Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1. Kasterlee Kasterlee is de stemming van de en blauw blauw blauw niet aan de politieke podcasting van vandaag. De. Xander van der Wulp en John Sculley. Welkom lieve luisteraars. Bij de laatste stemming van dit parlementaire seizoen deze week was er nog best wat te doen. Ja, wat te denken van de drie kandidaten voor het CDA lijsttrekkerschap? Die presenteerden zich in een debat en moeten nog wachten op de uitkomst van de verkiezingen, omdat de online stemming opnieuw moest.

[00:00:55]

Ja, een rommelige stemming bij het CDA. Dat deed ons ergens aan denken. Ja, ze hebben er een patent op aan. Voor de luisteraars geen verrassing zijn waar we dan op uitkomen. En verder hoe gaan we Korona proeven de zomer in? Wat heeft het kabinet voorbereid en welke klus wacht het kabinet na de zomer en Binnenhof? Fotograaf Freek Vandenbergh van de Volkskrant kiest zijn top drie politieke korona foto's. Een mooie terugblik, echt een terugblik op rare maanden.

[00:01:22]

Maar eerst Joost, wat viel jou op deze week? Jou een beetje in de vakantiestemming? Nee, nog niet. Maar ik vind het nog te druk, vind ik het. Wat viel je op? Nou ja, vorige week had ik het over de de partij tot liquidatie van Nederland. Ja, en toen kwamen we. Waren we klaar met de podcast opname. En toen had de audio technicus Niels. Die had ze filmmateriaal, beeldmateriaal gevonden en dus ook het geluid met geluid.

[00:01:44]

En dan hebben we niet naar luisteren is opgericht.

[00:01:47]

De partij tot Liquidatiegolf Nederland kwam ten einde in één klap uit alle bestaande en nog in het verschiet liggende problemen te geraken. Wij bij de liquidatie, de verkoop van Nederland met alles erop en eraan erin erboven alsmede ons luchtruim Colaker olie, Pila KLM, Unilever, Akzo gist, blokkades enzovoort enzovoort. Daarna na de verkoop dus, willen wij de totale opbrengst gelijkelijk delen door weer 10 miljoen. Nou, dat komt mij voor dat je dat niet per se probeert zo heerlijk je beroep te zijn om tot de slotsom te komen dat iedere landgenoot minstens één miljoen in zijn of haar zaak kan steken.

[00:02:44]

Zal ik me voorstellen maar vaststellen hadden we het maar gedaan?

[00:02:49]

Ja, want nu gaan Shell en Unilever liever gaan verkassen. Die gaan gewoon door. Maar dit terzijde. Dit was dus al doorgerekend het plannen jaren 80 begin jaren 1980 deden ze mee aan de verkiezingen hebben nog geen duizend stemmen gehaald, vertelden we vorige week. Als je het beeld ziet, is het een man met een zwart hoge hoed erop. Dat heeft een hoog theatraal gehalte. Nou ja, ik. Zo komt het wel over, maar ik ben bang dat dit redelijk serieus was.

[00:03:14]

Tussen mij en mijn stad Leiden zag ik denk dat een hoop gekken. Ja, verder nog iets. Juist ja. Nou, de VVD Mark Rutte. Ja, ze gaan het rustig aan doen.

[00:03:25]

In de aanloop naar de zomer gaat ie nadenken en na de zomer komt er een meestal interview, zegt ie. Ja sorry voor een aantal dingen die ik fout heb gedaan. En dan kan ie daarna weer vooruitkijken, zegt ie van. Ik heb nu weer een schone lei. Mensen stemden op mij, maar dat dat dat gaat richting december. Dat vond ik toch wel opmerkelijk? Ja, maar daar kunnen we ook wel een conclusie uit trekken al dat het Mark Rutte wordt.

[00:03:46]

Ja, kan natuurlijk niet nog in december zeggen. Oh ja, die verkiezingen, die zijn over 3 maanden. Ik doe toch niet nauw bij de VVD, zeggen ze. Nou, dan komt er toch altijd weer een andere lijsttrekker? Ja, die hebben ze klaar staan. Nee, dat niet naar Baar, maar euh. Maar waarom dan ga?

[00:04:02]

Ik denk dat ze zo lang mogelijk een beetje in de crisis stand willen staan van de Korona, zodat Rutte de crisismanager is. Die is nu te druk met allerlei euh ja, dingen oplossen in plaats van zich bezig houden met het lijsttrekkerschap. En als ie dan een korona maatregel neemt, dan is het van ja, dat doet ie nu als VVD lijsttrekker. Dat verwijt zijn ze dan formeel bang voor jou? En wat voor jou? Mij viel op het slotwoord in de rechtzaal van Geert Wilders.

[00:04:30]

Het blijft onwerkelijk om hier te staan. Ik verafschuw discriminatie. Ik heb evenmin een hekel aan alle Marokkanen. 5 jaar lang word ik nu afgeleid van mijn werk door deze rechtszaak. Wel zeg ik eerlijk dat zal ik blijven zeggen. We hebben een levensgroot probleem in Nederland met zowel de islam als met Marokkanen. Spreekt mij dan vrij. Laat het politieke debat op de plek waar het thuishoort en maak een einde aan deze eindeloze juridische martelgang.

[00:05:04]

Ja, dat einde komt er gelukkig aan met de uitspraak in hoger beroep. Maar ik schrok toch deze week ook weer. Als je dan in die nieuwsberichten hoort dat dat van D. De uitspraak van Wilders in 2014 was. Hoelang heeft dit dan niet geduurd? Ja, dat heeft hij natuurlijk ook zelf. Advocaten gedeeltelijk zelf is daar de oorzaak van. Uhm. Maarja ik. Ik heb het zelf toch heel erg. Een beetje het gevoel dat Wilders ook heeft.

[00:05:31]

Laten we Wilders bestrijden in de Tweede Kamer.

[00:05:34]

Ja nee. Je merkt ook dat dat zo'n. Proces dat de mensen die aangifte hebben gedaan? Dat zou ik wel interessant vinden dat we een onderzoek doen met je gewikkeld voor een podcast onder de mensen die aangifte hebben gedaan of het zijn naam gebracht heeft. Want wat ze ervan verwacht hadden. Want ik kan me voorstellen dat dat ook best. Wat is nou eigenlijk op Per saldo? Ja, niet zo heel veel. Nee. En Wilders? Die twitterde dan ook nog de bedreigingen die hij krijgt zoals ze lijken als je hoopt dat hij in Shala naar de hel gaat.

[00:06:03]

Ik zweer je, ik wil stenen tegen je kop gooien tot de kier zie doodgaan voor mij. Dat vind ik dan ook nog wel een puntje van Wilders. Wilders loopt nog steeds met die stevige beveiliging rond al jaren. Dat is eigenlijk geen nieuws meer, maar we horen ook nooit iets over bedreigers van hem die aangepakt worden. Maar er zijn wel voorbeelden van van mensen die zijn opgepakt en ook wel een paar veroordelingen. Maar als je ziet de hoeveelheid bedreigingen die hij krijgt.

[00:06:32]

Want eens in de zoveel tijd zetten ze inderdaad op Twitter. En dat zal best confronterend. Als je ziet hoe heftig die berichten zijn die wij, dat soort bedreigingen moeten volgens mij toch af en toe stilstaan. Sowieso de taal van het debat deze week ook weer. Uhm Schouten. Die konden werkbezoek in Zeeland niet afronden omdat het te onveilig zou zijn doordat boeren haar zouden bedreigen. Dan zou Jesse Klaver weer op Twitter. De minister kan niet veilig op werkbezoek vanwege agressieve boeren.

[00:07:00]

Waar houdt het op? Dit zijn geen protesten meer, dit is intimidatie. Tijd dat politieke partijen als Forum en PVV afstand nemen van deze praktijken van Farmers Defence Force. Nou denk je dat Geert Wilders daar uh meteen op in ging. Dat ie dacht stopt ermee. Nee nee. Waar ik afstand van neem is van linkse hypocrieten zoals jij. Jesse Klaver. In de Tweede Kamer noem je Akwasi die bruut geweld aankondigt, een kunstenaar en nu onze boeren verketteren.

[00:07:29]

En wanneer neem jij afstand van je antifa tuig vriendjes? Ja, dat helpt ook niet echt hoor. Nee, mijn conclusie is dat iedereen vakantie nodig heeft. Ja inderdaad. Maar los van van Wilders daar weet wat van als je nog wel eens een fractievoorzitter spreekt eigenlijk van iedere partij. Die krijgen allemaal wel eens een keer een tijdje toch wat extra bewaking voor hun huis of wat extra politieauto's. Dus dat dat bedreigingen, dat is echt wel normaal. Mensen van een paar weken tot rust in de zomer en niet meteen weer oppakken in september als ze richting de campagne gaan.

[00:08:02]

Gewoon rustig zonnewijzers en daze. Wij roepen de luisteraars van de podcast stemming om niemand meer te bedreigen. Nou, pak aan, geen haat tweets meer en al dat soort dingen. We gaan het eerste onderwerp wat anders dan het Christen-Democratisch Appèl. Joost spreekt jou het meest aan. Democratisch? Oh, makkelijk zeggen. Laten we even luisteren hoe het daar aan toe ging.

[00:08:29]

De eerste kandidaat was voor Mona Keijzer. Zij blijft gewoon uit de gemeenschap van Volendam. Pieter Omtzigt vanavond.

[00:08:44]

Heel veel zin. Top heerlijk. Ik heb er zin in. Het wordt een echte volkspartij. Ik geloof in het CDA als een brede volkspartij, een partij van het midden, zodat die overheid en voor de mens is en niet omgekeerd. We zijn veel te veel kiezers kwijtgeraakt, vooral in België, vooral in Limburg, Brabant en Zeeland. Deze wijze Kees Keizer van België.

[00:09:06]

Die is belastingontwijking. Rekende Limburg en Brabant even niet meer bij Nederland. Let wel, e uhm, dat debat. Dit was het debat maandagavond en jij noemt het een debat. Dat is op zich al een misschien een te groot woord voor deze term. Maar ja, de voorzitter van het CDA die dit allemaal aangericht heeft. Die noemde het een debat en die vond dat ook wel even flink therin.

[00:09:30]

Mochten zij die vooraf het CDA zijn echt keurige mensen, maar ze mogen vanavond echt wel een beetje losgaan. Dat hoort ook bij dat hoort bij een lijsttrekkersdebat en ik kijk er heel erg naar uit. Gaat het nog wel met je knetter Asnières? Ik denk het wel hoor. Gaat u maar kijken vanavond. Maar ik verheug me echt op dit debat.

[00:09:47]

Nee, het is niet gebeurd en het was ook geen debat, want ze mochten niet op elkaar reageren. Nou ja, soms mocht het een beetje. Er waren drie thema's waar ze met z'n drieën om de beurt wat mochten zeggen dat elkaar kunnen het water peren. Het was gewoon thee een een en een serieel standpunten lanceren en daarna nog best wel vaker op elkaar lijken. En daarna mochten ze allemaal zelf één thema kiezen. En daarvan waren ze er dan zelf één op één in gesprek.

[00:10:12]

Maar dan mochten de andere niet, reageert een andere niet op reageren, niet op ingaan. Dus bijvoorbeeld als als Hugo de jongeren zijn verhaal wat die wel eens eerder heeft verteld van dat die eigenlijk voor een voor een quotum is en de immigratie quotum dus niet gevraagd aan Mona Keijzer en Pieter Omtzigt van. Wat vinden jullie daarvan? Dus ik weet nu niet wat zij ervan vinden? Nee, laten we even die 1 kandidaten langslopen hoe ze zich presenteerden. En dat kunnen doen we dan inderdaad aan de hand van wat.

[00:10:36]

Welk onderwerp ze zelf naar voren brachten bij Hugo de Jonge was dat inderdaad migratie? Omdat ik denk dat het een thema is wat het politieke midden! Veel te lang heeft laten liggen. En migratie is iets wat gewoon bij Nederland hoort. Al jaren, maar juist als draagvlak daarvoor willen houden, zullen wij wel ook de de dancehits van migratie onder ogen moeten zien. De oplossingen liggen altijd in het midden dat zij die afhaken.

[00:11:01]

Dat de oplossingen in het midden liggen. Dat is zijn campagneslogan. Ik denk dat het de poster komt te staan. Hugo de Jonge recht door het midden. Ja, maar kwam het doordat die dit thema kozen? Migratie was dat ook om zichzelf weer een beetje ietsjes rechtser te profileren ten opzichte van die andere twee die misschien iets euh, iets minder van het midden zijn dan dan hij. Ja dat dat gevoel krijg je dan. Dit is een punt dat die eerder naar voren heeft gebracht, dus in die zin was het niet nieuw.

[00:11:28]

Maar hij kiest er natuurlijk wel nadrukkelijk voor om het op deze avond nog eens onder de aandacht te brengen. En Mona Keijzer? Die kiest dan weer misschien iets wat je weer linkser euh kan noemen. Met een beetje fantasie en dat stuk het nadeel dat als die kandidaten zich presenteren in de media in zo'n eerste interview dan dan. Dan brengen ze die punten naar voren van om zichzelf te definiëren. En zodra ze dan een beetje met elkaar gaan praten, dan zie je dat het weer heel erg Naka toetrekt.

[00:11:51]

Want ik vond het ontzettend ingewikkeld om na die avond de verschillen te kunnen benadrukken tussen die mensen en Hugo de Jonge. Die kwam dan met een plan voor een kap op het aantal migranten, een quotum, een quotum. Maar hij wilde ook niet per se zeggen hoeveel dan en hoe dat dan uitgewerkt moest worden. Jaarlijks debatten, hoe je het vrije verkeer binnen de EU uhm moet gaan beperken. Nog een heel gedoe worden.

[00:12:16]

Denk dat dat wel aardig was.

[00:12:18]

Die hebben over de draagkracht van onze samenleving. Canadese model noemde hij het. Ja, om daar gelijk bij te herkennen dat Canada een ander land is qua geografische ligging, het wat makkelijker heeft dan Nederland. Maar goed, misschien ook geen lid is van een Europese Unie.

[00:12:33]

Ook dat is waar Mona Keijzer die koos voor de toekomst van onze kinderen.

[00:12:38]

Wat ik heel erg belangrijk vind, is de toekomst van onze kinderen. Ik heb zelf vijf zonen. Ik maak me nu gewoon zorgen over mijn jongens en over de jeugd die nu aan het opgroeien is. Studieschulden hebben ze. Hoe komen ze aan een betaalbare huur of koopwoning? Duurzaamheid, en dat zijn echt de zorgen die mensen hebben.

[00:13:00]

Is dat zo? Bij de CDA kiezers ook duurzaamheid te opvallend? Dat noemde ze al bij haar presentatie. Toen nam ze het in het interview Was het Adeje of De Telegraaf, tenzij ze van nam het op voor de agrarische sector? Denk je dat jij kiest? Dus meer daarvoor? En toen werd ze op het plein geïnterviewd. En toen kreeg ik de vraag van ja, maar vind die duurzaamheid niet belangrijk. Je wil, daar ben ik zelfs op afgestudeerd.

[00:13:21]

Wisten jullie dat iets met duurzaamheid en recht is op afgestudeerd en siddert? Nee, dat wist ik niet. Maar nu weet ik dus wel dat ze vijf zonen had. Dat zegt ook bijna elk jaar natuurlijk de familiewaarden, euh, onderstreept. Ik kan me niet voorstellen dat zij zich echt zorgen maakt om haar zoon en misschien wel om andere jeugd.

[00:13:39]

Maar ik denk dat zij toch wel goed salaris zeg jij? Ja, maar vijf kinderen? Juist ja, maar je kan ze toch redelijk afzetten in het leven? Ja jongens gaan er toch wel komen? Dat denk ik ook wel. Wat wel opvallend is dat ze eigenlijk zich een beetje presenteert als de kandidaat. Misschien voor de jongens CDA jaar. En wij zeggen best wel vaak dat zoveel jongens CDA zijn. En dat zijn altijd meer ouders. CDA'ers ja, maar dat is de.

[00:14:03]

De mensen die zich zorgen maken om de kinderen.

[00:14:06]

Ja, dus dat een verstandige strategie? Dat moet nog blijken. Nou ja, kijk, we weten dat zij natuurlijk in alle peilingen zo achter loopt. Kansloos? Ja ja, het is hard om te zeggen, maar dat lijkt me wel ja. Waarschijnlijk dan vooral kansloos omdat er een derde kandidaat is Pieter Omtzigt, die zich zo presenteerde.

[00:14:25]

Ik wil het punt maken van de rechtsstaat. Ik denk dat de rechtsstaat meer onder druk staat dan wij wel eens willen erkennen en in Den Haag dat het voor de burger die overheid een ondoordringbare vesting is, terwijl het eigenlijk die overheid een schild voor de zwakken zou moeten zijn. Dat zegt Pieter Omtzigt ten voeten uit. Als iemand zich in een campagne heb je altijd iemand die heeft wind mee. Die heeft een momentum. Die raakt een snaar dat net zo goed valt.

[00:14:51]

In die tijdsperiode komt natuurlijk omdat die is afgezet, zeg maar aan deed. Aan het begin van deze strijd met die belastingdienst en en en dan. Je merkt dat je ook heel veel. Heel populair is het buiten de partij. Dus als je de sociale media volgt met het idee na Pieter Omtzigt die wint met met met 80 procent van de stemmen. Nou ja, dat gaat niet zo zijn. We krijgen ook wel eens tweets. Inderdaad dat dan, zeggen ze.

[00:15:14]

Het volk eist Pieter Omtzigt als lijsttrekker. Wat wel grappig is, is uitleggen. Nee, daar zijn nu ongeveer 40.000 CDA leden. Alleen die mogen nu stemmen. Die gaan daarover. Ik heb gehoord. Een beetje euh. Natuurlijk niet van de betrokkene zelf, maar wel van mensen eromheen. Hoe dat gelopen is met Pieter Omtzigt? Kijk mee hoe die zijn kandidatuur heeft bedacht he? Het. Ik was natuurlijk Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge en eventueel Mona Keijzer, maar die wonnen alledrie in de Randstad.

[00:15:42]

Een redelijke stedelijke uitstraling. Dus Martijn van Helvert wilde al heel lang de moeder van een regionale kandidaat. Dat past gewoon bij het CDA. Hij vond heel eventjes dat ie dat zelf ook nou het punt was dat ie dat dus aan Omtzigt heeft gevraagd. Ik vind dat jij dat moet doen, maar het schijnt dat OMZICH nogal aan twijfel komt is. Dus toen hij niet kwam heeft ie t zelf maar gedaan. Maar toen Pieter Omtzigt kwam en ook de peilingen aangaven dat dat een veel betere keuze was.

[00:16:08]

Toen kon hij zich ook weer. Toen bleek Martijn van Helvert de twijfel komt. Ja, kon u zich terugtrekken? Maar euh, want we hebben tuurlijk erover gehad van we zien dat Pieter Omtzigt natuurlijk een enorme held is op de sociale media. Maar ja, het grote partijkader, de grote jongens en dames, die spreken zich niet voor hem uit.

[00:16:24]

Nou, nou is er wel steun voor een hele voorzichtig endorsement later besluit de wat het CDA lid nou moet bekijken is eigenlijk gaat die kiezer nou de vorige keer op de zevende ingestemd. Of D66 of PVV. Die kiezer de volgende keer naar het CDA? Of voor die hele sterke woorden van Hugo of voor die persoonlijke betrokkenheid van Mona. Of voor die dossierkennis van Pieter Omtzigt. Die keus moet. Het CDA liet zich nu afvaardigt in een verkiezing onder leden. Maar de heren moeten wel nadenken.

[00:16:55]

Wie gaat voor onze verkiezingen winnen? Wat het je stelt, die vraag, maar die stelt u dan ook aan u zelf. Dus ben ik ook goed over nadenken over het debat van vanavond. Kijk, vond ik wel, maar dat wil ik. Goslinga vond ik wel dat dat Omtzigt daar wel heel sterk uitkwam omdat hij wat anders bracht.

[00:17:15]

Ja, dat was jij in gesprek met Martijn van Helvert. Ja, in het oog op morgen. Oh ja wel, zegt Schreuder even. Je moet uit trekken en de argumentatie was en dat klopt dus met het verhaal dat hij zei van Japie. Ik vond Pieter Omtzigt vooral sterk toen het over de zorg ging en waarin hij pleitte van en dat de regionale zorg, dus de regionale ziekenhuizen, niet mogen verdwijnen. Je ziet echt dat Van Helvert inderdaad gewoon vindt van bij.

[00:17:37]

Bij het CDA past de regio. Dat geluid moet er zijn en de partij zegt niet keihard nee te om zich. Moet de leider worden? Nee, dat goed doen wij. Maar dat wordt nog wel dit. Ja, maar dat was een hele voorzichtige endorsement. Ja, ik heb ook trouwens ooit een keer in een wandelgang voor Mona Keijzer, nog eens een keer een endorsement. Ik ken alleen Madeleine van Toorenburg. Het Kamerlid staat achter keizer Joop van den Berg.

[00:18:01]

Die sprak een keer in de wandelgangen. Kamerlid. Die is voor Mona Mona. Dat zei ze toen in de wandelgangen. Zij durfde, blijft denken van Mona haalt amper stemmen, maar ze is natuurlijk wel een vrouwelijke kandidaat. En wat een kracht zeker. Maar dat is de schijn bij CDA kiezers minder om een rol te spelen. Het probleem is we weten niet zo goed wat die CDA kiezers doen. We weten het zaterdag. Wij nemen top op vrijdag, dus we moeten nog even wachten.

[00:18:28]

Het is wel interessant dat dus ook bij een aantal prominente CDA'ers het brede gevoel is. En en dat zal waarschijnlijk ook wel blijken dat de meeste CDA'ers houden niet van voor risico's. Het is een bestuurderspartij. Nou dan. Dan is Hugo de Jonge meer bestuurder dan Pieter Omtzigt. Zeker? Dat is een understatement. Maar er zijn ook mensen binnen de partij die denken van ja. Het idee dat wij de premier gaan leveren de grootste worden is misschien wat potsierlijk als Rutte zich meldt.

[00:18:57]

Dus dan is zo'n kandidaat die meer een volksvertegenwoordiger is misschien wel een hele interessante gedachte. Misschien moeten we juist uit die bestuurlijke reflex is. Ook in dat partijkader zijn mensen die Bessel denken. Nou, het zou wel eens interessant kunnen zijn. CDA is natuurlijk. Als je kijkt naar spindoctors. Dat is ongeveer de partij die het heeft uitgevonden. Jack de Vries, Die loopt nu weer rond. Die is algemeen campagne adviseur, nadat die eerst een beetje bij een Wopke Hoekstra aan de beurt zat.

[00:19:26]

Maar die is nu dan zeg maar onpartijdig cwwa voor de drie kandidaten. Maar je merkte het toch ook al in de gesprekken met hem en nog wat anderen van die types die van campagnes houden. Dat Pieter Omtzigt echt niet oninteressant vinden. Je krijgt natuurlijk een veel leukere campagne die je kan voeren met een kandidaat als Omtzigt die misschien Forum voor Democratie kan bedreigen. Dan met Hugo de Jonge, die een soort alternatief voor Mark Rutte is waarvan je toch niet wint.

[00:19:55]

Maar dat is dat. Dat is wat je weet, wat je proeft. En dat een aantal mensen dat Hugo de Jonge inderdaad uit de stad komt dat het niet is voor je hebt een degelijke bestuurlijke kandidaat en dit soort tropische vogel Pieter Omtzigt. Sommige mensen vinden die vinden die Hugo de jongen. Met die rare flaps schoenen uit Rotterdam is ook een tropische vogel toekan. Twee van die toekans waar je uit moet moet kiezen. Wat ik wel opmerkelijk vond dat Rutger Plön ja, die wist dus niet dat Wopke niet zou komen, terwijl er ook mensen zijn van ja.

[00:20:24]

Nou, dat hing heel erg boven de markt voor de kerst waren de twijfels. Ging dat toch al een beetje rond, in het CDA niet? Het gaat sowieso misschien niet helemaal zoals ze het van tevoren gedacht hadden, maar het zijn. De als, als dus kennelijk in bepaalde kringen binnen het CDA de twijfels van Wopke Hoekstra al heel nadrukkelijk de weg bekend waren. Hij zegt zelf ik heb het ook wel aan Bloem laten weten, de hele tijd. Ja, maar hoe kan dan dat de ploeg het niet weet?

[00:20:49]

Nou ja, die had misschien toch nog gehoopt dat het uiteindelijk zou worden. Je weet het niet definitief maar, want die Hoekstra blijft nu ook een beetje de boven hangen vind ik hoor. Vind jij dat hij ook Omtzigt die zegt. Die noemde hem twee keer in het debat. En die zegt zelf ik ben eigenlijk beter in de Kamer, dus ik denk dat ik gewoon fractievoorzitter word. En dan zou bijvoorbeeld bijvoorbeeld Paul Hoekstra euh, de man voor het kabinet kunnen worden.

[00:21:15]

Ja, dat daar wordt gespeeld met die kandidatuur van Hoekstra nog steeds, terwijl niemand dat daadwerkelijk aan Hoekstra heeft gevraagd of met hem heeft afgesproken. Maar vind jij dat Hoekstra zich moet uitspreken? Ja, ik dat hij mij. Ik ga voor die op. Ik vond het raar dat bijvoorbeeld Van Helvert zegt Hoekstra. Is mij een premier kandidaat zonder dat ie het aan Hoekstra gevraagd heeft en dat om zich daar nu mee blijf. Dat Omtzigt daar nu ook mee blijft spelen, dat is raar.

[00:21:43]

Maar tegelijkertijd zei Jack de Vries ook als Wopke Hoekstra zich nu uitspreekt voor Hugo de Jonge bijvoorbeeld. Dan gaan al die leden steigeren en zeggen ze. Het is allemaal afgesproken door het kader en dan werkt het alleen maar averechts voor de jongen. Dus hij zit een beetje in een gevangen in een moeilijke positie. Uhm, die ploegen zitten inmiddels ook al in een moeilijke positie, want de arme man zijn verkiezingen ging helemaal mis. Ja. H. T moest opnieuw vanwege de kans op hacken.

[00:22:12]

Het is ontzettend vervelend. Wij gaan opnieuw stemmen, maar wij willen een betrouwbare stemming. Dat is ongelofelijk belangrijk. Wij willen een eerlijk en betrouwbaar stemproces en dat gaan wij nu opnieuw regelen. Het is wel dat je het zeker een 100 procent wil weten. Het moet betrouwbaar zijn. En eerlijk, daar heeft ook straks de leider van het CDA het meeste aan. Nogal knullig. Uhm ja, u doet het. Misschien is het knullig.

[00:22:33]

Hij zei ook we zagen rare dingen in de stemming over in de ook in onze systemen. Ik vond dat heel raar, want of je wordt gewaarschuwd door een hacker van hij, er is iets mis dat is gebeurd en dat is gebeurd. Ethisch hacker stemmen uitgebracht. En dat kom maar vervolgens. Als je dan zeggen we zagen zelf rare dingen, denk jij? Wacht eens even. Maar hoe zat jij in die systemen te kijken?

[00:22:53]

Ja, weet je dan ook wie er voorstaat? Dat was ook op de Twitter's weer. Allemaal mensen die zei A. Daar kwam zeker niet uit, want ze wilden omzich die leek te gaan winnen. Ja, d. D. D. Die zitten. Een aantal mensen in zijn achterban zijn gevoelig voor wat complottheorieën om het zomaar schoon te zeggen. En die zagen het lot. En ja, dat snap ik ook wel. En nu gaat er een notaris mee kijken, postcode checkten en ken jij en ook notaris die echt die software begrijpt en kan zien.

[00:23:22]

Ik ken alleen een notaris die voor een paar duizend euro een handtekening zet onder een co-producer koop de akte. Chaos dus bij de online CDA stemming, chaos bij een CDA stemming. Dan denk je natuurlijk aan.

[00:23:42]

Het Haagse geheugen. Aan het congres eind 2010 denken we terug wel of niet de gedoogconstructie aangaan met de PVV van Geert Wilders. We luisteren alleen maar even terug. Één minuutje. Jos Hoeben. Ken je hem nog? Kleurenblinde stem begeleider die ons herinnert aan het feit dat het voor het tijdperk van digitaal werken ook niet allemaal hosanna was? Resolutie?

[00:24:09]

Sorry, ik sta de resoluties nummer 1 herstel en. Daar ga ik me nu proberen nog beter uit te leggen. Degenen die voor deze resolutie zijn, steken die de gele briefjes omhoog. Dat wil zeggen dat u dan stemt voor kabinet deelname. Het is kennelijk.

[00:24:35]

Niet duidelijk en in dit geval gaan we stemmen met blauw blauw blauw. Ziet u dat dat vies tegen? Dat wil zeggen als deze resolutie wordt aangenomen, dan wordt een geen regeer en gedoogakkoord aangegaan. Nee, nee, nee, nee, nee. Ik ga stemmen. Nee, nee, nee, nee vindt het belangrijk dat er geteld wordt. Ik vind het echt heel belangrijk dat er geteld. Ik vind het heel belangrijk dat de stemming is. Govert. Wat ik ga doen, dat is deze resolutie nu in stemming brengen.

[00:25:15]

Ik geloof ik. Je zou maar een notaris bij dit congres zijn geweest, een notaris van carnavalvereniging. Droef toeters met al die kleuren, maar goed of schitterend om nog even terug te horen. Maar wat? Je had het net over Jack de Vries. De spindoctor heeft de domeinnamen precies. En dan heb je natuurlijk andere mensen. Die vinden dan leuk om misschien mensen die ook spindoctor zijn om weer wat te spinnen over wat eten die Jack het lek? Ja, en nu Jack de Vries.

[00:25:43]

De Vries. Ja, koperplaten. Koppen. We gaan naar het volgende onderwerpen de korona zomer. Want hoe gaan we die zomer in? Heb je een beetje een veilig gevoel? Hier en daar zie je toch weer een beetje op laaien. Blijven opletten.

[00:25:58]

Ja, jullie gaan nog wel op vakantie naar Frankrijk. OK. Ja, dat kan gewoon, want ik zou naar Italie gaan. Maar de luchtvaartmaatschappij is dus dan zie je dus dat het ook dat gevolgen zijn van Corona. Je hebt wel je geld teruggevraagd natuurlijk. Dat was omdat de luchtvaartmaatschappij failliet is. Krijg ik wel een een. Een foutje van een uh de moedermaatschappij? OK. Maar als ik geld terug wilde, moest ik me bij de curator melden.

[00:26:23]

Dat laatste lijkt me een beetje een kansloos traject.

[00:26:26]

Mark Rutte, die is in ieder geval nog druk. Die heeft veel overleg met de Europese premiers h. Over het steunpakket dat volgende week tot iets komen. Ik vind dat een heel, heel ondoorzichtig traject. Waarom? Ja, wat komt daar nou uit? Hoe komt Nederland nou tot iets kijkboek? Uiteindelijk gaan we Mark Rutte zien die zegt ja, we hebben natuurlijk wel een beetje een compromis moeten sluiten, maar we hebben wel ons vastgehouden aan onze uitgangspunten dat die Zuid-Europese landen echt moeten laten zien dat ze veranderen.

[00:27:02]

Maar dat gaat die zeggen dat punt gaat die gaat weten de uitkomst to die, dat gaat die binnenhalen. Want je ziet zowiezo dat in Italië dat dat Conte daar al toezeggingen doet om de economie te hervormen. Dus die hervormingen wat? Kijk, de de de woordvoerders lijn van Rutte zie je zo langzamerhand de afgelopen week ontstaan en dat is van ja. Je moet gewoon vooral kijken naar naar naar de Zuid-Europese landen als zij hun economie structureel veranderen. Groei vermogen van hun economie versterken.

[00:27:29]

Dan hoeven we bij hoeven ze bij een volgende crisis niet meer op onze deur te kloppen? Nou, dat zou toch fantastisch zijn? En dat is dus de coalitiepartijen en die gaan zeggen nou, dat heeft ie binnengehaald. Ha ha. Dat zegt maar de. De oppositie gaat zeggen ja, maar we gaan uiteindelijk wel gewoon de portemonnee trekken. Ja en nee. En dat wordt het strijdpunt. Het eerste strijdpunt voor Nederland is die korting behouden op de begroting onder de jaarbegroting van 1 van de Europese Unie.

[00:27:55]

Daar hebben we een korting op, wat bij mekaar opgeteld ongeveer op een miljard euro terechtkomt. Daar is Nederland voor aan het vecht en dan hebben we de steun van Duitsland, dus dat lijkt te gaan lukken. Dan wordt het volgende discussiepunt wij willen voorwaarden stellen. Die voorwaarden stellen, daarvoor heeft Nederland ook steun. Alleen zegt Nederland dat moeten leningen zijn en nu is het voorstel ongeveer twee derde giften. Noemen ze dan subsidies om het minder echte te laten lijken vanuit Brussel en één derde leningen?

[00:28:22]

Maar ja, die giften is Nederland een doorn in het oog. Dus als we als er dus nog iets van giften overblijft, dan is dat voor Nederland een nederlaag. En ja, natuurlijk heel veel mensen die zeggen ja, je kan het wel gaan lenen aan Italië. Met het geld ga je nooit terugkrijgen. Dat is symboolpolitiek om dat te gaan euh. Te gaan lenen. Dus daar gaat Nederland een enorme enorme verlaten. Ja, en het spel dat dat zich nu afspeelt, dat is dat Mark Rutte dus inderdaad iets heeft wat anderen van hem willen.

[00:28:52]

Want je ziet er Rutte speelt steeds thuis. Die kreeg Magro bezoek. Die kreeg Michaël van de Europese Raad op bezoek en hij krijgt vanavond nog konten uit Italie op bezoek. De Spanjaarden willen nog bij hem langskomen. Iedereen wil met hem praten. In de aanloop naar die bijeenkomst volgende week. Alleen bij Merkel ging die zelf langs. Maar wat? Wat ik dan bedoel met ondoorzichtig is dat we geen idee hebben wat die lui dan met 2 1 afspeelde. Afspreken of bespreken?

[00:29:19]

Nee, dat natuurlijk altijd een probleem voor de Europese politiek. Dat je werkt naar zo'n Europese top toe. En dan is er een compromis. Maar daarvoor heeft iedereen gewonnen. Dat hele spel daarvoor is natuurlijk ondoorzichtig. Euh, wel dat dat gebeurt achter gesloten deuren. Overigens zo'n top ook. Maar daar lek lekt makkelijker dingen vanuit hoe het gegaan is. Nee, topspin veel dan h. Uiteindelijk wint iedereen. Ja, maar dat is natuurlijk het spel, want iedereen speelt.

[00:29:44]

Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren, kunnen we nu al aankondigen en volgende week blij is met de steun. En met de strenge voorwaarden als er een deal komt. Want Nederland heeft ook ook één van de Nederlandse tactische punten. Wij hebben geen haast. Dus als jij geen haast om een deal te sluiten en de ander wel andere naar jou toe komen. En dat is dus een is een voordeel. Geert Wilders heeft al aangekondigd zodra Rutte een Duitsland een deal sluit en ook maar iets toegeeft op de principes van Nederland.

[00:30:11]

Dan roep ik de Kamer terug plus een motie. Wantrouwende Rutten gaat ook ergens water bij de wijn doen, dus als het Wilders lukt, dan komen we terug van reces. Dan komt die motie van wantrouwen. Is de coalitie voor de deal en de oppositie. Maar wat ik wel een les vind? Wat? Want dat is. Dat is vind ik altijd lastig te bepalen. Omdat wij het allebei in Den Haag dus. En wij spreken natuurlijk Nederlandse kabinetslid, vertegenwoordigers over het Brusselse spel.

[00:30:36]

En we lezen natuurlijk de artikelen van onze Brusselse collega's. En daar hebben ook af en toe wel eens contact mee. Maar het grote verhaal was na Hoekstra na die bergen die die zoemer vergadering, waar die eventjes op de zenuwen van de Spanjaarden en Italianen ging staan. Nou, Nederland heeft zoveel schade aangericht in Europa. Dit is echt oh wat erg. Maar we zetten onszelf voor lul en dit ga je gewoon een rekening voor betalen. Nou echt. Het was de grootste diplomatieke blunder aller tijden.

[00:31:03]

Ze geven zelf toe het was ons diplomatiek. Klopt, maar dat terzijde. Die Europese analisten en ook ook Nederlandse commentatoren na. En dan denk ik bij mezelf ja, dat is vind ik dan toch een merkwaardig conclusie als ik zie dat ze hier allemaal op kop komen. Als je echt iemand echt een paria is, je vindt dat iemand echt te ver is gegaan, dan ga je iemand. Dat is ook diplomatie. Niet vereren met een bezoek. Is het bijna denken dat ze iets van ons willen?

[00:31:27]

Ja, dat klopt. Ze willen iets van ons. Maar het is natuurlijk ook zo dat als jij bij iemand op bezoek gaat, is dat een eerbetoon aan de ander. En als je die ander echt vindt dat het een schoft is en dat ie te ver is gegaan, dan ga je niet bij die andere. Langswaar spreek je af op neutraal terrein? Of je zegt kom maar naar mij toe. Nee, het is duidelijk dat de rest van Europa Mark Rutte geen pannenkoek vindt.

[00:31:45]

Ze vinden het maar dat is de belangrijke speler die daar al lang rondloopt. Precies weten hoe het werkt. Dus is de diplomatieke schade voor Nederland misschien wel beperkt beperkt. En soms is onderhandelen ook een beetje een beetje uit.

[00:31:57]

En wat de uitkomst uiteindelijk is. En je moet dus niet uiteindelijk eerst heel stoer waren en dan straks? Nee, dat klopt. We gaan wel een rekening betalen, maar de analyse was dat we blijvend onszelf in de voet hadden geschreeuwd. Het einde van de dag denk ik niet rechterlid. Ze regeert. Dat is altijd mooi. Het einde aankondigen als dat Europese steunplan gaat ons of volgende week. Maar het gaat ons in ieder geval euh, geld kosten. Die hele korona crisis kost ons veel geld als het gaan kijken naar wat het kabinet na de zomer moet doen.

[00:32:27]

En laten we zeggen dat het even rustig blijft rond de uitbraken. Dan ligt er een hele grote opgave wat het geld betreft. Sowieso, aan het eind van de zomer gaat het kabinet altijd kijken naar Prinsjesdag. Maar de begroting voor volgend jaar zullen ze even kijken wat daar euh euh. Allemaal moet gaan gebeuren. Want dit is de uitgangspositie.

[00:32:47]

Het heeft ook een enorme invloed gehad op onze economie. Dat we eind dit jaar uitkomen op een tekort echt van astronomische omvang 68 miljard euro. Dat is 8,7 procent van het nationaal inkomen en de overheidsschuld. Die loopt op tot bijna 500 miljard tot 63,1 procent.

[00:33:05]

Ja, ongekende bedragen. Ja, dan zou je kunnen denken met Prinsjesdag gaan we bezuinigingen horen. Nee, nee, daar gaan we niet doen. We gaan ons uit de crisis investeren, is het brede gevoel hier in Den Haag. Ja, daar is best nog wat ambitie. Hoor je toch ook wel rond de verschillende ministers die hier mee te maken hebben om inderdaad dus met investeringen te komen? Dat Wopke Wiebes Fonds, het investeringsfonds. Dat gaat gewoon door.

[00:33:30]

Ik had ook aan het begin van de crisis gedacht toen de STI die steunpakketten kwamen van nou, ik ben benieuwd of dat dan niet dat investerings fonds in de wielen rijdt. Nee, dat gaat er gewoon komen. En in de zomer gaan de de economieminister soms wel zo, maar ze noemen nog kijken. Voorbeeld gaan we met die steunpakketten? Hoe gaan we die verlengen? Nou, waarschijnlijk is het antwoord nee, maar voor sommige sectoren wel dus. Dus deze zomer nog een hoop werk op dat fonds.

[00:33:56]

Dat zou dus inderdaad Nederland uit de crisis moeten investeren. Denk dan aan grote bouwprojecten. Artificial intelligence dingen waarmee we ons naar verduurzaming van de van de leefomgeving. Dat is dan een een plan voor de komende 20 30 jaar, waar in totaal zo'n 60 tot 90 miljard euro mee gemoeid zou zijn. Hoor je achter de schermen en dat steunpakket inderdaad een nieuw steunpakket. Op 1 oktober loopt het af. Maar dan is het natuurlijk niet klaar. We hebben wel eens gehoord.

[00:34:24]

Dit is dan het laatste pakket wat we nu al hebben, maar daar komt dan nog een langduriger en minder massief en minder minder generiek. Ja. Je ziet het aan de horeca of de theaterwereld. Ja, die kan je nog niet zeggen van euh ja, doe het maar even met Minneke. Heel veel bedrijven die lever omzet in, maar draaien wel. Maar er zijn gewoon sectoren die gewoon nog helemaal niet draaien. En als je gewoon wil dat er iets van blijft bestaan moet je toch je toch de portemonnee gaan trekken.

[00:34:52]

En t. Euh, de arbeidsmarkt. Daar willen ze ook nog naar gaan kijken met Prinsjesdag. We hebben het al eerder gehad. Die commissie borstlap, die lighter. Daarnaast is de neiging te zeggen nou ja, dat is zo ingewikkeld. Dat moet misschien een gewoon moment met de volgende formatie geregeld worden. De verhouding vast en flex, et cetera. Dat is al jaren een groot gedoe, maar de. Het kabinet, ook wel het idee van waar misschien kunnen we juist dit momentum pakken.

[00:35:18]

Nou, ik weet wel dat dat Wouter Koolmees de ambitie heeft er op z'n minst een stuk over te schrijven dat er een visie ligt en dat de tijd is te krap om dat om te zetten in concrete maatregelen. Maar het zo maar dat dat rapport van Borstlap in de bureaula te laten liggen en pas bij de formatie op tafel weer te leggen. Dat vindt Koolmees niet fijn. Die wil daar echt wel een soort visie en concrete dingen al verzinnen. Nou en dan kan het ook weer mede voor de formatie.

[00:35:43]

Geen bezuinigingen dus wilt Kabinet misschien ook niet vanwege de verkiezingen. We hebben het vorige week te koop. Via de gemeente kan je natuurlijk nog wel geraakt worden en uiteindelijk heb je ongeveer 1. Namelijk denken 100 miljard euro schuld extra die toch afgelost moest worden. Ja, maar daar komt daarover een traject van de komende 15 tot 20 jaar ofzo. Je hebt negatieve rente en als het nationaal inkomen snel gaat groeien. Als dat gebeurt, dan neemt het percentage van de schuld van het nationaal inkomen natuurlijk snel af.

[00:36:12]

Maar wat mij opvalt aan al die brieven van het kabinet over de financiën is dat ze het gewoon niet weten. Normaal zijn wij gewoon de impact weet en normaal heeft het Centraal Planbureau natuurlijk allerlei modellen en dat zijn modellen en modellen. Dat is al een beperkte werkelijkheid. Gaan vast. Ja, maar wij zijn een Nath, een land van modellen. Maar deze crisis en deze impact, die laat zich daar moeilijk in vangen. Sowieso absurd wat we voorbij hebben zien komen toch honderden miljoenen steun voor die sector, dan weer voor die 700 miljoen euro apart gezet voor een korona vak zijn 150 miljoen.

[00:36:43]

Uh, mondkapjes hebben is nep. Maar het opvallende is dat dat in die debatten dat gevoel van we zijn enorm geld over de balk aan het smijten. Dat klinkt negatief, maar we zijn er wel flink aan dat aan het uitgeven en wat het betekent voor de slands financiën, dat toch. Dat echte crisis gevoel ontbreekt nog. Ja, dat vind ik heel opvallend. Maar dat van mij hebben dat vorige week ook gezegd, omdat uiteindelijk de grote ontslaggolf dus ook het krisis gevoel in de samenleving.

[00:37:11]

Een aantal mensen zijn wel geraakt, maar het is nog niet breed genoeg om het gevoel van crisis ook echt voelbaar te maken in in in de samenleving.

[00:37:20]

Die laatste maanden zijn ook wel voorbijgevlogen. We hebben nu denk ik drieënhalve maand ongeveer een corona podcasts gemaakt. Echt snel gaan vind ik. Ik ben dan ook heel januari en februari kwijt in mijn geheugen. Ja, toen was er nog geen Corona.

[00:37:33]

Nee, maar dat ben ik dus al die al die alles wat er toen gebeurde. Door al die terugblikken is het inmiddels weer op mijn harde schijf teruggekeerd, maar ik was het echt helemaal kwijt. E. En Mark Rutte? Die gaat ook de zomer in. Die blikte met het Jeugdjournaal even terug op de afgelopen maanden, want zijn bekende enthousiasme en natuurlijk de waarschuwingen door dit soort afstand te houden hadden stuk was anderhalve meter afstand en bij klachten thuisbleef en drukte vermijden.

[00:38:00]

Die blijven helaas de riedel blijven verlopen. Echt heel belangrijk. En ik hoop natuurlijk weer wat er ook van af, maar ook weer gewoon geluk knuffelen met iedereen. Ik baal er ook als een stekker van. Maar het is t is nou eenmaal zo. Als wij dit doen. Ha, dus die volwassen die afstand houden en je en jullie handen veel wassen en klachten over die riedel. Maar wel belangrijk als we dat allemaal doen. Dit heb ik zo vaak verteld.

[00:38:29]

Ik heb het allemaal beroofd, maar ze wist als Wackerbarth te recruit dat gezegd hebben we gaan nooit meer dicht bij elkaar staan.

[00:38:36]

Dat hoor ik toch wel zeg. Nou hallo. Je weet het niet. Weet je dat dit gewoon van maand tot maand bekijken?

[00:38:44]

Rutte alvast in de zomerse stemming? Ja, accepteert het niet mee en wil iedereen knuffelen. Als je nou aan het flirten met de verslaggeefster Milou Stoop van Jeugdjournaal voelde ik het maar een beetje. Of nou ja, zou best kunnen. Ja maar spannend. Euh. Hij is altijd wel enthousiast toch? Ja is. Ja, dat klopt.

[00:39:02]

We hebben volgens mij nog een mooie manier gevonden om terug te blikken op de afgelopen maanden. Zeker bij Freek van den Berg, de fotograaf van de Volkskrant.

[00:39:15]

En in de wandelgangen rustige in de wandelgangen Joost. Weinig mensen luisteren en daar horen ze misschien op de achtergrond het geruis van de roltrappen. Dat betekent dat het echt rustig is. Wie daar eigenlijk altijd wil zijn, ergens als een vlieg aan de muur. De binnenrand fotografen. Eén van de beste is Freek van den Berg. Fotografeert voor de Volkskrant. Heeft Freek goedemiddag, waarbij jou gevraagd om eens als een soort terugblik op de korona. Tijd om in de top drie van mooiste korona foto's te komen.

[00:39:52]

Ja, ik denk dat het wel gelukt is, maar het is best lastig, want omdat er anderhalve meter afstand moeten houden, is het fotograferen een stuk lastiger geworden. Tijdskader. Maar ook wel typisch dan dat je later ziet, want dat is een foto uit de korona tijd. Dat is absoluut, want hoe vaak sta je binnen anderhalve meter dan fan van je object om het zomers te noemen? Normaal gesproken echt heel vaak kom je nu dus achter en nu kan het dus niet meer.

[00:40:15]

Dus ik heb ook een hele tijd gedacht dat ik dacht waarom kan ik niet meer van die leuke momentjes fotograferen? En dat is dus heel vaak. Bijvoorbeeld als iemand langs loopt of als er eens iets geks gebeurt als een minister voorbijkomt. Maar dat is nu allemaal op zo'n grote afstand dat je dat eigenlijk niet meer in één foto krijgt. Maar je moet wel altijd vanaf de publieke tribune fotograferen. Dan kan je alleen maar kale kruidde fotograferen. Dat zou het nadeel dat je niet meer zit.

[00:40:35]

Ten eerste zie je verder weg. En ten tweede heb je minder ruimte om te bewegen als je hebt minder hoeken waar je een foto kan maken, dus kun je ook veel minder goed de emotie van debat vastleggen. Laten we naar die top drie gaan. Wij hadden jou gevraagd een top drie samen te stellen. Toen dachten we dan krijgen we echt drie van de Berghs, echte Van de Berghs. Maar ja, jij bent kennelijk bescheiden, want je kiest ook van andere fotografen.

[00:40:56]

Ja, ik heb altijd van collega's, want die maken ook wat zgt. Daar ben ik bijvoorbeeld bij de eerste foto die ik hier neer bestaan bij het Catshuis. Daar ben ik zelf niet bij geweest. Die is van veel. Nijhuis is hier overleg in de tuin van het Catshuis, waar in het zonnetje buiten overlegd wordt over Kroonen maatregelen, denk ik. Rutte laat zien wat voor grote vis heeft gevangen, want dit is op een zondag genomen. Dan was er altijd Catshuisoverleg in informele setting.

[00:41:23]

Dat zie je ook goed. Rutte heeft een T-shirtje aan een Ungaro dat de flexen in een polletje en dus een strakke polo nogal uit van strakke vrijetijdskleding. Ik denk dat ie veel gesport heeft de afgelopen tijd, dus dat er in een relatie. Wat vind je hier mooi aan de het spannende van foto's bij het Catshuis. Altijd dat je in de bosjes ligt en dat je door een hek moet fotograferen en door net dus de foto's ziet en een beetje groezelige uit.

[00:41:47]

Dus het laat meteen zien of je meteen het gevoel dat er crisis is helemaal geen paparazzi achtige precisielandbouw krijgt. Het is een inkijkje in zo'n overleg, wat een beetje geheim aandoet. Goed foto 2 volgende foto. Kijk, en dat is de foto van het afscheid van onze vriendin Irma en collega Corien. Nee natuurlijk, dat dove of de gebarentolk gedaan tijdens de persconferentie en Hugo de Jonge en Mark Rutte gaan we de dames een bosje bloemen als bedankje na afloop van de laatste persconferentie is de foto van jou zelf.

[00:42:22]

Die foto heb ik ook gezien in de in de Volkskrant ze grappige Mark Rutte. Die buigt fout zijn handen op een Japanse manier. Goed, het lijkt alsof ze in enorme bochel, een beetje een umk en kromme rug. Daar heb je sowieso wel op deze foto. Heeft ie een bochel? Ja, wat ik zo grappig vind aan deze foto is dat normaal gesproken als mensen thuis een foto gaan maken. Dan ben je op zoek naar perfecte plaatje, maar bij jou zie je Hugo de Jonge.

[00:42:44]

Die overhandigt een bos bloemen aan aan Irma Rutte radiohitje Corinne Werkkring. En daarachter zie je in het midden zie je gewoon collega fotograaf Bart, maar gewoon jouw foto te verpesten. Is dat nou juist leuk? Nee, ik was er natuurlijk niet blij mee, maar hij staat hier prachtig in een midden tussen de twee dames in. Dus dan vind ik het wel acceptabel. Ja, en alle vervelends is als die bijvoorbeeld half in mijn rug staat van één van die dames, omdat het dan twee uur aan elkaar aangeplakt lijkt op de foto.

[00:43:10]

Ja, nu kun je met je toevoegingen aan de foto zeg maar. Maar kan je daar ruzie over krijgen? Bart, waarom ga je nou aan de achterkant staan? Kom nou gewoon. Ja kijk, je bent natuurlijk niet blij mee. Maar in wil je allerlei die foto's hebben en je kan er kwam maar één iemand op één plek staan en de ander moet wel ergens anders gaan staan. Dus geen moment als je dit deelt. Ik dan gaan maken dat je en bij dames ziet en de premier en de jongen.

[00:43:34]

Ja, als je dat toch niet kan maken dan moet je een andere keus maken en dan ga je toch vaak aan de andere kant staan omdat je dan een soort zelfde beeld. Maar jij bent dus heel dicht bij Irma geweest. Dat vinden heel veel mensen best wel hoestend. Echt heel aardig. Aardig artikel aangaan, vragen, maar niet in de media. Nee, die Hugo de Jonge, die lijkt af en toe een oogje te hebben op Irma, zegt te hebben vernomen dat contact.

[00:43:55]

Tijdens de persconferentie is dat sprake van en voor en na, dus ook dat zie je ook een beetje op deze foto. Hij heeft wel echt gekozen dat hij de bloemen aan Irma geeft. Denk je dat denk ik wel dat Mark Rutte die denkt dat die bijna 1. En dan de derde foto. Na een wat verdrietig moment is een foto van Werkhal tijdens één van de Kroonen debatten waar de toen nog minister en Bruinisse onderuitgingen, van vermoeidheid, momenten bij gebleven is en we zien een minister bruis weer opkrabbelen.

[00:44:29]

Minister Koolmees overeind komen, die was er snel bij. Zie twee bodes, een bezorgd kijkende Wopke Hoekstra. Wat ik zeg is die. Die gaat vooral gewoon door met zijn werk. Je vindt het ook een mooie foto, omdat het ook wel weergeeft wat voor een enorme druk op individuele politici gaf die korona crisis? Ja, dat Veria. Dat Dalving dit zo mooi foto dat dit laat zien hoe hard die man gewerkt moet hebben om voor Nederland korona maatregelen te bedenken en uit te voeren.

[00:45:00]

Ja, dan zie je hier wat het kan doen met iemand Gwendy. Deze laatste van Dijkhof vind ik wel heel bepalend voor de Cardona. Waar was jij toen? Bruno Bruins viel uiteindelijk bij Mijntje. Ik was. Ik was naar buiten de zaal omdat Rutten wegliep. Dus ik dacht ik had ergens in overleg je doen wat je ziet staan. En ik was hem achterna gelopen. En toen stond ik buiten op zoek naar Rutten en hoorde ik er allemaal geroezemoes.

[00:45:29]

Goggles, ik draaide me om, zag ik op tv dit moment nog voor mij denderen, opstond extrasportief.

[00:45:37]

Dat je dan een foto van een concurrent kiest eigenlijk niet groter is, dat moet gewoon.

[00:45:44]

Maar ja, het mooie vak van parlementaire fotografie. Ja, je zag de foto's bijna als je over praat, maar de luisteraars moeten het doen zonder die echte foto's. Maar nee, ik weet toch wel op Instagram zeggen. Misschien moet jij het ook doen. Nee, ik heb bij ons terecht om daar even de foto's. Ik heb Gijs gevraagd trouwens om Gijs gevraag van EenVandaag Opiniepanel om te onderzoeken welke fouten hebben mensen het mooiste, allermooiste tot drie jaar verkiezing?

[00:46:16]

Dat weet ik nog niet. Maar bij deze Gijs ja. Mooi ook dat.

[00:46:19]

En Rutte aan Milow en Hugo de Jonge aan euh hebben gekoppeld. Ja, maar de grap is dat ook ik. We hebben ze ook nog en we hebben ook over ons dat. Dat mensen reageren op onze podcast. Jij kan wel een soort oproepje gedaan voor je laten effe weten wat je aan doen bent. Ik heb een mailtje gekregen van Fred van Riemsdijk en die zei ik vind het leuk dat jullie altijd lekker roddelen of aangemoedigd hebben en dat dat mailtje van Fred was echt.

[00:46:45]

Fred bedankt. Wel hele leuke mail, want hij is postbezorger, maar die kreeg dit gewoon via de elektronische post elektronische post. Ja, heeft ie dus een mailtje gestuurd? Het is grappig dat Fred denkt van jou. Ho ho ho, ik zit die podcast te luister. Dat is dan voor mijn geestelijke, mijn geest. En dan krijg ik wat informatie en dan lekker bewegen op de post rond te brengen. Maar hij denk jij maar straks denken Xander en Joost dat Fred een beetje met met oordoppen op door het verkeer heen fietst.

[00:47:11]

Hij heeft de hele linker heeft ie erbij gezien met wat voor soort oordoppen die heeft ok. En waardoor die toch het verkeer kan horen. En als ie wordt aangesproken dan zet niet uit, want dan maakt ie toch sociaal contact. Dus Fred was bang dat ze m negatief zouden vreemden. Maar dat is niet het geval. Nee, heel verstandig. Verstandige luisteraar. Ja, dat gaan voorspellen. De voorspelling. De voorspelling? Leuk, jij pakte mooi. Ja, want jij iets binnen te halen?

[00:47:46]

Nou nee. Maar deze discussie? Euh ja, we zijn nu aan het opnemen. Maar jij? Jij zat al een beetje te Keri van plezier op de redactie.

[00:47:53]

Ja, maar jij denkt dat het CDA de uitslag. Bedoel je? Nou, dat weet ik nog niet zeker. Of ik dat punt heb. Ik weet niet zeker wat de uitslag wordt op zaterdag. Aan het eind van de middag. Maar jij had gezegd Hugo de Jonge in één ronde en dat kan niet meer. Nee, via leuke moesten voor de tweede keer stemmen. Ik zie dat Geuchte. Ik maakt nog kans. En wie had dat? Wie had dat nou gebracht over dat hekken?

[00:48:18]

De NOS? Ja, dus ik vind dat je dankzij mijn collega Joost Schelvis een tip van dezelfde hacker die het CDA tipte. Ja, dus toen zaten we.

[00:48:29]

Jij gaat wel heel ver, gaat wel heel ver om dit om af en toe een puntje binnen te slepen. Als die ethisch hacker niet een betaalde hacker Xander van der Wulp? Vraag ik me af. Oh ja, we doen ook zelf onderzoek. Ja, het is dat de democratie uh altijd zegeviert.

[00:48:45]

Natuurlijk hadden we nog iets euh voorspeld niet, maar kunnen nog wel meer wat we mensen allemaal doen tijdens wat mensen doen leuke dingen hebben gehoord. Nou, ik kreeg gelijk een reactie van mijn collega Rozemarijn die normaal een roos bij Rozemarijn Lubbe. Die is van het EenVandaag Opiniepanel. Ja ja en die euh ja, die is met zwangerschapsverlof. Hoewel ze me van de week weer tegen dus gelukkig weer begonnen. Dus dan maar normaal, soms altijd te strijken, maar tegenwoordig speelt ze met de baby.

[00:49:14]

Nou, natuurlijk hartstikke leuk voor die baby's. Dat gejank die aan te horen. Waar die baby wordt gewoon rustig van jou sonore geluid. Ja, valt altijd van in slaap hoorde ik zelfs, maar hoef je niet persoonlijk te nemen. Ik heb verder vooral mensen die zeggen euh. Tijdens het klussen. Ja, de was de was doen. Ja zo. Veel mensen wassen nog zelf af toch ook, maar ook de vaat. Neem ook de vaatwasser. De was doen en de vaatwasser uit ruimen.

[00:49:42]

Vind het nou leuk dat je nu weet wat luisteraars doen tijdens het luisteren. Je ziet dus dat mensen die een ander beeld voor je avond handtekeningen hebben dus koken. Dat is me. Mijn schoonmoeder hebben grasmaaien, we hebben stofzuigen, we hebben klussen. De was doen. Dus met de fiets als rondbrengen, post rondbrengen, hardloop de hond uitlaten kwamen ook nog langs. Nou, dat vind ik wel een man. Die heeft een boomkwekerij. Tijdens het snoeien.

[00:50:07]

Ik ben blij dat het allemaal nette dingen zijn. Dat zullen we niet gaan voorspellen voor de zomer. Euh ja. Vorig jaar hadden we weten de een foto zou up posten en die is al geweest. Geert Wilders die aan het begin van de podcast zei ik van jongens. Tijd voor vakantie, ontspannen. Allemaal even met die stevige taal tegen elkaar. Maar Geert heeft z'n eerste zonnebril selfie al op instar staan. Dan lijkt hij al op Hajnal. Lijkt ie altijd.

[00:50:33]

Maar nee, die is dan weer uit de kast gehaald. De mooi geblindeerde zonnebril met gouden glazen. En dus dat hoeven we niet meer te voorspellen, want het aantal keren dat ze t extra terugkomen van reces. We weten dat we. Aanstaande dinsdag zijn er twee debatten over pensioenen en over de Europa top. Dan komt er daarna nog een keer misschien een Europa top. Ja, maar die is dan niet ingepland. Dat is dan n extra. Dan gaan ze dan nog meer terugkomen van reces.

[00:50:58]

Denk het wel, ik ook. Maar hoe vaak ook moet ik het echt preciezer doen hoor. Dan zeg ik twee keer zo is Europa top en korona dus 2 2. Ja dan. Dan zeg ik gewoon 3. Weet je wat moet je al zo helpen aan die overwinning? Euh. Nou ja, ik ga met een goed gevoel de zomer in. Ja, maar dan moet ik harder werken om jou dat gevoel te geven. En ze kunnen ook zeggen komt er nou een deal dan deze week in Europa?

[00:51:22]

Ik zeg deze week een deal. Jij zei misschien nog later. Nederland heeft zitten op de lijn. Wij hebben geen geen, geen haast. Ik merk nu wel dat de lijn zit. Vullings. Nou, ik denk dat ze toch wel natuurlijk. Ik merk dat Merkel zo graag wil. Ja, zeg je maar weer na. Nee, nee, nee, ik heb gewoon een lijntje met met moet die Merkel lekker om iedereen. Een fijne vakantie, maar wel effe nog de waarschuwingen.

[00:51:46]

De zomerperiode is in aantocht. Wat te doen? Vakantie deze zomer? Juist ja, dat zonnige periodes thuis zijn gebleven. Weer samen. Het korte antwoord is deze zomer op vakantie kunnen bedenken dat. Reizen is verantwoord, maar let erop dat de hoofdadviseur is wat je doet. Ga je op vakantie? Bereid je dat heel zwaar tijdens je vakantie, steeds op dezelfde plaats als. Die vaart wordt dus wel een andere zonvakantie dan. Zo door de zomer van 2020, een periode van België-Spanje.

[00:52:45]

Geen grenscommissie mij en mensen smeer je in als de zon schijnt. Ja, dat is een soort ook heel goed. Een hele fijne zomer. Op 28 augustus, vrijdag 28 augustus, is er weer een nieuwe stemming. Ik denk dat ik er misschien dan wel twee keer ben, ook nog met een andere podcast toerde met de negenentwintigste. De kopgroep is dan weer begint. Pas echt jouw zomergevoel? Ja, en dan moet ik ook aan de slag. Ik hoorde net vandaag van een collega hier dat de de koninginnenrit van de Tour samenvalt met Prinsjesdag.

[00:53:16]

Nou, ik word echt overspannen. Dat weet ik nu wel. Ik heb in oktober al weer te pakken. Smeets en Martijn Hendrix die een podcast? Ja zeker. Ik vind het leuker dan deze podcast. Euh is. Wat moet je dan zeggen? Het is niet aan de orde. Het is aan de orde zijn allebei even leuk, zijn allebei even veel plezier in. Dank voor het luisteren, zeker bij het eind augustus.