Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:05]

Dit is het verhaal van de moord op Bart van de Laar. Zesendertig jaar succesvol platenbaas in Hilversum. Dit is het verhaal over de muziekbusiness begin jaren tachtig, met schimmige deals en miljoenen contracten. Dit is het verhaal over extravagante feesten met prostituees en de nieuw opkomende druk cocaïne. En dit is het verhaal over een van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit in ons land. Dit is de showbiz moord, een podcast van NPO Radio 1 en AVROTROS. Als hij binnenkwam, dan was het feest.

[00:00:48]

Champagne kopen in de beste eten. Kreeftje UNAMID.

[00:00:55]

Hij vloog alleen maar mee. In een Concorde kwam dit allemaal gebeds en toen werd er gebeld en dan stonden de 6 6/7 prostituees voor de deur. Cadeautje van Bart.

[00:01:08]

Hij had op het laatst met de n ruzie beduidend meer. Stuurt de moordenaar een bloemetje van me? Zoveel mensen hebben een hekel aan die vanger, waarop altijd op het.

[00:01:23]

Welkom bij deze podcast over de showbizz moord. In zeven afleveringen zullen wij Lammert de Bruin en ik Babs Assink, twee journalisten met een voorliefde voor true crime verhalen, het verhaal vertellen van de moord op platenproducent Bart van de Laar, nu bijna 40 jaar geleden. We spreken betrokkenen van toen en later weer bijzonder. Nog nooit eerder uitgezonden archieven horen. Dit is aflevering één De moord. Het is dinsdag 10 november 1981, een koude, regenachtige dag. De nog jonge Vlaamse Patricia van de Putte is aan het werk bij platenlabel Teti Records in Bussum.

[00:02:10]

Ze is daar secretaresse voor platenproducent Bart van de Laar, met wie ze ook samen in één huis woont. Tussen de middag houdt Patricia het werk voor gezien en rijdt ze naar hun huis, een grote witte villa aan de Graaf Floris Laan in Hilversum. Als hij de straat inrijdt, ziet ze tot haar grote verbazing Barts auto op de oprit staan. Hij had al lang op Schiphol moeten zijn om tijdens een vlucht naar Hamburg te halen.

[00:02:35]

Wat is er mis? Nu, bijna veertig jaar later, is secretaresse Patricia van der Putten nog steeds in shock als ze terugdenkt aan de dag van de moord.

[00:02:46]

Toen ik de straat in liep. Graaf Floris. Had ik al meteen door dat er iets niet pluis was. De huurauto niet teruggebracht. De gordijnen waren nog dicht en toen ik binnenkwam hoorde ik een soort van een gesnurk. Dat lag in de keuken. Eerst dacht ik dat die gevallen was. Antwoord Nee, ik had toen de politie gebeld. Nou ja, mee naar het ziekenhuis. En daar kreeg ik te horen dat ze hadden geprobeerd te vermoorden.

[00:03:29]

Het lag toen al kommer en kwel, zei ik ook. Ik hou alles voor Jodl. En toen ik terugkwam vanuit het ziekenhuis, toestand mijn met mijn huis of mijn appartement vol met politie recherche naartoe ging het heel, heel vlug moest ik mee naar het politiebureau. Het is een beeld welke feiten nooit, nooit of te nimmer in mijn leven zal vergeten. Bart van de Laar vecht voor zijn leven in het ziekenhuis in Utrecht. Zijn villa demoord plek ligt er stil en verlaten bij.

[00:04:20]

Op de kriens zien in de keuken van de villa staan op het aanrecht nog koffie en melk en er zijn geen sporen van een vechtpartij te zien. Ook zijn er geen sporen van braak. Heeft Bart wellicht zelf de deur geopend? En waarom moest hij dood? De aanslag op een van de bekendste platenproducent van Hilversum komt keihard aan in de showbizzwereld. Dat sloeg natuurlijk als een bom in. Bart had zich redelijk goed ingewerkt in de. In het artiste wereldje, in de muzikale wereldje en was ook vrij succesvol.

[00:05:04]

Vertelt componist Eddy Ouwens.

[00:05:05]

In die tijd een bekende platenproducer en vriend van Bart Bart, had een euh, gouden oor voor, voor liedjes en voor talent zelf. Hij noemde zich ook een producer van een aantal dingen, maar hij was dus geen producer. Want hij liet die anderen doen, zoals eigenlijk in de meeste dingen die deed en liet heel vaak delegeren aan anderen. Maar hij ving het geld, maar hij was wel succesvol. Hij had de. De poppies heeft die gedaan met Lenny Kuhr Visite euh, Francisco you.

[00:05:40]

De allereerste wat Francis even geproduceerd, maar daar staat producer Bart van de Laar. Euh, zelfde. Met Benny Nijman heeft Benny Neyman ontdekt onder andere hij luv weer bij mekaar gebracht. Vrij succesvol toe, want niemand verwachtte een heel charismatische man. Altijd euh, smiling. Ik denk zeker dat hij wel euh, mensen kon enthousiasmeren en optillen.

[00:06:05]

Dat denk ik zeker. Maar het was producer. Samen met de flamboyante Bart van der Laar is een verschijning in Hilversum. Hij heeft dus bekende artiesten in zijn stal als Corry Konings, maar ook Willy Nijman.

[00:06:26]

Met mij niet de meiden van Luv en Lenny Kuhr en Bart produceert hit na hit onder meer met de Belgische gitarist Francis Goya.

[00:06:53]

Eind jaren 70, begin jaren tachtig werkt Bart samen met Ruud Wijnants, eerst bij CNR en later bij hun eigen platenmaatschappij Thietmar Records. De twee verdienen miljoenen aan royalty's en ze staan dan ook bekend als big spenders, vertelt platenproducer Eddy Ouwens, die altijd met volle verbazing kijkt hoe ze dat toch flikken. En hij herinnert zich een saillant detail op de dag van de moord heeft hij rond een uur of tien een afspraak met Ruud Wijnants, de zakenpartner van Bart, in een restaurant in Vinkeveen.

[00:07:25]

En dat was op die bewuste woensdag was de woensdagochtend. Woensdagochtend zaten wij daar dus euh. En ik kende Riet Ruyters. Vrij goed zaten wij in Vinkeveen en wat mij direct opviel is dat hij zo. Ik heb nog nooit gezien over heel erg zelfverzekerd. Euh. Heel erg nerveus was. En euh, ik vroeg ook aan hem van hoe is het met Bart? Jaren heb ik al een tijd niks meer gehoord, maar iedere keer keek die heel angstig. Dat viel weer op onze ooghoeken naar de deur.

[00:07:57]

En ik zei eerste wat ofzo? Nee, nee, nee. Nee, nee, nee, nee. Maar ja, God weet je. Ik ben gewoon. Ik loop me meteen betekenen, want ik weet niet waar Bart is en je kent de man. Nou ja, wij hebben dat gesprek gehad. Ik heb hem. Ik was met mijn auto. Ik heb hem met mijn auto om de hoek bij zijn maatschappij al afgezet en ik was nog niet op mijn kantoor.

[00:08:21]

En toen zij maar secretaressen. Telefoon van Ruud Wijnants. Oh, die heb ik net gesproken. Ja nou, pak hem even ik. Zo ga ik. Ik grutter Eddy met Ruud. Euh. Bart is vermoord. Ik zeg wat. Wat zal ik nooit meer vergeten? Waarom is de zakenpartner van Bart zo nerveus op de dag van de moord?

[00:08:46]

Weet hij meer of zit hij gewoon niet lekker in zijn vel na de moord? Duiken journalisten Derk Sauer en zijn vrouw Ellen Verbeek? Meteen op deze bijzondere zaak, die later de showbiz moord zal gaan heten. Ze wonen inmiddels al jaren in Rusland, maar we spreken ze in hun tweede huis in Zeeland, waar ze bijna veertig jaar na dato nog steeds gefascineerd zijn door de moord op Bart van de Laar. Het was natuurlijk een ongelooflijk flamboyante man.

[00:09:19]

Door een thiels aan te doen is Stak heel veel coke in zijn neus. Met artiest in de wereld.

[00:09:26]

En ja, in his life. Een vliegtuig in vliegtuig, uit platenstudio, in platenstudio, uit de en overal deals maken.

[00:09:38]

Hij maakte met al die artiesten, want het ging natuurlijk in die tijd verdienen je geld met platen. Dat staat nu helemaal niet meer. Maar als jij een gouden plaat had, dan kon je in één keer miljonair worden in die tijd. En het ging allemaal over de muziekrechten daarvan. Ha, dus die het je krijgt geld voor. V. V. V. V. Als artiest, maar als je ook de rechten van de muziek gaat. En daar is Willem van Kooten zo rijk mee geworden en probeerden die jongens natuurlijk ook, want die daarom zijn ze daar TTF begonnen.

[00:10:12]

Nou ja, en. En daarvoor moesten ze met al die artiesten. Euh ja deals maken. Of liever gezegd die artiesten een beetje verneuken. Want er kwamen natuurlijk in de praktijk op neer zodat zij veel meer royalty's kregen dan die artiesten. Da's natuurlijk geen sympathieke man. Heeft heel veel mensen vooral financieel benadeeld.

[00:10:32]

En ja, hij was natuurlijk een ontzettende warme man.

[00:10:37]

En hij bracht altijd cadeautjes voor mensen mee en legde ze in de watten. Hij was de echte minnetje natuurlijk.

[00:10:44]

Het beste was nog niet goed genoeg voor die artiesten. En zeker dus ook in t begin. Als die mensen met hun carrière beginnen en dan komt de producer die lezen nou, limousines, vliegtuigen, techhouse en ja, die wordt helemaal in de watten gelegd. Logisch dat die artiesten daar zeker in die tijd ook ernstig onder de indruk van waren.

[00:11:16]

In de dagen na de aanslag wordt Bart in het ziekenhuis dag en nacht bewaakt door twee agenten bij de deur. Ze hopen dat hij bijkomt en kan vertellen wie dit heeft gedaan. Maar zo ver komt het niet. Bart komt niet meer uit zijn coma en overlijdt drie dagen later, op vrijdag 13 november 1981. In veel kranten is het voorpaginanieuws. De 36 jarige producer en componist Bart van de Laar is vannacht in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht overleden. Hij lag daar sinds dinsdag met een kogel in de hersenen.

[00:11:56]

Van der Laar werd dinsdagmiddag zwaargewond gevonden door een huisgenote in zijn woning aan de Graaf Floris Laan in Hilversum. Er zijn vragen, veel vragen waarom juist Bart van de Laar leefde hij een dubbelleven? Wellicht overdonderde hij te veel mensen financieel. Of was het een crime? Passioneel secretaresse en vriendin Patricia Van de Putte is er in elk geval helemaal kapot van.

[00:12:30]

Kon het niet aanvaarden dat die dood was. Er kan niks meer uit. Ik had geen kleren meer, geen meubels meer. Had geen baas meer, geen job meer. Kan niks meer.

[00:12:47]

Het politieonderzoek is vanaf nu een moordzaak. De politie Hilversum zet honderd rechercheurs op de zaak en het wordt daarmee het grootste rechercheonderzoek in het Gooi ooit. Waarom zoveel rechercheurs waar denken zijn te moeten zoeken? Tientallen artiesten moeten zich melden op het bureau. Het levert nerveuze taferelen op. Heb je er iets mee te maken? Wellicht. Platenproducer Eddy Ouwens weet nog dat het politiebureau voor even een televisiestudio leek.

[00:13:19]

Ik zie nog de beelden voor me dat ik daar een politiebureau binnenkwam en dat was echt een meterslange hal. Ja is goed, dat doen geen social media. Waar zijn camera's overal? Dat is zo'n waanzinnig beeld, dus dat ziet het kon zo uit de film. Je ziet een hele hal vol zitten met allemaal bekende mensen uit het vak, dus uit de industrie. Maar ook euh, Luif en een. En euh. Lenny Koeren weet niet meer precies of die daar zaten hoor, maar schets even de beeld diezelfde allebei op rij.

[00:13:51]

Weet je wel.

[00:13:58]

Zanger en in die tijd bekende producer Peter Koelewijn weet nog goed dat de moord een enorme impact had op de muziekindustrie.

[00:14:07]

Ook de kabelbreuk in de Nederlandse showbizz, het niet dingen. Dat gebeurde wel. Het een en ander deed de dingen aanbieden, maar waar waar we te maken hadden met de. Ik weet nog wel een foto te herinneren in de kranten dat we met z'n allen in een auto zaten. Ik was breed lachend. Bart van de Laar was geloof ik links van mij gesitueerd Ruud Wijnants en nog iemand die ik niet kende, zegt zangeres Gemma van Eck van Barts populaire meidengroep B.P.

[00:14:45]

Ze herinnert zich de dag van de moord nog goed. Ik was natuurlijk geshockeerd en ik dacht meteen mijn voelsprieten. Dat is gerelateerd aan een relatie. Dat is een uiting van van een een crime passionele, om het zo maar te zeggen. Afgunst. Jaloezie is in ons vak altijd nog tot op de dag van vandaag verschrikkelijk aanwezig. En ik denk als je te goeder trouw bent. En ik meen te herinneren dat hij van het mannelijk geslacht hield. Ik heb daar nooit een probleem.

[00:15:16]

Iedereen is zoals hij of zij is. Dat is in het leven dan zo, maar je moet altijd voorzichtig zijn. Sommigen willen dus profiteren van van juist die wereld waar hij in zat. En niet iedereen heeft goede bedoelingen. En dat is altijd wat ik goed in mijn vak begrepen heb. Wees voorzichtig, wees vertrouwd, maar vertrouw niemand.

[00:15:43]

Secretaresse Patricia van der Putten is de laatste persoon die Bart op de ochtend van de moord aanslag in leven ziet. Nog voordat ze naar haar werk gaat, drinken zij en Bartsch nog even koffie. Een standaard ochtendritueel. Ze nemen de agenda door, want Bart moet op de dag van de moord naar Hamburg. Ze krijgt vlak voor ze weggaat nog een telefoontje waar ze weinig acht op slaat. Wie belde er en wat weet Patricia allemaal? Ze waren tenslotte dag en nacht samen, al kwamen er ook weleens jonge jongens langs voor Bart.

[00:16:19]

Juist omdat zij hem als laatste gezien heeft, wordt ze kort na de moord dagenlang door de politie verhoord.

[00:16:29]

In eerste instantie toch zeker eerst een week continu bij de kroongetuige, een hoofdverdachte. Had geen alibi. Nou leuk, ik wist dat ik het niet gedaan heb. Al met al is de temperatuur tot ongeveer met kerst. Met kerst mocht ik naar huis, waar mijn broer moest mij komen ophalen. Dat weet ik nog. En ik moest telkens vertellen als kent Brugge was waar ik naartoe ging. Wanneer ik weer thuis was. Ja, ik begon ook bang te worden uiteraard.

[00:17:10]

Ik overal bij. De politie zoekt de dader. In eerste instantie in de muziekbusiness, maar dat valt nog niet mee. De procureur generaal zegt later tegen het gerechtshof in Amsterdam dit.

[00:17:27]

Het onderzoek naar de moord op platenproducer Bart van de Laar heeft ons een intrigerende kijk gegeven in het Gooise wereldje. Een wereld als een blok beton van onrecht heit, een wereld van showbusiness, drank, seks, intrieste en gemarchandeer. Kortom, de perfecte ingrediënten voor een boek, dacht de journaliste Derk Sauer en zijn vrouw Ellen Verbeek destijds. Dit had natuurlijk alles. HILVERSUM Shell baas onopgelost. Ton cocaïne.

[00:18:02]

Het was heel spannend verhaal en ik denk dat we daarom aan begonnen.

[00:18:06]

Ik weet ook niet wanneer werd het proces was al duidelijk. Ik bedoel als als journalist en zowel een journalistieke achtergrond en de bijbel voor elke jonge journalist. Zeker in die tijd was. In Cold Blood, het beroemde boek van Truman Capote. En Wij bouwen de Nederlandse Kohlbrugge schrijven. En dit verhaal leende zich daar natuurlijk wat zegt ook bij uitstek voor. Die is het showbizz element. En in die tijd was de showbizz in. In Up in Hilversum was echt een gooding.

[00:18:44]

En en en daar werd ook om hoeveelheid drugsgebruik koop was. Nou ja, dat was household dingetje al toen we praten. En nu is het bijna 40 jaar geleden. En dus het was een spannende wereld en het leven van Bart is spannend.

[00:19:04]

Hij houdt van de duurste wijnen in het beste eten van de goede dingen in het leven, vertelt platenproducer Eddy Ouwens.

[00:19:10]

Hij had het al heel vaak over Bourgondisch leven. Weet je wel. Hij had het ook nooit over zijn euh, euh, sexy. Ik maakte al eens een grapje, maar ik wist niet dat hij ook met euh. Met met. Met die jongens die dat tegen betaling liet komen en zo. Dus daar spraken we ook niet over.

[00:19:34]

Door hun vertrek naar Rusland, waar Derck uitgever van The Moscow Times is, komt hun boek er nooit, maar hun onderzoek, aantekeningen en cassettebandjes met interviews bewaren ze in een doos op zolder.

[00:19:48]

Voor je weet maar nooit. Er zit jarenlange research in en ze zijn de dozen al bijna vergeten. Totdat die in eens een paar jaar geleden door de politie wordt opgevraagd voor een herziening van onderzoek. Ze geven de doos vol spullen af die daarna jarenlang in de archieven van de recherche in Rotterdam blijft staan. Tot nu, want Babs en ik mogen de doos bij de politie ophalen en samen brengen we hem terug naar Dirk en Ellen. Ze kunnen niet wachten om er weer eens in te kijken.

[00:20:23]

Zit er dan toch nieuwe aanknopingspunten in of vinden ze wellicht alsnog een motief voor de moord? Nooit meer teruggezien? Nee, deze door de politie meegenomen op een goed moment toen die zaak opnieuw bekeken werd en dus dat is ook alweer bijna vijf jaar geleden.

[00:20:45]

Ja, zo maar openbraken.

[00:20:48]

Hij is sinds wij in Rusland wonen staat stond die op zolder hierboven op. Kijk hier eerst wat we zien is een panorama met de blote vrouw voorop. En ik denk dat hier een artikel over de Nederlandse artiest aan de cocaïne wilde drugs feesten in het Gooi en Gooise Matras. Daar komt het vandaan.

[00:21:10]

En hier is het een en een doos vol met cassettebandjes en floppydisks. Want wij hebben ook de eerste vier hoofdstukken van dat boek geschreven. Geloof ik vier of zoiets. Maar toen kwam Rusland op ons pad.

[00:21:28]

En ja, toen zijn we min of meer halsoverkop naar Rusland vertrokken en nooit meer teruggekeerd.

[00:21:33]

Dit is interessant, want hier vertel ik wat je allemaal gereisd heeft. En van New York naar Parijs, van Rome naar het Hilton in Cavalieri Portugal Sayginer. Hier leiden politie onderzoek, meneer Minnaar.

[00:21:51]

De procureur generaal. Amsterdam miste Schaeken. De advocaat van Aspe en dossiers Patricia van Putten, de secretaresse. En hier zijn dus allemaal al allemaal notities van mensen die wij gesproken hebben.

[00:22:08]

En dus dit zijn allemaal kijkt.

[00:22:12]

Kijk zie, je ziet eruit als een agenda.

[00:22:18]

Een korte agenda van Patricia Patricius, de secretaresse van Bart. En hier zie je dus alle afspraken die van H. Dus op die dagen en uren is ook heel belangrijk. Op de dag van de moord ook op de broek Horst van Boy's Exclusief. Die hebben ook geïnterviewd. Escortbureau van een escortbureau nota bene. Naar een naam, schampt Knapen. Hebben we dus de vier jongens opgeschreven met wie dan contact had?

[00:22:54]

Kun je je nog herinneren of je dag van dit boek kunnen schrijven?

[00:22:58]

Nou ja, kijk ons. Ons probleem was een beetje dat. We hadden een tiental mensen op het oog die de moord gepleegd zouden kunnen hebben, die een motief hadden. Die allemaal op de enige die ruzie hadden met Van der Laar. En alleen van niemand kon het bewezen worden.

[00:23:28]

Derk en Ellen ontdekken net als de politie dat het Gooise wereldje vol intriges zit. Bovendien blijkt Bart niet alleen maar vrienden te hebben gemaakt in zijn carrière. Heeft dit hem zijn leven gekost?

[00:23:40]

Indien hij dan zo'n redelijk extreme levensstijl, kon het alle kanten uitgaan, zegt platenproducent Peter Koelewijn. Buulbuul waren daar ook de bedienden. En er waren toen al mensen die toch. Daar moet je mee uitkijken. De Allbäck door Pilati deden de ronde. Dat komt ook omdat het nogal een kleurrijke figuur op partijblad. Ik ben heel blij en een echte. In de volgende aflevering van De Showbiz Moord Wie was Bart van de Laar? Heel charmant, zijn bijzonder charmante man.

[00:24:30]

Je kon om hem lachen en hij was leuk en vriendelijk, maar hij gaf ook vaak aan zijn artiesten.

[00:24:40]

Witte of witte envelopjes met wit speelt eigenlijk.

[00:24:43]

Iedereen die hij kende, had een motief om hem te laten vermoorden of om in ieder geval te wensen dat er iets met hem gebeurde.

[00:24:52]

Wil je de volgende aflevering van de showbizz moord niet missen? Abonneren dan in je favoriete podcast app?

[00:24:58]

Of kijk op Radio 1 punt Danel Slash podcast. Enkel Radio 1 AVRO, TROS Podcast kipp gezegd Hij gaat eraan desnoods bij te cristero. In de podcast Daders komen tbs'ers, moordenaars en andere topcriminelen aan het woord. Wat ging er door hun hoofd op het moment dat ze een gruwelijke daad pleegden? Toen kwam alle adrenaline en woede uit. Mijn leven kwam er uit en toen stak een B19 en hebben ze spijt. En ik ben een weg ingeslagen. En met de dood moeten bekopen, vindt de podcast.

[00:25:30]

Daders in je favoriete podcast app of op Radio 1 Pantanal schuine streep podcasts.