Happy Scribe
[00:00:00]

NPO Radio 1, TCAS Podcast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wil. Van de investeringsholding weten we helemaal niks. De politieke podcast van EenVandaag en de NOS was drie keer stil. U mag de rechtsstaat kapot, ik niet. Xander van der Wulp en Joost Vullings. Welkom bij podcast De Stemming met een terugblik op de belangrijkste politieke week van het jaar. Hoi Joost! Ha Xander! Ja, een Prinsjesdag volledig in het teken van Korona. Ja, en zaten wij een beetje goed met onze zelfgeschreven troonrede?

[00:00:50]

Hoe spannend. Een halfjaar voor de verkiezingen moesten bijna alle lijsttrekkers aan de bak tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Hoe deden ze het? Jan Hoet deed Rutte het. Heeft die een beetje standgehouden nu ook weer korona besmettingen oplopen? En waarom had iedereen het ineens over de BICC, de beek, de baan gerelateerde investerings korting? We gaan het allemaal bespreken en we nemen u ook nog mee achter de schermen van de live radio uitzending op Prinsjesdag. Maar eerst Joost.

[00:01:19]

Leef je nog een beetje? Euh, nauwelijks. Ja, nu ja, maar we wel moe. Ik heb dat vanochtend al een podcast de kopgroep opgenomen. Ja, en dan merk je dat je moe bent aan het aantal versprekingen. Oh, dus daar moeten we nu ook op rekenen. Ja, dus ik krijg kijk Ivo aan achter een glas. Ik krijg straks heel veel knip werk voor ze voor z'n donder krijgen en jij weet. Ja korten. Nou, ik had een een nachtje van drie en een half uur midden in de week.

[00:01:43]

Dat er dan best wel in? Ja, omdat ik veel radio in de ochtend doe. Ja, maar ik ben blij dat de week er weer opzit en ik vond het een mooie week. Wat viel jou daarin op?

[00:01:51]

Nou uh, ik neem jullie even mee naar de stemmingen van vannacht in 30 Azarkan over uitspreken dat Nederland geen corrupt land is. SP. Partij van de Arbeid, Kröll, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus gaan Kooten eisen. Denk D66, VVD, CDA, ChristenUnie en laat ze is aangenaam.

[00:02:15]

Meneer, we zijn dus geen tellen. Maar wie? Wie missen we? PVV? Forum van HH. En SGP? Vindt de SGP in ons land corrupt? Nou, ik hoop dat ze het met mij eens zijn. Dat is natuurlijk echt totale onzin. Is zo'n motie dat ze hem daarom negeren. Dat hoop ik. Ja kijk, wat je het staat nu op teletekst. De Kamer. Dubbele punt Nederland. Geen corrupt land.

[00:02:38]

We je zo zeker als Wilders toch weten af te dwingen. Ja, maar als je als je dat woord kamer nou eens v vervangt door parlement Wit-Rusland. Dubbele punt Wit-Rusland geen corrupt land? Ja ja. Tja, als je dat over jezelf zegt bv. Dat. Dat slaat toch nergens op? Als je inderdaad een ander land er op plakt. Want wat wij allemaal corrupt vinden, dan zie je hoe belachelijk het eigenlijk gewoon is. Ja, alle communicatiedeskundige zeggen dat ook altijd de pinken.

[00:03:03]

Eleventh theorie is dat volgens mij. Ik ben echt geen corrupte politicus. En en en wee. Wat ik ook ontzettend leuk vind is dat is in zoverre bewijs dat het gelijk van Wilders. Want zeggen dat je niet corrupt bent komt alleen in corrupte landen voor. Dus inderdaad zijn wij een bananenrepubliek, maar wij zijn sinds 2013 ook geen belastingparadijs H. Dus wij zijn dus niet corrupt en geen belastingparadijs. Maar goed dat we het weten. Weet je wie die motie indienen?

[00:03:30]

Dat we geen belastingparadijs zijn? En nee, kwam in ieder geval niet uit de hoek van de SP en GroenLinks. Nee, dat kwam vanuit de PVV. Dus de PVV vond het toen een schande dat er mensen waren die ons land dat prachtige Nederland een belastingparadijs noemde. Dus dan hebben ze die motie ingediend. Is aangenomen door de Tweede Kamer. Dus Wilders vindt ons geen belastingparadijs, maar wel corrupt. Dat is op zich best een wonderlijke combinatie.

[00:03:59]

Ja, het is toch een mooi land? Dat gaan we in deze podcast ook nog even bespreken. Dat heeft de premier namelijk regelmatig benaderen. Maar dat was niet per motie aangenomen. Nee stemmen, ja, zeggen wat voor jou op deze week? Uhm, nou verschillende dingetjes. Uhm, we weten dat als je bij die algemene beschouwingen aan het begin ben krijg je veel meer aandacht he? De kleintjes zitten aan het eind. Krijgen nauwelijks aandacht. Die krijgen beperkte spreektijd en niemand gaat ze interen.

[00:04:26]

Peere en het afgesplitste Kamerlid van Haga kreeg ook gewoon spreektijd en die werd niet geïnterneerd. Totdat Sherri Bourdain A naar de microfoon kwam.

[00:04:38]

En dit. Ja, het is even een beetje een voorbeeld dat je soms je nieuwe liefde ook best wel publiekelijk mag omarmen.

[00:04:45]

Ja, nee hoor, ik heb mijn vraag aan de heer van Haga en euh, we hebben de heer Verhagen nu euh, afgelopen maanden hier als een zeer realistisch en kritisch Kamerlid leren kennen. Maar hij kon natuurlijk van VVD huize en de VVD stond erbij en keek ernaar. Hij was ook voor een groot deel verantwoordelijk voor een aantal van de trends die hij beschrijft. Hoe heeft hij dat ervaren? Hij kan vrijuit praten. Wat? Wat is er gebeurd met de VVD van nu?

[00:05:13]

Dank u wel voor deze deze interessante vraag. Ik ben net als de kameraad Wilders uit de VVD gelazer. Uhm, t is trouwens bijna mijn jubileum, want 1 of de vierentwintigste is dat precies een jaar geleden. Uhm, gefeliciteerd. Denk dat het de is afgesproken te. Nee, er is helemaal niks afgesproken. Nou laat ik het als ondernemer beantwoorden als ik als ondernemer kijk naar de. Lopen tien jaar? Dan heb ik alleen maar last gehad van de van de verschillende kabinetten.

[00:05:41]

Echt niet afgesproken. Nee kameraad Wilders zei die ook. Ja, die vind je ook aardig. Kennelijk. Ja, e zegt geen collega dan. Want. Dat zeg ik Dervis ambtsgenoot als kameraad. In dit geval denk je dat de tennisvelden inderdaad een ouwe ideale truuk h. Dus dat je zegt dat als jij maar na die vraag stelt, dan kan ik dat verhaaltje nog even kwijt en dan word je spreektijd opgerekt. En je kan samen de VVD nog even besje.

[00:06:03]

Denk jij dat die van Haga door wil hij? Hij zegt dat ie t erover nadenkt. Ja dus volgens mij wil die door op het moment dat dat Baudet zegt door alles, maar dan op de lijst van door van Forum. Nou, ik denk dat ie dat dit wel wil over het software.

[00:06:21]

Hun liefde? Mevrouw de voorzitter. Ik heb ook veertien uur gewacht om hier te mogen staan. Dit is mijn eerste en waarschijnlijk mijn laatste algemene politieke beschouwingen. Omdat ik hoop de volgende, het volgende de volgende keer. Uhm, ja, nee, dat is een heel ander verhaal, maar daar kan je niks over zeggen.

[00:06:37]

Volgende keer wil je gewoon op de lijst met. Ja, maar hij heeft die toezegging nog niet binnen. Althans toen een collega van mij hem een paar weken geleden sprak. Toen durft die nog niet hardop te zeggen van ik wil het, omdat die volgens mij nog niet de toezegging had of en welke plek zeg maar.

[00:06:52]

Dat is dus je nieuwe liefde omarmen, maar je kan ook je ex nog een schop nageven. Ja ja, dat kan ook, zei euh, Henk Krol bij Corrie van Brenk.

[00:07:01]

De heer Krol. U noemt net het pensioenakkoord waar u zich mordicus tegen gaat verzetten en heeft gezet. Kent 50Plus niet anders? Maar hoe gaat dat wanneer straks misschien wel een andere lijsttrekker gekozen wordt? Ach, vind hem geweldig. Eerlijk gezegd kijk, ik rekende natuurlijk geheel op dat de steun aan mijn kant valt. Maar stel, er moet gewoon het partijprogramma van 50Plus gevoerd worden.

[00:07:28]

Henk Krol. Daar maak ik me nu juist zorgen voor. En ik ben bang dat dat wel in goede handen is.

[00:07:34]

Nou mevrouw de voorzitter. En ik kan de heer Krol verzekeren dat er geen andere partij is waar het zo goed in handen is als 50Plus en een hardere knokige voor pensioenen. Zult u hier niet vinden. Nee, niet Nacra. Niks over mezelf zeggen. Daar mogen de kiezers over oordelen, mevrouw Van Brenk.

[00:07:53]

Dat lijkt me een prima einde. Gezellig nog steeds. Ja ha, dat gaat toch wel. Maar volgens mij maakt die zich gewoon echt oprecht zorgen om 50. Ja en om hun doelstellingen dan vooral. Zaterdag 3 oktober gaat 50Plus. De nieuwe lijsttrekker kiest kan nog best spannend worden, want Van Brenk, die zei je dus dat zij ook kandidaat is. Dat staat een beetje verstopt op de website, want Jan Nagel de de de nieuwe oude voorzitter. Die heeft een hele andere kandidaat heeft Liane den Haan.

[00:08:22]

En dan zijn al weer wat leden ontevreden over dat dat Nagel dat probeert door te drukken. Ja, want ja, zo gaat het bij 50Plus Jan Nagel. Die druk nooit iets door me dat dan. Dan krijg je al spontaan mail. Ja ja, ik krijg. Dat is dat. Blijft toch wel de bezorgde mail dit naar de journalist.

[00:08:38]

Het is toch blijft dat een hele transparante partij en zullen we dus gaan hebben over de troonrede en de politieke beschouwingen. Gewoon in de volgorde zoals het gebeurde de troonrede. Wat vond je ervan?

[00:08:49]

Ik vond het in het soort troonrede en de troonrede is niet een soort Tchang in het genre. Het is niet een toespraak waarbij je op de banken springt en een brok in je keel, maar vorm. Voor een troonrede vond ik het een van de beste die ik ooit gehoord heb. Ja, en waarom was dat dan? Omdat de Troonrede in feite altijd een soort boodschappenlijstje van ministeries. En nu zat er wat meer tekst omheen vanwege korona die samen bindend waren.

[00:09:12]

Het was een soort kruising tussen een traditionele troonrede en de toespraak van de koning. Precies, het maakte iets persoonlijker, misschien ook wel de koning. Ook hoe die begon met de 4 mei en zijn eigen gevoel bij dat lege plein van toen. Verspreking Kjus.

[00:09:26]

Een beetje jammer dat wij gehoord hoe dat kwam, maar van collega Mark Hamer. Ja, omdat er zo'n galm in de kerk was of haar was gewoon supermooi omdat die zenuwachtig was. Zoals jij zei ik ga maar als ik moe ben ga ik me meer voor spreken.

[00:09:37]

Ja, maar je bent toch niet moe als je naar de troonrede gaat? Begrijp je dat Peter Balkenende net geen kwartiertje per dag werken? Ja, hij wordt gewoon nog opgehaald. Ha!

[00:09:45]

Maar vorige week hadden wij onze eigen troonrede. Ja, en we hebben natuurlijk gekeken of onze voorspellende waarde een beetje goed was. Wat vond jij nou? Hoorde je dingen terug zeker? Laten we luisteren, willen gaan. Maar ja, leden van de Staten-Generaal der Staten-Generaal.

[00:10:05]

Het coronavirus heeft een grote impact. Is de impact enorm, ook op ons land? Door het coronavirus werd dit voorjaar ineens alles anders en werd een groot beroep gedaan op iedereen. Mijn bewondering en dank gaan uit naar iedereen, zeker op de professionals in de zorg en elders in de samenleving. Ondernemers die jarenlang zorgvuldig hun bedrijf hadden opgebouwd, zagen hun levenswerk tot stilstand komen.

[00:10:31]

Als ondernemer ineens je levenswerk verliezen dan? Ik denk dat een van de centrale boodschap op Prinsjesdag gaat zijn dat dit kabinet enorm gaat investeren.

[00:10:39]

Om om de crisis te dempen en om ons eruit te trekken, maakt de regering de keuze in deze onzekere tijd niet te bezuinigen, maar juist te investeren. Toch is het ook van belang juist nu te investeren ons land klaar te maken voor de toekomst.

[00:10:54]

Heel veel nadruk op samen. Samen in deze crisis. Saamhorigheid. Juist nu wordt gezamenlijkheid samen eenzaamheid wat je dat zal ook nog wel terugkomen. Kan je uit eenzaamheid en het gemis van een aanraking? Wat we moeten met z'n allen doen? Alle generaties die nu misschien een beetje tegenover elkaar staan en alle generaties.

[00:11:12]

Bij elke generaties leven deze tijd specifieke zorgen en vragen.

[00:11:19]

Zijn alle gezin dat we in een een onrustig internationaal landschap hebben? Het belang van Europese samenwerking Korona leert ons dat we ook internationaal samen sterker staan in een crisis als deze. Ook even aandacht voor de agrarische sector, die ook in tijden van crisis zorgt voor een betrouwbare voedselvoorziening. Stikstof. De problemen rond stikstof aanpakken. Natuur Sector krijgt extra aandacht in de troonrede van bijna een half miljard euro voor kunst en cultuur. Cultuursector, het grote maatschappelijke belang van deze sector.

[00:11:47]

Caribisch deel van het Koninkrijk, natuurlijk altijd de zwaar getroffen Caribische delen van het Koninkrijk. Hoera, nou, we zaten daar niet ver naast. Nee, ik zat ook te bedenken toen ik deze montage al gisteren hoorde. Triumph euh. Ja effe opsturen. Prachtig dat. We hebben t vaak te koop voor politieke marketing van politieke partijen. Maar vorige week haalde de overheid de jacht op de. Op de de Prinsjesdagstukken, op de op de Miljoenennota. Dat is natuurlijk een voor een vorm van journalistieke marketing.

[00:12:26]

Want als je dan niet kan roepen dat je het recht hebt, ja, als andere media dan moeten zeggen die in handen zijn van RTL Nieuws en die door bronnen worden bevestigd. Ja, en de was het altijd de RTL met Frits Wester. Laatste jaren is het. Is het De Telegraaf met Wouter de Winter die dat dan heeft? Maar als wij. Toen dacht ik dat dat moeten wij ook doen. Wij gaan nu voortaan claimen dat wij de troonrede al hebben.

[00:12:47]

Of waar heb ik ook bedacht. We kunnen ook de RVD aanklagen wegens plagiaat. Want die van ons was eerder. Maar jij hebt het geheim net een beetje weggegeven toen je een vrij denigrerend sprak over een boodschappenlijstje in de troonrede? Ja ja, als je gewoon 1 jaar het boodschappenlijstje kent. Ja hè? Weet je wat er altijd gecommuniceerd moet worden, net als dat jij morgen gewoon weer naar de supermarkt loopt met hetzelfde boodschappenlijstje als vorige week?

[00:13:14]

Vaak wel ja. Ja, het is een beetje variëren op een thema.

[00:13:17]

Goed dus, dat nog wel. Een hele opvallende zin in die troonrede vond ik deze.

[00:13:23]

De rechtsstaat is het belangrijkste publieke bezit van de samenleving. Het is de basis onder een democratisch land dat sociaal en economisch sterk is en waarin kansen gelijkheid als norm geldt.

[00:13:37]

Dit is niet een zin die op de boodschappenlijstje staat. Elk jaar horen we ineens nu ja, daar maken we nog een zinnigs over de over de moord van een jaar geleden op Derk Wyse, maar helaas op de eerste dag toen van de Algemene Beschouwingen. Dat vond ik dus ook mooi in deze troonrede, omdat daar de waan van de dag te leven. We bij de actualiteit zit ook in de troonrede, maar dit was de actualiteit van een jaar geleden en toen waren we allemaal terecht in shock.

[00:13:59]

En toen moest er ook wat gebeuren. Dat je dat even teruggehaald van wacht eens even. We zitten middenin Korona. Dat is een ernstige crisis en daar moeten we een hoop aan doen. Maar wachten eens even. Een jaar geleden zijn we ons allemaal rot geschrokken dat je dat nu nog even teruggehaald vond. Ik kijk wel heel erg mooi. Ja en denk maar. Het was wel een voorzet. Dan had ik het idee. Ja, het was ook wel een boodschap aan bepaalde politici.

[00:14:19]

Ja, dit ging denk ik toch meer om de georganiseerde misdaad?

[00:14:23]

Ja, maar niet op de actualiteit van euh, van bijvoorbeeld het proces Wilders. Nee, wilde Rutte vorige week. Maar na die uitspraak wilde jullie daar helemaal niks over zeggen. Geen woord eigenlijk bij Dag Allemaal, maar dan ga je daar ook de Troonrede niet voor gebruiken om een boodschap. Dat geloof ik niet, maar ik denk dat G.

[00:14:40]

Dat Geert Wilders er toch wel een beetje zo opvatte.

[00:14:42]

Ik ik uh, had het al met anderen daarover die zeiden van ja. Geert Wilders begint waarschijnlijk over zijn eigen proces. En toen ik inderdaad deze uitspraak in de troonrede hoorde ik van jou. Dit is nog eens een extra voorzet aan hem. Ja, en die is wel inkopte. Nou, dwars door de touwen heen.

[00:14:56]

En dan geef ik nu het woord aan de heer Wilders als eerste spreker voorzitter. Nederland is geen rechtsstaat meer. De willekeur heerst, zo ziet corruptie ergens uit. De scheiding der machten bestaat alleen nog op papier en het Openbaar Ministerie en de rechters zijn het verlengstuk van het kabinet geworden. Vrouwe Justitia is niet blind, maar bedrijft vriendjespolitiek. Ik zou willen dat wij de rechters onafhankelijk maken. Dat is allemaal corruptie. Dat is allemaal wat niet deugt. Ik wil in een land leven waar we allemaal gelijk zijn voor de wet en dat is niet zo.

[00:15:34]

Heeft u een punt? Het is. Je voelt ongemak. In de Tweede Kamer. En ik voel ook veel ongemak bij mezelf. Waarom is dit jouw Ongena? Omdat je inderdaad denkt van ja. Ik ben natuurlijk maar goed als een persoonlijke mening. Uh, ik ben nooit gelukkig geweest met het 6/6 en hoe lang het duurt. En maar ook omdat ik ook niet het idee hebt dat door middel van aangifte natuurlijk heel veel mensen hebben toen aangifte gedaan. Nou dan.

[00:15:57]

Dan leef je gelukkig in een rechtsstaat. Dat dan het Openbaar Ministerie dat onafhankelijk gaat onderzoeken of iemand wel of niet gaan vervolgen. Dus dat is mooi, maar je ziet wat he? Wat lost het op zo'n rechtzaak nou? Vervolgens nog heeft het niet veel Nijlens. Nee, hij is daar niet kalmer van geworden en vervolgens blijkt dat dat dan het ministerie van Justitie wel af en toe eens een is. Een mailtje sturen aan het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie zegt daar trokken we ons niks van aan en daardoor krijgt het toch ook dat je denkt jij, dat zit niet allemaal lekker.

[00:16:26]

En daar wordt dat een soort. Een hele nare vlek waar je niet naar wil kijken en niet dat dat ze hier dus ook bij. Bij de fractie is dat die. Die willen daar eigenlijk ook vanaf. Maar van van proces. Ja, dat is iets heel vervelend. En ze en. Maarja je moet ook de I. Je bent ook voor de rechtstaat, dus je je gaat niet met Wilders mee dat hij een Wilders ging natuurlijk weer gigantisch in de overdrive ha, waardoor anderen het ook niet konden laten hem om weersproken te laten.

[00:16:48]

Dus ze moesten met hem in debat. En ja, in zo'n debat zag je dan wel dat Wilders een paar actuele pijnpunten te pakken heeft, waarmee die in ieder geval voor zijn achterban z'n verhaal logisch kon maken.

[00:17:01]

Als u echt in een rechtsstaat zou geloven, zou u. Moeten gaan staan en zou moeten zeggen schande wat er met aquatisch gebeurt. Schande wat er met Wilders is gebeurd. Schande wat Grapperhaus heeft gedaan. U was drie keer stil. U maakt de rechtsstaat kapot? Ik niet.

[00:17:15]

Ja, Akwasi en Grapperhaus. Hoe vaak zou dat dan niet teruggekomen zijn? Ja, heel vaak dda. Dat vond ik wel een beetje zwak in in de aanpak van 1 van de fractievoorzitters die tegen me ingingen. Je zegt Van T. Dat is toch echt appels en peren die hier vergeleken worden? Bedoeld tegen Grapperhaus. Euh, is geen aangifte gedaan. Die is ook niet betrapt. Dus zijn zaak is ook niet geseponeerd. Of en bij Akwasi gaat er nog een artikel 12 procedure.

[00:17:39]

Hij is wel betrapt, toch door een foto? Ja, maar niet door iemand van J. Van den Bouba of een politieagent. Nee, en dat is wel, dat is een cruciaal verschil. Ja, en waar het uiteindelijk dan toe leidt is helemaal niks. H. Staan allemaal een beetje tegen elkaar te schreeuwen terwijl ze euh. Wilders zegt ja en ja, die Marokkanen op straat. Die mogen maar van alles. Ze hadden ook een debat kunnen voeren.

[00:18:02]

Hoe ja, hoe zorgen we ervoor dat we meer een Marokkaanse rellende jeugd die criminele dingen doen gaan oppakken? H. Dus dat je echt over het probleem hebt en de aanpak daarvan? Dat is onze politici deze week niet gelukt. Nee, en en dat ze dan ook altijd zeggen dan. Wilders gaat in overdrive, die die die criminaliseert eigenlijk die hele groep. En dan komen anderen altijd van ja, maar het gaat altijd over de hele groep. Het is zelfs een grijze plaat.

[00:18:28]

Dat komt. Het komt inderdaad niet verder. Ik vond t wel grappig. Wilders zegt dan ja, maar uit alle andere staatjes blijkt dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers. Daar gaat dan niemand ook weer echt op in. Nou ja, ze vinden het denk ik ook een probleem. Alleen laten die cijfers dus zien dat onze rechtsstaat er ook wel wat aan doet, want die mensen worden kennelijk aangepakt en bestraft.

[00:18:49]

Ja, dat had één iemand zei dat geloof ik wel in het debat wat iemand zei van dat. Dat toont aan dat A dat het soms best goed werkt. Want als je die statistieken hoog staat, daar kom je niet voor niks. En dat houdt in dat je dus met justitie in aanraking met het legde.

[00:19:01]

En in ieder geval ook wel heel erg duidelijk de kloof bloot tussen Wilders. Aan de ene kant misschien een beetje vergezeld door Baudet die nog met hun steun interruptie kwam, en de rest van de Kamer. Ha. Het zijn gewoon twee werelden. Ja, de andere kant vind ik ook wel een leuke paradox bij Wilders. Dat hij staat hier voor de Nederlander, voor de gewone man. Om vervolgens en zegt ie ja in z'n eigen bijdrage. Ja, het gewoon anderhalf uur over zichzelf te hebben.

[00:19:27]

Ja, vind ik ook opvallend. Ja en nee over van die politici die zoveel betaald krijgen. Rutte zijn op een gegeven moment ook van ja euh u v. U krijgt geloof ik zoveel minder dan ik, maar u krijgt ook nog steeds best te horen krijgt. Ik krijg inderdaad best wel veel, want ik krijg nog iets meer dan u en u krijgt al heel. Maar kijk, die uitspraken van Wilders over de rechtsstaat zorgen er wel voor dat die na de volgende verkiezingen al word je weer de tweede partij of in ieder geval groot dat ie toch wel snel buitenspel staat in de formatie.

[00:19:54]

Want ik zie niet andere partijen in staat is deze kloof weer te overbruggen. Nee, geloof ik ook in die brief aan de aan de formateur werd ook de rechtsstaat. Vond het CDA expliciet benoemd. H als. Iemand die dus de rechtsstaat niet respecteert. Daar kunnen wij niet mee samenwerken. Ja, een onderscheidende manier van oppositie voeren denk ik als we straks even gaan kijken naar de verschillende oppositiepartijen hoe ze het deden. Ja, Wilders gewoon. Hij was verhaal.

[00:20:20]

Ja he? En trouwens ook v w. Los van de rechtsstaat hoor je ook bij andere partijen van ja. Vaak wordt wordt Wilders boos als iemand zegt dat ie niet met hem wil regeren. Maar ja, hij scheldt onze alleen maar uit. Ja, wat wil je dan? Dat hoor je ook veel bij je. Bij VVD en CDA. Andere dingen die werden besproken hadden vaak te maken met de grote onzekerheid van deze tijd. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD en die had daar de mooie woorden over.

[00:20:45]

Ik weet dus ook niet precies hoe dingen straks anders zullen zijn dan ze waren. Ik kan jullie niet uitleggen wat we precies gaan doen en hoe het er dan precies uitziet. Echt niemand heeft dit veroorzaakt. Niemand heeft dit gewild. We kunnen elkaar nu helemaal gek maken met verwijten en boosheid en frustratie. Maar we kunnen ook diezelfde kracht gebruiken om te zorgen dat we sterker worden. Het zijn verwarrende tijden, maar het komt echt goed.

[00:21:12]

Bij die laatste woorden zag je Mark Rutte in beeld, die zonder goedkeurende knik gaf. Die vond geloof ik wel fijn om te horen dat het toch wel goed kwam. Ja ha. Wat vond je van Dijkhoff? Ik?

[00:21:23]

Ik vind dat hij ook vorig jaar dat ie erin slaagt om een om een mooi verhaal neer te zetten met een kop en een staart. Een verhaal waar je naar luistert omdat het omdat het menselijk wordt gebracht. Euh. Persoonlijk gemaakt en persoonlijk gemaakt. Goed geïllustreerd natuurlijk. Echt wel een een. Een boodschap en een kleine visie. Meer vooruit? Ja, en die rol die ze bij de VVD hebben van Rutte. Die runt de zaak. En Klaas die kijkt naar de toekomst.

[00:21:45]

Dat werkt wel voor volgens mij. En ik denk ook als we op deze deze algemene beschouwingen terugkijken nu. Maar ik denk ook over vijf jaar. Kijk Alshammar dat dan weer doen. Euh ja, over 5 jaar. Ja ok. Het was qua spektakel. Ha, als het daarom gaat. Dat is altijd wel een beetje leuk. Viel viel deze algemene beschouwingen tegen, maar inhoudelijk en qua visies en wat partijen allemaal gezegd hebben was natuurlijk bijzonder interessant. Zeker de eerste dag met de fractievoorzitters, want dan waren we die vaker gezegd.

[00:22:14]

Partijen zijn echt bezig met zich te heroriënteren en in een nieuw tijdperk ook na zo'n crisis. Het is ook een gelegenheid om onszelf weer opnieuw op te gaan bouwen. Het CDA spreekt van volkshuisvesting en de coöperatieve samenleving. Dat is de woningmarkt is dus uit voorbeeld worden voor de hele wereld. En en Klaas Dijkhoff, die pleit voor een sterkere overheid. We hebben t vaak gehad met het afscheid van het neoliberalisme. Nou, dat. Dat hebben we wel gezien.

[00:22:41]

Ja, maar Dijkhoff werd wel pissig als Marijnissen dan bij hem kwam en zijn verhoogt dan de belastingen voor bedrijven nog verder.

[00:22:47]

Ja, er zijn wel grenzen aan aangaan, aan aan de paradigma shift. Bij de VVD. Maar wat ik nou zo mooi vond? Het deed me denken aan inderdaad wat er gaande is in het laatste gesprek met Lodewijk Asscher. En dat was off the record, maar kan dit wel denk ik wel vertellen. Doe maar gewoon. Dat doen we gewoon en kijk normaal. Of zo'n uitspraak volgens mij van Joop den Uyl. Weet je, het gaat over de smalle marges van de politiek en en hij zei ja nieuwe in deze crisis zitten hebben we gezien dat veranderingen in één keer supersnel kunnen?

[00:23:13]

Weet je welke thuiswerker jarenlang hebben het erover gehad? En nu is het er en veel meer geaccepteerd door digitaal onderwijs? Dus hij zei van ja. A is een crisis inderdaad altijd het moment om om voor veranderingen te pleiten. Maar dit heeft ook aangetoond dat het veel sneller kan dan we misschien wel eens denken. Veranderingen dat je echt wel eens een keer een grote slag kan maken. Dus dan zie je dat de politiek nu ook meer droomt van veranderingen en we ook misschien meer geloven heeft dat je het sneller kan afdwingen.

[00:23:41]

D66 had ook een plan om in ieder geval n thuiswerk dag daarin te houden. Omdat nu is aangetoond dat het kampt zoals zondag, komen ze met een verkiezingsprogramma. Weet je wat ook heel leuk is of leuk om dit te illustreren? Euh, ik? Ik hoorde dat vlak voordat dat Corona echt uitbrak in Nederland was er een overleg tussen een aantal ministers mee met Arie Slob over digitaal onderwijs. Ja, het is aan Arie Slob nou dat dat moeilijk gaat.

[00:24:03]

Dat ga. Ik denk dat het zeker tien tot twintig jaar nodig heeft voordat het helemaal geland is in de onderwijswereld. Want ja, conservatief blabla. En dan komt Corona en en Broel. We weten allebei we hebben allebei kinderen. De ene docent is er beter in dan een andere. De ene school is er verder in dan de ander. Kind is er ook beter in aanbouw. De ene weet eerder die minuut knop te vinden, maar deslag die gemaakt is is inderdaad dus gigantisch.

[00:24:28]

Dit is inderdaad een mooi voorbeeld, dat is de politiek. Denk hoe moeilijk en terecht waarschijnlijk ook. Daar waren wel argumenten voor en dan kan het in een keer wel. En dat zijn de kansen die een crisis altijd biedt. Dus dat Corona, dat hing in de wandelgangen natuurlijk ook wel. Waarom? Nou, dat is een beetje gekke uitspraak. Er was geen Corona in de wandelgangen in ieder geval. Niemand die positief getest was, maar het gesprek daar.

[00:24:48]

In de wandelgangen ging daar wel veel over, omdat die cijfers zo omhoog gaan. En dat is ook eigenlijk. Terwijl debat over de toekomst bezig was, daar ook weer voor zorgen dat heel veel dingen uit die begroting gewoon weer super onzeker zijn als we straks met een nieuwe golf te maken krijgen. Ja, maar de boodschap van het kabinet en dat dat gaat natuurlijk ook in de persconferentie zien die na deze opname van de podcast gaat komen op vrijdag is dat het toch echt de bedoeling is.

[00:25:14]

Maatregelen zullen lokaal zo regionaal mogelijk te houden om dus inderdaad het het land niet meer plat te leggen. Maar nee, dat is niet heel eenvoudig, blijkt wel h al. Wat een gedoe allemaal tussen het kabinet en de burgemeesters en burgemeesters onderling. Ja, dat ga je natuurlijk nu krijgen. Dat je dus ook de visies van burgemeesters kunnen kunnen botsen over wie wat je moet doen en uiteindelijk willen Bürgermeister of wat doen, wil de burgemeester misschien ook niet de boeman zijn tegenover alle café eigenaren in zijn stad.

[00:25:41]

En dan kijken ze toch naar het rijk van allen. Kan jij ons niet een soort richtlijn geven he? Laten we even kijken hoe die lijsttrekkers van volgend jaar het dan doen he? Want dat is voor hen natuurlijk ook een belangrijke dag dat ze zich konden presenteren. Een beetje naar de toekomst kijken en een halfjaar voor de verkiezingen van maart volgend jaar. Uh, een beetje de aftrap van het campagne seizoen. Wie zijn er gevallen? Nou op rechts Wilders?

[00:26:08]

Ja wil los van van dat. Veel mensen zich gestoord hebben aan zijn aanval op de rechtsstaat. Hij is wel weer energiek, zoals vorige zomer begonnen. Hij deed ook heel veel mee aan het debat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bodar. Ja, op die kant van het politieke spectrum was hij gewoon de beste. En aan de andere kant vond ik dan Asghar wel uitspringen. Je merkt dat iedereen al heel knap dat ie zijn hele bijdrage uit z'n hoofd doet.

[00:26:35]

Is trouwens ook buitengewoon knap, want je staat. Maar hoelang stond die daar een uur te praten denk ik ongeveer. Ja, maar je weet niet wat die vergeten is. Nee, dat weet je dan niet. Je weet wel dat zijn voor hem belangrijke punten zijn volgens mij wel voorbijgekomen. Ja en en het is ook bij. Als je als asher aan de interruptiemicrofoon komt en dat merk je aan Rutte, dan ga je er toch even voor zitten dat het vaak heeft het net iets meer scherpte dan anderen en dat ie dus wel heel vaak op t resultaatgerichte is.

[00:27:02]

Ha, gewoon in onderhandeling komen met het kabinet en dat is. Daardoor is het ook politiek belangrijk. Want ja, hij gebruikt zijn zetels in de Eerste Kamer om gewoon echt in de wedstrijd te komen.

[00:27:12]

Nou, dat vond ik wel heel opvallend. Als je het hebt over verschillende manieren van oppositie voeren, dan kon je dat duidelijk zien aan Wilders aan de ene kant. Dat is gewoon BAM daarin. Het land wordt kapot gemaakt door de huidige regering en dat is uw schuld. Precies. En aan de andere kant Asghar die ook niet overal mee eens is, maar die als oppositiepartij probeert het beleid zijn kant op te trekken met kleine dingetjes, met onderhandelen over een steunpakket, met vragen stellen over hoe ziet dat steun?

[00:27:41]

De BICC er wel naar uit, dat investeringsfonds voor bedrijven? Hoe krijg je dat zo dat ook werknemers daarvan profiteren en het klimaat er misschien van profiteert? Heel doelgericht oppositie voeren en dat vind ik ook wel gek. Bij Wilders bijvoorbeeld. Die maakt zich wel druk om om de huren. En dat is ook iets wat een thema waar hij ook zich op profileert. Maar hij gaat dus niet het gesprek aan met het kabinet om het echt beter te maken. En Joost Scorebord journalistiek.

[00:28:09]

Wat was de top 3 van van dit debat? Ja. Nou dan dan. En dan wil ik Klaas Dijkhoff erbij zetten vanwege interrupties. Rutte telt er. Verdien je mee. Ja, da's dus die. Daar komen we zo op. Dan heb je dus 1 t m zeg euh ex aequo Wilders, Asscher en Dijkhoff met z'n drieën op het hoogste trede. Ja dan wel. Misschien dat ik, als je dan misschien dat als je nog wel B&O omdat als je nog wel echt voor het resultaat gaat en uiteindelijk net als met voetbal iets binnenhalen een doelpunt scoren.

[00:28:35]

Ik heb toch al het hoofd op de site opgeschreven met dezelfde namen. Dat vind ik dan een beetje. Ja, da's dan een beetje slap. Precies hetzelfde hebben.

[00:28:43]

Ja, maar da's een beetje wil ik een B en wil ik toch even nog op het podium duwen. Zo'n beetje op die derde plek. Lilian Marijnissen. Dit vond ik wel opvallend. De SP. Normaal. Bij die beschouwingen gaan ze heel erg hard tegen de PvdA in etcetera. Maar nu proberen ze ook mee te doen. Nou vond ik best wel opvallend. En als je dan even kijkt naar M. En mensen die me nog niet genoemd hebben. Klaver had moeite om in de wedstrijd te komen.

[00:29:08]

Ja. Staat alles wat je erover nadenkt? Ik kan het beamen, maar dat hoe heet dat ook alweer? Dat we toch een beetje kunnen kuddegedrag hebben we dan als journalisten dat we het met elkaar eens zijn. Maar die drie linkse partijen dat ook samen een tegenbegroting ingeleverd? Klinkt altijd heel mooi. Tegenbegroting als een half A4'tje waarin ze 9 miljard aan de herverdeelt op de begroting van 300 34 miljard. En dan staat er euh bedrijfsleven min 3 3 miljard.

[00:29:34]

Dus publieke sector plus 3, zo heette dit. Op zich best eenvoudig te regelen. Zo'n tegenbegroting, maar ze hielden zich in ieder geval aan elkaar vast. Die 3. Hoewel ik wel denk dat als je daar dan het beste uitkomt en Klaver net niet. Nee dat klopt. En laatst zag ik ook bij US B bij Gijs van het EenVandaag Opiniepanel. Die had dus ook gewoon gevraagd hoe mensen over lijsttrekkers denken. Goed, t is van de i is t vertrouwen is is iemand deskundig?

[00:29:59]

Weet je dat soort karaktereigenschappen dan wel? Dingen die je zelf eigenlijk kan maken?

[00:30:03]

En daar scoorde die relatief heel erg goed? En dat is dom zeggen toch dat een soort potentie of mensen in Naya überhaupt zou overwegen op jou te stemmen. En dan zijn zijn cijfers best goed eigenlijk.

[00:30:15]

En Jetten? Die ja, die kwam ook niet in de wedstrijd. Maar dat was denk ik vooral omdat nu K.G. De lijsttrekker is mensen en dat zijn tegenstanders ook denken van ja in Jette. Zij vergeten allemaal, maar ook zijn interrupties bij Wilders die ik denk denkt dat kan allemaal wat. Wat scherper en puntiger weet je, hij maakt het Wilders echt nooit moeilijker. Nee, maar dat puntiger kunnen veel. Maar Gert-Jan Segers, die heeft dan wel een interruptie bij Wilders denken van kijk, dat is.

[00:30:37]

Dat was nou een goeie interruptie over met wie gaat samenwerken dan? Hoe wilt u dan gaan oplossen?

[00:30:43]

Ja, en ook voor wat. Want wat is nu eigenlijk uw boodschap? Wat staat hier nu eigenlijk te vertellen? Weet je dus, zei. Hij trok het bereiden van. U noemt alles corrupt. Wat zegt u hier nu eigenlijk? En dan zie je dat. Dat vond Wilders lastiger en en onze toon was goed gekozen. En dat zijn natuurlijk interrupties die waarvan je denkt ja, nu ben ik echt heel benieuwd wat die ander gaat zeggen.

[00:31:01]

Verder nog lijsttrekkers. Esther Ouwehand doet altijd goed mee vind ik ook. Ja, en dat zag ze er beeldig uit. En dat driedelig kostuum. Waar wel drie dagen hetzelfde pak aan. Ja ja, ja. En goed, we gaan het straks uitgebreider hebben over Rutte, maar alvast eventjes om in de stemming te komen. Een beetje beetje optimisme. In de podcast de BLR Mark Rutte over ons mooie land zijn de anekdoten.

[00:31:27]

Nieuw-Zeelands premier van Nieuw-Zeeland zegt dat hebben jullie prachtige tractoren in Nederland? Ik zeg hoe weet jij dat zeggen? Euh. George H. De premier van Nieuw-Zeeland zegt nee, ik heb de beelden gezien hier in de Nieuw-Zeelandse pers van die landbouw tentoonstelling waar jullie landbouw de grootste marifoon. Ik zag de beelden. Dat was een demonstratie op Malieveld, maar wel prachtige spullen. En dat is gewoon ook onze landbouwsector. En dan denk je ja, wat doen we dan toch fantastisch mee.

[00:31:53]

En als ze boos zijn, nou dan demonstreren we. Dat hoort er ook bij.

[00:31:55]

En helemaal goed en helemaal goed. Trouwens, wat achtige spullen. We wachten Koolmees. Die zat achter Rutte. Die is hier bijna in gebleven. Ja, die loopt aan het zo groot dat je bijna denkt van sla me even op z'n rug, want straks hebben we geen geen minister meer. Ga ging de Dessing tot Survivor bij. Ja, hun tijden. En nu ga jij. Ik zie die komen is. Die komen eten en die kan enorm lachen.

[00:32:23]

En eigenlijk nooit een foto waarop die niet lacht.

[00:32:26]

Er hing tijdens deze partij wel wat ik bedoel. Waar zijn we? Er hing tijdens deze historische Prinsjesdag natuurlijk ook in de wandelgangen een aparte sfeer. We mochten meewerken aan een urenlange radio uitzending. Zo ging het heel goed.

[00:32:43]

Vullings en Van der in de wandelgangen. Wat is nou de staat joodse doelwitten grinniken? Ja, hallo. Op het Binnenhof. Is eigenlijk niet om te lachen wat we hier zien in het Binnenhof voordat alles gaat plaatsvinden. Het is een soort bushalte geworden.

[00:33:03]

Dat is het ook je zelf. Je hoort niet zo'n busje achteruit rijden. Ja, het zijn ook helemaal geen sjieke bussen. Ze hebben wel geblindeerde ramen en er zit een mooie sjieke airco op het dak.

[00:33:13]

Ja, Van Heugten Tours staat erop.

[00:33:15]

Expect more.

[00:33:17]

Ja, dat vind ik wel een mooie slogan voor Prinsjesdag.

[00:33:20]

Het wordt alleen maar minder hoor. Als we nou met tien meter naar achter gaan staan, dan hadden we in het originele pers vaker gestaan. En dan hadden hier allemaal hele indrukwekkende militairen gestaan. Een rechter overigens een grond tot waar bent hoempapa bent. De Eupen pardon? De Pijpers en tamboers. Ja van t Hoekske en Piepers. Korps Mariniers. Ja, dat is er allemaal niet. Kijk, daar staan ook een paar hele sjieke BMW's. Voor wie zijn die dan?

[00:33:43]

Het is toch wel een dag die we ons gaan herinneren? Ja, inderdaad, vanwege de maatregel. Ik ook wel weer leuk en daarom, want het is natuurlijk wel anders dan normaal. En ja, ik heb er wel een heleboel meegemaakt, dus ik vind het dan toch wel bijzonder. De traditie is mooi ja, maar het is ook wel lekker dat het anders is. Ik zie mevrouw Jorritsma daar staan wanneer ze een paar vragen van de VVD in de Eerste Kamer.

[00:34:06]

Mevrouw Jorritsma, hoeveelste Prinsjesdag is het voor u? Euh. 12 jaar Kamer. Acht jaar ministers 20. Nu vijf jaar. Da's 25. Plus nog drie keer 4 keer als voorzitter van de VNG. Dus dat is negenentwintigste keer potverdorie.

[00:34:21]

Maar deze is. Dit is er wel één die u zich gaat herinneren.

[00:34:24]

Nou, het is de eerste dag geen hond draag m v. Voor mij was de hoed altijd de charme dat je uit de garage komt. Dan loop waar staan die mensen daar allemaal? En dan loop je een beetje te flaneren en loop je nog een tijdje. En nu is het. Ja, en je stapt in de bus. In de Grote Kerk stap je naar buiten en stapt daarna weer in de bus. Ik ga naar huis. Wij vinden het wel een beetje ordinaire busjes.

[00:34:42]

Het is prachtig. Ja, wilt gewoon eens een schone auto.

[00:34:46]

Dat is voor de 39ste keer.

[00:34:48]

Ben mocht ik toch wel een auto 29 29 na een bijzonder mondkapje voor de gelegenheid ik niet nemen.

[00:34:54]

Ik zag er eentje van de Partij voor de Dieren. Dat is vast niet diervriendelijk gemaakt. Maar goed, muilkorf. Ja zoiets. Zeg nou een fijne dag. Toch moet je wel jij u 49ste Prinsjesdag.

[00:35:05]

En Joost, wij moeten opschieten en wij moeten naar zijn.

[00:35:08]

Maar als we deze deze orde handhaven zien dan is geen anderhalve meter h. Oh ja, jawel. Dat is allemaal. OK. Dat staat standaard.

[00:35:19]

Is een hele andere reven de politie een lesje te leren. Daar natuurlijk niet in. Ze waren met zware, met meer, maar dan durf ik het toch. En we zijn een beetje op een soort festivalterrein. Hierachter zijn de wagens van de tv. Alle techniek waar Helicopter boven ons voor een veilig gevoel van de tour. Oh nee, nee, niet de Tour, maar we zijn wel in een radio uitzending te horen waar heel veel aandacht is voor de Tour.

[00:35:38]

Dat moet voor jou wel lekker zijn. Politiek en en wielrennen in één uitzending. Dit is echt jouw prinsentitel. Ja, dat is toch mooi? Ga je ook wat zeggen over de etappe? Of moet je je echt beperken tot de politiek als er wat vragen?

[00:35:50]

Maar ik weet ook meer mensen wielrennen dan een politieke agenda. Een leuke grap. Ik ben laten te laat voor de lijnen test. Oh oh, die was om kwart voor twaalf. En ze zijn nu de aan te oefenen officinalis. Ze zijn er in de inleiding.

[00:36:04]

Aankondigingen doen NPO Radio 1. Het is precies twaalf uur.

[00:36:08]

Kan hij snel gaan zitten? Ja, een minister Hoekstra van Financi heeft z'n koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer, inmiddels half vier.

[00:36:17]

We hebben de drie en een half uur uitzendingen opzitten. Juist de tijd vliegt. Ja, als je een leuke uitzending. Ja, zeker toen ze toe flitsen.

[00:36:25]

Ja, je blijft gewoon op de hoogte van al je hobby's.

[00:36:28]

Fijn dat u luistert hier op Radio 1. Prinsjesdag, een bijzondere Prinsjesdag. Hoe is het tot nu toe? Uh uhm, mannen aan tafel.

[00:36:37]

Nou ja, zeggen jullie nou te doen over t Zand? Even voor ons een podcast op te nemen? Even een sfeerbeeld. Nou, dat lukt wel hier. Maar we zijn gewoon op de radio. Oh nee, heel goed. Het is wat tandkas wat er het meeste opvalt.

[00:36:52]

Ik trek eigenlijk een conclusie dat jullie een tamelijk makkelijke baan hebben. Jullie zitten hier gewoon op Prinsjesdag. Kijken een beetje naar het scherm, commentaar en en gaan door hoor. Je hebt zo veel kennis nodig.

[00:37:03]

Dat zit m ook al in de voorbereiding. Het lijkt, dat lijkt hier niet zomaar.

[00:37:07]

Lara Rense Het Voor-Indië van. Ik vond het vooral heel grappig dat jullie tijdens onze uitzending een podcast aan het maken waren. Sterker nog, dit was gewoon een X Live versie van onze podcast Neocortex. Ja, het debat gaat morgen om op de banen van gewone mensen, maar die wordt gevoerd door mensen die maar één baan willen. En dat is de baan van Mark Rutte. Dat is een mooie. Voor het einde van deze uitzending.

[00:37:26]

Deze toch wel bijzondere Prinsjesdag uitzending dank ik Sander en Joost Larense en Gert van t Hof. Ja, te gast. Spelers in onze podcast.

[00:37:41]

Ja, want gezellig zeker samen met de wielen flitsen. We gaan naar dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen, het optreden van de minister president die al tien jaar onze minister president is. Natuurlijk, we hebben het al gezegd het zijn politieke beschouwingen, een halfjaar voor verkiezingen. Maar daar is Mark Rutte echt niet mee bezig. Nee, echt niet ok.

[00:38:04]

En er wordt ook bij verantwoordelijkheid nemen in een crisis alle noodzakelijke maatregelen nemen om er uiteindelijk sterker uit te komen. Ook in moeilijke omstandigheden. Niet weglopen, maar blijven zitten. En hoe het verder gaat met mij. Mijn partij. Dat zullen we allemaal zien. Wat ik persoonlijk ga doen, moet ik nog beslissen, maar dat zien we wel. Vandaag gaat het niet over de verkiezingen van maart volgend jaar. Mensen zijn bezig met de dingen waar ze nu grote zorgen over maken.

[00:38:25]

Niet met verkiezingen. Het is helaas. Volgens mij gaat het nu om het land en niet om onszelf.

[00:38:29]

Is heel Haags. Een landelijke verkiezing hoor Sander. Maandag al heel goed dat u dat even duidelijk maakte, maar hij weet zelf nog steeds niet of die meegaat. Dus Angela heeft ook helemaal geen tijd voor om over na te denken denk ik. Is wel logisch dat die hij koos. Heel erg, die rol van staatsman. Enorm die heel veel ervaring heeft. Die alles weet hoe het precies werkt en die b daardoor boven de partijen.

[00:38:51]

Dat zag je bij die eerste aanval van Wilders. Dat die nog niet eens de moeite nam in het begin om bepaalde dingen gewoon te weerspreken. Hij blijft er. En dat inderdaad als een staatsman heel rustig en alleen maar roepen.

[00:39:03]

Dat de man die net zei over verantwoordelijkheid, dat is in de richting van Wilders zo van jou. Maar ik heb die verantwoordelijkheid genomen. Ik heb het ook een keer met u geprobeerd. Dat werkte niet helemaal goed, want op het moment dat het er maar ging, maar dat was veilig is.

[00:39:15]

Dat deed hij, zij het niet. Maar niet weglopen. Hij zei evenveel keer. Je moet niet nooit weglopen dat zij die wel een keer en dat ging te komen. Geert Wilders.

[00:39:23]

Inhoudelijk ging het bijvoorbeeld over de Dabiq, de Bic. Nou hartstikke kan die afkorting, maar niet de hele investerings korting. Ja, helaas een korting. En dat is een korting op de loonheffing. Ja, het leuke, slimme techniek. Slimme technieuws. Als jij investeert in een machine krijg je korting op de loonheffing waardoor arbeid goedkoper wordt.

[00:39:42]

En dan ga je misschien meer mensen aannemen of er daarvan geen mensen ontslaan. Ja, die regeling is in plaats gekomen van de verlaging van de winstbelasting voor grotere bedrijven en daarvoor moet daarvoor. Hoe zit dat ook alweer? De de deur met een d. D Ja, die v. Ja ja ja. Ik weet dan weer je weet je weer. Ja, die ja en uhm. Wat nou zo gek vond is dat de coalitiepartijen en het kabinet niet van tevoren hadden bedacht dat dit misschien wel een gevoelig puntje was.

[00:40:09]

Want ja, ze weten nog helemaal niet hoe die biken er precies uit moet gaan zien. Ze zeggen alleen daar komt iets. Het gaat structureel 2 miljard euro kosten, maar helemaal niks over de invulling. Die krijgen we dan ergens in oktober.

[00:40:21]

En als onze podcast een week geleden hadden geluisterd, zo zei jij te zijn al van ja. Jesse Klaver die v vertrouwt die big niet. Die heeft gehoord dat t erin is gelobbyd door VNO-NCW. Dus die stond al in de startblokken. Ja, maar gisteren op Eindelijk met Ingrid Thijssen is de nieuwe leider de nieuwe Hans de Boer. Hij zij zei van ja. Hoho, die Bic. Dat is al waar. Al die steunpakketten die noodpakket. Die Caroline Parquet heeft dit altijd als een oplossing op tafel gelegen.

[00:40:48]

Dus de vakbond weet hiervan. Ja, maar dan als de vakbond er vanaf weet, dan weet de linkse partij daar ook van. Maar misschien hadden ze het dan toch iets meer inhoud moeten geven. Al dat we een beetje weten wat het dan gaat opleveren. En voor wie? Ja kijk, het punt is dat het nu om wat. Omdat het niet bekend is hoe toffee ingevuld het heel makkelijk is om het verdacht te maken. Als dit is het zoveelste pak papiertje om dividendbelasting n dividendbelasting tripper 0 dan zitten werden de de vingerafdrukken op het bedrijfsleven.

[00:41:14]

Dit wordt gewoon een ongericht feestje van 2 miljard euro voor het bedrijfsleven. Maar de andere kant omdat er niks ligt is de verdediging heel makkelijk weer van het kabinet. Handige jongens jongens wachten nou toch eventjes gewoon af.

[00:41:26]

Ja, en dat is misschien ook wel goed om het even af te wachten, maar inmiddels zit er wel wat stempel op van he maatregel voor het grote bedrijfsleven. Ja ja, daar zullen ze. Het is van mij zijn vormen van bedrijfsbeleid, maar de andere kant op zich. D. D. De logica daarachter? Die snap ik wel. Ik de logica daarachter is dat bedrijfsinvesteringen zijn veel meer dan de overheidsinvesteringen. Je ziet het toch als als bedrijven een crisis vrezen?

[00:41:50]

Of we zitten er al in als ze minder investeren investeren. Dus wil je de investeringen aanjagen, dan is het op zich best logisch om daar iets mee te doen. Alleen waar ook de angst van van van links dat het ongericht is en dat je dus ook allerlei vieze machines kan aanschaffen.

[00:42:06]

Dat iemand zegt dat. Eneco zegt Weet je wat? We gaan een kolencentrale bouwen en dat kunnen we aftrekken dan van de belasting. Dat is natuurlijk een doorn in het oog van de linkse oppositie. Over die BICC gaan we nog meer horen. Gaat het kabinet ook met oppositiepartijen over overleggen? Want ze hebben uiteindelijk toch steun nodig. Iets anders waar ze nog over gaan praten, bijvoorbeeld met Asscher en met Marijnissen en Klaver denk ik.

[00:42:30]

De grap is dat als je dat vraagt. Die drie rondes die gemaakt worden al door Koolmees over zijn dingen en door Long Rumford over de huren. Die gaan dan niet bij Marijnissen langs. Dus het kabinet gelooft er al niet meer in dat ze bij de SP iets kunnen krijgen. Terwijl links zegt ja, wij willen wij het liefste samen optrekken. Dus dat wordt ook wel een beetje lastig worden van ons. Als we voor de voorrem dan toch in ieder geval zeggen we willen ook met jou praten.

[00:42:51]

Maar goed, het gaat dan bijvoorbeeld ook over volgende week al dat derde steunpakket. Ja daar. Euh. Heeft als je vooral de klacht dat mensen misschien nu toch te makkelijk kunnen worden ontslagen. Dat ze binnen hun dienstverband eigenlijk omgeschoold zouden moeten worden en van werk naar werk moeten worden gebracht. Rutte Die vindt dat een beetje moeilijk, want die denkt ja, als je dat alleen aan bedrijven overlaten om mensen om te scholen, dan heb je daar als overheid weinig grip op.

[00:43:18]

Maar echt duidelijk was de woordkunstenaars Rutte daar niet over.

[00:43:23]

Het sociale maatschap Maatschappelijke Bedrijven het risico van euh. Daarmee? Te veel functionele decentralisatie. Dat als je niet oppast, uhm. Het. De besluitvorming zich aan de schaduwzijde van de straat afgespeeld. En als je dan de macht wil grijpen, ga je dan als door met je hand? Grijp je door de spoken heen?

[00:43:41]

Snap je? Ja, ik zit met sociaal. Maatschappelijke bedrijven bleven in eigen land met heel veel woorden achter elkaar, zegt er een beetje vanaf dan te proberen te brengen.

[00:43:50]

Ja, nou, nee toch wel. Ja wel. Uhm euh.

[00:43:54]

Rutte? Cijfertje? Ja, ik kom op, scoren wordt politiek. Hij was gewoon wel weer dat meevieren. Dat meevieren blijft ook fantastisch, vind ik altijd in een halfje. Zeker een half jaar. Nou, dat is toch een ruime voldoende? Ja, maar hij kwam niet in de problemen.

[00:44:11]

Nee, maar hij had misschien maar misschien nog iets. Ik had misschien af en toe wat nog iets wat mooiere woorden van een balorig.

[00:44:17]

Ja, hoe vond je dat ie dacht dat over de rechtsstaat bij Wilders? Dat deed ie ook heel eigenlijk beperkt. Hij wilde ik niet te lang op ingaan. Een tweede vraag van Wilders zei die ook verwijst naar mijn eerste antwoord, maar deed dat wel stevig? Ja dat en van papier je dat wel. Het was.

[00:44:32]

Dat was voorbereid. Hij dacht van ik moet er echt wel een statement maken om om het voor de rechtsstaat en dus ook voor de zittende en staande magistratuur op te nemen. Kunnen we dag 2 van de Algemene Politieke Beschouwingen dan afsluiten? Ja, en dan ook gewoon deze week een beetje. Eén ding wil ik er nog uitpikken. De intrede van de politieke bijnamen in Nederland. In Amerika is dat een ding en Trump is daar heel succesvol mee. Ja, met de Slippy Go Go Haydon Bunker beiden Crooked Hillary had ie natuurlijk voor iedereen een bijnaam.

[00:45:05]

Ook al had tegenstanders kreeg een bijnaam Sherry Bodin. Die probeert dat in Nederland nu ook in te voeren. Klaas Dijkhoff, die zei op een gegeven moment van Ja we Baudet. Die is weer niet in de zaal en daar kwam een model later even op terug.

[00:45:19]

Ik wil ook en passant een punt maken. De heer Dijkhoff die hier achter mij zaten, zat weer de vertrouwde riedel op. De Reutlingen van meneer Boddé is er niet zo erg dat voor de dag zelf nu niet is. Uhm, ik ben hier vanaf het begin af aan bij geweest. Misschien dat ik op dat specifieke moment net even een minuutje zo even de zaal even je een stuk papier halen. En ik ben er weer. Ik heb eventjes de lijstjes nagekeken.

[00:45:44]

In de afgelopen drieënhalf jaar ben ik elk jaar tot vijf keer aan zoveel vijf keer zoveel debatten meegedaan als Klaas die hier aan slapen was. Klaas Winterslaap heeft geen recht van spreken over mij.

[00:45:57]

Klaas Winterslaap. Ja wel. Goeie blijft ie plakken denk je.

[00:46:01]

Ze doen er wel alles aan. Ook geen idee hebben dat zijn zoon z'n naam moet wel een soort logica hebben. We zitten in een allebij zit twee A's. Ja, het rijmt. Ja nou nee. Maar het Efraim is een vreemde is succesvol. Als mensen inderdaad het idee hebben dat ze Klaas Dijkhoff afwezig vinden of slaperig. En ik denk niet. Mensen vinden heel veel over haag en ze energie.

[00:46:24]

Maar dat is toch wat we op de forum 1. Social sonde Dijkhof in een soort berenpak. Hadden ze dé gefotoshopt niet leuk? Nee. Ja. Want wat dat? Euh. Zie je nog andere namen? Ik voor je? Teflon mark hebben we natuurlijk rubberen Rutte. Ja ik.

[00:46:40]

Nee, ik heb. Ik heb ook wel bijnamen voor mensen met een K. Ja, dat kan natuurlijk niet. Dat kan natuurlijk niet zeggen wanneer er hier in deze pot kan dat. Dat kan gewoon niet. OK. Ik vond dat gewoon wat. Ik ging dan googlen. Bodar bijnaam naam. Zijn aanhangers noemen me wel eens broderie. Oh oh wat? Hier wordt ie vaak. Baudet die genoemd wordt was Cirkus. Baudet die Alicja of gewoon Baudet met een uitgesproken t.

[00:47:03]

Want dan weet je dat je hem irriteert. Komt ie naar de concurrent zeg. Mijn naam is Bodin ja. Uhm, geen geheugen bieden is natuurlijk ook een leuk grapje. Ja, hij is wel of niet leuk. Euh, geen geheugen deze week. Maar voor we gaan voorspellen. Toch nog even wat verzamelde informatie over Alexis de Tocqueville, schrijft de krant. Vater heb je. Hij kwam vaak aan bod tijdens de debatten. Politiek filosoof, de staatsman die twee eeuwen geleden leefde en die populair blijkt te zijn onder onze politici.

[00:47:35]

Dat sluit aan deze discussie, waar hij wees dat het toch viel. Alexis de Tocqueville en zei pas na op dat je niet alles kapot maakt, maar te veel gedetailleerde regeltjes, zei hij letterlijk. Ja, maar als de minister president toch viel erbij gaat halen, dan dat. Dat kan, dan kan ik de Watteau krijgen. Maar toch veel waarschuwt er dan juist voor als maatschappelijke partijen hun verantwoordelijkheid niet meer kunnen nemen. Alles wordt naar die centrale overheid gehaald.

[00:47:56]

Dat je dan het risico hebt dat die overheid met minutieuze regeltjes alle stukken. Luister en en daar sluit aan de mooie anekdote van de toch ziel die Amerika was en zag een boom die omvalt. Mensen zagen die boom zelf weg en in Frankrijk bellen ze Lobos naar de burgemeester zeggen burgemeester. Is een boom omgevallen over de weg kunt u m weghalen? Zeker de Tock veel heeft. Ook in de achttiende veertiger jaren heeft ie een paar keer Algerije bezocht en hij heeft al brieven over geschreven naar zijn vriend, de Combino, dat die daar de islam en de Koran heeft bestudeerd en dat die tegen de gobin noodzaakt.

[00:48:26]

Ik heb geen ideologie, geen godsdienst meegemaakt die dodelijker is voor de mensheid dan het mohammedanisme, maar dat meer als toegift.

[00:48:34]

Mooi dat iedereen het een beetje in zijn eigen politieke Sherri weggezakt is. Ook al een fan van de docufilm H. Meneer die in die gereciteerd dan ook heel vaak, maar in dat boek dat hij geschreven heeft over dus de democratie in Amerika. Het stond wel op mijn verlanglijstje. Maar nu denk ik nou nou moet nou moet ik m. Nou moeten we t echt gaan lezen?

[00:48:51]

Ja nou ja, v zullen we. Als we Ansel jarig zijn het dan aan elkaar geven? Ja. V. V. Wel wel Nederlands. Voor mij ook. Ja, ja, voorspellen. De voorspelling. Ja, handjes omhoog, ja van de heer Vullings. Waarom deze survival je hem niet goed? Nee, doe ze maar weer naar beneden. Ook sorry. Wat hadden we gezegd? Euh. Ik had gezegd Stef Blok omdat ie t vorig jaar zo fantastisch had ingevuld.

[00:49:29]

Euh, ik werd Grapperhaus gaat over veiligheid. En hij laat zich vaak meeslepen op een goeie reden om naar huis te gaan. Maar het werd Wouter Koolmees. Want als het is bevestigd H. Nee, dat mag niet. Hij staat dan wel euh. Vlak na de troonrede is ineens de trap afgelopen bij zijn werkkamer op het ministerie van Sociale Zaken achteraf. Beste vest, best gevaarlijk als je ziet hoe hij bijna kan stikken in z'n eigen lach. Ja, jij ook.

[00:49:55]

Is dat inderdaad gevaarlijk? Ja uhm. Goed. Dus die hadden we allebei fout. Ja hoor, maar andere aanwezigen in de grote kerk. Ja, daar heb ik eens even onderzoek naar gedaan. Ja en ja, want de voorzitter van de Algemene Vergadering die zei aan het begin. Vlak voor de troonrede en zei dan gaan we in de handen dicht te vergaderen. Wat zei ik? Algemene of algemene politiek is geen ledenvergadering. Het in de handelingen zou staan wie zich dan nou allemaal hadden afgemeld.

[00:50:23]

En dat heb ik dus even nagekeken. Van de Tweede Kamerleden waren er 34 afwezig, dus honderd 50 min 34 is 100 16. Ik zijn 100 en achtentwintig jaar zijn 130. Kan ik het punt bijschrijven? Of gun ik je wel ergens? Waar ben ik? Waarom start je dan met je handen omhoog eenheid? Ik had er gewoon zin in. Oh ja, en gewoon zitten. Heb ik gisteren etappe gezien in de. In de Tour? Nee, dan had je ook politieke beschouwingen aan het kijken.

[00:50:50]

Twee jongens van n team die wonnen ook in de ANWB die juichen van elkaar. Zullen we het dan zo doen deze week? Want wij werden op het Binnenhof toen we daar liepen op Prinsjesdag werden we even terechtgewezen.

[00:51:00]

Ja, oh oh wil iemand wil ons iets zeggen. Geluisterd. En hij heeft een voorspelling gedaan over het aantal Kamerleden. En dan heeft u alleen maar de Tweede Kamerleden meegeteld in de voorspelling. Dat is waar inderdaad. En dat wil ik wel zo houden, want anders verlies ik zeker. Degene met de hoogste voorspelling is per definitie juist als je de Eerste Kamerleden neemt. Tellen we dus eventjes niet mee. Die zijn wel belangrijk natuurlijk, maar niet voor deze voorspellingen.

[00:51:24]

Het is de Verenigde Vergadering, voorgezeten door de voorzitter van de Eerste Kamer. Als u het zo goed in de gaten houden, wilt u dan voor mij de Tweede Kamerleden tellen hoeveel dat precies zijn in de Grote Kerk? Ik ga mijn best doen op anderhalve meter moet dat lukken? En voor de luisteraars wie? Met wie spreken we? Ik ben Esther Neamț en dat weet je toch wel, Xander? Nou ja, dat. Ik heb het toch nodig voor de audio?

[00:51:44]

Ja, nee, maar ik ouders zijn we dat kunnen vergeten. Toch is dit wel een gevoeligheid als je senatoren vergeet.

[00:51:49]

Dat ligt altijd gewoon vanochtend op weg hier naartoe. En ik dacht dat klopt niet. Maar wel goed dat u luistert. Ja, en heel erg veel plezier.

[00:51:56]

Mooi die feedback. Ja, die krijgen we dus op straat. We krijgen m ook vaak via Instagram. Het was echt een staatsrechtelijke blunder van ons en mijn vader repte me vorige week naar de podcast. Direct al dat ik hem ging verliezen, haha.

[00:52:09]

Weet je wat ik wel weet? Over slappe lach gesproken. Dat levert de koning. En dat driewerf hoera of hoezee. Je zag en je zag niet hoe zeker ook. Of hoezo ja, maar je zag aan Jan Anthonie Bruijn dat ie t ongemakken vond en bij de derde kreeg die bijna de slappe lach aan de koning. Volgens mij ook. Nou ja, ja, dan moet je. Je moet het eerst beelden terugzien. Wil, die konden er allebei wel een beetje om lachen.

[00:52:30]

Dat was natuurlijk wel een raar moment he. Ik had vorige week gezegd dat ik ging proberen een historisch voorwerp op de kop te tikken, namelijk euh, dat schitterende zwarte mondkapje verstelbaar bij de oren door dat je het elastiek kan aanpassen en dan in het goud de print erop staat. Een generaal met t m dat schitterende logo met de leeuw.

[00:52:54]

En daaronder wat met wat de Leeuw stond? De Lidl? Ja Biels, Niels van de Velde en Niels Zoon en Lidl. Ik ben heel goed in de EU en dat weten we waar. En dan Nederland. Stop nou Prinsjesdag 2020 staat er al zo schitterend mooi. Ja ja, daar zat ik knip je. We gaan hem verloten. Ja, je hebt er één of twee. Eentje. Nou ja, dus we hadden iets bedacht. Ja ja, niet echt een voorspelling voor de luisteraars.

[00:53:31]

Maar mensen gaven ja, die kunnen mij via Instagram waar ik op zit. Jij trouwens ook? Ja, had ik gezegd. Maar nee. Ja. Dat ze ons een berichtje kunnen sturen hoe vaak het wordt samen als losstaand woord in de troonrede zat. Ja, euh, dus niet de saamhorigheid of gezamenlijkheid of samenleving. Dat telt allemaal niet. Nee, maar echt samen. Dan hebben we een duidelijke winnaar. Tenzij we natuurlijk meer mensen zijn die het goede antwoord geven.

[00:53:59]

Dan gaat het mondkapje naar degenen die het als eerste insturen. En dat kunnen we gewoon zien, want er zit altijd een tijd bij waarop het dan wordt ingestuurd. Uhm, wat gaan we zelf voorspellen? Uh uh 50+. Ja ja, dat is pas volgende. Week zaterdag. Wie wordt daar de lijsttrekker? Ja, Den Haan of Van Brenk? Ik vind het wel leuk als Van Brenk het. Maar ja, dat zou ik ook dan goed. Dan ga ik toch.

[00:54:24]

Dan kies ik de. De kandidaat van het partijbestuur van het kartel van de elite van Jan Nagel. Eigenlijk? Ja dus Den Haan Ja, voor mij. Volgende week Korona debat steunpakket. 3. Misschien nog praten over de wet, maar als je wil ook praten over over over huren en over de drukke politieke week. Dat gebeurt heel veel verder. Niks voorspellen daarover.

[00:54:49]

Het spel is op de wagen, zei Rutten. Dank u wel voor het luisteren en extra lange Prinsjesdag Algemene Politieke Beschouwingen Podcast deze week. Leuk dat je helemaal tot eind hebt geluisterd zeker? En dat je de volgende week weer bent. Heel goed hoe weinig jij je versproken hebt. Jammer is dat je moe bent, maar er werd toch ook moe? Je hebt maar ik kan mij goed tegenhouden tot volgende week.

[00:55:10]

Dan hebben we in het weekend hebben we lekker bij geslapen en hebben we er weer goede zin in. Ja zeker.