Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:01]

Tegenover Radio 1, die door Podcast. Het is te hopen dat ze in Boxmeer vanavond heel hard gaan rijden. Dat ze voor het donker binnen zijn. De kopgroep. Mart Smeets, Joost Prinsen en Martijn Hendriks. En dan kijken we naar Matteo Trentin. Of is het de man van Total Netelcellen? John Kelp? Joran van der Kuil? Heb Joran die vent voordelen? Groenewegen Groenewegen die nog buitenom net kwam en dacht dat die de etappe ging winnen. Maar hij verliest hier net het sprintje van Caleb Your'in.

[00:00:34]

Ook op de Champs-Elysées pakte de kopgroep er niets van. De vliegende kangoeroe Caleb Young drukte toch weer als eerste zijn wiel over de finish en dat hadden wij niet voorzien. Maar Mart, je had het net al over voor het donker binnen zijn gister. De beelden vanuit Parijs met zo'n beginnen de ondergaande zon. Dat was toch wel een mooi plaatje of niet?

[00:00:57]

Ja, maar ik heb het wel meer gezien. Moet ik heel eerlijk zijn. Maar plots gerontologie zat ik hard te genieten. Is het weer niet uniek? Kmart? Nee, maar nee, je vraagt het en ik geef een antwoord. Ja, dat is ook wel weer zo. Wat ik wil weten is waarom moet zo'n etappe eigenlijk 128 kilometer lang zijn? Want eigenlijk zit je alleen maar te wachten voordat ze in Parijs gaan beginnen. Nou, dan heb ik de hele Tour de France over gedaan om daar over na te denken.

[00:01:23]

Waarom zijn sommige etappes zoals ze zijn? Waarom? Waarom doet de baas over wat ze doet die? Die laatste etappe is alleen maar voor de commercie en niets anders dan dat. Da's niet erg. Helemaal niet, dat weten we. Op zaterdagavond is het klassement op slot gedaan en klaar en zondag moet je erbij nemen. Ik heb niet gekeken naar die. Laat ik zeggen eerst de 100 kilometer, want dat interesseert me allemaal niks meer. Ik heb dat.

[00:01:53]

Vroeger heb ik dat van commentaar moeten voorzien. Dat was het ergste wat je weet je wat je een mens kon aandoen. Je kan niks zeggen. Dat moet dus. Daar moet dus nagedacht worden. Echt over een betere invulling van televisie tijden. En hoe dat? Hoe dat goed moet. Ik kan me indenken dat de ASO gediend is met de enorme pracht en praal van Parijs. Natuurlijk ziet het er fantastisch uit, maar het is alleen maar spielerei. Het heeft niks meer met topsport te maken.

[00:02:24]

Topsport is. Die zes rondjes die ze daar afleggen, want die gaan in een geweldig tempo en daar kan ik ook van genieten. Maar de rest is gewoon. Ja, dat moet je maar accepteren. Dat hoort erbij. Ja, jij greep. Ik snap dat defilé wel even en dat publiek kan klappen. Maar ja, dat kan ook. In 10kilometer is mijn mening goed. Martijn Ja. Sta je nog op een dansvloer? Lig je onder een brug in de goot in je hotel auto?

[00:02:48]

Waar ben je? Het is allemaal heel beschaafd hoor. Ik ben nog in Parijs. Ik zit nog op een hotelkamer op de Boulevard Haussmann. Daar waar we altijd verblijven aan het einde van de tour. Hartstikke fijn. Je moet wel goed je kamernummer onthouden, want als je de deur uitstapt en dat ben je vergeten dan euh dan. Dat zijn mensen die hier nog steeds naar een kamer aan het zoeken zijn. Na drie jaar zo'n grote smoezen.

[00:03:12]

Ja, en zo beland je in één keer op een andere hotelkamer. Dat vertellen Martijn. Nee, nee, nee, totaal niet. Hoe komen jullie waar? Ik zit tussen mijn eigen spullen waar ik al drie weken in zit? En ruikt het al een beetje je eigen spullen? Nou, dat mag wel een klein wasje gedraaid worden.

[00:03:29]

Ja, dat dacht ik al. De. Goed terug naar het klassement van de natte vinger, waar vorig jaar de Heiland uit Haarlem regeerde als een vorst. Was het nu een mager jaar. Maar overigens niet alleen voor Mart. Ook voor Martijn en voor mijzelf. Toch is er een winnaar rapper para papa. En dat ben ik zelf. Dat vind ik echt wel drastisch. Dat vind ik verrassend.

[00:03:52]

Ja ja, dank.

[00:03:56]

Dank u. Heren hebben natuurlijk ook nog iemand die gisteren Kaleb huwen wel voorspeld had. Dat was Tony van Veldhoven. Dat is een vrouw, wilde ze er zelf bij. Zij krijgt zo'n prachtig T-shirt en eergisteren, volgens mij ben ik dat gister vergeten. Hebben we geen winnaar gemeld. En dat klopt, want niemand had Vincenzo nieuwe lievers voorspeld. Nou ook uniek dat niet alleen de leden van de kopgroep, maar ook de luisteraars er helemaal naast zaten. Maar goed, het feit dat we er zo vaak naast zaten.

[00:04:28]

Euh. Daarvan dacht ik. Eigenlijk is dat een heel goed teken, namelijk dat het een uitermate onvoorspelbare tour was. Is dat een juiste conclusie, Mart? Ja. En is dat fijn? Nee, want. Nou. Ik heb heel erg zitten nadenken.

[00:04:45]

En dat begon eigenlijk al zaterdag. Waar kijk ik nou eigenlijk naar? En moet ik nou mee gaan juichen met al die mensen met Preudhomme aan de leiding die zegt dat dit de grootste tour is geweest? Dat vind ik helemaal niet ik.

[00:04:57]

Ik doe niets af aan de prestaties die er geweest zijn, maar als je de laatste twee open etappes niet kunt rijden geaborteerde etappes. Als je in de Pyreneeën niet aanvalt. Als je in de eerste week alleen maar kleine truttige ploegjes voorop rijdt die ingehaald worden voor massasprints, dan is dat toch geen grote Tour. Er zijn geen grote duels gevochten tussen de nummers één, twee en weet ik veel wat.

[00:05:23]

De Plus de Plus heeft deze tour cachet gegeven op de laatste zaterdag. En die heeft het hele spel. Heeft ie naar de Gotti Meinen gereden en die heeft ervoor gezorgd dat zijn Stefie op de derde plaats komt. Niets dan lof daarvoor. Prima gedaan, maar dan is het nog geen grootse tour.

[00:05:46]

Nee Martijn, hoe kijk jij daar tegenaan? Ja, ik vind dat ook altijd moeilijk om op de. In het weekend dat de Tour is afgelopen. Dat omdat iedereen dan al terugblikt. Dit was de mooiste tour van van de afgelopen jaren, want iedereen is vol lof over deze en de anderen. Heb je niet meer zo op je netvlies staan? Dus ik doe daar ook niet helemaal mee. Ik denk wel dat dat komt, dat je tot de teneur een beetje komt omdat het wel elke dag afwisselend was.

[00:06:09]

En ook geen enkele dag was hetzelfde. Het was nooit twee keer achter elkaar sprinten. De gebeurde elke dag wel wat in de ontknoping van de Van der Etappe. En ik denk dat dat met name de parcoursbouwer heel tevreden terug mag kijken. Uhm, maar om nou te zeggen dat het inderdaad wat Mark zegt om nou te zeggen dat dit de mooiste toen geen jaren was. Nee ja, niet weinig. Euh, weinig echte strijd in het in het klassement.

[00:06:35]

Weinig echt elkaar aanvallen. Pineau en alle verliep hebben deze tour in de bergen gemaakt. Maar ja, de grote heren die inderdaad gister op het podium stonden. Bernal, Thomas en Kruijswijk. Ja die hebben gewoon. Die zijn gewoon naar Parijs gereden tussen aanhalingstekens. Kijk maar eens ja. Ik vond wel een hele vermakelijke toreador, maar dat komt ook door de dooi, door de successen van de Nederlanders natuurlijk. Als je als je begint zoals wij tussen aanhalingstekens begonnen, dan krijg je al al snel een hajji hoofdstelling.

[00:07:04]

En daar is ook niks mis mee, want dat hebben we jarenlang niet gehad. Dat was leuk. Het was leuk om een goed inkijkje in de Jumbo ploeg te krijgen hoe ze alles voorbereid hadden. Kruisbeuk volgen was prima, was niks mis mee. Maar ik had hem zo graag willen zien in de grote en het grote duel van zaterdagmiddag. En dat kon er gewoon niet komen. En dat is jammer. Ja en nee, dat is zeker jammer. Maar doordat ze maar zeggen dat ze het eindklassement zo laat in de plooi viel en ondanks dat dat zonder grote strijd is gegaan had had je wel die reden toe is nog niet beslist.

[00:07:36]

En dat? Dat gaf deze ronde ook wat extra's. Want na die tweede rustdag was het inderdaad voor het eerst sinds jaren dat voorheen Skai nu ineens is, niet de gele trui had. En dat vond ik toch ook wel speciaal aan deze Tour. En inderdaad, het parcours was afwisselend, waardoor ik er wel een meer van heb genoten van deze Tour dan van voorgaande edities. En als je de Tour eindigt met een tijdrit zie Janse Van Springel zie LeMond Fignon.

[00:08:03]

Dan heb je strijd tot de laatste meter. Ja, dat is wel dat. Wanneer is dat voor het laatst geweest? Ik kan het me niet heugen. 19 89 ja, heel lang geleden stonden te autoglas de tijdrit op de Champs-Élysées.

[00:08:17]

Inderdaad. Dat zou nog wel eens op de laatste zaterdag. Vorig jaar ook met. Maar ja, toen was het klassement eigenlijk al zo. Uhm al zo gerangschikt dat Dumoulin kon fietsen wat ie wilde. Maar dan zou de Tommy's die altijd had toppers nooit ingehaald. Maar goed heren, Bernau heeft gewonnen e Camp Nou, ja, die kan voor zijn dertigste al vijfvoudig Tourwinnaar zijn. Of loop ik nu te hard van stapel om Martijn? Ja, dat. Dat zou zeker kunnen.

[00:08:44]

Het is absoluut een supertalent. Euh. En hij laat niet alleen in deze tour zien, maar ook in andere rondes dat die gewoon sterk is dat in grote rondes aankan dat die meerdaagse rittenkoers aankan. Hij moet misschien nog een beetje werken aan zijn tijdrit, maar in de bergen is ie is onverslaanbaar. Bijna. Ja, wat wil je als je geboren bent op op dik tweeduizend meter en traint op bijna vier kilometer? Ja dan. Dan weet je wel hoe je tegen een berg op moet rijden.

[00:09:11]

Ik hoop het niet. Ik hoop niet dat we zo'n hegemonie krijgen van wat wat Armstrong deed met zeven keer achter elkaar. Want Indurain deed dat vond ik wel een beetje saai. Maar dus als af en toe tussendoor eens iemand anders mag winnen. Misschien een Tom Dumoulin of een Steven Kruijswijk dan? En dan hoor je maar niet piepen, maar het is nog niet echt. Maar dat ligt ook aan zijn leeftijd. En aan zijn karakter. Maar het is nog niet echt een super sprankelend Depor.

[00:09:35]

Het was aandoenlijk, zoals gisteren uit de microfoon pakte en in vier verschillende talen Parijs toesprak. Maar een groot spreker, een echt een, een sieraad voor de sport. Sport op sportief gebied. Zeker is het een sieraad voor de sport. Maar dat moet altijd wel een beetje sneu bijzitten als je het mij vraagt.

[00:09:53]

Maar Galema staan jongens 22 jaar nog nat achter zijn oren. Als hij een café binnenkomt en na een biertje bestelt, dan moeten ze zijn paspoort laten zien. Dat is toch allemaal zo en en dan ga je daar staan. En dan doet ie het in vier talen. Dat vergeet niet. Zijn eerste Europese ploeg was een Italiaanse ploeg en daarom niet echt Italiaans. Heel lief mee. Euh, ik vond ze een hele verschijning. Leuk dat je daar met je jongere broertjes stond.

[00:10:19]

Dat was een brok in de keel moment. Dus daar is niks op die jongen aan te merken. 22. Kom op en dan moet je tegen die bikkels euh rijden die die al zes keer of 7 keer in de tour start zijn. Dat is maar dat ben ik ook met je eens. Daar ben ik ook nog eens wat ik mee. Wat ik me afvroeg en ik weet niet wat het is. Of is eigenlijk best een onbeschreven blad. Euh, Bernauw heeft hij eigenlijk gewoon de precieze om om dit te kunnen dragen?

[00:10:44]

Dat je in één keer op je 22e is en een wereldwijde topsporter bent bekend? Euh. Of is het inderdaad een jongen die hier misschien wel euh ja aan ten ondergaat? Om het maar eens dramatisch te stellen. Drank, drugs en hamburgers dat we dat in de rest van zijn leven wordt. Maar met enig zicht op. Wout Poels. Uhm, die zei gisteren tegen collega's van ons toen ze naar de tafel van Dione liepen, dat Bernal zich zorgen maakt over hoe die ooit in Colombia zich kan gaan bewegen.

[00:11:14]

Want hij is daar echt een absolute volksheld geworden vanaf. Vanaf zaterdag eigenlijk, toen de Tour duidelijk was dat hij de Ronde van Frankrijk gaat winnen. Colombia is een land met passie en dan druk ik me voorzichtig uit. Dus ik heb al beelden gezien en foto's gezien van van pleinen vol waar ze voor hem staan te juichen. Hij zal als een ware held ontvangen worden. Als u zich straks. Als u straks terug vliegt naar en naar Zuid-Amerika. Daar moeten we nog even wachten, want vandaag en morgen rijdt ie nog criteriums in België.

[00:11:42]

Ik zou er niet aan moeten denken. Maar goed, dat is het. Dat is een ander verhaal. Daarom praat ik nu met jullie en ben ik geen prof en ben ik geen profwielrenner. Maar ja, hij gaat in Colombia word je de grote volksheld. Ik denk dat dit in Europa nog relatief rustige krijgt en houdt. Maar als hij thuis is dan. Dan kan hij nooit meer normaal over straat. En iedereen wil wat van hem. Iedereen wil met hem op de foto.

[00:12:03]

Iedereen zal handtekeningen willen. Ja, daar moet je tegen kunnen, maar dat gaan we afwachten of hij dat. Of hij dat aankan. Het is wel natuurlijk een speciale verantwoordelijkheid voor de parcoursbouwer de komende jaren. Wat als het Bekoe wordt getekend zoals dit jaar met zoveel aankomsten bergop? En dan kunnen we Bernal wel gewoon ieder jaar gaan opschrijven. Dus ik hoop dat er af en toe eens een tour komt met weer wat lange tijdritten. Wat denk je Mart?

[00:12:28]

Gaat Preud'homme Dumoulin nog eens een Tourzege gunnen? Nee, maar daar gaat het niet om die je moet. Je moet een gemiddeld goed parkour maken en dat was dit jaar gewoon niet dat ene lullige tijdrit. Je moet je nagaan. De tijdrit in de Ronde van Spanje, die zich ook afspeelt in Pau, is al tien kilometer langer. Doe maak een normaal parcours waar iedereen wat aan heeft en dat is dit jaar niet gedaan.

[00:12:52]

Dit was een waar 13 Janes geestelijk ding jaar als klinkt wel goed hoor Mart vind ik, maar toch.

[00:13:01]

Ja, dat kan. Daar kan je ook iets op op te merken hebben. Hoe kan je, terwijl je de hele tour heel erg matig presteert, de bolletjestrui winnen?

[00:13:12]

Ja, etappe, omdat je één etappe en een weekje mee bent met de besten en op de euh, op de op de drie grote berg als eerste binnenkomt. Het is een belediging voor degenen die 14 dagen lang zijn stinkende best heeft gedaan om meneer Wellens om daar iets. Kranten te maken en België blij te maken? Dat ben ik helemaal met je eens. Maar goed, gisteren stonden de twee mannen van ineens op het podium. Geraint Thomas en Bernauw, aldus Froome, was afwezig.

[00:13:45]

Ze hebben ook nog Car-Pass. Ze hebben ook nog ene Pavel Sivakov die zich aan het ontwikkelen is. Kortom, volgend jaar top vijf voor Inias, zoals het klassement eruitziet na een ploegentijdrit. Zo zal het misschien zo, maar die namen die je nu noemt. Die zullen niet allemaal voor een klassement in de Ronde van Frankrijk gaan rijden. Ze hebben een jaar een luxeprobleem. Als je zulke goeie mensen in je team hebt, dan. Dan wordt het lastig keuzes maken.

[00:14:13]

Hoe gaan ze dat volgend jaar oplossen? We hebben drie Tourwinnaars in hun ploeg en die willen volgend jaar allemaal weer de Tour winnen. Ze zullen daarin keuzes moeten maken. Het is ook een test. Het is een luxeprobleem. Uhm, Bernal en Car-Pass die nu nog bij Movistar rijdt, maar waarvan de geruchten zo hardnekkig zijn dat hij na emirs komt dat iedereen het al voor waar aanneemt. Die zijn nog jong. Die zijn nou onder de 25. Maar uhm, Froome en Thomas, die zijn al op leeftijd.

[00:14:39]

Als je het zo mag zeggen Thomas is 3 2, 33 en vroem, maar die tikte al de 34 aan. Dus ja, dat is dus logisch dat Skai al skai is al. Ja, dat blijft. Dat blijft er bij mij inzitten. Dat is er nog niet. Nog niet helemaal uit na al die jaren. En het blijft logisch dat ze dus jonge jongere renners halen. Ja, en die zijn net misschien net wat te vroeg. Al zo goed dat de Tour kandidaat zijn of zelfs Tourwinnaar zijn tour start.

[00:15:04]

Moet Brailsford euh de haren uit zijn hoofd trekken. Hoe die dat dat op gaat lossen? Hij heeft nog de uitwijkmogelijkheid naar de Giro en de Vuelta natuurlijk. Ja, absoluut goed. Ik wil nog een aantal renners bespreken. Kijk, alle verliep was stuk één van de smaakmakers van deze Tour de France. Is hij nu ontbolsterde als klassementsrenner? Gaat hij volgend jaar gewoon weer meedoen om het geel?

[00:15:29]

Ik hoop het niet althans, want ik hoop niet dat ie dat ze zeggen dat ie zich als klassementsrenner wil gaan laten zien. Want ik ben juist zo gecharmeerd van hem dat ie een ritje als in Épernay dat ie de Volvo gaat. En als je klassementsmannen bent dan doe je dat niet op dat soort parcoursen. APA op dat soort parcoursen, maar je veel behoudender. Ik vind het nou juist zo mooi dat hij zich overal invliegt. En en en de strijd van maakt.

[00:15:53]

En dat ga je bij bij renners die voor een klassement rijden toch minder zien. Dus ik hoop niet dat alle verliep zich op een klassement gaat richten.

[00:16:01]

Mart, ik ben het er helemaal mee eens. Hij heeft mijn hart zeker gewonnen. Ik vond het dan een leuke vent, maar zijn presentatie is leuk. Hij die extra uren die voor de pers euh. Besteden. Die waren goed en daar was niets op hem af te merken. Hij a aan te merken. Hij heeft op de laatste zaterdag gereden tot de laatste snik. Echt dik. Applaus voor alle Vili. Prachtige renners trouwens. Weten jullie wie volgend jaar de Tour gaat winnen?

[00:16:31]

Ik weet namelijk al. Kijk, vorig jaar werd Bernauw vijftiende en dit jaar wint ie de Tour. Dit jaar werd de jongeman veertiende. Koud u ook? 22. Nou. Tel uit je winst. Die wordt. Wie wint volgend jaar? Natuurlijk, maar dat is ook een enorm groot talent, zonder even van deze onlogische redenering. Daar gaan we dachten daar gaan we nog ook heel veel van zien.

[00:16:56]

Van de jongen. Ja, en dan hebben we Evenepoel nog voor de Belgen, Lambrechts nog voor de Belgen van voor de Belgen. Euh. Daar komt een hele nieuwe generatie aan. En dan zullen we afscheid moeten nemen van de dertigers. En die dertigers weten dat. Ja ja, dus. Het is wel dat in die zin is. Het kondigt zich een hele leuke generatiewissel aan. Ja, we hebben. Vergeet ook niet onze Nederlandse troef. Misschien voor wat we met het oog op de toekomst.

[00:17:27]

We hebben nog meer in Nederland, want ik hoorde verrassend weinig Nederlandse namen. Wij zitten er natuurlijk nog wel heel erg luxe met juwelen en Kruijswijk. Maar wat zit daar onder?

[00:17:38]

Ik ben niet de type journalist die alle klassen bij de nieuwelingen en beloften altijd goed goed in de gaten houdt. Maar wat ik wel hoort, dat er uhm. Maar wat ik wel hoor en verneem is dat het stoppen van het Rabo opleidingsploeg, omdat de Rabobank ploeg ook ten onder ging en dat die nou maar in hun val om het zo maar even te zeggen ook de opleidingsploeg Armé dat dat wel een groot gat heeft geslagen in de doorstroom van van jonge talenten naar naar boven.

[00:18:05]

Nou, na de echte naar de echte wereld op dat iemand anders in kunnen stappen.

[00:18:10]

Daar had ik anders in moeten stappen. Dus dat men heeft zitten slapen in Woerden waarschijnlijk.

[00:18:15]

Ja, de Sunweb heeft wel een opleidingsploeg en daar hadden we een paar afleveringen geleden over. Daar komen internationaal gezien veel veel talenten vandaan Amerikanen, Duitsers en Zwitsers.

[00:18:27]

Maar uhm, in Nederland is dat is toch best een gat geslagen dat stond. Dat was wereldwijd. Echter, na een een topklasser wat die opleidingsploeg? Daar kwamen echt veel en veel jonge gasten vandaan. Ron Dennis heeft gereden, maar ik kwam met types. Als ik me niet niet vergis, dan heb ik het over internationaal gezien. Maar alle praktisch alle jongens die die nu wereldtop zijn, hebben die opleidingsploeg van de Rabobank doorlopen.

[00:18:51]

Goed, nog even de groene trui Sagan. Wij winnen hem nu voor de zevende achtste keer. Ehm, nou ja, ik ga er bijna aan wennen. Ik kan me bijna geen andere groene trui winnaar voorstellen als hij ja zo goed blijft. En waarom zou hij minder worden? Dan is die trui nog wel een aantal jaren voor hem. Het is inderdaad zijn zevende groene trui en hij heeft altijd dat hij Parijs haalde. Heeft hij de groene trui veroverd? Eén keer is die je uit koers genomen wegens onreglementair sprinten, maar met dat duel met Cavendish.

[00:19:22]

Euh. En verder heeft hij altijd de groene trui gewonnen. Daar zit wel een beetje sleet op. Als we het zo mogen zeggen, want hij doorbrak voor het eerst niet de 400 puntengrens. Als ik net in de krant dus New Age een stevig observator is, zou dat zeker.

[00:19:38]

Wat een geweldig interview had. Herman gaat het me een moeilijke man om mee te op de interviewer lijkt me. Maar bedenk dan toch wat er gebeurt. Je staat daar zelfs als je Sagan bent en dan ben je open en eerlijk en weet ik veel wel. En dan speel je de cloon. Maar daar komt ooit een eind aan die je iedereen houdt je zo'n toeter onder je online snufferd. Iedereen wil wat van je weten. En daar komt dan een moment dat ook Sagan denkt ja.

[00:20:08]

Hier komen ze dan hoor. Zeven woorden in één zin en meer niet ze. Je moet je eens voorstellen hoe dat is dat bestaan.

[00:20:17]

Ja, dat is enorm. Ik er gister vond ik wel grappig dat Danny Nelissen ook nog even vertelde dat lawaai aan je hoofd al de hele tour dat publiek wat staat te gillen en dat je dan blij bent als je thuis bent en weer eens kan genieten van de stilte.

[00:20:34]

Heerlijk.

[00:20:36]

Goed jongens. Euh, Jimbo vis. Maar als Tom Dumoulin daar inderdaad naartoe gaat dan. En en dan wordt dat toch wel de grote uitdager van Ini is de komende jaren met Laurens De Plus en Steven Kruijswijk dat. Dat begint een hele grote ploeg te worden. Moet ik eerst maar zien. Ja, klopt, maar t.

[00:20:55]

Maar ja, dat is het toch. Zo komt Dumoulin terug. Dezelfde vraag is komt Omer terug? Die moet dat maar eerst bewijzen? Ja, maar dit jaar was Jumbo fris. Maar al in die laatste bergetappe zie je dat zijde de forcing doen om alle verliep te kraken naar andere jaren. Fiets is dus een beetje amechtig achter achter Skai aan.

[00:21:18]

Dan is er toch wel wat aan het veranderen is een hele goeie organisatie die die die Merijn Zeeman en die andere jongens, die hebben de gewoon een heel stevig bouwwerk van gemaakt. Lof daarvoor.

[00:21:31]

En tel daarbij op. Dat is dit jaar niet. Het is door het sterke blok was wat we de afgelopen jaren van ze gewend zijn. En Jumbo doet dan wel stappen naar boven. Nou kom je, dan kom je nader tot elkaar.

[00:21:43]

Ja, wat was er met Kwiatkowski? En wat was er met Mouscron? Dat waren de eerste losses. Bij iedere belangrijke etappe.

[00:21:51]

Ik had het met Herman over. Ik heb die heel. Ik heb Moscow niet gezien deze Tour. En dan heb ik misschien wel eens een keer eventjes de verkeerde kant op gekeken. Maar ik heb Moscone niet gezien. Deze Tour de France niks zien omdat ie dat ie af moest geven. De beste super helpers bij Uhm Inias, zwager Poels en van Barna.

[00:22:12]

Helemaal mee eens. En nog even en statistiek je. Uhm, en dan gaan we naar de ingekomen post. Het is het laagste aantal opgaves. In jaren 19 +2 diskwalificeert t +2 diskwalificaties RW en Martin. En dan komen we op een uitval percentage van 10 komma 8 procent. Dat is minder dan de Nijmeegse Vierdaagse. Dus is de Nijmeegse Vierdaagse zwaarder dan de Tour de France Mart.

[00:22:41]

Nee, je kan grappen maken en bagatelliseren.

[00:22:46]

Ja, dat weet ik wel, maar je moet zoveel van dat soort gedachten drop. O uh op deze tour loslaten.

[00:22:52]

We weten allemaal en iedereen heeft dat ooit gezegd. Je kan de Tour niet rijden op een boterham met kaas. Hoeveel dopinggevallen heeft deze Tour opgeleverd?

[00:23:04]

Vooralsnog nog nul. Ja, dus kan dat? Het is de wereldkampioenschappen laagvlieger geworden en dat dat. Dat zit ook weer in deze sport. De Tour heeft zichzelf altijd weten te beschermen. Jaren achtereen is er nooit iemand positief gevonden in de Tour. Nee, die kwamen dan uit de Ronde van Polen of de Ronde van Andalusië. Of weet ik veel wat in de Tour? Nee hoor, daar was iedereen braaf Muns. Zo ja, nee. En en en en jij vindt het is opvallend dat het dat mensen eigenlijk nooit in de Tour worden gepakt of pas.

[00:23:40]

Euh. Verder niet gevallen door al die jaren heen. We hebben ze wel. Ik geloof dat we een keer tien jaar achter elkaar geen enkel positief geval in de Tour hebben. Dat maakt mij niks uit. Ze doen maar wat ze willen. Maar ergens wringt dat toch, die gedachte. Je zit in in zo'n ontzettend moeilijk vak van profwielrenner in de Tour. De hele wereld kijkt naar je. Daar zit een spanning op van je welste. Het gaat om de de.

[00:24:09]

De echte super prestaties tegen Super Bergen op. In een super koers en we zijn allemaal lief dag.

[00:24:17]

Ja, je had het inderdaad over een lage uitval percentage Joost. En toch, de echt grote valpartij hebben we deze Tour niet gezien. En als je met mensen hier in de wielersport spreekt als de microfoon uit is, dat moet ik erbij zeggen. Uit de stad heet dat. Off the record. In ons métier. Uhm. En je vraagt hoe komt het dat die valpartijen niet meer zijn? Dan krijg je van iedereen een antwoord. Men zit niet meer aan de tramadol.

[00:24:41]

Dat is een middeltje, een pijnstiller waar je heel suf van wordt en wat in het peloton veel geslikt werd. Wat sinds maart moet ik zeggen verboden is in de wieler wielrennerij niet verboden is een andere sport, maar wel verboden in de wielrennerij. En die gasten zitten gewoon weer fris op hun fiets. Die zitten niet meer buff op een fiets en daardoor geen grote valpartijen en daardoor ook minder uitvallers. Dat die conclusie die ik nu trekt, die zijn zijn vormen voor mijn eigen rekening.

[00:25:07]

Dat is niet wetenschappelijk bewezen. Maar iedereen die er nogmaals of werken, daarover spreekt die. Die beaamt dat. Mooi. Hebben we dat ook weer opgehelderd? Gaan we naar de ingekomen post? Het was ontzettend veel. Euh, gisteren en vandaag ook nog Mart. Er zijn ontzettend veel mensen die jou missen. En dan denk ik dat ze bedoelen. Op tv zei ik de vraag ja, jij niet zo, jij zou niet meer terug willen. Nee, ik heb toch afscheid genomen en dat heb ik gedaan.

[00:25:36]

Maar ja, op een heerlijke manier. En ik hoef helemaal nooit meer terug. De NOS kan moeiteloos zonder de oude paarde.

[00:25:44]

Ik niet alleen, maar ook Jan Stekelenburg en en en en wee. We hebben afscheid genomen. En dan is dat zo. De NOS heeft dit jaar. Dat wil ik er nog wel even zeggen. Fantastisch werk gedaan. Gisteren hebben ze 17 miljoen mensen naar de etappe laten kijken. De Avondetappe was een feest om naar te kijken, zag er prima uit. De slag tegen de andere zenders in Nederland is dik en dik gewonnen. Het avondprogramma van RTL 4 haalde net niet tegen De Avondetappe van de NOS.

[00:26:17]

Eurosport haalden het bij lange na niet als een vergeleken met de NOS. Wees blij wat de NOS nu heeft gedaan. Complimenten voor al die mensen die daar hartstikke goed gewerkt hebben. En ik vind het alleen maar een eer dat ik daar vroeger ook aanwezig ben geweest. En nu doe ik hele andere dingen en daar heb ik ook lol in.

[00:26:36]

Precies mensen dus als je Mart mist. Blijft gewoon luisteren naar de kopgroep. Dan komt het altijd goed. Dat is nu de exclusieve plek van Mart. Misschien nog een paar andere plekjes, maar daar hebben we het niet over. En als de Mediacourant heeft mee geluisterd hebben. Hij kan er ook nog een nieuwtje worden opgediend. Mart Smeets keert niet terug naar De Avondetappe. Nou, wat een nieuwtje. Goed. Mart, dat was nog wel heel mooi van Jan Bennink.

[00:27:02]

Of ineens wel Jos Bonding. Moet ik zeggen. Oud winnaar van de natte vinger. Euh. Stuur een prachtige foto in Ignatiev shirt wat ie heeft gewonnen. Hij heeft. Hij is op lengte. Jos dus dat staat hem ontzettend goed. Maar hij komt nog even terug op jouw verhaal gisteren over Teun van Vliet, die een prachtig verhaal wordt. Echter, nu komt dat de koers waarin de kruiper hem zogenaamd flikte was hij. Maar een mens mag fouten maken.

[00:27:29]

Ja zeker?

[00:27:30]

Uhm dan het gedicht van Merijn Brantsen. Martijn, ik heb gehoord dat jij het wil voordragen. Echt te. Maar ik heb het ook helemaal niet paraat. Laten we het dan maar doen.

[00:27:45]

Ja, graag, maar je hebt ook zo'n fijne Jan. Geen stem.

[00:27:50]

We kunnen wel de Jan Veenen violen nu instroomde van Jan van Veen. Ja euh, goed. Jan van Veen. Daar komt ie. Je ziet ze haarscherp voorbijkomen. De mannen van staal of carbon. Zij die als stoempen te weg banen, laverend door straten en puisten waar ze als een berg soms tegenop zien. Ze slepen, dansen, knokken, het hoofd omhoog of gebogen, grijpen de winst of zijn geknakt. En jij ziet het aan, terwijl je zo nu en dan in je stoel al dromend wegzakt, terwijl zij ieder voor zich een droom etappe bij elkaar trappen.

[00:28:26]

Van utopie naar euforie was getekend. Maar Brantsen. Als student hoor ik ik ik, misschien moeten we volgend jaar gewoon euh, een nieuwe rubriek dat mensen een een en een Wilier gedicht kunnen insturen. New Games Games even verder over nadenken. Dan gaan we naar de nieuwtjes. Euh, ik zat gister nog even te kijken uiteraard naar euh, naar de tv. En toen had ik het idee dat. Toen kreeg ik het idee dat Wout Poels misschien wel naar een andere ploeg ging en gaf die niet aan Stef Clement.

[00:28:59]

Wat gebeurde daar? Daar kan je wel eens gelijk in hebben. Hij zei donderdag Weet je dat? Donderdag is er meer en dat blijkt donderdag 1 augustus te zijn. Ik heb geen idee meer wat ik weet. Ik weet begot niet eens welke dag het nu is, maar donderdag is het 1 augustus en volgens de regels van de UCI. En dit is een ontzettend ouderwetse regel als je het mij vraagt. Vanaf 1 augustus mogen de wieler transfers bekend worden en het gonst in de wielerwereld dat Wout Poels al eens naar Sunweb kan vertrekken.

[00:29:28]

Asin, heb ik dat zelf al CCC te denken? Waar? Sunweb zou logisch zijn inderdaad. Als ene Tom Dumoulin leider weg gaat als Tom Dumoulin daar weggaat.

[00:29:37]

En dan hebben ze een kopman nodig. En Wout Poels heeft nooit onder stoelen of banken gestoken ook wel eens voor eigen kansen te willen rijden. Narada. Dat kan bij mariniers niet. Zeker niet met die namen die wij net allemaal hebben opgelepeld. En bij Sunweb kan dat wel. Dus wie weet. Het is een logische. Het is een logische keuze, maar CCC is wellicht ook een aardige ploeg voor Voorspoels. Nog meer dingetjes Martijn. Nog meer nieuwtjes? Jeetje, ik zit nog in mijn tour bubbel.

[00:30:03]

Dat ik euh, dat ik de echte nieuwtjes niet zo niet zo heel erg paraat heb is niet zo heel veel nieuws. Deze deze afgelopen tour naar buiten gekomen, afgezien van de door de vele geruchten van van wieler transfers. Uhm, over hoeveel uur zal dat zijn? Over ongeveer 10 uur starten de profs alweer in Boxmeer. Nou ja, over 10 uur kan je nagaan. Dat je dus nu wakker wordt in Parijs, je 3 weken hebt hebt afgebeuld en dat je dus vanavond gewoon weer in de straatjes van Van Boxmeer er rond kan rijden.

[00:30:34]

Ga er maar aanstaan en dan morgen ook gewoon weer door doodleuk. Maar ja, voor de centjes is dat. Is dat altijd wel prettig? Ja. Hebben jullie enig idee wat een Tour renner krijgt? 15.000 euro? Ja, dat zijn de de winnaars inderdaad die die toucheren en dat bedrag. Maar als je dan een Nederlandse Tour renner bent dan 1, dan is het bedrag. En niemand wil dat bevestigen. Dat is ook altijd weer zo leuk. Maar dan moet je rekenen op ongeveer 3 vierduizend euro.

[00:31:01]

En dat geldt ook voor de laatste. Die kan ook heel goed verdienen tijdens de criteriums.

[00:31:08]

Ja, jammer is dat er nu tegen wil en dank met Langeveld.

[00:31:12]

Ja ja, da's niet zo aansprekend. Hij is niet. Hij is niet ostentatief laatste geworden.

[00:31:17]

Nee, het is geen Kenny van Hummel achtig voetvolk. Ja, die dieren kregen nog zelfs geld om het startschot te komen lossen. Dus ik heb. Ik heb nog wel een nieuwtje. Kwam ik net tegen op Twitter. Jij mag, je kent mijn voorliefde voor nieuwtjes die eigenlijk niks met wielrennen te maken hebben. Kevin Van Melsen van Wanty heeft gisteren in Parijs is die door de knieën gegaan voor zijn over Julie en haalde een ring uit zijn uit het zakje van zijn wieler truitje en heeft haar ten huwelijk gevraagd.

[00:31:47]

En nu komt het grootste nieuws. Ze zei ja. Nou, dat is toch geweldig? Jongens of niet? Nou, geweldig zo blij.

[00:31:54]

Smelt precies. Tijd voor, want die hebben we natuurlijk nog een beetje zoals niemand minder dan een Colombiaan Sergio Henao. Nou, wie wil dat beginnen?

[00:32:15]

Ik wil graag beginnen met een quiz. Vragen over euh, over Henao. Hebben jullie een idee hoeveel Colombianen door deze Tour meededen?

[00:32:24]

Ik denk een stuk of tien.

[00:32:26]

4. Daarmee is het een hoeveel zijn er in de top 10 geeindigd? 3. Voilà. En wie was de vierde onze man? Henao Ja, mooie statistieken. Drie van de vier staan in de top tien. Hoor, dat zegt alles. Het voelde als tiende, dus dat krijg je dan.

[00:32:46]

Maar ik zat na te denken over Henao. Toen dacht ik van ik weet nog dat de kranten vol stonden. Dat kwam iemand uit Colombia en die ging voor Skai rijden en niemand kon zich indenken wat zo'n jongen daar moest doen. Hij komt ook van 27 100 meter. Hij heeft 7 jaar bij Skai gezeten. Dat heb ik nog eventjes opgezocht en hij heeft eigenlijk alleen maar kleine uitslagen in kleine rondes gereden. Daar was ie goed in el vee. Nou noemen ze hem.

[00:33:16]

Het gekke is ik kwam net nog even het artikeltje tegen van zijn overgang toen die de Skai verliet en naar de letter van de emiraten ging. Ging rijden. Hij werd gehaald als kopman. De Tour andere rondes lost dat misschien de Tour te lang voor hem is. Maar ook in die kleinere rondes. Hij is helemaal teruggevallen.

[00:33:35]

Ja, zo zie je maar wat de entourage van een goeie ploeg met je doet als je in een wat minder georganiseerde ploeg terechtkomt. Gister stipt werd er ook al even aan het doen ben ik zal zijn naam vergeten te noemen. 1. Rui Costa. Alexander Kristoff. Fabio Aru en Sergio Henao. Individueel gezien allemaal grote namen, maar zij hebben de deze Tour gene geen pepernoot van gebakken.

[00:33:58]

Nog even n ding wat heel leuk is. Hij heeft zijn tiende grote ronde gereden, dus hij is geen beginnen. Tien grote rondes gereden in zijn leven en hij is altijd tussen de plaatsen 9 en 28. Hij eindigt. Dat wil dus zeggen dat ie een hele goeie Toto divisie renner is. Ja, en uiteraard heb ik even op zijn Instagram gekeken en daar zag ik iets wat ik overigens bij heel veel renners zag. Dus misschien dat we dat even nu kunnen bespreken.

[00:34:28]

De laatste weken een foto van een koffiezetapparaat, dat doen heel veel. Maak een foto van zo'n hele dure espressomachine en dat zetten ze dan op Instagram. Martijn. Wat is dat toch?

[00:34:41]

Ja, renners en koffie en renners en cafeïne. Dat is een euh, een goeie combinatie. Euh. En ze geven mekaar graag ook koffie automaten cadeau. Als er een koers gewonnen hebben. Tom Dumoulin deed dat ook toen niet de de Giro had gewonnen. Dan kregen al zijn ploeggenoten kregen een prachtige koffiezetapparaat. Waar of onwaar geloof ik wel een kwartier mee bezig bent voordat er een paar druppels koffie en een kopje zijn gevallen. Ik blijf gewoon lekker bij me bij mijn filterkoffie, maar daar zijn ze verzot op.

[00:35:09]

Dat zijn fijne, fijne spulletjes in de wielrennerij waar ze van houden. Fiets computers is ook zo'n ding. Dat en dat geven ze ook mekaar graag cadeau na overwinningen in de in grote koersen. Dan beloof je je je, je helpers, de jouwe. De overwinning mede mogelijk hebben gemaakt. Dat zo. Zo bedank je je je ploeggenoten Joost.

[00:35:29]

Dat wist jij dat Gianni Bugno ooit geschorst is geweest op caffeïne?

[00:35:34]

Nee, dat wist ik niet. Ja, die is niets uit het peloton gegooid omdat ie cafeïne had. En toen kwam er ineens een professor. Ja, daar weten we alles van. Want als jij veel koffie s ochtends drinkt zware sterke koffie, dan is dat een keurig markerink middel.

[00:35:52]

Vandaar dat ze geen Senseo drinken. Want zo'n apparaat geven ze elkaar dan weer niet cadeau. Albert Heijn? Nee, dat is een te kleine en te klein. Ze denken dat de apparaten apparaten zijn.

[00:36:06]

De markt had jij nog een en een verhaal voorbereid over honderd jaar gele trui?

[00:36:16]

Zo niet voorbereid. Ik had een keurig bewaard, want ik heb de de de eerste gele truidrager ooit die Eugène Kristoff heette. Die kreeg die op 19 juli 1919.

[00:36:32]

Dat was de eerste gele trui die officieel werd uitgereikt, omdat de journalisten in de Ronde van Frankrijk van 1919 tegen de directie hadden gezegd geef een trui die zichtbaar is voor ons. Dan weten wij wie de gele trui dragen en dus de leider is. En het antwoord van Kristoff was dat ie niet graag in die gele trui reed, omdat die dan herkenbaar was voor de andere renners. Hij reed veel liever in zijn donkergrijze trui. En die gele trui, die kon hem gestolen worden.

[00:37:05]

Maar hij had twee dagen voor Parijs. Had hij nog steeds de gele trui. En toen was er niets voorstellende etappe van Metz naar Duinkerke. Weten jullie hoeveel kilometer dat was? 468 kilometer alstublieft. En in die etappe zakte hij door zijn fiets. Hij had 23 minuten voorsprong en hij zou als winnaar in Parijs aankomen. En hij eindigde op de derde plaats met meer dan twee en een half uur, want hij moest lopend naar Valence met zijn gebroken fiets aan de hand en kon daar pas zijn fiets gaan maken.

[00:37:41]

Dat is de eerste geletruidrager. Een man die drie keer in zijn leven door z'n fiets zakte en waarschijnlijk twee van die drie valpartijen moest bekopen met het missen van de Tour overwinning. Eugène Kristof Trouvé.

[00:37:56]

Toen was lasser nog een een onderdeel van de wielrennerij. Rare tijden waren dat, maar wel mooi. Euh Mart. Je hebt de laatste weken zoveel mooie anekdotes verteld over over wielrenners. En ik moet zeggen het loopt niet vaak goed af met die mensen in die anekdotes. Euh ja, kom er vaak tragisch euh, aan het einde. Euh ja, kan je eigenlijk zeggen dat dat dat wielrenners die vaak een tragisch leven leiden? Of nee, dat zijn mensen die gewoon ja door hun levensverhaal ook de anekdotes halen.

[00:38:31]

Ik denk dat ieder mens de tragiek aan zich voelt. Als ik naar mijn eigen sport te kijk Hongbo en een baseball, dan zie je daar toch ook allemaal tragische figuren van wat eens grote superhelden waren? Dat zit nou eenmaal in ons en in het wielrennen. Misschien wel iets meer dan bij de anderen. Maar ik kan ook een dik boek schrijven over allemaal enb basketballers die allemaal naar de kloten gaan. Pardon? Allemaal naar de filistijnen gingen die zichzelf niet in de hand hielden.

[00:39:02]

Die de derde, vierde, vijfde huwelijk hadden, die 17 kinderen bij. En dat gaat maar zo door. Wij mensen zijn om tragisch gevonden te worden als we ver weg in ons leven verhalen gaan ophangen.

[00:39:18]

Jij en ik ook dus.

[00:39:21]

Euh, vandaag geen geen goed boek. Want dat rondje in Boxmeer, dat de. Nou, dat weten de mensen wel te vinden als ze daar naar toe gaan.

[00:39:28]

Wie gaat er winnen? Wie gaat daar winnen? Ja, dat weet ik al. Ja, ik denk dat ik het weet. Jij Mart? Nee, helemaal niet. Ik weet niet wie. Nou ja, ik denk dat Mike Teunissen gaat winnen. Jij Martijn, Mark, Teun. Ik weet niet of de mensen die ik nu gaan noemen of daar allemaal starten. Maar als ze starten dan is het podium als volgt Mike Teunissen verslaat nipt in de sprint Diller Groenewegen en Steven Kruijswijk wordt derde.

[00:39:53]

Kijk, da's knap hoor. En deze keer wel goed. Dit is de makkelijkste man ooit. Ja, en hebben we nog nog nog tips voor mensen die die in een zwart gat gaan vallen? Na het sluiten van de Tour? Ja, ik zou gewoon beginnen met deze podcast serie opnieuw te luisteren. En dat is m. En en dan heb je ben je zo weer 23 dagen verder en dan begint de vervelt alweer. Nou, pak de fiets en ga vandaag een stuk fietsen.

[00:40:21]

Dat is hetgene wat ik ook wil gaan doen, maar dan moet ik nog ander werk verzet worden. Heren, normaal zeggen we Adema. Dat heeft niet zoveel zin, maar Ossian wordt het nu al een poosje. We gaan met potlood zetten waar in onze agenda's volgend jaar toch blijkbaar een heel goed idee. Ja, fijn, niet leuk. Heel fijn idee. Ik vond het hartstikke leuk om met jullie te werken jongens. Hartstikke leuk. Het was geheel wederzijds.

[00:40:49]

Martijn? Martijn Absoluut. Voor mij.

[00:40:52]

Sorry, Bart Aernouts schiet je vol. Ik schoot vol. Ik loop al drie weken te hoesten en d'r zit gelukkig op mijn apparaat een kuch knop. Daarom was ik even even kwijt. Dus ik moest dat. Midden in een hoestbui. Ik heb er nog steeds last van, maar het zijn ook een beetje de emoties die mij nu een beetje komen. Ik heb er van jullie genoten, hebben mekaar niet gezien, maar de mensen denken misschien wel jullie zitten steeds bij elkaar.

[00:41:17]

Behalve die gekke Hendricksz. Maar iedereen zit thuis in zijn eigen kantoortje of op onze hotelkamer. Dus het lijkt me een goed plan dat wij volgende week even lekker met z'n drieën wat gaan eten om deze om deze kopgroep af te sluiten. Heel mooi plan dus, zeggen wij Ala Programm en een volgende keer tot de volgende keer.

[00:41:38]

Je luisterde naar de Radio 1 Tour podcast. De kopgroep niet. Joost Vullings van Martijn Hendrix van de Nooit T.O. Radio Door Podcast Morgen een nieuwe aflevering. Elke middag naar Radio Tour de France en radio.