Transcribe your podcast
[00:00:01]

NPO Radio 1 podcast. Fijn dat je luistert naar een podcast van voorheen de Algemene Vereniging Radio Omroep, kortweg AVRO. Je weet wel, die net mensen omroep. Van de slogan Een beetje klasse kan geen kwaad. Maar ja, die door duistere krachten in de armen van de grootste familie van Nederland werd gedreven en sindsdien als AVRO tros door de ether schalt. Wat bleef zeer 19:27. Is het de dokter kelder, zeer toegejuichte ongebondenheid en enige partij religie of andere aberratie?

[00:00:37]

En in deze sombere november dagen is mijn eerste vraag aan jou wat slik je eigenlijk? Daar is best wat aan de hand in Nederlanse drogisterijen. Daar wordt ontzettend veel aan pillen verkocht, op dit moment vooral vitaminepillen. En dan gaat het vaak over d te weinig zonlicht nam deze af en alles deed Corona doen, maar ook allerlei andere producten.

[00:00:56]

Uhm, magnesium. Maurick, zink. Euh. Nou ja, we slikken ons eigenlijk helemaal te pletter om het virus de baas te blijven. Het lijkt mij voor een programma dat zich altijd richt tegen hypes ministerie. Een goed moment om eens even na of door te praten met een hooggeleerde. En de professor van dienst is vandaag volgens dokter Harrie Wichers.

[00:01:17]

Hij komt uit Wageningen, geeft er les in immune modulatie door voedsel. Ik weet echt niet eens wat het woord betekent. Misschien moet ie dat zelf even uitleggen.

[00:01:25]

Dat het modificeren alweer een moeilijk woord vind je immuunsysteem, dus het beïnvloeden van de werking van je immuunsysteem. Ja, slik je zelf veel zeker? Nou, niet veel, maar ik slik wel vitamine D en ook allerlei andere rare ziektes en pilletjes. Klink, zink, zink. Ik slik zink. De professor Als jij het zegt, dan beginnen we er allemaal mee. Hoeveel dagen pilletje? Één pilletje per dag? Ik weet niet precies hoeveel er inzit, maar gewoon de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

[00:01:53]

Ja, daar staan wij gaan. Dat is straks uitgebreid. Over Herman in t algemeen natuurlijk een beetje te laat om je immuunsysteem te proberen te redden. Als het virus reeds rondwaart.

[00:02:01]

Ha, daar is nooit te laat voor. Nee, nee, nee, dat is heel belangrijk ding, dat immuunsysteem van ons.

[00:02:06]

Maar als je nu met een BMI van 33 rond waggelt door Nederland en dan rijd je het toch niet meer.

[00:02:12]

Ik wil niet zeggen dat je t dan niet meer redt. Euh. Dan heb je daar heb je jezelf en je ook je immuunsysteem niet gemakkelijker gemaakt.

[00:02:19]

Veel mensen maakt zich op dit moment zorgen die denken die lezen in de krant. Dat coronavirus. Ja, als je immuunsysteem niet goed is, huit niet buiten de deur en dan dan dan verlies je. Euh euh, de strijd hè? Wat kunnen we doen? Nou, eerst eventjes een disclaimer. Wat ik ook ga zeggen betekent niet dat je kans op 1 op couronne infectie oplopen tot nul teruggebracht gaat worden. Maar het leven is niet zonder risico's. Dat weten we.

[00:02:43]

Je kunt wel proberen om je immuunsysteem zo goed mogelijk in vorm te laten zijn en één ding wat je daarvoor zou kunnen doen is bewegen. De hele dag met je krent op de bank is niet goed voor je immuunsysteem. Je ontzettend inlopen spannen. Topsport Bedrijven is ook niet per se goed voor je immuunsysteem. Sterker nog, dat is niet groei. Alleen wil je immuunsysteem ineens ook niet zo slim.

[00:03:02]

Nou, dat is een half uurtje per dag, uurtje per dag. Wat mag je doen?

[00:03:05]

Nou, een die 10.000 stappen per dag heeft die men? Dat klopt. Dat is best wel een goed idee. Maar veel trouwens hoor. Want als je bedenkt dat de stap gemiddeld 75 centimeter is als het idee 10.000 stappen dus 7 kilometer. Dat is best eind. Ja, dat de trap nemen. Als je ergens werkt in een in een gebouw waar meerdere etages zijn en en er een stuk of. 4. Neem de trap vol omhoog natuurlijk. Als de achtertuintjes het gebouw zijn kun je de eerste via de lift nemen of zelfs verder lopen of om oma.

[00:03:30]

Dit is een kind dat je een open deur hebt, of dat weten natuurlijk allemaal wel. Het werkt, iedereen voldoen natuurlijk niet, maar toch. Ja, maar ik.

[00:03:36]

Ik ga ik niet zeggen dat er één van de wonden, poeder of toverdranken is ofzo.

[00:03:39]

Nou, ik leef steekt zijn hand. Als je in de supermarkt kijkt zijn ontzettend veel producten van fabrikanten die claimen dat ze je gezonder maken. Is een beauty chair. Dat heeft een allerlei en plantaardige zuren waardoor je weet ik het niet en je hart krijgt een isar. Je hebt van die jongetjes weet je wel van de optimist. Activia is de die die vfjw vief. Hoe heet het ook alweer Vivid? De Uhm.

[00:04:02]

Wat heb je dan dat beroemde Japanse spul? Yakult enzo? Die claimen heel veel. Maar toen is godzijdank een overheidsinstantie die ergens adus de voedselautoriteit uit Europa sinds 2012 daar echt werk van gaan maken. En die hebben gedacht van Joh. En ze onderzoeken of die claims wetenschappelijk onderbouwd zijn. Met andere woorden als ze dat we op die potjes mogen zetten. Sindsdien is een stukje stuk rustiger op die potjes veel minder claims. Ze omschrijven het een beetje dat het bij kan dragen aan.

[00:04:28]

Maar de claim van het is goed voor hart en vaatziekten. Dat staat er dan ineens niet meer. Algemene lijn van de wetenschap is gewoon dat die anti-oxidanten waar ze vaak euh mee schermde helpen niet hebben geen aantoonbare invloed. Dus die claim kan je gewoon doorstrepen. Als we naar het voedsel kijken. Ja, ik begrijp dat. Jij pleit eigenlijk voor het menu van de jager verzamelaar. Je had wat meer. Uhm, de meet. Hoeveel jaar geleden is dat 10.000 jaar geleden?

[00:04:54]

Die had wat meer humaniteit.

[00:04:55]

Je bent goed op de hoogte. Dat zou een goed idee zijn geweest. Denk trouwens dat de jager verzamelaars ook veel meer bewogen dan wij, want u moest natuurlijk achter hun voedsel aanlopen. Dat hadden ze al mee. Iets anders wat ze mee hadden was dat te veel buitenverblijven, dus veel in de zon verbleven en. Daardoor maakt hun huid vitamine D aan. Inmiddels beroemde vitamine D. Het zou de vitamine D waarover zoveel te doen wanneer het menuutje was, toch?

[00:05:18]

Euh, je vangt een hert met een speer. Je eten rukt een konijn uit elkaar, rauw eten en flink naar.

[00:05:24]

Nee, nee, nee, nee eten. Dat was dat. O, die tijd hebben we niet. OK, maar waar het met me nu kijk tussen bewogen? Veel te en zonder duidelijk. Maar aten zij gezonder dan wij?

[00:05:36]

Mensen denken snel van toen werden ze niet zo oud. Nee, dat was gemiddeld ook waar. Maar euh, dat was natuurlijk veel hogere kindersterfte dan nu. Voedsel zekerheid was veel minder groot dan nu. Dat mensen regelmatig hongersnood, maar voedselzekerheid of voedsel, veiligheid, of je of er iets aan bedorven is of niet. Dat is niet dezelfde als de kwaliteit. Nutritionele gesproken. Wat je eet en wat ze wel deden, bijvoorbeeld waar ze zaten natuurlijk. En helemaal niet zoveel vlees ofzo.

[00:06:02]

Veel mensen denken dat het zo is, maar werden het verplanten samen? Natuurlijk, die planten werden wel verhitten. Het vlees werd ook vereerd, maar die planten werden niet helemaal uit mekaar ge peutert. Er is nu een suikerbiet. Hebben. Daar haalden we de zakken eruit en de rest van de biti gooien we weg. Als men in de oertijd een zoete biet vond was goed, want er staat veel energie in natuurlijk. En die biet werd niet helemaal uit mekaar gebeukt.

[00:06:24]

Dat ie werd te warm gemaakt. Misschien ernstige hinder binnen de omgeving. Dat betekent dat je automatisch ook vezels binnenkrijgt. Euh, uh, allerlei secundaire metabolieten zoals we ze noemen anti ook pedante en enzo. En vanuit dat opzicht hadden we een veel veelzijdiger dieet dan dat we nu hebben.

[00:06:39]

Nou nou, als je de hele voedselindustrie in de Vietminh industrie biedt. Van alles aan je hebt de meest bizarre drankjes, die beloven een mooie verhalen. Antioxidanten, hoor ik je zeggen, zijn veel woeste verhalen over dat dat zou helpen, maar wordt ook wel veel van ontkend. Onderzoek zegt inmiddels dat jij je hebt van die drankjes die je dan moet slikken voor je darmflora. En zo helpt dat.

[00:06:58]

Dat zou soms even kunnen helpen. Je moet wel bedenken dat er ontzettend veel bacteriën in je darmen leven. Jouw lichaam is opgebouwd uit de tien miljoen cellen, dus op 13 de nul. Je hebt nog tien keer zoveel bacteriën vooral in je zitten. Maar het is eigenlijk een kleine slokje. Wat je dan neemt dat? Dat is een soort druppel op de gloeiende plaat, maar dan kan op korte termijn wel voor even prettige effecten zorgen.

[00:07:21]

Je kan niet bewijzen het niet werkt, maar om nou te bewijzen dat het wel werkt, dat is nog. En nee, ik slik tegenwoordig wel. En ja toch omdat zo langzamerhand iedereen in je omgeving van alles en nog wat leek. Dus je krijgt dus een potje. Ik heb zelfs een keer een optreden gehad waar ze mij vriendelijk lachend een pot vitamine C pillen in de hand drukten. Dus ik slik in de winter met een vitamine zeker ook wel eens van die vis olie dingen geslikt en ik slik tegenwoordig uh d.

[00:07:46]

Uh en dat schijnt. Euh ja, in de winter november, december januari. Licht is weg willen lopen, weinig in zon. En men zegt dat het nu ook misschien wel tegen Korona werkt. Dus ja, waarom zou ik niet doen? H. Beter medium om verlegen en als je heel veel vitamine C slikt. Die types zie je ook wel eens en schijnen het weer uit te kunnen plassen. En als je met plassen moeite hebt heb je waarschijnlijk nierstenen.

[00:08:08]

Dan heb je teveel vitamine C geslikt. Pas op, we vragen het gewoon aan de professor.

[00:08:13]

Lastig bewijs dat iets goed is voor je gezondheid en die gezonde yoghurts. En zo. Laten we dat even afserveren. Daar zit vooral heel veel industrie achter. Ik las ook dat de hele vitamine industrie. En ik ben de laatste die de industrie aanvalt. Over de algemene maar 17 miljard dollar gaat er alleen al in om een enorm belang dat wij aan die pillen gaan nu. Iedereen slikt zich helemaal. Uh, nijlgans. Nou weet ik niet eens, maar er wordt veel geslikt.

[00:08:35]

Op dit moment kun je ons een beetje matigen. Ik had van de week bij opening paar mensen aan tafel die na me even mee wat ze per dag snikte Jackie heb gezien, daar ben jij tussen. 8.9 zocht alleen maar bezig met slikken. Ja professor, help ons nou.

[00:08:48]

Je had die gasten aan tafel die heel veel slikte. Hij had ook een gast aan tafel die maar met moeite over zijn lippen kreeg dat ie vanwege zijn leeftijd een pilletje vitamine D slikte. Ja, hij zei dat van heel veel van die supplementen de effecten niet zijn bewezen. Ik denk dat die in veel gevallen daar gelijk in had hem. Maar in sommige gevallen lijkt het ook dat er best reden is om omwille kleine en hebben het over deden slikken. Dat hangt ervan af waar het voor doet.

[00:09:12]

Maar we leven nu in een gelokt duende. Samen leven, dat is allemaal helemaal niet zo leuk. Daar willen we graag van af. En vitamine D heeft al eerder aangetoond dat het behulpzaam kan zijn met het voorkomen van luchtweginfecties en ook in ja.

[00:09:26]

O ja, een vrouw die bij haar collega Harry.

[00:09:29]

Uhm ja, daar komt eventjes door. Professor dokter Henri Beun is emeritus hoogleraar ontwikkeling in de publieke opinie en Erasmus dus eigenlijk gewoon mediaman.

[00:09:38]

Susan Zondag heeft dus een boek geschreven. Ziekte als metaforen heeft dan tbc en daarna kanker en ook aids beschreven en de mythes daaromheen het beeld. De beeldvorming rond die ziektes. En toen was het zo, zei zij. In de negentiende eeuw gold tuberculose als een soort verheven ziekte. Weet je met je uitgetikt van de kunstenaar achtervang? En dan weet je een beetje verheven van kanker. Dat was gevolg volgens sommigen van teveel onderdrukte gevoelens en frustraties. Aids was dan een luchtplaats.

[00:10:04]

Dus dat gaat allemaal te maken maken met de manier waarop we leefden. U hebt u het alleen over voeding en supplementen slikken? Heeft u ook een theorie over bestaande theorie over hoe we eigenlijk verkeerd leven? Dat we nu gevoelig zijn voor Corona?

[00:10:17]

Ik denk d'r is een hele hele hele sterke relatie tussen hoe we leven en de ziektes waar we last van krijgen. U ziet ook in de loop van de tijd dat het een beetje verschuift. Toen de antibiotica nog niet ontdekt werden, waren bijvoorbeeld infectieziekten een heel belangrijke doodsoorzaak. Daarna werden we oud genoeg, mede dankzij de antibiotica, last te krijgen van hart en vaatziekten. Dat ligt nu een beetje beheersen. Nu komt de kanker op. Dat is inmiddels de belangrijkste doodsoorzaak.

[00:10:42]

In ieder geval ons deel van de wereld. Uh, dat gaat heel erg langzaam dat we dat een beetje de baas worden.

[00:10:50]

Maar ze zullen wel in China eten ze een vleermuizen moeten dus vegetariër worden. Of we moeten dit of Lefty meer gebruiken. Of we moeten dit om de aarde te redden, maar ook onder ons, want anders gevoeliger worden voor ziektes als Corona.

[00:11:02]

Het zou heel goed zijn denk ik, als je de les leerde uit deze pandemie dat we de les leerden maar je vandaan komt. En en hij komt denk ik ook fan van onze omgang met de dieren en van onze onze omgang met elementen van de zoönosen en natuur.

[00:11:17]

De overheid zegt is er inmiddels al wetenschappelijke onderbouwing van de vitamine D? Wat betreft COOVI 19 Jader is een Spaans wetenschappelijk onderzoek. Dat hebben ze gedaan onder zesenzeventig patiënten 50 personen die een hele hoge dosis vitamine D kregen en de bladzijden maar één van op de Agee en de overleed helemaal niemand. En van de zesentwintig personen die geen vitamine D kregen, overleden er twee mensen en kwamen de maar liefst 13. De intensive care. Als dat onderzoek waar is. Uhm, en dat is wel peer review.

[00:11:49]

Begrijp ik, maar niet in het allerbeste wetenschappelijke tijdschrift. Nou ja, dan is er wel een sterke aanwijzing dat vitamine D werkt.

[00:11:56]

De overheid zegt vaak je moet gewoon die die die beroemde schijf van vijf een beetje voedingscentrum op je op je voeding letten. Maar ik begrijp dat maar twee procent van de mensen dat haalt naar zich aan kan houden. Gedisciplineerd genoeg is dat toch wel 2 procent? Ja, dat betekent dus dat je dus eigenlijk wel moet bijsteken om die schijf van 5 dan toch te halen.

[00:12:14]

Nou, dat zijn van die voeding. Ze kunnen in ons land iets zeggen van als je nou maar volgens de richtlijnen gezonde voeding eet. En als je maar een half uurtje per dag buiten loopt, hoef je geen vitamine D te slikken. En dan zeg van nou, dat zal wel zo zijn hoor ik trouwens ook. Wordt het ook een beetje betwijfeld in deze tijd van jaar van de dagen zijn kort en zo. Uhm. Maar het is inderdaad zo dat maar 2 procent van onze bevolking zich houdt aan aan de richtlijnen gezonde voeding.

[00:12:35]

En daar zit je dus medicus. Zeg nou zelf weten. Tot op zekere hoogte moet ze ook zichzelf weten, maar de gevolgen zijn wordt natuurlijk wel maatschappelijk achtige. Ik ben tot in de volle ziekenhuizen zo en dan denk ik dat het best handig kan zijn om af en toe een pil te slikken.

[00:12:48]

Ik ga door. Ik krijg het punt bij mij is uhm, ik krijg een paar jaar geleden een potje pillen van een vriendin van mij tv voor veganisten en ik ben al 30 jaar. Meer nog niet vleeseter. Ik eet wel eens vis. Moet ik eerlijk zeggen.

[00:13:03]

Maar uhm, ik eet in ieder geval nooit vlees en men is bang dat je dan allerlei. Goh, ik geloof in een bepaalde B12 of zoiets niet binnenkrijgt. Dus daar zijn wel pilletjes voor. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het potje in de kast had staan en niet heb aangebroken, maar de laatste weken dacht van nou ja, weet je wat ze staander? Laat ik het maar even inslikken. En dan heb ik echt de neiging om in één keer alles te slikken en ben ik er van af.

[00:13:23]

Gewoon 40 pillen in één keer. Maar dat. Ja, toen zijn we iemand. Misschien is dat niet zo goed. Krijg je dan een goed Oxus? Maar ik vind het zo raar dat je niet gewoon een pilletje kan slikken waar alles inzit wat dan ongeveer genoeg zou moeten zijn voor de dag. Maar dat je dit 5 6 7 8 9 10 van die stomme dingen slikt. Ja, ik vind dat slikken ook zo vervelend he. En ik heb denk ik wel nieuws voor je.

[00:13:45]

Ik voel me helemaal niet beter. Ik voel me namelijk altijd goed, dus ik heb het helemaal niet nodig. En als ik het wel nodig had, dan is het toch al te laat nog even over. Toch even een klaroen stootte tenslotte professor. Uhm. Zou deze hele crisis leiden tot inderdaad een gezondere leefstijl met als punt n. Want als je alle statistieken bekijkt is natuurlijk dat we gewoon te vet zijn als westerse wereld zijn gewoon te dik.

[00:14:09]

Heel veel van ons zijn te dik en dat is inderdaad niet goed voor het functioneren van immuunsysteem.

[00:14:13]

Maar allemaal. Iedereen weet het hem. Maar we kunnen toch niet veranderen, zolang de voedselindustrie overal maar suiker in propt?

[00:14:18]

Dat is een heel ingewikkelde discussie en ik denk dat we daar vandaag niet uit gaan komen komen.

[00:14:24]

Heb je zelf je levensstijl enigszins aangepast? Was het altijd al wel betrekkelijk gezond?

[00:14:28]

Ik zou mezelf niet als de meest gezond levende, je altijd een grote cirkel.

[00:14:33]

Bedenkelijk? OK. Nou ja, ik vind bier ook beste lekkerder bier. Ja, hoeveel mogen er per dag hebben? Nou 1 à 2? Hersman En wat wijn. Doe ik er niet voor.

[00:14:45]

Doe mij maar een kratje goed. Ik dank je wel de dokter.

[00:14:49]

Arie Wiggers, immunoloog, een biochemicus aan de Wageningen Universiteit is nu tijdens het gesprek.

[00:14:54]

Was een beetje het gesprek met Harry Wiggers was een beetje rommelig van mijn kant. Er was wat gekraak op de lijn in mijn oor, waardoor ik me niet goed kon, concentreert belangstellend, wat weer ook wilde zeggen. Hij zegt de grootste gemene deler van alle diëten die vaak kunnen helpen, maar mensen niet volhouden omdat ze de discipline niet hebben omdat ze terugzakken in oude patronen. Maar wat is de grootste gemene deler? Vezels en vitaminen dus. Euh, groente, plantaardig eten.

[00:15:21]

En het goede nieuws is als je dat gaat doen. En ik spreek je niet namens GroenLinks ofzo. Maar als je dat nou doet dan gaan we ook nog de wereld een klein beetje beter maken, want dan hebben we minder landbouw Arial nodig voor de vleesindustrie. Nou ja en nee, meer natuur dus. Iedereen blij.

[00:15:37]

En dan nog even de kelder restanten.

[00:15:39]

Wat mogen we en vooral niet miskeek in deze verwarrende tijden. Deze historische tijden wil ik toch wat de stem van de rede stemmen van de helderheid een kans geven. En daarom dacht ik laten wij eens luisteren naar Johnny Van Doren alias Johnny de Zelf kikker een.

[00:15:54]

Je zou zeggen tegenwoordig een performancekunstenaar. Een man die heel snel kon ratelen op een podium.

[00:15:59]

Vanaf 1966 doorbrak een beetje vanuit de Provo beweging tegendraads en tien, twintig jaar lang de podia. Nou ja. Je mag wel zeggen domineerde met zijn welluidende stemgeluid. We luisteren naar Johnny vandoor.

[00:16:17]

Ik was één van de eerste bezoekers van het café, maar toen hebben ze me uitgegooid. Vandaar dat ik ben. Over de lengte van het decennium uit mijn gedachten is geweest. En ik moet daarbij zeggen met Luzi hier.

[00:16:33]

Uit betrouwbare bron weet ik dat er nog steeds mensen uit de provincie naar Amsterdam reizen in de hoop dat ik daar rare gaf. Schrijvers en dichters zullen we ontmoeten, maar helaas geen krant, want geen Mudug. Alleen af en toe een magere bui. In de sommetjes als Tom van Geel of de dichteres Janneke in het Veld en Bergen lijken.

[00:17:03]

Tot zover Johnny de Zelf. Althans, zo noemde hij zichzelf, omdat hij enorm Konrád aan zichzelf kon. Luis, een omstreden figuur in veel podiumact, ook veel fans, waaronder mij. Ik was toen nog te jong voor mij. In de jaren tachtig werd ik ermee geconfronteerd en een indrukwekkend stemgeluid. Dit soort ronde personages missen wij enigszins. Hij is vrij vroeg aan zijn einde gekomen. Zijn levensstijl was niet helemaal. Volgens het Pruzzen Wiegers dieet kunnen we zeggen hier en daar een borreltje, misschien een snuifje.

[00:17:31]

Het kan gebeuren en hij sneuvelde nog voor zijn vijftigste. En dat mag tegenwoordig allemaal niet meer. We moeten allemaal heel oud worden, maar ik zou zeggen een Deignan, het is toch iets. Naast het het zou mij niet meer lukken. Tot zover we even denken. Bij Fluister!

[00:17:51]

Kijk, ik vind ik op geen enkele manier suggereerden dat we hier in een democratie leven, dat je altijd maar zomaar alles mag zeggen tegen mij, maar toch in dit geval ik. Als je een suggestie hebt of een idee voor een gast een onderwerp. Schroom niet en stuur me gewoon een mailtje en doe dat dan naar Jort Kast. Het AvroTros puntenaantal. Dan kijken we of we dat kunnen honoreren. NPO Radio 1.

[00:18:10]

Vink de podcast gids van Nederland. Blankenberge Tijdens de gaan naar de volgende nerds om Tadić. Of ze luisteren met een kritisch oor naar een Nederlandstalige podcast.

[00:18:20]

We krijgen kippenvel van. Is echt een hoogstandje. Jongens komen met hilarische persiflages, willen de Faustin.

[00:18:28]

We gaan sneller.

[00:18:29]

Een meedogenloos eindoordeel vind ik nogal saai. Vinko Fink Veel termijn gaan en proeven de podcast.

[00:18:36]

Ik weet heel goed te doen hoor, maar misschien nog wel ergens tussen. Je vindt Vink in je favoriete podcast hebben het al.

[00:18:43]

Dit is toch net als Keith met Michael Block, Vincent Bijlo en Stan Putman vind ik fantastisch?

[00:18:49]

Op NPO Radio 1 Bassi Het nieuws van waterkanten.