Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets els noms i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents o surt de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. La filla i la Fàtima fa sis mesos que viuen a l'Hospitalet de Llobregat amb els seus tres fills menors d'edat. Han fet molt bona amistat amb un veí del replà que és Bolívia.

[00:00:49]

El Raúl Hernán Miranda Pérez. El Raúl. és molt agradable. Cuida una àvia d'una família rica de Barcelona que està malalta i és molt atent amb els seus veïns marroquins. Els ajuda en totes les feines diàries i amb els fills petits. La relació és tan estreta que ja se'l considera un més de la família. Tant és així que el Raúl els ha proposat emportar se la seva filla de nou anys de vacances a Bolívia per fer ho bé i que no hi hagi problemes.

[00:01:20]

Els pares i el Raúl han formalitzat davant de notari l'autorització perquè es pugui endur la menor. Ell ha pagat tots els tràmits i fins i tot el viatge. La Nadia està molt contenta perquè seran les primeres vacances de la seva filla. Tothom. Carles Porta per escoltar nos. El 27 d'agost del 2013 la màxima de 9 anys puja a l'avió que la portarà a Bolívia amb el Raúl el seu veí de 35 anys. Seran unes vacances curtes de set o deu dies.

[00:02:04]

Ell està tan contenta que fins i tot s'ha posat el vestit nou que li ha regalat el veí Bolívia aniran en avió i autocar coneixerà un país nou. I com que el veí és tan amable sempre amb ella segur que estarà bé. Els seus pares els sembla tot perfecte perfecte. Prepareu vos per a un drama que no acabarà en tragèdia gràcies al sucre i a la cocaïna. Però poc n'hi faltarà. Intentarem posar llum a la foscor. Aquí sí que CiU ha decidit però menys que pèrdua i orgànica i vol electoral.

[00:02:56]

Crims. Així començaré dient que. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Quins.

[00:03:30]

En Carles Porta 25 d'agost de 2013 el bar Casa de Abdelaziz i la Fàtima que són els pares de la Nadia a l'Hospitalet de Llobregat per recollir la nena de 9 anys i marxar tots dos de vacances han d'agafar un autobús per anar a Madrid i d'allà un avió els portarà a Bolívia. El Raúl ensenya els bitllets a la mare. Dos vols d'anada. La Fàtima dubta que deixin viatjar a la nena perquè no té visat del Marroc però tot i així la deixa marxar a les set del vespre.

[00:04:08]

Plana rima i el Raúl s'acomiaden de la família i comencen el viatge cap a Bolívia. El trajecte de Barcelona a Madrid en autobús dura set hores i mitja. Quan arriben a Madrid s'han d'esperar perquè l'avió a Bolívia surt l'endemà dimarts 27 d'agost. El vol entre Madrid i Santa Cruz de la Sierra dura 11 hores i mitja ha anat bé i ha pogut pujar sense problema des de Santa Cruz fan vuit hores més d'autobús fins a Cochabamba que és una ciutat gran de més d'un milió d'habitants.

[00:04:42]

El dimecres 28 el Raúl truca de seguida els pares de la nena des d'un telèfon amb prefix Bolívia per informar los que han arribat bé. També s'hi posen la Nadia que no parla massa estona però molta estona com per deixar los tranquils. Els dies següents el Raúl torna a trucar al Abdelaziz i la Fàtima unes quatre vegades. Des de telèfons amb prefix de Bolívia però telèfons diferents també s'hi posen la nena tot i que són converses molt breus d'uns 10 segons. El 2 de setembre del 2013 nou dies després d'haver marxat de Barcelona amb la Nadia Raül torna a trucar els pares i els diu això ens explica l'inspector dels Mossos d'Esquadra Jordi Domènech que diu que ha perdut la documentació i que no saben com podran tornar.

[00:05:32]

La Fàtima la mare de la nena li diu al Raül que li doni una adreça de Bolívia o algun número de fax perquè li enviarà una còpia de la documentació de la Nadia i així podran tornar a Espanya sense problema. Però passen els dies i el Raül no li dóna cap adreça ni cap número de fax. Realment ha perdut la documentació. De moment la mare no es preocupa excessivament perquè creu que el veí és persona de confiança però hi ha una cosa que li comença a estranyar i no li deixa parlar tant amb la seva filla.

[00:06:07]

I sobretot no deixa parlar amb magrebí. Diu que parlen castellà. Volen parlar magrebí l'aparta i deixa parlar.

[00:06:17]

Han passat tres dies des de l'última trucada és dijous 5 de setembre del 2013. Ja fa deu dies que la Nadia ha marxat amb el seu veí Raül a Bolívia. Els pares de la nena comencen a estar inquiets perquè fa massa hores que no saben res de la filla i tampoc saben on trucar decideixen anar a denunciar el cas a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de l'Hospitalet de Llobregat. Expliquen que són dues persones una família magrebina que està aquí a l'Hospitalet que té tres fills una filla una noia de nou anys i dos nens més petits d'edat i que tenen un veí que és Bolívia i que té molta relació amb ells.

[00:07:04]

Aquest home bolivià que té relació com veí fa favors dóna un regal. Diu que va a Bolívia de vacances i que no s'emporta la filla gran de 9 anys se l'emporta a Bolívia a fer unes vacances. Els pares accepten aquest oferiment se'n va a un notari. Estem parlant del mes de juny arreglen la documentació perquè aquesta noia pugui viatjar. Tot això paga el policia i la policia no s'acaba de creure aquesta història no té molt sentit que una persona deixa una filla de 9 anys 9 anys en mans d'una persona que per molt que sigui conegut és un altre país de la Generalitat que se'n vagin a Bolívia a passar les vacances.

[00:07:51]

Té molt sentit que una mare i emparar facin això hi ha un altre detall. Ell comprar un bitllet només d'anada i de tornada la família ho sabia. Lídia Orriols que a més té clar els pares de la Nadia i que els fa anar a la policia. La mare explica que quan parlava amb la seva filla per telèfon van notar que la nena estava espantada i que quan ho feien en marroquí el Raúl de seguida entorpir la comunicació amb qualsevol pretext. També explica que la relació amb el.

[00:08:20]

Va començar perquè es va interessar per l'islam i l'Alcorà el que més posa en alerta la policia és que a mesura que parlem de l'egipci la Fàtima els pares de la medina tots dos van canviar la seva declaració sobre el perquè han deixat marxar la nena.

[00:08:37]

La primera declaració es diu que se'n va de vacances. Hi ha una segona declaració que es diu el pare que seria el motiu per legalitzar la documentació de la noia. Viatge a Bolívia durant la documentació boliviana perquè ell tenia contactes allà per per Bolívia. D'aquesta manera la noia torna aquí amb nacionalitat boliviana. Vol dir que pot estar a l'estat espanyol legalment. Els Mossos fan unes primeres gestions amb les autoritats bolivianes i demanen informació de Raúl Germán Miranda Pérez però sembla que no existeixi.

[00:09:12]

Ningú els pot dir res ni dóna cap pista però els investigadors han pres nota d'algunes dades importants que els han explicat els pares de la Nadia la Fàtima. La mare diu que coneix una monja a través d'uns veïns que es diu Inés que aquesta monja és boliviana i que coneix el Raúl i que potser sap on està l'home. La nena la germana Inés i el Raúl són de la congregació religiosa de impur. Què vol dir associació evangèlica de la missió israeliana del Nou Pacte Universal.

[00:09:42]

Si busquem a la Viquipèdia ens diu que és una institució religiosa peruana fundada el 1968 per un missioner i reconeguda legalment per l'Estat Peruà. Un any després quedeu vos amb aquest nom perquè torna a sortir a Lidia. Els Mossos van a veure la germana Inés i ella fa algunes gestions a Bolívia que tindran repercussions. Però ara bé el més important del que explica la monja els investigadors és l'arrel d'aquesta d'aquesta monja ja que era Inés que es va dir que aquest senyor es diu que és una altra persona i el seu germà viu a Catalunya.

[00:10:27]

Llavors és quan van poder saber la identitat. Això és molt important per saber la identitat ja saps com pot estar aquesta persona ja pots mirar on està la seva mare i en la informació que nosaltres s'anaven passant a la Guàrdia Civil ja sabem com es diu la seva mare. Sabeu on està sabent que viu a aquest lloc. La investigació va ser complicada al principi perquè aquesta persona a qui l'Estat espanyol tenia un nom va venir a Espanya i tenia una documentació falsificada és el nom que nosaltres investigaven que era Raül Hernán Miranda Pérez.

[00:11:01]

Era fals. No era el seu nom el tenia. Tenia un altre un altre nom i això a es va despistar molt quan demanàvem antecedents a Bolívia. Demanar la informació. Estava o no tenia. No tenia ninguna ni bona informació. La policia l'ha identificat el nom complet és Grover Morales Ortuño i això dóna un impuls a la investigació. Però si el veí amable era el Raúl ara és el guru saber qui és realment algú. Després ho sabrem si ho escolten bé l'inspector Domènech ha dit que els Mossos anaven passant informació a la Guàrdia Civil.

[00:11:41]

Ara us expliquem per què aquest era un cas d'àmbit internacional perquè el principal investigat el Grober era a Bolívia. Els Mossos d'Esquadra no tenen possibilitat de desplaçar se fora de l'Estat cosa que sí poden fer cossos policials d'àmbit estatal com són la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. De fet aquests dos cossos ja tenen agents en algunes ambaixades i consolats per reforçar ne la seguretat. és per això que en aquest cas que va arribar primer als Mossos d'Esquadra es va fer un equip conjunt d'investigació entre policia catalana Guàrdia Civil i un tercer cos de la policia boliviana que intervindrà més endavant.

[00:12:18]

Els Mossos es van encarregar de recopilar tota la informació que es podia treure a Catalunya i els agents de la Guàrdia Civil van investigar sobre el terreny a Bolívia el dia 10 de setembre la Fàtima la mare de la nena torni a declarar per tercera vegada davant dels Mossos d'Esquadra i explica que el dia abans el dia 9 l'havia telefonat una persona que es va identificar com un hermano de la germana i Mèxic. Aquesta persona que no va donar el seu nom li va dir a la Fàtima que havia rebut una trucada de l'investigat que ells coneixien com a prova.

[00:12:54]

La trucada l'havia fet des d'un telèfon amb prefix de Bolívia un telèfon acabat 133 i li va insistir que donés aquest número a la policia. La Fàtima en lloc d'anar a la policia i donar li el número ho explica el seu marit i tots dos decideixen trucar al telèfon bolivià per intentar parlar amb el Grover crims. La Fàtima truca al Grove. La conversa va anar més. Així que queda que ja ha. Ja com a consellera Callejón queda com l'ànima de Bonet perquè no el que no se puede poner vermell o sea la policía.

[00:13:45]

Ara serà impossible de renovar la documentació.

[00:13:49]

Recordeu que la germana Inés havia fet gestions a Bolívia i que aquests contactes us hem dit que havien tingut repercussions. Doncs resulta que el Govern li va arribar que la policia el buscava. I això va complicar la seva localització. Continua.

[00:14:07]

Ara que ja el té identificat que sap la policia de Grover Morales Ortuño qui és aquest bolivià que s'ha canviat la identitat i que es va guanyar la confiança dels pares de la Nadia la Fàtima pot explicar Poca cosa d'ella a la policia però ara dóna més rellevància a una conversa que un dia van tenir a la taula mentre sopaven.

[00:14:28]

El Govern va manifestar el seu interès per casar se amb una dona verge en concret amb una dona àrab de la congregació israeliana de la qual era membre.

[00:14:38]

Ens ha tornat a sortir i escolto que ens va explicar José Manuel Hidalgo capità de la Guàrdia Civil de la secció d'homicidis segrestos i extorsions de la famosa UCO la Unitat Central Operativa pertenece y comentado antes de tiempo con mucha implantación sobre todo pero uno de sus máximos dentro de la dirección de este tipo de sectes és el contra per poder ascender dentro de la piràmide organitzativa que tiene que tienen estos acceptes que realmente yo creo que han impuesto una secta puntuar mucho por lo llamar d'una manera burda el poder o el matrimonio con una niña Virgen menor de diez años.

[00:15:26]

Heu sentit casar se amb una verge de menys de 10 anys puntuen no tot en aquest món és culpa del virus. Continuem.

[00:15:36]

El capità Hidalgo va dirigir tot l'operatiu a Bolívia on ja arribarem mentre es fan els tràmits amb les autoritats bolivianes perquè la Guàrdia Civil pugui desplaçar se al país sud americà. Els Mossos d'Esquadra continuen la investigació a Catalunya per veure si aconsegueixen informació que els ajudi en la localització de la Nadia a Bolívia miren l'entorn del Grove. Ara ja no li direm Raúl perquè és un nom fals i ens quedarem amb el Real Grove. Doncs això. Els Mossos miren el seu entorn i parlen amb els veïns i els diferents companys de feina que ha tingut.

[00:16:13]

A banda de tenir cura d'una àvia malalta el jove feia feines de pintura i de paleta per a dues empreses diferents una de Lliçà de Vall i una altra de Parets del Vallès.

[00:16:24]

Ell per exemple en una conversa que nosaltres fem aquí a Espanya d'un company de feina diu que ell no havia tingut cap relació sexual. Estava esperant que dijous li digués qui era la dona que podria tenir una relació sexual i volia una dona verge. Si pot ser de cultura àrab que porten el Velo i suports per tenir aquesta mentalitat. Quan parlen amb la germana Inés els Mossos obtenen dues informacions també molt importants. Aquesta és la primera. Ell tenia molt clar que no tornaria perquè al deixar la feina al pis on estava li dona li diu la monja que sí que si es volia quedar al pis perquè ell ja no tornaria.

[00:17:12]

Va passant informació que ell tenia pensada s'ha d'agafar aquesta noia portar serà ja no tornar hi la segona si ho recordeu.

[00:17:19]

La religiosa els havia dit que el guru va tenir un germà i la policia també li interroga. Va arribar a el germà i llavors s'amplia el ventall de la informació i és quan ens explica que havia estat a la presó ja que s'havia canviat el nom el nom que havia utilitzat era un company de presó quan ell estava bastant tancat que havia arribat a Espanya i per Andalusia que ja portava el tema que hi ha a Espanya era il·legal i després es va clar la documentació.

[00:17:46]

El groove es va canviar el nom l'any 2004 per poder marxar de Bolívia desplaçar se a Espanya i poder entrar hi sense problemes. Però per què havia estat empresonat. Nosaltres vam esbrinar que ell havia violat en dues ocasions a les seves germanes les dues germanes que tenia. El germà del Govern que es diu Fidel i qui ja us hem dit que vivia a Barcelona encara dóna més informació a la policia.

[00:18:16]

és quan sabem que quan va a Bolívia on va és a casa de la seva mare. Allà està un temps i posteriorment se'n va a casa precisament del germà del germà que tenim aquí a Barcelona. Tenia un domicili i se'n va a viure allà hi ha testimonis del bloc de pisos on viu la fotografia diu sis homes de la noia està tot. El 13 de setembre del 2013 divuit dies després que granadina pugés a l'avió que la va portar a Bolívia es va dictar una ordre de detenció internacional contra el Grove.

[00:18:53]

Però com ja sabeu la maquinària burocràtica és lenta i la Guàrdia Civil no es va poder desplaçar a Bolívia fins al 27 de gener del 2014. Cinc mesos després que la nena marxés suposadament de vacances amb el seu veí unes vacances que havien de durar una setmana o deu dies el proceso es bastante complejo porque por otra parte tanto por parte de Mossos d'Esquadra como de guerra civil la intención aviació viajar inmediatamente al tener conocimiento i confirmación de la noticia de la desaparición de la niña en les circumstàncies concretes conocimientos que tienen septiembre pero por dificultades a nivel a nivel de la administración sobretodo boliviana que no dejaban meter equipos no desconfiaven un poco de las intenciones realmente podríamos tener el material electrònic o a sotmetre a una serie de equipamiento que teníamos que llevar lógicamente para localizar.

[00:19:51]

L'autor de los hechos se fue retrasar en el mes de enero. Para nosotros foren vitales que bueno se pudo si hubiera podido entès bé però la perícia peripècia que va passar esta pobre criatura hubieran sido minimitzar al màxim. El capità de la Guàrdia Civil José Miguel Hidalgo un dels tres agents de la secció d'homicidis segrestos i extorsions de la Unitat Central Operativa amb tota la informació que han aconseguit els investigadors el 27 de gener del 2014 a les quatre i vint minuts de la tarda tres agents de la Guàrdia Civil un d'ells el capità Hidalgo agafen un avió a Madrid que aterrarà a les tres de la matinada del dia 28 a La Paz a Bolívia després de diverses reunions amb les autoritats bolivianes comencen les investigacions sobre el terreny i dos dies després el dia 30 localitzen la casa del fidel germà de l'investigat al barri de Vallehermoso de Cochabamba fan una vigilància discreta per veure si el jove vilanoví som allà.

[00:20:58]

Resulta que la casa la té llogada una família de quatre membres. La mare que es diu Cristina el marit i els fills menors d'edat a les cinc de la tarda truquen a la porta i els atén la Cristina que els explica això la Cristina els diu que a finals d'agost a primers de setembre del 2013 va presentar la casa la Valentina Ortuño que és la mare del propietari el fidel i del Roger l'investigat que hi va anar acompanyada precisament del jove i d'una nena d'origen estranger.

[00:21:30]

La Valentina li va dir a la Cristina que tenia el permís del fidel perquè el duro i la nena s'allotjaven a la planta superior de l'habitatge. La dona explica que no hi va posar cap pega perquè aquella part de la casa no la utilitzaven. Així que i la Nadia s'hi van instal·lar. La Cristina diu que passats uns dies el verd va canviar li el nom a la nena i va fer que tothom la nomenés de. Tots dos es van estar a la casa dues o tres setmanes i després van marxar a una zona del xiprer anomenada Villa Unión.

[00:22:00]

Allà Bruguera hauria estat treballant en un xat o una mena de cabana de fusta que era propietat d'un individu que es deia Santos Rodriguez. La Cristina ho sabia perquè ella també té un xec en aquesta zona. El dia 29 de desembre dos dies abans de Cap d'Any i després d'haver estat prop de tres mesos a Villa Unión el grup i la nena van tornar sense avisar a la casa de coca bamba on vivia la Cristina i la seva família. Anem a poc a poc per les dates que expliquin la Lídia.

[00:22:31]

Podria ser que els agents de la Guàrdia Civil hagin arribat quan el grup ve i la nena estan per la zona però de moment no els veuen. Mentrestant sapiguem més coses del pare Lídia.

[00:22:44]

Ajuda'ns a escapar és una província rural al nord de Cochabamba entre un lloc i l'altre hi ha més de cinc hores en cotxe. La major part del territori són selves tropicals que envolten el riu pare un afluent de l'Amazones. Al tractar se d'una zona molt fèrtil en les últimes dècades s'ha convertit en un refugi per al cultiu il·legal de la planta del Coca. La Lídia també ens ha parlat d'un Chaco. Escolteu el capità Hidalgo que ens explica amb més detall que és un Chaco.

[00:23:11]

Són zones de selva i són xacres. Són cases que estan en De madera. La parte de abajo los animales y lo tienen una segunda planta donde dormen tienen una semana para dormir i sobrepassa el que és una cabanya. Ahir cactus i donde viven construïen ellos mismos. Casa es totalmente artesanal és hecha con cuatro Madera cuatro canyes. No pensem que son construcciones ni ostentosa ni mucho menos la escalera son cuatro los cruzados para poder apoyar Artigas i poder sobirà en planta que puede tener un matrimonio d'altura del Grove.

[00:23:49]

La Medina van estar en un d'aquests Tacos que es diu Villa Unión. El xa pare una zona on es cultiva Coca. Allí van estar prop de tres mesos. Hem dit que tots dos van tornar per segona vegada al barri de Vallehermoso de Cochabamba el 29 de desembre del 2013 un mes després el dia 30 de gener quan hi va arribar la Guàrdia Civil. On eren. De seguida ho sabrem. Però abans escolteu que va explicar la Cristina a la policia sobre la màxima va explicar que el grup sempre estava pendent de la nena i que no la deixava en cap moment.

[00:24:27]

Això va fer que ni la Cristina ni els seus fills poguessin parlar gaire amb la Nadia. El que sí que va notar és que la primera vegada que la nena va ser a la casa a primers de setembre del 2013 semblava més contenta que en la segona ocasió el gener del 2014 tal com explica la Cristina vol dir que el Grover i la Nadia ja no són a la casa de Vallehermoso de Cochabamba.

[00:24:51]

Les autoritats bolivianes donen la següent informació als agents de la Guàrdia Civil qué agentes de policía bolivianes d'una forma cubierta han podido verificar a través de cabaña Cristina inquilina de la vivienda propiedad de Fidel Morales Ortuño sí que en la ciutat de Cochabamba que investigado Grover Morales Ortuño havia estat el recipient indica vivienda desde el pasado 29 de diciembre de 2013 hasta las 30 hores del miércoles día 29 de enero de 2014 fecha esta última en la que habría abandonat óptica morada junto con la menor para dirigirse en busca de trabajo hasta algún punto determinado de la zona conocida como xerraire.

[00:25:33]

El grup ha marxat de Vallehermoso el dia 29 per tornar a endinsar se al pare. Just un dia abans que hi arribi la Guàrdia Civil ha anat només d'un dia. és només una coincidència.

[00:25:46]

En principi era una localización qui va ser presuntamente fácil porque teníamos el teléfono móvil que utilizaba Grober. Se torneu bastante difícil por una mala praxis de la Policía boliviana. En principio le llamaron por teléfono intentaron quedar con él explicando lo perfectamente las intenciones que tenien. Le dijeron que la policia espanyola l'estava buscando sabia avenir con una menor. Lógicamente tiró el teléfono una persona con antecedentes había violadors dos hermanas i tenía un montón de antecedentes de carácter grave. A la zona que se había creado una zona de selva amb la zona del xiprer de la salvatge apareix Mateo en una zona que el principio conocía.

[00:26:29]

L'equip d'investigadors se centra ara a localitzar el grup veure a la sala del pare i el dia 4 de febrer contacta telefònicament amb una de les seves germanes. La Judith Morales Ortuño per veure si sap on és va ser ella qui el va denunciar a les autoritats bolivianes per la violació de dues de les germanes. La Judith diu que la persona ja pot saber on és exactament el que és la seua mare la Valentina perquè diu que el dimecres quan estava amb una amiga a la localitat de Sina J.

[00:27:01]

El pare li va semblar veure els tots dos circulant amb una moto taxi. Per això pensa que el groc verd pot estar vivint en alguna població de la zona. Xina J. Està situada a unes quatre hores i mitja en cotxe des de Cochabamba on s'havien allotjat el Govern i la Nadia. Amb tota aquesta informació la policia intensifica la recerca Sina J. Altres localitats properes però el Grove no apareix. L'endemà 5 de febrer l'equip d'investigadors continua buscant a diferents poblacions de pare no localitzen el Grove però sí a la seua mare i la Valentina la localitzen a Villa Turan i la policia boliviana.

[00:27:54]

En principi jo pensava que la madre l'estava estava ocultant en alguna zona de la Selva. Fiscalía por por tener la madre. Pensava que podia tenir algun tipus d'implicació.

[00:28:08]

Cinc mesos i deu dies després que la madina marxés a Bolívia suposadament de vacances amb el seu veí i a la primera detenció de la mare del jove se l'acusa d'un presumpte delicte d'associació delictiva i de tràfic d'éssers humans. L'endemà el dia 6 li prenen declaració i la Valentina assegura que no sap on pot ser el seu fill Grover ni la menor que l'acompanyava. La Nadia la policia i la fiscalia boliviana no veuen motius per desconfiar d'ella i la deixen en llibertat. Aquesta via doncs tampoc ha servit per portar los al lloc on és.

[00:28:45]

L'equip d'investigadors continua buscant sense resultats que ell va.

[00:28:50]

Lógicamente porque zones el trabajo trabajan en lo que denominen secos como zona agrícola para la protección de la hoja de coca i la falta de un sitio a otro pero no durava mucho tiempo en otros sitios como especie de Leros donde hace falta trabajar con las organizaciones que lo quan volviendo a un sitio a otro i en un estat de selva no hay registro. No hay nadie quiere hablar lógicamente porque para ello es la policía salvo hostil con lo cual nos costó bastante trabajo el poder paso a paso por lo menos determinaren que zona sí que había estado para ver si podíamos d'aquesta manera llegara algún caso o alguna zona de estas habitades donde salieron a Port provisiones si pudieran tenerlo.

[00:29:37]

8 de febrer del 2014 hi han passat tres dies des de la detenció de la Valentina la mare del jove. L'equip d'investigadors continua a la zona del pare per intentar localitzar el fugitiu. I aquí comença la segona part d'aquesta història on entraran en joc el sucre i la cocaïna. Què us hem dit al començar i on es trepitjaran zones vermelles. Ara us direm.

[00:30:06]

Quins usem explica el pare. és una zona que es dedica al cultiu il·legal de coca i això vol dir que té una catalogació molt específica.

[00:30:16]

Ellos lo determinen a nivel en l'argot policial com una zona roja una zona dedicada al cultivo de la hoja de coca i la elaboración de cocaína per exportación. Entonces es muy peligroso.

[00:30:33]

Escolteu per què és tan perillosa. és una comunidad que bon nombre dirigente de sa comunidad va contactar con las autoridades. Las autoridades locales de Safont a i b i tienen un cierto peso bastante Fuertes Bona Son peligrosos si no es conforme a sus normas en esa zona conforme son normes satírics que Qatar sus enormes muerte però no te dicen i Bueno no sobrepassa cierto el límite para ello es mejor o hostils. No he sabido he conocido si alguien Bolivia era enganyar se el cultivo de la cocaína los costes todos aunque se habló con la excusa del consumo de la hoja de coca tradicional.

[00:31:18]

Bueno al final s'està elaborant cocaïna a zones amb un nivell industrial que és el que ens diu el capità Hidalgo és que és tanta la perillositat de la zona que no hi pot entrar qualsevol ni s'hi pot anar. L'imprevist és tot un micro món controlat per organitzacions sindicals vinculades al cultiu de la planta de coca i que es dediquen al narcotràfic a gran escala. Només amb el seu permís es pot entrar en aquestes zones vermelles per no el van atacar que els agents de la Guàrdia Civil que busquen la Nadia.

[00:31:53]

No les tenen totes. Hay dos tipos de moure's físicamente la zona para muy peligrosa peligrosa por la dificultad de lo que és una zona selvàtica una zona de selva amazònica de muy difícil acceso y luego por otro miedo que ja no el miedo geográfico el miedo o la precaución de moverse en zones selvàtica añadido a la cantidad de gente colombiana brasileña etcétera que estaven metido en esa zona incluso bolivianes i que se dediquen al cultiu de coca i que no en el caso de poner en peligro no duda en matarà a la persona que s'interposa entre sus subsectors delictivos.

[00:32:38]

Són zones sense control del risc és molt alt i els agents de la Guàrdia Civil han de negociar amb els narcos perquè els deixin accedir a la zona vermella de Villa Unión. No deixa de ser curiós que els agents de la Benemèrita hagin de demanar permís als narcotraficants per moure's per Bolívia. El món és molt gran. Per què Villa Unión. Doncs perquè aquí hi ha un Chaco propietat del tal Santos Rodríguez que ja ens ha sortit abans. Els investigadors saben que el Govern hi podia haver treballat a finals del 2013 perquè els ho va dir la Cristina la dona que viu de lloguer a casa del fidel el germà del Grove.

[00:33:18]

Volen saber si el Santos els pot donar informació que els condueixi al fugitiu i a la nena després d'aconseguir l'autorització dels narcos. El 8 de febrer a les 10 del matí els investigadors entren a la zona altament perillosa de Villa Unión i parlen amb el Santos.

[00:33:38]

Santos explica a la policia que va conèixer a través d'una persona vinculada a l'Església a Himilcó i que el va contractar a canvi d'un petit sou sostre i menjar per a ell i per a una nena que l'acompanyava. Diu que l'única condició que va posar va ser poder lliurar tots els dissabtes per anar als actes religiosos. El Santos va reconèixer la Nadia en una fotografia i va explicar això en ocasions anés. Si hi ha una violència física que si va contra la niña agredint la incluso con un palo cuando ésta no complia les expectatives que s'esperava d'ella tal com la ropa en el río o cosas por el estilo.

[00:34:15]

Pese a que se decía que era su Sabrina Santos piensa que no era cierto que pudiera mantener un tipo de relación con dicha minoic de tipus sentimental. Fa cinc mesos i mig que el grup es va endur la Nadia i els investigadors encara no saben el lloc exacte del pare on s'està s'ha posat vigilància a tots els temples de mig punt que hi ha a la zona. Els dies de culte sobretot els divendres dissabtes i diumenges també s'han fet gestions a les poblacions d'entre Rios i Zama txi more Alzina J.

[00:34:51]

I Villa Tolrà i no hi ha hagut resultat. Els investigadors estan en el camí correcte o se'ls escapa encara alguna cosa. La meteorologia tampoc els va a favor i cada vegada és més difícil desplaçar se per. A les zones on se sospita que pot estar el Grove amb la nena el temporal ha fet que moltes zones hagin quedat incomunicada i que no s'hi pugui accedir. El 12 de febrer del 2014 cinc mesos i 17 dies després que el jove s'endugués la madina a Bolívia els agents de la Guàrdia Civil tornen a Espanya sense haver localitzat ni el fugitiu ni la nana.

[00:35:37]

Qui és. Carles Porta. Els agents de la Guàrdia Civil encarregats del cas ja són a Madrid perquè el mal temps ha fet interrompre tota l'operació i la seua estada pare i han hagut de tornar. Però la investigació continua i a mitjans de març s'hi intercepta una trucada important a Espanya entre el fidel el germà del fugitiu que viu a Barcelona i la Cristina la dona que li té llogada la casa a Cochabamba dentro de la Selva. Ahir algunes colònies alguns pobladors donde se han instalado el Gobierno instaló en su día cabines telefòniques que no funcionan todo el día funcionan por lo solar i son tipus satèl·lit.

[00:36:26]

Desde donde se efectuó una llamada a una señora donde había estado viviendo en Cochabamba. Esta señora contactar con Grover o más bien Grove con esta señora i a partir de ahí hay una llamada de Cristina que se llama la señora fidel a Barcelona se llama interceptada por Mossos d'Esquadra informando que ha recibido una llamada una llamada de su hermano i que puede estar en una determinada zona. Esta mujer en su domicilio había hecho varios registros en concreto dos registres domiciliaris en la primera estancia estudio mossèn i en Bolívia i.

[00:37:00]

Se quedó con ella de acuerdo en que si tenia algún contacto con tenía varios hijos menores también con lo cual se sensibilitzar bastante. Fue la que puso en alerta a Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil a través de esta llamada que se realizó el hermano para que contactar con nosotros si no la cabina telefònica alimentada amb plaques solars. és la comunitat pagana perdoneu però és que els noms són complicades. Quan dic aquests noms m'imagino aquella nena de 9 anys que havia marxat de vacances amb el seu veí il·lusionada perquè veuríem on pobreta llaman jungles de tot.

[00:37:36]

De tota hora de la provincia de Carrasco del Departamento de Cochabamba és una zona on no estàvem molt entre les localitats d'entre Ríos s'hi nota que és una zona una carretera lo más lógico.

[00:37:52]

La carretera que uneix Cochabamba com Santa Cruz de la Sierra és una carretera que travessa la Selva però que en una àrea totalment oposada al pare i estava totalment en una altra zona havia de travessar una cadena muntanyosa per ahir a l'altra zona muy alejado i desde luego que la policia d'allí Nosotros pensamos que podia estar allí. La província de Carrasco de tothora era una zona inaccessible i pensa com una menor. En esta zona no podía haber entrado por físicamente la duresa para moverse por esa zona però així i tot lo hizo el capità Hidalgo ens expliqui com és i jungles de tothora travessar la Selva i la zona com ho diu que aquell que ha travessat una zona muntanyosa és la zona més complicada de la salvatge pare i alejado de lo que podríamos decir Flores de civilización.

[00:38:42]

Entonces bueno pensaba mujer con una niña de nueve diez años era un riesgo el poder moverse por la fauna i que Gruber físicamente era una persona que podia carregar tenia una dificultat también acogerá. No era muy grande físicamente tampoco. Un hombre corpulent con lo cual nunca pensaba que podia estar en esa zona realmente estaba allí. La policia ja sap on buscar i el 7 de març del 2014 els agents de la Guàrdia Civil encarregats del cas tornen a terra a Bolívia per detenir Grove Morales d'intentar rescatar la nena.

[00:39:17]

Hauran de tornar a entrar a zones vermelles i gestionar sucre i cocaïna.

[00:39:25]

Explica que per entrar a les anomenades zones vermelles que són d'alt risc cal negociar primer amb els narcos i la guerrilla que els dominen i això és el que ha de tornar a fer la Guàrdia Civil por la negociación en particular mantuvo después de a primera incursió negativa tuvimos una reunión con varios dirigentes escucha Leros en la zona de Cochabamba concretamente en la ciudad de Cochabamba i a partir de ahí Bueno centrar molt la zona sabíamos exactamente la coordenada geogràfica donde se encontraba la niña y con uno dentro del viaje programado en helicóptero.

[00:40:03]

Uno de estos dirigente Calero por seguridad nuestro también vino con nosotros. Uno de los helicópteros para marcar la zona en la zona de aterrizaje.

[00:40:11]

Ja veureu com la negociació va ser molt curiosa. Però ja vindrà i també vindrà finalment el sucre. Ara heu sentit el capità Hidalgo que parla d'una primera incursió negativa van haver d'endinsar se dues vegades a la Selva. Va passar la primera vegada quatre dies caminant i van haver de retirar se.

[00:40:31]

Van haver d'anul·lar la primera incursió per les dificultats del terreny i per una altra cosa un enfrentamiento con un grupo colombiano en la zona que iban armados con armas largas y es una zona aquellos con el 120 en esa misma zona ya habían tenido algún problema con franctiradors había fallecido fechas bastante próximas a algún miembro de la patrulla que nos acompanyava con lo cual no querían arreglar se porque sabien que el peligro era real. Murió un teniente concretamente le dieron un tiro a la cabeza un franctirador colombiano.

[00:41:03]

Entonces bueno son aquellos que no se saben que hay riesgo meterse allí. Esto es una lucha Bono. La droga vale mucho dinero aunque allí en Bolivia valga poco. Cuando sale fuera las redes tienen mucho mucho poder. L'equip de Policia de Bolívia i Espanyol van haver d'idear una altra operació per rescatar la Nadia que comportés menys risc però abans de continuar. Fixeu vos com van aconseguir l'ajuda dels dirigents de la coca.

[00:41:28]

Curiosamente nadie quiso dinero ni nada en particular a los Calero sí que es cierto porque este dirigente calero en concreto había salido i tenemos constancia de que había salido de esa zona peligrosa de seguridad propia suya había salido por tema de abastecimiento en concreto de azúcar. Ellos querían comprar una partida de Azúcar i meter la esposa en mules o caballos a la zona y fue bueno pues que se compra de azúcar. Al final corrió a cargo nuestro comprava quinientos kilos de azúcar fue un poco el único que nos pidieron como favor por ajudar nos a rescatar a esta menor.

[00:42:09]

Como digo si no hubiera sido allí que ha sido una muerte segura. El 18 de març del 2014 a les onze del matí comença l'operació rescat de la Nadia Tau a Ghana. Els jungles de tutora tras un vuelo d'helicòpter des de la base de Salim a nosotros una hora aproximadamente y otra hora de Vuelta per la zona tuvieron escaso cinco minutos. Com va poder durar només cinc minuts el rescat de la Nadia anem pas a pas. Primer escolteu com es va negociar la detenció del jove que se habló de la posibilidad de que los propios la propia organización se movien esa zona esa urbanización vamos a llamar la Cucafera que por seguridad de su familia tuviera Bruguer.

[00:42:56]

Por qué. Porque bueno ya había família ya había matrimonios. Aunque yo no había ningún niño provocando de la zona sí que es cierto que había mujeres y niños y familias los hombres no van autónoma d'una forma autònoma a trabajar allí sino que se mueven con sus familias con lo cual se les hizo ver que podía haber un peligro también hacia sus familias puesto que este señor era un violador era un maltractador. Como mínimo de menores i de consideració para que pudieran de tener lo largo de la niña la seguridad de la niña la línia sacar la si era factible de esa zona de contacto con Grover.

[00:43:31]

Mientras nosotros podíamos acceder a la zona. Así lo hicieron quan l'helicòpter policial va aterrar a llum gas de tutora Grober.

[00:43:38]

Ja estava detingut pels membres del sindicat de la coca i la Nadia tuvimos que hablar con las mujeres de la zona que también es importante la presencia de las mujeres como he dicho para poder salvar la vida tanto de la niña como de ver tercer a ella sí que bueno que nosotros era la intención era que pasará por lo que había hecho pero bueno que había medios que la justicia cada dia d'una manera justa tuviera també su defensa que tuviera una oportunidad para que no le costarà este hombre a la vida.

[00:44:10]

Al final acudieron las mujeres tuvieron una reunión con los dirigentes de ese sector que llegaron a la determinación que bueno como era un caso especial de una niña que era Extranjera i intervenir España también por medio que vèiem que era muy diferentes. Se dieron però com una cosa excepcional i extraordinària.

[00:44:30]

I aquesta és l'escena que es van trobar els investigadors quan van aterrar a jungles de tota hora. El govern estava lligat de mans i la nena lluny d'ell amb un grup de dones. El capità Hidalgo es va atansar a la Nadia la va trobar desorientada i la va voler tranquil·litzar dient li que venien de part de la seua mare i també li va donar records dels seus germans. La nena que durant aquells mesos havia tingut moltes dificultats per comunicar se perquè no sabia que la llengua autòctona ja no es va desenganxar del capità Hidalgo la niña estaba llena de picadura todo el cuerpo Era increible.

[00:45:07]

Tenia picadura será todo el cuerpo lleno de picadura. La llevamos inmediatamente se sentiu a base de la Selva. Llevamos a Cochabamba tardar ocho horas en vehículo en llegar hasta Cochabamba capitalismo para ser reconocida entorn médicos y allí no dieron en principi una bala una bala llegaron un carro de agua fría porque nos dijeron que la niña probablemente podría tener SIDA. Dio positivo a la vida y posteriormente podía ser un falso positivo cuando venimos a España realmente afirmó que era un falso positivo i B.

[00:45:44]

La niña no tenía ningún tipo de enfermedad grave simplemente por la desnutrició en la picadura que fue tractada i Bueno en el estómago también amebes diferentes enfermedades culpables totalmente con lo cual fue una satisfacción para nosotros. I que la niña se restableixi físicamente en Barcelona.

[00:46:09]

La Fiscalia de Menors de Cochabamba va interrogar la màxima la policia judicial i la Guàrdia Civil. També hi eren. Li van preguntar què li va passar i com va arribar a Bolívia i ella ho va explicar i va revelar una sorpresa desagradable per als investigadors i per a molta gent. Atenció al que diu d'or i joies.

[00:46:30]

Ella explica que en principio viene a Bolívia por el tema del oro por el tema de Bono com un favor hacia la família. Va haver un país diferente ya con estudiantes como un premio que va sacando que van venir a Bolívia. Va estar o estamos hablando de agosto de verano no va estar unos días antes de que empiece el curso a septiembre i que va ajudar a la família traient una sèrie de joies de oro que són malbaratar Sally i que Grober podia aconseguir barato a Bolívia de Barcelona i sacar todos somos cierto beneficio económico por el viaje.

[00:47:09]

és a dir hi havia un cert pacte entre els pares. I el groove compacte que també coneixia la marimba compacte per portar or i joies de Bolívia cap a Espanya. Però el veí bolivià amable va acabar segrestant la nena perquè el seu aspecte li donaria punts si es casava amb una verge de menys de deu anys. Repeteixo no tot és culpa del virus. L'interrogatori a la Nadia va anar més o menys així com ho té la gent del grup que ell deia que era mentida.

[00:47:44]

Quan el nombre de Belén s'entera que l'havien denunciada va canviar de nombre i quan estava en joc es va designar escuela porque me dijo que comentes no podia estudiar i em deia que si em Documentos no me podía llevar agredir físicamente cuando me portava una vez que com se'm fa va quedar me con muchas veces. 50 100 espalda con mis manos sobrevivir o pallisses tremendes.

[00:48:21]

El hombre esté según el relato. Gente que luego sí que contamos con ellos. Estómago declaración por la zona donde había pasado la trataba como una esclava i a una vez al día si quería ir si no no comida i Bueno las obligaciones de una mujer adulta como si tuviera como si fuera las Cosas Realmente de ver sap que las condiciones de vida d'ella fueron duríssimes duríssimes. Digo bueno incluso comentaven algunos de los personajes que vivien en la zona que era una niña tan inteligente como era probablemente lo hubiera gustado la vida porque sabia salir muy bien de los pequeños atropello que tenía si era mejor llegaba a Europa de trabajar i no lo había preparado un cuento de arroz para comer emetia una pel·lícula que la dejaba inconsciente.

[00:49:09]

Estoy hablando de la violència física extrema. A una niña de nueve años cumplió los diez años el día 8 de marzo cumplió diez años el día 5 de marzo en la selva. Hablando de una niña niña de una adolescente que puede tener un cierto sentido de l'organització de Bono del pretender una adulto deia abusos sexuales he fet una verdadera pesadilla que pasó la Niña i que no logró sobrevivir. Quizás la intel·ligència i la picardia innata. El Gruber va ser jutjat a Bolívia i se'l va condemnar a 18 anys de presó.

[00:49:54]

Set dies després de ser rescatada la Nadia va arribar a Madrid acompanyada del capità Hidalgo. Va quedar sota tutela de la Generalitat que els pares acusats de no haver protegit l'enèsima van pactar una pena de dos anys de presó. Per cert hem de dir que Dima és un nom fictici perquè ella encara és menor i no li podem dir el nom real que els Mossos tenen una teoria del que va passar. No és amable és el que nosaltres creiem cosa que els pares no han declarat que aquesta millora que han fet és vendre la van vendre a aquesta noia.

[00:50:37]

Amb aquesta persona això ho tenim algunes declaracions de l'entorn però no els pares no ho diuen diuen que l'han venut però dintre de les possibilitats la més factible seria aquesta. Perquè una cosa és vendre que ella ja es fa la cultura ara millor vendre el fill més que vendre fer un casament amb una persona adulta que sigui molt petit. Això fa que la família no perd contacte amb la seva filla a qui posen la denúncia perquè arriben a perdre el contacte.

[00:51:16]

La Nadia ha passat els últims anys en un centre de menors a Barcelona el 5 de març d'aquest any. Va complir 16 anys i ja veieu les voltes que dóna la vida el que havien de ser unes vacances va acabar sent un segrest amb derivacions gravíssimes per a una nena de 9 anys però amb una connivència inicial d'uns pares als quals millor que no qualifiquen i el veí bolivià membre de la secta encara és més difícil de qualificar. Sempre ho diem no ens toca a nosaltres jutjar però veient com són alguns humans sí que ens podem esgarrifar.

[00:51:54]

Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem.

[00:52:09]

Els guionistes Lydia Orriols Mercè Folch i Adolf Beltran que d'avui Lídia Orriols munta dos musicals ben gestació i Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio. A ningú se li va anul·lar.