Happy Scribe
[00:00:00]

Voordat we met de aflevering beginnen eerst even dit. Heb je alles van Found gehoord? Een fout verkoop, mode en interieur artikelen van actuele en wat oudere collecties, altijd met korting. Een fout is sinds oktober online beschikbaar in Nederland en sinds begin dit jaar is er voor de liefhebbers ook een echte winkel in Hoog Catharijne in Utrecht. Een fout is onderdeel van haar naam en je kunt er spullen vinden voor jongens, meisjes, dames en heren. Ga dus voor je favoriete artikelen naar avant puntkomma of naar Hoog Catharijne in Utrecht.

[00:00:35]

En dan nu door met de aflevering. Welkom bij aflevering 270 van Echt Gebeurd! De podcast waarin waargebeurde verhalen worden verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. In deze aflevering een verhaal van Hannah Frage. Ze vertelde het in maart 2016 tijdens een verhaal een middag met als thema De laatste avond. Ik ben 10 jaar oud en ben een dagje ziek thuis en ik verveel me verschrikkelijk, kreeg heel leuk dat je een dagje thuis mag zijn, maar het lijkt echt heel vervelend te zijn als je ziek bent om leuke spelletjes te kunnen spelen of wat dan ook.

[00:01:38]

Ik was niet ziek genoeg om de hele dag te slapen. Vandaar dus dat ik verveeld was. Mijn moeder was ook thuis. Die was een paar kleine klusjes in en rond het huis aan het doen. En met dat hij eindelijk klaar was, kon ze bij me zitten en vraagt ze of ze iets voor mij kan doen. En ik smeek haar mee alsjeblieft een verhaal voor te lezen. Mijn moeder was nooit heel goed. In het vertellen van verhalen uit haar hoofd had ik mijn vader voor nodig, maar die was niet thuis.

[00:02:03]

Mijn moeder wel. En zij kon heel mooi voorlezen. Zij pakte daarbij het boek van De gebroeders Leeuwenhart. De gebroeders Leeuwenhart, geschreven als geblunder. Natuurlijk gaat over Kareltje en Karel. Kareltje wordt door heel veel mensen Kruimeltje genoemd, omdat hij ook altijd ziek thuis zit. Waar ik mij op dat moment heel goed meekon voor persoonlijkheden, ben ik. Galette was alleen zijn hele leven lang al ziek. Hij was zo ziek dat hij nooit in zijn leven naar school was gegaan.

[00:02:33]

Hij zat in het huis waar ze woonden en een heel groot oud Zweeds hout huis. De vijfde verdieping en zal er voor hem een bankje tegen het raam aan gezet. En daar zat hij dan de hele dag onder een dekentje naar buiten te kijken. Als je ziek bent, is er niet zo heel erg veel om te doen, namelijk Kareltje.

[00:02:51]

Zijn vader bij Out Of The Picture, die je die komt in het verhaal niet voor en zijn moeder. Zij was naaister, ontving toen thuis de de klanten, zodat er natuurlijk goed op Kareltje kon letten. En zijn broer Jonathan en Jonathan is geweldig. Hij weet de beste spelletjes te bedenken. Hij weet altijd de beste cijfers te halen, ook in school. Hij is heel knap. Hoe wil je dat over jongens natuurlijk mag zeggen, die zijn grenzen. Jonathan was ook een heel goed persoon, want als hij dan al die toffe dingen op school had gedaan en met zijn vriendjes had gespeeld.

[00:03:23]

Vervolgens kwam hij bij kabeltjes te zitten en vertelde hij een Kareltje wat hij dan gedaan had die dag. En op die manier wist Kareltje hoe het was om een normaal leven te leiden. Hoe het was om vrienden te hebben en op school goede of slechte cijfers te halen, zegt één van de enige manieren waarop Kareltje een beetje kon leveren. Op een dag hoort Kareltje één van de klanten met zijn moeder praten en die vrouw die vraagt aan zijn moeder wanneer Kareltje dan wel dood zal gaan.

[00:03:51]

Dan was het misschien heel dom van de maar had, want hij wist dat hij ziek was, maar gaf zich toch nooit bij stilgestaan dat die ook dood zal gaan. En waarschijnlijk best wel snel ook dus die avond als Jonathan bij hem komt zitten. En die zit natuurlijk meteen. Er is iets mis. Een Kareltje vraagt is het waar dat ik doodgaan? Jonathan zou een goed persoon. Hij kan niet liegen als hij zegt ja, ja, dat is waar.

[00:04:15]

Maar als je dood gaat, dan ga je naar Guyana. En dan Guyana is een land van avonturen waar waar je helemaal niet ziek bent. En ja, daar kan je paardrijden, een kampvuur opbouwen, je kan onder de sterren slapen, je kan gaan vissen geveld door en dan Guyana. Echt waar? Maar misschien dat als het Renan Biała maar vijf dagen voorbijgaan op aarde, is dat misschien wel vijftig jaar. Stel je voor dat ik misschien wel tachtig jaar oud word zonder mijn Kareltje.

[00:04:47]

Weet je wat, zegt Jonathan? Misschien moet je mij iets beloven als je mij belooft dat jij nou ja. Al is het maar voor een halfuurtje als een witte duif terugkomt. Kom je met een raamkozijn zitten en dan kan ik je wat brood geven. En dan? Dan weet ik dat het goed met je gaat. Mondiale kan je dat mij beloven dat hij had even adem. Ja, dat kan ik. En hij voelt zich wat beter vanaf die dag.

[00:05:13]

Natuurlijk is doodgaan nog steeds wel heel erg eng. Maar hij is dan niet meer zo bang voor het. Het is wel goed. Hij heeft die belofte gemaakt. Paar weken later gebeurt er iets verschrikkelijks. Dat oude houten huis waar ze wonen. Ja, er is wat misgegaan en het vliegt in de brand. En die vlammen, die gaan steeds sneller, steeds hoger. De meeste mensen kunnen natuurlijk maar net op tijd naar buiten rennen. Maar wat is dit op zijn bang voor het raam naar buiten te kijken?

[00:05:41]

En hij kan geen kant op. Hij kan niet het bed uit komen uit zichzelf. Jonathan komt gelukkig hond uit die tijd uit school en hij ziet het gebouw in de vlam staan en mensen probeert hem tegen te houden. Maar hij rent naar boven en hij gaat al de trappen op. Hij pakt Gaals op, klemt hem stevig tegen zich vast. Hij wil via de trap terug rennen, maar inmiddels vallen de brandende blokken hout naar beneden en hij kan niet via de trap naar buiten.

[00:06:07]

Hij klemt Kareltje nog strakker tegen zich aan en hij springt door het raam naar buiten. Op dat moment hield Van Mij dat verhaal op. Ik wou zien dat we echt maar zo'n stukje van het boek gedaan hadden. Maar mijn moeder was zo hard aan het huilen. Dat was aan het voorlezen was. Ja, dat kan gewoon helemaal niks meer uit. En ik was natuurlijk verschrikkelijk geïrriteerd. En uiteindelijk kreeg ik haar zover dat zij doorging met het verhaal en wat er gebeurd is dat Kareltje blijft leven.

[00:06:37]

Maar Jonathan gaat dood en ze gaan dan wonen bij de zus van zijn moeder. En zij vinden een nieuw raam en een nieuwe bank en een nieuw dekentje vocaal. Wat is dat hij weer naar buiten kan kijken? Het heeft gewoon helemaal geen zin meer. Zo zou zonder Jonathan eigenlijk al zijn ze verbinding met de buitenwereld, is die kwijt en hij kijkt meestal niet eens meer naar buiten.

[00:06:58]

Het is. Het heeft gewoon geen zin meer tot het op een dag Kareltje en een klein tikje hoort hij het eerst niet door. Dat eerst, maar als je opkijkt ziet hij dat daar voor het raam een duif zit. Hele mooie, stralend witte duif zetten we het raam open. Hij heeft komt naar binnen. Hij geeft aan wat wat broodkruimels en vanaf dat moment is het weer goed. En een paar dagen later doet ook Karel die zijn ogen dicht en wordt hij wakker in Emiliana.

[00:07:30]

Het is het. Dit is het eerste hoofdstuk van het boek, dus ik heb nog niet zo heel erg veel verklapt. Want in anglicanen blijken er nog heel erg veel avonturen op deze twee jongens te wachten. Maar waarom dit voor mij een heel bijzonder verhaal is, is omdat mijn moeder twee jaar later zelf heel plotseling komt te overlijden. Ze krijgt een hersenbloeding, ligt twee dagen in een coma en is is daarna overleden. Dus ik heb haar helemaal geen geen afscheid meer kunnen nemen.

[00:07:57]

Ik heb nooit meer een gesprek kunnen hebben over hoeveel we al niet van elkaar houden. Je weet het natuurlijk wel, maar goed ook als twaalfjarig meisje.

[00:08:04]

Je kan heel vervelend zijn en daarnaast als kind. Je maakt niet heel veel herinneringen aan over je ouders, want ze zijn de altijd. Dus er zijn veel meer dingen. Die zijn veel leuker en veel interessanter om naar te kijken en je aandacht op te richten dan je ouders. Dus ik kwam daar opeens achter als ik een paar jaar later. Hoeveel herinnering heb ik nou eigenlijk aan mijn moeder? Je hebt een ik heb ook een paar voorwerpen. Het flesje is er eentje van, maar herinneringen niet.

[00:08:32]

Wel heel erg veel. Behalve dan hoe zij mij aan het voorlezen was en niet kon verder gaan omdat ze zo hard moest huilen. Ik heb sindsdien dat boek ook een beetje op zoek naar haar. Nog een aantal keer herlezen en nu ben ik het, die bij die passage natuurlijk helemaal vol schiet.

[00:08:58]

Je hoorde een verhaal van Hanna Frage. Echt gebeurd is een verhaal, een middag die normaal gesproken één zondagmiddag per maand plaatsvindt in het Amsterdamse comedyclub Toomler. De volgende editie hebben we helaas uit moeten stellen, maar zodra het mogelijk is gaan we weer verder.

[00:09:14]

Gelukkig blijft ook de podcast bestaan.

[00:09:16]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daar laten we het weten als er weer goed nieuws is. Onze redactie bestaat uit Bouly, Maarten, Santa Rosa en mijzelf. Miga productie Eva zál techniek was ditmaal in handen van niemand minder dan Nicolas Vrijman. Podcast Gijsbert van der Wal.

[00:09:32]

Dit was aflevering 270. Bedankt voor het luisteren.

[00:09:35]

Vergeet niet dat het Kinderboekenweek is.