Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:06]

Dit is het verhaal van de moord op Bart van de Laar, 36 jaar, succesvol platenbaas in Hilversum. Dit is het verhaal over de muziekbusiness begin jaren tachtig, met schimmige deals en miljoenen contracten. Dit is het verhaal over extravagante feesten met prostituees en de nieuw opkomende druk cocaïne. Dit is het verhaal over een van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit in ons land. Dit is de Showbiz Moord, een podcast van NPO Radio 1 en AVROTROS. In de vorige aflevering van De Showbiz moord toen ik binnenkwam, hoorde ik een soort honger naar een bord in de keuken.

[00:00:52]

Ik zie nog de beelden voor me dat ik een politiebureau binnenkomt en je ziet een hele hal vol zitten met onbekende mensen. Als hij binnenkwam, dan was het feest. Champagne kopen in de beste eten. Kreeftje UNAMID.

[00:01:10]

Dit had natuurlijk alles. HILVERSUM Showbizz, onopgeloste rijkdom, cocaïne.

[00:01:19]

Het was heel spannend verhaal.

[00:01:21]

Welkom bij aflevering 2 van deze podcast over de showbizz moord. In zeven afleveringen zullen Lammert de Bruin en Nick Babs Assink, twee journalisten met een voorliefde voor true crime verhalen in het verhaal vertellen van de moord op Bart van der Laar, nu bijna veertig jaar geleden, bespreken betrokkenen van toen en later weer bijzonder. Nog nooit eerder uitgezonden. Archief. Dit is aflevering 2. Wie was Bart van der Laar?

[00:01:46]

Charmant is een bijzonder charmante man. Je kon hem lachen en hij was leuk en hij was vriendelijk.

[00:01:52]

Hij gaf ook vaak aan zijn artiesten witte of witte envelopjes met wit speelt.

[00:01:57]

Ik was doodsbang dat ik daar die contracten eruit halen. Ik kan die clausule uit, maar moest eigenlijk.

[00:02:07]

Iedereen die hij kende had een motief om of in ieder geval te wensen dat er iets met hem gebeurde.

[00:02:14]

En toen werd er gebeld en dan stonden de 6 7 prostituees voor de deur.

[00:02:18]

Cadeautje van Bart. Waarom wordt de flamboyante bekende platenproducer Bart van de Laar vermoord in zijn eigen villa in Hilversum? Een moord die de hele showbizzwereld maanden in zijn greep houdt. Wie had er zo'n hekel aan deze man die met geld strooit, het liefst met de Concorde vliegt, kreeft eten en champagne drinkt? Op jonge jongens valt? Maar ook leeft met zijn secretaresse? Hoe komt een doodgewone Brabander zo in de problemen?

[00:02:56]

Bart wordt geboren als Lambertus van de Laar in 1945 in het Brabantse Gemert. Op zijn achttiende raakte hij geïnteresseerd in muziek en al snel ontwikkelde hij zich tot een populaire diskjockey bij de Belgische zeezender Radio Mi Amigo. Het is een van de populairste piratenzenders uit die tijd die in heel de Benelux te ontvangen is. Met zijn ietwat zieke stem trekt hij veel luisteraars als een trema.

[00:03:24]

Hij maakte Als je het mij vraagt de beste platen die Johannes ooit gemaakt heeft. Trouwens een briefje van een meisje van mijn dromen en jouw huis en ik vind ik een dat we met twee op de grond in het westen binnenkwamen. En hier begint eigenlijk al het gerommel met Bart. Hij sluit zich aan bij een op z'n minst vreemd pirata station Radio Mi Amigo. Dat is van de Belgische Wavell bakker Sylvain Tack een sjachermarkt die de zeezender alleenmaar koopt om geld te kunnen verdienen met reclames voor de Suzy wafels die hij produceert.

[00:04:13]

De lekkere Liwa overal verkrijgbaar. Bart ontpopt zich daar al als een man van veel woorden, maar weinig daden.

[00:04:27]

Dat vertelt Sylvain Tack over Bart in dit oude interview met journalist Derk Sauer, die hem drie jaar na de moord opzoekt in België.

[00:04:38]

Je kan nooit iets weigeren en je kunt er het kwaad op worden. Maar was dat de beloofde wijn weinig van de ene dure vogel, terwijl de single geen opbrengst? Dat is niet waar kwaliteit, maar de. Is dit typisch Bart van der Laar? Bart houdt van geld en wil al snel ook zelf geld verdienen. Hij probeert het in de muziekindustrie als zanger. Als Bartje Pils neemt hij een plaatje op de dochter van de kastelein. Het doet niet veel in de hitlijsten.

[00:05:47]

Een jaartje later probeert hij nog een keer door te breken, nu als de mannelijke helft van het duo Nick Nack met de singel Let The World Couronne. Geen typisch Bart, zullen collega's van hem later zeggen. Grote woorden, maar er komt weinig van terecht. Logé. Al snel ontdekt wordt dat er in de muziekwereld veel meer geld valt te verdienen. Achter de schermen. Hij werkte zich omhoog als platenproducer bij CNR, het label van de toen grote platenbaas Willem van Kooten.

[00:06:35]

Bart is een man met een gouden oor, vertelt Patricia van der Putten. De secretaresse van Bart, die jarenlang met hem samenwerkt.

[00:06:47]

Daarvoor. Het was pas echt. Dat heeft toch ook zijn oren laten verzekeren en beleven? Kijk je nu niet meer, maar ik heb dus jaren na de platenindustrie heb ik niet veel industrie gewerkt en precies ook van. Dat wordt een kaskraker en ik heb mij zelden vergist. Ik had het al gemerkt op de filmindustrie en ook hij had daar oren naar. En als partij kaatssport hij een werd hij. Veertig jaar later herinnert Patricia zich de successen van Bart nog goed.

[00:07:32]

Ze maakt zijn flamboyante aanpak van dichtbij mee. Bart scoort de ene na de andere hit en zoekt met succes nieuwe bands. Over de hele wereld. In Zuid-Afrika had hij daar cloud ontbrak nog meer zoveel, ik weet nog dat hij één van de laatste elpees en 80 december 80 was hij dan ook in Brazilië om er melk te produceren met een. Samen met gitarist Francisco, daar heeft hij meegemaakt. Francisco ja, dat was een status zij toen ook nog op.

[00:08:42]

Ja, we zijn toen ook nog naar Moskou geweest en de medeproducent was een Fransman, zo Le Trio. Zij toen naar Rusland aan om een opname voor te bereiden naar Francisco Ventoso. Dat is ook doorgegaan op peil. Kijk maar naar Patrick en uiteraard. Tokio In Tokio liet uiteindelijk Patrick Born to be alive.

[00:09:29]

Hoe is Bart van der Laar toch zo'n begrip in Hilversum geworden? Is het alleen zijn Gouden Oor? Hoe krijgt hij dat toch telkens voor elkaar?

[00:09:38]

Gert Logan is in die tijd pluggen voor CNR en werkt samen met Bart. Hij moet ervoor zorgen dat de platen die Bart produceert op de radio worden gedraaid. Hij heeft warme herinneringen aan Bart en glimlacht nog altijd als hij over hem spreekt.

[00:09:52]

Alleen maar hits van Van van The Gibson Brothers tot euh. Boccara tot euh. Nou, dat waren Klout, euh, allemaal. Dat soort rare groepjes die opeens 3 4 5 hits met een album erbij. Ja, dat gaat wel. Euh, dat Tractebel in haar charmant is. Een bijzonder charmante man. En ja, daar heeft het euh. En je kon hem lachen. En hij was leuk en hij was vriendelijk. En een euh ja, da's wel een.

[00:10:21]

En het was natuurlijk een big spender. Kijk die die tent die liep als een, als een, als een, als een, als een als een tiet. Dus wat. Wat dat betreft zijn zo weinig. Uhm weet je als er iets goed gaat en zeker in die tijd. Tegenwoordig is het nooit meer nooit goed genoeg en moet het maar door en doorlopen. En euh. En toen was het echt en er werd ook niet over gesproken. Iedereen was blij en iedereen dacht wat.

[00:10:46]

Nou ja, het kan niet op. Weet je wel.

[00:10:49]

En uhm, ik heb hem één keer chagrijnig meegemaakt. En toen kwam ik op een vrijdagmiddag op de zaak. En dan kwamen we meestal naar vier en ging om nieuwe plaatjes draaien die dan uit Frankrijk gekomen was. Net toen begon ie. En toen had hij een plaat uit van Benny Neyman en Uhm. Euh. En toen begon een beetje te kankeren over het feit dat jij en ik hoop Benny Nijman nooit op de radio en euh euh, hoe kan het nou?

[00:11:16]

En helemaal euh, wat ie nooit deed. Ik zei hem hoe kan je dat nou weten? Want je hebt helemaal de radio niet aanstaan.

[00:11:21]

Ik zet door met je eerste Rabe, deed Radio Benny Neyman die bas. Heeft Bart maakt overal vrienden en met zijn charme deed hij mensen voor zich te winnen. Hij krijgt dan ook een bijzondere band met zijn Vlaamse secretaresse Patricia van de Putte, die hem in alles wat hij doet ondersteunt.

[00:11:47]

Als producer was hij acht, was hij heel dicht bij zijn job, al moest hij ook niet gestoord worden. Hij wist eigenlijk precies wat hij deed. Als, als, als als man. Hij beloofde vrijwel iedereen dat iedereen eigenlijk niks van terecht was. Al een beetje aan een ware hoogstad dat op dat vlak heeft geprobeerd.

[00:12:23]

Die reizen werden geboekt door het agentschap in Brussel, waar Jay-Z nooit vergeten was. Dat allemaal mooi in mekaar gezet of prachtig aan de hotel waren gereserveerd. Ik had afspraken gemaakt met de oude. Belangrijke personen of studio's of agenten in het buitenland. En dan daalde je verkent Tokio Alderweireld momenteel in Brazilië? Ik zie hier en dan ga ik naar Zuid-Afrika. Daarom zou je wel een volledige reis omboeken. Dan baal de PR van zes uur. Ik heb het probleem!

[00:13:08]

Zei hij. Dat is niet waar. Gratis bouwen. En dan moesten we alles. Droomboek wat vaak, maar uiteindelijk ja ja, dat moest er wel om lachen. Terwijl Bart's als Van God los geniet van zijn succes, dat gevierd wordt met de duurste feestjes Kreeft en champagne, raakt Patricia helemaal in de ban van haar danssport. Ze wordt zelfs verliefd op hem.

[00:13:36]

Een man en vrouw relatie, maar zonder intimiteit. Ik had Bart doodgraag. Voor mij was er maar één persoon in de wereld en mijn familie uiteraard. Waarschijnlijk verliefdheid. Wil ik het anders kunnen omschrijven. Voor mij is die twee jaar als ik het zo twee jaar de top 10 wat er allemaal. Goed twee jaar heb ik zoveel geleerd. Ik heb zoveel geleerd wat veel mensen in die industrie niet tot een volledige carrière leren. Leitz Bart van de Laar een dubbelleven.

[00:14:22]

Hij woont er samen met zijn secretaresse. Maar hij staat dan ook al bekend om zijn voorliefde voor jongere jongens. Hij betaalt zelfs hoge bedragen om seks te hebben met jongens prostituees die hij in de donkere nachten van Amsterdam ontmoet, in duistere achteraf cafés of bestelt via louche escort bureaus. Dit is geen geheim voor Patricia.

[00:14:42]

Absoluut geen probleem mee. U was verliefd op Bart en u wist dat hij op jongens viel.

[00:14:52]

En toch was u verliefd op basis van een platonische liefde, een soort platonische liefde. Sterker nog, als ik een vriendje had er geen probleem mee, maar het mocht niet te lang duren mocht ik lang met hetzelfde vriendje zijn. Dat wilde ik niet. Ik was van hem. Hoe vreemd dat ook mag klinken, maar door topman Axel. Weet Patricia meer, hebben zij contacten in de jongens? Prostitutie iets te maken met Bartsch dood? Of is het toch zijn manier van werken die niet altijd even netjes is?

[00:15:29]

Er is zelfs sprake van oplichting. Bij platenmaatschappij CNR. Het bedrijf van Willem van Kooten werkt Bart samen met Ruud Wijnants. Er komen miljoenen guldens binnen aan verdiende royalty's, maar dat geld gaat naar Van Kooten en niet naar hun. Bart en Ruud verzinnen een list. In het geheim richtten ze een stichting op waarmee ze geld wegsluizen. Journalist Derk Sauer en zijn vrouw Ellen Verbeek, die jaren onderzoek doen naar de moord op Bart van der Laar, vinden in hun research cadeaus tussen alle kladblok en bandjes van gesprekken met betrokkenen.

[00:16:04]

Ook bewijsstukken over die schimmige stichting. Het staat zo helemaal kan je die wijnhandelaars gewoon directeur bij Van Kooten? Dus die kreeg gewoon een salaris betaald. Die kreeg geen royalty's. Bart van de leiding kreeg wel opborrelt is en euh, dat bedrijf Americano stond op de naam van Bart. Maar eigenlijk was dat van Wijnands en Bart samen. Alleen dat kon die bijna altijd. Natuurlijk niet. Zwart op wit zitten, want die mocht helemaal niet ergens anders een bedrijf hebben.

[00:16:36]

En de afgeroomde zou allerlei dingen van zijn artiesten roomsen af en stuurde ze naar de Antillen.

[00:16:42]

Het was ook de tijd dat natuurlijk voor t eerst die belastingconstructies ontstonden en hadden tussen een boekhouder en. En die was daar heel goed in. Kijk nu de Antillen en de Kaaimaneilanden bekennen dat nu allemaal, maar in die tijd was dat natuurlijk nieuw. En en dus die zei ja, als je dat bedrijf opent in de Antillen of in je doet iets in in Portugal of iets in Guernsey. Dan hoef je geen belasting te betalen. En ja, dat was natuurlijk iets heel nieuws voor voor Nederland.

[00:17:21]

Van het geld dat met die deals en niet afgedragen royalty's wordt verdiend, kopen Bart en Ruud een villa in Vale do Lobo in de Algarve in Portugal. De villa kost meer dan één miljoen gulden. Het is een jetset plek waar onder andere Willem van Kooten en tegenwoordig ook John en Linda de Mol villa's hebben. Bart komt er graag en laat ook graag mensen overkomen. Zo wordt Patty Brard in zijn villa ten huwelijk gevraagd door haar toenmalige vriend Carlo Nasi, die ze via Bart heeft ontmoet.

[00:17:50]

Maar met die villa begint volgens Patricia alle ellende met de villa en met de oprichting van een eigen platenlabel door Bart en Ruud Teti Records. Bart en Ruud richtten dit label op samen met Rolf Bayle, een belangrijke Duitse platenbaas, zegt platenproducer Eddy Ouwens.

[00:18:07]

Een man die heel veel invloed had bij de diverse Duitse televisieprogramma's en zenders. Dus als je een uitgave maakt of een platendeal met rol Bayle, dan wist je meestal wel dat je in programma's als die toen heel belangrijk waren voor Duitsland muziekbladen. En zo stond. En ja, Rolf is een soort Colonel Tom Parker eigenlijk. Rolf schenkt ze geld. Als ik het goed heb onthouden. Als het goeie product is wat ik noem. Ze geldt in eerste instantie te hebben verdiend met het verkopen van fout.

[00:18:50]

Euh, haar water. Bayle heeft natuurlijk. Dit was één van de grote financiers van het nieuwe bedrijf van Bart Van Laer en die hebben een enorme miljoenen voorschot gegeven om om dat bedrijf op te zetten en zei dat die die pijler de koning van een Reeperbahn was die die ook in de onderwereld zat.

[00:19:12]

Wijnants en Bart Van Laer brachten de artiesten en parelen, bracht het geld, de kas en weer daar miljoenen ingestoken. En die miljoenen hebben ze dus echt in no time doorheen gejaagd. Uhm, met als steeds ja het succes komt hebben, want we hebben nu grote artiesten binnengehaald en dat. Nou ja, vervolgens flop bijna alle alle hits die ze dan zogenaamd gingen produceren. Partizan gaat het geld flink rollen. Leeft het leven van een miljonair? Zo vliegt hij alleen eerste klas en het liefst zo vaak mogelijk, vertelt Kluger Gert Logan.

[00:19:52]

Hij kwam bij hem thuis, ook in Brussel. Besprekingen geloven ook in het toilet. Had die allemaal certificaten hangen van 1 van de Concorde, van het vliegen van de Concorde? Maar niet één gewoon hele toilet. Helemaal vol, dat is. Hij vloog alleen maar met een Concorde.

[00:20:12]

Waar kwam de gebeds Zuid-Afrika tot na elk elke keer crijnssen certificaat Alberto Babyblauw Wheelie jaren je, zegt zanger en platenproducer Peter Koelewijn, bevobbelt het verhaal dat hij naar New York wil brengen.

[00:20:29]

Maar daar ging je alweer met de Concorde en chipproductie, de Concorde. Die kostte een ritje naar New York in die tijd. BBK bulge populariteit om op bedraag. En ik heb geen verhaal, hoort dat iets te vieren had, maar ik had het succes van Lut dat de in Hilversum date parel zin haalde iets extra's. Lekker op café, dat moesten ze ook. Toen besloot die om. Ik meen in de rondbellen een oproepbaar een avondwinkel maiko. Ook niet dat de dure dieren in herhaling te krijgen bij de volle buit.

[00:21:14]

En om daar een kater oesters te bestellen reed iedere taxi naartoe, gestuurd om dat ophalen en erna weer op te bergen. Het waren allemaal extravagante dingen waar wij nooit van gehoord hadden. Maar wat wel gezien de verhalen die er al horen, ook bij Bart van Belle aparte.

[00:21:39]

Je hebt opnamesessies en je hebt opnamesessies. Bart maakte er altijd een groot feest van, met bijbehorende luxe genotsmiddelen. Alles voor de artiest. Platenproducent Eddy Ouwens maakt de gekste dingen mee met Bart. Als er voor een opname. In Duitsland zijn om Eddy's plaat Adios Amigo op te nemen. Wij namen dat gedurende bijna een weekje op in muziekclip en Bart was daarbij nauw zal ik je vertellen wat er gebeurde?

[00:22:27]

De eerste dag dat wij aankwamen in het Arabella House, dat Arabella als heel mooie appartementencomplex is. Alleen maar Schwitters eigenlijk. Dat ligt boven de studio van Music Letters. Prachtig geregeld. Het geluid was geweldig en euh. Maar als je klaar was. Er waren meestal nogal. Ik hou nogal van het s'nachts doorhalen. Toen de tijd zeggen en dat was heel handig, want dan euh. In de Meerse Klint studio was een lift en er gingen naar boven. En dan stapt die uit in de hal van het Arabella House en de eerste dag dat wij daar kwamen.

[00:22:58]

Iedereen had zijn eigen suite. Daar regius de muzikanten dus hele kostbare zaak. En toen s avonds euh. Wat was daarbij? Zat iedereen bij mij op mijn kamer, op mijn zwieten om dingen door te praten. En toen werd er gebeld waar ik denk met zes, zeven man. En dan stonden de 6/7 prostituees voor de deur van bad kadootje van Bath. Weet je wel. En ik had daar dus helemaal geen trek in. Maar het gaf wel aan en een heleboel hadden er geen trek in.

[00:23:30]

Sommige wel, maar bad betaalde. Snap je? Daar begon het al en de andere ochtend gingen we ontbijten. En toen stond de grote ontbijttafel wat er ook bij en had hij al geregeld. Stond erbij. Absurd als ik de ober na toelopend getapte. Maar daar stond bij elk ontbijt bordje stond een hele fles amoeben des Fadell en was elke ochtend zo het duurste van de duurste van het duurste van de duurste.

[00:24:01]

En dat was Bart. Is Hilversum dan al flink in de ban van de nieuwe Colombiaanse druk cocaïne en wordt dat Bart later in zijn leven fataal? Er wordt in die dagen in elk geval flink wat afgesnauwd voor de artiesten en platenbazen, vertelt ploeger Gert LogMeIn.

[00:24:46]

De eerste keer ik zat in een in een café in in euh, in Hilversum. En daar zat een euh, een manager naast mij artiestenmanager. En die zin heb jij dit wel eens? Euh. Dan moet je effe doen. Het is voor je helemaal te gek. En euh, die haalt zo'n pakje met met poeder uit zijn zak. Nick, ik wist echt niet wat het was en en euh, hij is het niet. Dan moet je een tientje oprollen en dan moet je wel opsnuift opsnuiven.

[00:25:12]

Oké, doe ik dan. Binnen vijf minuten ben je directeur van Nederland. Weet je wel. Hij werd opeens overal voor het zeggen en ik deed goh, wat leuk is dit. En uiteindelijk euh. Uiteindelijk ja. Ik heb dat niet zo lang gedaan. Ik merkte wel van als je hiermee doorgaat dan wordt het echt heel erg leuk. En dan euh. Dan wil je nooit meer anders. En euh ja wat? Je maakt hele rare dingen mee.

[00:25:37]

En een euh euh. Dus heb ik een keer een hele nacht. En toen ben ik nog met uhm euh.

[00:25:43]

Eric Burdon van De Mols ben ik ergens beland in Amsterdam en komt de meest krankzinnige dingen mee. En euh. Of je maakt de meest krankzinnige dingen mee met bed. Zeker in die tijd, weet je wel.

[00:25:57]

En het was ja, het was echt de drank, drugs en rock 'n roll. Ja, dat wel. Ik had nooit verwacht. Ik zou oud zou worden.

[00:26:10]

Cocaïne was dus gemeengoed in de Hilversumse showbizzwereld. Ook Bart is een regelmatige gebruiker en deelt tijdens exorbitante Gooise feestjes royaal uit, ook al zijn artiesten van toen. Journalist Derk Sauer en Ellen Verbeek achterhaalden bij wie men destijds die drugs haalde namelijk gewoon bij de bloemist en weet het ook niet.

[00:26:34]

Maar wat dan hoorden was daar gingen ze een bloemetje speciaal voor bestellen. Of extra Plukon. Dat witte spul wat goed is verbloemen. Maar dat was natuurlijk koken. Het was de codenaam voor coke en hij was de grootste koop dealer van t Gooi.

[00:26:47]

En die bezorgde die en Bart van der Laar die die gebruikten, dat is ook.

[00:26:53]

En hij gaf ook. Hij gaf ook vaak aan zijn artiesten witte of witte envelopjes met witte spul doorheen een soort relatiegeschenk als relatiegeschenk. Zo normaal zelfs was dat. Waarom leidt Bart een typisch jetset leven? En met wie komt hij allemaal in aanraking? Heeft dat wellicht te maken met zijn latere dood? Het kan in elk geval niet op. En Bart geniet er met volle teugen van. Van feestje naar feestje. Vierentwintig uur in een dag lijkt. Een heel on-Nederlandse.

[00:27:26]

Ik denk dat het nu. Ik weet het niet, maar ik denk dat het nu ook niet meer zo is. Het was toen net een tijd dat er even een kleine concentratie bij kleine constatatie mensen heel veel geld was. En ik dacht echt Fernão rijk tot de hemel. We kunnen ons permitteren wat we willen en we gaan ook. Net zoals in Delhaize dat ze op de tv zagen toen weg en ook zo leek. Op het hoogtepunt van zijn succes start Bart in de hang naar nog meer geld en succes.

[00:27:58]

Het bedrijf Titi, dat staat voor toptrio, wakkert alles wat Bart en zakenpartner Ruud Wijnands produceren, moet in de top 3 van de hitlijsten komen. Om dat te kunnen bereiken, besluit Bart de artiesten die hij onder zich heeft. Bij Willem van Kooten en CNR over te halen om met hen mee te gaan. Een riskante keuze, want hij belazert zal willens en wetens een heleboel mensen met zijn charmante aanpak lukt het? Hij krijgt Benny Nijman, B.B. En Lenny Kuhr zover dat ze met hem meegaan.

[00:28:31]

Dit tot grote woede van hun baas Willem van Kooten, vertelt Patricia van der Putten.

[00:28:36]

Dat was zo verschrikkelijk verschrikkelijk. Dat was niet meer dan een gezellig onderonsje, maar het was over. Dat was open. Ik kon ons vervloeken.

[00:28:56]

Hoe krijgt Bart van de Laar zijn secretaresse Patricia zover dat hij zonder aarzelen een hele belangrijke rol speelt in het vertrek van de artiesten? Journaliste Ellen Verbeek heeft er wel een verklaring voor.

[00:29:09]

Keurige Belgische dame, opgegroeid op een kasteel, keurig familie. Ze deed alles voor hem. Ze vervalste zijn contract, heeft ze zelf toegegeven geven. Ze zorgden er bijvoorbeeld voor dat er Rosières bij de contracten met artiesten kwamen, waardoor ze die makkelijk konden meenemen van het bedrijf van Van Kooten naar TTR. Hadden ze gewoon zelf vervalst om hem te helpen. Ze deed alles voor hem. Ze was smoorverliefd op hem. Ja, dat hij geliefd was. Natuurlijk niet wederkeren.

[00:29:47]

Ik weet dat in het geval van Lenny Kuhr de rapper nog voor Benny ooknog zou moeten waarschijnlijk lopen. Waarom deed je dat? Ik vond het ook niet leuk om dat te doen, maar ook ging meegaan. Top toptrio records of Elke kunnen helpen om dat te doen. Nee, dat herinner ik mij. Ik was doodsbang, dat weet ik. Toen ik daar in die archieven die contracten eruit moest halen. En dan is s nachts gebeurd, want ik kan die clausule erbij moest tikken.

[00:30:27]

Ja, ik moest de closure erbij tikken en dat was een clausule van een kind waardoor indien het over de firma CNR zou verlaten waren de artiesten niet meer gebonden om de CNR platen op te nemen. Daarop kwam het meer. Bart en Ruth kopen voor veel geld een villa in Bussum, waar Teti zich vestigt. Er is in december 1980 een gigantisch openingsfeest met dure champagne en kreeft. De inrichting is voor Jan des Bouvrie. Het kan niet op. The sky is the limit, zo lijkt het, maar dat lijkt hoogmoed voor de val.

[00:31:07]

Moet Barts moordenaar in de muziekwereld worden gezocht in zakelijke jaloezie? Het motief? Of is het juist persoonlijke jaloezie? En weet Patricia er meer vanaf? De politie vermoedt dat laatste in de eerste dagen na de moord. Zij heeft per slot van rekening Bart het laatst aanspreekbaar in leven gezien en is degene die hem zwaargewond bewusteloos in de keuken vond, zei de kroongetuige.

[00:31:30]

De hoofdverdachte had geen alibi. Nou leuk. Wat gebeurde er in de maanden voor de moord? Dat hoor je in de volgende aflevering van de showbiz moord.

[00:31:42]

Krijgen telefoontjes van de staat. Een groep zigeuners die op je te wachten? Je leeft niet lang meer en daardoor was je ook heel erg bang geworden op het eind.

[00:31:52]

Hij ging van de ene Swindells naar de andere Swindells en probeerden natuurlijk dan met de ene zak de andere te vullen en op die manier iedereen te vriend te houden.

[00:32:04]

Woord en daad, want het was dan ook het Eurovisiesongfestival met link naar Williams. Helaas ben ik nooit te weten gekomen dat gebeurd is.

[00:32:14]

Wil je de volgende aflevering van de showbiz moord niet missen? Abonneert dan in je favoriete podcast? Of kijk op NPO Radio 1 punt Pantanal Slash podcast. NPO Radio 1, AVRO, TROS Podcast. Wat is er toch aan de hand op het platteland? Ik vind het heel raar. Ik vind het heel raar.

[00:32:38]

Sinds ik in een BTS gehucht woont, zijn hier drie mensen op een gruwelijke manier omgebracht door toe is dat niet nodig was.

[00:32:51]

Ik ben Jaklien Magis en samen met Gerrit Kalsbeek maakt de podcast kwaad bloed. Verhalen over moord en doodslag in de polder Clarenhof helemaal uitgestippeld. Allemaal uitgestippeld. Heb je daar volgens waar gesprekken met nabestaanden, getuigen en daders wat? In het begin pakt ik dat dossier. Daar zag ik het wel staan dat ik het niet gedaan kon hebben. Ik kan het niet gedaan hebben. Kwaad Bloed is een podcast van Piro en NPO Radio 1. Abonneren je gratis je favoriete podcast?