Transcribe your podcast
[00:00:01]

NPO Radio 1 Cast tot cast dit is de stem van links en Tambour, voorzitter van de politieke podcast van EénVandaag en de Elohist. Sander van der Wulp en Joost Vullings. Hebben samen veel bekijks. Wij doen het ook met z'n tweeën. Euh, welkom bij de stemming in goede gezondheid in de studio op anderhalve meter. U hopelijk ook. Zat er nou eigenlijk geen nieuws in die krant? Een persconferentie? U hoort wat de favoriete podcast van premier Rutte is en o o o o o wat had minister Grapperhaus stom gedaan?

[00:00:56]

Wat is hij toch dom. Maar zit er toch nog? En zou zijn? Best verrassend. En wie weet er alles van Abraham Kuyper hen? Het boetekleed? Dat hoor je allemaal in deze podcast. Maar eerst Joost, wat viel je op deze week? Nou, het is natuurlijk weer begonnen in de Tweede Kamer. Ja, we dachten allemaal een rustig weekje. Dat is toch ongelooflijk dat er altijd weer wat gebeurt? Uhm, maar t is weer een beetje normaal in de Tweede Kamer.

[00:01:20]

Ja, maar wel toch netjes op anderhalf jaar. Nee, maar bevalt de ingang aan het lange? Aan de Lange Poten is vervolgens een hele lekker in gang. Het is fijn dat die sloopt en ik als ik naar de parkeergarage komen gebruik. Die is weer open. Je hoeft niet helemaal meer om te lopen naar het plein. Nee. En euh, daarmee dat. Dat is ook omdat de publieke tribune weer open is. Weliswaar voor geloof ik 35 man, geloof ik.

[00:01:43]

De rondleidingen van middelbare scholieren, die zijn ook weer begonnen.

[00:01:46]

Er zijn weer iets meer Kamerleden en medewerkers in in in de Tweede Kamer, dus. Dat gaf mij het gevoel van de tijd. Dit voelt weer een beetje als voor Korona en dat vond ik fijn.

[00:01:57]

Verder deze week heb het druk man, is het de hele tijd in die in die hitlijsten van de podcast te kijken. Ja, je staat er nu vaak twee keer in. Ja, met met. Met de kopgroep te willen podcast over de Tour en met jou natuurlijk. Maar wij stonden samen wel hoogere. Ja, tuurlijk. Ja.

[00:02:13]

Maar euh, lukt het jou om dat allemaal te combineren? Dat is ongeveer het enige wat ik op dit moment doe. Ik maak alleen maar acht podcasts, politiek en al dat wielrennen, maar ik doe verder weinig op radio televisie. Dus wel eens een podcast. Maak ik dat voor jou nog iets op deze week en mag ik even over de grens? Nou, ik vind wel heel spannend. Mag wel een keertje toch? Want de temperatuur loopt op natuurlijk in Amerika.

[00:02:35]

Ik ga ook de link wel weer leggen met onze politiek hier. Laten we even luisteren naar de huidige president Trump.

[00:02:43]

De crisis is fijn, maar Obama heeft helaas Piepel in The Dark Shadows Piepel varkensprijs, Tax Piepel Drr allerzwaarste en Pipo.

[00:03:00]

De rekening zal in de spits, de Dark Shadows. Ja, het loopt daar toch een beetje uit de hand. Ha ja, het is wel heel bijzonder dit. Daar zijn de rellen in een stad. En dan zegt de president en worden mensen in zwarte pakken met Győr. Die worden daar naartoe gestuurd. Of bedoelt u met een zwarte huid? Wat bedoelt u precies met pakken? Die lokken dat allemaal uit. En daar tegenover staat dan. Joe Biden.

[00:03:24]

Hij laat zich niet vaak zien is. De Republikeinen noemen hem soms Jo Hayden. Wel leuk. Best grappig, maar soms is ie er wel. En dan klinkt die bijvoorbeeld zo grover is twee keer niks meer. Zes moorden meer dan liefst zes keer.

[00:03:46]

Maar mooi weer is geen touw aan vast te knopen. Ik hoop echt een hele oude man hoor. Het is ook een held, hoor je ook. En hij is nog ouder dan Trump, die ook al een hele oude man is. Dus had toen een beetje. Tuurlijk deze twee fragmenten van de week voorbij zag komen dacht ik toch. ARM Amerika. En dan hebben we in Nederland toch een mooi land waar we gewoon drie dagen bezig kunnen zijn met een foto met een foto van de minister van beiden.

[00:04:18]

Die liep gisteren ook gewoon een vliegtuigtrap af en die schudde een hand, had daarna met z'n hand aan mondkapje. En even maandag was er natuurlijk Veiligheidsapparaat H. Toen was de grapperhaus en al in de problemen omdat de booleaanse hadden gezegd van nou. We hebben daar last van op straat en toen heeft ie daaraan begin wel weer even het woord genomen. Veel burgemeesters, die zitten er dan natuurlijk ook mee, want die moeten die politie en die boa's aansturen. Maar toen hebben ze na zijn verhaal gewoon gezegd.

[00:04:48]

Ja, nou ja, weet je. Gefeliciteerd met je huwelijk. We gaan gewoon door. Want wat heeft het voor zin als wij als bestuurders elkaar nu de maat gaan zitten nemen in deze moeilijke situatie? We moeten het samen doen. Nou, dat is toch wel zo'n verschil met Amerika op dit moment. En daar ben ik wel heel blij mee. Dat brengt ons bij Grapperhaus inderdaad de eerste onderwerp zeker. Hij ging natuurlijk uitgebreid door het stof als je hier naar hem luistert.

[00:05:16]

Ik denk dat je dit een jaar geleden had gehoord. Ja, dan had je daar heel anders naar geluisterd. Had je niet gedacht dat ie alleen iemand even op zijn schouder had geslagen?

[00:05:24]

Tijdens mijn huwelijk is het mis gegaan. Spijt dat ik in de fout ben gegaan. Ik heb het zelf ook beslist niet goed gedaan. Ik liet me meeslepen. Zou kunnen. De komende dagen nog meer dan die foto's openbaar worden gemaakt en die zullen dat beeld pijnlijk genoeg verder bevestigen. Voorzitter buurthuis overgesprongen. Beiden tegen elkaar, maar met twee. Dat had je in een later jaar geleden niet gedacht, maar zeker als je het in de context vond. Hij zegt mijn huwelijk.

[00:06:08]

Ja, daarom ben ik ging het ook over de beelden weer opduiken. Ik moest even denken aan Wesley en Yolanthe in de parkeergarage. Nee, maar daar wees iemand me op tijdens het debat. Er is een verschil tussen je huwelijk en een bruiloft. Een bruiloft is de dag waarop je trouwt en je huwelijk. Dat is gewoon de hele tijd dat je getrouwd bent. Dus het suggereert als je die. Waarom die wetenschap? Dan lijkt het alsof die in zijn huwelijk allemaal vreselijke dingen over hun huwelijksfeest.

[00:06:30]

Ja, dat dat weer wel. In de kringen van Grapperhaus noemen ze dat zo, maar toch ook. Ja toch dat de stoere Grapperhaus ooit zou breken in de Tweede Kamer.

[00:06:40]

Had je ook nooit gedacht natuurlijk.

[00:06:41]

Dan is natuurlijk de vraag is dat euh, toneelspel raakt t m inderdaad zo diep. Het moment waarop die Bracke in deze zin vond ik niet heel logisch.

[00:06:50]

Ja, maar wat volgens mij politici het meeste aangrijpt is als je dus. Je maakt een fout. Dat is al vervelend genoeg. Dan krijg je een ontzettend rotte bathroom. Daar moet je vechten voor je eigen politieke voortbestaan, want het was duidelijk dat dat die door wilden. Maar je sleepte familiedrama. Je hebt net een huwelijk gehad. Iedereen die daar op die trap stond op die foto heeft dus in de privé gestaan bij SBS Shownieuws in De Telegraaf. Dus het feit dat jij als bekende Nederlander euh zette.

[00:07:19]

En ook in één keer jij, je hele schoonfamilie en al je gasten in de spotlights. Ik denk dat je dat voelt, dat het dat je emoties leert natuurlijk. Jij zegt het is duidelijk dat die door wilde en wat jou dat de hele dag duidelijk voelde. Ik vond het een spannende dag, want dit dit nieuws hadden we natuurlijk al in de ochtend en het debat was pas eigenlijk tegen acht uur s avonds. Dat Grapperhaus begon en daar tussendoor is toch veel speculeren en een beetje met die mensen om hem heen praten.

[00:07:46]

Maar echt duidelijk werd het nog niet van tevoren. Het is daar toen. Toen ik belde met met mensen om me heen. Toen was het zover. Hij gaat het debat in en waar hij wil blijven, maar kort daarvoor ongeveer een uur daarvoor. Toen werd het ministerie van Justitie binnen tien minuten door ontzettend veel redacties gebeld, omdat is het het nieuws of de roddel ging? Het gerucht ging dat er een persconferentie van Grapperhaus zou komen. En je weet het.

[00:08:13]

Als op zo'n dag een minister een persconferentie aankondigt, dan is dat een persconferentie waarop iemand aftreedt. Het ministerie is dus in tien minuten tijd door diverse media gebeld. Dus er is iemand geweest die vrij gericht heel veel media heeft benaderd. En dan vraag je van ja, maar het kan toch ook best zijn dat hij met die gedachte heeft gespeeld is ook wel zo. En dat op zo'n nieuwsredactie. Als je dan de hele dag in afwachting ben van het debat en daar komt maar geen echt bericht uit zo'n ministerie dat er heel veel speculaties rondgaan.

[00:08:41]

En. Zo rond het Binnenhof. Iedereen die denkt het te weten. Ik dacht overigens zelf. En ik hoorde achteraf dat mensen op het ministerie dat ook nog wel in de loop van de dag hebben gedacht dat ie t niet zou gaan redden. Nee, maar als ik de dag van mezelf terug haal, dan dan. Uhm. Nou, je ziet het nieuws en denk je. O jee, dan hoor je de eerste reacties en denk je ja nu.

[00:09:02]

Nu is er toch bijna? Of is het over? Dat was wel mijn gevoel, maar gedurende de middag ging dat beeld kantelen en dat dat kwam door een door een aantal dingen. En dat Rutte die zei in één keer ik sta achter hem. Dat was het teken aan de oppositie van de coalitie blijft achter hem staan. Ja, maar hoewel ze ook wel gedurende de dag zeiden we wachten gewoon de debatten af. Klopt, maar dat zal natuurlijk een verzekering in en dat in die verzekeringspolis heten.

[00:09:26]

Ankie Broekers-Knol. Want als hij zou aftreden, dan moet staatsrechtelijk altijd de staatssecretaris aftreden. Die wordt dan meestal verzocht aan te blijven, maar zij was de trouwambtenaar. Zij stond ook op die foto, dus dan heb je schade bij het CDA. Heb je schade bij de VVD? Onthoofd je werkelijk waar zo'n heel ministerie? De optie dat Sander Dekker het Corona dossier zou overnemen? Daarom werd merkte ik ook weinig enthousiasme voor bij de VVD. Dus kortom, er waren redenen.

[00:09:54]

Ook politiek gezien is dat natuurlijk ook een steunpilaar in het kabinet. Ja, ze hadden het echt vreselijk gevonden als die hierom weg had gemoeten. Kijk en daarnaast ook politiek. Gezinnen zijn trouwens een steunpilaar van Hugo de Jonge, dus het was voor Hugo de Jonge binnen het hele CDA context ook bijzonder pijnlijk geweest dan in. In de loop van de dag. Eerst was er altijd woede. Op de sociale media begon het beeld een beetje te kantelen. Maar ook mensen die voor een begonnen op te nemen kwamen, wat enquêtes bijvoorbeeld, lijkt een beetje fiftyfifty.

[00:10:22]

Het EenVandaag Opiniepanel waard, maar toch EenVandaag Opiniepanel. Ik tenniswedstrijden. 58 procent vond dat ie niet hoeft af te treden. Mag je blijven? Nou, daar wordt natuurlijk wel naar gekeken. En wat heel belangrijk was. Ook binnen de oppositie. Dat bijvoorbeeld een partij als de SP die doorgaans bij dit soort debatten fel is en vooraan staan, eigenlijk al vaak ook van tevoren zeggen wij nemen gewoon een motie van wantrouwen mee. Die bleken meer voor de inhoud te gaan.

[00:10:48]

De Van Nou, dit is een mooie en mooie gelegenheid om deze zwakte bij de minister van Justitie aan te grijpen om van die boetes af te komen en van die dat van die straf bladen en die hele optelsom. Plus dat hij in het debat nou ja. Snik. Je zag dat de Kamer toen echt 25 minuten niet wist wat ze moesten doen, want het is toch wel cru als je dan iemand hard aanpakt. Plus de verdediging van Rutten. En die combinatie zorgde ervoor dat die het uiteindelijk overleefd heeft.

[00:11:15]

Is mijn analyse, maar het is een feit anders.

[00:11:17]

Sicario zou er niet iets tegenin durven te brengen.

[00:11:22]

Maar kijk ik. Ik dacht zelf en dat viel me op dat dat in de debatten eigenlijk heel weinig naar voren kwam. Het debat ging vooral over zijn geloofwaardigheid. De drie fractievoorzitters Wilders, Asscher en Klaver en de rest zat heel erg op die boetes. Ja, op de boete, op de inhoud. Maar eigenlijk zat niemand op het punt dat hij de Kamer eigenlijk vorige week verkeerd geïnformeerd heeft dat hij heeft gelogen bij zijn verklaring van Marijnen, zei Marijnissen en Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

[00:11:51]

Die begonnen daar wel over, maar dat was voor mij de reden om s ochtends te denken toen die nieuwe foto's daar kwamen dat ie echt niet meer door zou kunnen. Laten we namelijk even luisteren naar wat Grapperhaus vorige week nog zei toen die z'n excuses aanbood. Toen de eerste foto's naar buiten kwamen.

[00:12:08]

Maar we zijn die dag echt voortdurend bezig geweest om erop te letten. We hebben echt gelet op de huishoudens die bij elkaar konden staan. Steeds gezegd geen omhelzingen anderhalve meter en dat was ook echt iets waar we mee bezig waren.

[00:12:27]

Dat kan die natuurlijk niet volhouden. En daar schijnt ie dus in die in die in die brief staat het woordje momenten. Ja, want eigenlijk die van de Tweede Kamer geschreven. En dat werd dus door Rutte heel handig aangegrepen. Nee, maar kijk in die in die brief schreef die al niet. We hebben 1 moment niet opgelet tijdens het nemen van die groepsfoto. Neem momenten en dat was dan de politieke dekking. Maar hij zegt zelf ja, ik heb me door emoties laten meeslepen.

[00:12:51]

Hij wist het groot is geloof jij dat je dat kan vergeten? Dat je je schoonmoeder heb omhelsd terwijl je al maandenlang vanwege geconditioneerd bent om afstand te houden? Nou ja, de d'er zijn natuurlijk momenten dat je de dat je een beetje op elkaar af loopt en denkt o nee, dat kan niet. Misschien dat je dat een keer vergeet. Maar echt zo'n arm daaromheen en daarna staan. En ik denk niet dat dat ja dan. Dan zeg je gewoon.

[00:13:17]

Het maakt ons even niet zoveel uit op dit moment. En dat vond ik ook dat er een extra kwetsbaar maakt. Kijk die groepsfoto. Dan zou je nog kunnen zeggen ja, de gasten hielden zich niet aan de afspraken. Maar inderdaad die omhelzing met z'n met z'n schoonmoeder. Ja dan zeg ja, dat is een handeling die hij zelf doet. Dat is de kwetsbare groep, dus dat is dat was gewoon acht keer fout. Maar we kunnen vaststellen ze hebben daar niet alles aan gedaan om die anderhalve meter te houden.

[00:13:40]

Laten we dan nog even luisteren naar Ankie Broekers. Ook eind vorige week, die daar ook was.

[00:13:47]

Hoezo niet de afstand gehouden hebben? Enorm allemaal ons best gedaan en ik sta op. Ik kan u verzekeren dat ik op die op afstand van de heer Grapperhaus sta. De foto is van onderaf genomen. En kijk maar als je goed kijkt heb ik het kleine hoofd van mevrouw mevrouw Grapperhaus. Ik ben in feite groter, dus ik heb. Iedereen heeft enorm zijn best gedaan. Maar dat het misschien hier en daar niet gelukt is, dat kan.

[00:14:14]

Wat een gebazel. Ja, maar je best gedaan. Dat is een antwoord. Dan kan je die. Ja, we hebben wel ons best, maar het is niet gelukt. Toch verrassend dat zij zo buiten schot is gebleven. Ja, maar ik denk toch om omdat het vooral ging omdat hij de korona minister is die natuurlijk het verleden had gezegd. Aso's. Euh, hij is. Hij gaat over die die handhaving. Maar hé. Dit bewijst maar weer eens dat ook persoonlijk krediet, want hij eist.

[00:14:36]

Hij is een populaire minister. Ook bij de oppositie. Dat men toch als hij veel vlekjes had gehad of hij had persoonlijk niet lekker gelegen, dan was die gewoon echt weggeweest. En hij heeft natuurlijk ook krediet, bijvoorbeeld bij de politie, bij die boa's misschien ook al wel die boa's die aan het begin van de week kritisch waren. En die hebben natuurlijk ook met hem nog wel het één en ander uitstaan, omdat ze al een tijd vragen om met de wapenstok, pepperspray, pepperspray en dat soort dingen en dat niet krijgen van hem.

[00:15:03]

Dus ook wat tegen me gezegd. Misschien zijn ze daarom een beetje bang tegen hem. En nu gaat ie dus weer met. Nu gaat ie dus weer in gesprek met de boa's. Of ze misschien toch kunnen krijgen. En heel opvallend tijdens het debat blijkt er ineens wat te doen te zijn aan die boetes of aan het strafblad. Dat is toch heel raar dat Grapperhaus daarmee kwam? Maar dit is. Dit is ook gek. Dit is een. Dit was eigenlijk een raar debat.

[00:15:25]

Je hebt heel vaak debatten die zouden moeten draaien om de inhoud, om h, om maatregelen om beleid. En dan gaat het over de mensen en schandaaltje. Nu had je een debat waar iemand echt iets doms had gedaan en dan ging het verrassend genoeg meer over de inhoud. Dat is wel. Het is wel opvallend, met als risico natuurlijk voor de uitstraling dat het leek dat Grapperhaus ineens euh. Dit suggereerde dat je wat aan die boertjes en dat strafblad kan doen om zijn eigen zaak te redden.

[00:15:52]

En ze zouden kunnen. We willen die koppelen dat van tevoren, dacht ik. Hij gaat wachten op bijvoorbeeld de coalitiepartijen die daarover dan een motie indienen. Of uh, die. Over een motie steunen. En dan zegt hij naar de Kamer met het kabinet gaan we dat doen. Maar nu kwam u daar zelf mee. Wat uiteindelijk natuurlijk prima is omdat de hele kamer het wil. Euh. Een dag daarna stemde de Kamer unaniem voor het feit dat het strafblad weg te schrappen.

[00:16:17]

Maar daar moet u nog wel mee aan de slag, want het is eigenlijk nog heel onduidelijk hoe je dat dan wil gaan regelen.

[00:16:22]

Geloofwaardigheid? Uhm nou wat ik zei van Van Klaveren? Als je Wilders die zeggen dat komt niet maar goed. Denk jij dat dat goed kan komen?

[00:16:32]

Uhm, nou ja, hij blijft er natuurlijk mee gepest worden, maar uiteindelijk denk ik dat die verder prima door kan. Ik denk ook wel dat ie zelf heeft gedacht. Ik ga hier niet weg vanwege mijn bruiloft en ook nog eens omdat er een. Ik denk dat ie dat denkt. Een roddel fotograaf die in de bosjes heeft gelegen en mij dan op die manier gaat pakken. Ook nog een met een crimineel verleden h. De fotograaf denkt dat ie daar wel heel strijdvaardig van werd.

[00:16:58]

Dat speelde ook bij heel veel fracties en het gevoel van ja dan, dan hadden daar ongemak bij. Dat het inderdaad in vanuit de bosjes was. En inderdaad, en bij een aantal mensen speelde ook het idee van ja, dan laat je de roddel journalistiek winnen. Als we dus Grapperhaus nu wegsturen, dan zit je bijna een premie op. Euh, nou nog minder in de bosjes gaan liggen. Maar trouwens ook die verdediging van Rutte, die was natuurlijk wel weer briljant in hoe die dat weer voor elkaar krijgt.

[00:17:24]

Maar dat ie in één keer zeggen wij zijn een land van mildheid en genade. Dan moet ik wel heel hard lachen. En dan gaat hij wel weer in overdrive. Dat moet ie tegen Ankie Broekers zeggen. De asielbeleid bijvoorbeeld, waar vervolgens het briljante Braambos ieder geval in het debat dat daar op een moment dat je dan daar tegenin gaat. En bij een zuurpruimen ben je een rancuneuze iemand. Dus dat was dat. Dat haalde ook een beetje de wind uit de zeilen uit de oppositie, maar iedereen in de oppositie heeft.

[00:17:49]

Wij zijn een land van mildheid en genade opgeschreven en op gezette momenten komt dat weer terug. Zeker weten. En jij vroeg mij kan die door? Geloofwaardig? Dit moet jou deugd doen dat daar een wieler vergelijking hem bij aan te pas kwam.

[00:18:04]

Ik moest denken aan een en een fietser. De minister fietst graag de ketting Schietere af bergop. Het peloton rijdt door de Tour, wacht op niemand en nu moet ze toch solo de berg weer op om bij het peloton te komen. En dat wensen de minister veel succes bij.

[00:18:18]

Aan de ene kant beter aan jou vragen. Is dat mogelijk om daar dan nog bij te komen? Ja, maar niet Ferd Grapperhaus. Het is een hele gemene en klimgeit is echt een soort doodskist. Want jawel, jij kan weer terugkomen. Maar die man is over de 100 kilo en die komt dus never nooit niet terug. Ik heb me dan ook wel eens over geïnterviewd. Ik kan fietsen alleen Bergen op niet Calcar terugkomen. Nou, dan hebben we de conclusie getrokken dat debat met Grapperhaus.

[00:18:42]

Dat duurde uiteindelijk tot ongeveer twee uur in de nacht. En hoe gaat het er dan aan toe tijdens zo'n avond rond de plenaire zaal?

[00:18:52]

Stijn en Van der Wulp in de wandelgangen is Laat-Eoceen half elf in de aanval, dan valt het nog mee. Ja, maar we zitten vier ministers in het kabinet. Er staat Nicator en er is. De jonge Grapperhaus en Tamara van Ark over de ark van Kevin. Maar die moeten allemaal zitten. Die moeten nog allemaal en ze zijn alleen nog maar met Grapperhaus bezig. Hier zitten de de woordvoerders en de assistenten. Die zitten al wel al in de in de ontspannen stand hoor.

[00:19:25]

Die zien het niet meer gebeuren. Nee, die Zegna is veilig. Ja, dus dat hebben ze wel. Euh, dat kunnen a. En in het pand en rond het pand lopen ook nog wel Kamerleden. Want iedereen moet natuurlijk in de buurt blijven om te stemmen. Dat hebben we deze, zo heeft iedereen geleerd. Ja, ze zijn nog niet weggerend. Jij sprak net met de politieke assistenten van Rutten. Heb je daar nog wat nieuws gehoord?

[00:19:46]

Ik vroeg dus van jou hoe boos is Rutten geweest? Maar dat daar niks over zeggen? Nee, ze zijn van. Natuurlijk was die heel erg geïrriteerd, maar hij is dan ook zo'n manager die voor zijn mensen gaat staan én begripvol. Het is ook vervelend voor hem natuurlijk, ook als mens en als minister, dus dan ook. Dan is volgens haar Caroline Hermans heeft Rutten niet wat je toch eigenlijk wel een beetje hoop dat die ene keer gewoon Grapperhaus het Telenet team heeft gebeld en zeggen wat maak je menu?

[00:20:14]

Zie ik weer nieuwe foto's kunnen Troussier tot een deurtje alleen aan leden? Kunnen wij in de papieren van Nigel de Jong kijken en dan zien we jou jij zitten en mevrouw van AA Gent met een kopje koffie. Ja straks City ons dan gaat heel erg zwaaien denk ik. Ja, dat zal wel weer Shonan zijn. Hij zit toch ook al euh, een aantal uren achter elkaar heel bezorgd te kijken.

[00:20:34]

Ja maar hij. Een paar maand kijkt ie trots dat ie dacht ha. Want zo wordt ie gedumpt door vert. Vert. Van ver. Doet het wel goed. Dat zag ik aan zijn blik. Ze gaan euh. Schorsen denk ik. Wat lijkt op een telefoon in zijn binnenzak. En hij is. Ja, hij is een minister. Hij moet even plassen of hij wilde ons even te woord staan. Exclusief. Meneer de jongen, ik stop als je goed weer komt.

[00:21:02]

Maar is de grapperhaus weer op het goede moment? Iedereen moet gewoon plassen. Het zijn net mensen. De hele stoel van de premier wordt gereinigd en dat hele Teske wordt genaaid. Doekjes handschoentjes. Heerma doet dat als een andere firma dan dan. We betekent misschien dat t. Maar de bode ja, precies. Mevrouw riep hoelang gaat het nog duren?

[00:21:21]

Nou, niet zo heel lang volgens mij. Het eerste deel was uitgebreid, maar ik denk dat het nu na maximaal maximaal één jaartje waterbad dan nog stemmen. U bent weer te laat thuis vannacht. Gister ook. Dat is. Daar word ik voor. Staat altijd altijd vrolijk. Nou Bart Maat fotografen sta je op te wachten. Hugo, de jongen die uit de wc komt, benen te laat. Ga je even kijken? Hoe lang gaat het nog duren?

[00:21:48]

Nou, het gaat nog even duren. Ik was u moet nog zo is dat. Eerst moet Mark Rutte nog. En daarna mag ik nog. Ik zit er al vanaf vanmorgen 10 uur. Dus dank voor uw medeleven ga ik nu naar binnen. Daar Schapenhouders jasje ligt. Een knipoogje naar de medewerkers kreeg ook een knipoog. Wat betekende dat nou met die knipoog dat jij mij gaf? Dat is een vorm van groeten, maar dat ook. Dat is wel lekker in zijn vel zit.

[00:22:12]

Of zijn die van euh, goed dat jullie anderhalf uur mee te houden?

[00:22:16]

Of bedoelt u die eigenlijk? Ik ken jouw dossier van de Willem. Nou is er sprake dat minister de Jonge. En die zijn nou, ik moet ook nog. Nou, dan weet u het wel.

[00:22:25]

Komt goed. Gelukkig is de voorzitter optimistisch. Ja. Blijf jij tot het eind? Eigenlijk twijfel ik wel over het kijk. Komt Rutte ook uit de wc? Mijn favoriete podcast? Wat zegt ie altijd? Hij zegt dat vorige week nog over gehad. Over de dood knuffelen. Dat dat vreselijk is, wil je kan.

[00:22:41]

Je kan beter een echte knuffel van hem krijgen en je kan niet beter een knuffel van hem krijgen dan weer gezien. Je moet je aan de regels houden, maar als hij gewoon in jou. Je hebt ook een voorbeeldfunctie. En hij ook. Ja, ze gaan weer verder. Wij ook. Terug naar Studio. Voor jou nog iets op een grapperhaus iets heel anders? Nee, ha, snot terug. Korona experimenteren, laten testen. Ik sprak gisteren ook iemand, die had het debat thuis gevolgd op de koptelefoon en die zei hij was wel heel zwaar gekort, kortharige en euh, hijgend.

[00:23:23]

En euh. Ik denk dat die in quarantaine hoort volgens de regels in de Telecomwet. Hij vindt wel dat de Tweede Kamer erover ligt. Uhm ja, dat dat die dan getest had mogen worden, bleek uit de persconferentie deze week dinsdag. Toch een persconferentie met Rutte en de jongen.

[00:23:43]

De cijfers zijn nog altijd hoger dan rond 1 juli. Tegelijkertijd is de ontwikkeling nu niet alarmerend.

[00:23:50]

Een les van de afgelopen maanden is dat we in staat zijn om dat virus eronder te krijgen. Het verschil met een half jaar geleden is groot. Spannend blijft het zeker. Het vergt alertheid. Dat vergt uithoudingsvermogen en we hebben samen veel bereikt en dat vergt saamhorigheid. Laten we kijken wat er allemaal wel kan.

[00:24:07]

Zullen deze crisis alleen als een samenleving te boven kunnen komen?

[00:24:12]

Trouwens worden.Het I Irma de Bode maar Irma de gebarentolk is er nog steeds niet. Heeft heel lang vakantie of wil ze niet meer. Of ze zat nooit echt te wachten op media aandacht? Helemaal niet. Ik kan me ook voorstellen dat ze denkt van ja ik. Ik werd wel heel erg bekend en ik ben wel best wel gesteld op ongeruster over straat lopen. Maar dat is puur goud. Invullingen. Wat ik nu doe is pure invullingen. Ze heeft afgezwaaid en was die persconferentie nou nuttig?

[00:24:37]

Of het nuttig is? De grap is natuurlijk altijd heel veel mensen gezien. Je moet blijven communiceren als kabinet en ze weten dat heel veel mensen kijken. En uit zo'n persconferentie gaan allerlei radiostations ook weer nieuws halen en gaat het bespreken. Op de avond. Veel nieuws zat er niet in, nee, maar veel nieuws zit er niet in. Maar je moet iedere keer toch de bevolking bijpraten. Hoe staan we daarvoor? Wat zijn we als kabinet aan het doen?

[00:25:00]

En je moet toch dat gevoel van urgentie onderhouden? Of dat dit dan het juiste communicatiemiddel is, inmiddels niet zo'n nationale tv persconferentie kende, waren collega's. Ik ben het met jou eens trouwens hoor. Ik vind het belangrijk dat het kabinet dit doet en ik vind het toch ook wel interessant. Welke lijn ze kiezen? Dat pikken we straks nog een paar punten uit. Maar sommige collega's zeiden ook ja, dit is gewoon een op een gegeven moment een campagne praatje van twee lijsttrekkers voor verkiezingen over zes maanden.

[00:25:30]

Die ha nee, ik bedoel al die communicatiedeskundige. En dan kan je zeggen van of een persconferentie juist inmiddels. Maar je moet blijven uitleggen. Wat zijn we aan het doen? Waarom leuke dingen wel waren? Leuke dingen niet? Waarom moeten maatregelen er zijn en andere niet? Dat heb je gewoon nodig en werd het vorige week hier ook al over te zeggen. Dat wordt misschien een door stapte. Dus dat het niet zo'n live uitgezonden persconferentie wordt, maar wel iets waarmee je iets mee kan geven dat dan in alle nieuwsuitzendingen is.

[00:25:57]

Maar ik denk dat ze uiteindelijk toch hiervoor gekozen hebben en zeiden ze omdat het 1 september is de tijd dat de datum waarop de routekaart die ze een paar maanden geleden hebben neergelegd afliep. Uhm, en ik denk dat ze daar ook gewoon wel weer wilden zijn om toch het belang van de bekende regels weer te benadrukken, omdat die vanwege een kwestie Grapperhaus toch ook wel weer ter discussie stonden. Dus het was voor Rutte ook wel gewoon belangrijk dat weer te herhalen wat ik opvallend vond.

[00:26:25]

Het enige nieuws was dat ze dus met de de veiligheidsregio's die we hebben in dit land geloof ik 21 gebieden ofzo dat ze daar met codes gaan werken. En wat ik met een regionaal tv? Dat was wel altijd al een beetje. Uhm, het strijdplan h om dat te voorkomen dat er geen land dat er landelijke maatregelen. Precies dat. Dat past inderdaad in de lijn der der verwachtingen. Maar eigenlijk is staand beleid. Maar ze gaan daar dus nu etiketjes plakken en kennelijk code geel oranje rood.

[00:26:52]

En dan gaan ze voor die regio's weer iets anders verzinnen van waakzaam. En wat is het waakzaam en euh, alert, alert en zorgelijk. Of zoiets? Ja ja, dat snap ik niet. Nee. En het is dan de uitkomst van een lessons learned. Weet je nog dat die stapel faxen die we krijgen? Een soort evaluatie? Maar dat mag dan geen evaluatie heten, want over bv. Die doet de echte evaluatie. Die komt pas veel later.

[00:27:17]

Dat is dan hoe en hoe echt, hoe het kabinet het heeft gedaan. En de afgelopen maanden. Het kabinet gaat niet naar zichzelf kijken, maar wel meer dan honderd deskundigen gesproken. En daar is dan uitgekomen dat ze meer regionaal moeten. Ja, en nog wat meer dingen met dat waar. En dat waren meer verbeterpunten van wat ze spreken elkaar ook weer tegen. En dat is voor het kabinet idealen. Want dat gaat het in Den Haag. Ja, de één wil dat we links of rechtsom gaan en daarom gaan we goed door het midden.

[00:27:44]

Zie je wel klimkoers? Ja, en het gaat goed met het virus. Want ze hebben ook de conclusie getrokken eigenlijk deze week. We zijn er met z'n allen in geslaagd die tweede golf voorlopig af te wenden. Dat was natuurlijk ook wel een beetje te horen in de positievere toon in die persconferentie. Dan zou je kunnen denken waarom laten we bijvoorbeeld jongeren waar het een maand geleden nog heel streng tegen was? Waarom laten we die niet weer? Wat meer doen, want er is nu gebleken dat als ze dat doen zoals vorige maand, dat dat niet direct leidt tot meer ziekenhuisopnames dan die ouderen.

[00:28:16]

Gewoon een beetje thuis. Ja, dat ja, maar dat vinden ze heel gevaarlijk. Het onderscheid maken, dat is echt een taboe. We willen niet in 2 2 richtingen samenleving krijgen, zeggen ze dan. En wij zetten ons legde. De Nederlandse politiek is omzeggens dat vaak in het teken van gelijkheidsdenken. Dat zie je bij Korona ook.

[00:28:34]

Laten we luisteren naar Hugo de Jonge.

[00:28:36]

Je kunt niet zeggen als de ene groep zich nou even terugtrekt, dan kan de andere groep zijn gang gaan. We kunnen allemaal ziek worden en we willen allemaal meedoen. Juist omdat het virus onderscheid maakt. Juist daarom moeten wij dat niet doen. Juist daarom hebben we saamhorigheid nodig. Maar ja, die juist daarom snap ik niet helemaal. Omdat het virus onderscheid maakt, moeten wij het niet doen. Dat is zijn conclusie. Jij zegt het na verloop waar gaan we dat dus niet doen?

[00:29:08]

Voor iedereen dezelfde regels. Uhm, een ander interessant ding. Euh. In de persconferentie vond ik dit.

[00:29:15]

Wat Rutte zei dat uiteraard iedereen vragen mag stellen bij wat wij als kabinet doen en daar ook kritiek op mag hebben. Sterker nog, het zo gek zijn als dat niet zou gebeuren. Het is volkomen logisch dat mensen na een half jaar van beperkingen zelf op onderzoek uit gaan. Of dat er mensen zijn die vanuit hun eigen discipline iets vinden over wat virologen en medici ons adviseren en wat wij als kabinet besluiten. Dat brengt ons verder en daar staan we dus ook open voor.

[00:29:49]

Dit vond ik slim.

[00:29:50]

Hij luistert naar de onrust in de samenleving. Ja, dit was een. Een groet aan aan, aan het virus. Waanzin, maar ook een groet aan mensen die vanuit hun deskundigheid. Volgens Maurice de Hond meedenken met het kabinet. Ja, ja en uhm. Daarom denk ik dus ook dat ze ja, dat dat het helpt dat je daar bent en dat je steeds maar weer zegt. Euh ja uhm, hier en hier uh, zijn we mee bezig.

[00:30:13]

En dit en dit doen we. En daarom doen we dit. Ja, wij vonden in het debat nadat het met Grapperhaus was was afgerond kwam kwam Hugo de Jonge. Ja, die gaat dan ook vertellen waarom het zo moeizaam gaat met dat testen tegen wat voor problemen je je aanloopt. Met met de inkoop, met capaciteit, maar ook hele praktische problemen. En dat is toch wel goed om te horen van ja, waar het misgaat. Maar dan kom je er wel achter dat er nog een hele hoop moet gebeuren dat de infrastructuur die wij in Nederland hebben wordt testen voor testen.

[00:30:41]

Uh, was op voorhand gewoon hier niet op berekend en we zijn natuurlijk enorm aan het schakelen. Maar en heel veel mensen zijn gewoon na vakantie even voor de zekerheid de test gaan doen. Je kon hem op een gegeven moment redelijk makkelijk krijgen als je online invult. Lichte klachten? Dan was je er al en dan stond je al in de straat. Ja, dat klopt. Maar die capaciteit die toegezegd was, daar zitten we nu eigenlijk net onder. En dan?

[00:31:04]

En dan piept en kraakt het al. En er is toegezegd dat die capaciteit moet toenemen. Want ja, we gaan nu het griepseizoen in. Want er is in de maand dus kortom daar moet nog wel een hele hoop gebeuren. Maar t is wel interessant. Wordt toch wel heel veel onduidelijkheid. Wat moet je nou? Wat moet je er? Wanneer moet je nou testen? Waarom moet je nou een quarantaine waren en kan je gewoon weer gaan? Je hebt het zelf meegemaakt.

[00:31:23]

Wel was het voor jou helder allemaal. Nou ja, wel ja. Ik had helemaal nergens last van. En de collega die positief getest was ook niet. Maar dus. Dat ik zelf na drie dagen weer aan het werk kon vond ik wel logisch. Maar er waren toch heel veel mensen die het onlogisch vonden dat die positief getest collega ook weer snel aan het werk kan. Ja, en dat mocht van. Van de GGD. Nou dat het inderdaad is, dan moet je daaraan houden, want anders weet je helemaal niet meer wat je moet doen.

[00:31:51]

Maar dat testen. We mogen niet zonder klachten testen. Wat doet dan? Die test gaat op Schiphol. Als je uit een oranje gebied komt, dan heb je een verkomen. Mensen uit voorzorg worden je dan getest zonder klachten. Maar dat moeten we niet doen. En in verpleeghuizen gaan ze nu ook mensen zonder klachten testen. Preventief. Dat bleek ook heel veel mensen hebben kennelijk wel zin. Ja en nee, dat klopt, maar in feite als je iedereen kan testen.

[00:32:17]

Als je als je test, vind je. Maar ja, als het de capaciteit overstijgt. En dat natuurlijk het moeilijke voordeel voor de GGD zou worden. Jongen is dat je. Je hebt een beleid het liefst natuurlijk iedere Nederlander iedere week testen, maar die capaciteit heb je niet als je ziet heel vaak dat die communicatie door de capaciteit beïnvloed wordt. En dan wordt dat inderdaad heel verwarrend voor mensen. Die test capaciteit is dus een pijnpunt. Een ander pijnpunt werd ook over gedebatteerd.

[00:32:38]

Weet je de EP, een ep uit deze EP, die EP, die persoon, deze Corona EP, de EP, deze EP, een privacy vriendelijke en een minister die speelt met een EP. Dit is een levende. Dit gaat nooit werd één grote grap, die Corona. Het is leuk zo'n EP, maar deze EP, deze EP, deze EP, deze EP met die EP niet. Ik denk dat we er gewoon mee aan de slag moeten.

[00:33:07]

Dan wil ik u van harte bedanken.

[00:33:09]

Nou ja, dat we dan maar gewoon mee aan de slag moeten is een euh snelle conclusie denk ik. Heb nog iets uit dat debat. Ik zat naar de bijdragen van Thierry Baudet te luisteren. En toen? Ja, dat vond ik toch wel opvallend. En we weten natuurlijk allemaal dat ie aan het begin van de Kroonen crisis lokt. Aan was ie voor een lok daarna. Hij sprong vroeg op de trein en hij eiste rigoureuze maatregelen. Hadden we toen maar naar hen geluisterd zeker.

[00:33:31]

En en later nu zie je immers handen schuddend en knuffelend door het leven gaan. En ja, dat is natuurlijk wel een. Een discrepantie, maar daar heeft hij een verklaring voor. Luister maar, er is ook helemaal geen crisis. Ik ben best bereid om na te denken over zeer ingrijpende maatregelen die mijn leven, mijn privacy enzovoort inperken. Als mensen spontaan dood op straat vallen, als er echt een nationale gezondheidscrisis is, als iedereen ziek thuis is, is helemaal niet het geval.

[00:34:00]

Statistisch is Corona gewoon voorbij. Er is bijna. Niemand meer ziek blijkt gelukkig veel minder gevaarlijk te zijn dan we in het begin dachten, over geleden dacht ik het al. Ik dacht dat komt er op ons af. Ik was voor een korte, lokte weliswaar ongeveer twee maanden eerder dan dit slapende kabinet, maar nu weten we dat de situatie heel anders is. Corona is alleen een bedreiging voor een zeer beperkte groep mensen met een combinatie van onderliggende klachten. Maar als zij er voor kiezen om zich ook een mooi leven gehad.

[00:34:31]

Ik ben euh 87 met 92. Ik wil liever twee keer per week mijn kinderen zien en dat risico lopen dan dat ik 6 7 maanden in een Hugo de Jonge quarantaine moet zitten. Dan moet je die mensen ook die vrijheid geven, dus dat moeten we gewoon bieden. Maar je moet echt stoppen met de hele samenleving gevangen te houden. De hele economie te gronde te richten, onze vrijheden met voeten te treden en miljoenen uit te geven aan een absurde en absurde EPP die nooit gaat werken.

[00:34:59]

Dat kun je van een kilometer afstand zien. Om dit griepvirus, want dat is het is een venijnig griepvirus dat inmiddels geen probleem meer is.

[00:35:07]

Gelukkig alsnog proberen te controleren wat niet gaat gebeuren. Dank u wel. Fascinerend om onder de naam Op De Tafel het schoffelde dat al helemaal was aangewezen Willem van Haga, wieberen van Haga, Hiddema en misschien een verdwaalde PVV'er haar trommelen. Een oud commando weggewist, die kunnen hard op de trom slaan. Maar natuurlijk wel, kijkt hij. Nu is het zeker een venijnig griepje. Maar kijk, als je dan dat Kroonen des Bord erbij pakt. Naar schatting hebben nu ongeveer dertigduizend mensen het.

[00:35:40]

Nou, dat is bij een echte griepgolf wel veel meer. Maar goed, er worden nog iedere dag mensen opgenomen. In ziekenhuizen gaan nog bijna iedere dag één iemand naar de intensive care en overlijden er nog tientallen mensen daaraan. We kunnen zeker wel zeggen dat Bode ook op dit vlak niet zeggen, maar de meerderheid van de deskundigen aan zijn kant heeft. Nee, maar ik. Dat vind ik altijd dat. Het mooie aan populist. Maar hoe je dus van de ene kant naar de andere kant gaat met evenveel passie.

[00:36:05]

Maar goed, hij legt uit en een paar maanden. Ja, maar hij legt hier uitgelegd waarom hij die draai heeft gemaakt. Die passie, dat is ook wat ik zag van de week dat Forum voor Democratie Journaal en zijn YouTube nieuwsuitzending waren die de week samenvat. Daar hebben ze een nieuwe presentator voor.

[00:36:21]

Ik zag op Twitter dat ie gecorrigeerd werd, er door daar worden of die. Maar dat hadden ze. Euh. Waren ze vergeten weg te knippen. Dus dat was eventjes te zien, ook op YouTube. En toen toen zij die tegen de jongen. De jongen, die was inderdaad wat laag in z'n energie. Op zich niks mis mee. Vind ik zelf soms.

[00:36:38]

Wat een schande die toen. Toen zij die wel enthousiast worden. Wat meer pit wordt ie.

[00:36:45]

Dus zo stond ie echt de jongen aan te moedigen. Vidin als kind dipje geeft. Nee, dat is helemaal niet erg. Terug in de tijd.

[00:36:57]

Het Haagse geheugen. Dan keren we toch weer even terug naar Grapperhaus bij zijn verdediging in de Tweede Kamer citeerde hij namelijk Abraham Kuiper.

[00:37:09]

Komt die iets meer dan honderd jaar geleden zei Abraham Kuiper in uw parlement Het boetekleed siert. De man. Maar de aap antwoordde daarop. Zolang hij er niet mee gaat bonken. Zo zie ik dat ook bij het uitbreken van mijn gezag. Dat is volledig stijgen, maar dat is niet hetzelfde als alles is vergeten en vergeven.

[00:37:41]

We hebben contact met historicus Jeroen Koch van de Universiteit Utrecht. Goedendag! U schreef het boek Abraham Kuyper, een biografie. Vond u het mooi dat Grapperhaus op dit spannende moment teruggrijpt naar Kuiper?

[00:37:54]

Ja, goedendag. Ja, dat is natuurlijk heel erg mooi. Maar het interessante is het is een bijna citaten. Helemaal juist is het niet helemaal juist. Grapperhaus zegt het boetekleed siert de man. Maar euh. Kuiper euh. Die zegt het boetekleed ontsiert de man niet. Ja toch? Ja, ja, het is misschien een grapperhaus hier. Net iets calvinistische dan Kuiper.

[00:38:19]

Het is een bekende uitspraak Alexander de Sade. Hij heeft dus gewoon de Kamer verkeerd geïnformeerd. Grapperhaus debat.

[00:38:26]

Ja, natuurlijk ook zeker een bekende uitspraak van Kuiper, maar die deed hem.

[00:38:32]

Hij deed dat tijdens de Algemene Beschouwingen van 18 november 1909. Toen was namelijk naar boven gekomen met een ingewikkelde achtergrond heeft het wel, omdat K. Kuiper wilde terugkomen als premier en een sociaaldemocratische advocaat Tieleman in Haarlem. Die had kort voordat hij dat voornemen werkelijkheid wilde maken in 19 negenjarigen boven gebracht, een voorgebracht dat hij tijdens zijn eerste premierschap tegen betaling een lintje zou hebben verstrekt aan een consul. En ja, de socialisten. Die wilden Cuiabá niet terug hebben op die premiers post, zoals vele andere trouwens ook niet.

[00:39:10]

En Tieleman, die deed dit verhaal en vervolgens werd daar een groot schandaal over gemaakt. En tijdens de algemene beschouwingen. Vetkuiven? Ja, dat wordt toch even de verklaring afleggen. En dan zegt hij inderdaad, maar al mogen ik mij dan. Het boetekleed ontsiert de man niet aan de eisen van de goede voorzichtigheid. Een goed beleid bezondigd hebben met mijn al dan niet schuldig zijn aan het eigenlijke feit dat men mij ten laste legt heeft meneer erkend en is van schuld door onvoorzichtigheid niets uitstelden.

[00:39:37]

Hij sprak in volzinnen die door daarna. Euh. Nou ja, hij was Tweede Kamerlid op dat moment en de premier voor voor rechts. Voor de confessionelen werd Heemskerk een partijgenoot die buitengewoon goed beviel. Die had al eerder een in een voorlopig kabinet geregeerd. En ja, ook vanuit de ARP top was er een hoop verzet tegen Kuiper. Dat is zeker niet doorgegaan. Sterker nog, het is eigenlijk het einde van zijn carrière. En dat komt omdat die kwestie eigenlijk nog een heel jaar door blijft spelen.

[00:40:10]

Dus dit jaar heeft die consul dus een lintje bezorgd. Hij was premier, maar hij was toen tijdens zijn premierschap tegelijkertijd penningmeester van de ARP gebleven. Wat niet erg handig was en die consulteert, was een handelspand in Amsterdam. Die spaarde allerlei onderscheidingen en tegen een donatie in de partijkas, waar dan ook nog een katholieke mevrouw tussen Kuyper en de de door deze consul deze handels man Trevino is. Dat was. Dat was een grote kwestie geworden en men eiste eigenlijk Troelstra.

[00:40:40]

Die eist na deze verklaring ook van Kuiper in de Kamer in 19 dagen een parlementaire enquête naar deze niet gekomen parlementaire enquête. Er wordt een verzoeningscommissie ingesteld en als dat rapport van de verzoeningscommissie dan in in in 19.10 uur bekend wordt, is er opnieuw een Kamerdebat over de kwestie. En dan zegt Troelstra Ide in dat debat de. Een prachtig verslag van Van Elout is daarvan. Elout was de verslaggever van het Algemeen Handelsblad. Dan zegt Troelstra Meent gij dat hij het zelfs nog maar nodig zouden vinden om die reus als Kuiper dan die in zijn achillespees is getroffen, nog te worden.

[00:41:16]

Hij weet immers even goed als wij aan deze zijde van de kamer, mijne heren van rechts van de confessionelen. Dat de politieke carrière van dokter Kuiper. Het werd langzaam gezegd en hier wachten de spreker even is afgelopen en omschrijft Elout. Doodse stilte heerste enige ogenblikken in deze kamer en na deze in de Kamer. Na deze woorden in 19:10 is het dus echt het einde van jaar van van de politieke rol van Kuiper.

[00:41:41]

Is wel gevaarlijk van Ferd Grapperhaus.

[00:41:43]

Om dan maar terug te grijpen naar de media die Coronel nog wel even gaat duren natuurlijk. En hij tunc voortdurend worden herinnerd aan deze foto's.

[00:41:53]

Als ik me niet vergis had Hugo de Jong en het recent tijdens een persconferentie ook over Abraham Kuyper. Wie is die hippe? Euh, ja, is die heeft. Hij krijgt dit jaar veel aandacht. Waarschijnlijk komend halfjaar. Althans, dat hoop ik natuurlijk ook een beetje als zijn biograaf, omdat het honderd jaar geleden is dat die dat hij overleden is. De jongen citeerde inderdaad Kuiper. Althans, dat zei hij bij één van die persconferenties samen met Rutten gaf en toen begon, namelijk Abram Kuiper zei.

[00:42:21]

Politiek is niet alleen maar administreren, maar ook vooruitkijken. En ik? Een collega vroeg mij voor. Ken je die uitspraken van Kuiper? Nou nee, die kwamen niet onmiddellijk binnen. Maar ik begreep later dat het zin uitsprak voor Groen van Prinsterer was geweest.

[00:42:35]

Maar van zijn politieke mentor heeft toch echt na zijn website. Nou nee, want hij luistert ja ongetwijfeld.

[00:42:45]

Ja nee, artistic. Gevaarlijk?

[00:42:46]

Ja, als je al citeert van meer dan een eeuw geleden, moet je je goede CIES een belangrijke les voor alle politici. Dank u wel Joop Koch, de auteur van het boek Abraham Kuyper. Een biografie. Ook. De voorspelling. Ik vind dat moeilijk. Ik vind het een lekker begin dat ik er vorige week nog niet echt lekker in zat. Nee, maar ik had nog dat vakantiegevoel. Oh ja, dit is. Dit is jouw excuus voor je falen.

[00:43:26]

Het Ameland eiland gevoel. Uh, over me heen toen we het hadden. Bijvoorbeeld over Grapperhaus. Ja, want we hadden vorige week gezegd komter, wat hadden we gezegd? Een debat wordt erover gedebatteerd en terug. Want ook jij zat daar wat beter in. Dus jij zei ja. Daar komt echter. Daar komt een debat. Maar toch ben ik even gaan terug luisteren, want er moeten dan heel specifiek zijn. Vind je niet? Dat vind ik deze week over zijn.

[00:43:56]

Komt er een speciaal debat? Het wordt speciaal gebruikt. Ja nee.

[00:44:05]

In ons geld gingen. Dank u. Toen gingen we nog heel specifieke doen, toen zijn vragenuurtje. Ja, dat kunnen we zeggen. Die in een vragenuurtje. Nee, dat is een interessant verhaal. Trouwens, hoe dat is gelopen? Dat die in het vragenuur? Nee ok. Wat was er? Toen werd er daarna een debat over Grapperhaus A. Aangevraagd. En toen gebeurde dit.

[00:44:25]

Voorzitter Ik wil graag een apart debat met de minister van Justitie en Veiligheid over de handhaving van de Kroonen maatregelen, zijn voorbeeldfunctie en zijn geloofwaardigheid. Geen steun voor een apart debat, geen steun voor een apart debat, geen cent voor een apart debat, eveneens geen steun voor een part debat, geen meerderheid en geen steun voor een apart debat. Welk debat precies? Dat debat stond al lang het korona debat. Ja joh. Weet je, wees naar Gods mildheid, genade.

[00:44:55]

Wij zijn het land van mildheid en genade. Precies. Jij krijgt dit. Overigens werd ik nog voor Wilders gebeld hoor door Femke Merel van Kooten Arinze, want die had inderdaad dat dat aangevraagd bij de voor het vragenuur. En ze belde op dinsdag heel verontwaardigd van ja, maar die vraag is niet toegewezen. Het gaat er iedere dag over. Het is actueel. Het is relevant, want H. Jawel, dat dat onderwerp was. Er werd gebracht over over die boa's die die met hun handen in het haar zaten.

[00:45:26]

En weet je waarom het werd afgewezen? Nou, dat vond ik best wel raar. Dat is afgewezen om procedurele redenen, zeiden ze bij de griffie.

[00:45:34]

Want Grapperhaus had vorige week een brief gestuurd waarin die excuses aanbiedt. Had ze iets voor jou? Wat is dat nou? Dus als je, als je in het nieuws komt met iets slechts en je stuurt vantevoren een brief van de Kamer met sorry, dan mag het. In het vragenuur mag het niet meer over gedebatteerd worden.

[00:45:47]

Dat vond ik het wel dat ze was maar aan een debat toegevoegd.

[00:45:51]

Ze heeft toch nog wel genoeg spreektijd gekregen voor een onafhankelijk Kamerlid? Ja, ze zat er fel in. Ja, jongens stemden ook voor die motie van wantrouwen. Want zullen we volgende week is voorspellen?

[00:46:02]

Ik denk uhm dat het fonds het Wopke WIBF fonds wordt gepresenteerd volgende week maandag.

[00:46:08]

Apart dat dat niet van bij Prinsjesdag. Dat komt omdat dat fonds natuurlijk vorig jaar bij Prinsjesdag aangekondigd. Ook al is de uitwerking, dus mag het voor jou? Ik denk dat Sigrid Kaag wordt gekozen tot de lijsttrekker van D66 of Cocquijt. Ton Visser wil dit punt ga ik je niet gunnen hoor. Ik wil best wel de malle eppu rol spelen, maar precies dat ik. Ik was gisteren even bij de PvdA en toen de partij zich bezig met met lijsten.

[00:46:40]

Iedereen heeft er in z'n eigen tempo naar. Asscher is de lijsttrekker en bij de PvdA is natuurlijk altijd een vrouw op nummer twee. Wie zou worden? Tsja Arib denk ik. Ja, denk ik.

[00:46:51]

Maar dat is niet omdat ik weet dat ze door wil gaan. Ik kwam me uit bij mij, bij Ploumen. Of Attje Kuiken, waarvan de verwachting was, want die hadden zich ook nog niet uitgesproken dat die wel door willen. Nou en dan wordt het één van die drie ja, maar wel een lang lange termijn voorspelling. Die vind je niet leuk. Wel ja, ook goed. Ik ben.

[00:47:11]

Ik bedoel ja, dat ben ik ook goed in Arib willen denk. Kijk, zij maakt de afweging en word ik weer herkozen als voorzitter. Wat voor haar gaat het natuurlijk om dat voorzitterschap? Ik weet niet of dat zo'n zo'n kat aantrekkelijk is voor wat als je verliest. Kijk, ze heeft al twee termijnen gehad als voorzitter. Ze is bezig met de tweede. Ja, ik denk dus dat ze daar toch mee stopt. En kijk dan nog even een andere partij dan Mona Keijzer.

[00:47:40]

Komt ie nog op de lijst? Ja, kijk je al Hugo de Jonge? Hij heeft alle steun nodig zoals ze wil, dan moet ie haar wel toelaten. Maar ik denk niet dat ie het echt heel gezellig vindt. Nee, dan hangt het dus meer van haar af. Deze vrijdag nemen. Op vrijdag is er een hoorzitting over de Korona wet. Eerst hoorde ik dat er volgende week een debat zou zijn, maar dat schijnt na Prinsjesdag pas te komen.

[00:48:03]

Want wat Grapperhaus moet over alles over die boetes uitzoeken. Maar de wet blijft. Die komt er nooit. Geen haast met de wet. Ondertussen kan iedereen demonstreren tegen dat idee. Dat is hier op de stoep gaande hé. Laten we dan stoppen met voorspellen, want ik weet dat jij bij de tour ook enorm Onfray. Ben jij? Je durft niet meer. Ja, je staat hier nu al 2 0 voor en dit seizoen ben ik je. En dat is dan ook bovenaan.

[00:48:30]

Dus volgende week zijn we daar weer met podcast. De stemming. Dank u wel voor het luisteren. En toch.