Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Dit is een aanslag op onze rechtsstaat. Eerst was de advocaat van Nabil B. Kroongetuige in het liquidatieproces rondom topcrimineel Rieder Taichi. Elke moord is heel erg, maar als deze moord te maken heeft met de verklaringen die zijn afgelegd door de kroongetuige, is het nog erger.

[00:00:17]

Je luistert naar de Taichi Podcast, een nieuwe podcast van Het Parool. Mijn naam is Corrigeer Ritsema en als ik koffie gaan halen, hoop ik altijd dat ik Paul Vugts tegenkom. Als misdaadjournalist heeft hij natuurlijk altijd de spannendste verhalen, bijvoorbeeld over crimineel Redouan Tagging. En vanaf nu vertelt hij ze niet alleen bij de koffieautomaat, maar ook voor de microfoon.

[00:00:42]

Paul Welkom bij deze tweede aflevering van het Taichi podcast. Dit keer hebben we een heel duidelijk onderwerp, namelijk de PGP berichten. Die zie ik heel veel in de nieuwsberichten over rechtszaken. Als een belangrijk bewijsmateriaal kan je uitleggen wat het zijn PGP berichten.

[00:00:56]

Criminelen willen van oudsher al heel lang niet bellen met elkaar, want dat kan afgelast worden door de recherche. Ze willen eigenlijk het liefst stuk wandelen, gewoon, zodat ze ook niet door richt.

[00:01:06]

Microfoons kunnen worden wat we altijd zagen in een boek over Holleeder. Heidi gaat altijd wandelen met zijn zus om dingen te bespreken.

[00:01:13]

Juist alleen de onderwereld anno nu. Is de enis in Amsterdam en de andere is in Zuid Amerika of in Dubai. Dat werkt niet om te gaan wandelen. Nou ja, sinds een hele tijd was in het criminele milieu heel populair. De BlackBerry met pretty good privacy versleuteling. PGP versleuteling. En dat werkt zo. Jij hebt bij Spacelab een hele dure BlackBerry gekocht van 12 13 100 euro en daar doet de belfunctie doet het niet meer van. Je kunt alleen e-mailen eigenlijk bij de ander heeft ook zo'n ding en je communiceert met een server.

[00:01:47]

En jouw bericht wordt met je allemaal moeilijke wachtwoorden gebruiken.

[00:01:50]

En jouw bericht wordt versleuteld door de ontsleuteld en naar iemand imo adres hebben en bewijzen ontbreken. Of zijn nummer.

[00:01:57]

Ja en lang ingewikkeld emailadres. En iedereen heeft alias en zo mag zij dachten, doordat ze echt heel erg vertrouwden op die techniek dat het nooit kenbaar zou worden voor iemand dat ze onbespied waren, dat ze vrijelijk konden spreken.

[00:02:18]

Daar is een aantal jaren geleden eerst in Canada een hele grote computerservers in beslag genomen die door Nederlandse criminelen werd gebruikt.

[00:02:28]

Die computerservers is het gaan van het bedrijf, predikt Privacy Dikkopje 7 in Canada, was van de firma en het kon en was een Spaanse ophouden. En die ook in al die techniciteit. Hier in Nederland. Danny M. Die had al die PKP. Het toestel is verkocht en die leverde ook de diensten met die server. En een aantal jaren geleden was er een. Onderzoek naar Deny gedaan over witwassen, over het witwassen van geld aangenomen van criminelen. Maar eigenlijk was het de bedoeling kijken of ze die suffer te pakken konden krijgen.

[00:02:59]

Uiteindelijk is dat gelukt en daar vonden ze in eerste instantie 3,6 miljoen berichten. Maar dat zijn ook mensen. Die gaan er erg hangen aan hun privacy, maar niet crimineel zijn. Of zijn het specifiek 3,6 miljoen berichten van mensen die zij verdenken?

[00:03:15]

In theorie kan het ook zijn over vreemdgaan, maar zover weet ik het allemaal. Of misschien politici die niet afgelast willen worden. Maar in de praktijk was het overgrote deel van die berichten volgens de opsporingsinstanties gestuurd door criminelen. En wat je ziet is dat criminelen echt in straattaal maar heel concreet spreken over bijvoorbeeld het laten plegen van liquidaties. En wie de spotter moet zijn. Iemand die wel gaat observeren wie Hitler's moet regelen. Mensen die mensen doodschieten. Daar wordt na een moord gevierd dat het gelukt is.

[00:03:47]

Waar Takkie in zijn organisatie wordt dan de code. Hup hup, stuur ze dan aan elkaar. Dat betekent operatie geslaagd.

[00:03:55]

Eigenlijk zou je zeggen dat als je die 3,6 miljoen berichten hebt dan ben je gaan klaarde. Gaat iedereen achter de tralies. Als het zo duidelijk bewijs is, ja, dan zijn er een paar problemen.

[00:04:04]

Ten eerste is het zo'n enorme berg informatie dat de recherche echt heel veel tijd nodig heeft om het allemaal te doorgronden te graven. Eerst hebben natuurlijk naar die berg moeten kijken. Waar gaat het over? Wordt hier acuut een terreuraanslag of zo? Voorspelde Zynga's met zoekwoorden allemaal zoeken? Het viel mij veel drugshandel. Ja, waarschijnlijk wel, maar geen prioriteit. Liquidaties? Ja, daar hebben ze zich op gefocust. En je moet je voorstellen dat het enorm monnikenwerk is.

[00:04:31]

Niet alleen om die berichtjes allemaal te doorgronden. Waar gaat het over? Maar ook je moet het ook nog koppelen aan concrete bestaande personen die dus allemaal schuilnamen gebruiken en ingewikkelde emailadressen. Dus er zijn nu al de hele dossier is gebouwd waaruit volgens het Openbaar Ministerie blijkt dat bijvoorbeeld Taichi de gebruiker is van nr. Blablabla. En hoe doen ze dat? Wat je heel veel ziet in die verificatie dossiers, zo heet dat het verifiëren van Van wie is dit nou?

[00:05:00]

Is dat bijvoorbeeld iemand zegt Ik moet vandaag naar de fysiotherapeut en daarna naar de rechtbank. Nou, en als ze al weten dat er toch.

[00:05:09]

Mag ik even uw agenda van 4 jaar geleden zien toch? Nee, maar dan kunnen ze bijvoorbeeld wel zien he? Die is toen en toen in zijn been geschoten. Daarom moet ie naar de fysiotherapeut. En hij had inderdaad op die en die datum bij de rechtbank een afspraak. Ik noem maar wat. Maar soms is het gewoon zo prozaïsch. Wat je ook ziet, is dat bepaald taalgebruik gekoppeld wordt aan bepaalde verdachten om te vertellen. Het moet wel dieren die zijn geweest die bericht heeft gestuurd.

[00:05:42]

Zo werd bijvoorbeeld alles rond Taiji gebruikt, heel vaak de term sugg.

[00:05:47]

Zo wordt hij zo genoemd of hij gebruikt zelf het woord helemaal in begin dacht dat dat haaien met suhr werd aangeduid. Gaandeweg koninklijk of zo. Maar gaandeweg bleek dat Heijmans ook met zeur aanduidden. Ze noemen elkaar ook het brouw en door stop woordjes en door bijna appjes en proberen ze ook het beeld te completeren. Van wie heeft die berichten?

[00:06:08]

Ik kan me voorstellen dat dat bijnamen soort veilig is, maar stomp woordjes. Klinkt Westel hun eis om dat als bewijs te gebruiken? Dan moet er heel veel extra aanwijzing en bewijs bij. Wil je dat goed rond hebben? De bijnaam bijvoorbeeld een medeverdachte van Ridder van dieet Nouveau. Noem eens een Norvell, maar die werd ook bijvoorbeeld vise genoemd of ACSI tibia ex tbs'er dat hij eerder al tbs heeft. Nou ja, dus dan kun je aan de combinatie van bijnamen die opgeslagen staan in die BlackBerry's van bijvoorbeeld in beslag genomen soms of bijnamen die in de Ceurvels voorkomen.

[00:06:43]

Dat kun je weer koppelen aan concrete bezigheden. Bijvoorbeeld deze novelle zat een tijd ondergedoken in Ierland en toen had Zon zijn eigen PGP verpest door de verkeerde code te vaak drin te doen. Toen moest uit Nederland een nieuwe PGP voor hem worden gebracht naar Ierland. En dan had gaandeweg zijn ze natuurlijk niet zo slim om dat de hele tijd blijven afschermen. Dan zie je uiteindelijk dat er berichten zijn waaruit blijkt hij. Iemand in Nederland krijgt opdracht om een nieuwe PGP naar Dublin te brengen.

[00:07:12]

Zo proberen ze stapsgewijs de hele tijd het te verzilveren. Hoelang ze daarmee bezig? Aldan, dan zijn ze nu al jarenlang bezig hun het probleem van de opsporing. Ze is eigenlijk een luxeprobleem dat een hele tijd nieuwe berichten worden ontsleuteld. En er is ook nog in Costa Rica een tweede server ontmanteld. PGP CF heet dat bedrijf. Dat doet en werd ook gebruikt door de groepering, bijvoorbeeld van Ryelandt Taiji. Maar Jan en alleman in de onderwereld gebruikt die dingen dus bij Declined als recherche dat je net klaar bent met je onderzoek.

[00:07:46]

Er komt weer een heleboel nieuwe informatie, wat natuurlijk een schat kan zijn, want heel belangrijk zijn voor je onderzoek. Maar ook kleine shitload weer aan werk. En dat, dat is met die PGP nu aan de hand.

[00:08:00]

We hebben een aantal voorbeelden van die PGP berichten en ga even naar luisteren.

[00:08:04]

Seurs Kankerplan Laten slapen, kinderen, moeders, zussen, vaders naar de hel sturen.

[00:08:13]

In deze gaat het over Kakà Plooy. Kan je uitleggen wat wie hij is en waarom hij genoemd wordt?

[00:08:19]

Ja, dat is echt een ijzingwekkend voorbeeld, want Plooy is een vooraanstaande officier van justitie Koos Plooij. Die heeft hele grote zaak gedaan. Bijvoorbeeld ook Holleeder, maar ook allerlei zaken tegen de man van kinderen van Marokkaanse origine. In de context van Taiji en Taiji. Als je de gebruiker is wat justitie zegt van BlackBerry, dan stuurt hij aan Rico, de Chileen, zijn medeverdachte een bericht Sugg zilver die Cacau plooi laat is. Ga slapen nou laten slapen is staat voor doodschieten.

[00:08:58]

Dus wilde de officier van justitie doodschieten. De interessant zijn de PGP berichten die te maken hebben met de moord. 17 april Traces op Samir! Riep een iemand die vroeger aan de kant van Takkie stond, die voglens Taji heeft gepraat over de organisatie nadat staat de doodstraf op. En dan zie je dat Taji met een medeverdachte allerlei pgb's wisselt. En dat gaat erover dat die man vermoord is. Maar de auto, de vluchtauto die ze hadden gejat. Daarvoor een BMW M5.

[00:09:27]

Die wil niet starten.

[00:09:29]

Surrey Kanker. Kanker en vrijwel niets. De Britten hebben het nu. Hoe kan dat nou? Het ding heeft geen enkel gedaan. Wordt kanker zich ongelooflijk slap had. Er is één dode na een schietpartij in IJsselstein. Ook dat is goed voor de hoerenzoon. Info voor ons gegeven dat een zekere snits eerste klas die hond.

[00:09:54]

Kijk, als je deze berichten hoort dan zie je dus hoe zij heel duidelijk gewoon evalueren wat er allemaal mis is gegaan. Die vluchtauto wilde niet starten. Dus zijn ze te voet. Moeten vluchten zijn ook snel gepakt. De vluchtauto is in handen van de politie. Zit er misschien al wel sporen in en daaraan gekoppeld? Is het nou gelukt, die liquidatie? Ja, die liquidatie is geluk. Daar zijn ze heel blij mee. En dan zou je denken die dag is toch wel mooi geweest en daar koop je er wel een keer mee.

[00:10:19]

Maar dan zie je uren nadat die Sergipe is doodgeschoten? Vraagt iemand via de PKP weer aan Taichi of hij al is bijgekomen. En dan stuurt hij het volgende ontluisterende bericht.

[00:10:32]

Ik ben aandragen, ben dat dronken broertje, heb echt bloed nodig. Niks anders.

[00:10:39]

Na dit bericht zie je dat hij meteen diezelfde dag dus van de liquidatie van die Samir Erkin bezig is met plannen volgende voor volgende liquidaties. Moet. Hij moet nepbloed hebben.

[00:10:52]

En hij heeft het specifiek over wie dit gaat.

[00:10:55]

Ja, want dat gaat al weer. Hij wil die slager dood hebben. Wintermarkt die slag dood haar gaat slapen zodra die zijn verklaring intrekt.

[00:11:04]

Iedereen mag het weten. Hij gaat foq hem en alles. Hij hoeft niets in te trekken.

[00:11:10]

En de slager? Dat is een getuigen over wie we het al eerder hebben gehad. Ibrahim B. Even in bij moet dood, want die heeft ook gepraat over de organisatie. Maar op dat niveau wordt gesproken, dus dat vind ik zo bloedstollend aan veel van die PGP berichten. Je ziet hoe gemakkelijk over leven en dood wordt beschikt.

[00:11:30]

Het is natuurlijk net een 4-5-1 elkaar. In plaats van wat hebben we veel boodschappen nodig. Moeten we nog iemand laten omleggen? Ik zeg dat, want er zijn meer van die voorbeelden en dat is precies.

[00:11:38]

En dat komt uit die berg bewijs. En daarom is het ook zo sterk bewijs straks. Kijk, als jij als Openbaar Ministerie kunt aantonen of zeer aannemelijk maken dat het takkie is die die berichten verzendt, dan heb je altijd een deel van je wettig bewijs als het heet. Maar ook de overtuiging van de rechtbank is ook heel belangrijk. Nou ja, die berichten zijn zo overtuigend dat dit over liquideerde. Kan het niet eens anders interpreteren. Toch bijna niet.

[00:12:02]

Plus dat we in deze zaak tegen iemand taichi een kroongetuige hebben. Nabil B. Die los van die PKP berichten een hele hele boel verhaal heeft verteld. En nog een andere kroongetuige Tony G. Die ook weer verhaal verteld. En dat past soms naadloos en soms redelijk. Op die BGP berichten heeft Nabil B.

[00:12:24]

Zelf ook berichten via PGP gestuurd, dus dat hij heel erg kan zeggen dit heb ik aan tagging gestuurd. Of misschien had ze helemaal geen contacten bijvoorbeeld ook wel dingen doorgestuurd.

[00:12:31]

En hij weet dan die en die verdachten voordat ie wist die berichten waren die in die verdachten is. Die stuurt de dingen door en heeft zelf een foto moeten maken en een foto naar iemand Adolfs van een doelwit. Dus dat heeft hij al verteld voordat die pgb's ontsleuteld waren die specifieke pgb's steeds. Als het Openbaar Ministerie dan weer een pakketje pgb berichten vindt dat volgens justitie 100 procent past op de verklaringen van Nabil. Bij De Kroongetuigen? Ja, dan is dat natuurlijk dat meteen in dit dossier.

[00:13:01]

De baai van hier zie je wel. Dus wat dan zeggen zij? Dat maakt de kroongetuige extra geloofwaardig en dat maakt de pgb's extra duidelijk. Dus 1 en 3 snap je? En het dus de advocaten zijn eigenlijk maar twee grote verdedigingslijn in allerlei zaken nu die advocaten hebben. Het is mijn cliënt was niet de gebruiker. Dat noemen ze het Tsjechische verweer. Dit was het m.i. Het andere is die hele computerservers onrechtmatig in beslag genomen. En Nederland doet er veel meer mee dan de Canadese en de Costaricaanse.

[00:13:38]

Is dat iets wat realistisch is dat afgewezen kan worden? Hoe ze het mogen gebruiken?

[00:13:42]

Het is in verschillende zaken al afgewezen, meerdere keren ook door de rechtbank en gerechtshof en zou dus. Dat verweer wordt steeds minder aantrekkelijk voor advocaten. En dat omdat rechters gewoon zeggen ja, mooi geweest, maar dit is gewoon bruikbaar. Dus dat blijft over. En dat is echter de hoofdmoot in heel veel liquidatiezaak en zeker ook in die zaken die tegen Itachi gaande zijn. Mijn cliënt heeft dit niet gebruikt, is niet de verzender van deze pc.

[00:14:14]

Vind je eigenlijk dat die criminelen dom zijn geweest om om zo op een technologisch dienst te vertrouwen? Want kritiek op privacy is niet perfect. Privacy zou je zeggen. Ik ben zelf onhandig met computers. Ik vertrouw die dingen sowieso niet al te veel. En ik denk dat het slimmer zou zijn geweest als onderwereldfiguren hun gewoonte waren blijven volgen om niet te bellen. Niet met piepers zoals vroeger ze heel veel vliegen. Dat kan natuurlijk ook niet zomaar. En daar zitten praktische bezwaren aan zitten.

[00:14:45]

Ze hebben enorm veel geld en vliegen zonder dat je drugs bij hebt. Zo is op zich Calvijns en dan moet je handlangers laten vliegen met boodschappen.

[00:14:52]

Zo weet je de uplz duiven van Karel de Grote bijna.

[00:14:55]

Nou kijk. En misschien had die tijd waren ze uiteindelijk beter af. Dus kijk maar, dat weten we nu. In wat ik vooral bizar vind, is dat nu vandaag in het criminele milieu nog steeds weer veel gebruik wordt gemaakt van vergelijkbare technologie van waarvan de jongens al een ander roepen. Dit is veilig.

[00:15:16]

Dank je wel voor je uitleg over PGP. Ik weet zeker dat hij die term nog heel veel terug gaan zien in alle berichten die je over de rechtszaak nu schrijft. In onze derde aflevering gaan we het hebben over de doden die Taichi op zijn geweten heeft.

[00:15:28]

Zou hebben volgens. Sorry sorry, ik moet. Een heel juridisch goed uitdrukken, dan ben ik nog niet helemaal bedreven in op zijn geweten zou hebben. Wil je meer weten over de rechtszaak tegen tagging? Volg dan onze berichtgeving op waarop een TNL slecht tagging. Dank je wel voor het luisteren. En denk je nou? Wanneer komt de volgende aflevering Cabanier dan snel op onze podcast? Deze podcast wordt gemaakt door Corrigeer Ritzema Balfoort techniek, Simone Eleveld montage, Lizette Pichler redactie, Jeroen Pen en Rita Schroyen.

[00:15:59]

Dank je wel.