Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Dit is een aanslag op onze rechtsstaat. Eerst was de advocaat van nabij Jobé kroongetuige in het liquidatieproces rondom topcrimineel Redouan Taichi. Elke moord is heel erg, maar als deze moord te maken heeft met de verklaringen die zijn afgelegd door de kroongetuige, is het nog erger.

[00:00:17]

Je luistert naar de vierde aflevering van de Tagging podcast van Het Parool. Mijn naam is corrigeert me en ik zit hier met misdaadjournalist Paul Vugt. Deze aflevering willen we het hebben over de impact van de zaak op de rechtsstaat. En we gaan beginnen bij maart 2018. Want toen gebeurde er iets bijzonders.

[00:00:35]

Op 23 maart 2018 was er een inleidende zitting in de strafzaak tegen Mohamed Kazuki, een medeverdachte van Redouan Taji inmiddels, en Nabil B. Die toen nog bekendstond als een autodief die betrokken was bij een liquidatie. Op die dag waren we allemaal als misdaadjournalist opgetrommeld. Iedereen was getipt dat het toch wel van belang was om bij die zitting te zijn. Bij aankomst in de zwaar beveiligde rechtszaal in Schiphol was het ook meteen duidelijk dat heel veel recherche er waren. Hoge piefen van het Openbaar Ministerie en Saudi's.

[00:01:11]

Je wist wel dat het waarschijnlijk de dag zou zijn waarop de langverwachte mededeling zou worden gedaan dat er een kroongetuige was. Dat gebeurde ook, dus niet zonder trots, hebben de aanklagers Nabil B. Toen gepresenteerd. Maar hoe zelfs langer langverwacht ben je als journalist?

[00:01:25]

Zit je zo in die wereld dat je weet dat hij altijd een kroongetuige is? Of? Hoe weet je dat dat komt?

[00:01:30]

Ja, dat is inderdaad in het milieu. Op straat was Ben er al heel lang van overtuigd dat er een kroongetuige aankwam. Daar waren ook wel andere.

[00:01:38]

Of het komt door onrust dat jij denkt denkt dat er onrust is in de onderwereld, dat iemand andere dingen gaat vertrouwen.

[00:01:43]

Dat is waar. Al heel lang bang dat er iemand voor het eerst uit de Marokkaans-Nederlandse hoek een koude thuis zou komen. Kijk, uiteraard ten onrechte hebben veel Nederlands-Marokkaanse criminelen heel lang gedacht dat Marokkanen snits je niet dus uit onze hoek komt. Geen kroongetuige? Ja, dat is natuurlijk onzin. Ik bedoel, in alle criminele milieus kan er uiteindelijk iemand zodanige druk hebben op zich dat die denkt ook spijtoptanten. Ik verdenk iedereen die ik ken in de rechtszaal. Ja, we zaten met z'n allen in de rechtszaal en niet zonder trots, presenteerden de aanklagers Nabil bij als de kroongetuige.

[00:02:22]

Vervolgens, maar zes dagen later, gebeurt er een ramp. De ramp was dat de volstrekt onschuldige broer Redouan van kroongetuige Nabil B. Werd vermoord in z'n bedrijf in Amsterdam-Noord. Dat is voor iedereen natuurlijk een schok, maar dat was een verwachte ramp door de familie van de kroongetuige. De kroongetuige zelf en zijn familie hadden al heel lang achter de schermen tegen justitie gezegd Kijk uit. Als jullie de kroongetuige deal al bekendmaken, als het nog prematuur is, als er geen beveiliging is geregeld voor familieleden en andere naasten als reden, want Taichi en zijn belangrijkste handlangers op vrije voeten zijn.

[00:03:07]

Dan gaan er rampen gebeuren.

[00:03:09]

Want zo'n zo'n deal met zo'n kroongetuige er gaat natuurlijk heel lang overheen, want in de vorige aflevering hadden we het over die naar BLB. En dat die ongeveer een jaar eerder dan die maart 2018 had gedacht. Ik wil hier niet meer aan meedoen, dus al die tijd wist hij familie er waarschijnlijk van. En justitie ook, dus al die tijd is er onderhandeld.

[00:03:27]

Waarschijnlijk al die tijd is onderhandeld en hij had zich kort na die blunder, waardoor de verkeerde was vermoord in Utrecht, waar het voor een keer over gegaan is. Kort na die blunder heeft ie zich laten oppakken in Amsterdam, in de PC Hooftstraat met een wapen. Gewoon als smoes om binnen te zijn. En daarna is in het milieu de onrust verder aangewakkerd omdat hij maar zo lang vast blijft zitten voor een lullig wapen en dat ze geen contact meer met hem leken te kunnen krijgen.

[00:03:57]

Hij heeft toen nog vanuit de cel toch contact gezocht en zou dat vond het allemaal te ver om hier over uit te wijden. Maar in elk geval heeft hij de hele tijd erop gehamerd, samen met belangrijke familieleden van M. Bij het Openbaar Ministerie. Jongens, zorg dat die deal pas bekend wordt als beveiliging voor de familie goed is geregeld. En als het liefst als het Rideau Taichi en zijn belangrijkste medeverdachten Said Kazuki, zijn gearresteerd.

[00:04:23]

En dat is dus niet gebeurd, want Tuigje was nog niet gearresteerd en Kazuki ook niet voordat die moord op de broer van Nabil plan-B plaatsvond. Hoe heeft justitie dit zo fout kunnen doen dan? Die hebben die moeten gelijk. Zes dagen later en met afgrijzen het euh, alles gehoord hebben.

[00:04:38]

Ook het Openbaar Ministerie heeft het onderschat. Dat is heel simpel, maar testen dramatischer. Men heeft gedacht dat er misschien wel een steen door een ruit zou vliegen. Misschien nog wel op een andere manier druk zou worden gezet op familieleden of andere naasten van de kroongetuige, maar dat er daadwerkelijk een familielid zoals de broer zou worden doodgeschoten terwijl diegene helemaal niets met die kroongetuige deal te maken heeft. Dat hebben ze gewoon niet zien aankomen, terwijl dat al heel lang een versleuteld PKP bericht beschikbaar was, waarin volgens justitie Ryelandt taichi tegen anderen heel duidelijk zegt wat ie gaat doen met mensen die kroongetuige wil.

[00:05:20]

De Riedewald Taichi heeft een bericht geschreven dat we nu even zullen laten horen waarin de eigenlijk de moord op de broer van de kroongetuige is aangekondigd. Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd. Maar dat bericht hebben ze pas later gevonden, toch? Dat hebben ze daarvoor niet gelezen. Na het bericht hadden ze al wel gelezen, maar ze hebben gewoon gedacht dat het gedreigd was uit het milieu. Ze hebben niet op waarde geschat en de hele sfeer was in die tijd dat er misschien represailles te vrezen waren, dat het wel belangrijk was om de kroongetuige te presenteren.

[00:05:55]

Want dat deden ze omdat anders en bepaalde verdachten tegen wie wij het bewijs was, moesten laten lopen.

[00:06:01]

Ze hadden zijn verklaringen dus nodig voor een andere rechtszaak.

[00:06:03]

Dat was de inschatting van het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie was bang dat Mohamed Kazuki, die al toen al een paar maanden vastzat na een mislukte poging hem te liquideren, was aangepakt. Maar er was weinig bewijs van zijn eigen betrokkenheid bij de zware misdrijven. Anders dan die kroongetuige is Asada als we er nu niet mee komen. Dan moeten we die Mohammed verzoekje laten gaan, terwijl de naasten van de kroongetuige. De kroongetuige zelf en zijn advocaten steeds erop hebben gehamerd.

[00:06:34]

Niet doen voor de beveiliging is geregeld niet doen voordat Rino Taichi en de belangrijkste medeverdachten zijn gearresteerd.

[00:06:40]

De moord op de broer van Nabil B. Heeft natuurlijk heel veel in gang gezet, want Nabil beging de lente. Natuurlijk heeft niet zomaar weer van alles verklaren.

[00:06:49]

Nou ja, je kijkt dan natuurlijk een heel traject. Nabil B. Is woest op. Het Openbaar Ministerie bestaat op de degene met wie die deal heeft gesloten, omdat in zijn ogen die deal veel te vroeg naar buiten is gebracht, waardoor waarna zijn broer is vermoord. De familieleden van de andere familieleden van nabij, die zijn toen pas ineens op allerlei manieren ingewikkeld in veiligheid gebracht en hun levens zijn totaal verziekt. Vanaf dat moment. Die familie zijn natuurlijk ook heel kwaad op hoe dit is gegaan.

[00:07:21]

En je hebt een complexe mengeling van rouw om die doodgeschoten broer en woest verontwaardiging om hoe dit allemaal is gegaan. En in die periode heeft Nabil ben je ook voor het eerst op allerlei manieren gedreigd dat die niet meer verklaringen zou afleggen als zijn overgebleven familieleden niet beter zouden worden beveiligd. Daar moet ik bij zeggen dat meestal criminele getuigen, waaronder kroongetuigen, niet zo'n hele entourage hebben. Snap je? Veel familie en criminelen komen bijvoorbeeld uit uit families die er eigenlijk ook wel kunt oppakken en naar een veilig land brengen, omdat ze hier toch niet de belangrijke banen ofzo.

[00:08:04]

De familie van Nabi erbij zit heel anders in elkaar en daar zijn broers en zussen met hele carrières. En al die levens. Die zijn ineens totaal naar de knoppen geholpen door de moord op de broer van de kroongetuige en in hun ogen met mede door verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie.

[00:08:25]

Ze hebben dat natuurlijk ook nooit meer goed kunnen maken, want je kan iemand daarna wel beveiligen. Maar dat maakt natuurlijk niet goed de fout die al gemaakt is, maar waar zij toen al wel van tevoren al wel lang in gesprek met justitie. Weet jij dat?

[00:08:36]

Ja, dat is zo complex. En natuurlijk is het dan ook weer heel ingewikkeld als op de dag van de moord op de broer van de kroongetuige. De suggestie door het Openbaar Ministerie in de media is gewekt dat hij geen beveiliging wilde ook, en dat ze dit niet hadden kunnen zien aankomen. Dat was uiteraard tegen het zere been van zowel de kroongetuige als zijn naasten, omdat die zeiden nee, we zijn hier nu juist al heel lang over bezig. Wij hebben dit de hele tijd voorspeld en jullie hebben dat in de wind geslagen.

[00:09:06]

Dat was de sfeer van die dagen en dat is de sfeer nog steeds. En wat speelt daarop belangrijk? Op de achtergrond belangrijke rol. Het Openbaar Ministerie is zacht gezegd niet heel ruiterlijk geweest. En toegeven van fouten. Dat speelt tot op de dag van vandaag.

[00:09:19]

Kan zo'n kroongetuige dan niet wat met minder bombarie gewoon wel gehoord worden, zonder dat de hele pers erop af toe te komen dat er een kroongetuige is?

[00:09:27]

Het probleem is zodra jij iets met die getuigenissen wil tegen een verdachte, dan zullen die getuigenissen uiteraard in het dossier van die verdachte moeten worden toegevoegd. Nou ja, dat is een paar dagen gebeurd voor die presentatie op 1 op 23 maart 2018. Ja, en dan gaat het meteen naar de hele onderwereld. Kijk, de verdachte krijgt het is net jij, dat weet iedereen. Dat gaat als een lopend vuurtje. Dat moment de dag dat die verklaringen zijn zijn gevoegd is bepalend geweest.

[00:09:59]

Vanaf dan is ook op straat. Zijn er allerlei bewegingen waar te nemen van getrouwen van uit de groep. Riedewald Taishi die gaan jagen op andere familieleden daarvan Sabeel B of van B. En dat is dat is ook wel waargenomen, dat staat inmiddels wel vast.

[00:10:15]

Zijn er eigenlijk veel zaken waarin kroongetuigen is bekend zijn gemaakt? Zeg maar grote zaken.

[00:10:21]

Niet veel, maar er is wel een hele grote zaak in Amsterdam geweest. De Amsterdamse liquidatiezaak Passage. Die heeft in de rechtbank en met het hoger beroep daarbij zo'n beetje. Tien jaar gespeeld. Ik ben daar zelf honderden dagen bij geweest en nagespeeld, ook eerst een kroongetuige, een hoofdrol. Peter la Serpe. Iemand die samen met een belangrijke verdachte huurmoordenaar een huurmoord zou hebben gepleegd en over anderen zou hebben gehoord en in hoger beroep is, staat nog een tweede.

[00:10:51]

Er komen getuigen bijgekomen Fred Ros, een belangrijke crimineel in de Amsterdamse onderwereld. Uit die zaak kenden we twee kroongetuigen die er verantwoordelijk voor waren geweest, uiteindelijk dat vier verdachten een levenslange celstraf hebben gekregen.

[00:11:04]

Weet je dan wel of daar de beveiliging wel in goede volgorde gedaan is? Kijk bijvoorbeeld Peter la Serpe had een heel ander soort familie. Die had gewoon. Die had wel een brommende restaurant ergens. En ja, dat was wel moeizaam en pijnlijk, maar dat was een kleine familie. Redouan B. Was Nabil bij waren om deel van de familie die veel groter was en die veel welvarender was en en echt belangrijke maatschappelijke posities bekleedde. Dus dat is het totaal anders om die mensen los te knippen uit hun carrières.

[00:11:36]

Net als toen ik een ontzettend grote schok dat die man vermoord is. Wel een verdachte opgepakt voor die moord toch? En veroordeeld en me inmiddels.

[00:11:44]

Dat is dan heel snel gegaan op ja, want die Churandy en die s is degene die hem heeft doodgeschoten en die heeft onder duidelijk onder zulke grote druk staan dat hij heel onvoorzichtig is geweest. En hij stond gewoon op camera's. Hij had met een. Hij had weliswaar handschoenen, maar met een hand zonder handschoenen, dus met vingerafdrukken heeft ie aan de klink gezeten. Hij heeft een vluchtauto snel achtergelaten die meteen werd gevonden. Wapens zijn gevonden en hij is heel snel gepakt.

[00:12:15]

Zo'n jongen, die Churandy. Wordt hij dan natuurlijk door justitie ook bewerkt om als een soort kroongetuige op te treden of gaat? Gaat het hun puur om die ene moord?

[00:12:24]

Dat zullen ze misschien wel geprobeerd hebben. Bij hem is dat nooit een optie geweest. Hij heeft nooit willen zeggen voor wie die moord heeft gepleegd. Als geen ander weet natuurlijk wat er kan gebeuren, want hij heeft namelijk de onschuldige broer van een Kroger dat zelf gedaan. Ja dus dan denk je auwx. Dat is geen reclame om zelf kroongetuige te worden. Wat ik had misschien jouw familie? Nee, dan heb je helemaal gelijk in.

[00:12:50]

En gaan een sprong maken naar september 2019, want toen is er een moord gepleegd op advocaat Dirk Wiersma. Dat is echt een afschuwelijk nieuw dieptepunt. Advocaat Wiersema had samen met een andere advocaat de deal gesloten voor een Nabila met Nobile bij de staat en is waarschijnlijk, evenals die onschuldige broer Redouan, ook vermoord vanwege wat doelwit substitutie met een lelijk woord, maar dat je iemand vermoord omdat je de eigenlijke genen die je wil pakken.

[00:13:24]

Je wil zoveel mogelijk schade aanrichten en dreigen. Jij wilt dat wil bij zo hard mogelijk raken. Je kunt niet bij hem, want hij wordt beschermd als kroongetuige en dus pak je een broer en later ook een advocaat. Na die moord op Deckwitz Sam heeft natuurlijk volkomen logisch een enorme impact gehad op bestaat. Maar dat was toch wel nog weer een nieuw dieptepunt. Waar ook veel mensen die normaal in toga opereren. Rechters, officieren van justitie is er voor het eerst de ogen geopend is van wou ze pakken, dus ook iemand van ons.

[00:13:55]

Iemand in een toga. Zelf vind ik het overigens wel heel pijnlijk dat dat pas na de moord op Derck Wiersema dat besef is doorgedrongen dat we kwetsbaar zijn. Naja, en hoe ernstig het allemaal is. Ik bedoel. Alsof die broer van die kroongetuige die vermoord is niet erg genoeg is. Alsof er niet erg genoeg is dat op de redactie van Panorama met een raketwerper een aanslag is gepleegd of niet. Erger nog is dat op de redactie van De Telegraaf een aanslag is gepleegd.

[00:14:19]

Alsof niet erg genoeg is dat vanaf december 2017, maar collega's John van den Heuvel in de zwaarst denkbare beveiliging zit. De broer of de. De moord op de advocaat Derk Leersum heeft pas bij heel veel mensen binnen de staat echt alleen alarmbellen laten afgaan.

[00:14:37]

Al wou deze organisatie mensen die niet in de onderwereld zitten. Ze pak gewoon mensen in de bovenwereld. Inderdaad, iemand als Derk Weers die gewoon een goeie advocaat is. Die vindt dat ook een kroongetuige deugdelijke rechtsbijstand verdient. Een man en een gezin. En een man die ik ook zelf wel heb gesproken over. Ik had zelf in de beveiliging gezeten en ik heb me ook wel heb gehad over ja. Hij wilde niet. Tenzij er heel concrete aanwijzingen waren dat zijn leven gevaar liep.

[00:15:10]

Wilde hij niet met zijn gezin in de beveiliging, want hij zag Paul, ik zit er bij jou ook hoe dat is gegaan en ik zie bij anderen dat ik wil dat alleen als het heel concreet is en ze als het heel specifieke informatie is. Nou ja, deze man is uiteindelijk, loopt s ochtends van zijn huis naar zijn auto en is uiteindelijk voor de deur op straat vermoord.

[00:15:31]

Is hier direct iemand ook voor opgepakt, net zoals bij de broer van de kroongetuige?

[00:15:36]

Niet zo snel als bij de broer van de kroongetuige. En het is nog steeds met meer raadselen omgeven. Maar daar zitten inmiddels wel verdachten. Meerdere verdachten vast voor betrokkenheid daarbij. Mannen die bijvoorbeeld gelinkt zijn aan auto's waarmee evident observaties zijn gepleegd. Van Dijk Auto's waarin ook de schutter is gevlucht, zijn ook wel DNA sporen. Zouden die zaken die lopen inmiddels dus. Het heeft iets langer geduurd. Er is wel ontwikkeling. Alleen het is nog wel onduidelijker. Dat is een enorm onderzoek op poten gezet, maar nog steeds zijn allerlei zaken onduidelijk.

[00:16:09]

Bijvoorbeeld wie zijn allemaal tussenpersonen geweest en wie is en op welke manier hierbij betrokken.

[00:16:14]

Maar misschien nog belangrijker dan dan wie die moord gepleegd heeft is natuurlijk wat voor effect dan gehad heeft of heeft. Op alle processen en de rechtstaat. Kan je dat een beetje schetsen?

[00:16:24]

Zeker? Zeker de er zittingen zijn in zaken die direct of indirect met Ridouane Taichi en zijn medeverdachten te maken hebben. Dan is er zeer zware beveiliging. Dan staat voor de zwaarbeveiligde bunker in Osdorp dan wel op de rond de zwaar beveiligde rechtszaal in Schiphol. Heel veel beveiliging met met automatische wapens. Je ziet dat ook andere medeverdachten. In een andere zaak wordt Rico, de Chileen vervolgd en vermeend misdaad compagnon van de fantasie. Nou ja, deze keer met een helikopter aangevoerd.

[00:16:57]

En zou je ziet dat daar sinds de moord op Derk Wiers een beveiligingscamera is.

[00:17:01]

En je ziet ook dat voor de eer precies voor de aanklagers en de voor hem daar zitten officieren van justitie zitten, is zware beveiliging.

[00:17:08]

Dat gaat echt heel ver. Rechters worden met zware beveiliging aangevoerd en afgevoerd. En ja, je ziet de hele sfeer. Rond die processen is natuurlijk beladen geraakt en dat zal de komende jaren blijven. Dus je ziet dat de rechtsstaat is geraakt doordat misdaad blogger Martin Kok al vermoord is omdat hij over Rideau tasje heeft geschreven, denkt justitie. Je ziet dat er een moord in Marokko is gepleegd waar de verkeerde is gepakt, waar ze een Nederlandse crimineel wilden doodschieten. Maar het werd de zoon van een opperrechter daar.

[00:17:44]

Je ziet dat er aanslagen zijn op Panorama telegrafische beveiliging van. Surrealisten nodig? Noodzakelijk is op al die vlakken zijn steeds nieuwe grenzen overschreden en steeds nieuwe dieptepunten bereikt. Totdat Redouan Takkie in december 2019 zelf is gepakt en zijn Kazuki kort daarna. In Dubai is is zijn rechterhand zijn gemaakt. Om het tot die tijd was, was sowieso de verwachting van misschien vinden we wel nooit wat we hebben al zoveel moeite gedaan om ze te vinden. We krijgen ze niet te pakken.

[00:18:21]

Na die arrestaties beseft ook iedereen wel. Oké, je kunt misschien wel de vermeende hoofdman pakken en de vermeende rechterhand. Maar misschien is het wel een octopus met heel veel tentakels, dus er is nog steeds.

[00:18:34]

Ik kan me voorstellen dat het toch iets minder is omdat je denkt de grote opdrachtgever. Euh. Zit in ieder geval nu achter de tralies.

[00:18:41]

Dat is de gedachte bij veel mensen. En dan moet je ook wel zeker uit al die berichtjes en die onderschept zijn. Rijst wel heel erg het beeld dat Riedewald Taiji een soort karakter heeft waar een bloeddorst uitstraalt en zou die ongekend is. Dus je zou kunnen denken dat dat okay hij is binnen dan zal het wel rustiger worden. Maar er zijn ook veel mensen die daar toch niet op de vertrouwen. Ik vind het ook verstandig omdat er nog wel allerlei vermoede spelen en ionisatie buiten zijn, soms met naam en toenaam bekend.

[00:19:12]

Soms niet helemaal duidelijk in beeld. En dat is wel de aanname dat die organisatie rond Taiji, waar honderden miljoenen euro's verdiend met coke handel beschikbaar zijn, dat het nog steeds wel mogelijk is om mensen te laten moorden. Het is niet duidelijk zijn er al moord opdrachten gegeven en zou dus bijvoorbeeld maar collega John van den Heuvel zitten. Ondanks de arrestaties van Taiji en Kazuki nog steeds in de zwaarst denkbare beveiliging. Hoe kijk, in Nederland is het?

[00:19:42]

Euh. Is het? Eigenlijk was het voor het eerst dat een advocaat werd doodgeschoten door vermoedelijk een crimineel of een criminele bende.

[00:19:50]

Althans een advocaat die bijvoorbeeld bij stoppen. Goed dat je dat zegt. Maar als ik zoiets, dan denk ik toch gelijk aan Italië, waar je toch tegen de maffia ook. O. Ook vaak hoort het in het proces tegen de maffia. Ook advocaten en rechters worden doodgeschoten. Zo gaan ze daar dan mee om. Kijk, in Italië is het door die maffia zo veel verder. Tientallen jaren lang al zo veel ernstiger dan het hier was. Dus wij hebben kinderlijk naïef lang mogen denken dat zoiets niet zou gebeuren.

[00:20:25]

In Italië heb je de PTT, de kroongetuigen, daar zijn heel veel van en er zijn gewoon enorm zware beveiligingsmaatregelen. Hele families leven daar afgeschermd. Dan zijn daar kazernes waar allerlei mensen worden ondergebracht. En als je in Zuid-Italië, waar de maffia het actiefst is in bepaalde plaatsen ben, dan hoorde hij dat sirenes omdat de mensen van het Openbaar Ministerie naar het werk worden gebracht, rechters naar hun werk worden gebracht en zo. En dan is het des te schokkender dat we hier te maken hebben met al die zaken die ik al noemde.

[00:20:59]

Die dreiging die dus nu ook advocaten bvb betreft. Maar ook is er een BGP bericht zo'n zo beveiligd bericht opgedoken waarin een officier van justitie duidelijk als doelwit werd besproken.

[00:21:13]

Surf's zullen we de kankerplan laten slapen.

[00:21:16]

Als het klopt dat Taji dit heeft teruggestuurde, dan denkt het Openbaar Ministerie dat Setti hier gewoon rechtstreeks een moord opdracht uit voor één van de meest vooraanstaande aanklagers die we in Nederland hebben. En dan kun je van nog relatief geluk spreken dat degene die het bericht volgens het Openbaar Ministerie ontving Richard ech Rico, de Chileen en in Amsterdam die ook vastzit, nu toch ook vastzit. Die antwoordt meteen op dat bericht van H. Ja, interessant plan, maar dan moesten we maar niet doen.

[00:21:49]

Maar stel je toch voor dat hier ook nog weer een officier van justitie zou zijn vermoord. Da's een adembenemend nageplozen is.

[00:21:57]

Is er eigenlijk wel eens over gedacht dat uhm, dat de hele rechtspraak anoniem kan? Het kan gewoon niet denk ik dat je toch, want er werd volgens mij ook een nieuwe advocaat gezocht voor Nabil B. Of dat nou niet mensen konden zijn die dan dat je in ieder geval je naam niet bekend wordt.

[00:22:12]

Die discussie lijkt nog steeds en ons als meezat. Juristen is ook vriendelijk en vooral ook dringend verzocht om namen van officieren van justitie die bij de zaak betrokken zijn niet te noemen. Daar houden de meeste westerse juristen zich ook wel aan. Ik vind het voor de langere termijn geen goed idee. Ik vind dat de rechtspraak gewoon eens zo openbaar en transparant mogelijk zal moeten blijven plaatsvinden. Ik vind dat je de rechtsstaat, de rechtsstaat moet afbreken om de rechtsstaat te redden.

[00:22:39]

Maar we zitten nu wel in een grimmige en barre periode, waarin ook heel veel mensen die voor de overheid werken zich ineens zagerijen realiseren, dat ze risico's lopen en het daar toch wel hele vergaande maatregel van ondervinden. Ik ben overigens wel trots op mijn beroepsgroep dat meezat journalisten toch wel met naam en toenaam zijn gaan, doch publiceren juist ook over Rideau en Taichi en zijn organisatie.

[00:23:05]

Dank je wel Pauw voor deze uitleg. En euh, ik moet echt nog even bijkomen van deze indrukwekkende en angstaanjagende verhalen. Dank ook luisteraars. Dit was de vierde aflevering van de Taji podcast. Ben je benieuwd wanneer de volgende komt op wanneer je dan een deel vooral ook met je vrienden en collega's, dat het zo'n ontzettend goede podcast is? Heb je vragen of opmerkingen? Wil je Paul of mij iets vragen? Stuur dan een mailtje naar Taichi. Het Parool punten, nl.

[00:23:31]

Mijn naam is Corrigeer Ritsma en deze podcast wordt ook gemaakt door misdaadjournalist Paul Vugts techniek. Simone Eleveld montage. Lizette Spiegelaere redactie. Jeroen Pen en Rita dankjewel.