Happy Scribe
[00:00:00]

Dit is een podcast van de Algemene Vereniging Radio Omroep, ook wel de Algemene of affloot NPO Radio Podcast Hoofdcast. De joert krast. Radiotherapie tegen hypes en hysterie. Ja, euh, leuk dat je luistert naar de Jort Kast, vandaag ineens een bijzondere gast is helemaal uit Jeruzalem komen lopen om hier in de studio te kunnen zijn, want hij is bezig met een pelgrimage. Hij is eigenlijk met een omgekeerde kruistochten en de kruistocht ging vanuit Europa en in Zuid-Frankrijk en die eindigde dan in Jeruzalem, zo rond het jaar 1500.

[00:00:38]

Er zijn meerdere kruistochten geweest, maar deze man wil eigenlijk de Eerste Kruistocht opnieuw doen, maar dan in Jeruzalem beginnen. En juist om. De volkeren in het Midden-Oosten te wekken zijn namens de Ralph moduleert. Hij is afgestudeerd als theoloog en gepromoveerd als filosoof. Zittende leuke denker, heeft meegedaan aan Néé of publiceert, was ook journalist. Hij heeft laatst meegeschreven aan het boekje Meer van herenboer, maar al bouly Maarten Boudry en anderen over. Nou ja, eigenlijk de oplossingen voor hoe deze wereld duurzamer en welvarender zou moeten worden.

[00:01:10]

In t Zandt boekje vaker in de uitzending van Telco besproken en is een goed polemist, maar op een hele zachtaardige Limburgsche manier en dat hoor je ook wel zijn aan zijn accent. Maar laten we eerst maar even beginnen met zijn nieuwe kruistocht. Hij is tegen sport. Dat vindt hij onzin.

[00:01:27]

Hij wandelt wel graag en dat is een behoorlijke tocht door heel Europa vanuit het Midden-Oosten. Waarom doe je dat?

[00:01:32]

Kosmopoliet, journalist eraf?

[00:01:35]

Jij komt net uit retraite.

[00:01:37]

Ja, wat betekent dat? Ja, voorspong is retraite als voorname katholieke mannen of vrouwen zich terugtrok in een klooster om daar een aantal dagen te bezinnen. En uhm.

[00:01:49]

Maar wat ik doe met een clubje mensen organiseren wij abdij sessies in kloosters in Brabant en Limburg, maar wellicht later ook in de rest van Nederland.

[00:01:58]

Hoe gaan we mensen uitnodigen om zich te bezinnen op de vooruitgang en geïnspireerd te worden met verhalen over Maria en noem ze net al even?

[00:02:07]

Afnemende armoede, afnemend geweld, toenemende innovaties? Weet ik veel. Zodat ze weer geïnspireerd en activistisch leven toe tegemoet kunnen.

[00:02:16]

Ze moeten wel actiever je vanuit het klooster en dat advies. Want de kijk die deze trends echt een onderdeel van een van een veel grotere missie waar je mee bezig bent. Jij maakt een omgekeerde kruistocht en daar gaan we even terug naar de kruistochten voor luisteraars. Weet u nog Godfried van Bouillon, de eerste na één van de eerste aanstichters van de Eerste Kruistocht?

[00:02:36]

Jij maakt zijn tocht, maar dan in een omgekeerde richting.

[00:02:41]

Je begint Jeruzalem als sneeuw, die Godfried van Bouillon voor de minder Naya Bijbel vast. Of in ieder geval klassiek geschoolde en die leefde. Eind elfde eeuw moet je dan zeggen overlijdt in 1100 in Jeruzalem. Was hertog van Neder-Lotharingen dus een stukje van nu Frankrijk een beetje op de Frans-Duitse grens en vertrekt zoals heel veel edelen in die tijd om het ja, het beloofde land om Israël te bevrijden van het islamitische juk, wat dan kennelijk oprukt. Jeruzalem, het begin.

[00:03:12]

Ik begon in Jeruzalem. Ik ben halverwege nu. Nou ja, nu heb ik even terug in Nederland voor die retraite en voor jou.

[00:03:18]

Maar je bent even teruggevlogen. Maar dat kon Godfried van Bouillon ook niet hè? Nee, dat kon ik niet. Ik kan nooit meer wat hij niet kon.

[00:03:25]

Hij is ook in Jeruzalem achtergebleven en is ook overleden en begraven in de Heilig Grafkerk.

[00:03:30]

En daar op zijn graf ben ik dan omgedraaid en teruggelopen.

[00:03:33]

En waarom is het belangrijk om deze tocht te gaan maken? Ja, die Godfried. Die die hij maakte tussen even voor de elfde eeuw.

[00:03:41]

Die D. Die was uitermate bloedig en gewelddadig, bloedig en gewelddadig omdat er nou zo'n anderhalf miljoen mensen leven verloren.

[00:03:49]

Dan moet je bedenken om een wereldbevolking van nog geen 400 miljoen.

[00:03:52]

Dus dat was immens. Enorme problemen met honger en dorst en met mensen gingen met soms 500 per dag stierven. Zijn de Anatolie door gebrek aan water? Nou, wat ik nu doe eigenlijk.

[00:04:04]

Die omgekeerde kruistocht gaat door landen als Israël, Palestina, Libanon, Turkije, Noord-Cyprus, Bulgarije, Roemenië.

[00:04:13]

Het zijn landen die we allemaal een beetje zien als achterlijk en vaak nog wat gewelddadig. En niet echt bij de tijd. En ik laat zien. En dan gaat het om dat er ook in normen vooruitgang overal daar wordt geboekt. Ja, het gaat wel goed in Syrië en Libanon.

[00:04:28]

Syrie heb ik inderdaad overgeslagen. Om die reden maar dat dat niet zo goed gaat. En als wandelaar of Syrie is het wat minder. Dat is.

[00:04:34]

Ja, ik had er graag doorheen gelopen, maar het was toch net wat riskant. De serie is echter de uitzondering en dat geldt ook voor Jemen aan de grens van Afghanistan. We gaan voor het opgehangen.

[00:04:44]

Nog is zeker een hoop uitzonderingen op beeld. Wat wij van het Nabije Oosten hebben is te negatief.

[00:04:51]

Zonder meer nou eens een voorbeeld te pakken dan niet over geweld, maar over iets heel anders. Wat me echt enorm verbaast als je mensen vraagt in Libanon en in Turkije dus moslimlanden voor een heel groot deel althans. Wat vinden ze wel is en Al Qaida en dat soort clubs? Nou, ben 100 procent, dus iedereen vindt het vreselijk, blijkt ook uit allerlei opinie polls en weet ik veel. Niemand heeft iets met dat soort bewegingen. Sterker nog. Dat dit soort clubs opkwamen een aantal jaar geleden, heeft toe geleid dat er een hele hele sterke secularisatie is opgetreden en voor Wereld King.

[00:05:24]

In Iran bijvoorbeeld, dat wordt 20 procent noemt zich cheats, terwijl het hele land sjiitisch is. Officieel, maar dat is natuurlijk wel de The Dark.

[00:05:31]

Het kan zijn dat ze best liberaal zijn, maar uiteindelijk zijn de jurken aan de macht in Iran en Iran.

[00:05:37]

Ja, maar in Iran is maar de vraag of ik bedoel niet vrouwelijke jurken en ja, ja en nee. Dan begrijp ik de. De labo's en alle aanverwanten. Nou, ik ben niet in Iran. Nu geloven in dit geval beweren dat de bevolking er helemaal geen zin. Maar jij zegt niemand te zien in een houten wereld.

[00:05:52]

Robin Fransman, we hebben ze eigenlijk. Kijk, Gottfrid ging natuurlijk naar Jeruzalem om het te bevrijden van de moslims. Ja, en jij gaat zeggen maar de andere kant op om aan te tonen dat andere moslims al bevrijd zijn van de islam geworden.

[00:06:07]

Ja ja, dat is wel een heel klein onderdeeltje van mijn project, maar het komt er wel op neer dat je in Turkije douw. Dus de groep jeugdigen die opkomt. Het merendeel zegt we zullen nooit op Erdogan stemmen. Omdat een zijstraat te noemen. En dan ga je verder over de Balkan.

[00:06:24]

Waar ben je nu uitgestapt? Tot waar ben je? Ik ben uitgestapt in Bulgarije en ik stap weer in in de Zwarte Zee, weer in Bulgarije over anderhalve week.

[00:06:32]

Dan heb je het spannendste gedeelte wel gehad. Of zie ik dat fout?

[00:06:36]

Dat valt wel mee. Ik dacht het ook, maar het was zo relaxt om te lopen door de dudal dat ik net noemde zo ontspannen en zo gastvrij. En ook zo open met mensen in discussies over politiek en vrouwenrechten, homorechten en al die thema's die bij ons spelen. Dat we.

[00:06:52]

Ja, ik had. Ik had wat wat meer spanning verwacht, eigenlijk in de theorie.

[00:06:57]

Ik heb. Ik heb een interessante hoofdstuk of gelezen in in het boek Neer dat ik nu niet alleen van de eco modernist een boek hoe overvloed de wereld juist duurzamer en welvarender maakt. Ja, jij wordt eigenlijk begeesterd door het positivo's virus. Dat is dan een virus wat wel welkom is en verzette tegen het negativisme in de wereld.

[00:07:15]

Ja, dat zeggen veel mensen. Ik ben een optimist of een positivo. Ik voel me vooral een realist. Ik vind het prettig om te kijken naar de werkelijkheid zoals we die ook kunnen ontdekken.

[00:07:26]

Zijn vragen dat daar misverstanden, werkelijkheden, cijfers 10mei. Dit denkt de wereld. Als je de krant leest denk je dat het allemaal vreselijk is, maar is niet waar.

[00:07:35]

Paccar is een paar. Nou, dat pak gewoon een paar vragen mensen in Nederland en zeker de rest van de wereld. Een enorm groot probleem is armoede. Extreme armoede dus die van minder dan één dollar negentig pakken. Is het toegenomen, afgenomen of gelijk gebleven? Ik stel de vraag stel je dan. Nou, het meerderheid zegt het is toegenomen. 20 procent extreem toegenomen. Maar hetin groepje weet dat enorm is afgenomen.

[00:07:59]

Het is enorm afgenomen en je zou kunnen zeggen de kloof tussen arm en rijk is toegenomen omdat er ook iets in rondlopen. Nee, maar een heel klein groepje bedrijfsleningen.

[00:08:07]

Als ik jou net als zeegaten en bizars bizars, maar dan dit iets anders zet en iemand een buitencategorie. Ja, maar houdt die groep even weg.

[00:08:15]

Hier zie je dat er geen kloof, maar regelmatig bult tussen arm en rijk. Ja ja, dat er een steeds vloeiende lijn is met allerlei media groepen die ook uh zijn.

[00:08:25]

Godfried van Bouillon Noord-Europa, Eddy die Rambo die hij schrijft. Wel mooie opiniestukken en essays. Bijvoorbeeld een artikel Het Groene Amsterdammer in 2016 alweer, waarin die betoogt dat niemand zou willen rij ruilen met de rijkste man op aarde. Althans, niemand zou nu willen ruilen met David Rockefeller. Je weet nog wel, dat was de oliebaron en 19de eeuw die onmetelijk rijk werd tegen bedragen van nu. Naja, laten we zeggen Bill Gates van nu. Maar je zou niet willen wonen in de tijd van Rockefeller zonder penicilline, zonder stromend water in.

[00:08:57]

In de volkswijken zonnevliegtuig waardoor je de hele wereld kan vliegen zonder internet, waardoor je met iedereen kan praten en communiceren. Dus zou je wel terug willen.

[00:09:06]

Is er niet toch sprake van ontzettend veel vooruitgang? Euh. Alleen zien we dat te weinig, omdat we als ons altijd mopperend storten op de feitjes die ons onwelgevallig zijn van Billion door Europa.

[00:09:18]

Euh, liep. En ook zeker nog in de middeleeuwen werd je nog wel eens bezocht door een struikrover. Ik ben ook wel eens op straat beroofd. Maar laten we eens kijken naar moord en doodslag.

[00:09:27]

Ja, da's een hele mooie Sydes. Ja, dat is echt zo. De NAVO ligt weer op tafel tussen de ene verkrachting te na de andere geloven de site. Als je die krant leest, denk je van dat gaat heel slecht met ja ja, als je teruggaaf leest. Wel ja, dan is dit de enige. Maar de mensen willen dat.

[00:09:41]

Het is ook een druk. We willen die slechte berichten lezen.

[00:09:43]

Nouja blijkbaar, dat denken we althans. Maar toch. Ik zit nu wel hier bij jou. En ik ben niet de eerste keer dat ik in een radioprogramma daar natuurlijk ook nooit onderwerp van Telegraaf het Algemeen Dagblad.

[00:09:53]

Het volk wordt gevoed met angst. Ja, maar met je eens de parenclub op.

[00:09:57]

Hoe komt dat dan? Misschien toch even over de data over die moord en doodslag? Maar ja, twintig jaar geleden had het nog het dubbele aantal moorden in Nederland. Zit er nu op. Ja, inderdaad, daar nul komma. Ongeveer op honderd per jaar. Da's 0,8 op de honderdduizend mensen. Da's heel weinig. Rond 2000 zaten we nog 2 op 200 of meer op. Hoe komt aanhoorden zijn meestal in familiekring of in bed? Wij hebben niet zoals in Brazilië.

[00:10:22]

Laten we zeggen op straat mensen die dat niet heel weinig. De meeste technologie drugs, afrekeningen hebben.

[00:10:27]

Dat hebben hier de Randstad natuurlijk nog meer van dan mijn aantallen.

[00:10:30]

Ook zeer gering aantal is het heel erg weinig. De kans dat je hier. Maar jij voorspelt het beter en je op termijn werkloos.

[00:10:36]

Het gaat gewoon naar bleven. Al tot een paar moorden. Ja, er is iets over denk ik ook. Net als oorlog Destro gloren.

[00:10:43]

En ja, ook eens wat moorden valt dus eigenlijk mee. We zijn minder moordlustige.

[00:10:49]

Wat hebben we al? En als je dan kijkt naar het aantal moorden 100 site heet het dan in Amerika. Altijd heel gevaarlijk en dan krijg je allemaal van die zwaailichten in beeld. Als je naar de long term homicide rates kijkt euh. In West-Europa tussen 1300 en ik heb nu een grafiek 2016, ja, die begint enorm hoog. Soms ging wel 10 procent van de bevolking dood en doodslag of een moord oorlog. Uhm, die grafiek, die loopt bijna op een nulpunt.

[00:11:14]

Die loopt compleet door. Dus die die die duistere middeleeuwen in je beroofd werd, waarin je verkracht werd, waarin er oorlog om en om was. En als er even geen oorlog was was er wel weer een pestepidemie. Of misschien ook wel tegelijk. Nee, wij hebben enorme stappen gezet.

[00:11:28]

Minder moordlustige. Wat hebben we andere de diptiek die Development Goals van de J van de Verenigde Naties. Daar hebben ze een aantal van die criteria. En eigenlijk ik zal niet zeggen dat alles beter gaat, maar op veel literair gebied. Toch zullen veel mensen zeggen ja maar wacht nog even af. Kijk even naar het klimaat. Kijk even naar de overbevolking. Kijk even naar je sowieso naar de korona crisis waar we nu inzitten. Dat hoofdstuk wat jij of een van de hoofdstukken die jij schreef in het boek Meer dan ik interessant.

[00:11:54]

Daarin schrijf je over de risico's wat aan zouden moeten gaan. Pagina 2. Werd er meer risico je dat waarom het voorzorgsprincipe Duitse Worf voor zorgt voorzorgsprincipe zijn langste tijd heeft gehad? Wij zijn natuurlijk een risicomijdend samenleving.

[00:12:08]

Ja, da's een norm. Als er n argumenten zou. Ik ben voorstander van de Europese Unie. Dus ik wil graag dat we erbij blijven, maar zonder n argument zijn tegen Europese Unie. Wat een aantal intellectuelen Groot-Brittannië heeft verleid is het dat we alles dicht hebben. We mogen hier geen stamcel therapie doen. We hebben niet met het gen genetische modificatie Chris spaarkassen een hele nieuwe Giot. Allemaal hier verboden het nu we discussie over kernenergie die opkomt over de gevaren van terwijl we weten uit data dat kernenergie de meest veilige vorm is van alle energie.

[00:12:40]

En toch timmeren we hier in Europa zowel op bestuurlijk niveau, maar ook gewoon in onze. Je valt vooral linkse denkers aan. Je zegt dat zijn de echte conservatieven, terwijl ik.

[00:12:49]

Ik noem mezelf links, maar eigenlijk heb ik minder last van van links, progressief misschien. Je bent beter, denk ik. Wanneer ik bij de vorige.

[00:12:57]

Ik ben voor armoedebestrijding, wat geld voor de bestrijding van ongelijkheid en voor geweld. Het was van oudsher waar toch wel linksere thema's, want positief is.

[00:13:05]

We hebben honger, we hebben ziekte, hebben kindersterfte, biodiversiteit zelfs niet goed. Hoe zou het komen dat wij zo in die negatieve spiraal zitten?

[00:13:13]

Ja ja, er zijn heel veel redenen voor. Maar ik denk toch de invloed doorslaggevende is. Uhm, als wij vroeger een krant lazen hier in Nederland was het parool of weet ik veel? Ging vooral over de stad en dat controleerden wij wat ze schreven door onze eigen observaties. Dat was een moord en Leidsedwarsstraat en we wisten dat dat echt daar gebeurde aan de andere andere straten mocht vrijwaren. Nu krijg je een verhaal uit Mali 6 1. Ingenieurs vermoorden Frankrijk.

[00:13:37]

Goede Benitez, denk je shit dat Mali? En we kunnen controleren? We kunnen niet meer. We gaan dan.

[00:13:43]

Dat betekent niet dat het niet waar is. Nee, het is de wereld een stuk kleiner geworden. Precies maar even onderbouwen. De kritiek van Bottelier op. Euh ja. Is er nou wel of niet? Vooruitgangstraat Ja, er is heel veel vooruitgang. Laten we maar zo'n voorbeeld nemen aan terrorisme namen. We zijn de laatste 10 eigenlijk sinds nine eleven en natuurlijk helemaal begeesterd door de islamterreur. Zou de cijfers erbij pakt, vielen dan in de jaren zeventig veel meer doden door terrorisme?

[00:14:07]

En je had de IRA Jihad, de Rote Armee Fraktion? Je had. Uhm. Euh. Rode Brigades. Uh, wij hadden zelf de Molukkers. Klinkt heel onaardig, maar die natuurlijk treinkaping Nederland had dus. En vielen door terrorisme toen meer doden. Er waren meer oorlogen. 1990 waren zesentwintig grote oorlogen gaande. Uh, in 2016 BVVO nog maar 11. Inmiddels kan je zeggen zijn er andere soorten gewapende conflicten waarbij niet alleen maar landen tegen landen vechten, maar toch.

[00:14:32]

Er zijn minder oorlogen. Euh, moorden lopen alle kan terug. Natuurrampen zich dat jaar. Maar door de klimaatopwarming heb je enorme natuurrampen in de jaren 20, dus 100 jaar geleden. Van en van de 20e eeuw vielen er per jaar zo'n half miljoen doden door natuurrampen. We schatten dat er nu maar zo enige tienduizenden doden door natuurrampen vallen, dus je kan eigenlijk een eindeloze lijst noemen van feitjes. Vliegen er vliegtuigen dat vliegtuigen? Wordt er wel zo eentje uit de lucht geschoten?

[00:15:01]

De flikkerden wel zijn uit de lucht vliegen is onvoorstelbaar veilig. Dit in tegenstelling tot de jaren 40 en 50 waar de vliegtuigen. Nou ja, waarom verdienen de piloten zoveel? Omdat ze uit de lucht dommere?

[00:15:12]

Omdat het gewoon een gevaarlijk vak was en die manier van kijken van. Niet naar de korte termijn, maar naar de grotere lijn. Ja, dat zijn wij compleet verleerd. Door de kortademigheid van het nieuws van alledag precies. Maar hij ziet het ook niet gewoon de rol van de media en de politiek. Eigenlijk waren we met Robben net over, hadden we zitten in emotionele samenleving.

[00:15:31]

Nou nou, nou, dat klopt natuurlijk ook in een steeds oudere samenleving. En we weten dat de dat mensen hun politieke voorkeuren uh en hun angsten veranderen naarmate ze ouder worden. Mensen worden conservatiever als ze ouder worden. Mensen worden ook angstiger als ze ouder worden. Mediafonds Ze worden kwetsbaarder dan de andere kant dus hebben geleerd.

[00:15:50]

We zijn rijk, dus we hebben ook meer te verliezen, te verliezen en onze en tegelijkertijd de andere kant is. We hebben steeds minder jonge mannen en dat zijn de mensen die de meeste criminaliteit naar Ralph heb Jetten. Want we kunnen uren over al die zijn. Maar die details kan allemaal grafieken over moord en doodslag bijgeladen. Maar jij hebt eigenlijk een soort die retraite ook bedacht. Dus die abdij sessies om mensen wat weerbaarder te maken voor al die negativisme.

[00:16:12]

Wat doe je mensen nou wat ze doen? Uhm, doe het samen met Felix Meurders en met Mirjam Vossen. Nou, Felix is vooral de man die mensen hier extra intervieuw dan en daarbij bij betrekt. Uhm, wat ik doe is vooral die data presenteren. Roep wat minder droog als ik het zo echt in cijfers. Maar goed met verhalen. Uh, wat Miriam doet u ook hoe goed hier bij jou was? Trouwens euh, Jort, die laat zien hoe de media met name goed is, ons wereldbeeld beïnvloeden en hoe wij door die media kunnen heen kijken naar de werkelijke media is niet één.

[00:16:43]

Iemand kan je niet aanspreken, dus ook sociale media. Iedereen kwebbel door mekaar. Misschien is er meer luitjes voetbal dat ze allemaal een beetje hetzelfde vinden. En goed nieuws is geen nieuws. Dat is het uitgangspunt. Natuurlijk, ik praten even over de media, maar niet over parabenen. De Correspondent of ik praat niet over jouw programma hier. Ik had het echt over het snelle nieuws met name. Dus dat is dat doet datgene vooral wat ons. Wat doen jullie?

[00:17:03]

Stange, zegt men.

[00:17:04]

Radboud Lier heeft een EMM stichting opgericht ooit World Best Nieuws, eigenlijk een stichting om nou ja, het goede nieuws ook een keer te gaan laten zien. Uiteraard onderbouwd met feiten. En ik zeggen voor de complotdenkers onder de luisteraars even bij heel erg het zoeken kun je dus vinden dat hun stad subsidie heeft gekregen van de Bill en Melinda Gates Foundation. Ik weet niet of Sorrow zulk een spel was, maar doe verder geen moeite. Het was alleen een staatssubsidies subsidie.

[00:17:30]

Inmiddels heeft de SETI stichting weer anders. Uhm en publiceert volgens mij op basis van onafhankelijkheid en niet op basis van wat Bill van Melinda of George vind. Je mensen trainen om het nieuws uit te zetten om even.

[00:17:43]

Dat is een stijging van adviezen die ik al fans geef. Gibraltar of Vice. Kijk minder nieuws. Dus beperk je gewoon tot een aantal goede tijdschriften en een aantal goeie radioprogramma's en zet die constant op NU.nl. Wordt er stiekem zelf wel hoe? Maar goed, anders krijg je dus. Maar probeer het wel inderdaad te doorzien. Het is natuurlijk verslavend, het is verslavend. Probeer gewoon de telefoon toch weg te leggen. En euh ja, dat is toch één van de tips die we mensen meegeven.

[00:18:09]

Andere tips en deze op sociale media reizen? Ga je ze ook vooral een keer na?

[00:18:13]

Niet naar alleen maar naar Spanje, maar ook echt naar Libanon.

[00:18:15]

Want reizen leidt tot inzicht en dus tot nuance en zachtheid. Jazeker, en je komt mensen tegen je. Je voelt dat de sfeer heel ontspannen is. Ook heel veel moslimlanden. Palm, die ga je anders kijken naar die werkkring Fransman. Hoe kunnen we het nou? Hoe kunnen we? Goed nieuws, positief nieuws. Hoe kunnen we dat nou interessanter maken?

[00:18:33]

Het wordt altijd een beetje als een lullig gezien, als een beetje een domme mensen gedoe. Goed nieuws, er zijn altijd van die initiatieven geweest voor de goed nieuws. Kranten zijn allemaal mislukt.

[00:18:41]

Daar ben ik nog helemaal niet voor. Goed nieuws ben ik ook echt tegen. Ik zeg maar even Athene waar het op staat. Nou weet je wat je kunt doen als je toch je. T Is toch weer een keer een vliegtuig neer. En die eerste dag is natuurlijk van hun slachtoffers. De tweede dag was de zwarte doos. Dat komt nu bij het journaal, de derde dag toch even met een een achtergrond verhaaltje. Je hoeveel vliegtuigen storten in godsnaam mee?

[00:19:01]

En dat hebben ze. Laten we maar.

[00:19:02]

Laten we dan gewoon om af te sluiten een minuutje ofzo. Even naar Korona kijken. We richten ons natuurlijk alleen op. We hebben nu op dit moment weer de dagkoersen van hoeveel mensen door het ziekenhuis inschuiven. Alsof heel Nederland dat zou moeten weten en ons tot onze grote inzicht geeft. Tja, ze verscheen zekerheid die weer aan ontlenen en die tot paniek leiden. Maar je kan ook niet negeren.

[00:19:24]

Je kan ook niet zeggen de verpleegsters hebben niets te doen en ze uitlachen. Dat is natuurlijk ook niet. Ja ja, Krol is natuurlijk midden in die pandemie op dit moment. En dan helpt klimaatverandering en biodiversiteit. Dat zijn de drie thema's waar we nog aan.

[00:19:34]

In Nederland. Kijk, jij zegt tegen de zin dat ze in Santer perceptie zitten we midden in een pandemie. We zitten. We zaten in 1960 ook in midden in een pandemie. Niemand had het erover maçonniek. Dat is maar een perceptie volgens mij.

[00:19:46]

Op dit moment hebben honderdduizend mensen hebben korona en dat kunnen we misschien een half miljoen worden. Maar achttien miljoen mensen hebben geen corona.

[00:19:53]

Dus zitten wij dan in een pandemie. Wist u wereldwijd maar wat ik zelf? Ik krijg je helemaal geen opeens mee of sorry jogt. Of we je niks meer. Omdat Aalter het over de koning had. Dus ik zal ook tegen mensen zeggen neem wat afstand voor de kroonen. Gaf wandelen. Ja ja, niet echt op elkaar.

[00:20:11]

Ja en nee. Dat Limburg verstandig.

[00:20:13]

Ja. Wat eigenlijk wel tekenend is voor de manier van kijken van Raf Boone. Lier is naar het grote debat van dit jaar. Een stuk korona. Daar kunnen we gewoon niet omheen. Hij kijkt er heel anders naar. Natuurlijk Korona n 3 niet krijgen we niet en doodgaan is allemaal duidelijk. Hij zeg maar Caudron heeft ook iets heel anders blootgelegd, namelijk dat als we niet op de traditionele manier met elkaar kunnen communiceren, niet kunnen vliegen, niet kunnen rijs elkaar niet mogen omhelzen.

[00:20:36]

Ja, toch heeft technologie mogelijk gemaakt dat je met iedereen toch contact kan leggen via de computer, via de apps. Hij heeft eigenlijk heel positief in. Want stel je voor. We hadden het echt nog niet gehad. We hadden nu nog in 1970 gezeten waarin we met telexen elkaar euh moesten informeren. Je moet er toch niet aan denken. Dus toen de vorige pandemie was, dat was die Hongkong vloer dat de auto zijn meer meer geweest. Maar dat is een bekende.

[00:20:57]

Waar geloof ik? Eén anderhalf miljoen doden vielen na. Toen negeerde iedereen het, maar waarschijnlijk omdat er niet zoveel media waren. Het is nooit de wereld rondgegaan. Het nieuwe virus was het in ieder geval niet en nu is het nieuwe virus er wel. En dan is het enige wat je daar tegenkwam beschermen is niet. Een vaccin van moderne of een andere farmaceut. Maar volgens mij het vaccin van dokter Kelderraam Co.

[00:21:19]

We zijn ook een somber volkje natuurlijk. Of is het geen exclusief Nederlands verschijnsel?

[00:21:23]

Oh nee, het was de tv aan. Kom je toch weer in Libanon en van Turkije of op Noord-Cyprus? Ja, dat is alleen maar moord en doodslag. Maar bij mensen kunnen we ons wel veerkracht.

[00:21:34]

Want ze zijn nog steeds goed gehumeurd. Hoewel de bermbommen ze om de oren vliegen.

[00:21:38]

Ik zou het willen weten op termijn. Het zou kunnen zijn dat mensen op termijn daar beter uitkomen voor een deel in deze tijd. We weten uit de andere zware bombardementen op Londen, bijvoorbeeld de tijd van de nazi's. Het aantal psychische aandoeningen liep enorm terug. Bepaalde je gaat kijken. Kipkap carrière, dat is waar nodig in het leven. Blijkbaar is het pandemie. Ook valt dit op te wijzen.

[00:22:01]

Je blijft er even heel vrolijk naar. Mensen kunnen zich wel aanmelden voor de sessie ergens denk ik.

[00:22:05]

Ja, we gaan weer in januari weer van start, in mei en september volgend jaar als één van de mijnstadje nog in de pandemie Ralph Bottelier. Dan vinden ze alles.

[00:22:12]

En dan hebben we dat nog. Dankjewel voor leer en natuurlijk ook. En als je meer in data wil verdiepen dus data die toch ook een beetje in elixer tegen het zuur zijn van alledag en tegen het sombere nieuws. Kijk maar zo'n euh, our world in data, dat ork. Daar staat veel op. Maar je kan bijvoorbeeld ook op YouTube is gaan zoeken naar Uhm. Hans Rosling Ross Hell in G. Hij is overleden Zweedse hoogleraar, doet een fantastische truc met een zwaard.

[00:22:41]

Kun je ook nog even naar gaan kijken. Maar zijn kinderen nemen het over. Dat is vooral gebaseerd op op bevolkingsgroei in verband met gezondheidszorg. Daar mooie gedachtes over. Of je kijkt je op Twitter wel doen aan Max Browser. Euh. Ero er volgens mij Max Brozer.

[00:22:56]

En die geeft ook heel veel verzachtende data die de blik op de wereld iets gunstiger zouden kunnen maken. En daar is de sterkte daarmee. Uh zegt dat kranten amendement op uh, kijk niet meer naar de Meense media. Lees zo nu en dan echt een goed boek. Zit langer op de wc, misschien in een klooster en dan komt het allemaal goed. Blijven denken blijven de eerste.