Transcribe your podcast
[00:00:00]

Dit is een podcast van de algemene vereniging Radio Omroep, ook wel de Algemene of Radio Broadcast hoofdcast. Hoofdcast. Radiotherapie tegen hips en hysterie. Fnrt Jord kast in de week nadat president wederom een persconferentie gaf en wij waren aan de buis gekluisterd. Drieënhalf miljoen won weliswaar de helft van wat er daarvoor was. Nu is de vraag natuurlijk communiceert de overheid nog goed met zijn burgers, begrijpen de burgers wat de overheid van ons wil en spreekt de overheid eigenlijk al met één mond en wat er dan uitkomt?

[00:00:41]

Is dat dan verstandig? Ik ga dat vragen aan een man die daar voor heeft doorgeleerd. Zoals altijd natuurlijk. Professor dokter Arriën Boin, hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur aan de universiteit te Leiden, ziet een afschuwelijk pand. Is blij dat hij geen les meer heeft gegeven in dat pand. Gewoon lekker alles via de computer kan doen. Hoewel je je eigen studenten op straat niet meer zou herkennen, toch? Nu is heel klein hoor. Is dat dan nog ok?

[00:01:04]

Nee, we hadden deze week die de persconferentie van Rutte. Eindelijk was er weer één. En die jongen, die jongen, moet ik zeggen. En hoe vond je de timing? Waarom nu? Waarom niet vorige week? Waarom niet volgende week? Hoe kijk jij daarnaar als je als crisismanager de timing lijkt een beetje afgedwongen door te sentiment, dus dan ontstaat een discussie in de kranten. Waar? Waar blijven? Waar blijven de ministers? En daar reageren ze dan op.

[00:01:30]

En het zal een goed moment kunnen zijn. Het is ook moeilijk precies vast te stellen, maar tijd niks voor gold die het eigenlijk vol moeten houden dat die bijvoorbeeld had moeten zeggen Rutte doet niet meer iedere week maar iedere maand vast moment dat men zekerheden heeft. Nou ik. Ik denk wel dat dat dat ze het niet netjes afgezegd hebben zich van die vorige periode. Ze hebben gezegd wel nou, we zijn klaar. Gooi alles en de burgemeester zwijgen weg. En de uhm.

[00:01:53]

Nou, dat blijkt dus toch niet zo te werken zoals gehoopt?

[00:01:56]

Is dat sowieso een beetje het gevoel van het korona beleid van de overheid. Jij kijkt natuurlijk niet meer vanuit communicatie naar dus niet medisch. Laat ik het even voor de luisteraar duidelijk maken. En wat is medisch een goede basis? Dat is een andere kwestie of ideologisch. Uhm, het zwabber te meten.

[00:02:13]

Nou, vooral dat laatste stukje. Toen ineens alles versoepeld werd, zat er heel veel inconsistentie in. Het is heel moeilijk doen over die mondmaskers bijvoorbeeld. Maar dan in één keer mag je wel naar bordeel. Uh, je mag. Wilde blijkbaar het vliegtuig boven op elkaar gestapeld worden en je mag er heel veel blij vliegtuig. Moet je het masker op. Maar in het bordeel weet ik echt niet, maar weet ik eigenlijk ook niet. Je zit wel heel dicht op elkaar.

[00:02:39]

In beide gelegenheden. En het is dus dan het businessclass in een bordeel. En daar ga ik plaag. Nou dat. En ik denk als mensen dan moeten gaan afwegen en ziet wat ik er niet gehandhaafd risico wil zitten, alles. Dan is de crisis voorbij. Alles is de Sial staat van is voorbij en al eens beginnen naar verwachting. Dan krijg je wat reuring in die cijfers. Gaat er toch omhoog? Het lijkt allemaal nog nergens op, zeggen ze ook zelf.

[00:03:07]

En daar gaan allerlei mensen zich roeren en die vinden. Het is een beetje.

[00:03:12]

Het sentiment is dus de krant en de media. De bezorgde hoofddeel de omroep mengen zich en politici voelen zich dan gedwongen om. Nou ja, ik mis president wordt volgende week van vakantie teruggehaald, want Lodewijk Asscher maakt zich zorgen. Dus dan moeten we dat niet aan mij om. Dat wordt maar goed, hij komt dan terug. Er komt een Kamerdebat. Is het op basis van feiten of emotie? Dat is eigenlijk wat je wil vaststellen. Dan zou je als krisis man zeggen van dit moet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

[00:03:39]

En dan doen we het wel of niet. Maakt niet uit welke beslissingen dan weer?

[00:03:42]

Nee, want de crisis is niet via het Condi tot stand, via objectieve criteria. Dat is als wij met z'n allen vinden dat iets een crisis is, is het een crisis. En als wij met z'n allen niet vinden dat de crisis. Dan maak je daar ook geen crisis van. Doe je best.

[00:03:53]

Maar kijk, één van de dozen van dit programma is om hips te scheiden van werkelijke problemen. Nou kijk, als je alleen naar de cijfers kijkt en je volgt bijvoorbeeld het briefje moet je wel willen. Maar stel je voor dat is het wetenschappelijke club. Die zeggen natuurlijk dat er niks aan de hand is. We hebben nog maar één procent van de besmettingen die we in maart hadden.

[00:04:13]

Dagelijks. Ik weet niet precies wat, maar de Hugo de Jong zegt er is nu objectief gezien niks aan de hand, dus geen crisis.

[00:04:20]

Het is lastig om als politicus dan stoïcijns te zeggen er is niets aan de hand. Nee, dat is ook niet verstandig. Want als mensen denken dat wel wat dan is, kun je daar maar beter gehoor aan geven. En dan moet je met een boodschap komen. Dan moet je of zeggen ja, jullie hebben gelijk of je hebt geen gelijk.

[00:04:34]

Maar dat is het probleem met die wet. En hoe kwamen we nou eigenlijk op Arryn Boin? Want de man is in de populaire pers nauwelijks opgedoken de afgelopen maanden. Je zou zeggen als er iemand iets over COOVI te melden heeft. Ook Trousers die daar niets over te melden heeft zal die toch tenminste wel de tafels van op N. Baúl of Eva wellicht Nieuwsuur hebben gehaald, dan wel de populaire kranten. Dat was bij Born op dagblad trouwens niet het geval.

[00:04:58]

Toch heeft die in Voor het onderwerp van vandaag een ontzettend interessante oratie gehouden op 23 oktober 2017 en het is dus voor het aanvaarden van zijn leerstoel in in Leiden. En dat was eigenlijk een verhaal over crisismanagement en de gedachte daarachter achter zijn verhaal. We zijn eigenlijk niet voorbereid op een grenzeloze crisis. Citaat De grenzeloze crisis is voor gezagsdragers de moeilijkste crisis. De grenzeloze crisis overschrijdt moeiteloos geografische, beleidsmatige, culturele, publiekprivate private juridische grenzen die bestuurlijk normaalgesproken in staat stellen een probleem te classificeren en te beheersen.

[00:05:31]

De grenzeloze crisis komt terecht op vele bestuurlijke tafels, maar het is niet vanzelfsprekend welke van die taels in de liard is of zou moeten zijn. Deze eigenschappen maken een snelle en adequate respons moeilijk. Nou, als je dit nou even samenvat zeg je dus eigenlijk een crisis met een met een wat hij noemt. Een ground zero dus, met een hele duidelijke nine eleven en letterlijk ground zero. Die kan je wel aanpakken. Dat is overzichtelijk, maar een crisis met zoveel identiteiten, compleet grenzeloos.

[00:06:00]

Over, over alle letterlijk, over alle grenzen heen. Ja, dan moet verantwoordelijkheid goed afgebakend worden. Als je nu in Nederland ziet gebeuren is. Ja, we hebben een kabinet en premier en er ook nog een premier die zich graag manifesteert. En dan hebben we nog iets van 300 burgemeesters die weer verenigd zijn in allerlei veiligheidsregio's die allemaal iets vinden. En dat maakt het behoorlijk complex. Verstuikt hier eigenlijk aan de grenzen van het Nederlandse bestuursmodel geen gelijk.

[00:06:26]

Maar dat is het probleem met die wetenschap op dit moment. Ik zal niet zeggen dat Lange Frans of Doutzen Kroes het beter weet, maar er zijn toch veel kakafonie over. Ja, wat zijn die cijfers? Waren? Hoe interpreteren we die mondkapje? Zijn de rapporten wel niet effectief? Daar kom je niet uit. En dan moet een minister of minister president als moet geen keuze maken. En jij vindt dan dat Rutte en zijn ploeg dat eigenlijk een beetje biebrich doen?

[00:06:50]

Burgemeesters zijn de ene keer de baas, dan is het heel goed gedaan.

[00:06:55]

De was het moment dat ze het goed deden tot de tot die versoepeling kwam en bij die versoepeling tot 1 juni eigenlijk zo ongeveer ja, toen eigenlijk. En toen zijn ze gewoon weggegaan. En dat is een signaal. Symbolisch vol. Het is over. Als je ze elke dag of elke week op tv ziet en ze verdwijnen dan. Dan zullen mensen denken. Blijkbaar is de crisis over een Vicca ook wel logisch denk je door die houding van de. Nou ja, misschien zelfs lakse houding van de politiek.

[00:07:19]

Hebben mensen zich vrij geacht om ook die anderhalve meter niet als serieus te nemen? Nou, en als je daar dan niet maatregelen of cerebri versoepeling bij optelt met die inconsistenties, waar waar dat heel moeilijk is om daar een beetje chocola van te maken, dan denk je wat is naar de lijn hier. En het is de Onnoval met de regels blijkbaar niet heilig. Ook al krijg je dan toch mee. Ja, dan vind ik het wel een normaal dat Nederland denken nou ja, het zal allemaal wel loslopen.

[00:07:45]

Nou is natuurlijk ook een verwarrend iets dat of je nou de ene hoogleraar aan tafel wordt of de andere viroloog. Of je hoort de ene burgemeester of de ander daar zitten of de minister. Daar zit ook verschil tussen. Ze spreken in die zin nooit met n mond. Nou, dat is in die wetenschap heel moeilijk, want er is geen nee, ze weten het gewoon niet. En dus wat we daarmee beginnen tussen de politici zullen we moeten besluiten, want die wetenschappers weten goed.

[00:08:07]

Aboutaleb gaat nu Rotterdam verstrekkende besluiten nemen die zijn bevolking aangaan. AMSTERDAM Wat kleinere besluiten, maar ook besluiten. Uhm ja, bousie. Hoe kijk je daar naar? Nou, dat is wel symboolpolitiek. Dus dan? Wat zijn we van Aboutaleb? Laat even zien dat hij de baas in Rotterdam houden. Dat doen burgemeester en dat kan een functie hebben. Dat is het OM. Wat? Dat ze die signaalfunctie noemen? We moeten even laten zien dat het belangrijk is en een beetje baat het niet, dan schaadt het niet.

[00:08:37]

En euh. Maar ja, echt. Maar voor de burger.

[00:08:40]

Als je Rotterdam in een vraagstuk dokter Kelder, wat vindt u eigenlijk van al heiligen in fictie, haarden van de brandhaarden en zich tot Kelder zegt daarover Ik ben bevoegd inzake alles, maar toch niet op dit terrein. Want ik weet niet zo heel goed wat ik ervan moet vinden. Wat ik wel interessant vind. En dat is ook wel een ergernis van de laatste maanden, is de bemoeizucht van de burgemeesters. Ik heb er ook al eentje horen roepen dat we moeten dan misschien toch maar overwegen om dan de politie de huizen binnen te sturen om te gaan controleren of mensen wel genoeg afstand bewaren.

[00:09:08]

Thuis h. Maar t punt is natuurlijk dat er heel veel infecties binnen gezien en binnen studentenhuizen binnen en gewoon binnen. We hebben plekken waar mensen druk op elkaar leven. Ja ja, eigenlijk vind ik dat wij maar een beetje een virus moeten wennen en alleen de kwetsbaren moeten beschermen. Dat vind ik dus dat je de twintig procent mensen die echt kwetsbaar zijn inclusief uiteraard mensen in het ziekenhuis werken met alle mogelijke middelen moet beschermen. Als ze dat zelf ook willen tenminste.

[00:09:37]

En voor de rest jongens, laten we gewoon genieten van de zomer. Ha blijven zweten blijven. Want als het voor de burger. Als je een Rotterdammer bent, dan word je erdoor geraakt. Toevallig woon je een paar dorpen verderop dan weer niet. Het is t.

[00:09:50]

Ik kijk er een beetje naar als iedereen doet, maar zijn eigen beleid. En nu?

[00:09:53]

Of is de actie zeker? Maar je kunt ook zeker ook positief interpreteren. We gaan nu een beetje experimenteren. Dus we laten aan die burgemeesters laten. In de regen in Groningen wordt helemaal niks. Dus dan hoef je ook niks te doen. Stel je voor dat je wat krijgen zij weer landelijk moeten uitvoeren. Dat is wat ze vooral willen voorkomen dat het hele land hun lokaal vind. Ik vind ik goed, maar dan moet je dat wel monitoren. Moet je wel eens experimenteren?

[00:10:15]

Experimenten aanvliegen? Dan moet je ook wel zo behandelen niet? Ik bedoel maar waar en hoe hadden ze dat dan moeten doen? Want Rutte heeft inderdaad een beetje te vroeg. Heeft OK. Ik laat het nu aan de burgemeester. Daar hebben we die bestuurslaag voor die regionaal misschien zelfs op Opdorpse niveau op huis niveau bijna oplossen. Geen GDDR3 van onderzoek door en dan, maar dat is toch opzich wel beleid? Of is dat dan? Ik snap daar niet wat je wil.

[00:10:38]

Hoe die dat dan anders had moeten doen? Ik vind het ook prima bedoelde en dat was ook duidelijk. Dat stuk is duidelijk, maar dan blijken die burgemeesters daar moeite mee te hebben. Kijken wat ze al niet gedaan. Ze zijn niet gaan handhaven. Wel zijn ze gewoon vandag n. Dat hebben ze gewoon niet gedaan. En er zijn allerlei redenen voor. Ze hebben geen middelen. Die Boba die m dat niet zeker. Dat weten na allemaal begrijpelijk.

[00:10:58]

Ik denk vooral dat de bevolking daar niet zo'n zin in heeft. Het niet gehaald willen.

[00:11:02]

Maar nee. Nou, dat is begrijpelijk. En euh, en dan kijk je er wel situatie van. En dan moet je toch wat kijken naar die bal. Was niet meer dan die trots opsturen. Dat is kansloos. Nu is het nu te laat voor in één keer nu boetes gaan uitdelen.

[00:11:16]

Dat lijkt me heel ingewikkeld, want het idee van Nederland is natuurlijk zeker als we dat vergelijken. Even los van Zweden, want liberaler als wij. Maar alle andere landen zijn echt allemaal strenger geweest. En zeker die hele zuidelijke landen, de Latijnse landen, Spanje, Italië, noem maar op. Heel streng. Wij zijn liberaler als Rutte met het gevoel van. Ik wil mijn burgers echt verantwoordelijkheid geven. Nu zou gewoon zeggen ineens gaan we hard, moeten ze uit delen.

[00:11:40]

Wat gebeurt er dan met zijn geloofwaardigheid van Rutte of van de burgemeester? Nou, allebei bestuur. Laten we daar nou. Het zou zomaar gewaardeerd kunnen worden als Rutte t aanzicht neemt en de teugels aanhaalt en dat dat de mensen willen dat. Ja ja, dat denk ik, dus ik denk dat ze ons is toch goed gaan? Ja, zo zijn we toch door de crisis gekomen? Willen we met die zij het netto met de acht miljoen mensen naar de tv zat te kijken?

[00:12:03]

Wat gaat hij ons vertellen? Wat leuk dat we geknecht worden. Ja dit. Ik vind het een rare, maar goed dat ook. Maar zo is het wel.

[00:12:11]

Gaan ja mensen, het dilemma volgens mij. Voor Rutte is ga ik nou heel stoer hard ingrijpen, wat onwaarschijnlijk waarschijnlijk politiek heel goed uit zal komen in de peilingen zal heel daadkrachtige minister president moeten ineens allemaal mondkapje in op vermogen dat niet meer mogen, dat niet meer. God, wat is ie sterk. Dat vindt dan niet iedereen leuk. En zeker de jongens van 4 is waanzin niet. Maar de groten, de middenklasse, de mensen met gewoon gezin en banen.

[00:12:36]

Verantwoordelijkheden, die vinden het over het algemeen wel, blijkt uit de laatste maanden. Best aardig. Dat is niet voor niks dat de VVD en Rutte zelf in de peilingen zo goed doet, terwijl in zijn ideologie voor zover die hem nog is, maar niet voor in zijn persoon schreeuwt alles natuurlijk om jongens we gewoon even met je verantwoordelijk zijn. Pas een beetje op oud-FC. Met die anderhalve meter gaat niet iedereen is een Pecci te spugen en geef niet iedereen een natte hand.

[00:12:59]

Dat zou eigenlijk al genoeg moeten zijn. Dat is wat hij denkt het liefst doet. En zeker niet als premier en als liberale premier de economie dichtgooien. Want het lijkt nu alsof we nog best redelijk door kan schelen natuurlijk. Maar sectoren wel uitgeschakeld nu en de werkloosheid moet nog maar beginnen nu gaan. En mensen willen eigenlijk, maar je hebt natuurlijk ook af en toe willen ook geslagen worden denk ik maar gauw. Dat weet ik niet. Maar het is wel duidelijk mensen geen enkel probleem hebben met een beetje.

[00:13:27]

Nou ja, mensen, ik zie genoeg bronnen die andere dingen beweren. Maar misschien is dat in de randen van het internet wordt. Dat kan niet. Ik kan niet kwalitatief meten, maar dan ook maar toch even dus. Oké, als ie nou op zou zeggen. Toch lopen die besmetting uit de hand. Het gaat harder. Rotterdam is inderdaad veel sneller gegaan dan andere steden. Amsterdam ziet er ook. Nou ja, je kan daar op een sombere manier naar kijken.

[00:13:50]

Wat is het moment dat een overheid echt streng moet worden? Zeg je er vanuit vanuit je vak en dat de zo moeten zij dit nu gaan doen?

[00:13:56]

Ik zou willen, maar dat Rutte ook. Is de crisis niet gedaan? Dat je dat soort vooruitkijkt en dat je een UNM een een pad schetst? We zijn nu hier en als we daar komen gebeurt dit. En als we daar komen gebeurt het. En dat vind ik jammer, dat weigert ie. Dat doe je nu weer.

[00:14:11]

Hij wil eigenlijk opportunistisch iedere keer naar het moment een beetje terugkijken en zeggen doen we nu wat we kijken? Natuurlijk altijd twee weken terug. Dat doen. En je zou kunnen zeggen hij heeft het over dat dashboard, dat mysterieuze dashboard Deswarte van van de wat auto de jongeren Idesbald.

[00:14:26]

En daar zitten dan bepaalde signalen in. En alle dingen gebeuren. Maar wij mogen niet weten wat dat al is.

[00:14:35]

Die die allereerste persconferentie die die Reedie Rutten uit zijn rommelige torentje hield. In maart. Dat was het verhaal waarin die zei dit zijn de scenario's. En we hebben de drie scenario's. We hebben die gekozen. Zutendaal is dat vanuit de wetenschap de slimste manier? Je neemt je bevolking mee. Dat weten wij nu. En we gaan vond ik heel goed. Dat was echt een hele stap, dus nu weer moeten dan vind ik wel toegezegd. uitZuigen zijn keuzes uitgelegd waarom we geen volle lockdown hadden.

[00:15:01]

En dat met een beetje ondergesneeuwd door Igor Gordimer immunity van Janssen, die daar ook losrijden over. Jammer. Wat is het enige smetje? Maar als fantastisch verhaal? Euh. En euh. Dat ging dus ook goed. Iedereen gaat mee in dat verhaal. En eigenlijk zijn we kunnen naar scenario 3. We kunnen daar. Brusselse tergen wordt dat kondig die daar nooit gehoeven, dus dat was eens. Daar was dus zo'n pad nooit wanneer wat we? Nou, dat is losgelaten.

[00:15:27]

En dan moeten mensen raden ergens Harry gaan zeggen, want dat is natuurlijk interessant.

[00:15:31]

Alle gesprekken in alle kroegen zegt helemaal wil misschien niet.

[00:15:34]

Dit is dit heet improvisatie.

[00:15:37]

Daar horen wij dokter, zeg hemel, zult u zeggen. Wat heeft zich hier over te melden? Jawel, hij is hoogleraar planologie aan de Universiteit van Amsterdam en als zodanig bevoegd inzake administratie vind ik dit niet, maar dit vind ik heel interessant.

[00:15:49]

Wat? Wij moeten nu met z'n allen improviseren en dat zij helemaal niet gewend zijn geweest om beleid te voeren. Consistent moeten bepaald van tevoren zijn. Maar we weten juist niet waar hij. Hij kan geen pad bepalen. Zelf scenario's zijn tricky, dus het is pure improvisatie in de. De vraag is kunnen we dat met z'n allen? Kunnen we dat doen, dit geweldige experiment? Want dit zal veel vaker moeten gebeuren op andere gebieden, op alle gebieden, alle gebieden waar door de wereld wordt nu zo complex dat dat alle dingen ontregelen die dat zijn allemaal uitbraken.

[00:16:24]

Dat toerisme misschien straks over gaan hebben is ook een uitbraak. En eens een uitbraak van toerisme weten we hoe we dat nu via internet, waar we helemaal niets aan de hand zijn. Facebookrellen, dat soort dingen ook. Daar krijgen we dus nu dus.

[00:16:38]

Jij bent planoloog, jij bent in crisis ook leraar zat maar even. Jij zegt je moet toch duidelijk zijn waar je naartoe gaat? Wat de rit had nu bijvoorbeeld moeten zeggen als we zoveel als we die rode lijn passeren qua aantal infecties doe ik dat. En hij heeft dus wel gezegd wat die rode lijn is. Dat is geloof ik 10 doden 40 of weet ik van zoiets. Maar wat ie dan gaat doen weten we niet. En dan komen er maatregelen.

[00:17:04]

En dan een maand vroeger, dan zwaait er wat. Nou, dat is ook zo.

[00:17:09]

Maar ja, da's toch een beetje de toon die we horen van de schoolmeester die terugkomt in de klas aantreft op een manier waar ze dat hadden we niet afgesproken.

[00:17:17]

Wie doet het? Rutte moet eigenlijk, als ik de wetenschap begrijp, een beetje stoer doen met je flikker doen. Misschien moeten we heel stoer roepen dat wel mondkapjes op moeten. Hij zegt het. En dan kan er daarna boetes uitgedeeld worden, maar dat ziet niet in hem. Dus waar hij door die persconferenties en door die sombere torentjes reden uit maart enorme statuur heeft gekregen, moet je maar helemaal zien in de komende maanden. Hoe dat virus zich ontwikkelt en of hij daarvoor niet goed idee van de buitenwereld de juiste reacties op geeft.

[00:17:50]

En de eerste test zal al deze week plaatsvinden. En dat voel je tuurlijk op politiek dat Lodewijk Asscher die gaat hier natuurlijk zitten wrikken is. IE gaat proberen om hem in feite natuurlijk die besmetting in de schoenen te schuiven en dat ie dus laks is, niet aanwezig, andere kant op kijkt.

[00:18:08]

En daar merk je al hoe dat nou ja, hoe de hazen gaan lopen het komende half jaar, namelijk de club die jou hard wil ingrijpen en de club die een wil laten waaien. En Rutte zit waarschijnlijk toch meer in de laatste gesproken. Wie doet het het beste? In welk land? Want er wordt altijd over. Zweden is een beetje. Die hebben eigenlijk gezegd de bevolking moet toch zelf maar een beetje opvoeden? Dat kan je wel. Ik weet dat vaders op alle niveaus vast.

[00:18:32]

Het is te vroeg. Nu ja, dat weet je pas aan het einde van de Sijbers. Alles kan wel wat roepen, maar dat is gewoon wat Instances zegt dus eigenlijk wel. Dit is een experiment in omgaan met onzekerheden en daar moeten bestuur op reageren. Jij zegt jij wel, maar die bevolking wil zekerheden. Wie zijn we even niet?

[00:18:50]

De bevolking wil een held. Dit is een spannend verhaal, daar zitten we in en de spanningsboog wordt heel lang. Dat is. Dat is een. Moeilijk, maar we zijn op zoek naar de held en we dachten dat de premier dat die de held was. Even leek de held en even leek dit held voor veel mensen nog wel, hoor ik. Misschien verrast is. Veel mensen, weet je maar waar dit dit is. Het is een zoektocht naar de held en die gaat ons redden.

[00:19:18]

Dat dat gebeurt is het niet.

[00:19:19]

Een beetje kinderachtig bezoekdag. Ik vind het leuk scenarioschrijven dit. Maar ja, helden in Nederland bestaan niet. Sinds Johan de Witt die echt niet meer door.

[00:19:29]

Ja wat. Maar dat ga ik dit jaar vroeg naar onzekerheid gaan met onzekerheid. Ik ben met jou eens, dat is één groot experiment. Dus het idee dat we zekerheid hebben een improvisatie, dat is meer dan een experiment.

[00:19:40]

Improviseren is dat er een hele licht leiderschap moet hebben, dus er moet niet op maat. Hoort ook bij Nederland. Want het wordt heel sterk door Rutte het doet.

[00:19:51]

We hebben meer mensen hoogleraar aan tafel. Dat dit typisch Nederlandse aanpak. Spanje en Frankrijk hebben hun eigen. Dat hoort bij de cultuur van het land. Nog even toch even. Wat je dus eigenlijk ziet is dat Korona tot ik denk peilloze ergernis van van iemand als assume ook uiteraard Baudet. Wilders Hugo de Jonge. Rutte zich bijna gratis heeft kunnen profileren tot de vader des vaderlands in Korona Crisis. Dat willen de mensen kennelijk ook. Er is behoefte aan een held.

[00:20:20]

Nou ja, dan Rutte. Maar de anti-held in persoon, zou ik bijna zeggen. Maar dat is dan de held. Ja, houdt dat maar eens even een jaar vol tot de verkiezing duurt langer met de cultuur van het land.

[00:20:30]

Nog even toch even door. De figuur van Paul Depla, burgemeester van Breda, remt die riskante Belgen, zoals hij dat noemt. De Antwerpenaren vooral denken de grens weigeren dus. Je krijgt een burgemeester die gaat dit soort specifieke dingen doen is nogal wat. Heeft bijna internationale politieke consequenties. Ik denk niet dat hij dat mag doen, maar hij wil daar pauzeert voor zijn. Je krijgt dus allemaal bestuurlijke ja, ook wel ego's die zich laten gelden. Waar is dat nou?

[00:21:00]

Wat je wil zeggen? Het is dom, want daar moet Rutte dan Paul Depla gaan bellen en zeggen dan mag je niet in hoe werkt dat met jou betreft? Ik denk dat het goed is dat op lokaal en lokaal niveau dan H. G. G. Improviseert wordt. Hoe hebben we die dan te gebruiken? Dat is allemaal prima.

[00:21:18]

Dat doet de plaat dus dus ook, maar betekent natuurlijk niet dat improvisatie altijd goed afloopt. En dan heb je natuurlijk mensen nodig die je op geen moment zeggen nou eens leuk geweest gaan. Want gaan we dat maar niet doen met een terug pakketje. Dat is die Belg, al die road blocks tegen ons. Nou zijn ze aan de beurt. Denk ik ook kan voor jou. We willen een held. Paul Depla is Paul Depla. Tot zover de Arnhem Boin, hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur aan de Universiteit Leiden.

[00:21:46]

Zijn we iets wijzer geworden? Nou, dat laat ik zelf kijken. Punt is hier dat wij met een beleid in de politiek van taal en ze doen maar wat ik bedoel, ze proberen gewoon wat dingetjes hier. Een beetje minder en een beetje meer in de wetenschap. Altijd een soort logica en duidelijkheid. Maar ik denk toch dat ze die met huidige regering niet echt gaan krijgen. We moeten er even mee Noyez blijven denken, blijven luisteren. En ja, ik zeg het dan voor één keer, want ik vind dat iedereen moet doen wat hij wil.

[00:22:15]

Anderhalve meter na goed. Voor mij mag het ook wel meter lang een meter aanhouden. Voor de duidelijkheid.

[00:22:28]

Mensen die zaken uit het nieuws. U weet het afgelopen week die gaan op de grill. Hoe gaat het met u? Hij maakt in hoge mate de dienst uit. Dat moet de partijleider ook doen. En ik help een beetje. Maar deze race is gelopen, denk ik. Ik hou niet zo van als ik heel eerlijk ben.

[00:22:44]

Koningsdag wordt Koningsdag, maar het is een geforceerd instak en wij volgen jaar kotst door die gasten. Waar ben je mee bezig en komt je besmeurt je zelf. Je maakt jezelf belachelijk, maakt veel lekkers je kapot. Je zet het instituut Eerste Kamer te kakken.

[00:22:58]

Kaassoort.