Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:01]

De. Het is 1988, het jaar waarin Nederland in de ban is van het WK voetbal. Het Nederlands elftal verslaat in de finale de Sovjet-Unie en pakt de titel.

[00:00:30]

In Amerika wordt George Bush senior gekozen tot president van Amerika.

[00:00:36]

Jij bijna, maar in Duitsland is men bezeten van een bankoverval die de geschiedenisboeken ingaat als één van de meest gewelddadige bankovervallen ooit.

[00:00:49]

Je eerste date kan zijn met Haegens zou. Konaté met de lamantijn en bankier Bavay met Gijzen namen heeft de politie een burger van GLAAD Pik in. Na een tiental wagens na Tienen-Diest stickje en Tuđman de site Rabobank geworstel naar een Hooijer partij wordt preparing for the most public gau in the dark. Drie doden, enkele gewonden en volslagen onbegrip over het ruim twee dagen durende gijzelingsdrama in Duitsland. Hoe was het mogelijk dat twee mannen ogenschijnlijk onbedreigd en met zoveel bravoure hun gang konden gaan?

[00:01:36]

Willem was zien de bank.

[00:01:41]

Dat was natuurlijk helemaal van de gekke en dat ben in Duitsland verslaggeving. Maar. Op die manier een gezicht kon krijgen om over te praten. Dat kan niet, is onbestaanbaar.

[00:01:53]

Moesten de autocross dan maar een fiets van formaat? Dit is de gijzeling van Glabbeek, een podcast van mij. Marcel van Roosmalen en mijn jeugdvriend Roel. Grootse geschiedenis docent, een podcast voor BNN, VARA en VPRO Radio 1.

[00:02:16]

In deze podcast duiken we in een bank gijzeling in Duitsland in 1988. Deze gijzeling zal later door journalisten worden gezien als een gitzwarte bladzijde. Maar wat is hier gebeurd en hebben we daar iets van geleerd? Samen met hoe maak ik een road trip door Duitsland om te spreken met betrokkenen en te zoeken naar antwoorden op onze vragen. Dit is aflevering 1 De bankoverval. Het is dinsdagochtend 10 uur het begin van onze tocht door Duitsland. We passeren de Nederlands-Duitse grens en gaan op weg naar Glabbeek.

[00:02:53]

En ik ben ziek. Ik heb griep. Was de nacht verschrikkelijk geworden? Hoeveel uur heb je wakker gelegen? Vroeger heb je geslapen. Ik had 40 graden koorts, gisteren ook 40. Ja, echt. Ik zou eigenlijk alle clubs vooruit werken. Was dus niet gelukt. En ik lag vannacht Quévy dat kind maar half Vervaeke en ik koorts hebben. Op zich niet. Niet per se negatief, omdat ik het ook wel lekker vind. Die toestand een beetje ijlen, een beetje ijlen inderdaad.

[00:03:23]

Maar om te vragen hoeveel zin had ik verborgen om voor deze podcast oprecht te gaan? Dat was echt wel een 3. Ik. Ik ging onder de douche staan. Ik weet niet of je dat gevoel kent, dat je gewoon zich terugtrekt tegen stralen. Je wil alles verzetten zich en dan met een hoop gedoe. Afscheid genomen van het gezin, je partner, je partner was enthousiast toen je vertrok. Nee, dat was die enthousiaste kinderen ook niet. Hoeveel zin heb jij wel?

[00:03:51]

Ja, ik moet zeggen ik eigenlijk wel zin in heb? Ja, da's toch een onderwerp waar ik al euh, maccoll, iets wat na aan het hart ligt. Hoe dan ook, euh, hoe raar het ook klinkt. Ja, want we gaan natuurlijk een podcast maken over iets wat je eigenlijk in Nederland niet kent. Is vrij bizar om een podcast te maken over een bankoverval. Gijzeling in Duitsland. Moet even Oberhausen aanhouden. Hoe dat in godsnaam moet?

[00:04:15]

Kom ik er aan toe te gaan. Uit naar mijn schoonmoeder wonen. Even kijken wat er gaande is. Het is een beetje bizar om op podcast te maken over iets wat zich twintig jaar geleden of dertig jaar geleden in een al dertig jaar in een ander land heeft afgespeeld.

[00:04:28]

Nou ja, correct. En nou niet helemaal. Ze zijn ook heel even in Nederland geweest. En toen? Sloeg de vlam in de pan. Het is niet de eerste keer dat Roel en ik op weg zijn naar Duitsland. In 2018 hebben we al een tripje naar Glabbeek gemaakt voor Lizards. We hebben destijds gesproken met betrokkenen tussen Roel, die alles weet van het onderwerp. Hij is echter compleet in ondergedompeld, zoals een echte geschiedenis docent betaamt, en hij was dan ook degene die jaren geleden met dit plan op de proppen kwam.

[00:05:03]

Ik stel me dus een hele eenzame voor dat jij die gijzeling, die heb jij op de voet gevolgd.

[00:05:10]

Nou, het was. Ik was. Ik had eindexamen gedaan en dat was gewoon niks te doen, behalve tv kijken en in die grensgebieden voor commerciële televisie. Ha, je had gewoon die antennes op het dak. Daar keek je gewoon Duitse tv. Maar hoe kwam het dat dit weer bovenkwam bij jou deze zaak? Gewoon heel erg vreemd. Een beetje voer voor zijn tijd leek het wel. Dus hij is me altijd bijgebleven. En ook als iets van wat ik waarvan je later zou zeggen hé.

[00:05:41]

Ik heb dit al eens eerder gezien. En en en wat dit veroorzaakt en wat voor effect het heeft. En die die geilheid voor die beelden. Zonder rekening te houden met slachtoffers eigenlijk. En wat voor effect dat heeft op mensen. Ik sloeg heel erg op aan omdat dit natuurlijk voorbij ik ben. Ik ben heel benieuwd naar wat voor discussie het in de media in Duitsland. Want eigenlijk is dit eigenlijk een soort voorloper van dat soort journalistiek die je laat nemen door de islam.

[00:06:07]

Alles wordt gefilmd. Iedereen, euh, staat met z'n camera klaar en denkt eigenlijk niet eens aan de gebeurtenis, maar denkt aan zichzelf. In Duitsland is dit echt een een ja en een trauma, zeg maar een Thatchers trauma. Zo noemen ze het ook wat gewoon Mediabel. Niet alleen de media, maar de politie ook die heeft hier de media vind ik. Vind ik wel het interessantste aspect van Dietse gaat verrichten misdadigers. Dat is dat is gewoon absurd.

[00:06:39]

We hebben ze hebben begin met zelfs handboeien aangeboden in Keulen, voor voor de volle oorlogstijd mee konden koffie gehaald, gevraagd ook weer. Van Gogh kun je. Dan kun je een gevoel van nog een keer wat anders tegen het hoofd aanzetten. Dit was de eerste gebeurtenis waarin de versla waarin het meer ging over de verslaggeving van de gebeurtenissen dan de gebeurtenis zelf. Correct. Het is dinsdag 16 augustus 1988. De zon schijnt. In het charmante Duitse stadje Klabbeek rijdt een arts naar zijn praktijk heeft zich verslapen.

[00:07:25]

Even voor acht uur draait hij zijn rode Mercedes, de parkeerplaats achter het winkelcentrum in de wijk Rindt voor het noord op. Hij hoort ongewoon harde geluiden en verwarde stemmen uit de richting van het bankfiliaal komen. De arts sloop naar zijn kantoor en kijkt door het raam van de bank naar binnen. Hij ziet de bankbediende, toevallig een patiënt van hem knielen achter een deur. Even later ziet hij dat er een groot pistool tegen de nek van zijn patiënt gedrukt wordt.

[00:07:58]

Hij rent de trappen naar zijn praktijk op en belt via noodnummer 1 1 0. De politie van Clabecq. Hallo is aan banken Barvaux in de zonnebad aftrek? Komt de Deutsche Bank Charta Schraven Andrejevitsj in praktijk? Brouwerij Lafbek binnen de weg naar de Bank Ubbink winkelcentrum Ransford Noord. Daar staat een flat bij IS die. Die was toen de laatste keer waren, werd die afgebroken. Die zou afgebroken worden. De groei, de bomen uit de balkons. Hele flat was afgegrendeld nadat een paar alcoholiste.

[00:08:49]

Er was nog wel een casino. Een speelhal en een of andere shoarmazaak zou Dacië Barbour eten dood. En wat van die Duitse autochtone alcoholisten die dan op bankjes zaten? Treurig was dat alles mee gaat. Zo moet Duitsland in 19:17 ruimte hebben gezien. Nou ja, zo. Zie daar zoals in sommige stukken van West-Duitsland eruit. In 2020 zijn we 425 meter afslaande. Heb je ooit je documentaire over Robert McNamara gezien of is het allemaal wel gaaf, want hij we dat grote stappen door de wereldgeschiedenis bekeken?

[00:09:27]

Ik dwaal af. Nogmaals, ik heb degelijk 30 graden koorts.

[00:09:30]

Ik zit in een auto die Clabecq niet praten over de documentaire van Robert Beck.

[00:09:36]

Oké, dan niet. We gaan de wijk in René. Vlottentocht Del Halfhoge, flets geluid wat bij deze plekken hoort. Let wel, ik weet niet of dezelfde fles is, maar het is wel één van die naargeestige flessen, zegt Godfroid. Wil je meteen weer somber? Zet die auto hier neer. Eigenlijk, alles staat er nog. We stappen uit bij een klein winkelcentrum in de wijk Brentford Noord in Glabbeek. Het is vervallen. Alleen de deuren van de pizzeria en de speelhal zijn geopend.

[00:10:25]

Aan één zijde van het plein staat een groot onbewoond flatgebouw. Er zit een groene en bruine aanslag op de muren en bijna alle ramen zijn kapot. We lopen de trappen naast het voormalig bankgebouw op. Ik vind dat hier nog best goed uit. Hij valt nogal mee. Hoe bedoel je het? Hoe hoger je komt, hoe gezelliger het wordt. Kijk, hier is een keukentje.

[00:10:53]

Er wordt aangenomen dat vrouwen hier. Je hebt gelijk.

[00:10:56]

Kijk eens, ze heeft een mondkapje op. Het coronavirus heeft ook geen oren. Dat de streek horen. Het is een tandarts waar vandaag mondkapje Joachim Rietkerk.

[00:11:11]

Varkens staan wordt schitterend schilderij. Hier ga je graag naar de tandarts.

[00:11:18]

Als je de oude beelden erop naslaat, dan zie je wel hoe scherpschutters van de politie hier op die daken zich allemaal verspreiden. En uiteindelijk kun je ook opnames zien. Dat iemand dan het losgeld te legen tegen de avond in een zwembroek en voor de deur van de bank is driester te worden. Dit beeld dat je hier in de zwembroek losgeld moet geven. Wat voor weer was het eigenlijk op die dag? Euh. Heet ook gewoon een 35°C waar het echte topzomer gewoon achtentachtig.

[00:11:46]

Dat is nog een zomer die je kan herinneren. Toch zeker, maar ik weet echt niet meer wat voor weer het was.

[00:11:56]

Laufen weer wieder hernoemt een.

[00:12:07]

Twee onervaren agenten worden naar de bank gestuurd. De politieauto rijdt de straat in zonder sirene en zwaailicht. Voor ze beseffen staan de agenten oog in oog met de bankrovers, die in een opwelling besluiten om het personeel te gijzelen. Aan de voorkant van de bank verschanst een andere agent zich met een machinegeweer achter een bloembak. De totale politiemacht van Glabbeek wordt naar de bank gestuurd. Vanuit de deelstaat komen hulptroepen. Op het hoofdbureau van politie bereiden ze een bestorming van de bank voor.

[00:12:43]

Agenten verkennen de daken en balkons van de gebouwen naast bankgebouw. Speciaal getrainde agenten onderhandelen door de telefoon met de bankovervallers, waarbij ze proberen om de overvallers te intimideren. Vanuit het hoofdbureau van politie wordt de bestorming van de bank voorbereid.

[00:13:08]

Waar moet ik me dit voorstellen als een vrolijk wijkje? In die tijd was gewoon een euh.

[00:13:13]

Een wijk die gewoon bewoond werd en de volledige bewoning. Ja, de chaise of totaal vanaf daarboven. Kijk, als we hier zo even deze kant oplopen.

[00:13:26]

Kijk daarboven. Dat was allemaal bewoond. We zien nu gewoon een flatgebouw in totale optakeling. Je kunt hier ook gewoon de burgeroorlog in Joegoslavië gaan verfilmen. Dit is Srebrenica. Ja, eigenlijk wel heel treurig.

[00:13:42]

Mag ik het zo samenvatten? Speelhallen vind ik wel leuk om even te kijken naar speelhallen, zoals je hoopt dat een speelhal zal zijn. Hallo, heb je een kleingeld of niet?

[00:13:58]

Denk ik rommel in de bakkerijen achtergelaten? Oh wacht, daar wordt geld gewisseld. We kunnen gaan spelen. Leuk werk spelen. Zo wordt er beknibbeld. Zo wordt er uitgepakt.

[00:14:10]

Gaan we nog winnen of niet? Wij nog een keer spelen of niet? Dat bij geld. Ik vind het prima.

[00:14:20]

Oele niet besluiten Lambik achter ons te laten rijden richting cel. Daar woont Rörsch Timman. Hij was als hoofd van de politie verantwoordelijk voor het contact met de gijzelnemers. Twee jaar geleden hebben we hem ook al eens gesproken. Ik ben nog altijd ziek.

[00:14:33]

Het is beter als Roel alleen gaat wat mij opvalt. Dat meen ik echt serieus is dat het allemaal zo lelijk is. Het is inderdaad ontzettend lelijk. Waarom zijn de Duitsers akkoord gegaan met deze wederopbouw? Serieus, ik denk dat het er een stuk beter heeft uitgezien, maar de hele infrastructuur van het oude West-Duitsland valt gewoon uit elkaar. Staan er wormen? Dit is wormen. Het is alsof een groot langgerekt wordt bereikt. Hoe lang blijf je daar nog wonen?

[00:14:59]

Zo kort mogelijk. Geloof dat dit wel de genadeklap is. Heb je thuis al gezegd of niet? Nou, dat is de geprobeert shit had gemoeten. Nee godverdomme, je bent echt. Ik probeer met jou te praten en de omgeving te bekijken en over water kijken. Nog even kijken valt mij van niets verkeerd afgeslagen. Maar we gaan niet zo heel ver om pakken. Gewoon voor afslag. Ook na die Horsley man. Dat was een politieagent in Gladbach.

[00:15:31]

Daar gaan we even neuzen. De passie op wat hooks jaren? Ja toch wel? Ja. Wel ja. Hij deed de leiding. Met die bank de hele onderhandeling. Waar was dat uit noodzaak? Of is dat keer was aangewezen? Ze behoren echt tot het toch een soort eenheid die euh, die dade. De gijzelingen deed. Dus hij had wel veel aanvaringen met gijzelingen en die heeft hij totaal niet ingezet. Want dat zal die waarschijnlijk proberen te verdoezelen.

[00:16:00]

Misschien, maar zij vertelde een andere keer waren die kereltje wel mee naar binnen ging de vertelde die ook. Zij die het hele Klabbeek verhaal is tot daar aan toe. Maar we hebben hier een gijzeling gehad met vijf doden. Weet je wel. Omdat de onderhandelingen ook mislukten, maar hij heeft gewoon een soort op lijst. Alleen zijn geen beelden van. Dus waarom zitten we hier? Waarom hebben we het hier over? Puur omdat we de beelden hebben. Daarom is dat zo'n beruchte zaak geworden.

[00:16:28]

Solotocht uitrol? Inderdaad, als er geen beelden zijn, weet je niet. Weet jij veel wat er is gebeurd op dit moment? Geen beelden? Even kijken, je moet eraf. Bedankt! Bedankt dat je me daar even op wijst. Alsemberg Als je bij en Dredd op trainer Stijn vormt. We gaan nu naar Zelm, kun je daar op botvieren? Ook een dorp van niks kunnen Jaafar opzoeken hoeveel mensen er wonen in vijftienkoppige. Nee, dan heb je die opgezocht.

[00:17:07]

Wel 500 zo weinig. Als klein. OK, ik ga nog even slapen. Vanaf de balkons van hun flats volgen bewoners de verrichtingen van de politie. De daders raken opgefokt door alle aandacht. Als gekooide tijgers lopen ze op en neer in de looked ruimte. Eén van de daders schiet op een auto waarachter een agent verscholen zit. Het is de eerste van talloze scherp gerichte schoten op agenten. Eén kogel mist maar net. Politieagent met het machinegeweer achter de bloembak.

[00:17:56]

De directeur van de bank maakt zich zorgen over twee medewerkers die worden vastgehouden. Eén heeft er hartritmestoornissen en een zwangere vrouw thuis en de ander is een zeer gevoelige vrouw die er snel nerveus raakt. Het duurt volgens hem allemaal te lang. Hij liegt de media in en creëert zo ongewild een mediahype die later fataal zal uitpakken. Het telefoonnummer 0 2 0 4, 3 2, 4 0, 9 2, waarop de bank bereikbaar is, gaat rond onder journalisten. Vanuit het hele land bellen journalisten naar de bank voor exclusieve interviews met de gijzelnemers.

[00:18:38]

Eén van de gijzelnemers vertelt aan de pers dat ze 300.000 mark, de sleutel van de kluis en een BMW 735 wilden.

[00:19:02]

Kijk maar eens, vragen wij café caféhouder Etwas Monumentenwet KNKV Treveri. Neko. Wat zijn. Ook werden we dat maar zoeken. Kurt. Bakkerij Café. Roel labeur achter in een klein bakkerij in Zelm. Ik heb net genoeg kleingeld voor één kopje thee. Grol komt aan bij Horst Timman. Prima, dat is goed.

[00:19:58]

Hallo, hoe word ik?

[00:20:08]

We zijn bij de familie Timman.

[00:20:12]

In het kleine dorpje Zelm is een fervent Swazi Thousand Simonsstraat zich euh. Daar waren heel veel winkels inderdaad naar aan. Zij woonden veel meer mensen dan we dachten. Het is echt uhm ja, een bungalow. Euh, denken uit de jaren 70. Veel houtwerk, gepleisterde muren.

[00:20:33]

Uhm, ook kunnen ze zich nooit wassen van diesen TACA dan wie daar aangevangen had. Winged Tomato arbeidskaarten. Aankoopdienst. Dat werd amarantenfamilie Klunen leunen zwaar. Neem aan.

[00:20:44]

Borst begint te vertellen over zijn werk als teamleider van de afdeling politie onderhandelaars. Want dertig jaar geleden was mijn dienst net begonnen toen we een oproep kregen om onmiddellijk naar Clabecq te komen. Ik kreeg te horen dat daar een mislukte bankoverval had plaatsgevonden, waarbij meerdere mensen in gijzeling waren genomen. Een. Bank Group Keep me haben. Ik ben toen extra klapke van onderen.

[00:21:08]

Toen ik aankwam was er al een speciale ruimte voor de actie ingericht. U. Hiervandaan konden we de contacten met de bank leggen in contact te treden. Het traditionele Junes klaar dat uit de gesprekken die team opving, werd al vrij snel duidelijk dat de gijzeling niet gepland was. Dercon. Mede daardoor had ik het gevoel dat het team het vertrouwen van de daders wel kon winnen. Ik dacht dat ze wel te beïnvloeden waren. Zodra ze hun vertrouwen hadden gewonnen met om het vertrouwen van de daders te winnen, zetten eerst een collega in ditzelfde dialect beheersten.

[00:21:40]

Als de daders lagen plat kole plots Duits.

[00:21:44]

Die Theetaert wijnflessen, de patiënt niets werden in het zwart ging zitten. Hoe het is gewoon aangenaam.

[00:21:50]

We hadden door dat we het rustig moesten aanpakken. Natuurlijk hebben we die middag ook overwogen om de bank te bestormen, maar het risico was te groot waarachter ze in staat om de gijzelaars te vermoorden. Hoe worden ze ook dingen zeggen als ik schijt op mijn leven? Ik schiet over mijn leven en ik pis op het graf van mijn moeder. Of dat gaat mij nou moet daarbij die spitsen.

[00:22:16]

Het wordt langzaam duidelijk met wie de agenten te maken hebben. De overval lijkt het werk van de 31 jarige Hans-Jürgen rustiger. Sinds zijn veertiende heeft hij vaak vastgezeten, vooral vanwege inbraken en diefstal. Hij verdween twee jaar voor de overval tijdens zijn detentie verlof. Hij dook toen onder bij zijn zus Renate. Hans-Jürgen en Renate groeide met nog drie kinderen op in een achterstand gezin. Er was veel huiselijk geweld. Als vader zijn zoon Hans Jürgen die sloeg, keek moeder lijdzaam toe.

[00:22:51]

Als Hans-Jürgen rustig na zijn ontsnapping in augustus 1986 bij zijn zus intrekt, gedraagt hij zich als de perfecte huisman. Hij poetst veel, maar blijft uit de buurt van de ramen omdat hij bang is om gezien te worden. Een halfjaar na zijn ontsnapping krijgt de politie een melding van zijn ex-vrouw. Hij heeft met geweld haar huis proberen binnen te dringen, maar als de politie aankomt bij het huis tegenover het filiaal van de Deutsche Bank is de Brüsseler al verdwenen. Als Rust nog een knie operatie moet ondergaan, laat hij zich onder zijn echte naam opnemen in het ziekenhuis van Clabecq.

[00:23:28]

De rekening van vier 10.000 mark stuurt hij door naar het huis van bewaring. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis gaat Rusnok opnieuw naar het huis van zijn ex-vrouw en haar vriend en bedreigt de twee met een pistool. Zijn ex-vrouw is daarna zo boos dat ze de politie tipte. Dat rust is ingetrokken bij zijn vriendin Marion Lepicier. De politie plant een inval voor 16 augustus 1988, één dag te laat om. Die dinsdag is de dag van de overval.

[00:24:14]

Horst vertelt dat in de middag besloten werd om aan de eisen van de daders tegemoet te komen. Daar is natuurlijk.

[00:24:20]

Koen De Graeve is een vluchtauto die worden geprepareerd met verborgen microfoons, zodat ze de gesprekken in de auto konden afluisteren. Waren ze er vrij zeker van dat de daders hun slachtoffers snel zouden vrijlaten. Hoss vertelt nooit hebben verwacht dat de situatie vervolgens zo zou escaleren. Dat er na de gijzeling zoveel kritiek op de politie is gekomen, vindt Horst niet terecht. Nee, er is goed gehandeld. Maar, zo zegt hij. We hadden de media nooit vrij spel mogen geven.

[00:24:48]

Kom je dit nooit hoe een nicht overkomt? Bent u dan af?

[00:24:51]

Alex lijkt op het bureau. Is nog vaak nagepraat over de gijzeling. B-kantje collega collega's spraken me ook aan op het handelen van Team Dynabyte. Ik ben er blij mee dat er zoveel over gesproken werd. Hierdoor konden wij beter verwerken.

[00:25:05]

Het was namelijk erg traumatisch bendgate zijn traumatische sleepnet vergeten. Derde Abbaye waar en in die tijd was nazorg nog niet zo vanzelfsprekend, maar dat is na Glasbak welgekomen.

[00:25:15]

Het WADA met nog niet organiseert Baru Wahabitische Drin als ik hem nogmaals vragen naar wie de schuld heeft.

[00:25:22]

Volgens hem legt Horst een boek op Tafeldame, een boek zien te danken.

[00:25:27]

Dat is zijn biografie. Hierin heeft hij een hoofdstuk aan de gijzeling gewijd. Het is niet de enige gijzeling in het boek, maar wel een unieke digitale naam is dat niet.

[00:25:37]

Ina.

[00:25:38]

Hij is uniek omdat de situatie van stabiel naar mobiel ging. Het begon in de bank en vervolgens zijn ze rond gaan trekken. Hierdoor ontstond steeds een nieuwe situatie, waarbij wij onze strategie steeds moesten aanpassen. Vanuit een helikopter zag hij hoe auto's met daarin journalisten vlak achter ambulances aanrijden, zodat ze door de politie versperringen konden komen.

[00:25:59]

Door die politieagenten een mobiele app Spronk aan die Hajji naar aangevaren met blauw licht Martensson. Dat mag Schlieffen Kolín niet meer of we praten nog even verder over de schuldvraag.

[00:26:10]

Maar een echt antwoord heeft hij niet. Wie? Ercan, geweldig heeft hij mij zijn biografie mee indekking, zodat ik het later op mijn gemak nog eens na kan lezen.

[00:26:17]

Ik besluit afscheid te nemen van Horst Duitssprekende en andere wider in het Zukunft.

[00:26:22]

Maar dank voor die Ümit daarbij van Luik Weegbruggen. Internationale gasten hebben achtergelaten 500 mensen, in ons land wonen 25.000. Rosner pleegde een overval samen met een oude vriend, Dieter Lugovski, met wie hij ook wel eens heeft ingebroken. Lugovski stottert, is een alcoholist en is verslaafd aan tabletten. Hun achtergrond is vergelijkbaar. Ook de gorski groeit op in een achterstand gezin. Hij leerde lezen en schrijven in de jeugdgevangenis. Behalve Russinnen heeft hij geen vrienden. Zelfs geen goede kennissen en zeker geen relatie.

[00:27:20]

De overvallers handelen uit geldgebrek. Ze hebben zelfs geen geld meer voor bier. Het is de bedoeling dat de een snelle klus wordt.

[00:27:27]

De bank in geld pakken en de bank weer uit op een gestolen motor. Vermomd met masker en motorhelm rijden ze naar de bank. Onder hun blauwe overalls dragen ze in de tailleband zware wapens. Rustig heeft een pistool, de Gorski, een trommel vol voor de laatste bocht Valles. Ze staan op, rennen de bank binnen en overmeesteren een bankbediende. Een 24 jarige klant adviseur probeert nog te vluchten. Maar wordt ook overmeesterd op een moment dat ze de politie buiten zien staan.

[00:28:04]

Dringt het tot ze door dat ze als ratten in de val zitten. Ze kunnen niet meer vluchten, maar willen ook niet opgeven. Dit is een gijzeling nu Houtrust rust nog tegen de bange bankmedewerkers, Rustigere Lugovski verschanste zich met de bankmedewerkers in de kluis ruimte. Jullie hebben die mop geïnterviewd. Ik heb hier voor jou gekregen. Waar is de oplage van 20:20 verspreid, waarvan de gebouwen nog 19 zijn? De passages die over Nederland gaan zijn met de hand aangewezen en uitgebreid toegelicht.

[00:28:54]

En jij attendeerde? Ben je erop dat hij in de slippers liep met blote voeten en dat zijn teennagels niet goed verzorgd waren? Die geval? Ja, je kunt niet alles hebben, maar ik vond hem op zich best vriendelijk. Blijf ik toch zeggen. Maar hij zit. Hij zit heel erg vast in het protocol wat ze gevolgd hebben om zo iemand ook onvriendelijk zijn. Nee, maar gewoon. Je hebt het toch over iets waarbij je. Wat er misschien een paar foutjes gemaakt zijn, maar hij heeft het ons uitgelegd hoe het allemaal zat en kun je het in twee zinnen herhalen in twee zinnen.

[00:29:29]

Ja, ze konden niet. Euh. Ze konden niet. Euh. Die gijzeling tot een einde brengen in die bank. Dan waren alle gijzelaars afgeknald. Dat is de oorzaak. En toen hebben ze ons laten gaan. Had ie spijt van vorm van berouw, komt ie van zichzelf zeggen van God? Vorige keer kon u dat niet. Dan vraag ik hem nog maar even. Ik heb destijds wel een grote erfelijke macht. Nee, want ze hebben voor het boekje gehandeld.

[00:29:57]

En wat krijg je te eten daar? Een vrouw die koekjes en koffie, kopjes koffie, koffie die euh lauwe sloot. Jij kijkt nieuwe economie, oude economie aan de horizon, molens en rook in de schoorstenen. Hoe weet je dat er bruinkool is? Dat is allemaal in de oude industrie, maar dat zal wel gewoon kolen en kolen gebied zijn. Ja, Roergebied lijkt me gewoon cool. Ik bid. Roergebied is drukbezet. Dat de Fransen toen 23, toen die herstelbetalingen niet betaald werden.

[00:30:26]

En ik heb koorts. Ja, ik feitjes geschiedenislessen er doorheen gooien. Ja, doe maar bankkluizen. Dan moet de rolverdeling zijn. Ik. Ik moet heel erg wennen aan de rolverdeling. Dat dat twee keer. De één is zwak, ziek en misselijk en er staat meteen een klein legertje op die het meteen helemaal in de hand. Nee, zo gaat het wel. Zo gaat het altijd door de hele geschiedenis. Nou, wat een troosteloze bende zeg.

[00:30:56]

Ik heb de bakkerij zelf gezien. De vorige keer dat we hier waren was het was het gewoon zo, maar was gewoon te. En toen was het al niet vrolijk. Ik denk dat je hier gewoon als je de zon gaat liggen, dat je uitslag krijgt. Denk ook. Het is zeven uur na de gijzeling. De politiebesluit om de eisen van de gijzelnemers in te willigen om het leven van de bank gijzelaars te redden als afgesproken levert een agent in zwembroek het geld 300.000 mark af bij de ingang van het bankgebouw.

[00:31:33]

Onder schot gehouden door de daders en met een electriciteits snoer om zijn hals, kruipt de bankbediende op handen en voeten naar de deur en trekt de drie plastic zakken naar binnen. Miljoenen televisiekijkers kijken live mee met de kluis. Sleutel open de Rus die Sikorski de kluis. Zich grissen het aanwezige papier geld bij elkaar omdat ze van plan zijn naar het buitenland te vluchten. Prop rustig zo veel mogelijk dollars, guldens, Zwitserse franken, Franse francs in zijn zakken. Het geld van de snackbar eigenaren laat hij liggen.

[00:32:07]

Met het geld van dit arme varken, zoals Brussel het noemt, wil hij zichzelf niet verrijken. Eén eis van de gijzelaars kan niet worden ingewilligd. Onderhandelaars van de politie verzekeren de Russen er dat het vanwege drukte in vakantietijd niet mogelijk is om zo snel aan een BMW 725 te komen. In plaats daarvan krijgen ze een veel langzamere Audi 100. Die auto is uitgerust met verborgen microfoons en een bel zender en is met behulp van een afstandsbediening op afstand uit te schakelen.

[00:32:41]

Om 21 uur, zevenenveertig, bijna veertien uur na het begin van de bank gijzeling, verlaten gerust negen Bukowski. Samen met twee gijzelaars de bank aangelijnd met hun handen en voeten samengebonden, worden de gijzelaars de bank uit geleid. Eerst rustig met bankbediende Reinhold Alles, vervolgens Lugovski met Andrea Blekker. Hij houdt zijn wapen in haar nek.

[00:33:05]

Onder het geflitst voor persfotografen en voor draaiende televisiecamera's rijdt de vluchtauto weg van winkelcentrum Greenport Noord. Rusnak zit achter het stuur. Lugovski zit tussen de twee gijzelaars in op de achterbank. Lugovski probeert de gijzelaars gerust te stellen. Binnen een paar uur later weer vrij, maar dit verloopt net wat anders.

[00:33:33]

Dit is de gijzeling van Clabecq, het verhaal van een Duitse bank, gijzeling door mij. Marcel van Roosmalen en Roel Grootse, een podcast voor BNN-VARA en Peyo. Radio 1.

[00:33:46]

In de volgende aflevering van De gijzeling van Clabecq gaf Dantès had een Miao over de gevaren van dit alles na dat Javaan. Hij had toch netjes had aan rubberen pannenkoeken.

[00:34:03]

Prima, ik ben ook tegen vet, maar dit is wel een zeepbel leren op dat stukje appel die erin verwerkt zit daar met een griep kop Zittaart te snijden. Ik ben best fier terug. Wat jij ongeveer thuis. Smaakt het best wat je helemaal terug in de jaren tachtig. Welke je ziet? Ik ga op in het onderwerp. Mijn naam is anders van de serie OnePlus en dit is mijn podcast waarin ik met schrijvers Hanna Bervoets, Ester Duijker, Gijs Vanderzande, Nina Polak en Piet U praat over liefde.

[00:34:47]

Ik dacht dat Broken Hart doorboorde bij lichte identiteit. Welke keuzes gemaakt? En dat over mijn eigen hart en over volwassen worden. Ik ben nu 33 en al die dingen die net doen heb ik niet. Ik heb geen koophuis. Ik heb geen vaste baan, ik heb geen vaste partner. Dus al is de vraag wat is volwassenheid dan wel? Vanaf 24 maart verschijnt er elke week een aflevering in je favoriete podcast app of op de website van BNN-VARA en NPO Radio 1.

[00:35:16]

Ook doei of hoopt dat je gaat luisteren op die.