Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:03]

Waldemar Torenstra is nu meer te weten komen over de afkomst van zijn ex. Ik ben niet de enige die op zoek is naar zijn wortels. DNA tests en genealogisch sites schieten als paddenstoelen uit de grond. Vier voorname geslachten als Potterboeken.

[00:00:20]

In het tv programma Verborgen Verleden waren maar liefst twee verre familieleden van mij te gast.

[00:00:25]

Acteur Waldemar Torenstra en presentator Ruben Nicolai was de. Het graf van de Vader des Vaderlands. Ik kan het niet ontkennen met het crescendo van de Violets, welke op mijn borst even op.

[00:00:43]

Ik ben dus net zoveel familie van een van deze meneer Btxz. Hoe goed willen mijn voorouders eigenlijk leren kennen? Kan ik trots zijn op hun heldendaden zonder mij te schamen voor wat ze hebben misdaan? Een spannende ontmoeting. Jij moet bij. Ik ben ook een hele grote eer, maar kan ook van alles gaan.

[00:01:10]

Een heleboel nieuwe vragen. Hoe zwaar was het? Wat heeft ze meegemaakt? Komenden haar ouders daarvoor vandaan en ben ik verantwoordelijk voor wat mijn voorouders hebben gedaan uit het verleden van een of andere ongezellige voor moeders om mee te mogen doen?

[00:01:28]

Op de taken was het weigeren komen we niet.

[00:01:32]

Maar misschien? Nee, het is allemaal nog veel. Maartje Duim.

[00:01:35]

Dit is aflevering twee van de plantage van onze voorouders. Stambomen en schult.

[00:01:39]

Als je je wortels niet kent, dan kan je niet in volle groei. Jezelf ontwikkelen. En Lodewijk de eerste is de zoon van en zelfs de laatste naam, onthullen Karel de Grote en Karel de Grote.

[00:02:01]

En wat zeggen onze voorouders over wie wij zijn? Ook Ruben Nicolai laat zich verleiden tot een antwoord op die vraag.

[00:02:09]

Ja, ik ben dus echt echte grootheden tegengekomen. Nou ja, dan heb je gewoon het soort gevoel dat je meer moet doen. Nog dat het hier nog niet bij mag blijven. Dit is euh, absoluut een lesje in nederigheid geweest. Deze reis je. Maar hij zegt Nee, ik heb net zo verborgen verleden van Ruben Nicolai als dat van Waldemar Torenstra. Gekeken is Waldemar Torenstra dus van.

[00:02:46]

Nico lijkt dat zijn moeder heel goed. Oh ja, een moeder was een volle nicht van grootvader. Ja, die stamt af van Karel de Grote, van Willem van Oranje, van Frederik Hendrik.

[00:02:59]

Alle Posttheater van de wereld. Pimco telt. Zijn we allemaal afkomstig van één of andere forst tussen showkorpsen niet? Ja, nee hoor, zegt Flora en Vera ook. Maar dat ze afstammen van prinsen en prinsessen. Karel de Grote weet je niet wie dat is, maar klein meisje naast. Mijn moeder heeft een punt. Het heeft iets potsierlijk uit al je honderden voorouders, juist die te kiezen die van pas komen in het verhaal over jezelf. Ondertussen vind ik het mijn zoektocht steeds meer verborgen verleden dat de tv uitzending niet heeft gehaald.

[00:03:48]

Jacob Boreel, getrouwd met Isabella Coymans, dochter van Balthasar Coymans en Maria Trip, is ook weer in diezelfde lijn. Mijn voorouders uit de families Van Loon, Geelvinck en Trip waren bewindhebbers van de Oost en West-Indische Compagnie, regenten van de Sociëteit van Suriname.

[00:04:05]

Vanuit de grachtengordel en Amsterdam bestuurde ze een gewesten Nicolaas Calkoen, directeur kolonie Suriname, getrouwd met Samaria van Loon en nog verder terug in de tijd had Balthasar Coymans een verre achter om het alleenrecht om slaven aan Spanje te verhandelen. Agnes Bicker, hij verdiende er fortuinen mee. Er zijn relatief weinig families die zo intensief betrokken waren in de slavenhandel als de familie Kooijmans, zouden Waldemar Torenstra en Ruben Nicolai deze voorvaderen uit de montage hebben laten knippen.

[00:04:39]

In de Amerikaanse versie van Verborgen Verleden heeft Ben Affleck dat gedaan. Neen, liever niet aan de grote klok dat zijn bet betovergrootvader 25 slaven bezat. Maar het lekte uit en Fleck bekende dat hij zich voor zijn voorvader geschaamd had.

[00:04:55]

En eerlijk gezegd ik begrijpen. Kijk, ik weet heus wel dat ik niet verantwoordelijk ben voor de daden van mijn voorouders. Dat is onzin. Rationeel. Maar ergens diep vanbinnen zit het me toch niet helemaal lekker op zoek naar Jessica Boeva, zeker vandaag.

[00:05:15]

Ik ben op weg naar Jessica Boeva op de Hogeschool Windesheim in Zwolle, waar ze werkt als docent.

[00:05:20]

In achttien drieënzestig werden Jessica's voorouders bevrijd van de slavernij in Suriname en mijn voorouders kregen daar als plantage eigenaren voor betaald.

[00:05:31]

Nu had ik bedacht dat ik met Jessica over deze geschiedenis ging praten. Maar hoe niemand zit te wachten op een slavenhouders? Nee, nee toch? Nee, nee. We kunnen hier gaan Jessica's een paar jaar jonger dan ik.

[00:05:56]

Ze heeft een zachte, open uitstraling, een flinke bos krullen en een licht getinte huid. Ze gaat me voor naar een leeg klaslokaal.

[00:06:04]

Heel erg bedankt dat je de tijd. Neemt om de zomer deze. Ik ben best wel zenuwachtig hiervoor.

[00:06:14]

Jij moet mij ook. Ik ben ook een hele rare. Ik merk dat ik gewoon Widooie. Maar kan hij ook van alles?

[00:06:22]

Ik zie hoe Jessica me vriendelijk toelacht. Wat is het spannende eraan voor jou? OK. Wat had Stefan Sanders gezegd? Ik zou nooit beginnen met het schot van. Ik denk dat het met dit soort schuldgevoel te maken heeft. Ik begin een lang verhaal over mijn adellijke familie, een stamboom waar ik eigenlijk heel weinig van afweet voor erfstukken en bloedgeld en je ook denken van de schuld. Ik denk dat ik wel een kwartier aan het woord ben. We staan in een eeuwenoude traditie en stellen de vraag nooit helemaal los van dat van het verleden.

[00:07:01]

Maar mijn broer bijvoorbeeld een vraag. En ga je ook denken van tot ik eindelijk.

[00:07:07]

En wat? Wat weet jij dan van je stamboom?

[00:07:11]

Zeg maar gewoon niet zo heel erg veel. Nou ja, wel dus dat we een slavernijverleden hebben natuurlijk. Maar ja, ik ben er niet ingedoken, dus ik weet daar eigenlijk niet heel veel vanaf. Aan de ene kant weet ik dat als er ergens een bova is, dan dat het ook familie is. Dus dat het wel ergens duidelijk vanuit één punt is ontstaan. Die naam is behalve. O ja, we zeggen hier in Nederland in ieder geval wel boven bova, dus niet boeven.

[00:07:42]

En juist over de herkomst van die naam tast Jessica in het duister.

[00:07:45]

Ik kan me bijvoorbeeld ook heel goed voorstellen dat de boeven was of iets dat onlangs uitgesproken werd. Ja dus. Het is inderdaad een aparte naam, een niet veel voorkomende naam.

[00:08:00]

Misschien iets wat wat bewaard is gebleven. Dus vanuit de tijd dat ze vanuit Afrika.

[00:08:07]

Ja misschien. Jessica weet dat een grootmoeder van haar op een plantage werd geboren.

[00:08:13]

Verder weet ze eigenlijk niet hoe voel jij? Over het feit dat zij op een plantage geboren werd.

[00:08:21]

Ja, het is heel moeilijk ofzo voor mij om om echte verbinding te maken. Het lijkt me vreselijk om daar zo geleefd te moeten hebben. Hoe? Hoe zwaar was het? Wat heeft ze meegemaakt? Wat? Waar komen haar ouders daarvoor vandaan? Ik weet niet per se waarom ik zou willen weten, maar misschien om een stukje verhaal aan te vullen. Voor mezelf. Heb je die die die lijst wel eens gezien? Hebt je die bij? Hij staat online, dus als je kan inloggen dan?

[00:09:05]

Dit is de database Suriname en Nederlandse Antillen vrij verklaarde slaven emancipatie 18, 63 en 1. Als ik dan. Boussoufa in voor. Ja, dan kom ik hier op deze 13 namen. Alexandrina Leeftijds 9 beroep spelend op Van der Vaart.

[00:09:43]

Mag ik doorklikken? Lekker. Riempje. Andreas, een zuigeling. Ik vind het vooral zo gek om die beroepen te zien. Dat dat veldmuis. Spelend. Ik weet het ook niet schoolgaand ofzo. Nee, het klinkt eerder als dit zijn de mensen die nog niet werken.

[00:10:15]

Zal ik mijn grootmoeder opzoeken? Eigenaar 67 eigenaren. Die hadden of geen beroep, of ze bijvoorbeeld ook wel rentenier. Kijk. Elise Jyllands Kooij woont in Napels. Hier ook geen beroep. Echtgenote van de burgemeester van Den Haag. Dit is dus Van der Heim. Dat is dus mijn 4juli. Antonia Elisabeth. Ze woonde in Middelburg geen beroep en ze had één 72ste aandoen als echtgenote van Baron van Lynden en die was commissaris van de Koning. En Van Lynden is de naam van mijn moeder.

[00:10:57]

Opbrengst Youn om dit. Ja. Goeie vraag. Het lukt me niet om een helder antwoord op Jessica's vraag te formuleren. In de dagen die volgen denk ik er veel over na. Wil ik mijn ongemak bezweren? Of toch ergens een soort ereschuld in losse. En wat verwacht ik dan dat de familie bouwvan daarmee moet jij weer alles of niks. Ik ben meer op terhoogte.

[00:11:40]

Het familielandgoed in Zeeland. Ondanks haar aanvankelijke weerstand is mijn moeder toch nieuwsgierig. Ze heeft zelfs de fotoalbums van mijn overgrootmoeder doorgespit. Kijk nou, dit lijkt wel The Addams Family. Wanneer moet dit zijn? Eind 19de eeuw denk ik. Een zestal familieleden die ik nooit eerder heb gezien kijkt kijk mij onbewogen aan vanaf de stoep van een bakstenen huis. Nou zal dit mijn grootvader heel. Het lijkt wel een verkleedpartij. Waren niet echt hun kleren in de in die tijd.

[00:12:11]

Wie is dit dan? Deze voorname dame met opgestoken haar met een soort kantje? Moeder was met een veer erin en helemaal in het zwart Victoriaans.

[00:12:23]

En dan heb ik hier nog Van der Heim.

[00:12:26]

Omdat jij wel de grootmoeder van Linda van der Heide had moeten Antonia van der Heim zijn. Dat moet diegene zijn die aandelen had. Ze heeft ook een beetje heel gemeen. Kijk, er zit een schilderij achter. Weet je wel, zo'n achtergrond? Wij wilden wel eens beginnen in fotografen. Daar hadden ze zo'n landschap op de achtergrond waarvoor je ging zitten om het mooi te maken. Of een Grobbelaar lijkt ook nogal Bellagio. Bij oma aan de muur ook.

[00:13:01]

Ik heb mijn moeder verteld over mijn ontmoeting met Jessica. Bouwvan. Ze begrijpt niets van mijn ongemakkelijke gevoel.

[00:13:08]

Esther superlange geleden Jullie zijn twee leuke jonge vrouwen die bij wijze van spreken vriendinnen zouden kunnen worden. En ik begrijp niet hoe zij zich tot haar voorouders verhoudt. Jij hebt hier foto's uit de 19de eeuw. Het hele huis hangt vol met prenten van Ter Hooge en de in de in de veertiende eeuw.

[00:13:28]

Ik ben wel dat, ik voel wel de geschiedenis, maar ik voel niet dat verleden van een of ander ongezellige. Voor moeder, voor mij. Wat kan ik daar nou aan doen? Tot de takken wijven als terwijl. Dat weiger ik ook om bij te we niet eens.

[00:13:45]

Maar misschien. Nee, het is allemaal nog veel. Ik voel me totaal niet uberhaubt. Afgezien van dit onderwerp voel ik me totaal niet verbonden met dat ongezellige mens. Nee, nee dus. Ik ben mijn geschiedkundig gheit, die houdt een beetje op. Bij deze generatie denk ik. Is jouw geschiedkundige interesse? Dus dat zijn de broers van jou? Die heb ik nog gekend en tante Betty en zo, maar dan daarvoor. Ja, ik vind het wel leuk nu om te weten, maar ik ik voor één zelve, maar daar niet meer mee.

[00:14:21]

Nee. Dat is te lang geleden en dat hebben we met die slavernij helemaal in de geschiedenisboekjes. Voor mijn moeder is het slavernijverleden een afgesloten hoofdstuk. Tegelijk hangt hier boven aan de trap een portret van Jan van Borssele, directeur van de VSC en ooit kasteelheer van terhoogte. Daar klopt iets niet. Voor mijn gevoel. Maar hij kan er niet helemaal de vinger op leggen. Een paar dagen later krijg ik een mail. Hoi Maartje, we hebben elkaar wat langer gesproken dan ik dacht.

[00:14:58]

Maar ik heb daarna in de trein nog wat werk kunnen doen. Ik merkte echter wel dat ik nog aangedaan was door ons gesprek.

[00:15:05]

Ik denk vooral door het opzoeken van de namen van mijn familie en zien van alle leeftijden en tussen aanhalingstekens beroep. Hoe was het voor jou daarna? Ik heb inmiddels contact gehad met mijn nicht Peggy. Je kunt haar bellen. Mijn oom heb ik nog niet gesproken.

[00:15:23]

Ik ben erg benieuwd naar het vervolg van je onderzoek en de uiteindelijke podcast. Hartelijke groet Jessica. Jessica. Jessica had gezegd dat zij dan niet veel mocht weten over een slavernijverleden waar twee van haar familieleden wisten meer een oom in Suriname die al jaren spitten in archieven en Peggy, haar zelfbewuste nichtje uit Rotterdam. Zij was ook al voorbijgekomen in mijn gesprek met Stefan Sanders.

[00:15:47]

Er is een andere buva die ik ook wel op het spoor ben, die super activistisch is en herstelbetalingen.

[00:15:54]

En precies. Ik kan Peggy bellen, maar ik doe het niet. In plaats daarvan bezoeken haar Facebook pagina nog eens Caters zelf.

[00:16:08]

China lijkt ons cleverly om acht mishandeling.

[00:16:23]

Henricus bewezen geen straf tegen agenten. Triest voor de nabestaanden vragen we met z'n allen naar buiten komen dat wij elkaar waardig.

[00:16:46]

Met Jessica had ik best wat dingen gemeen, waaronder een witte Nederlandse moeder. Pekkie s Wereld lijkt wel heel veel te verschillen van die van mij. Werkprogramma koffiedrinkers, grote bolus. Dan gaan de planten. Bedoeling is eigenlijk om dat op een uur of half je glaasje te drinken en kreeg bezoek voor een familiedag op het landgoed.

[00:17:10]

Dan gaan stinissen planten planten.

[00:17:12]

In het bos zijn exotische Cyr gewassen, die kasteelheren van oudsher meenamen uit het buitenland. Het is echt fantastisch, want dit is een historisch moment, heb ik bedacht in de familiegeschiedenis, want die wilde indertijd doen om Aernout hier woonde. Wil de groep op een gegeven moment als jonge man ook even de tuinman helpen en wilde met een spade even in de grond gaan, maar werd meteen teruggefloten van A.

[00:17:40]

Dat hoor je niet te doen, was de toekomstige bewoner en zeker niet als edelman. Ik weet niet hoe dit precies komt.

[00:17:51]

Nu doen wij dat lekker allemaal wel en we hebben het alleen maar plezier in de sfeer is goed uit.

[00:17:56]

Eigenlijk zijn we zelden met zovelen bij elkaar, maar een achterkanten is er een die op de Orangerie woont.

[00:18:02]

En jullie hebben een plattegrond bij iedere plattegrond.

[00:18:06]

Daar liggen alle bolletjes mijn Achterolmen die zich inzet voor het onderhoud van het bos.

[00:18:12]

Wil je niet één vlak weten en even later?

[00:18:16]

Ze hebben allemaal hun kinderen en kleinkinderen meegenomen. Helleborus geboren kleuren voor vermenging.

[00:18:30]

Maar ik sta op het punt om de sfeer te verzieken. Na het planten heb ik bedacht ga ik de hele familie over mijn onderzoek vertellen. Het is tenslotte ook hun geschiedenis. Mijn moeder heeft me voor dit moment gewaarschuwd dat de familie daar overheen gaat.

[00:18:48]

Mijn een verzamelen bij de ster, het grasperk voor het kasteel waarvan de buxus zachtjes in een stervorm zijn geknipt.

[00:18:58]

Ik verzamel moed en loopt de trede op naar het bordes voor de grote zaal, waar ook familie.

[00:19:06]

Ik heb vijf minuten om een onderzoek toe te lichten. Ik wil jullie wat vertellen over mijn volgende project waar ik mee bezig ben, want dat gaat over mijn familiegeschiedenis en dus ook deels jullie familiegeschiedenis. Vijf minuten, dan gaat de kreeft aan de soep.

[00:19:21]

Ik woon al twintig jaar in Amsterdam en ik zie daar dus elk jaar de bonte optocht naar het Oosterpark gaan op 1 juli. Bij Tricot, die welwillend kijkt mijn publiek me aan.

[00:19:32]

Eigenlijk zou ik me daar eens in moeten verdiepen. Of je het beleefdheid iets weerhoudt me daarvan. En eigenlijk vond ik dat een beetje lapjes. Van mezelf en mijn familie weet je dat nooit zo goed? En ik ben er achter gekomen dat er in ieder geval één voor moeder van ons is die een aandeel had in een suikerplantage in Suriname.

[00:19:53]

En euh, ik wil zoveel mogelijk perspectieven en zoveel mogelijk informatie hierover verzamelen. Dus als jullie iets weten of als jullie iets hiervan vinden, dan is dat heel welkom op de achterste rij zich een niet nader genoemd familielid zichtbaar geagiteerd.

[00:20:13]

Er is geen sprake van een erfzonde, echter, zoals sommige mensen van Surinaamse kant ons willen aansmeren. Je kunt de huidige Duitsers ook niet aanwrijven dat hun voorouders hebben gevochten in de Tweede Wereldoorlog.

[00:20:24]

Ik wil daar heel graag met je over hebben.

[00:20:26]

Nu mengt zich een Achterolmen in het gesprek dat zeker. Tot die tijd was het heel erg om te laten zien dat je semafoon op je plantage had. Dus dat is een prachtig voorbeeld dat je daar eigenlijk best niet mee konden pronken.

[00:20:54]

Nu zou je dat niet doen. Voor jou ook wel een beetje slavendrijvers vandaag.

[00:21:06]

En zo maakt mijn moeder van de familiedag weer gewoon een gezellig feestje.

[00:21:12]

Alleen de tieners en twintigers trekken echt aan het denken gezet.

[00:21:15]

Die eerste reactie hier vandaan kwam uit het publiek, was een vrij felle reactie op de schuld kwestie, namelijk dat wij geen erfzonde moeten hebben. Zo kwalijk Kalex is. Ze zag wel echt meteen binnen een paar minuten dat het echt leefde hier.

[00:21:29]

En het begrip hele begrip AedO is natuurlijk iets iets bizarste. Achter dat begrip zit een enorme geschiedenis en daarin komt soms ook slavernij voor. En als je daar onderdeel van bent, dan vind ik wel dat je ook moet weten hoe dat dan hoe jij ook zo bevoorrecht bent eigenlijk.

[00:21:46]

Een Achterom vreest niet zozeer voor ontdekkingen over onze familie familie van Loon. Calcoen voor de goede banden met de anderen, maar die had natuurlijk heel veel plantages, van Linden is van oudsher mee zijn geleerd.

[00:21:58]

In het tijdsbeeld van nu denk ik dat je daar voorzichtig mee moet zijn, omdat het zo'n gevoelig onderwerp is en dat sommige families willen dat gewoon niet prettig vinden. Wat Van Loon die met Museum Van Loon die zegt natuurlijk toch een opvallend naam hoopt te houden en in de galerij even succesvol.

[00:22:19]

De volgende dag is een prachtige dag het zonlicht valt door het bos bij ter hoogte zoals het dat alleen in Zeeland kan. Ik heb afgesproken met het niet nader genoemde familielid. Bij zegt bewijs te hebben dat onze familielijn teruggaan tot de Romeinse keizers en wil men de stamboom laten zien. Maar ik krijg ineens een mes. Sorry, maar ik heb er nog eens grondig over nagedacht. Ik werk toch niet mee omdat ik vrees voor reputatieschade voor onze familie. Ik ben hem op, maar Laageind is het verhaal vertellen zonder jouw kant van het verhaal te horen.

[00:23:01]

Nou ja, want je denkt dat als jij je mening geeft, dat er dan een activist voor je deur komt staan.

[00:23:11]

Ik ga dat ze helemaal niet verwijten. Dat is ook helemaal niet mijn intentie alleen.

[00:23:20]

Nou ja, nou, als ik dan toch nog één argument in de strijd mag werpen ik vind het ook niet goed voor het maatschappelijk debat. Als je jouw klacht of van het debat over het slavernijverleden is een beetje gekaapt door de linkse linkse kant van het spectrum.

[00:23:37]

En ik hou maar mijn mond. Nemers, Is het echt zo dat ik met zo'n programma de familie te schande maak? Elke. Ik vind het echt jammer, maar goed. Ook hij. Ga maar een andere familie exposeren, maar niet je eigen familie. Mijn familielid vindt met nestbevuiler die geen respect voor haar voorouders heeft. Volgens mij heb ik ze juist voor het eerst van mijn leven serieus. Hoe gegrond is zijn angst voor bloeddorstige activisten?

[00:24:18]

Ik word steeds nieuwsgieriger naar Jessica's uitgesproken nicht die ik weet niet precies wat voor iemand ik Pekkie boven had verwacht.

[00:24:29]

Dat ik tot de tanden toe gewapende Black Panther. Misschien goed, in elk geval niet de hartelijke vrouw die me bij haar thuis ontvangt in Rotterdam-Zuid. Het is bijna alsof ze me al die tijd al had verwacht.

[00:24:42]

Ik je kopje thee, kopje thee. Peggy is groot, goed verzorgd, donkerder dan haar nicht. Haar woning is strak en vrij spaarzaam ingericht met veel, wat herinnert aan Surinam. Ik zie een kaart van het land en een schilderij waarop vrouwen staan met manden op hun hoofd.

[00:25:03]

Ik merkte dat Jessica een beetje overrompeld was, volgens mij dat ze eigenlijk ook een beetje van was geschrokken. En ja, ik niet. Ik ben en ik ben altijd heel erg euh, heel erg veel bezig geweest met geschiedenis. Ik heb altijd veel onderzoek gedaan.

[00:25:19]

De gegevens over plantage folie Jessica voor het eerst zag liggen hier uitgeprint op tafel.

[00:25:24]

Hier kan je dan zien wat voor functies zij hadden. En dan staat de spelend spelend zijn kinderen in het veld. Ja, dat waren dus mensen die dus de suikerriet moesten kappen en zuigelingen ook hele kleine en in de molen dus euh ja. De familie heeft dus in het verleden is dus heel actief geweest op een suikerplantage.

[00:25:46]

De familie is actief geweest op een suikerplantage. Zo klinkt het als een simpel historisch feit. Peggy neemt me mee naar de gang, waar ze een altaar voor haar voorouders heeft ingericht. Hun foto's beslaan de hele muur. Dit is mijn vaders vader en mijn opa August Bouffe, mijn vaders moeder Leona Carillo, haar man Frank Trouwfoto, het mooie weer allebei. Dit is mijn opa's moeder. Om mijn matje noemden we haar de foto's van haar overgrootmoeder in zwart wit.

[00:26:21]

Zij het bouwvan, zei Boussoufa.

[00:26:24]

Ja, ze dragen de traditionele jurken en hoofddeksels die pakketten Kouterslag zag. Dat zijn kotters radioshows, legt Peggy uit. En hier?

[00:26:33]

Hier brandt je dus een kaars, branden kaars met een met een beker water, een bijbel en een reizigers.

[00:26:43]

Je bent ook in huis. Een foto met al je voorouders.

[00:26:47]

Jawel, ik heb wel foto's van mijn opa en oma van mijn vader en moeder.

[00:26:53]

Maar nee, nee, nee.

[00:26:59]

Het meest tastbare is het landgoed in Zeeland. Dat is in een familie stichting het door mijn overgrootvader gebracht. Maar het is niet zo de spirituele connectie waar jij het over hebt. Ik denk dat je dat meer bedoelt, toch als je voor ze bidt en een kaarsje opent. Wij kennen zeg maar het spreekwoord dat het heel belangrijk is als je je wortels niet kent. Dan kan je niet in volle groei. Jezelf ontwikkelen, want je mist je geschiedenis.

[00:27:29]

Pekkie heeft dus maar weinig informatie over voor ouders, maar emotioneel en spiritueel lijkt het alsof ze er nog zijn. Het is veel zus zo veel mogelijk mensen weten. Mijn familie is juist omringd door tastbare herinnering aan onze voorouders. We kunnen ze oppoetsen tot een glanzend blazoen à la verborgen verleden of langs onze neus weg zeggen ach, die ouwe knakker zou nergens op schilderijen in een museum. Maar ergens voelen we ook, die vertellen niet het hele verhaal. Dat ik daar nog steeds tot aan mijn doodskist mee zal worstelen en dat vind ik een beetje onvolwassen, dat vind je onvolwassen.

[00:28:12]

Ik vind dat ik daar wel een vorm voor de een halters moet vinden. Pekkie zit nog vol met vragen over haar voorouders op de plantage. Waar was dat gebied? Waar was dat stuk grond? Hoe zag het eruit? Welke families waren er? Hoe werd daarmee omgegaan? De sleutel tot de antwoorden ligt misschien wel bij mij. Ik zou het in elk geval wel heel mooi vinden om samen met jou onderzoek te doen. Te Van God zijn er nog foto's bij jullie in de familie dagboeken?

[00:28:45]

Vroeger werden de dagboeken bijgehouden of eigendoms papieren. Of stel je voor dat de plantage nog intact zou zijn. Hoe mooi zou het zijn dat we daar samen naartoe zouden gaan? En dat we samen een plengen offer brengen bijvoorbeeld? Dat zou ik bijvoorbeeld heel bijzonder vinden. Samen onderzoek doen. Klinkt mooi. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Ontstaat er ondertussen niet ook een olifant in de kamer? Het feit dat ik een afstammeling ben van een Slava eigenaar?

[00:29:19]

Ik ben niet een dader, een beetje. Nee, ik zou niet als een dader, nee. Maar hoe vond jij dat? Omdat te lezen dat er wel degelijk familieleden van jou waren die ook aandeel hebben gehad. Nou ja, dat vond ik niet zo leuk om te lezen, maar ik moet zeggen ik ben er natuurlijk wel actief naar op zoek gegaan. Voor het verhaal over mijn adellijke familie heb ik al iets minder woorden nodig dan tijdens mijn ontmoeting met Jessica en dat ik ongemakkelijk werd van die ongelijkheid.

[00:29:51]

Ja ja, ik denk dat het altijd belangrijk is om de verhaallijnen te volgen van de geschiedenis. En ik denk dat je ook het antwoord gaat vinden waarom jij je zo ongemakkelijk voelt. Het is al laat als ik bankiershuis huis verlaat en grijpt terug naar Amsterdam met een hoofd vol vragen. Niet meer zozeer over schuld en daders. Volgens Pekkie gaat het hier helemaal niet om, maar over wat er zich heeft afgespeeld op de plantage. Ik vraag me af wie doet er eigenlijk het krampachtig over dit verleden?

[00:30:25]

Mijn familie of die van Perrine Jessica? Aan die kant lijkt het contact dat nu door tupels te lopen. En van de boosheid op Bagis Facebookprofiel heb ik vanavond in elk geval niks gemerkt, maar een paar dagen later krijg ik een mail van Jessica's Oma Suriname, het andere familielid dat zich in de stamboom had verdiept.

[00:30:47]

Beste mevrouw. Heel fijn om kennis met u te maken. Hoewel ik in eerste instantie had toegezegd mee te willen werken, had ik toch nog wat bedenktijd nodig. Het geeft ook aan dat dit onderwerp voor mij niet zomaar een koffie praatje is. Als u zich nu pas gaat verdiepen in de rol van Nederland in de slavernij, ben ik bang dat u een beetje laat bent. Ik ben ook bang dat u een ongelukkig moment heeft gekozen. De minister Blok van Buitenlandse Zaken meent de Republiek Suriname als veel te steed weg te moeten zetten.

[00:31:15]

Bij gemakshalve voorbijgaat is dat het een creatie van de Hollanders is. Voor mij als Surinaams staatsburger is dit voldoende om terug te komen op mijn eerder gedane toezegging.

[00:31:25]

Reeds op jonge leeftijd hebben wij geleerd de anderen te vergeven, maar niet vergeten wat zij jou hebben aangedaan. Sorry voor de tijd en moeite die u heeft genomen. Succes. Volgende keer in de plantage van onze voorouders. Een collectief geheugen met gaten, onverschilligheid, COLOMAplus, Heijblok het niet willen weten.

[00:31:48]

Dat vind ik wel degelijk een vorm van bedrog. Een mondige generatie.

[00:31:55]

Ik was heel erg boos en ik vroeg me eigenlijk ook af waarom mijn moeder me nooit zulke verhalen verteld had en op zoek naar een smoking gun in het familiearchief.

[00:32:09]

Wacht even obligaties, een demonstratie viool essche kabel.

[00:32:16]

Je hoort het in aflevering 3 Blinde vlek Rio Skype.

[00:32:25]

De plantage van onze voorouders is een prospector VBRO productie voor NPO Radio 1. Van mij Maartje Duin in samenwerking met Pekkie Bouwvan en met Eefje Blankvoorn als ongelooflijk creatieve producent. De muziek werd speciaal voor deze podcast gemaakt door Rory Ronde Chakouri ronde puntkomma. De muzikale eindmontage deed Wederik De Backer en projectleider is Laura, verduidelijk adviseur Emma Lleshi en Laura STEC assistent archiefonderzoek Okke ten Hove. Randprogramma programmering Carmen Fernhout. Met dank aan Jan van Holstein van het programma Verborgen Verleden, die me trouwens bezwoer dat hij nooit een schurk van een voorouder uit de montage heeft hoeven knippen.

[00:33:05]

Deze podcast kwam tot stand met steun van het MBO fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Matchwinst Fonds Gedeeld Cultureel Erfgoed. We praten graag met je na via allerlei kanalen. Kijk op VBR opent de newsflash de plantage. Als je wilt dat meer mensen deze podcast kopen geeft aan de recensie in iTunes. Dat maakt een beter vindbaar dankjewel.

[00:33:36]

Luister ook eens naar mijn vader is een afhaalchinees, een podcast die ik Delicia Abbring in samenwerking met VPRO Dorst heb gemaakt. In deze serie duiken diep in de wereld van je favoriete afhaalmaaltijden, rotty, Chinese kebab. We zijn er allemaal gek op. Maar wat weten we eigenlijk over de mensen achter deze gerechten?

[00:33:58]

Geen mensen die passions judoschool.

[00:34:02]

Via het eten ga ik op zoek naar de verhalen achter de luikjes en vitrines. En ik stel de vraag is onze maag soms toleranter dan ons hoofd? Een podcast van de VPRO en NPO Radio 1. Wanneer je nu via je favoriete podcast app.