Transcribe your podcast
[00:00:00]

Enkel Radio 1, podcasts, hoofdcast. Ik val maar met de deur in huis. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus.

[00:00:12]

In ons land behoorde een strenge premier Rutte gisteravond. Want de Korona cijfers laten geen goed beeld zien. Het gaat vooral thuis mis en er blijven ook zorgen over het relatief grote aantal besmettingen onder jongeren die het virus onder de radar verder verspreiden. Opnieuw zijn de meeste nieuwe besmettingen in de leeftijdsgroep tussen de 20 en 29 jaar. Er wordt regelmatig met een beschuldigende vinger naar jongeren gewezen. Maar hoe groot is hun aandeel in de oplopende cijfers? Kunnen zij een mogelijke tweede golf breken?

[00:00:45]

En wat is daar dan voor nodig? Fijn dat je luistert.

[00:00:48]

Ik ben Elisabeth Steins en de dag is woensdag 19 augustus zo een hele chaotische dag.

[00:00:57]

Jongens en meiden, want ik ga namelijk nu eigenlijk gelijk op door naar Amsterdam. En ja, daar ga je vanavond leuke dingen doen. Een feestje vieren.

[00:01:14]

De jongeren in Nederland tieners, jongvolwassenen, studenten. Ze staan er niet helemaal lekker op op dat moment.

[00:01:21]

Het beeld is dat zij massaal de korona regels aan hun laars lappen, volledig verwaarloosd en ophogingen. Elkaar zijn een beetje koppig en zo eentje. We zijn nog jong. Zo denkt over het algemeen iedereen wel een beetje klaar mee. Is het toch wel heel graag ook wel heel veel behoefte heeft aan dat sociale contact dat ze heel lang hebben gemist? Je weer. Jij bent geen achttien, maar pas vanavond? Absoluut. Thuis kan je net zo gezellig gaan als in een cafeetje.

[00:01:57]

Twintig man, wel. Twaalf, twintig man. Is er nog een afstand tussen? Nee, het is ook wel begrijpelijk ergens. Want als ze zelf ook korona krijgen, dan merken ze er meestal weinig van. En ze hoeven minder vaak naar het ziekenhuis, waardoor de druk op de zorg niet te veel toeneemt. Ze vragen zich af hoe erg is het nou helemaal? Hoe groot is hun aandeel in de stijgende korona cijfers? En is het terecht om, zoals premier Rutte laatst deed, hen zo direct verantwoordelijk te stellen als te veel van jullie de regels aan hun laars lappen?

[00:02:30]

Dan zitten we binnenkort allemaal weer binnen. Ik vraag het aan onze gezondheid redacteur Rinke van den Brink, die alle cijfers en onderzoeken goed op een rijtje heeft. Het grootste aantal nieuwe besmettingen is opnieuw, net als twee weken geleden in de groep tussen 20 en 29 jaar. Euh, ja, wat betekent dat? Waar duidt dat op? Nou ja, dat die groepen zich het minste houden aan regels en het meeste risico lopen door hun levenswijze denken. In die leeftijdscategorie heb je veel sociale contacten.

[00:03:02]

Het is de de scheidende leeftijdsgroepen die het meeste uitgaan en dus ook de leeftijdsgroepen die door allerlei beperkende maatregelen het hardst getroffen worden. Dus als zij het idee krijgen van New D. We kunnen de teugels laten vieren omdat dat ook gebeurt en dus zijn maatregelen versoepeld. Dan zul je daar ook het eerst die effecten zien en zullen mensen denken van het valt allemaal wel mee. Bovendien worden ze zelf meestal niet heel erg ziek. Dus dan krijg je al gauw dat dat uhm in die groep.

[00:03:33]

Euh ja, nog maar het minste rekening wordt gehouden met de nog steeds bestaande beperkende regels, zoals bijvoorbeeld anderhalve meter afstand houden. Ik denk dat dat verklaart waarom juist die groepen nu de meeste besmettingen plaatsvinden.

[00:03:48]

Is het eigenlijk erg dat deze groep veel besmettingen kent? Ze komen minder vaak in het ziekenhuis terecht voor hun zelf. Is dat niet zo erg? Omdat ze inderdaad minder vaak ziek worden en ook minder vaak ernstig ziek worden? Dat betekent alleen niet dat ze niet het virus kunnen overdragen en met name die groep boven de 15 jaar. De jongste kinderen daarvan is langs de kant wel heel veel onderzoek, zeker onder de 10 dat die maar een heel geringe rol spelen bij het verspreiden van het virus.

[00:04:18]

Maar dat geldt niet voor kinderen zo boven de 15. Dus zeg maar de bovenbouw van de middelbare scholen en boven die en dat komt. Dat heeft alles te maken met dat die heel veel contacten hebben. Veel meer dan jonge kinderen hebben grote netwerken en bovendien gaan die om met het leeftijdgenootjes, gaan om met hun ouders en die generatie zeg maar, maar ook nog eens met hun opa en oma. Die generaties, die hebben in alle leeftijdsgroepen veel contacten en daarom kunnen ze een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het virus.

[00:04:51]

Nu zeggen sommige jongeren, want misschien is het zelfs zo gunstig als veel van ons korona krijgen, omdat dat bijdraagt aan de groeps immuniteit.

[00:05:02]

Ja, als meer mensen het virus hebben gehad dan meer mensen die antistoffen tegen dat virus hebben en die dus beschermd zouden kunnen zijn als het virus de tweede keer tegenkomen en dat dan ook niet zouden kunnen overdragen, willen de anderen alleen maar weten van die immuniteit nog heel erg weinig. Het lijkt erop dat de antistoffen in het bloed die van patiënten en van mensen die besmet zijn geweest met het virus, dat die tamelijk snel weer verdwijnen en dat je dus in ieder geval wat betreft die antistoffen immuniteit.

[00:05:34]

Nou ja, eigenlijk niet heel erg lang beschermt bent tegen het virus is dus eigenlijk misschien een beetje een verkeerd beeld over ontstaan door misschien ook wel uitspraken van Rutte daar in het begin, maar in het begin van de crisis over groeps immuniteit. Dat. Euh, dat dat iets is waar we naar moeten streven. Want nu zeggen we dat we. We weten eigenlijk helemaal niet of dat zo werkt.

[00:05:54]

Uit alle onderzoeken die nu zijn gedaan is is blijkt dat die immuniteit dat we daar ten eerste nog heel weinig van weten. En ten tweede dat bijvoorbeeld het onderzoek van de bloedbank Sanquin die bij bloeddonoren heeft gekeken. Hoe lang blijven antistoffen? Dan zie je dat niveau van de antistof? GENT Het bloed van mensen die besmet zijn geweest tamelijk snel afnemen, is dat. Dat houdt misschien een aantal maanden stand, die bescherming misschien wat langer, maar dat weten we nog niet precies omdat er nog een tweede golf is.

[00:06:23]

Dus als je maar besmet bent geweest weet je niet of je volgend jaar maart nog bescherming hebt, zal ik maar zeggen. En dat weten we ook niet tot volgend jaar maart. Tot ze op z'n vroegst.

[00:06:33]

Jongeren zeggen ook euh, ja, we hebben over het algemeen mildere klachten. Euh. Dat betekent waarschijnlijk ook dat we andere minder snel besmetten. Klopt dat? Het is zo dat hoe zieker je bent, hoe meer besmettelijk je bent. Dus euh. O. Andersom betekent dat ook dat als je weinig of geen verschijnsel heeft, dat je minder risico vormt voor je omgeving. Maar het is vastgesteld dat mensen net voor ze ziek worden. Euh. Al behoorlijk besmettelijk zijn.

[00:07:03]

En in de eerste dagen van hun ziekte ook daar rond het begin van de ziekte ben je het meest besmettelijk. Zowel Nether voor als in de eerste dagen. En er zijn intussen ook veel studies uitgevoerd door het blijkt dat een behoorlijk aantal van de besmettingen plaats moet hebben gehad door mensen die helemaal geen symptomen hebben, maar dus kennelijk wel besmettelijk waren. Omdat een groot aantal van de mensen die dit virus oploopt geen ziekte ze symptomen krijgt. Afhankelijk van de studies die je leest, loopt dat op tot ongeveer de helft van alle gevallen, maar die besmet toch wel andere.

[00:07:39]

Een stijging van korona onder jongeren brengt dus verschillende gevaren met zich mee. Al komt het minder vaak voor. Jongeren kunnen zelf ook ernstig ziek worden of lang klachten houden en ze blijven door hun mildere klachten langer onder de radar. Maar ze kunnen met die mildere klachten of zelfs zelfs helemaal geen klachten hebben. Toch anderen besmetten. En omdat juist deze groep met zoveel andere leeftijdsgroepen in contact staat. Is dat iets om rekening mee te houden? Volgens het RIVM zie je dat nu ook al terug in de cijfers.

[00:08:08]

Twintigers hebben niet alleen maar contact met twintigers, gaan ook nog naar hun ouders op bezoek. Grootouders. Dus het is ook wel te verwachten dat dat ook in andere leeftijdsgroepen. Het aantal patiënten toeneemt. En dat zien we nu dus ook. En dat verklaart ook de toename in het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames.

[00:08:29]

Niet alleen in Nederland is het beeld dat vooral jongeren voelen een stijging van het aantal nieuwe besmettingen zorgen. De zei twee weken geleden dat het aandeel van besmette mensen in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar is gestegen van vierenhalf naar 15 procent. Onder andere doordat jongeren meer feestjes, stranden en clubs bezoeken.

[00:08:48]

Hoe dit? Voor wie wil je dan geen Jan Piepel Armand in Winssen, Janie, Pippeling, Cambium, Fekter, Piepel, Kanda, Endian, Piepel, Contrino, Smith, The Wailers toe en ook de belangrijkste Amerikaanse gezondheids adviseur op Korona gebied en Carnien. Fouché richtte zich afgelopen maand op jongeren.

[00:09:13]

Synaptics is de Piepel Boris Yaro in Joinen Zelfs Dubbel en Sewell Yelo TV Internet. Deming Anything But They May Be So Mimas mesties door Jan Piepel is consider Spaanse bulen die zichzelf Pedroso Silooy. Spaanse beelden. Die Picos de Djoelen. Wie is de zone? Hier kunnen ze normaal in Jobé te frele van hun goden de baas komen. Die Kraut nou nou, nergens nou te duur. Belangrijke vraag is hoe breng je deze boodschap op dit moment nog over met strenge woorden, nieuwe maatregelen of misschien meer boetes?

[00:09:58]

Hoe krijg je kortom, jongeren aan boord?

[00:10:01]

Wat je ziet is dat er voor jongeren echt korona moet zijn. Ze kijken niet naar de persconferenties. En euh, deze soort algehele skepsis onder jongeren van nou slaat het beleid precies op. En dat komt omdat sommige maatregelen elkaar tegenspreken.

[00:10:20]

Dus dat maakt het heel erg onduidelijk. En ook de jongeren steeds meer van een mening euh. Overtuigd zijn. Maar ja, waarom bouwen niet aan een groepje immuniteit? Jongeren worden niet zo ernstig ziek en dus lopen minder grote risico. Dus waarom hij op de langere termijn? Is het wel houdbaar om je leven zo te beperken? Of moeten we toch niet gewoon ons leven gaan hervatten en met het virus gaan leven? En dat is wel een mening die je steeds meer onder jongeren ziet.

[00:10:47]

Thalita Mu.Zee is adviseur, ondernemer, zogenoemd millennial expert en initiatiefnemer van de Coalitie IJ, een samenwerkingsverband van een aantal jongerenorganisaties. Er is onder jongeren volgens haar veel twijfel over nut en noodzaak van de korona maatregelen.

[00:11:05]

De vraag is überhaupt wel moet je deze maatregelen nemen? En dat is natuurlijk. Daar willen jongeren over. In gesprek en wat zo'n moeizaam gaat in deze Kroonen crisis is dat een hele kleine groep mensen neemt hele ingrijpende maatregelen op een hele niet transparante manier. Heel onduidelijk op basis waarvan precies welke maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld gisteren nog rond 100 persconferentie. Je ziet eigenlijk de besmettingen lopen weer op. Maar de capaciteit is echt totaal niet in gevaar. Er zijn geen mensen die nu overlijden aan het coronavirus.

[00:11:38]

Dus de cijfers liggen eigenlijk ja. In vergelijking met maart had het best wel goed. Nog steeds ondanks dat de besmettingen weer oplopen. En zie je dat dat dat mensen eigenlijk helemaal niet begrijpen van waarom is dan de ene week euh. Euh, ja, euh, is het gaat het nog ook? Ook de volgende week niet? Op basis van welke cijfers is dat precies? Zeg maar wat? Wat? Wat is nu? Er wordt uit gestuurd, eerst op jaarcapaciteit, maar nu wordt dat weer losgelaten.

[00:12:03]

Euh, dus dat het? Dat is heel verwarrend. Euh. Dus. Alleen de maatregelen weer herhalen en zeggen die moeten we beter gaan communiceren als die maatregelen zelf ter discussie staan? Ja, dat werkt niet. Dan is het alsof je een soort langspeelplaat bent als overheid. En gewoon zegt dit anderhalve meter niet s-Heer Elleboog. Bij klachten thuis blijven. Euh. Terwijl de samenleving een heel ander gesprek heeft, namelijk over ventilatiesystemen, over een mondkapje plicht voor heel Nederland, over euh.

[00:12:31]

Euh, reizen verbieden? Uhm. Dus je ziet dat er gewoon een heel parallel parallelle werkelijkheid bijna is tussen het herhalen van de maatregelen die we al sinds sinds maart zeg maar Opfer hebben van de overheid versus de samenleving die zelf op onderzoek uit gaat. Zelf informatiebronnen. Zoek zelf hele alternatieve theorieën ontwikkeld. En natuurlijk, dat moet niet doorslaan in een complotdenken. Of je actief gaan verzetten tegen overheidsbeleid en andere in gevaar brengen. Maar ik denk dat er ook een heel gezond stuk in zit.

[00:13:02]

En dat is ook onder de jongeren wat en wat er gebeurt dat jongeren zelf kritisch zijn en zelf informatie zoeken. En de superveel inhoudelijke twijfels hebben. En die worden nergens geadresseerd. Als je naar de website gaat van televisie of van 1 van t ministerie en de rijksoverheid. In de voorlichting wordt alleen maar herhaald wat we al maandenlang aan maatregelen hebben. Maar dat wordt nergens wordt er groter, bijvoorbeeld qnv opgezet met alle twijfels die er in de samenleving zijn over alle verschillende maatregelen en over de cijfers waar je gewoon vraag en antwoord kan krijgen op de.

[00:13:37]

De twijfels en de en de vragen die nu leven, zeg maar de samenleving. En dat vind ik. Ik vind dat heel om transparant. En ik denk dat velen dat dat niet past. Ja, anno 2020 ook. Hoe met name ook jongeren omgaan met met informatie zoeken. Tegelijkertijd heeft Rutte eigenlijk al vrij vroeg in de corona crisis gezegd dat die met jongeren in gesprek wil gaan. Ja uhm, nou. Wat er is gebeurd is dat Rutte een aantal keer jongeren heeft uitgenodigd bij hem op t op het Catshuis.

[00:14:05]

En eigenlijk niet over het korona beleid, dus wel over. Uh, nou, wat zou de oplossing kunnen zijn voor 1. De nu dit lage werkloosheid in het onderwijs? Welke aanpassingen zouden we dan kunnen doen? 1. Compensatie voor studievertraging dus voor die thema's. Maar natuurlijk niet over de kern van het korona beleid. Het is niet zo dat hij overlegt uberhaupt met andere groepen in de samenleving over wat is de HA? Wat zijn wat? Wat? Wat zijn de acceptabele maatregelen?

[00:14:36]

Welk risico is aanvaardbaar in de samenleving te nemen versus het virus laten rondwaren? Euh waaien? En euh. Het beperken van ons leven op een en in heel veel fundamentele vrijheden. Dat is een discussie die eigenlijk in ieder geval in mijn optiek heel weinig wordt gevoerd en ook achter gesloten deuren wordt gevoerd. Hoe zou het lukken om jongeren aan boord te krijgen? Ja, dat is toch die inhoudelijke twijfels echt te benoemen? Dus echt met jongeren in gesprek te gaan over de inhoud?

[00:15:04]

Uhm, en dus echt te zeggen hebben. Dus we gaan alle twijfels die jullie hebben of alternatieve theorieën of dingen die je niet gelooft. Dus dat is misschien een la. Euh ja uh, gevoelig om te doen. Maar daar zou je toch heel proactief met wetenschappers en met mensen van de overheid denk ik al die vragen één voor één moeten adviseren. Dus dat is denk ik. Dus neem ik neem het serieus. Want alternatief geluid wat je negeert, dat ga je.

[00:15:29]

Dat gaat zich steeds sterker organiseren. En dat kan zelfs radicaliseren richting complotdenken of actief het overheidsbeleid gaan ondermijnen. Dus je moet juist inhoudelijke twijfels. Moet je gelijk adresseren in zowel de persconferenties als in alle communicatie en dus met jongeren heel gelijkwaardig hierover in gesprek. En ze en ze uitnodigen maar een ander goed voorbeeld in jongeren communicatie. Dat heb ik in Schotland gezien. Is dat je er ook heel veel meer laat aansluiten bij de levensstijl en de levenswijze en de levensfase waar jongeren nu inzitten.

[00:16:00]

Dus daar hebben ze bijvoorbeeld een hele informatie pagina voor jongeren over. Maar hoe zit het met korona en gezond leven en sporten? Heeft dat invloed op elkaar? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mentaal gezond blijft tijdens deze korona crisis? Maar ook hoe ga ik om met Korona en weten? En dat is gewoon de overheid die daar in samenwerking met instanties allemaal leuke artikelen over schrijft en jongeren tips geeft over hoe ga je om met Corona als je nu net een relatie begint?

[00:16:27]

Dus zij passen zich qua onderwerpen en thema's heel erg aan bij de beide vragen. 1 en 2 in de levensfase waar jongeren nu inzitten. Van daar kan ik nog thuis eten bij vrienden of vriendinnen. En hoe doe je dan om het samen koken? En ze willen eigenlijk dat ze gerichter aangesproken worden? Ja, veel gerichter. En bij de dilemma's waar ze nu voor komen te staan. Dus dat zijn gewoon reële D&M dilemma's waar jongeren mee zitten. Vandaag was ik nu.

[00:16:50]

Gaat heten. Hoe ga je daar dan mee om? Vertrouw je dan dat iemand zich ook aan de maatregel houdt? Maar iedereen weet dat. We zijn allemaal niet naïef. Als je nu met iemand gaat, ga je elkaar. Ik ga niet op anderhalve meter afstand blijven. Dus dat soort dingen, dat moet je gewoon benoemen, zeggen of snappen echt wel dat jongeren die nu gaan daten niet zich aan de anderhalve meter houden. Is dat dan moet je ook gewoon denk ik.

[00:17:10]

Wat wilt eerlijker in zijn? Gewoon zeggen maar we weten dat jullie dat gaan doen. Maar hoe kan je dan toch daar voor zorgen? Misschien moet je wel zeggen van eerst testen en net zoals met zo en dan bijvoorbeeld eten. En hoe vraag je dat op om iemand dan op een beetje een normale manier van heb je je laat testen? Weet je, daar maken ze in Schotland gewoon hele leuke campagnes over. Om een beetje dat euh. Hoe ga je daar ook sociaal mee om dat met aan mensen vragen of ze wel of niet getest zijn of hoe zij omgaan met die korona maatregelen.

[00:17:40]

En dat vind ik wel heel erg slim, want dat sluit goed aan bij de belevingswereld van van hoe. Leeft onder jongeren en wat dan de gesprekken zijn of de vragen zijn.

[00:17:48]

Ik denk dat er een heleboel mensen van. Nadat ik euh, oudere generaties. En dat. Ik weet niet waar dat dan precies begint. Misschien van 40 ofzo? Euh zeggen van ja kom op, je moet soms ook gewoon euh even doorzetten en niet altijd de aandacht zo veel op jezelf willen richten en gewoon aannemen dat er mensen zijn die hier goed over nadenken en er alle belang bij hebben om het allemaal zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat er bepaalde maatregelen getroffen moeten worden.

[00:18:18]

En misschien hoef je niet alles dan nog een keer weer twintig keer uit te leggen. En euh, moeten millennials zoals wat daar dan over hebben ook gewoon eens een keer euh, wat aannemen? Dat zou zo zijn denk ik als we niet in Nederland zouden leven in 2020. Dus ik denk dat je een andere keuze zou kunnen zijn. Dus dat je veel meer, nog meer top down, maar dat je dan nog strenger bent als je gewoon zegt. Het is nu gewoon klaar.

[00:18:41]

Euh, jongeren, maar ook andere generaties. Als je niet aan de maatregelen houdt wordt gewoon gelijk beboet, word je opgepakt, gaat meer politie de straat op en het is nu gewoon klaar, want dit is gevaar voor de volksgezondheid en dit moet nu. Dat zou kunnen, maar hebben niet vanaf het begin eigenlijk. Van de crisis hebben we niet die houding gehad in, in en in de aanpak van van van de Kroonen crisis. Het is heel erg gericht, juist op hoe kunnen we mensen hetzelfde laten doen en zelf die verantwoordelijkheid laten nemen?

[00:19:07]

En ik denk dat als je gedragsverandering wil daarom hoort meer andere soort. Daar wordt verleidden de communicatie bij. Daar wordt bij dat je mensen overtuigd, maar dat je ook het positieve gedrag beloont en dat je mensen inspireert. Dat je dus wat we net bespraken. Hoe zou zo'n andere jongeren campagne daar uit kunnen laten zien? Ja, dat is dus inderdaad wat minder streng en van bovenaf. Jullie moeten het gewoon doen, want anders ben je onverantwoord bezig.

[00:19:31]

Een tijdje geleden schreef een manier een 94 jarige meneer meneer Hoek een open brief aan jongeren in het aandeel. Misschien weet je het nog wel. Daarin wees hij erop dat hij in zijn jeugd tot tien jaar kwijt was en dat jongeren maar even een jaartje de rug recht moeten houden. Hij kreeg ook heel veel bijval. Veel aandacht voor geweest. Speelt het ook mee dat jongeren niet of nauwelijks oorlog of anderszins ernstige ellende hebben meegemaakt? Ja natuurlijk, dat speelt heel erg mee.

[00:19:58]

Dus deze generatie is niet gewend dat er een overheid bijvoorbeeld kan zijn die opeens zo in je eigen levenssfeer ingrijpt. Dat is voor deze generatie weg natuurlijk de eerste ervaring, terwijl de generatie nog bijvoorbeeld de dienstplicht heeft gehad. Die weet gewoon en je kan door. Kan bepaald worden door een overheid dat jij twee jaar even iets anders moet doen en dat je je plannen even on hold moet zetten. En hetzelfde geldt voor als je de oorlog hebt meegemaakt. Uh, dat dat dat echt ingrijpend geweest ook zo ingrijpend geweest op de persoonlijke levenssfeer.

[00:20:29]

En wij hebben als jonge generatie hebben nooit meegemaakt dat er zo in je privésfeer kan worden ingegrepen en dat je zo beperkt kan worden. Dus dat speelt natuurlijk ook heel erg mee dat je niet gewend bent ook voor het collectief je individuele keuzes in je individuele leven zo erg aan te passen. Dat collectieve gevoel speelt er ook. Speelt ook heel weinig onder de jonge generatie. Dus dat collectieve sentiment van nou misschien wat is één of twee of drie jaar op nog een heel leven als de hele samenleving daarmee de op vooruit gaat?

[00:20:59]

Ja, dat is een gevoel. Maar daar kan je als overheid heel weinig aanspraak op doen op de jonge generatie omdat zij dat niet beleven. Zij ervaren dat juist heel erg individueel. En kijk, wat doet dit met mijn individuele leven? En ik denk dat het dus een idee dat het ergens wel logisch is dat de jonge generatie zo uh zo reageert.

[00:21:17]

Dat komt niet heel sympathiek over.

[00:21:22]

Nee, maar ik denk dat de andere kant ook is. Dus ik denk dat dit een hele goeie ervaring is. En in die zin dat als we een aantal jaar verder zijn er maar kijk er op terug, dan denk ik zeker dat voor de jonge generatie zij dit zullen navertellen als een periode waarin je echt en ook wel wat hebt geleerd. Ik denk dat ook een opdracht eindigt van mijn generatie. Is het heel terecht dat je dat zegt. Het is natuurlijk ook terechte kritiek.

[00:21:44]

Natuurlijk ligt er in mijn generatie ook een soort opdracht om niet alles weet precies wat je zegt moet ik zelf. Individueel kunnen verklaren hoe dit werk met het coronavirus wat anders ga ik me nergens aan houden, omdat andere mensen dat van mij vragen. Dat is natuurlijk ook een bepaald authoriteiten. Probleem van als ik zelf niet heb ontdekt hoe dit coronavirus in elkaar steekt en zelf niet alle informatie heb gelezen, ga ik me nergens aan houden. Ja, dat is natuurlijk een en een ja.

[00:22:08]

Dat is het niet accepteren van autoriteiten en instanties en instituties die groter dan jezelf zijn, zoals de overheid en de wetenschap. Dus een hele individuele benadering en de individuele inhaalbeweging heeft echt kwaliteit en krachten denk ik. In in voorspoedige tijden is dat harstikke hartstikke mooi dat die generatie zo individueel ook in het leven staat. Maar in zo'n nationale crisis pods dat botst dat heel erg met elkaar. En dat dat. Dat is dat publiek. Dat is gewoon zeker een terechte kritiek punt.

[00:22:39]

En het was meer. Morgen aan het begin van de middag, dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.