Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Ik ben Sanne Boer en dit is de verdachte. Deel twee van de serie de moord op Patrick over de onopgeloste moord op de 36 jarige tennisleraar Patrick van den Bold. Ik probeer te ontrafelen waar het misging in het opsporingsonderzoek van de politie.

[00:00:20]

Toen maakte ik de deur, opent een toestonden twee mensen voor de deur. Toen had ik lijk in de gaten dat het niet pluis was. Vorige keer in de moord op Patrick een heb ik me omgedraaid. Tot mijn vader Patrick zette, zijn we samen naar zijn appartement gegaan en door de raam gekeken en zag je mensen plat te leggen. Wat ik ook zag was dat er ook een plas bloed was rond zijn lichaam. Iedereen kende hem ook en de hele tenniswereld is geen club hier in het zuiden van Limburg die Patrick Van den Bossche niet kende.

[00:00:55]

Patrick was iemand. Lang leve de lol. Kwam het wel op neer bij sommigen?

[00:01:01]

Zou je misschien echt willen echt echt vast willen pakken?

[00:01:03]

Zou je er misschien een potje mee willen janken of zo heette wel. B-limiet. Niet iedereen was verdacht. U heeft dus in de zaak van de moord op Patrick nieuwe aanwijzingen gevonden waarmee de politie verder zou kunnen reageren.

[00:01:25]

Op een Winten ochtend in 2002 werd Patrick door zijn buurman gevonden. Hij kijkt door het keukenraam van zijn appartement en ziet hem liggen voor de balk onder trui en spijkerbroek aan. Patrick is neergeschoten. De politie heeft snel één hoofdverdachte in het vizier. De ex van Patricks vriendin, een 31 jarige Duitse man van Turkse afkomst, maar deze man wordt na enige tijd weer vrijgelaten. Het politieonderzoek loopt vast. Jaren later pakt de Universiteit Maastricht deze onopgeloste zaak deze cold case op en vindt nieuwe aanwijzingen waarmee politie onderzoek heropend kan worden.

[00:02:06]

Dat rapport ligt nu al vijf jaar in de LA en nu.

[00:02:11]

Het Openbaar Ministerie heeft kortgeleden de nabestaanden laten weten dat ze overweegt het politieonderzoek naar de moord op Patrick te heropenen.

[00:02:27]

In al die België zijn er heel veel minder mensen wonen die nu zijn we hier bij de intercom weer bellen.

[00:02:46]

Weet je nog welk nummer? Ik weet het echt niet.

[00:02:50]

Beatrix, Bourdon en ik lopen de flat in waar het tweede kerstdag 2002 allemaal gebeurde. We moeten door twee deuren. Frattini trapportaal staat verder. We zijn hier toen voor de deur.

[00:03:02]

Alleen openen met een sleutel of een bewoner moesten deuren voor je opendoen als je aanbelde. Zoals Paul dat nu voor ons doet.

[00:03:15]

Want hoe gek is het? Paul, de barman van Patrick stamkroeg, woont nu in deze flat.

[00:03:24]

Nee, dus niet kijken.

[00:03:28]

65 is de tram, 63 65 is de voordeur en daarnaast zit een raam. En door dit raam moet Ulmer gekeken hebben. En ja, dat was Patrick zien liggen. Kan er nu niet binnenkijken, want er hangt nu een gordijn. Maar door dit raam moet je hem hebben zien liggen.

[00:03:53]

We staan op een half overdekte galerij voor Patricks vroegere deur. Sinds de moord op zijn broer is Ronner niet meer terug geweest. Het appartement van buurman Elmer was twee deuren verder en daarom Paul Turner. Maar het is toch wel bizar om te weten dat je broer hier gewoond heeft en hier gelegen heeft. Omdat die twee. Bizar. Dat doet wel wat. Maar moet ik zeggen. Ik vertel je toch behoorlijk heftig dat ik.

[00:04:28]

Ik begon dit project omdat ik geïnteresseerd was in de kwaliteit van de opsporing. Maar naarmate ik meer over het onderzoek naar de moord op Patrick weet, word ik erin meegezogen. Wie heeft Patrick van Achter neergeschoten toen die probeerde te vluchten naar de Balkan onder. Ik wil weten waarom de politie dacht dat de ex van Patrick S. Vriendin de moordenaar was. Vandaag deel twee de verdachte. Een kennis, een appartement, een bank stonden waar de bank stond en die ook nog.

[00:05:01]

Dit is Elmar, de buurman die s ochtends door het raam van Petrie keek en hem in de woonkamer zag liggen. Daarvoor had je een kleine tafeltje. Hij had een grote eetkamer, de tafel in de hoek. Die was daar. Hij had altijd wat losgeld op z'n tafel. Dat lachen ook nog. Maar het was niet zo dat zijn appartement heel erg in de war was. Of dat was het. Het was geen rotzooi.

[00:05:23]

De politie heeft nooit inbraaksporen gevonden. Het lijkt erop dat de dader is binnengelaten en na de moord de deur gewoon achter zich dichtgetrokken heeft en weggelopen is.

[00:05:33]

Je zag wel een schotwond.

[00:05:36]

Hoe zag je dat kleine gaatje ergens in een lichaam die naar binnen gaat?

[00:05:41]

Echt een gat in een kogelgat, zeg je. En waar hoeft volgens mij de rest weet ik weet ik eigenlijk niet meer.

[00:05:49]

Heb jij iets gehoord van g gevecht? Gestompt? Ruzie? Nee, heb helemaal niks. Wordt helemaal niks gemerkt. Helemaal niks hoor. Ik vraag me hoe hij denkt dat het gegaan is.

[00:06:00]

Wat ik weet is dat Patrick de dagen tevoren.

[00:06:06]

Wel het gevoel had dat ie achtervolgd werd en achtervolgd door wie zou die nou achtervolgd kunnen zijn en waarom hij dacht van zijn land hangers van de ex van José José.

[00:06:21]

Dat was de nieuwe vriendin van Patrick. Ja, die. En waarom dacht ie dan?

[00:06:26]

Omdat hij wist dat zei dat hij gewoon niet blij was met de relatie die ze hadden.

[00:06:31]

En ja, hoe kreeg je te horen dat die extra moeilijk vond? Nou, dat zei de gewone man, maar hij gooide dat meer van ja, een beetje zoals een man van Turkse afkomst en dat heeft in die cultuur. Want als je in die cultuur ooit een vrouw hebt gehad, dan is mag die vrouw. En zeker als je kinderen hebt is het kind van hem en de vrouw is ook van hem. En daar mag niemand meer aankomen enzo. Dat is weer meer wat ie dacht.

[00:06:55]

Van alle mensen die tot nu toe gesproken hebben, is het minst boos over het feit dat de dader nooit gepakt is. Je krijgt er toch niet mee terug, vindt hij. Bij Jan van Patriek ligt het iets anders. Ja, dat geeft me wel een heel erg raar gevoel in mijn buik. Als ik daar altijd elke keer een terugdenk van had die wat? Wat was er gebeurd als je de deur niet had geopend? Of als je toevallig die avond net niet thuis was geweest?

[00:07:24]

Jan vertelt me dat hij niet makkelijk zijn gevoel kan uiten en dat hij zichzelf heel erg teruggetrokken heeft in die tijd. Hij vond de gebeurtenis te pijnlijk.

[00:07:34]

Meer lezen over moord in een krant? Of je officieren op televisie in een film? Maar als het dan zo dichtbij komt bij een vriend, dan ga je pas beseffen wat het echt is. Hoe erg dat het echt is. Ik weet ook niet wat ik op dat moment erger vond. Het feit dat ik Patrick kwijt was of dat hij vermoord was.

[00:07:50]

Ik vraag hem of hij ook meteen dacht dat de ex van José achter de moord zat.

[00:07:54]

Ja, het was het enige wat ik me zou kunnen voorstellen omdat. Patrick ratelde wel eens over de laatste maanden. Dat het wel een rare situatie was, want hij kon niet op een normale manier met José afspreken. Hij moest er altijd rekening mee houden dat die ex-vriend dat niet wist of toch niet achter zou kunnen komen.

[00:08:14]

Maar mocht hij dat niet weten. Die ex-vriend was er niet van gediend dat José een andere vriend kreeg. Dat is de reden geweest dat Patrick ja. Ze spraken vaak af op rare plaatsen en ik weet dat die belde ofzo van een iBood parkeerplaats hebben afgesproken met José. Die komt dadelijk ook en ze eisen ook. Weet je wel echt zo'n plekken op waar de kans niet groot was dat ze ontdekt zouden worden bij zo'n afspraakje?

[00:08:38]

Is Patrick de ex ook wel eens tegen het lijf gelopen? En erger.

[00:08:42]

Hij vertelde ook wel eens dat die euh naar huis reed en dat die dacht dat ie gevolgd werd door een auto dat hij. Ik kende de auto van die expresweg van de en rijdt nu achter me aan. Ja, dat was een vermoeden van naar mij was het niet honderd procent zeker, maar euh ja goed, gezien de situatie ga je dat wel meteen denken dan als je dan die auto ziet. Als u dan bang als één indikken was wat Patrick niet was, zoals het euh.

[00:09:08]

Was het bang? Jan heeft geprobeerd zijn leven weer op te pakken. Nu kan opzoek, merkte hij dat hij zich nog weinig herinnert uit die tijd, maar een paar details weet hij nog wel heel goed. Patrick was het jaar voor zijn dood het roer omgooien. Hij was zich aan het bijscholen om het niet voor eeuwig tennisleraar wilde blijven. Patrick besloot de makelaardij in te gaan en hij trof een compagnon. Hij zal het wel. Patrick zette de de wil om dingen te veranderen, zeg maar.

[00:09:40]

Dat zag hij. Patrick en Walter kwam toen bij dat bedrijven nog trots hun. Ziet u één of andere spreuk Living Sundby Fons zondag op maandag zou hij dan ook. Mail het makkelijk, spiegeltje aan de slag. Totdat het gebeurde. De man met wie Patrick in zee ging was Jos. Piels en Patrick kenden elkaar sinds ze vijftien waren en samen in een volleybalteam zaten. Maar ze verloren elkaar uit het oog. Toen Patrick doorbrak met tennis. Later, toen Jos zelf op tennisles ging, kwam hij Patrick weer tegen en toen ontstond hun vriendschap.

[00:10:24]

Mensjov taxonomisch Sandenburg? Stoor ik u op dit moment? Nee, tenminste. Ik zat even aan tafel, maar dus is geen probleem. Er zat even aan tafel. Had al eerder gebeld. Vorige weken.

[00:10:39]

Maar klopt ja. Ik zeg niet dat ik bel.

[00:10:43]

Toen het eerste woord om me heen flitste, citeer ik kan niet anders. Dat heb ik ook voor de politie verteld.

[00:10:51]

Jos Synthetic werkte samen vanaf de herfst 2002.

[00:10:55]

Ik zag duidelijk in de paar maanden voordat hij vermoordde heel veel wat we waren net bezig samen een bedrijfje op te zetten. Ik had het financieel adviesbureau in die tijd. Patrick was acteur. Patrick werd toen bij Ons Makelaar als het ware voorafje opgericht en bouwde ook één opdracht vermoord.

[00:11:15]

Het was voor de helft in handen van jazz en voor de andere helft in handen van Patrick.

[00:11:20]

Met dat bedrijf wat ik had gingen we elk jaar aan het eind van het jaar iets leuks doen en in het jaar 2002 was het. Toen zijn wij met z'n allen wezen skiën in sneeuwen in Landgraaf. Patrick was er ook bij en toen wij daar zaten te eten. Toen ging zijn telefoon. Ik zou vandaag ooit terugkeren. Ik zei ook Albert is weggelopen en buiten op de gang gepraat. En kwam niet terug. Tenzij die van euh ja was willen we mij weer en het bedreigen van alles en nog wat.

[00:11:58]

Dat lag voor de kerst. Vrijdag zijn wij het jazz.

[00:12:04]

Herinnert zich ook nog een ander incident, die Turkse meneer.

[00:12:08]

Die heeft een taakje en ook het wijker bijgewoond. Blijf van mijn vrouw af. Ik maak je kapot. Letterlijk. Ik maak je kapot. Het was een hele sterke jongen. De pottelberghe luidde Ik ken hem, dat wordt de volleybaltrainer. Maar hij was geen vechtersbaas. Hij was een prater, gehele rustige jongen en een prater.

[00:12:31]

Die dacht ook dat de ex-man José de moord op zijn geweten had.

[00:12:35]

Of de opdrachtgever. Dat kan ik nu als ze bedreigd worden, iemand er dan ook echt vermoord wordt. We kijken allemaal van die detecteerden en krimi. Iedereen had het raden wie de moordenaar was. Dit verhaal ook een beetje waar. Het ligt er zo dik op. Het kan bijna niet zijn dat iemand anders achter zit.

[00:12:56]

Jos is net als en Jan als getuige gehoord door de recherche.

[00:13:01]

Van die twee rechercheurs ben ik 2 3, 4 jaar later nog een keer teruggekomen op het voetbalveld waar mijn zoontje moest voetballen en toen zij die van onderzoeken. Nog steeds een moeilijk verhaal. De hoofdverdachte is vrijgelaten, maar hij blijft wel hoofdverdachte. Dat is een onderdeel van. Voor de vrienden van Patrick stond het dus min of meer vast wie de dader was. Maar dat wil niet zeggen dat de recherche ook meteen de ex van Patricks vriendin als verdachte moest zien.

[00:13:35]

Als het goed is, hebben de rechercheurs meerdere scenario's gehad. Sinds 2005 is het denken in scenario's één van de belangrijkste punten in een grootschalig onderzoek. Omdat het anders gruwelijk mis kan gaan, zoals bij de Schiedammer parkmoord, waar sprake was van tunnelvisie en een verdachte ten onrechte veroordeeld werd. Professor Peter van Koppen zorgde toen voor een heropening van die zaak. Ik ga bij hem langs op de Universiteit van Amsterdam, waar je hoogleraar rechtspsycholoog is en ik vraag hem wat hij nu ziet bij moordzaken.

[00:14:15]

Ingewikkelde zaken, daar heeft de politie een persistent probleem mee. Nauwelijks. Ze zijn te ingewikkeld. En dat betekent dus dat je eigenlijk wat Supercoop politiemensen zou moeten hebben om de ingewikkelde zaken te doen in een PCW. Sinds de jaren zeventig een lange traditie inmiddels is waarbij het idee is dat iedere politieman of vrouw ieder soort werk binnen het korps zou moeten doen. Daar zouden we eigenlijk van af. Moet zou eigenlijk veel moeten moeten van. We hebben er veel meer gespecialiseerde mensen en er zijn wat specialisaties die ingewikkelde zijn.

[00:14:50]

Een ingewikkelde moordzaak is een ingewikkelde moordzaak, maar geen eenvoudige moordzaken waar veel politiemensen op zitten.

[00:14:57]

De politie moet van alles doen, zegt Van Koppen. Van het verkeer regelen op Koningsdag een oma die haar huis niet in kan tot ingewikkelde moordzaken. De blauwe agenten, de politiemensen die op straat lopen, kunnen niet zomaar rechercheur maken. Daar moet je aanleg voor hebben.

[00:15:13]

Al die verschillende taken, die zijn nogal uiteenlopend. En die vragen ook een hele, vaak verschillende kwaliteiten. En die kan je niet door dezelfde mensen laten doen. En dat gebeurt nu wel. Dat gebeurt in zekere zin wel. Ja dus. Je ziet mensen van blauw zoals het heet, dus uniform. Die zie je doorgroeien naar rechercheurs en daar zitten hele goeie mensen bij. En daar zitten mensen bij die niet zo goed zijn en die beter bij blauw wit kunnen laten.

[00:15:38]

Andersoortig.

[00:15:39]

Bij Patrick werden zo'n twintig man op de zaak gezet. Die vormen samen het tegendeel. Het team Grootschalig Onderzoek Wat voor soort mensen zit er in zo'n 10? De structuur is als volgt.

[00:15:51]

Als er een zaak is een lijk vinden waarvan we zeggen dat is misschien een moord doodslag, dan wordt er vaak kinderen tegen jouw team grootschalige opsporing in elkaar gezet. Daar heb je tegenwoordig relatief vaste stof voor de leidinggevenden, maar er worden altijd rechercheurs aan toegevoegd. Die rechercheurs komen van andere plekken in de politie, bijvoorbeeld uit het district. A De districts baas gaat u niet liever zijn beste mensen leveren aan het regio? Die stuurt bij voorkeur niet zijn beste mensen, omdat die z'n beste mensen ook hard nodig heeft voor allerlei andere werkzaamheden.

[00:16:30]

Dat is niet kwade wil, maar dat is van. Ik moet ook mijn district runnen.

[00:16:36]

Hoogleraar Robbert Horsley Berg herkent dit patroon. Hij is net als van Koopa rechtspsycholoog en hij was de leider van het onderzoek dat de Universiteit Maastricht deed na de moord op Patrick. Het onderzoek, dat concludeerde dat de recherche steken had laten vallen en dat er voldoende aanknopingspunten zijn om het politieonderzoek te heropenen. Uit Kortenberg, vertelt me dat de rechercheurs in grote onderzoeken vaak niet de capaciteiten hebben om een moeilijke zaak aan te kunnen.

[00:17:07]

Scenario denken is ook heel lastig en scenario is iets anders dan denken en hypotheses. Want wat is nou een hypothese? Is bijvoorbeeld is een man of een vrouw is is is de dader geweest? Maar het scenario is van M. Hoe heeft die dader het nou gedaan? Die is op het ene geval meer gekomen, is op de plaats delict binnengekomen, heeft zijn of haar ding kunnen doen en is weer vertrokken. En welke aspecten zouden we dan om dat verhaal te kunnen ondersteunen moeten aantreffen?

[00:17:37]

Horsemen Berg kan niet over zijn rapport over de moord op Patrick praten, omdat hij dit in opdracht van het Openbaar Ministerie heeft gemaakt en geheimhoudingsplicht heeft. Wel kan hij in zijn algemeenheid praten over welke problemen hij ziet in opsporing.

[00:17:52]

Als ik zo'n team zou leiden, zou ik zeggen ook om 5 uur s middags gaan we even met een paar keer mensen met de benen op tafel. Van wat hebben we nu? Wat betekent dat voor welk scenario? En wat willen we nou morgen gaan doen om een scenario te valse viseren of te verifiëren? Wat heeft die dag weer? Een nieuwe informatie is gekomen en daar is over gaan nadenken.

[00:18:13]

Ik neem toch aan dat dat gebeurt? Dat je met elkaar aan het rechercheren bent, dat je continu over aan praten bent? Van goh, hebben we dat wel bekeken? Dat van bekeken New York.

[00:18:24]

Als je kijkt naar cold case zaken, daar lijkt het veel al te weinig te gebeuren.

[00:18:29]

Als je te veel op één scenario zit, heb je geen oog voor ontlastende informatie. En dat kan ook het verhoor van een verdachte negatief beïnvloeden.

[00:18:38]

Wat ik soms letterlijk zelfs hoor in verhoren, is dat de politie de verdachte de dader noemt. Zo moet je niet werken. Je moet denken nou ja, in principe is deze persoon onschuldig. Misschien wel verdacht van een gruwelijk delict, maar desalniettemin het blijft iemand die verdacht is. En zo zou je dan moeten benaderen. En dat houdt automatisch in dat ze ook de onschuld kwestie moet gaan uitdragen. Van wat zou er dan zijn gebeurd? Waar was het dan?

[00:19:05]

En dat ook serieus nemen?

[00:19:07]

Volgens Van Koppen moet het roer om. Ik zou sowieso voor zijn om een aantal gewone ouderwetse moordt teams te maken in het rond, die ze altijd moeten aanvullen met plaats kennis. Want veel moordzaken is belangrijk om te weten wat is nou de uitgaansstraat hier? Hoe zie dat homoseksuelen elkaar in plaats worden ervoor dat wel allemaal een rol spelen. Je hebt sowieso plaats van kennis nodig, maar gewoon echt hele goeie mensen omdat ze getuigen zitten.

[00:19:36]

Welke rechercheurs er in het opsporingsteam in de zaak van Patrick zaten en wat hun opleidingsniveau was. Dat de politie Limburg me niet vertellen. Maar had de politie wel meerdere scenario's? Volgens Patricks broer Ron heeft de politie altijd alleen de ex van Patricks vriendin als verdachte op het oog gehad. En daar is het hele onderzoek naartoe gegaan en is het gewoon altijd gebleven. Zeg maar dat. Dat hebben ze echt helemaal door gerecenseerd.

[00:20:01]

Altijd terug. In de stamkroeg van Patrick Palast herinnert zich de tekst van José, die net over de grens in Duitsland op een avond liep. Rechter Patrick Bagrat.

[00:20:20]

Je blijft met je poten van die dame af als van die letterlijk is gekomen uit Duits. Maar ja, dat wisten we natuurlijk niet. Dat het uiteindelijk zou gaan gebeuren.

[00:20:33]

Paul is nu geen barman meer. Hij is theatermaker en muzikant. Ik spreken tussen de bedrijven door. Zijn verhaal is bizar.

[00:20:43]

Ik zou diezelfde avond. Zo heet het orkest. Ik had gekookt. Bij mij thuis zei José de belijdenissen verstandig Almaz afstand, want je voelde dat er allerlei strubbelingen waren. Wij praten daar niet graag over, maar ik was destijds ook al in de kroeg waar veel kwam. Daar ging ik niet over praten. We zouden juist met Kerst Momento met de 2/7 daarover te gaan praten. Ik was toen vrijgezel. Toen José María José was die avond naar alle waarschijnlijkheid bij haar ex.

[00:21:29]

En toen heb ik gezegd jonge Walen aanzetten, maar Patricia is onoverwinnelijk. Naar José is zijn goed mens. Ja, maar weet je, mijn onderbuikgevoel zit er niet zo heel vaak naar ik. Ik voel geen goeie keuze besluiten, maar naar het café te gaan.

[00:21:57]

Later op die avond stiekem op de auto.

[00:22:02]

Toen zei ik ik, waarbij José gewezen Canadair wordt achtervolgd.

[00:22:08]

Ik nou para petric aan het centrum van Heerlen te rijden, omdat daar veel mensen zijn die hem daar niets kan gebeuren als een gek naar zijn slaap.

[00:22:21]

Toen belde hij mij ineens op, toen zij die heel kalm. Het is goed, ik ben nu gaan praten. Bij mij thuis is niks aan de hand opgehangen. Maar dat was een hilarisch gesprek. Na dat telefoontje meteen door naar de flat van Patrick.

[00:22:44]

Daar ziet hij iets opvallends uit twee auto's met een rotvaart waar hij aan toe is. Een dag is door.

[00:23:01]

Dit is wat Paul zich herinnert. En dit is wat hij destijds ook aan de politie verteld heeft. Het lijkt een verhaal waar je iets mee moet kunnen. De andere kant men wil dat hij die avond niet helemaal nestor was. Hij had naar eigen zeggen elk glazen bier.

[00:23:18]

Ik heb al die beller die fluit op gedrukt. Ik weet niet wat jij zou doen als je s nachts op kerstavond de deurbel raffia. Ik zou niet opendoen. Het deed de daders ook niemand. Eén iemand zei godverdomme op Muro. Zoiets kon ik wel begrijpen. Toen niet, maar achteraf natuurlijk wel, want het zou om een uur of half twee zijn geweest. Het was. Toen heb ik allemaal gebeld. NAM de telefoon het Uniop lag slapen en dan nog.

[00:23:59]

Toen de politie gebeld of naar het bureau gelopen. Dat weet ik niet meer precies.

[00:24:05]

Ik heb de politie nog gebeld, die zijn collega gebeld en gebeld.

[00:24:18]

We kijken naar jullie kunnen de bellen.

[00:24:22]

Wat ik zeg is volgens Paul hoe moedeloos terug naar de kroeg gelopen. Iedereen inmiddels behoorlijk dronken was, daar nam niemand zijn zorgen serieus. Hij zit nog vaak gebeld die nacht, maar tevergeefs. En de volgende ochtend krijgt hij dan het vreselijke telefoontje in mijn telefoon. En dan komt je grootste nachtmerrie. Bekijk de foto's allemaal, Rome. Als dit verhaal van Paul klopt, dan is het aan de politie om daar bewijzen voor te vinden.

[00:24:56]

In de dagen daarna waar ik reageer, hoorde de politie. In eerste instantie was ik natuurlijk ook verdachte van de. Bij een dealer die eerder dit las ook al op de deurbellen aan de voorkant van het flatgebouw zijn, is onderzocht.

[00:25:17]

Daardoor komen er ook allerlei andere vragen bij me op.

[00:25:20]

Is er ook gekeken naar vingerafdrukken of DNA sporen op de deurklink van de voordeur van Patricks appartement? Want als de dader de deur achter zich dicht heeft getrokken, dan gaat er ook iets op te zien zijn geweest. Welke andere DNA sporen zijn er in de flat gevonden? Ik kom te weten dat diep in de nacht vanaf de mobiele telefoon van Patrick GSMs is gestuurd naar José met het bericht dat haar ex op dat moment bij Patrick is. Heeft Patrick deze zelf verzonden of heeft iemand anders dat gedaan, bijvoorbeeld om daarmee een dwaalspoor te leggen?

[00:25:57]

De politie kan dat weten, maar heeft ze dan ook die DNA sporen op die mobiele telefoon onderzocht? Daar moet ik nog helemaal achteraan, want de politie zelf wil nog steeds niets over de zaak zeggen in het belang van het onderzoek. Dat ze misschien ooit gaat openen. Ik kon weken na de moord kom ik in een winkel in Maastricht. Patricks bron vertelt de politie ook een verhaal dat in de richting van de ex wijst. In dit verhaal komt op mij over als te bizar om waar te zijn.

[00:26:29]

De eigenaar, die kende ik en ik vertel hem over de moord op Patrick.

[00:26:35]

Wij wisten toen nog niet hoe die om het leven gebracht was. Ik vertel het verhaal over dat u verliefd was op José en die man schrikt. De alarmbellen gaan en hij zegt José. Die heeft hier achter het Vleeshuis een winkel in Maastricht. Zeg ja, dat klopt. Die heeft ze samen met haar ex-man en haar ex-man heeft een winkel. Hier tegenover mijn winkel, zegt hij. Nu ga ik iets heel raars vertellen, zegt ie. Ik weet niet of het iets mee te maken heeft.

[00:27:04]

Maar ik vind het wel heel raar. Mijn medewerker is een paar weken voor kerst binnen geweest en de medewerker in die winkel heeft toen een wapen onder de toonbank laten zien en vertelt dat het bedoeld was om iemand om te leggen.

[00:27:21]

Ron vertelt me dit verhaal ergens tijdens onze derde ontmoeting. Als je dat dan hoort dat in die winkel van die ex-man dat daar een wapen gevonden is. Dan denk je wel van godverdomme, t zal toch niet? Weet je, het zal toch niet echt met elkaar te maken hebben? Dat heb ik doorgegeven aan de recherche. Ik was in alle staten, ik heb het uitgefilterd, meteen de recherche gebeld en Gezôarse is ook meteen s nachts gekomen. Ze hebben het ook wel heel, heel hoog opgenomen en een paar dagen daarna is de hoofdverdachte aangehouden.

[00:27:52]

De ex-man van José.

[00:27:54]

Een maand na de moord arresteert de politie de 31 jarige ex van José uit Aken. Tegelijkertijd worden op twee plaatsen in Nederland en op drie plaatsen in Duitsland huiszoekingen gedaan. De rechercheurs lijken het verhaal van Ron serieus te nemen, maar uiteindelijk heeft het tot niks geleid.

[00:28:11]

Degene die het wapen daadwerkelijk gezien heeft, die ontkent dat verhaal uiteindelijk.

[00:28:18]

Die zegt nu dat zijn hoofd is, die zegt dat ie niks gezien heeft.

[00:28:24]

De rechercheurs hebben nog wel DNA sporen gevonden in de flat van Patrick. Op 13 mei 2003 is een zitting bij de rechtbank Maastricht gepland, maar op die dag krijgt Beatrix familie te horen dat de rechtszaak wordt afgeblazen. De ex van José wordt vrijgelaten, want het gevonden DNA is niet van hem en ook niet van zijn naaste familieleden die in Duitsland wonen. Dat betekent dat het DNA dat gevonden is op de plaats van de lid is van een andere persoon is.

[00:28:53]

Ze hadden gehoopt dat wat er toen verteld dat er een match zou zijn uit het DNA. Dat was eigenlijk het stukje forensisch stukje spoor dat ze nodig hadden. Ze hadden heel veel tactische aanwijzingen, maar zouden de dader sporen. Dat was nodig om echt te kunnen linken aan de plaats van delict. En dat was dat dus niet. En toen hebben ze uitgelegd dat ze waarom ze het dan afblazen, want de risico was heel groot. Wat als de rechtszaak door zou gaan dat de man vrijgesproken zou worden omdat er geen forensisch bewijs was?

[00:29:28]

En dat zou betekenen dat?

[00:29:30]

Als er daarna wel materiaal is waarmee die wel gelinkt kan worden aan de plaats delict? In een later stadium in een later stadium dat ze dan überhaupt niet meer nog een keer. Hij kan niet meer aan. Hij kan niet een tweede keer als verdachte aangemerkt worden.

[00:29:51]

De meeste Goltstein was de advocaat van de ex van José Riga, bol.com.

[00:30:04]

Advocaat Goltstein neemt uitgebreid de tijd om met me te praten, maar wil niet met zijn stem op de radio omdat hij dat niet netjes vindt tegenover de nabestaanden. Hij beschrijft de ex van José als een nette ondernemer.

[00:30:16]

Hij had een pizzaketen. Toen de dagvaarding werd afgeblazen, had zijn cliënt 105 dagen vastgezeten. Het steekt de advocaat dat de zaak maar niet afgesloten werd.

[00:30:27]

Pas in februari 2009 kon zijn cliënt opgelucht ademhalen, omdat toen het strafrechtelijk onderzoek officieel werd gesloten. De ex van José heeft uiteindelijk schadevergoeding gekregen.

[00:30:41]

Verder vertelt de advocaat dat de politie heel gretig was deze zaak op te lossen. De druk was groot omdat het om een bekende familie ging, zegt hij. Het hele onderzoek heeft zich volgens hem uitsluitend op zijn cliënt gericht. Daar is echt alles voor uit de kast gehaald en hij eindigt ons gesprek met de opmerking dat er misschien wat te weinig naar privé leven en het werk van Patrick is gekeken. Ik vraag Cold zijn waar zijn voormalig cliënt nu woont en of hij zijn telefoonnummer wil geven.

[00:31:13]

Zijn. Ik ben weer bij Patricks broer Ron en zijn vrouw en mee thuis. Ik was wel verrast dat het Openbaar Ministerie verklaard heeft dat ze in ieder geval gaan bekijken en dan aan een stuurgroep voor willen leggen. Ik was wel verbaasd over dat dat naar buiten brengen.

[00:31:32]

Wij waren ook wel opgelucht te horen dat ze de eigenaar gaan kijken. En verwacht je dat nu ook? Ja nou, ik vind dat dat ze dit wel moeten oppakken eigenlijk.

[00:31:44]

En dus om de zaak te heropenen. Het Openbaar Ministerie kan niet zeggen wanneer de beslissing valt of het politieonderzoek al of niet heropend wordt. Ik merk dat er dan minder optimistisch is dan zijn vrouw. Natuurlijk wil ik dat het onderzocht wordt. Ik wil dat dat dat er een poging gedaan wordt dat op te lossen. Tuurlijk wil ik dat. Maar ik hou er ook rekening mee dat het niet gaat gebeuren. En dan hebben dan is er een andere stap, want dat wil niet zeggen dat ik me daar bij neerleggen.

[00:32:18]

Rechtspsycholoog Peter van Koppen geldt als de expert op het gebied van moeilijke opsporingsonderzoeken. Wat vindt hij van het onderzoeksrapport waaruit blijkt dat er genoeg aanleiding is om het politieonderzoek naar de moord op Patrick te heropenen? Kent het rapport. Vindt u dat de politie er iets mee moet doen? Krijgen we de vragen wat ik vind is niet zo, klonk het. Wat wordt de afspraakjes toentertijd ook gemaakt met de toenmalig korpschef? Is dat twee van die zaken die voorgelegd worden? Een zeer gedegen, wetenschappelijk verantwoorde koelies.

[00:32:56]

Maar Van Koppen heeft het project gerede twijfel opgezet. Onder zijn leiding onderzoeken wetenschappers rechterlijke dwalingen en vastgelopen onderzoeken. Zo kent hij ook het rapport over Patrick. Hij wil inhoudelijk niets over het onderzoek van de Universiteit Maastricht zeggen. Want stel dat de politie de zaak toch gaat oppakken, dan liet die niet in de weg zitten. Professor Van Koppen vertelt me wel dat hij het een goed rapport vindt waarmee de politie een stuk verder kan komen in de zaak van Patrick gaat u ondervragen?

[00:33:27]

Op momenten dat er een serieus onderzoek gedaan is. Een zaak waar je verder op kan bouwen als de recherche. Dan moet je serieus af gaan. Ga ik dat doen of niet? En dan kan je beslissen om dat niet te doen. Die kan beslissen om dat wel te doen, maar om na vierenhalf jaar over na te denken. Wel heel lang nadenken over toch een redelijk eenvoudig beslissing van een afstand.

[00:33:50]

Lijkt het dan zo van nou ja, leuk een onderzoeksrapport, maar we doen er niks mee. Ik bedoel, hoe leg je dat uit aan de familieleden die iemand hebben verloren?

[00:34:01]

Ik ben blij dat ik niet hoef uit te leggen dat er niks met het rapport gebeurt.

[00:34:10]

In de vorige aflevering bezocht ik forensisch rechercheur Carina van Leeuwen van het coldcaseteam in Amsterdam. Er is iets wat me erg is bijgebleven. Kijk voor de politie. Statistisch is het misschien nou, we hebben weer een cold case bij. Maar voor die achterblijven, die kan ik niet afsluiten. Dat is verschrikkelijk voor de familie, voor de vrienden van het slachtoffer. Die kunnen niet verder. Die willen weten wat er gebeurd is. Bovendien loopt er dus iemand vrij rond die iets op zijn geweten heeft, waar we met z'n allen van afgesproken hebben dat dat niet de bedoeling is in Nederland en dat je daarvoor veroordeeld wordt.

[00:34:45]

De officiële lezing is dat Nederland 500 cold cases heeft. Ik besef steeds meer dat dit een abstracte manier van zeggen is dat er zo'n vijftienhonderd daders ongestraft rondlopen. Mensen die een moord of een zwaar zedenmisdrijf hebben gepleegd waarvoor ze niet gestraft zijn. Ron en zijn vrouw vinden dat moeilijk te verkroppen. De politie moet in ieder geval zijn uiterste best doen om de dader te pakken. Als er materiaal is dat je dat gewoon helemaal moet gaan uitpluizen totdat er een dader in beeld kan komen.

[00:35:19]

En als dat niet het geval is, dan moet je echt gewoon niet Dilkom. Dan accepteer ik dat. Maar dan weet je gewoon dat er alles aan gedaan is dat er alles aan gedaan wordt.

[00:35:30]

Zeker nu dat er alles aan gedaan wordt. Na mijn eerste uitzending over Patrick werd er veel getwitterd, ook door mensen die dagelijks met moord onderzoeken bezig zijn.

[00:35:49]

Ja hallo, met Sander Boer VPRO radio Argos Halleux door dat je op dit moment.

[00:35:56]

Nee, ik ben het lopende rekening van hijgerig en lezer Ilse van Leiden is één van hen.

[00:36:04]

Ze is criminoloog en psycholoog bij het criminologische onderzoeksbureau Beke en doet al zeventien jaar onderzoek naar onopgeloste zaken. Ze volgt de coldcaseteam in Nederland en doet regelmatig onderzoek voor de politie. Op die manier aandacht voor dit soort zaken.

[00:36:22]

Niet alleen maar halleluja verhalen, maar ook de keiharde werkelijkheid. Vandaar dat ik daar op aan.

[00:36:30]

Wat vind je dat er zoveel jubelende verhalen zijn over cold cases?

[00:36:34]

Als je er wat over hoort, dan is het natuurlijk vaak wel anders. Opgehelderd toch? Maar als je weet hoeveel het er zijn, er is altijd een beetje een druppel op een gloeiende plaat. En er zijn ook andere zaken. Zijn er nu ook Blauwhuis liggen?

[00:36:50]

Het heropenen van een onopgeloste moord of zedenzaak levert in één op de drie gevallen succes op, concludeerde Van Leith in 2005. Ze schreef er een boek over Cold cases, hot issues.

[00:37:03]

Eigenlijk, bleek toen al. Maar we weten eigenlijk niet hoeveel er te zijn. Waren we er niet bij. Uiteindelijk hebben we dit in kaart gebracht. Wat levert het op als je er wel anorganisch weet? Eigenlijk heel positief dat je bij één op de drie heeft.

[00:37:20]

Dat zin als je, als je er aandacht besteedt van lijden, heeft niet onderzocht wat nu de kans is dat een heropening van een onopgeloste zaak slaagt.

[00:37:30]

Ik verwacht dat je met Beernaert technieken die zijn gevorderd Chiro meer kansen om de zaak ophelderen te zullen.

[00:37:38]

Meer dan ooit vermoed ik het wel.

[00:37:44]

Als de politie Limburg de zaak van Patrick weer oppakt, is het dus een goede kans dat dit tot resultaat leidt. Als ze de zaak gaan oppakken.

[00:37:52]

Maar wat je nu ziet dat er eenheden op de Dam in Amsterdam waar een goede opgetuigde zitten die structureel Cocquijt aanpakken, maar dat er ook eenheden zijn zoals in Limburg en in Noord Holland bijvoorbeeld, maar eigenlijk heel weinig mensen maar voor vrijgemaakt zijn. En dan krijg je toch een poot van rechten ongelijkheid, want dan heb je gewoon pech. Als je in Limburg woont om het zomaar plat te zeggen, dan heb je gewoon churchyard. Minder kans dat je vaak wordt opgepakt.

[00:38:30]

Het hele politieonderzoek heeft zich op de ex van José gericht, maar er is nooit forensisch bewijs gevonden dat hij een Patricks appartement is geweest. Wat zegt dit nou? Schreuder was de hoofdinspecteur en leider van het politieonderzoek in 2002. Ik kan me zo voorstellen dat deze zaak hem hoog zit. Ik heb zo vaak gehoord dat een onopgeloste zaken als een molensteen om de nek hangt. Als rechercheur. Waar denkt Schreuder dat het mis is gegaan in zijn onderzoek? Ik probeer met hem in contact te komen, maar hij is met pensioen.

[00:39:02]

In de politie Limburg wil me niet helpen.

[00:39:06]

You think you know you're hardcore.

[00:39:10]

Wim van Limburg, weet criminoloog Ilse van Leiden kent Jos Schreuder. Hij blijkt niet alleen leider van het opsporingsonderzoek in 2002 geweest te zijn, maar ook de leider van het coldcaseteam Limburg.

[00:39:24]

In een later stadium werd Limburg Did You Do You? In zijn eentje het openingsnummer en is daarvoor gebouwd op die positie gekomen. Lange carrière gaf. En heeft die toko al op z'n best te proberen te runnen. Maar goed, die heeft geen moment gehad.

[00:39:49]

In zijn eentje moest scheurde dus cold cases in Limburg oppakken, waaronder ook zijn eigen vastgelopen politieonderzoek.

[00:39:58]

Dat zijn altijd wel gevoelige dingen. Dan heb je er een voormalig teamleider van de actuele zaak, waar die dan later ook Europees onderzoek gaat doen. Dat is niet heel wenselijk, omdat je moet onderkennen dat je het heel lastig is voor een mens om omschrift naar een zaak te kijken.

[00:40:18]

En als je dan toch je eigen onderzoek moet bekijken op fouten, dan moet je dat wel met meerdere mensen doen, zodat je kan sparren en tegenspraak hebt, zegt Van Leiden.

[00:40:31]

Ik heb op alle manieren geprobeerd om in contact te komen met de ex van José. Het is me niet gelukt. Zijn advocaat laat me weten dat hij met rust gelaten wil worden. Waarom wordt een zaak nou een hulpkreten? Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Het kan een cold case worden, omdat het team gewoon niet de mogelijkheden had om een onderzoek goed te doen. Dat kan ook een cold case worden, omdat men gewoon in het verkeerde kant gezocht heeft.

[00:41:00]

En daar kan je vaak het woord tunnelvisie aanhangen. Gewoon. We hebben geen verdachten gehad. We dachten dat daar leven. We blijven achter de verdachten aan en dat vinden we nooit bewijs tegen. Misschien wel, het is gewoon niet gedaan. En alle andere pistes hebben we niet bewandeld.

[00:41:16]

Van Koppen praat hier in zijn algemeenheid. Het kan dus zijn dat de rechercheurs in de zaak van Patrick hun werk niet goed hebben gedaan. Maar het kan ook zo zijn dat ze gewoon de foute man in het vizier hadden en dat ze daardoor geen sluitend bewijs konden vinden.

[00:41:31]

Het voordeel van een goede coldcaseteam en ook het voordeel van wat studenten doen in dit soort zaken is dat met een volslagen frisse blik naar gaan kijken. Dat heeft veel voordelen, zeker op moment dat het eerdere onderzoek zich ontzettend gericht heeft op één verdachte, omdat juist het gericht was op één verdachte. Over het algemeen heel verstandig is het als je op één verdachte richten en dat is toevallig te groeien. Dan heb je geluk gehad, maar in heel veel gevallen is dat de verkeerde.

[00:42:00]

En dan heb je al pech gehad en heb je een hele hoop onderzoek gedaan wat nergens toe geleid heeft.

[00:42:04]

En hoe is dat bij Patrick van de bond? Daar kan ik natuurlijk niks over zeggen. Of Patrick van der Bolten ook Robert Horseele Berg vragen, waardoor je zaak een cold case kan worden. Hij heeft er al veel onderzocht en ook die van Patrick, dus ik was extra benieuwd naar zijn antwoord.

[00:42:21]

Feiten verzamelen als je dat doet met maar één scenario in je hoofd. Dan mis je alternatief scenario. En eigenlijk is een beetje bij cold cases de stelregel als het een cold case is geworden. Dikke kans dat je op de verkeerde verdachte hebt ingezet.

[00:42:43]

Ja, dus dat er een andere dader is, dat er dat er een andere dader is geweest.

[00:42:50]

Dat het team te lang naar één persoon heeft gekeken.

[00:42:52]

En dat die inderdaad met die tunnelvisie vergeten is te kijken naar de alternatieve. Volgende keer Ik begrijp dat u huisbaas bent, al heel lang in dit pand.

[00:43:09]

Toen was ik vijftien jaar geleden of nog langer. Ben ik gebeld geworden. Iemand? Er was iemand in de flat lopen en diegene die u belde.

[00:43:19]

Die belde omdat die een vreemd iemand had zien of die achter me aan is gelopen.

[00:43:24]

Weet ik niet. Hoe laat was dat ongeveer? Ik denk halftwaalf was kaasavond volgens mij.

[00:43:32]

Bent u gehoord door de politie? Nee, nee. Dit was de verdachten deel 2 van de serie De moord op Patrick. Ik ben nog hard aan de slag, dus ik hou je via social media en onze website feestbier opent Les Patrick op de hoogte wanneer de volgende aflevering verschijnt. Ik wil graag bedanken. Eric Arens, Hilke Jan Borger, Alfred Coster en Huub Jaspers mochten tips hebben, laat het weten via Argos VPRO, terwijl deze podcast werd mogelijk gemaakt door Human en de VPRO.