Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:01]

De Radio Door Podcast. Cheer Merlet. Het klinkt als een klein gedicht en daar zit zo'n grote geschiedenis aan. De kopgroep met Mart Smeets, Joost Pulinx en Martijn Hendrix zijn bijna vijf kilometer verder is het dan toch. Peter Sagan werd tweede op het laatste moment nog voorbij de streep. Hij wordt nog voorbijgestreefd door zijn tweede. Contador laat het er bij De Jonge. Bij de nieuwe vervoersnet werden niet werden. Wat een heerlijke sprint gewonnen door een slalommend de wombat, oftewel de pocket rocket uit SYTYCD heb je in maart.

[00:00:49]

De etappe was ronduit saai, maar deze sprint konden jou bekoren. Je moet je heel eerlijk zeggen dat ik net op tijd wakker was voor de sprint, maar dan ook net wat een verschrikkelijke etappe moet het geweest zijn. Ik had zulke etappes en ik weet niet hoe lang die geweest is op televisie. Maar ik denk uren. Ik heb begin even gezien. Dan heb je drie van die Kruibekenaars die in die mogen gaan lopen. Nou, toen ben ik van alle dingen gaan doen.

[00:01:17]

Ik heb wereldproblemen opgelost, ik heb boodschappen gedaan met de fysiotherapeut geweest. Ik heb een stuk zitten maken over Halifax. Ik heb van alles gedaan en toen knikte ik in. En net op tijd zag ik die Wombat van jou Finnish. Dus dat was mijn ervaring. Wat ik verder van de etappe weet? Gooi het in de lucht.

[00:01:38]

Maar timing is alles Mart. En je timing klopte weer. Ik heb die sprint nog een aantal keren zitten zitten terugkijken en naar. Veiligheid is op dit moment wel een groot thema in het peloton. En als je ziet hoe een jongen eigenlijk zichzelf lanceert volgens mij langs Sagan, dan schiet die zelf vlak langs de boarding. Ja, dat doe me dan toch een beetje denken aan aan euh. Aan Groenewegen en Jacobse. Ja, hij slingert erdoorheen. Prachtig om te zien.

[00:02:04]

Maar ja, het is niet een rechte lijn houden. Als je van achter komt mag dat kennelijk. Maar ja, jongens, is dit wel veilig? Martijn, hoe denk jij daarover?

[00:02:13]

Ja, datzelfde vroeg ik mij ook gisteravond af. Kijk sowieso zo dicht. Zabel tot elkaar gegroeid na. Na 3/4 podcast. Maar hoe wil je dat anders doen? Vraag ik me dan ook wel af. Hoe wil je dan? Moet je dan in de laatste kilometer mensen achter naast mekaar gaan rijden en dan recht op de finish af? Ja volgens mij, als je iemand in wil halen kan je niet. Dan moet je van je lijn afwijken, want anders kan je niet rechtdoor sprinten.

[00:02:37]

Dus ja, en hij doet het wel. Behendig en vakkundig. En mijns inziens. Ik heb geen enkel ander protest gehoord. Nu ook gewoon heel veilig. Uhm dus. Dus ik heb er niet zoveel op aan te merken, maar ik moest toevallig wel wel gisteren ook wel wat denken. Maar ja, volgens mij is het onmogelijk om rechtdoor te sprinten zonder dan iemand in te halen. Anders botsen tegen iemand op. Als je niet mag sturen.

[00:02:59]

Nee, het kan niet altijd. Maar hij ging zo vlak langs die boarding. Hoewel, als je heel goed kijkt dan. Dan heeft ie echt nog wel 1 centimeter of 40. Maar je houdt je hart vast als je dat. Als je dat ziet. Nee, het enige wat ik bedacht. Maar ja, dat slaat nergens op dat je zegt van mij mogen er vandaag acht, sprinten je voor die atletiekbaan op de weg en iedereen z'n eigen baan blijft.

[00:03:16]

Maar ja, er zijn al meesprinten. Oh ja, shit, dat was het.

[00:03:22]

Dat was het ook niet zo dat het een tamelijk smalle aankom straat was voor een peloton van 170 man. Hoe dat zou kunnen toen ik daar stond? Want ik stond er gisteren nou ongeveer 40 meter langs het parcours en ik ben even in t route boek. Ondertussen aan bladeren, want daar staat altijd de breedte van de weg in. Ja, ze. Je wordt met allebei allerlei getallen over verstuurd. Misschien is het wel leuk om eventjes de luisteraars mee te luisteren.

[00:03:48]

Oh ja, misschien is het ondertussen als ik aan t zoeken ben. Al even leuk om te luisteren naar het geluid van Van Juan, want wij stonden 50 meter. Nou ja, wat nou wat zat zijn minder denk ik nog 30 meter na de finish. Herman cameraman euh. Rys zwarte jongen en ik en Richard had ze zijn iPhone even uit z'n tas gepakt en die diep. Die pakte het geluid van een van jouwen. En dat hoor je op televisie nooit.

[00:04:10]

Maar hier hoor je m echt super hard schreeuwen, terwijl de dus nog in volle vaart langs komt. Ha ha, ha, dus is dat geluid Damart of Je hebt t Route boeken ook op je bureau in Haarlem liggen, maar je hebt helemaal gelijk. Zes meter was het, al was de weg breed.

[00:04:32]

Nou ja, uitstekend geschat is dat. Is dat. Is dat breed? Of is dat Smalls 6 meter? Dat, dat zie je wel vaker langskomen. Orders niet. Niet buitengewoon smal. Euh, nee, dit is de standaard aankomst. Mag ik? Zou ik het zo mogen noemen? Ja, maar dit zijn dus. Dit waren Howland en 70 UGM mannen die op de Phillies aankwamen en alles wat daarvoor was geweest en wat dus gewenning was geworden voor de renners.

[00:05:01]

Derde was toch meer. Het was een hele rustige etappe. Iedereen heeft rustig kunnen rijden. Dan zitten ze allemaal nog vol. En een bom dan gewoon worden ze die terecht in gegooid.

[00:05:10]

Ja, ik weet niet of het echt een trechter was. Ik vond het vrij. Ik vond het een vrij veilige aankomst. De gisteren moet ik. Moet ik zeggen waar ik geniet? Ja, ik ben ook geen veiligheidsexpert hoor. Maar het was recht. Euh, een rechte lijn en euh, geen gekke bochten. Of euh of andere fratsen. Nee. Niks op aan te merken eigenlijk.

[00:05:32]

En ondanks de onmetelijke saaiheid van de aanloop naar deze prachtige sprint gebeurde er toch ja, zo'n typisch Tour drama met die Perez Marthijn. Dat vind ik nou echt heel triest. Ja, dat is ontzettend triest verhaal dat je twee dagen bezig bent om die bollentrui te veroveren. Gisteren zat ie eergisteren. Moet ik zeggen. Zat weer in een ontsnapping. Zondag en maandag dus weer. Nou, strijders strijden. Punten sprokkelen samen met uh of ja, eigenlijk tegen Kostner Kostner voor.

[00:06:01]

En dan heb je die bollentrui virtueel op je schouders. Dan hoeft er eigenlijk niet zoveel meer te gebeuren. Moet je alleen naar de finish rijden, dan rijden lek en dan klap je bij het terugkomen op de ploegleiders auto en dan breek je een rib. En nog loop je nog wat andere malheur op en dan is je droom in duigen. Want reken maar dat het voor een Fransman. Het dragen van de bollentrui dat dat nog wel wat is hoor. Als je met alle respect niet de grootste renner bent.

[00:06:27]

Dus die. Die heeft vannacht en die zal de komende nachten ook nog echt wel slecht slapen. Een Frans drama in de derde etappe.

[00:06:34]

Ja, dat was echt zeer zielig overigens, die foto die op de meeste wieler website zit van hem. Dan zit ie dus op het asfalt met een pijnlijke schouder. Je ziet dat hij pijn heeft. Hij zit tegen, tegen de rotsen aan. En dat zijn. Dat is zo'n rotspartij waar zo'n net tegen gespannen is om omvallende stenen tegen te houden. En achter hem of naast hem zie je zo'n bout waarmee dat net uh in die rots is vastgezet. En ik zag die bouten denkt als je daar met je hoofd op klapt na, dan blijft echt bijna niks van je gezicht over.

[00:07:05]

Dat is ook weer zo'n veiligheidsnet ding. Dat dacht daar moeten ze ook eens wat over me omheen doen, want dat is echt zo'n lelijk scherp ding. Als je daar met de nou zegt 50 1 achterop klapt, weet ik meteen of jij met de foto een beeld hebt. Dan dan kan je kijken. Ik ken de foto. Euh, ik. Hij staat op mijn netvlies. Ik heb me gister inderdaad ook veelvuldig langs zien komen. Ja, maar ik denk als je ook als die bouter niet zitten en je klapt met je hoofd tegen die rotsblokken aan is.

[00:07:30]

Denk ook al wel gepiept.

[00:07:33]

Ik rotsig geven zelden mee dat dat klopt. Het is wetenschappelijk bewezen. Maar ja, die Boult maakt het toch echt wel een stuk erger.

[00:07:41]

Is al dan niet mooier van af komen als je ook nog Thiébaut even mee pakt. Nee nee.

[00:07:45]

Nou ja, je kan natuurlijk ook als tourorganisatie niet niet alles op zo'n zomers aan zijn route van 200 kilometer afdekken. Maar het zag er wel gevaarlijk uit trouwens. Martijn. Ik was gisteren even heen en weer aan het СЕРГЕЕВИЧ tussen de tussen de Belg en en de Nederlander op tv. En toen waren die Belg aan het praten over geofysische rol. Euh, want Parijs-Nice strijkt daar vrijwel standaard in neer. En ja, die hotels in die omgeving, daar waren de Belgische commentatoren niet over te spreken.

[00:08:13]

Heel vaak staat er dan op de weg op Boekend Dotcom dat het een hotel met airconditioning is. En dan blijkt dat alleen airconditioning in de lobby te zijn en niet op je eigen kamer. En ze spraken ook over jeuk. Hotels weet je met van je bed, bedwantsen en ander gespuis. Dus ja, hoe heb je geslapen als een roosje? Maar niet in een sisteron, maar waar de omgeving werd gezegd hoor, is n ja slecht, hotel Regina.

[00:08:40]

Ik teelt nu nog even met dekens op. Het is niet heel groot, dus dat bureautje. Nee, ik zit achter mijn bureautje. Laten we dit niet te visueel worden, dames en heren. Maar ik kan moeiteloos bij mijn bed maar geen geen bedwantsen te zien. Maar ik zit in een man losc. Dat was 40 minuten terug naar het zuiden. Best een mooi klein plaatsje met allemaal kruip door, sluip door euh. Weggetjes dus het was volgens de TomTom gisteren drie minuten naar het hotel.

[00:09:05]

Vanaf de plek waar wij De Avondetappe hebben bediend. Maar we hebben daar geloof ik een kwartier over gedaan. Dus ja, nou ja, afijn, laten we daar maar niet meer over hebben. We zijn er gekomen. Uhm. Maar het is hartstikke leuk hier en daar. De ochtend is zo ingericht dat Herman en ik straks even een klein uurtje kunnen fietsen, dus daar verheug me wel op.

[00:09:25]

Ja, en da's lekker heuvelachtig daar toch? Ja, we hebben een klein rondje van een uurtje uitgezet met 6 700 hoogtemeters, dus daar kan dit.

[00:09:34]

Dit lijf van 1 meter 97 die vindt dat diversiteit dat nog goed.

[00:09:39]

Dat is mooi en je valt. Stel. Dat heeft Mart gezegd, want je bent langer dan 90. Ja ja, ja, nadat dat ik. Ik zoek de ranches die op. Dus ik. Ik daal als Nederlandse. Absoluut. Ik daal als Pavel Sivakov de in de regen. Zo zou je dat ongeveer voorzien ook. Nou, dat is. Heb je nog jurkjes uit de buik van het peloton? Vandaag of morgen moeten de wielerliefhebbers even opletten, want dan wordt het WK wielrennen bekend.

[00:10:07]

Waar dat gereden wordt? En het was leuk om te horen dat Tom Boonen, die zinspeelde op een rentree. Die wilde hij was inmiddels 40. Het zat er dit jaar over na te denken om ja of misschien toch nog wel weer eens als prof op de fiets te stappen. Maar hij werd gered of juist niet gered door de door het coronavirus. Dus dat zette een streep door de terugkeer van van Tom Boonen. Toch ook nog even aanstippen Annemiek van Vleuten, de Messi van het peloton, schreef El Pais gisteren over haar die vertrekt van van Australische dienst gaat ze in Spaanse dienst rijden, want ze rijdt volgend jaar bij bij Movistar.

[00:10:46]

Uhm, ik ben zelf nogal een beetje trots. Nieuws van persoonlijke aard. Ik was die mondkapje, zo zat ik. Ik loop nu de Tour rond met een spat scherm voor mijn hoofd. Dus ja, het ziet er niet uit. Maar je kan wel weer gewoon vrij ademen en euh en en ruiken. In plaats van dat je de hele tijd met het naar bed, met het doekje voor je hoofd, voor je mond boete moet lopen. Dus ja, het.

[00:11:07]

De kopgroep mondkapje heb ik even terzijde gelegd. Ik maakte natuurlijk de hele dag nog reclame voor hoor, maar ik ben wel blij met mijn sport scherm. Ik heb hem gezien. Staat je goed hoor. Echt achterkanten hebben, je kan je.

[00:11:20]

Je kan het hebben. Je ziet er echt uit als een professionele lasser met dat masker. En dan was ook nog humor om te lachen. Het is dat in het wielerpeloton.

[00:11:29]

Euh, met Van Avermaet toch? Ja. De ploegleider van Michotte, die is naar de sprint kijken. De rit die die Alaphilippe uiteindelijk wint naar de pelotonsprint. En daarna concludeert hij dat Van Avermaet wint. Maar dat verhaal speelt een beetje in de auto en daar hebben de de mensen van Michotte.

[00:11:49]

Die hebben daar een heel leuk filmpje opgemaakt van de bank in Frankrijk waar Namenaar waarnamen.

[00:12:05]

Nou kijk, dit was dus één van die leuke filmpjes die die gasten van van Michel t maken die ze die du tour dat op social media erg goed. Alles een beetje met de Quick kwinkslag en een knipoog en wat zelfspot. Dat het account van Michotte is, is erg leuk om op te volgen.

[00:12:19]

Maar wie weet meemaken maken die dingen dan maar te laten zitten. Zijn het de mecaniciens of zijn is er dan? Is dat? Dat zijn echt.

[00:12:28]

Ja, er zijn mensen die zich daarmee bezighouden. Euh ja, die in de media afdeling op de media afdeling van zo'n ploeg werken. Dan moet je niet voorzien dat daar hele bureaus vol zitten, maar één of twee handige jongens en meisjes. Jonge jonge types die je die dag maken en die dat snel op elkaar zitten en en via de social media verspreiden.

[00:12:47]

Ik leer zoveel dat ze meestal de onderbetaalde krachten die de jongens social media medewerkers die, dat wordt het niet.

[00:12:54]

Ik zag laatst bij een post medewerkers in Nederland. Ik zag laatste een Nederlands bedrijf. Die bood 50 euro voor drieduizend woorden. Nou ja, dat ik denk dat je in de social media van een wielerploeg nog wel wat meer verdient. Maar een echte Harker zal het niet zijn he?

[00:13:10]

Nee, zeker niet. We blijven bij Mitchells en Scott.

[00:13:16]

Was. Want degene die als gisteren als 69ste over de finish kwam, is iemand van die ploeg en niemand minder dan Sam Boelie. Wie kent hem niet? Mart, is deze man je ooit opgevallen?

[00:13:37]

Ja, één keer en dat was dat was toen die in de Hardee iets in de Ronde van Spanje. En toen ben ik hem gaan opzoeken wie die was en toen zag ik dat het een baanrenner was. Dus ik neem jullie die wind even uit de zee. En toen dacht ik ook. Maar waar we? Waar heeft die man dan? Waarom rijdt die in de Ronde van Spanje? En toen ben ik vannacht gaan zitten kijken. En dat is wel grappig.

[00:13:58]

Hij heeft dus in een aantal grote rondes gereden en in vijfennegentig procent van alle etappes gereden is. Is die hoger binnengekomen dan de 100. Een dertigste plaats. Da's een prestatie hoor.

[00:14:12]

Dus gaven 164, 159, 152, 161 altijd en overal achterin en het laatste wat ik kan nog niet zeggen. En dan laat ik verder alle beschouwingen aan jullie. Bij het nationaal kampioenschap van Nieuw-Zeeland werd die dit jaar zesentwintigste. Dat is ook een prestatie.

[00:14:32]

Dat is dat is dat is prachtig van. Van alle 27 renners die daar meededen. Euh, ja, het is. Het is een Nieuw-Zeelander, dat kunnen we ook nog even vertellen. Ik heb hem inderdaad ook eventjes zijn. Zijn de statistieken op euh daarbij gehaald? En ja, je hebt. Je hebt. Je hebt knechten en knechten. Maar ik zat er even naar zijn positie op de wereldranglijst te kijken. Zijn hoogste notering is 400. Euh, achtenzeventig.

[00:14:55]

En er rijdt dus wel in de WorldTour. De laatste twee jaar 2019 of 2018 was die achthonderd tiende van de wereld, vorig jaar duizend achtste en dit seizoen duizend drieëndertigste. Dus het is echt. Hij moet iets kunnen, waardoor ze bij de ploeg graag erbij hebben. Hij zou wel sociaal zijn en een super hard werken. Maar uhm ja, het is echt een totale onbekende man. Euh. Maar hij valt twee keer brons gehaald bij het baanwielrennen. Achtervolging bij de Olympische Spelen toch maar waar ook?

[00:15:30]

Ja, dat klopt. Dat wou ik net zeggen. Ik, ik, ik, jij wel, ja, wat we deden naar medailles. Licht cynisch misschien over een plaats over de op de wereldranglijst, maar klinkt misschien een beetje gek. Maar ik zou wel met hem willen ruilen qua qua carrière, met of met een met een palmares. Ik denk dat menig wielrenner daar daar wel voor zal tekenen als je twee bronzen medailles hebt gewonnen op de wereldtop. Nee, uiteten op de ploegenachtervolging in 2008 en in 2012.

[00:15:56]

Uhm op diezelfde Spelen van 2008. Daar zaten Wiggins en euh en Thomas zaten in de in de ploeg. En ook Morkov met wie die nu in de rondte rijden in de Tour ook al bij de Karni QuickStep. Die was ook al actief op die Olympische Spelen. Dat vind ik dan wel leuk om op die lijstjes naast elkaar te leggen. Ik vond ook nog dat ie een foundation heeft opgericht eind vorig jaar om Nieuw-Zeelandse kinderen die dit lastig hebben te helpen en ze en ze ook aan het sporten te krijgen.

[00:16:24]

Dan krijgt die veel bijval. In de Nieuw-Zeelandse sportwereld en hij komt uit. Euh, moet ik het goed zeggen? Rotorua. Dat ligt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en toen ik die plaats intikte. Toen ging mijn sportieve Riemsterse. Dat verdween naar de achtergrond. Wat? Goh, als je ergens nog een keer naar een mooie plek wil, dan moet je daar Rotorua. Want daar hebben ze allemaal van, die prachtige mooie baden waar je Inke in kan gaan zitten.

[00:16:50]

Ik weet niet of het goed is, maar het ziet er in ieder geval wel prachtig uit om te ontwaken en kijkt. Maar ik denk niet dat het er van gaat komen. Maar ja, je zou de maan vandaan komen. Ik ben bezig dat. Gaan ze een voorstel in te dienen bij de NPO dat wij met z'n drieën reisprogramma gaan maken.

[00:17:05]

Dat heb ik gisteravond gistermiddag even gedaan. Dat kan er altijd bij. Hij is 33, het is hij. En hij gaat echt wel heel lang mee, want zijn carrière begint in 2005. Toen was ie twee keer 20 honderd 42ste op de wereldranglijst met één punt. Maar volgens mij is het inderdaad wel een leuke gast. Hij heeft trouwens ook nog een keer een etappe gewonnen in de nieuw Zielens Cykel Classic en een etappe in de Power Ned Tour. Of zelf, want daar heeft ie ook nog een goeie koers.

[00:17:31]

Dat is wel de moeite als je die niet volgt. Elk jaar dat. Maar ja, dan doe je jezelf echt heel veel verdriet aan.

[00:17:37]

Nee, dat dacht ik. Probeer me ook aan het lijf te zien. Ik sta er voorop op. En ja, dat dat. Dat was ook nog eens in Heist. Toen zie je zo'n bronzen medaille heeft gehaald, is die met z'n oma kwijt dronken geworden, vertelt vertelt hij zelf op zijn social media. En hij heeft sinds kort ook een podcast over socialistes singles volgens mij en de social diss. De IKSO pak beet even bij de Social Distantie podcast.

[00:18:00]

Die heeft hij met George Bennett, de renner van Van Jimbo Vista en die Día die podcast is, is ontstaan. Als ik de omschrijving zie dus in Korona tijd uit. Uhm ja, het uit verveling om toch wat te doen en om er toch een beetje gezellig te houden. En euh ja, daar komen gasten van Uhm. Dus niet alleen wielrenners uit alle soorten en maten. Mensen die wat doen komen daar langs. In een in een voor om een saaie periode door te komen staat Want als ik even schaamteloos reclame mag maken, Herman en ik zijn ook een podcast begonnen uit verveling en korona tijd.

[00:18:35]

Tweewielers voor iedereen met een racefiets. Hartstikke leuk om naar de kopgroep ook te luisteren.

[00:18:40]

Je vindt ook partij en euh, en die hij is leuker dan die van George Bennett en Sam Bouly. Nou we laten deze deze man euh achter ons. Dan wordt het tijd voor Mart.

[00:18:57]

Marc demarreert terug in de tijd. Cher Merlet Ja, Ronde van Frankrijk 1900 en één en zeventig in gulden letters staat daar geschreven dat Louis Ocaña. Voor degenen die hun geschiedenisboeken niet hebben bijgehouden. Dat was een Spanjaard die in Franse dienst reed en meer Fransman werd, later deze ook. Cagnes won de etappe met een enorme voorsprong op bijvoorbeeld Eddy Merckx, Lucien Van Impe, Joop Zoetemelk en alle andere groten van dat tijdperk. Dat was niet zo verwonderlijk, want ook Cagnina had een een enorme drift in zich.

[00:19:39]

Was een zeer goed uitziende man en haar type geliefd bij alles wat vrouw was en waarschijnlijk ook alles. Dat man was een. Hij werd gevolgd door de Spaanse pers, door de Franse pers en hij kwam aan de leiding te staan met een geweldige voorsprong op Merckx. Op Van Impe, op Zoetemelk, op Agostinho op, maar op al die grote kerels.

[00:20:02]

De volgende dag is de etappe tussen oogspieren, merlet en Marseille en voor de start is het aan Rini Wagtmans om eens even langs te gaan bij wat renners. En Rini Wagtmans pakt de fiets en komt bij Jos van der Vleuten allebei Brabanders. Jos van der Vleuten helaas overleden en Rini zegt tegen Van der Vleuten. Als je wat geld wil verdienen zo direct in mijn wiel en mij volgen en maakt niks uit, maar doorrijden tot je erbij neervalt. De start valt toen nog start bovenop.

[00:20:38]

Daarna hebben ze dat nooit meer gedaan. En in een dwaze afdaling gaan elf renners lopen, waaronder Merckx, waaronder Van der Vleuten, waaronder Wagtmans en Die Dalen en Dalen, en nemen alle risico's die je kan hebben. En voordat de mooie Ocaña in het geel in het peloton daarachter wakker is geworden, hebben ze twee minuten voorsprong en de hele etappe de hele etappe. Blijft dat verschil twee minuten? Het is een dwaze rit die eindigt in Marseille. Maar hoe eindig die anderhalf uur voor het voorziene schema?

[00:21:14]

Komen ze Marseille binnen? De wegen zijn nog niet afgezet. Ze gaan de verkeerde kant van de tunnel in. Ze reizen door naar het stadion van Marseille en daar wint Armani de Italiaan voor Merckx. Voor Van der Vleuten, voor Luctor von Bülow. Voor Wagtmans, voor Huismans. Die wint derde etappe en op 1, 6 en 50 komt ook Cannae binnen met een kapot gereden peloton. Iedereen staat te hijgen, te proesten, te kotsen. Dit is een grandioze zege van nadenken geworden, want het verschil is maar één zesenvijftig.

[00:21:50]

En ook Cannae heeft nog steeds een voorsprong op Eddy Merckx van zeven en een halve minuut. Maar twee dagen later valt Louis ook Cannae in de afdaling van de Col Demant en moet ie opgeven. Eddy Merckx komt op de eerste plaats, trekt het geel aan en wint moeiteloos de Tour van eenenzeventig. De etappes naar Cher Merlet zijn historisch. Voor diegenen die dat allemaal gevolgd hebben zijn boeken over geschreven, zijn kleine documentaires over gemaakt. En waar rijden wij vandaag?

[00:22:24]

Geen heren Cher Merlet. Dan vind ik het jammer dat ik het laatste woord heb, want dat had jij verdiend. Want wat een prachtig verhaal. Ik vind het elke ochtend als ik dan op mijn hotelkamer te zitten en dit voelt zo intiem en klein. Eén vertelt het zo mooi. Echt waanzinnig. Bedankt mijn complimenten.

[00:22:43]

En het bewijst ook maar weer eens dat dat afdalen. Hoe? Hoe bepalend dat ook kan zijn in een koers zeker.

[00:22:50]

En als je dus de Merckx, Van der Vleuten en Wagtmans bij elkaar hebt. Die kenden geen angst. Ik heb ooit één keer een meter of 27 kunnen dalen. Naast Merckx. En toen gaf mijn motard op.

[00:23:05]

Die zei dat zotten werk. Echt die Reseco van ons weg en weg was ie. Ja, dat is mij ook niet gegeven. En Martijn ook niet. Ha ha, dat dalen van jou. Dat zei je net al. Dat is het daarmee. Als het altijd rechtdoor naar beneden gaat, dan vind ik het leuk. Maar zodra er een bocht aan komt dan euh nee dan. Dan kleurt mijn broek zoals ik. Broeken van Aegerter zorgen er vroeger uitzagen.

[00:23:30]

Dat is nog steeds een beetje lichtbruine accenten eronder op de broek. Dus even nog nog even een quiz vragen tussendoor, door wie zijn broek en trui van Aegidius bedacht? Geen idee, Rotterdamsch, een Rotterdams marketingbureau? Echt waar?

[00:23:49]

Nederlandse keuze geweest zijn is het duidelijk heel goed. Het boek. De etappe van vandaag dus niet afdalen, maar wel klimmen.

[00:24:04]

Het route boek Marthijn waren gisteren gefinisht zijn. Daar vertrekken we vandaag ook weer in Sisteron. Dan kunnen eerst de mannen die strijden om de groene trui. Hun lol op, want na 51 kilometer wordt er gesprint voor voor de groene trui. En dan volgen er vier op warm bergjes. Als ik ze zo mag noemen twee van de drie van de derde categorie en eentje van de. Van de vierde categorie. En daarna finishen we dus voor het eerst de deze Tour, maar al in de vierde etappe bergop naar Auxerre Merlet.

[00:24:35]

En die klim is 7 punt één kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 7. En als je dan uit Den Haag komt wat ik niet kom, dan doe je deze bergen lopen, want hij loopt heel gelijkmatig omhoog. De tweede kilometer is nog even het zwaarst, maar na de eerste aankomst bergop. Ik. Ik verheug me daar wel op. Of dat wat op gaat leveren, kan me toch niet voorstellen dat dat mensen klassementsrenners als ze een kans ruiken die die laten liggen.

[00:25:08]

Maar als het een loper is, dan is het ook moeilijk om weg te komen, maar kunnen ze wel een hoog tempo ontwikkelen.

[00:25:13]

Nou ja, afijn. Euh. Dat zijn de coureurs die de koers maken, maar ik heb enige gehoopt dat dat Rochlitz wel iets is. Die zal het heus niet laten om met mannen die voor een ritzege als die zich goed voelt.

[00:25:27]

Kan niet zomaar meespringen en dan moet de rest ook Geesink die het begin van de klim de boel eventjes helemaal uit elkaar ravotten bracht. En dan de grote mannen. Ja, dat zou mooi zijn. Daar gaan we het over hebben in de natte vinger.

[00:25:43]

De natte vinger. Intussen natuurlijk. Mega, mijn favoriete rubriek. Want euh. Ja. En ja ja, wat je exacte kan uitkomen. Ja ja ja, ik had het ook.

[00:26:00]

Een goed onderbouwd verhaal. Dat is heel belangrijk dat hij heeft polit. Dat maar net uitgeprinte polite als 113de heb ik opgezocht markt. Het scheelde heel weinig. Wat maakt het uit als je maar meedoet dezelfde tijd?

[00:26:14]

Ze hebben wel dezelfde tijd overgedaan. Ja, ik zet een punt neer. Wat heerlijk. Wat een heerlijk moment is dit toch. En dan kunnen we ook gelijk. Ik roep gelijk twee winnaars uit. Euh, van mensen die het roerend met mij eens zijn. Euh. Dus n mondkapje gaat naar Tony van Veldhoven en de andere. Er zat volgens mij een tikfout in, want er stond maar te Harbers. Maar ik denk dat het Marjetten Harbers is en ook zij krijgt zo prachtig mondkapje.

[00:26:41]

Ehm ja. De etappe van vandaag. Euh ja, ik sta zo voor. Dus ik geef weer de garens aan jullie Mart. Wie gaat er? Wie gaat er winnen?

[00:26:51]

Ik heb natuurlijk weer geen idee. En als ik het wel zou hebben, dan zou het gek. Als ik nou zeg euh Izaguirre, dan heb ik twee kansen. Ja ja, Gorkha, zo'n achterstand met zo'n achterstand.

[00:27:06]

Mag ik dit? Mag ik deze truc Barrack niet toepassen? Maar euh, rookies gaat dan winnen. Maar ik zeg ISACA hier dan heel goed. Jij Martijn.

[00:27:16]

Ik denk dat alle verliep Frankrijk weer gek maakt en vandaag in de gele trui wint op Auxerre Merlet.

[00:27:24]

Dan ga ik voor een man die hij dus eergisteren versloeg in de sprint. Want deze sprint is natuurlijk een beetje bergop, dus dan denk ik dat Adam Yates hem gaat winnen.

[00:27:35]

Dus mensen. Anders kunnen we stoppen met dit spel.

[00:27:39]

Wil je mondkapje gaan met mij mee? Dat is ongeveer de liefde waar je nog steeds een vierde punt Marthijn.

[00:27:46]

Ja Mart dus. Nee, t is is het t ja, je kan de kan. Er kan nog steeds goed komen. Parijs is nog ver. Laten we daar op houden. Maar goed, daar gaat waarschijnlijk een groepje vooruit. Dat zou wel een scenario zijn. Maar wij hebben dus toch de eergisteren met twee Iris gisteren. En we verwachten uiteindelijk toch een sprint tussen de grote mannen. Dat is in de gevallen het het scenario wat we wat we hier in de aanloop Martijn waar zetten.

[00:28:12]

Ja, daar zitten nog vier colletjes voor. Weliswaar goed verspreid over uhm, over wat er voor zit, maar kleine dingen na drie colletjes van de derde categorie en eentje van de vierde categorie.

[00:28:23]

Oh, da's makkelijk te doen. Dus dan worden ze een eerlijke en eerlijke sprint met een grote mate Dore.

[00:28:29]

Heeft iemand nog wat toe te voegen? Anders gaan we afsluiten. Ik ga maar wieler schoenen aandoen.

[00:28:34]

Een tip doe ook een koersbroek aan en een short, want anders staat het heel gek.

[00:28:37]

Maar daar haal je met de pers heel goed. Adema, Adema.

[00:28:45]

Luister naar de Radio 1 podcast Smit, Joost Vullings van Martijn Hendrix van de Radio Podcast Morgen een nieuwe aflevering. Luister elke middag Radio Tour de France en radio. Ja maar en als je ooit naar de geboorteplaats van Sam Pioli gaat en je komt in een restaurant Nederlande sauvignon blanc van daar om de hoek.