Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

NPO Radio 1 Castrol Outcast. Dit is de stem van de Vullings en van de wereld. Doel is dat we aan het eind van het debat concluderen dat er concreet wat aan hebt gedaan. De politieke podcast van EenVandaag en de NOS. Maar ik krijg de indruk dat mevrouw Berijders een beetje praat als een beschonken op de van Joost. Je kunt opzetten, lachen, maar wat leuk is het niet. Welkom bij de stemming. De Tweede Kamer is met reces na een nachtelijke stemming zo diep in de nacht.

[00:00:44]

Maar nu heeft het zomergevoel echt toegeslagen. Het coronavirus laat ons ook met rust, de boeren nog niet. Nee, nee, nog niet.

[00:00:52]

Die rijden hier nog rondjes en we staan stil deze week bij het rascisme debat. Partijen wilden dat het echt iets zou opleveren, maar dat viel toch wel een beetje tegen.

[00:01:01]

Dit is een speciale aflevering voor jou, want we staan uitgebreid stil bij een peiling van het EenVandaag Opiniepanel. Ja, we praten zelfs met Mister Opiniepanel Gijs Rademaker. We bespreken de opvallende trends die hij ziet en die waren zeker. En we waren op de veganistische Binnenhof barbecue. Ja, en er werd gejuicht dat de vlees barbecue voor het eerst in tientallen jaren niet doorging. We werden er liefdevol ontvangen door een comité van dames, blonde dames. Zeer liefdevol en over liefdevol gesproken.

[00:01:33]

Wat te denken van de partij voor de toekomst? Henk en Henk hebben elkaar gevonden en Femke Merel zit er tussenin. Ze hebben een verschillende historie. Kan dat wel goed gaan? Na de vraag stellen is een beantwoorden wellicht. Maar Xander eerst, dat viel jou. Of deze week. Uhm nou Joost. Euh. We zijn een jaartje bezig met deze podcast. Ja, dat klopt. Dat viel me op vorige keer. De eerste keer weet ik nog toen ik ging naar de Binnenhof barbecue, de vlees barbecue die dit jaar niet door is gegaan en is misschien wel een mooi moment om een beetje terug te blikken de balans op te maken.

[00:02:06]

Dat werd ook gedaan in dagblad Trouw. Afgelopen weekend weet je nog een officiele recensie. Die werd mij toegestuurd door mijn moeder. Ja, je moeder leest trouw heel goed. Uhm. Heerlijk luisteren of weg dommelen bij de vrij meebo van de politiek. De vrijdagmiddag borrel te staakte. Vrijdagochtend borrel. We zitten gewoon aan de koffie en watertje. Elisa Herman niet eens. Tegenwoordig van BNR schreef dit nog voor Trouw je nergens zijn geteld, want dat is natuurlijk een concurrent van de podcasts van de NPO.

[00:02:38]

En gebabbel, geroddel? Uhm. Maar dat klinkt toch nutteloze dan het is. H. Hinkten een beetje op twee gedachten, vond ik. Het was een soort weifelende liefdesverklaringen taal. Zo heb ik het opgevat. Verwacht geen hoge informatie dichtheid. Nou, dat vinden we wel onterecht.

[00:02:58]

Ja, nee da, daar is het laatste woord nog niet over gesproken. Maar pretentie hebben de heren nauwelijks. Ze doen dit immers naast hun echte banen.

[00:03:10]

Zo is het wel. En ik had hier natuurlijk even iets over op Instagram gezet. Dat fijne medium waar onze luisteraars ons weten te vinden. Hebben jullie wel afgevinkt? Hanneke Steenklomp. Nou zeg nou zeg juist heerlijk informatief. Manlief, manlief en ik gaan speciaal een rondje rijden, elke week om te luisteren. En dit is bloedserieus. Nou, toch leuk om te horen. Maar Daniël Muysken die zegt ja, ik ben het wel een beetje mee eens. Het is meer vermaak dan informeren, maar da's toch helemaal niet erg precies?

[00:03:45]

Nou zo euh, denk ik dan toch maar euh, dat we door moeten gaan. Dank voor deze recensie die toch eindigt met. Toch fijn, zo'n afsluiting van de week. Zo is het. Wat ik zo leuk vind als je een podcast maakt dat mensen vertellen wat ze doen als ze de podcast luisteren. Dus ik heb al stofzuigen. Grasmaaien? Heel vaak hardlopen.

[00:04:05]

Nynke De dekens die je schrijft tijdens het werven van klussen in huis. Ja ja, dus dat willen we vinden er leuk. Altijd om te horen. Was dat allemaal precies? Wat viel jou over deze week? Nou, het debat voor over de Voorjaarsnota, de financiele tussenstand van de rijksbegroting en het gat van miljarden tientallen miljarden 60 miljard euro wordt waarschijnlijk het tekort op de begroting, maar weet natuurlijk ook dat de minister van Financiën en ook andere leden van het kabinet zeggen we zijn niet van plan om te gaan bezuinigen.

[00:04:40]

Ook de meeste politieke partijen zeggen wij komen niet met een verkiezingsprogramma met bezuinigingen, maar toch kan je als burger volgend jaar te maken krijgen met bezuinigen. En daar waren een aantal Kamerleden ook wel ongerust over. Een omweg via de gemeente, want die hebben een flinke inkomstenderving, geen toeristenbelasting, geen parkeergelden, minder pacht omdat er minder markten zijn geweest en ook wel wat extra kosten gemaakt. Ja, en ze krijgen wel iets vergoed door het rijk en ze zijn nog geen gesprekken voor een tweede ronde, maar ze krijgen een half miljard.

[00:05:09]

En dat komt inderdaad nog een tweede ronde.

[00:05:10]

Ja, maar dat, dat gaat niet het gat 100 procent dekken. En heel veel gemeenten zaten natuurlijk ook krap vanwege de BMO en de Participatiewet, Jeugdzorg en dat soort zaken. Nou, daar gaat heel veel geld naartoe. Dus de grote kans dat gemeentes toch de broekriem moeten aanhalen dus of de gemeentelijke belastingen gaan flink omhoog of toch? Dat wil ik wel. Een moeizaam protest in de zin van ze kwamen hier eigenlijk naar aanleiding van Korona te zeggen nu. Uh staat.

[00:05:35]

Het water ons echt tot aan de lippen en moeten we gaan korten. Maar een boodschap was eigenlijk al voor Korona hadden we gewoon te weinig door het beleid van het kabinet. Maar dan kan je nagaan is, zou ik dan zeggen ja, we zaten al krap. Sommige gemeentes, die gingen al in de min. De meesten konden het net bolwerken. Ja, en dan komt dit eroverheen en gaan er voorzieningen verdwijnen. Of je of je gaat er flink meer betalen, dan wordt het een lastenverzwaring.

[00:06:01]

En dan heb ik nog iets. Ik ben al jarenlang als ik naar iets op zoek. O ja, wat? Nou euh. Ik meende ooit dat in de jaren 80 er een partij was in Nederland. Dat kwam een beetje door Henk en Henk en Femke. E-mail Van Kooten Arinze was gingen mijn hersenen richting kleine partijen. Dat er geen partij in Nederland is geweest. De partij tot liquidatie van Nederland. Maar ik kon het nooit meer vinden. Maar dat komt.

[00:06:24]

Deze week wist de zoekmachine toch te vinden omdat die partij liquidatie op ze ja op de jaren 80 70 heeft met KB. En ik schreef het met een EKU en dat was een hele leuke partij. Weet je wat het verkiezingsprogramma was? Dat ze een einde wilde maken aan alles? Ja, maar weet je hoe? En nee, ze wilden ons land verkopen. Nou, aan een heel rijk land. Japan was de booming en de ofzo. Ja, dus ze hadden het plan van wijnverkoop onszelf aan aan Japan of een rijke oliestaat.

[00:06:55]

En dan vragen we zoveel dat alle 14 miljoen Nederlanders toen nog miljonair worden. En als. Als ik campagne gingen voeren, gingen ze de straat op en deelden ze een partijprogramma uit en een zak. En dan kon je daarmee naar de Nederlandse banken om hun te laten vullen als de verkoop geslaagd was. T Is nooit echt een succes geworden deze partij, maar ik vind ze eigenlijk. Ik vind de gedachte wel origineel. Zowel onaardig voor Henk en Henk dat jij en door hun nieuwe initiatief aan deze partij dacht.

[00:07:23]

Nou ja, misschien hopen dat zij dat niet eens meer tv maar terug dus toch wel gewoon te vinden op het internet. Zeker niet heel leuk misschien om nu we toch al vertrouwen hebben. De door de politieke redactie bleek vorig jaar een serie te hebben gehad over hele kleine partijtjes die in Nederland zijn geweest en die het allemaal niet gered hebben. Ik zie hier bijvoorbeeld andere kansloze partijen 1981, God met ons 918 stemmen. Ze haalden 826 stemmen, de partij tot liquidatie van Nederland Partij van Reisgenoten 207 stemmen en de Nederlandse Evolutie Partij 70 stemmen.

[00:08:00]

Dat was 1981 toen we het eerste onderwerp gaan zeker.

[00:08:04]

En dat is het debat. Het debat over institutioneel racisme. Heb je dat gehoord? Heel veel mensen spreken dat heel snel uit in de Kamer.

[00:08:12]

Vooral Farid Azarkan is snel. Dat is mijn idee.

[00:08:17]

Vooraf hadden veel partijen goede voornemens, want het debat zou echt wat moeten opleveren.

[00:08:23]

Mijn doel voor dit debat, vader voorzitter, is niet de krantenkop of de volgende ophef. Mijn doel is dat we aan het eind van het debat concluderen dat er concreet wat aan hebben gedaan.

[00:08:34]

Is dat gelukt? Nee, dat is wel een emotie, die misschien wel. Op den duur betekenisvol kan zijn. Maar het ontaardde vrij snel in het klassieke jij bakken. Opvallend is sowieso dat dit dit onderwerp, hoe eigenlijk ook onder politici hoe dan ook binnen dertig seconden tot een soort toon verheffingen leidt. Nou ja, maar ze. Ze gingen ze ook allemaal op het verleden richten. Als je zegt van constateert Van Er is een probleem en en ik bedoel het.

[00:09:07]

Discriminatie en racisme zijn verboden. Er zijn heel veel actieplannen toestanden, maar toch nog dat je gaat bekijken. Wat kunnen we eraan doen om het om het minder te maken, om het om het uit te roeien? Dan kom je misschien ergens. Maar het was al gelijk ja. Maar toen zei u dat. En ik had toen een motie en die steunde u niet. En ja, iedereen kent elkaar ter verantwoording roepen van ik deugen wel en jij niet.

[00:09:29]

En en vooral de minder middenpartijen hadden zich voorgenomen vooral om ja, om niet een debat te laten zijn dat gekaapt zou worden door de flanken en zelf echt over plannen. Hoe, hoe moeilijk dat dan ook is op dit thema om echt harde plannen en beleid te maken. En. Maar dat lukte niet. En dat kwam onder andere doordat de flanken daar toch wel hard heen gingen.

[00:09:54]

Er zit totaal naast. Hij heeft totaal geen kaas van gegeten, maar je kan als een Schaapstraat te lachen. Dan blijf ik mezelf dat ik een schaap ben. Je kunt omzetten, lachen mijn vader. Maar leuk is het niet. Voorzitter Het gore lef om mij hiervoor ter verantwoording te roepen.

[00:10:06]

Het gore lef. Allemaal hele grote woorden die sowieso vandaag door de heren allemaal weer vallen.

[00:10:12]

En ik krijg de indruk dat mevrouw Marijnissen een beetje praat als een beschonken komkommer. Ik ben hier helder over geweest.

[00:10:18]

Nou ja, Kamp wordt nogal boos en noemt mij zelfs ik horend beschonken komkommer. Nou, ik weet niet wat dat is, meneer Azarkan.

[00:10:26]

Vooral als Wilders en Azarkan meededen, dan ging het debat eigenlijk meteen een beetje de mist in. Dat was het. Dat was het begin van Arcelor in de raad. Die wilde Dezentjé houden. Constructief en bij de eerste interruptie van de favoriete Azarkan liep het natuurlijk al gelijk hoog op tussen de twee, ook gezien het verleden. Tussen Denken en de PvdA denken is namelijk een afsplitsing van de Partij van de Arbeid. Dat ging gelijk hard tegen hard, omdat Azarkan Asscher verweet mensen weg te zetten, ook als PvdA haar.

[00:10:54]

En toen kreeg die terug dat denken in het verleden filmpjes heeft gemaakt waarin de Kamerleden van bijvoorbeeld Turkse afkomst. Ja, ook werden weggezet. Ja en. Kortom, het verwijt van denkt doe het zelf van etnisch profileren, zetten ze gehoopt. Had Asscher wel even een felle uitval? Zo zegt hij, was de laatste tenen. Die kwam echt uit zijn tenen. Dat was. Die was echt bijzonder boos en de tactiek van Wilders was en dat was wel opvallend.

[00:11:21]

Hij had zich iets voorgenomen, maar die lijn klopte niet helemaal met wat anderen zeiden. Hij deed het bij Asscher. Hij deed het blijkbaar bij. Bij Rutte, de premier. Dat uhm eigenlijk zei dat al die middenpartijen zijn van wij zijn geen Amerika. Zo erg is het niet, maar we hebben hier wel een probleem en daar moeten we wat aan doen. En dan ging hij er, kwam hij na de interruptiemicrofoon rennen en dan zeiden we u zegt dat we een racistisch land zijn en dat het hier heel erg is, maar dat vind ik helemaal niet.

[00:11:46]

Het is hier niet erg, maar hij legde ze de constant dingen in de mond die die partijen eigenlijk helemaal niet beweerden.

[00:11:52]

En laten we even luisteren naar Wilders en naar Theo Hiddema van Forum voor Democratie, die inderdaad zeiden dat we hier helemaal geen problemen hebben met racisme.

[00:12:01]

Het is een belediging voor alle Nederlanders. Het beeld wat u nu schetst dat Nederland een racistisch land zou zijn, dat het ontzettend slecht zou gaan, maar dat racisme in Nederland. Ik heb nieuws voor u Nederlanders én van de tolerantie de landen van Europa. Dus hou op met het groter maken van iets wat helemaal niet groot is. Hele parades zal mensen die zeggen dat ze gediscrimineerd zijn. Dat moet je allemaal geloven. Zit er geen extra Lisasi in dat je maatschappelijk niet helemaal bereikt wat je wil?

[00:12:30]

En dan maar racisme de schuld geven? En zo overtreffen ze mekaar in het afschilderen van Nederland als een racistisch land. Totaal bespottelijk.

[00:12:40]

Uiteindelijk zijn ze ook nog uhm, dat de door de witte Nederlander de blanke Nederlander gediscrimineerd wordt op dit moment daarmee. Daar zou de premier eens voor moeten opkomen. Dat is dan het verwijt. En dan wel iedere keer de bijzin van van Wilders. Maar discriminatie is natuurlijk heel erg. Het moet wel bestreden worden om dan vervolgens weer de andere kant op te gaan. Een opvallende deelnemer in het debat was wel de VVD. Klaas Dijkhoff was de enige fractievoorzitter die niet meedeed.

[00:13:08]

Die liet zich vervangen door de de portefeuillehouder in de fractie Zo her Yacine.

[00:13:15]

Dat is ook altijd de inzet geweest van de VVD. Altijd kijken naar gelijke kansen, dat is waar we ook voor strijden en op het moment dat we daar verbetering in kunnen zetten. Ja, natuurlijk uiteraard, maar wij lopen daar ook zelf voor op. Wij komen zelf ook met voorstellen. Wat ik ook zei, niemand gaat hier in zes minuten spreektijd racisme uitbannen. Dat gaat niet lukken. Ik zou het echt heel graag willen, maar dat gaat niet lukken.

[00:13:36]

Ik mis de Dijkhof toch wel naar de dingen die die getwitterd heeft de laatste tijd die zegt dit is een belangrijke discussie. De tijd van de laat maar is voorbij. Hij was dan wel op de radio in een interview, bijvoorbeeld met zijn Kockelmann. Maar ik had m toch ook in dit debat wel graag gezien? Ja. Of was het een meesterzet van de VVD om deze El Yazidi met z'n euh gedeeltelijk Marokkaanse achtergrond in te zetten?

[00:14:00]

Een meesterzet? Ik denk. Hij vertelde ook bij Sven Kockelmann van euh, dat fractievoorzitters waarmee Dijkhoff heeft gewerkt nog gewoon Kamerlid was, vaak de ruimte gaven aan anderen om ook eens grote debatten te doen. Nou, dat vond die daar heeft hij van geleerd en dat wil die andere gunnen. En hij zegt ook het zou heel gek zijn om dan in zo'n debat juist in dit debat, juist in dit debat dan te zeggen van Ik schrijf jou even opzij zo en en daar kom ik.

[00:14:25]

Beetje gezocht. Och ja, wat denk je?

[00:14:28]

Want hij is niet bang voor dit debat. Hij zoekt het juist op. Dus het is niet dat hij daarmee. Dat klopt dat ie dat ie duikt of dat ie denkt van ik vind het vervelend. Nee maar het was. Uhm. Kijk die die Ellian Sini maakte in het debat ook al wel een aantal keer gebruik van het feit dat ie die achtergrond heeft en dat ie dat anderen hem nauwelijks iets. Uh uh konden vertellen over dit onderwerp. Ja dus in die zin was het ook wel strategisch handig.

[00:14:52]

Ja, mag je dat zeggen? Ja, ik weet niet waar. Misschien wil je wel juist daarover debatteren. Maar goed. Nou ja, het ging ook veel over excuses die die gemaakt zouden moeten worden. GroenLinks vroeg daar al een paar weken geleden over het sluiskolk, slavernijverleden en uhm. Opvallend dat twee coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, dat op de dag van het debat ook deden. Toch? Ja, dat. Die ruimte geven ze elkaar kennelijk binnen de coalitie.

[00:15:19]

Ja, dat staat niet in het regeerakkoord. Dus dan? Dan kan dat toch. Daar maken ze het Rutte wel weer wat lastiger mee. Als het alleen maar Groen Links was geweest was, was dit niet een euh, een hoofdlijn geweest. Als er iemand is die daar niet zo snel van onder de indruk is, is natuurlijk wel de de. De premier Oomes overigens wel. Vandaag gaan we zover hebben. De argumentatie van Rutten is dus wel verschoven.

[00:15:40]

Dat vond ik het opvallende aan we even naar hem luisteren.

[00:15:43]

Kun je mensen die vandaag leven verantwoordelijk houden voor het verre verleden en daarmee? Euh, draag excuses? Is onze opvatting het risico dat ze onze samenleving polariseren in plaats van de aanleiding vormen voor dialoog en verbinding? Ik vind het helemaal niet raar verzoek. Euh. En ik weet ook dat er natuurlijk heel veel mensen zijn die daar ook baat bij zouden hebben als het zou gebeuren. Ik schets alleen wat de argumenten zijn waarom ik niet doen. Wij zijn nu niet van plan om die stap te zetten.

[00:16:12]

Hoe is het verschoven? Zijn argumentatie naar voorheen? Euh, volgens mij laatst nog. Uhm. Was dit jaar of vorig jaar. Toen heeft Rutte excuses gemaakt voor de opstelling van van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereld Oorlog en kort erna ten opzichte van de Joden in Nederland. Daarvan zei hij toen nog ook nog op de in de toelichting op de wekelijkse persconferentie van. Ik vind dit gepast om hier excuses te maken, omdat de afstand tussen die dader en en en nu veel korter is.

[00:16:39]

Er leven nog mensen die dat hebben meegemaakt en dan vind ik excuses op z'n plaats. En de afstand tussen hem en de politici die dat gedaan hebben of mogelijk hebben gemaakt is ook nog kort. En de argumentatie VVD'er Klaas Dijkhoff. Deze week gebruikten zij van. Ja, we hebben diepe spijt en berouw. Uitgesproken door Lodewijk Asscher. Het vorige kabinet. Maar excuses maken is iets wat je voor jezelf echt hebt gedaan. Zo ziet hij het. En dan zijn dingen die dus verder in het verleden liggen, zijn dan geen geen aanleiding om excuses te maken?

[00:17:11]

En nu zegt ie. Als we dat doen we distantiëren we ons van een grote groep Nederlanders die polariseert wordt ja en die Joden nog wel in de aanloop voor Rutte dat hij nog wel dat dat oude argument aanhaalde. Maar dan is het meer van. Ik durf het op dit moment niet aan omdat het emotioneel ligt. Aan aan, aan weerszijden, in de samenleving. We waren deze week ook even in de Eerste Kamer. Daar was Peter Nicolai van de Partij voor de Dieren.

[00:17:39]

Die Uhm. Die had een uh en een suggestie om het andersom. Laat hem zelf even uitleggen met een motie tot uitdrukking willen brengen.

[00:17:49]

Kijk nou eens wat er in Frankrijk een kleine twintig jaar geleden gedaan is. Daar hebben ze gewoon in de wet gezet. De slavernij en de slavenhandel van toen is een misdaad tegen de menselijkheid. En het mooie daarvan is dat je eigenlijk je verantwoordelijkheid neemt als een staat voor datgene wat wat jij als staat in het verleden gedaan hebt, zonder dat je excuses maakt, zonder dat je schuld schuld uitspreekt. Enzovoort.

[00:18:15]

Interessant? Ja, omdat euh zijn redenering is. Je moet het weghalen uit uit de emotie, uit een discussie van van vorm van schuld. En je moet het het recht intrekken, de plek waar het hoort te zijn. Volgens Peter Nickolay. Wel opvallend dat de Kamer het verzoek van 3.7 van op politiek eigenlijk niets zegt dan ja. Het gaat om een wet, dus het hoort ook wel bij de Eerste Kamer. Maar de motie is ook aangehouden. Ollongren neemt dit mee in de dialoog commissie die daar komt.

[00:18:47]

Wat kunnen we daar veel van verwachten? Daar werd best wel euh, euh, achter de schermen mee. Pronk zei dat dat dat een commissie wordt met mensen die euh en ja zeggen laatste ook nog in de discussie hebben gemengd mensen van kleur. Het kabinet zit erin. Het taifoen Taifoen is stukken uit het nieuws geweest dat heel vaak wordt aangehouden. Frits Goedgedrag is de voorzitter. Dat de oud gouverneur van Curaçao geloof ik em. Maar dat is ook een moeilijke taak die zo'n commissie heeft.

[00:19:17]

En dat wat moeten Dyna dat v d. Ik vind het ook ingewikkeld, maar je merkt wel dat de politiek iets concreets wilde doen dat als het midden in het kabinet komen, ze toch uit op een commissie? Ja, maar niet echt zo'n getuigenissen. Debat is van een heel plat gezegd dat iedereen zegt jij racisme is erger, je gaat naar huis. En ja, dat was het dan. Want verder kwamen we met of kwamen er veel actieplannen langs om discriminatie op de arbeidsmarkt et cetera aan te pakken en daar een hogere straf voor te maken.

[00:19:45]

Maar uiteindelijk was er eigenlijk maar één plan waar een ruime meerderheid voor was. En dat is dat herdenkingsjaar herdenkingsjaar 2023, 150 jaar einde slavernij in Nederland. Nou opzich zou zo'n jaar, dat zou zich misschien lenen voor excuses. Dat hopen partijen. Ik denk ook wel. Nu al willen dat dat zo'n herdenkingsjaar als het tot veel aandacht leidt dat het historisch besef onder onder Nederlanders heel erg kan vergroten. Want we weten het allemaal wel, maar we weten in de details wel heel erg weinig.

[00:20:16]

Dus volgens mij is het gewoon historisch. Ik mee wat met historische interesse? Kijk daar wel naar uit. Zullen we ze naar buiten gaan? Lekker. Besturings en Van der Wulp. In de wandelgangen.

[00:20:35]

Geen traditionele binnen of barbecue dit jaar in aangepaste vorm, dat wel. Was er wel een veganistische barbecue of diervriendelijke barbecue? Daar kwamen de partijleider van de Partij voor de Dieren tegen en op straat. Rond het Binnenhof zijn er altijd mensen die ons wat willen meegeven.

[00:20:53]

Het is een speciale dag, want voor het eerst in decennia gaat het vlees, barbecuevlees, barbecue niet door. Lobby, barbecue, veel treurige gezichten. Ik word nog steeds afgeleid door die man die achter ons helemaal los gaat met de vraag of later ja. Wacht effe, want u heeft een heleboel te melden. Hoorick. Wat vindt u van een vandaag? Euh, het is helaas om te eten.

[00:21:22]

Vind ik erg jammer, maar het is toch ook gewoon een beetje leuk voor op de achtergrond erbij. Maar ik ga je eerst eten en dan euh, vandaag. Ja ja, ik vind maar allemaal verschillende omroepen. Bye bye bye VARA is maar één Noyez.

[00:21:41]

Nee, het is meer. En dat is dus een erg links. Nee, nee, nee, nee, je even serieus. Maar gek eigenlijk. Maar nee, serieus dan. Want kent u podcast? De stemming waar zij nauw samen gefuseerd of zo? Want ze hebben samen een podcast. En waar bent u nu ingegaan?

[00:21:57]

Ja. Vroeger had je in mijn tijd wel gezegd dat vroeger beter was. Maar als je nog Nederlands n hartstikke bedankt voor de input. Gaan even verder kijken. Ze staan dus gewoon op straat op het plein voor de Tweede Kamer. Ja iedereen euh. Hier heeft een mening over iets te klagen. Maar daar wordt ook gegeten. Ja, de diervriendelijke barbecue, parlementaire barbecue, die gaat wel door. Waar zijn de gasten zitten pinnen? Hoe is het dan geregeld?

[00:22:28]

Zij mogen wij mochten eigenlijk de barbecue dit jaar niet doen vanwege de korona maatregelen. Bij uitzondering hebben we nu anders ingedeeld en dat is dat iedereen. De Kamerleden en ministers kunnen in een box komen afhalen. Plantaardige Bbox op de barbecue. En loopt het nou storm dat al die wetten, die oer carnivoren die altijd naar die andere barbecue komen, nu allemaal hier zo'n pakketje komen afhalen? Nou, er zijn nog aardig wat geweest die eigenlijk gewoon te laat. Hoe zijn de reacties op de pakketten?

[00:22:54]

De reacties zijn goed, maar ze moeten het thuis zelfs zelfstandig klaarmaken. Dus ja, dat wordt wel wat gevraagd van de Kamerleden. Ik denk dat de Kamerleden wel aardig op poten zijn om een plantaardig product te bereiden. En bovendien hebben we in het pakket ook instructies gedaan. Normaal heb je altijd twee barbecues. Die zijn dan een beetje met elkaar concurreren. Die andere is er voor het eerst sinds decennia nu niet. Voelt dat een beetje als een overwinning van de plantaardige barbecue?

[00:23:22]

Om toch wel een klein beetje eigenlijk. Het lijkt mij mooi om twee keer dat jullie ook naar binnen komen. Dat eerst samen. Ik kom uit de Haagse traditie met polderen. Je moet eerst gewoon een beetje samen doen en dan kijken wat er uitkomt. Maar ik denk dat we dat stadium wel een klein beetje voorbij zijn, want het is vijf over twaalf voor heel veel dingen. Ik zie daar nu een belangrijke gast aan komen. Kijk nou eens, dat is de we staan hier zijn we te laat waren precies op het moment dat koningin van de Vega burgers.

[00:23:51]

Mevrouw Ouwehand, hier is vreugde dat die andere barbecue nu doorgaat en deze wel. Ziet u dat ook als een overwinning? Het is een prachtige overwinning en symbolisch ook, want juist door dat vlees eten en door de manier waarop wij met dieren omgaan, hebben we die Kroonlaan crisis gekregen. Ik zeg gerechtigheid. Dit jaar hebben ze altijd afgeschaft. Precies wat gaat u nu hier doen? Want u moeten we veel doe hetzelfde begrijp.

[00:24:20]

Ja, vanwege korona kan er dus niet worden gekookt en geld en drankjes. En gezellig zoals altijd. Dus er zijn pakketten. Ik ga het wel hallo zeggen tegen iedereen die dit georganiseerd lijkt te zien. Wij gaan eten in zo'n pakket pakket.

[00:24:34]

Ik ben heel benieuwd. Dat zie ik ook wel uit als Zalm, maar niet te veel smakken in de microfoon. Nee, Joost is meer dan je hele gezicht. Maar dit is gewoon zalm. Het smaakt ook naar zalm. Hij heeft dus stiekem toch gedaan. Wat is het dan? Dit is een plantaardige sashimi. Dat heb je in no, tona en zalm en kosten duurder dan zomer? Absoluut niet. Juist opgelet natuurlijk. En zo slim waren we dan weer wel.

[00:25:05]

Allo Allo Allo! Is dit na een barbecue op pakket? Ja, dat klopt volledig. WK zelfs zonder palmolie. Vlees is ook nep.

[00:25:18]

Peter Balette ziet er wel Goor uit. Hij. Niet meteen naar de. Nee, maar het is wel dat je denkt is dit het sponsje om de plan-B schoon te maken? En elk Kamerlid krijgt al zo een hele doos. En jullie ook? Wat mij wel opvalt als het ontvangstcomité zien is dat het een beetje een vrouwen business is die plantaardige voeding alleen maar vrouwen nakomt.

[00:25:48]

Maar blijkbaar is het ook wel duidelijk op zoek naar wat. Gelukkig kan worden je wel ingepakt. Dank jullie wel en veel succes.

[00:26:11]

Vandaag zal Joost. We zijn er nog levend vandaan gekomen. Nou maar moeten we wel even schuld bekennen? Hebben zo'n pakket gekregen en toen ik vannacht thuiskwam gemaakt. Dat is wel meer dan 50 euro aan mijn vrouw. Dat is echt wel een rijkelijk gevulde.

[00:26:32]

Het is dan helemaal een bekentenis. Bij mij staat die doos toch achterin de auto, ongeveer 25 graden. Je wilt groeien en denk dat het vanzelf grooste is. Nu ook terug naar serieuze zaken. Hoe gaan we de zomer in? De politieke tussenstand? Ja, nou, dan kunnen we dat het best doen met Gijs Rademaker natuurlijk van vandaag.

[00:26:59]

Hallo Gijs, goeiemorgen! Want deze week was er weer een zetel peiling en daar is echt wat veranderd. Aan verschuivingen, dat is altijd interessant. Dus ja, Gijs gaat ons dat toelichten. Gijs, hoe zit het? Ja, waar wil je beginnen?

[00:27:15]

Nou, dat de coalitie even de DMB, voor het eerst in tijden weer een meerderheid.

[00:27:20]

Ja, ze staan. In onze Ipsos EénVandaag peiling staan ze op 78 zetels en dat is volgens mij hoger dan Rutte 3 bij ons ooit heeft gestaan. Dus dat. Dat zegt best wel iets wat dan wat het is is. Natuurlijk hebben we de afgelopen maanden gezien dat de VVD elke maand weer steeg. In totaal zijn ze in 3 maanden 17 zetels vooruit gegaan. Nou, dat is wel voorbij. De VVD. Die verliest deze maand 3 zetels en staan op, maar ze staan dus op 41 41.

[00:27:53]

Dat is nog steeds ongelooflijk hoog en dat komt natuurlijk door de korona crisis, door de populariteit van Rutte. Ha, die populariteit, die blijft de laatste weken gewoon overeind. Zien we nou de andere partijen? Die hebben helemaal niet geprofiteerd van die korona crisis, net als de afgelopen maanden. CDA en D66, die hebben ook hele goede ministers in in die in dat crisis clubje, maar die zijn geen zetel vooruit geschoten. En we zien dat dat nu dus wel gebeurt.

[00:28:23]

D66 krijgt er 4 zetels bij en CDA krijgt er 2 zetels bij. Nou, dat komt natuurlijk. 3 lijsttrekkersverkiezingen is dat het het K&G effect? Die 4 zetels? Mag je dat dan zo na?

[00:28:35]

Ja, dat zou ik wel zo durven noemen. Ja, want want het komt echt door en door haar. We zien dat dat het haar dus al lukt om kiezers te trekken van niet alleen van de VVD, maar ook van GroenLinks en de Partij van de Arbeid. Ja, en dat is precies waar D66 op had gehoopt. Dat dat K.G. Ook als vrouw. Maar ik denk ook gewoon als politica. Uhm, die groep is aanspreek.

[00:28:57]

Maar het gat naar Mark Rutte is nog heel erg groot. Nou, het is niet normaal.

[00:29:02]

Is dat overbruggen in een klein jaar?

[00:29:06]

Ja, dat durf ik wel aan. Ja, dat is te overbruggen. De vraag is wat er nog gebeurt als je denkt daar komt een economische crisis aan. Uhm, een beetje. Rutte wordt op dit moment weinig verweten. Ook als we mensen vragen van achteraf. Deze crisis is is weer even rustig en met de kennis van nu. Wat vind je dan van het optreden van Rutte en van en van zijn ploeg? Dan zeggen mensen nog steeds ja, daar zijn fouten gemaakt.

[00:29:29]

Maar we staan achter dat optreden. We zijn heel tevreden met de keuzes die gemaakt zijn. Maar ja, in de herfst wordt het natuurlijk problematisch, want dan vallen de ontslagen. Als de schuld dan bij Rutte en de VVD terechtkomt, dan is dit beeld zo veranderd.

[00:29:43]

CDA ook 2 zetels omhoog? Ja, dat is ja. Wat voor effect is dat? Is het toch? Pieter Omtzigt? En vecht Hugo de Jonge effect of gewoon aandacht effect?

[00:29:52]

Ja, ik denk dat dat gewoon te. Het effect is van de. Van de aandacht. Om een voorbeeld te geven. Uhm, Hugo de Jonge en bijvoorbeeld ook op Hoekstra is natuurlijk al maanden in beeld hoor, maar ze zijn in beeld als crisis ministers van het kabinet. En dat helpt het CDA dus geen zetel vooruit. En nu zie je dat het voor het eerst eigenlijk gaat om om de poppetjes. Dat klinkt altijd zo negatief, maar dat is in dit geval positief, want ze worden neergezet als als mogelijke leiders.

[00:30:18]

En een Omtzigt natuurlijk. Nu ook Hoekstra niet meer. Maar Omtzigt wel. En ja, dat helpt dus die aan. Voor het eerst in Volgens mij sinds januari zien we het CDA stijgen. De oppositiepartijen, vooral de linkse oppositie, had natuurlijk moeite om in beeld te komen tijdens die korona crisis. Rechts probeerde het door wat de stelliger standpunten in te nemen in de richting van het kabinet. Maar hoe doen die het in het algemeen?

[00:30:46]

Dat weet je in alle eerlijkheid. Zowel links als rechts is er gewoon niet in geslaagd. De oppositie is eigenlijk nergens. Zou ik bijna wel zeggen wat jij zegt Sander rechts heeft. Heeft hij bijvoorbeeld PVV en voor hebben in het begin van de crisis met veel uitgehaald naar t kabinet? Nou, dat hebben ze geweten. Ze verloren prompt grote hoeveelheden kiezers. Ja en links ja. Je ziet nu bijvoorbeeld er wordt opgeroepen deze maand tot zo'n evaluatie van van het kabinet te handelen.

[00:31:16]

En de crisis. Ja, de meeste mensen zijn daar helemaal niet mee bezig. Die zijn hartstikke tevreden met dat optreden. Dus je ziet eigenlijk dat zowel links als rechts en geen thema vindt waar ze het kabinet echt onder vuur kunnen nemen. Ja en ja. Het gevolg is dat het kabinet stijgt en de oppositie licht daalt.

[00:31:32]

Binnen de rechtse oppositie nog wel. En een duidelijke verschuiving. Forum voor Democratie onder de 10 zetels. PVV weer tweede bij geloof ik. Hoe verklaar je dat?

[00:31:43]

Ja, ik zag Geert Wilders alweer. Blij twitteren dat ze de tweede partij van het land zijn. Nou, da's niet helemaal waar, want ze staan gelijk met CDA leider Wilders.

[00:31:53]

Zodra die goed staat is ie ineens fan van. Van de EenVandaag peiling. Sterker nog, als je. Ik ging even naar de website van de PVV om een op een standpunt op te zoeken. Had u die peilingen gewoon met een afbeelding van het EénVandaag Gepiden gewoon integraal op de voorpagina? Gewoon gered? Goed, zo blijkt.

[00:32:09]

Door mij altijd goed. Maar alleen als het goed gaat. Anders niet.

[00:32:14]

Waarom is Forum dan aan het zakken? Ja, wat we zien is eigenlijk. En je ziet al al al maanden een grote groep kiezers die ja, die eigenlijk maar twijfelt tussen twee partijen de PVV en Forum. En die schuiven. In de maanden een beetje heen en weer aan zo'n 2 a 3 zetels. Nu gaan er dus 2 zetels van van Forum naar de PVV toe. Ja uh Wilders zou ik zeggen. Heeft zich de afgelopen weken veel harder geprofileerd op racisme.

[00:32:42]

Ik weet niet of jullie de filmpjes hebben gezien en campagne spotjes.

[00:32:44]

Het viel me ook op dat de bodem. Dat hele racisme debat niet deed. En het dan helemaal niet wegens een strategische fout.

[00:32:51]

Als je het zo bekijkt terwijl Wilders in zijn film zegt U bent geen racist. U bent een fatsoenlijke Nederlander. En ik denk dat dat helpt. En ja, Baudet heeft deze maand natuurlijk bijvoorbeeld ook niet, niet, niet, niet altijd slimme dingen gedaan. Zoals bijvoorbeeld hij heeft heel Groningen voor het hoofd gestoten door te zeggen dat de dat die aardbevingen had geen genocide was en dat het allemaal wel meeviel. Ja, dat soort dingen helpen natuurlijk niet mee.

[00:33:14]

Het tweede jaar heb je ook naar die interne strijd kunnen kijken. Weet je al wie het wordt?

[00:33:20]

Nou, ik weet nou ik. Ik dacht vorige week had ik daarop ja gezegd Sandel. Maar nu is het euh, ongewis hoor.

[00:33:28]

Oh, wij zeggen nog steeds allebei de jongen.

[00:33:32]

Ja, daar zou ik ook wel op gokken als ik moet zeggen maar ik. Ik zou dus gokken. Ik zal het even zeggen, want vorige week stond Hugo de jongen nog op 74 procent van de CDA kiezers die je die vond dat hij het moest worden. Dat is nu nog maar 47 procent.

[00:33:46]

Vorige week was de omzet nog Omtzigt ook al in de race. Of nog niet? Nee, vorige week was omzichtige, want vorige week ging het dus alleen tussen Keijzer en de jongen. Ja, toen kwam Omtzigt en die sloopt dus echt tientallen procenten van die jongen af, want hij komt op 34 procent.

[00:34:01]

Dus je hebt 47 34 en dan 15 procent voor voor Mona Keijzer dus Keijzer, en heeft zeker te lijden onder het feit onder het feit dat Omtzigt mee is gaan doen.

[00:34:13]

Nou ja en nee, want zij stond vorige week dus op 13. Dus ze heeft er wat. Wat een paar procent bij gekregen. Ze heeft wel een felle campagne gevoerd onder het CDA dus. Dus ik denk dat ze wel teleurgesteld is dat ze eigenlijk geen vooruitgang heeft gemaakt. En ja, ik zie, ik zie haar eigenlijk niet meedoen voor de punten de komende weken ook. Ook onder leden zien we dat Mona niet niet veel populairder is.

[00:34:34]

Dit was van begin deze week. Blijf je dit de hele tijd doorbijten zodat je kan zien of de campagne van deze mensen effect heeft?

[00:34:41]

Ja dat, wij kunnen dat niet te vaak doen. Dus euh, nee, we hebben het nu twee keer gedaan. En nou ja, maandag is alle debatten en dan wordt er al gestemd. Dus deze zit. Ik ga naar deze cijfers staren. Popcorn op schoot, een debat volgen en dan kijken wie de donderdag uitkomt. Dankjewel Gijs.

[00:34:59]

Uhm, wij gaan het nog heel even hebben over die strijd binnen het CDA met vier van die campagne. Tot nu toe een moeizame ja, maar ze willen natuurlijk niet met elkaar in debat. Dus dan ben je aangewezen op maandag dus één keer. En je kan niet het land in. Je kan geen mensen ontmoeten, dus wordt het digitaal. Laten we even luisteren naar wat steunbetuigingen voor Hugo de Jonge. Met bewondering kijk ik naar Hugo de Jonge.

[00:35:25]

Energie met kennis en ervaring verbindt er ook oprechte betrokkenheid, realisme, visie en een goede dosis positieve energie.

[00:35:33]

Met Hugo hebben we weer iemand die kiest voor de menselijke natuur, heeft visie en gezond realisme leiderschap dichtbij mensen. Hugo is veel verbinden.

[00:35:44]

Hij staat voor een CDA als brede volkspartij, waarin de waarden van het omzien naar elkaar centraal staat. Ik stem op Hugo.

[00:35:53]

Ik wens je ontzettend veel succes.

[00:35:56]

Ik stem jouw Twitter to Yugo succes op de juiste man, op de juiste plek, op het juiste moment. Wat ik hier vooral mooi aan vind, zijn die typische CDA worden verbindt daar menselijke maat leiderschap dicht bij. Mensen omzien naar elkaar, omzien naar elkaar. Dat zei hij ook in euh. Als je terugkijkt op Facebook, dan toespraken je wat hij hield daar. Ja, dat gaat in. De eerste inleiding gaat heel erg over samen en zeker voor elkaar over hebben.

[00:36:32]

Omzien naar elkaar. Als je dat ziet. Al die steunbetuigingen. Want dan nemen mensen dus een eigen filmpje op sturen naar Hugo. En hij zet het dan op z'n Twitter. Kijk eens hoeveel steun ik heb binnen de partij. Dit ziet er wel uit alsof die heel veel steun heeft. Nou, bij de top van de partij absoluut. Ja daar. Daar is. Daar is de keuze gewoon. Hugo de Jonge. Ja en. Maar ja, een partij heeft meer leden.

[00:36:54]

Gelukkig? Ja, maar toch maken wij ook wel de inschatting dat we vorige week al dat Omtzigt binnen het CDA bij de leden misschien wat minder steun heeft voor zijn leiderschap. Dat terwijl ik een fantastisch Kamerlid maar als leider nee ook gijzelt. Ook nog zo'n wordt cloud gemaakt. Tot de mensen kunnen altijd opiniepanel ook gewoon wat wat invullen wat ze ergens van vinden. En dan was geen leider. Best wel. Wat kwam wel naar voren toe werd toen werd Klout ja, werden toen E en Mona Keijzer.

[00:37:23]

Die uhm ja, die liet deze week eigenlijk alleen via dit filmpje van zich horen.

[00:37:32]

Negen op de tien mensen irriteren zichzelf mateloos aan de verkoop telefoontjes wanneer je s avonds net aan het koken bent of wilt gaan eten. Ik ga regelen dat je straks alleen nog maar gebeld mag worden wanneer je daar nadrukkelijk toestemming voor. Ik hoor twee ernstige fouten. De eerste onkundig taalkundig en volgens mij is de muziek die ze gebruikte meer Italo pop dan palingsound, waar je gewoon lekker Jantje Smit onder wil hebben. Precies. Maar ik vind dan ook het thema een beetje apart.

[00:38:10]

Dit is haar staatssecretariaat. Ja, dit is. Dit is wat heeft zij geregeld als staatssecretaris? Dus dat kan ze dan neerzetten als een concreet resultaat? Ja ok. Maar dat is niet het speerpunt van de campagne en lijkt me. Neem ik kan je laten zien dat je iets geregeld hebt dat je dingen voor mekaar kan krijgen. Volgende week dus meer over het CDA en de strijd daar. Deze week had K.G. Ook een woordje over de oude dame.

[00:38:37]

Die weer weg.

[00:38:38]

Ja, ongelooflijk hé. We vroegen ons vorige week af wat hij daar nou vond, baat bij zou hebben om mee te doen. En dat heeft ie zichzelf ook afgevraagd. Kennelijk in het weekend is weggespeeld door Gijs van Helpoort is Edeka gaat dus ook een eerste kennismaking met met de leden en die leden van D66 60.

[00:38:57]

Die zijn echt gek op een inspirerend persoon en persoonlijkheid, dus daarom kan ik ook hier meer van harte horen is een groot woord. Maar ik vind dat wel heel interessant. En dit inspireert mij wel om gewoon meer te gaan opzoeken over wie zij is als persoon en waar ze eigenlijk voor staat. Dat zeker. Die internationale ervaring van iemand die je die gewoon die gewoon een stevige, solide basis heeft wat meer als land staat. Uhm, in je totaliteit als mens en als het op een beleefde manier gaat, dan vind ik het heel terecht dat mensen gevraagd wordt over zichzelf te vertellen.

[00:39:32]

TOTALITEIT als mens. Mooi, mooi. En dat is een holistische benadering. Maar het is echt. Het gaat er eigenlijk niet eens om wat dan precies zegt, maar dat is dat. Dat was een beetje op die bijeenkomst. T Gevoel ja, en wel een soort snakken naar iemand met internationaal. Dat hoor je bij veel mensen die die die vent van daar zijn. Het idee wat je tuurlijk vaak hoort in progressieve kringen zijn te veel achter de dijken teruggetrokken.

[00:39:58]

Nou, dan hopen ze van haar dat zij dus wat de blik verwijt. En er is. Wel heb ik het idee behoefte aan aan moreel leiderschap. Mark Rutte de die houdt daar niet zo van. En veel mensen houden daar wel van. En nou ja, met K.G. Krijg je denk ik wel meer moreel leiderschap dan wat we de afgelopen 10 jaar hebben. Dat veel mogelijk nog opiniepeiling. Want als je het hebt over moreel leiderschap, dan kan je natuurlijk ook bijvoorbeeld naar iemand als Lodewijk Asscher kijken die dan ook echt opbloeit als ze het op.

[00:40:25]

Uh, als het daarom gaat. Die had natuurlijk last van de stijging van D66. Moeten ze zich zorgen maken? Maar bij D66 kunnen we de hele zomer nog andere kandidaten zich melden. Pas eind augustus wordt K.G. Dan echt op het schild gehesen. Maar daar komt natuurlijk geen serieuze tegenkandidaat. Ik kreeg nog een mailtje van de zoon van een kandidaat. Ton Visser. Nee, dan de andere. Die wilde de persconferentie bijwonen van Mark Rutte. Dat meldde ze zich bij de voorzitter van de Parlementaire Pers Vereniging.

[00:40:56]

Dat de Baník in zijn totaliteit bekend en euh, wat hij wilde. Hij wilde namelijk wel een beetje kijken wat de politieke Morrens waren. Hij had een Italiaanse achternaam, maar dat was niet Mario de la Fini ofzo. Of ja, maar zo heet ie niet echt. Dat lijkt me iets. Volgens mij was de liquidatie partijen, de liquidatie van Nederland, de Lavi fini. Ik denk dat ie al moeite heeft met het verzamelen van de handtekening. 250 moet je daar hebben en dan mag je meedoen bij D66.

[00:41:24]

We gaan naar onze volgende rubriek.

[00:41:32]

Het Haagse geheugen. We gaan het hebben over de partij voor de Toekomst. Juist in deze rubriek, dat is leuk. Zeg je geheugen, maar dan de toekomst. Wat kan ze? Ja, die partij van Henk en Henk. En daar hebben we t over Henk Otten en Henk Krol. En daar zit ook nog bij. Femke Merel van Kooten Arise. Die bundelen de krachten. Ze waren bijna verliefd op elkaar. Henk en Henk. Jij op 1.

[00:41:55]

Je hebt een ballet gemaakt. Zoals later gewoon achter elkaar gezet.

[00:41:59]

Ken jij Henk wel? Toen heb ik een gestuurd. Heel neutraal op gereageerd. Van Uhm. Klopt. Klopt het dat je contact zoekt? Dat klikte eigenlijk wonderwel en het is niet bij één gesprek gebleven.

[00:42:11]

Ergens in een compleet uitgestorven hotel heeft een enorme ervaring en een soort gevoelde voor, dus dat dat. Het klikte meteen heel snel. Dan kon het heel snel meteen waar we naartoe wilden. Als je echt merkt dat je allebei dezelfde kant op wil, dan kan het ook. Dat is gebleken zo snel goede wil kun je snel doen. Heb ook al veel ervaring op te doen. Hadden er echt zoiets? Kunnen elkaar echt als je iets na negen maanden dan een satellietsteden verwachten?

[00:42:43]

We zijn in blijde verwachting. Dat is. Daar wordt er een beetje bij. Benieuwd hoe langer hoe het verder gaan met de. Gaat dit werken? Politicoloog Tom Louwerse, verbonden aan de Universiteit van Leiden, heeft er een hard hoofd in Hatton. Hij je zegt het niet zomaar. Eind mei heb je het stemgedrag van de hele Tweede Kamer in kaart gebracht. En wat blijkt daaruit?

[00:43:15]

Nou, dan zie je dat de drie partijen waaruit de mensen van de partij van de toekomst afkomstig zijn, oorspronkelijk toch wel heel anders stemmen in de Tweede Kamer. Dus je hebt aan de ene kant de Partij voor de Dieren, waar Femke van QOTSA Arise vandaan komt en 50Plus na die stemmen dan nog wel redelijk vaak hetzelfde. In de afgelopen periode is zo'n 74 procent. Maar als je dat dan vergelijkt met stemgedrag bijvoorbeeld. Forum voor Democratie, waar ze oorspronkelijk uit afkomstig is.

[00:43:50]

Die stemt maar 50 procent hetzelfde als de Partij voor de Dieren. En dat is één van de laagste percentages.

[00:43:58]

Je schreef op Twitter ook dat dit voorsorteren lijkt op inhoudelijke conflicten. Maar ja, die mannen, die zijn natuurlijk ook wel redelijk opportunistisch. Politiek lenig, denk je. Denk je dat ze hopen op ruzie afstevenen?

[00:44:15]

Nou ja, kijk. Inhoudelijk zijn er wel wat drempels te overwinnen, zou je kunnen zeggen. Krol Natuurlijk wel. Euh, oorspronkelijk ook weer van de VVD. Dus misschien was er voor hem 50+ een beetje naar linksige uitstap en beweegt hij nu weer wat naar rechts. Dat zou kunnen. Uhm uh en ja Van Kooten arise. Die heeft ook toen ze alleen in de kamer zat vrij consequent met een met links meegestemd. Dus ja, die zal toch echt wel wat uh, wel wat moeten bewegen en of others al flink moeten moeten matigen.

[00:44:50]

Maar het lijkt er op dat dat hun standpunten niet zo heel gemakkelijk bijeen te brengen zijn. Zeker als ze zich ook op economische onderwerpen willen richten, zoals Welte in NRC Handelsblad.

[00:45:04]

Ja, want dat was inderdaad de volgende vraag als je weet dat er met je uitsplitsing naar naar onderwerpen. Nou ja, dat. Dat heb ik niet direct gedaan in mijn analyse, maar je kunt wel zeggen dat natuurlijk thema's zijn waarop die partij misschien iets sneller elkaar kunnen vinden. Het zijn alle drie partijen die nou niet heel enthousiast staan juichen, bijvoorbeeld over Europese samenwerking. Daar zijn ze allemaal wat kritisch op de staat. Dat is misschien wat makkelijker om elkaar daar te vinden en en een onderwerp als pensioenen en dat dat.

[00:45:39]

Dat is misschien wel iets. Dat is zo belangrijk natuurlijk geweest, ook voor Kool in de afgelopen periode, dat Otje ook wel begrijpt dat dat hij daar een beetje in moet meebewegen. Maar ja, als je als je kijkt naar een onderwerp zoals klimaat verandering, daar zij op het toch eigenlijk allemaal wel dingen over die regelrecht ingaan. Zeker de Partij voor de Dieren. Uh, over klimaat, zegt Petitat. Dat wordt toch lastig denk ik om daar een gezamenlijke lijn in te zien?

[00:46:07]

Kunnen we concluderen dat de grootste verschillen zitten tussen Otte en Femke Merel van Kooten en dat Henk Kolder dan een beetje lenig tussendoor manoeuvreert? Ja, ik denk dat je dat wel zou kunnen zeggen ja, dank je wel Tom, voor je inzicht in dit historisch stemgedrag van deze opvallende nieuwe partij. Standpunten kunnen uiteenlopen, voorspellingen ook.

[00:46:37]

De voorspelling. Aan de voorspellingen lopen niet altijd uiteen, want vaak zeg jij wat ik zeg maar. Laten we het terugkijken, maar dan zou ik evenveel punten hebben. Dat is een slimme opmerking. Nee, euh, ik ga weer even in een paar puntjes noteren voor mijn eigen. Ben benieuwd. De eindtijd van de vergadering zaten we allebei behoorlijk naast. Maar ik zei vorige week als eerste halfeen. Toen was jij strategisch. Toen ging je er onder zitten.

[00:47:17]

Kwart over twaalf. En het werd tien over vijf over vijf. Dus zaten we er allebei behoorlijk behoorlijk naast. Maar wel toch dichtstbij dus. Dankjewel daarvoor. En ik keek van de week naar de voorpagina van het AD. Heb je daar gezien het grote interview met Jesse Klaver? En wat stond er daar op de voorpagina? Ja, ik ben trots op mijn Marokkaanse roots en had ik dat niet al een keer gezegd? Wat had je gezegd? Precies waar deze rubriek voor bedoeld is?

[00:47:48]

Had ik dat ontkend? De inkijkt zijn oud. Dat was gaat u dat echt doen? Dat was een punt waarvan ik. Waarom zou die dat doen? Omdat jij dat gehoord had in de wandelgangen, dus dat geloof ik. Dus dat is ook een punt voor mij. Heel goed. Het zou fijn zijn als jij in de hier ook altijd hebben we vorige week ook besproken dat je alles vertelt wat je weet, maar verder nog niets. Heb jij nog iets te claimen?

[00:48:11]

Nee, nog niet. Nee, nee, nee. We zeggen dat Hugo de Jonge wint. Ik zeg in twee ronden jij zegt neen. Weten we volgende week ook nog niet wat? Wat kunnen we voor volgende week volgende week wel weten? Als het een ronde is, weten we het wel. De stembus gaat 6 juli open. Dat is maandag sluit de negende dag. Nog volgende week en dan zal volgende week, aanstaande vrijdag dus overgenomen. Misschien kan je hem toch nog met een punt de zomer in.

[00:48:38]

Dat zou gaaf zijn om even over die zomer. Volgende week zijn we er nog en dan zes weekjes niet. Geen stemming?

[00:48:48]

Nee, dan zijn we er weer toch te weinig politiek. En dan zou de informatie dichtheid te laag worden en dat willen wij voorkomen. Anders krijg je allemaal zure recensies. Op 28 augustus zijn we dan weer, maar vooral volgende week weer luisteren en abonneren en volgers op Instagram. Heel fijne.