Transcribe your podcast
[00:00:00]

Enkel Radio 1, podcasts, hoofdcast. Decuyper drieëenheid Stephanie sauriër, fietser Pieter Janauri Itosu uit Beauraing, Wasyl en Fadila Jobmarkt kunnen na. De republikeinse conventie was dit jaar op alle fronten ongebruikelijk. Het was een gelikte show met ronkende speeches van vooral veel familieleden van Donald Trump. De partij stelde voor het eerst geen verkiezingsprogramma voor. De president mag zelf de punten vaststellen en de conventie eindigde met veel vlagvertoon, vuurwerk, show en een lange speech van de president. In een volgepakte tuin van het Witte Huis, waar eigenlijk geen campagne gevoerd mag worden ook nooit eerder vertoond.

[00:00:54]

Maar er kwam ook veel voor bij dat bekend klonk. De zorgen over de aanhoudende anti-racisme protesten en de behoefte aan een president die orde op zaken stelt, een president Van Loo en Order.

[00:01:05]

En dat verhaal doet ergens aan denken zwalkend. Heel fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins. De dag is vrijdag 28 augustus en vandaag wat de Republikeinse Conventie ons vertelt over hoe Donald Trump zijn plek in het Witte Huis wil veiligstellen.

[00:01:37]

Het lichaam van de dader Alvar. Voor die tijd gaan de Amerikanen hun te rijden.

[00:01:49]

Mooi, maar ook crimineel voor je. Tenzij hij stemde voor jou. De dader gepiepeld.

[00:01:59]

Het waren er heel veel. We hadden natuurlijk de president Trump. We hadden de first lady Melania Trump. Ook vier van de vijf kinderen van president Trump hebben gesproken. De jongste, die is pas veertien jaar oud. Ik kan daar nog niet op spreken, maar de andere kinderen wel. En behalve dat die kinderen hebben gesproken, hebben ook nog drie van de partners van die kinderen op die conventie gesproken. Dus t was echt wat dat betreft een bijna familiefeestje te noemen.

[00:02:25]

Victor VLAM heeft er een aantal korte nachten opzitten. Hij is Amerikaan wordter, heeft de Republikeinse Conventie nauwgezet gevolgd en zag dus een reeks aan Cramps voorbijkomen.

[00:02:36]

Amerika is the greatest country on my pardus in Dour, want zowel die uit die ik op in Dour.

[00:02:44]

Je bent bij wie Arno dan uit Chamonix. No secret about Houtekier about Pink, waardoor je lijken Ternaard is.

[00:02:54]

Nou, wat heeft Thinking Rising creatuur maar niet Abia gemaakt in Looking For You? Mijn vader belt richting riding, ik hang meer rond en dan weer helemaal duwer.

[00:03:07]

En wat wil Trump daarmee zeggen om zo veel familieleden het podium op te halen? Nou weet je het. Hij wil laten zien dat het zijn partij is geworden. Want wat? Het opmerkelijke daaraan is dat heel veel mensen die normaal gesproken een rol zouden hebben op zo'n conferentie denk bijvoorbeeld aan een oud president Bush. Die was niet aanwezig op deze conferentie. Het is echter de partij van Trump geworden en hij heeft die partij veranderd. Ideologisch gezien is het echt een andere partij als de manier waarop ze naar bijvoorbeeld vrijhandel kijken is echt veranderd onder Trump, dus die is ook een manier voor hem om zijn stempel op die partij te drukken.

[00:03:41]

En hadden al die familieleden, dochters, zonen en aanverwanten. Inhoudelijk ook wat te zeggen? Uh, dat verschil dan wel, moet ik zeggen. Maar wat ik wel opvallend vond aan de speeches van de Trump kinderen is dat ze niet de traditionele rol van kinderen op zich nemen. Wat normaal gesproken als een kind van een president of een presidentskandidaat op de conventie spreekt. Dan is dat met het doel om te laten zien dat hun vader of moeder gewoon een echt mens is.

[00:04:07]

Hij ze gaan vertellen over hoe ze aan dat mensen erger je niet te zijn aan de keukentafel en hoe die zo'n goede vader of moeder was. Dat geen enkele van de Trump kinderen heeft daar echt over gesproken. Ze hebben eigenlijk een beleid verhaal gehouden over politieke zaken gehouden. Dom Junior, iemand die op maandag op de eerste dag van de conventie al sprak, heeft echt een heel politiek verhaal gehouden. Change piiw charmantste wordt sering die in mijn werk in drie Bikram Rjorich vermoord wordt voor de brides, namelijk spanningen in American History Mijn reet, een nieuw lief Fifty Years onder de oude De Gooi Mijn Reet voor.

[00:04:47]

Kenmerkend is kenmerkend en premier Sher Bahadur Shah in de Eerste Kamer in het spoor, die strak in een schaduw van China jobaanbiedingen is. Hij. Mijn vader rascist en het indienen van vernieuwingen Corrections 17 Century op biermerk en peper. En ik kan me ook zo voorstellen dat een paar van die kinderen dom junior Ivanka misschien ook wel ook zelf veel ambities hebben om de politiek in te gaan. En dit is ook wel een manier voor hun om zich te profileren, op die manier te lobbyen.

[00:05:23]

En het beste kun je met Lansdorp swappen voor de hard Steinkjer working on rail.

[00:05:31]

Over Don't Júnior gesproken, daar ging veel aandacht naar uit. Uhm. Maar mogelijk nog meer naar zijn vriendin. Die was eigenlijk een beetje aan het stelen.

[00:05:41]

Ieder woord dat die net zo snelheid. Baye Den Hert die vakantie juist kan in Californië in de plaats hebben. Mensen in miserabel wezen en een makelaar in Baarn en de al langer dit Cardin heroïnedealer, zijn paard Tinstraat en blackouts Hound.

[00:06:04]

Ja, dat is Kimberly Golfo. Ze is een voormalige Fox News presentator ook. Euh, ja, ze heeft heel veel ophef veroorzaakt. Met haar speech omdat ze besloot om niet uit te spreken, maar uit te schreeuwen. En dat was een heel erg luid volume en dat was echt een beetje over de top. Zelfs in de rechtse conservatieve kringen werd het wel gezien als een beetje Talmadge, dus dat was niet helemaal de juiste toon die ze daar aansloeg. Maar ik vond het ergens ook wel weer tekenende, want we moeten in Nederland niet vergeten dat er echt wel heel veel enthousiasme is voor Donald Trump.

[00:06:35]

Dat enthousiasme, dat straalde zij uit. Natuurlijk iets te veel, maar dat straalde ze wel uit. Is er wel bij die achterban. Improviserend voor een leiding staat zaad den. Iemand die het wat rustiger aandeed, was Trumps eigen vrouw Melania. Hoe vond jij haar optreden?

[00:06:56]

Nou, we zien Melanie er niet zo heel erg vreselijk veel spreken in het openbaar. Sterker nog, we zien daar eigenlijk helemaal niet zoveel. Ze is als first lady niet zo zichtbaar. Ze had wat goed te maken, want vier jaar geleden heeft ze een vrij grote fout gemaakt op de conventie door delen van de speech over te nemen van Michelle Obama's speech. Destijds was er ook een grote controverse. Dit keer heeft ze eigenlijk best een goed verhaal gehouden. Haar adviseurs benadrukten dat ze elk woord zelf heeft geschreven.

[00:07:23]

Met andere woorden zal deze keer niet de fout gemaakt om iets over te nemen. Maar ze gaf een verhaal waar zij wel probeerde Trump menselijk te maken. En ja, ik vond dat ze daar op zich best aardig in slaagde. Het wou natuurlijk altijd een beetje dooddoener, want het is moeilijk om zo menselijk te maken. Maar ja, ze zegt dan van ja, hij is soms een beetje bot, maar dat betekent gewoon dat ie authentiek is. Dat betekent dat ie gewoon echt zichzelf is en dat moet je ook wel weer kunnen waarderen.

[00:07:48]

En ik denk dat er best wel wat vrouwen zijn die die die die op Trump hebben gestemd vier jaar geleden, die misschien dan inderdaad het daar wel een klein beetje mee eens zijn en die dan toch misschien weer geneigd zijn om in het Trump kamp terug te komen. Dus ik zou niet willen uitsluiten dat het nog best wel een beetje een effectieve spits was.

[00:08:03]

En dan de hoofd echt, als ik het zo mag noemen Donald Trump zelf. Euh, afgelopen nacht. Het is hem weer gelukt om iedereen te verrassen. En dat het één ding wat Trump natuurlijk echt heel goed kan. Dat is altijd die die aandacht van van fan van de media, van de massa om die naar zich toe te trekken. En dat heeft ie zeker ook gedaan vannacht. Het was een speech die gegeven is in de tuin van het Witte Huis.

[00:08:28]

Nou, dat op zich is al vrij opmerkelijk. Dat is nog nooit eerder gebeurd voor een conventie speech. Daar is normaal gesproken de norm in de Verenigde Staten dat er een soort van scheiding is tussen staten, zaken en campagnes, zaken, politieke zaken. Het idee is dat het Witte Huis dat wat de tuin is van Van het Volk zeg maar dat huis is van het volk voor iedereen is. Terwijl als je als m al als als partijleider er staat en dan sta je er namens de partij alleen dus niet namens het hele volk.

[00:08:52]

Dus daarom worden die dingen normaal gesproken gescheiden gehouden. Dus dat is op zich al iets wat kritiek oogsten. En daarnaast is het ook nog zo dat. Uhm, nou ja, dat dat daar vijftienhonderd man publiek bij zat. En ook dat is hartstikke ongebruikelijk in deze tijd. Want uh, die die vijftienhonderd man. Die zaten daar niet op anderhalve meter afstand. De werd er hier en daar wat mee mondkapjes gedragen, maar dat was zeker niet de norm.

[00:09:15]

Met andere woorden het is beslist niet chronoproef te noemen wat daar gebeurd is. Maar ja, dat is wel de situatie waarin natuurlijk het meeste van voor een van hout. Ik vind het fijn om voor zo'n grote groep mensen te staan en te speechen en dat heeft ie ook best wel een lange tijd gedaan, want hij heeft wel één van de langere speeches op conventies gegeven die er in de geschiedenis gegeven zijn. Wat heeft zo'n 70 minuten gesproken? De Seminole was gratis Génération Briefing Shift is een Deense jobaanbieding en is Bardeen, Ribéry, Deleersnijder, Maarke en zijn laaiende, vreselijke, namelijk en sozial in augustus.

[00:09:54]

Zoontje Haida Jaizkibel is een polkowice haarlokken de Denmark Bourdy Ernst Rallidae Cantré. Het spel Zo Martinet Herring de.

[00:10:07]

Een conventie is bedoeld voor de achterban, niet om nieuwe kiezers te trekken. Het is vooral een manier om te laten zien waar je als partij voor staat. Aan welke onderwerpen je prioriteit wil geven. En het is dus een indicatie van waar de verkiezingscampagne over zou gaan.

[00:10:21]

Zo ging het de afgelopen dagen uiteraard over de Corona crisis naar 17 miljard euro bespaard door alle merken te aryan.

[00:10:33]

Waar de livestreaming livestreaming pis. En hoewel dus géén bevorderende weer baby Ivins.

[00:10:43]

Maar niet te veel, want de Republikeinen zijn volgens Victor niet onverdeeld enthousiast over de manier waarop Crème daarmee is omgegaan. Veel meer ging het over racisme en de aanhoudende protesten. Zwarte sprekers sprongen voor Trump in de bres. Borat, de dienst taal Reest, is een no go ano worden, die dat dan ook. De inmiddels wereldberoemde McCloskey is, maakten hun opwachting. Een wit advocaten echtpaar dat aangehouden werd toen ze vanaf hun erf wapens richtte op demonstranten na op Gorsem.

[00:11:17]

En die oudbakken voor al-Mabhouh Sadler Haus Shar voor elkaar passioneel huurhuis.

[00:11:25]

Acquoy Charles de Ashworth vuilnis, vertedering, de deur van auerhoen werd Trump in al die speeches die de afgelopen dagen gehoord hebben door een heleboel mensen neergezet en ook door zichzelf neergezet als een president van lol en order. Wat is zijn verhaal daarbij? Het verhaal daarbij is is dat er in verschillende Amerikaanse steden. Denk bijvoorbeeld aan Portland, denk aan Chicago, maar ook in Cuno showbizz kansen de afgelopen dagen. Daar zijn er rellen en in sommige van die steden al best veel lange tijd rellen die zijn begonnen bij demonstraties na de dood van George Floyd, die die zwarte man die neergeschoten door de politie.

[00:12:05]

En in eerste instantie waren een groot deel van die demonstraties vreedzaam. Maar ze blijven maar duren en blijven maar duren. Dus té veel woede bij die demonstraties en die mondden met enige regelmaat uit in geweld en verzet. Ook drie maanden verder en bij heel veel Amerikanen begint wel het idee te ontstaan dat drie maanden later dat er nog steeds op bijna dagelijkse basis geweld is. Dan moet het daar wel hard tegen worden opgetreden. Dus vandaar dat Trump zegt ik ben degene die gaat zorgen dat die orde hersteld wordt.

[00:12:35]

Ik ga zorgen dat die demonstraties stoppen. Ik ben degene die hier lol en order gaat brengen naar deze plaatsen. Daarom moet je op mij stemmen. Het is een vrij opmerkelijke argument, want ja, je kunt ook zeggen van hij is nu president. Ik bedoel als er nieuwe rellen zijn dan is hij daar ook verantwoordelijk voor. Maar dan zegt ie zelf van Jamaica goed. Weet je dat zijn democratische steden. De Democraten laten die rellen gebeuren. Als je Joe Biden verkiest dan krijg je veel meer van dit soort rellen.

[00:13:02]

Je woonboten saai worden, hoe je kilo biedingen Markens onder wie je tuvia en hakjes en uitgetreden zijn criminals goed recht Auwers hersens en deze laxeermiddel worden wie defending maakt een mooie livo. Dan moet je wel een Lauri Rare komen, want Telkamp broeide liet dus bij het wel en destroyer Woonhaven.

[00:13:32]

In de Amerikaanse media wordt de vergelijking getrokken met Nixon, die in 1968, een jaar dat er ook veel sociale en raciale onrust was in het jaar dat Martin Luther King werd vermoord. Uhm en Nixon is de verkiezingen won met een verhaal over lol en order.

[00:13:47]

Leuker dan op een smoking, een klein sfeermaker ingang waarop een hele parade in het kader Gelling.

[00:14:02]

Ik zie jij die vergelijking ook, die zie ik ook.

[00:14:05]

Ja, het is. Het is denk ik eigenlijk gewoon een kopie van die strategie uit 1968, want het was een bijzonder succesvolle strategie voor Richard Nixon. T. T. T Is. T is vaak gekopieerd door Republikeinen en veel Republikeinen die in de jaren daarna geprobeerd hebben dat succes te evenaren. Maar inderdaad, veel mensen destijds hadden zoiets van we voelen ons niet meer veilig in onze steden en in onze wijken. We hebben iemand nodig die die veiligheid ons weer geeft.

[00:14:32]

En dat was toendertijd Richard Nixon. En Trump hoopt nu dat mensen denken van en daarom moet hij een tweede termijn krijgen.

[00:14:38]

Wil je een en Perenaar worden dat The Color en Margolis kracht achter je maken?

[00:14:58]

Maar wil dat ook zeggen dat Trump daarmee nu ook zo ver gaat komen? Of is de tijd toch echt anders?

[00:15:03]

Ja. Ik denk dat de tijd wel echt anders is. Want een van de dingen. Ik zei dat ook al van Trump is natuurlijk president nu, dus dat betekent dat ie nu ook gewoon verantwoordelijk is voor de situatie nu. Dat is wel een belangrijk verschil met niks, want Nixon was in 1968 geen president. Hij wilde voor het eerst gekozen worden. Dus dat maakt het mogelijk al wat anders. En het tweede was echt wel anders is is dat mensen tegen deze demonstraties dat ze daar vrij positief tegenaan kijken.

[00:15:28]

Mensen zijn het eens met de oorzaak van die demonstraties. Men vindt dat er te veel politiegeweld is, dat er ook wel echte problemen zijn met structureel racisme. In peilingen geven echt grote delen van de Verenigde Staten aan dat dat absoluut klopt. Het is de oorsprong van die demonstraties, is iets waar mensen het absoluut mee eens zijn. En ik denk het wel waar wat je nu een beetje ziet gebeuren. En dat is misschien ook waarom die strategie wel mogelijk kansrijk is.

[00:15:52]

Is dat de media aandacht in de Verenigde Staten begint te verschuiven van de oorzaak van de demonstratie naar de gevolgen van die demonstraties dus. Het gaat voornamelijk om de rellen en de plunderingen. En al die dingen die daaraan gelieerd zijn. En dat is een sentiment waar Trump van probeert te profiteren. Dat er heel veel mensen dan inderdaad denken van ja, het gaat toch wel heel erg ver met deze rellen. Nu moet voor echt hier iets aan gaan doen. Dit moet gestopt worden.

[00:16:18]

Nou zagen we vorige week de conventie van de Democraten en die speelde het zeker voor de Democraten heel erg op de man. In hun toespraken het ging vooral veel over karakter. Trump is slecht. Biden als goed grofweg het verhaal. Hoe slaan de Republikeinen terug op wat we hebben daarvan gezien in de afgelopen dagen? Nou ja, we hebben gezien dat er echt een hele harde campagne wordt gevoerd in de Verenigde Staten. En dat is eigenlijk al sinds het. B.

[00:16:42]

B begint. Is het moment dat Babylon de nominatie heeft gekregen. Dan zien we dat ie echt ongelooflijk hard wordt aangepakt. Hij wordt v van alles verweten. Hij wordt verweten seniel te zijn. Uhm. Donald Trump zei bijvoorbeeld gister in een interview met de krant dat Biden maar een een dopingtest moet nemen. Want ja, tijdens het grootste deel van de voor verkiezingsdebatten was die nauwelijks scherp, maar tijdens de laatste was die ineens wel scherp. Daarmee suggereerde hij dus dat dat Biden überhaupt doping nodig heeft om goed te presteren.

[00:17:13]

Dat zijn type verwijten die deze campagne domineren. En dat is nog hetgene wat Trump zegt als je gaat kijken naar wat zijn aanhangers en wat zijn nabije aanhangers zeggen. Donald Trump junior bijvoorbeeld heeft op Twitter eerder Biden vergeleken of niet eens vergeleken met een pedofiel genoemd gewoon. Dat is echt wel een hele harde campagne en dat geeft wel aan dat dat voor heel veel Amerikanen. Het is een soort van cultuur oorlog die daar woedt, een soort van koude burgeroorlog. Heel veel Amerikanen hebben echt het idee dat hun land op het spel staat.

[00:17:42]

Dus wat Trump daar verwoord? Daar zijn ze het ook wel mee eens. En dat dat is vanwege het feit dat die partijen zo ver uit elkaar gedreven zijn. Ze hebben echt een totaal andere visie voor het land. Ze hebben geen bereidheid om meer met elkaar compromissen te sluiten. Ze zien elkaar echt niet als een buurman met wie ze een toevallig politiek oneens zijn, maar als een soort van een vijand die het land ondermijnt. Dus dat verklaart eigenlijk waarom die taal zo extreem is geworden.

[00:18:06]

En dat is bij de Republikeinen wel iets erger dan bij de Democraten. Dat moet zeker gezegd worden. Maar je ziet bij de Democraten ook wel dat die trend er ook is, want Kamala Harris vorige week noemde tijdens de conventie haar tijdens haar speech daar. Nou. Trump bijvoorbeeld. B roofdier. Nou ja, ook dat vind ik eigenlijk best wel een verdergaande uitspraak. We hebben het nu dus eigenlijk alleen maar over Trump en Trumps familie gehad, maar er waren ook wel anderen die gesproken hebben en een geluid lieten horen tijdens de conventie van de Republikeinen.

[00:18:37]

Wie of wat sprong er verder van? Ja, nog echt uit?

[00:18:39]

Nou, wat ik eigenlijk wel mooi vond om te zien was dat ze ruimte hebben vrijgemaakt voor best wel veel jong talent. En ik denk dat dat overigens voor een deel uit noodzaak geboren is, want heel veel van de prominenten binnen de Republikeinse Partij, die waren niet aanwezig. Wat dat betreft had de Democratische Conventie iets meer start Bauer. Die hadden natuurlijk de Clintons en de Obama's en de Buydens. Iedereen was aanwezig bij de Republikeinse partij. Hadden ze nou ja, soms gezegd, vooral de Trumps die daar aanwezig waren, maar betekende dat er heel veel mogelijkheden waren om nieuw talent een kans te geven in de spotlight.

[00:19:13]

En een paar mensen die die vielen op. Ik had bijvoorbeeld Tims gaat. Het is een senator, een zwarte senator namens de Republikeinse partij. Ook de enige zwarte senator namens de Republikeinse partij trouwens. Maar die gaf een heel indrukwekkend verhaal. Uhm, waar waar die ook vertelde dat dat dacht dat je in Amerika deed en merken dat die nog bestaat. Dat hij in één generatie van katoen plukken is gegaan naar het congres waar die nu in zit. Dus echt een indrukwekkend verhaal.

[00:19:41]

Een mooi verhaal. Maar ook andere, minder bekende mensen. Daniel Kemmer bijvoorbeeld is een lokale politicus in Kentucky. Ik ken de naam die ik had nog nooit van gehoord, maar had een heel mooi verhaal daar op de conventie. Meiden zijn door iemand die in een rolstoel zit verlamd is geraakt. Uh, die had daar ook op zich een mooi verhaal. Het was een beetje een Disney achtig moment wat ie daar had, want hij zat dus in een rolstoel, is verlamd geraakt in een auto ongeluk vijf jaar geleden en.

[00:20:06]

Geen moment had hij een looprekje voor hem. Hij zei op een gegeven moment tijdens zijn speech Assistent for Freedom. En toen ging die daar letterlijk staan met behulp van dat looprekje.

[00:20:15]

BioWare kon voor vrede. BioWare komt voor de Library. BioWare kocht voor Klabbeek moordmachine. Hoe hebben jullie in dit verhaal? Denk je dat was te merken.

[00:20:33]

Daar zaten dus genoeg zo elementen in? Wat dat betreft dan ook. Ja zeker, maar dat is ook wel weer typisch Trump. Ik bedoel hij natuurlijk gewoon presentator van The Apprentice geweest en ook de executive producer waarvan hij weet inderdaad die aandacht van mensen heel goed te behouden. En hij maakt er inderdaad een.

[00:20:49]

Hij heeft het gewoon geproduceerd als een tv programma en dat was weer maandag aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijn weekend!