Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Maar waar is is, is die hele bijeenkomst het hele project niet ook een beetje een illusie? Dat vraag ik me wel af. Illusie? Maar wat is het nou als we ons allemaal inhouden voor elkaar?

[00:00:10]

Het is maar 2020. Ik ben bij Pekkie thuis bij zijn leeftijdsgenoten, groeiden allebei op in Rotterdam en dan gaan we naar huis.

[00:00:18]

En dan gaan we weer met onze eigen groep praten. En dan blijkt het allemaal veel erger te zijn en we delen een geschiedenis.

[00:00:24]

Dan blijkt mijn familie veel conservatiever en racistisch. En jouw familie veel bozer.

[00:00:30]

En dan kom je niet echt tot de waarheid. Nee, ik denk dat er verschillende manieren zijn om te laten zien welke visie je uitdraagt. En de inzet van de podcast is toenadering. En ik denk dat de tijd rijp is na acht generaties. Ook even terugspoelen. Hoe zijn we hier beland? Het is 1 juli. Kitty Scotti, de viering van de afschaffing van de Nederlandse slavernij in alle jaren dat ik nu in Amsterdam woon, heb ik de bonte optocht vaak voorbij zien komen, maar iets weerhield me ervan om te volgen naar het Oosterpark.

[00:01:23]

Nu loop ik er rond. Voor het eerst een beetje onwennig, want ik ben één van de weinige witte mensen. Ik doe dus maar wat ik vaker doe als ik me ergens niet op een plek voel. Verscholen achter mijn microfoon.

[00:01:35]

Als gast kom je de slaven tegen. Mijn betovergrootmoeder was een slavin met de slavenhouders en slaven heeft toen uit naam. Casters heeft die gast gemaakt.

[00:01:50]

Meneer Gast is een imposante verschijning. Hij draagt grote Surinaamse sieraden, goud, geborduurd hoofddeksel en heeft een geel rode doek om één schouder geknoopt. Opeens hoor ik mezelf iets zeggen wat ik nooit eerder uitgesproken heb.

[00:02:03]

Ik heb zelf het idee dat ik van slavenhouders. O ja, ik zou best de slaven, eigenaars en wijn in mijn voorvaderen kunnen hebben.

[00:02:15]

Mijn voorvaderen waren slavenhouders, dus geweest.

[00:02:19]

Maar ik ben er een beetje bang van.

[00:02:27]

Ja. Waar ben ik bang voor? Een ongemakkelijk vermoeden dat mijn voorouders slaven. Die vraag is mij op die manier nog nooit gesteld. Een illustere familie.

[00:02:40]

Ik denk dat wij onze adellijke titel hebben we te danken aan het roofridders.

[00:02:46]

Ik ben ergens aan begonnen en nu kan ik niet meer terug. Ik ga toch niet mailen van hallo, ik ben de nazaat van iemand die aandelen had in jouw familie. Mijn naam is Maartje Duin en dit is aflevering één van de plantage van onze voorouders.

[00:03:02]

Privileges.

[00:03:04]

Er is niks meer aan te doen. Al die mensen zijn dood. Waarom moet dat opgerakeld worden? Waarom eigenlijk?

[00:03:15]

Nou, dat is het. Euh. De ouwe muziektent was vroeger.

[00:03:20]

Hier was een muziektent met een rieten dak en in een tijd van groot Papageno.

[00:03:26]

Maar ja, het was een theekoepel. Dat kan ook pijn doen. En dan was hier een soort vlonder. En dan gingen ze met een bootje, ging ze op de vijver varen.

[00:03:37]

Het is zomer en ik ben met mijn moeder op de hoogte.

[00:03:40]

Het familielandgoed aan de rand van Middelburg is weer zo'n vlinder struik die je net liet zien. Weet je wel van een vlinder?

[00:03:48]

Mijn moeder is barones van Lynden, die krek. Ze komt uit een oud adellijk geslacht met een stamvader die al werd vermeld in 13 7 en hier gingen we vroeger ook. Mijn voorouders zijn dus ridders, graven en baronnen. Ze trouwden allemaal met elkaar en behielden zo hun macht in stand.

[00:04:05]

Die hebben wij volgens mij ook wel eens gekakel aan de slotgracht.

[00:04:09]

Ter Hooge is ruim 7 eeuw oud en heeft twee ranke torens en dat is het raam dat het uitkwam. Een kelder die ik heel griezelig vond. Altijd, want wat was daar ook weer? Ik ben er nooit geweest, is een paar keer een rijke oom, liet het landgoed na. Mijn overgrootvader gewoon papa noemen we hem, mijn opa als grootvader.

[00:04:28]

Maar dan moet je me nog heel even. Kun je nog even kort vertellen hoe dat ook weer ging, want grote vraag kreeg dus het kasteel in de jaren 30. Toen hebben ze daar tien jaar gewoond. Hun grootvader groeide er op met zijn broers en zussen. En toen brak de oorlog uit als eerst. Toen gingen ze hier weg. Maar toen Evert. Jaren leeggestaan? Ja, want waarom gingen ze dan niet terug? Omdat ze dat niet meer konden betalen?

[00:04:57]

Altijd helemaal uitgewoond was door de Duitsers en naar het bos moet je je voorstellen dat het zo kaal was als ik weet niet hoe. En de tijden waren natuurlijk ook veranderd. Want dat personeel ja, dat veranderde natuurlijk ook in de vijftiger jaren dat dat niet meer zo normaal was als daar voor de oorlog. Die namen geen genoegen nemen kost nu eenmaal.

[00:05:20]

Nou nee, nee. Deel 2 duurder.

[00:05:24]

Maar was papa dan niet zo rijk? Nee, dat denk ik niet. Maar hij had wel een landgoed. Ja, maar dat gebeurt heel vaak en bij adellijke mensen dat iedereen denkt dat ze sterven zo rijk zijn, maar dat dat wel meevalt. Ja, zijn we een huis en de haven zou ik maar zeggen. Zo zielig wel stuk.

[00:05:43]

Allemaal niet hoor. Mijn moeder weet niet precies hoe rijk mijn overgrootouders waren, want die families als de onze wordt over geld niet gepraat. Oh ja, hier klommen wij vroeger altijd in dat kinderen. En dan moet je uitkijken tot over heel Middelburg. Hoe dan ook, ter hoogte is een plek van privileges. Geloven en hier vakantie vieren was één van de privileges van mijn jeugd, net als pianolessen, smokkelroutes en een set van Zilveren Messner, een geschenk aan een voorvader van koning Willem 3.

[00:06:12]

Want hoelang bestaat die Bannon 100 jaar lang en misschien later ophouden met weer centraal te stellen en geschiedenis? Niet alleen Winterreise voordat ik tot slaaf gemaakt was in eigen land. Racisme slapper je, ook je eigen geprivilegieerde positie stappen in de hiërarchie. Voor mij heeft deze erfenis ook iets belazert. Het is een onbestemd gevoel dat door het maatschappelijk debat steeds sterker wordt. Wat vind je daarvan als ik hier een onderzoek naar gaat doen?

[00:07:08]

Nee, ik bedoel je naar de historie van de Van Leenaers of naar het slavernijverleden zeg maar de G.

[00:07:15]

Onze familiegeschiedenis vanuit het perspectief van slavernijverleden. Daar heb ik een beetje moeite mee. Het is niet prettig het slavernijverleden wil in de IS misschien wat actievoeren dan de ander, maar dat dat een misse zaak was, dat is duidelijk. Uhm, maar ik vind dat wel lastig ondertanden op onze familie te betrekken. Maar ben je bang dat het voor mij een persoonlijk drama gaat of voor jou? Nou ja, dat de familie de daar overheen gaat van horen zeggen. Is die Mayte helemaal gek geworden?

[00:07:54]

Euh, ja, dat zou ik niet leuk vinden. De Szabó zitten hier en daar gaat het niet om. Maar je raakt wel iets wat. Euh ja. Ik vind het wel in zoverre lastig. Er is niks meer aan te doen. Aan dat hele slavernijverleden ook niet. Dat is gebeurd. Al die mensen zijn dood hoor.

[00:08:19]

Waarom moet dat opgerakeld worden? Waarom eigenlijk? Omdat het nog niet opgerakeld is om. Maar we hebben nog een glaasje wijn nemen, want ik zal je even vertellen hoe ik het zowieso, want we hebben geen zoute genomen, maar hebben geen wijn genomen. Niks van.

[00:08:47]

Een paar weken eerder Kitty Scotti.

[00:08:50]

Het is snikheet in het park, was vast ook voor de vrouwen in hun felgekleurde jurken. Met hoeveel lagen over elkaar zouden de mensen in de tijd van de slavernij die ook hebben gedragen? En wat betekenen die kleurige hoofddoeken allemaal geknoopt volgens een ander patroon? Nu lopen statige vrouwen naar het slavernij monument. Het wordt muisstil. Nirari Warm Pori.

[00:09:28]

Gewoon zo ver weg en onbekend als het Nederlands slavernijverleden voor mij is, zo dichtbij en vanzelfsprekend lijkt het voor de mensen hier, waardoor de naam gastbijdrages.

[00:09:42]

Ook voor meneer Gast. Hij vertelt dat hier elk jaar kost. Zijn achternaam komt van een plantage, ontdekte plantage Caledonia.

[00:09:51]

Ik ben bezig het helemaal uit te zoeken. We weten waar ik vandaan kom.

[00:09:55]

Marcoen, mijn voorvader van gezond eten zijn er veel mensen tot slaaf gemaakt die dat niet doen.

[00:10:02]

Jawel, er zijn heel veel mensen geïnteresseerd omdat ik een Surinaamse ging nog vier jaar mee bezig zijn en toen ik bij de vereniging barren maar een paar mensen die lid waren. Maar nu is de lijst veel groter geworden, waardoor de mensen steeds traceerde raken. Om te weten wat een voorvader van doen die dan de registers in Den Haag, in Den Haag.

[00:10:24]

Als ik daar naartoe ga, dan kom ik u tegen. Daar is een heleboel van mijn stamboom bekend tot de dertiende eeuw.

[00:10:33]

Allemaal hartstikke mooi je al genoeg.

[00:10:39]

Misschien heeft meneer Gast gelijk en er zit heel makkelijk op te zoeken. Ik fiets naar huis, ook mijn laptop en ik ben geen.

[00:10:48]

Van Linden Suriname 178.000 resultaten. Mij gold, want in de oorlog in Suriname werd freule Van Lynden genoemd als mede door de Sociëteit van Suriname in handen van de heren Van Lynden van Lynden slavernij.

[00:11:13]

Van Lynden had zitting in de Tweede Kamer in 1857. Die stemde voor de afschaffing van de slavernij. Nou Van Lynden plantage inventaris van de plantage. Guus Blust aan de rivier Kotka bevat lijst van honderd aanwezige slaven. Zie je wel. In 1821 werd de plantage gedeeld beheerd door de erven Van Lynden. Het gaat over plantage, laesie, jaloezie, 412 slaven en 17 5 Yeezus.

[00:11:48]

Het duizelt me van de kolonialen van Lincolns. Maar goed, koken kan iedereen. Hoe kom ik er nou achter wie precies mijn voorouders zijn? Den Haag opnieuw gast gezegd, daar zou ik meer kunnen vinden. Maar te weinig.

[00:12:04]

Dit is het Nationaal Archief van het Nationaal Archief waarop Van is genealoog bij het Centrum voor Familiegeschiedenis en heeft aangeboden mij te helpen. Al was het alleen maar omdat mijn vraag hem interesseert.

[00:12:17]

Hadden mijn voorouders slaven? Die vraag is mij op die manier nog nooit gesteld.

[00:12:22]

Hij zocht mijn stamboom uit tot 800. In een waaiervormige figuur staan al mijn voorouders van vaders en moeders kant, ook voorouders die die gegevens vergeleken met een database op gaat na puntje 0, keken gewoon op van links te zoeken. Het is allemaal in een paar muisklikken gebeurd. Daar vind je Antonia Elisabeth. Van der Heim, de vrouw van 1 van een Verlinden. Zij was de eigenaarvan in 2 zeventigste aandeel in de Plantage Tauri TouchFLO in Suriname. Ook zij was dus aandeelhouder.

[00:12:55]

Zij was niet zoals ze was voor N72 deel eigenaar. Slava, eigenaar in dit kantoor met zijn systeem plafonneren en automaten koffie miste woord de lading die je tijdens Kitty Scotti had. Het is een droge papieren werkelijkheid die op groot scherm verschijnt. En zo is dit register indertijd ook opgesteld als de administratie van de Rekenkamer.

[00:13:19]

Bij het vrijmaken van de slaven kregen de slaven eigenaren een uitkering van de staat per slaaf 300 gulden per vrijgemaakte.

[00:13:26]

Daar hadden de eigenaren recht op eigendom. Omgerekend naar nu ruim drieduizend euro.

[00:13:31]

De ware achtentachtig slaven op die plantage en zij had dus ook 1 2. Een deel van die slaven in eigendom.

[00:13:40]

OK. N 72ste maal 88. Dan kreeg mijn bed betovergrootmoeder dus geld voor iets meer dan één slaaf. Dat valt nog mee. Tenminste vergeleken bij wat ik had gedubbeld. Maar net als ik opgelucht ademhalen, klik Rob door naar een rijtje namen zitten. Slaven namen dus de benen en dat is dan alleen een voornaam. Je ziet de naam die ze gekregen hebben bij de vrijlating.

[00:14:06]

De getallen worden mensen recht vormen op het scherm, een bindt en heel een bol en ruw zand.

[00:14:15]

Dit is een heel aantal, dat heet buva u v a 13 personen met die naam allemaal toe Wivo Buva buva.

[00:14:32]

Het is vreemd tot een paar uur geleden had ik nog nooit gehoord van Antonia van Linden Van der. Nu zit haar naam in mijn hoofd en die van een andere familie. Mensen die woonde en werkte op de plantage. In de 19de eeuw is al lang geleden idee dat hun nazaten misschien ook wel in Nederland wonen.

[00:14:55]

Misschien stonden ze wel naast me in het Oosterpark.

[00:14:59]

Sjouwt zijn om met hem te praten. Wat zou ik tegen ze zeggen? Wat zouden ze zeggen tegen mij? Koen Boeva. Over de familienaam Boeva. Boeva komt als familienaam op een plantage. Ze bestaan de buva. André AppleCare. Boeva. Serskamp. Boeva Vanaf Facebook kijken ze me recht in mijn gezicht. Sidney Boeva vanaf een dansvloer naast een zwembad met een kind op de arm. Een Ajaxfan, zo te zien. Melvin Boeva is een politicus in Suriname.

[00:15:41]

Peggy Boeva Dat lijkt me een vrouw van mijn leeftijd.

[00:15:47]

Welkom in de racistische, blackface, liefhebbende politiestaat Nederland. Ik weet niet of die meteen moet betalen. Ik kijk ook op klinkt in het professionele social network. Jessica Boeva geeft les aan de hogeschool Windesheim. Een gemeenschappelijke connectie. Jessica is gelinkt met Jitske, een goede vriendin.

[00:16:15]

Waar zit je?

[00:16:20]

Oké, ik ben vandaag in het Nationaal Archief geweest en daar heb ik gesproken met een genealoog.

[00:16:28]

Die plantage en de naam waar die geoloog op aansloeg was Boeva. Want volgens hem was dat Bingo UvA en volgens hem was die naam uniek voor de plantage. En dat betekent dus dat alle Bouvard die nu in Nederland rondlopen van die plantage gaan boeken.

[00:16:48]

En de eerste naam die ik tegenkwam die LinkedIn connecties had, was die van Jessica Boeva.

[00:16:59]

De wereld. Want hoe kan je hier last van gehad? Naar niet. Ik ken er niet goed ook, maar ik heb wel een tijdje les gehad.

[00:17:19]

En wat is dat voor iemand nou? Heel leuk iemand. Het was in ieder geval een heel leuke tasjes. Ook je wil haar gaan opzoeken. Ja misschien.

[00:17:33]

In de.

[00:17:41]

Geen idee hoe ik om te zeggen dat mijn voorouders aandeelhouder waren van de plantage waar jouw voorouders slaven waren.

[00:17:50]

Nee, dat? Nee, niet zo. Maar hoe dan wel? Beste Jessica, ooit gaf je de lindy hop les aan mijn goede vriendin Tjitske. Beste Jessica. Misschien weten dat Jessica? Podcasts maker Pink tot vertrouwen.

[00:18:21]

Beste Jessica, ik ben radio en podcast maker, voornamelijk op dit moment ben ik bezig met een project over het slavernijverleden. Ik wil je daar graag iets over vragen. Mag ik de. Kijk maar Roodborstje live en hoe zit dat dan wel mee? Hetzelfde? Ja zeker. Rosella schijnt trouwens rot vogeltjes te zijn.

[00:18:57]

Ze heel wreed tegenover soortgenoten. Ah ja, zo schattig vinden. Ja, zit altijd doen mee aan de rand van het bos van Ter Hoger ligt de tuinman huisje terzijde. Vroeger woonde de tuinman hier met zijn acht kinderen. Nu brengt mijn moeder er een weekends door en op den duur zullen mijn broer en ik het erf.

[00:19:26]

Maar ik heb dit onderwerp. Waar ben ik vrij gefrustreerd omdat ik niet weet hoe ik ermee om moet gaan. Ik ben nu bijna zeventig en ik worstel er nog steeds mee met de slavernij. Of.

[00:19:42]

Hoe dan? Nou ja, ik je aan de ene kant ben.

[00:19:49]

Ik wil ik het niet wegstoppen omdat ik trots kan niet eens zeggen want ik heb het niet zelf gepresteerd.

[00:19:57]

Maar ik heb een geschiedenis achter van euh. Vele AUHA. Waar die de waar de tradities werden doorgegeven en hem een bevoorrechte traditie en aan de andere kant wil ik gewoon. Doem en zijn en wordt ook vaak geconfronteerd met mensen die daar dan een beetje tegen opkijken. En dat vind ik de hoogste onaangenaam en vervelend.

[00:20:29]

Hoe merk je dat dan bijvoorbeeld?

[00:20:31]

Maar ja, ik was laatst. Toen zei iemand Goh, ben jij Baroness? Moet ik Koninklijke Hoogheid tegen je zeggen? Vertel me dat alles over mij. Dan schiet ik in een soort kramp en ga ik met jou luchttoevoer van ja, ik heb elke dag een kroontje op, zet ik af s nachts en dan ga ik dus helemaal in de zogenaamde humoristische stijl. Ga ik mezelf een beetje excuseren dat ik daar ja. Terwijl dat natuurlijk onzin is. Eigenlijk.

[00:21:07]

De microfoon heeft ook als effect dat ik mijn moeder nu eens rustig laat uitpraten. Anders waren we elkaar al lang in de haren gevlogen. Juist over dit onderwerp kijk. Aan de ene kant leerde ik thuis op een heel subtiele manier dat we anders waren dan anderen.

[00:21:22]

Beter eerlijk gezegd. Maar dat mag je nooit hardop zeggen. Dat deed je niet. En tegelijk mocht ik er ook niet te veel kritische vragen over stellen. Maar wat die adel dan precies betekende en waar het goed voor was?

[00:21:35]

Jij je confronteert confronterende mee. En dat doe je al heel lang. Maar daar heb ik dus mijn worsteling over mee. Ja, jij hebt je daar ook wel tegen afgezet. Heb ik het idee mij altijd wel duidelijk gemaakt van goh, je mag je. Je mag je bevoorrecht voelen. Je moet je ja, je een beetje verantwoorden. Nee, gewoon man. Ja, dat is al in jouw kringen. Is dat zo? Maar dat is echt niet overal zo?

[00:22:06]

Nee, dat weet ik ook wel. Wat is jouw moeite die ik ermee? Dat doe ik wel een beetje Russisch en dat snap ik. Maar dat is dus precies mijn tere plek een beetje en dat vind ik een beetje onvolwassen. Dat vind je onvolwassen.

[00:22:23]

Ja, ik vind dat ik daar wel een vorm voor de langsom anders moet vinden. Maar ja, ik ik, ik heb het natuurlijk ook over mijn afkomst en zeker daar. Jij worstelt er ook een beetje mee.

[00:22:36]

Toch is de koeskoes. Quinoa is Quercus. Cletus Kinoo is koeskoes discussies. Da's niet zo heerlijk. Zo, daar kom ik goed weg, want dit is wel een gevoelig puntje. Ook ik ben niet echt volwassen als het om mijn afkomst gaat. Mijn vader was niet van adel. Daarom heb ik ook geen zegelring of titel en ik groeide niet op op een landgoed, maar in een twee onder een kapwoningen Rotterdam, Overschie. Toch heb ik wel een klap van de adellijke molen meegekregen, iets wat ik tegenover mijn vrienden in Amsterdam het liefst verheul.

[00:23:22]

Geen gebakje, maar taartjes zeggen geen toilet, maar wc of hum, geen bestek, maar voor kermes niet overgeven of kotsen spugen. Over al die dingen zwijg ik, net als over ter hoogte en over Mina groot mama's meid. Elke vrouw in Syrische klederdracht was een mina voor ons ossenisse.

[00:23:47]

Want ja, wij kennen maar één vrouw in de juiste klederdracht. En dat was Mina. Heb je weer een minnaar? Zijn we dan met de kapper en de koper? Haar Clemmen. Ze had zo'n grote wrat.

[00:23:59]

Ook toen mijn overgrootouders naar een kleiner landgoed verhuisden Gemina met hen mee in het verzorgingshuis. Ze begon nooit aan een opleiding en kreeg nooit een eigen gezin.

[00:24:07]

Dat ging best wel ver als je over slavernij gesproken. Dat je je leven eigenlijk opoffert om te dineren voor een vrouw, dan zou je nu toch niet meer jerseys halen? En hoe vond Mina het om te dienen voor Groupama?

[00:24:25]

Niemand heeft zich nooit over uitgelaten, maar ik weet van mijn moeder die er voor de belangen van minen altijd opkwam. Euh, dat dat.

[00:24:36]

Een beetje slavenarbeid was voor mij een hoger loon. Euh, ja, mijn moeder heeft ervoor gezorgd dat er een wasmachine kwam, want die stond echter lakens van alle gasten op Berkenbos. Wat ik dan heb meegemaakt stond ze zo op zo'n bord te schrobben in een primitieve washok zou ik maar zeggen. Dat heb ik allemaal nog gezien.

[00:25:01]

We zijn toen wel met z'n allen, ook op de begrafenis van Myra. Iedereen hield van haar. Rouwden Netscher om haar as, om onze grootmoeder wijs aan de. Ik zat in de keuken, zat ik al mijn confidenties op liefdesgebied ging ik lekker afwassen met Mina en dan kon je alles kwijt bij Mina. Meer dan daarbij je eigen moeder en ook meer dan bij je grootmoeder zowieso. Want praten je daar niet over en zei ze alleen maar luisterde zenders is je kind toch?

[00:25:31]

Toch? Verder zei ze niks, maar dat was genoeg. En pakte ze je zo beet en je nog twee. Wij stonden een keertje op de tennisbaan met een neef van mij. En toen gingen we zo wisselen. Hij van de ene baan naar de andere. En die neef? Die pakte mij zo beet omdat ik een goeie smash had geslagen ofzo. Je hebt echt Minar armen.

[00:25:55]

Iedereen weet gewoon ook lijfelijk hoe zij voelde. Je kind toch? Ja ja, dat was gewoon een schatje. Bout ja.

[00:26:13]

Dit is het, denk ik. Als ik terugreis vanuit Middelburg naar Amsterdam. Wat ik voel wanneer ik met mijn moeder over Miner praat, is hetzelfde als wat ik ervaarde tijdens Kitty koolteer in het Oosterpark. Ongemak over ongelijkheid. Of Gooik nu al te veel dingen op één hoop. Ik vraag het schrijver Stefan Sanders, die in zijn huis aan de drukke Amsteldijk. Ooit werkten we samen voor een radioprogramma. Hij is geadopteerd van witte Nederlandse en zwarte Zuid-Afrikaanse afkomst en schrijft veel over kolonialisme en identiteit.

[00:26:50]

De meid van mijn overgrootmoeder.

[00:26:52]

En hier begint het dus. En daar wilde ik gewoon eens even met de gedachte weer hier begint het allemaal een beetje door elkaar te lopen. Ga ik het hebben over Standish verschil of ga ik het hebben over racisme? Of ga ik het hebben over echt puur die slavernij?

[00:27:07]

Nou, ik vind dat je toch weer erg moet uitkijken. Kijk, je hebt liefst. Dat je ook in Nederland. Je hebt slavernij en je hebt contract arbeid waar alle Hindoestanen en Javanen last van hebben gehad. In Suriname bijvoorbeeld.

[00:27:24]

Wat is lijfeigenschap? Lijfeigenschap?

[00:27:27]

Is dat eigenlijk? Dat ligt dicht tegen slavernij aan, maar dat iemand jouw lijf in beheer houdt? Boeren hadden dus voor de lijfeigenen die die alles deden en die met de familie stierven of in de bergen bij de familie in dienst waren. Dat was. Dat is kun je niet meteen gelijkstellen aan slaaf. Slaaf is werkelijk dat, wat er ook gebeurt en wie ook geboren wordt meteen eigendom is van de eigenaar. En dat bedoel als het van jou of grootmoeder.

[00:27:56]

Een kind had gekregen kon jouw moeder of God moet daar niet zomaar over beschikken. En dat bij slaapstad wel zo. Voorzichtig zijn met mijn woordkeus, met mijn perspectief, met de verbanden die ik leg.

[00:28:11]

Ik vermoed dat ik het de komende tijd nog vaak zal horen. Ik zat nog even te denken wat je zei over Minna van euh, dat was eigenlijk ook een soort van slavernij. Maar dat is natuurlijk wel iets anders. Want Mina, die werd niet gedwongen.

[00:28:29]

Nee, dat is waar die was kwam uit een arm gezin en daar was het gewoon dat je dat je dan meisje werd. Meisje voor de dag, het meisje voor de nacht. Of allebei. Kost en inwoning haalt die moeder weer minder te te zorgen.

[00:28:46]

Maar ze kreeg geen lijfstraffen ofzo. Nee joh. Ben je mal? Nee, maar ik bedoel dat.

[00:28:52]

Dat is toch meer wat je hiervoor is? Dat bij slavernij?

[00:28:55]

Ja en nee. Maar ik maakte een beetje de vergelijking omdat we te horen hadden over gedienstig horige. Nou, de volgende stap is Slava. Dat slaat ook nergens op. Dat is heel erg gechargeerd, maar je kan je ook afvragen was dat wel zo uit vrije wil?

[00:29:15]

Als je 14 bent was 14 jaar toen ze begon als meisje. Zoiets denk ik ja. Hoe oud was het toen ze uit dienst ging, zeg maar 67?

[00:29:33]

Ik weet niet hoe groot maar ging verhuizen naar de Middelburgse verzorgingshuis.

[00:29:41]

En toen ging Mina nog elke dag naar Roma. Ja, omdat elke avond de scrabble en een kopje thee te maken. Elke dag.

[00:29:53]

Ja, zeg ik. Dat was een hele bijzondere relatie die zij hadden.

[00:30:01]

Een liefdevolle relatie met bleef mijn vrouw en Mina.

[00:30:19]

Wat mij interessant lijkt, is dat je hebt ook echt een privilege Megen erft via je moeder en dat gaat niet over kleur, want het gaat over stand. En dat doorkruist een hele moderne discussie of er een caller met missertje wees. Je zou moeten beginnen volgens mij met privilege.

[00:30:38]

Ik ben een geprivatiseerd kind geweest en New York 3 is ook nog white privilege, wat ook nog eens een keer extra hard aankomt omdat daar natuurlijk allemaal koloniale lijnen mogelijk zelfs slavenhandel, lijnen of Sportage lijnen zijn. Ja ok.

[00:30:54]

Maar goed, je zou het interessant vinden om meer te weten over die euh, die plantage jij en vooral ook over het feit hoe.

[00:31:01]

Hoezeer dat nou doordrong in dat Nederlands leven. Ik denk dat dat er inmiddels een beetje vervormd idee bestaat van die Nederlandse slavenhouders, dat die mensen daar zelf met de zweepte het tijd hadden lopen rond bijleren. Maar dat is natuurlijk niet zo. Die zat gewoon keurig in het Amsterdamse grachten. Huizen gingen wel eens naar Parijs en die gelden kwamen binnen. Die hadden daar verder helemaal niks mee te maken en die wilde daar volgens mij ook helemaal niks mee te maken. Behalve dan.

[00:31:26]

Dat is natuurlijk alles mee te maken hadden financieel even een beetje tegen deze munt erbij en dan gebeurt er iets onverwacht dagboeken van groot formaat.

[00:31:35]

De overgang naar kijk Groupama. Ja, dat is toch een moeder zeg oma of good mama of grootmoeder.

[00:31:43]

Good mama, papa. Het is alsof Stefaan nergens op betrapt. Er zijn weinig mensen die zeggen hé.

[00:31:50]

Heel mooi. Dat zeg ik toch niet dat mijn oma Hill zeg. Je herkent de adellijke code goed en volgens hem gaat ie verder aan taalgebruik of accent dat je zo iedereen afstapt.

[00:32:01]

Dat is wel een ongelooflijke aplomb. Hier ben ik u uw twijfels over.

[00:32:09]

Hier ben ik. En dat linkje aan mijn adellijke afkomst, aplomb en adellijk heid.

[00:32:14]

Daar zit echt iets raars. Dat is een enorm verband. Ja. Ik weet het niet hoor. Ik dacht altijd dat ik mijn kordaat heid van mijn oma had. De familie waarover mijn moeder altijd grapte. Die komen van de schele boer heb ik niet om nog iets van hun eigen karakter. Maar Stefan legt moeiteloos de link tussen mij aan deze keukentafel en een slavenhouders er in de 19e eeuw.

[00:32:40]

Je hebt nooit omhoog omhoog hoeven kijken en dat gaat op verplaatsing of verplaatsing. Dat je dus nooit in een hoger boven jouw gestelde plaats om te passeren om dit te klasseren niet. Dat klopt wel een beetje. Daar heeft hij wel een punt. Je bent de blanke die nooit heeft overleven als een zwarte, dus de zwarten moet altijd twee levens leiden. Dat van de zwarten en van de blanken. Want die moet weten hoe blanke mensen met hem omgaan en wat ze van hem verwachten.

[00:33:17]

Howard kansloos, is bij Blacks altijd aanwezig, maar een blackouts is dus helemaal niet aanwezig. Die noodzaak is er nooit geweest, hebben nooit de zwarte meester gehad.

[00:33:27]

Clasina zwart en wit bewustzijn. Meester slaven. Ik moet denken aan de familie Buva en aan een nieuw linkten in Beech dat me maar niet loslaat. Ik heb dus die Jiske Buva. Dat is dus degene van wie ik er achter ben gekomen dat ze de nazaat is van de slaven van waar mijn moeder aandelen had. Die heb ik dus benaderd en ik vroeg mag ik je bellen? En toen zei ze. Nou kun je me eerst wat meer vertellen over het project.

[00:33:58]

Legitieme vraag, maar ik ga toch niet mailen van hallo, ik ben de nazaat van iemand die aandelen had in jouw familie.

[00:34:08]

Maar ik zou wel zeggen ik ben erachter gekomen dat mijn familie in Suriname bezittingen heeft gehad, waaronder plantages, en ik ben erachter gekomen dat een deel van jouw familie op die plantage heeft gewerkt of gewoond. En ik zou heel erg geïnteresseerd zijn in jouw verhaal. Wat jij nog weet, wat je moeder of je grootmoeder nog weet. Da's toch een heel andere vraag.

[00:34:32]

OK. Ik zou nooit beginnen met het Scholtz verhaal. Je kunt niet zeggen aandelen heeft gehad in jouw ofzoiets.

[00:34:40]

Nee, nee, zo had ik het ook niet geformuleerd. Oké, maar gewoon een echte reuzenfamilie connectie. En als je visagie zit kan je altijd Schönau. Het was exuz en zo. Niemand zit te wachten op een slavenhouders. Nee, nee toch? Nee nee.

[00:34:56]

OK, ok, nou weet je het. Het gekke is dus dat het maar beste emotioneel wordt heb ik zie ik lopen echt de afgelopen dagen met haar naam in mijn hoofd.

[00:35:08]

Het is bijna al een beetje onkies dat ik het over heb, vind ik. Als je daar hebt over over de toe eigening.

[00:35:15]

En zo heb ik. Ik heb hen al een rol in mijn verhaal toebedeeld.

[00:35:20]

Dat is natuurlijk een beetje ingewikkeld. Het leven is een beetje ongelukkig. Het kan het, die mooi waar ik woont is goed ik. Die mensen hebben natuurlijk alle recht om te zeggen ik heb helemaal zin, maar je moet jij eens de kans geven om dat te zeggen. Ik vind dit dus relatief niet ver weg.

[00:35:40]

Ook. Als ik weer op de fiets het, merk ik dat ik een beetje in de war ben, van huis uit kreeg ik mee. Je moet met iedereen kunnen omgaan, ongeacht rang of stand. Wellevendheid? Dat was belangrijk. Maar ja, het is ook makkelijk als je niets te verliezen hebt. Als ik Stefaan goed begrijp heeft hij het over iets anders inlevingsvermogen als vorm van lijfsbehoud omdat je anders de zweep voelt knallen of je baan verliest. Van mijn adellijk aplomb is nog maar weinig over de renner.

[00:36:16]

Niet voor weg, zei Stefan. Ook. Onderwerp Verre connectie. Beste Jessica. Het zit zo in het Nationaal Archief kwam ik erachter dat mijn familie bezittingen in Suriname heeft gehad, waaronder de plantage topniveau. Ik zou je graag ontmoeten en vroeg me af of jij daar voor openstaat. Volgende keer in de plantage van onze voorouders. Een spannende ontmoeting. Jij moet bij. Ik ben ook een hele rare. Ik bedoel, je kan mij ook een heleboel nieuwe vragen.

[00:37:01]

Hoe zwaar was het? Wat heeft ze meegemaakt? Waar komende? Haar ouders daarvoor vandaan?

[00:37:06]

En ben ik verantwoordelijk voor wat mijn voorouders hebben gedaan door het verleden van de ongezellige voor moeder ermee? Dat kan ik ook doen. Het tot de wijzen als weiger ik ook niet. Maar misschien. Nee, het is allemaal nog veel beter.

[00:37:25]

Je hoort het in aflevering 2 stambomen en schult.

[00:37:28]

Als je je wortels niet kent, dan kan je niet in volle groei. Jezelf ontwikkelen.

[00:37:41]

De plantage van onze voorouders is een Prospector VPRO productie voor NPO Radio 1 met Eefje Blanken wordt als ongelooflijk creatief producent. De mooie muziek die je hoorde is van Rory Ronde projectleiders Laura Verduin en de Texaanse dj Wederik De Backer. Adviezen kwamen van Emma Leslie en Laura STEC en Carmen Fernant verzorgt het randprogramma. Deze podcast kwam tot stand met steun van het NPO fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Met veel dank aan Rob van 3 van het Centrum voor Familiegeschiedenis.

[00:38:11]

Wil jij ook weten welke rol je voorouders speelde in het Nederlands slavernijverleden? Kijk dan in de show Notes of op VBR op een TNL slash de plantage. Je kunt je daar ook opgeven voor lijf Guyanese en biedt tips in Pakhuis de Zwijger, die je via live stream kunt volgen. En als je wil dat meer mensen deze podcast horen, geef me dan een recensie in iTunes.

[00:38:31]

Dat maakt een beter vindbaar dankjewel.