Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag wordt 1 mei bevestigd dat er een euh patiënt is met het coronavirus in Nederland. Morgen is het precies een jaar geleden dat in Nederland het eerste officiele korona geval werd ontdekt. De Nederlandse Passion Zero of als je het nul kreeg op 27 februari 2020 een gezicht. Een vijftiger uit Loon op Zand die waarschijnlijk besmet was geraakt tijdens een zakenreis naar Milaan. Maar al snel daarna kwam ook het besef dat hij waarschijnlijk niet eens echt de eerste Nederlander was die Covic opliep.

[00:00:35]

Toch zal hij altijd de allereerste officiele korona patiënt van ons land blijven. Aan de andere kant van de wereld, in China, waar het virus voor het eerst opdook, is de zoektocht naar de oorsprong van coven het en Passion Zero nog steeds bezig. Wat gebeurt er als we er ooit achterkomen wie aan de basis stond van deze wereldwijde pandemie? En wat leert het verleden ons over patiënt churros bij andere virussen? En wat als je nou de pech hebt dat je echt de eerste bent?

[00:01:02]

Fijn dat je luistert. Mijn naam is Fleur Wallenburg. De dag is vrijdag zesentwintig februari, met vandaag de mythes rond Pension Zero. Verder stond Stretching KNLS zwak bij Crèmerie. Jurgen Taye. Waar apocalyptische films over zombies en virussen eerder nog een manier waren voor mensen om te ontsnappen aan de werkelijkheid, kwam die film werkelijkheid het afgelopen jaar wel heel dichtbij. Denk bijvoorbeeld aan de lege straten in miljoenensteden over de hele wereld zitten in de auto en ik zit in een surrealistische film.

[00:01:44]

En nu zit ik bij De Wereld Draait Door. Alsof het ook een film is, want er is niemand.

[00:01:47]

En in die apocalyptische films komt PCN Zurbarán ook vaak voorbij. Peter Burger zag vanaf het begin al de meest gekke verhalen over wie Passions Zero kon zijn voorbij komen. Hij geeft aan de Universiteit Leiden lessen over wetenschap, journalistiek en bronk gebruik en doet onderzoek naar nep nieuws en broodjeaapverhalen. Hij legt in deze podcast uit waarom we zo graag willen weten wie patiënt nul is.

[00:02:10]

Ik denk dat dat zo graag willen weten, omdat dat een simpele verklaring geeft voor de ellende waar we op het ogenblik in zitten. Er is iets, iets iets gigantisch aan de hand. Euh, je kunt het niet bevatten. Het gaat over de hele wereld. En ja, dan gaan mensen op zoek naar simpele verklaringen, liefst in de vorm van een euh, een makkelijk verhaal met een moraal met weinig hoofdpersoon.

[00:02:30]

Ja dus. Eigenlijk is het ook een beetje om een soort grip te krijgen op een situatie waar we waar we geen controle over hebben.

[00:02:36]

Ja, ik denk dat dat de functie is van dat soort verhalen. Maar voor zo'n patiënt Jarrow is dat denk ik niet altijd goed nieuws. Of wel? Nee, dat is gelukkig in Nederland wel goed gegaan voor zover ik weet. Maar euh, Dee Dee Dee. Het zijn verhalen die altijd worden verteld bij epidemieën en bij pandemieën en bij de beroemdste epidemie van de twintigste eeuw. Even worstelde de aids epidemie in de jaren tachtig. Daarbij is de patiënt Shiro echt berucht geworden.

[00:03:05]

De kamer zou nog even terug op die aids epidemie. Maar als we nou niet weten wie patient 0 is, gaan we dan op zoek naar andere verklaringen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Ook die verhalen. Die worden ook tegelijkertijd verteld. D. Je hebt altijd de zoektocht naar patiënt nummer 0, maar je hebt ook de zoektocht naar de precieze oorsprong van het virus. En dan krijg je bijvoorbeeld verhalen over DNA, in dit geval dat het uit China komt. En dat wordt een vaak verbonden met stereotypen zoals het komt uit China.

[00:03:33]

Doordat ze daar rare dieren eten. En dan krijg je plaatjes en filmpjes van Chinezen die vleermuizen soep eten. En je hebt ook verhalen over het virus dat het niet spontaan is ontstaan. Euh. Maar dat het is gemaakt in een laboratorium.

[00:03:47]

Ja en uhm, zo'n euh. Patiënt zeer veel patient. 0. Paessens Hero klinkt ook nog eens een keer nog wat mysterieuze H. Dat heeft natuurlijk ook wel ja. B bijna een beetje een soort filmische aantrekkingskracht.

[00:04:01]

Ja ja, het is ook elk moment wat je wat je vindt. En van die rampenfilms over euh, over epidemieën. Ergens wordt wordt n persoon besmet. Euh, dat kan iedereen zijn. Daar kun je mee identificeren, ook als kijker. Uh, en dan? Euh ja, dan breidt het zich exponentieel uit. En dan? Euh ja, dan worden pas een echte rampenfilm White Star.

[00:04:19]

Testbeeld Live Nation Zero Days eisen vandaag vol met oud Ferrari.

[00:04:27]

Hij hoopt Op die manier hebben wij natuurlijk zelf al ongeveer een jaar het idee dat we in de verkeerde film zitten.

[00:04:32]

Heeft het er ook mee te maken dat het ook fijn is om iemand de schuld ergens van te kunnen geven? Ja, want het gaat bij die verhalen altijd om meer dan alleen maar een verhaal met een verklaring. Het zijn ook verhalen met een moraal. En euh, dat kan zijn dat je dan uh de schuld kunt afwentelen op een heel volk h. Bijvoorbeeld dat de Chinezen met de rare eetgewoonten, maar ook als het gaat om n patiënt de patiënt nummer 0 he.

[00:04:55]

Om iemand die het dan bijvoorbeeld in de verhalen zelf naar heeft gemaakt, zich onverantwoordelijk heeft gedragen of zelfs de meest extreme variant de mensen bewust heeft besmet. En het zoeken naar verklaringen of iemand de schuld willen geven, dat blijft, zegt Bijter ook na een jaar. Ik denk dat die zoektocht naar de oorsprong van deze ellende. Wie is ervoor verantwoordelijk waakhond ons precies vandaan? Dat is nog steeds te heftig aan de gang. Dat kun je zien op alle sociale media.

[00:05:22]

Ik geloof alleen wel dat de zoektocht naar patiënten en het zijn natuurlijk meer in verschillende landen patienten nummer 0. Euh, dat die wat is weggezakt en dat de bestrijding van de pandemie, de gevolgen van de lockdown, de belofte van de vaccins allemaal een stuk belangrijker zijn geworden.

[00:05:38]

In het buitenland hebben verschillende patiënten heel wat erg zwaar gehad. Een Poolse arts die begin maart gaat skiën in Zwitserland raakt daar besmet en als dat uitkomt wordt hij beschuldigd en later patiënten en collega's hem vallen. Hij pleegt niet lang daarna zelfmoord.

[00:05:53]

We hebben binnen de herfst allemaal inheemse Yvy mijn Keyner, Tony Tanguy en Sam Piepel grote Chinese vrouw China of China suppoosten Charta uit China.

[00:06:09]

Vanaf het eerste moment wordt al gezocht naar een schuldige voor het coronavirus. Oud president Trump wees naar China en gaf het virus ook allerlei China gerelateerde bijnamen. En in de maatschappij nam het afgelopen jaar ook het aantal gevallen van verbaal en fysiek geweld tegen mensen met een Aziatische achtergrond toe. Ook in Nederland.

[00:06:27]

Ik word zeker weten nog wel uitgescholden voor wat mensen zeggen dan het is van Corona of euh kijkuit. Zeg ik er zo nou de meest gekke woorden die je kunt bedenken.

[00:06:40]

In de loop van het jaar namen de racistische scheldpartijen hier wel af, maar in de VS is geweld tegen Aziatische Amerikanen nog steeds de dagelijkse praktijk. Lekker wonen. Waar is Oregon in China? Het krast en a je kent het de merken. Het helpt niet mee dat vanaf het begin in de media alle pijlen op China gericht waren. Zo kwam vorig jaar in de lente het Duitse Der Spiegel met een inmiddels veelbesproken voorpagina waarop grote letters mee in China stonden. Of wat dacht je van de Franse krant die schreven over het gele gevaar en alarm geel?

[00:07:12]

Allemaal woorden die blijven plakken aan een hele bevolkingsgroep, zegt Peter Burger.

[00:07:16]

Ook in Nederland werden mensen van Chinese of Aziatische afkomst euh, naar bejegend. Dat is gelukkig in ieder geval in Nederland wel weggezakt. In de loop van de Brabander zou dat in t begin ook een beetje zware.

[00:07:28]

Nou ja, dat krijg je natuurlijk ook te maken met van die voor stereotype. De toppers onder andere begonnen bij het carnaval in Brabant en uhm ja, ik kan me voorstellen dat vooral Brabants in die tijd een hoop grappen hebben gehoord. Euh, wie wat minder leuk waren?

[00:07:46]

Het zou gaan om een man die verblijft in het UZ in isolatie in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

[00:07:55]

Het is 27 februari. Als minister Bruijns in een live uitzending op televisie bij de NOS een briefje krijgt toegeschoven. Daarop staat de mededeling dat Nederland een eerste korona patiënt heeft. Het gaat op dat moment om een man uit Loon op Zand, maar Lea Cans uit Brabant ligt dan al een week op de IC in Gorkum. Ze is alleen niet getest en wanneer ze wordt overgeplaatst naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, blijkt ze na een test daar positief. Het ziekenhuis in Gorkum gaat helemaal op slot.

[00:08:23]

Lea ligt aan de beademing en krijgt alle consternatie niet mee. Maar als ze later beter is, krijgt ze te horen dat zij misschien wel echte eerste korona patiënt van Nederland is. Ze heeft geen idee waar ze het op heeft gelopen, maar ze voelt zich wel schuldig, zei ze eerder tegen EenVandaag. In het begin had ik er moeite mee, want toen had ik zoiets van ja, ik ben de eerste, maar heb ik dan iedereen aangestoken? Maar ik heb het ook ergens vandaan moeten halen.

[00:08:49]

En ik zal daar nooit een antwoord op krijgen. Helaas, het is volgens Peter Burger dus zaak dat we voorzichtig zijn met het benoemen van een patiënt. Zeer wel, want de gevolgen voor zo iemand kunnen behoorlijk groot zijn. Dat zagen we eerder ook bij de aids epidemie.

[00:09:04]

Ik denk dat dat veel mensen, als ze de woorden petsjora horen, nog steeds moeten denken aan die aids epidemie. Begin jaren tachtig en het verhaal toen was dat er n man was een Canadese vliegtuig. Steward kan je het dan? Dugard die de hele wereld over reisde, maar die ook in de Verenigde Staten kwam, die daar seks had met heel veel andere mannen en die daarbij? Euh ja. Het beginpunt was van de aids epidemie.

[00:09:29]

En hoe is hij dan Passion Zero geworden? Ja, dat is een bizar verhaal. Euh. Belang om te vertellen wat het geeft aan hoe zoiets kan lopen. Kijk in de eerste plaats. Hij was beslist niet de perceptie. Is nadien onderzoek gedaan genetisch naar de oorsprong van die aids epidemie? Dat virus was al veel langer in de Verenigde Staten, dus dat is één ding het andere. Dat is uhm. Hij is bekend geworden doordat hij zelf meewerkte aan een medisch onderzoek.

[00:09:55]

En daarin was hij aanvankelijk patiënt nummer 57. Niet nul. Nee dus niet. Nulde waren veel meer. Uhm en euh toen euh. Kreeg. Dit was een onderzoek waarin de natuurlijke. Bij de publicatie patiënten anoniem bleven. Toen kregen ze een letter euh, naar de stad of de staat waar ze vandaan kwamen en hij werd patiënt. O. Want hij was out of California, was een buitenlander en later werd die o. 0. Euh. En toen werd hij beroemd gemaakt in een boek en de bandleden om.

[00:10:25]

Dat verscheen pas na zijn dood. Hij stierf een vierentachtig boek verscheen 87. En daarin word je echt afgeschilderd als de beruchte euh, onverantwoordelijke, promiscue patiënt Sire. Hij heeft dat dus zelf niet meer meegemaakt. Maar ik kan me voorstellen dat het voor zijn familie en vrienden wel vervelend is geweest. Ja, en dat blijkt ook uit het onderzoek dat later is gedaan. Er is een prachtig onderzoek verschenen waarin euh, een bioloog, biologe en historicus hebben samengewerkt die de biologen hebben onderzocht hoe het precies zo met het virus en historicus is gedoken in de geschiedenis van die ene steward.

[00:11:02]

Kan je het dan wel? Uhm. Zijn vrienden kenden hem niet als een euh. Volkomen onverantwoordelijke euh. Ja als een monster, terwijl die in dat boek wel zo wordt voorgesteld. En dat blijkt bijvoorbeeld ook uit dat in de tijd dat hij merkte dat hij ziek was. Uhm hij er van overtuigd was euh, dat die vorm van kanker. Dat z'n immuunsysteem was ingestort. En hij kon toen nog geloven dat ie niet leed aan een besmettelijke ziekte.

[00:11:29]

En dus is is hij daar ook niet schuldig aan dat ie t. B. D. Hij heeft het niet bewust verspreid.

[00:11:35]

Hij heeft het niet bewust verspreid. En hij was niet de eerste. H. Dus. De belangrijkste elementen van het verhaal over hem? Die kloppen niet.

[00:11:42]

Het nemen gaat hem natuurlijk. Je weet agent hem en Chris Nadia Fanchini, die in een Trabant de World Afleidend hen wet en voordek heet. What's new? Is mijn eerste baantje boven de spreidden eten haast niet te merken in het interview? Nou, een nieuw jurkje met drie Sickingen lakken die ook in deze wellness en zaakje te piepel.

[00:12:00]

Ginue de naam wil Leonidas is, is al lang haar Stansfield Salix Kipkorir te Mayatalen in augustus voor een gaartijd voorheen te binden zal aan. En het akelige is dat vrouwen zo hardnekkig dat het keer op keer op keer.

[00:12:16]

Euh ja, moet worden rechtgezet. Euh. En dat die rectificatie niet blijft hangen. Verhaal blijft terugkomen.

[00:12:22]

Maar dat zie je vaker ook in dit soort situaties m v. We hadden t al eventjes over de oorsprong van koolwitje. Dat verhaal dat het in een lab zou zijn ontstaan of gemaakt, zelfs of ontsnapt. Dat zie je ook steeds terugkomen.

[00:12:35]

Ja, heel ver. Of zelfs dat ja, dat de mensen die hier euh met name genoemd zoals Bill Gates daarachter zitten. Ja, dat blijft terugkomen op.

[00:12:44]

Op sociale media is dat wel een beetje afgenomen nu we een jaar verder zijn. Of of is het nog steeds zekerder ik.

[00:12:51]

Ik heb. Ik heb de indruk van niet. Het euh. Ik zie dat nog steeds. En uhm, nou ja, ik kan me ook voorstellen dat we daar nog wel een tijdje mee te maken hebben.

[00:12:59]

En nog even terug naar naar patient 0. Eigenlijk is het dus niet nuttig om te weten en het is ook schadelijk voor degenen die die dan wellicht als patient 0 wordt aangemerkt.

[00:13:10]

Ja nou kijk, dit is natuurlijk nuttig om te weten waar zo'n epidemie begonnen is. Euh. Maar het is een illusie om te denken dat je met die ene toevallig als eerste identificeerde ook. Ja echt. Euh. De allereerste bron van de besmetting te pakken hebt. Ja dus. Eigenlijk moeten we er ook ons bij neerleggen dat we dat dan gewoon nooit zullen weten. En ja, dat had dus ook wel gewoon goed. Is dat dat tot een? Nou ja, da's dat het de verhalen zijn over die patiënten nummer 0 die euh, prettig simpel zijn.

[00:13:42]

Maar de werkelijkheid is helaas ingewikkelder.

[00:13:44]

En dat was dan weer. Maandag staat er aan het begin van de middag weer een nieuwe podcast. Voor je klaar. Fijne dag.