Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 wordt een soort kast. De dag zal inderdaad herkennen waar ik ga nemen en dan haal ik je bestelling later van de baan. De New is na de aanvaring aan de HBS in mijn lijf en aanstelling als Vierkeizerjaar de prijs Wishes en aan al-Arabija.

[00:00:19]

Britney Spears postte twee weken geleden een video op haar Instagramaccount om de wereld te laten weten dat het goed met haar gaat. Beter dan ooit zelfs. Ze reageert op een groeiende groep verontruste fans die denkt dat de zangeres gevangen wordt gehouden door haar vader, die al sinds 2008 haar bewindvoerder is. In die rol neemt hij alle beslissingen voor haar en beheert die haar zaken, omdat ze daar zelf niet toe in staat zou zijn. Maar fans geloven dat niet en struinen al haar foto's en video's af voor bewijs dat ze stiekem om hulp roept.

[00:00:49]

En ze vinden aanwijzingen die sterk neigen naar complottheorieën. De heijstek voor Britney is regelmatig trending. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat Britney echt verandering wil. Ze spanden een rechtszaak aan tegen haar vader en volgens haar advocaat is er bang voor hem. Vorige week bepaalde een rechter dat haar vader bewindvoerder blijft. Een organisatie die opkomt voor de vrijheden van Amerikaanse burgers maakt zich zorgen. Wordt Britney Spears inderdaad gevangen gehouden in haar eigen leven? Moet ze bevrijd worden? En waarom denken mensen al heel lang dat haar verhaal verder strekt dan alleen dat van een popster in de kreukels?

[00:01:25]

Fijn dat je luistert.

[00:01:26]

Ik ben Elizabeth Steins en de dag is woensdag 18 november zielloos door de deur in huis door de uitgever Naughty Boy. Door die wado al Roger Marry oudere zus Britney, merkte je ouders.

[00:01:55]

Dit filmpje van dertien jaar geleden was misschien wel een van de eerste echte viral video's op internet. Een obsessieve fan van Britney Spears maakt zich grote zorgen om zijn idool en smeekt iedereen om haar met rust te laten.

[00:02:15]

Het filmpje ging de hele wereld over en is in de jaren daarna ook nog uit interna geparodieerd, onder meer door South Park.

[00:02:28]

Maar de huilende fan Chris Crocker was niet de enige die bang was dat het mis ging met Britney.

[00:02:33]

Er was ook reden tot zorg, want de ooit zo vrolijke, energieke, getalenteerde en succesvolle zangeres werd opgejaagd door paparazzi en kampte na een scheiding en het overlijden van een tante met psychische problemen.

[00:02:49]

In 2007 schokte ze de wereld als ze haar hoofd kaal scheren. Veel Torna Story is. AA Gent, hun woning op de Cortal, het modehuis Ransberg zitbal en niet veel later laten ze zich opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

[00:03:06]

Vanaf dat moment wordt haar vader Jamie Spears haar bewindvoerder, een soort voogd die door de rechter is aangewezen om beslissingen voor haar te maken. Omdat ze dat zelf niet meer kan. Tijdelijk was het idee, maar hij is dat nu dus nog steeds. Ook al gaat het heel goed met Britney, zegt ze zelf.

[00:03:23]

Werkt ze weer en is actief op sociale media waar ze regelmatig filmpjes, post of tekeningen van haar ouders maakt. Jaecques in The Next B-Liga?

[00:03:33]

Of is er crisis zoals over alle spullen die ze handig vindt om mee te nemen naar het strand?

[00:03:39]

Haal scènes uit aan alternatieve cucina of ze beantwoordt vragen van haar fans aan Déby, verloor in overhelt een draai aan zijn geweest, maar haar trillende stem.

[00:03:58]

De manier waarop ze overkomt. Veel fans geloven helemaal niets van haar verhaal dat het goed met haar gaat. Britney klinkt bang, vertwijfeld en in de war, schrijven ze onder haar filmpjes. Ze wordt volgens The Free Britney beweging door haar vader gevangen gehouden.

[00:04:16]

Op een gegeven moment besluit n insteekweg maar om een teken te vragen en hij vraagt in een comment of ze iets Geels wil aantrekken in haar volgende video als ze hulp nodig heeft. En jawel, ze draagt geel. 3FM dj Vera Simons volgt Britney Spears al zolang als ze zich kan herinneren. Haar eerste concert toen ze 6 was, was een concert van Britney.

[00:04:42]

Jij die het niet babyboomer time periode. Ik zag dat toen op televisie met videoclips en ik dacht gewoon alleen maar who haalbaar zijn.

[00:04:54]

En toen ik hoorde dat zij dan naar Nederland zou komen ben ik inderdaad euh, daar destijds heen gegaan. Ik herinner me vooral dat ik echte met een verre tijgertje in de verte echt zat te staren. Zo van wow, wat is dit allemaal? Wat gebeurt hier? Wat een spektakel dus. Ja, ik kan wel zeggen dat Britney Spears mijn eerste muzikale euh idool was eigenlijk. En dat stond je.

[00:05:19]

Dan stond je hit mee babyboomer Time fonetisch mee te zingen op 6 jarige leeftijd. Precies.

[00:05:24]

En dat zou ook. Heel leuk om nu achter te komen dat je denkt als je als ik nog oude liefs van Britney hoort, dan weet ik eigenlijk niet echt wat ze zingt. Omdat ik toen nog geen Engels kon. En dan? Ja, dan was je maar wat aan playbacken. Dus eigenlijk ken ik nog steeds niet precies haar lyrics, maar ik kan wel alles beter. Het gaat misschien nog niet echt om de lyrics bij Britney, maar meer gewoon om de hele performance.

[00:05:46]

Hoe gaat zoiets? Want hoe groot was hij toen? Was hij? Ik bedoel voor jou was zijn idool, maar zij was uberhaubt natuurlijk op dat moment echt mega. En ik denk dat eigenlijk alles wat uit haar kwam vanaf jongs af aan al met natuurlijk de Disney club waar alle popsterren dat Justin Timberlake en Joe werden opgeleid. Om het zo maar te zeggen dat eigenlijk de verwachtingen natuurlijk al hooggespannen waren. Maar dat je ziet dat met de eerste videoclips en de reactie van het publiek.

[00:06:14]

En weet je wat de prijzen regen waarbij de. Links lijkt ingelijst aan zijn blijft. Daardoor blijft Inglés Telmex de awardshow waar ze optrad.

[00:06:34]

De fans buiten dat je wel ziet dat alles zo goed aansloeg dat die hit natuurlijk over de hele wereld gingen. En wat mij bijvoorbeeld ook uit die eerste periode heel erg bijstond, was dat je gewoon alles kon krijgen. Ik. Ik had zelf een dekbed van Britney Spears. Ik had een rugzak van Britney Spears. Er waren magazines die V. Meerdere keren per jaar werden uitgegeven over Britney Spears, waar ik in Nederland dan ook aan aan kon komen. Het was een soort van euh, zo groot iets.

[00:06:59]

En alles voor mijn gevoel stond echt in het teken van Britney Spears. Die konden gaan echt niet om. Hoe ging dat toen? B. Wij kennen Britney zoals jij. Haar kende hem als een vrolijke, energieke Amerikaanse girl next door. Erg leuk, euh. Maar op een gegeven moment ging het helemaal mis met haar. En bekend is vooral dat moment dat ze haar haar afgeschoren. Euh, wat? Wat ging er allemaal aan vooraf?

[00:07:23]

Jij sowieso was Britney inderdaad waar we net over hadden. Gewoon het grootste euh popidool van dat moment. Dus ook voor alle paparazzi in de buurt was het echt? Ja, het was wel gewoon zo goed als een sport om alles wat zij deed en alles wat er gebeurde om haar op de foto te krijgen. Dus je moet je voorstellen dat daar echt op een gegeven een soort rat race ontstond van zodra Britney Spears de deur uitging of richting de auto liep. Hier werd ze achtervolgd.

[00:07:51]

Hij was zo bekend dat ze zelf een beetje. Nou ja, euh, a als een gek gingen gingen razen, zich euh, niet heel veilig over de weg scheurden met haar auto. Er zijn ook beelden geweest. Paparazzi foto's van bijvoorbeeld haar kind op schoot had. En dat kind droeg geen gordel, zat niet in een kinderzitje naast haar, zat bij haar op schoot. Na een van die iconische foto's. Die noemde het inderdaad netjes dat ze haar hoofd kaal schoor.

[00:08:14]

Ze heeft de paparazzi met een paraplu aangevallen en het pijnlijke daarvan is dat al deze momenten natuurlijk zijn vastgelegd, omdat zij de hele tijd door de paparazzi in de gaten werd gehouden, geen kant op kon. En wat gezegd wordt is dat eigenlijk natuurlijk al langer voor Britney Spears. Spears speelde tot alles wat zij deed dat zij natuurlijk als popster eigenlijk gekneed werd. Dat er zoveel mensen bij betrokken waren. Ze was natuurlijk al vanaf haar tienerjaren hiermee bezig, maar met het succes gingen zoveel belangen om haar heen.

[00:08:41]

Managers label Figure H haar familie natuurlijk. Iedereen wilde iets van haar. En uiteindelijk uhm, zou het zo of via deze manier inderdaad ook zijn geweest dat zij gewoon eigenlijk als het ware door draaide? Dat anderen altijd zoveel al besloten hoe ze het moest doen? Hoe ze het als popster gezien zou worden. Dat het voor haar uiteindelijk meerdere factoren waren die er gewoon niet meer zichzelf lieten zijn, om het zo maar te zeggen.

[00:09:09]

Je denk altijd ik heb het apparaat zit al die we al aan ADO den Adel. Jouw. Hij zei wanneer Biggest Voices. Aubert lijkt geen enkel veel van die takte de mens en de weduwes nadat zijn groep oudjes Zuid-Holland.

[00:09:38]

Abeltje zei dat hij niet hoeft te willen piepen op een minimale muntjes wanneer ze een mini verstuikt en een was things you have te halen.

[00:09:51]

Zo ging men opgejaagd door paparazzi en vanwege problemen in haar privéleven kan Britney het op een gegeven moment niet meer aan. In 2008 laat ze zich opnemen en krijgt psychiatrische hulp. En op dat moment wordt haar vader Jamie Spears haar bewindvoerder, waarmee hij zeggenschap krijgt over alle beslissingen die Britney kan maken over hun gaat, over haar zakelijke leven of haar onroerend goed, of over kleinere dingen zoals met wie ze contact heeft, of ze naar buiten mag en welke boodschappen ze doet.

[00:10:20]

Al haar stappen gaan in principe eerst langs hem. In 2009 al vragen fans zich af of dit wel nodig is en niet veel te ver gaat. De website Free Britney Punt NET wordt opgericht en hoe langer het allemaal duurt, hoe meer erover gesproken wordt en hoe groter de zorgen om Britney worden. In vond ze het zo vjiz.

[00:10:42]

Daarmee wordt AEI, hoe essentieel alle radio ABC is, weken uit. I will i anders. Een lijk circuleerde in de VS piéton en.

[00:10:54]

Pisa is daarmee een stadje Quay voor Helping. Harderwijk is een Amber Alert voor moeite met Britney Spears en Maybelline Wesley Omstreek Agro Goed, Smeets en Liekens en in t Hajer een beetje meer in t Gooi Machine en Aro nauwe Shiz Wil je bent je hart tension voor decreet en dus prooi Baric, indringers, Kanagawa en het eeuwige leven.

[00:11:20]

Ironisch genoeg zijn het nu dus ook de bezorgde fans die alles wat zij doet of zegt onder een vergrootglas leggen. Het lijkt de rode draad in Britneys leven. Ze wordt altijd in de gaten gehouden. Of het nu door paparazzi is, door haar vader of door haar fans. En in die zin lijkt Britney inderdaad gevangen in een leven dat door haar omgeving bepaald wordt.

[00:11:46]

Via een rechtszaak probeert Britney nu verandering in de situatie af te dwingen. Ze wil iemand anders dan haar vader als bewindvoerder. Volgens haar advocaat is ze bang voor hem. Maar vorige week werd dat verzoek afgewezen door de rechter en pas in februari volgend jaar kan ze een nieuwe poging doen. Lara kreeg Britney sta in GNPS. Mark zou tijdens Mimas geld cd der had Britney Spears en dat juist wel gierde en Hoyerswerda décor inderdaad over de control, aldus stinkerds Payne. Het is een bord waarop Arsenal niet meer de Britse Criminal Redskins.

[00:12:20]

In de tussentijd blijft het gissen hoe het nu echt met haar gaat. Bekend is wel dat ze vorig jaar nog een tijd in een kliniek heeft gezeten voor behandeling.

[00:12:28]

Ja, ik vind dat zelf ook ontzettend lastig om te zeggen. Want van wat ik zei, ik heb vaak het idee dat informatie die naar buiten komt dat dat natuurlijk ook erg gecontroleerd wordt. Haar vader is nog steeds de baas. En uhm, de fans of de buitenstaanders zoals ik hebben dan bijvoorbeeld haar Instagram om heel veel op te baseren. Daar zou ik bijvoorbeeld kunnen denken. Het gaat goed. Heeft nu een vriend waarvan iedereen zegt dat is eindelijk weer een beetje een goeie invloed op haar.

[00:12:52]

Ze ziet er gelukkig uit, gaat af en toe op vakantie zien, dan haar foto's met de kinderen voorbijkomen. Maar uhm. Dat zij zichzelf euh, ook nog vorig jaar best wel recent naar een kliniek is gegaan om echt te werken aan haar mentale gezondheid, geeft volgens mij wel aan dat dat ze er nog niet is. Ik hoop en neem aan dat ze het zelf inderdaad serieus neemt en dat ze bereid is eraan te werken. Maar met alle zaken die nog steeds gaande zijn en waarvan we dan horen dat zij dit dus wel aanvecht denk ik persoonlijk.

[00:13:20]

Als je het mij persoonlijk vraagt dat het nog niet helemaal is zoals het zou moeten zijn voor iemand die inmiddels achtendertig jaar geloof ik is. Maar ze is dus wel in staat om te werken, want ze is weer muziek gaan maken. Ze heeft een show in Las Vegas.

[00:13:33]

Ja, ze heeft inderdaad die euh residentie ook van meerdere jaren gehad waar heel veel shows gegeven worden. Dag in, dag uit, dagen achter elkaar. Dat is ook stilgelegd nu omdat euh. Gezondheidsredenen van haar vader waren eigenlijk de oorzaak. Dat is toen naar buiten gekomen van hij. Zij wil zich euh. Haar familie Firs, heeft ze gezegd. Haar vader is ziek, maar nu blijkt ook in andere rechtszittingen dat vanuit Kamp, Britney en Advocaat is gezegd ja, zij wil dit niet meer doen zolang haar vader de baas is en wat mensen ook zeggen.

[00:14:02]

Wat ook te zien is op filmpjes die je bijvoorbeeld recent naar de shows in Las Vegas zijn gegaan, is eigenlijk wel. Daar staat dan iemand. Euh, hoe zou je het beste kunnen omschrijven? Best wel slaapdronken. Bijna van de wordt nog bewogen. Iemand loopt nog heen en weer, maar we zien eigenlijk iemand die daarop een soort automatische piloot krampachtig probeert te dansen of probeert een show te geven, maar waarvan je zelf ook kan afvragen van ja, waar?

[00:14:25]

Waar ben ik naar aan het kijken? Weet je wel wat bijna eigenlijk niet niet goed voelt om te zien omdat het zo stoïcijns is en zo duidelijk niet een een entertainer is die daar je lekker even gaat staan en dat gaat doen? Dus daar worden ook wel echt vraagtekens bij gezet. Je ziet er niet helemaal goed, want eigenlijk is er ook iets bekend over medicatiegebruik of drugsgebruik.

[00:14:44]

En daar is natuurlijk heel veel over gespeculeerd. En toen zij in 2008, net toen die h dit zeggenschap werd ingesteld. Toen ging er ook aan vooraf dat zij thuis al opgehaald door een ambulance. Zelfs daar zijn ook foto's van gemaakt, uiteraard door de paparazzi. Toen zouden ze 52 uur uiteindelijk vijf dagen geloof ik in een psychiatrische kliniek kliniek hebben doorgebracht. Er werd inderdaad gesproken over H. In de loop van de jaren is dat succesvol gebleken. Mensen zeggen van niet, want artsen zouden gezegd hebben ze heeft verslavingsproblemen.

[00:15:13]

Daar moet ze iets aan doen. Dat zou tot nu toe dan niet succesvol zijn geweest. Uhm. En er werd gesproken over een bipolaire stoornis. Dus ja, nogmaals, dat zijn allemaal uitspraken die je dan verneemt in de media. Dus waar ik dan zelf ook niks over durft te zeggen. Maar uh. Duidelijk is wel dat het in en uit is geweest. In het geval van Britney ook inderdaad bij de afkickklinieken.

[00:15:32]

Het blijft een verhaal dat eigenlijk door meer vragen dan antwoorden is omgeven. Helemaal mee eens ja. Hoe gaat dat nou verder? Zal ze ooit euh, weer de controle terugkrijgen over haar eigen leven denk je?

[00:15:44]

Ik vind het heel erg lastig, want toen hier in de zomer ook al een euh euh. Zaak over was en in afwachting waren van een antwoord toen was ik persoonlijk eigenlijk bijna optimistisch gestemd in het geval van Britney Spears en de hij stikvoort Britney aanhangers. Omdat ik ook het idee had dat je toch vaker ziet bij dit soort zaken als er dan algemene verontwaardiging ook buiten de rechtszaak zich afspeelt. En mensen staan daar daadwerkelijk met de spatborden en een bordje heeft dat effect.

[00:16:12]

Britney zou ook voor een jury hebben getuigd. Maar tot nu toe lijkt het gewoon stoïcijns door te gaan. En dat vind ik dan wel tekenend voor iets. Nogmaals tijdelijk ingevoerd. We zijn twaalf jaar verder. Eerlijk gezegd ben ik door gewoon wat afgelopen jaren hebben gedaan wat dat heeft uitgewezen en gewoon de macht denk ik ook. Vooral van haar vader. Dat is echt wel duidelijk gebleken dan. Inderdaad, je kan iemand zelfs nog shows laten doen, miljoenen laten opstrijken.

[00:16:37]

Hoe? In hoeverre gaat dit nog over het belang van de gezondheid, de mentale gezondheid van in dit geval Britney zelf? Uhm. Dus ik. Ik heb er een beetje een hard hoofd in, maar ik wil eigenlijk zeggen dat ik in hoop dat er in februari wel dingen zijn veranderd en dat er misschien stapsgewijs kan worden afgebouwd. Bijvoorbeeld.

[00:17:00]

De laatste vraag wat doet dit met het beeld van haar voor jou? Voor dat meisje van zes? Wat daar zo in Oh naar dat concert stond te kijken en dacht dit is het helemaal. En euh ja, het beeld wat je nu hebt.

[00:17:15]

Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij ook was. Weet je wel waar die beelden van dat hoofd dat werd kaalgeschoren? Iedereen was in shock en iedereen schreef en sprak over haar alsof zij gek was. Eigenlijk een soort van gestoord was geworden in de meest negatieve zin die je kon bedenken. En eigenlijk in de afgelopen jaren waren er eerst uit het oog verloren. Was het voor mij ook iemand een soort van Naya? Ha ha. Dat is niet helemaal geworden wat ze ervan had gedacht.

[00:17:37]

Het is ook niet meer bij muziek. Laat maar zitten, maar juist ook die fans en die mensen die op internet Britney tegenkwamen en dachten ja, dat is toch een beetje die vrouw waar alles mee mis te gaan.

[00:17:47]

Die zijn gaan onderzoeken die zij die movement gestart en die maken zich nu zorgen. En ik merk bij mezelf ook. Ik wil niet perse zeggen dat ik ook die kant op geschift ben en dat ik al die theorie aanhangen, want die zie ik dan niet. Maar ik merk wel dat er een andere laag achter zit dan eigenlijk. Wat we altijd via hulpoperatie hebben gehoord van ja, we hebben het misschien te weinig gehad over wat eraan vooraf is gegaan. Hoe deze vrouw zich nu mogelijk voelt en dat we dat dus niet weten.

[00:18:11]

Dus voor mij is het wel euh. Enerzijds vergane glorie, maar anders denk ik ook nog wel iets om je mee bezig te houden en op de voet te volgen omdat het wel heel veel zegt. Uberhaupt weet je op deze leeftijd dit euh. Deze zeggenschap te hebben. Interesse van Britney. En dat was er meer morgen aan het begin van de middag, dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.