Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:05]

Dit is het verhaal van de moord op Bart van de Laar, zesendertig jaar succesvol platenbaas in Hilversum. Dit is het verhaal over de muziekbusiness begin jaren tachtig, met schimmige deals en miljoenen contracten. Dit is het verhaal over extravagante feesten met prostituees en de nieuw opkomende druk cocaïne. Dit is het verhaal over een van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit in ons land. Dit is de showbiz moord, een podcast van NPO Radio 1 en AVROTROS.

[00:00:43]

In de vorige aflevering van de showbiz moord. Charmant is een bijzonder charmante man. En ja, daar heeft iets. Ik kon hem lachen en dat was leuk en vriendelijk. En ja, da's wel een. En het was natuurlijk een big spender.

[00:01:00]

Hij beloofde veel. Ik krijg op mijn job Wilber.

[00:01:09]

Maar dan ging je akkoord dat de Concorde, een Concorde die een ritje naar New York in die tijd een beetje hulde, grapte Bart doodgraag.

[00:01:22]

Voor mij was er maar één persoon in de wereld.

[00:01:26]

Welkom bij aflevering 3 van deze podcast over de showbizz moord. In zeven afleveringen zullen Lammert de Bruin en ik Babs Assink, twee journalisten met een voorliefde voor crime verhalen die het verhaal vertellen van de moord op Bart van der Laar, nu bijna veertig jaar geleden, spreken betrokkenen van toen en later weer bijzonder. Nog nooit eerder uitgezonden archief. Dit is aflevering 3 Het Gooise Matras.

[00:01:50]

Dat was de eerste keer dat ik daar kwam lopen. Alleen maar mooie vrouwen. Ja, dat is de wereld van de luxe natuurlijk. Francis Goya, die heeft nostalgisch steeds zelf geproduceerd. Hij heeft miljoenen albums verkocht over heel Europa.

[00:02:05]

Maar die is ook helemaal belazerd door Bart.

[00:02:08]

Is ook dat Bart voortdurend zijn testament veranderd. Platenbaas Bart van de Laar leidde in de jaren voor hij wordt vermoord een luxe leven met zijn ietwat sjieke vóórkomen Gouden Oor en grote charme weet hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig grote Nederlandse sterren aan zich te binden. Hij belooft niet alleen gouden bergen. Hij maakt het zo op het eerste gezicht ook waar. Of is dat alleen maar voor de bühne en bedonderd hij de boel? Achter de schermen voor Bloemenlaan, onder zijn brede glimlach en de relaxte houding.

[00:02:53]

Bart krijgt in elk geval steeds meer conflicten en die beginnen een jaar voor zijn dood. Want dan richt Porthus een eigen platenlabel, Teti Records op. Samen met zijn zakenpartner Ruud Wijnants en de Duitse platenbaas Rolf Payerne. De opening van het nieuwe pand in Bussum wordt eind 1980 groots gevierd. Alle sterren zijn erbij, maar drie dagen nadat openingsfeest wordt de muziekwereld opgeschrikt door heftig nieuws.

[00:03:26]

De ex-Beatle John Lennon is dood. Zijn vrouw Yoko Ono was erbij toen hij in New York vermoord werd.

[00:03:33]

In 1969 wekte hij verbazing toen hij als onderdeel van zijn huwelijksreis een week in bed doorbracht in het Amsterdamse Hilton Hotel om zo zijn strijd voor de vrede tot uiting te brengen.

[00:03:43]

En daar beginnen de problemen voor Bart. De week na de moord op John Lennon is Bart in Los Angeles, waar hij een grote slag slaat voor Teti. Het lukt hem om de wereldwijde rechten te kopen van een John Lennon Tribute singel.

[00:04:05]

Wie woont zeekoet Bayan van Iben Koster wordt echter een grote flop. Het betekent het eerste grote verlies voor theater. Dat vertellen journalisten Derk Sauer en Ellen Verbeek, die zich na de dood van Bart van de Laar verdiepen in de Showbizz Bart. Een tribute op John Lennon? En dan zijn er allemaal artiesten zouden dus liedjes zingen van John Lennon Lennon en dan had ie dus de rechten voor die plaat is volledig geflopt. Niemand zat te wachten op een tribute.

[00:04:38]

Iedereen luisterde gewoon naar John Lennon en hij had ook heel gul veel te veel geld voor betaald. Ik geloof zeventigduizend gulden in die tijd. Ja, dat was het helemaal niet waard, dus dat was al meteen zijn eerste flop.

[00:04:51]

Waarom verspilt Bart bijna 70 duizend gulden aan deze plaat? En wat vinden zijn zakenpartners daarvan? Bart gaat in elk geval onverstoorbaar door en heeft meerdere paarden om op te wedden. Zoals het succesvolle Beeb met zangeres Gemma van Eck.

[00:05:13]

We zijn bijna in alle landen van de wereld geweest. Heel veel in Aziatische landen. We hebben voor oliesjeiks opgetreden in Arabië, Frankrijk, Engeland, waar hebben zijn over gewesen. Songfestivallied gedaan, ook in Korea, Zuid-Korea, Seoul en Knokke. Overal te zien en te horen. Want je had natuurlijk niet al die zenders die je dus nu vandaag de dag hebt. Dus we waren constant in beeld. Dat was een enorme hit.

[00:05:37]

Bart ziet ze vooral regelmatig op kantoor als ze weer terugkwamen.

[00:05:41]

In Nederland was natuurlijk altijd de vergaderingen die we hadden bij Peter Koelewijn en Ludo Voeten was toentertijd onze manager. En dan ging wat dingen te overleg ging doen, zoals bijvoorbeeld de optredens wat teveel was. En dat moest anders doen. Of de planningen van de reis, want er waren ontzettend veel op pad. En soms waren er wel eens feestjes met de pers. De bijnaam moest je in je neus laten zien. En dan zagen we Bart ook. Dus je was altijd in gezelschap met Ruud omdat ze samen dat bedrijf hadden opgericht?

[00:06:06]

Zo moet je het eigenlijk zien.

[00:06:08]

Bart heeft zo zijn eigen manieren om plaatjes op de radio te krijgen. Hilversum. TROS Radar laat, zo lukt het hem om de allereerste Thietmar singel, de quiz van Beeb Direct tot TROS Parade plaat te krijgen. Hoe doet Bart dat door Hilversum 3 dj Hugo van Gelderen mee uit eten te nemen naar een exclusief restaurant in Bussum en een dag later was de kist van Beeb ineens de parade plaats bij de TROS.

[00:06:51]

Omdat Bord aan iedereen rondbazuinen hoe het hem gelukt is een parade plaats te krijgen, ontstaat er een hele rel over. De directie van de TROS ziet zich zelfs genoodzaakt de parade op laat af te schaffen. Maar het verteerden van diskjockeys om platen in de hitlijsten te krijgen is een beproefde methode van Bart van der Laar. En in die tijd bovendien een hele gewone zaak, vertelt oud plukker Gert Logan, die jarenlang met Bart samenwerkt. Zo neemt Bart regelmatig mensen mee naar de Yab Yum, waar we gaan kijken.

[00:07:22]

Het kost niks. Dus. Nou, dat was niet waar. Kosten kosten bijzonder veel.

[00:07:29]

Maar euh. Dus dat was de eerste keer dat ik daar kwam. Bek viel open, alleen maar mooie vrouw. En nee helemaal. Ja, dat is de wereld van de luxe natuurlijk. En als je 21/22 bent. Ja dan gaat er wel een wereld van euh van feest voor je open dus. En toen dachten wij ja, dan moeten we die gasten meenemen. Een uur na het gebeuren en het moment dat je dat deed was er geen diskjockey die uhm, bye bye je.

[00:07:57]

Je creëert een barrière. Je kreeg het de barrière van ik kan niet meer terug. De gasten hebben het gedaan. Is het allemaal leuk en aardig geweest? Maar jij bent wel meegegaan en het is een soort euh. T Is net geen afkopen. Maar het is. Ja, het is iets op het randje natuurlijk. En euh. En dat werd natuurlijk steeds breder en groter.

[00:08:20]

En en en iedereen wilde mee en iedereen wilde kijken. En gewoon euh. N. Ja en neen. En dat werkte. Was het verteren van details typisch iets voor die tijd of vooral typisch iets voor Bart? Hij doet het in ieder geval zonder scrupules. En ook Eddy Ouwens heeft er als platenproducer mee te maken.

[00:08:45]

Ik moet eerlijk zeggen dat deed ik ook wel mee, maar dan wel met de mensen die ik kende. Ha, dus dat ik iemand een aardige gozer vond en er zijn mijn promotie hield is scheelt toch een stuk of ik het zeg of dat jij als Eddy die dat doet. En ja, daar ging ik wel eens met iemand eten in de hoefslag of weet ik boarebreker en dat kostte dan 500 gulden. En onderweg in de auto zei ik van jou lijstje ik heb echt fairplay nodig voor die.

[00:09:08]

Nou werd het de week daarop werd t. Ja, dat zeg ik niet. Maar wie in die schijf weet je?

[00:09:13]

Dus dat gebeurde een heel platteland land gebeurde dat? Ja, maar wij zijn er wel mee begonnen. Weet je wel waar helden heerst? En als je dat dan vertelt en meemaakt? Dat moeten we ook een keer doen. En ja, dan had iedereen wel door dat daar een gat in de markt zat. En wij gingen ook euh. Ik geloof dat ik alle sterrenrestaurants in Nederland 15 keer heb gezien. Die gingen we er allemaal af om het met die die jonkies en programmamakers.

[00:09:41]

En ja, dat had dat.

[00:09:43]

En dat was ook geen geheim. Weet je wel dat als het bijzondere ervan als je nu doet ja, dan gaat je kop eraf.

[00:09:49]

Nou ja, Yab Yum was natuurlijk. Euh. En ook daar ben ik nooit geweest. Boccaccio in Laren. Euh. Yab Yum ben ik overigens wel geweest. Maar euh ja, daar waren niet alleen Ruud hoor, maar ook wat platenmaatschappijen doen. Als ik dan iets groots had gelopen. Een hit, dat weet ik wat. Daar was het vaak van. Euh. Hier heb je tienduizend gulden en ga vanavond maar naar Yab Yum. Daar was ik nog nooit geweest.

[00:10:17]

Daarna wel overigens. Maar euh ja, dat kon allemaal.

[00:10:23]

Het eerste liedje dat Linda Williams zo voor je gaat spelen heet. Het is een wonder. Het is een wonder is van tekst en muziek, voorzien door Kees de Witt en Bart van der Laar. Graag uw applaus voor Linda Williams.

[00:10:44]

Begin 1981 slaat Bart opnieuw een grote slag Titi op artiest Linda Williams wint op 11 maart 1981 het Nationaal Songfestival met Het is een wonder.

[00:11:00]

Ja Bart, je staat als tekstschrijver bij het lied. Maar heeft ie dat nummer ook wel echt geschreven? Het wordt in elk geval een grote rel. Als ie drie dagen later te gast is bij de toen befaamde Sonja's Goed Nieuws Show, wordt Bart door de moeder van componist Kees de Wit beschuldigd van plagiaat.

[00:11:19]

Sandra. Daarnaast Bart van der Laar en wel hierom omdat hij het winnende liedje heeft geschreven van het Songfestival.

[00:11:37]

De maker van het winnende lied Wief. U wilt even Intrepid.

[00:11:43]

Is dat? Ja, ik ben namelijk mevrouw de Wit, de moeder van de tekst en muziek maken van van de echte Kees de Wit van Studio Ospel uit Weert. Ik kom hier op mijn zoon wat optreden kan helemaal niet komen. Die zit in Brussel en in mijn stad. Jij bent tot het spijt. Nee, daar is een misverstand in het spel van mijn zoon. Je wacht op een verschrikkelijke manier. Nu weggegooid. En daar kom ik voor op, want ik heb zelf gecorrigeerd.

[00:12:14]

Het lied van Het is een wonder.

[00:12:15]

En zo is het leven.

[00:12:19]

Ik vind dat verschrikkelijk dat ik hier moet komen, maar ik begrijp het wel. Een moeder van een kind die een succes moet maken, heeft gelukkig veel studiowerk.

[00:12:28]

Wacht even. Ik vat het even samen, zegt mijn zoon. Heeft Liesbeth Kees de Wit geschreven. Mag ik even vragen wat hij ervan vindt? Dat is niet het onderwerp, maar helemaal genieten. Nou, echt in die zin gelijk het liedje wat we geschreven hadden.

[00:12:47]

Althans dat ik het geschreven had. Het is weer zomer. Dat hebben we toen ingestuurd. Alleen toen was de tekst niet goed, hebben ze gezegd tijdens de selectie toen het liedje uitgekozen werd. Toen heb ik die tekst enigszins veranderd, dus het ligt zo dat de muziek door Kees de Wit geschreven is. Een groot gedeelte van de tekst is behouden, alleen de veranderingen heb ik gedaan. Maar Kees vond dat ik het dat de veranderingen zo belangrijk waren voor een liedje dat ie zei.

[00:13:10]

Bart, je krijgt van mij de credits. Ik heb daar afstand van gedaan. Op de plaat. Je bent dus niet als auteur aangewezen. Ik heb alleen de tekst in die zin veranderd.

[00:13:18]

Dat is dan weer typisch. Het is geen twee, twee dingen in de tekst, wel andere niet omdat ze slecht zijn. Omdat je dat ook wil zeggen ja, maar daar ben ik ook mee de tekst. Stel dat ze het Eurovisie Songfestival. Nou, zulke goede Ojeda had ie dan ook weer niet, want dat is gewoon verschrikkelijk slecht liedje. In de maanden voor de moord ligt Bart met iedereen overhoop. Tijdens de internationale platenbeurs Midem in Nice ontstaat er begin 1981 een flinke ruzie tussen Bart en de internationaal vermaarde Belgische gitarist Francis Goya.

[00:14:00]

Bart produceert zijn platen die wereldwijd een gigantisch succes zijn. Maar er komt ruzie over geld, vertelt platenproducer Eddy Ouwens. Francis Goya, die heeft Nostalgia gepuzzeld, geproduceerd Franse ontzettende lived, heeft miljoenen albums verkocht over heel Europa.

[00:14:22]

Maar die is ook helemaal belazerd door Bart financieel. Ik heb van diverse malen in de studio gehad dat televisie dingen wel hebben gedaan, maar daar praat je niet echt over. De komt Bart Wellens en enkele kwam wel eens een enkele keer ter sprake. Euh, en dan? Dan zijn die altijd wel dat die eigenlijk waren. Dat maar probeer te vergeten maar dat er me heel veel geld heeft gekost terwijl hij notabene.

[00:14:47]

Euh ja, die plaat heeft gespeeld en heeft gearrangeerd en heeft geproduceerd. Waarom blaast het Bart ook zijn goede vriend Francis Goya, terwijl hij zelfs in zijn testament staat? Journalist Derk Sauer ziet het in de maanden voor de moord flink misgaan met Bart. Dan is er een ruzie in de villa met Goya en Ruud over het contract van Francisco Goya. Finale Songfestival zijn te zien in Dublin, dus dat is allemaal vlak achter elkaar.

[00:15:30]

Bart met Linda. Euh. Komen terug. S Avonds is ie volledig overstuur en de volgende dag heeft ie een aanval van hyperventilatie. Uhm, dan is er een spoedvergadering van het nieuwe TTR zonder Bart van der AA zonder Bart dus.

[00:15:50]

Dan is al een tweespalt aan de gang die nee, Bart zegt bedreigd te zijn.

[00:15:57]

Dus ja, in die tijd is het dus, al is die al heel erg nerveus.

[00:16:10]

Bart is in de maanden voordat hij wordt vermoord steeds vaker afwezig. De samenwerking met zijn zakenpartners bij Thietmar verloopt niet goed en na het songfestival in Dublin wordt het hem allemaal te veel. Hij duikt onder in zijn villa in Portugal, spoorloos voor iedereen. In De Telegraaf staat op 7 mei de kop Top producer Bart van de Laar ingestort. Kijkt die man? Hij had zich natuurlijk. Ik denk niet dat het opzet was, maar hij ging van de ene Swindle naar de andere Swindells en probeerde natuurlijk dan met de ene zak de andere te vullen en op die manier iedereen te vriend te houden.

[00:16:54]

En het was. Ik denk niet dat dit een intrinsiek slecht mens was ofzo. Het was die man, het is a allemaal boven zijn hoofd gegroeid.

[00:17:05]

Terwijl Bart ondergedoken zit in Portugal, komen er bij secretaresse Patricia in Bussum telefoontjes binnen van mensen die willen weten waar Bart is en die nog geld van hem krijgen.

[00:17:18]

Zoals Maarsen, Villa en Portugal vertrokken. Ik ben daar toen ook geweest. Hij heeft daar op zich een onderzoek zal geleid om te kunnen bewijzen dat zijn twee partners, Ruth Wijnands en Rolf Payerne, de hele TTR situatie allen te doneren was. Het moet iets gebeurd zijn in Dublin, want het was dan ook het Eurovisiesongfestival met die Williams. En er moet iets gebeurd zijn in Dublin. Helaas ben ik nooit te weten gekomen wat er daar echt gebeurd is. Maar ja, het moet ook heel aardig geweest zijn, want ik herinner me nog heel goed toen hij terugkwam uit Dublin partij.

[00:18:09]

Ik verlaat die tot predikant. Ik wil niet meer verder werken met die twee en dan is die rijken meer gevlucht. Hij voelde zich ook te klein bier en wijn, anders begon begonnen mij te bedreigen van zijn paard. Ik zei dat ik het niet wist. Op een dag verschijnen er zigeuners bij de villa van Bart in Portugal die hem bedreigen en er komen verontrustende telefoontjes binnen, vertelt Ellen Verbeeck. Krijgen telefoontjes van de staat. Een groep zigeuners die op je te wachten?

[00:18:55]

Je leeft niet lang meer en daardoor was je ook heel erg bang geworden op het eind.

[00:19:02]

Uit welke hoek komen die dreigementen? Komt het uit de richting van de opgeluchte Francis Goya? Bart is in ieder geval doodsbenauwd. Tot een week voor zijn dood zit hij voornamelijk in Portugal, onbereikbaar voor wie dan ook.

[00:19:20]

Zelfs voor zijn zakenpartner Ruud Wijnants, die zich bovendien al langer stoort aan het vele geld waar Bart meer rondstrooit. Hij ziet hun bedrijf Teti steeds verder ineenstorten. Zo is één van hun topartiesten, Benny Neyman, alweer vertrokken omdat hij geen vertrouwen meer heeft in Bart. Ruud maakt daarom in het geheim een afspraak met Eddy Ouwens, die een nieuwe directeur zoekt. Toen, op een gegeven moment, hoorde ik de geruchten dat Uhm het dit jaar niet zo goed ging.

[00:19:54]

En ik voelde me diep en diep en diep ongelukkig met het label dat ik had opgesteld, want ik wilde wel euh, daar iets nieuws opzetten. Maar ik had. Ik ging op een gegeven moment en was al vrij snel. Misschien wel de eerste. Dacht ik achter bureau ging zitten, dacht ik Jammie hoort niet thuis. Ik ben nu bijna hetzelfde antwoorden waar ik een hekel aan had. Ik moet echt een directeur hebben die naar cijfers kijkt en die mensen bespreekt en bewerkt.

[00:20:20]

Uiteindelijk ja, dat deed Ruud altijd wel goed, dus heb ik Ruud gebeld. Het is niet helemaal met je praten, dus zijn we gaan praten. En toen, op een gegeven moment, belde Ruud mij op en die zei van euh, kunnen wij volgende week woensdag afspreken? Maar ik wil niet dat dat het uitlekt als we samen gezien worden. Daar is alle rumoer we over. Dit jaar zijn daar nog teveel voor aanwezig. Als ze ons samen zien.

[00:20:45]

Je weet hoe het gaat, dus ze hebben afgesproken in Vinkeveen.

[00:20:51]

Behalve Ruut wil Bart zelf ook weg bij Teti. En hij bedenkt een list waardoor die weg kan zonder te hoeven betalen aan de geldschieters WEA en Orchidee. Dat vertelt Patricia. En die hadden een voorschot gegeven op drie lokale producties te maken, dus Nederlandstalige producties. En dat was een heel flinke voorsprong, maar dat trio moest samen blijven gedurende drie jaar en indien dat niet het geval was, had één van de partners uit welke stappen. Wel moest die partner een guirlande rond dat voorschot terugbetalen aan de respectievelijke sponsors, als ik het zo mag noemen.

[00:21:45]

Dus Bart die wilde uitstappen, maar dat betekende dat hij dan ook een derde van dat bedrag moest terugbetalen en datzelfde. En hij was er van overtuigd dat er gesjoemeld werd door de twee anderen. En dat heeft ie zitten opzoeken en laat die opgewonden. Wat heeft Bart dan gevonden qua bewijs? Heeft dit iets te maken met de niet afgedragen royalty's, de zogenaamde witte platen handel? Feit is dat Bart in het jaar voor zijn dood telkens met zijn testament bezig is, zegt Patricia.

[00:22:19]

Maakten dat er ook maar bedenkingen over Serskampse? Stonden de kinderen zich daarin dan ook de kinderen van Ruth die kinderen houden? Traject ombuigingen die kinderen van Francis eruit? Dat het het kan wel kloppen. Dat. Misschien niet alle royalty's aan Francis heeft uitbetaald. En dat hij dan meer cadeaus gaf aan de mooie reizen en luxueuze reizen en van die royalty's uit te betalen. En dat zal ik niet ontkennen. Dat zou wel zo geweest zijn, maar dat hij dan.

[00:23:10]

Drie maanden voor zijn dood de kinderen van de Kosterman besloten.

[00:23:18]

Maar het rare is ook dat Bart voortdurend zijn testament veranderde, vertelt journaliste Ellen Verbeek.

[00:23:26]

Ik vind het nu eigenlijk heel helemaal zelf ouder. Ben helemaal vreemd dat iemand van 36 zit, een testament maakt en dat dan ook nog verandert. En dan elke keer zeg nou jouw kinderen staan er één of jouw kinderen staande in een ander gaat veranderen. En een week voor zijn dood heeft hij alles op naam van zijn boekhouder Charel draak gezet. Dat is natuurlijk ook verdacht.

[00:23:59]

Een week voor de moord komt Bart in het diepste geheim terug naar Nederland. Er zijn maar een paar mensen die weten dat hij weer in Hilversum is. Party kwam tijdens de week voor de moord terug uit Portugal. Die week hebben we toen samen doorgebracht, dus ook nadat het daar is geweest. En ja, toen toen. Toen is dat niet het geval is gebeurd. En dat was de woensdag voor de moord. We hadden een afspraak, maar Benny Neyman om samen uit eten te gaan.

[00:24:34]

Nou ja, ik kwam niet opdagen, maar daar waren we een beetje gewend. En uiteindelijk, wat was er gebeurd? Bart werd achtervolgd in Amsterdam en heeft toen ook z'n auto aan Cadillac total loss gereden en vanaf die dag durfde hij geen moment meer alleen te zijn. We zijn het weekend voor de bewuste dinsdag. Drijber Dat maar teruggekomen. We hebben het weekend doorgebracht bij mijn ouders Ana en de dinsdag daarop. Je verlost zijn in de zin van Berg en Dal tot drie record.

[00:25:16]

Euh, triumviraat. Als ik het zo mag noemen. Iets nieuws opstarten in Parijs. Het heeft niet mogen zijn, het heeft niet mogen wezen. Is het de witte platen handel? Is het de drugs? Is het zijn terugtrekkingen Thietmar of is het toch een crime? Passioneel? In de volgende aflevering van de showbiz moord en jongens prostituee zorgt voor de doorbraak. Meneer legt dus een neus vol van seks binnen een half uur. En dan was het klaar en dat betaalde je dan ook gewoon voor.

[00:25:54]

Daarna zag ik dan Bart regelmatig in Hilversum op het Rancid en was.

[00:25:57]

Oei, oei, doei.

[00:25:59]

Ja, dat was een man die toch al enige tijd contact had met Van der Laan.

[00:26:03]

Wij weten gewoon dat je net gedaan hebt. Zeg het nou maar wij weten het gewoon.

[00:26:10]

Een verdachte wordt aangehouden. Wat ga je juist op die details vragen? En als hij dan blijkt dat hij heel gedetailleerd verhaal daarover kan houden, dan groeit de overtuiging dat hij Barbertje moest hangen.

[00:26:23]

Die zaak moest de wereld uit. Dat mag niet naar buiten. Wil je de volgende aflevering van de showbizz moordt niet missen, abonneren dan in je favoriete podcast app? Of kijk op NPO Radio 1 punctueel slash podcast.

[00:26:41]

NPO Radio 1, AVRO, TROS Podcast Mocht je naar deze podcast zin hebben om nog een podcast te luisteren, stemden af op Tante Jos, verzetsstrijder en de enige vrouw naast koningin Wilhelmina die een Militaire Willems-Orde kreeg. Jos werd in Engeland opgeleid tot geheim agent en werd in maart 1945 gedropt boven Nieuwkoop met een opdracht waar ze nooit over heeft willen of mogen vertellen. Na haar dood krijg ik het dossier in handen dat de Britten over haar hebben bijgehouden en daarin staat wat die geheime opdracht nou was en blijkt dat een paar verhalen die Jos altijd vertelde na de oorlog iets anders liggen.

[00:27:20]

Ik ben Mijke van Wijk en Tante Jos is de zus van mijn oma.