Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Dit is de moord op Patrick. Een verhaal over de geliefde tennisleraar uit het zuiden van het land die op tweede kerstdag 2002 doodgeschoten aangetroffen werd in zijn appartement. De dader loopt nog altijd vrij rond en het politieonderzoek ligt al jaren stil, ondanks nieuwe aanwijzingen. Ik ben Sanne Boer en ga op zoek naar Patricks toenmalige vriendin. Wat weet zij over de moord op haar vriend? Dit is deel drie. Wat weet José? Vorige keer in de moord op Patrick 65 is de tram, door dit raam moet Elmar gekeken hebben en zien liggen.

[00:00:41]

Moeten ze hem hebben zien liggen?

[00:00:43]

Je zag wel een schotwond.

[00:00:45]

Hoe zag je een kleine gaatje ergens in een lichaam die naar binnengaat en waar hoofd het eerste wordt door de. Ook voor de politie?

[00:01:01]

En hij vertelde ook wel eens dat hij naar huis reed en dat die dacht dat hij gevolgd werd door een auto. Ik kende de auto van die extra, zegt Van der Hart, die nu achter me aan.

[00:01:10]

Ik blijf met je poten van die dame af als letterlijk. Ik kom uit Bagdad, maar dat wisten we natuurlijk niet. Dat het uiteindelijk zou gaan gebeuren.

[00:01:23]

Die ex-vriend was er niet van gediend dat José een andere vriend kreeg. Feiten verzamelen. Als je dat doet met maar één scenario in je hoofd, dan mis je alternatief scenario. En eigenlijk is een beetje bij cold cases de stelregel als het een cold case is geworden. Een dikke kans dat je op de verkeerde verdachten hebt ingezet. Mijn hersenen maken overuren. Zou de politie al die jaren de foute man op het oog hebben gehad in het opsporingsonderzoek naar de moord op Patrick?

[00:02:03]

Zou er in deze zaak ook tunnelvisie zijn? Als dat zo is, dan moet er een andere dader zijn dan de Turkse verdachte die ooit is opgepakt. Hoe graag ik dit ook meteen wil uitzoeken. Ik moet het even loslaten, want er zit me al een tijdje iets anders. Niet lekker. Daar moet ik eerst achteraan. Die Turkse verdachte had namelijk een vriendin, José, en zij had in het geheim ook een relatie met Patrick. Ik heb José nog nooit gesproken.

[00:02:34]

Zij is misschien wel het meest van Patricks leven toen hij werd doodgeschoten. Die tweede kerstdag 2002.

[00:02:43]

Vorig jaar meldden onderzoekers dat er minimaal achthonderd mensen in Nederland zijn die weet hebben van een moord, want naarmate de tijd verstrijkt, worden daders loslippig.

[00:02:53]

Uit wroeging, opschepperij of gewoon om het ondraaglijke geheim te delen. En zo komen steeds meer mensen van alles te weten. Heeft iemand ooit iets opgebiecht aan José? Of heeft ze zelf dingen ontdekt? Dit is deel drie van de serie De moord op Patrick. Wat weet José? De eerste keer dat ik haar zag ik stond op de balustrade van mijn appartement, keek naar beneden. Ik dacht nee hoor. Volgens mij zit Patrick in de auto, dus ben ik weer naar binnen gegaan.

[00:03:23]

Elmar, Patricks toenmalige buurman. Zijn ogen glinsteren als hij over José vertelt.

[00:03:27]

Een halfuurtje later kwam ik weer naar buiten. Hij zat nog steeds in die auto en je zag wel dat dat een vrouwelijk iemand was die daar was.

[00:03:35]

Dus.

[00:03:36]

Nadat hij daar anderhalf uur in die auto heb gezeten, kom je naar boven. Ik zei wie is dat nou? En hij heeft dan altijd een hele innemende grijns op zijn gezicht. Ik vertel je wel eens een keer ja, die heb ik net leren kennen. Kom nog wel. Toen merkte ik wel van want dit is. Dit is anders. Een week later zei ik vandaan kom, ik ga je mee? Nee, nee, nee, ik heb.

[00:04:06]

Ik heb een afspraak. Zeker, we hebben dat meisje in die auto haar geen antwoord. Later begon het wat serieuzer vormen aan te nemen. En toen begon wel heel uitgebreid over haar te vertellen. Patrick vertelt Elmar dat de vrouw die hij ziet in Landgraaf woont, een kledingzaak in Maastricht heeft en een vierjarig zoontje die harstikke een kindje, maar het kindje wel een andere vader en die andere vader die hij wou eigenlijk niet. Kan niet accepteren dat iemand anders met z'n kind omging.

[00:04:34]

Sterker nog, met zijn ex-vrouw. En ja, hoe hij dan hoe hij daarmee omgaan. Patrick is op dat moment zoekende in zijn leven, maar hij is zeker van zijn gevoelens voor José Elmer. Hij stelt haar voor en toen was ze een keer bij hem op bezoek. Ze liepen naar buiten. Ik kom er naar binnen. Toen zei ze ja, trouwens, deden José ze aan een meisje van die auto. Doet me dat? Dat kan ik me nog herinneren.

[00:04:57]

Hoe zag ze eruit? Nou, mooi, blond, euh. Maar dat is de waarheid. Een beetje al aan alle vrouwen die Petra kenden. Niet dat ze allemaal blond waren, maar ze waren juist. Ze had iets.

[00:05:09]

José en Patrick zien elkaar vanaf de zomer van 2002 in het geheim. Steeds vaker kiest Patrick ervoor bij haar te zijn in plaats van bij zijn vrienden, zegt Elmar. Ook de dag van de moord, die dag is hij bij haar geweest.

[00:05:23]

Dat weet ik, want we zouden dan de volgende dag de zesentwintigste. Tweede kerstdag zou je dan met zijn ouders gaan eten en daarna zouden wij samen de stad ingaan.

[00:05:35]

Elmar en Patrick zien elkaar zo'n vijf keer per week. Hij kent de agenda van Patrick. Ze tikken even op elkaars ruit van een kort gesprekje of gaan naar hun stamkroeg. Wijsmans Ook die dag voor de markt, waar het ging om 6u30.

[00:05:48]

Moesten we toch iets anders gaan verzinnen. Dus ben ik eerst met me thuis geweest, hebben we samen op de bank gezeten en een paar glaasjes wijn gedronken. Dus eigenlijk ga ik moet even naar Fleur, want Fleur is een goeie vriendin van me. Is die meegegaan? Zijn we na 12 uur een beetje ver daarvandaan. Thuisgekomen hebben we nog een keer nog even bij mekaar gezeten, hebben we plannen zitten? Maken we de komende dagen van wat we gaan doen.

[00:06:11]

Ik wist schommelden 25 zodat de Wari was. Als Patrick. 25 december, de nacht dat hij wordt vermoord, terug rijdt van José uit Landgraaf, belt hij pal vanuit zijn auto. Hij is bang. Hij denkt dat hij achtervolgd wordt. Het is dan rond twee uur s nachts. José krijgt iets later nog een sms van de mobiel van Patrick. Dat ze even niet moet bellen. Is dat het laatste contact met Patrick? Dilma heeft nog weleens gezien, maar heeft het nooit meer met haar als gemaakt.

[00:06:44]

Daarna is haar uit het oog verloren. Zij weet niet waar ik jou kan vinden. Er is iemand anders die meer weet over jou, zei Jos, de man met wie Patrick de makelaars bedrijfje had opgezet.

[00:06:58]

Een heel mooi meisje met verwende trekjes als kind José van vroeger.

[00:07:06]

Ze groeide op in hetzelfde dorp, maar hebben ik het jongetje vroeger maar door elkaar gezien? Want hij was een fervente aanhanger van nou ja, een beetje zeurderig papa. Maar met dat alles krijgen alle krijgen noden. José de ouders gingen op als enig kind enig kind.

[00:07:33]

Jos herinnert zich dit nog van toen hij een jaar of twaalf was.

[00:07:37]

We zijn een keer mijn ouders, een jaar ouder en nog een aantal andere op vakantie geweest. Ik ben met haar ook op vakantie geweest in Oostenrijk. Toen heb ik dat allemaal wat meer meegekregen van die dingen die ik wil.

[00:07:53]

Helaas niet vragen of hij weet waar ik je kan vinden. Maar dan zegt hij had eens iets waarvan ik schrik dat ik al afgevraagd heb.

[00:08:01]

Bijvoorbeeld. Jorge Costa. Kent u die er op gegeven moment ook overleden? Is hij overleden? Zijn is overleden niet?

[00:08:15]

Ik had met van alles rekening gehouden dat José misschien niet op mij zat te wachten en ik had hem moeten overhalen om over die vreselijke gebeurtenis te praten, maar niet dat ze dood zou zijn. Jos weet niet waaraan José is overleden.

[00:08:28]

Ik heb haar op de tweede herdenkingsdienst geërgerde waren zoveel mensen. Iedereen was zo verdrietig dat. Kijk niet naar mij. De tweede herdenkingsdienst was in het klein. Dat was een jaar na 2,39. Dat was hij toen helemaal achteraan. Linksachter. Ook verdrietig, maar goed. Dus toen leerde hij in ieder geval nog een paar jaar later. Dat weet ik echt niet. Toen hoorde ik ViaVia doden. Ik dacht toen dat verhaal de titel jongen overlijdt. Waarom doet de politie daar niks mee?

[00:09:05]

Want waarom vond u dat verdacht? Dat zij euh.

[00:09:08]

Omdat zij met de hoofdverdachte van de moord, Patrick, ooit getrouwd was? Als die hoofdverdachten ook echt de moordenaar wraak? Rugkam het motief. Dat betekent ook dat ik niet kan accepteren dat zij niet meer met hem samen wil zijn, dus kan diezelfde Tout dan ook. Dus ik zeg niet dat wat dit is niet bewezen dat hij het was, maar als het motief van mijn toccata de moord zou kunnen zijn dat zij ook vermoord zou kunnen zijn.

[00:09:45]

Dat is nogal heftig wat u zegt alleen meer en dat kan je ook niet zeggen. Misschien ben ik ook maar een fantast. Maar het blijft voor mij een beetje verdacht. Op internet vind ik een overlijdensadvertentie. Zeven jaar nadat Patrick is vermoord is José overleden, 41 jaar oud. Er staat een foto van haar bij de advertentie. Sprankelende groene ogen, blond, golvend, lang haar. Maar ik lees nergens waaraan ze is overleden. Onderaan de overlijdensadvertentie staan reacties.

[00:10:19]

Ik probeer de mensen te achterhalen. Waren ze goed bevriend met José? Kunnen ze wat over haar vertellen? Ik heb niet veel geluk totdat me iets opvalt. In de overlijdensadvertentie spreken veel mensen hun steun uit aan ene Erica. Was dat een vriendin van José? Ik besluit op zoek te gaan naar Erika.

[00:10:41]

Tijdens het maken van deze serie is er plotseling een doorbraak in een andere onopgeloste moordzaak Nicky Verstappen. Het elfjarig jongetje dat tijdens een zomerkamp verdween en dood teruggevonden werd.

[00:10:53]

Ik sta hier met gepaste trots. De afgelopen twintig jaar is door de politie, het Openbaar Ministerie, Alofi en vele anderen ontzettend hard gewerkt en dat harde werken is nu deels beloond. Na 20 jaar weten we wie de donor is van het verdachte. Sporen op de kleding van Nicky Verstappen zijn. De politie heeft de afgelopen jaren groots ingezet op deze cold case, een speciaal landelijk rechercheteam heeft vijf jaar in het geheim aan deze zaak gewerkt. Peter R. De Vries heeft de mysterieuze dood van Nikki telkens in de media gebracht.

[00:11:31]

Patricks familie is ook ooit door De Vries benaderd, maar ze besloten de politie eerst haar werk te laten doen. Nu het onderzoek naar de moord op Patrick na vijftien jaar geen stap verder is, verzucht Ron. Waren we toen maar met Peter de Vries in zee gegaan. Dat media aandacht is het enige dat helpt.

[00:11:48]

Hoe houd je hoop? Hoop dat de dader ooit nog gevonden wordt. Tien, twintig, soms dertig jaar na de moord op je dochter, je broer of je vader. Na gisteren is die hoop bij veel nabestaanden nieuw leven ingeblazen. Dit is Hollandse zaken. Ron twijfelt daarom geen moment aan het televisieprogramma Hollandse Zaken hem de volgende dag live in de studio wil.

[00:12:13]

Ron van den Bold Jouw broer werd in 2002 vermoord. Ook jij? Gisterochtend die mededeling. Hoe heb je de dag ervaren met alle nieuwsfeiten? Het is dus een emotionele zet? Herfstige. Het is zo herkenbaar, zo invoelbaar hebben het zelf meegemaakt. Dus we hebben echt gehuild.

[00:12:31]

De redactie heeft de eerste twee delen van mijn podcast geluisterd. Ron is met zijn vrouw naar de studio in Hilversum gereisd.

[00:12:38]

Vanaf het begin hebben wij echt honderd procent vertrouwen gehad in te omineuze. Als ik nu terugkijken met wat ik nu allemaal hoor. Doordat Argos daarmee bezig is. Euh, we hebben te lang vertrouwd op hem.

[00:12:51]

In de studio zitten nabestaanden van mensen die vermoord zijn. Maar ook iemand van de politie. En dan gebeurt er iets opmerkelijks.

[00:12:58]

Tijdens de live uitzending even naar u toe. Wij spreken elkaar straks. Ik ga kijken wat er toch in kan gebeuren, dus dat spreek ik met u af.

[00:13:05]

Aardgas. De politieman die verantwoordelijk is voor alle coldcaseteam in Nederland doet Ron een belofte.

[00:13:12]

De volgende dag ben ik Ron op Herron.

[00:13:18]

Ik was natuurlijk heel erg benieuwd wat de aard. Geartsje, een belofte aan jou deed hij niet letterlijk na de uitzending. De aandacht, want hoe voelt het eigenlijk dat de politie dan jou belooft om met jou te praten na de uitzending?

[00:13:54]

Als je aandacht vraagt voor je zaak, dan gebeurt er wat bedoel je?

[00:13:59]

We zijn inmiddels een paar weken verder na de belofte van de politieman na je laatste gesprekken. Wat was het in mei dit jaar?

[00:14:14]

Ron heeft dit voorjaar voor het laatst een gesprek met de politie Limburg gehad. Daarna ontving hij nog één mailtje. Het coldcaseteam Limburg heeft het Nederlands Forensisch Instituut gevraagd welke DNA sporen ze nog hebben in de zaak van Patrick. Zodra ze dat weten, zal Ron door de officier van justitie worden uitgenodigd voor een gesprek. Maar het is rond totaal onduidelijk of dit betekent dat het politieonderzoek nu heropend is of niet.

[00:14:44]

Door Patrick Zaak ben ik geïnteresseerd geraakt in de landelijke aanpak van cold cases. Hoeveel cold cases zijn er opgepakt? Ik heb de politie een tijd geleden gevraagd om cijfers, maar ze zeggen geen overzicht te hebben van het aantal opgepakte of opgeloste cold cases. Rechtspsycholoog Peter van Koppen zei hier in een eerdere Argos uitzending niet over. Misschien zijn er in sommige regio's nul zaken die opgelost. Na die uitzending krijg ik een twitterbericht van iemand die bij de politie werkt. Hij blijft liever anoniem.

[00:15:16]

Maar zijn boodschap is helder. Die cijfers over het aantal opgeloste cold cases heeft de politie wel. Hij vertelt dat er in 2015 bij de Politieacademie onderzoek gedaan is naar opgeloste cold cases. Het onderzoek is voor intern gebruik.

[00:15:34]

Hallo hallo! Met Sanne door Radio Hoi Evelien aanging. Bruch is recherche kundige bij de Dienst Landelijke Recherche.

[00:15:43]

Samen met daarin alle Górnik onderzoek gedaan naar alle cold cases die tussen 1995 en 2005 alsnog werden opgelost. Het onderzoek hebben we onder meer aandacht besteed aan de relatie tussen dader en slachtoffer en die het verstrijken van gelijkspeelt in het oplossen van cold cases. Hoeveel waren er gevirtualiseerd? Hoeveel levens delicten waren waarin een initieel politieonderzoek niet tot een oplossing is gekomen? Dat leverde 51 zaken op. Van die 51 zaken hebben wij in totaal 48 dossiers kunnen analyseren, dus de cijfers van opgeloste cold cases heeft de politie wel.

[00:16:20]

In twintig jaar zijn eenenvijftig cold cases opgelost. Grofweg tweeënhalf per jaar. In het onderzoek zijn alleen de moord en doodslag onderzocht. Dit zijn de lastigste cold cases, omdat een overledene geen informatie meer kan geven.

[00:16:34]

Een van de belangrijkste conclusies is dat cold cases echt af lijken te wijken om de gemiddelde moordzaak. Uit onderzoek onder deskundigen blijkt dat in het overgrote merendeel van de gemiddelde moordzaken zogenaamde slachtoffers strategie wordt toegepast. En dat is een strategie die niet uit de lucht gegrepen, want in de gemiddelde moord of doodslag zaak kennen. 81 procent van de daders en de slachtoffers. En dat houdt ook in dat als de politie echt met de stof kwam door de omgeving van het slachtoffer gaat, dat de dader uiteindelijk zelf in het vizier krijgt.

[00:17:07]

Als je maar genoeg over het slachtoffer te weten komt, bedoel je.

[00:17:11]

Als we nou kijken naar opgeloste cold cases, dan blijkt dat in die zaken minder dan de helft van de daders en de slachtoffers elkaar kent. Het lijkt er dus ook op dat slachtoffers in die zaken veel vaker simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren en er in hun dader dan ook per toeval tegen het lijf zijn gelopen.

[00:17:30]

Dus bij cold cases kennen dader en slachtoffer elkaar vaak niet. En dan heeft het geen zin dat het coldcaseteam onderzoek doet naar het leven en omgeving van het slachtoffer.

[00:17:39]

Nee, als wij elkaar echt niet kennen, dan kun je inderdaad nog jouw zo goed op zoek gaan in het leven van een slachtoffer. Maar dan ga je die dader niet vinden. En wat moet je dan doen voor zaken waarin je dus echt eigenlijk niet weet in welke hoek van dader moet zoeken? Dan zul je toch middelen moeten gaan inzetten waarmee je een zo breed mogelijk publiek kunt bereiken, bijvoorbeeld Opsporing Verzocht, Cold Case, Calender.

[00:18:03]

Dat soort dingen moet dan aan denken.

[00:18:06]

Van een paar voorbeelden INRA, de opstellers van het cold case rapport, zeggen ook dat naarmate de tijd verstrijkt, daders loslippige worden en een moord opbiecht aan iemand. Die ontdekking heeft onder andere geleid tot de cold case kalender. Een kalender die vooral in gevangenissen verspreid wordt om getuigen te bereiken. Met elke maand een andere onopgeloste moord op de voorpagina. En dan is er nog een conclusie die ik interessant vind.

[00:18:32]

In de literatuur wordt gesproken over een theorie waarin wordt gesteld dat in 95 procent van de moordzaken de naam van de dader al in de eerste dertig dagen van het opsporingsonderzoek in het dossier beland nadat hij berijders onderzocht. In het geval van cold cases werd ons gefocust op het onderzoeksdossier dat is gevormd tijdens het initiële onderzoek naar de moord of de doodslag en daaruit bleek dat het in 95 procent van de gevallen was waar dat ook in dat geval was. In minder dan 50 procent van de gevallen was dat de naam van de dader.

[00:19:06]

Al tijdens het initiële onderzoek in het dossier belandde het politiedossier.

[00:19:10]

Het licht moet dus niet altijd de leidraad zijn van het coldcaseteam. Het is een belangrijk inzicht voor de rechercheurs. Als het goed is, weten alle coldcaseteam nu. Want recherche kundige aan geen en haar collega hebben presentaties en rechercheurs gegeven. Eigenlijk wordt Julian concludeert dat de slachtoffers strategie die de recherche vaak toepast bij cold cases, niet altijd de goede strategie is, zal niet altijd de goede strategie blijken inderdaad.

[00:19:40]

Maar hoe schat je in of een dader en slachtoffer elkaar kennen? Dat weet je niet van tevoren. En daarom kan ik me voorstellen dat die strategie gewoon heel erg vaak toegepast zal blijven. Dan kan ik me wel voorstellen dat er steeds vaker gebruik zal worden gemaakt van aanvullende opsporings communicatie om toch een breder publiek te bereiken.

[00:20:00]

Aanvullende opsporings communicatie is bijvoorbeeld het inschakelen van de media. En dan denk ik u aan de zaak van Patrick. In die zaak lijkt het erop dat dader en slachtoffer elkaar eerst wel kenden. In zo'n geval kun je onderzoeken of de dader is gaan praten na verloop van tijd, zegt Evelien Aging Bruch. En dan de vraag waar ik ook benieuwd naar ben. Kan je zeggen in welke regio zijn er cold cases opgelost en in welke regio zijn er weinig opgelost?

[00:20:31]

Hebben wij in ons onderzoek niet de focus op gelegd? Die cijfers heb ik dus ook niet paraat. Ik kan in een later stadium de uitspraken over doen, maar daar zal ik nog even nader onderzoek moeten plegen.

[00:20:44]

Ik mag haar later terugbellen. Ondertussen gaat mijn collega Jakob Castermans aan de slag. Hij probeert alle opgeloste cold cases te achterhalen.

[00:20:54]

Hij doorzoekt de kranten en de rechtbank uitspraken tussen 1995 en 2018. Er bestaat geen duidelijke definitie van een opgeloste cold case, maar wij gaan uit van de volgende. Een opgeloste cold case is een cold case van minimaal drie jaar oud, waarbij uiteindelijk een verdachte onherroepelijk veroordeeld is. En het gaat om delicten waar minimaal twaalf jaar gevangenisstraf op staat.

[00:21:18]

We beseffen dat we nooit zeker zullen weten of we alle cold cases te pakken hebben, maar we krijgen zo wel een goede indicatie.

[00:21:25]

We komen op achtenveertig opgeloste cold case sinds 1995.

[00:21:30]

De laatste jaren timmert vooral het coldcaseteam van Rotterdam aan de weg. Sinds 2010 zijn in de regio Rotterdam elf cold cases opgelost.

[00:21:40]

In Limburg zijn in deze periode twee cold cases opgelost. Terug naar Josi met Sanne Bauer van de VPRO radio. Ik ben op zoek naar RBK. Dat is uw dochter.

[00:22:04]

Ook nieuw werk.

[00:22:07]

Ik heb Erika Spader te pakken gekregen. Erika is degene die veel sterkte toegewenst na José overlijden. Ze moet een goede vriendin van José zijn geweest.

[00:22:17]

Mijn gedachten ja, ik heb mijn eerste Menorca genomen. Hij was je je hele andere Erika.

[00:22:44]

Vader heeft alles van dichtbij meegemaakt, zegt hij. Hij begint meteen over de Turkse ex-man José, de eerder opgepakte verdachten. Zolang José in de pas liep, was het goed.

[00:22:55]

Zegt die hele dikke buik opgezogen. Nou ja, ik vraag hem of hij weet waaraan José overleden is.

[00:23:13]

Zijn vader overleed alleen maar bang. Twee wapenkamer.

[00:23:33]

Hij geeft me het nummer van zijn dochter Erika. Ik heb wekenlang geen geluk.

[00:23:54]

Ik heb me na afspraak met op de fiets legitimatie moest ik meenemen, na de vorige aflevering ontvang ik een mailtje van Arnout de Vries, onderzoeker bij Tirano op het gebied van internetcriminaliteit.

[00:24:18]

Ik loop met hem door de gangen van het zwaarbeveiligde Taíno gebouw in Soesterberg.

[00:24:24]

Ik heb hier ruimte in een klein raakte ook wat jou om mij te gaan mailen. Ik zag dit initiatief gezien door de VPRO. Een concept zoals Serial, wat in Amerika heel succesvol succesvolle podcast is rondom een moordzaak. En ik was er heel enthousiast over, want ik zoek naar allerlei manieren om haar kennis te verbeteren als het gaat over opsporing, maar ook om uiteindelijk zaken op te lossen op nieuwe manieren en daar aandacht voor te vragen.

[00:24:53]

De Vries onderzoekt Burge opsporings groepen journalisten, wetenschappers of oud rechercheurs die een onopgeloste politiezaken duiken.

[00:25:01]

Ik ben zelf al een hele tijd bezig, ook samen met mensen van de politie overigens om meer mensen te betrekken in de opsporing, met name van buiten de politie. En zo'n podcast doet dat in zichzelf al. Je bereikt een enorm publiek en omdat het op het internet gebeurt, kan het heel interactief zijn. Dus ik was met name ook benieuwd. Gaat dit ook een interactief format worden waar anderen in mee kunnen doen? Of gaat dat eigenlijk misschien wel er gewoon omheen sowieso gebeuren?

[00:25:25]

Dat kan alleen al helpen om deze zaak verder te helpen. En dan wordt het interessant om te kijken wat de politie daarmee doet en hoe ze daarop inspelen, maar ook vanuit jouw eigen rol. Hoe kan jij als onderzoeksjournalist wellicht door Wisdom of the Crowd, zoals dat heet? De wijsheid van al die mensen die willen meedenken kanaliseren om tot een zo efficiënt of effectief mogelijke manier bij te dragen.

[00:25:47]

De Vries hoopt dat de politie Limburg uiteindelijk meewerkt aan mijn podcast. Maar ik vertel hem dat de politie mij niet eens te woord wil staan. Ze zeggen dat ze bang zijn dat de koningen weglopen als ze de zaak openen.

[00:25:58]

Wat doe je nu al door bijvoorbeeld die huisbaas te spreken? Of inderdaad gesprekken te voeren met mensen waar de dader misschien wel tussen zit? Je hebt het ook natuurlijk weer opgerakeld. Ja, dan zijn zij, zeker als je ze dragen bij aan het voorbereiden. Terwijl de politie natuurlijk liever in de luwte dit soort onderzoeken doet.

[00:26:18]

Ik heb daar natuurlijk wel over nagedacht. Ik wil de politie absoluut niet voor de voeten lopen, maar ze doen al jaren niets in de zaak van Patrick. T Is echt in de wegloper doe ik niet, denk ik.

[00:26:29]

Ze kunnen jou niet verbieden om dit te doen. Iedereen mag aan opsporing doen. Familie zelf. Jij willekeurig anderen dat ook een internet speuren. Deze groep kunnen zijn. Ik zou toch in jou ook vertrouwen hebben? Denken we nou, daar kunnen we prima bepaalde afspraken mee maken om dingen in goede banen te leiden. Ik dacht bij de start van deze serie dat ik de politie zou controleren die niet zelf voor politie zou spelen, maar De Vries wijst me erop dat ik niet langs de zijlijn sta.

[00:27:01]

Ik sta in het onderzoek omdat ik misschien wel nieuwe informatie boven water ken. Een soort van detective. Daar is niets mis mee, zegt hij. Maar ik moet me er wel bewust van zijn. Ik zou de expertise van de luisteraar meer kunnen gebruiken.

[00:27:16]

Het begint al bij Laat ik even vergelijk maken met Peter R. De Vries. Zijn mailbox staat altijd open, die van jou ook al denk ik. Ik weet niet of je de luisteraars al gevraagd hebt om in scenario's mee te denken.

[00:27:27]

Heb ik niet. Nou, dat is dus een overweging of wie dat doet, want het heeft wel wat consequenties. Maar tot nu toe zit de podcast inderdaad nog in de tunnelvisie. Het moet hier echt geweest zijn. Gaandeweg jouw podcast als er allerlei andere aspecten van de zaak naar voren komen. Reken maar dat allerlei mensen in hun hoofd allerlei scenario's hebben. En de vraag is dan waar kunnen mensen terecht om die scenario's? Ik denk zelfs dat dat al wel het geval is.

[00:27:54]

Dat aantal mensen nu om misschien voor zichzelf een dossier gaan maken zijn in deze zaak denk je dan misschien ook niet bij jou gemeld hebben, maar wel denken goh, ik wacht eens even wat nog meer.

[00:28:05]

En dan ga ik echt innoveren om tips.

[00:28:08]

Vragen aan luisteraars is één ding, maar om naar scenario's te vragen hoe iets gegaan kan zijn, is iets anders.

[00:28:14]

Stel nou dat jij inderdaad door deze portokosten jij gaat op je eigen manier. Ben je toch op de oude manier betrokken in deze zaak? Je spreekt allerlei experts. Misschien verbind jij concreet in deze zaak of anders breder voor de opsporing allerlei dingen aan elkaar die inderdaad tot nieuwe inzichten leiden. Dat is super waardevol, maar legt de lat hoog.

[00:28:38]

Nou ja, nou zeg ik doe het alsjeblieft niet alleen zelf. Denk na over hoe je in de komende jaren jouw komende werkwijze en andere betrekt. Jeuken je handen als je natuurlijk uit de Frisii, deze serie over de moord op Patrick als een goed hulpmiddel om de zaak op te lossen? Mijn hoofd duizelt. Als ik in de auto terug zit, wil ik wel een verlengstuk zijn van de politie. En wat kan ik met allerlei scenario's, die mensen misschien gemeden?

[00:29:11]

De Vries stuurt me de volgende dag officiele getuigen formulieren die kan gebruiken als ik meer betrokkenen interviewen. Mocht de politie ooit bij mij aankloppen. Hallo, ik probeer je al een tijdje te bereiken.

[00:29:25]

Ik weet helemaal niet of het nu schrikt om je nu te bellen of dat je onderweg bent op je werk.

[00:29:31]

Eindelijk krijg ik Erika te pakken. De beste vriendin van José.

[00:29:38]

Ja, exact.

[00:29:46]

Erika is bang. Ze wil nergens bij betrokken raken.

[00:30:02]

Ze wil niets zeggen over de Turkse man die lange tijd als mogelijke moordenaar van Patrick werd gezien. Ze weet niet wat ze daarvan moet denken. Ze wil hen en de zoon die hij samen met José had ook niet belasten. Erika wil wel over haar beste vriendin José vertellen. En zo kom ik te weten wat er precies met haar is gebeurd. Jellema schat bijna maar dat je weet dat en hoe wist je dat ze alcoholproblemen had opnemen?

[00:30:48]

José is meerdere keren opgenomen in een afkickkliniek, maar zodra ze weer uitkwam bestelde ze een Piet.

[00:30:54]

Zijn twee flessen wijn allemaal? Helemaal niet. Drie jonge, nooit eerder normale.

[00:31:17]

Na Patricks dood nam Erika José zoontje vaak onder haar hoede. Als José weer eens vergeten was op te halen van school. Dan kon de Turkse ex-man José zijn zoontje bij haar ophalen.

[00:31:29]

José had na Patrick dood een nieuwe vriend die de kleine en nam. Hij heette het allemaal niet, maar dat was dus geen moord.

[00:32:00]

Een tragisch overlijden van Erika heeft José Patrick van dichtbij meegemaakt.

[00:32:14]

Weet kom je nog wanneer alle uitgehongerde was en had ze toen al een alcoholprobleem.

[00:32:27]

Toen Patrick verliefd. Hoe komt het dat een mooi meisje dat modeshows liep en heel geliefd was, aan de drank is geraakt? Maar de jonge doelman van. Nadat de jonge Helena, nadat iedereen met auto kort na de zelfmoord van haar moeder overlijden ook Josias, vader en oma!

[00:33:07]

Eigenlijk bijna allemaal echt hartsvriendinnen waren, kwamen Ikea eigenlijk alle ballen. Campana kan men allemaal leren.

[00:33:37]

José leerde haar Turkse vriend kennen in het uitgaansleven.

[00:33:40]

Was zakenman, moest veel pad voor zijn werk en was heel lief voor haar man. Maar hoe dan ook, daarna begon hij wat meer op de bank.

[00:34:09]

En dan kom je dan helemaal bij José en haar Turkse vriend, waar hij nog wel samen. Maar hij bleef steeds vaker in Duitsland overnachten, waar hij zijn zaak had.

[00:34:22]

Al bij al was José ook helemaal gek op Patrick.

[00:34:34]

Of was het meer de eenzaamheid?

[00:34:43]

Ik vraag Edeka waarom José niet gewoon wegging bij haar Turkse vriend. Als ze zo ongelukkig met hem was. José had geen inkomen of eigen huis om naar toe te gaan in het kleding winkeltje dat haar Turkse vriend voor haar had gekocht, had ze moeten opgeven omdat ze stond te drinken in de winkel. Hij onderhield haar, vertelt Erika. Die wilde haar niet laten gaan. Twee maanden voor de moord op Petrie doet José een zelfmoordpoging en wordt ze tijdelijk opgenomen op een psychiatrische afdeling.

[00:35:14]

Betty en José Sterksel Vriend zien elkaar dan even in, ook daarna nog een paar keer. Wat daar gezegd is, weet alleen José.

[00:35:25]

En dan is het eerste kerstdag 2002 hier en hoe weet je dit dus?

[00:35:54]

De Turkse vriend van José wist bij hem thuis in Landgraaf José aan met Patrick. Hij vraagt Patrick mee naar buiten te gaan. Ze gaan in de auto van Patrick zitten. Rond twee uur s nachts rijden ze weg, alle twee hun eigen auto. José krijgt even later een sms verstuurd vanaf Patricks mobieltje. Ze moet hem niet bellen, komt haar Turkse vriendjes even met hem mee. José Turkse vriend verklaart later tegenover de politie dat hij die nacht niet bij Patrick thuis is geweest, maar doorgereden is naar zijn huis in Duitsland.

[00:36:30]

De volgende ochtend vinden José en buurman Elmer Petric. Hij ligt op de grond in zijn appartement doodgeschoten, maar nooit meer.

[00:36:56]

Wie vermoordde Patrick? Ik denk dat er drie opties zijn of de Turkse ex van José is de moordenaar. Maar de politie heeft fouten gemaakt waardoor ze geen bewijs tegen hem hebben. Of de Turkse ex was de opdrachtgever en heeft iemand anders de moord laten plegen. De politie kan daarom geen sporen van hem vinden of de Turkse ex is er helemaal niet bij betrokken en de moordenaar moet een hele andere hoek worden gezocht. Erika herinnert zich een uitspraak van José, die ze opvallend vond.

[00:37:29]

José wel zei dat Patrick ook ruzie had met anderen.

[00:37:32]

Weet jij met wie je wilt reageren?

[00:37:51]

Meedenken? Hoe weet u wat er de nacht van eerste op tweede kerstdag 2002 gebeurd kan zijn met Patrick? Ga dan naar de Facebookpagina van Argus. Wilt u iets kwijt dat vertrouwelijk moet blijven? Mail dan naar Patrick. Twee Pero punten aan onze surfer is goed beveiligd. Volgende keer in de moord op Patrick, dat wordt er echt gewoon heel veel mensen binnen geweest zijn op de plaats van delict waar hij gevonden is voordat de zaak afgezet zijn, voordat de recherche een sporenonderzoek is gaan doen.

[00:38:21]

Zijn er gewoon mensen binnen geweest die daar gewoon helemaal niet binnen horen?

[00:38:27]

Dit was deel drie van de moord op Patrick. Wil je weten wanneer de volgende aflevering komt? Hou dan de website Pero op windtunnels, fles Patrick in de gaten. Aan deze aflevering werkte mee Jacob Castermans, Tijl Heuckelom, Meike van Roosmalen, Erik Arens, Huub Jaspers en Alfred Coster en Ik Dank Human en de VPRO dat jullie mij deze serie laten maken.