Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:01]

De radio door Postcards. De Tour in september is als de Winterspelen die. Alles is dit jaar anders. Let op. De kopgroep met Mart Smeets, Joost Vullings en Martijn Hendrix welkom bij de favorieten Tour bubbel. De bubbel van podcast. De kopgroep. Het belooft een feest te worden zonder dat Dumolin al n trap heeft gedaan. Kleurt Frankrijk nu al oranje en dwars door alle oranje regio's. Martijn Hendrix op weg naar nieuws waar zaterdag het startschot zal klinken. Martijn Goedemorgen ruikt morgen de quota's uur.

[00:00:43]

Nou ja, dan moet ik wel heel goed ruiken, maar ik moet nog drie uur rijden dan. Dan ben ik in Nice. We hebben gisteren de hele dag in de auto gezeten. Herman en ik, met wie ik samen door de komende drie weken door Frankrijk reisde. Uhm ja, we hebben gewoon rustig aan gedaan. Is ook een beetje vakantie. Nog deze die die reisdag dus. We hebben gisteren om half elf de auto geparkeerd vlak onder Lyon.

[00:01:04]

Daar heeft geslapen. En euh, we gaan straks fris weer verder. Dan heb je de ploegenpresentatie gemist. Die was. Die was gisteravond al.

[00:01:12]

Maar die heeft iedereen gemist, want daar mocht niemand bijzijn. Nee ja, ik heb niet zoveel op met ploegenpresentatie. Euh, renners op een podium die zwaaien. En nu ken je ze helemaal niet meer met zo'n euh, met zo'n kap op. Je kan je daar niet op zo'n kap ophalen, want ik heb het niet gezien. Maar ja, ik hoop dat ze leuk gezwaaid hebben naar de mensen thuis op de streep. Maar voor de televisie. Ja Mark, jij bent ook geen fan van de.

[00:01:36]

Van de ploegenpresentatie. Zo te horen is dat circus? Ja, maar het wielrennen is toch ook circus? Nee, maar niet dit. Dit soort circus dat we, daar moeten ze nog wel vertrappen. Dit is euh. Dit is voor de grootsheid van Nice, voor de grootsheid van een schreeuwlelijk die de ploegen begeleidt. De tour begint morgen als ze onderweg zijn en ze beginnen niet met een ploegenklassement presentatie. Dat is een commercieel iets. En daar hebben wij van de NOS televisie ons altijd verre van kunnen houden.

[00:02:07]

We hebben er ook zelden iets aan gedaan. Gelukkig maar, Mart. Een tour in september maakt dat uit. En wat dan? Zestig, de zestig dagen, zestig dagen later? Ja, dat is zestig dagen. Het is dus zestig dagen. Euh, schuiven we op. Het is euh. Later ligt wordt het. Wat heel belangrijk is. De temperaturen zijn anders. Ik heb van een weerkundigen gehoord dat de windrichtingen anders kunnen zijn. Dus euh ja, het maakt heel veel uit.

[00:02:40]

We zitten in een ander deel van het jaar en dat natuurlijk de tour uiteindelijk is uitgevonden om ons te vermaken in een nieuw, sluwer zomer.

[00:02:51]

We krijgen dus nu ook gewoon een tour in een in een tijd met met heel veel ander nieuws en dat mensen gewoon aan het werk zijn. Ik denk ook dat dat laatste is de kijkcijfers daaronder zullen lijden of niet. Maar Joost Dekker weet het niet.

[00:03:01]

Ja, dat laatste is het belangrijkste. 1 juli is echt dé vakantiemaand voor heel West-Europa, en niet alleen voor ons. Mensen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Engeland. Die gekken uit euh. Euh Noord-Spanje. Italianen, die gaan allemaal die berg op. Nou, die zijn allemaal nu gewoon op kantoor of zitten thuis te werken. Euh. En in ieder geval niet in Frankrijk dus hé. Euh. Het decor van de Ronde van Frankrijk wordt ook geheel anders.

[00:03:30]

Of ze mogen de berg niet op van de van de autoriteiten. Daar wil jij over hebben. Martijn van van euh je. Jij bent onze man in koers. Nou ja, iedereen die wel eens bij de tour is geweest weet dat je s morgens schortens je die tussen die bussen kan lopen. Je kan de renners letterlijk aanraken, je kan ze aanspreken. Na de finish mag je als. Als journalist mag je gewoon als een blinde op die renners afremmen.

[00:03:55]

Wel wat kan en en wat kan dat niet dit jaar? Nou eigenlijk. Alles wat je nu opnoemt kan er niet. Uhm, nou ja, nou ja, voor publiek, maar ook voor voor journalisten. Maar goed dat dat laatste is niet zo heel erg belangrijk. Alhoewel de waarheid bij de mensen thuis brengen waarbij de bus lopen is ervoor voor voor Ford niemand bij, behalve als je in de Tour bubbel zit. Dus je bent per ploeg mogen de dertig mensen in die bubbel zitten.

[00:04:20]

Dus dat zijn acht renners plus 22 man personeel. Die kunnen bij de start komen. Verder helemaal niemand. Geen Village Depay, waar genodigden, vips en gasten Oscare en journalisten mekaar ontmoeten. Dan is er een heel klein mixt zonnetje waar je als journalist stil in mag staan. En een renner komt naar jou toe. Dat moet je allemaal aanvragen. Op de bergen zullen ze mondjesmaat mensen toelaten. Iedereen verzoeken om mondkapjes te dragen? Uhm, bij de finish is inderdaad hetzelfde protocol als uh als beide bij de start.

[00:04:51]

En een journalist staat stil in z'n hokje en wacht tot de renner naar toe komt. Hij mag dus niet. Ja, als een blinde debiel. Euh, rennen en vliegen met z'n allen tegelijk als uh, als bijen op de honing, euh, zij op kop op een renner storten. Dat is er allemaal niet bij. Het is allemaal heel rustig, zakelijk en en en kalm. Het zal heel klinisch worden denk ik deze Ronde van Frankrijk. Ja, maar da's ook als een als een renner of een ploeg zegt wij hebben geen zin in een interview en dan kan je daar naar fluiten.

[00:05:21]

Ja, maar de de. De dan. Daar speelt in het wielrennen altijd weer iets bij. Ze hebben heel erg veel zin in interviews, want de sponsors hebben al vijf maanden geen airtime gehad. Zij niet op televisie geweest tussen, grijpen alles aan om in beeld te komen. Dat merk ik in de voorbereiding op deze Ronde van Frankrijk. Wij willen s avonds altijd bij met Herman voor De Avondetappe met een renner spreken. Nou, dat mag niet, want we mogen het hotel niet in.

[00:05:45]

Al hoorde ik van diverse ploegen dat er in sommige hotels ook gewoon journalisten slapen. Dus ja, het is ook een beetje op z'n Frans regen geregeld. Maar die die die praatjes met de wielrenners gaat niet door. Dat moeten wij met I-phone doen. Dus we gaan alle Nederlanders nay geven van de van de NOS Samsø TV star met metsen. Euh, en daar werken ze allemaal gretig mee hoor. Ze willen allemaal graag een steentje bijdragen, want de sponsor kijkt natuurlijk ook mee.

[00:06:12]

Nou, dat is. Dat is mooi. Maar inderdaad. En De Avondetappe? Daarvoor ben jij richting Frankrijk. Komt dat weer vanaf 10? Die mooie kasteeltjes of is dit jaar anders geregeld? Zeker? Waar komen weer vanaf die mooie kasteeltjes? Alleen stilte in Nederland? Flauwe? Nee, de tafel van Dione State in het slot. Ja, nou, we zijn we. We zijn ook omdat wij geen publiek mogen aantrekken met die uitzendingen voor die locaties van tevoren ook niet bekend om geen toestromen van grote hordes mensen.

[00:06:46]

Want anders komen er wel vijftigduizend mensen op af denk ik. Ja, minimaal keer boeren die willen dat ook, maar die hebben die naar wens. Ja ja, dan hebben wij. Ja, nee dus. Wij staan in op Nederlandse wieler locaties. Euh ja, omdat het hier in Frankrijk gewoon lastiger is. De regels hier in Frankrijk Steijnen zijn snel en zijn strenger dan dan bij ons in Nederland. Over over die bubbel gesproken van 30 personen per ploeg.

[00:07:13]

Ik geloof dat er bij Lotto-Soudal nu al weer twee naarhuis zijn uit die bubbel. Ja, er zijn twee stafleden bij Lotto-Soudal weer naar huis, want er was er één als ik het wel heb. Die had positief getest op Korona en de ander had ernstige symptomen. Want er zijn dus regels. Maar dat is nu weer een beetje vaag. Of dat nu al van toepassing waren. Welkom in het wielrennen. Uhm ja, je moet dus als je dus twee gevallen hebt en of dat nou positief is of niet, maar symptomen zijn al genoeg.

[00:07:42]

Dan zou je hele ploeg naar huis moeten. Dus stel Tom Dumoulin in het geel. Uh, in week drie en er zijn twee mécanique ers met een zere keel en een snotneus. Dan zou Tom Dumoulin. Euh ja, naar huis moeten. Daar moet de hele Movistar ploeg naar huis. En ja, en wie gaat daarover? De teamarts dus de arts? Die zijn betrouwbaar? Yordi zijn jullie Julische vullen het veld inderdaad al een beetje. Het is niet helemaal waterdicht.

[00:08:13]

Dit systeem en het schijnt dat de regels vandaag versoepeld worden. Maar toen ik vanochtend mensen sprak daarover of ze daar al iets over gehoord hadden. Renners en ploegleiders die nu in de bubbel zaten toen, moesten dat negatief beantwoorden. Ze hadden nog geen versoepeling van de regels gehoord, dus het zal vandaag ongetwijfeld weer tot ons komen.

[00:08:32]

Maar dit klinkt heel Frans, toch? Het is. Dit is de Franse slag. Maar daar zijn ze groot in geworden en dat houden ze ook oog ook gewoon na. Het zou mij verbazen als het niet zo zou zijn. En over die arts gesproken we maken daar nu een grap van. Maar je zal maar inderdaad op de vrijdag voor Parijs begeerde trui in handen hebben. En je zal inderdaad die twee mecaniciens positief hebben. Dan ben je de arts. Dan zegt toch de sponsor tegen jouw vader?

[00:09:00]

Luister even wat er gebeurt, maar niemand is hier positief. Dat begrijp je toch wel? Dat lijkt me. Dat lijkt me hartstikke leuk, maar de vraag is natuurlijk ook. Achteraf gezien. Maar ja, achteraf is het mooi wonen, zegt Tom. Altijd had de Tour beter in juli kunnen worden verreden. Welnu, nu is het allemaal code oranje rood in Frankrijk en en euh. In juli was het eigenlijk eigenlijk rustiger en de vraag is dat het de gevleugelde uitspraak Parijs is nog ver, maar er is dus nu gewoon een risico dat dat de Ronde ergens op een op hem op een bergje in de Alpen gaat eindigen.

[00:09:35]

Klopt en is het risico wat ze genomen hebben.

[00:09:41]

En Martijn, als dan de degene die dan geel draagt, is dat dan ook de eindwinnaar? Of wordt er dan geen winnaar uitgeroepen? Is daar wel iets over bekend? Goeie vraag.

[00:09:50]

Volgens mij is dan gewoon de 30 jaar hoe ze dat ze kunnen kijken hoe ze het beslissen. Vorig jaar gebeurde natuurlijk een beetje hetzelfde. Toen werd ook ineens een streep getrokken bovenop een berg, omdat in het dal weer een hele aardverschuiving hadden. En toen? Daardoor werd eigenlijk Bernal de de Tourwinnaar. Dat zouden ze nu ook kunnen doen, gewoon na twee weken zeggen. Misschien zien ze t aankomen, zeggen jongens. We hebben al drie etappes. Degene die dan het geel heeft die die heeft gewonnen.

[00:10:15]

We spreken vanmiddag. We hebben een afspraak met de voorzitter van de UCI, de heer Libertel. Ook een Fransman. Die heeft ongetwijfeld korte. Ik zal op deze vragen ook even voorleggen om het helemaal honderd procent zeker te hebben. Dan moet je wel zeggen dat je hele goede en je hele goede vriend is van van de baas van de Tour en dat ze dat zijn. Vijf handen op één buik. En Martijn, we spreken af dat als jij vragen stelt dat je wel zegt dat je die stelt namens podcast de kopgroep heet dat dan zeker weten?

[00:10:45]

Ja, ja, nee, dat is het ook al dagen rond met mijn kopgroep mondkapje op die zeker? Dan ga jij straks meer over vertellen. Want het schijnt dat je die als luisteraar ook kunt bemachtigen. Maar ja, ik heb het maar op een gegeven moment. Ik heb het maar afgedaan. Dat de kopgroep mondkapje, want het was populair. Iedereen wilde dat ding hebben. Zelfs alle Fransen die euh. Die kunnen niet wachten om naar ons te luisteren.

[00:11:12]

Kijk, dat is mooi. Kijk en en en onze vaste luisteraars kennen onze vaste rubrieken iedere dag een hier zowat de renner die de dag daarvoor als negenenzestig over de finish rolde. En ja, er is natuurlijk gisteren niet gekoerst. Dus heb ik een quiz. Vraagje voor jullie heren. Wie werd vorig jaar 69ste in het eindklassement? Nou kom je door? Geen idee. Ik heb een caller pro cycling staatsvormen, dus ik ben nu als een gek aan het klikken.

[00:11:43]

Marie-France WiFi een drama. Ik heb helemaal niks voor me. Ik heb een foto voor me liggen van Indurain en een foto van Zwemkring was het niet. Ik denk dat het Alberto Thiol is, maar dat is je. Dat heb je goed gegokt. Maar wat goed, een oud winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor Vlaanderen. En vorig jaar doorgebroken trouwens. Dat is wel even leuk om dan effe Education First waarvoor hij rijdt even verder uit te lichten, want dan word je gesproken of ineens een groot blok.

[00:12:13]

Sterke renners, Jumbo fris, maar euh. Euh, Movistar is natuurlijk altijd een sterk blok. Maar als ik naar die na die ploeg van Education First kijk dan denk ik ja, die hebben we met Bram. Die hebben die Martinez die de Dauphiné heeft gewonnen. En dan hebben ze nog Chiquita. Dat is toch wel een heel sterk blok of niet Marthijn. Ik ben blij dat je niet tegen Van Garderen mag opnoemen, want dat ja, we kunnen wel.

[00:12:35]

Dat is ook een leuke quiz. Vraag maar wat de heer stapt Van Garderen af na een valpartij. Twee dagen daarvoor. Beetje flauw, beetje flauw, maar even simpel. Nou ja, dat is een sterk blok. Ik vind die ploegleden altijd ontzettend grillig. Dat kan. Het kan geweldig uitpakken, maar ja, ze kunnen ook naar hier. Je ziet ze wel, want ze hebben de knalroze shirts. Ik vind overigens wel de mooiste shirts als ik zo vrij als ik zo vrij mag zijn.

[00:13:01]

Maar ja, ze kunnen ook in totaal op. Euh euh. Totaal anoniem in rondrijden. Dus ja, ze gaan of een rol spelen of niet. Dat is de conclusie.

[00:13:12]

Goh, nou jeetje, wat Mart demarreert. Nou Mart. En wat heb je vandaag voor een mooi verhaal meegenomen? Nee, ik kijk, ik ben zoals iedereen in de corona tijd. Euh. Ben ik een beetje aan het opruimen geslagen. En daar zijn een paar dozen zijn daar al weg. Nog een stuk of vijftig inderdaad. Niet te geloven, maar daar kwam ik tegen. Een blad dat ik ooit gekocht heb in 2003. En dat heette toen de honderdste Tour.

[00:13:45]

En wat dacht ik van gooi ik dat nou weg? Ja of nee? Het begint inderdaad in 19:03 en er staan foto's in die historisch zijn en het is allemaal bij elkaar gevoegd. Dus ik gooi niet weg. En toen dacht ik ineens van ja maar wacht even. Ik krijg vast wel een rubriek van Van Ugfa van me. Van de podcast krijg ik op m'n boot en ik ga nu een foto beschrijven. Dat moet je nooit doen, want een foto zegt meer dan duizend woorden.

[00:14:12]

Dat weet je. Maar de foto waarin Bernardino als een groot vorst in de kampioenstrui van Frankrijk staat. Dat is de twaalfde etappe in Vallons. Daar zal dat de Tour stilstaat. En ik hoop dus eigenlijk dat de Tour dit jaar niet stil komt te staan. Maar toen kwam het stil te staan omdat de renners aan Grève gingen. Ze staakten en Inow was de baas en die had naast zich staan op de eerste rij. Hennie Kuiper, Gerben Karstens, Jean-Pierre, dank je oom Michel Pollentier.

[00:14:45]

Henk Lubberding in de witte trui. Freddy Maertens in de groene trui en Gilbert Duclos-Lassalle en Robert Aubagne die daarachter stonden. Dit is één van de sterkste foto's die er ooit gemaakt is. Toen het nog ging om renners die één doel nastreefden, namelijk de organisatoren van de Ronde van Frankrijk, duidelijk maken dat het zo niet meer ging, zeg maar de beer. Die stopte twee nachten geleden met het spelen. Het gaat zo niet verder en dat was toen in dat jaar dat Eino de Tour won en dat Carstens nog splinterbom was.

[00:15:19]

Dat een fantastische manier van T. Het peloton om te zeggen van wij maken uit hoe het gaat. En ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal zijn of het peloton zal zijn die zegt wij maken uit zoals het gaat. Of de organisatie. Dat is eigenlijk de foto van de dag. En wat zat de renners toen Dwars Mart de behandeling. Dat ze na de etappes nog honderden kilometers moesten rijden voordat ze in een hotel waren. Dat ze in scholen neergelegd werden met kinderbedjes.

[00:15:57]

Acht man op één kamertje, acht man, één toilet. Dat soort dingen. Dus de sociale wetgeving van de Ronde van Frankrijk werd toen erg euh, in twijfel terug getrokken door het peloton. Dat moest allemaal gaan verbeteren. Ze waren niet meer de slaven van de weg. Heel mooi.

[00:16:20]

Hoe de etappe maar Schetz eens de hele route, Marthijn. Het echte route boek, die lekkere dikke bijbel. Gewoon ouderwets geprint, die. Die heb ik nog niet. Die ga ik straks ontvangen. Dus ik moet het nu nog met een pdf. Je pdf je doen van 238 pagina's. Ik ga even Mark Cavendish introduceren in deze kopgroep. Niet dat ik naast me zit op te leuken. Ik heb gelukkig de kamer voor mezelf. Maar Mark Cavendish, hij doet niet mee aan deze Ronde van Frankrijk.

[00:16:51]

En waarom? Hij vond dit de zwaarste tour die ooit gezien had. En Mark Cavendish is een sprinter. En met de de met zwaarte bedoelt hij op de de de. De berg die je gaat zien. En inderdaad, er is slechts één etappe waar er geen gecategoriseerd col in zit. En verder hebben ze allemaal colletjes of bergen. En er zijn veertien bergen van de eerste categorie. En dat zijn echter de hele grote jongens. Dit is echt een toertje voor klimmers.

[00:17:16]

Voor voor. Voor klassementsmannen. Sprinters hebben dieren hebben je niet veel te zoeken, dus degenen die dit jaar de bolletjestrui wint. Dat is een grotere prestatie dan andere jaren. Wellicht. De totale Tour laat zich dus samenvatten als een enorme bak hoogtemeters. Gaan we naar de etappe van zaterdag, Marthijn? Hoe ziet die eruit? Ze beginnen in Nice en ze eindigen in Nice en ze rijden eigenlijk een soort criterium om het zo maar te zeggen, zegt hij.

[00:17:44]

3. Tweeënhalf keer, drie keer. Hetzelfde rondje. Ze komen dus ook een paar keer hetzelfde bergje tegen. Dat zijn. En die zijn dat om het lastiger te maken. Dat bergje is dan slechts twee keer gecategoriseerd voor de bergtrui, dan telt die mee voor de voor. Voor de bollentrui kan je de punten verdienen. Dat is zijn, dus dat is dus dezelfde berg. En dit is van de derde categorie. Nou, als iemand nu bingo roept, dan zal ongetwijfeld iets voor de de de sprinters gaan worden op opzaterdag.

[00:18:15]

Want die bergjes van de derde categorie. Die zitten wat vroeg in het menu, dus die gaan ze wel overleven. Beginnen is traditioneel met een sprint en krijgen waarschijnlijk dus ook een sprinter in de gele trui. En dan wordt het tijd voor de eigenlijke moeder van alle rubrieken van deze schitterende podcast De Natte Vinger. En net als vorig jaar kunt u als luisteraar meedoen. Voorspelde Etappe winnaar van de dag en win een origineel, uniek en historisch kopgroep. Mondkapje.

[00:18:45]

Ik zal er dus even eentje opdoen. Ik even mijn kop af. Hij trekt wel wat wat vlot voorbij, maar hoort hoe goed de kwaliteit is. Heel goed, niet medisch mondkapje. Maar de kwaliteit is zo hoog dat je drie weken met je racefiets over de IJzer kan fietsen. En je hebt gegarandeerd geen korona en een prachtig logo daarop. Het is echt hèt hebbedingetje van deze tour, dus. Doe mee aan de natte vinger en dat kan dus op de website van de NPO Radio 1.

[00:19:20]

Kunt u dat vinden? Goed, ik doe nog even af. Ben ik wat beter verstaanbaar? Doe ik de koptelefoon weer op? Ja, daar ben ik weer heren. Laten we even kijken naar gewoon de de de favorieten voor te. Voor het geheel dit jaar. Nou Mart. Wie staat er op jouw lijstje? Weet ik niet eens. Nee. Is een Spaanssprekende spader makkelijk af? Ja, dat is Bernauw. Ja, en wie nog meer?

[00:19:46]

Die zeker? Ja, Marta Martínez Tama spreekt ook.

[00:19:50]

Spreekt ook Spaans.

[00:19:52]

Dat is een hele. Nee, het is. Ik denk dat dat de jongens uit Colombia dat die allemaal goed gaan zo aanscherpen omdat ze allemaal vijf maanden lang rode bloedlichaampjes hebben kunnen tanken. En daar wordt wel eens om gelachen door mensen die hier in Europa bezig zijn. Maar feit is gewoon dat ze dus zeker tweeënhalf tot drie maanden lang boven zijn geweest. Allemaal wonen ze boven de 25 100 meter, dus die ze die komen. Echt natuurlijk. Gelade aan de start.

[00:20:23]

Kijk, een Spaanssprekende met een Colombiaans vlaggetje achter de naam Martijn is jouw favoriet voor het geel. Ja, mijn favoriet is natuurlijk Tom Dumoulin. Dat zou ik prachtig vinden. Om maar om mee te maken. Mart heeft het, Mart heeft het al eens meegemaakt. Nederlandse Tourzege. Ik was toen nog niet geboren, want dat was een 19 80 voor het voor het laatst. Ik ben van 83. Ja, het lijkt mij prachtig om mee te maken.

[00:20:46]

Ik hoop dat ik bij ben in Parijs, dat we niet dat ik daarheen mag rijden. Dus ik hoop Tom Dumoulin. Maar ik denk dat zij de kaart bij diezelfde ploeg Rochlitz uit zullen spelen. Euh ja, die die man dus zo ontzettend sterk. Ik was onder de indruk van om in de koersen die ik heb gezien en wat ie de afgelopen twee, drie jaar presteert. Ik geloof dat zijn resultaat vorig jaar in de Tour vierde, de slechtste klassering was in een meerdaagse koers van de afgelopen twee jaar.

[00:21:14]

Verder eindigde die altijd op het podium of vonden Jan en ik denk dat dat nu ook gaat lukken. Ja, hij is wel gevallen in de d'Auvergne. Dat zijn trouwens een hele hoop we op een plaats anderhalve week geleden. Ja, dus dat dat speelt geen rol meer denk je?

[00:21:31]

Nee dan niet. Als ik denk dat ie wint.

[00:21:35]

Gisteren had dus de wens een interview met met Tom Dumoulin. En die klonk heel zelfverzekerd en zei ja, ik ga zeker een rol spelen in de top van het klassement. En ja, Roglic is wel de nummer één. Maar ja, hij komt goed over op mij. Top ziet er goed uit. Tom is uhm, wat ik ervan, afgaande op de dingen die ik van de laatste tijd van hem heb gezien. Hij zit goed in zijn vel, hij is blij dat ie dat ie terug is van zijn schouders af is.

[00:22:01]

Hij was bij Sunweb altijd de kopman. De enige die het moest doen en dat kan ie nu delen. En dat, dat is voor hem gewoon prettig. Hij zit in een omgeving waar die euh, waar ie zich lekker voelt en dat dat. Dat straalt ervan af en dat zorgt denk ik ook voor dit soort uitspraken. Hij is volwassen. Dat was de. Ik heb hem gesproken voor deze tour al een tijdje geleden, overigens voor een verhaal in de VARA gids.

[00:22:24]

En hij maakte een buitengewoon volwassen indruk op mij. Hij. Hij is iemand. Hij had bijvoorbeeld de uitspraak toen ik zei een renner in korona tijd wordt een onzekere renner, voelde de.

[00:22:38]

Vulde die dan direct aan. Ik zeg van OK! Verklaar ze die nou, ik zal je wat gek zeggen. Ik vond het helemaal niet zo erg dat ik thuis was. Hij heeft het heel goed gehad met zijn vrouw. Ze zaten s avonds altijd over t Korona te praten. Zij werkte in het ziekenhuis. Uhm, als psychologe. En dan hadden ze hele andere gesprekken dan ze altijd hadden. Het leven was prettiger voor hem om te leven in de bubbel die wij toen voor onszelf creëren.

[00:23:08]

En dat viel me zo op de volwassenheid waarmee die dat dat onderwerp aanviel. Euh. Dat betekent dus dat zijn hoofd naar meer staat dan alleen maar die fiets. De fiets. En anders niets. Volwassen mensen doen over het algemeen hele verstandige dingen. Oh, dat voorspelt wat. Dat is mooi. Ik wil nog eventjes als het om het geel gaat. Vorig jaar moest die dramatische afstand met Thibeau. Pineau reed toen ontzettend goed. De Fransman. Ja, ik, ik.

[00:23:38]

Het is niet de mooiste renner om te zien fietsen, maar zijn zijn zijn aanvalslust en zijn zijn zijn mentaliteit heb ik toch altijd bewondering voor. Dus wie weet kan hij zich ook nog in de strijd gooien. Dat zou ik echt wel heel erg leuk vinden. Dan gaan we naar de groene trui. Hij heeft toch altijd wat? Hij heeft toch altijd wat er is te ik met angst en beven. Hij zal waarschijnlijk als eerste korona hebben, denk ik.

[00:24:00]

Dat zal je zien. Het is inderdaad zo'n brokkenpiloot of hij heeft ook dat dalen waren hier lange tijd bang voor was. En en en dat overwint ie dan. En dan maar weer een keer. Is ie toch weer bang? En toen vorig jaar had ie geloof ik een spierscheuring ofzo, waardoor die niet meer vooruit kwam. Nee, het is het is een kwetsbare renner. Ja dat dat is zo. Maar het is wel een volwassen en strijdlustige renner.

[00:24:20]

Weet je ook het type dat je type? Bauke Mollema? Iemand die zich helemaal krom trekt op de fiets en en toch altijd te ver gaat. En dat dat. Dat is toch ook altijd wel mooi om te zien? Ja goed, we gaan naar de groene trui. Dat is natuurlijk best lastig. Minder sprint etappes wordt dus misschien beslist in in de tussensprints. Tussen de col, tussen de cols en een markt moeten we gewoon weer Sagan opschrijven. Of komt er een nieuwe.

[00:24:45]

Uhm, ik denk dat het een Italiaan is die afgelopen woensdag Europees kampioen is geworden. Niet Zullo Nizzolo.

[00:24:56]

Kijk die van hem sterk. En jullie moeten hartstikke blij zijn dat ik een keer een naam noem. Zo is het ook nog eens een keer zeker hartstikke goed. Want ja, jij vind het trouwens bellen.

[00:25:08]

Maar nee dat is dit is. Dit is een onzin rubriek. Wie is dat? Is dat? Ja, maar dat maakt dat het ook de meest leuke rubriek Mart, weet je fobie voor voor mij allemaal een koers invullen en die denken oh, maar Mart Smeets zei dat ik die sprinter moest nemen voor wat Tourné. Smeets zegt nooit iets wat we direct met wielrennen te maken heeft. Want jawel, belet volwassen is geworden. En mensen denken op een volwassen renner die met die heb ik nodig voor mijn ploeg.

[00:25:38]

Zo werkt dat Mart. Mensen luisteren naar je Martijn. Juist ja, luisterde ook. Nou, Martijn V. V. V. Ja, hij kan zo goed die berg altijd over. En en en sprokkelt daar ze punten mee. Ja, ik denk dat maar één iemand het groen in Parijs kan dragen en dat dat Sagan is. Hij heeft hem sinds 2012 altijd gewonnen als ie Parijs haalde behalve in 2017. Toen werd die us werd ie gediskwalificeerd. Hij heeft al zeven keer de groene trui gewonnen.

[00:26:09]

Dus ja, waarom nu niet? Dus ik ga voor de statistiek achtige keuze. Peter Sagan? Ja, ik. Ik sluit me daar bij aan de bollentrui. En die gaan we gewoon overslaan, want dat is toch het meest moeilijk te voor alle tijden.

[00:26:22]

De laatste vinger allertijden dus die slaan we gewoon over. Wie weet worden dit jaar misschien wel iemand uit de top van het klassement omdat ze nou ja uh uh zoveel bergen over gaan als de Mattart horen dan gaan strijden, dan zou het bijvoorbeeld Barnaoel kunnen worden. Maar we weten de.

[00:26:37]

De heren de witte trui als Parnell de Tour wint. Zo wint die ook gelijk. Die witte trui. Maar als we Bernaudeau eventjes wegstrepen, wie wordt dan de beste jongere? Want daar zijn er een hele hoop interessante renners in die categorie. Wat denk jij?

[00:26:51]

Ik ik. Ik ben altijd gecharmeerd geweest van Kemna, ook al toen die nog niet bekend was. Nou weet ik wel dat het gek klinkt wat Bernal heeft. Veel betere adelbrieven, maar als Brunello op z'n kop slaat, dan wordt Kemna de witte truidrager. Vorig jaar, dat weet ik nog. In de laatste Tourweek was die goed en toen zijn al Mart. Want je houdt niet van hele goeie. Nee, een goeie tijdrijder ja. Maar da's het CVO en zijn kop is goed.

[00:27:17]

Ja maar ja, Indurain was ook een goeie tijdrijder en je weet wat daarvan kan komen. Kijk ook naar Tom Dumoulin. Dat kunnen klassementsmannen worden voor de toekomst. Klopt ja en Martha. Maar hij heeft één nadeel. Hij is de derde man van de ploeg.

[00:27:30]

Ja, hij, Buchmann en Sagan. Dan moet ie ook nog wat voor werk opknappen vrees ik zo. Maar goed partij. Wat is jouw favoriet voor t wit? Als Verberne al eventjes buiten beschouwing laten?

[00:27:41]

Je moet nog 22 jaar worden dan. Dan tel je dus mee voor de. Voor de witte trui. Ik ga voor Boogaert Charging, de Sloveen in dienst van Maurits. Ja die zo goed.

[00:27:51]

Die werd vorig jaar ook redelijk podium. Al in de Vuelta geloof ik.

[00:27:56]

Kan je nu moeilijk anders zeggen dan wij. Maar dat was weg. Daar zat met twijfel. Ik had een goed goed d'Auvergne gereden, al is dat klassement natuurlijk een beetje vertekend vanwege alle uitvallers en geblesseerden enzo. Maar ja, man man in vorm man. Je al. Ja, je bent al. Als je eenentwintig bent en je kan er ook nog een een ventje noemen. Gastje Goossens Shigatse. Nou maar mijn god, mijn favoriete Govcert is ze is Martines van Education First, de winnaar van de Dauphiné.

[00:28:28]

Maar een goeie keuze. Ja, ik heb iets met die jongen. Want weet je nog? Martijn toen twee jaar geleden bij jou in de tour was een dagje en toen stoppen. Toen mocht je nog in die finis straat staan. En toen heb ik een foto van hem gemaakt. Van heel dichtbij werd hij geïnterviewd, die Martinez. En da's een hele mooie foto, want in zijn zonnebril zie je dan ook nog. Als je daarin kijkt zie je dus de journalisten in een interview.

[00:28:46]

En daarachter zie je een heel klein stukje van mijn hoofd, wat mooi is. Hij heeft een lopende band en beugels heeft hij in. En de zon schijnt erop. Is die beugel die flikkert in de zon? Maar kijk, die beugel is die nu kwijt. Nou, dat scheelt gewicht en bubbeltjes. Ja, maar hij is wel volwassen geworden. Daar hadden we net over dat belangrijk. Dus ja, hij, ik ken hem. Laat ik het zo zeggen het is een vriend van me, dus vandaar dat Martinez de witte trui gaat winnen.

[00:29:09]

Goed game voor de eerste keer voor het mondkapje Dick. Wij hebben als een mondkapje, maar waar de mensen kunnen mee voorspellen, dat is natuurlijk de etappe van zaterdag. Mart als liefhebber van de natte vinger. Wie gaat deze etappe winnen? De winnaar van afgelopen woensdag? Ja, de Italiaan niet solo. Hoe spreek je dat het juiste uit? Zo niet, zullen ook Martha, Martijn, jij? Vorig jaar hadden we een gele trui met Mark Teunissen.

[00:29:39]

Je kwam was een verrassing. En nu wint Kees Bol die je die pakt geel. Ja, jij pakte shotpercentage. Sterkte de chauvinistische kaart. Gokken? Nou ik ik. Ik pak gewoon een andere sprinter die euh, die dit jaar veel wint. Sam Bennett van de Keuning. Quick Step. Geloof ik. Dat is de volledige sponsornaam dit jaar, maar dat doet er verder niet toe. Sam Bennett de Ier die gaat die gaat winnen wat mij betreft.

[00:30:05]

Nou weet je het beter. Of ben je met één van ons eens? Ga dan naar NPO Radio 1 op de site en dan vind je ergens de natte vinger en dan kan je je eigen voorspelling doen en heb je het goed. En dat zullen er vast meer zijn bij zo'n sprinter tappen. Dan lootten wij de winnaar of winnares. En dan krijg je dus zo'n schitterend mondkapje. Echt het ding van september. Nou jongens, en zijn we erdoorheen voor vandaag de voorbeschouwing.

[00:30:30]

Dit was het alweer, maar ik zal nog een heleboel leuke dingen vertellen. Wat wil je nou bijvoorbeeld? Nee, maar nee, ik wilde iets relateren aan Anice. De laatste keer dat er een niest gestart werd. Toen was ik nog in dienst bij de NOS. Dat was 1981. Was de start de grootste chaos die ik ooit heb meegemaakt bij een start? Renners met fietsen boven hun hoofd moesten lopen, stonden tussen het publiek, tussen de auto's.

[00:30:59]

De politie stond erbij met de armen over elkaar van het zal wel. En Levita, de baas van de Tour, werd helemaal krankzinnig en riep alleen maar meisje, meisje mesures en de start. Twintig minuten lang hebben renners lopen zoeken naar de weg die zij moesten berijden om niets uit te komen. Toen al was het chaos in Frankrijk en je kunt je indenken dat ik het heel leuk vind dat ik toen in stond. Wie vond die etappe? Wonen eten ergens in de massasprint?

[00:31:41]

Kijk gewoon of 7 won of dat was, nee, dat was dat deze maar deze was. Deze was moeilijk. Maar toen beëindigde toen ook Ignis en hij won m overtuigend. Maar de chaos die Staveren nog altijd bij die ene boze meneer Leviathan? Werkelijk ongelooflijk. Dit jaar gaat het vast anders hopen we. Want met Korona mag het geen Gaals worden. Maar Martijn wordt nooit ziek, want die heeft een kopgroep mondkapje.

[00:32:11]

En er rest ons alleen nog maar om iedereen te groeten normaal, zeggen we Adema. Maar deze podcast komt vrijdag uit, is de hele zaterdag nog actueel. En dan zijn we er zondag weer, dus tot zondag tot zondag.

[00:32:24]

Dimanche Dimanche Adhémar luisterde naar de Radio 1 Tour podcast. De kopgroep sneed Joost Vullings van EénVandaag en Martijn Hendrix van de Nooit T.O. Radio Tour podcast Morgen een nieuwe aflevering. Luister elke middag naar Radio Tour de France en radio. Animators Maes, Arubaans.