Transcribe your podcast
[00:00:00]

Oh ja, en het is gewoon maar een uur lang praten. Of zoiets toch zoiets is? We hebben voor podcast een belofte gedaan, namelijk dat we binnen een redelijke termijn een nieuwe podcast zouden doen. Nou, dat is gelukt. We hebben toen ook al de gast aangekondigd.

[00:00:14]

Die hadden we toen nog niet gevraagd, maar die bleek zowaar zowaar bereid.

[00:00:18]

Maar voordat we echt aftrappen was ik even beginnen met het traditionele momentje. Hoe is het Jesse? Boek is het boek is nou echt af? Ja, we gaan. We gaan nog iets spannends doen vanavond. Ja ja, we gaan op 1 Frenkie, ofwel ze ons niet afbellen.

[00:00:34]

Dat zit er ook goed in. Misschien is dat Gerard Joling nog een idee.

[00:00:37]

Als als. Als Gerard niet een plotselinge inval heeft over het korona beleid, dan gaat het toch niet door. Maar anders gaan we daar zitten.

[00:00:45]

Maar jij bent ook een BN'er nu? Dus jij bent mijn haakje jarig? Ik ben jouw haakje.

[00:00:51]

Ik twijfel ook een beetje van of ik dat we nou moesten doen. Maar toen zei ik tegen Andreas dat die gaat over de publiciteit belt. Ik had gezegd van nou ja, in principe wil ik het niet doen. Tenzij Jesse zegt dat hij me daar graag bij wil hebben. Ja, lijkt me wel. En toen was het zo vertederend kreeg ik het een paar minuten na een telefoontje van Andreas. Hij Jessen wil je heel graag bij hebben.

[00:01:09]

Ik betekende stof wat voor. Ja, maar ga jullie samen aan tafel of gaan samen aan tafel.

[00:01:14]

Of misschien komt Rutger op de tweede rij. Je weet het nooit. Ja, ik moet een beetje gaan proberen Jessie te laten Shayne. Want jij is natuurlijk al die kennis enzo. Dat begrijpt het gewone volk niet. Is daar. Daar kom ik om de hoek kijken. Ook het concept van de podcast. Misschien is dit allemaal een totaal drama geworden achteraf.

[00:01:30]

En dan kunnen de luisteraars nou ja, dat dat terugkijken. We gaan onze. We gaan ons best doen, maar we gaan eerst effe echt serieus de inhoud in. Ja en uhm ja, ik ben echt superblij te zijn. Het Serraes Helping en een stuk hold em, makers van de fenomenale serie. Het is al heel vaak gezegd denk ik. Maar. Nou ja, we hadden jullie vier jaar geleden. Toen over schuldig. Ja, dat is een serie van The Human Pauw.

[00:01:58]

En dat ging over mensen die in de schulden zitten zitten. En dat had een soort van totaal journalistieke aanpak. Van kijkt zoveel naar de deurwaarder naast mensen die echt in de schulden zitten, maar eigenlijk alle kanten van het systeem. Ik weet nog de impact impact die dat toen op jou had.

[00:02:11]

Ja, ik heb nog steeds last van steeds er wijzen op je carrière gehad. Jij bent toenemen, over de schulden industrie gaan schrijven omdat je zo ja raakte. En naar de derde lezing uit 2017 is daaruit voortgekomen. En eigenlijk in zekere zin je boek over de toeslagen affaire. Ook als je inmiddels zoveel te weten kwam over de gestoorde verzorgingsstaat in Nederland.

[00:02:34]

Dat begon allemaal bij die serie schuldig. De echt een beetje Van de Weyer achtige kwaliteiten van een van. Ja, sorry, ik ga je gewoon.

[00:02:43]

Leuke bijkomstigheid, maar dat was echt niet normaal.

[00:02:45]

Kon straks ook nog even zeldzaam zo was zelfs. Ik dacht echt bij heel veel scènes van hoe kan je dit maken? Nu ook weer van hoe dicht SCIRI erop zit. Echt ongelooflijk. Maar toen dacht ik van toen ik de mailtjes kreeg van daar komt de nieuwe ja van Sara en Esther. Toen dacht ik. Dat lijkt me eigenlijk toch meer iets. Want hoe ga je? Ja, ik wist wel dat je iets met het onderwijs wilde gaan doen. En toen dacht ik van nou ja, op zich, als het half zo goed is als schuldig, dan ga ik het.

[00:03:08]

Dan is het al wel behoorlijk de moeite waard. Maar ja, we hebben het toch geflikt hoor. Ik heb vanochtend de laatste aflevering zitten kijken. Nou ja, ik weet niet of ik zoveel traantjes weggepinkt als bij. Bij schuldig schuldig was denk ik nog meer dat het je echt oke op een dieper emo niveau mijn raakte. Maar toch vond ik denk ik klassen nog beter. Maar dat konden doen. Ja, ik vind het ambitieuzer. Budget is.

[00:03:30]

Het is gewoon zoveel moeilijker om dat hele om bij al die scholen langs te gaan, bij al die gezinnen thuis te komen en mensen zo te laten praten. Want ik bedoel, ik heb zelf aardig wat dingen met televisie wel gedaan en ik weet wat de aanwezigheid van een camera doet met mensen. Het verandert gewoon dingen, ze gaan gewoon meer. Ik weet niet hoe het hele typetje gaat meer spelen volgens mij.

[00:03:52]

De enige manier om daar langs te komen is door heel, heel veel aanwezig te zijn en misschien ook met bepaalde met andere type mensen te werken ofzo. Maar je hebt echt het gevoel dat ze de camera zijn vergeten op een gegeven moment. Nou, ik heb het natuurlijk over de serie klasse.

[00:04:05]

Trouwens, de laatste aflevering is al uitgezonden toch? Mensen kunnen dat nu gewoon terugkijken. Kan het echt niet genoeg aanbevelen. Het gaat eigenlijk gewoon over kansen, gelijkheid zoals ongelijkheid, Nederlands onderwijs met ook nog een V. Ja, fascinerend natuurlijk natuurlijk experiment erin. Omdat halverwege jullie serie of Remer richting het einde slaat Corona ineens toe. En dat dit is natuurlijk natuurlijk nu ook een grote discussie over kansen, ongelijkheid. En ik heb eigenlijk geen idee waar ik dit interview wil beginnen.

[00:04:34]

Zo veel lekker bezig ben ik zo over zou willen hebben, zal ik even beginnen met meteen iets iets iets prikkelend.

[00:04:46]

Ja ok, ja sorry zou ik begin even gaat het meteen effe op scherp. Het is een citaat van jou Sara in de Volkskrant. Uhm, jij schrijft hier is het onderwijs heel zalvend. Of je zei dat eigenlijk ook, want hier is het onderwijs heel zalvend. Heel goed therapeutisch hirt op de lagere niveaus. De cognitieve kant is niet zo belangrijk. Het gaat erom of je wel gelukkig bent. Je leert volwaardig burger te worden en te praten en elkaar aan te kijken.

[00:05:11]

Dat is heel erg waarover het gaat. Zit je vader in de gevangenis? Wat zielig. Dan leggen we de lat nog wat lager. Maar welk kind is daarbij gebaat? Ik voel me. Ik vond het echt super. Scherpe opmerking, want ik werd heel erg heen en weer geslingerd in de terwijl ik Klassik. Enerzijds enorme empathie voor zowel de kinderen als de docenten die allemaal in en in goede mensen zijn, maar ook anderzijds soort van het gevoel van hopeloosheid, van hoe verrassend dit een keer en en euh, ik ben.

[00:05:38]

Ik ben heel benieuwd of je op kan reflecteren van of je dat iemand die dat herkend had. Dat dubbele gevoel zeker en zeker.

[00:05:45]

Ja, u behaalt denk ik dat bij deze serie het helemaal niet eenduidig is hoe je er naar kijkt. Dat geldt voor ons ook voor het hele team. Wil je kan ook anders? Zou je ook niet drie jaar met een onderwerp bezig kunnen zijn als je het allemaal al weet? Ik ben zelf ook. Als jij dat voorleest word ik ook heen en weer geslingerd, want ik vind het ook allebei belangrijk. Uhm, maar wat wel wat ik daarmee bedoelde kijk we.

[00:06:08]

We zijn bijvoorbeeld we gaan in aflevering 4 naar Londen, waar je ziet dat er een heel ander type onderwijs wordt gegeven. En daar hebben ze. Dus ze zijn ze in staat geweest om een aantal scholen die heel erg slecht scoorden, maar echt slechte scholen van Londen met heel veel criminaliteit en uitval en in hele zwakke wijken waar mensen al die kinderen waren kwamen in Nina Irvings terecht en zouden de hele criminele werkelijkheden waarin ze leefden. En daar hebben we zij die scholen in een 10 15 jaar tijd omgetoverd tot de beste van heel Engeland zelfs.

[00:06:39]

En uhm, het was wel. We hadden de laatste over toen we met iemand spraken. Eigenlijk was het heel gelukkig voor ons, want we gingen voordat we begonnen met filmen eigenlijk al naar Londen omdat de wethouder daarnaartoe ging. Dus helemaal aan het begin van ons heel film proces zijn we daar al heen geweest, waardoor we eigenlijk alles wat we daarna filmden net konden toetsen aan Engeland. De wethouder is Marjolein Moorman van de PvdA, dus we hebben haar gevolgd en we zouden haar ook gedurende een jaar volgen.

[00:07:06]

Maar zij ging al een paar maanden voordat we begonnen met filmen naar Londen toe. Toen dachten we ja, dit moeten wij filmen, want we zijn zelf ook heel benieuwd wat daar nou is gebeurd. En er is van alles gebeurd. En er kunnen we ook nog wel wat langer over praten, want het waren interessant. Maar een van de dingen daar is natuurlijk echt die strenge aanpak van Reja van kinderen zijn natuurlijk ook veel meer gewend om daar in uniform te zitten en veel strengere lessen te volgen dan hier in Nederland.

[00:07:32]

We houden hier in Nederland daar niet zo van. Maar juist in die uhm kansarme groepen is dat gewoon wel hun ticket out.

[00:07:43]

Vaak om gewoon uhm veel strenger en veel rechtlijnige les te krijgen en al. En o ja, heel goed. Ik loop een beetje vast omdat er zoveel in Londen is om te vertellen. Het is nooit één ding, maar een van de dingen is toch wel dat Asscher op school zijn, dat ze gewoon lesgegeven wordt en dat het erom gaat dat ze les krijgen en dat het er niet om gaat wat hun thuissituatie is. Of en dat is op school ook in staat zijn om hun thuissituatie even thuis te laten.

[00:08:12]

En dat was denk ik wel een beetje wat ik daarmee bedoelde.

[00:08:15]

Dus n. Ik denk dat de binnenschiet. Mijn moeder geeft les in het speciaal onderwijs en uhm, ik belde haar op en ik zei heb je klas al gekeken? En wat voor je daarvan? En ze zei van ja, ik heb 1 aflevering gekeken in aflevering 2 volgens mijn stukje en ik kon niet verder kijken kon ik kijken, want ze werd helemaal helemaal gek van. Ik zei hem maar t is toch supergoed. En heb je schuldig? Nog niet gezien.

[00:08:35]

En het is ja maar nee, maar het is zo. Er wordt helemaal geen les gegeven. Het is zo betuttelend. En wanneer krijg je die kinderen nou eens les aan te sturen hun blog door van een oom van een scholiere geloof ik van iemand die ook verteer gefrustreerder eerder reageert op één van de eerste of de tweede aflevering van iemand die reageerde op een van de docenten die de eigen methode had bedacht.

[00:08:58]

Weet niet juf Astrid en Jolanda. Een eigen website gemaakt. En dat soort van woedend blog van ja, tuurlijk verzin je eigen methoden. Maak je eigen leuke website. Nee, want we hebben verder helemaal geen inzicht over didactiek. En wat werkt om. Weet je wel, het leesniveau van kinderen omhoog? Dus uhm ja, binnen het speciaal onderwijs werkt mijn moeder er aan om kinderen die heel moeilijk lezen die gewoon echt euh ja, daar alles aan te doen.

[00:09:24]

Dag in, dag uit oefenen, oefenen, oefenen. Weet je wel. Omdat leesniveau omhoog te krijgen. En als je dan ziet wat er gebeurd is met leesniveau in Nederland, ja dan denk je van die vrijheid blijheid filosofie van nou even een arm om de schouders. Je hebt het vervelend thuis voor je vader. Oh, dat is lastig. Weet je wel?

[00:09:40]

Ja ja, ze vond het zeer vastrijden en ze voelde zich ook frustrerend om dan de decent te zien die bij hem op 1. Wat natuurlijk hartstikke goede mensen zijn. Maar dan weer opgenoemd als A. Dat zijn de ster docenten, weet je wel. Wanneer gaan we het over didactiek hebben? Weet je wel waar en gaan we het hebben over?

[00:09:57]

Hoewel zij wel Hoger-Op, zoals dat heet opbrengsten. Zij halen de school waar zij les geven. De vier windstreken heeft dan twee derde. Dat heet vroeger gewichten. Leerlingen zijn dan leerlingen waar voor de school wat meer geld krijgt, maar dat is omdat er schulden zijn en het cetera, et cetera. Uh. Een ouder die geen hoger hogere opleiding heeft. Het zijn een paar van die voorwaarden, maar in ieder. Ik wil maar zeggen die school is echt wel een school met een hoog aantal ja lastige kinderen ofzo en hun uitstroom is echt wel hoog.

[00:10:35]

Dus hoewel, dit viel mij ook op hoe men op Twitter hoe eigenlijk de onderwijswereld heel snel mekaar allemaal de maat gaat meten en over elkaar heen valt.

[00:10:45]

En zo een van de problemen ook uit het onderwijs denk ik eigenlijk ook omdat je los van dat ik ook euh, ik ben het er helemaal mee eens dat je de cognitieve lat gewoon hoog moet blijven. Ik snap wel dat sommige mensen kromme tenen krijgen van het ik veel. Ha ha dat ze maar videogame op het Hogeland. Dat snap ik wel.

[00:11:08]

Maar ik schrok gewoon ook een beetje van hoe de onderwijswereld. Het is echter een van de problemen, omdat dat ze mekaar allemaal zou gaan aanvallen.

[00:11:17]

En zo ja, aan de andere kant. Ik bedoel je maakt het het punt wel van die lat die ja ja zeker, zei ik.

[00:11:23]

Nee, maar ik vind Hoogeland daarop wel een heel goed voorbeeld van. Ik bedoel, het is de school waar Jihad Giani op zitten. Het is ook wel weer meteen moet erbij gezegd worden. Een school voor t is geen gewone vmbo school. Het is een zorg school waarbij kinderen wat op zich een heel discutabele groep is hoor, want er zitten kinderen bij elkaar. Kinderen die slecht kunnen leren, kinderen met een leerachterstand dus die hebben gewoon misschien slecht onderwijs gehad.

[00:11:47]

Kinderen met gedragsproblemen en kinderen met een heel laag IQ. Dit zijn hele verschillende groepen en die zitten daar allemaal bij mekaar op school. Dus dat vind ik sowieso al wel een beetje de vraag of dat een goed idee is. Maar voor zijn jongens Giani zie je heel duidelijk dat die lage laat en die weinig uitdaging funest zijn voor hem. Ik bedoel dat. Dat zie je volgens mij in de serie heel duidelijk gebeuren. Hij is eigenlijk te slim voor waar ie zit.

[00:12:11]

Hij wordt niet uitgedaagd en dan kom je in een soort neerwaartse spiraal van lamlendigheid. Geen zin meer krijgen hij. Nou ja, hij gaat uiteindelijk ook het criminele pad deels op.

[00:12:21]

Deels komt het ook wel weer goed. Maar goed, het is wel.

[00:12:24]

En op dergelijke scholen is het wel vaak zo dat leraren zeggen dit wordt ook vaker voor vmbo leerlingen gezegd. Het gaat om de relatie en zonder een relatie is er niks. Wat ik vooral herkende is wat Sara zei. Is die nadruk dat ze verwachtte cognitief op een gegeven moment helemaal niks meer.

[00:12:44]

Dat is gewoon heel raar.

[00:12:46]

Ja, dat je wel. Dat ik me nog afvroeg ook van ik ben benieuwd. Je hebt met psychotherapie wel eens van dat onderzoek. Wat dan gaat over. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit welke therapie vorm je hebt, maar het gaat veel meer om de therapeut. Dus je kan allemaal tegengestelde een soort van therapie voor me hebben. Maar eigenlijk, de kwaliteit van die therapeut doet er veel meer toe dan welk verhaal eromheen wordt verteld. Maar ik vraag me af of dat niet met onderwijs misschien iets wordt gelijkspeelt met de leraar, dat er heel veel wordt gesproken over soort van onderwijsbeleid en didactische methodes en weet ik het wat.

[00:13:20]

Maar dat het heel veel gaat over die individuele kwaliteit van zo'n leraar en dat dat ook het heel frustrerend maakt denk ik heel veel onderwijsbeleid omdat eigenlijk heel veel gaat over wat er in zo'n klas gebeurt. Is eigenlijk een keizerrijk je van niets van zo'n individu van zo'n leraar. En iedereen wilde er dan iets mee qua beleid. Maar het gaat heel erg over die persoon en niet zozeer over die over alles wat er omheen zit. Is eigenlijk van een bepaald, maar een heel klein gedeelte van wat de uitkomst is.

[00:13:49]

Ja, snap je dus zeker. Ik denk namelijk maar ik weet niet of het waar is.

[00:13:53]

Maar ik zat zit. Dat zegt dat dat ook een beetje telt vind ik wel aannemelijk. Zo'n leraar die hij heeft eigenlijk gewoon een soort mini samenleving tot zijn of haar beschikking. Of zelfs. Ik bedoel het, zo simpel is het niet, want ik kan denk ik ook de hel zijn. Dat heb ik ook wel eens gehoord van mensen die lesgeven en dan een moeilijke klas hebben gehad. Of zou er dan? Dan kan het afschuwelijk zijn. Mijn principe ja, bij een soort koning of koningin van een soort kleine microkosmos.

[00:14:22]

En ja, je persoonlijke talent daarvoor lijkt maar alles uitmaken.

[00:14:27]

Het is zo'n onwaarschijnlijk moeilijk vak als ik zou mogen samenvatten met jullie missie waar klassen over gaat. In één woord. Dan is het volgens mij verwachtingen dat alle het gaat heeft over verwachtingen. Ja, en dat mensen worden wat er van ze verwacht wordt. Ja, word je ook? Word jij ook in een ander interview zijde van dat er van iemand wordt gezegd van ja, wie gaat water naar de plantsoenendienst?

[00:14:48]

Ja, Dugard jongens, hele hele kloof, een hele klas. Ja, da's eigenlijk min of meer de aanleiding van die hele van dit onderwerp. Dat wijf vijftien jaar geleden alweer onze eerste film in de Vogelbuurt maakte, waarna we nog een film maakten, met name schuldig maakte waarna we klassen maakten. Maar vijftien jaar geleden begon dat met een film, 50 Cent, over een jongetje van acht dat we volgden dat in een multi probleemgezin wonen, zoals dat toen heette en we wij wilden nadat je in zijn klas veel meer naar waarde naam was.

[00:15:16]

Gewoon zo'n klas van 25 kinderen, allemaal een jaar of 8 9 in de Vogelbuurt. En dat was toen natuurlijk anders dan nu. Woonden daar nog helemaal geen hoogopgeleide tweeverdieners, zeg maar. Dat is echt een euh. Echt een achterstand buurt. En die school daarvan zei de juf over die wij wilden veel meer Niklaus en we mochten een heel aantal kinderen niet in beeld van die moeders zat in een blijf van mijn lijf huizen die moeder. Daarvan was de vader vermoord.

[00:15:42]

Het was gewoon n groter drama. Ouders waren naar Suriname vertrokken, nooit meer teruggekomen om dit soort verhalen. En wij? Wij vonden eigenlijk Giovanni al best wel een pittig thuissituatie hebben, maar voor haar was dat eigenlijk een mild geval. En toen zeiden we nou ja, we vinden een heel slim jongetje hé. Wat denk jij? Wat voor soort toekomst zie jij voor je voor hem? Voor zover je dat kan inschatten. En toen zijn zij eigenlijk over je hele klas.

[00:16:09]

Voor dit soort kinderen is de plantsoenendienst het hoogst haalbare.

[00:16:12]

Ja dus. Acht ja, acht. Ja, een hele klas werd opgegeven en de klas daarvoor in de klas. Daarna gewoon al die kinderen.

[00:16:20]

Nu is dat in één van de sterkste personages of misschien nog de sterkste. Waar je ook heel veel aandacht aan besteed is Anissa nu vrij uit. Uhm, die overduidelijk tijdens een gymnasium kindje is echt zo intelligent. Die zit er met de opa rond te rijden in het karretje van de opa. En die heeft allemaal die zoals filosofische observaties die ook echt hoe die dat hebben vastgelegd. Het is echt zo. Natuurlijk komt ze over dat ze echt volkomen die een camera vergeten is.

[00:16:44]

Ja ja, dan zie je de traagheid is ongelooflijk. Ik weet het echt en daar is het vandaan haalt. Want ja, ze formuleert echt wat.

[00:16:53]

Ja woordenschat.

[00:16:55]

Oma en opa kunnen euh. Over opa leeft helaas niet meer, maar ze konden allebei nauwelijks schrijven of opa kon niet schrijven. Oma kan het een heel klein beetje. Ze kunnen niet echt lezen, maar hoe dus geen. Ze kent de vader niet. Dus daar kan ze ook niet van hebben.

[00:17:14]

Na haar verhaal is natuurlijk nog niet afgelopen, maar ik broas als zo'n intelligent iemand het niet tot de universiteit schopt. Ja, dan zit je wel met de handen in het haar van ja. Hoe worden dubbeltjes dan nog kwartjes?

[00:17:25]

Ja, ja. En of ze nou naar de universiteit. Dat weet ik niet hoor. Ja, ze is nu op de havo begonnen. Ja, ik vind dat ook.

[00:17:34]

Maar je kan al een heel eind komen met HAVO toch?

[00:17:36]

Juist ja zeker. Jij en ik vinden dat is dat haar definitieve advies vond ik eigenlijk n van wie?

[00:17:47]

Je hebt wel eens in dat zo'n film maakproces van die dingen waar je zo eeuwig over kunt discussiëren of wat nou het is. Juf Jolanda geeft haar uiteindelijk een havo advies. Dat wil ze ook graag zelf. Dus zijn ook mensen die daar schande van spreken. Ik weet dat Hans Spekman of die zei. En als dit meisje niet naar het vwo gaat, maar Job of zelfs een documentaire naar school.

[00:18:10]

Ja, ik weet niet hoor. Maar ja, je krijgt toch echt een beeld van haar dood.

[00:18:15]

En ze zou in een ander gezin fluiten naar het gaan. Absoluut. En wat je ervan vindt is een tweede. Maar dat is wel wat. Wat je ziet en wat ik bedoel. Ze zat eerst ook op havo vwo niveau.

[00:18:27]

Ze had voorlopig advies havo vwo en toen wij begonnen met filmen zakte dat een beetje terug. En vooral ging het niet zo goed en en juf Jolanda was er het hele jaar bezig met Wat is een Hermandad groep 7? Scoorden zij echt als een malle juf? Jolanda was ook een beetje er eigenlijk op aan. Toen hadden ze natuurlijk dezelfde ellendige omstandigheden. Dus je hoeft heel lang. Was de hele tijd bezig met proberen te snappen waarom eigenlijk? Waarom Anissa vooral daar huiswerk niet maakte en daar motivatie verloor.

[00:18:58]

Want je wordt natuurlijk niet opslag stom, maar het is ook niet evident.

[00:19:02]

Kijk mij schuldig. Los van dat wij. Ik bedoel daar. Daar zaten gewoon allemaal laaghangend fruit qua oplossingen die je zag. Jesse out dus dan zijn manifest gestuit. Maar je weet. Ik bedoelde ook in de reacties van de kijkers. Er kwam een heleboel geld binnen en arme mensen gingen Dennis redden, de dieren winkelier en gingen d'Été en Carmelita redden. Maar ze waren hoofdpersonen.

[00:19:23]

Daar waren de hoofdpersonages van schuldig vier jaar geleden. Maar in dit geval is het ook veel minder eenduidig waar hij is en die zijn bij gebaat. Weet je wel, wat moet Younes Jan dan krijgen? Ik bedoel wat moeten, want er komen ook minder aanbiedingen binnen. Niet dat we daar nou enorm op hadden gerekend. Het maakt niet uit, maar het geeft wel aan dat de oplossing ook veel minder evident is.

[00:19:44]

Een van de dingen waar jullie naar mijnheer wel voor pleiten. Of in ieder geval waar Mohrmann de de wethouder voor de PvdA dan voor pleit is. Uhm, wachten met advies geven is gewoon langer wachten, niet kinderenvan. Wat is het 11/12 jaar al zeggen? OK. Jullie zijn de slimme. Jullie zijn iets minder slim en jullie zijn de club slimmer.

[00:20:02]

Ja, het is gewoon te vroeg om dat om. Dat heet dan Vrakking in het Engels, maar het is gewoon te vroeg. Ja, en dat is vooral niet eerlijk voor kinderen die niet van huis uit ziet.

[00:20:16]

Supersnel meekrijgen naar los van of ze ook nog de bijles. Maar hij is wel eens iets anders. Één ding toch maar wil, je hebt gewoon. Het is een oneerlijke start en je krijgt daar. Genoeg tijd om om om te pogen dat in te halen. En het wordt een verwachting die stolt als realiteit, want dan wordt op jonge leeftijd al gezegd van jou. Jij bent een vmbo kind. En dan ga je naar een omgeving waar het heel moeilijk wordt om nog te klimmen.

[00:20:40]

En je gaat ook leven naar de verwachtingen wat je net al te terecht zijn. Verwachting is een belangrijk woord. Ook de hoge verwachtingen. Halverwege die serie kantelen we onze blik een beetje meer naar de bovenkant. Vandaar is het ook niet allemaal hosanna. Ik bedoel, daar zijn ook allerlei dynamieken gaande die helemaal niet gelukkig makend zijn. Nee, maar toch moest ik eerlijk zeggen dat dat.

[00:21:03]

Bedoel je lief? Zo focus je dan op zo'n typische heerlijk gecast als personage. Ik ben de naam even kwijt in Vigo en had even een meisje dat heel hard werkt.

[00:21:14]

Te denken van ja. Is die soort van het Rizal het slachtoffer van de prestatie maatschappij?

[00:21:19]

Ja en. En in ze die werken tot hij tot in de nacht door?

[00:21:23]

Ja, en je ziet ook in die afleveringen Evy, maar ook Vigo en Taaramäe. Dames, het Surinaamse meisje met moeder die euh, blijkt dan Burnt uit te zijn. Die moeder en de vader van Vigo komt ook net terug van een burn out. Dus hopelijk begin je in aflevering 5, 6 7. Niet alleen door de ogen van die kinderen, maar ook door de ogen van die ouders te gaan denken. Van wat is dat van een wegrace die we met z'n allen aan het optuigen zijn?

[00:21:46]

Uhm, vonden jullie dat herkenbaar? Dat ik? Ik had echt sowieso een bol. Hallo. Ik kreeg er zelf een beetje een soort van een posttraumatische stressstoornis van, als ik al zat te kijken ernaar was. Eén zo'n scène, die heb ik drie keer ofzo teruggekeken. Dat ze het dan ook hebben over ja, ik mag geen slaapmiddelen.

[00:22:02]

Oh ja, die soda gebeurde veel en dat was ook helemaal ten strijde. Geslachtsnamen, napalm en wisman spelen deze guilt onverhoopt toch op dat vlak.

[00:22:12]

Ik bedoel als je kijkt naar uhm euh, examen training, dat soort dingen, extra huiswerkbegeleiding, de broodjes zijn echt is de snelst groeiende industrie van Nederland.

[00:22:24]

Ik zal te denken over bijvoorbeeld gewoon stress om je advies. Ik weet niet hoe dat met jou zit. Euh.

[00:22:30]

Maar ik kan me daar oprecht niks van herinneren. Nee, ik ook. Ik kan me helemaal niet herinneren dat er een.

[00:22:37]

Maar dit is wel die wel degelijk. Ook al zijn we natuurlijk nog piepjong hier allemaal. Er is toch wel heel wat veranderd in al die jaren. Het is gewoon enorm toegenomen, die druk om die om te scoren en om op het hoogste niveau uit te stromen die al die bijlessen en ziet de toets trainingen enzo. Dat is echt enorm opgerukt. En uhm, hebben jullie? Ja, ik heb er drie. Ik niet.

[00:23:01]

Mag ik vragen of je dat dan herkent? Soort van. Dat je dan ook bent hoe oud ze zijn. Ik ga eens opziet de training sturen.

[00:23:08]

Nee, dat heb ik nooit overwogen. Ik heb er 3-D. Dat zei ik al eens, is twee en één, is negen en is twaalf. Die van twaalf zit nu in groep. In de eerste klas van de middelbare school.

[00:23:17]

Dus je zat vorig jaar in groep acht, dus dan heb je het net meegemaakt. Heb het net meegemaakt. Klopt. Klopt, klopt.

[00:23:22]

Uhm. Nee, ik heb niet het gevoel hij zit BYOD Mbodj, dus we hebben ook niet ons best gedaan om daar haven van te maken ofzo. Uhm. Ik heb het zelf niet zo, maar ik. Nee. Nee, dus ik herkende het zelf niet jou. En het viel me ook mee in zijn klas. In hoeverre die prestatiedruk er heel erg was? Het was er wel. Ze gingen wel met elkaar. Dat appen. Van welk niveau heb jij gekregen?

[00:23:45]

Maar het gaat vervolgens niet echt zijn weerslag, bijvoorbeeld op die vriendschappen. Zijn beste vrienden gingen naar het gymnasium en iemand anders ging juist naar een vmbo basis kader. Zo, en dat bleef allemaal wel gewoon met elkaar bevriend. Terwijl in sommige klassen valt dat zodra ze hun advies hebben gehad ook al uit elkaar in groepjes van vwo advies, havo advies. Maar een mavo advies is niet ook een hele eer.

[00:24:07]

Dat soort ik te denken dat het ook nog wel een factor is dat gewoon de iedereen sowieso hoogopgeleid is. Dus ook de ouders ten opzichte van zegt de jaren 60 50 ofzo en dat er een gevoel is dat je altijd moet klimmen. Jouw kinderen moeten weer hoger en weer hoger en weer hoger. En dat dat ook dat het op een gegeven moment ook een beetje een rat race wordt van ja, je kan maar zoveel mensen dat misschien.

[00:24:28]

Maar ik denk toch vooral dat de onderliggende gedachte is dat er steeds meer. Dat we toch steeds meer een samenleving aan het creëren zijn van winnaars en verliezers. En dat die hoogopgeleide ouders gewoon donders goed begrijpen dat je bij de winnaars moet blijven. En dat een lage opleiding steeds meer te maken heeft met een toekomst van lager inkomen, lager, een slechtere gezondheid, slechtere huisvesting. Al die dingen waar we natuurlijk vaker films en een artikel over schrijven.

[00:24:53]

Voorheen natuurlijk ook niet anders of zo toch?

[00:24:56]

Maar ten opzichte van 20 30 jaar geleden wel wat.

[00:25:00]

Dan was het toch ook een lage opleiding? Waarschijnlijk had je toch ook?

[00:25:03]

Nou, maar ik denk dat dat het gewoon dat het nu is. Is die correlatie gewoon sterker geworden tussen hoe je? Vroeger kon je ook veel makkelijker klimmen en begon je misschien op de HTS of nog in je eerst naar de mavo en klim niet later door 4 havo 4 habo terwijl. Dat is allemaal steeds moeilijker geworden, dus het is steeds moeilijker om ze. Je moet ze er meteen al bovenop die trein springen op je twaalfde, omdat het steeds moeilijker is om later nog aan te haken.

[00:25:31]

Ik denk dat dat wel een grote rol speelt in dit gedrag van die ouders. En toen jullie toen jullie begonnen jou te laat, zo'n plaatje op Facebook dat je met al die kaartjes zat op de grond ofzo. En dan waren jullie een soort plannen al aan het maken voor de hele klassen 3 jaar geleden, 3 jaar geleden. En wat is er nou eigenlijk in de tussentijd hetgene wat jullie toen echt verkeerd zagen? Of de je waar je echt van denkt van ok?

[00:25:56]

Toen ik begon met filmen. Dit zat toch anders in elkaar dan ik had gedacht? Na toen we begonnen met Vilma waren we het de komende anderhalf jaar onderzoek aan het doen. Er goed nagedacht, dus dan komen we in die zin nog wel voor. Verrassingen staan voor wie de kinderen die hier volgt op school en de docenten en wat ze meta analyse was het eigenlijk Elpida? Was het wel de bedoeling dat we dan weten waar we het over hebben? Maar misschien toen we starten met ons mystieke onderzoek?

[00:26:21]

Ja, zeker ik.

[00:26:24]

Dus inderdaad, niet zozeer tijdens het filmen. Eigenlijk heb ik vooral maar een beetje een detail, maar dat had ik gewoon nooit helemaal begrepen.

[00:26:33]

Dat euh. Veiligheid. Dat is iets wat je van Astrid zegt. Of je moet een veilige school verlaten. Veiligheid in de klas en anders kan je niet leren.

[00:26:43]

En dat had ik nooit zo over nagedacht. Hoe ongelooflijk waar dat is. Dat vind ik gewoon ergens dieren zijn die. Als je je ongemakkelijk voelt ben je eigenlijk alleen maar daarmee bezig.

[00:26:52]

Toch met je sociaal zorgen, je plek zo verzorgen en dat stuk ook wat nogal vaak mis gaat in wat wat? Bouw en polder wetenschapper die ook even in de serie zit zegt.

[00:27:05]

Hij heeft heel veel onderzoek gedaan naar toxic schools.

[00:27:09]

En uhm, in The in The Bronx, maar ook in de Bijlmer heeft ie heel veel onderzoek gedaan.

[00:27:14]

Hoe die Kido zich dan in die gangen bijvoorbeeld gedragen? Wij hebben al de neiging om te denken dat soort kinderen gedraagt zich altijd zo, maar ze gedraagt zich zo door die toxische omstandigheden. En als wij naar inzaten zouden ons net zo gedragen. Weet je wel. En juist in die klasse individuele klasse, waar de hele tijd die kinderen verschoven worden van de ene school naar de andere school, moet die dynamiek in die klassen die apenrots elke keer opnieuw bepaald worden.

[00:27:43]

Ze komen nu weer twee nieuwe jongens bij. Dan gaan er weer twee weg en dat moet dan eerst weer maanden settelen voordat iedereen z'n plek in die euh apenrots heeft ingenomen voordat mensen pas weer kunnen gaan leren.

[00:27:54]

Ik wil u een vraag stellen. Ja, euh. Ik heb een tijdje geleden alweer een artikel geschreven over een vorm van onderwijs die aan populariteit wint in Nederland, het zogenoemde Agora onderwijs. Een van de grote filosofen daarachter is een man die hij Sjef drummen. En zijn theorie is dat. Nou ja, eigenlijk alles op z'n kop moeten gooien. Weg met huiswerk. Weg met klassen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en je moet ze de vrijheid geven om hun eigen leercurve te ontwikkelen.

[00:28:19]

Dan moet je ze bij begeleiden. Daarvoor heb je coaches. En dat is begonnen in Roermond. Dit is een school die je dus geen klassen heeft en ook veel van de muren zijn weg. Ze mixen alles qua leeftijden. Qua niveaus van vmbo tot gymnasium zit alles bij mekaar. Uhm en uhm ja, zo zijn ze dat gaan doen ze vrij controversiele vorm van onderwijs ook. Sommige mensen zeggen van ja uh dat dat werkt helemaal niet of op de lange termijn.

[00:28:45]

Ja, hoe gaan ze dan een eindexamen halen of je op hun? Misschien een naïef beeld van wat kinderen dat ze al weten wat ze willen, etcetera etcetera. Andere mensen vind helemaal geweldig. Uh, ik ga meer richting die laatste categorie trouwens. Ik was echt heel enthousiast over over die vorm. Nou ja, ik was echt, ik was de langsgegaan en ik was gewoon echt geraakt door. Door. De mate van nieuwsgierigheid die je met het bindi bij het ene naar het andere kind aantreft en dat je je echt gaat afvragen van wat is onderwijs eigenlijk?

[00:29:14]

Wat is het doel van onderwijs? Dus als we bijvoorbeeld zeggen de Britse conservatieve scholen ja, die hadden veel betere leerprestaties dan denk ik nu ook. Maar wat is. Wat is een leerprestaties? Dat is dus dat je scoort op een bepaald hadden. Weet je wel? Manier om kwaliteit te meten. Aan de andere kant denk ik dan van. Maar misschien zit er toch helemaal verkeerd. Want bijvoorbeeld als het gaat over iets lezen ofzo. En lezen kan je toch vrij aardig meten of mensen ook kunnen meten?

[00:29:42]

Ja of nee. En als je met lezen een soort van vrijheid blijheid aanpakt heb van Naya Quintens 9, 10 of 11 van de Sint. Kijk maar of je dat leuk vindt.

[00:29:53]

Kijk, het komt wel in het brein. Dat ontwikkelt zich op natuurlijke wijze. Komt allemaal wel goed. Ja, dan heb je op een gegeven met een hele samenleving die zichzelf dyslectisch noemt.

[00:30:01]

Ja ja, dus terwijl je je vraag stelt begin je dat. Ik ben gewoon. Ben benieuwd. Als je wat ik bedoel, jullie zullen ongetwijfeld ook die discussie gevolgd hebben. Ja. Zitten jullie meer aan de kant van Van D. De ergernis bij dat soort chef rubberachtige groene goeroes? Of de Rutger Bregman achtige types die daar dan enthousiaste artikels artikel over schrijven en zeggen van OK. Dit is gewoon een. Dit is gewoon gevaarlijk voor de mensen over wie wij het hebben.

[00:30:24]

Dat als deze onderwijs filosofie zich verspreidt van vrijheid, blijheid, gepersonaliseerd leren. Kinderen zijn van nature creatieve deugen de nieuwsgierige wezens. En het komt allemaal wel goed.

[00:30:36]

Ik hou er niet zo van. Ik zie, ik zit niet zo snel in die school. Wel dat je de nieuwsgierigheid van kinderen moet aanwakkeren. Dat lijkt me en dat ze die hebben.

[00:30:47]

Maar goed, dat laat volgens mij de serie ook zien dat als je juf Astrid een klas mee naar de Wörthersee neemt, het gaan allemaal uit hun dak. Dat is echt knap hoor, want diezelfde klas op een andere manier voorbereid.

[00:31:00]

Of niet voorbereid voor zo'n hortus bezoek zou daar gewoon klieren zijn.

[00:31:06]

Het zou zo'n klas zijn waarvan de medewerkers van Hortus denkt, zegt glashard de banden heb ik er geen zin in. Grindpad gaat eraan.

[00:31:15]

De manier waarop zij dat voorbereid zijn, die kinderen gaan helemaal uit hun dak, zeg maar. Is dat? Die vinden het fantastisch om bloemen te zien die ze hebben gezien te verkopen heb ik gelezen en ze heeft daar een soort methodiek voor. En dat is vooral dat die kinderen daar eigenlijk al voorkennis hebben. Daar komt het op neer zodat ze niet door de hortus lopen en nergens op aan kunnen slaan. En dan is het gewoon een ver van je bed show.

[00:31:40]

Maar terug naar die dat soort zalvende onderwijs experimenten. Hoewel ze denk ik voor sommige kinderen best wel goed kunnen werken hoor. Kansrijke kinderen gedijen heel goed bij kansrijke kinderen. Heel goed, die thuis een gestructureerd leven hebben en op school lekker lijfeigene zelf ontplooien.

[00:31:59]

Zijn van de bazen zit toch wel goed. Dan kan je die vrijheid permitteren, maar als de basis niet goed is.

[00:32:04]

En ik hou ook wel van, want dat Britse onderwijs legt gewoon een nadruk op socialisatie. Ha, je moet meedoen aan de maatschappij en ik vind het ook wel leuk. Ja, ik had bijvoorbeeld ook nooit moeite met een uniform of zo, het is opgegroeid in Engeland. Ik ben er opgegroeid in Schotland eigenlijk. Maar dat je je af kan zetten tegen iets is dat niet alles je eigen. Die hele persoonlijke vorming is aquae het Nederlands onderwijs zich enorm op richt.

[00:32:34]

Maar is dat niet de reden waarom dat lezen inderdaad zo beroerd gaat? Nu weet je wat vond jij van het Britse onderwijs?

[00:32:40]

Jessen? Ja, ik vond dat dus euh, heel prettig omdat ik me een beetje aan het erger was. Ook aan die zalvende wethouder dat ik dacht ook nu wordt een tikkeltje stichtelijk ofzo. En toen kreeg ze in één keer Soham van die hele conservatieve onderwijsvorm voor de neus. En die gingen eigenlijk in één keer helemaal linea recta in tegen heel veel van haar verhalen. Tenminste, zo. Dat gevoel had ik toen. Zij zei ook van al die focus op zich.

[00:33:03]

Het Gacy Yoga begint gewoon met onderwijs. Al die bijzaken, zeg maar. Dat vond ik in één keer. Oh uh, vond het ook supersterk weer in die serie van dat je in één keer toch de vloer weghaalt. Oké, dit kan ook. En uhm ja, ik. Ik voel er ook een gezonde weerstand bij bij dat hele Britse onderwijs dat ik dagvan van ja, dat ziet er wel bijzonder ongezellig uit. En ik had geen editie daarvoor.

[00:33:27]

Kijk is gewoon heel erg schools.

[00:33:31]

Ik moet het zuiden van kinderen initiatief nemen die al heel streng 15 seconden te laten gaan zijn. Dan zijn de schoolpoorten gewoon dicht en dan ben je de zak. Ja, en voor de rest gewoon bek houden en leer lezen. Zeg maar toch?

[00:33:44]

Nou nee, ze hebben lange schooldagen. T Is heel streng ik. Want ik was daarom te veel mensen. Ze splitsen eigenlijk. Personeel is het personeel dat bezig is met discipline en orde naar een bepaald woord voor Marloes, een ewvx of zo.

[00:34:00]

En dan heb je docenten. En omdat dat gescheiden is. Dus in de serie? Of zie je een beetje zo'n beetje rugby spelen? Maar die hoort bij discipline team.

[00:34:10]

Om het zo maar te zeggen dat gezond die. Die man die de stropdas aan de leerlingen van de week uit uitte geeft afgeeft. Die hoort bij discipline team. Het idee is dat er zoveel nadruk is op moraal en discipline en dat die kinderen weten wat mag en wat niet mag, maar door de leraren daar helemaal niet mee bezig hoeft te zijn. Die kunnen gewoon lesgeven.

[00:34:33]

En die geef gewoon les tot 3 uur en dan van 3 tot 5. Uh, kun je eigenlijk wat wat in Nederland bijles is geworden?

[00:34:41]

Maar van 3 tot 5 kunnen kinderen één op één van leraren extra feedback krijgen met iets of heel bij iets wat moeilijk vinden.

[00:34:50]

Uhm, en ze doen natuurlijk sporten. Theater en drama hebben we. En wat het meest omstreden is, is wellicht dat er twee keer per jaar alle schoolresultaten in de gang en ranglijsten onplezierig eruit zien.

[00:35:05]

Maar het is gewoon op elk vak zit elk elke leerling. Maar in een ranglijst staat en of iets gestegen zijn met dat verhaal over verwachtingen.

[00:35:14]

Wat jij zei dat dat dan heel belangrijk is? Ja, ik weet niet of dat nou voor iedereen heel motiverend is voor competitie, maar ik merk ook wel natuurlijk bij zo'n bij zijn correspondent ofzo. Als ik dan een paar collega's of wat goeie stukken zie maken denk ik ja verdomme, ik moet ook wel weer even aan. En als dat effe een tijdje niet zo is eerlijk, dan heb ik ook zoiets na.

[00:35:34]

Dus maar zo'n goal. Maar daar bekruipt me toch een ongemakkelijk. En dat doet het wel bij aan. Bij die school van. Is dit voor de maatschappij van de toekomst? Met jou zijn dit de straks de CEO's van de grote banken die hier opgeleid worden en gaan ze dat, dan gaan zij als zelfstandige en word je niet zelfstandig denken of zo heel erg aangeleerd is.

[00:35:53]

Wel dat ben ik. Ze krijgen supergoed les en leren echt wel op een hoog niveau debatteren over echte links om discipline een mooi woord te vinden hoor.

[00:36:06]

Ah ja, wat grappig.

[00:36:07]

Aan de andere kant nee nee, maar de discipline is er zodat ze heel goed les kunnen geven. Dat is niet hetzelfde. En ik zijn dus ook letterlijk andere mensen op die school.

[00:36:16]

Ja ja, ja ja nou ja dus ze bespreken wel met elkaar.

[00:36:20]

En dat is dan een andere school. Dat is de basisschool waar hij heeft gefilmd. Maar dan gaan ze dus Animal Farm lezen van George Orwell. En dan gaan ze bespreken hoe het marxisme en Trotski en Stalin daar een rol in spelen. Inderdaad. Nou, dat is wel van een niveau, maar dan kunnen jullie dan niet tegen zijn zeggen.

[00:36:39]

Ik bedoel bij zo'n agora onderwijs bijvoorbeeld. Kan ik me ook voorstellen dat dat dat je op een andere manier de lat heel hoog legt doordat je. Nou ja, misschien krijg je ook een beetje competitiebegin of hoge verwachtingen hebt dat je dat je een sfeer kan creëren waarin je zoiets hebt van. Ja, je bent toch ook wel heel lui als je vandaag gaat zitten gamen ofzo?

[00:37:00]

Zo heb ik het ideologisch recht gebruik te maken dat het toch nog komt. Klopt dat allebei die vormen van onderwijs uitgaan van hele hoge verwachtingen en eigenlijk tegen kinderen zeggen van ik denk eigenlijk dat je dat je heel veel kan en dat je veel meer waard bent dat je nu laat zien en dat wat. Wat zo aangrijpend is vind ik de sterkste cijfers van klassen is als je kinderen ziet. Euh, behandeld worden op een manier die die lage verwachtingen uitstralen? Ja, en dat dat gedaan wordt door mensen die helemaal geen slechte mensen zijn.

[00:37:31]

Volgens mij heel goeie mensen, maar ik vond dat het sterkst bij. Volgens mij meester Tijs. Het is een beetje lullig om al in een podcast soort van mensen te gaan recenseren van, want het zijn natuurlijk ontzettend dappere en moedige mensen. Dat. Dat je in zo'n serie wil zitten. Maar daar? Dat vond ik zo'n lamlendig beeld van. We zitten er allemaal in die klas voor kinderen die allemaal wat minder slim zijn. En nou, hoe voel jij je?

[00:37:54]

Daar zitten geen boeken of liggen er op tafel. Er is geen. Er is niet een duidelijk plan voor die dag, maar eerst van ja, waarom? Waarom gewoon niet?

[00:38:02]

Als je je potlood slaat. Zo krijg je wel een complimentje met potlood bij die dag. Nee, ik ben Temming en ook een bepaalde manier van toegesproken worden.

[00:38:11]

Ja ja, heel betuttelend. Ja. Gewoon door de knieën. Ja. Het stoort van hoe de sociaaldemocratie op de slechts kan zijn als het altijd mensen als kleuters behandelt. Als het betuttelend weet, ja, de PVDA+ slecht is al dat als het mensen ziet als mensen die geholpen moeten worden. O nee, zielig met we gaan jullie helpen. Oh ja, ik vind dat het rot komen knuffelen. Weet je wel.

[00:38:32]

Dat is zo dodelijk, want dat straalt lage verwachtingen uit.

[00:38:35]

Super. En ook die burgers gaps verwachtingen. Die zijn zo lang dat ze echt een soort zegt de buschauffeur gedag.

[00:38:43]

Blijf uit de gevangenis, maar daar is gewoon letterlijk wat ze daar zeggen. Op die school weet je wel, maar dat is gewoon hun doel om die kinderen uit de gevangenis te houden. En tegelijkertijd. En dat zit in dezelfde aflevering. Volgens mij zie je dus dat Juf Ascetisch en Yolanda zeggen elk kind wil leren. En dat is een aflevering waarin ze inderdaad zo opgewonden door de Hortus Botanicus rennen. Al die jongetjes die gewoon twee jaar later even oud zijn als Giani, dus er zitten ook maar twee jaar tussen.

[00:39:11]

En in die klas van Jani zie je nul nieuwsgierigheid of zin om te leren. Terwijl dat waar ik ook ooit kinderen in elk. Elk mens komt leergierig ter aarde. Maar ergens is dat geknakt bij die kinder en is er helemaal geen interesse meer om iets te leren. Of euh. In elk geval iets wat met school te maken heeft.

[00:39:32]

En hoeveel heeft dat zat? Ik zat ook nog volgens mij even laks bol, maar wel eens met Pietje rooien of zoiets van onderwijs historicus. En zijn verhaal was een beetje van en er wordt altijd structureel te veel verwacht van onderwijs. Elke keer als er een maatschappelijk probleem is, zegt iemand van norm burgerschap, screening op onderwijs of zo weet je wel dat heel veel moet opgelost worden door onderwijs. Maar onderwijs is gewoon niet, kan niet zo heel erg veel oplossen.

[00:39:56]

Ik bedoel het is niet, het is niet het. En als ik dan naar mijn eigen leverde kijk dan denk ik ook wel eens van je kan het allemaal externe d'isere of zo van ik heb dan te weinig uitgehaald ofzo. Maar ja, ik was gewoon lui. Ja sorry, ik kan het. Kan het ook niet veel? Kan het heel erg bij anderen gaan leggen, maar dan is het een beetje flauw. We hebben hier natuurlijk een goed natuurlijk experiment van hoe belangrijk onderwijs is.

[00:40:18]

Ik bedoel door Corona. Nu toch? Dan kan je. Dan kunnen we kijken van euh. Of bedoel je meer verschillende vormen van onderwijs? Dat dat niet zo veel uitmaakt? Nou ja, zoiets als dat zo'n thuissituatie en zo dat dat zo van overweldigend belang is aanzienlijk vergeleken met wat het onderwijs dan kan doen.

[00:40:35]

Ik weet niet hoe ja, maar ik hoop toch ook wel dat je ziet dat het juist wel het verschil kan maken en dat die juist wel laat zien zoals bijvoorbeeld Jolande en Astrid. Nog even los van of ze nou er niet zijn wel of niet een vwo advies hadden moeten geven. Is die school en is juf Jolanda natuurlijk haar veilige thuis havo geweest jarenlang? Ja dus. Uhm, ik kan ik. Ik denk dat dat voor V. Voor kinderen in dit soort omstandigheden en het tegenovergestelde daarvan.

[00:41:03]

Heb je bijvoorbeeld het Vogelnest, een van de scholen in aflevering 1 en 5, een wat kleiner rol speelt? Euh. Die heeft jarenlang best wel slecht onderwijs gegeven. Je ziet nu een directrice die het probeert uit het slop te trekken, maar dat is natuurlijk niet van vandaag op morgen gelukt. Maar die kinderen hebben gewoon jarenlang op allerlei manieren slecht onderwijs gehad, omdat er dan weer heel veel verzuim was en nam hij gewoon een slechte docent voor de klas stond.

[00:41:27]

Noem allerlei verschillende redenen en daar zie je gewoon bij dat het meisje ESMA een veel te laag niveau uiteindelijk uitstroom dan ze eigenlijk aan zou kunnen. Dus daar zie je wel degelijk. En het is grappig, want we hebben te veel met onze. Het is overgaand. In het begin zijn er Jadid meisjes dat ooit op havo niveau voor zover je dat kan zeggen ervan. Een klein kind dat toen ze nog in groep 3 of 4 zat. Maar het was gewoon een slim meisje en later is ze ook getoetst en bleek dat ze een gemiddelde intelligentie had.

[00:41:54]

Dus dat is tussen de vmbo t en de havo in, maar zij gaat uiteindelijk terecht. Basis career advies dus. Dat is het laagste vmbo advies. En je ziet gewoon bij haar. En dan zeiden de terzijde. Maar als. Als ze dat weten en als ze getoetst is en ze kan eigenlijk veel meer, waarom stuurde ze haar dan niet alsnog naar de havo? Maar inmiddels had ze helemaal geen havo meer aangekund? Want als je jarenlang slechts op slecht onderwijs hebt.

[00:42:18]

Het is niet zo dat je gewoon een havo kind bent en dat je gewoon altijd maar hop naar de. Kan, dan is het gewoon. Het moet wel geactiveerd blijven en gestimuleerd blijven. En het is dan ook het kan ook wegcijferen met loop je achter. Ja, je laat achter. Maar niet alleen in lesstof, maar ook daadwerkelijk in de ontwikkeling van je hersenen.

[00:42:37]

Kunnen je iets vertellen over de impact van Korona, zowel op het creatieve proces? Want ik kan me voorstellen dat je je schrikt, je ook wezenloos. Je bent aan een megaproject bezig en je denkt ineens van die hoe gaan we dit verwerken?

[00:42:50]

Wij waren misschien wel langzaam van begrip na daar niet veel aan mee, maar we hadden heel even nodig om maar om te denken.

[00:42:57]

Dit is heel even, dachten wij gewoon zelf. Dit is zoiets als het WK. Dat moet je er niet in stoppen. Want dat is dan maakt het stad straks minder tijdloos.

[00:43:06]

Over een half jaar weet niemand meer wat Korona optimistisch. Even dachten we. Het moet eruit. Weet je wel. Toen dachten we beginnen we na vier dagen begrijpen waar we het toen hadden.

[00:43:24]

We uhm, eigenlijk is wordt heel gestoord.

[00:43:28]

Voordeel denk ik dat we al die relaties of die banden met die kinderen, niet ouders en docenten. Die waren er al.

[00:43:35]

Want eerlijk gezegd denk ik dat zeker niet eerst in lockdown ofzo.

[00:43:40]

Maar als je dan niet al een band had opgebouwd met iemand. Dan gaat de voordeur gewoon niet open. Weet je wel. En mensen? Nee, we waren al driekwart jaar van pax. Overigens moesten we ook soms buiten blijven. Dat verschilt een beetje van gezin tot gezin, maar omdat we al zo lang met iedereen filmden, konden we daar op door. Dus dat was een soort unieke kans.

[00:44:01]

En daarmee werd het ook een soort kick you om toch om dat te doen.

[00:44:07]

En of ja, het voelde ook wel beter dan thuis. Poëzie lezen en wat iedereen. Wat was iedereen?

[00:44:14]

In die zin zullen wij werkte keihard door ons een beetje oorlogsverslaggever is. Dat is dat?

[00:44:19]

Je bedoelt toch dat het gewoon een beetje voelde als een makaak om door te gaan? En we begrijpen dat het belangrijk is zeker en zeker. En ik vind het ook in die zin wel een historische uitzending geworden. Aflevering 6 Harry.

[00:44:30]

Thuissituatie komt dan nog veel sterker in beeld natuurlijk. En dan zie je dat het ene gezin ja, dat zit lekker. Weet je wel, in een mooi wijkje aan het water, alle ruimte, je eigen kamer als kind. Papa komt wel even langs om wat uitleg te geven hoor, mama helpt, et cetera.

[00:44:44]

Die kinderen zijn gaan voetballen buiten. En sterker nog, wij zagen eigenlijk wat we al de hele tijd tijdens het filmen zagen die twee werkelijkheden. Die werden allebei uitvergroot. Maar ook de kansrijke kant kon opeens ontspannen. Dus je zag daar dat Korona misschien bijna een blessing in disguise. Die zeiden dat ook van jezelf bij lag. Eindelijk slapen. En ook de ouders van Vigo. Die konden ook heel ontspannen, opeens hun zoon helpen. En dan was opeens veel meer ruimte voor het leven in plaats van vol volle agenda's.

[00:45:15]

Ook van Evy. Die heeft dus een hele volle agenda met allerlei sociale activiteiten en werken in een café, in toneellessen en noem het maar op. Dat kan me allemaal weg stil te liggen, dus we zagen bij die kans arme kant gewoon dat er nog veel meer ellende kwam en dat bij de kansrijke kant eigenlijk een soort ontspanning was.

[00:45:34]

Dat hebben we ook geprobeerd te laten zien die twee maar uit Frankrijk het verschil in ruimte innemen of scheiden. Dat vind het toch zoveel zeggen dat Figo en zijn vrienden. Ik bedoel ze wonen ook in landelijk noord, maar die blijven gewoon lekker voetballen en naar buiten gaan roeien en fietsen en weet ik veel meer. En dat dan zo'n feira ofzo in Nieuwendam, maar ook veel van die kinderen. De banen die mochten dan van hun ouders niet naar buiten.

[00:46:01]

Zarka gesjord, ja, ook, misschien vanuit een soort plichtsbesef of een soort angst die misschien groter is, dan heb je gezinnen die en die in 60 vierkante meter op 60 vierkante meter waarvan de kinderen ook nog eens dus van hun ouders niet buiten mogen.

[00:46:15]

En ook nog een oom en tante.

[00:46:17]

Kinderen inderdaad. En vaak nog familieleden. Ja ja dus. Verder. Hij heeft inderdaad er twee maanden lang met z'n zevenen vijf broertjes en zusjes.

[00:46:25]

Dat zijn echt momenten dat je als kijker met je handen in het haar zit te kijken. Want als ze dan gaan zoeken we met elkaar ook. En dat dan iemand zitten zou me in een heel volle flatgebouw met een slechte wifiverbinding. En dat je denkt. T Is zo'n Lucy's had online afstandelijker genoemd. Ja ja, want hoe werkte dat?

[00:46:41]

Vonden jullie dat online online onderwijs enorm verschil?

[00:46:45]

Ik denk eigenlijk dat er weer een uitvergroting was van wat er toch al aan de hand is in in Nederland onderwijs, land, soort mega verschillen tussen sommige scholen en dose en zelfs op scholen is er nog een verschil tussen docenten.

[00:47:02]

Maar sommige scholen en docenten die dat online lesgeven behoorlijk goed onder de knie hebben en plekken waar het echt weinig voorstelt niet bestaat. Uhm ja, ik vond dat het bijvoorbeeld toch shocking van Younes is.

[00:47:17]

Die 16 jarige jongen hoort is ook zo schattig. Maar ook hij zit op zo'n MBO 1 opleiding voor kinderen die eigenlijk geen enkele starters kwalificatie hebben.

[00:47:26]

Dus er is iets misgegaan op school, op de middelbare school. Maar. Daar verwachten ze gewoon helemaal niks, weet je, want ge gaat dan alleen maar over dat die mentor. Hoop dat je euh opneemt en een praatje aangaat.

[00:47:43]

En dan sturen ze een short. Ze hadden allebei al een soort pakketje met rekensommen opgestuurd. Zo ja, wat gaat de zestienjarige daarmee doen?

[00:47:52]

En als je aan de andere kant had je even die volgens mij gewoon 8 uur lang online onderwijs een geweldige les had. Ja ja. En alles daartussen.

[00:48:02]

Dat zie je bepaald dat er nu ook je je kijk op het hele debat over het heropenen van scholen. Als je de hele serie hebt gemaakt. Die scholen moeten zo snel mogelijk weer open, want ik weet van de immense schade die het aanrecht.

[00:48:19]

Ja, maar dat vind ik sorry zo. Ik vind van alles van dit beleid. Maar ik kan me voorstellen dat ik bedoel.

[00:48:26]

Ik vind belachelijk dat die scholen dicht zijn. Sowieso ja, zeker na het maken van die weg in Cardona. Ontkennen hoor.

[00:48:31]

Ik zie alle mensen verschrikt zitten, maar ik kan me wel. Ik kan me wel voorstellen. Ik bedoel het is niet zo veel minder abstract als je gewoon in zo'n serie ziet wat het effect is van het sluiten van scholen.

[00:48:43]

Absoluut op op. Op kwetsbaarder en of kansarme kinderen. Ja euh. Dan is het niet abstract van af en gooiden de scholen even dicht. Want je weet van elkaar. Dit ene verhaal dat ik helemaal op uitgezochte en wat mij zo ver raakt dat doe twee keer, duizend keer, tienduizend keer, honderdduizend keer nogmeer meer. Dat is wat daar aan de hand is in Nederland. En de lange termijn effecten daarvan hebben we nog geen idee.

[00:49:03]

Van CPB had zo'n dingen over geloof ik onder over de dat de Cito toets niet doorging ofzo. Of dat dat wat dat zou betekenen qua onder advisering miljoenen mensen. Dat was best wel schokkend. Gewoon echt.

[00:49:14]

Dat heeft ook vorig jaar dat betekend, want er is in NL. Het is een beetje ingewikkeld, maar je kijkt eerst de definitieve adviezen. Dan kan je dus nog de laatste Cito toets maken en dan kan dat. Dat definitieve advies worden bijgesteld alleen maar naar boven. En die laatste Cito toets is er niet gekomen, waardoor er inderdaad een heleboel Beunen kinderen of eigenlijk onder adviseert.

[00:49:36]

Eigenlijk H. Als. Als we hier de grote synthese maken wat soort van de bovenkant heeft. Laten we zeggen de kansrijke kant van de samenleving. Die heeft minder prestatie maatschappij nodig en wat minder de druk van de verwachtingen en wat meer van.

[00:49:47]

Ga jij nou maar even gewoon lekker zitten kopen, lekker chillen, kopen. Nintendo gaven Mario Kart. Ja, bij wonder kan.

[00:49:55]

Dit is precies wat het is. Aan de onderkant moet de lat omhoog en aan de bovenkant moeten we daarom.

[00:49:59]

We zijn al die discussies over. Wat is de juiste vorm van onderwijs ofzo? Ben je Pro Angora of tegen Veenhoven? Wat? Die zijn zo? Zou vruchteloos of zo.

[00:50:08]

Maar wat dat betreft hebben we maakten nog een mooi onderwijssysteem dat dat die vrijheid om van dat iedereen een eigen school kan beginnen enzo dan. Dan kun je toch ook wat meer differentiëren?

[00:50:18]

Ja, maar daardoor is er ook heel weinig overheidscontrole en grip.

[00:50:22]

Maar is dat erg? Ik bedoel is dat is is is is dat we dit idee? Het idee dat zo'n overheid dat dan maar zo'n blauwdruk denken dat wel allemaal precies weet wat er in zo'n klas moet gebeuren. Dat vind ik ook een beetje. Nou, ik ben bang dat het een soort v d. Het gevaar is van het Nederlandse onderwijs en dat vind ik ook van die onderwijsniveaus, is dat ze.

[00:50:46]

Zalvend worden gebruikt? Nee, ons wordt wel eens verweten ja, maar de serie zegt eigenlijk ook iedereen moet euh euh, havo vwo doen.

[00:50:57]

Maar het probleem van de daarmee gijzelt het Nederlands onderwijs systeem de hele tijd zichzelf. Want je kan niks zeggen of iemand zegt. Maar daar is niks mis met embo n. Of er is niks mis met vmbo kader of en er is ook niks mis mee alleen.

[00:51:15]

Dus. Alleen onderwijl belandden hebben bepaalde kinderen gewoon een veel grotere kans om daar ongevraagd ook als een soort sjoelbak in te belanden.

[00:51:27]

Maar dit een soort van eigenlijk de film m v. De diepere fundamentele vragen zou je überhaupt in. In een ideale samenleving überhaupt een soort van hiërarchie hebben in je onderwijssysteem weet je.

[00:51:37]

En niet lang waarin je praat over laagopgeleid, hoogopgeleid op stromen en afstruinen. Maar eigenlijk maakt dat de discussie elke keer zo ongemakkelijk, terwijl aan de andere kant sommige dingen zelfs word lezen ofzo. Ja, je kan meten, ja toch vrij aardig of iemand kan lezen ja of nee. En als mensen niet kunnen lezen. Ja, da's echt lastig. Terwijl op andere dingen denk je van A kunnen we naar wat bredere blik naar intelligentie of creativiteit hebben. En dan kunnen we denken van elkaar.

[00:52:02]

Ja, jij kan Latijnen of zo. Nou, daar heb je geen ene ruk aan. Terwijl misschien dat je beter weet ik veel een beetje kunnen leren acteren ofzo.

[00:52:10]

Of je hebt tijd kunnen, dus dat dat. Dat denk ik soms ook. En misschien is dat ook het verschil tussen basisonderwijs en middelbaar onderwijs dat je in het middelbaar onderwijs je wat meer de agora achtige aanpak kan permitteren. O staat zondags de baas, zo goed is het wel in het basisonderwijs. Ja, rekenen en taal, daar kan je gewoon niet mee.

[00:52:28]

Maar dit is geen experimenteel vak. Onderwijs een beetje kapotgemaakt is het om vanuit de gedachte dat iedereen een soort basisniveau van lezen en rekenen dat. Dat moet iedereen kunnen en dat vind ik geloof ik ook wel.

[00:52:43]

Maar onderwijl zijn er heel veel van die Ambach scholen een soort.

[00:52:48]

Wazige halve aftreksels geworden van Mazuch reken en lezen, onderwijs weet je wel, maar ook geen goeie ambachtsschool. Dus hoe gaan we dit oplossen?

[00:53:00]

Eigenlijk zou Van Later adviseren dat eigenlijk de de is n heel makkelijk een evidente oplossing bedoel. Gaat dat gebeuren? Ja, dat is wel. Dat is wel in ontwikkeling. Bedoelde brede brugklas wordt steeds populairder onder beleidsmakers en maar ook onder ouders niet. Nee, nog niet om naar uit.

[00:53:17]

Ouders willen gewoon kind is een hele kwalijke rol van die met name hoogopgeleide ouders. Die willen steeds meer op categorale ze op scholen waar hun alleen maar vwo is of alleen maar havo is, zodat dat kind niet kan afglijden.

[00:53:29]

Dat is de grote angst of wordt besmet door weet ik veel wat het idee is van als je eenmaal op de school zit waar alleen gymnasium is.

[00:53:35]

Dan moet je van de school afgetrokken worden, gestut met bijlessen te werken. Het werkt dus categorale onderwijs werkt om niet af te zakken.

[00:53:44]

Maar ja, soort van gevangenis? Ja, intellectuele gevangen intellectuele gevangenissen.

[00:53:49]

Maar goed, zolang hoogopgeleide ouders dat pad blijven bewandelen is het inderdaad maar goed waar.

[00:53:55]

Die hoogopgeleide ouders doen dat ook met een reden. Ik bedoel, ik kan zeggen hoogopgeleide ouders stopt daarmee. Maar ze doen dat waarschijnlijk omdat ze van hun kinderen houden en dit van hun kinderen zoveel mag kansen.

[00:54:04]

Wij willen geven en zien van ja ja ok, maar komt ook omdat ik ja, het is wantrouwend naar het kind toe, naar de samenleving toe, naar de kansen van het kind bedoel. En het is gewoon een soort gebrek aan ideologie besefte ik bedoel. Daar was vroeger wel iets meer neiging om ook voor de gemeenschap iets te doen en in plaats van een maar voor je eigen kind. En die ontwikkeling zie je wel echt terug in het onderwijs dat ouders gewoon alleen maar voor hun kind kiezen terwijl vroeger was gewoon in zwang was.

[00:54:30]

Tronckoe om je kind naar mijn school te sturen.

[00:54:34]

Gebruik je je kind als een ideologisch Sociaal-Democraten?

[00:54:37]

Negatief gesteld? Nee, je dacht laat gewoon veel meer over de samenleving na aan mijn ouders. Dacht er gewoon uberhaupt daar niet over na. Dat zij een rol moesten spelen in wat ik op de middelbare school.

[00:54:48]

Ja, maar is dat niet wel een beetje het resultaat van dat iedereen hoogopgeleiden meer hogere opleiding heeft? Van alle ouders ook. En dat die dus ook steeds hogere verwachtingen hebben?

[00:54:58]

Ja, maar hoge verwachtingen. Het begint al bij. Waarom bemoei je je er zo mee?

[00:55:02]

Toch als je zo'n serie vindt het niet redt het zelf niet gewoon, red.

[00:55:07]

Nou, als je zo'n serie als klassen kijkt, dan zie je als ouder wat de gevolgen ervan zijn als je een laag advies krijgt en dat altijd wel eens een gevangenis zou kunnen zijn en hoe moeilijk het is om op te stromen. Dus ik snap die ouders wel. Volgens mij is het een hele rationele reactie. Je kijkt gewoon netjes de series van de Huurman en je denkt wat gaat mijn kind niet overkomen?

[00:55:25]

Cito toets? Nee, maar in zekere zin is het volgens u in de pluralistisch visualiseren een pleidooi voor meer training van zorg dat je zo hoog mogelijk advies krijgen en dat hebben jullie dan op je geweten.

[00:55:38]

Maar die serie laat toch ook een soort burnout zien? Ja, dat vond jij dan niet het meest overtuigend, maar die laten.

[00:55:44]

Ik heb liever dat mijn kind een burnout heeft dan dat het naar de tijd lachen. Waarom?

[00:55:48]

Nou ja, echt? Nee, het is niet leuk.

[00:55:54]

Kinderen die op hun twintigste echt aan burnt out zijn. Dat is heftig. Het is een ontwikkeling die we echt moeten tegengaan.

[00:56:00]

En misschien is dat wel erger dan dan een dagje politiecel.

[00:56:04]

Zou ik toch maar goed? Of misschien wel ja. Ik bedoel dit zijn extreem niet. Ook niet die vrouwen met elkaar vergelijken. Maar dat snap je mijn punt dat je er in dat dat je als ouder je realiseren kan kijken en denken van OK.

[00:56:16]

Het is zelfs zo erg dat ze op dat is het Hyperion terecht we niet op het Hogeland.

[00:56:21]

Als het goed wat wij geprobeerd hebben is om toch te zeggen om te laten zien dat er twee werkelijkheden zijn in Nederland en dus andere problemen en andere oplossingen. Dus ik hoop dat je ook een beetje.

[00:56:34]

Kijk naar Hyperion en al die kinderen die over slapeloosheid praten of tieners die drugs dealen met elkaar.

[00:56:43]

Melatonine om weet je wel dat je dat je niet denkt? Nou, dat is leuk. Dat wil alleen.

[00:56:51]

Het is zo in twee werelden gescheiden. Dus die hebben gewoon andere problemen. En dat maar dat kaapte ook een beetje de discussie. Dat is net zoals. Ja, we willen eigenlijk van de termen hoog en laag af. Of weet ik veel. Dat is allemaal waar tot zolang die er nog zijn en zolang je het salaris wat je laten gaan verdienen behalve die ene loodgieter die altijd wordt opgevoerd. Maar voor de rest is het over het algemeen een beter idee om vwo dan vmbo basis te gaan doen als het gaat om je salaris later.

[00:57:19]

En zolang die verschillen zo groot zijn, kunnen we wel eufemismen, zeggen we. Hoog en laag doet er niet toe. Maar dat doet er natuurlijk wel toe en dat weten die kinderen dondersgoed.

[00:57:29]

Ja, nou, dan kunnen we nu een manifest gaan schrijven. Twee maar niet weten wat ik wil.

[00:57:38]

Ik wil nog heel graag iets vragen over het geheim van jullie vak. Ik zat vanochtend de laatste aflevering te kijken en. Ik vind het dan ook zo indrukwekkend hoe dichtbij jullie komen met de camera, zonder dat je het gevoel krijgt dat dat het. Tuurlijk zal elke boel weggeknipt zijn. Ik denk dat ter zake nog wat we te zien krijgen is een promille ofzo 2 procent ofzo want je geschoten hebt echt heel weinig. Uhm, maar kan je daar? Zegt Van Gestel.

[00:58:07]

Dat er nu jonge documentairemakers aan het luisteren zijn van Radza hoek. Hoe? Hoe kom je zo dichtbij? En hoe? Hoe werkt dat? Is dat?

[00:58:16]

Hoe kunnen mensen zo bijvoorbeeld op een gegeven?

[00:58:18]

Is er die scène dat Anissa maar naar de juf gaat? En dan is de opa overleden? Spoiler sorry. Het is een heel emotioneel moment en je bijna het idee soms dat je naar Virgina fictie zit te kijken. Dat je denkt dit is geacteerd door goeie acteurs, maar het is echt. Jullie zitten daar als documentaire maker zo dichtbij.

[00:58:38]

Ja, en dat is wel echt het resultaat van dat dat toonmoment moment is. Dan draaidag na weet ik niet precies.

[00:58:45]

Maar laten we zeggen dat de fuiven na de dertigste draaidag met Denisa en en met de juf of zo, waardoor het ook echt zo is dat er zelfvertrouwen is en grapjes en zit. Ha, ik bedoel en Annie zijn zelf dol op de cameraman en de geluidsman maakt al een jaar lang grappen met Jolanda.

[00:59:07]

En dus dan. Ben je ook echt niet meer vreemden van mekaar? Neen, dat zou een sqna dat die kan je denk ik niet op vrijdag 3. Op die manier draaien omdat er dan. Dat gezegd hebbende heb je ook gewoon meer en minder kamera bewuste mensen. En is bijvoorbeeld een NISA een soort heerlijk schepsel om allerlei redenen, maar ook omdat het gewoon niet zo Kamera bewust is. Je hebt ook mensen die al veel meer. Een jaar lang blijven ze een beetje schichtig ofzo.

[00:59:39]

Of zij vergeten camera's zijn. Zij vindt het ook leuk.

[00:59:43]

Weet je wel dat er is daar verschil tussen hoog en laag opgeleid en arm en rijk is een rijk kamera bewust of de agenda of het algemeen en veel controleren er ook.

[00:59:53]

Dus uhm. Over het algemeen en dit nu gaat het niet alleen over Classen, maar gewoon alles wat wij documentaire hebben gedaan. Het zijn hoogopgeleide mensen, zijn vreselijk er om te veel meer mee te gaan om over te halen.

[01:00:09]

Ze zijn heel controlerend zijn, willen de vuile was niet buiten hangen.

[01:00:13]

Ik snap het. Ik snap het ook, want jullie zijn een soort van God. Ha. Tuurlijk, jullie kunnen gewoon het hele beeld schetsen. 2 procent van het materiaal gebruiken.

[01:00:21]

Ik zou nooit meedoen aan de documentaire van jullie, maar wij zouden doodsbenauwd zijn dat het heel waarachtig is.

[01:00:28]

Ik denk dat iedereen zichzelf gaat herkennen als een soort a, dat het extract wat we maken altijd inkoken.

[01:00:36]

Hebben ze dat ook gezegd? Hebben jullie Jezus nou wij mensen niet om gekeken?

[01:00:40]

Vraag van klopt het extract maar over het algemeen? Iedereen heeft het natuurlijk gezien en we hebben eigenlijk altijd met al onze films heel goed contact. Nog na afloop met de hoofdpersonen. En ik heb wel het gevoel dat iedereen altijd vindt dat we een soort waarachtige samenvatting van wie ze zijn maken. Maar ik ben wel met je eens dat het doodeng is om je hele lot in handen te leggen van onze wil. Ik weet dat wij zelf een tijdje terug werden geïnterviewd voor de Volkskrant, citeerde het uit één groot stuk Volkskrant Magazine.

[01:01:10]

Na lang geïnterviewd. 3 4 uur geïnterviewd en dan schiet zijn stukken. Mij mocht het dag van tevoren lezen. Ook wij schrokken ons wezenloos en wilden allerlei zinnetjes veranderd hebben op zijn zij. Maar dit heb je echt gezegd, weet je wel. En wat mocht het nog zei? Ja, maar kan dit niet iets subtieler? Uiteindelijk is het een en ander wel veranderd. Wat had je dan gedaan?

[01:01:28]

Maar ik dacht nu niet, maar ik dacht wel oh, mijn god weet beetje en wij mochten nog inzagen. Terwijl onze hoofdpersonen die zich gewoon als het op televisie komt wat we ervan hebben gebakken. Dus dat is inderdaad een ongeluk. En vooral heel stoer en te gek van iedereen. Maar hij is zeker in het geval van klasse en dat begreep ik ook heel goed. Was de kansrijke kant zoals we dan steeds meer noemen. Hoogopgeleide kant veel moeilijker te overtuigen omdat ze natuurlijk toch meer te verliezen hebben en kansarm.

[01:01:58]

En zeker ook bij de vorige serie Schuldenproblematiek is die mensen die in de schulden zaten. Die vonden het een hele goede zaak dat daar serie over werd gemaakt en die wilde heel graag meewerken. Ja, dat duurde wel even, maar als ze eenmaal begrepen wat we voor ogen hadden wel. Terwijl als je een serie maakt daarvoor kansarm en kansrijk en je bent kan als kansrijker word je opgevoerd en dan moet je wel heel dapper zijn om daar mee te willen werken.

[01:02:22]

Dat is dat waar het.

[01:02:24]

Het vergt veel meer moed van de ouders van Vigo bijvoorbeeld. Of van Evi omdat ja, zij snappen natuurlijk ook ergens dat zo'n contrast vormen.

[01:02:36]

Weet je wel? Nee.

[01:02:37]

En uhm moeten maar hopen dat wij ze dan nog als mensen neer zetten in plaats van die typetjes die typetjes dat wij Anissa liefdevol portretteren dat. Dat ligt in de lijn der verwachting.

[01:02:52]

Ja, dat. Dat vond ik. Los van ook van al die individuele scènes enzo. Wat ik altijd heel knap vind dan wat jullie doen, ook met schuldig is dat je het dat in deze serie zo normaal dat er zoveel variabelen zijn dat je toch een soort van coherent verhaalde van weet te maken en dat ik me ook gewoon als door een kijker als een volwassene behandeld voel. Als in jullie dringen mij niet zo'n conclusie. Ik zou heel erg op. En jullie laten ook gewoon.

[01:03:19]

Ja, ook dissonanten zien enzo. Dingen die dan niet helemaal iedereen in. In het verhaal passen misschien alle grijstinten. Er zitten grijstinten in en het gaat over een systeem terwijl er heel veel individuen inzitten, zeg maar. Dat komt langzaam toch ook een beetje dan naar boven? Dat vind ik. Dat vind ik echt waanzinnig knap.

[01:03:37]

Ik weet niet hoe het er echt uit is. Ook Immanuel Kant had het over het cromphout der mensheid en dat laat die in volle glorie zien denk ik. Van allemaal in principe sympathieke deugen en mensen die zo hard aan rommelen zijn en dat proberen te doen. En daar dan een empathische blik naar. Ik kijk wat ik zei. Kijk vanochtend de laatste aflevering en dan op een gegeven met staat geloof ik Marco Borsato, één van de betere artiesten van Nederland. En dan zijn ze allemaal aan het flauwe.

[01:04:01]

Euh ja, zijn allemaal t huilen trouwens ook heel even over het allemaal. Maar de. En euh, voordat er gingen opnemen verzuchtte één van jullie. Ik weet niet meer van ja. We zijn even het emotionele empatisch gedoe zat.

[01:04:15]

Wat is het?

[01:04:15]

Wat het volgende project? Nou goed, ik kan me voorstellen ook enorm moet bijkomen van zoiets. Ja, wat dat betreft snapt het na schuldig wat toch al een beetje een soort van strak zijn soort van echt grote bek als een PJD ofzo.

[01:04:28]

Weet je wel een proefschriften, vergelijkbaar massaal.

[01:04:32]

En wij hebben nu gezworen tegen mekaar. Eigenlijk moeten we tatoeëren, maar nooit weer nooit meer. Nee, maar het is het voorlopig niet.

[01:04:42]

Ja, het gaat eigenlijk vooral over hoe lang het duurt, zeg maar. Dus op zich is een heel gefocust. Hard werken.

[01:04:49]

Een van de leukere dingen die er is, vind ik zelf, zijn niet zo lang achter elkaar. Drie jaar lang die bol gespannen houden en dat is vermoeiend. En ook in antwoord op Hoeve dichtbij komen kijken. Het is ook mijn een geweldige researcher, maar daar zaten we ook op een gegeven moment in die draait tijdens zitten. We hebben wij eigenlijk geen avonden bijna, maar nu zitten we gewoon te epe of met hoofdpersonen of met een researcher over de hoofdpersonages.

[01:05:16]

Toch? Ja dus, want het is nooit zo dat een hoofdpersonage van tevoren zegt al jullie willen een jaar lang alles filmen en dat is prima. Niemand zegt dat. Nee, dus je bent elke draaidag is een nieuw euh. Na in het slechtste geval gevechten, in het beste geval verzoek en alles wat ertussen zit. Dus het is elke keer weer doorvoerland, waarbij Arnie zijn Giani thuis mochten filmen. Er zijn maanden werken.

[01:05:40]

Hard werken jullie daarom van jullie?

[01:05:42]

De Britse Conservatieven zijn mooi, maar ik vind het wel of zij. Wie zijn dat nou? Veghel?

[01:05:49]

Nee, klinkt het nergens over. Nee, maar dat hoor je arrogant. Ik denk niet dat ik helemaal rave à elle Modave zijn, zeilend wijde Tsjechovs van deze tijd. En dat vind ik wat overdreven, maar wel heerlijk.

[01:06:04]

Dat is wel dat namelijk politiek engagement versus schoonheid versus menselijkheid van de tijd ofzo.

[01:06:12]

Jij hebt ook een aantal van die Franse schrijvers zoals Baudelaire die volgens mij van die eindeloos dikke pillen schrijven in een soort poging de tijdsgeest, de tijdsgeest en de samenleving een soort van te duiden. En dat vind dus dat we dan voor jullie hebben een plicht.

[01:06:30]

Wij gaan de luisteraars van de Rudie en Freddy Chel vragen wat het volgende grote project wordt. Maar També daarbij zeggen we dat het ook is. Dat vind ik pas voor de volgende keer. Of niet. Het is wel leuk. Dat is wel een leuk principe dat we gaan alvast aankondigen dat ze zeggen ja sorry, is het al zo pijnlijk?

[01:06:46]

Dus ik heb dus Bart Snels van GroenLinks Kamerlid, maar misschien wel leuk. Ook met het oog op de komende verkiezingen om een keer een heus Kamerlid hier te hebben. En goed. Euh. Dank voor de komst dat gewoon hartstikke leuk.