Happy Scribe
[00:00:09]

Hartelijk welkom bij de De Speelt Podcast, de podcast van de Speldt. Met deze week in de de Speldt podcast. Nederland neemt steeds meer invloeden over van de steeds, maar zouden we niet meer van onze buurlanden moeten weten en meer tijd vrijmaken voor het gebruik van social media. Hoe doe je dat? Naast mij zit Peter Buurman, redacteur vrij verkeer van personen en goederen. Hallo! Simon Hermus, verslaggever Fraternité Bouwsom en Martine Bakker correspondent Schaarste. Leuk om hier te zijn.

[00:00:37]

Vanuit de speldt ben ik Roel Maalderink. En dit is de Speld podcast.

[00:00:43]

Peter ook even gaan zitten.

[00:00:45]

Nou ja, nee. Volgens mij zijn er niet genoeg stoelen. Ik zou heel graag gaan zitten, maar daar zit ik op de grond bij het vernemen van de gang ofzo.

[00:00:51]

Nee joh, ik dan naar mijn stoel dan ook? Euh. Ja? Nee. Maar ik sta wel. Ik wil open staan. Nee, maar dat zeg ik. Ik sta wel eens, maar ik ga, want dan gaan we gewoon lekker door. Als Nederland proberen we steeds meer op Amerika te lijken generen viel Pouders Bladluis, Mader, Helloween. We nemen het allemaal over, terwijl we de Fransen en de Duitsers, waar we economisch gezien veel afhankelijker van zijn, steeds vaker links laten liggen.

[00:01:13]

Peter, hoe zit dat? Ja, nou ja, het is stuk als je hier naar kijkt. En dan heb je soms wel het idee dat dat Europa een beetje vergeet om om voor zichzelf te denken he. Ik bedoel, we kijken steeds naar Amerika. We proberen ons daaraan te spiegelen. Heel Amerika. Facebook. Gaan we dat ook doen? Heel Amerika stapt over op Instagram. Nou, dat doen wij dat ook. Maar. Nou ja, euh, heel Amerika luistert naar podcast.

[00:01:33]

Ja, dan gaan wij dat opeens ook doen. Dat zeg als je erover nadenkt, dat is eigenlijk crazy. Wanneer is het dan begonnen? Jou dan moet je ver terug hoor. Het is eigenlijk al in 17 zesenzeventig. De Amerikanen versloegen toen de Engelsen en toen de eerste democratie ter wereld. En wat gebeurt er dan? Zij hebben de democratie. Nou, dan moeten we dat in Europa natuurlijk ook beenschubben. Maar dat is de geschiedenis.

[00:01:51]

Hoe zit dat nu dan? Nou, wat denk je van 10? Er zijn Netflix. Euh, die die die kinderen? Die kijken alleen maar Amerikaanse series. Jullie hebben het gevoel dat ze op een highschool zitten die die spreken dus ook beter Engels dan Nederlands. Nou nou, exactly my point. Ha. Dit bedoel ik dus al te zeggen. Trump doet n domme uitspraken. Het is meteen de opening van het journaal, terwijl negenennegentig procent van de Nederlanders heeft geen idee wie nu de premier is van België.

[00:02:17]

Jean-Michel Terwijl de in Duitsland en Frank natuurlijk gigantische dingen gebeuren, we economisch gezien veel afhankelijker zijn van die landen wil kijken. Duitsland bijvoorbeeld wordt een Nordström 2 gebouwd, een gigantische pijpleiding naar het wat nu misschien uitgesteld. Dat heeft toch ook voor Nederland gigantische gevolgen? Waarom horen dat zo?

[00:02:33]

Bizar, want ik ben het helemaal met je eens. Euh, energie heeft sowieso altijd gigantische politieke gevolgen. Als je bijvoorbeeld naar Amerika kijkt. Euh, je wil als democraat wil je gewoon kritisch tegenover fracking staan. Methaan consequenties voor het klimaat? Ja, maar in een staat als Pennsylvania gaat je dat gigantisch veel stemmen kosten.

[00:02:54]

De Dely heeft trouwens echt een heel goeie podcast over Balboa van de NBA. Barbara from the New York Times.

[00:03:01]

Is echt een geweldige voetballer, zo'n innemende man. Maar goed, de Europese Unie bijvoorbeeld ook. Iets waar je eigenlijk heel weinig over hoort in Nederland. Afgelopen maand bijvoorbeeld werd Dombrovskis uit Letland werd benoemd als eurocommissaris handel. Nou, ik had er nog nooit van gehoord. Het zou ons allemaal een gigantische impact. Hoe kan dat?

[00:03:18]

Maar goed, dat komt natuurlijk omdat het proces in de EU ontzettend ondoorzichtig is. Maar zo belangrijk? Ja nou ja, op dat gebied. Euh, wat denk je van de draai van Mitch McConnell? Ja ja, in 2016 bij het overlijden van Scalia. Euh, ja. We moeten tot na de verkiezingen wachten tot het benoemen van een nieuwe opperrechter en nu bijvoorbeeld Bader Ginsburg. Je hebt meteen een nieuwe kandidaat benoemen. Zo gek joh. Maar dat hebben ze.

[00:03:42]

Als je hier meer over weten is bij de Dely. Ja, hebben ze daar echt een fantastisch verhaal over?

[00:03:47]

Michael Ball, bevelhebber van de New York Times, is dat ook in Frankrijk als je daarnaar kijkt te exporteren jaarlijks miljarden aan? Nou, dan kwam MacColl eerder deze maand met een grootse impuls van 100 miljard en 40 miljard van dat bedrag komt uit het EU Korona Herstel Fonds. Nou, daar hebben we ook met z'n allen aan meebetaalt. Dat soort gigantische bedragen is onvoorstelbaar. Daar hoor je bijna niks over.

[00:04:08]

Maar dat zegt maar Krol dus het volgende over wat Kredyt hoeveel stickertjes voor Developing dodelijk is voor gestructureerd met de Fransman waar ik zijn mond mee onneembaar. Sampo Lawson.

[00:04:17]

Nou wat? Wat vinden jullie daarvan? Ah ja, ja, hm. Ja zelfs spreek ik geen Frans. Ja, ik ik zelf ook niet persoonlijk en economisch geavanceerd. Maar goed, ik Duits gehad. Ja, het is wel een goeie gast.

[00:04:30]

Toch een met zo'n man van het midden. T Is toch wel een beetje soort by Binon ja show. Ja ja ja of Piet. Pure iiq. Oh ja, ook al was zondag. Nu we het toch over hebben vind ik eigenlijk leuk. Wil ik van jullie weten. Kamala Harris of Alexandria occasion cartes scenarios?

[00:04:49]

Het is een lastige keuze. Het is pittig en lastig. Wat ik tof vind aan Kamera Harris is dat ze jarenlang procureur generaal is geweest in een staat als California. Nou, dan heb je een bak ervaring hoor. Ik bedoel ga er maar aanstaan is geen makkelijke plekken. Nee om procureur generaal te zijn.

[00:05:08]

Het is echt, maar ik moet toch wel zeggen bij eoss zie bijvoorbeeld Zecca gewoon echt de volgende president zijn 20.020. Want kijk, zei ze. Ze is geboren op 13 oktober 1981, zegt Een maand voor de verkiezingen wordt ze nog 35. En dat is natuurlijk die die leeftijd die ze daar hebben.

[00:05:24]

Zeker die grens. Zij spreekt ook Spaanse uh in Florida. 27 procent is Hispanic. Ja zeker. Ik bedoel royalist. Die stemmen kan je dan zo in je zak steken. Kan het hard gaan? Ik ga voor easy, denk ik. Nou ja, eigenlijk zou ik op haar. Ik zag ook energie. Ja ja, je er wilt hebben daar.

[00:05:39]

Trouwens bij de Dely. Nog een geweldige podcast met Maaike Barbour.

[00:05:44]

Ja, ben je bang van de New York Times? Is dat nou ja? Ik had een beetje last van een knie en ik ga denk ik toch aan je stoel? Ja. Je hangt best wel over mij heen. Gifstof. Je kan hier. Je kunt ze ook.

[00:05:56]

Of is dat niet chronoproef? Ik ben Matthijs van Rumpt, redacteur huisvesting voor De Speld. In de afgelopen maanden ontdekte ik via een Wob verzoek dat het kabinet in het geheim huizen heeft laten bouwen, terwijl juist thuis in Huizen de meeste korona besmettingen plaatsvinden. Na onze onthullingen heeft het kabinet eindelijk besloten om alle woningbouw stil te leggen. Dat betekent nul nieuwe woningen. Dankzij de speldt steun daarom betrouwbaar nieuws en wordt vage kennis van de speldt opspelden Pantanal slechts vage kennis.

[00:06:28]

Een nieuwe dorp, moderne leven, steeds meer afleiding, afleiding bijkomen wordt voortdurend op deze stoel steeds moeilijker. Zware ding heb je in een SMIK zit je top. Of het nu een auto reed is met afleidingen bij. Toch staan de Ensors kasten is toch niet echt.

[00:06:44]

Ik zit nog best wel in mijn Spaas.

[00:06:45]

Maar ja, nu het ook moderne leven steeds meer afleidingen bijkomen, wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om genoeg tijd op social media door te brengen. Hoe je dat toch kunt doen, bespreken we met Martine Bakker en Peter Buurman. Ik heb het bedacht. Joris had even aan onze schermtijd Shekhar. Die telefoon opent en je klikt op schermtijd in Harm.

[00:07:04]

Waar vind ik wel? Ja, ik heb bijvoorbeeld leeg een half uur of nog een half uur. Dus ik zit op vier en een half uur. Ik zit op vijf op vijf uur. Ja ok. Peter is een beetje stil. Ik schrik je wel een beetje van. Maar wat zit je op? Ik zit nog niet eens op een half uur.

[00:07:21]

Ja, want ik verdenk en wat doe ik al eigenlijk de hele dag? Yes, het is echt een beetje zielig eigenlijk. Wat ben je daar doen dan?

[00:07:28]

Ja, dat zeg ik nu ook te denken. Ja. Gewoon koken met mij, met mijn vriendin. Heel veel gaan we s middags naar de markt. Ingrediënten kopen dus dan maar s avonds uren te koken. Ik spreek veel af met vrienden. Euh, ik heb een aantal talen die ik leerde als ik het meerdere dagen per week taalles. En ik ben nu ook. Ik ben een Tolstojs.

[00:07:46]

Ik ben ik. Ben ik bezig? Nou, dat is echt een boekje. Het is dus geweldig.

[00:07:50]

Maar kijk. Ik had dit gevoel al een beetje zelf, maar terwijl ik al die dingen aan het doen ben? Ja, maar heb je alles langs me heen? Heb je iedereen bijvoorbeeld vandaag, als het relletje dat Jan Roos had gezegd? Ik heb een baarmoeder omdat ik dat zeg.

[00:08:03]

Dan ga je bijvoorbeeld. Ik heb geen idee waarover dit gaat.

[00:08:06]

Nee. En dan denken we dat is. Ik breng gewoon te weinig tijd door op sociale media. Je wat te doen? Nou ja, graag. Ja Martine, ja. Heb je er in verdiept? Zeker.

[00:08:17]

En er zijn echt allerlei trucs voor hoe je ook gewoon je schermtijd kan omhoog krikken. Ze bijvoorbeeld. Wat ik altijd doe is zorgen dat er tenminste iets met een schermen mij in de buurt is. Als ik ergens ben met vrienden, dan leg ik mijn telefoon op tafel, zet ik al mijn notificaties aan. Je kan dat voor groepen ook aanzetten. Toch zeker? Ja, ik zit hem voelt ook in oever. Iedere denkbare groep die mogelijk. Ik heb allerlei verschillende diverse groepen binnen mijn familie ook opgestart.

[00:08:39]

Peter, laat je wel even op mijn nu aan het lezen. Zo kan je eens door.

[00:08:45]

Ik zit al gewoon ongemerkt, slaak Tolstoj weer open. Dit weer te lezen in een soort slaaf van de Russische meester, maar dat is ook daar denk je niet over naar.

[00:08:53]

Die zinnetjes zijn allemaal precies. Zolang dat hele verhaal is om je aandacht vast te houden. Ik dopamine shots, daya ik.

[00:09:00]

Ik ben er wel gevoelig zowel Peter als jij ook een willoos slachtoffer wil worden van de hele techindustrie. Graag zijn er zoveel mogelijkheden, bijvoorbeeld. Koop een smartwatch. Koop er twee. Wat doen we al bij de pauze? Je telefoon gebruiken als wekker? Dan is het eerste wat je s ochtends doet je telefoon checken. Ik heb zelf voor drie keer Tiktak gedownload. Werkt geweldig. Het is zo grappig. Ik weet het kijken naar mensen die dansjes doen en zo playbacken.

[00:09:23]

En dan de hele tijd echt toe kunnen wat mij?

[00:09:26]

Peter. Petter H&M kun je er wat mee? Ik zit nu te licks als je dit leest. H&M. De Rostov scande in Moskou. Iedereen. De oude graaf had dit jaar geld genoeg, aangezien hij zijn bezittingen opnieuw gehypothekeerd had. En dus bracht Nikolai zijn tijd op de aangenaamste wijze door. Hij schafte zich een hard draver aan, een zwierige gereis, broek van de nieuwste snit zoals niemand anders in Moskou bezat en laarzen naar de allerlaatste mode met zeer spitse tenen en kleine zilveren sporen.

[00:09:59]

Na een tijdje waarin hij zich aan.

[00:10:01]

Tot zover de tussenspel podcast. Ik dat mijn gasten Martine Bakker, Simone Hermans en Peter Buurman en Wil je de Speld steunen? Wordt dan vage kennis van de spelt of spelt punt. Slechts een vage kennis. Tot volgende week.

[00:10:17]

Vond geen kerkelijke verloving plaats. Natasha spaarvermogen Peter Financië. Het is niet afkappen serieus archont vorst André op. Zei ze van bil te gaan drinken. Jongens zalige uitstel. Hij rook de hele last. Beter kom jij of ga je een biertje drinken. Ja is goed, ik ga mijn.