Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:01]

De EO radio door podcast De Etappe van Vandaag heeft te maken met het trainings gebied van Lance Armstrong. Maar ik ben bang dat ik dat niet mag zeggen. De kopgroep met Mart Smeets, Joost Vullings en Martijn Hendrix kon overnemen. David Uitvalbeurt is collatierecht. Wereldkampioen Overijse Alexander Kristoff, die de. Het peloton glibberen als een salade, niet Schwazer over de Zuid-Franse wegen. Het werd een rit vol nervositeit, chaos en een podium dat hoort bij een Vlaamse kasseienklassieker. In koud en regenachtig maart maart.

[00:00:55]

Spektakel was het, maar wel ten koste van de gezondheid van de renners.

[00:00:59]

Is dit iemand aan te rekenen? De weergoden? Meer niet, meer niet. Maar euh. Nee dus niemand aan te rekenen. Ja, je had. Je had wat vrienden. De koers had ook lamgelegd kunnen worden. Dat had gekund bij een bij een groot. Bij aanwezigheid van een grote renner. Cancellara, Ino, Anquetil, Merckx was de wedstrijd stilgelegd. Maar die ethers van euh, die Astana vielen van Astana. Die reden door het decor heen.

[00:01:31]

Nou, die hebben hun klap dan gekregen. Maar nogmaals, het was niet gebeurd als er iemand had gezegd. Nu rijden we niet meer de statuur van Uhm. Tony Martin was net te weinig om het hele peloton euh. In zijn greep te houden. Het wreekt zich ook de afwezigheid misschien van van Froome en Thomas H.

[00:01:52]

Dat is nu ook niet. Iemand heeft die dat kan afdwingen. Je moet. Je moet een echte persoonlijkheid hebben. Kijk, op Cancellara is een heleboel aan te werken geweest in die beruchte rit die toen door de Ardennen ging en waarin hij zei. En nu wordt er niet meer gereden. Toen zeiden ze dat doet hij voor eigen gewin. Dat mag dan zo zijn, maar meestal zijn mensen die ergens opstaan en die bepalend zijn voor wat er gebeurt. Mensen die ook wel ergens eigen gewin hebben.

[00:02:19]

Maar ze hebben in ieder geval zoveel zeggenschap en zoveel persoonlijkheid dat zij dat peloton kunnen behandelen. Merckx. Armstrong had het ook. Ullrich had het bijvoorbeeld weer niet. En de Tour? Ja en een Detour. Basso had het ook niet. Maar de Tour heeft behoefte aan iemand met zoveel statuur en die is er denk ik net niet mee.

[00:02:45]

Dat hebben we gisteren gezien. Marthijn in Frankrijk zeg, heb je lekker geslapen in je vijf sterren? Hotel aan de kook.

[00:02:53]

Na vijf sterren is het niet hoor. Maar t is wel fijn hoor. Nee, nee, het is volgens mij drie denk ik gewoon een heel euh. Dat is wel euh. En t is wel lekker, want we zitten drie nachten hier, dus de kamer is al ontploft, want overal liggen spullen. Dus. Morgenochtend, als ik je dan voor het laatst wakker wordt, dan moet ik alles bij mekaar rapen. Ik kan nog wel even klein beetje inhaken op euh, op wat net zei Kijk.

[00:03:16]

Tony Martin probeerde net en het lukte ook wel een beetje. Moet ik je? Moet ik zeggen. Ze hadden me toch wel een tijdje voor mekaar. Ik zag ze echt met euh. Ik denk dat Joost en ik het nog nog bij hadden gehad. Bij hadden kunnen houden op de op de fiets zo langzaam rijden is op een gegeven moment goudmijntje. Nee, zeker niet. En misschien met een beetje elektrische hulp, want dat mag ook. Dat kan ook helemaal gedurende de tijd.

[00:03:40]

Uhm en en. Maar ik was wel benieuwd. Doe je dit ook nog? Leg je de koers ook nog zo lam als Rochlitz op een minuut had gestaan? En als dit WK drie was geweest, denk dat het antwoord dan nee was geweest. Maar dat geeft ook niet aan hun belangen. Waren er nu om om om hun goeie renners veilig over deze gladde, glibberig gentes weggetjes te krijgen? En dat is deels te begrijpen. Maar Marthijn, we hadden net al lang een voor gesprekje voordat we de luisteraars erbij waren.

[00:04:08]

En er is ook een en misschien wel een zeepsop schandaal. Dus we kunnen de vinger gaan wijzen. Toch letterlijk een soap. Maar ja, Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee. Op een gegeven net zag je zo'n wit laagje schuim op op de weg. Euh. En en boze tongen beweren nu dat dat komt van een auto, een vrachtwagen uit de reclamekaravaan die reclame maakt voor een euh. Een wasmiddel. En die hij dan die strooit met zakjes naar het publiek.

[00:04:34]

Maar dat blijft dan een beetje van op de weg liggen. En dan rijden auto's overheen en dan ligt het wasmiddel op de weg en daarom zou het glad geworden zijn. Ah, maar ik denk dat het verhaal te mooi is om om te geloven. Misschien is dat best wel ergens een zakje blijven liggen, maar lokale bewoners die zeggen joh. Het heeft die twee maanden niet geregend. Dat gebeurt heel vaak. Dan ligt er zoveel olie en rubber en ander vuil op de weg.

[00:04:58]

Ja, dat geeft dat witte laagje uhm, waardoor de weg glad is geworden. Maar goed, het is ook weer niet volledig 100 procent te verifiëren dat die mensen die dat zeggen ook lokale bewoners zijn. Maar ik denk toch dat we niet moeten geloven in de zeepsop soap. Het is maar checken. Ja Joost. Uhm, wat? Wat? Euh. Riep ik. Twee dagen geleden dat de tijd waarin we rijden anders is dan de normale zomertour. En we rijden nu de herfst in en dus ging het regenen.

[00:05:32]

Het regende nooit in de Ronde van Frankrijk als je in het zuiden was. Nooit. En nu regent het. Dat komt gewoon omdat we in september rijden en dan heeft Plovie is het voor het zeggen daar. En als jij het doortrekt wedstrijden die gereden worden in Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië rond deze tijd hebben altijd last van valpartijen. Door de olie die op de weg ligt en dat heeft te maken met de olijfbomen die daar overal staan. En die dingetjes die van de olijfbomen afvallen en platgereden worden.

[00:06:05]

Dus dat is niks nieuws. Alleen dat komt voor in september oktober en dus rijden we nu in een andere tijd. Wat ik al zei ja, en ik zag ook wel wat wat blaadjes gister. Als het hard waait krijg je bladeren op de weg. Dat is kan ook niet. Mocht ik straks rijden ze met vierkante wielen, dan kan de de NS hier in Nederland over meepraten. En Martijn even terug naar de naar de A is ook niet zozeer over de etappe van gister, maar wel over euh ja, het korona gedeelte heb jij.

[00:06:36]

Zijn de regels voor jouw nu duidelijk hoe het allemaal zit eigenlijk? Nee, nee, dat klinkt heel onaardig. Maar ik zal het uitleggen. Uhm, daar was een document twee weken geleden van 18 pagina's. Daar kom je nog wel wat vragen bij stellen, maar er was een document. Dat werd ineens afgelopen vrijdag na overleg tussen de UCI en de ploegen gewijzigd. Het werd een beetje versoepeld. Uhm, maar dat werd door de Franse interministeriële. Nu begeef ik me op jouw terrein.

[00:07:06]

Euh, overheid weer van tafel geveegd. Dus dan denk je dan ga je vragen wat zijn nu de regels? Nou en daar speelt ASO het Frans kampioenschap verstoppertje, want daar willen ze dus totaal niet aan meewerken om die regels bekend te maken. Ze zijn er ook helemaal niet bij gebaat. Is inmiddels mijne. Mijn analyse. Maar nog even terug op het ASO die verstoppertje speelt, meneer Prudhomme, de baas van de Tour. Ik ken hem, want ik loop al meer dan tien jaar in de Tour.

[00:07:33]

Hij komt mij vrolijk gedag zeggen. Hij vraagt hoe het is. We maken een een ultrakort praatje en ik stel op een gegeven te vragen Zou meneer Pudong? Wanneer komen de nieuwe korona regels? Wanneer gaat u dat bekendmaken? Hij draait zich om, loopt weg. Een voorlichter zegt hier hebben we geen tijd voor. Ik loop nog vijftig meter met hem mee op, maar ik word gewoon genegeerd en datzelfde doen voorlichters. De wielerwereld is er nu niet bij gebaat om zwart op wit de regels euh euh.

[00:07:57]

Neer te zetten. Want dan hebben de overheden straks een stok om mee te slaan en kunnen ze de reis stoppen. Het is fijn om hier gewoon een beetje katholieke sport mee te marchanderen te zeggen ja, als we dan dit doen of we hebben toch dat gedaan? Of het was net niet binnen de zeven dagen, of je kon het ook zo interpreteren. The show must go on. En daar zijn regels. Zwart op wit is mijn interpretatie nu. Na een boel gesprekken te hebben gevoerd niet bij gebaat.

[00:08:22]

Ja, we hadden nog een en nog een vraag uit uit de vorige aflevering. Wat gebeurt er als dan toch de Tour echt helemaal wordt stilgelegd? Stopgezet? We stoppen ermee na zeg anderhalve week. En ja, dan rijdt er altijd iemand in het geel. Wordt dat dan de eindwinnaar? Of mag die persoon dat die titel niet claimen?

[00:08:41]

Nou, ook daar kan ik het volledig. Ook voor een katholieke oplossing. Dat heeft ook dat daar voor. Ja, dat staat niet echt goed beschreven in de regels. Daar staat wel dat een grote ronde minimaal 15 dagen moet duren. Maar goed. Afijn, in dit soort tijden ook weer anders. Maar de jury kan wel ten alle tijden beslissen om ja ja, de laatste stand om daar iemand tot tot eind winnaar uit te roepen. Maar daar moet dan de UCI samen met de ASO weer overleggen.

[00:09:08]

En ik sluit ook niet uit dat bijvoorbeeld de UCI zegt er komt geen officiele winnaar, maar dat de ASO toch keurig iemand op de poster zet volgend jaar. Dus uhm, heerlijk sport. Ja, ik vind dat wel leuk.

[00:09:19]

Pieter Omtzigt hier een onderzoek te laten instellen. Ze krijgen er is hoofdpijn van en als we hem loslaten in Frankrijk is dat. Ja, die moet je volgend jaar meenemen naar de Tour en gewoon de hele dag met die pet die Prudhomme laten meelopen. Dat is dat. Dat is een mooie tv. Is dat ook zij die er maar toch anders? Het zou toch hartstikke mooi zijn als de Tour dan nu zou worden stilgelegd? Dan zou Alexander Kristoff de Tour winnen.

[00:09:45]

Ik zou dat toch worden voor de emancipatie van de iets zwaardere renner zou ik dat echt heel ontzettend mooi vinden. Maar goed, zo ver komt het nog niet. En Mart. Gister de koers. Wat opviel. We hadden net al over Tony Martin die probeerde het peleton stil te leggen. Dat lukte aardig, maar niet helemaal. Maar het was sowieso de hele dag Jimbo firma die de verantwoordelijkheid van de koers op zich nam. Iny is bijna anoniem rond terwijl.

[00:10:13]

Ze hebben de Tour nog niet gewonnen. Vorig jaar niet. Dit jaar moet nog maar blijken. Is dat nou verstandig om die verantwoordelijkheid op je te nemen? Ik weet niet of het verantwoordelijkheid op de ploeg nemen was. Ik denk dat het het veiligheidsaspect er echt mee speelde. Ze wilde советская koet wilde ze rochlitz en Dumoulin wilde ze uit. Euh. Laat ik zeggen de bubbel achter de kop van T. Peloton houden en zo veel mogelijk van voren laten reizen.

[00:10:41]

Ze zijn slim genoeg om te zien dat dat gaat en dat de dag dat parcour boven Nystad dat slingert. Dat zijn nauwe wegen. Ik denk eerder dat het een goeie terrein kennis was van ze dan dat ze de koers helemaal wilden beheersen. Helder, beter mee eens Martijn. Euh ja, eigenlijk wel.

[00:11:01]

Ik was ondertussen even aan het nadenken over wat voor slachtoffers de rit eigenlijk allemaal heeft. IS is medisch gebracht. Ja, vals is gevallen en geopereerd. Vannacht is hij ook al fan van de. Van de fax gerold en een meter of acht. Vals heeft ze haar been gebroken, sleutelbeen ze. Wie is die er aan alle kanten gebroken. Die met een gebroken been over de finish gekomen. Vals. Die lag in de valpartij op drie kilometer van de finish.

[00:11:32]

Daar werd de tijd opgenomen. Tijdsverschillen daarna. Je kon je alsnog als klassementsmannen laten uitbollen. Je hoefde niet in dezelfde groep als Kristoff te eindigen. Dus ja, iedereen ja knijpt er niet in de remmen, maar haalt wel de druk van de pedalen aan. Achterin letten is nu op en ze knal klappende bovenop. Uhm, vals brak daarbij zijn dijbeen. Euh euh. Degenkolb was al veel eerder in de etappe gevallen. Die kwam buiten de tijd binnen en moest daarom ook de al de Tour verlaten.

[00:11:58]

En vannacht om 3 uur rolde er ook een persbericht binnen Van Uhm, ploeggenoot van Degenkolb Philippe Gilbert. Die heeft zijn knieschijf gebroken, dezelfde knieschijf als twee jaar geleden. Misschien kan je de val nog herinneren in de afdaling van de Portet d'Aspet. Zo QC over het randje. Dus dat is weer dezelfde knieschijven overschreden. Ook de ASO verspreid altijd naar de UCI. Een medisch bulletin hier en daar staat dan in. Wie zich allemaal bij de dokter hebben gemeld.

[00:12:23]

Nou, dat was. En dan waren we met z'n allen heel benieuwd naar. Maar ze hebben zich met een Jantje van Leiden van afgemaakt. Dat was denk ik niet meer bij te houden wie zich allemaal gemeld hadden. En er zijn meerdere renners bij de dokter geweest. Stond in het medisch communiqué. De is wel anders over het slachtoffer roken. Tibo Pineau ha ja, Franse slag. Dat zal wel over hebben, maar niet dat. Maar daar heb ik het idee dat dat de dokter die hij nodig heeft van een psychiater is en dus ook een dokter heeft ook een eitje.

[00:12:55]

Ik zeg dat hij het mentaal moet dat zo zwaar voor hem zijn. Dat moet wel gigantisch.

[00:13:02]

Zo zag het er ook uit. Ik bedoel, dat was natuurlijk prachtig gespeeld en de Franse televisie had zeer veel aandacht daarvoor. Min of meer terecht, vond ik wel, maar hij doet dat ook wel knap. Hij heeft een lijdzaam hoofd wat je met echt een hele lange lange ijzers heeft hoor.

[00:13:19]

Lijdzaam hoofd ja, met van die Droopy ogen. Maar goed, inderdaad, we moeten kijken hoe hij zich mentaal en fysiek herstelt.

[00:13:28]

Maar in je Sivakov is Dukurs schaduwkopman, meerdere keren gevallen gisteren op meer dan 13 minuten aangekomen. Dat is toch wel een belangrijke pion die die ze niet kwijt zijn bij Inias, maar die ze niet meer kunnen uitspelen in klassement? Klopt, maar hij kan nu heel mooi en euh goeie knechten rol spelen. Niemand let wel meer op. Hem heeft een grote achterstand en zijn FOK! FOK! FOK! Die gister losliet die keer ja die die doorklinkt in de hele ronde.

[00:13:57]

Maar hij kan heel goed werk nu op de achtergrond verrichten. Mooi. Nou hebben we de schade een beetje opgenomen, zullen vandaag aan de start zien en willen nog meer met 4 bandjes en pleisters. Start dan.

[00:14:10]

Lusje. Hebben jullie het al bekeken? Wie gisteren als 69ste over de finish bolde? De Kondor uit Varsseveld.

[00:14:24]

Ja, precies. Robert Geesink. Prachtig. Hij doet het erom, zei hij. Hij kende deze rubriek nog van een jaar geleden en hij dacht ik ga dat pakken. Want wat was Heibos gister zeg? Euh. Na afloop van de van de koers. Hij legde de welde de verantwoordelijkheid bij de bij de organisatie neer. Maar Norien laatste valpartij? Die was een paar account van de UCI. Nou nee, dat had echt niet gehoeven, want wij hebben geprobeerd.

[00:14:48]

De renner was de eensgezindheid in het peloton. De renner vond het allemaal te gevaarlijk. Iedereen had ploeggenoten op de grond zien liggen en op dag één spekglad. De laatste afdaling. Overal olie. Als je geneutraliseerd wordt, dan gaan we maar met twintig graden over de muurtjes zijn. Dat is gewoon belachelijk. En u ziet Mart.

[00:15:08]

Ja, en dat mag ie ook doen, want hij is. Hij is een veteraan. Hij heeft. Hij kent het klappen van de zweep om dat vreselijke cliché te gebruiken. Hij heeft. Dit is vanochtend nog even bekeken. Dit is de negende start al in de Tour. Hij heeft in de Giro gereden, heeft in de Vuelta gereden, dus hij weet dat hij bij de veteranen hoort. Hij de ouderen detachement van de ronde. En vooral van zulke mensen hoor je zulke dingen ook door.

[00:15:37]

Ik was niet verbaasd dat die gister zo leeg liep. Ik vond en het kwam ook uit de tenen. Dus prima. Ja, ik had er ook het idee dat hier weer meer voor Varsseveld ging praten door zijn woede dat mensen toch altijd dat jij.

[00:15:50]

Jij? Jij bent er ook in het Leitz niet aan te horen als je boos bent. Nee, dat klopt. Nou, dat is juist heel mooi hoor. Leidenaren kunnen ontzettend mooi schelden en dat is echt prachtig om te horen. Maar goed doen de markt. Jij hebt. Ja, je hebt. Je hebt Gesink vaak euh vast vaker ontmoet. Omschrijven Meens als een breken been. Euh, ik uit mijn hoofd hoor. Nu zie ik hem nog op z'n kop staan in de Tour met een polsbreuk.

[00:16:20]

Hij heeft een beenbreuk op training ooit opgelopen en hij heeft hartritmestoornissen gehad. Hij heeft zijn wervelkolom in de Tour van 17 gebroken tegemoetzien in dat beroemde corset gaan lopen. 2018 was er ook wat ik denk. Dat is met zijn knie. Dat weet ik niet meer. En een sleutelbeenbreuk staat me ook nog bij z'n bekken heeft ie nog een keer gebroken. Ik bedoel, hij is een dure voor de verzekeringsmaatschappij dat sowieso als je pech hebt zoals hij je. De center is een wetthra dat je als je boven de n 92 n 93 bent.

[00:16:56]

Dan ben je kwetsbaarder zeggen ze wel eens. Dus uhm. De weinige renners die echt lang zijn, die zijn wat eerder geneigd om te vallen op één of andere manier omdat ze het heeft te maken met met een bepaalde kracht. Niet de middelpuntvliedende kracht, maar in ieder geval een kracht dat als je op een fiets zit en je bent lang. Dan val je eerder. Nou, dat komt bij hem voor. Maar hij komt ook altijd terug en dat vind ik wel weer goed uit.

[00:17:25]

Maar één etappe, die heb ik wel even opgezocht. Eén etappe in een grote ronde gewonnen, dat was een etappe in de Ronde van Spanje. Voor de rest heeft ie altijd wel in een zegmaar schaduw van de top mee gefietst. En hij heeft nu iets van een senior met senioren antwoorden. En daar ben ik heel erg blij mee. En ik heb hem altijd gemogen. Dat mag ik ook best, Martijn. Heb je hem nog gezien?

[00:17:53]

Nee, ik heb België nog weinig renners, maar dat komt vooral vanwege de korona regels. Maar ik ga straks dus even naar de start. Ik ga ze even kijken, daar ben ik gister niet geweest. Hoe dichtbij kan je kan komen? Ik vind het wel leuk van Gesink om te merken. Uhm, we zijn ongeveer even even oud hoe zijn carrière verloopt en hoe zijn karakter daarbij ook veranderd is. Je merkt aan hem zo. Hij is zo'n ander, leuker, toegankelijker, gezelliger.

[00:18:21]

Persoon gewonnen sinds hij 1 geworden sinds haar klassement man af is. De. De. Je ziet ineens een glimlach, observeert dat dat gestresseerde is. Er is er helemaal af. Hij ziet ook. Hij is opener in interviews. Hij geniet meer van het leven toen hij Uhm in dat beruchte corset terechtkwam. Heeft die in euh, Girona in Spanje, waar hij toen woonde? Heeft ie een ouwe Piaggio gekocht? Heeft ie een mooie koffieapparaat ingezet? En samen met zijn vrouw gaat ie er af en toe met ie met die koffiekan op uit.

[00:18:53]

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eens weet of die hem nu heeft, want hij is nu naar Andorra verhuisd en om daar met zo'n kleine 50 cc Piaggio door rond te rijden. Dat gaat vooral bergaf. Heel erg goed, maar uhm, hij geniet meer van het leven en dat straalt er aan af. En ja, daar werd vroeger misschien een beetje lacherig om hem gedaan, maar tegenwoordig merk ik in Nederland dat je dat je wat meer de a wat sneue hoort als m mee met hem wat aan de aan de hand is.

[00:19:19]

Maar houdt natuurlijk ook wel hoewel tegenslag. Vergeet niet. Een mens is maar een mens en een mens heeft vooral gevoelens. En toen zijn vader kwam te overlijden. Dat was in de in de Nederlandse wielrennerij. Was dat een schok? En dat heeft M. Dat heeft hem parten gespeeld. En ik? Ik kan me herinneren dat ie nog eens een keer iets met familieomstandigheden had en het is niet zo dat je een kwartje in de automaat gooit en dat iemand dan goed fiets.

[00:19:45]

Nee, een mens is een mens en hij heeft gevoelens. Hij heeft die breken. Been toestanden en hij heeft die zaken van zijn familie meegemaakt. Toen toen pa overleed. Ja, ik kon me dat wel vreselijk indenken. Dat je dan niet meer helemaal fris op je fiets zit hoor. Ik zou ook nog eens wat vertellen over Robert Gesink. Natuurlijk in de eerste afleveringen verklapt dat de Dani Martinez één van mijn beste vrienden is. Maar ik heb natuurlijk 2 jaar geleden heb ontmoet in de Finnish straat.

[00:20:11]

Nou, Robert Gesink is ook één van mijn beste vrienden uit het peloton, want die heb ik namelijk een aantal jaar geleden in Girona gezien. Ik zat daar met een aantal vrienden op een terras. Euh, bier te drinken na een rit daar in de in de heuvels rond Girona. En wie liep daar met z'n gezinnetje over het grote plein of grote plein, het centrale plein van Girona? Robert Gesink? Uhm, ik heb me niet aangesproken, maar de vriendschap is toch zeer hecht gebleven sinds sindsdien.

[00:20:39]

Maar het is wel zo wat Mart zei inderdaad. Dan valt op hoe lang hij is, maar ook omdat hij natuurlijk wielrenner is. Hoe mager hij is, dat is toch echt wel. Als je dat dan ziet denk je zo zeg je daar zit echt geen grammetje vet aan. Aan die man. En dat, dat vind ik dan. Ja of ik t echt mooi vind ik het niet. Ik hoop dat ie na zijn carrière een beetje kan genieten van mij, van lekker eten.

[00:21:02]

Weet je wat die ook is? Nee, fotograferen. Om op. Hij maakte Ik volg me op Strava. Dat is, zeg maar het Facebook voor fietsers waar je kan pochen met je, met je rondjes die je afgelegd hebt op de fiets. Maar daar zet hij heel vaak mooie foto's bij van 1 van zijn ritjes. En b dat. Dat overstijgt echt het niveau je iPhone. Uhm, a aanzetten en klikken. Dat is ziet er echt professioneel uit.

[00:21:28]

Dus de fiets met een spiegelreflexcamera tijdens de training. Dat geloof ik niet eens. Volgens mij doet het met. Met een telefoontje. Maar ja, hij doet er iets mee waardoor er echt puik uitziet. Ook de kadreren is is goed. T Is t is meer dan alleen een berg. Op de achtergrond. Nou, allemaal volgen die man Mart terug in het verleden.

[00:21:48]

Demarreert. Ja, dat is een heel merkwaardig verhaal. Ik heb kijk, ik ben ook euh. 94, dus ik moet ook niet op een fiets gaan zitten. En alle spellen en spelletjes met een bal graag. Maar ze hebben mij ooit eens een keer zo ver gekregen door te zeggen van Gargano. Effe trainen, daar ga je mee naar Nice en kan. En daar was ik dan. En ik had een fiets meegekregen, een groot kader, een vierenzestig kader.

[00:22:20]

Daar paste ik een beetje op en ik ging mee met een groepje. En dat groepje reed zo ongeveer de etappe van vandaag. Dus ik heb daar afgezien als een idioot. Werkelijk en op enig moment moest ik uiteraard lossen en ze werden steeds kleiner. Die anderen. En dan komt het moment echt het moment. Daar hoort tromgeroffel bij.

[00:22:48]

Ik fiets daar en ik denk van. Had ik nou maar gewoon die grote oranje bal meegenomen, lipjes Scheemaecker meter meters staan schieten en dat is een schok in mijn fiets en ik Ghanees voort en ik ga voort en ik ga voort en ik kijk links naast me. En daar zie ik een lachend gezicht, een lachend gezicht van Bernardino. Die kwam mij achterop. Die herkende mij, want hij wist dat ik de eerste was. Ik had hem al geïnterviewd en zo.

[00:23:14]

En hij begint in het Frans dat ik een verkeerde versnelling heb, dat ik verkeerd zit en dat ik nu stil moet blijven zitten. Hij had zijn hand om mijn zadel en dat kan makkelijk voor grote mensen zoals je weet. En hij heeft me de hele klim naar boven geduwd. Is dan een verhaal. Een een vrouw.

[00:23:34]

Tortosa tweede. Op zee verkleuren bruine jongens.

[00:23:41]

Want ik dacht ik laat mij niet kennen. Ik laat mij niet kennen. Ik ga mee. Mooie jonge jongen, nooit moeten doen. Nooit moeten doen. Maar die dag is een geheiligd. De dag in mijn leven naast Ino naar boven. Maar de uitleg is prachtig. Hij had gewoon de zaal op en vast. Stuur zo Derboven te groeten. Prachtig Mart. Over die afdalingen gesproken. En over die weggetjes rond Nice.

[00:24:10]

Het boek. We rijden eigenlijk hetzelfde als gisteren en we starten weer een niet winterse weer en niet alleen hebben we dus gekozen. Wel weer een doorkomst. Ze hebben het weer een beetje gek gelegd, maar we beginnen uit het vertrek is er al vrij snel een uur en een sprint voor de. Voor de groene trui. Maar dan zullen de sprinters het wat lastig krijgen, want de meldde zich al twee bergen van de eerste categorie. Jawel, het is de tweede dag van de Tour en we hebben al bergen van de eerste categorie en de tweede de Col de Torrini.

[00:24:44]

Dat is oppassen geblazen in de afdaling. De. De. De Cepa, de vakbond voor wielrenners, heeft twee weken geleden een daar een boze brief over geschreven. Men was weer eens boos ergens over. Want er zou heel veel grind liggen in de afdaling en iedereen was het er eigenlijk mee eens. Maar dat is zoals het dat wielrennen betaamt, ook weer een stille dood gestorven. Want we rijden straks gewoon overheen. Ze zullen er ongetwijfeld weer een schoonmaak karretje overheen sturen.

[00:25:09]

Dat doen ze altijd voordat de renners komen in de Tour. Dat wordt allemaal goed geregeld, maar de Turine de zoveel grind hebben gelegen of het weg is. Dat is maar de vraag. Maar ze rijden in ieder geval wel overheen. En dan komen we weer richting Nice en dan rijden we de Col d'Eze op. Beroemd en berucht uit Uhm, uit Parijs-Nice, daar waar die altijd in het parcours is opgenomen. Als Korona geen geen roet in het eten gooit, zoals.

[00:25:33]

Zoals afgelopen jaar. Die rijden we één keer helemaal op bergje tweede categorie, dan dalen we af naar Nice. Dan gaan we sprinten voor bonificatieseconden en rijden we weer een klein beetje de Col d'Eze op. Die steken we halverwege af en dan gaan we vin dan games sprinten. Euh ja, daar zal ongetwijfeld gesprint worden in de straten van Nice. Voor de. Voor de overwinning. Of dat door de sprinters gaat gebeuren die we gisteren hebben gezien? Dat durf ik te betwijfelen.

[00:26:00]

Alexander Kristoff en Bergisch van de eerste categorie. Dat gene geen vrienden, maar mannetjes als mannetjes klinkt een beetje denigrerend. Zo bedoel ik niet. Maar heren coureurs als Sagan of Uhm of alle verliep. Die zullen dit toch zeker wel en moeten kunnen kunnen overleven. Dus ik ben heel benieuwd wat wat we voor een gezelschap gaan gaan zien. Vandaag in. In Nice bij de aankomst.

[00:26:24]

Het is ook een etappe waar denk ik wel een aantal Fransen denken. Als ik nou twee keer als eerste boven ben op die col van de eerste categorie, dan heb ik die bollentrui. Toch denk ik wel aan een paar dagen in mijn bezit. Die strijd gaat ook helemaal ontbranden vandaag.

[00:26:39]

Ja, dat zullen niet alleen Fransche zijn, dat zullen renners van heel veel nationaliteiten aangekruist hebben voor vandaag. Ja, dat is een mooi ding om in de picture te rijden. En dat de zijn een boel ploegen die aan het eind van het seizoen problemen hebben. Of al die Lyga. Die zijn al euh. Die zullen als stoppen aan het einde van het seizoen. Dus die moeten zich nog een boel renners in de picture rayyan voor volgend jaar een contract te te bedingen.

[00:27:02]

En daar helpt de bollentrui zeker bij. Nou, dan typ ik t m de mannen van CCC, want die dat gaat slecht met die ploeg. En ik denk die Pierre Rolland, die Fransman. Die was vorig jaar als een vaatdoek. Maar hij lijkt een beetje opgestaan. Die bij Piombino Bio zelfs. Zo fietst die. Euh ja, die tip voor de voor de bolletjestrui voor vandaag. Maargoed, die gaan we niet voorspellen, want wij verspelen altijd natuurlijk gewoon de winnaar van de dag.

[00:27:27]

De. Martijn Ja, gisteren zat er het dichtste bij. Maar je hebt niet gewonnen. Je krijgt er wel een punt, want ik ben ik als laatste in het spel. Nee, nee, nee, ook niet. Nee. Als je nog tweede was geworden, maar derde. Dat vind ik al zo jammer. We kunnen ons toch wel een beetje net als de ASO gedragen. Gewoon even klein half puntje zo. Ik ben niet katholiek hoor ik.

[00:27:57]

Dus euh. Ik wel, dus ik ben daar heel vatbaar voor. Ik zou hier een vierde punt zijn. Ik ook. Da's mooi lief. Pak aan. Je hebt wat jij zegt eigenlijk. Joost? Euh, Bennett. Hij is vierde geworden na een tiende en een achtste puntje puntje. En wat had ik gezegd? Wie had ik ook niet? Niets over wat die zesde en twaalfde puntje. Nou, we gaan het allemaal wel wat zou opschrijven en dan wordt het echt wel breuken.

[00:28:30]

Breuken verstijft. Wordt het? Ja, dan moet ik straks met breuken gerekend. Een goed, dat weten mijn kinderen nog wel, die die hebben dat nog recent gehad op school. Het was wel apart. Het is trouwens even dat. Dat is inderdaad de zware mannen die je normaal verwacht bij sprinten in Vlaamse klassiekers. Dat die eigenlijk de normaal snelle mannen daarop legden allemaal. Hoe zou dat komen? In de regen denk ik niet echt, de rest niet.

[00:28:58]

Ja, maar er is ook niet. Ja, drie elementen. Die tellen wel mee. Dat denk ik wel. Ik denk niet dat dat Kristof bang wordt van een regenbuitje, want waar hij vandaan komt. De daar regent t 400 dagen per jaar. Is euh ja, dat is gewoon waar. Kristof reed het hele seizoen echt als een natte krant. Ik was echt hoogst verbaasd dat ie zo snel hij mag. Hij mag wel een frisse bloementuil naar de familie Bol sturen hoor.

[00:29:25]

Jeetje Mina, als Böll verder gaat in zijn leven op deze manier, dan gaan ze hem de open deur noemen.

[00:29:32]

Ja, je moet gewoon even hard werken om achter te zitten in een sprint. Zo gaat u gang. Dier dus het gaat boem. Dat was niet euh. Tactisch was dat niet echt 100 procent hoor.

[00:29:47]

En omdat inderdaad Kristoff verrassend was, want heel veel van onze luisteraars die natuurlijk gingen mee voorspellen, die volgen de koers. Groeten die dachten die Kristof is het hele jaar niet in vorm en dus had niemand hem voorspeld. Niemand had het goed mee. Niemand was iemand. Die had zelfs maar nog als antwoord gegeven.

[00:30:05]

Knap ja. Die rijdt niet mee in de Tour. Die rijdt wel in een kleinere koers momenteel. In Frankrijk waar die ook flink aan het winnen is. Maar nee, nee dus. Ja. Is dat mondkapje? Gaat er gewoon niet uit. Ongelofelijk. Ja, zonder zonde. Maar dan worden de zinnen wel weer iets om hem een keer euh weg te geven. Gaan we naar vandaag? Nou, wie gaat er winnen Martijn? Vandaag mag jij als eerste.

[00:30:27]

Nou, ik heb er mijn meerdere spelletjes gespeeld. Dus of het wordt ja of het wordt drie keer huilen of het wordt mega hard juichen omdat je dan op drie podia wint. Ik ga voor alle anderen. Valverde, Valverde. Ja Mart Boasson Hagen, Boasson Hagen. Zodat dat is ook nog een schim uit het verleden. Ja ik Polygoon ook, die won ook veel. Ga maar dat je weet hoe die aan zijn einde kwam. Maar goed. Ja, dan zeg ik alle verliep.

[00:30:56]

Dat vind ik echt een en dag voor hem. Die euh nee. Daar gaat een groepje weg van. Allemaal cancelen renners en dat wordt ja, maar die gaan alleen voor die bollentrui en daarnaast klaar. Nee als a als de als daar als daarvan een iemand de bollentrui in in in handen heeft dan.

[00:31:12]

Jack Bauer kan ook winnen vandaag. Ja ja. En Van Avermaet heeft ook nog geloof ik. Goesting om het geel te pakken. Nou, dan moet ie dat vandaag doen. Daar moet ie mee in de zomer of de sprint winnen. Ja dus. Maar goed, ik zeg alle Verlipack alle heeft geloof ik ook wel een beetje achterstand toch? Of niet? Maar goed, dat doet er niet toe. Euh. Het zit erop. Heren, we gaan weer genieten vandaag.

[00:31:36]

Ik zeg ademen luisterde naar de Radio 1 Tour Podcast, niet van Martijn Hendrix van de radio door de podcast Morgen een nieuwe aflevering van Radio Tour de France.

[00:31:57]

Enkel Radio 1 gaat u gang. Hier is het gat boem.