Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Castrol Outcast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wulp. Ik vind het onverantwoord, de politieke podcast van EenVandaag en de NOS sic hagelgeweer mij open, want vorige keer precies op dezelfde manier gegaan. Dat vond ik ook niet goed met Sander Hammelburg en Joost Vullings. Welkom bij podcast De Stemming. Wij zitten in het gouden midden, want wij zijn van de heijstek. Wij doen nog gewoon mee, maar behouden onze piep bek gewoon niet geld.

[00:00:47]

Eigenlijk ben ik probeer eens weg te beliepen. Oh nou ja, schunnige taal van de premier. De tweede Korona Golf is een feit. Weet de politiek het hoofd koel te houden. In het debat waren in ieder geval keiharde verwijten te horen. Ja, en in de wandelgangen was het druk. Ministers zochten steun voor hun reddingspakket voor de economie. Maar de beste zanger onder de Tweede Kamerleden werd overgeslagen. O, wie is dat dan ook? Dat zou je horen horen.

[00:01:13]

De overheid huurde influenza ze in voor de Corona campagne. Hoe ging dat vroeger toen we het hele verschijnsel influenza ers nog helemaal niet kenden? We vonden een overeenkomst tussen Femke Louise en voormalig Philips directeur Cor Boonstra. Als je je O'Hare dichtknijpt nou eigenlijk best op elkaar.

[00:01:31]

En ook nog aandacht voor de eerste verkiezings programma's van dit verkiezings seizoen, die van D66 en van de SP. En natuurlijk de uitslag van onze prijsvraag. Wie wint het unieke Prinsjesdag mondkapje? Ja, dat heb ik geleerd bij podcast De Kopgroep. En dan moet je zeggen unieke coalities, schitterende N'ONT collector's item. Ja, dat mag maar iets meer enthousiasme in. Maar eerst wat viel ons op? Na ons op? Ja, het is ongelofelijk zijn genomineerd. Genomineerd voor een woord.

[00:01:58]

De eerste stap is gezet, ja, maar de weg naar de Dutch Podcast Award, genomineerd in de rubrieken Nieuws en Politiek. Ja, nou, daar horen we ook wel thuis.

[00:02:07]

Ja, maar hij had nou een van onze luisteraars ons opgegeven.

[00:02:10]

Een paar wel, want ik heb natuurlijk schoorstenen lopen. Instagram. Oh ja, dat heb je al. Maar ik dacht. Ik vond het echt hartstikke lief en attent. Ja, nee, we waren al euh, ja in de kijker. En toen hebben we zijnde onze luisteraars er nog eens overheen gegaan. En dat kunnen ze nu weer doen door te stemmen op ons www. Podcast Woords, punt. NL. Dunedin En uhm ja, deze week verder.

[00:02:32]

Ja, ik moet. Mag, ik heb iets persoonlijks kwijt. Euh, want euh. Ik moet Davids ontkrachten. Daar gaat op twitter gaat teen Lander los. Euh, want ik sta onder controle van Georgina Verbaan. Heb je dat gelezen? Ha, dat wist ik niet. Nee. Ik zat met haar bij op N. En ik vertelde dus onder anderen over Femke Lowies en dat de overheid haar had ingehuurd. Een flink bedrag had betaald. En toen heeft een oplettende kijker die heeft gezien dat Georgina op de achterste rij terwijl ik kan praten was zo'n gebaar maakte met de handen zo van centjes sinking.

[00:03:07]

En toen? Toen schreven ze en Serafim schrijft dat hij sterk trotse wuppie zelf al m de smerige MPO ontmaskert.

[00:03:17]

Aanval op Tim Douwsma. Die zat daar ook aan tafel was gepland. Georgina Verbaan. Seininrichting Xander van der Wulp Dat hij moet beginnen over het feit dat ze geld heeft gekregen. En dan iemand anders die zegt euh. Van Jani van der Wulp. Die zegt ook nog de betrouwbare NOS deka. Natuurlijk een beetje expres, een beetje expres. Weet je dit soort dingen uitlokt? Kijk het filmpje. Jongeren die kijken niet naar de betrouwbare NOS. Wow. Maar toen heeft Georgina dus echt zelf nog een tweet gestuurd van mensen die daar was.

[00:03:47]

Helemaal niks. Ik heb haar ook niet gezien. Ik weet niet wat ik kan doen. Was met m'n hand, maar euh, zei ze. En dan? Als je ziet wat daaronder allemaal los gaat joh. Mensen geloven het niet.

[00:03:57]

Nee, nee, nee. Geloof is niet nee. Super vreemd. Op de loonlijst wordt aangezien de ja nee, wij staan samen op de loonlijst van Soros en ik word dan even door op gewezen door Georgina dat ik me aan de afspraken moeten houden. Nog iets anders dat me opviel. Uhm, boot. In de Tweede Kamer die in elkaar, euh, een beetje. Pieter Omtzigt van het CDA. Want opzoeken vond de Kamervoorzitter niet goed.

[00:04:21]

Ik vroeg me af is de heer Omtzigt nou voor of tegen de euro? Wij zijn voor de euro, maar wij zouden graag willen dat de Europese Centrale Bank zich aan haar kerntaak houdt. Dus betekent dat dat hij dan inderdaad voor uittreding is? Nee, dat betekent dat niet. U bent gewoon controlerend op precessie. De Grauwe heeft gewoon we zijn gewoon in debat met elkaar als we klaar met jou antwoord. Ja, t is klaar. Dank u wel meneer Omtzigt, u was al klaar.

[00:04:48]

Ja, dit is hetgene ik ben klaar. Nou ja, uhm. Volgens mij heeft u zelf nog foto's en een filmpje. Ik haal het mij open, want voor Kist precies op dezelfde zelfde manier gegaan. Dat vond ik ook. Achteraf vond ik dat niet goed. Nee, nee, nee, ik mag er helemaal niks over zeggen. Nee. Vorige keer heeft ze me ook eenzijdig aangevallen en daar een filmpje van gemaakt. En dat ga ik niet belonen.

[00:05:12]

Ja, ik moet even zeggen hierin is geknipt. In de audio duurde voor jou en Georgina Verbaan de vraag zonder dat ze de opdracht had gekregen.

[00:05:21]

Nee, ik doe dat helemaal zelfstandig. OK. Maar ik zeg het er wel bij. Ja. Ha uhm. En het klopte. Baudet maakte daar een filmpje van en toen viel onder andere EenVandaag op. Dat daar dus veel eigenlijk. De CDA had zelf maar zeg het filmpje van Baudet Gery Post met hem zeggen het ruwe materiaal erbij van dit gebeurde de werkelijkheid. Daarover ontstond een een μg gedeelte. Ja, want Baudet had zeg maar alle sterke argumenten van de Omtzigt die waardoor die zelf iets minder euh stevig naar voren zou komen.

[00:05:52]

Uh, die had dat ie eruit geknipt. En en en bijvoorbeeld ook dat de voorzitter zei u doet gaat dit gebruiken van filmpjes dat en wat hij wat hij gedaan heeft, wat? Wat echt wel gek is en wat wij nooit doen. Althans, ik niet. Is dat? Euh. Je hoorde net een stukje Baudet Omtzigt. Toen Baudet klaar was met vragen stellen aan de opzichter kwam Sjoerd Sjoerdsma van D66. En toen gaf Pieter Omtzigt ook antwoorden. En hij heeft één van die antwoorden gebruikt is een montage alsof het een antwoord is op vragen van Van van Baudet.

[00:06:22]

Nou, daar natuurlijk. Dat is natuurlijk een beetje de werkelijkheid. Wel erg veel geweld aandoen. Maar goed, waar het hier om gaat is n. Uhm. Pieter Omtzigt is een electorale bedreiging voor vorm van democratie. Ja, hij is heel populair, Pieter Omtzigt bij zijn achterban. Vandaar dat ook de kop was van H. Baudet ontmaskert de controlled opposition. Die wilde die de in wrijven bij Omtzigt. Ja, en er wat. Wat dus de bedoeling was van Baudet om te laten zien van ja uh euh.

[00:06:45]

Pieter Omtzigt is wel kritisch op de Europese Unie en op de euro, maar als het puntje bij paaltje komt blijft u daar toch in? Uhm ja, dat is ook de mening van het CDA. Ze willen er ook niet uit. Ze willen alleen dat bepaalde dingen beter gaan in de unie en beter gaan met de euro. Maar uhm, is vind jij nou dat ie dat ie een doodzonde heeft begaan worden? Nee, ik vind het geen doodzonde. Ik denk dat politieke partijen steeds meer gewoon uhm filmpjes knippen van wat zij doen in de plenaire zaal en dan zorgen ze ervoor dat ze daar zelf zo goed mogelijk uitkomen.

[00:07:18]

Maar dan moet je dan als kijker uh of opvolger van een partij je wel van bewust zijn. Dus je moet. Euh ja, dat gek is juist dat Baudet altijd zegt de. Publieke omroep die verdraaide zaken en zelf doet die het dan in het kwadraat, zeg maar, terwijl wij bij de publieke omroep tenminste. Ja, ik praat voor het journaal natuurlijk. Wij proberen altijd een zo reëel mogelijke samenvatting te geven van wat er gebeurd is. Dus dat je alle partijen die uiteindelijk de eindstreep moeilijk.

[00:07:48]

Als je in het bestek van het journaal is, moet je in twee minuten een dag van de algemene politieke beschouwingen samenvatten. Nou dat. Dat is het allermoeilijkste wat er is. Dan moet je een evenwichtig beeld proberen te geven van wat er die dag gebeurd is. Maar Baudet die even nog weer de link dan met wat er op Twitter gebeurde. Burd. En wat voor een euh ja, een rare gedachte daar soms waar mensen zijn. Baudet Die heeft dan dat filmpje gemaakt nadat ie die confrontatie had met Omtzigt.

[00:08:15]

En dan zijn er allemaal mensen als. Uhm bijvoorbeeld. Ik ben er ook nog happy kever die zegt u controleert heel goed. Inderdaad, niets dan lof daarvoor. Meneer Omtzigt, maar tegelijkertijd houdt u de foute mensen stevig in het zadel. En Nikki Monro die zegt ik heb. Euh, ik. Ik denk dat er veel mensen zijn die denken dat Pieter Omtzigt controlled opposities uh obsession is. Hij is het soort politicus dat kritisch kijkt, maar als het erop aankomt stemt ie gewoon mee.

[00:08:43]

En dan nog nóg meer van dat soort mensen die Baudet dan vervolgens allemaal retweet. Allemaal anonieme Kanes die hij op zijn Twitter account aan drie tweeten is, om dat maar te voeden het eigen gelijk te voeden. Ja, ik vind dat naar. Maar ja, het is eigenlijk een beetje eng dat we het wel meer gaan zien in de aanloop naar de verkiezingen en dan nog iets zegt ja nee. Maar het wordt vreemd. Is natuurlijk ontzettend in weet. Dus ik wil een beetje bij dit thema blijven.

[00:09:07]

Wat wel? Ik zat. Ik zat. Gisteren zat ik te Forum voor Democratie nationaal terug te luisteren.

[00:09:12]

Oh nee. En toen hoorde ik mijn eigen naam. Oh, leuk. Nou, dat is het nou. Hadden ze in een positieve zin. Nou, ik. Ik zat even inleider vorige week Algemene beschouwingen. Euh, dat doet. EenVandaag doet het natuurlijk ook wat. Aan Het Journaal zei je dat al die fatso een debat samen. Zij proberen het toch even wat anders te doen, omdat wij kort na het 6 uur journaal zitten. Dus we hadden op dag één van de algemene beschouwingen hadden we Kree, gingen we kijken naar links.

[00:09:33]

Hoe werken die samen? Of hoe strijders tegen elkaar? En op dag twee? Deden we dat op rechts? Nou, toen was mijn analyse eigenlijk van nou. Rechtse samenwerking zie je niet. Komt er ook omdat de VVD heel groot is en de PVV heel groot is. Ze hebben helemaal geen behoefte aan samenwerking en links is op dit moment zwak. Dus die willen wel samenwerken. Maar toen lieten we wat. Ook Klaas Dijkhoff zien. Die zei van ja, we worden wel rechts genoemd.

[00:09:54]

Maar als ik kijk naar PVV een forum voor democratie, dan zijn die vaak sociaal economisch in de ogen van de VVD best links. En dus hij zegt ik vind het ingewikkeld om met die partijen samen te werken. Kijk ook van nou. Je ziet in bij de algemene beschouwingen dat Boden en Wilders weinig complimenteus zijn voor Rutte de hard ingaan. Wat natuurlijk gewoon mag, maar dat maakt toekomstige samenwerking natuurlijk wel lastig. En toen had ik het nog over de inhoud van ja, hier staan nu wel linkse partijen te onderhandelen met het kabinet voor bijvoorbeeld dat steunpakket.

[00:10:22]

Ik zeg dus opvallend eigenlijk dat dus die rechtse partijen dat niet doen, terwijl toch de VVD, het CDA misschien nou dichterbij zou staan dan dat die linkse partijen. Dus mijn slotconclusie van dat betoog was. Een rechts kabinet zit er na maart 2017 niet in. En ja, dat. Dat was mijn vorm van democratie ook opgevallen. En toen? Nou, dit hebben ze er van gemaakt gisteren bij de NPO. Zelfs Joost Vullings geloof ik ja, Baudet niet zichtbaar.

[00:10:47]

Het lijkt wel of hij niet mee wil regeren. Al dat soort frames worden er opgeplakt.

[00:10:51]

Ja, heel, heel vermoeiend is dat. Ja, heel veel moeite is dat. Maar dat stuk té gek. Ik heb helemaal niet gezegd dat zij niet willen regeren. Ik heb alleen gezegd dat ik een rechtse meerderheid zoals dat vaak wordt gezien. Dus PVV voor over democratie. CDA euh. VVD SGP. Ja, dat dat. Die hebben een meerderheid, maar dat hebben ze na 2017 niet verzilverd. Als je ook rechts wil je dat een beter rechts links.

[00:11:14]

Moeilijke begrippen, maar weet je. Verder hebben we vorige week ook geconcludeerd dat bijvoorbeeld Wilders en in zijn kielzog bodem bijvoorbeeld met hun uitspraken over de rechtsstaat, het niet makkelijker maken om andere partijen de toe te verleiden met hen samen te gaan werken. Daar zitten gewoon een heel grote kloof tussen en ik. Baudet vond het dus erg erg vermoeiend. De toen zij die ook nog dit land.

[00:11:33]

Maar kijk, dat is natuurlijk ook zo. Wij zijn de partij die continu ook het NPO kartel Exposed. Wij hebben. Zijn we mee begonnen? Hebben ze nu? Dat is zo corrupt als maar kan. Die lui die draaien mee in dat en die houden het systeem in stand. Dus als we het systeem willen veranderen dan zullen we ook de NPO en de politieke journalistiek moeten veranderen.

[00:11:53]

En dat weten zij natuurlijk ook. Ze gebeuren heel nerveus van dit. Dit vind ik dus echt ver gaan. Ja dus. S. Dus zij zij gaan de politieke journalistiek veranderen. Ja, dat is proberen ze met hun eigen kanaal. Nee, maar dan ben je dat. Dat snap ik. Dat is in je eigen uitingen. Dat doet iedere partij in meer of mindere mate. Maar dat je dus de journalist bij, onder meer met het artikel van persvrijheid dat.

[00:12:15]

Dat vinden ze toch nog ingewikkeld? Alsof je dus als je aan de macht komt. Stel dat zij dus 5 76 zetels halen, dat je dan gewoon even kan zeggen na die die parlementair journalisten die die gaan weg. En dan schuiven we er een nieuw groepje in. Ik vind dat. Ik vind dit toch wel angstaanjagend. De die terloopse teksten. Alsof je euh ja, journalisten kan vervangen. Ja, het is een beetje uit het euh draaiboek van Trump.

[00:12:36]

Ja eigenlijk gewoon he. En euh. Ik vind het ook wel goed dat wij ons bijvoorbeeld hier dan ook een beetje verdedigen. Ha ja, weet je van ons afbijten. Maar ik wil ook omdat Tsjechië bij de houdt zo van Nederlandse tradities. Ja en ik ook, want onze identiteit is zo belangrijk. En wat is er nou mooier? Daar vinden we elkaar. Ja, waar vinden we elkaar? En? Dat heb ik dus ook een fragment van meegenomen.

[00:12:55]

Want ja, als iemand gaat trouwen of er niemand heeft afscheid, dan hebben we altijd een leuke toespraak. En dat doet dat Arriba ook altijd als een Kamerlid weggaan gingen weg. Anne Mulder, Kamerlid van de VVD ook. Ook oud Dutchbatters. Die was jarenlang voorzitter van de commissie VWS, met toch wel stevige Kamerleden als Renske Leijten, Fleur Agema en Arib, vertelde dat hij dat toch wel ingewikkeld vond. Al die emoties bij die vrouwen. En toen werd die voorzitter van de Commissie Europa Europese Zaken.

[00:13:22]

Ja, wat gebeurde er bij de SP? Ging Renske Leijten over van zorg naar Europese Zaken? Nou, het treft hem niet, die man. Maar daar had Arib ook nog een leuke anekdote over. Over dit duo.

[00:13:33]

En zoals die ene keer, dat vergeet ik ook nooit met leden is trouwens een aantal jaren geleden, toen Renske opgewonden en blij kwam vertellen dat ze ging trouwen. Waarop jij zei ik wist niet dat je ook ja kon zeggen.

[00:13:51]

Naast mooi hé. Ja, dat is gewoon humor om te lachen en dat worden verschillen overbrugd door te lachen met elkaar. Precies. We gaan na deze uitgebreide inleiding maar eens even euh, naar het eerste onderwerp de korona zaken. Poeh och, het virus grijpt weer om zich heen. De ziekenhuizen raken vol. De druk op de politiek neemt toe en alle ogen waren en zijn gericht op Mark Rutte en Hugo de Jonge. Het coronavirus is met een comeback bezig.

[00:14:19]

Is dit een dan die tweede golf? Helaas ja, de trend is duidelijk omhoog. Misschien denkt u ach alstublieft niet, want de feiten zijn ronduit zorgelijk. Alleen door vol te houden en dat samen te doen kunnen we die tweede golf zien te breken. We kunnen dit. Dat hebben we bewezen met elkaar voor elkaar boksen en we moeten het nu nog een keer doen. De persconferentie van een week geleden. Ja, niet heel veel nieuwe maatregelen eigenlijk. Dat blijft een beetje een worsteling voor het kabinet werden de.

[00:14:52]

Ik denk dat je daar net de spijker op de kop slaat. Dan zal ik ze ook. Mensen die zeiden van de persconferentie had geen urgentie. Vond je dat dat geen urgentie had?

[00:15:01]

Nou, ik denk de persconferentie wel, zeker als je die teksten terug luistert en de toon. Maar uhm, mensen hadden het op dat moment nog steeds niet. Euh, het idee dat de ziekenhuizen heel erg vol raakten enzo. Dat is in de loop van de week natuurlijk wel veranderd, waardoor het urgenter werd. En uhm, toen het Kamerdebat er was op dinsdagavond. Daar hoorde je volgens mij wel echt de urgentie bij alle partijen en ook wel een beetje de wanhoop van.

[00:15:27]

Jeetje, verliezen we nou zicht? Het zicht op het virus? En wat kunnen we nou doen? Want tussen het kabinet en de burgemeesters loopt het ook bepaald niet soepel. Ik kwam er deze week toevallig eentje tegen. Van een wat grotere stad die zij van kan gaan natuurlijk. Onderbrak het allemaal niks zeggen, maar daar wordt van alles bij ons over de schutting gegooid. Dit is toch geen regionaal probleem meer? Het is inmiddels landelijk en we willen dat het kabinet ingrijpt.

[00:15:53]

En n 1 zin in dat debat van Lilian Marijnissen? Die viel me wel op en die zit me een beetje aan denken voorzitter.

[00:16:01]

Dank onze zorgen zijn groot, want het kabinet verliest de grip op het virus en verliest het vertrouwen in de samenleving. Wat ik me dan afvroeg is kan je een kabinet verwijten dat ze de grip op een virus verliezen? Nou, dat is dat. Dat is dus die de kern. Een virus waar we zo weinig nog steeds van weten eigenlijk. Maar we hebben nooit. We hebben natuurlijk al die jaren nooit het kabinet verweten dat de mensen verkouden zijn en griep krijgen.

[00:16:25]

Maar dat is dus het enige wat je ze wel echt kan verwijten is dat ze steeds hebben gezegd. Testen, testen, testen en nu doen we het allemaal. En dan blijkt dat niet op orde. Dat zijn is dus een speler verwijten uitvoering. Dingen waar je. Uh, waar je vragen bij kan stellen en ook over die mondkapjes in de verpleging zorgen. Zorg. Als je dan terugkijkt was dat allemaal wel goed en zijn ze daar eerlijk over. Want dat mag je natuurlijk wel van een kabinet verwijten.

[00:16:49]

Maar dat het toch weer misgaat kan je dat Mark Rutte nu jongen verwijten? Zo hard als ze er tijdens dat debat ingingen. Wij krijgen natuurlijk altijd het verwijt dat wij de woordvoerders van Rutte zijn, maar ik blijf toch bij mijn tegeltjes. Wijsheid dat dat een t w een virus niet verspreidt wordt door een kabinet en en dat en dat doen wij echt zelf met ons allen en de. En het is soms ook best logisch, want we zijn het ook wel zat met z'n allen.

[00:17:15]

Maar het verwijten dat het virus weer op vlamt en dat puur en alleen richt of. Maar dat komt omdat je je tesch capaciteit niet op orde hebt. Daar wordt wel flink getest, maar dat had inderdaad allemaal veel en veel beter gekund. Maar ik heb ook niet het idee dat als die test capaciteit echt is, helemaal helemaal voor mekaar was, dat doen het dan totaal onder controle hadden gehad. Maar dat zit m. Het zit m in het gedrag.

[00:17:37]

Uh, als je niet in de destraat bent heb jij naar Hugo de jongen zitten kijken tijdens dat debat. Toen u daar naar zat te luisteren na al die felle aanvallen. Nou, wat opviel is dat dat Rutte dus nu dacht van naam moet ik eens een keer voor mijn minister van Volksgezondheid gaan staan.

[00:17:51]

Hij pakte die de uitleg over die mondmaskers en de verpleeghuizen. Die nam hij voor zijn rekening.

[00:17:57]

En de oppositie wilde dat ook wel, want die zien inmiddels wel dat dat Hugo de Jonge en daarmee het CDA er niet florissant voorstaat. Dus waarom zou je een partij aanpakken die er niet florissant voorstaat, terwijl de partij die er wel heel goed voorstaat met Rutte, de VVD? Ja, dan kan je beter die aanvallen als je ze denken. Toch een beetje een goeie jongen. Vermoeid zag die daaruit zoveel druk op zijn schouders. En uhm. Nou, ik dacht wel van ja als je weet wat er met Bruno Bruins is gebeurd.

[00:18:24]

Het politiek is toch hard?

[00:18:25]

Maar vandaag in de ministerraad wordt er ook wordt er iets van zijn pakket doorgeschoven? Ja, niets eigenlijk aan medisch ethische dingen. Bijvoorbeeld uit z'n portefeuille halen en naar Tamara van. Hij wordt gewoon 100 procent couronne minister in alle andere zaken worden doorgeschoven. Maar dat v. Daar wil ik nog wel even over hebben. Want heel vaak zeiden mensen te vaak ook met Lilian. Marijnissen zei dat, maar wees dan gewoon eerlijk tegen het kabinet en daar heb je gelijk in.

[00:18:46]

Ja uh, wat? De fout die Hugo de Jonge vaak maakte is dat ie toch maar? Iets te veel stelligheid en bombarie dingen aankondigt en de les dat dat zijn als je er ook van crisiscommunicatie is. Wees eerlijk schetste dilemma's. Neem mensen mee.

[00:19:01]

Maar hij is natuurlijk een beetje over prins Andrew, die liever dat is verdeeld heb over de destraat en er eindelijk een keer op. En dat je ook voor een keer heel optimistisch zegt. Ik denk wel dat we voor het eind van het jaar een virus hebben. Dat is een belofte, maar wel een vaccin. Sorry, een vaccin. Ja maar maar wee. Maar het kabinet wordt iedere keer gedwongen eerlijk te zijn. En toen? Toen gaf Hugo de Jonge een keer iets toe.

[00:19:21]

En hij Lilian Marijnissen. Nou, dat is wel een eerlijk antwoord, maar het is wel een heel lelijk antwoord. Goed dat wat ik heel grappig. Rutte, die had het ook voor het eerst echt wel moeilijk vond ik. Uhm, als het ging over die mondmaskers en dan heeft ie altijd een gewoonte. Ja, dan probeert ie het kleiner te maken. Gewoon dat je een gewoonte. Ja euh door. Ja het probleem gaat ie dan letterlijk verkleinen.

[00:19:43]

Zoals het tekort aan mondmaskers wel of niet zo maskertje nodig gebruiken in die situaties. Wel een euh, maskertje. Die situatie is dat maskertje niet nodig is.

[00:19:52]

De verstrekking van de maskertje is dan nog even het debat over die mondkapjes over die richtlijn. Dat was een richtlijn. Die was heel verwarrend voor verpleeghuizen.

[00:20:01]

Ja, daar gaat de politiek dan enorm over op in. Heel goed moet gecontroleerd worden, natuurlijk door de oppositie. Maar ik vind het wel goed dat Rutte toen even teruggreep, zegt Van Ja jongens die richtlijn. Maar we weten toch dat we in die periode gewoon te weinig beschermingsmiddelen hadden. Schaarste, schaarste. En we hebben ook al toegegeven dat de verpleeghuizen toch een tijdje over het hoofd zijn gezien en dat de aandacht ging naar de naar de IC's. Dus dat is altijd wel goed om een beetje toch de historie van van Korona in de gaten te houden voordat je weer helemaal ergens op op op ingaan.

[00:20:32]

Uh, zoemen. En wat mij steeds meer duidelijk wordt. En dat was toen met de met met de beschermingsmiddelen, maar nu met de testen dat ons hoe wij de zorg hebben geregeld in Nederland, dat dat dus ons nu tegenwerkt. En we hebben toch een heel wat ze dan noemen decentraal georganiseerd. Dus ieder ziekenhuis kocht z'n eigen beschermings materiaal, eigen verantwoordelijkheid en ieder ziekenhuis had zijn eigen laboratorium voor bloed van Bloed testen. En nou, dat werkt goed.

[00:21:00]

Totdat er dus een pandemie kwam. Totdat er dus dat virus kwam. En toen kwam de overheid erachter van ja, we gaan maar centraal inkopen, want dit gaat niet meer goed. Want dan is één ziekenhuis heeft geen inkoop macht. Dus daarmee trok de overheid die verantwoordelijkheid naar zich toe. En na dan zie je dus nu ook de kritiek komen. En bij die laboratoria is hetzelfde. Uhm. Dat. Die hebbben ook een lange beetje als het kabinet dacht we gaan commerciele partijen inschakelen.

[00:21:24]

Ja, dat willen die laboratoria van het ziekenhuis niet. Is gewoon een beetje van de wet. Je gaat gewoon om eigen belangen. Dus dus het is de zorg is Nederland best goed geregeld. Maar wij hebben gewoon geen echt super mega grootschalige schalen in laboratoria. En daar lopen we dus nu nu tegenaan.

[00:21:39]

En dan probeert het kabinet het nu te centraliseren. Maar dan maak je jezelf verantwoordelijk. En dan? En dan krijg je kritiek. En ze ontkennen het wel, maar ik denk dat dat ook wel een gedeelte van de frustratie is. Deze week is dat je dat je op sommige punten terecht kritiek krijgt, maar dat je natuurlijk in je achterhoofd denkt van jouw man. Jemig mensen. Als iedereen zich gewoon nog even van die basis aan regels houdt, dan zou het een stuk makkelijker worden.

[00:22:00]

Dus het wordt venijniger hier in Den Haag. Uh ha uhm. Hij had deze week ook enige frustratie. Ha, dat hoorden we toen die dit zei. Gewoon je bek houden als je daar zit tegen de supporters in het Feyenoord stadion vorig weekend. Uhm, zei die dit nou bewust? Nee. Nee, echt gewoon. De frustratie kan jij in z'n gezicht zien. Ja, wij belden daarna dus uh, even weer met het ministerie van Algemene Zaken om even te vragen hoe hij daar dan een terugkeek.

[00:22:30]

En toen werden we uitgenodigd om toch nog even langs te komen, want dan zou hij toevallig ook nog wel even tegen een camera aan kunnen lopen en daar even op reflecteren.

[00:22:40]

Ik heb die beelden teruggezien en dat wordt dus niet zo vrijdag niet moeten gebruiken. Ik had beter kunnen zeggen je mond dichthouden, maar de boodschap. Dat wil ik nog wel even. Waarbij ik u toch spreek is onveranderd, namelijk het kan echt niet wat er gister gebeurde. Dus dat woord moet niet gebruikt. Ik moet niet gaan schelden, maar alsjeblieft. In die stadions houd je mond. Schreeuw niet, hou je aan de regels. Het is cruciaal als kan dit niet meer?

[00:22:59]

Druipt Druivelaar toch ook niet een beetje de frustratie af? Nou, ik ga niet psychologie. Ik had woord koning moeten gebruiken. Is dat wel een soort spijt van de opmerking? Maakt niet te zwaar. Ik vind t gewoon geen fraai woord. En als je mij dat vraagt, dan zeg ik als ik dat zelf terug zie en denk ik nou dat soort woorden moet ik niet gebruiken. Moeten we in schelden? Dan vind ik dat ook dat ik dat en nu moet zeggen.

[00:23:17]

Klassiekere. Terwijl H. I. Maak het niet te zwaar. En tussendoor maar even zo'n zinnetje als nu ik u toch spreek. Ja, toevallig toevallig waren er gewoon uitgenodigd. Ja nee, maar dat w. Wat? Wat? Uhm. Volgens mij is dat de kern van wat er dus van vrijdag in de persconferentie na deze week is gebeurd met het kabinet. Wat was na het succes van de eerste periode dat iedereen zich daaraan hield? Ja, en dat de dag dat iedereen ook de urgentie voelde waar het kabinet al even zonder drang en zonder dwang.

[00:23:45]

En dat lukte. En toen hadden we het virus goed onder controle en dus ontstond er een periode waar waarin we meer mocht. Dat was, vonden wij leuk. Kon je weerstaan, een terrasje en de economie begon weer een beetje te draaien en daar waren ze eigenlijk superblij mee. Ja, en nu blijkt dat dus niet meer te werken. En dan doe je dus wel een. Geef je een persconferentie waarin je denkt urgent te zijn. Maar het wordt niet zo gevoeld.

[00:24:06]

En dan denk ik. En dan denkt het kabinet ja, wat moeten we? Want nu moeten we dus nu strenger gaan worden. Moeten we meer drang en dwang? Dat wil je eigenlijk niet. Dus daar zit gewoon heel veel chagrijn van. Wat moeten we nu eigenlijk? Want het recept waar waar het kabinet zo blij was, blijkt dus niet meer te werken. En ik voelde ze wel aankomen dat we dat ze dan toch verdergaande maatregelen nemen. Uhm, dan die actie.

[00:24:27]

Ik doe niet meer mee. Kende jij je die invloed? Ensors? Euh. Een paar na. Ik ken vaak de namen. We kennen inmiddels de 50 ja en je kent ze toch elk.

[00:24:37]

Vaak ken ik de namen, maar heb ik geen idee wie één van de artiesten is. Bijvoorbeeld Busy H. Die heeft toevallig wel een aardige beat.

[00:24:45]

Gewoon je bek houden als je daar zit en moet je bek houden. Oude Kibaki behouden moet je bek houden. Kibaki gewoon je bek houden. Gewoon je bek houden zullen zich niet inhouden. Oude Sparky.

[00:25:00]

Nou lekker toch? Wel ja, maar die heeft het kennelijk niet Wizzy. Nee, die heeft het geld van de overheid ook niet aangenomen en die is nu ook kritisch. En uhm, dan hebben we ook nog iemand die het echt voor het geld deed for the money. Condoleeza is bijna allemaal waarneembaar, is de sfeer? Nee, ze zo nogal, euh. Toch wel een partner dat zij eerst betaald is door de overheid en niet zo'n beetje ook Gedichte.

[00:25:34]

In totaal was er met de hele productie daaromheen iets van 65.000 euro gemoeid. En zich dan keert tegen het beleid van het kabinet. Pijnlijk? Ja, ik heb het idee dat die Willem er engel van vier is waarheid. Inmiddels heeft voorheen virus waanzin. Want ik zeg al die artiesten s avonds in de talkshow zeggen van ja nee, we hebben daar niks mee te maken. Ja of nee. Ik heb er allemaal niet zo bedoeld. Maar als je zegt vrede Piepel.

[00:25:59]

Ha, dat is gewoon echt. Alsof we dus in een dictatuur leven. Dat is de boodschap. En dan is het nee, maar ik wil dat er gewoon eens wordt nagedacht dat er artiesten zijn die die zo nu geen inkomsten hebben. En ik wil gewoon kritische vragen kunnen stellen. Denk je aan dat? Dat is helemaal oké, maar als je die die teksten ziet die je dan op je social zet. Dat is gewoon een halve halve halve revolutie.

[00:26:17]

Dus ik heb het idee dat ze die helemaal door hebben gehad waar ze aan begonnen zijn.

[00:26:21]

Nee, achteraf kwamen ze inderdaad vaak op terug. En ze hadden in ieder geval wat heb geroepen met Willem Engelen daar ook in. Dus in die zin was er een soort van link. Uhm, d. Waarom het bij t kabinet best wel pijn deed was natuurlijk omdat ze betaald hadden een hele andere boodschap uit te stralen, maar ook omdat ze zich ervan bewust zijn dat die dit soort influence is. Echt grote invloed en ze hebben op de jeugd die misschien niet meer op een andere manier met het nieuws in aanraking komt.

[00:26:49]

Maar hoe ging het bij jou thuis? Want we hebben allebei kinderen in de leeftijd die de middelbare school niet is, die dit soort mensen allemaal kennen. Ja, die zijn euh, dat de daar dares Femke Louise niet populairder geworden. Nee bij mij, maar mij was die zo gek. Dat was het eerste. En dan worden ze of toch ook in hun groepjes waar zij dan inzitten? Euh, zonder willen Menko geloof ik op je. Ja ja ja, daar hebben we.

[00:27:10]

Daar werd Femke Louise dan inderdaad wel euh een beetje belachelijk gemaakt. Uhm, hoe ging dat vroeger eigenlijk met overheids campagnes?

[00:27:24]

Het Haagse geheugen. Het feit dat de overheid invloeden Ensors inschakelt voor een campagne leek ons een verschijnsel van deze tijd. Of bestond het eigenlijk ook al voor de tijd van de socialmedia?

[00:27:38]

Neem bijvoorbeeld de introductie van de euro op 1 januari 2000 en twee achttienjarigen leiden. Die ging gepaard met een uitgebreide campagne. En wie waren toen de beinvloedt ouders? Eerst even het spotje nog.

[00:27:52]

Wij wachten met spanning op doctor ingenieur Baers. Hij komt iets heel bijzonders onthullen. Een manier om te onthouden in welke landen de euro wordt gebruikt. Neerwaarts ding plots Tibbs. Ja, we praten met Jeroen Sprenger van Ding fnov bibs die bij de introductie van de euro directeur communicatie was bij het ministerie van Financiën. Goeiedag Jeroen, goeiemorgen ja. Werden er in die campagne ook invloed Ensors ingezet bij BNN's bijvoorbeeld.

[00:28:24]

We hebben een uitgebreide Europese aanbesteding gehad en daar komen alle mogelijkheden naar voren. Van uroloog tot dokter. Euro. Euh. Noem maar op. Maar we hebben uiteindelijk gekozen voor gewone mensen. Euh. Ook passen bij de euh leuze. De euro wordt van ons allemaal misschien wel euh. Gewone mensen. We waren een beetje bevreesd voor het ja evoluerend Zürs. In die tijd heette dat celebrity's ook. Maar toch wat anders.

[00:28:55]

Jeroen en luisteren even naar een voorbeeld van. Euh ja, zo'n gewone Nederlander.

[00:29:04]

Wij zijn als leden van de plattelandsvrouwen van de gemeente Lochem in gesprek met een econoom over de euro en vooral wat voor invloed heeft op de koopkracht.

[00:29:13]

Het eerste wat u waarschijnlijk van de euro zult merken is dat je op 1 januari 2002 in de winkels stapt. Je betaalt iets met je Nederlandse guldens en je krijgt euro's terug.

[00:29:22]

Met de hypotheek is dat alles van hypotheken en uitkeringen zoals AOW en bijstand. Dat wordt automatisch omgerekend op 1 januari 2002.

[00:29:31]

Wanneer word je nu miljonair met de euro? Nou, wanneer je dus wanneer je in guldens equivalenten dus boven de 2,2 miljoen gulden, dan zul je pijn.

[00:29:40]

Dan moet je wel jezelf sparen.

[00:29:48]

Hele gewone Nederlanders met hele gewone vragen, maar toch. Euh, Jeroen. Ik heb begrepen dat er één uitzondering werd gemaakt. Er was een plan om het bedrijfsleven enthousiast te maken voor de nieuwe munt.

[00:30:01]

Euh. Bedrijfsleven was op zich wel enthousiast, maar was een beetje traag over het geheel genomen. In in de voorbereidingen. En om daar wat vaart achter te zetten bedachten we op enig moment kunnen we nou n icoon van het Nederlandse bedrijfsleven daar een rolletje in laten spelen. En wie werkt dat? Dat zei Cor Boonstra, de baas van Philips. En hoe deed ie dat die uitstekend? Uffw. Philips had een heel goed euh. Track record zou ik op zee egels willen zeggen.

[00:30:30]

Die was altijd voor een sterker economisch Europa geweest en was ook heel enthousiast bezig. Was één van de eersten bij de voorbereidingen op de euro. En hoe pakte het uit dat het park? Het spotje pakte? Uitstekend uit dat trackrecord.

[00:30:45]

Er was iets mee in keer.

[00:30:46]

Nou ja, dat was dat van de persoon Cor Boonstra. Want euh, we hadden een serie van zes weken uitgezonden en kort erna trad die terug bij Philips. En in diezelfde periode bleek dat hij op de beurs had gehandeld met voorkennis. En dat ja beroofde ons van de mogelijkheid om nog eens een keertje euh uit te zenden.

[00:31:11]

Ja, zijn voorbeeldfunctie was een beetje weg.

[00:31:14]

Ja, want ook het ministerie van Financiën zou samenwerken met iemand die zich niet houdt aan de beurs. Regels dus. Euh, dat was jammer voor hem. Persoonlijk was het toch een drama, want hij werd geen commandeur zoals al zijn voorgangers. Maar euh. Gelukkig heeft het niemand euh gezien. Want we weten dan ook niet ongevraagd euh. Ten eerste was niet opgemerkt dat het woordje was wat minder euh. Van euh euh. Er kwamen ook geen vragen voor.

[00:31:41]

Komt er nog eens een keertje.

[00:31:43]

Deze keer pakte het ook niet goed uit hé. Want Femke Louise de The Artist zoals ze zichzelf noemt op Instagram. Euh. Die was de eerste ingehuurd door de overheid. Kreeg daar geld voor zelfs. En daarna keerde ze zich tegen het korona beleid. Is dat nogmaals een voorbeeld dat je heel voorzichtig moet zijn met het inzetten van bekende Nederlanders?

[00:32:04]

Ja, het lijkt mij euh. Wel lijkt me ook een hele goeie les. Ik heb begrepen dat ze daar niet alleen voor betaald is, maar dat. Euh wil het formidabel voor euh betaald zijn. Nooit gedaan. En het is voor zover ik weet ook in mijn periode bij de rijksoverheid nooit gewoonte geweest. Mensen kregen op z'n hoogst onkosten of reiskostenvergoeding, maar nooit een loterij voor bijdrage aan de postbus 51 spotjes dus. Het is ugja buiten elk proporties. Je wel.

[00:32:36]

Jeroen Sprenger ten tijde van de introductie van de euro. Directeur Voorlichting bij het ministerie van Financiën en tevens auteur van het boek De moeizame slag om publiek vertrouwen dan het tweede onderwerp van de verkiezingsprogramma's. Het is begonnen. Ze zijn er vroeg bij het seizoen. D66 en de SP. Wel verschil tussen die twee partijen. D66 had dan een hele presentatie erbij, alle journalisten uitgenodigd om naar een zaaltje te komen en dan euh ja te doen.

[00:33:07]

Toen deden ze deze act en marginal vragen. Denk je, ik kan nu om op die knop te drukken, want dan wordt ons programma komt online. Denk je?

[00:33:17]

Ik kan mijn invloed kan uitoefenen in geldzaken. Ik had het vast, denk je. Dat kan 3 2 1 1 2 3 zijn. 3 2 1.

[00:33:31]

Nou nou, toen stond het D66 verkiezingsprogramma online. Gaan wij als een idioot inloggen met z'n allen? Het stond eigenlijk al een paar uur eerder online. Dat was echt een act. Uhm. Maar dat is typisch D66 en die hebben dat altijd goed georganiseerd. De eigen marketingwereld en naar de journalisten toe. Ja, maar ik vind toch logisch dat je een presentatie wel organisch lijkt? Me wel, maar niet voor iedereen. Want de SP? Die had dinsdagochtend ineens als een soort verrassing online staan met nog de kandidatenlijst.

[00:33:59]

Daarbij ook Lilian Marijnissen ergens stiekem op zo'n knop gedrukt. Ja, waar we niet voor uitgenodigd. Nee, laten we ze even om de beurt behandelen. Niet al te uitgebreid, maar toch even leuk om te kijken wat de opvallende dingen zijn in die programma's. Uhm, K.G. Die vatten het zelfs samen met wat kernwoorden energie, enthousiasme, optimisme, continuïteit, betrouwbaarheid, vrijheid, cans, gelijkheid. Vaak ook tegen de stroom in keuzes en natuurlijk ook politieke moed verantwoordelijk handelen, onaanvaardbaar en uiteindelijk ook de overtuiging dat dit het moment is voorloper in politiek en samenleving.

[00:34:41]

Dat is D66, de kern van wie en wat we zijn durven dromen. Groots moet durven denken. Inderdaad durven te staan voor de toekomst, maar die toekomst wordt altijd vandaag gecreëerd. Nou duidelijk, maar ze heel puntig. Maar weet je wat dit is? Dit geeft wel het probleem, want ik heb met de verkiezingsprogramma's. Dat. Euh. Als je deze teksten hoort buiten dat het niet zo puntig is. Er zit weinig in waar iemand tegen kan zijn, toch in verkiezingsprogramma's?

[00:35:11]

Ja, als ik, soms kan dat wel anders. Nee, maar als je ze hebben altijd als je zo'n verkiezingsprogramma leest, is dat een soort ideale wereld. En dan hebben ze al eens een inleiding. Wij willen dat het in het onderwijs komt, altijd iedereen tot z'n recht. En dat is dan de inleiding daar. Daar kan ik moeilijk tegen zijn. En dan krijg je de concrete punten. Zat nooit bij wat het kost is dat nooit bij waar het pijn doet.

[00:35:31]

Ze hebben ook een financiele paragraaf. Maar die stand niet bij waar d. D66 als laatste hoofdstuk nee, dat was.

[00:35:37]

Dat was een soort algemene zalman zalm norm. Regels waren dat, maar de bedragen staan daar niet bij. Dus dus het is altijd een soort ideale wereld. En je moet dus echt heel veel verstand hebben van over werk om te weten van A. Als je die keuzes maken, dan betekent dat ook dat daar iets van afgaat. Andere partijen waren ook heel verbaasd over hoe vroeg deze twee partijen hun verkiezingsprogramma presenteren. Vooral vanwege de onzekere situatie rond Korona waarin we inzitten.

[00:36:03]

Dat kan natuurlijk nog van alles veranderen voordat het maart is. En dan heb je dit als programma.

[00:36:08]

Ja, maar je kan dus aan die financiele knoppen kan je dus nog draaien.

[00:36:12]

En bij D66 is het wel aardig om euh, een beetje te zien waar ze dus kennelijk mee worstelen in de huidige coalitie en dus de dingen die ze zelf anders zouden willen. Uhm nou bijvoorbeeld. Uhm, terug naar een studiebeurs waar ze zelf voor ze wilden. Eerste wilden ze in het leenstelsel daar. Daar waren ze natuurlijk al op gedraaid. Maar nu zien we echt dat ze terug willen naar een uh uh. Naar een studiebeurs van ongeveer 300 euro voor iedereen en afhankelijk van het inkomen van je ouders kan je dan nog doorgroeien naar ongeveer 700 euro in de maand.

[00:36:47]

Uhm. Ze gaan een beetje naar links.

[00:36:49]

Ook wel ja, dat doet iedereen tegenwoordig hebben toch al? Ja, iedereen gaat een beetje naar links. Weet je wat mij opvalt? Ik heb ze ook. Ik heb die programma's ook gelezen. Van waar kunnen D66 en de SP elkaar nou treffen? Ja, er zijn twee dingen waarin ze elkaar treffen. Ze hebben het allebei over farmaceuten. Dat is een beetje SP taal, farmaceutische industrie aanpakken en en en deze zeggen heel wat big farma hebben ze. Dus daar zie je dat ze allebei denken nou die uh en uh nou vaste banen promoten en technologiebedrijven.

[00:37:19]

Dat noemt dan uh uh. Bij deze heet dat big tech heet dat. En dus daar kunnen ze. Daar kunnen ze elkaar wel vinden. Kijk wij dan en dan spreek ik ook namens onszelf. Wij zijn best wel digibeten. Den Haag is nogal analoog in in het denken en doen behalve op de sociale media. Maar voor de rest hebben we de ballen verstand van ICT met z'n allen. En dat. D66 heeft voor een politieke partij daar toch best veel zinnen en paragrafen over en ook hebben ook een heel lang programma 2.0.

[00:37:49]

Kees Verhoeven. Meer dan 200 pagina's en de SP heeft er één dingetje. Maar ook goed, u wil een soort aparte ICT commissie distress. Je ziet nu langzamerhand de Nederlandse politiek wel doorkrijgen van jongens. Daar moeten we iets mee. En we zijn er eigenlijk. Dat zeggen ze niet. Letterlijk zijn woorden niet goed in, dus daar moeten we wel gaan organiseren dat we daar beter in worden. Een punt wat de D66 kennelijk in de huidige coalitie moeilijk vindt is het aantal vluchtelingen dat wordt gehaald.

[00:38:15]

Wisten we natuurlijk al, maar ze pleiten in hun verkiezingsprogramma om meer vluchtelingen op te halen. Een open blik op de wereld. En uhm, ook opvallend het aantal woningen dat ze willen bouwen voor 2035. Willen ze een miljoen woningen bouwen. Ze zeggen heel stellig we gaan een miljoen woningen bouwen. Maar als je uitrekent wat nu door kabinet ambitie is en je zou dat vermenigvuldigen per jaar tot aan 2035, dan zouden we er meer halen dan een miljoen. Ja, dus het is eigenlijk helemaal niet zo'n Wiest.

[00:38:45]

En wie is daar eigenlijk verantwoordelijk voor voor het bouwen van huizen?

[00:38:47]

Op dit moment? Ja, mevrouw Ollongren van D66 gaat over wonen, maar het is ook zo. De overheid bouwt geen woningen. Dat doen de projectontwikkelaars en gemeenten en woningbouwcorporaties. Dat maakt het ook ingewikkeld. Maar goed.

[00:38:59]

En verder staat de halvering van de veestapel erop. Dus ze willen het wel. Dat is natuurlijk wel een soort paradoxen dat je zoveel woningen wil bouwen. Daar komt ook 1 privas ofzo bij vrij. Euh. En tegelijkertijd wil je het milieu drastisch halen.

[00:39:15]

Maar dat is nou precies. Is een verkiezingsprogramma dat, dan wordt dat niet benoemd bij woningen bouwen. En en en moet zeggen ik heb je niet als je zo'n verkiezingsprogramma lees zeker dat van D66 met. Met tweeduizend 23 miljoen pagina's dat je na dertig pagina's. Dan heb je zoveel die boel setpoints met beleidsvoorstellen dat je gewoon de draad kwijt raakt. Dat je het gewoon eigenlijk niet meer kan volgen en een paar praktische dingen wil. Nou ja, dat is er wel in.

[00:39:36]

Als de gratis nee, maar het is gewoon te veel informatie. Dat is net geen was. Begint het gewoon voor je hoofd. De Duitsers hebben ook online.

[00:39:43]

Hebben ze dan wel? In gewone mensentaal staat kan je het ook aanklikken? Oh, dat had ik dan moeten ze moeten. Doen, wat ook opvallend is. We weten de SP met wie willen die regeren het liefste? Nou, ik denk dat daarvoor het meest in aanmerking komen. Bijvoorbeeld GroenLinks en de PvdA. Dus ik lees een verkiezingsprogramma ook van sanda punt openingen in die in een in een formatie moeilijk zijn. Nou, dat weten we natuurlijk. Euh, ik denk dat ze de VVD te vinden.

[00:40:07]

De VVD. Gaan ze die denk ik deze keer niet uitsluiten. Maar ik zie ook wel dat die twee partijen inhoudelijk moeilijk met elkaar te verenigen zijn. Maar ik zat te denken, ja zelfs met met PvdA en GroenLinks.

[00:40:18]

Bijvoorbeeld omdat ze zeggen wij vinden de euro als munt onhoudbaar. Ja en en dat bedoel, dat mag je gewoon vinden.

[00:40:25]

Als je het vindt moet je t zekeringen verkiezingsprogramma zetten. Maar dat gaan GroenLinks en PvdA natuurlijk nooit goedkeuren. Dus dan? Dan lever je toch best iets groots in zo'n zee? Zo'n.

[00:40:35]

Maar misschien is het ook handig om een paar van dat soort dingen in je verkiezingsprogramma te zeggen te zetten, zodat je dat straks kan opgeven en zeggen ja, ik heb dat dat al opgegeven. Maar sowieso is dat is een denkwereld die bij de SP niet niet niet bestaat. Is het wel strategisch een zorgfonds? En er zijn heel veel punten. Denk zelfs zelfs met links zit het er nog een aantal punten in waarvan ik denk nou, dat gaat nog ingewikkeld worden.

[00:40:57]

Ja nou dat. Zo heb ik er ook wel naar gekeken. De met de W. De vraag stellen of de SP. Dit keer. Uhm ja, echt in aanmerking komt om mee te doen. En het is niet een heel ander verkiezingsprogramma dan vier jaar geleden. Sterker nog, door die euro zonder dat ze zich misschien nog iets meer af van de UK van de huidige partijen wil. Alleen de PVV en Forum willen dat ook. En dat? Daar verschillen ze dan ook weer heel erg veel mee.

[00:41:24]

Ronald van Raak, die heeft het geschreven. Die zei ja, maar in vorig programma waren we ook tegen de euro. Maar toen had dit wat meer omfloerst opgeschreven. Maar hij zei in de wandelgangen dat ik toen eigenlijk de speet ook al zo bedoelde. Die lijst van de SP. Daar zijn ze dan de eerste mee. Ook wel een paar opvallende dingen. Nou nou, dat gaan een aantal ervaren rotten stoppen zeker. En dan zie je dat dat er heel veel eigen kweek wordt ingezet.

[00:41:49]

Ja, je moet of in het landelijk bestuur hebben gezeten of wedstrijden werken. Wethouder weet ik veel. Want ja, veel of voorlichter van heel veel mensen hebben al een hele grote carrière bij de fractie achter. Dat is trouwens een trend die je bij meer partijen ziet dat mensen gewoon uh zoals ze dat dan vaak zeggen, nooit een normale baan hebben gehad. Gewoon na een studie zijn begonnen als medewerker en dan een hele tijd zo allemaal bijbanen hebben voor de partij, in de fractie of in het land.

[00:42:14]

En dan worden ze midden dertig en dan komen ze op de lijst.

[00:42:17]

Zijn zeker hertjes dan misschien, want bijvoorbeeld Marten wel. Meester Maarten Hijink staat op vijf. Oud voorlichter Peter Kwint 7 uit voorlichter. Die draaien nu alweer een periode mee als kapelaan. Precies. En dan heb je nu de huidige voorlichter Sara Dobbe. Die staat op 15. En wat me verder opviel. Dus Dee Dee Dee Dee Dee Dee, een soort nieuwe garde in de top 10 zijn alleen euh, Renske Leijten uit 1979 en Jasper van Dijk uit Eenenzeventig, maar de rest zijn allemaal in de jaren 80 geboren.

[00:42:47]

Ja, we worden oud Joost. Want hoezo we? Nou ja, jij, jij bent van begin 70 en ik van midden 70. Dit zijn allemaal veel jongere mensen. Oh, het is toch niet erg? Nou ja, maar dat doet me wel beseffen dat ik oud word. Waar heb ik geen last van? Uhm, de SP die werd euh. Uh nou, we hebben net besproken of ze misschien mee gaan doen na de formatie. Maar ze werden deze week eigenlijk een beetje overgeslagen door de drie ministers die op zoek waren naar steun voor het derde steunpakket voor de economie.

[00:43:19]

En daarin waren ze niet de enigen van links en Van der Wulp. In de wandelgangen deze week Joost. Veel activiteit in de wandelgangen rond het steunpakket, een derde steunpakket. Want het kabinet wil daar brede steun voor steun voor het steunpakket. Ja, en toen zijn ze op bezoek gegaan bij. Dat was heel geheim gehouden. Heel geheime, heel geheim dat iedere camera daar stond. Eerst bij Jesse Klaver, toen trap omhoog naar de PvdA. Ja, en die partijen vinden dat inderdaad zo leuk dat zo.

[00:43:51]

Dat die ministers dan langskomen dat ze toch de pers even te snel uitnodigen. Toch mogen we toch wel verklappen dat ze dat doen.

[00:43:57]

Wanneer komisch? Nederland heeft goede zaken gedaan. Ik heb een goed gesprek gehad. Ja, gelukkig maar weer als je de drie wees.

[00:44:06]

Dat waren de ministers die langskwamen. Dat zijn Wopke. Ja, Wiebes en Wouter Koolmees. Ja en Koolmees die noemt die andere twee. Wees dan ook waar haalt u ook weer door elkaar? Euh, ik weet het.

[00:44:19]

Collega's, winkels, Wiebes en Wiebes. Wiebes is bij sommige partijen. Gaan ze dan niet langs? Nee, die misschien toch ook gewoon voor steun in de beide kamers kunnen zorgen? Want dat is steeds het argument zeggen zo.

[00:44:35]

Het is wel belangrijk, want anders dreigt de oppositie tegen dat derde noodpakket te gaan stemmen.

[00:44:39]

En dat wil ik zeker niet. En ik wil dat er zelfs breed draagvlak is voor dat voor het noodpakket.

[00:44:43]

Ja, ze willen breed draagvlak. Maar het feit dat ze komen praten is ook omdat PvdA. Groenling hebben gezegd Nou, wij vinden dit pakket, maar Capsicum zaden moeten wel een onsje meer bij. Anders gaan we het niet steunen, maar bijvoorbeeld steun van de PVV.

[00:44:57]

Dat vinden ze dan kennelijk niet belangrijk. Nee, die kunnen ook die meerderheid garanderen. Wat staan we nu eigenlijk voor een Shure stiekem handeling te verrichten?

[00:45:05]

Euh, we staan aan posten. Meestal staan we dan voor een deur. Ja, hier en nu ook. Het is de wc deur.

[00:45:10]

Ja kijk, afwachtend, meneer John W. Leon de Jong van de PVV. Wat vindt u van het steunpakket eigenlijk?

[00:45:17]

Nou ja, wat ik wel heel erg vervelend vinden dat ze nu al zo vroeg gaan versoberen, dat honderdduizend banen op spel staan, bedrijven omvallen. Vind dat veels te vroeg, maar betekent dan dat de PVV dit plan niet steunt. Nou, dat betekent dat we daar alles uit proberen te halen om die versobering van tafel te halen. Nee, uiteindelijk is het wel zo dat wij natuurlijk vinden dat er zo'n pakket moet komen, maar dat is toch een pakket van 11 miljard waar je dan anders tegen zou zijn?

[00:45:38]

Dan komt het daar helemaal niet bij. Het zijn ook niet tegen het pakket, maar er zijn tegen de versobering. Wopke Wiebes en Wouter. Die zijn de voorname Wopke die Wiebes en Wouter de drie wees. Die zijn dan op bezoek bij Asscher en bij Klaver, maar niet bij de vierde W. Wilders. Waarom doen ze dat niet hebben moeten vragen? Want daar hadden ze ook die steun kunnen halen.

[00:45:58]

Wij hebben dan amendementen ingediend en als ze dat echt zouden menen dat ze vinden dat het pakket moet worden aangepast, steunen ze zo meteen ook het PVV amendement. Wat zegt dat we in ieder geval voor de komende zes maanden. Willen wij dat die versobering van tafel gaat? Nee, maar het is politiek toch wel heel gek he? Want vorige week hadden we de algemene beschouwingen. Dan zeggen Jesse Klaver van GroenLinks, Lodewijk Asscher van de PvdA. We weten niet of we het kunnen steunen.

[00:46:18]

Je ziet dwingen daarmee af wat de ministers langskomen en die kunnen dan wensenlijst jes indienen. En uw partij? Die steunt het. U had gewoon vorige week nee moeten zeggen. Had u ook een wensenlijstje kunnen indienen? Had u dus een keer gewonnen en zo eventjes een punt kunnen drukken bij de ministers? Wat wij doen is dat we ons gewoon hebben rekening houden met de mensen in het land. Gewoon die ondernemers die helemaal niets uit zijn op al die politieke spelletjes.

[00:46:39]

Want politiek is toch ook iets binnenhalen voor je achterban? Uhm kijk, wij willen dat die versobering van tafel gaan. Dan hebben we ook een amendement voor de ingediend. Hebben we een voorstel voor gedaan? En euh ja, wat andere partijen doen. We moeten natuurlijk wel zelf weten.

[00:46:50]

Maar Joost, vind jij niet dat meneer de Jong hier een beetje een punt heeft? Want dit is misschien echt wel een duidelijk voorbeeld van de Haagse achterkamertjes, waar het kabinet dus met verschillende oppositiepartijen praat, maar niet met een partij die ook aan de ook de meerderheid kan garanderen. Ja, dat is heel onhandig. Maar heeft u dan de uitnodiging af moeten slaan dat u zegt van nee, wij hoeven niet te praten. Of komen ze dan al helemaal niet bij de PVV terecht?

[00:47:12]

Wordt u wel eens gebeld door door Wouter Koolmees of door Eric Wiebes met Van Jole, meneer De Jong? We moeten dus even met elkaar praten. Word nog. Ik heb nog nooit gebeld door komen. Er is misschien één keer helemaal aan het begin. Toen ie net minister was voor een kop koffie na de duur van vijf minuten geloof ik. En toen was het alweer klaar. Als het nou naar een ander voorbeeld nemen. Het gaat over ondernemers die hebben uitstel van betaling van belastingen aangevraagd.

[00:47:33]

Ja, dat is heel belangrijk. Dan zie je dus dat Geert dat tijdens de Prinsjesdag aangeeft. Dit tijdens de algemene beschouwingen dat hij dat voorstel doet. Nou, dan krijg je nu de Kamerleden en alle andere partijen en die dan mekaar bezig. Zo en dan. Vervolgens komt er waarschijnlijk ergens een motie van de andere partijen en die krijgt dan een meerderheid. Dat zou goed kunnen, dus ook daarvoor. Ik ga soms ook een motie indienen. Ben benieuwd of dat gaat steunen.

[00:47:56]

Maar ja, als je dan misschien het noodlot van me zeggen van van gewoon PVV-Kamerlid zijn, want je hoort ook bij de andere politieke partijen dat ze zeggen van ja, we hebben. We worden zo vaak uitgescholden door meneer Wilders en voor van alles en nog wat uitgemaakt. En dat maakt het voor ons ook niet echt heel makkelijk om dan vervolgens een week daarna een beetje zaken te gaan lopen.

[00:48:13]

Politiek is niet voor mietjes. Dat is wat de erop te zeggen hebben. Als je niet tegen de waarheid kan, wat heb je dan te zoeken? Geert komt op voor de mensen in het land en dat doet ie in zijn bewoordingen en ik heel veel. Maar miljoenen mensen staan achter hem op de manier waarop die het doet. Maar we kunnen wel gewoon objectief vaststellen dat de heer Wilders gemiddeld meer decibellen produceert dan andere Kamerleden. En dan laten we het woord schreeuwen eventjes buiten beschouwing.

[00:48:36]

Dan heeft u mij nog niet horen zingen op straat. Ik heb het wel eens. Ik heb nou horen zeggen nou, dit is dit is een opa uit de hij dus. Monaco Chicago Molenpolder BBK won in de. Heb je wel Leon de Jong, van de PVV en SGP zullen we weer teruggaan naar de studio. Laten we dat maar eens even doen. Toch wel echt oprechte frustratie bij zo'n PVV-Kamerlid dat ze ook worden overgeslagen, maar misschien is het toch ook niet heel onlogisch dat die partijen euh ja, omdat zo'n partij en dat dat de minister is daar niet mee gaan praten.

[00:49:22]

Ja, ik heb het nog meer over nagedacht, maar we hadden het gisteren opgenomen. Het is heel moeilijk samenwerken met die partijen vanuit het kabinet oogpunt, maar dat steunpakket als daar willen ze een beetje nationaal doen. Het is misschien. Misschien hadden ze toch bij dit wel contact moeten zoeken.

[00:49:37]

Maar Wilders? Die wil ook niet graag naast die minister staan en waar Asher en Claver de pers een beetje uitnodigen van kijk, wij doen mee en hebt Ratelaar. Dat wil Wilders bij uitstek niet. Nee, maar je kan wel een beetje draagvlak zoeken. Het hoeft dan niet met zo'n show, maar op een andere manier. We gaan voorspellen. De voorspelling. Dit is een moment waar veel luisteraars naar hebben uitgekeken. Ja, voor landend iconische mondkapje. Ja, schitterende Prinsjesdag 2020.

[00:50:22]

Collector's item met de Nederlandse Leeuw de rol. En uhm ja Joost, we moeten daar eens even goed naar kijken. Ja, dat was. We hebben het onszelf moeilijker gemaakt dan we dachten. Ja, we hebben veel euh inzendingen gehad. Uhm, en ik denk dat we wel kunnen zeggen dat ongeveer negentig procent van de antwoorden juist was. Ja, het antwoord is namelijk vier keer vier keer het losstaande woord samen. Maar maar zijn we van wat mensen?

[00:50:52]

Uhm, die euh, die daar al bij voorbaat bezwaar tegen aantekenen? Mooi. Emma Santing, die zegt twee keer als losstaand te woord. Maar het komt wel meerdere keren voor als onderdeel van het werkwoord samenwerken en als onderwerp een onderdeel van het zelfstandig naamwoord samenwerking. Maar dat telt dus niet volgens de gestelde regels. Toen S. Hadden we zaten we voor een dilemma. Maar wij hebben taal scheidsrechters hè? Ja, zeker bij de NOS hebben we een officiele taal commissie.

[00:51:23]

Daar hebben we dan voorgelegd. En wat zeiden die? Alhoewel samen en werken oorspronkelijk deel uitmaken van het samengestelde werkwoord samenwerken? Zijn ze hier uit elkaar geplaatst? En dus twee losse woorden. Dat valt binnen de door Xander en Joost gestelde regel. Losstaand woord dus het juiste antwoord is vier keer samen. Dat euh, heeft iedereen heel knap gedaan door de tekst van de troonrede op internet te zoeken, die te kopiëren in een Word bestand en dan euh, het zoekwoord samen erop los te laten.

[00:51:55]

Maar wie was de winnaar? Dat was Florant de Witte op Instagram. Ook wel Franzoi af uit Marknesse, want hij stuurde als eerste het goede antwoord vier keer in. Dat was vorige week vrijdag om 23 minuten over drie. Dan heeft ie wel echt heel snel naar onze podcast geluisterd, maar dat was ook. Zie hier was de bas bij Kees. Die heeft gewoon zitten luisteren. Twee keer heeft veertig minuten van z'n leven gekost. Ja, die klaagt dan.

[00:52:20]

Ik heb de hele troonrede twee keer moeten kijken hiervoor. Dat heeft me dus vrij lang gekost. En nu moet ik het mondkapje wel winnen. Sorry Bas, dat g. Zo gaat dat niet. Nee nee, daar kunnen we geen rekening mee houden. En euh, nog wel een aardige opmerking van Tim. Tim 5 4 8. Wel leuk al die namen. Ja euh. Wat ik best weinig vond. Vier keer, want het woord alleen gebruikte de koning ook al drie keer.

[00:52:47]

Dus euh, zegt ie. Misschien is de koning toch een grotere individualist dan we dachten? Dan? Jullie doen voorkomen in jullie podcast? Ja potverdorie. Ik vond het leuk dat er zo uitgebreid gereageerd is. En Florian De Witte s. Gefeliciteerd! Een naam als ferryboot beloven we niet te knippen in het mondkapje. Zij komt gewoon in z'n geheel naar je toe. Dat is wel fijner. Ja, we hebben contact. En dan euh, moeten wij weer wat gaan voorspellen?

[00:53:14]

Vorige week hebben we alleen maar gehad over de lijsttrekker van 50Plus. Dat duurt nog even voordat die bekend wordt. Uhm, ik heb er denk ik wel iets aardigs. Ja ja, uh Grapperhaus, die uh moet natuurlijk als minister van Justitie. Nu die is blijven zitten moet ie zichzelf elke keer in allerlei bochten wringen om mensen toch streng toe te spreken. Dus vorig weekend Feyenoordsupporters, die hielden zich niet aan die anderhalve meter. Ze zongen toch spreekkoren? En wat dacht de Grapperhaus daar nou van?

[00:53:44]

Niet doen, dacht ik. Ja, ik. Ik heb zelf ook dat je je ook echt realiseert hoe lastig het is om emoties weg te houden. Maar niet doen laat je je meeslepen.

[00:54:00]

Ja dan.

[00:54:00]

Dat is het probleem van Grapperhaus. Hij begint nu zelf. Telkens als hij een vraag krijgt over men, begint hij over zijn eigen probleem. En dat ie zichzelf er niet aan heeft gehouden. Uhm, nou. Want wat? Wat vond ie nou van die supporters?

[00:54:13]

We moeten op onze kiezen bijten. Bij al deze dingen en ik heb zelf. Toen ik het niet goed. Ook daarvan gezegd uhm. Dat is niet goed geweest. En dat spijt me. Ik benadruk toch naar de mensen om echt te zeggen Rörsch. Uh, ik schaam me voor m'n hoofd dat dat niet goed is gegaan.

[00:54:31]

Elke keer gebruikt hij het zelf weer en een dag later moest moest ie ook wat vinden van die euh, die invloed. Ensors die me. Die herstellen ik. Ik doe niet meer mee gebruikt. En wat zei die toen? Ik vind het onverantwoord.

[00:54:44]

Uhm. De maatregelen die we nu treffen zijn echt nodig. Uh, ik heb denk ik ook echt zelf. Ik heb het niet goed georganiseerd op mijn bruiloft. Ben daarvoor flink door het stof gegaan.

[00:54:57]

Ja, misschien moet ie daar de andere kant uit zeggen. Dat geeft m een soort geloofwaardigheid gek genoeg, want ik ben achteraf. Ik ben ook erg vaag. Ik weet ook hoe moeilijk het is om aan de regels te, maar je moet het toch echt doen. Ja, nou hebben we donderdagavond beelden uit Tilburg gezien. Minister Grapperhaus hebben we voor de ministerraad die nu gaande is, proberen op te vangen, maar toen was dit er niet. Misschien om dit even te ontlopen, maar straks gekomen worden we natuurlijk tegen.

[00:55:23]

En dan? Euh, lijkt mij de vraag. Gaat ie weer zelf beginnen over z'n bruiloft? Jij mag het zeggen ja, gaat die wel weer over beginnen hoor? Ja, ja, ok, dan moet ik nog iets rechtzetten. We hadden vorige week gezegd zeg ik nee ha, dan zeggen we hebben we een echte voorspelling. Waarom hij toen nog geen boete had gekregen, zei van ja. Maar er is ook geen aangifte gedaan te mailden mij en andere jongeren.

[00:55:44]

Politieke club van wij hebben wel aangifte gedaan. Maar weet je waarom? Het OM kan dus ook op basis van foto's zelf besluiten. Dus iemand een boete geven. Dat doen ze wel eens langs de snelweg bijvoorbeeld. Ja en dan euh ja. Maar dit waren foto's die die maken ze zelf dus ook. Of die V. Dus die die rol op foto. T Is er dat O. Emmens vorige week bij mij langs geweest. Weet je hoe dat dan gaat?

[00:56:03]

Zeggen ze van de New. Bent u meneer Grapperhaus? Euh, ja, en wel laten ze die foto's zien, zegt ze. Bent u dat op die foto's? Ja, is dat uw bruiloft? Is het zo gegaan? Ja. En dan als je dat bevestigd, toen in de boeien geslagen.

[00:56:17]

Toen kreeg die boete. A. Uhm, we gaan naar het eind van deze podcast. Maar niet voordat we nog een keer hebben gezegd dat wij genomineerd zijn en dat je op ons kan stemmen. Ja, voor de Dutch Podcast Awards gaan naar www. Podcast Woords punt. NL. Dank u wel voor het luisteren. En tot volgende week.

[00:56:37]

Dan hebben we een hele speciale aflevering. Want ik ben op vakantie volgende week. Oh jee, hoe gaan we dat doen? Maar dat kost wel wat.