Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents o surt de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. En una nit d'estiu un 13 d'agost moltíssima calor estava dormint amb les finestres obertes i va despertar el so del telèfon mòbil que tenia a la tauleta de nit i la lluna plena i sentia el company d'investigació i jo contestà i ho diu perquè diu Lluís Vicent sí viu perquè tenim s'abandona dos.

[00:00:53]

Dimecres 13 d'agost del 2003. Carrer del Parc de Lleida número 7. Primera planta. Agents dels Mossos d'Esquadra acudeixen a un edifici ruïnós del Barri Vell alertats per un veí que ha notat una forta pudor a l'Escala surt d'un pis tancat aconsegueixen accedir a una de les habitacions per una finestra en una atmosfera irrespirable i amb poca llum. Veuen que sota una pila de runa sobresurten un braç i una cama estan en vies de descomposició. Hola tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos.

[00:01:33]

Aquesta història té lloc al casc antic de Lleida en un ambient angoixant agreujat per la calor de l'estiu es descobreix un cadàver en estat de descomposició l'escenari que s'intueix en aquella habitació fa pensar en un crim impactant. Els investigadors els recorda la pel·lícula Seven en què un assassí s'acarnissa amb les víctimes i les mutilar. La investigació d'aquest cas a Lleida tindrà altres escenes de caire cinematogràfic no gaire agradables que Déu avisats intentarem posar llum a la foscor. Comencem. Així. Diu Així referint se al projecte que per escrit i no vol.

[00:02:31]

Crims. Alguns em deixin començar dient nos recordeu que ha electrònica. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Qui. En Carles Porta. A ponent una nit d'agost fa de mal dormir. I si el telèfon sona i passades les dues de la matinada la trucada no pot significar res de bo. Aquell 13 d'agost el sergent que portarà les regnes del cas acabava d'agafar el son quan el telèfon el va desvetllar i en sentir els primers detalls del crim va saltar del llit diu Feliu.

[00:03:35]

Diu Vicent sí diu. Doncs perquè tenim sabent nos. Cola l'avarícia Parés enveja i supèrbia luxúria llarg i penós és el camí que va de l'infern fins a la llum. Tirem una mica enrere. Anem a les primeres hores de la nit. La comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida rep un avís que diu que hi ha una persona morta en un pis del casc antic. Es tracta d'un immoble molt degradat que està pendent de ser precintat per l'Ajuntament pel seu mal estat en aquest edifici hi entra i surt molta gent.

[00:04:22]

Quan els mossos hi arriben veuen que és un edifici amb la majoria de pisos ocupats. Han sigut els veïns que viuen de forma més estable a la finca els que després de dies convivint amb una olor molt desagradable han seguit la traça fins a la primera planta. Han trobat la porta tancada i han decidit entrar hi a través d'una finestra. Un cop a dins han vist que entre un munt de deixalles sobresortien parts d'un cos i han avisat la policia. La patrulla de seguretat ciutadana que es desplaça al lloc dels fets tampoc no pot accedir al pis per la porta i igual que els veïns ha d'entrar per la finestra que dóna al passadís del replà.

[00:05:02]

Quan comproven que efectivament hi ha un cadàver alerten els seus superiors i es posa en marxa el dispositiu. No passa gaire estona i arriba un escamot d'agents d'homicidis i de la científica amb el sergent al capdavant que ja pot accedir al pis per la porta. Els primers Mossos que ja eren al lloc dels fets l'han tirat a terra després de comprovar no només que estava tancada per dins sinó que a més estava bloquejada amb una barra de ferro. L'habitació també estava tancada amb clau.

[00:05:34]

Aquests no són detalls menors. Veureu que després tindran la seua importància. El Sergent arriba al pis entre la cambra i aquesta és la primera imatge que té de l'escena del crim. Però com ens ho van trobar només podia ser per intentar amagar ho d'alguna manera. Ens van trobar un cos que estava entre dos matalassos un per un per baix i a sobre del matalassos Javier que recorda que hi havien dotze plafons de fusta de fusta contra enxampada que podien ser portes d'un armari desmuntat.

[00:06:03]

També hi ha dalt de tot un vidre i així que per la vora van poder observar que hi havia un braç i una cama que presentaven ja s'hi podien observar unes ferides i incisió contusions que li podem dir que estan fetes des del punt de vista de la lògica l'experiència amb ganivets o objectes similars. I a més a més ja es veia que hi havia un regalin de sang i estava en estat de putrefacció molt avançat. Pel que vam poder veure doncs havia estat tancat.

[00:06:27]

També la calor acceleren notablement qualsevol procés de descomposició en cos. Hores és assassinat el primer cop d'ull a l'escenari que hi ha resulta sorprenent que en un no res quan arriben la metgessa forense i el jutge per procedir a l'aixecament del cadàver meticulosament d'un en un comencen a treure tots els plafons que després seran objecte d'estudi fins que arriben al matalàs que cobreix el cos la txeca. El cadàver està obert en canal d'entrada. Ni tan sols distingeixen si es tracta d'un home o d'una dona.

[00:07:10]

Té el pit dret totalment sancionat i part de l'esquerra també té ganivetades a l'avantbraç esquerre les cames l'esquena i l'engonal al costat del cos hi ha una camisa ensangonada. Aquesta peça aportarà una pista però ja us explicarem més endavant. Un cop es va anar apartant el munt d'objectes que hi ha a sobre del cos també veuen que hi ha esquitxades de sang per tot arreu. Escoltem el caporal i el sergent que ho van veure directament. Vull dir ja havien vist ja cadàvers perquè portaven tres anys desplegats aquí però en aquesta brutalitat mai.

[00:07:43]

De fet és una cosa que impacta molt és la preocupació de dir però el subjecte que ha fet tot això vull dir personal és i que és el que tenim per aquí. Igual nivell d'impacte va ser va ser similar. Hi ha la percepció no los la calor en una habitació molt justeta. Només hi havia quatre persones. Una cosa és explicar ho fredament aquí l'altra cosa es troba allà. Doncs amb aquella temperatura les olors en dies queda romanent i va sentint qui comenta situacions com coses com per exemple que tingui pinta fins i tot d'haver fet alguna mena de ritual.

[00:08:20]

Els Mossos ho acabem de sentir. Pensen en un crim ritual per com està la víctima i pels detalls que envolten l'escena entre ells que hi ha un pot de pintar ungles a l'entrecuix del cadàver. També porta unes ulleres de sol al cap per sobre dels cabells i això fa suposar als investigadors que el crim potser es va cometre de dia.

[00:08:41]

Eduardo Bayona en aquella època periodista de successos del diari Segre va informar del cas de llamar la atención por la brutalitat por la ciudad con la que se desarrolla pero al mismo tiempo que no tiene lugar en el patio otra o no la gente lo mira un poco pocs coneixen mescla d'estupor. Pero al mismo tiempo como lo que ocurre allí no da mucho conmigo no fija que cosas ocurre con la gente que vive allí en el gueto en el casco antiguo en la zona està molt refiriéndose.

[00:09:13]

Pero efectivamente així que es un crimen que por su totalidad como si fuera por completo a la ciudad de Lleida ja diu que en estos momentos depriment impacto en los que luego un poco o un poco y entendimiento entre comillas no porqué Aquello ocurrió en Lleida. Pero bueno no había ocurrido en Lleida guapa i emprenedora i con empenta que es un poco la imatge clàssica emblemàtica de la ciudad.

[00:09:43]

Perquè matem. Tenim una situació com aquella a l'hora de posar en marxa la investigació. Els Mossos tenen en compte totes les hipòtesis però abans que res cal identificar la víctima se li prenen les empremtes dactilars. Tot i que en aquell moment la policia científica encara no sap si seran vàlides tenint en compte l'avançat estat de descomposició dels dits. Mentrestant escorcollant l'habitació a sobre d'una tauleta de nit troben una petita cartera. A dins hi ha una targeta Sílvia com et poden identificar la víctima.

[00:10:18]

La targeta correspon a una dona que segueix un tractament de desintoxicació amb metadona. L'Hospital de Santa Maria de Lleida tot i que la identificació oficialment no es pot fer allà mateix a l'escenari del crim. Les declaracions de diversos veïns condueixen fins a una dona que es diu Maria i aquest nom coincideix amb el de la targeta que s'ha trobat a l'habitació. Segons els testimonis darrerament la Maria ha estat dormint al número 7 del carrer del Parc és Maria Augusta Nadu nascuda el 1968 danya a Portugal per això és coneguda com a Maria la portuguesa es dedica a la prostitució i es mou en ambients de toxicòmans.

[00:10:58]

Rep tractament amb metadona com ho acredita un carnet de l'Hospital de Santa Maria. No té cap familiar conegut a Lleida i es desconeix per quin motiu s'estableix al Segrià. No té domicili fixe durant els dies que ha estat absent. Abans no trobaven el seu cos. Ningú l'ha trobat a faltar ni ha denunciat la seva desaparició. Així doncs els Mossos ja treballen amb la hipòtesi que el cadàver correspon a Maria la portuguesa. Però tornem a l'escena de l'assassinat per repassar de forma detallada quines pistes poden seguir els Mossos per intentar explicar què va passar i qui va poder cometre el crim.

[00:11:38]

Recordem que tant la porta d'entrada del pis com l'habitació on apareix el cos estan tancades amb clau. D'aquí sorgeixen algunes preguntes. La víctima i el seu botxí o botxins es coneixien dins d'aquesta habitació hi pot haver hagut una baralla que ha acabat de la pitjor manera. Cap signe de lluita. Jo crec que això també ens va ajudar a pensar que la persona que li hauria produït els fets li una persona amb la qual tenia certa confiança. Així en aquell moment poguéssim pensar que teníem molta o almenys la suficient doncs per conviure però estem pensant que estem parlant perdó d'una persona que patia o manies que es podria relacionar amb qualsevol persona per raó d'aquesta o es podria relacionar a partir d'una base d'amistat o de possible relació sentimental o entesa com a sentimental.

[00:12:27]

Passen les hores. L'endemà al matí amb la llum del sol tot es veu més clar que els agents de la Policia Científica troben nous indicis dues empremtes en un dels plafons que tapaven el cadàver. I encara més per la posició en què es troben aquests objectes que ja us hem dit que tenien aspecte de portes d'armari. Els agents dedueixen que s'havien transportat expressament. Això vol dir que s'havien descuidat i s'havien col·locat a sobre de la víctima amb el propòsit de cobrir el cos de dia.

[00:12:59]

També es pot seguir el rastre de la sang no només apareixen esquitxades a la paret on està recolzat el matalàs on reposa el cadàver. També n'hi ha per al terra de l'habitació i un regulador de gotes a diferents punts del passadís. Segons els Mossos amb l'aparença d'haver intentat ser netejada és la clau de la porta de l'habitació. Aporta una altra pista. La porta estava tancada amb clau per la qual cosa la persona que va cometre aquest fet sortir va deixar la porta tancada i la clau d'aquesta habitació va aparèixer amagada en una caixeta.

[00:13:35]

El moble del menjador en aquesta caixeta hi havia unes restes de sang i la clau era la que obria la clau que obria la porta per la qual cosa no els portava aquell havia tancat la porta havia llançat la clau havia barrat la porta d'entrada i havia marxat del pis per una finestra mentre dins de l'habitació es recullen proves fora de la finca. La policia pentina el Barri Antic i els agents de seguretat ciutadana i d'investigació pregunten als residents de la zona sobre els moviments que hi ha hagut al voltant del domicili els dies anteriors al crim.

[00:14:08]

Un dels veïns marca una data al calendari el 10 d'agost tres dies abans de la troballa del cadàver. Va ser l'últim cop que aquest veí va veure la Maria entrant a l'edifici del carrer del Parc i no anava sola. és una de les primeres pistes sòlides Maria la portuguesa accedeix a l'edifici acompanyada d'un individu conegut com l'indi. De moment només és un àlies. Ja li posarem nom i cognoms. Llavors els veïns que van localitzar los van parlar que el pis vivia una persona que gairebé ha sortit de la presó per la total i tenia bastanta por perquè era bastant violent i que no el coneixen com un sobrenom que era l'índia i que segurament tenia relació amb una noia Maria.

[00:14:54]

No han pogut establir que dos dies abans de trobar el cadàver l'havien vist amb ell. Havien entrat a la finca i allà no van veure més per la qual cosa van deduir que aquest senyor aquest tal indio havia de ser present si més no era l'última persona que l'havien vist amb ella. A partir d'aquest moment tot comença a agafar cos a comissaria. Quan aquest sobrenom l'índia s'introdueix a l'ordinador hi apareix una identitat Miguel Escudero Carbonell fa vuitanta dies que ha sortit de la presó on ha passat 15 anys per un assassinat comès a la localitat aragonesa de Barbastre.

[00:15:32]

és moment de retrocedir en el temps i situar nos en aquesta població d'Osca a la comarca de Somontano a menys de 80 quilòmetres de Lleida.

[00:15:44]

Miguel Escudero Carbonell és natural d'aquesta comarca d'Osca va néixer el 5 de maig de 1957 a Sales Altes a tocar de Barbastre. En aquest poble se'l considerava una persona molt conflictiva. De fet el 1987 ja havia estat entre reixes per un intent de violació i havia estat denunciat més d'una vegada pels veïns per la seva actitud violenta i amenaçadora. També havia estat ingressat diverses vegades en centres psiquiàtrics. Quan va cometre el crim pel qual se'l va condemnar i empresonar. Tenia 31 anys en aquell moment es dedicava a la recollida de ferralla i llenya.

[00:16:21]

Vivia al barri de San Valentín de Barbastre amb la seva dona Pilar que en aquell moment estava embarassada. El Miguel i la Pilar són pares d'un altre fill els progenitors els havien retirat la custòdia. Aquestes dades surten recollides al llibre Huesca crònica negra que escriu José Antonio vascos sobre els assassinats més violents comesos a l'altre. I quin és aquest crim que va cometre a Barbastre pel qual se'l va condemnar. Doncs resulta que el 1988 Miguel Escudero es va enemistar amb una veïna del poble Elvira Bisbe de 41 anys.

[00:16:55]

Ella l'havia denunciat a la policia per llançar ganivets contra uns arbres a la riba del riu Vero pel possible perill que algú pogués prendre mal. Dies més tard el 8 de gener sobre les quatre de la tarda l'Elvira va sortir de casa per acompanyar un dels seus fills a entrenar a futbol. Escudero estava treballant a prop i en un moment donat es van creuar al carrer a les pàgines de Huesca crònica negra. Ho expliquen així Miguel se encontraba recomiendo leña con su coche modelo 5.200 cerca del campo de fútbol.

[00:17:27]

No se lo pensó ni un momento. Miguel se lanzó sobre el vidre que com en facilitar la creació con una pequeña la agresión fue brutal con él le hizo una profunda herida desde la parte superior del pecho hasta la zona genital dejando l'abdomen abierto y terminado consolida el instante. José Antonio Busquets l'autor de Huesca crònica negra aquest crim el va impressionar sorprendente que la presencia de testigos i continueu con el crimen commocionada en este caso Orbiter descriu detalladament el crimen i desagradable del relat aquests testimonis de què parla viscós són dos jubilats que passejaven per la zona del riu.

[00:18:14]

No només van presenciar el crim. També van veure atònits com Escudero després de matar l'Elvira va pujar al cotxe i va marxar de l'escena de l'assassinat passant per sobre del cadàver de la dona amb el vehicle. Van ser aquests dos veïns els que van alertar la Guàrdia Civil però en aquest interval l'indi no va tenir temps d'arribar a casa seva va recollir la seva dona i tots dos van abandonar Barbastre en cotxe. Tot i això la fugida no els va acabar de sortir com esperaven.

[00:18:45]

Segons es descriu a Huesca crònica negra un kilómetro antes de llegar a la Selva situada a 15 quilòmetres de Barbastre el vehículo s'adheria Miguel i su mujer abandonaren el vehículo y fueron entrando hasta la localidad desde donde llamaron a un taxi. El taxista los llevo hasta Lérida al llegar la ciudad. Miguel se negó a pagar el taxi por lo que el taxista se acercó hasta la comisaría de la Policía Nacional. Entre los gritos y los intentos de agresión de Miguel a llegar los dos pròfugs fueron detenidos por los agentes de la policía no sin dificultad de la agresividad de Miguel.

[00:19:23]

La policía Llorenç Tarrés de lo ocurrido en Barbastro así como de la descripción del sospechoso pasó a disposición del juez de guardia declarant se culpable d'homicidi. El crim va commocionar aquesta ciutat de més de 10.000 habitants segons José Antonio cos Escudero era tan temut pels veïns que creien que els hauria pogut passar qualsevol.

[00:19:51]

Tenia problemes de convivència i no hi podia haver ocurrido con cualquier Guardia Civil sobre coincidido Miguel en ese momento se porta a l'homenatge a una arma el crim un SoC per a la población de Barbastro és una ciudad de todo el mundo se convirtió el entierro en el merder de dos mil vecinos acudieron el lector para recuperar la familia. Poc més d'un any més tard el juliol de 1989 es va celebrar el judici contra Miguel Escudero acusat de l'assassinat d'Elvira Escudero es va desdir de la seua primera declaració de culpabilitat i va negar ser l'autor del crim el van atribuir a un dels pacients d'un centre psiquiàtric d'Alacant on ell també havia estat ingressat.

[00:20:37]

Escudero va dir que aquest intern del psiquiatre s'assemblaven molt i que els testimonis els havien confós. Segons recull la premsa local al llarg de tot el judici l'índia va fer gala de la seva agressivitat fins i tot va amenaçar de mort el fiscal els policies i els fotògrafs en el torn dels testimonis. Els dos avis els únics espectadors presencials dels fets no van voler declarar la sala per evitar trobar se amb l'acusat però es va donar validesa a les seves declaracions per escrit.

[00:21:06]

Pel que fa als experts que van comparèixer davant el jutge hi havia dos psiquiatres que l'havien tractat durant el seu internament. El seu testimoni havia de servir per determinar si Escudero tenia limitades les seves facultats mentals un del psiquiatre. Va afirmar que l'acusat tenia un trastorn mental greu agreujat per atacs d'epilèpsia. L'altre va assegurar que l'inculpat era conscient de les seves accions i també del crim que havia comès. Com a conclusió l'informe forense que es va presentar a la sala indicava que Escudero tenia una personalitat antisocial i el descrivia com un individu perillós agressiu i hostil.

[00:21:43]

Finalment el tribunal va fer cas als pèrits i Escudero va ser declarat culpable d'assassinat amb eximent incomplet per malaltia mental. Va ser condemnat a 22 anys de presó en una institució psiquiàtrica que van quedar reduïts a 15 arran de la reforma del Codi Penal. La defensa però va presentar recurs rere el recurs perquè el client no acceptava que el tractessin de boig fins que el Suprem li va permetre complir la pena en un centre penitenciari en lloc d'un psiquiatre. Miguel Escudero conegut entre els interns com l'esquarterament va passar quinze anys reclòs a diferents presons l'última la de Lleó.

[00:22:30]

Quins. Amb Carles Porta. Ara tornem a Lleida a l'agost del 2003. Recordem que els Mossos estan investigant la suposada implicació de l'índia en l'assassinat de Maria la portuguesa i que no hi ha res provat. Sí que té antecedents i semblen molt evidents però no hi ha res provat. Quan els agents tenen coneixement del crim de Barbastre que acabem de relatar comencen a veure que el cas es podria encarrilar i va sortir l'expressió de dir aquest és el nostre home immediatament posteriorment vam demanar les dades d'estar a les fotografies d'aquestes diligències practicades de Barbastro del 88.

[00:23:16]

Doncs vam veure la gran similitud que hi havia i vam pensar que tenim davant nostre una espècie d'animal sense algun tipus d'escrúpols. Aquest és el nostre home diu el sergent. A banda de les semblances entre els dos crims totes dues dones han estat obertes en canal a l'ordinador de comissaria. També hi consta que pocs dies abans del descobriment del cadàver al pis l'individu havia protagonitzat un altercat a la capital del Segrià fent cua a l'alberg municipal. Escudero es va barallar i va exhibir un ganivet.

[00:23:50]

Era una mena de matxet gran de fabricació casolana n'havia aprofitat la fulla i havia afegit un nou mànec. Aquest tipus de manipulació dels ganivets després serà rellevant en el cas de la mort de Maria la portuguesa i ja en parlarem en aquell moment. Dies abans del crim és un incident relacionat amb armes tallants. Com que Escudero ha ensenyat un objecte perillós catalogat com a arma prohibida els agents li comencen i li prenen declaració durant l'interrogatori. L'índia no admet la seva passió per aquesta mena d'armes fins i tot diu a la policia que li agrada practicar llançant les contra els arbres o contra el terra.

[00:24:30]

Fixem nos en aquest joc amb els ganivets perquè això és precisament pel que va ser denunciat a Barbastre i va desencadenar la fúria de Escudero contra Elvira Bisbe en el cas de Lleida. Aquest entusiasme per les armes blanques és un altre dels indicis que apunten cap a Escudero com a possible autor del crim. Amb tot aquest historial recopilat comença la recerca del sospitós. Els veïns de la zona expliquen als agents que de vegades l'Indicador dorm en una furgoneta avariada que està aparcada a prop de la Seu Vella abans de trobar el vehicle però els Mossos topen directament amb ell a poca distància pel carrer del Parc a la falda del castell.

[00:25:11]

Són les 9 del matí. No han passat ni vuit hores des que s'ha descobert el cadàver. Quan els agents el localitzen és una mica de sorpresa perquè quan passen per la zona van veure que estava assentat a les escales del el Sol. Van demanar la desintoxicació. Estava molt tranquil impassible van procedir a escorcollar lo i van trobar una bossa d'esport que tenia al costat seu amb un ganivet embolicat amb una tovallola. El noi va dir que no hi ha fet res sense preguntar tenien.

[00:25:40]

Jo no he fet res i va quedar una mica impactat perquè li van aixecar la samarreta. A veure si portava alguna cosa més el ganivet amagat alguna cosa portava una cicatriu enorme a Barcelona. Cosa que faltava el cap. No li faltava. La curiositat és que després trobem un testimoni va dir que el coneixia i que havia presenciat com ell mateix havia tallat trossos de la seva pròpia carn s'havia menjat. Ja us han dit que els veïns li tenien por per la seua actitud violenta però a més corria aquest tipus de rumorologia.

[00:26:17]

La pretensió de Escudero fa que el cas guanyi interès per als mitjans. Com us hem explicat en un principi l'assassinat de Maria la portuguesa no havia cridat gaire l'atenció però quan es fa públic que l'indi va matar una altra dona. Anys enrere a Barbastre amb un modus operandi semblant augmenta la intranquil·litat entre els veïns de Lleida. El periodista Eduardo Baiona a més conèixer el crim del bisbe i quan els dos assassinats es relacionen no s'ho acaben de creure. Pero algo tremendo brotar la identificación de este señor.

[00:26:50]

Su ubicación como principal sospechoso i Torrent brutal Escaló frente crimen cometido en Lleida del 2003. La verdad es queda otra de las cosas que no es considera una mucho los pelos de punta no recordo millor que una de las primeras informaciones sobre este extremo seguro que estés señor cuando todavía o més que sale cumplimiento de la condena que el crimen en el que mi la víctima es una mujer que la víctima és escolaritzada i són un element que és difícil encontrar a lo largo de una carrera profesional con este perfil.

[00:27:33]

Tot indica que pot ser ell però els investigadors saben que ho han de demostrar. Tornem al moment de la detenció per fixar nos en alguns detalls que després seran determinants.

[00:27:49]

Som el 13 d'agost del 2003 poques hores després de la troballa del cos de Maria la portuguesa a la falda del castell. Els agents localitzen Escudero que com ens deia el caporal porta una bossa d'esport. A dins hi ha tot un arsenal dos ganivets de fabricació casolana un amb un mànec de goma negra 13 centímetres de fulla un altre amb un mànec de goma verd amb una fulla de 14 centímetres. Tres objectes tallants tipus cúter i una pedra per esmolar.

[00:28:18]

Quan el detenen la policia ja sap que el pis on s'ha trobat la víctima és el seu domicili habitual i concretament al lloc del crim. és la seva habitació la Escudero el fet que no hagi trepitjat l'immoble des de dies enrere. és una altra font de sospita sobre la seva possible implicació en l'assassinat. Abans us hem explicat que un veí el va veure entrar al pis amb la Maria el dia 10 i que després d'aquesta data no els van tornar a veure on ha passat l'índia els últims dies.

[00:28:48]

Recordeu que els veïns també mencionen que l'han vist dormint en una furgoneta abandonada. Doncs la policia l'ha localitzat ben a prop del lloc on es produeix la detenció.

[00:28:59]

Arriba a la conclusió que era el lloc on va estar residint entre els dies que hi va haver que va causar la mort a Maria la portuguesa que va ser segons va concloure 10 d'agost. Fins al moment de la detenció que va ser el dia 13. I a més a més jo crec que era un recurs on ell no optava per no tornar altra vegada al pis on havia estat residint perquè és on va cometre el crim. El que passa és que en aquell moment tenint els inputs contenien que possiblement estava residint amb aquella furgoneta com s'han de prendre totes les mesures com ara les pertinents per fer un estudi a fons en un cas hipotètic de trobar un ganivet on se li trobés la identitat biològica de víctima i autor d'estar també a la furgoneta.

[00:29:42]

Hauria tingut un grau d'implicació important. Finalment aquesta furgoneta no fa aflorar cap pista decisiva en l'aspecte forense però la investigació la considera clau com a possible amagatall l'índia en canvi la considera una coartada. Així ho explica. Quan el porten a comissaria per interrogar lo en la seva declaració argumenta que fa al voltant d'un mes que no posa els peus al seu pis perquè ha estat vivint a la furgoneta. Reconeix que una coneguda Seu anomenada les reixes li ha explicat que han trobat una noia morta al seu pis però diu que ell no s'ho ha cregut.

[00:30:19]

Pel que fa a les preguntes relacionades amb la Maria admet que la coneix diu que són amics des de fa anys en canvi nega de totes totes haver tingut cap tipus de relació sentimental i tampoc sexual amb ella. Aleshores quin era el vincle que El Indio i de Maria la portuguesa tenien.

[00:30:37]

Ella havia explicat als veïns i coneguts que eren parella. Alguns testimonis asseguren que els havien vist anant pel carrer agafats de la mà i per contra en tot moment parlen només d'amistat. La naturalesa de la seva relació mai s'acaba d'aclarir el que queda clar la policia és que Escudero no accepta el modus vivendi de la Maria per diferents factors un d'ells perquè l'indi no és xenòfob no se n'amaga.

[00:31:07]

Ell no li agradava que ella fos toxicòmans i aconsellava que no fes aquestes coses. També va sortir el fet de que ella probablement per favor del que ha estat doncs si convenia recórrer a l'activitat de la prostitució i que aquesta era una situació que ell tampoc no li agradava gens. De fet situacions similars com per exemple que un familiar de nivell tingués relació amb una persona africana tampoc li agradava i ell ho manifestava obertament i que havia amenaçat fins i tot per circumstàncies d'aquestes que no estaven conforme i això ja és per veure una mica tot el perfil d'aquesta persona i els agents apunten a una possible hipòtesi que el podria haver motivat a assassinar la.

[00:31:47]

Per testimonis de referència sempre es referia a l'índia com la seva parella però tanmateix deien que ella tot i que considera la seva parella no mantenia relacions sexuals amb ell perquè tenia poc a poc. Llavors bé el mòbil ho van atribuir potser alguna discussió que ella es dedicava a la prostitució.

[00:32:07]

Potser no volia tenir relacions que els motius de l'assassinat de la Maria no queden clars però no tenen cap dubte que l'autor del crim és Escudero. Els agents donen credibilitat a les declaracions dels veïns del centre històric que confirmen la relació entre víctima i sospitós perquè creuen que totes són coincidents. Comprovem ara que revelen les proves en dies posteriors un cop s'han analitzat al laboratori començant per les empremtes centre en dues els plafons de fusta que cobreixen el cadàver de la Maria. Corresponen a Miguel Escudero la tercera empremta localitzada en una capsa que manté aquella clau de l'habitació que estava tancada.

[00:32:46]

També es considera a més quan hem descrit l'escenari del crim. Hem parlat d'una camisa ensangonada al costat del cos. La sang és de Miguel Escudero i que es descobreix sobre els ganivets fets ganivets els hi va fer l'estudi corresponent i ens va donar positiu el ganivet amb què presumptament s'havia comès el crim. Doncs presentava un residus alguns indicis unes mostres biològiques que respondrien al perfil biològic de Maria a la portuguesa i també al perfil biològic d'en Vell. Si partim de la base que ell ja feia oposicions és normal de trobar li amb aquest ganivet la seva identitat biològica.

[00:33:27]

Per dir ho d'alguna manera i per la qual se li atribueix la possessió propietat i titularitat si ha d'existir d'aquest ganivet. Si qui li trobes ja la mostra biològica de marihuana portuguesa. Amb això i acabes de rematar doncs la hipòtesi clara i determinant que l'autor del crim. Les anàlisis forenses dels ganivets van treure a la llum nou i sorprenent descobriment en una de les armes s'hi van detectar altres restes biològiques. Això vol dir que hi havia restes de Escudero de María de la portuguesa i d'una tercera persona.

[00:34:03]

La policia no pot descartar cap hipòtesi de manera que també s'arriba a considerar que Escudero pugui ser un assassí en sèrie. Aquest extrem es va fer després que fossin necessaris per intentar trobar una persona que pogués estar associada amb aquest perfil que es va trobar també em va venir aquesta informació des del Laboratori de Toxicologia anatòmic forense i es va llançar a altres cossos policials per indagar si hi havia alguna persona ja desapareguda o que aquesta formulació correspongués amb una persona amb la qual no s'hauria pogut associar.

[00:34:33]

No han tingut resposta positiva respecte a la realitat potser potser una altra persona pot haver compartit experiències amb una altra amb una altra persona i possiblement una persona que ha patit algun tipus de lesió ja sigui voluntària involuntari per part ell ha fet algun tipus de residu. No és descartable cap opció. El que sí que està clar és que nosaltres no vam tenir cap resposta positiva al respecte i tant de bo no hagi hagut mai cap víctima més tema endavant en el temps i ens traslladem dos anys després el 25 d'abril del 2005 a l'Audiència de Lleida.

[00:35:10]

Miguel Escudero Carbonell ha comparegut avui davant del jurat popular que determinarà si l'acusat és culpable o no de matar a ganivetades i esquarterar María Augusta Bravo. El fiscal reclama 20 anys de presó la mateixa pena que demana l'acusació particular que a més sol·licita una indemnització de 300.000 euros a la mare de la víctima. En canvi la defensa demana la lliure absolució per falta de proves que els delictes pels quals el fiscal i la família de la víctima demanen 20 anys de presó són assassinat amb traïdoria amb l'agreujant de reincidència.

[00:35:41]

Per la seua banda la defensa argumenta que hi ha dubtes raonables que ell hagi comès el crim de seguida repassem les imatges de TV3 de la sala de l'Audiència de Lleida mostren com Escudero escolta aquestes peticions va vestit amb una jaqueta de xandall de diferents tons blaus uns texans i unes vambes el seu posat és serè seriós. Mirada és desafia l'Albert Guerrero és un jove periodista que el 2005 tot just s'inicia en la cobertura de la informació dels tribunals. Segueix el judici per al diari Segre i recorda que el primer dia del procés l'indi s'adreça a l'acusació i el tribunal amb males maneres.

[00:36:22]

La presència d'aquella persona a la sala de l'Audiència una persona que està rodejada envoltada de Mossos d'Esquadra habitualment en un judici d'aquestes característiques hi ha entre dos i quatre agents i aquí jo recordo que eren almenys sis. O sigui era una persona que en tot moment va mostrar una actitud molt violenta. Una persona que és de pel·lícula de terror i d'un thriller policíac perquè vam era la seva actitud no sigui que el judici no anava amb ell o sigui ell era una persona que veus que no està inserida a la societat així com en el cas de Barbastre.

[00:37:00]

L'índia es va declarar culpable a Lleida mai admet haver assassinat Maria Augusta fanal o Ignasi Mases.

[00:37:09]

és l'advocat de la defensa i en tot moment l'Estat nega rotundament que qui no el va poder treure no es prestava a cap acord continuada dels fets en tot moment i inclús favorable i que la indemnització que li donessin a la presó preventiva la reclamar.

[00:37:33]

L'home estava convençut que el per a la defensa hi ha molts indicis però cap d'ells és determinant. L'advocat diu que no hi ha proves directes. Creu que el cas té alguns forats. Escudero reitera que quan es produeix l'assassinat ell fa molts dies que està allunyat de l'edifici que viu en aquella furgoneta on els Mossos van trobar algunes de les seues pertinences. Per això la defensa sosté que diversos testimonis l'han situat vivint en aquest vehicle però ningú la vista a prop del seu pis el dia del crim.

[00:38:06]

També argumenta que totes les proves contra l'índia o que es troben a dins d'aquest pis són circumstancials. D'entrada les empremtes evidentment corresponen Escudero però segons Ignasi Mases l'advocat defensor. La investigació ha deixat de banda des del primer moment altres possibilitats per al lletrat. Aquesta podria ser una via exculpatòria.

[00:38:28]

La policia va presentar l'informe dactilars Copy i se'ls va preguntar per què hi més cap empremta dactilar de cap més persona. Era evident que havia viscut un pis patera en tot cas van dir que era més adient buscant les empremtes del senyor Escudero i que no els constava cap més tret evident que crear Vives. Només es van focalitzar les seves empremtes a l'habitació on van trobar el cadàver i no van buscar les empremtes a ningú més ni al pis. Al veure's això el que van dir per tant no ens consta que hi hagués viscut ningú més.

[00:39:08]

El mateix company que havia sigut companys de pis reconeix que hi havia viscut durant el segon dia de judici a l'Audiència de Lleida declaren els forenses el fet que no hi hagi cap indici d'autodefensa de la Maria. Els fa concloure que en el moment de l'atac eren al llit que l'agressió la va agafar per sorpresa. Atribueixen la causa de la mort a l'hemorràgia provocada per dues ferides amb arma blanca al cor i a l'estómac. La resta de les lesions es van produir quan ja era morta amb dos objectes diferents una arma blanca i un altre element sense identificar.

[00:39:45]

Entre les proves que presenten hi ha diferents objectes que es troben a l'habitació de l'assassinat la camisa ensangonada la capsa amb empremtes taques de sang Escudero i un dels ganivets que com hem explicat es determina que conté restes seus i de la víctima. Per a la defensa aquesta prova tampoc era definitiva segons Ignasi Mases.

[00:40:08]

Les armes que es van intervenir Escudero no podien provocar ferides de tres centímetres de profunditat com les que van causar la mort de la víctima en base a l'informe de l'Institut Nacional de Toxicologia han dit que cap dels dos ganivets que es van trobar que s'havia fet ràpel al donat que era evident que cap de les dues armes coincidia amb les ferides. Les armes aquestes eren massa amples per fer una ferida profunda tant aquí també sí que hi ha un cert dubte per aquesta via.

[00:40:40]

L'Institut de Toxicologia ens donava certa raó fa una estona hem sentit els Mossos explicant quin tipus de restes troben en aquests ganivets. En dos hi ha restes biològiques Escudero en un d'ells hi ha mostres biològiques de María la portuguesa quan aquestes armes es van presentar al judici. La defensa les va rebatre d'aquesta manera la senyora aquesta i a l'altre. D'una altra senyora mujer a cada ganivet es va descartar i l'altre es farà per acusar la. Bé però és curiós que tampoc hi havia restes de sang.

[00:41:13]

Només no sé si pot ser una contaminació. Hi va haver després o no. I també és molt increïble que donat el temps transcorregut aquest senyor conservés un ganivet de caça amb un mànec ben guardat. és estrany que sí que així es fer el ganivet en un crim observés. Jo em va estranyar molt això.

[00:41:35]

Continuem amb el judici. és el torn del psiquiatre de l'Hospital Santa Maria van qualificar Escudero de persona emocionalment freda antisocial i agressiva van afirmar que sabia distingir perfectament entre el bé i el mal i que estava capacitat per controlar els seus impulsos. Els metges van descartar que tingués cap alteració psíquica però van incidir en un important problema de conducta perquè no mostrava signes de remordiment i a més tenia una gran capacitat de mentir i de fingir Ramiro un avió. L'advocat de l'acusació particular va representar la Mare de la víctima.

[00:42:12]

Evidentment una persona que fa això evidentment té un trastorn no està bé perquè això està clar que per això la persona no ho fa perquè més no hi havia cap motiu que sigui no a vegades pots trobar un assassinat. Sé que hi pot haver un moment on era mil coses que poden passar. En aquell cas era totalment segur que no hi havia cap motiu en aquell moment immediat. O sigui no és que hi hagués una discussió és que hi hagués no tant.

[00:42:41]

Era una manera de fer que ja havia fet una altra vegada. Per tant era perfectament coneixedor del que feia. Ho tenien també molt clar el psiquiatre.

[00:42:52]

Recordem que Miguel Escudero no admeten cap cas d'haver comès l'assassinat. Quan compareix davant el tribunal popular atribueix el crim a altres persones l'escolta ell que m'he divorciat zero.

[00:43:10]

Jo porto. Crims. El relat dels moments foscos de la nostra societat. El president Mas. En termes porta. Pel que fa a l'ambient que es viu aquests dies a l'Audiència de Lleida diferents actors que van participar al judici com el representant legal de Escudero l'advocat de la defensa i també els periodistes que són a la Sala coincideixen que l'actitud de l'acusat no el va afavorir. Recordo que quan abans de la lectura del veredicte va ser molt barroer i fins i tot el dia del veredicte abans d'escoltar lo va insultar el jutge li va dir que era un pallasso i que se n'anés cap a casa.

[00:44:07]

Evidentment el jutge amb bon criteri el va expulsar de la sala i fins i tot no va escoltar quan deien que era culpable d'assassinat. El tribunal el va declarar culpable i el 5 de maig del 2005 el jutge va dictar sentència que va condemnar continua Miguel Escudero com a autor Criminal Minds responsable de un delito de asesinato con la circunstancia agravante de la responsabilidad criminal de reincidència a la pena de veinte años de prisión. De la sentència podem llegir els fets provats que ens serviran per capitular.

[00:44:39]

El jurat considera provat que sobre les 10 del matí del 10 d'agost del 2003 Escudero entra a la vivenda on residia al número 7 del carrer del Parc de Lleida va acompanyat de Maria Augusta Fernando coneguda com a Maria la portuguesa amb qui mantenia una relació d'amistat. Un cop a l'habitació de l'acusat i amb la intenció de treure li la vida li clava per sorpresa dues ganivetades una de les quals li travessa el cor i l'altra la melsa i l'estómac aquestes ferides li causen la mort per hemorràgia toràcica.

[00:45:12]

Després fent servir un objecte contundent l'acusat li fa diversos talls a la zona del pit esquerre l'engonal dreta la mà i l'avantbraç esquerre i l'esquena. A més obre en canal el cadàver i li seccionar totalment el pit dret. A continuació col·loca a sobre del cos un matalàs 12 fustes d'un armari i un vidre transparent. Posteriorment tancar amb clau la porta del dormitori i la clau en una capsa de cartró que amaga en un moble del menjador i abandona l'habitatge. Actualment Miguel Escudero Carbonell compleix la pena per l'assassinat de Maria la portuguesa en una presó de la demarcació de Barcelona i teòricament el 2023 hauran passat els 20 anys de condemna.

[00:45:56]

Ara ell té 63 anys i la idea sempre ens havien dit han dit on estudiava Dret. Era amic intenta la reinserció que hi gent rica avui si és que no. Jo crec que no ha estat mai dintre del que escrivia. Viuen al marge i ho van dir els lletrats els forenses ho tornaria a fer. No tenien cap dubte que era un comportament que es repetiria en una presó. No no hi ha afortunadament molt poca gent algunes persones i jo hem d'estar a la presó.

[00:46:53]

Però no anem només a buscar els que persegueixen. No seria prou esgarrifós cal pensar una mica en els diaris. Si vols que la gent escolti cal colpejar los amb un mall. Aleshores demostren una tensió absoluta. Però la pregunta és et fa tan especial que tothom t'hagi d'escoltar. No sóc especial no he sigut mai excepcional. Això és però el que estic fent la meva obra sí. No hi veig pas res d'especial en el que fas. Això no és veritat.

[00:47:33]

Esclar que és veritat i el més fotut és que tota aquesta obra d'aquí a dos mesos ja no interessarà ningú se'n recordarà a ningú l'important és que encara no hem vist l'obra completa. Però quan l'hauria acabada quan Laurent estira la gent amb prou feines la podrà entendre. Però segur que no la podran acabar. Les pel·lícules com Seven Els assassins són personatges qui ningú pensa si es poden rehabilitar o no. Si poden tornar o no a la societat generalment el personatge s'acabi quan acaba la pel·lícula.

[00:48:19]

En el cas de Miguel Escudero Carbonell la cosa és molt diferent. Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem. Crims guionistes Lídia Orriols Albert Mercadé i Sílvia Comet que es d'avui i Sílvia Comet. Producció Núria Ventura muntador musical Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio.