Nou, dan weet de staat ook hoe het voelt. Als je geld wordt afgepakt, zou ik zo zeggen.

[00:16:39]

Ja, cigarette is één ding, maar deze mensen zijn nu opgepakt vanwege de smokkel van cocaïne. Hoe komen ze daar nou in terecht?

[00:16:47]

Ik zou het niet weten. Misschien zijn de contacten toen gelegd.

[00:16:51]

Maar ja, dat is speculeren van mijn kant en worden de betrokkenen nou met de nek aangekeken. Ik bedoel, wordt erover gepraat en zo nou, op Urk wordt er genoeg gepraat.

[00:17:02]

Nou, behalve u is het erg moeilijk om mensen aan de praat te krijgen.

[00:17:07]

Ja, je bent natuurlijk een vreemde sorry, een vreemde, een vreemde iemand van Van de Wal. Zo noemen we dat op Urk.

[00:17:15]

Waar maar even zonder gekkigheid. Tuurlijk wordt er schuin gekeken naar de lieden die hierbij betrokken geraakt zijn. Ze geven een slechte naam en daarnaast is er ronduit crimineel. Maar ik vind het daarnaast ook vreemd dat de hele vaderlandse pers weer op Urk springt. Nou waarom? Nou ja, zo bijzonder is het ook weer niet. Ga nou eens kijken naar de Zuidas in Amsterdam. Wat daar allemaal gebeurt? Daar snuiven ze zich een breuk en doen ze alles wat God verboden heeft.

[00:17:40]

Maar als er op Urk iets gebeurt, ja, dan komt alle media erop af.

[00:17:44]

Ja, maar dat komt misschien ook doordat niemand verwacht dat zoiets op Urk kan gebeuren, toch?

[00:17:50]

Nou, rukkers zijn wat dat betreft net mensen. We zijn er in dit onderzoek nooit helemaal achter gekomen hoe het contact tussen de Amsterdammers en de Urker vissers nou precies tot stand is gekomen. We hadden radja's natuurlijk op de korrel. Dat was volgens ons de baas van het stel. Dan had je natuurlijk ook nog Romke ten Napel. Hij stond in nauw contact met de vissers in uren. Maar er was nog iemand. En dat was Gerrit Bak, een visser uit Wieringerwerf.

[00:18:22]

Hij gold ook als een soort rechterhand van Raetia. Hij kwam ook veelvuldig voor in de onderschepte BGP bericht. Volgens ons werkte het samenwerkingsverband als volgt Radja was de baas. Hij besliste wat wel en niet zou gebeuren. Hij onderhield contacten met de leveranciers van de cocaïne en hij beheerde de boekhouding. Gerry Tak was het rustig denkende brein tussen hem en de vissers van Romke Tena. Dat wil overigens allerminst zeggen dat Gerry pakt niet agressief kon zijn. Dat bleek wel uit BGP berichten die in juni 2015 verstuurd zijn.

[00:19:06]

Het hoekhuis van die plek aan de Dorpsstraat moet beschoten worden. Kan dat met een naka gebeuren? Ik betaal de 10k voor een HKZ. U betaalt 20. Het moet wel snel. De politie in Alkmaar moet wakker gemaakt worden. Het wordt vannacht gedaan. Ik ga zelf wel met de jongens mee. Je hoort het wel op het net. Oké, hij moet er niet af. En ook kinderen muskieten. Die klus is toch al gedaan. Er is 100 procent actie geweest.

[00:19:38]

We hebben vannacht tv geknot. De woning was van een kennis waarmee Gerry Tack ooit in een grote strafzaak had gezeten. Het is een mirakel dat daar geen slachtoffers gevallen zijn. De bewoner is na de schietpartij naar de politie in Den Helder gegaan. Hij had drie kogelhulzen bij zich. Hij wilde geen aangifte doen, maar hij wilde wel dat de politie van de schietpartij op de hoogte was. De politie is de dag daarna naar de woning gegaan. Ja, ik zag jullie al aankomen.

[00:20:24]

Morgenmiddag. Mijn naam is De Vries van de politie minder noord. Klopt het dat u gisteren op uw bureau bent langsgeweest? Ja, dat klopt. En u heeft verteld dat er op uw woning geschoten is van vorige week. Waarom bent u dan pas gisteren naar het bureau gekomen?

[00:20:41]

Ik was de hele week aan het werk. Ik zat op zee. Ik moet toch ook met m kost verdienen? Weet u nog hoe laat de schietpartij was?

[00:20:50]

Zal een uur of drie s nachts geweest zijn? Ik zat op een stoel in de erkenning door drie ontzettend harde knallen en had uw verlichting aan. Ik heb de lamp boven mij gewoon aan. Maar liefst, die is niet zo veel.

[00:21:04]

Konden mensen u van buiten zien zitten? Nee, dat weet ik niet. Ik denk. Ik denk het niet. Dat is voor ons wel belangrijk. Als mensen konden zien zitten, dan valt het te kwalificeren als poging tot moord.

[00:21:17]

Op die manier. Ik denk ik denk dat de stoel toch meer met de rugleuning naar het raam gedraaid stond, zonder dat ze niet echt goed konden zien dat ik de opzet. U had gisteren drie kogelhulzen bij zich. Kunt u mij aanwijzen waar de kogels zijn ingeslagen en door het raam gaan? Ik zie anders geen gaatje. Nee, dat klopt. Ramen zijn gelijk vervangen door een glas. Maar achter het raam staat een schilderij en daar zitten de kogelgaten nog wel in.

[00:21:44]

Dat zou ik heel graag even willen zien. Kijk, hier zitten de gaten en hoe staat hier vlakbij? Ik zou denk ik een halve meter van die kogels af. Ik schrok me wezenloos.

[00:21:57]

Ja, dan kan ik me voorstellen. Is er iemand met wie u problemen heeft? Wie denkt u zelf dat er achter de beschieting zou kunnen zitten?

[00:22:06]

Ik zou het niet weten. Ik heb echt totaal geen idee. En wilt u aangifte doen? Nee, nee, nee, ik. Ik ga geen aangifte doen. Echt niet. Ik ga ook nergens een handtekening onder zetten. Komt al een dossier. Alhoewel, in de krant heb ik helemaal geen zin in. Ik heb geen zin in dit gezeik van het dorp. Alsjeblieft niet. Ik wil gewoon dat jullie hiervan op de hoogte zijn.

[00:22:30]

Hoewel er ontegenzeggelijk grote risico's genomen zijn, gingen wij er toch vanuit dat de beschieting een waarschuwing geweest moest zijn, maar waarom? Daar zijn we nooit helemaal achter gekomen. We hebben Gerry en Radja er natuurlijk over ondervraagd, maar die zwegen in alle toonaarden en ook het slachtoffer liet niet het achterste van zijn tong zien. Tuurlijk heb je vermoedens genoeg, maar hard bewijs? Nee, helaas. Toen uit de onderschepte PCP berichten duidelijk werd dat deze schietpartij te linken was aan de kook vangst op Urk, zaten we wel even met een dilemma.

[00:23:11]

Zo'n zaak kan natuurlijk ook niet te omvangrijk worden. We hebben daarom uiteindelijk besloten om alles onder te verdelen in twee zaken. De eerste zaak draaide eigenlijk om de Z5 9.5, de tweede zaak draaide om radja Gerry Takk. En ronkend Ten Napel. Maar dat er een overlap was, dat was natuurlijk wel duidelijk. Wat opvalt aan de beschietingen is dat het doelwit ook werkt als visser. Hoewel hij niet afkomstig is uit Urk, heeft hij net als bijvoorbeeld Jelle Hackfort een eigen kotter.

[00:23:46]

Die staat niet geregistreerd in Zeebrugge, maar in de Duitse stad Emden. Die ligt aan de overkant van Delfzijl, aan de Eems. Het staat nergens geschreven, maar het zal de recherche ongetwijfeld opgevallen zijn dat je vanuit daar snel boven de Waddeneilanden zit. De plek waar ook de internationale containerschepen van EMHC varen. Maar dat is zoals eerder gezegd. Er zit een wereld van verschil tussen vermoeden en bewijzen. Het feit dat vissers zijn bezweken voor de verlokkingen van de drugshandel roept op de vraag op wat er gedaan kan worden tegen criminele invloeden van buiten, maar ook van binnen af.

[00:24:30]

En daarbij wordt ook gekeken naar het belangrijkste instituut op Urk. De Gereformeerde Kerk. Dat er meer in aflevering 4 van de podcast Quizzers. De podcast Kook Visschers is gemaakt door mij. Wouter Lammens Muziek en sound diezijn zijn van Daniël de Booij eindredactie is gedaan door Marien van der Kooij en de productie was in handen van Shelby Roks en Frieda Broes. Heeft u deze podcast met plezier beluisterd? Probeer dan ook eens de podcast daders van NPO Radio 1.