Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

McKeon Radio 1 cast tot cast, dit is de stelling van Pulinx en Van der Hul Hoekstra gaat het niet om de politieke podcast van EenVandaag en de sluipmoordenaar van De Aguirre, Sander van. Veel wat jij denkt, dat is jouw. Welkom bij een nieuwe stemming. Ik zie ook Joost Vullings Joystiq zien. Ja, ik zie ook pijn. Dan zien we elkaar. Dat is belangrijk. Het was opnieuw een drukke week, waarin het veel ging over de poppetjes.

[00:00:48]

Laten we in ieder geval proberen om dicht bij onszelf te blijven. En wat zou jij?

[00:00:53]

Zei Xander. Een bestuurder of meer een beroepspoliticus Genk bestuurder? En dan ben jij de beroepspolitici. En of dat een compliment is?

[00:01:02]

Daar gaat het straks toch over hebben? Wopke deed het niet. U? Göbel is daarmee de kandidatuur voor Hugo binnen.

[00:01:07]

We behandelen het CDA, maar ook D66 en eigenlijk alle andere partijen. Want er is zoveel te bespreken dat we dit keer een beetje in een andere opzet doen.

[00:01:16]

Zo vragen we ons af wat er toch aan de hand is met Klaver en Baudet.

[00:01:20]

En we nemen de Korona politiek door. Ook al is die echt wel even een beetje naar de achtergrond verschoven.

[00:01:26]

Maar wat zal het kabinet volgende week beslissen? Het 1 juli pakket op verschijnt de laatste persconferentie. Korona persconferentie voor de zomervakantie. Wat viel de Joost?

[00:01:37]

En wat viel jou op? Nou, ik vind dat we toch aan het begin van deze podcast even stil moeten staan bij wat ik toch het moment van de week wel vond. Uhm, toen twee Kamerleden die zich heel lang inzetten voor die toeslagen affaire bij de Belastingdienst daar achter kwamen dat er toch weer een belangrijk document achtergehouden was. Uhm, eerder bijvoorbeeld niet aan de commissie Donner gegeven. En ja, de emotie en de die daarbij ook kwam kijken, die maakt echt veel indruk op me.

[00:02:07]

Laten we daarom even goed luisteren naar Renske Leijten van de SP.

[00:02:11]

Deze bewuste notitie is niet met de commissie gedeeld. Mevrouw Leijten, mevrouw Zeiten voorzitter. We gaan door met dit wetsvoorstel, want dat is belangrijk voor de ouders. Maar hier vallen mijn schoenen uit en nu blijkt dat ik dit niet naar de commissie Donner is gegaan. Er werd in augustus besloten. We laten die ouders ook wel weten we dat het onterecht is creperen onder beslag. Voorzitter, gekker moet het niet worden en dan is deze notitie niet naar de commissie doorgegaan.

[00:02:42]

Ja, ik zie nu al die keren dat ik daarvoor ook heb gevraagd, maar we worden permanent permanent niet geïnformeerd.

[00:02:50]

We kunnen onze taak niet doen. Wij kunnen niet rechtzetten wat er fout gaat. Het is echt. Ik ben nou ja, laat maar.

[00:02:57]

En om de impact helemaal mee te krijgen ook nog even de ingehouden woede van Pieter Omtzigt van het CDA. Dit is geen detective.

[00:03:07]

Dus ik vraag. Behalve dat relaas en neem dat dat terstond wordt toegezegd. Over wie dit weggehouden heeft bij Donner. Ook graag een gesprek tussen de minister president en de voorzitter van de Tweede Kamer over hoe dit kon gebeuren. En van dat gesprek wil ik binnen een week een verslag hebben. Ik ben witheet. Ik ben altijd bereid het gesprek aan te gaan als het gaat om de informatiepositie van de Kamer.

[00:03:32]

Het ministerie wist het al acht maanden en al die acht maanden zitten de ouders in de ellende. Worden het huis uitgezet. Wat voor werk ben ik aan doen, voorzitter? Ik kan wel wat anders gaan doen, dus ik wil dat. Dat u dat gesprek gaat voeren met de minister president en een Chronis gaat horen wat ie denkt. Maar ik vind het buitengewoon kwalijk van het kabinet buitengewoon. Nou, ik was echt zelf wel een beetje stil van toen dit zat te kijken.

[00:03:59]

En dan denk ik vooral omdat je hier ziet dat de twee echt bevlogen Kamerleden die echt maanden lang hun tanden in een dossier hebben gezet, ineens toch weer overvallen worden. Met in de kern gewoon een ministerie dat mensen terwijl ze weten dat het eigenlijk niet terecht is. Mensen die de problemen indrukken. Ja, en ze zijn weg onder water. Houdt ook. Want als je die verhalen hoort ook die veel van die ouders waren we op het plein. Dat was op moment ook op diezelfde dag, waar Pieter Omtzigt ook gewoon en in tranen uitbarst op het plein, omdat die natuurlijk min of meer bedankt werd door die door die moeders.

[00:04:34]

Maar als je met die mensen spreekt en je hoort die verhalen, die gaan echt door merg en been, dimensies en soms alles kwijtgeraakt, dan zie je die kregen. Dan moesten we geld terugbetalen met als fraudeur bestempeld. En dan werk je bevond op een afdeling met geld en dan zegt je werkgever. O ja, je. Je loopt een fraudeonderzoek tegen worden ontslagen, dan word je je huis uitgezet en met juni kan betalen. Dan raak je zonder financiele problemen dat je de voogdij over je kinderen verliest en vervolgens krijg je gezondheidsklachten.

[00:04:59]

Het is echt. Het is gewoon niet te doen en overal zal wel interessant was. Hoe Pieter Omtzigt er achter kwam? Het document waar het hier om gaat. Hij had een keer Kamer informatie gevraagd en gister liet hij me zien te krijgen ze dus informatie opgestuurd. Nou, dat is normaal gewoon op A-4 met normaal lettertype. Het was een hele smalle balk over een A4'tje met een lettertype na. Het was echt niet te doen. En ergens in de kantlijn stond een linkje, maar dat kon je in dat document niet aanklikken.

[00:05:26]

Maar daardoor wist je dat dit document bestond en na heel vaak. Vragen, vragen, vragen naar dook dat document nu in één keer op en bleek de inhoud inderdaad een slag in het gezicht voor. Voor alle slachtoffers, maar ook voor deze twee Kamerleden. Dit is een hard drama, zo hard aantrekken. Dan moet je dus echt een speurneus zijn om dat toch boven water te krijgen. En dat is triest eigenlijk. En weet je wat ik nou ook wel redelijk cynisch vind is dat ik eigenlijk denk dat dat gesprek tussen Arib en Rutte wat ze om zich dan wél over die informatiepositie van de Kamer dat het eigenlijk niet zo veel gaat opleveren?

[00:06:00]

Rutte gaat gewoon zeggen ja natuurlijk, dat vind ik ook.

[00:06:02]

Ja natuurlijk gaat ie dat zeggen.

[00:06:04]

Ja ja en dan zijn ze daar uit. En dan zegt hij, riep het kabinet belooft beterschap. Wat ga jij doen? Ik dan? Mijn mikte Heijstek opheffen voor een rekening deze week? Ja, jouw ja, dat viel jou op deze week wel lekker. Gonesse de. De ophef Uh Sherry Bodega in in debat met minister Schouten over stikstof. Daar zit de sluipmoordenaar van de agrarische sector. Terwijl onze boeren op de rand van de even door minister Schouten eisen.

[00:06:33]

Gaat toch een minister sluipmoordenaar noemen van de agrarische sector? Nee, dat kan niet meer terug. Dit kan echt niet te ver. Nou, dat vind ik echt stuitend dat u dat zegt een kennis.

[00:06:52]

Ja, toen dacht ik. Het eerste wat ik dacht was nou, nou doet ie het weer. Luister maar, daar zit ze. Dat is de minister.

[00:07:01]

De sluipmoordenaar van de democratie Kajsa Ollongren en de D66 demonisering. Minister, de censuur?

[00:07:08]

Zarina Ja, dit was 2018. Toen greep Arib niet in. Nee, toen greep ze niet in. Toen ontstond er zelfs een beetje een een luchtdrukgeweer. Uiteindelijk zat Ollongren ook zelf te lachen. Dit fragment loopt nog vrij lang door.

[00:07:22]

Ja, dus dat, dat vond ik opmerkelijk. Vind jij dat het kan? Want er ontstond nadat Beau DDD en dat er kritiek op kwam? Ontstond er ook een discussie van ja euh. Een sluipmoordenaar is niet meteen. Je kan dat taalkundig ook een beetje. Het is een woord gemeen. Het is een woord wat vaak overdrachtelijk wordt wordt gebruikt. Kijk, ik zal het niet willen aanmoedigen. Ik zal het zelf niet gebruiken om dan toch het woord moordenaar in zit.

[00:07:46]

Dat vind ik toch te ver gaan. Maar om nou het te verbieden denk ik van nou ja, later werd dat voor mij niet gehoeven. Er wordt een sluip moord gepleegd op de agrarische sector. Ja machtig, dan mag het wel. Maar om het echt persoonlijk te maken, dan zou het niet mogen. Volgens de voorzitter. En daarmee heb ik heb in de Kroonen debatje in de en toen het echt in de hitte van de strijd toen we hebben wel genoeg Izebel heb ik Geert Wilders verwijten horen maken richting het kabinet die toch weer recht op neerkwamen door jullie beleid.

[00:08:16]

Gaan er mensen dood? Dat vond ik op dat moment echt vele malen heftiger dan dit. Los daarvan dat ik er geen voorstander van dat het woord wordt gebruikt. Je orge, je organiseertde eigen herstellen ophef. Baudet maakt een filmpje. Dus ik was het eens met Frank Fudzilla van de SP. Mensen. Die man heeft echt zo werden gehouden. Die bestaan knutselaar. Laten we gewoon doorgaan, want dit is dit is die als je. Je moet het juist geen aandacht geven.

[00:08:40]

Kinderen die om aan negatieve aandacht vragen moet je negeren.

[00:08:44]

Hij vraagt toch best wel veel om aandacht modernen? Gaan we dat straks uitgebreider over hebben? Hij schiet ook regelmatig in zijn eigen voet, dus daar gaan we zeker om. We gaan er deze week iets anders doen, zei ik al aan het begin van deze podcast. We gaan bijvoorbeeld heel veel verschillende lijsttrekkers de zeven doornemen. Laten we uhm beginnen aan het begin van de week. Toen hadden we ineens Rutger Bloem. Veel mensen zullen misschien niet kennen, maar dat is de voorzitter van het CDA.

[00:09:10]

Die maakte een filmpje. Heb je dat gezien? Ja, hij ging met een en een hele grote n tig geknutseld waarvan de vraag was is het gaat CDA weer voor. Voor lijst én voor de grootste plek. Maar het was bedoeld. Op het laatst zag je van. We kiezen onze bondstrainer, maar hij wilde een lijsttrekker. Opvallend. En dat kan best wel vroeg, maar hij ging dan in een cabrio het land door. Een Volvo cabrio, een beetje elitaire bak Weimans.

[00:09:36]

Nee, dat vanuit CDA hoek heb ik gehoord. Heb die jij vreemd? Het weer als elitair? Ja, Volvo is degelijk degelijk. RAV dat is een beetje de gekkigheid van de stag. Misschien al een voorteken dat dat ze misschien van het feit dat ze voor iemand gaan kiezen die een beetje van sjiw houdt. Ja, dat zijn dan de de schoenen en een cabrio. Net even wel degelijk, maar net iets anders. Uhm en uhm. Toen werden we eigenlijk toch een beetje verrast toen het CDA.

[00:10:04]

Ik heb gehoord over dat filmpje dat het intern de bedoeling was om die kandidaten een beetje onder druk te zetten om nu gewoon eens homo of kuyten g van de partij. We gaan nu beginnen met die procedure. Geen GMR doordat filmpje chat dat jullie eigenlijk in de spotlight. Want het was heel duidelijk het ging over Mona Keijzer, Hugo de Jong en Wopke Hoekstra. Jongens. Wij kijken naar jullie. En geef nou eindelijk meldt het nou. Dat heeft gewerkt. Ja zeker?

[00:10:26]

Uhm, op zich. Wat vroeger misschien dan we hadden gedaan. Het CDA had aanvankelijk het idee. We wachten tot na de zomer, zeiden ze. Steeds hebben we gaan. In de zomer gaan we nadenken over onze persoonlijke ambitie. En dan hoopte ze natuurlijk stiekem dat de VVD dan misschien al een lijsttrekker had. Nou, door Corona alles op z'n kop gezet. Want uhm ja, eigenlijk wilden ze later hadden ze bedacht. We gaan dus in juni een lijsttrekker kiezen.

[00:10:51]

Kwam Corona, kon niemand zich kandidaat stellen. En deze week is echter Corona lult een beetje toegeslagen, waarin je ziet dat dus iedereen ineens de kans. Nou, nu dan snel die partijpolitieke dingen. De poppetjes. En dat werkte. Want uhm, Hoekstra, die werd zodanig onder druk gezet dat ie een dag later het volgende bekendmaakte meneer Hoekstra.

[00:11:12]

U gaat het niet doen. Klopt. Waarom niet? Ik heb er goed over nagedacht. Volgens mij moet ik het niet doen omdat ik vind dat uhm een rol zoals ik die nu heb. Dat die echt goed bij me past. Het is toch net wat anders dan een rol als partijleider? Dat vraagt ook weer net andere dingen. Je moet gewoon ook kijken wat bij jezelf past. En ik vind dat je bij dit soort dingen gewoon ook erg dicht bij jezelf moet blijven.

[00:11:32]

Denk sowieso belangrijk in het leven om gewoon dichtbij jezelf te blijven. Ik heb besloten niet te doen. U bent eigenlijk meer een bestuurder. Ja, ik denk dat je dat wel zo mag zeggen. Alles afwegen. Is dit de beste keuze?

[00:11:42]

Is het ook voor de partij de beste keuze? Ja, dat vind ik. Dat vind ik moeilijker om te zeggen ik denk dat de analyse die hij van zichzelf maakt dat ie erg. Wel klopt wel in welke zin aan dat die meer, meer en bestuurder is dan dan een politicus, hij zeker ook een politicus. Dat moeten we zeker niet uitvlakken. Maar ik heb heel vaak gedacht stel, hij wordt de lijsttrekker en op één of andere manier belandt het CDA in de oppositie en hij wordt fractievoorzitter.

[00:12:12]

Toen dacht ik nee, dat dacht ik dat. Dat ligt hem niet. Dat zie je bijvoorbeeld de jongen wel doen. Dat zie ik de jongen wel doen. De jongen is ook liever minister, denk ik. Maar ik zie Hugo de Jonge wel lol hebben in dat parlementaire bedrijf.

[00:12:25]

Maar toch zagen we Hoekstra de afgelopen jaren zich ook wel een beetje voorbereiden op dat lijsttrekkerschap. Veel interviews, veel. Hij maakte het ook vaak persoonlijk, met foto's in de sportschool, de verhalen over zijn vrouw, etcetera. En dat is natuurlijk van de vragen die wij dan altijd hebben. Euh, ik denk dat deze analyse wel wat wel klopt, maar zit er niet achter. Is die bang om te verliezen van Hugo de Jonge? Of dat hij Mark Rutte of Mark Rutte dat die denkt?

[00:12:52]

Nou laat Mark Rutte nog maar een rondje gaan. En dan stap ik misschien wel later in het laatste. Tuurlijk allemaal dingen die wij kunnen bedenken, die kan iedereen bedenken. Maar ja, over wat erachter zit. Ja bewijze heb ik er niet voor.

[00:13:03]

Hij werd dan wel bijvoorbeeld door CDA jongeren gezien als soort. De nieuwe Rutte H. Hij lijkt ook op een VVD er. Ja, hij is een wat rechtser CDA.

[00:13:14]

Maar ik denk ook als je met zijn foto alleen al de straat op gaat en mensen die zeggen je moet raden is dit een CDA'er of een VVD? Er denk ik dat een soort Pepsi Coca Cola toets. Dan denk ik dat de meeste mensen hebben een VVD er in schat.

[00:13:27]

Maar hij heeft natuurlijk één groot nadeel hij zegt dat er Telleman niet per se mee gespeeld. Maar als je een nadeel. Even tussen aanhalingstekens, maar hij vier, vier jonge kinderen. Dat heeft Mark Rutte bijvoorbeeld niet. Het is niet dat we weten. Nee, nee, nee. Maar Mark Rutte die kan, die die leeft voor zijn werk. Het is bijna niet te doen. Leuk om zoiets te combineren met een premierschap.

[00:13:52]

Die mannen hebben die. Die hebben Mark Rutte ook heel erg bestudeerd. Als je m d. Met wie Hugo de Jonge zei ja, als je daar sprak over Mark Rutte is dat altijd een soort bewondering in, omdat zij misschien ook wel naar hem kijken. Ja, ik ambieert het ambt ook wel, misschien wel. En zou ik dat dan kunnen? Hoe hij het doet? De energie die hij erin stopt, daar hebben ze heel veel respect voor en vinden ze misschien zelfs al wel zo'n beetje irritant dat iemand zoveel energie kan hebben.

[00:14:18]

Overigens hoorde ik maandag wat. Ik was er blind vanuit gegaan dat Wopke Hoekstra zich aanmeldde. Voor het eerst een bron die zei. Nou, ik weet het niet. Hij schijnt de laatste tijd wel eens tegen mensen te hebben gezegd van misschien ga ik jullie wel verrassen. Ja, dat is natuurlijk. Dat kan maar op één manier en dat is het. Dat is het niet doen. Betekent dit dat ie de politiek uit gaat? Volgens mij nog niet.

[00:14:41]

Ha. Want hij vindt de minister van financien wind die de allermooiste baan die ooit gehad heeft. Je zou ook kunnen denken en hij wil nu niet de lijsttrekker worden, want hij denkt nou ja, dan moet ik er tegen Rutte opnemen, want die wordt ongetwijfeld nog een keer de VVD lijsttrekker. Dat kan je dan misschien alleen maar verliezen vanuit de positie waar het CDA nu staat. En dan is het hoogst haalbare. Weer in een coalitie plaatsnemen. Minister van Financiën bijvoorbeeld nog een keer worden en dan kan die natuurlijk ook nu nog.

[00:15:10]

Als ie niet de lijsttrekker is kan die straks gewoon weer minister van Financiën zijn natuurlijk. Alleen is die niet beschadigd door een verlies tegen Mark Rutte. Dan kan je niet gewoon de volgende verkiezingen denk maar denkt als je verliest van Mark Rutte dat het op dit moment niet als een schande wordt gezien. Maar je verwacht wel dat Hugo de Jonge het zetelaantal gaat evenaren van is Hoekstra misschien ook een beetje te elitair? Misschien zelfs voor het CDA. Nou, dan kan je de kapsalon, anekdoten en noem maar wat.

[00:15:37]

Maar dat werd vaak electoraal als een voordeel gezien. Los of de CDA leden hem zouden kiezen. Is dat hij door zijn uitstraling ook heel aantrekkelijk zou zijn voor VVD ers of D66 ers.

[00:15:48]

Die kapsalon anekdoten, die las ik in en in de NRC dat dat die dan voor een klas staat. En dan vroeg hier waar geven jullie geld aan uit? En dan zeiden ze eten en wat voor een eten dan? En ja, één van die kinderen zijn kapsalon. Die zei ok. Dus veel mensen besteden het aan eten waar ook iemand aan aan de kapper zijn. Nee, maar meneer, dat is eten. Ja, had ie nog nooit van gehoord.

[00:16:16]

Maar Hugo had het geweest. Maar gelukkig komt ook uit Rotterdam. Is dat? Laten we dus even naar die Hugo de jongen gaan dan. Uhm, aan het begin van de week. Toen wilde die het zelf nog niet zeggen. Maar hij kreeg natuurlijk toen Hoekstra eenmaal eenmaand gezegd. Ik doe het niet kamernummer met de camera op hem af en het is altijd leuk om even te horen hoe een politicus heen danst om de vraag of die het nou wel of niet, terwijl die het nog niet wil zeggen.

[00:16:45]

Hebt u humor en humor? Euh, wie vraagt dat ik u vraag wat? Zeg je natuurlijk nooit over jezelf, dan moet jij de andere vragen. Bent u charismatisch? Charismatisch? Moet je ook aan andere vragen? Straalt zelfvertrouwen uit. Maar zelfs dat zal je vragen aan het beantwoorden. Want dat zijn de kenmerken die je moet hebben om leider van het CDA te worden.

[00:17:07]

Ik had al een beetje het idee dat u een profielschets moet voorlezen was. Ha ha. En wat ga je doen? Dit wordt een. Dit wordt een mooie en een spannende periode natuurlijk voor de leden van mijn partij van het CDA.

[00:17:18]

Want voor neem ik aan land en moet beslissen of hij zich gaat kandideren. Of heeft u dat al besloten? Nou, ik heb wel een begin van een idee. Ja, ik heb al een begin van ideeën. Dat ga ik eerst aan de partijvoorzitter vertellen.

[00:17:29]

Ja, en inmiddels heeft ie het verteld. Twee dagen na dit gesprekje en die timing van Hugo de Jonge, om dan op donderdag te vertellen ook wel handig ja, want hij heeft op vrijdag vandaag dat de dag dat we dit opnemen. Heeft ie? Zit ie de ministerraad voor? Heeft ie daarna natuurlijk het gesprek met de minister president? Die persconferentie? En als ie t niet gisteren al had verteld was ie alleen maar bezig geweest met vragen over zijn mogelijke kandidatuur.

[00:17:56]

Ja, maar de grap is ik sprak euh. Druk de afgelopen 24 uur een aantal mensen te keer op het Binnenhof, die natuurlijk ook vanuit van andere partijen die ook kijken van hun lanceer je een leider en die zeggen van je hadden. Dit was een beetje op van achter namiddag. Je gaat al, je gaat op voor een voor een hoge vletten.

[00:18:12]

In Rotterdam zal je geen wat interview, in zijn eigen Rotterdam Anatidae, maar meer van je kan het moment toch veel grootser maken.

[00:18:20]

Dat dat. Dat je ze had. Ze hadden verwacht van dit je. Je kan jezelf maar één keer lanceren en moet je het dan niet? Niet wat indrukwekkend indrukwekkender aanpakken.

[00:18:27]

Ander voorbeeld? Ja, want als u die hele grote mooie gebouwen in Rotterdam. Hij kwam daar aanlopen. Staat een leuk filmpje van op mijn insteekweg filmpje kijken met een Amsterdamse zanger er wel over nagedacht, maar ik denk dus dat t w dat ze vooral dachten ja, nu moet t toch wel vandaag? Ook omdat ze denk ik ook. Ook omdat het handig is om voor euh een mogelijke volgende kandidaat te zijn Mona Keijzer. Dus je kan beter de eerste zijn van wat we gister zagen.

[00:18:54]

Is dat al die CDA prominenten er meteen bovenop doken om te zeggen hoe fijn ze het vonden dat Hugo zich kandidaat had gesteld? Is dat dan ook eigenlijk een een een? Een boodschap aan Mona Keijzer?

[00:19:04]

Nou, een beetje één van de eerste. Dat vond ik wel aardig. Die zei van dit is een fantastische man om het CDA leider Sybrand Buma, de oud partijleider waarvan we achter de schermen toch wel veel horen dat ie met Mona Keijzer in die fractie toen af en toe wel een beetje over de Koerse van mening verschilden. Dus die. Die liet wel duidelijk blijken. Hugo moet het worden, maar ook iemand als Grapperhaus, dus in die zin was het voor de jongen belangrijk om voor Keijzer te zitten.

[00:19:32]

Komt ie nog wel? Keijzer? Geen idee. Kijk, de vorige keer in 2012 toen Buma werd gekozen deed ze mee. En toen voerde ze een hele goeie campagne en dat verhoogde haar status en verhoogt haar naamsbekendheid in Nederland, waardoor zij de nummer twee werd op de lijst doen. En dat heeft haar toen haar carrière heel erg geholpen. Ik vermoed dat ze Hugo de Jonge niet kan verslaan. Dus de vraag die zij voor zichzelf moet beantwoorden is ook belangrijk dat ik ga verliezen.

[00:20:00]

Nou is het helpen de mij, omdat ik dan wel zorgt voor enige dynamiek en misschien Hugo de Jonge zelf. Of is dat nummer twee op de lijst? Kan ze toch sowieso al worden? Vorige keer was dat dan. In 2012 was het handig om je te kandideren, want dan kreeg ze een hoge plek op de lijst. Maar die komt er nu toch wel denk ik. Ja, en we denken natuurlijk allemaal dat zij dat wil, omdat ze wel eens heeft gezegd.

[00:20:25]

Ja, het gaat steeds meer over de KO kroonprinsen, maar er is ook een kroonprinses en de wan line van de week vond ik deze week wel van Wona die de vraag krijgt Mevrouw Keizer, bent u nog steeds een kroonprinses? En weet je wat ze toen zei? Over nagedacht, zei ze dan. Ik ga daar zelfs overheen. Ik ben een keizer, ja, maar daarmee hield ze wel de kaarten nog tegen de borst.

[00:20:50]

Even die de jongen en zijn. Euh ja, zijn verhaal op dat dak in Rotterdam. Hij wil verantwoordelijkheid nemen. Die indruk kreeg ik. Ja en nee.

[00:21:00]

Hij wil een partij van het midden zijn. Wat het CDA, het recht door het midden, maar ook trots op het midden. Ja, want daar moeten we in deze tijd van polarisatie de compromissen zien te vinden. Past wel bij het CDA toch? Ja, en misschien een klein beetje toch de partij. Ietsje meer naar het midden, ietsje meer weg van rechts, want daar is het hartstikke druk. Daar is het druk. Je kan als CDA kan je nooit denk ik de VVD verslaan op rechts heid en laat staan de PVV vorm van democratie.

[00:21:27]

Dat was ook de kosten gaan van je van je eigen partij en je ziet dat de hele politiek in het inhoudelijk denken wel een beetje naar links opschuift. Dat geldt ook voor de VVD. Als je kijkt hoe er gekeken wordt naar naar marktwerking in de publieke sector, dan is er wel iets gaande in het land. Dus die die die die beweging naar naar links hoeft zeker geen nadeel te zijn.

[00:21:47]

Nee, hij pakt de verantwoordelijkheid. Dat was een belangrijk. Hij wil een leidende rol hebben, ook hard werken, dus een leidende rol zou eigenlijk daarna. Daaruit las ik. Misschien worden ze dan tweede of derde partij, maar ze willen in ieder geval weer in die coalitie. Dat kan ook makkelijk als je daar in het midden zit en dat je gewoon dat die ook weer iedere persconferentie naast Mark Rutte mag staan.

[00:22:07]

Dat ziet hij als een leidende rol. Hij kan goed hard werken. Zijn die ook steeds? En uhm, wat ook opviel was toch wel hoe stellig die zei dat ie niet met de voornaam of met de PVV wil gaan regeren. Ha ja, nee, dat is dat is zei dan altijd. Ik zie het niet gebeuren, zegt ie nog altijd. Dat laat natuurlijk een beetje ruimte. Maar in een kranteninterview zei die daarna ook. Nou, als u denkt dat daar dan ruimte in zit, dan kent u mij nog niet goed genoeg.

[00:22:34]

Dat betekent. Dat gaat niet gebeuren. Nou vinden veel CDA aanhangers denk ik prettig om te horen van hem. Ik vind het wel zo eerlijk. Het woord wordt vaak wordt geduid als je sluit een hele groep mensen uit te kiezen voor vorm van democratie. Zo kan je het zeker zien, maar ik vind het voor voor kiezers wel verhelderend als je voorafgaand aan de verkiezingen weet. De partij waarop ik van plan te gaan stemmen met wie die wil gaan samenwerken.

[00:23:00]

Maar dat is een compromis. Een land en een coalitie land is dat gewoon essentieel. Maar hoe duidelijker iedereen is in die campagne, hoe moeilijker het straks misschien meer is om uit je positie te komen en een compromis te sluiten. Dat is dan weer de keerzijde daarvan. CDA genoeg behandeld? Ja, daar kunnen we naar D66. Waar? Waar blijft daar de kandidaat? Jij? Vorige week bijvoorbeeld voorspeld dat K.G. Zou komen? Nee, ja, ik.

[00:23:27]

Ik had gezegd Jetta, jij was graag kaas. Ja ja, maar uhm, die uh, die K.G. Die week is nog niet om mij overigens, maar vast vooruit. Die Carini is 1 week is nog niet jong Xander.

[00:23:40]

Euh. De jongen was dus handig in het ontwijken van vragen over zijn kandidatuur. Ik vind K.G. Iets minder bedreven daarin gaat u doen.

[00:23:49]

Ik heb gezegd dat ik er binnenkort uitsluitsel zal geven. Ik heb. Ik heb een besluit genomen, maar ik zal. Ik zal daarover communiceren. Mijn eigen tijd als het oké is. Maar u gaat het doen.

[00:24:00]

Dat zeg ik hier niet, maar ontkent. Wat zegt u? Ontkent? Ik ontken wat dat het gaat doen.

[00:24:07]

Nou, ik zeg het hier niet. Ja, ik zeg het hier niet en dat wil ik doen op mijn eigen moment. Wanneer is dat eigenlijk dan? Ik denk misschien wel dit weekend. Ja, en dan heb ik een punt. Maar ik had met collega's ook een euh en een soort gesprekje over van waar kunnen we haar dan verwachten? H. Hoekstra, Nico's De Telegraaf? Dat hadden we goed gedacht. Hugo de Jonge gaat naar voren. Dat past ook bij hem.

[00:24:34]

Of trouw. Ha ha. Leuk voor de CDA. Hij nodigt iedereen uit en K.G. Die zou dan in Buitenhof moeten gaan zitten. Of een interview in de NRC. Ja, maar dat schijnt het allemaal niet te worden. Dat moet je natuurlijk ook niet doen, want dan wordt het helemaal elitair. Maar Mark, gaat ze. Of gaat ze hem iedereen uitnodigen waar?

[00:24:52]

Op een persconferentie nadat ze dat ze op een heel chique landgoed gaat zitten? Of in de in een buitenlandse krant of in het museum voor de Nachtwacht of in de Linda? Ja, als vrouwelijke kandidaat. Die zijn daar niet veel. Ja, de Linda. Nou goed, want euh. Gaat Jetten het dan doen als zij zich kandidaat stelt? Je wordt steeds meer. Dat jij dan? Nou, laat het dan maar aan K.G. Hij staat voor dezelfde vragen als als Mona Keijzer.

[00:25:17]

Helpt de partij als ik mee ga doen? Ja. Zorgt dat voor een leuke dynamiek? En wat doet dan beter voor de partij als het misschien gaat doen? Dat kan ook nog eens die dat denkt. Maar uhm. Ik denk dat de kans groot is dat K.G. Zich meldt en Jetten niet. Ja, dat zou ik wel. Ik zal het wel teleurstellend vinden, want dan komt die interne partijdemocratie niet echt van de grond in Nederland. Er zit een soort angst in en iedereen mij.

[00:25:40]

Dat kan nu ook niet in een volle zaal en zo. Dus als iedereen verwijst, maar na na na. Na Asscher en Samson is dat ook de voorbeelden in onze parlementaire pers gegaan. Heel goed gegaan is zo bang zijn. Wat kan K.G. Betekenen voor D66? Zou ze de beste zijn? Ik denk dat als je het. Ik denk dat zij. Ik vind het wel echt een leider. Ik zie je hetzelfde als met Wopke Hoekstra zie je haar fractievoorzitter zijn.

[00:26:03]

Ze weet denk ik ook niet wat een kapsalon is. Nee te eten dan? Ja, andere wel. Als zij niet in het kabinet zit, weet ik niet of ze politiek echt heel erg leuk gaat vinden in de Tweede Kamer. Niet bij de interruptiemicrofoon een beetje drin knallen.

[00:26:18]

Misschien dat dat. Dat hebben we van meer mensen gedacht, ook van Lodewijk Asscher en die en die bleken toch eigenlijk wel heel erg leuk. De laatste kan misschien ook wel. Uhm, twijfelende VVD ers naar zich toe trekken mensen bij de PvdA weg. Zeker als je ziet dat zei dat ze heel populair is en dat je in dat midden. Ben je de enige vrouw in het politieke midden? Ja, dat is heel belangrijk. Dus echt wel een internationaal bekende factor, internationaal georiënteerd, ook veel internationale ervaring.

[00:26:44]

Dat maakt ook wel indruk. Dus in die zin als je het gewoon bekijkt als als campagneleider van D66 zakken. Echt superblij.

[00:26:51]

Maar die zeggen dan ook ze is een potentiele premier première. Maar dat is voor D66 niet haalbaar denk ik. Maar ik vind wel dat zij dat zei ze. Heeft het om dat te kunnen? Ja, maar ze is van D66. Die moeten dan de grootste piana. Dat die hobbel zie ik ook. Ik denk dat ze bijvoorbeeld vooral voor Asscher best wel een vervelende tegenkandidaat zou kunnen zijn. Maar goed, ook voor Klaver. Even weer weg bij D66.

[00:27:20]

Op naar de VVD. Want uhm ja, de jongen en K.G. Die worden dan misschien de uitdagers van Rutte. Toch dacht ik Mark Rutte is de winnaar van deze week omdat uhm bijvoorbeeld. Hoekstra nee heeft gezegd. Dus dat eigenlijk iedereen denkt van nou ja, Mark Rutte is als premier misschien toch niet te verslaan? Denk je niet? Ja, ik denk dat hij. Maar dat was het weekje voor ook al zo. Ja, dat is waar, maar voor iedereen.

[00:27:46]

Rutte heeft nog steeds niet gezegd dat ie een lijsttrekker wil worden. Ook vragen over bijvoorbeeld dat Hoekstra niet doet ontloopt. Hij loopt er zelfs mee weg.

[00:27:56]

Heeft misschien wel gehoord dat Wopke Hoekstra niet meegaat. Nee, niet heel erg opgelucht.

[00:28:04]

Behandelen, vragen, vriendelijk lachen en weg. Ja, maar hij gaat wel de hele zomer nadenken denk ik, vermoed ik. Maar of hardwerkend, een beetje rust nemen en hard werken. En dan ergens op een vrij laat moment zegt ie denk ik zo van uh oh oh, moest ik nog zeggen of ik lijsttrekker werd. Ja, er is ook geen reden om dat nu al te zeggen. Op het VVD congres zeiden bijvoorbeeld Dijkhoff ook vandaag Laten we hopen dat Mark het nog een keer wil.

[00:28:32]

Ik denk dat dat.

[00:28:33]

En hij heeft er tot op heden ook altijd aangegeven als je het me nu zou vragen zij die tot een paar maanden terug. Dan is mijn antwoord ja. Nou, daar moeten we dus nu wat gebeurd zijn. Waardoor die nee zegt we gaan even kijken. We hebben nog iemand gemist. Wie dan? Je moet de persberichten wel volgen.

[00:28:46]

Is nog een noch een noch een lijsttrekker bekend geworden deze week?

[00:28:49]

Esther Ouwehand? Esther Ouwehand? Ja ja, want ondertussen zijn Asher en Esther Ouwehand en en weet je Kees van der Staaij, maar dan is dat het komend weekend. Lilian Marijnissen wordt herkozen. Dus we kennen bijna het hele veld. Ja, het gaat wel lekker snel. En we kunnen even dus naar twee mensen die zeker weten dat ze lijsttrekker zijn volgend jaar en waar ik deze week toch met enige verbazing naar heb zitten kijken. Klaver en Baudet zullen we beginnen met Klaver.

[00:29:16]

Die had een partijcongres. Dat was natuurlijk zonder publiek en die had een soort opzetje bedacht. Hoe ze dat dan toch konden gaan doen met een live tv programma op YouTube, met de presentator die allemaal wethouders en Kamerleden interviewde. En dan het grote moment aan het eind was de speech van Klaver in de Melkweg. Maar een lege Melkweg, want er was geen publiek. De Klaver Monologen, Klaver Monologen en wat. We gaan zo hebben over wat wij terug terugkijken.

[00:29:47]

Belangrijk voor mensen. Laten we even een stukje luisteren.

[00:29:51]

Ik zie je na. Ik hou van je. Misschien wel het belangrijkste wat je tegen iemand kunt zeggen. Hoe vaak zeggen we eigenlijk? Ik zie, ik zie je. Ik zie dat zijn woorden van hoop. En gezien worden zoals we zijn, hebben het allemaal nodig. Ik voel me door jullie gezien. Ik wil dat jij weet dat ik jou ook zie. Laten we even voorop stellen. Hier is natuurlijk in geknipt, maar de spits duurde iets van acht of tien minuten, maar dat heeft een soort kruising tussen een slechte vertolking van een Shakespeare toneelstuk en een tv dominee.

[00:30:37]

Wat mij betreft de plank keer flink mis geslagen. Uhm. Hij herhaalde die zinnen steeds en het was gedragen. En ja, hij deed natuurlijk rustig in een camera kijkend, maar het leidde echt tot na nog.

[00:30:51]

Nog effe een stukje Joost. Kan je dan? Ik ervan.

[00:30:55]

Het is tijd voor grote verandering. De kracht van onze campagne. Dat ben jij. We staan ergens vol. Het enige wat tussen jou en je droom staat, is je angst om te falen. We gaan verkiezingen winnen. Wij gaan Nederland veranderen. En ja, ja, misschien moeten we ook even stil te laten vallen. Nou, wij weten natuurlijk wel allebei hoe moeilijk het is om inderdaad zonder publiek mensen toe te spreken via een camera, want je kijkt gewoon in een zwart gat.

[00:31:27]

Kijk maar naar haar kijken ik kinderen tegen een autocue.

[00:31:30]

Maar maar ons woord wordt geleerd om dan te doen alsof je verhaal vertelt aan je buurvrouw. Dat je gewoon een beetje losjes verteld wordt door de camera's. Ik denk altijd aan jou. Alsof ik het aan jou vertel. Ja, waar denk jij aan de huiskamer, aan de huiskamer van de huiskamer?

[00:31:50]

De mensen die n vandaag kijken als je op dat tijdstip scc zie ik er altijd wel zo. Ze hebben om half gezinswaarden. Waar waren we iemand nog zat te koken. Iemand een beetje btvz aan vandaag. Publiek kookt om vijf uur eten om half zes. En kijk dan jij hebt de lekkernij en zie je dat voor je. Als je in de kamer allemaal gezellig klaar met eten. Soms zijn we nog aan het koken, maar eindevan je bent onderdeel van het gezinsleven.

[00:32:11]

Zoals ik het al een beetje heel goed jaar ga ik ook eens proberen. Maar je weet vooral vooral deze vorm, zo'n digitaal congres met zo'n speech in de Kamer aan dat dat. Technisch was deze vorm inderdaad erg ongelukkig. Ik denk dat geen enkele partij gelukkig is met digitale Cochez. Maar ik kwam. Ik kwam toen ik op weg was naar de opname van de podcast. Net dus net dus kwam ik Jesse Klaver tegen. O, dus kon ik hem de vraag stellen.

[00:32:36]

Wat vond je er zelf van en wat er komen we tegen? Ik zei ik zie hem. Hij zag mij ook. Dus ga je praten met toch? En dan ontstaat er een gesprek. Dus dat dat wel. Nou, als je het filmpje terugkijkt, dan zie je aan zijn gezicht dat ie het zelf ook niet. Heel leuk halverwege al. Ja, en dat geeft hij toe. Hij vond het zelf ook. Hij het stoppen halverwege. Het voelt ontzettend ongemakkelijk, maar hij zei wat ik zei nou, ik gaat er met Xander over hebben.

[00:33:06]

En ik? Ja, ik moet toch zeggen dat het waarschijnlijk niet echt heel erg positief gaat worden. Maar hij zei ik kreeg intern is het heel goed ontvangen. Ja, maar dat ze gewoon allemaal groupies die zeggen gewoon goed gedaan moeten zijn. Nee, want als t. Als ik dingen fout doe, dan krijg ik intern echt altijd de wind van voren. Nee, bij ons is iedereen echt heel erg enthousiast ook.

[00:33:25]

Ja ok. Maar ik zou zeggen als je zo'n digitaal congres doet, doe je een beetje luchtig. Laat je interviewen door, maakt er een soort gesprek van. Wat een speech met zulke euh ja, want liners hoogdravende zinnen. Uhm. Dat lukt niet. Ja, dat is een les voor alle andere.

[00:33:42]

Of wordt gewoon echt tv dominee. Wat je dan doet en het onderwijs. Maar goed, de volgende partij euh. We waarvan de lijsttrekker nogal van zich liet horen. Chigi IPO Forum voor Democratie. Veel aandacht met opvallende capriolen. Het begon met weglopen bij het oog op morgen vorige week. Ja, wat vond je daarvan? Ik heb het teruggekeken. Luistert. Maar dat vond ik ook een voor, voor, voor het beeld.

[00:34:08]

Ja, dat was een de voor mijn gevoel vooropgezette kunstje. En het interview van Simone Weimans was echt heel zakelijk keurig.

[00:34:16]

Hij zei daar ook Ik ben uitgenodigd om over mijn krant een flyer Evert is in de redactie te praten terwijl. En even voor de duidelijkheid. De woordvoerder van Sherri Bode heeft sinds s ochtends vroeg 1 bode in de aanbieding gedaan. Hij wilde heel graag praten over de krant, maar ook over de actualiteit, vooral over de beeldenstorm die volgens hem aan de gang is. Daar ging het interview grotendeels over. Daar wilde Baudet op een gegeven moment niet meer over hebben, terwijl die daarna nog een heel weekend lang bloemetjes heeft neergelegd bij allerlei standbeelden.

[00:34:51]

Dus het was in al aan alle kanten een soort vooropgezet idee om daarna denk ik toch de empor weer even wennen en een elleboog te geven.

[00:35:00]

En en, want waarom zou je als redactie iemand uitnodigen om over je nieuwe folder te komen praten? Actie twee weken lang werd uitgedeeld. Maar me, dat vond ik het mooie aan aan aan Simone. Die blijft heel koel. Soms zie je nog wel eens dat als interviewers met Baudet te maken krijgen dat ze een soort venijnige huid krijgen, een soort gretigheid om hen aan te vallen. En dit mooie was dat volgens mij een soort vertwijfeling bij Dekker. Die had ik voorgenomen om boos te worden en dan moet ik toch weglopen.

[00:35:26]

Nog maar die gelegenheid kreeg ie niet echt omdat ie gewoon heel zakelijk en zuiver werd geïnterviewd. Dat vond ik dat wel grappig om te zien. En toch plaatste die vlak daarna op zijn social media een heel epistel met saneerde en prio. En dat werd dan weer veel geretweet. Etcetera. Hij heeft zijn eigen VVD journaal. Ik heb deze week echt duurt dan een half uur. Met open mond zitten kijken? Ja te zeggen dan de NPO. Die is vooringenomen en zij zijn zelf heel kritisch.

[00:35:52]

Laten we gewoon even een stukje luisteren. Sherri Bodar met Eva Vlaardinger broek, een actieve Fidèle. Ze hebben het hier over de beeldenstorm die volgens hem gaande is. Het is de aanval op de natiestaat, naar een nieuw niveau getild.

[00:36:08]

Het is een aanval op de identiteit tijdens deze duxy van een cultuur van de geschiedenis van een traditie.

[00:36:13]

Het is niet een soort moreel. Wedstrijdje. Het is onze historisch gevormde identiteit. Omdat wij natuurlijk trots mogen zijn op onze geschiedenis, onze cultuur.

[00:36:23]

En dan draag je met je mee zoals een boom jaarringen heeft. Je kan ook niet tegen een boom zeggen we gaan het centrum van jouw jaarringen eens even eruit hakken, dan gaat ie dood en dan hou je de essentie weg. Dit zijn mensen die van grootste grote verdienste zijn geweest voor ons vaderland. Zo bizar dat het partij kartel dat bevordert dat de NPO dat bevordert. Het lijkt wel alsof ze willen dat de samenleving in vlammen opgaat.

[00:36:50]

De NPO 1 is hier weer de schuldige. Kijk je dat wel eens? DVD's? Nou, ik het.

[00:36:57]

Omdat het euh, ik moet suppoosten vereenzelvigen met de vorm van democratie en en en en en dan komen we nog was fragmenten langs waarbij je denkt wat wat gebeurt.

[00:37:07]

Wat gebeurt hier nou weer vrolijk geworden van de bloemen revolutie? Dat optimistische plan dat zij afgelopen weekend gingen leggen? Zo blijven we ook nog even naar Luis Sherri Baudet en Freek Jansen, de voorzitter van de jongere VVD. Want eerst laten we even beelden zien van wat er vandaag en gister gebeurde door onze jongerenbeweging. Die zijn bezig met een wat ze noemen Bloeme Revolutie. Heel bijzonder om te zien en door heel het land zijn alle hubs.

[00:37:37]

Dat zijn onze lokale afdelingen. Die zijn overal heen gaan kijken. Ik zie waar dit allemaal gisteren bij Rembrandt in Amsterdam, Willem 2 en Noord, in Noord Brabant Michiel de Ruyter, in Zeeland en ook nog in Overijssel waren mensen op pad gaan gewoon naar buiten. Maak een foto, zoek een beeld bij jou in de buurt, leggen bloemen neer en overal roepen wij jonge mensen op om daarheen te gaan. Foto Was het te maken met bloemen? Het is dus heel bemoedigend.

[00:38:00]

En dat is ook heel belangrijk voor de VVD journaal, want hier hoor je het echte verhaal. Hier krijg je de kritische journalistiek.

[00:38:06]

Anders dan bij de EMBO, zo is het de kritische journalistiek. Ik ga denk bloemen leggen. Het kan inspirerend werken bij het beeld van André Hazes maakte me niet uit. Nee. Nou, ik vond de foto bij Koen in Hoorn dat daarvoor wel een beetje vreemd. Ja, dan druk ik me mild uit te ver gaan. Kom op zeg. Hé uhm, waar je aan denken, die hele bloeme ding.

[00:38:30]

Je hebt toch die in het bloemig revolutie van Wit-Rusland? Waar was? Nee, gewoon jaren 80? Jacobsen nes tegenpartij. Aan hun gedachte gaven de heren Jacobse en Van Es door een aantal schitterende kransen van bloemen. Roosbeek 124 126 te liggen aan de voeten van hunnie die onstond omdat ons voorgingen. Terwijl alle andere partijen hun eigen bezighouden met onderling gekibbel, richt de tegenpartij de ogen van zijn leiders naar de toekomst door te kijken naar de derde waarin Nederland nog wat in de melk te brokkelen had.

[00:39:15]

Ja ja, mooie goed waren ze toen al. Ha! Die waren ongeveer 40 jaar. Alles voor het nog steeds houdbaar lijkt. Nog steeds een spindoctors Sherri worden. Veel mag iedere week te kijken en dan kan die weer geïnspireerd raken. En is een clash met twee PO po The Post Online en GeenStijl ja, het bijzonder. Een tweetje van een van een spotprent waarin je waarin je een gebouw ziet instorten, omvallen. Groot is een flatgebouw dat leunt op vier palen op palen en zie je dan opstaan uit de main stream.

[00:39:45]

Media staat er dan op de switch van de namen van de grote kranten de Volkskrant en NRC. Dat euh, dat was dan een en een inderdaad een voorbeeld van de MSM, de mainstream media. Maar daar voegde hij eraan toe. Baudet Ja, vergeet ook effe niet. Tapioca zijn plaatjes prima. Natuurlijk volledig accuraat, maar ze zijn de brave kartels, cutters van GeenStijl en de tepel vergeten. En toen krijgt ie best wat kritiek. Nou, maar dat zie je, dat zie je niet.

[00:40:12]

Dat zie je niet. Zo wel. Dat is juist het punt wat ik hier wil bespreken is dat ie dat dit laatste halfjaar wel vaker 2/7 waar waar is. Waar mensen waar een die op die op Twitter herkennen met drie van die zaaltjes. Dus dan zijn ze vervangen door werkgarantie of een tikkertje of een vlag of een Nederlands vlaggetje.

[00:40:27]

En dat ze dan zeggen wat nou beste Sherri ik van deze tweet niet zo gelukkig. Ik steun je partij, maar misschien moet je het soms wat rustiger aandoen.

[00:40:35]

Dat komt uit eigen kring. Komt er bijvoorbeeld Kim Boon? Ha, dat is echt waar de uhm de counter part van Eva Vlaardinger Broek. Euh, GeenStijl en Tempo's zijn niet het kartel. Ze zijn wel kritisch en waar je met geen enkele wind mee. Dat is voor mij onafhankelijke journalistiek. Ja, daar komen ze op voor de ja onafhankelijke journalistiek. Altijd goed. Uh, Sofie, Lucas, Jezus, Sherri. Tijd om de drank te laten staan.

[00:41:02]

Ik had de gedacht toen ik lid werd dat ik lid werd van een partij die een linkse en rechtse agenda met elkaar verbindt. Krijg je dit? Ja, nou ja, dat. Dan heb je toch niet opgelet denk ik.

[00:41:13]

Ja, ze hebben nog eens naar een ander fragment luisteren. Tsjechisch bedrijf ook wel. Euh, hele bijzondere opvattingen over euh, over Groningen.

[00:41:20]

Je moet ook niet overdrijven. T Is niet heel erg wat er gebeurt met die aardbevingen, maar het is wel. Het is verdomd vervelend. Een scheur in je huis. Je moet een weekend ergens anders logeren, dat soort dingen allemaal. Hij bedoelt is geen genocide ofzo.

[00:41:34]

Dus. Ja. En dan zie je ook veel reacties vanuit eigen achterban die die die gauw ja die daar kritisch op zijn is hij. Hij doet steeds vaker dingen waar je meer een niche waarbij hij zich soms een beetje aan het vervreemden van mensen die enthousiast van hem worden.

[00:41:49]

Ik bedoel dat het is. Dat is misschien een keuze. Of of hij let niet op. Maar het is wel opvallend om om dat te zien.

[00:41:55]

Nou, we zijn deze week niet de wandelgang ingegaan. We waren er natuurlijk wel, maar niet met opnameapparatuur om iets te maken, maar voordat we de korona politiek bespreken. Toch even een soort break. Het ongemak tijdens de digitale congres van de VVD hebben het al gezegd en zijn veel ongemakken bij zo'n digitaal congres. Er was een QNV met Mark Rutte en Klaas Dijkhoff en Rutte was erbij via een videoverbinding.

[00:42:23]

Hoe modern digitaal Mark Rutte welkom maakt. Wat heb je aan je te zien? Spijkerbroek en hardloopschoenen en een T-shirt. Even kijken. Guus vraagt aan jou hé Klaas, hoe is het echt goed? Ja, misschien iets meer is meer heel dan Marc.

[00:42:45]

Wat is dat voor shirt? Sorry, het was een T-shirt. Wat vind jij van zo'n shirt?

[00:42:53]

Ik ik. Ik vind het heel goed shirt. Ik zou in een fitnesscentrum paste prima.

[00:43:01]

Wij gaan door. Kom jezelf ook een beetje toe aan rust. Dat geldt ook voor iedereen. Slaap genoeg. Eet gezond, beweeg veel mee. Dan kun je in Europa.

[00:43:10]

Nou, dat zijn goeie tips. Daar kunnen wij ook nog wat Norberto.

[00:43:16]

Dit is heel ongemakkelijk, maar ook die vragen van wat heb je aan?

[00:43:20]

Dat is Jader Ja, want ze zagen m natuurlijk zitten in een soort sports shirt dat dacht wat heb jij nou aan dat wat? Dat had ze moeten herformuleren geweest. Klaas Dijkhoff, die die die Istanbul ook wel zo stug I die geeft. Ook niet op zo'n momenten. Dat is voor zo. Iemand die dat presenteert is dat echt wel. Wel weer hard werken.

[00:43:40]

Korona politiek ja. Was er ietsje minder deze week, maar toch wel een paar dingen. En de oppositie? Die wilden de coalitie en het kabinet pijn doen doordat ze een grondig korona onderzoek wilden.

[00:43:54]

Advies? Ja, maar als jullie wilden eigenlijk een soort commissie H zeg. Een soort commissie Remkes. Die heeft nu weer tijd. Of toch maar? Uhm ja, echt een soort evaluatie. Nou, hij wilde een een, een evaluatie met plus een advies om wat kunnen we doen bij een tweede golf? En het kabinet wilde eigenlijk niet. Een al te grote evaluatie van zichzelf bijvoorbeeld. We wilden natuurlijk niet dat er nu al wordt bekeken. Wat hebben die mensen misschien fout gaan?

[00:44:24]

Weet je wat het is? Volgens mij. Waar het hier om draait is dat er een hele grote angst is er niet snap ik. Bij het kabinet is dat de fouten die gemaakt zijn in de Kroonen crisis en die zijn er gemaakt. Dat geven ze zelf toe dat die inderdaad politiek gebruikt gaan worden. En die angst is zo groot dat er een houding is ontstaan. Als je aan ons vraagt naar de dingen fout gegaan, dan zeggen we ja en dan dingen beter moeten.

[00:44:45]

Dus wij mogen wel zelfkritiek hebben. Maar kritiek van de oppositie, daar hebben we geen zin in. Nou ja, zo werkt dat natuurlijk niet. Uiteindelijk liep het een beetje apart af. Ha, want die uhm, die oppositiepartijen, die wilde dus zo'n onderzoek. En dan eens bleek iedereen daarvoor bij de stemming. Vorige week staakten de stemmen en nu waren de 141 Kamerleden van de 141 die er waren voor en uit. Achteraf zei iedereen nou, we hebben allemaal onze zin gekregen.

[00:45:11]

Nee, maar er waren ook wel mensen. Dat zei ik vorige week al. Die die die beweerden van de tegenstellingen zijn misschien minder groot dan het lijkt, maar het is vooral Rob Jetten geweest in de coalitie die heeft gezegd van ja, je gaat ons toch niet dwingen om om tegen een een evaluatie en een advies te stemmen om het beter te doen. Dat is. Dat is toch iets waar je gewoon toch niet tegen kan zijn? Maar ze kunnen het wel een beetje handig oplossen.

[00:45:33]

Die jongen heeft nu dus gezegd we gaan lessen trekken anders dan een evaluatie. En hij betrekt daarbij adviezen en opvattingen van onafhankelijke deskundigen. Dus ze doen zelf het onderzoek voor, stellen vragen aan externe deskundigen. Daarvan zei het kabinet. Dat doen we eigenlijk al lang. En uhm ja, ze denken dan op die manier toch invulling te geven aan die motie van Asghar. Want die uhm, die liet wel wat ruimte. Hij zei steeds ik wil echter groot onafhankelijk onderzoek, maar daar stond in die motie.

[00:46:04]

Uhm, we vragen de regeringen om zich voor 1 september onafhankelijk te laten adviseren. En dat wordt adviseren is een stuk minder bedreigend. Dat is heel slim, bedacht hij. Eisen zetten het in de media steviger aan om het kabinet een beetje pijn te doen, zo van wat ze willen. Ze willen helemaal niet evalueren, ze willen niet kritisch naar zichzelf kijken en uiteindelijk kon het ook nog een overwinning weg.

[00:46:26]

Hij zei ook dat hij die. Het gaat me daar niet om. Het gaat me niet om politiek. Het gaat erom dat we gewoon het juiste doen. Dat heeft u ook wel iedere keer gezegd in een debat gevolgd over Nederland en Europa te herstellen. Uh fondsen. Ja, daar is het Nederlands niet zoveel vond ik nou.

[00:46:41]

Maar. Nee, dat debat was niet heel spannend. Maar als we vandaag het Hoekstra moment gaan van van een paar maanden, een paar maanden geleden Nederland hakken in het zand over de rode lijnen. Veto's dreigde etcetera. Uhm, nou uit. Als je leest wat het kabinet schrijft over dat over dat pakket van de Europese Commissie, is het buitengewoon kritisch. Maar de toon is is anders geworden 100 jongeren toe naar een compromis. We gaan zeker naartoe na een compromis.

[00:47:06]

Kijk, het is niet meer. Zijn tegen. Maar we zijn zeer kritisch of we zijn terughoudend. Dat soort woorden worden gebruikt en je ziet dat dat het kabinet niet meer communiceert op waar ze tegen zijn op, maar op de uitkomst. En dan zeggen ze dat ze hartstikke goed als er voorwaarden gesteld worden aan landen als ze geld krijgen of geld lenen. En als dat ervoor zorgt dat Italië zodanig hervormt dat ze bij een volgende crisis niet meer hoeven aan.

[00:47:30]

Te kloppen voor steun bij andere landen? Dan hebben wij onze resultaat bereikt, dus dat wordt het verhaal van Nederland. Want Rutte moet natuurlijk ontzettend veel veren gelaten in Brussel. Maar de uitkomst is goed, want Italië gaat veranderen. En dan hoeven ze de volgende keer echt te gaan echt veranderen. Vooral bij mijn weten ja en dat is echt.

[00:47:49]

Maar nu is ze dus op vrijdag een digitale top. Ja, maar daarin gaan ze het nog niet eens worden. Want ik denk wat voor die digitale congressen geldt, ook voor digitale toppen. Geld dat het eigenlijk niet goed kan. Je hebt geen digitaal van digitale achterkamertjes. Dat is een beetje een probleem, hoewel ze dat wel schijnen. Wel dan dat er dan gelijktijdig ook allerlei WhatsApp lijntjes weer in verschillende vakjes op verschillende dingen. Eventjes uh uh, ook weer een zoem starten met met je eigen vriendjes.

[00:48:16]

Ja, dat doen mijn kinderen ook als ze een les volgen. Als een middelbare school die zit op de iPad en op de telefoon, euh, kletsen ze met hun vrienden, docenten van je van je dochters dit horen in de programma's. Let er dan maar eens op, beste docenten. Maar euh, 1 juli neemt Duitsland het voorzitterschap over van Oh Oh, en dan iets los. Ja, precies dát is het moment waarop het pas echt politiek kan.

[00:48:39]

Ehm, het kabinet gaat ook weer kijken naar de korona maatregelen. Zullen we daar eens even in de voorspelling naar kijken? Hebben we toch nog even een litertje een bumper te inkomt?

[00:48:49]

Lekker. De voorspelling. Ik denk dat het kabinet volgende week gaat besluiten om de dingen die ze voor 1 juli hadden voorgenomen door te laten gaan en wat extra's.

[00:49:12]

Een extraatje daarbij weer, want het is natuurlijk één van de belangrijkste dingen. Kijk dat we met z'n allen op vakantie kunnen, dan zijn we heel erg mee bezig geweest. En gelukkig is Frankrijk ook naar code geel gegaan, dus we kunnen allemaal weer naar de camping. Maar ik maak me zo zorgen om die middelbare scholieren, ook omdat ik ook een vader ben met kinderen die na de zomer moeten ze toch gewoon weer een beetje normaal les kunnen krijgen. Maar dat besluit is nog niet genomen.

[00:49:34]

Dat is belangrijk dat ze zeggen van we gaan gewoon. De middelbare scholen gaan gewoon geheel en volledig open.

[00:49:40]

Dat advies hebben ze nu gevraagd aantoont. Dat komt dan maandag en woensdag nemen ze daar. Willen ze daar iets over zeggen? Ik vind het wel grappig dat iedereen kijkt natuurlijk altijd een stapje vooruit. Ha ha, dus ben je al die vorige persconferentie? Ging het over de zomervakantie? Wat moeten we daar nou mee? Dat moeten we boeken. Wat kunnen we precies wel en niet gaan doen? En nu kijken mensen alweer een stapje na de vakantie. En wat volgens mij ook op de persconferentie gaat gebeuren.

[00:50:04]

Nou nou, da's in de. In de vraagstelling moet ik even zometeen met Albert Bösendorfer? Dat door de demonstratie op de Dam. Hij heeft geen. Geen. Geen kroongroep opgeleverd. Dus gaan we de vraag stellen. Kunnen we dan echt niet toch een beetje festivals houden deze zomer? Kan het kan? Kunnen we dan toch echt niet met elkaar in een voetbalstadion zitten na te gaan? Ze gaan ook wel proberen om uhm ja, de regels ook wat eenduidiger te maken.

[00:50:31]

Dus bijvoorbeeld voor kermissen zal het misschien wat mogelijk worden en zal dat niet meer zo vaak zo vaak iets ontstaat als van wat. Maar waarom mag dit nou wel? Dit nou niet. En dan maar één anderhalve meter.

[00:50:44]

Blijft ze heilig? Ja, maar ja, we gaan ook naar 100 mensen binnen dat dat dan wel weer mag. Dus op anderhalve meter, dus anderhalve meter gaan ze overeind houden. Maar verder gaat er echt wel veel. Ik zou er ook persoonlijke wensen en verschil willen hebben tussen binnen en buiten. Ja, maar het is een persoonlijke Winsor. Ja, maar het is toch ook logisch Zults. Lees Maurice de Hond die precies? Uhm. Verder nog iets voorspellen.

[00:51:09]

Ik voorspel dat Sigrid Kaag zich gaat melden.

[00:51:12]

Nou, dat hadden we al gehad. Ja, dat voorspel ik ook.

[00:51:14]

Uhm, nou en ik voorspel zeker dat het weer ingetrokken wordt. Het wordt niet te linden. OK, ik voorspel zeker dat het weer een drukke week wordt, want we naderen het zomerreces en dan wil iedereen nog eens een puntje maken en zijn plannetjes naar voren brengen. Dus. Volgende week zijn we er gewoon weer. Abonneren kost. Luister ook eens naar de podcast van Radio Doc. Voor de mooiste radio documentaires, zoals Dichtbij Width van Nicole Terborgh. Je moet uiterste best doen om zijn huidskleur, haar type en andere uiterlijkheden.

[00:51:57]

Hoe dichter bij de witte mens, hoe beter. Dat wordt niet uitgespuwd, maar het is wel zo.

[00:52:01]

Ik vertel je dat ik schiet vol dicht bij dit voorbeeld, mijn moeder pijn dat mijn oma mij achter stelde. Het was puur om mijn huidskleur.

[00:52:10]

Over colorist. Discriminatie tussen zwarte mensen in families, op school, toneel en in het dagelijks leven. Zelfs als we het gevecht buiten hebben gevoerd.

[00:52:19]

Dat we winnen alsnog niet klaar zijn. Wedstrijden dichtbij wit van Nicole Tilborgh.