Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1, TCAS Podcast. Dit is de stemming van Vullings en van. Ik ben blij en opgelucht. Het is een beetje een feest. De politieke podcast van EenVandaag en de enorme. Ik heb de energie van noteren. Xander van der Wulp en Joost. Ja jongens, geweldig, geweldig, geweldig. Welkom bij de eerste stemming na de verkiezingen. We gaan natuurlijk de uitslag bespreken, de campagnes nog even evalueren.

[00:00:44]

Ja, maar we gaan ook vooruit kijken, want nu begint er een heel politiek proces. We gaan rekenen, rekenen, optellen. Welke formaties zijn mogelijk en logisch? En we krijgen daar hulp bij van oud minister Henk Kamp. Die kan je nog wel als ooit verkenner, informateur, de eerste verkenner? Ja, dus die gaan we om advies vragen.

[00:01:05]

Maar eerst wat vul je op Xander? Nou ja, en een heleboel deze week.

[00:01:09]

Dat zal wel blijken in deze lange podcast denk ik. Ha worden misschien iets langer. Maar euh, vooral dat die euh. Dat die nieuwelingen die die komen dan aan in Den Haag. En dan is het echt een beetje ja, een soort eerste schooldag.

[00:01:24]

Dat viel me heel erg op. En we hebben bijvoorbeeld nieuwkomer Laurens Dassen van Volt. Ja, die kwam dus aan. Euh, in die bijeenkomst met die lijsttrekkers heb je je gezien? Ja, totaal ongemakkelijke toestand. En hij kwam daar K.G. Rutte en Baudet tegen.

[00:01:41]

Dag ook mooi of lelijk? Zitten jullie ook? Dan heb ik het nog niet gezien volgens mij. Rechttrekking wat goed gezien. Maar ja, van televisie heb ik natuurlijk permanent voorbij zien komen als ik kanselier Angela Maaike. Vergalde het eind al zegt dat zij bodempje. Ik weet niet wat jij wil doen. Jij, zei hij. Sherri. Euh. Hij Heilaar. Ik ben Chéri. En daarna stond die mensen. Eerst wilde die hem een hand geven en daarna een boks en daarna een elleboog.

[00:02:15]

Want ik weet niet hoe je goeie groeilijnen in de wedstrijd zit. Bedoelde die natuurlijk van euh. Ik schud gewoon de handen. Maar euh. Dat was een echt soort. Euh ongemakkelijke first deed was dat. En die ruzie pakte Didamse gelijk in. Ja en nee te zeggen. Ik ken jou van televisie. Wat deukjes in het echt te.

[00:02:31]

Ja, gewoon even aan de borst drukken en Robert in de binnenzak van Rutten.

[00:02:35]

En wat ik nog nooit had gezien. Euh, de dag na de verkiezingen. De State Passage, dat is die grote hal. Uhm, beneden. Daar stonden allemaal tafels en allemaal linten. Dan was het afgezet waar de nieuwe Kamerleden een soort introductie praatje kregen een ontvangst. Normaal is dat altijd in kleine kamertjes daar. Maar dat kan nu natuurlijk niet door Corona. Dus hadden ze wat wijder opgezet. En dan is wel heel grappig om te zien he. Ben jij daar geweest?

[00:03:00]

Ja, ik heb het gezien. Ja, die mensen onder zo'n bloemstukje op een vrij lange tafel. En dan zat er iemand van de Tweede Kamer en die ging dan met die nieuwelinge praat. Welkom in de Tweede Kamer. En dan kregen ze hun telefoon. Heel goodie back up kregen ze erbij met allemaal informatie en dan moesten ze op de foto. Maar daar kon iedereen meekijken hoe ongemakkelijk dat ging. Ik vond het heel leuk om te zien alsof de brugklassers werden.

[00:03:24]

Ja, maar het was ook echt democratie in werking. Was het. Wat je daar zag? Ja, en hele blije gezichten natuurlijk. Bij die nieuwe Kamerleden. Ik heb ook wel wat droevige gezichten gezien. Ja, maar niet bij de nieuwe kamer. Nee, nee, nee, die waren wel blij.

[00:03:37]

Ja, iets meer dan 60 zijn het er vooralsnog nieuwe Kamerleden. Bij wie zag je dan droevige gezichten? Nou, de mensen die al in de Tweede Kamer zitten, waarvan de partij een flinke dreun hebben gekregen. Ja, daar komen we ook nog wel op. Maar wat viel jou op? Nou nee, ik heb mijn vraag voor jou. Ook het CDA heeft het niet goed gedaan. Niet goed gedaan toch correct? Hebben zij ergens een landslide overwinning gehaald?

[00:04:00]

Echt landslide waar.

[00:04:02]

Uh, bij Henk Wijngaard in het dorp? Nee, nee, nee nee. Maar dan op Bonaire en Saba. Echt ja. Met omdat daar de minister of staatssecretaris van Caribische Zaken Knops Ja en dat zijn dus. Dat zijn dus bijzondere gemeenten. Dat zijn zij. Ze horen echt bij bij Nederland en daar is ie heel populair. Sterker nog. Heeft u daar ook campagne gevoerd? Ja, nou, je hebt. Op Bonaire heb je dus een zusterpartij van het CDA van de heer Kroon.

[00:04:30]

Heet die Caribisch Democratisch Appèl? Ja en uh nou die meneer op Bonaire. Die heeft echt erg zijn best gedaan voor Raymond Knops. Luister maar Tarasov Jzn.

[00:04:39]

Die Mark Bornerbroek, Maywood en voor tapa dan nog portret. Denk aan What about the Riba kandidaat ronddobbert. Sinkel. Raymond Knops Rebellie. Dat is DDS. Gedopt Apra Personeel goelags. Epiphone helemaal wakker zit. Barcelona Knot. Zonder dat bestuursakkoord klagen Genappe nettolonen die modèle en toch knap Lipa amoreel, knapste spelonderdeel en tot uit zetten die maar nog is dat doen. En als Aspekt na Raymond klopt rebelleert. Dat is Seda. Wie is er nog? Bertholet kandidaat ronddobbert Sinkel Poetin Bacolod awy zo politico PagiA.

[00:05:15]

Boem Packham. Maar op Saba heb je dus de. De gedeputeerden op en dat op Saba is heel klein. Dat zegt een prachtig eiland wonen. Wonen heel weinig mensen, de S-Type gewoon een groep Zeppe met elkaar. En en daar heeft dus. De gedeputeerde die heette Brulez, Segers, C of Segers. Het is met. Segers het is zit ook Ierse invloeden op Saba. En die heeft gewoon in de groepsopvang gestuurd van nou, het is heel goed voor ons eiland als er op Knops wordt gestemd.

[00:05:39]

Want ja, die heeft er goed voor ons gezorgd de afgelopen jaren. Maar ja, kijk dat spotje Bonaire, dat was de naam knotsen wel ingeramd. Dat was op samen een beetje misgegaan. Dus Knops heeft daar wel gewonnen. Maar weet je wie daar ook voorkeursstemmen heeft gehaald door? Nee, Alexander Kops Aicha van de PVV. Ja, Knops Kops. Ik snap de verwarring dat jij dit allemaal van die voorkeursstemmen. Nou echt wordt er pas volgende week vrijdag.

[00:06:02]

Maar ik.

[00:06:03]

Ik zag gisteren dat het CDA had gewonnen op Bonaire. Ik denk nou ja, waarom eigenlijk? De Snider meteen een ingedoken en toen werkte ben ik het ook. En dan zie je maar weer dat we dachten dat het CDA gewoon de drie lijsttrekkers had en dus het verkiezingsprogramma. Dat was een soort zelfstandige eenheid. Wopke Hoekstra. Pieter Omtzigt. Maar dus ook nog Knops. Nou ja, het is allemaal team sqna. Hij is het CDA. Dat was het toch wel ja.

[00:06:26]

Maar het wordt interessant. Wel bij het CDA. Iedereen heeft daar ongeveer zijn eigen campagne gevoerd.

[00:06:30]

Nogal. En wat doen ze altijd, zeggen ze. Maar het viel deze keer toch op dat t een beetje een beetje wrijving. We gaan het proberen op te knippen in blokken. We hebben zeg maar deze week. En dan hebben we vooruitkijken naar de formatie. Dat gaan we dus. Tegen het eind van deze podcast doen. Maar euh, deze week even nog beginnen bij het einde van de campagne. D'r waren twee debatten in en bij jouw organisatie EenVandaag en Neem de mijne.

[00:06:54]

De NOS ging ongeveer zo.

[00:07:01]

De stembussen zijn open. De beslissende strijd om de laatste kiezers en dat zijn er veel.

[00:07:06]

Begint hier veel plezier. Stem bij voor de start. Toi, toi, toi en Start.

[00:07:14]

Hoe worden deze Kamerzetels verdeeld?

[00:07:17]

Vanuit Den Haag Shivaji goeien tency voor camera 4 en vast n n en 6 voor de start. En starttijd, maar Rob geniet daar zijn plek toe. Dat hadden we even moeten knielen voor de afkondiging. Goed werk jongens. Allemaal dank jullie wel.

[00:07:38]

Wat leuk. Rob ging dus niet naar de ijsplek voor de afkondiging en deed niet goed. Deden Pieter-Jan precies hetzelfde. Weet je wel hoe dat komt? Is dat je favoriete zo in de concentratie is presentator en je denkt het is afgelopen is afgelopen. En dan? Ja, dan moet je nog een paar stappen doen en de andere camera pakken. Ja, dat is dan teveel. De stem van Jan de Rode, de regisseur van de NOS. Pieter-Jan zei ook euh, op maandag.

[00:07:59]

De stembussen zijn open. Ja, dat is toch altijd een foutje? Je moet zeggen de stembureaus zijn open. De stembussen zijn dicht en die gaan pas woensdagavond open. Maar ja, dat krijgen we altijd van de taal commissie van de NOS te horen. Ja, maar de NOS maakt ook nog een foutje. Ja, het dan op verkiezingsavond. Iedere keer gezegd dat Rutte ja, als we dan toch een beetje op elkaar gaan zitten. Ik heb er nog Rutte, hij voor de vierde keer gewonnen.

[00:08:23]

Nee, hij is voor de vierde keer de grootste, maar werd heel lang voorgehouden dat hij vier keer had gewonnen, terwijl die van E. Hij is één keer van eenenveertig naar dringendheid gegaan, voor de vierde keer de verkiezingen gewonnen. Nee, de winnaar van de verkiezingen, de grootste partij 7 zetels verliest. Dan bent er geen winnaar. Nog nooit gebeurd in de Nederlandse geschiedenis. De grootste partij is niet vier keer een winnaar. Nou ja, nou nee, hier kunnen we denk ik echt wel vrij lang over discussiëren.

[00:08:46]

Nou, dat heb ik ook best wel zin in eigenlijk.

[00:08:49]

En Pieter-Jan, die vergat ook waren dat er nog een stelling was. Ja van Rutte. Ja, dat is nou. Maar hij wordt nu genoemd, getipt als nieuwe Kamervoorzitter omdat hij durft gewaardeerd wordt om te ondernemen. Hij houdt dus wel lekker kort.

[00:09:01]

Ja he? Uhm, hoe heb jij dat beleefd? Achter de schermen veel betrokken geweest natuurlijk bij dat debat. Euh ja, nou, ik vond het alle twee hele mooie debatten. Ja, de inhoudelijke lijsttrekkers hadden de tijd om met elkaar argumenten uit te wisselen. Verkiezingscampagne gaan over meer dan debatten, want je hebt ook heel veel interviews en je kan heel veel lezen als je wil, maar ik denk dat het de kiezer wel geholpen heeft. Wat ik wel vond is dat dat RTL debat het ook best wel bepalend is geweest denk ik toch.

[00:09:29]

Als we kijken naar hoe het nou is afgelopen. Dat was best wel lang geleden alweer. En deze twee debatten zaten dan zo dicht op elkaar, waardoor het echt wel een eindsprint werd. Ja, als je als je ook naar de campagne van van D66 kijkt, dat is een soort sandwich. Dus in het RTL debat viel K.G. Op. Geen landslide overwinning van hoe oud was die beter? Maar die twee dingen vielen op. Ja, ja en daardoor ja.

[00:09:51]

En Wopke Hoekstra slecht, zeg maar ja. En daardoor kreeg K.G. Langzaam dat mensen zeiden goh, die, die is goed bezig. En toen? Ik vond er bij EenVandaag van de kaart trouwens helemaal niet zo sterk. Maar toen op die laatste avond bij de NOS tegen Wilders. Ja, en dan toen ze even boos werd.

[00:10:05]

Ja dus toen had ze er aan t begin of dus aan begin van de campagne en aan het einde van de campagnes. Twee hele goeie momenten. Maar bij mij in het RTL debat is blijven hangen dat ze tegen Wilders zei die zielige Zwarte Piet van nu. Dat kwam ook uit de tenen. En dat groene lampje bij het vaccinatie paspoort. Daarmee.

[00:10:21]

Heeft ze toen laten zien, zeggen ook de mensen uit de D66 campagne dat ze durft te kiezen dat ze anders durft te zijn. Dat ze niet hetzelfde is als Rutte. Want Hoekstra was natuurlijk precies hetzelfde verhaal te vertellen als Rutte. En daarmee heeft ze zichzelf zegmaar onderscheiden.

[00:10:38]

Ja, maar ook met een heleboel advertenties. En ze hebben een miljoen gekregen. Zo, dat hebben die hebben. Dan hebben ze wel uitgegeven heb ik het idee die je voorpagina's van de kranten. Dus het is niet goed. De laatste vier dagen worden verkiezingen op elke krant, een advertentie op de voorpagina en en. En dat het grappig is dat D66 en dat mensen zeggen ja, ze heeft zoveel visie. Maar als je naar de campagne kijkt he. Al die advertenties waren heel erg op.

[00:11:01]

Op leiderschap gebaseerd, helemaal niet heel erg op de inhoud.

[00:11:04]

Nee. Is de advertentie misschien ook niet per se de beste gelegenheid voor OM? Maar dat zet wel de toon van je campagne. De winnaar voor de vierde keer. Mark Rutte. Grootste voor de vierde. Wat? Mark Rutte? Partijgenoten, landgenoten. Ik ben super trots. We zijn voor de vierde keer op rij de grootste partij van Nederland geworden. Ik ben superblij en supertrots, maar nu hard aan het werk. Dit was een mooie avond, maar daar staat ons heel, heel, heel veel te doen.

[00:11:38]

Dank dank dank. Ja nou zegt die het zelf. Voor de vierde keer gewonnen. Als je verliest en je en je blijft de grootste. Dan heet het een overwinning zijn nederlaag ok. Maar dan heb ik de nummers niet over gewenste aan. Hoeveel overwinningen nederlagen heeft ie gehad?

[00:11:52]

Ja. N. N. Ja. En die tussendoor 2017. Ja ja ok. Uhm. Opvallend. Hij deed dit via YouTube. Vond ik wel kenmerkend voor de campagne die euh. Die lui hebben natuurlijk allemaal. Dat zag je ook op verkiezingsavond allemaal een eigen studiootje ingericht. En euh Rutten die je vertelde van nou, rond 11 uur kom ik naar de pers. Maar om kwart voor elf begon op YouTube een live feed te lopen waarop die ineens een achterbannen in het land al ging toespreken.

[00:12:19]

Voor n k kijkers. Ja in dus ja, wat is dat? Ja, dat is jammer. Moesten wij dat? De daar van euh, technisch allemaal weer omzetten zodat ook in een live uitzending kon. Maar waarom zeggen jullie gewoon euh jongens, kom effe naar binnen, dan kunnen die miljoenen kijkers. En meteen even zien. Dan heb jij nog ingecheckt op die succes die gisteren de eerste fractievergadering waar we aan t begin zeggen bij mochten zijn. Bij veel fracties mocht je mocht je even naar binnen om te filmen.

[00:12:47]

Dan hadden ze ook ruimere zalen genomen voor voor de eerste vraag bij de VVD ook. Nee, daar zaten een paar mensen in de fractiekamer. Maar Rutte zat gauw volgens mij in het Torentje en dat was dus een zoen vergadering. Maar daar was ik voor uitgenodigd met journalisten, dus dan kon je dat even zien. En toen ging Rutte zeggen we hebben nog heel veel te doen. Weet je dat? Dat kwam ook op Teletekst. Ze gingen Dilan historicus Mark Stoppels stoppen.

[00:13:06]

Stoppen gingen ze toch nog met z'n allen verklappen. Zit je daar een beetje als journalist ongemakkelijk bij? Niet mee klappen? Nee, nee. Nee, nee. Nee, nee, nee. Nee. Ik had er de moet staan. Ik gewoon boe geroepen.

[00:13:16]

Hahaha, ik zit nog steeds met opzet. Ja omeletten? Ja welnee.

[00:13:20]

Wel heb je niet geroepen van de jongens. Het is pas de derde overwinning. Nou nee, maar hij had het ook goed. Rutte en euh. En toen hield ie sowieso zo'n praatje van. Wel moeten we met z'n allen hard werken, bla bla bla. En toen dacht ik nou daar mogen we vraag stellen. En toen woef werden we uit de zoeksuggesties gegooid.

[00:13:35]

Jeetje ja. En als dat de nieuwe stijl wordt aan de oude stijl. Ha uhm. De campagne van de VVD goed gegaan. Ja euh. Volgens plan. Ze zaten in een in een dalende trend, maar op het laatst toch nog hebben ze toch gewoon nog een stevige overwinning. Ja en nee, het was niet het gat naar de nummer twee. Zeker doordat D66 op verkiezingsavond kwam dat op 27. En inmiddels is het 23, dus daar zit best wel een gevoelige foutmarge in de exitpoll.

[00:14:05]

Ja, maar dan staan ze met 12 zetels boven de nummer 2. Dat is toch anderhalf keer Forum voor Democratie, dat als de grote winnaar wordt gezien, zeg maar.

[00:14:14]

Nou, in absolute aantallen hebben zijn zij natuurlijk de grote winnaar. Het was qua zetels winst. Ja, het was natuurlijk een hele defensieve campagne die vooral bij de VVD ook draaide om om het leiderschap. En en wat natuurlijk nooit hardop hebben gezegd is van. Ik kies voor uw vertrouwde leider, kies voor veiligheid, geen experimenten. Laat Mark Rutte doorgaan. Dat was de enige boodschap zo'n beetje in de campagne. Want ja, met welk inhoudelijk plan iets vernieuwends?

[00:14:44]

Uh, heb je ooit de VVD die boer op ziet gaan? Of dat Rutte maandag Rastatt ergens mee? Maandag kwam ie nog met een brief aan iedereen met de titel Leren. Heb je die gelezen? Nee, op LinkedIn had ie dan geplaatst. Die typische dingen van vertelde die wat ie allemaal geleerd had in de laatste tien jaar en dat ie daardoor ook veranderd was van mening. En dan als laatste zin. Wat heb jij allemaal geleerd in de laatste tien jaar?

[00:15:09]

Blijft toch wel weer allemaal van hem afglijden? Die toeslagen aan verre toch bijzonder. Hij wint weer. Kabinet is daarom afgetreden. Partijen als de SP, CDA met Leijten en Omtzigt in de gelederen. Die krijgen gewoon een tik. Ja, maar de enige partijen die hem daar in de campagne hard op kunnen aanvallen zijn de SP en PVV. Al die CDA onneembaar die er erin zaten daar wat moeilijker in. De PvdA zat er ook wat moeilijker in. En D66 ook.

[00:15:35]

Dus dat zijn alle partijen die die dat niet echt een heel fijn onderwerp vinden om over te praten, omdat ze zelf ook met de vingers tussen de deur zitten. Ja, maar het is er wel. Ik moet zeggen dus los even van wat je. Dat is natuurlijk een beetje de politiek van het CDA. Van t Katje dat je dus constant zegt van ja, weet je. Jullie hebben de. Jullie deden dat fout in die affaire en jullie deden dat fout.

[00:15:52]

Maar wat ik het meest teleurstellende vind is. Ze hebben heel weinig zelfs van dat soort verwijtende debatten gevoerd. Maar het is ook zelden gegaan over de oplossingen. Hoe gaan we nou voorkomen dat dit weer gebeurt? Bedoel, dat is eigenlijk in al die verkiezingsdebatten niet aan de orde geweest. Ik heb ook in interviews mensen daar weinig over gehoord. Partijen hebben dat zelf ook niet echt de aandacht mee gezocht. Dat vond ik wel opvallend. Ik had. Ik had verwacht van tevoren dat die affaire een grotere rol in de campagne zou spelen en dat is niet gebleken.

[00:16:19]

Dat zou logisch zijn geweest als zo vlak voor de verkiezingen een kabinet nog aftreedt, maar het is niet gebeurd.

[00:16:26]

En sowieso vond ik de horizon van de campagne niet heel erg ver vooruit. Maar het was. Het ging over nu het ging van de Korona was natuurlijk echt een ja, een thema dat er helemaal als een soort grauw deken overheen lag. Ja, da's het enige discussie die je vaak had. Hoe? Hoe gaan we opstarten na Korona? Maar dat is hopelijk natuurlijk dit jaar. Maar de de de en een debat over waar staan we over vier jaar of in 2030?

[00:16:50]

Ja, dat is wel een beetje uit gebleven. Bestaat dat trouwens een groot deken? Euh, gauw sluier. Is een sluier ook goed? Nou ja, goed. Eerst even het opzoeken. Ja, ik zei het en ik denk ga meteen een verbrokkelen. Maar soms is het ook mooi dat dat je gewoon nieuwe woorden in leven brengt. Ja nou. U hoorde het als eerste in deze podcast. Ja, we gaan naar euh, toch wel. De winnaar.

[00:17:12]

Mag ik dat zeggen van deze verkiezingen zich elkaar?

[00:17:15]

Ja, als het om de machtsverhouding gaat zeker? Ja. Democraten.

[00:17:19]

Het is gelukt, maar de afgelopen maanden bekroop me echt het idee. Het gevoel dat mensen klaar waren voor het optimale. De visie van D66, want ik heb altijd geloofd en vanavond is dat bevestigd dat Nederlanders niet extreem zijn, maar juist gematigd. Mensen waarderen positiviteit, uitgaan van eigen kracht en anderen altijd in hun waarde laten.

[00:17:45]

Optimisme en positiviteit vormen opmerkelijke woorden. Een beetje alsof het dat zij claimden dat het het midden gewoon gewonnen heeft. Is dat een terechte conclusie? Je zit heel erg bedenkelijk bij. Je zit gewoon diep, diep, diep na te denken. Nou ja, als je zo ook wel eens goed. Ja, als je naar de verdere versplintering kijkt zie je dat toch heel veel mensen kennelijk de gedachte hadden. Ik voel me niet goed vertegenwoordigd in Den Haag en ik ik.

[00:18:10]

Ik stem niet eens op het midden. Ik stem zelfs op een totaal nieuwe partij. Ja ja, ik denk dat dat zich dus aan de randen afspeelt, maar in het midden toch nog, waar ook een meerderheid voor bijvoorbeeld de huidige coalitie. Altijd bijzonder. Als dat lukt. Uhm ja, dat er toch een beetje wel dat optimisme en positiviteit is. Ik heb mezelf ook wel. Ook hier op de NOS redactie hebben we dat met collega's gedaan, maar in de aanloop naar deze verkiezingen waren we best wel een beetje benauwd voor het klimaat dat er in Nederland ontstond.

[00:18:42]

Er rond die korona werd en ook bedreigingen van zoenen, journalisten en dat er heel erg veel op de man werd gespeeld. Uiteindelijk moeten we ook concluderen dat dat best is meegevallen. Misschien in deze laatste weken van de campagne dat iedereen die echt super ontevreden was met alles wat er rond Korona gebeurt, een soort thuisfront bij Forum voor Democratie. En die had wel contacten. Daar gebeurde ook van alles. Bij die bijeenkomsten dat je constant ja, mensen kwamen daar op af en een cetera.

[00:19:13]

Maar verder? Ja, ook de uitslag. Euh, toch een beetje van. Het kan door zoals het ging.

[00:19:20]

Ja, en dan had ik ook wat. Wat ik maar heel m'n hoofd nog steeds over pijnigt. Vaak hebben verkiezingen een soort centrale vraag, een soort centraal thema. Ik ben er eigenlijk nog steeds niet achter wat nou het centrale thema van deze verkiezingen was? Nee. Buiten misschien wel leiderschap na. En we moeten zoeken en een beetje zekerheid. Misschien ja. En dan heb je mensen die voor zekerheid gingen, mensen die iets nieuws vinden en die progressief waren bij elkaar.

[00:19:42]

Er was ik wat in 2012. Wat je een een. Een verkiezing die gewoon draaide om bezuinigen. Hoeveel wil je bezuinigen? En waarop 2017? Dat was ik eigenlijk vergeten. Dan heb ik even terug moeten halen. Dat was kort na de Brexit. Toen was de vraag hadden we ook heel veel internationale pers nog in Nederland? Weet je dat? Dat vuurmonden op ja, dat zal nu maar één wagen van de Duitsers. En toen was het een strijd.

[00:20:04]

Rutte? Wilders ja, maar toen was het de strijd internationaal tussen hem leggen, het populisme en de oude politiek. Ha, want Trump was verkozen Brexit. En toen waren wij geloof ik als Nederland de de kwart of de halve finale. Ja, toen was was er de angst dat Le Pen in Frankrijk zou winnen als we als wij in Duitsland. Nou ja, als wij de PVV als grootste zouden krijgen, dan zou heel Europa kantelen en ook die kant op gaan.

[00:20:27]

En dat was toen een weekje dacht. Dat was de wat russells Rutte. Het zeikerd fragment. De strijd tegen het foute populisme of de verkeerde vorm van populisme. Dat was toen. En deze Welleman en deze verkiezing had niet zo'n zoon. Zo'n vraag. Dat zag je dus ook wel. De kleine Kodaira. Rond Korona kon hij zich onderscheiden als degene van houden toch helemaal mee op. We zijn net klaar en we zijn er klaar mee he? En die campagne van D66 kunnen we wel zeggen.

[00:20:55]

Dat is uiteindelijk toch goed gegaan allemaal, vonden Roobjee, Jetten. Die stond namelijk gisteren naast haar. Dan dacht ik van ja, daar kan je nou zien dat zo'n leiderschap Streit H. Ook goed kan aflopen als gewoon eentje zegt jij moet het doen. Ja en dan je echt een team gaat vormen en zich daar ook bij neerlegt. Want je kan ook zeggen jij moet het doen omdat mensen bovenop je zijn gaan zitten en je daar niet bij neerleggen. Maar Rob Jetten?

[00:21:19]

Die heeft a. V. V. In die zin fantastisch gedaan. Ja, integenstelling hoe dat dan bij het CDA gegaan is bijvoorbeeld. En ja, uiteindelijke het kwam een beetje moeilijk op gang met die sneakers enzo en euh kg 3 maanden geleden zeg maar hadden we dit nog niet helemaal zien aankomen. Maar ja, zij heeft de strijd gehad om toen die fouten te maken die Wopke Hoekstra nu maakte.

[00:21:38]

Ja, en je kan denk ik ook zeggen. Zij werd uiteindelijk de enige echte tegenstander. Het alternatief voor Mark Rutte, waardoor bijvoorbeeld kiezers van links die een beetje progressief willen zijn ook naar haar toe gegaan zijn.

[00:21:50]

Ja, ik ga eens heeft daar onderzoek naar gedaan. Heel goed, want ook. En wat is nou dat? Dat ook dat ook linkse kiezers dachten van nou een stem op Caroline stemmen? D66 is ook een soort zekerheid van nou, die gaan zeker meeregeren. Dus het was ook deels zijn strategisch geeft toch ook wel extra druk.

[00:22:05]

Nu natuurlijk in de formatie. Dan moeten ze er wel rekening mee gaan houden. Daarom zitten Ollongren daar ook. Ja, verder even nog eventjes kijken naar links. Dreun na is dat een goede samenvatting en ook direct de conclusie ja. Kijk, ik bedoel euh. PvdA kan dan claimen we zijn. We zijn gelijk gebleven. Maar ja, je had natuurlijk na die dreun in 2017. Op z'n minst winst verwacht ik bedoel dat. Dat is logisch, Hebbel.

[00:22:29]

De Anyways hebt. Dat gevoel moet altijd de afgelopen jaren daar geheerst hebben. En dat is. Dat is niet gelukt. Euh, GroenLinks denk dat ze wel verlies voelden aankomen maar niet zo groot en denkt dat de partij die die de hardst geraakt is. Ze is de SP omdat ook iedereen zij toch het gevoel had van nou, die draaien lekker en kan harder dan GroenLinks geraakt.

[00:22:48]

Nou, de verwachting van tevoren denk ik dus was eigenlijk helemaal niet zo fout was nee, maar misschien fout ging. Of misschien is het ook zo omdat wij wij vonden. Euh euh Marijnissen. O ontspannen. En die stond er aangenaam bij die debatten. Maar misschien kan je ook zeggen van ja, dat vinden wij dan. Euh. Goed om te zien waarmee ze. Misschien misten de traditionele SP kiezers toch uiteindelijk wel een prijsvechter? Ja, ze moeten ons en een boze lijsttrekker nou iemand inderdaad de beuk erin gooit.

[00:23:14]

En en en naar alle partijen moeten gaan evalueren. Wij moeten natuurlijk ook over nadenken wat wat? Wat zegt nou deze uitslag over over Nederland, over het electoraat van verschillende partijen? Maar ik vind het wel een interessante vraag.

[00:23:26]

Surfers kijken naar de nieuwelingen. Ja, een hoop nieuwelingen post-sean door vier nieuwe partijen 17 partijen in de Tweede Kamer. Dat wordt wat de komende jaren. En dan moet het afsplitsen nog beginnen en hun aantreden in Den Haag. Uh was niet helemaal onopvallend.

[00:23:41]

Vooral de boer burgerbewegingen kwam zo naar binnen. En ja, éénentwintig en bij een. Ja, zo ja, ja, ben je altijd lenig, maar dat is ook niet erg voor de politiek. Dus als je maar lenig in je hersens bent. Ja, wat gaat u met die vier zetels doen?

[00:24:05]

We zetten gewoon gewoon op zitten en dan gaan ze aan de slag.

[00:24:10]

Nee, wij zijn een jonge partij opgericht om de macht flink te vragen en te controleren. We weten wie we zijn en waartoe we hier zijn. Dank je wel.

[00:24:19]

Vrijdag en Volt hadden we ook nog H. Ook nog. Ja, en inmiddels heeft de ja éénentwintig nog maar drie zetels. En nog worden Eerdmans lekker begin voor euh. Sylvana Simons die zei we weten wie we zijn. Wij weten ook al wat haar waar haar partij voor staat. Dat weten we bij A21 ook wel. Maar De Boer burgerbeweging is nog te ingewikkeld, vind ik af en toe.

[00:24:41]

Ze omschrijft zichzelf als je Boerenpartij zegt wordt ze boos. Het is een plattelands partij, dus voor boeren en burgers op het platteland. En wat ze zeggen is dus niet voor boer. Dus als je ze denkt, want dit is een boerenpartij had je er niet op moeten stemmen. Nou ik ik. Ik heb een debatje meegemaakt waar ze daarbij wel eens bij op één of batje. Dat was ze. Zat er met Femke Merel Vercouter, Van Aartsen van euh, van Splinter die het gered heeft.

[00:25:06]

En dat ging gelijk over stikstof. En en dat was toch wel duidelijk dat. Dat zij aan aan de boeren kant stond. Ja, we wisten zo weinig van dat we. Ik dacht aan het begin van de week nog dat ik Caroline was. Nee, dat wist ik wel. Caroline Ja, we hebben toen de partij werd opgericht glas. Ja die. Toen hebben we als EénVandaag nog een reportage over gemaakt. Caroline euh. Beschrijft haar partij zelfs zo, want ze moeten dus wel nog uitleggen.

[00:25:28]

Maar Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging komt met de trekker. Ja, superblij. Echt. Euh ja, hier waar twee jaar voor gewerkt is om ja de stem van en voor het platteland in Den Haag te krijgen. En ja, dat is gewoon gelukt. En mocht uw partij niet de Boerenpartij noemen. Komt u met de trekker aan? Ja, maar ik ben een burger die in een trekker zit. Dus dat is de boer en de trekker beweegt dus de boer burger beweging A duidelijk ja ok.

[00:26:00]

Maar ik denk wel dat is een partij die voortgekomen is uit de stikstof crisis en en dus dat boeren zich toch niet goed vertegenwoordigd voelden. Dus het is eigenlijk pijn voor de Ford CDA. Dat valt ook op als je ziet waar zij groot zijn geworden. Allemaal in van die Overijsselse gemeenten waar normaal gesproken het CDA heel makkelijk wint. Daar hebben zij flinke winst gepakt. En ook ook ook bijvoorbeeld in Twente hebben zij een flinke winst gepakt. Dan zou je denken van nou ja, als je dan misschien in het CDA, maar heb je t dan nog Pieter Omtzigt?

[00:26:29]

Dat heeft niet geholpen. Nee, we krijgen daardoor wel een hoop onderlinge debatten denk ik. In de Tweede Kamer bijvoorbeeld. Ik stel me al voor als een debat, dan een beetje tegen het einde loopt. Dat dan bijvoorbeeld nog de Partij voor de Dieren tegen de BBB boot tegen bij n. Dat het onderling eens treintjes en BBB tegen D66 stad platteland discussie. Dus je krijgt wel veel debatten die misschien. Ik had het gister met las Gerts over jouw collega bij de dat wist dat je voor die identiteits achtige debatten gaat krijgen door ja, een last die is dat zich toch al niet echt op te verheugen.

[00:27:04]

Al drie debatten duurt dan allemaal weer lang.

[00:27:07]

Het is wel zo als je kijkt naar een algemene beschouwingen. Ik maakte dat grapje, dan moet het afsplitsen nog beginnen. Maar het. Het zou me niks verbazen als we in 2023. Dat er gewoon 20 fracties zijn en dat is dan een absoluut record. Dus kan je na. Dan moet je er ongeveer 4 dagen uittrekken. Algemene Beschouwingen. Je moet even kijken naar die uitslag. Dan zijn er eigenlijk 4 wat grotere partijen. Daar wordt dan ook de PVV bij met 17 zetels.

[00:27:28]

Dan heb je een midden blok wat rond de 8 9 zit en de rest euh ja, dan heb je er nog de ChristenUnie Partij voor de Dieren met 5 6 en de rest is allemaal met 3 of n. Dus voor die partijen zoals GroenLinks, PvdA en SP wordt het wel heel moeilijk om een up positie in die Kamer te veroveren waarin je daar echt nog toe doet in het debat. Ja, misschien zouden ze moeten gaan regeren, toch mee doen.

[00:27:54]

Zullen dus kijken naar de formatie. We gaan vooruit kijken. En met wie kunnen we dat beter doen dan met iemand die weten hoe dat van binnenuit werkt? Ja, want ze zijn nu verkenners. Ja ja, dat is nog niet eens zo'n oude rol. Nee, dat sinds 2012. Toen hadden we voor het eerst een verkenner. Weet je nog wie dat was? Ja zeker. En weet ik dat goed? Henk Kamp van de VVD toen. En hebben we nu meneer Kamp aan de lijn?

[00:28:18]

Ja tuurlijk jongens, als jullie roepen dan. Dan ben ik kijk wat fijn. De trouwe soldaat in een landsbelang weer. Ja, net als in 2012. Hoe was dat toen in 2012 de allereerste verkenner? Ja, wat dan als er door het staatshoofd gedaan? Liet zich adviseren door de vicepresident van de Raad van State en door de voorzitter eerst Kamervoorzitter Tweede Kamer die dit meteen na de verkiezingen gesprekken met de lijsttrekkers. En dan werd er een informateur aangewezen.

[00:28:43]

En dan ging het op de wagen. Vanaf 2012 heeft de Kamer dat helemaal zelf in handen genomen. En de Tweede Kamer? Het staatshoofd speelde in geen rol meer, behalve aan het eind van het hele proces. En in opdracht van de Tweede Kamer heb ik toen die gesprekken gedaan. En da's natuurlijk heel leuk, want in die verkiezingen dan is 75 80 procent van de mensen in het land. Die neemt de moeite om te gaan stemmen. Al die al die partijen hebben ontzettend hun best gedaan om een zo goed mogelijk uit te komen en dan meteen de dag na de verkiezingen.

[00:29:11]

Dan ga je met ze praten en kijken wat ze nou willen, hoe ze daar tegenaan kijken, wat zij denken dat de regeringscoalitie zou kunnen worden en willen ze daar zelf aan meedoen. En als dat niet het geval is, zouden ze dan misschien steun willen verlenen? Dus het zijn gewoon hele interessante gesprekken die ik met veel plezier heb gedaan. Ja, ik. Ik kan me zo voorstellen dat u waarschijnlijk in de in de stadhouders kamer. Dan komt er zo'n fractievoorzitter binnen.

[00:29:34]

Wat als? Wat is dan de eerste vraag van u als verkenner? Ik kende ze allemaal goed natuurlijk. Ik was toen al. Ja, dat snap ik. Ik moet toch een vraag stellen. En Haegens. Ik ken ze allemaal, dus ik ga de vraag geven hoe het met ze gaat en of ze al een beetje uitgerust zijn. En uhm, nou ja, en dan vervolgens uhm, wat nou het resultaat voor hen is en hoe ze daar tegenaan kijken.

[00:29:54]

En dan wat ze. Nou ja, dan ga ik door met de vragen die ik net formuleerde. Dus is een gesprek dat heel gauw zakelijk wordt, omdat je een flink aantal gesprekken moet doen en daarvoor sla een verslag van moet maken en ook een advies moet formuleren. En in mijn tijd had ik daar een dag of vijf voor. Dus nou, het bleef allemaal. Uhm. Na een korte inleiding zakelijk. En is het nou zo dat u dan ook als verkenner zegt van nou zou u dat wel doen?

[00:30:16]

Dat ie af en toe misschien of een fractievoorzitter een beetje helpt? Nou, wat deze keer zal gaan gebeuren in een tijd toen ik het deed in 2012 lag het allemaal al behoorlijk voor de hand wat er zou gaan gebeuren. VVD en PvdA waren erg groot geworden en het overgrote deel van de lijsttrekkers die vond dat zij het maar samen moesten gaan proberen. Dat vonden ze zelf ook. Dus ja, toen. Toen ging het al al heel veel, heel snel richting informatie.

[00:30:42]

En binnen 55 dagen al met al was er toen een nieuw kabinet, dus dat ging allemaal heel vlot. Deze keer gaat dat niet zo vlot en de verkenners hebben ook wat meer tijd. Voor de eerste keer zijn de twee verkenners. En ze hebben geen vijf dagen de tijd zoals ik destijds had. Maar ze hadden uhm, elf dagen de tijd. Hebben ze er al meteen drie van opgegeven, want vandaag heb ik begrepen zijn er geen afspraken. Morgen niet, zondag niet.

[00:31:04]

Ze beginnen maandag te staan, resteerden nog acht dagen. Alleen is dat een soort van kritiek dat je zegt ze hebben toch al drie opgegeven? Nee hoor.

[00:31:11]

Het zijn twee hele ervaren politici die ook heel goed weten hoe de hazen lopen in deze tijd. En die kunnen dat heel goed inschatten, dus zij denken dat het in die acht dagen kan. En dan zal het vast zo zijn. Ze moeten 30 maart met hun verslag komen. En dan, eén dag later, vergadert de Kamer. Ikzelf zou het chique vinden om een dagje eerder met Bart verslag te komen. Dan kan de Kamer er nog even over nadenken en een beetje intern overleggen.

[00:31:34]

Maar goed, ze hebben nu denk ik iets meer te doen dan ik destijds had omdat en ze maken nu in ronde. Ze gaan met 17 lijsttrekkers. Gaan ze praten, maar vervolgens ja, zullen de een taalvarianten naar voren springen. En daar zijn nogal wat euh, hiccup die zich voor kunnen doen. En ik denk dat zij moeten gaan kijken hoe het daarmee zit. Zijn die belemmeringen weg te nemen en hoe dan? En als de in wat gemakkelijker is dan de andere optie die zich voordoet, zouden ze dan met één moeten beginnen?

[00:32:02]

Of moeten we een advies formuleren dat de informateurs zelf uit kunnen zoeken? Nou ja, dat zijn een beetje de vragen waar de verkennings mee geconfronteerd worden. En u werd na verkenner ook informateur. Is dat ook logisch dat er deze keer weer gebeurt met ze dat die twee dames dat weer worden? Het hoeft niet per se, maar nu het Annemarie Jorritsma zijn en euh Kajsa Ollongren denk ik dat het wel te verwachten is dat zij vervolgens ook informateur gaan worden.

[00:32:26]

Het zijn twee zwaargewichten en ze hebben allebei het vertrouwen van Rutte. Dat is. Daar kan geen twijfel over zijn. Ollongren, die was vroeger zijn secretaris generaal op het ministerie van Izzet Jorritsma. Daar spreekt hij iedere week in dat bewindslieden overleg van de VVD mee. Dus ik kan heel goed meer uit de voeten. Kennelijk kan mevrouw Caged er ook heel goed mee uit de voeten, dus ik denk dat die bij de mensen als ze die van die verkenning goed doen.

[00:32:50]

En daar twijfel ik niet aan dat ze daar vervolgens door zullen gaan als informateur.

[00:32:54]

En u heeft ervaring. U heeft naar die verkiezingsuitslag gekeken. Dan kijkt u natuurlijk meteen naar alle mogelijkheden. Wat is nou het meest logische? Nou, het meest logische lijkt mij dat als de 4 4 partijen 4 jaar lang regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen. En dan komen de verkiezingen en per saldo win je 2 zetels. Da's toch heel opmerkelijk. En ik denk dat daar niet zo goed aan voorbijgegaan kan worden, dus het lijkt me logisch dat daar gekeken wordt. Die 4 die het 4 jaar volgehouden hebben en die een behoorlijke uitslag met elkaar hebben gemaakt.

[00:33:25]

Uh, wat zijn de mogelijkheden daarvoor?

[00:33:27]

Maar ja, dat wil D66 niet. Want die roepen dan steeds wil het progressief. Dat is zonder de ChristenUnie. Ja maar ja, het is maar hoe je tegen de ChristenUnie aankijkt. Ik heb altijd tegen de ChristenUnie aangekeken als behoorlijk links.

[00:33:39]

Ja nee, zeker op sociaal vlak zijn ze zeker. Ik geef je aan, zeggen ze gehad. Wij zijn niet links, maar sociaal zeggen, zo zegt Jan. Maar ook afstonden immigratie gaat in al deze zaken. Het enige wat typisch linkse. Ja vind ik wel ja. Het enige waar ik ze niet links vond dat dat op links, maar waar ik ze niet progressief vond. Dat was over de zaken waar D66 zich druk over maakte, namelijk het levenseinde en wat daarmee samenhangt en hoe dat eventueel goed geregeld of beter geregeld moet worden.

[00:34:09]

Nou ja, ik denk dat het logisch is dat als je 5 zetels hebt. Ja, dan ben je natuurlijk een kleinere, een kleine partner in de in de coalitie. En dan denk ik dat daarop respect bijpast voor Uhm. In dit geval D66 en de VVD. Dus ik denk dat ze daar een praktische oplossing voor moeten zoeken, zoals ook in het nu demissionaire kabinet waar een oplossing voor gevonden is. Meestal dan ik nog een alternatief. Ik vind altijd wel leuk als er een nieuwe combinatie ontstaat.

[00:34:32]

Meneer Kamp, ja, of het leuk is weet niet. Het is mij wel. Kijk, ik denk VVD, D66, dat zal sowieso gebeuren. Dat blijkt ook uit de aanwijzingen van die verkenners. Het CDA vind ik ook dat er bijhoort, is een bestuurderspartij en heeft het de afgelopen periode niet slecht gedaan. Is ook volgens mij niet gestraft voor de regeringsdeelname, maar voor ongelukkige gang van zaken bij de vaststelling van wie de lijsttrekker zou moeten worden. Uhm, daar zijn ze denk ik.

[00:35:00]

Nou, daar hebben ze een verlies door geleden, maar ik denk dat het logisch is dat die daarbij blijft. En als dan de ChristenUnie er niet als 4e bij zou komen, dan in theorie zou de Partij van de Arbeid GroenLinks erbij kunnen komen en volgt een nieuwe partij.

[00:35:14]

Onervaren is dat niet ook nog een optie?

[00:35:17]

Eerst bewijzen en bewijzen dat ze dat ze stabiel zijn. Dat je op ze kunt rekenen dat ze verstand van zaken hebben. Ik denk dat dat voor ja in ja éénentwintig geldt. Hoewel die iets sterker staan omdat Eerdmans al ervaring heeft in de Kamer. En bovendien hebben ze acht zetels in de Eerste Kamer. Dus die ze hebben in theorie iets meer kans. Maar ik denk dat ie ook de komende jaren aan vertrouwen moeten werken. Dat vertrouwen dat is kan er nog niet zijn, maar ze zijn net begonnen en datzelfde geldt voor Fold.

[00:35:43]

Dus ik geloof niet zo in Uhm, in dat soort partijen om die erbij te halen. Ik denk dat de partijen die waarvan je denkt dat ze al meer goeie bestuurders hebben geleverd zijn waar je ook kunt rekenen dat die eerder in beeld komen. Meneer Kamp. Uh oud. Oud informateur en natuurlijk ook oud minister Kamerlid alles geweest in Den Haag. Hartelijk dank voor deze inzichten. Graag gedaan. Wij gaan zelf nog even verder kijken naar die formatie en naar de mogelijkheden.

[00:36:11]

We hebben dezelfde natuurlijk ook gedachten over ja. De twee verkenners kwamen aan bij Arib weer aan.

[00:36:18]

Wanneer gaan jullie de eerste gesprekken beginnen? Zo snel mogelijk is dat vandaag en morgen. De voorzitter.

[00:36:32]

Daar waren ze, ja. Had jij deze twee verkenners aan zien komen? De keuze? Euh, de eerste wel. Annemarie Jorritsma zag ik aankomen. Kwam dat even door het meisje? Ik ga ik vertellen. Is dat goed om onszelf felicitaties te doen? Ja, kwam er. Annemarie Jorritsma ook op de verkiezingsavond tegen het Tweede Kamergebouw op de roltrap. Daar hebben we de nieuwe verkenner en toen zijn ze. En toen kwam ze wat ik gister vond ik liever.

[00:36:52]

Vandaag op Binnenhof kwam ze met Ollongren naar buiten nadat ze voor het eerst met verdere praten, zei ze. Hoe wist je dat? Nou, dat ga ik niet vertellen. Euh, ik hoorde. Aan het begin van de week ging de naam van Johan Remkes rond. Ja, en ik dacht bij mezelf. Ik vind het meer bij deze tijdperk passen dat het een en een vrouw is. Maar goed, ik kwam ik. Ik liep in de wandelgangen.

[00:37:09]

Toen kwam ik Jesse Klaver tegen. Ik zeg wat een hoor jij wat over de mogelijke nieuwe verkenner? Ik zeg ja, ik hoorde Remkes. En toen zei Klaver Nou, ik zit zelf te denken aan Jorritsma, want dan had ie gewoon wel een goede gedachten over. Dit is eigenlijk een felicitatie aan Klaver. Ja, als shit heb ik het Vercouter. Heb ik het verkeerd gedaan? Ja. Nou wat stom van mezelf. Die zijn dat. Hij kiest heel vaak voor mensen die dicht bij hem staan.

[00:37:30]

Echt vertrouwelingen. Hij zegt ja, Johan Remkes is toch echt twee derde Strépy ineens. Ja dus toen dacht ik ja dat. Dus toen ging ik haar feliciteren toen zij zich zo wist je dat die zich aan betere raadswerk. Maar ja. Complimenten voor Jesse Klaver. Heel goed van die klaver. Een zoon. Ze heeft ook nog een hart onder de riem nodig. Ja, daarom komt ze toch nog een puntje gescoord deze week. Uhm Ollongren. Nou is meneer Kamp zei het al.

[00:37:55]

Ja, dat was natuurlijk de topambtenaar geweest van Rutte. Als als, zoals hij het uitlegt dat het idee van de VVD. Nee, nee, maar daar kunnen wij ons gewoon wat je vaak als je gewoon logisch nadenkt, dan kan je dus dingen gewoon verzinnen. Net zoals Jorritsma. Dan denk je als er een tweede verkenner komt, dan Ollongren. Gezien de de logica die Henk Kamp net schetste, ja, dan hadden we zelf ook moeten verzinnen. Ja, je zit dan toch in eerste instantie een beetje te denken aan mensen die net weg zijn of iets meer afstand hebben.

[00:38:21]

En dat is bij Ole-Martin natuurlijk verdiend. Schippers, de vorige verkenner, was toen ook nog minister en Henk Kamp zelf toen ook. Dus uhm. Dat hoeft inderdaad helemaal niet in die columns. En aan trouwens niet in een hele goeie week vond ik uhm, met dat brief stemmen.

[00:38:34]

Nee, die krijgt dus nog wel een debat om mijn oren denk ik komende week. Ja dus. Ik hoop dat ze de regels bij die verkenning wel iets duidelijker uitlegt. Ja, dat ze niet uh iedereen twee enveloppen geeft en een heel groot formulier en zeggen doe je partijprogramma en de ene envelop en. Dat ze tegen mevrouw Denhaen zegt ja, maar dan de andere envelop weer. Ze zijn nog niet aangekomen. Ja ja, helemaal. Nee, die telt niet mee.

[00:38:57]

Ja ja dus. 50Plus telt niet mee. Maar uiteindelijk zijn volgens mij het aantal stemmen wat foutief is uitgebracht is wel drastisch. Nou ja, het was echt dramatisch. Gewoon tussen de 5 en 8 procent. Dat is wel heel erg verminderd geloof ik 2 procent.

[00:39:08]

Dat komt door ze gewoon allemaal mee te tellen. Ja, die die definitieve cijfers hebben we nog niet. Vorige keer 2 17 was het maar 0,3 procent zal wel iets meer worden. Maar volgende week vrijdag paste de Kiesraad met alle definitieve cijfertjes. Iedereen kijkt natuurlijk naar twee luitjes Mark Rutte en Sigrid Kaag.

[00:39:27]

Heb steeds gezegd dat de VVD sinds de oprichting van het Christen-Democratisch Appèl altijd heel graag met hen samenwerkt.

[00:39:32]

Ik hoop uh uh uiteindelijk uhm. Progressieve ambities met duidelijke doelstellingen die. Wie ook zal gaan regeren kan verwezenlijken.

[00:39:42]

Nou, Mark Rutte is een stukje duidelijker. Ja, maar ik heb. Ik heb er lang over moeten nadenken. Ook omdat is die zetelaantallen nog een hoop denkwerk gedaan. Dat is goed dat je als je de formatie eigenlijk tot de kern wil terugbrengen. Heb je twee uitspraken? De uitspraken van K.G. Die zegt ik wil een zo progressief mogelijke coalitie. Ja, daar staat de uitspraak van Rutte tegenover, die zegt ik wil niet eindigen met een wolk aan linkse partijen.

[00:40:06]

Ja, dus dat is eigenlijk de strijd. En dan zie je dus dat dat Rutte en ook het CDA en ChristenUnie eigenlijk best wel door willen. Dus dat is het kamp door. Ja en dan heb je natuurlijk K.G. Die die iets nieuws wil. En dat is dus de strijd. Wordt t wordt t wordt t het oude kabinet? Of wordt het Rutte en een wolk linkse partijen? Ja, maar met de CDA erbij. Ook Mark Rutte zit in een betere positie, want die heeft een logische 1 coalitie voor ogen, namelijk de huidige ja.

[00:40:34]

En die een K.G. Die kan nog geen andere partijen noemen, want dan moet ze komen met Partij van de Arbeid Groen Links. En dat vindt iedereen onlogisch, want die hebben een slechte uitslag geboekt. Dus roept ze. We moeten eerst naar de inhoud kijken. Ja, progressief zonder dat te zeggen, noemt ze die andere twee partijen. Weet je maar als je het ook. Je kan het ook anders aanvliegen. Ik kan ook zeggen van uh. Het is een soort korona kinderfeestje, de formatie.

[00:40:58]

Dus je mag niet te veel kindjes uitnodigen en Mark en zich gaan samen feestje geven, maar gaan allebei n kindje uitnodigen. Maar welke afstand houden? Ja, en dan zeg maar. Ik wil Wokke, die film die mag komen op ons feestje. En dan zegt Sigrid als je kijkt naar haar achterbanden, dan wordt er bloemen. Maar bloemen. Ja, die bederft dat ie zegt Ja, hallo, ik wil wel op het feestje komen. Ik wil per se een vriendje of vriendinnetje meenemen.

[00:41:18]

Dat heb ik beloofd.

[00:41:19]

Ik herhaal wat ik voor een uitslag al zei en wij gaan alleen maar met een andere linkse partij. Er is geen enkele reden om daar een andere positie in in te nemen. Wat er gisteren gold, gold vandaag en geldt morgen. Maar of. Tien maanden en vast ook nog over drie maanden. Dat kunt u vandaag aan. Nou hoor je in de wandelgangen wel eens mensen zeggen Arjo. De PvdA, die later GroenLinks ook nog wel los daya. Dat De J.

[00:41:41]

Je weet nooit hoe een formatie loopt dat. Dat kan toch niet? Dat zou in zijn eentje daarbij aansluit bij. Kijk, ze hebben de les van Rutte 2 was wij. Euh dus. Dus gingen ze met de VVD regeren. Als wij met rechts gaan regeren, dan moeten we de volgende keer of de SP of de GroenLinks mee nemen. We hebben zelf D66 allebei rechts geschaard na val midden in de val niet. Niet links. Dus als die evaluatie, als ze daaraan willen vasthouden, dan moet het wel.

[00:42:08]

Maar kijk, Rutte heeft een voordeel. Grootste partij kan zeggen de huidige coalitie. Die 1 heeft zelfs zetels gewonnen. Drie van die vier partijen willen waarschijnlijk door dus jongens kat in t bakkie. Maar als D66, GroenLinks en de Partij van de Arbeid elkaar onvoorwaardelijk vasthouden, dan heeft Rutte geen keus. Maar K.G. Zegt dat nog niet. Nee, maar dat is wat anders dan dat dat. Denk je dat ze het wel zou willen? Nou ja, da ik ja, ik denk wel dat ze dat ze dat wil en wat ik uh Vnoekovo.

[00:42:36]

Interessant en dan vind jij net, zei H. Het is een en een v. De informatie van formatie langs de inhoud. Dus dan ga je dus niet zeggen van welke, welke? Welke partijen moeten daar geregeerd? Maar wat? Wat? Waar? Wat willen we gaan bereiken? Wat willen we graag? Bereid gebied van klimaat op gebied van wonen. En dan worden daarna misschien logischer om daar dan partijen bij te zoeken? Ja dus toen dacht ik toen ik dat gisteren hoorde.

[00:42:56]

Euh, ook vanuit de D66 kamp dacht ik hé. Misschien is het wel een goed idee. Of voor voor Rutte en K.G. Om samen een soort regeerakkoord te gaan schrijven. Dat concept zou ook nog kunnen Askar. Gewoon té lang volhoudt dat ze geen andere partijen wil noemen. Ja, en dan. Dus een soort proeve van een regeerakkoord. Wim Kok heeft dat ook ooit gedaan. Toen toen toen paars ontstond. En toen ik dat opperde. Toen werd het niet heel hard tegengesproken bij D66, maar ook ook niet bij de VVD.

[00:43:20]

Niet als van dat. Dat is het idee wat dat gaat worden. Maar het is een idee en ik ga ik net toen ik hiernaartoe kwam. Zo sprak ik nog iemand. Ja, ik verdien verlies. Wat te denken van die Binnenhof luisteraars die zeiden ja, nee, dat dat. Dat is wel een gedachte die leeft. Daarmee zeg ik niet dat dat gaat gebeuren, maar het wordt over nagedacht. En dat is misschien ook wel zo omdat de VVD wil natuurlijk nu doorpakken.

[00:43:41]

Ha ha, die willen heel snel verder en het liefst met de huidige coalitie en in ieder geval met het CDA. Maar het CDA moet je ook een beetje voorzichtig aanpakken denk ik. Dan kan je de druk niet al te zeer op opvoeren. Die moeten vooral zichzelf een beetje voorzichtig aanpakken, want er is toch wel vrezend. We zullen zien hoe het gaat lopen. Dat ja, blijft daar intern rustig dan natuurlijk wel een vraag. Ja. En vooral als bijvoorbeeld zal blijken dat Omtzigt meer stemmen krijgt dan Hoekstra.

[00:44:06]

Ja en en iedereen heeft z'n eigen campagne gevoerd. Ja, dan is het de vraag van wat gaat Omtzigt doen? Gaat ie? Omtzigt was op de verkiezingsavond bijvoorbeeld niet bij de CDA top. Omdat ie ook nog ziek is en zit ziek thuis. Dat blijkt toch nog wel even te duren, want dat was ook de dag daarna niet op de fractievergadering et cetera. Ik kreeg niet het idee dat we daar nou iets uit moeten opmaken. Dat ie. Dat gaan we meemaken dat die er niet bij wil zijn ofzo.

[00:44:32]

Het is echt wel gewoon dat ie eventjes rust. Nou toch hoor ik wel signalen dat het er echt toe doet dat af en toe niet echt heel erg botert. Heeft in ieder geval echt heel weinig contact. Ja, dat is dat team CDA. We hebben we. We hebben de. We hebben het niet als team van optrekking. Je hoeft niet altijd bij mekaar te zijn om als team over te komen, maar ook inhoudelijk waren twee campagnes die totaal los stonden van elkaar.

[00:44:52]

Ja en uhm. Het CDA is echt een formatie partij. Dat is een proces waarin ze heel goed zijn, omdat ze daar veel ervaring in hebben. Dus je moet goed luisteren naar Hoekstra.

[00:45:02]

Ja, zo teleurstellend is de uitslag ook. Het is natuurlijk duidelijk dat dit. Teleurstellend is. Ik vind echt dat het in instantie nu aan de VVD en D66 is. De twee grote winnaars om te kijken hoe we verder gaan.

[00:45:16]

Ons past bescheidenheid. Die kennen we. Ja en 2010. Ik denk ook dat dat klopt. En daar. En dan? Je hebt ook even de tijd nodig en je moet zo'n partij ook niet te snel maar naar process toe trekken. Maar het natuurlijk ook zo dat als je zegt natuurlijk zelf denken. Waar valt voor ons mee staalkabels je mee gaat regeren? Natuurlijk al het meeste bereiken. Maar wat is het beste voor de partij? Ja, Wopke Hoekstra en de oppositie.

[00:45:38]

Nee, dan zou je als je dat wil als je in oppositie wil blijven als CDA, dan zou je eigenlijk omzichtige fractievoorzitter moeten maken. Dat past wel ja, maar dan zou Hoekstra al weer weg moeten en dan hebben ze dat bij het CDA toch aardig gedaan. Die twee kroonprinsen die ze hadden in een paar maanden flink doorheen gedraaid. Het is wat dat betreft is het wel drama, maar laten we dat nog even niet te snel doen. Want misschien heeft Hoekstra nog wel toekomst.

[00:46:00]

Zeker één ding wat daarbij wel belangrijk is volgens mij is wat voor een rol K.G. Voor zichzelf zou zien in een nieuw kabinet. Euh, want in die speech zijn ze op een gegeven moment van deze ronde zijn we nog niet de grootste. Een beetje. Ze zinspeelde een beetje op het idee dat zij bij de volgende verkiezingen dan de grootste zou kunnen worden. En dan ook premier, want dan is ze, dan verslaat ze Rutte. Maar dan moet ze wel de komende jaren een hele zichtbare, duidelijke D66 achtige post krijgen.

[00:46:31]

En uhm, er wordt wel gezegd ja, als D66 tweede partij is kunnen ze financi claimen en dan hebben ze koolmees. Maar hun eerste belang is natuurlijk een goede plek voor K.G. Ja, waar ze niet de hele tijd op reis is. Uh, als minister van Buitenlandse Handel bijvoorbeeld. Nee, dat is niet anders. Dan moet u iets zichtbaar is. Uhm, waar ook D66 profiel te halen is. Welke plek wordt dat? Ja, dat is een goeie vraag en ook niet teveel risico's.

[00:46:58]

Of moeten ze zelf minister van Financien willen worden? Ja of moeten in de Kamer? Ja, dat zijn allemaal vragen waar die zich bij D66 nu ook stellen denk. Nu pas denk ik wel ja. Nou ja nu. Ze hebben niet heel lang gedacht denk ik al dat ze tweede zouden worden. Nee, dat klopt. Ja, dat is wat eerlijkheid. Maar niet dat er bij het CDA was het wel zo. Die wilde die plek van minister van Financien weer.

[00:47:20]

Die dacht als we dan tweede zijn, kunnen we die plek houden. Kan Hoekstra zich blijven profileren? Is die misschien bij de volgende verkiezingen echt een alternatief voor Rutte? Dus je zou kunnen denken als je het CDA erbij wil? Laat Kagyü een andere positie claimen. Geef het CDA gewoon financi. Ja, daar zijn ze misschien naar economische zaken en klimaat ofzo gaan doen.

[00:47:40]

Ja, ingewikkeld toch? Dat speelt wel allemaal mee. Want als ze dat doen geef D66 ook meteen weer een podium aan Hoekstra om bij de volgende verkiezingen misschien een concurrent te zijn over het alternatief. Ja, wat trouwens ook nog als je nog kijkt naar dus die optie. Dus je op je huidige kabinet en het optie met GroenLinks, de Partij van de Arbeid. Dan kan je zeggen van hij wacht eens even, dat zijn dan drie links progressieve partijen en twee rechts conservatieve partijen.

[00:48:05]

Ik weet niet of de VVD zichzelf conservatief vindt, maar zij winnen van de conservatieve vleugel. Noem ze. Ja, want ze zijn conservatief liberaal en hebben een liberale vleugel en een conservatieve vleugel. Maar goed. Grote volkspartij. Uh, enny hauw. Als je natuurlijk uh dan. Dan nodigt de VVD 15 zetels uit. Maar als je PvdA GroenLinks bij mekaar optelt dat is ongeveer hetzelfde, dus dan is die balans is dan klopt dan wel in het. In het kabinet.

[00:48:29]

Normaal zou je zeggen GroenLinks verliest flink, bijna gehalveerd. Die zouden dat normaal dan niet moeten willen en dan moet je even herstellen herbronnen. Maar zoals we net al kort aanstipte, die partijen hebben in de Kamer een hele moeilijke positie, want zij zijn dan maar met 8 9 zetels. Je hebt een paar grotere partijen die domineren, het debat waar het over gaat en regeringspartijen. Je hebt nog de PVV als oppositiepartij. En dan al die kleinere partijen die ook heel erg op zoek gaan naar profiel.

[00:49:02]

En hoe vind je daartussen een plek? Dan kan je beter wel echt meedoen. Ja, en voor GroenLinks geldt dat als je eenmaal hebt geregeerd. Vaak is de eerste keer echt een totale pijnbank, maar daarna heb je het stempel. Die partij durft te regeren. En dat vinden veel kiezers in Nederland. Die zijn er toch wel van gecharmeerd dat dat een partij meedoet? Meebepalen, maar dat viel ook op bij Ploumen. Dat ze uhm in d'r uh toespraak je na de uitslag dat ze het echt wel open liet.

[00:49:31]

Zeker? Uh. En wees op de verantwoordelijkheid die de partij altijd wil nemen, dat het een bestuurderspartij is et cetera. Dus die hebben dat niet uit hun hoofd gezet. En je zou kunnen denken als ie dan met z'n tweeën toch weten aan te sluiten dat ze dan zichzelf kunnen presenteren de komende jaren. En dat is ondertussen misschien wel kunnen werken aan een fusie.

[00:49:52]

Ja Kamerfractie samen gaat toch over heel veel energie inzitten, maar dat t. T. T zou kunnen. Of Eerste Kamerfractie samenvoegen? Dan heb je eigenlijk nog maar één partij erbij van links. Ja, en als mensen. We nemen grote stappen hoor. Ja, maar als mensen denken we noemen we de SP niet. Nou, de SP. Lilian Marijnissen heeft laten weten van ja, wij hebben niet het mandaat gekregen van de kiezer om te om te gaan regeren, dus die hebben zichzelf eigenlijk toch min of meer teruggetrokken.

[00:50:15]

Zitten ook iets minder in die progressieve hoek waar K.G. Open kaart is. Die vindt het EU standpunt van de SP natuurlijk niet goed, dus dat is ook niet vanuit D66 gezien de eerste linkse partij waarnaar ze kijken. De Wilders die ook gelijk zei ik gelijk zei op de verkiezingsavond ik kies voor oppositierol. Dus die hele rechtse variant waarvan je kan zeggen als Wilders van nou, ik wil toch al wat onderzocht wordt. Want laten we wel wezen ons verkiezingsprogramma dat de eerste drie moesten gaan praten, dan wordt die nog steeds bij.

[00:50:41]

Ja en nee. Er is een rechtse meerderheid in en in euh, in Nederland. Dat is altijd een gek he? Wij lopen altijd links te pesten met die samenwerking die nooit lukt. Maar laten we wel wezen er is een rechtse meerderheid in Nederland en we krijgen gewoon er rechtsmiddel links kabinet. Ja dat is het volk. Kunnen dus ook niet goed samenwerken. Nee zou je Bodin en Joost Eerdmans zouden die misschien de komende jaren goed samen kunnen werken. Dat zou ingewikkeld worden.

[00:51:02]

Maar ja, goed. Een retorische vraag natuurlijk. De Judas Alliantie? Ja, dat was. Goh, dat is ook nog wat. Maar goed, in de val en en de PVV en en en en VVD worden weer uitgesloten door VVD en CDA. Kortom, rechts heeft de meerderheid en weet het niet te verzilveren. Heel even de PVV. En jij zei dat het opviel dat Wilders meteen die plek in de oppositie claimde als grootste oppositiepartij. Is dat niet toch gewoon de plek waar die zich het best thuisvoelt?

[00:51:29]

En als je hem ook ziet non-verbaal tijdens een interview, dan denk je Yes, ik ben wel de grootste oppositiepartij van dingen belangrijk.

[00:51:34]

Ja, het is een geluidsfragment je waar je niet heel veel in hoort. Maar laat het toch even horen.

[00:51:39]

De PVV is wat gebeurt vrij om een merkelijk filmpje dat Wilders op zijn social media zetten.

[00:51:54]

Dat filmt die zelf. Hij. Je hoort hem niet, maar hij kijkt in de camera. Een beetje freaky eigenlijk, maar wel een soort van opgelucht en. Aan de champagne Jord Fleur Agema giechelen en de fractie staat daar met opgeheven glas. Bij de eerste fractievergadering dus niet echt. Teneergeslagen van er staan weer aan de zijlijn en ik denk dat dit gewoon een beetje de plek is. Ja, die ze die ze prima vinden. En de opluchting natuurlijk na de Provinciale Statenverkiezingen waar wij voor om de PVV deze week de Europese verkiezingen willen.

[00:52:27]

Ze zijn wel weer terug. Ja, en de Kamerleden die ik daarna sprak die euh ja, die zeiden ook ja ja. Ze kunnen natuurlijk niet echt blij zijn, maar ze waren wel tevreden. Ze hebben we een werk nog. Heb je? Heb je mij nou gezien op de uitslagenavond jou?

[00:52:42]

Nou jij. Op de uitslagenavond zat ik de hele tijd. Dan moest ik op een stoel zitten tussen half negen en twee uur. Maar die hele staten, passages en grote nieuwsstudio. Mocht ik niemand in de buurt komen maar. Maar Vincent en ik hadden een plekje van wij stonden aan de balustrade boven. Ja en wee wijf broertje heet dat oogcontact met jou te maken. Maar dat is niet gelukt. Daar liep Barry Madlener van de PVV. Die liep nog langs de jongens en die had.

[00:53:03]

Die had wel biertjes, maar ook vrij biertjes. Dus treetje biertje, dat was een beetje de stemming bij de PVV. Ja n dingetje. Nog even over die formatie. Meneer Kamp zei het al. Euh, nieuwe partijen moet je niet aan beginnen in de coalitie dat. Dat is ook voor die partij zelf denk ik wel het vaste éénentwintig bijvoorbeeld. De VVD noemt die dan even h. Om bijvoorbeeld niet de ChristenUnie de meest logische te maken. We zouden ook met jou in een twintiger meerderheid hebben.

[00:53:29]

Maar dat is natuurlijk uitgesloten voor D66 als het voor anderen niet ook al zo is. Dus daar gaat een streep doorheen. En fold. Nou ja, Fold heeft geen zetels in de Eerste Kamer bedoeld die in die Eerste Kamer dat v d. Dat doet het toch eigenlijk niet? Nou in zoverre kijk nou ja, ik ook. De huidige coalitie die Rutte door wil zetten heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.

[00:53:49]

Nee, maar dat is misschien bijna wat wat wat Rutte wil en het CDA wil. Want kijk, als je naar die coalitie toegaat met PvdA en GroenLinks is dat het woord. Die heeft een meerderheid in de Eerste Kamer. Daar kan je zeggen als feit en dan weet je zeker dat je wetgevingen het haalt. Maar misschien willen CDA en VVD wel het liefste dus gewoon VVD, CDA, GroenLinks, Partij van de Arbeid. Dan heb je dus geen meerderheid in de Eerste Kamer en dan moet je af en toe een meerderheid zoeken en dan kun.

[00:54:12]

Dan kunnen VVD en CDA af en toe steun zoeken bij Forum. Bij de groep Otje. Maar met PvdA en GroenLinks heb je wel een meer lemma's zonder GroenLinks dan of zonder die va, een variant zonder groen. Die had ik al even uitgesloten omdat dat maar gaat, maar ik denk dat de VVD dat dan weer liever wil dan met GroenLinks erbij. Want dan kunnen ze ook af en toe. Dan hebben ze geen meerderheid in de Eerste Kamer. Kan je af en toe over rechts gaan.

[00:54:33]

Ja ok, dan hebben we nog de slott optie VVD, D66 schrijf in een proeve van een regeerakkoord gaan een beetje naar de inhoud kijken. Sluit het CDA zich uiteindelijk bij aan en dan wordt het een minderheidskabinet? Dat kan ook nog minder. 1. Rutte heeft het in de in de Eerste Kamer al laten zien dat je geen meerderheid per se nodig hebt. Ja maar dat Dee Dee Dee. Die combinatie heb ik ook al zitten denken. Die hebben 28 zetels in de Eerste Kamer Commuter 10 tekort.

[00:55:00]

Dat betekent dat je dus ook altijd twee partijen moet vinden om een meerderheid voor je wetgeving te halen. En tot op heden was het zo dat het huidige kabinet hoeft altijd maar één partij of een heleboel kleintjes of drie kleintjes te zoeken om dat te halen. En als je iedere keer twee partijen moet vinden. Dat wordt heel erg ingewikkeld en ik denk dat D66 dan vreest, dan worden we toch heel vaak op klimaten en op immigratie euh, overstemd door de door de rechtse partijen.

[00:55:26]

Dus ik ik, ik vind het een niet heel aannemelijke optie. Dus dan doen we ook een streep door jou. Maar je ziet maar best wat opties. Ja, het is een ingewikkelde taak die nu uh Jorritsma een Ollongren hebben en we gaan het is even van buiten euh. Afwachten. De hekken zijn neergezet voor de stadhouders kamer. Ja, heel veel gekken, want de hele grote pers vakken, ja we moeten afstand houden natuurlijk ook. Ja, SGA is soms moeilijk.

[00:55:50]

Zullen we ze even naar de laatste rubriek gaan?

[00:55:52]

Ja. De voorspelling. Daar zijn echt wat punten te verdelen. Ja, we hebben vorige week heel veel voorspeld. Ja, we voorspellen bijvoorbeeld dat de VVD de grootste werd. Hier hoorde u het eerst en toen zijn we 36 zetels. Zei ik 37 zetels! Zei hij. Het zijn er geworden. Vijfendertig vooralsnog. Ja, want nog steeds alle stemmen die geteld op vrijdagochtend. Ook wel opmerkelijk, maar een leider. Mijn stad was als laatste. Maar dat was ook een referendum, dus dat is effe.

[00:56:36]

Iedereen denkt dat het maar weer goed te praten. Ja, precies dat ze een leider hartstikke sloom zijn. Dit punt ga ik dus even opschrijven bij mezelf omdat je er omdat ik er toch geen 35 1 zetel van af. Ja, ik ben ik maar 2 is binnen de onze. 2. Uh, win jij? Ja, als D66 en PVV.

[00:56:54]

Hoe verzin je? Terwijl je dacht vorige week nog is het al zijn perrongeluk. Maar goed, jij wint dat grootste op links, zeiden we allebei. PvdA moet nog blijken eigenlijk. Ha ja, dat is nou. SP, PvdA en de SP hebben allebei 9 zetels. Maar wie heeft de meeste stemmen geld? Dan moeten we volgende week nog even op terugkomen. En de nieuwkomers daarvan dat ik het idee dat die misschien toch werden weggedrukt op de verkiezingsdag en alleen vol therin zou komen uit.

[00:57:19]

Dat was een belachelijke voorspelling. Ja, ik heb. Ik heb fold. Ja éénentwintig en bij energieke DBB zat alleen niette als ik jou rader.

[00:57:26]

Dus ik heb drie punten, daar heb je één punt. Nou ja, mooi. Ja, mooi, zeker creatief. Euh, ik. Ik zou nog willen stellen dat gewoon dat wij toch de luisteraar weer goed bediend hebben. Dat als ze naar ons geluisterd hebben vorige week dat ze eigenlijk al goed wisten welke kant het op ging. Wat een van de twee altijd altijd goed ja. De nieuwe voorspelling het wordt weer een euh, korona weekje. Oh ja, jeetje ja, dat is even de knop omzetten.

[00:57:51]

Ja, de ministerraad is uhfw begonnen vanochtend toen zij K.G. Ook naar Korona moeten we goed progressieve manieren gaan kijken. Ook daar moet het progressieve geluid terugkomen. En de avondklok? Dat wordt wel heel moeilijk om die te blijven handhaven. Ja, terwijl als je ik Hugo de van de week hoorde nu ook de ministers bij de inloop. Er is eigenlijk nauwelijks ruimte om te versoepelen vanuit de gedachte als het kabinet de avondklok eraf gaat halen. Dat is mega versoepelingen dan de zomertijd komt na dit weekend.

[00:58:18]

Ja, dus dan is het niet meer te handhaven, zeggen ze. Maar ze zeggen ook de hele tijd je hebt die avondklok en de bezoekers regeling en dat heeft echt met elkaar te maken. En je zou toch ook een nacht clock kunnen maken met een n bezoekers regeling? Dus jij zegt nacht klok. Ja, ik denk dat ik voor de nacht clock ga en euh 12 uur gaat. Gaat het ook wel, want daar afhalen vind ik te fors denk ik.

[00:58:38]

Als je kijkt naar wat je hoort, bij de minister zijn, dat niet denkt dat ik vind dat ie moet blijven. De avondklok? Nee, maar jij met z'n ouwe rocker tot diep in de nacht. Het liefst zou ik alles. Ja vrijheid. Ja dus we zeggen vanaf elf uur nacht klok nee.

[00:58:54]

12 uur 12 uur. Ja, zeg ik, elf uur ja en euh. Voorkeurstemmen Leite meer voorkeurstemmen dan Marijnissen. Ja of nee. Ja, dan zeg ik nee en zegt Omtzigt. Euh, meer voorkeurstemmen dan Hoekstra? Ja, zeg ik ook nee. OK. Ik leg me een bijna al weer neer bij het volgende verlies. Lijkt wel maar euh. Maar goed, we zijn moe. Het was een drukke week, zeker leuke week gehad. Ja, ik heb wel genoten.

[00:59:19]

Ja nu weekend. Ja, effe een hart onder de riem nog. We hebben nog iemand aan de lijn.

[00:59:25]

Ik luister iedere week naar jullie programma. Ik vind dat jullie te goed doen. Ik vind ook echt een opmerkelijk verschil. Vroeger alleen kon je live naar de radio luisteren en ook kun je op moment dat geschikt. Die post gasten afluisteren. En jullie pakken dat heel goed op. Nou, ik vind ook dat je dat hele uur goed vol praat zonder dat het vervelend wordt. Dus. Echt knap. Nu vind ik de beste podcast. Ja, wat leuk.

[00:59:46]

Dat is blijven hangen. Ja goed, echt. We zitten te glimmen. Ja, de post kast. Hij weet je waar we ook op zitten? Ja.

[00:59:53]

Instagram. Instagram gaat het nog helemaal niet genoemd. Dank jullie wel voor t luisteren. Fijn weekend. Bah.