Happy Scribe
[00:00:01]

De NPO Radio 1 door podcast. Als de laatste loodjes het zwaarst wegen. Wie weegt ze dan? De kopgroep. Mart Smeets, Joost Vullings en Martijn Hendrix Dupont, die dan nog op weg op die finish 250 meter nog voor Sullen K.K. Andersson derde etappeoverwinning alweer voor de ploeg. Hij kijkt nog één keer op en hij weet dat ze allemaal geklopt zijn. Ze komen dan niet meer bij. Hij pakt de vierde overwinning in deze etappe en is er uiteraard verschrikkelijk blij mee.

[00:00:32]

En wat zullen ze blij zijn bij die ploeg die hier als vrijbuiters ploegen naar de Tour ging. En ineens is Parijs niet meer ver nog n berg en het defilé op de Champs-Elysées kan beginnen. Mart. Ik moet zeggen ik vond het een alle aardigste etappe gisteren. Gewoon lekker koersen. Heb je ook genoten?

[00:00:57]

Ik heb het laatste stuk alleen gezien. Ik ik kijk. Ik kijk selectief en dat is wel makkelijk. Dus ik ik kijk eventjes in het langslopen, want ik heb een heleboel dingen te doen. Dat klinkt interessant, maar dat is het niet. Maar ik heb een heleboel dingen te doen en dan kijk ik even of het leuk is. Op het moment dat ik euh, de slag hoorde in het in grote peloton zie, besluit ik. Ik kijk over een uur weer en dan heb je een heel goed overzicht van de etappe.

[00:01:19]

En ik heb genoten van die Deen genoten. Wat een kanjer is dat zeg. En zijn schreeuw partij naar de motard van de Franse televisie was fabelachtig. Gaf precies aan hoe hij zich voelde, wat hij daar deed. Hij verneukt de de rest van het peloton op een geweldige manier, excuseerde Boonen. Het antwoord van de motard.

[00:01:46]

Goedemorgen heren. Het antwoord van de motard vond ik daarentegen nog mooier.

[00:01:50]

Eén kilometer van Allo Allo H was dit. Dat was fantastisch. Ja, hele buitenlui vol adrenaline.

[00:02:00]

Wil je weten hoe groot je voorsprong is om er een beetje van te kunnen genieten? Overal staan borden met hoe ver je nog moet en hij vraagt Pay me en de mannen op n kilometer. Ja, dat is dat prachtige. Ja. Mooier kan het wielrennen eigenlijk niet.

[00:02:12]

Niet uitbeeldden, maar zo een etappe waarin echt gekoerst wordt. Dat komt ook natuurlijk omdat de vele klassementen al gezet zijn, maar ook gewoon heel veel jongens. Euh euh. En kopmannen hebben die euh allang gesneuveld is en en ze gewoon vrij zijn. Dus ja, dat dat maakt het wielrennen eigenlijk wel veel leuker als als een euh, als alle kopmannen wegvallen.

[00:02:36]

Ja, maar dat is er niet uitgekomen.

[00:02:39]

Deze. Deze aflevering 20 20, wat in een heel speciaal jaar verreden wordt. Maar daar hebben we het nu niet over. Maar de 20 20 was qua euh, wat wij aan aanvallend wielrennen hebben gezien niet de grootste Tour de France ever. Dus nee, niet, zij niet. En dat klopt, maar dat is ook natuurlijk het leuke. Bernal valt weg en je ziet en dan denk je die ineens jongens gaan aanvallen. Eentje met Carapax en Kwiatkowski. Gisteren Luke Row mee dat natuurlijk als een tempobeul voor voor voor is.

[00:03:08]

Maar dat natuurlijk een jongen die heel goed klassiekers kan rijden. Ja, en dan denk je goh, want wat offeren toch veel jongens? Uhm, eigenlijk hun talenten op voor zijn kopman. En ja, waarschijnlijk worden ze daar heel goed voor betaald. Maar laat ze vrij en dan blijkt dat ze gewoon ook voor zichzelf kunnen rijden. En de koers wordt er zoveel leuker van poltie dan door. Je moet er van die niet eens een keer wat.

[00:03:29]

Maar waar gaat het om? Gaat het om een leuke koers of gaat het om een maken van een klassement? Gaat het om 1 t m v? Heel goed voorbereiden van de kopman een goed ondersteunen. Uhm, doordacht een trainingskamp laten doen op hoogte. De Parkploeg helemaal goed selecteren op die kopman. Dat is toch wat de Ronde van Frankrijk. En niet alleen van Frankrijk, maar ook die van Italië en Spanje tegenwoordig zijn. Zo wordt er gereden en wat.

[00:03:56]

Wat jij of wat jij nu zegt dat doet denken aan euh, fietsen in de jaren 50. Dat Wim van Est 17 minuten voorsprong had en Jan coltan blij in de Nederlandse huiskamer riep dat we het zo goed deden. Maar als we dan in Parijs waren stond Wim van Est op n uur 27 minuten.

[00:04:13]

Ja, dat waren nog wel eens tijden. Het sluit ook aan op een vraag die we kregen van een luisteraar van wat onze opinie is. Over de vraag is wielrennen tussen haakjes in de Tour meer een individuele of een teamsport? Ja, dan is. Dan is mijn opinie in ieder geval dat het een team in de Tour bij uitstek een teamsport is. Meer dan in welke andere koers dan ook. Door de controle van de de. De teams die iets willen in een etappe of met het eindklassement is natuurlijk immens groot.

[00:04:43]

En je ziet pas als die controle wegvalt zoals gister iets meer. Dan wordt het langzamerhand weer een individuele sport. Martijn, wat denk jij daarover?

[00:04:52]

Nou als je tegen Jumbo zegt dat uhm dit een teamprestatie is, dan zullen de ogen van Richard Plugge en de Marijne Zeeman van deze wereld beginnen te twinkelen. Maar ja, voor de kijker hebben ze de koers natuurlijk heel saai gemaakt. Dit is natuurlijk. Ja, was natuurlijk niet om aan te gluren. Super knap wat ze gedaan hebben. De gele armada aan kop van het peloton. Maar ja, ze. Ze maken het tempo zo hoog dat wegspringen geen zin heeft.

[00:05:16]

Valverde heeft zich al zijn beklag daarover gedaan. Die kansen zijn attractieve stijl niet vrij. Lopez idem. En gisteren weet je alles lag in de plooi. Het was een parcour ervoor. En ineens zitten mannen in een kopgroep. Nou ja, ik heb ze net nog eens even zitten bekijken. Mezgec stuiven, Van Avermaet Krak Anders en Arnt Row. Bernard Sagan en Trentin allemaal in één kopgroep. Ja. En dan op een parcours wat doet denken aan Parijs-Tours?

[00:05:41]

Ja, dat leek gisteren wel een euh, wel een klassieker. Dus je hebt gelijk. Ja, het is. De Tour is een teamsport en je ziet het aan die Inias mannen van ineens fleuren ze helemaal op als Bernal weg is en het is koers. En dan?

[00:05:53]

Dan krijg je mooi sport jaarmarkt. Je had het al gezegd, je bent het toch ook maar eens dat het euh in de Tour een teamsport aanvallen? Letter is? Zeker zeker.

[00:06:05]

En dat verwonderen wij niet in dit programma hoor dat ik. Ik bedoel. Kijk nou eens hoe de teams opgebouwd worden, hoe daar heel min miniscuul. Precies. Euh. Iedere boterham wordt gewogen voor alle klanten die in de Tour moeten gaan rijden. Ze moeten allemaal op gewicht zijn. Ze moeten allemaal dat wattage kunnen trappen. Uhm, onze collega Maarten De Croo noemt dat wel eens een keer schertsend euh. TEKENTAFEL wielrennen. Maar dat is het inderdaad geworden. Het is een.

[00:06:33]

Het is een wetenschap. Het is wel doordacht met allemaal euh. Mensen die van kleine facetten van het wielrennen alles weten. Je hebt nu een tijdrijder specialist en een tijdrijder fiets specialist en je hebt een yoghurts specialist s ochtends en een boontje specialist s avonds. Dat is allemaal. Alles is nu toegespitst op hoe krijg ik mijn kopman als de nummer 1 in Parijs? Wat doen we daar allemaal voor? Dat is een keuze geweest die de wielerwereld heeft gemaakt en daar staat ze vrij in.

[00:07:05]

En als je ziet wat euh, die geel zwarte ploeg gedaan heeft. De Jumbo's, zoals de naam zal noemen, dat is buitengewoon knap. Dat is heel, heel erg goed hé. Het gekke is dat het niet juichend goed is voor het Nederlands publiek, omdat hun kopman. De jongen die waarschijnlijk gaat winnen als ie vanmiddag geen pech krijgt dat ie geen uitstraling heeft. Wij hadden veel liever met een euh Tom Dumoulin in Parijs gestaan. Dan hadden we iets van onszelf gehad.

[00:07:35]

Nu is het wel een beetje van onszelf. We doen de boodschappen, maar we lopen er niet meer rond.

[00:07:41]

Als Rochlitz vanmiddag door de Kalverstraat loopt, weet ik niet of die heel veel selfies hoeft te laten maken met anderen om te zien vooral wie we wel zijn mondkapje of doen als gasvoorraad die helemaal niet meer herkend zonder mondkapje.

[00:07:54]

Euh, nou ja, en t is tuurlijk wel zo dat inderdaad. Wil je zeggen iedere boterham wordt gewogen, maar dat is wel. Het is een beetje alsof José Mourinho en in iedere ploegleiderswagen zitten. Het is allemaal heel defensief, want we zien aan Sunweb dat als je zegt ja, wij, wij gaan gewoon niet voor het klassement. Wij G. Wij gaan wel gewoon voor die etappeoverwinningen, dat je dat je een eind kan komen en dat je dan de aanvallende ploeg bent.

[00:08:16]

En wat mij opvalt is dat altijd zo veel ploegen kiezen voor dat klassement. Terwijl als ze eerlijk zijn en weet je nou ja, pt plek 5 is het hoogst haalbare en dat wil je misschien wel een keer bereiken met je kopman, maar het jaar daarop gaan ze het weer doen en weer doen. Terwijl ze vaak hele leuke renners hebben daaromheen waarvan ik denk laatste toch invliegen. Martijn, snap je dat dat? Dat dat klassement zo heilig is? Ook voor coureurs waarvan we allemaal weten dat het podium te hoog gegrepen is.

[00:08:44]

Na één dingetje wou ik nog op inhaken op op Sunweb dat je zegt van aanvallend en lekkerder invliegen. Maar vergeet niet dat dat ook tekentafels. Wielrennen is alleen op een andere manier. Zijn niet met een ander doel, namelijk etappes winnen. En dat lukt ze drie keer. Dat had ze ook vijf keer kunnen lukken. Die jongens komen allemaal maar solo aan. Euh, dat, daar hebben ze gewoon hartstikke goed over over nagedacht. Dus ook dat komt achter de tekentafel vandaan en wordt precies daar over nagedacht wie wanneer gaat en wie de dan meekrijgt en op wie er wel niet gereageerd wordt enzovoorts.

[00:09:12]

Maar inderdaad, ik ik, ik ben het met je eens. Ik snap niet waarom. Nou, laten we zeggen Cofidis hier voor een klassement met Gio Martijn wordt. Ja dat. Dat is nooit een renner die sorry voor sorry bioom die de die de Tour zal winnen. En waarom daar inderdaad zo'n hele ploeg voor? Voor in het gelid zetten? Ik. Ik ben het totaal met je eens. Ik vraag me dat ook af. Fijn.

[00:09:34]

De kopgroep is het eens. Martijn. Als je uit je raam kijkt, zie je dan. Euh, Vogezen toppen. Of wat had je al gezien? Nee, nee, nee. Nee, nee, nee. Echt niet. Nee hoor, daar ga ik even kijken. Ja nou ja, een en weg en wat vrachtwagens en een prullenbak die te vol is waardoor het afval ernaast legt. Euh, dat is mijn euh, mijn uitzicht voor vandaag. Ik zit in de Vogezen, op een half uurtje rijden van Luer, daar waar de renners vandaag starten voor de tijdrit.

[00:10:01]

En uhm ja, het is waar ik ze ook wel lekker praktisch hoor. Lekker langs de snelweg. Hup eraf. Auto parkeren, twee verdiepingen omhoog en slapen.

[00:10:10]

Ja, maar ik mag. Ik zit nu.

[00:10:11]

Ik zit nu te kijken naar die foto op Twitter. Je raam kan open. Wauw! Ja, en ik zie toch echt wel een stuk heuvel in de verte. Ja ja, die is er nu. Maar dat is heb je overal in Frankrijk. Want net buiten de foto viel wat ik even uit het shot heb gezet. Was een asbak. Want dat is in dit hotel nog toegestaan om te roken op de kamer. En toen? Wij meldden ons altijd als laatste van de hele tour.

[00:10:32]

Je zit altijd met een heel Tour peloton. Je ziet auto's van Frans sport ook voor de deur staan, maar wij melden ons. Ze altijd als laatste van onze avondetappe équipe en als in alle kamers al vergeven. Dus als je dan een hele vieze kamer hebt zoals ik nu met sigarettenrook en dan zeg je heeft u nog een andere. En dan is het antwoord vaak helaas nog desolaat.

[00:10:50]

Hm. Roken op een hotelkamer, dat mag je nog.

[00:10:53]

Ja, nou ja. Mag ik nog iets zeggen over die prullenbak? Ja, ga maar.

[00:10:58]

Weet je dat er een tijd is geweest dat zeker in de derde week van de Ronde van Frankrijk er een soort journalisten bestond? Vooral Fransen van US sensatieblad en ook een keer wat Italianen en Engelsen die s ochtends in de renners, hotels, de prullenbakken gingen bekijken. Dat was toen een officieel vak prullenbak. Kijk er journalistiek. Daar zocht men natuurlijk naar spuiten en na flacon kommetjes en weet ik veel wat. Dus als Martijn dat zo zegt dat daar zo buiten zo'n volle asbak vuilnisbak staat, daar ging, daar gingen die journalisten.

[00:11:34]

Dat waren dus collega's van ons, want die hadden ook een accreditatie om de nek. Daar gingen ze in staan en rommelen. Dan gingen ze in staan zoeken en daar hebben ze wel dingen in gevonden. Dat moet ook gezegd worden. Daar zijn ploegen door ontmaskerd. Door die prullenbak omdat dan soigneur zo stom waren. Gewoon de afvalzakken plastic zakje eromheen. En dat zetten ze dan buiten bij zo'n hotel. Nou ja, dat is vroeger. Ja nou ja.

[00:12:00]

En je hebt inderdaad in het boek van Van Leinster gelezen of de boeken over langs de scanner liepen en een blikje cola mee naar buiten Trank. Tussen het publiek door en daarin zaten de naaldjes van de van de infectious en die werden gewoon zo weg gekieperd.

[00:12:13]

Tussen het publiek waar ze bij stonden en het daar geinige wel eens in een in een prullenbak, Marthijn als as voor het zo'n betere journalistieke handwerk?

[00:12:23]

Nee maar, en dat meen ik uit te gaan. Ik heb hier wel eens een keer dat. Uhm. Toen was er zoveel gedoe als er zo'n furs over motortjes in het in het peloton. En lang voordat de UCI hier rondliep met die iPads en en Rundgren apparaten heb ik een UM een zo'n cameraatje gekocht en ben ik ook maar eens gewoon fietsers gaan kijken of d'r of ik daar misschien iets kon in kon ontdekken. Nou ja, het. Ik. Ik werk nu nog bij de NOS.

[00:12:47]

Ik ben niet weggekocht door de door China en nadat ik Pulitzer Prize hiermee heb gewonnen. Nee, ik heb niemand kunnen betrappen. Maar ja, nou ja, niet in prullenbakken gegraven, maar wel met hitte. Cameraatjes op zoek naar dingen die ik niet gevonden heb. Leuk. Wat een leuk verhaal dit.

[00:13:03]

En ik moet wel eens bekennen als ik door door de Tweede Kamer zwerf. Uh, en ik verveel me een beetje. En omdat er gewoon weinig Kamerleden zijn die ik die dike die ik wil spreken. En ik loop langs een kopieermachine en daar wil ik nog wel eens de klep op tillen met het idee. Ja, je weet maar nooit wat iemand daar heeft laten liggen. Is toch niet slim en goed?

[00:13:22]

Ja maar ja, ik ik, ik ga ook wel. Ik ga volgende tour, ga ik handschoenen meenemen en ga ik weer eens in prullenbakken kijken. Ja, da's mooi.

[00:13:29]

En dan doen we en dan doen we gewoon de prullenbak van de dag en dan gaan we dat we met z'n allen analyseren. Trouwens, de destrijd om groene euh, Sagan heeft de handdoek geworpen zie ik. Hij heeft gezegd ben t. Gefeliciteerd. Maar dat was ook wel leuk gisteren. En die die in één keer in zo'n kopgroep zit. De jongen die. Die raakt geïnspireerd doordat Trico Coote wat ie aan heeft. Mart? Ja, t komt m ook wel toe en t is op sportieve wijze gegaan.

[00:13:55]

En Sagan heeft het op een leuke manier opgelost. Maar wat moet dat binnenste van Bennett? De afgelopen dagen geleden hebben? Maar God, die moet. Die moet helemaal over zijn theewater hebben gereden. Dat kan niet anders. Maar ik vind het wel mooi. Want dat is na de strijd om geleverd. Hij G. Hij groeit boven zichzelf uit. Uhm. Maar kijk eens verhaal Joost.

[00:14:18]

Ken jij het verhaal van Frank Hoste en Sean Kelly? John Kelly ging de groene trui winnen en Sean Kelly stond euh drie punten voorop. Frank Hoste en Frank Hoste. Die had tegen betaling z'n woord gegeven. En de betaling? Daar weet ik niks van. Dat heeft euh, nog Kelly, nog Hoste mij ooit verteld. Maar één dag voor Parijs had Hoste gezegd ook jij hebt hem gewonnen. Ik zal niet meer aandringen. Wat gebeurt? Laatste sprinten in Parijs.

[00:14:47]

Hoste ziet mensen langskomen. Wordt helemaal dol. Gaat mee in de sprint. Hoste eindigt twee plaatsen voor Kelly, die verbaasd zitten kijken naar de man die hij een groot geldbedrag heeft betaald om de groene trui te krijgen. En Hoste krijgt de groene trui. De twee hebben twintig jaar niet tegen elkaar gesproken. De twee passeren elkaar in het villa's DPA en op de televisie tribune en als ze konden gooiden ze elkaar de trappen af. Hoste en Kelly. Groene trui.

[00:15:20]

Wat een verhaal. Ja zeker.

[00:15:23]

Ja ik. Ik neem aan dat Hoste dan wel dat bedrag heeft terug overgemaakt aan Kelly. Maar ja, dat dan. Dat weet ik niet. Nee, ook dat zou. Kijk, dan wordt het echt wel diefstal. Maar goed, we hebben nog wat luisteraars vragen en deze is denk ik voor Martijn. Euh. Is de ketting van een. Profits elastisch? Nee, nee, nee, nee, dit is gewoon een euh en een. Een ding zoals ook een ketting op je gewone fietsen zit, alleen dan van iets betere hogere kwaliteit met allerlei titanium dingen enzovoort.

[00:15:54]

Euh, ruimtevaarttechnologie getest. Ten laatste weet ik niet hoor, maar het is een ketting van hoge kwaliteit, maar dezelfde die op jou euh op jouw gewone fiets zit.

[00:16:02]

Euh, die die uiteindelijk wel een beetje uitrekken. Niet omdat ze elastisch zijn, maar ook die onderdeeltjes die die die een ketting koord. Wel slap op den duur toch?

[00:16:10]

Ja, daar heb je van die bepaalde metertjes voor. Dat dat. Ja, hoe moet je dat noemen? Dat is een ijzeren staafje met twee pinnetjes erin. Zo doe ik het thuis ook en dan zet je dat in een schakeltje. En als het als die in t niet meer in een andere schakeltje past, dan is je ketting te slap geworden. Maar ja, dat dat is naar duizenden kilometers en bij profs misschien naar honderden.

[00:16:29]

Goed, dat hebben we dan ook opgelost. Euh, dan de vraag wat moet Van Aert doen? Alle ballen op de sprint of op de tijdrit, Marthijn? Je bedoelt zaterdag of zondag opvolger is voor in het algemeen. Ja, nee, het is nu inderdaad.

[00:16:43]

Ik denk dat de vraag is bedoeld van of voor vandaag gaan. Euh, of voor morgen. Ow nou ja, van Aert. Euh.

[00:16:51]

Euh rond zien rondrijden. Dus denk ik dat die voor allebei euh. Euh kan gaan. Die kan hier twee goeie resultaten neerzetten en daar hoeft u zich vandaag echt niet euh bij in te houden om een om een.

[00:17:02]

Ook op zondag een goeie sprint rijden in het prachtige Belgische kranten. De Morgen staat gisteren een stuk met een kop die moet je maar luisteren. Van Aert dubbele punt aanhalingstekens. Ik ben geheel naar de kloten sluit tekens.

[00:17:19]

Dan hoop ik ook dat ik naar de kloten ben als ik morgen gaan fietsen. Op die manier. Ik belandde gisteren in Eurosport op een discussie tussen de twee commentatoren. Ik weet niet. Volgens mij zat Karsten Kroon erbij. En daar ging het erom. Euh, ik dacht dat het Karsten was. Minder voor iemand met een voorkeur voor klassieke renners die zei ja, ik wilde eigenlijk dat. Van Aert moet nu afstappen. Hij moet uit de Tour een week rust pakken.

[00:17:40]

Niet die verplaatsingen naar Vogezen en Parijs. En dan? En dan heeft ie waarschijnlijk genoeg rust om nog net die die vorm een week op te rekken. En dan kan die en wereldkampioen tijdrijden worden en wereldkampioen op de weg maar afstappen. Met de gele trui in de ploeg. Mart dat je toch zo snel dat lijkt. Dat lijkt me ook niet. Maar maar het is. Het is een stout idee en geeft ook aan dat het seizoen nog niet afgelopen is.

[00:18:08]

Ik bedoelde. De wielrennerij eindigt niet zondag in Parijs. Je. Daar komen nog twee grote rondjes en daar komen nog geloof ik vier of vijf klassiekers aan. En daar moeten ook allemaal winnaars uit komen.

[00:18:20]

Ja zeker, en daar wil hij natuurlijk ook nog vlammen. Wout van Aert. En dan nog een vraag. Euh. En die die is denk ik voor Martijn. Maar wellicht heeft Marter ook een mening over vandaag bij de tijdrit. De vraag fietswissel of geen fietswissel Martijn? Ja, sommige die spelen met met die gedachte om met met een tijdritfiets naar de voet van La Planche dubbelvier te rijden en dan over te stappen op een gewone. Tussen aanhalingstekens. Fiets voor het laatste stukje bergop.

[00:18:52]

Sommigen zullen dat wel doen. Sommigen zullen dat niet doen. Als ik het mij goed herinner. Maar ik had dit even van tevoren moeten checken bij het WK in Noorwegen in Bergen. Bergen wisselde Rochlitz wel van fiets die letterlijk op de zilveren medaille en Dumoulin die stampte door op zijn tijdritfiets. Dat dat klimmetje op NY niet helemaal vergelijkbaar maakt? Toch wel ja. Redelijk vergelijkbaar en en en Dumoulin pakte het had het goud. Die werd. Die werd wereldkampioen.

[00:19:20]

Wil dus niet zeggen dat dat vandaag weer zo zal zijn. Maar ja, dat dat lijkt er het meest op. Dus de één zal het wel doen, de andere zal niet doen. Gisteravond sprak Joris Nieuwenhuis die vond het eigenlijk wel leuk om een keer te doen. Ja, die komt ook niet altijd in de situatie dat je ze een keer fietswissel kan doen. Jonge jongens zijn na ook goud denk ik wel eens en verwisselen. Want om op dat super stijve vrij die tijdritfiets bergop te rijden, dat d.

[00:19:43]

Dat zag je niet zo zitten.

[00:19:45]

Je kan ook een elektrische fiets nemen, maar dat mag vast vast niet. Dat is wel lekker.

[00:19:50]

Dan kom ik met dat Cahit, maar met die warmte. Zonde. Ja, dan kom je eventjes alles bekijken. Ja, goed zet is. Dat is journalistiek misschien wel zo'n.

[00:20:02]

Dat is weer een Frans mannetje. Vandaag Valentijn. Was Mart. Wat weet jij over dit heerschap?

[00:20:11]

Dertiende in de Giro van 2019? En dat was reden toen voor L'Equipe om te zeggen van. We hebben er weer één dit seizoen tweede in de Grote Prijs La Marseillaise. Dat is een openingskoers in Frankrijk. Ik vind dat ie hartstikke leuk rijdt. Ik vind dat ie ontzettend op z'n vader lijkt. Zijn vader was Laurent Madoffs, die acht keer de tour reed en die een keer twaalfde werd. Dus kun je nagaan. Ze zitten ongeveer in dezelfde regio. Die vader werd ook twaalfde in de Giro.

[00:20:40]

Om maar eens wat te zeggen en die vader was uhm, nog één jaar knecht van Lance Armstrong. Uhm, Valentijn is een goeie renner die eraan komt en die moeten ze met enige zorg doen. En het bracht mij tot de vergelijking van vaders en zoons. Hoeveel hebben we dat niet zo gehad? De Van Poppers, de Wielemans de Duclos-Lassalle, de Beernaerts, de sabels, de muses, the Roses, de The Merksem, de Baafs, de Van der Pulls, de Kelly's.

[00:21:11]

Het wordt een ziekte. Iedereen die euh. Een jaar of dertig, veertig geleden goed fietste, heeft nu een jongeling. In de koers rijden vind ik wel weer grappig eigenlijk.

[00:21:22]

En dat dat komt waar mij een vraag waar die moeten wetenschappers maar maar euh oppakken. Is fietsen erfelijk er dan andere sporten? Nou, denk daar maar eens over na. Weet jij hoeveel vader als je dat in een.

[00:21:37]

Als je dat in een tennis programma vraagt, dan roept iedereen nee, want want tennis vaders en tennis moeders zetten weer tennis kinderen neer. Ja maar is het is. Weet jij volt bij basketbal? Euh, net zo vader. Zo dus te noemen dan dan bij de elite in de NBA. In de NBA zijn de geloof ik euh euh. Zeven of acht topspelers wiens vader ook in de NBA heeft gespeeld. Ja euh ja, maar vind ik toch steeds erg gelukkig is ervan.

[00:22:04]

Ja ja, natuurlijk is het erfelijk, maar misschien is fietsen er veel leuker. Maar goed, dat is voor de wetenschappers. Euh Martijn.

[00:22:10]

Ik ben de jongste in het euh, in het gezelschap. Maar ik vond het best wel confronterend. Toen ik ineens. Toen ik begon met wielrennen volgen toe maakte ik nog de daar. De dagen van Erik Zabel mee en op een gegeven moment in mijn loopbaan kwam ineens een zootje. Ook de prof die prof wereld in toen ik dacht dat de staat mij nog wel bij. Dat vond ik best wel een ding dat ik dacht o god en Rykx na word je ook.

[00:22:30]

Nou word je ook oud. Ben je niet meer en ben je niet meer één van de jonkies. Maar dat terzijde. Weet je wat ik grappig vond bij het een beetje recherche naar een Marois? Hij loopt dan ook hard, maar dat vind ik zo atypisch voor voor wielrenners dat ze dan ook meedoen aan een na aan een 10 kilometer in naar. En dit in dit geval in Parijs. Ik zit ook zelf vaak op de fiets en ik heb het één keer domme plannen gehad in een nayar om ook te gaan hardlopen.

[00:22:53]

Nou, het is verschrikkelijk. Je trapt helemaal geen deuk in een pakje boter. Dus waarom wielrenners dat dan ineens wel doen? Waarom niet? Ja, hij zal het niet dagelijks en wekelijks doen. Maar ja, hij heeft een 10 kilometer gelopen Parijs. Wel leuk dat ie dan zo horizon daarmee voor verbreed. Euh en verder raam. Ja, hij heeft vier puppies en een euh en een leuke blonde vriendin en een leuke blonde vriendin. Ana is hier op de foto met een beest met hele enge ogen.

[00:23:16]

Het is een soort aap en uhm. En ook verder is zijn Instagramaccount één en al een en al wielrenner. En af en toe fietsen de bus wat de vriendin. Foto's en puppy foto's langs. Ik ken hem niet. T Is een van die. Ja, mag ik het oneerbiedig zeggen? Francaise des Jr. Jongens die allemaal om Pino heen als bodyguards zich om Pino heen euh scharen. Uhm. En allemaal op elkaar lijken. Maar aan fietsen kan.

[00:23:40]

Hij werd vierde in de rit na deze Tour. Dat staat me nogal bij de prima re rit. Euh, Martinez wist te winnen voor Kemna en Chapman. Dat dat mooie duel met die twee borås waar de juffer ermee vandoor ging.

[00:23:53]

Pot dan wat ik zo leuk vind dat hij m. Hij is 24. En euh. Kijk Martijn, jij en ik zitten op Instagram.

[00:24:01]

Maar wij zijn er natuurlijk niet groot mee geworden met de sociale media en en hij is fan van een leeftijd. Euh, dat dat wel zo is. Dus hij zat in 2013 al op Instagram. En als je dan eens helemaal teruggaat naar zijn eerste foto's en je gaat dan langzaam omhoog scrollen, dan zie je een jongen een beetje en een man worden. Want die eerste foto's is het echt nog zo'n jochie? Euh. En je ziet m dan nog in kleine ploegjes rijden en je kan zijn hele carrière.

[00:24:27]

Kan je zo helemaal volgen? Van ploegen uit, want je kan een keuze. Ha ja, en je ziet ook gewoon in z'n uiterlijk veranderen. Hoewel jij zegt dat is zo inwisselbaar. Euh, Frans mannetje. Ergens wel, maar zitten een paar foto's tussen dat ie toch heel modieus! Super Frans gekleed is. En dan wordt ie toch meer een een soort Franse chansonnier om te zien dan dan een FDG reinette. Dus dat vond ik wel leuk. Dat was een hele.

[00:24:52]

En ze zijn vriendin zag het dan ook zo heel Frans uit.

[00:24:54]

Zo heel modebewust. Erg leuk Felten. Oh nee, het was allemaal coltrui. En ze zouden dat je niet over die euh, die. Wynne foto's. Nee, nee, dat de zanger van Kiss. Ja, precies dus. Na Mensen. Wat een leuke Instagramaccount gaat de jongen volgen.

[00:25:11]

Marthe demarreert terug in de tijd. Het is zaterdag en de Tour krijgt zijn beslag. Wanneer was dat voor het laatst? Dat dat groots werd uitgevochten? Smeets was nog bij de NOS en gaf en commentaar en deden Avondetappe en maakten nog stukjes. Dat was nog eens een jaar 2003. De etappe eindigde op Luz-Ardiden. En voordat we op Luz-Ardiden waren, kreeg ik een telefoontje van Jacques Hanegraaf en Jacques Hanegraaf. Was euh de manager van Ullrich, van Jan Ullrich en van Bianchi.

[00:25:50]

En er werd gevraagd of ik een exclusief interview met Ullrich wel zag zitten. En toen dacht ik van waarom ik mijn zaak zegt nou, we hebben zoveel meegemaakt met elkaar. Ik ben toen ik achttien was, kende ik je al. En je hebt me daar geholpen. Dagen hoop. Ik zal niet zeggen hoe ik hem geholpen heb. Hij hing een keer aan de motor in de Amstel Gold Race. Dat was alles. Uhm. Uhm. Maar ik wil je dat graag aanbieden.

[00:26:13]

En euh, ik maak mij klaar voor dat interview. De etappe eindigt op Luz-Ardiden. Ik zet mijn camera daar neer in een tentje van Bianchi en daar komt Ullrich aan. En Ullrich is helemaal totaal anders dan die altijd geweest is. Het norse was weg, het onvriendelijk was weg. Hij nam zijn tijd. Hij sprak in lange zinnen. Hij was aardig en ik dacht van wat is dit voor een charme offensief? OK. We geven elkaar een hand.

[00:26:42]

Dat mocht toen nog. Hij gaat zijn gang. Ik ga me gang. Het bandje wordt gemonteerd, gaat naar Hilversum toe en we hebben een item. Ullrich weet wat hij denkt te gaan doen in de laatste etappe. Ik zit s avonds in m'n hotelkamer en ik krijg een belletje van de ploeg van Armstrong. Wat ik you dirty ijsshow. Wat ik wel niet gedacht had in het kamp van de tegenpartij en in interview te gaan maken. Wat dit Aurich tell you so snel ging.

[00:27:14]

De berichtgeving dat bij de ploeg Armstrong. Men wist dat ik daar gezeten had en dat vond men gek. En ze wilden graag weten wat Ullrich tegen mij gezegd had. Kan je dat voorstellen? Da's 17 jaar geleden en ik weet nog hoe het ging. Maar de laatst lachende was natuurlijk Armstrong, want die wist wat daar stond op de aankomst van Luz-Ardiden en Martijn. Jij moet het eigenlijk ook nog weten. Degene die wint op Luz-Ardiden bovenkwam en je weet dat van Luz-Ardiden naar beneden gaan.

[00:27:46]

Dat is het ergste dat er bestaat. Dat doe je uren over. Daar stond een helikopter. Daar stond een helikopter voor klaar. En Armstrong stapte in. Die helikopter liet zich na tarwe vliegen. S was al lang gedoucht, was al lang gemasseerd voordat alle andere zelfs maar van de Berg afkwamen. Een dag later, in de afsluitende tijdrit, rijdt Ullrich vlak bij Nand heel onvoorzichtig een nat stuk weg op, gaat onderuit en hij verliest de ronde met één minuut en één seconde.

[00:28:19]

Dat is het verhaal van de laatste keer dat het spannend was tussen de nummers één en twee. Met die aantekening dat Armstrong één aanval heeft moeten afstaan afslaan. In die Tour in 2003 die hem toen levend hield. Want anders had Vinokourov de Ronde gewonnen. Dat weet niemand, maar het is wel zo.

[00:28:42]

Het rode boek. Het is vrij overzichtelijk vandaag het is de eerste en de enige tijdrit van van deze Ronde van Frankrijk van 2020. De etappe begint in Lure, maar dat maakt verder niet zo heel veel uit. De finish is veel interessanter, want die eindigt op La Planche dubbelvier. Dat is een aankomst waar we al eens eerder te zijn geweest in de Tour, maar nog nooit met een tijdrit. Uhm, Aru heeft er een. Hij heeft er een keer gewonnen en Nibali ook zeg ik.

[00:29:07]

Zeg ik uit mijn hoofd. Euh, dat is een klimmetje van 5,9 kilometer. Niet super lang, maar wel pittig. Wel steil, want het gemiddelde stijgingspercentage is 1 is achter een half. En het leuke aan vandaag is vind ik dan. Natuurlijk is een tijdrit mooi en Rochlitz geeft dan een op maat gekregen, op maat gemaakt pak van de organisatie gekregen. Ja, want ja, je rijdt het hele jaar in je eigen euh kleding rond van je eigen ploeg.

[00:29:31]

En dan, als je in de gele trui rijdt, rij je in een trui van een ander merk. Maar ja, je wilt natuurlijk niet in een tijdrit pak hebben dat niet niet past. Ben je immers voor allemaal in windtunnels geweest en dan zou je nu met een één of ander flodder je rondrijden. Dus gisteren zijn er dan allemaal naaisters naar het hotel van een Jumbo gekomen om dat pak zo goed mogelijk aan te laten sluiten. Dat geldt ook overigens voor Pouga Charron, die in een witte de op maat gemaakte trui in de ronde rijdt.

[00:29:56]

Maar leuk aan vandaag is vind ik het duel natuurlijk om Geel. Alhoewel echt heel spannend gaat dat niet meer worden denk ik. Als Rochlitz gewoon op z'n fietsen blijft zitten. Maar dat zijn. Dat gaat om de klim tijden, want daar liggen nog bolle punten op het programma en Car-Pass saldi. Die bollentrui wel willen krijgen. Dus ik vermoed dat Car-Pass op zijn dooie gemakje naar de start van de klim gaat en daar volle bak omhoog rijdt. Want de bollen worden vandaag verdeeld.

[00:30:21]

Niet voor de de. De eerste tien in het. In de in de eindklanten of in de dag klassement. Maar voor de snelste beklimmingen dus. Dat is nog wel leuk om in de gaten te houden hoe Car-Pass naar de start van de klim toe rijdt.

[00:30:33]

En de verschillen zijn zo klein dat dat ook echt ook echt gaat uitmaken.

[00:30:38]

Ja, de verschillen in het bolle klassement zijn uit mijn hoofd. Twee puntjes dus ja ja, maar hij kan niet op zijn dooie akkertje naar boven. Hij moet er echt nog wel een inspanning voor doen vandaag.

[00:30:48]

Ja, en en en zowel euh, bokwa Charles Roglic kunnen dus nog ook de bollentrui winnen als ik. Alleen zijn de mensen Nelca. Anderen zullen natuurlijk allebei euh euh de hele tijd volle bak moeten rijden. Want ja euh. Stel je toch voor dat Rochlitz gaat vandaag echt niet op 1 op 97 procent. Die tijdrit en de tijdrit in, maar dus het duel om de bolletjes is nog wel euh. Is nog wel leuk. En de fiets? Tuurlijk ha to fietswissel or not to fietswissel dat.

[00:31:15]

Dat kan pas zeker doen natuurlijk. Ja of niet, want die rijdt misschien gewoon loopse op zijn berg fietsen al fluitend in de rondte. Je moet niet te zacht draaien overigens, want er is een tijdslimiet van 25 procent. En Mart weet ook Aart Vierhouten heeft zo voor de Tour moeten verlaten. De tijdrit die Armstrong won en Vierhouten, die Jaadi die. Die kon niet meer tegen al de rest op. Tegen Alpe d'Huez op dat. Hij zal niet heel erg meer vinden dat ie daar uit koers is gegaan, maar dat is een privée privé verhaal.

[00:31:43]

Het heeft me geen geen windeieren gelegd. Hij heeft daar zijn vrouw ontmoet. Daardoor, en niet alleen dat.

[00:31:49]

Hij heeft in redelijk beschonken toestand dwars door onze uitzending heen gelopen en zei een mooi wezen en werd toen.

[00:31:58]

Maar misschien wordt het nu te mooi, dit verhaal. Toen werd ie dus door een van de NOS collega's weggetrokken. Je was de op een stoel Christiaan Vos op een stoel gezet en volgens mij is dit toen dus naast zijn huidige vrouw neergezet. Maar juist of dat zo klopt weet ik niet. Maar als jij juist zegt dan euh ja, dan gaan we ervan uit. We hebben het er nog wel eens thuis over De Avondetappe als plek om om je om je vrouw te ontmoeten toch?

[00:32:23]

En dat is hartstikke leuke gozer jongen, die Vierhouten. Is een soort Robert ten Brink. Ben je eigenlijk Mart?

[00:32:30]

Ik zat er op te wachten. Ja ja. Nou, bij deze pak aan Mart is een goed programma. En smart ja soms. Verdorie ja, wat ons reisprogramma en een leeuw en een datingprogramma met markt na Jongens, dat kan echt niet dat. En dat in een onderbroek op een hotelkamer. Ja toch? Ja ja hoor, daar wordt een serie interviews wordt. Mag ik nou even iets vragen aan Martijn? Uhm, wat zijn de weers voorspellingen van vandaag?

[00:32:58]

Want dat is vrij belangrijk bij deze tijdrit. Het heb je. Heb je? Heb je Météo France? Ik heb ze nog niet. Ik heb nog niet door de door de reclame pop up banners van Météo France heen. Maar ik zit vrij dicht bij de start, dus ik kan wel gewoon via de natte vinger naar buiten steken. Het is bewolkt, maar het waait niet. T Is praktisch windstil. Ik zie de boom voor me totaal niet bewegen, dus dat is de duidt wel op een euh, o ja, op een op een fijne wé.

[00:33:25]

Waarop fijne weersomstandigheden voor een uur. Voor een tijdrit.

[00:33:29]

Het is een typische oostenwind in de Vogezen zie ik. Dan gaat het nog regenen, want dat is het meest interessante. Ja, ik heb een P. Ik heb nog een W. Waar ik op vakantie was heb ik nog in mijn telefoon staan. Maar dat is aan de andere kant van de Vogezen. Dus dat met met gebergtes kan je dan niet zeggen of het. Blijft waar in de val? Daar staan wel wat druppeltjes, maar het mag allemaal geen naam hebben.

[00:33:48]

Dus ik en grote kans dat het droog blijft. Naar het noorden gaan we dan. Het blijft droog. Ik. Ik zit nu ondertussen te twee te scrollen. Het blijft niet waar. Het wordt niet warm. Maar hé uhm. Het blijft droog en de wind is te verwaarlozen.

[00:34:01]

De natte vinger. Ja, wij waren gister per abuis vergeten te voorspellen. Hoewel Martijn zei een keer dan gaan we het toch allemaal voor Kees Bol. Dus dat heb ik maar euh genomen als. Als onze voorspelling. Euh ja. Dus we kunnen onszelf gewoon allemaal 0 punten toekennen of allemaal 5 punten. Want dan lijkt het nog wat. Want ja, we zaten er allebei al 3 dan naast. Euh. Maar goed, dat zal de uitslag niet beïnvloeden.

[00:34:27]

En overigens had dus ook bij je bij onze luisteraars zit niemand goed voorspeld.

[00:34:33]

Die dachten nee, dat zou toch niet waar zijn dat ie dat ie gracq anders en weer een rit gaat winnen en dat het geen sprint wordt. Nou, het werd dus inderdaad geen sprint. Maar goed, je kan nog steeds zo'n prachtig iconisch mondkapje bemachtigen door ons te gaan volgen op Instagram. De kopgroep. En euh. Na afloop van de Tour worden er 25 mondmaskers mondkapjes verloot. En je zal het nodig hebben, want het virus vlamt weer op en daar kan je toch mooi pronken met een kopgroep.

[00:35:05]

Euh, mondkapje? Goed mensen. Euh vandaag. Wie gaat er winnen Mart? Ja. Kijk Rochlitz, is t echt aan z'n stand verplicht om hier een fantastische prestatie neer te zetten? Hij heeft heel veel kritiek dat ie saai is, dat ie niks zegt wat maar enigszins interessant is. Dat ie zich niet laat zien dat ie niet leuk is weet ik veel wat daar zeg ik tegen. Waar staat dat een man die heel goed kan fietsen deze eigenschappen moet hebben?

[00:35:36]

Hij is wie hij is, maar hij moet toch ook bedenken dat in deze tour deze hele speciale tour hij wel n dag echt mag vlammen en echt mag wegrijden van alle anderen? Dus ik zeg nu misschien wel constructeur Rochlitz omdat Dumoulin dat ook vindt. En die en die andere Sloveen die die die die redt dat net niet. Die heeft nog iets te weinig inhoud daarvoor. Maar als er Rochlitz echt kon goodness heeft heb ik gisteren geleerd dat je dat mag zeggen voor de Nederlandse radio dan.

[00:36:10]

Euh. Dan rijdt ie vandaag naar de eerste plaats en doet dat overtuigend. Dat zal zijn overwinning in de Tour veel meer cachet geven dan het tot dit moment is. Uhm. Hij krijgt kritiek in Italië, Spanje, Frankrijk, Belgie en lichte kritiek in Nederland dat hij te weinig persoonlijkheid heeft. Nou, dan kan ie vandaag. Kan die op die zesendertig kilometer en 200 meter Candia laten zien dat ie wel de besje van deze tour is. En ja, Roglic ik ik endotherm.

[00:36:45]

Ik noteert m op. Maar dat dat toch wel de vraag op mag dan Dumoulin eigenlijk de tijdrit te winnen. Want dat haalt dan die glans bij de kopman weg Mart. Dat is een goeie vraag.

[00:36:56]

Ja, en daar heb je dus euh, de 10 bespreking voor nodig. Daar heb je weldoordachte meningen van een Maassen uh en Neerman voor nodig. Ik weet niet in hoeverre euh dan nog andere mensen het echt voor het zeggen hebben binnen die ploeg. Seemann Uiteraard wel en ze zullen een uur een plan hebben. Daarmee en euh. Je kunt niet tegen Dumoulin zeggen van vader hou jij ze een beetje in, want die Sloveen moet winnen.

[00:37:24]

Ja, en hij wil twee plaatsen klimmen in het klassement. Hij denkt dat nog te kunnen. Is dat een beetje reëel? Martijn Als je kijkt wie er voor hem staat? Hoe Ram en Yeates? Dat zijn toch niet echt de minste tijdrijders toch?

[00:37:37]

Nou nou, Oranje is dus niet meneer Johan is Dore. Die is nou net niet begraven. Ja maar zo nee dat is dood. Maar die is die is die is. Dat is geen slechte tijdrijder.

[00:37:48]

Ja, maar vorig jaar werd je volgens mij in de laatste tijdrit vierde ofzo. Weet je dus t is of hij wil. Hij is iemand die die euh ja, een aardige tijdrit in de benen heeft.

[00:37:59]

Ik zit even naar het klassement kijken. 27 minuten. Moet en er moet wel een minuut inhalen. Uhm nadenk o wee of of of die dan of dat haalbaar is. Dat weet ik niet. Zo ja, hoe ram ik daar is wel echt het kruis over gezet die die is niet meer. Die stond op een gegeven op de derde plaats, maar toen is die ineens kapot. Maar euh, naar plek acht en daar is en daar de groei wel van af.

[00:38:25]

Maar mag Tom Dumoulin de tijdritten winnen? Ja, ze kunnen niet tegen Tom zeggen Tom. Je moet vandaag op 97 procent rijden. Hij rijdt zonder getalletjes voor zijn voor z'n neus en tijdrit, dus hij weer. Hij doet het puur op 1 op gevoel. Nou ja dan. Dan kan je niet gokken. Wat nou als ik dit rijd, dan dan rijk zacht genoeg zodat Rochlitz kan winnen. Zo gaat het niet. Tom rijdt immers ook de WK tijdrit en zal nu echt wel eens willen weten waar die waar die staat, wat ze denken, getalletjes zijn, want dat wordt wel geregistreerd.

[00:38:54]

Maar hij ziet. Hij ziet dat alleen niet. Tuurlijk mag Tom winnen, daar zullen ze hartstikke blij mee zijn. Bijen bij Jumbo. En stiekem euh. Zal meneer Jumbo daar ook wat? Mee zijn, want ja, inderdaad wat Mart, zegt Rochlitz. Het is een wat kleurloze gele truidrager en een zege van van Tom Dumoulin zal marketingtechnisch ook wel wat betekenen voor de ploeg. Maar Martijn, je gaat er volgens jou jouw minder dan wil. Ja, mijn man Tom.

[00:39:19]

O ja, o ja, ja ja. Nee ja, ik ga. Ik ga me zeggen ik ga hem afpakken van je. Ik ga toch voor Tom Dumoulin? Ja, ik ook. Ja, ik ga nu niet meer. Ja, ik zou nog. Ik zou nog de Kees Bol kaart qua chauvinisme. Maar dat dat gaat toch echt niet lukken. Euh ja, Van Aert is natuurlijk misschien ook nog wel een euh, iemand die deze tijdritten kan winnen.

[00:39:41]

Nou laat ik, dan hebben we. Geen Jumbo mannen.

[00:39:43]

Moet je nagaan hoe goed die ploeg, hoe goed de ploeg is.

[00:39:46]

En noem ik Van Aert? Ja, dat is bizar. Euh. En en en Vos. Bradley Wiggins kan van Aert wel in de toekomst de Tour winnen? Nou ja, dat kan die ook. Hij wil het alleen niet. Ja, ach ja, maar nog erger moeten we het nog even hebben over de uitspraken van Romain Feillu. Ook een oud geletruidrager over Van Aert. En dat lijkt me een mooie cliffhanger of niet? Ja ja, zeker uur.

[00:40:10]

Die staat bekend dat ie nog wel eens dingen zegt die euh een scherp randje hebben weet. Nou, dit is een heel scherp randje met een explosieve karaktertrek. Goed zoomde fju. Zou ik zeggen dat dat gaat wat worden?

[00:40:26]

Ik denk dat ik wel weet waar we t moeten zoeken, maar we houden deze cliffhanger in de lucht. Mense abonneert je op de Instagramaccount van de kopgroep en maakt kans op zo'n schitterend mondmasker. En vanaf deze plek en van al die andere plekken in Frankrijk en Haarlem zeggen wij ademen.

[00:40:42]

Adem je luisterde naar de NPO Radio 1 Tour podcast De Kopgroep met Mart Smeets, Joost Vullings van EénVandaag en Martijn Hendrix van de NOS Radio 1 door Podcast Morgen, een nieuwe aflevering. Luister elke middag naar Radio Tour de France op NPO Radio 1.

[00:41:04]

We weten jullie trouwens dat als die zevende wordt als zeg. Hij wordt zevende. Dumoulin wordt zevende in deze Tour. Hoeveel geld hij daarvoor krijgt voor die zevende plaats weet u het? Ik heb het opgezocht hoor, dus het is makkelijk. Ik speel nu een thuiswedstrijd. Dan krijgt die 10 duizend keer. Nee, tien 10.600 50 euro krijgt ie dan. Dat is evenveel als euh. Een dames enkelspel speelster uit Tsjechië wint tijdens de tweede ronde van Roland Garros en daar staat ze dan ongeveer 1 uur en 10 minuten voor op de baan.

[00:41:36]

En Dumoulin moet daar 3 weken voor fietsen. Dat is het verschil in inkomsten tussen wielrennen en andere sporten. Kijk, het voordeel is wel dat Tom al al dat prijzengeld gaat op een hoop en dat wordt gedeeld door en door het aantal renners. En dan gaat ook nog een negende deel naar naar de ploeg, dus het grote voordeel van Tom is wel dat hij ook meedeelt in het prijzengeld van Roglic. En dat is 400 vijftigduizend euro. Maar het klopt als je als je een golfbal kan slaan dan uhm, dan heb je al meer prijzengeld te pakken dan 3 weken de Tour de France winnen.