Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:12]

Het is 14 uur nadat de gijzeling in de bank is begonnen. Rustig en Gorski zitten in de witte, Audi rust nog achter het stuur. Hij draagt een wit mouwloos T-shirt, waardoor zijn getatoeëerde handen en armen zichtbaar zijn. Zijn donkere haren kleeft door het zweet op zijn licht kalende hoofd. Met zijn handen strijkt hij door zijn dikke baard en snor. Lugovski zit op de achterbank tussen de twee gijzelaars in. Hij draagt een geruit rood overhemd en een lichtblauwe spijkerbroek.

[00:00:42]

Aan zijn riem hangt een bruine pistool houder. Ze beginnen aan een vreemde trip in de door de politie geregelde witte Audi. Ze zijn door de voorraad slaap tabletten van het middel Vez Barracks heen en ook het bier is inmiddels op. Ze doen tankstations en apothekers aan. Overal waar ze komen, laden ze duidelijk merken dat zij de bankovervallers uit Clabecq zijn.

[00:01:17]

Goeiemorgen gevoel je matig kan, je kan geen ander woord vinden dan matig je nog slapen vannacht.

[00:01:25]

Ik heb gemeld dat ik heb gewacht. Het was verschrikkelijk. Ik kan niets anders voor mij.

[00:01:31]

Ik wil ook wel graag fietsen voor deze dagen. Ik ben de afgelopen jaren niet zo ziek geweest als nu.

[00:01:38]

Nog nooit wilde een mens ook het gevoel dat vannacht in hotel weten dat hier Walldorf of met dunne kleedjes, dekbedden die allemaal op elkaar gestapeld.

[00:01:58]

Je moet er wel ondergaan. Ik lag er ook onder voor mij ook niet beviel is hier helemaal niemand. Is s nachts behalve camera's wordt bewaakt door camera's in het hotel.

[00:02:10]

Overal fluisteren hier ook uit de kindvriendelijkheid zowel.

[00:02:29]

Dit is de gijzeling van Glabbeek, een podcast van mij. Marcel van Roosmalen en mijn jeugdvriend Roel. Grootse geschiedenis docent, een podcast voor BNN, VARA en NPO Radio 1. In deze podcast duiken we in een bank gijzeling in Duitsland in 1988. Deze gijzeling zal later door journalisten worden gezien als een gitzwarte bladzijde. Maar wat is hier gebeurd? En hebben we daar iets van geleerd? Samen met Hoe maak je kunt een roadtrip door Duitsland om te spreken met betrokkenen en te zoeken naar antwoorden op onze vragen.

[00:03:04]

Dit is aflevering 2 Het grote ontbijt. Het is woensdagochtend halfnegen, we verlaten ons hotel en vervolgens een roadtrip richting Aken. Na het verlaten van de bank rust in een lugovski richting deze Duitse stad gereden. Ons doel van vandaag is om erachter te komen wat voor types Kushner en Boekovski zijn en wat hun beweegreden wagen kijken.

[00:03:36]

Kom wordt hier nog vereerd. Waarom je op het huisje. Ik denk niet dat de Gorski in die andere gewesten. Die hadden daar geen oog voor. De Kortekeer keren IQ van 79. Dan heb je nergens. Ook hoeveel is dat dan? Ben je dan Henk Bres? Of ben je dat je eigenlijk bijna tegen zwakbegaafd aan? En wat voor types waren de gijzelaars? Volstrekt gajes. Uhm, wat versta jij onder Vostert?

[00:04:08]

Kijk nu, nu is iedereen getatoeëerd. Zeg maar dat een mode uiting in die jaren dertig jaar geleden. Als je je halve lijf of je hele lijf zeker op zichtbare plaatsen onder de tatoeages zet, dan. Dan hou je niet zo rekening met de arbeidsmarkt. Je bent dan eigenlijk aan de onderkant van de samenleving uitgekomen. Nog steeds wel, slobbe je kleren zweterig. Iemand die hebben ontdekt dat de wereld is. Nu, dat is toch ook niet? Ja, alhoewel.

[00:04:38]

Je kunt ook maar anders dan vroeger hier kijk ik medewerkers door. Zie je dat bij werken. Schacht hier op rechts je ze hebben. De dorp die eerder. Dat herinner ik me serieus.

[00:04:49]

Serieus, wat is dit allemaal lelijker meer dan ik merk.

[00:04:57]

En zeggen ze even wat je ziet? Ja, gewoon afgebladderde Roergebied.

[00:05:03]

Oud industriegebied, echt super naargeestig. Ja kijk, als je hier opgroeit dan heb je daar. Krijg je wel zin om een bank te overvallen.

[00:05:10]

Lopen ook, want hij wilde die bank overvallen omdat ze gewoon totaal niks voor mekaar kregen bij het arbeidsbureau, bij het arbeidsbureau. Ze wilden met en met de opbrengst van de buit wilden ze een schroothandel beginnen. Maar het was ook zo, maar je moet ook even terugdenken aan die tijd. Het was ook wel een tijd van nul perspectief in de jaren tachtig en negentig. Begin jaren negentig. Wij hadden toch ook. Toen wij gingen studeren was toch zo duidelijk dat we werkloos zouden worden?

[00:05:39]

Ja klopt was het daar was. Dat was ook de tijd. Maar we liepen allemaal met zwarte kleren aan en er was niemand die ook maar de illusie had dat ie een baan zou krijgen. De dag begon al iets te kantelen. Echt dat hele yuppie gedoe. Daarom is het ook precies in die tijd gebeurd je van als je een economische verandering hebt krijg je ook een culturele verandering. Of die gaat, die gaat gewoon hand in hand. Die cultuur verandert dat.

[00:06:02]

Dat dat vooropstellen van het euh van het eigen ik. Een beetje dat nog 6mei wat, wat wat tegenwoordig nog veel meer speelt. Van Assche Als het niet in beeld is, bestaat het niet. En zonder dat de mensen in de gaten hebben, gaan ze zich daarop richten. Was gewoon behoefte aan entertainment en criminelen zijn gewoon heel makkelijk te klemmen zeg maar. Dat is gewoon het beste. Entertainment is toch ook zo? En kijk hoe Peter R. De Vries groot is.

[00:06:31]

Precies daar kijken we toch ook op neer of niet al? Je moet er gewoon van uitgaan. En dat is alles wat waar dit eigenlijk over gaat. Alles is entertainment geworden en dat zie je daar ook gebeuren. En nu is het. Is dat nog veel meer? Alles wat wij hier nu doen is wat wij doen. Dat is ook een bepaald. Is ook natuurlijk een bepaald niet. Dit omdat je dit.

[00:06:54]

Ik zie jou nog een keer in de touringcar. Bussen doen gewoon geschiedenis. Docent op is docent. Gewoon lekker vertellen. In een drieëneenhalf kamer appartement in de wijk Rindt voor het noord volgt een vrouw van middelbare leeftijd. Het nieuws rondom de gijzeling. Dank u Baffi met Keizer politieagent Dirk Van Laethem Pyck in Ath.

[00:07:29]

Het is Marion Lepicier. De vriendin van Hans-Jürgen Rusnok, die sinds een jaar woont, rust nog bij haar en haar dochter Nicolien in. Ze heeft een turbulent leven achter de rug. Met Rusnak denkt ze eindelijk de stoere vent te hebben gevonden op wie ze kan vertrouwen. Ze weet dat hij door de politie wordt gezocht. In de kinderkamer bouwde Rusnok een dubbele wand om te kunnen schuilen bij een politie inval. Om één uur s nachts biedt Rust nu haar op Marion stap bij hem en Lugovski in de vluchtauto.

[00:08:15]

Waar komt de interesse van mensen in Linde vandaan? De vraag komt is van alle tijden, maar wat is er nou zo interessant om? Er is natuurlijk ook een vraag vanuit het publiek. Wij willen in een bus een linde zien. Wat maakt het dat je dat zo vraagt weet ik niet. Kijken b. In het begin gedroegen ze zich ook een beetje als van die Robin Hood achtige figuren. Ze deelden wat geld uit, links en rechts cigarette ze. Ze waren vriendjes met die met de journalisten.

[00:08:43]

Kijk, de eerste achtenveertig uur, zeg maar. Euh, zijn er geen doden? Ja, precies is het. Het waren ook het soort Robin Hood achtige types. Maar hoe liep het dan af? Hoe veranderde de houding van de journaliste na de eerste executie? Nee, die is eigenlijk niet veranderd, want dat maakt natuurlijk. Dan heb je wel door van hebben jullie met echte gekken te maken? Nee, nee. Als je kijkt naar Keulen de dag daarna, dan staan ze zondag veel dichter bovenop.

[00:09:10]

En ook het publiek is is gewoon heel woonerven. Niet echt is net of de film is zij ook mensen? Het lijkt naar de film.

[00:09:22]

Vandaar dat ik dat ook zeg het is gewoon entertainment, wat je wel. We komen aan bij een politiebureau in Hakeem. Het was anderhalf uur rijden vanaf Klabbeek. We hebben hier een afspraak met weer naar die Koet, vroeger eigenaar van café Dik Hout. De overvallers hebben de eerste ochtend bij hem gegeten. Roel heeft de afspraak gemaakt en brengt ons naar de politie kantine.

[00:09:54]

Ja hoor, maar ze moeten door.

[00:10:01]

Nou heb ik al griep en daar hebben ze een bewerkelijk bij. De meest desolate kantine gebracht die er bestaat waarschijnlijk de politie kantine. Een systeem plafond overal tl buizen, plastic plante, houten schotjes. Mensen die ongelooflijk veel eten voor weinig geld op hun bord scheppen allemaal frikandellen eten, geruite stukken fruit, middageten. Ik heb een soort appel pannenkoek, maar hij voelt echt kostbaar. Twee uur als een spons. Het is gewoon terug in de tijd. Dit is gewoon Limburg.

[00:10:38]

Midden jaren 70 kwamen vlak na de geboorte van zijn moeder. Echt nooit gekookt hoor. Dat durfde ze niet. Dan was het echt. Euh. Mijn vader had weinig gezag, maar ik denk dat ie dan wel had ingegrepen als gewoon van dat dit soort te eten kun je ook nog in.

[00:10:56]

Ga ik voor mijn ouders nog eten van die truck stops truck stops langs de Rijksweg?

[00:11:01]

Ja, dat is heel slecht in Limburg. Wat wel lief is, zijn de gordijntjes waarin de koffiekopjes zijn verwerkt. Het is heel bijzonder. Echt heel bijzonder. Nou, op wie wachten we hier? Mag ik het?

[00:11:11]

Vragen Werner Dik hoed van het oude café Dik Hoed in haken. En dat was op deze plek. Neede in de stad zelf.

[00:11:20]

Misschien kunnen er nog een verbod op. Wilde die hier afspreken? Geen idee. Ja, Paul is een politiezaken wezen. Ze zitten in de politie. Kantine zit graag in politie kantine, zo is het idee.

[00:11:30]

Dus ik weet ook niet hoe dit eruitziet. Ze moeten eigenlijk en even een plaatje googlen.

[00:11:34]

Maar iedereen boven de 80 is verdacht. Goed, voorlopig zitten wij hier in een echt desolate kantine. Wanneer heb jij voor de laatste? Is zo'n kantine gegeten? Je zit in het onderwijs, dus het kan vorige week geweest zijn. Nee joh, we hebben geen kantine zoals dit. Hebben jullie geen kantine? De leerlingen hebben een aula, maar het personeel heeft gewoon een of andere docenten ruimte. Nou, daar krijg je een warm eten. Dat was vroeger al 70, werd voor docenten de tafel gedekt en je had vaste zitplaatsen.

[00:12:05]

Lekker even de microfoon weg gaan ze.

[00:12:07]

Boekelo Hoe die man eruit zit? Bij het onbewaakte benzinestation kreunen gauw stappende overvallers uit. Het gastenverblijf is rond half vier bijna verlaten. Ze willen zichzelf graag op de voorpagina's van de kranten zien bij een kopje koffie en broodjes. Bekijk eens de eerste exemplaren van Beeld, die dan net is bezorgd. Rustig vermoed dat de man die op een fruitautomaat speelt een agent is, maar dat vermoeden klopt niet. Het is een vrachtwagenchauffeur. Even verderop zitten wel twee agenten. Ze doen zich voor als een verliefd koppel.

[00:12:48]

Om één minuut over vier meldde de politie spionnen dat Rusnok en Marion Supplier naar de toiletten zijn gegaan. Lugovski zit vijf minuten alleen aan tafel met Plecker en alles. Het overleg over al dan niet ingrijpen duurt te lang. Rustig en lieg voegen zich nog voordat de politie in kan grijpen. Wie erbij toe Gorski naar groene gouw, gaat de reis verder. Het is de ochtend van woensdag 17 augustus 1988 als rush naar de auto om zeven minuten voor halfnegen voor café Teakhout in het centrum van Hagen parkeert.

[00:13:33]

Dan kan er weer worden gezet met zijn jas nog aan, toont Dick houdt ons vol trots oude foto's van zijn café restaurant Cioni. Het heeft iets weg van een Chinees restaurant met veel porselein.

[00:13:46]

Werner trekt zijn jas uit en vertelt over die dag in dag uit voor een broodje gratis. Het was warm tegen de dertig graden. Ik had net de deuren geopend en de bloemen buiten water gegeven. Toen er vijf mensen binnenkwamen.

[00:13:59]

Ze gingen een nachtje bij het raam zetten, want dit geen dada's hier. Ja hoor. Dat bericht legergeneraal Chatterjee. Ouders en ouderen.

[00:14:08]

Ik bracht hen de menukaart en Rusnak bestelde voor iedereen het grote ontbijt. Ik herinner mij dat één man een gijzelaar niet wilde eten. Rusland pikte dat niet en sloeg hem met de menukaart voor zijn hoofd.

[00:14:19]

Klapstraat in parmantige. Ik dacht daar goed voor. Is het al wat tussen en Marie-Catherine? Ik had al die tijd geen idee wie het waren. Ze waren volledig op hun gemak, dus ik had ook geen vermoeden. Na anderhalf uur zijn ze weggegaan en blowing aan hardloopschoenen.

[00:14:32]

Dat imago drinkebroers.

[00:14:34]

Toen ze weg waren, kwamen er zo'n twintig verslaggevers binnen met allerlei vragen.

[00:14:38]

Kom buiten, want de reporter RAI Presse Amerika. Waar hebben ze gezeten? Ik dacht toen bij mezelf zijn jullie bezopen? Wie heeft waar gezeten?

[00:14:47]

Die kruiselings de aparte uitblinkster.

[00:14:56]

Reznor en zijn vriendin Marion en Du Gorski nemen de tijd voor een ontbijt bij café Discount. Op tafel ligt een pistool voor het geval dat de politie durft uit angst voor het leven van de gijzelaars niet in te grijpen. Ze hopen nog altijd dat de daders de gijzelaars snel zullen vrijlaten. Een steeds groter wordende groep journalisten jaagt op de gijzelnemers. Ze ruiken een smeuïg verhaal. KAPRIJKE Volgens Bernard Dikhuiden was de politie nergens te bekennen aan alle al angst. Ik denk dat ze bang waren.

[00:15:41]

Ze stonden op veilige afstand toe te kijken. De politie dacht vast dat ze wel uit zichzelf zouden geven, want de daders waren niet zo snugger.

[00:15:49]

Ik heb die dag helemaal geen politie gezien. Pas na veertien dagen zijn ze langsgekomen.

[00:15:55]

Euh, bij de politiecamera, maar bij de kamer eerst naar verdwijnt daar veel extra's.

[00:16:01]

Heeft meer aan hen niet overgehouden aan het bezoek van de criminelen die eerder. Ze hebben maar één mark dertig fooi achtergelaten of de serveerster moet wat achterover hebben gedrukt.

[00:16:12]

Je hebt jouw geloof niet waar je woont. Of we niet denken dat dat ook Humphry als de jaren is de.

[00:16:19]

Al met al meer dan blij dat het allemaal goed is afgelopen. Mijn zoons en ik dachten er ook nog wel eens aan dat dit ook echt een mis had kunnen gaan.

[00:16:29]

Want dat interview gaat nog even door. Afrondingen vertellen over een gebeurtenis lang geleden waarvan die toen niet wist wat er gebeurde. Beroemde gebeurtenis was een bekende gebeurtenis. Maar het heeft pas achteraf een enorme indruk gemaakt. Het begint nu over Rudi Carrell met hem.

[00:16:54]

Ik loop langzaam weg langs de sigarettenautomaat en daar zijn we dan. En we vertrekken weer. OK. Nou, dat was een leerzame gebeurtenis. Massaal en we moeten proberen sneller tot een afronding.

[00:17:12]

Ja, dat is niet mijn sterkste kant een kant te komen. Maar deze man liet zich ook niet zo heel snel afremmen. Hij had nog wel wat te vertellen over een gebeurtenis, zeker al wel van die zich toen Waals helemaal niks herinnerde als iets speciaals. Maar achteraf was het iedere keer heel bijzonder.

[00:17:28]

Ik denk dat het inderdaad wel zin had in een verzetje.

[00:17:32]

Liefst had ie nog zo'n rubberen pannenkoek naar binnen hadden gelopen. Maar mooi niet eerlijk zijn.

[00:17:37]

Zo maakt dit dat die firma van hun niet zoveel tweehonderdduizend maaltijden per dag heeft. Multimiljonair? Zou je denken. Je nou 200 duizend maaltijden per dag bij multimiljonair?

[00:17:47]

Ja denken naaldhak.

[00:17:51]

We hebben de auto. Captur Captur. Rust du gorski rijden nog altijd rond in de witte Audi die ze bij het verlaten van de bank hebben gekregen. De gesprekken die ze voeren worden afgeluisterd. Laten we naar Bremen gaan, wordt er gezegd. Uit de gesprekken blijkt dat de daders hyper zijn. Ze draaien 24 uur op een cocktail van pillen en bier. En bedankt. En wat waren precies de karaktertrekken die je terugzag? Het oeverloze Accom Hopman. Ik moet dat hele weer aan het Dick het verhaal even samenvatten geloven.

[00:18:48]

Dat is heel kort samen te vatten hoor, na wat Dick Hoet heeft helemaal niets meegemaakt, behalve dan dat hij een ras tetten heeft. Nee, wollige Ombelet hebben gegeten. Ja, eigenlijk, dat wel. Ja, en niet alleen gezien. Nee, dat was bij de vorige gegeven. Dat waren eerder die ene Mark 30 voor wat behoorlijk karig was. Goed begrepen ook.

[00:19:10]

Wat doet hij heeft zoals restaurants nagelaten. Hij serveert daar wat waar we 200 duizend maaltijden per dag en in de hele regio. Prima. Ik ben ook tegen vet, maar dit is wel een zeepbel. Lieren op stukken appel die erin verwerkt. Ik zit daar met een griep kop. Ik zit daar te snijden. Ik ben best fier terug. Dan wat jij ongeveer, maar die smaakt iets wat je helemaal terug in de jaren 80 ziet.

[00:19:39]

Ik ga op in het onderwerp en laat me heel even samenvatten dan ook maar samen naar die lui kwamen om wat ze geweest zijn. Acht uur binnen en dat was eigenlijk niet zo. Heel veel aan de hand stonden gelijk door naar een of andere nis.

[00:19:54]

Vijf gingen gewoon zitten zitten en bestelde eindelijk het grootste ontbijt wat er zich niet apart gedroeg. Ze bestelden gewoon de grootste. Inderdaad, niks raars eigenlijk aan de hand, maar je kunt er uren over praten, erover praten.

[00:20:10]

Eigenlijk is er helemaal niet zoveel gebeurd, ze hebben gewoon wat gegeten. Drie daarvan zagen er inderdaad wat. Euh, wat wordt gajes achtig uit? Twee waren heel netjes gekleed en de politie was in geen velden of wegen te bekennen. Toen waren ze weg. Die bedoel ik ja, want dit is dezelfde samenvatting als ik gaf. Alleen die tijd scheelt niet ongeveer vijf minuten. Nou ga jij dan verder? Het is wel samengevat wat, want toen de olifant het verhaaltje uitblies stapte mijn auto weg.

[00:20:41]

Nee, maar er was iemand de jas vergeten. Dus ben ik even terug naar binnen geweest. Dat vertelde die nog maar te letten. Jij niet op? Nee, toen was ik er ver weg. Dus er is ook iemand alleen even de jas terughalen en toen ze uiteindelijk weg waren 20 minuten later. Toen stonden het hele journalisten korps naar binnen. Op Bolletje verkocht. Zo zat meneer wel in mekaar. Zit inderdaad maaltijden. Maar als wij daar bij waren blijven zitten, dan hadden we er nu nog gezeten.

[00:21:06]

Ja, jij was blijkbaar al zo ver dat jij zei jij zou heel het interview. Hij wil ons de plek van de gast te laten zien. Ik dacht dat dacht echt daar behoefte aan hadden. Totáál die nou eindelijk helder. Ja sorry, hoor ik enthousiast werd. Ja, je zit. Je hebt te maken met iemand met griep en griep en die laat dat ook merken. Ja, want wat zou jij doen als je bij was? Dit zeiden echt in stilte te ondergaan.

[00:21:34]

Dit zijn echt de zwaarste uren uit mijn hele leven. Nou, dan maak je borst maar nat. De politie van Bremen, de stad waarnaar de daders op weg zijn, is slecht voorbereid. De fax met melding over het verloop van de gijzeling wordt urenlang genegeerd. Rustig. De Gorski luisteren naar de radio en denken dat de politie het spoor kwijt is. Marion Supplier, die de Hanzestad kent, is achter het stuur gaan zitten en rijdt richting Bremen Noord.

[00:22:11]

Rust nu in de Gorski. Lachen om de naam van een wijk waar ze stoppen, vegen zak. Rosner en Marion zijn toe aan een pauze. Ze besluiten Bukowski en de twee gijzelaars achter te laten en lopen de wijk in. Ze gaan op zoek naar nieuwe kleding.

[00:22:35]

Hoe kwam je eigenlijk op? Dat is op zich nog wel een grappig verhaal. Die beide wapens zijn geleverd door iemand uit Lafbek. En toen later hadden ze die Audi van de politie gekregen. Toch is de Klapwijk heen terwijl ze een andere auto hebben omdat ze dachten. Die auto is euh. Die is geprepareerd. Dus hij stormde een of andere limbisch tourbus, ons een friettent binnen en mocht starheid. Waarom vraag ik me niet. Want niemand regen zeg ik wilde Mercedes die buiten staat.

[00:23:02]

Niemand reageerde en hij slaat op de toog met dat geweer. Met de gevolgen van verdommen. Van wie is wie is die auto? Dat moment gaat de gevolgen af en die scheert. Die kogel scheert een paar centimeter over het hoofd van iemand. Wat blijkt? Dat is diegene die de wapens geleverd had. Dat is echt heel grappig. Die staat toevallig in die auto die in die in die imbeciel toe bezat, die toevallig aan de toog dus achteraan woont.

[00:23:27]

Achteraf zegt ie was ik dus eigenlijk wel even mijn eigen wapens bijna neergeschoten.

[00:23:35]

WK zak ligt op zo'n drie uur rijden van Haren. Het ligt in het stadsdeel van Bremen. Hier woont Sabina Weingarten.

[00:23:45]

Destijds was zij eigenaresse van een kledingwinkel waar de daders een nieuwe garderobe kochten. Roel heeft deze afspraak gemaakt, maar vergat erbij te vertellen dat Sabina zich bijna niets meer herinnert van de gebeurtenis.

[00:23:59]

Waarom zou je een interview geven als je jezelf niets herinnert omdat je gevleid bent? Kun jij je dan misschien inleven? Ik niet. Je moet toch ook wat zeggen dan? Je wordt gewoon een keer gebeld vanuit het buitenland van jou. Je was erbij en wil je iets vertellen? Weet je wel wat? Wat zij precies? Kleding? Verkoopster in een winkel. Ze zijn toen in meerdere winkels gestopt. Euh, die reus nog eens een vriendin om wat inkopen te doen.

[00:24:26]

Hebben ze wat eten gehaald voor de rest alleen de Gorski? Hadden ze per ongeluk een bevroren schnitzel meegebracht. Die kwam er niet. Eten bevroren ze niets op. Ja, ze waren in veel broodje, frikandel, broodje en maar dat ding was helemaal bevroren. De stad kon niet eten en de politie kon dat allemaal horen, want die zaten zenders in de auto.

[00:24:45]

Ze waren wel echt. Hoe bedoel in Polen dat je een bevroren brood? Het is eigenlijk ontzettend moeilijk. De rechts. J.Lo en van wormgaten halen is het Radio Roel Grote, maar voorop lopen trappen binnen.

[00:25:42]

Werkelijk overal lijstjes, postzegels, foto's van Breemen. Hoe het ooit geweest was op de duur een kerst Krantz bloemen. Hyacinthe ach mag die aan het werk ziet er fantastisch uit.

[00:26:11]

Een Perzisch kleed, koekjes op tafel, ouderwets servies uittekenden, blauw zwart wérkelijk en een.

[00:26:28]

We zijn nu een wereld in de 19de eeuw.

[00:26:31]

Het is de Efteling, maar dan wel heel bijzonder.

[00:26:42]

Tijdens het inschenken van een kopje koffie voor mij en een kopje thee Marcel! Begint Sabine te vertellen over de kledingwinkel waar ze eigenaresse van was. Kassa, kassa, kassa! Mode heet het mooi. Een grote moderne winkel waar betaalbare herenkleding verkocht werd. Wij gaan beklag doen op het moment dat Rust nog met zijn vriendin de winkel binnenkwam om te shoppen, las Urbina in de winkel met een verkoopster en de caissière had om de kaft netjes had een miao of gevouwen Tito Wytewa.

[00:27:11]

De vele tatoeages van Russa was het eerste wat er opviel met de handen Duitse de plekken aan waar hij getatoeëerd was. Op zijn handen, zijn armen en ook in zijn nek Alessia.

[00:27:22]

Dit voorjaar Waem.

[00:27:23]

Op dat moment had ze geen idee wie de twee personen in de winkel waren.

[00:27:27]

De ervaring met Tim die apekool. Hans ondersteunt naar Palestra, haar Burstyn zin.

[00:27:31]

Wat dan wel opviel was een verkeerd geparkeerde auto vlak voor haar zaak. De auto met daarin de Gorski en de twee gijzelaars af, maar nymphaeum.

[00:27:40]

Achteraf, zo vertelt ze, hebben ze zich gerealiseerd hoeveel geluk ze hebben gehad dat de gijzelnemers op dat moment geen kwaad in zin hadden. Toch is het bezoek hen niet in de koude kleren gaan zitten. Zo heeft haar verkoopster naderhand zes weken ziek thuis gezeten.

[00:27:56]

Antifa Carver die is seks, wacht, een Krankhoeve is een nacht in bed kan worden, wat staat voor een van die uitdient had.

[00:28:02]

Voor Sabina is het duidelijk dat de politie de grootste schuld heeft aan de manier waarop de gijzeling is geëscaleerd. Ze verbaast zich over het gebrek aan inzet. Pas een ruime twee uur na het bezoek van de gijzelnemers kwam de politie bij haar langs voor onderzoek.

[00:28:17]

Die hem nog niet rustig. Geen inzet, geen macht. Een zwaarbewapende commando bevindt zich op slechts 250 meter van de auto, met daarin de Cosmi en de twee gijzelaars. Wordt een andere agent naar voren gestuurd om de daders te observeren. Hij probeert te achterhalen wat er in de auto gebeurt. Hij sluipt door een achtertuin in de buurt van het voertuig, maar een struik ontneemt hem daar het zicht. Via een achteringang klimt hij naar de eerste verdieping van een aangrenzend huis, maar door het Kipp raam kan hij slechts vaag de mensen in de auto zien.

[00:28:58]

Doordat hij telkens van positie wisselt, ontgaat het hem dat de gijzelaars even alleen zijn als Ducos. Sky moet plassen van het vele bier dat hij heeft gedronken. De gijzelaars, Andrea Blekker en Reinhold Alles denken aan ontsnappen, maar zijn uiteindelijk te bang om dat risico te nemen. Bij terugkomst valt Boekovski in de auto in slaap. Opnieuw durven de gijzelaars niet te ontsnappen. De politie kijkt toe, maar acteert niet. Rosner en Marion Supplier komen terug bij de auto.

[00:29:31]

Ze leggen hun aankopen in de kofferbak, maar stappen niet in. Ze hebben honger. Opnieuw laten ze hun maatje Lugovski alleen om een hapje te gaan eten in de buurt.

[00:29:48]

Leven A-lijn in een appartement aan tabakswinkels Kerstmis?

[00:29:55]

Dat is een verhaal. Ik vind hier toch wel een zekere nabeschouwingen op z'n plaats. Hoe rijdt nu de auto door het centrum van VK Jacque? Een bruisend stadshart? Volgens de vrouw die we spraken. Het absolute hoogtepunt van Breemen vroeger.

[00:30:20]

Deze vrouw had wel wat duisters. Toch is het ook wel een verhaal te vertellen.

[00:30:24]

Natuurlijk, ik bedoel, ze had een man vanaf 13, vanaf haar dertiende een relatie en die man had op een zeker moment een andere man verstopt onder het dak. En dat deed het allebei. Drie maanden, maar ze had niks in de gaten. Nee, dat is toch wel een en om eruit gegooid en dat was ook. Was dat ook dertig jaar geleden ofzo? Ik denk dat Jezus ja, dat was een tijd geweest zijn. Maar ja, zo gewoon onder een dak verstopt in je eigen huis.

[00:30:55]

Dat straalt uit dat ze het heftig had. En haar man is zo nu ook echt letterlijk getrouwd met een andere man met dezelfde man die. Die verstopt dat op zich wel echt verliefd.

[00:31:08]

Echte liefde. Maar goed dat je een andere man verstopt onder een dak, verstopt onder een dak. Hoe werkt dat? Ja, het denk eens aan de oorlog. Ik bedoel dat verstopte je ook iemand onderdak? Dat zal vaak wel rondgaat als uitgever. Miep Gies had het wel in de gaten hoor dat Anne Frank te woonden. Maar voor de rest deze vrouw had een soort rariteitenkabinet in haar huis, met allemaal familiefoto's. Voor wie ze zelf ook niet meer precies was.

[00:31:37]

Wist wie ik was. En ze had eigenlijk van die van die overval weinig meegekregen.

[00:31:42]

Maar ze was heel ingenomen met jou, want ze wilde jou nog een hele thermoskan meegeven. Een thermoskan T-A, dat vond ik overdreven. Ik vond het vermakelijk dat jij aankondigde als Roel.

[00:31:52]

Grootse olympische radio, even wat oudere vrouw. Ik heb contact met haar gehad. Wat denk jij? Moeten we minimaal even voorstellen? Wij zijn net wat ik vermakelijk vind. Is dat jij dan? Maar dat is iets Limburger. Ik begrijp dat jij nee dat jij orders gaat uitdelen. O ja, van een. Laten we allemaal maar hier gaan zitten en je zegt nog net niet. Laten we allemaal een stuk taart eten. Kaas op jullie brood smeren zal ik.

[00:32:18]

Zullen we de fiets daar bij het hek neerzetten en zullen de fiets allemaal op slot zitten? Maar ben je bij jullie vroeger thuis? Zeiden ze dan. Laat het vooral gezellig houden.

[00:32:25]

Nou, in ieder geval was er niemand die de leiding nam. Nee. Nou ja, in de gezinssituatie. Flikker toch nog anders dan de Boer deed het dan met de afrekenen.

[00:32:34]

Een restaurant nam je vader de rekening of je hebt het toch niet bij je vader? Nee, maar ik probeer even te kijken van hoe dat op een gegeven is. Er toch op een gegeven. Iemand die zegt hij is zullen gaan zitten ofzo. Dat laat je gewoon ok. Laten we niet iemand die zegt wat je moet doen. Controle hebben het hier over het woord controle vind ik te veel.

[00:32:58]

De controle neem nou weet niet wat het is, maar die verdient.

[00:33:14]

De overvallers willen van vluchtauto wisselen om een fatsoenlijke indruk te maken.

[00:33:18]

Neemt Marion Supplier gijzelaar Reinhold alles mee naar een autoverhuurbedrijf in Delmenhorst.

[00:33:26]

Ik ben de gijzelaar van de bankroof in Klabbeek. We hebben een auto nodig.

[00:33:29]

Dit is een kwestie van leven en dood, zegt hij. Een kwartier later bestond Rusnok ongeduldig. Het kantoor benemen die BMW mee, want we zijn bankovervallers en we hebben gijzelaars. Hij tilt zijn jas op, zodat de medewerkster de wapens aan zijn riem kan zien. Als de daders met hun nieuwe auto, een blauwe BMW 318, vertrekken, is het niet meer mogelijk om hun gesprekken af te luisteren of om het voertuig te lokaliseren. Ondertussen zijn verslaggevers wel op het goede spoor.

[00:34:05]

Ze volgen de ontsnapping auto richting Kroenkel Ryde, een wijk van Bremen waar de auto om halfzeven arriveert. Rustig springt uit de auto.

[00:34:15]

Hij schiet twee keer in de lucht om de journalisten te verjagen. Bij de verkeerslichten wil hij iemand uit een auto naar buiten trekken, maar dan ziet hij een volle stadsbus. Bij de halte Hoek Ride staan en krijgt hij een heel ander idee. Dit is de gijzeling van Glabbeek, een podcast van mij. Marcel van Roosmalen en mijn jeugdvriend om een podcast voor BNN, VARA en NPO Radio 1. In aflevering drie van de gijzeling van Glabbeek. Dat je niet nadeed dat je de beurs binnenloopt omdat je anders de foto niet hebt gekocht.

[00:35:05]

Hij was niet de enige. Jij zoals ook naar binnen zag lopen met je camera.

[00:35:24]

In Nederland, België en Frankrijk gaat de helft echt 100 jaar oud worden. Die gaan echt fysiek 100 jaar oud worden. In de podcast jongbloet onderzoeker Wies Verbeke en ik. Wat er nodig is voor een gezond en gelukkig lang leven. Dus daar gaan echt grote veranderingen komen, waardoor er ook echt uitzicht komt op een heel lang leven. Een persoonlijke ontdekkingsreis van twee nieuwsgierige leken, op zoek naar de zin en onzin van allerlei onderzoeken, rages en adviezen. In ieder geval aannemelijk dat dekkleden belang kan werken, want er zijn geen aanwijzingen voor de wetenschap.

[00:35:56]

Het nieuws. De luisteraars vragen en de leefstijl van BNN. Ik train één keer per week elke woensdag met met een personal coach en daarnaast train ik heel veel of heel veel regelmatig met mijn eigen lichaam. Jongbloed is een podcast van Radio 1 en AvroTros. Wanneer je je favoriete podcast app of kijk op Radio 1 punt Danel Slash podcast.