Transcribe your podcast
[00:00:00]

Voordat we met de aflevering beginnen eerst even dit. Ook dit jaar organiseert. Klik snel weer het Design Research en Innovation Festival Drive, een festival voor creatieve professionals, aan maatschappelijke uitdagingen werken of daarmee willen beginnen. Vijf dagen lang kan je online en gratis interactieve sessies volgen met ieder een eigen thema. Dit zijn thema's als mobility, circulair en bajo beest, beelding en helpt. Het festival is van 19 tot en met 23 oktober online en gratis. Meld je nu aan voor één of meerdere sessies via Drive Streekbierenfestival punten nl.

[00:00:35]

Dat is Drive, Stripje Festival Punten nl en daar gaan we nu door naar de aflevering Mijn Podcast Media.

[00:00:44]

Verder heb je van de Giverny van de show opgezocht.

[00:00:56]

Welkom en podcast over media met allerhande clef.

[00:00:58]

En uit mijn naam heerst er gezellig. Wat gaan we doen? Ja, vrienden van de show. Ja, echt een warm welkom en extra warm. Welkom voor onze nieuwe vrienden van de show. Het zijn weer dus weer serieus. Een flinke lijst met heel veel dank daarvoor. Nieuw zijn hou je vast. En letten dat zijn stijl wat lief, die ze samen vrienden geworden. Met een plaatje van een hond gemaakt van handdoeken zoals in zo'n hotel in Turkije.

[00:01:29]

En nu weet Aaron. Wout van Casper Martin maar een niet rijk. Bernhard Bjorn Reinier. Hips insider. Hoe? Met een dansende banaan als Avatar? Raymond Spanjar waarschijnlijk Louis. Alex de Haas, Meriam Roy, Edwin Vossen, Saro en Fritz. Welkom. Lieve mensen, van harte welkom in het clubhuis. Ja, en jullie hebben weer een prachtige aflevering mogelijk gemaakt, al zeg ik het zelf. We hebben het over trend, het is een trend aflevering.

[00:01:57]

Alexander is natuurlijk een trendwatcher van origine. Vaak gaat het over hebben. En hij signaleert een aantal dingen. Ene is dat alle merken steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Daarnaast gaan we het hebben over hoe sms steeds belangrijker wordt en kijken we ook terug. Een goeie trendwatcher kijkt niet alleen, maar vooruitkijkt ook terug de geschiedenis in. Doen we ook. We geven even een paar ontwikkelingen deze tijd, zoals nieuwsbrieven. Gaan we even toetsen aan de geschiedenis en we hebben het over een spectaculaire nieuwe auto waar Alexander voor de komst spectaculair vind u de aankondiging ervan?

[00:02:29]

En jij gaat iemand interviewen? Joost Oranje, de hoofdletter van Nieuwsuur is voor het eerst dat we een segmenteren monteren. Ik ben heel benieuwd hoe het uitpakt. Ik heb nog geen flauw idee wat hij rijkdom, wat aan rijkdom en maar voor niets gaat de zon op aarde precies. We hebben een sponsor. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Dusko of Life in the Sky of Life. Kennen we natuurlijk als een interraciale organisatie die mensen helpt meer voldoening uit hun leven te halen.

[00:02:53]

Ik ben heel vaak naar hun Ivans geweest, waar ik dan mensen als Jonathan Safran Foer zag of Tony Gram. En uhm, ze zijn heel bekend van die ja van eigenlijk hoe je jezelf kunt ontwikkelen rond levensvragen. Maar wist je dat ze ook steeds meer doen rond professionele ontwikkeling? Ik wist wel niet. Nou, daarom zijn ze sponsor van deze aflevering, want ze willen de mensen op de attenderen dat ze steeds vaker bevobbelt business courses organiseren en de nieuwste Business Corsi er aankomt.

[00:03:22]

Die start op 22 oktober. En die heet Reyn Vesting. Ship. Als er iets duidelijk is geworden de afgelopen tijd, dan is het wel dat we niet terug kunnen en willen naar business as usual. En deze business course is voor leiders met lef en visie bij lef en visie wat ik heb onwijs veel lef, die visie.

[00:03:42]

Ja, nou ja, als jij nou wil leren hoe je je rokend inzet om een wereld vorm te geven die duurzaam, inclusief en toekomstbestendig is, dan moet je dus naar die business coach. We gaan er ook zo ook hebben over ondernemers die dat proberen met hun nieuwe merken. En als jij denkt dat wil ik ook. Nou, ga dan naar de School of Life. Puntkomma Slash Amsterdam en schrijf je in voor de informatie middag over deze business course. Die vindt plaats op 5 oktober en wij zouden de podcast over media niet zijn als we een stevige korting zouden onderhandelen voor onze luisteraars.

[00:04:12]

Je krijgt maar liefst 500 euro korting op deze Business Corner als je de actie Code gebruikt. Podcast over media dus.

[00:04:20]

Ga naar de School of Life, bent kom slash Amsterdam en zoek de business course. Inventieve videochip op.

[00:04:29]

En dan nu de show. Wat vind jij van Lidewij Edelkoort? Wat een rare vraag. Uiteindelijk behandelen de vraag aanzienlijk histologisch wat vfhy Lidewij Edelkoort naar. Ik weet het, zei trendwatcher, is dat ze vooral dingen weet van kleding, dat ze aan een Tegenlicht aflevering heeft meegedaan, waar ze vooral heeft gepraat over dingen die niets met kledingsmaak zomergast. Toch ook tegenlicht laat zelden aflezen tegen de grond. Zij ging zeggen dat de korona crisis eigenlijk zou gaan maken dat er weer gingen breien.

[00:05:29]

Ik denk dat dat klopt. Ik denk dat er echt structureel meer gebreid wordt tijdens. Ik denk ook wel dat er meer gebreid worden, maar dat is niet een einde aan het globale kapitalisme gekomen. Tot nu toe althans, je weet het niet. Misschien heeft voor regeling alles overeind gehouden en gaan we nu pas merken. En dat is economisch Trump economisch wonder. Trump bezwijkt aan een Corona helemaal problemen. Maar hoezo sneeuw omdat? Jij hebt het al drie weken lang een stuk van de volgensmij Wall Street Journal bespreken.

[00:06:01]

Bloomberg Opinion KBM bespreken.

[00:06:03]

Zelfde laken pakt over een trend marketing.

[00:06:09]

En toen moest ik terugdenken aan jouw grand washingtons.

[00:06:12]

Toen dacht ik dit voelt zo wat rauber jij te vertellen hier? Ik probeer te vertellen dat in het begin van jouw carrière. Heb jij echt moeten vechten als een leeuw om niet het label trendwatcher op jou geplakt te krijgen? Dat wilde jij niet op één of andere reden. Ik vind het een prachtige titel, maar jij wilde er niks mee te maken hebben. Maar dat was lastig, want je werd bijvoorbeeld genomineerd voor trendwatcher Talent van het jaar. Wat een van de mooiste avond van mijn leven was.

[00:06:38]

Vertel dat over hoe was het voor jou 2010 ofzo? Geloof ik? Nou, ik weet nog dat we in een heel hip euh hele hippe scheeps loods volgens mij in Amsterdam-Noord waren en dat daar een diner was met alle andere trendwatchers en dat wij een tafel hadden. Ik weet niet waarom jij de raapzaad, maar jij was er ook als supporter als bloed zenuwachtig of je prijs zou winnen. En ik weet nu al dat daar heel veel drank was en dat die hele kleine bordjes met heel weinig Quina waren erop.

[00:07:07]

Ja, dat kan me herinneren dat ik letterlijk over de vloer werd. Heb je aan je enkels naar buiten gesleept en dat de beveiliger was weggestuurd? Het wil voor je eigen bestwil vanavond volgens mij bijna overleden in het water was gevallen toen gewoon eigenlijk.

[00:07:24]

Nee, ik heb ook niet gewonnen. Heel opgezocht.

[00:07:28]

Maar goed, ja fijn. Dit is weer even terug. Terug naar je, naar je ware zelf. 10 jaar geleden. Trendwatcher Clubbing Beginjaar. Wat een leuk begin van de show. Euh, Blumberg pinyin Uhu heeft een. Hij heeft een stuk waar wat ik begon te lezen en dat ik dacht toen vielen er heel veel puzzelstukjes op zijn plek. Oké namelijk. Dit is een stuk over wat zij noemen. Niet Brand, maar blends brein. Het zijn bordspelen Laurents.

[00:08:02]

Het artikel begint met een nieuw tandpasta en Thann borstel product. Dat heet Hum en dat is van Colgate, want doet normaal gesproken dingen onder zijn eigen naam. Gooi tandpasta, merk van Amerika. Maar het is ook enorm in Nederland op vooral Nederlandse Instragram. Er is geen influential in Nederland die geen samenwerking met Colgate heeft. Maar Cohen is verbaasd dat deze podcast niet spontaan goed maar is. Is een merk waarvan je denkt dat is wanneer zuidbeuk als je ze gevoelsmatig komt het uit 1920 ofzo.

[00:08:37]

Is een beetje mijn mijn gevoel bij het merk Colgate en Colgate die merkt dat denk ik zelf ook, want er zijn allerlei concurrenten inmiddels die zich op Instagram en op andere sociale netwerken manifesteren. Via via social ads krijg je ook af en toe van die reclames voorbijkomen voor tandenborstels van Merker en nog nooit van gehoord hebt, maar die wel heel Chiny en gaaf uitzien. Vaak in een amendement model heel breed spectrum blauw. In New York is de hele metro vol geplakt.

[00:09:03]

Precies subscription voor elektrische tandenborstel. Elektrische tandenborstel is inderdaad zo'n ding wat dan opeens de belangrijkste is. KVAB ja, maar die ken ik nog krib. Maar niet alleen is er KVAB der Gobi en Burgst en Boca en Bergues en Klim en Shayne. Dat zijn allemaal exact hetzelfde type producten, namelijk tandenborstels met een tandpasta subscription model aangekoppeld. En allemaal hebben ze ongeveer dezelfde naam als ik dit lijstje opnoemen. Wat is het verschil? Allemaal hebben ze heel veel dingen gemeen.

[00:09:37]

En daar gaat dit artikel over. Over deze nieuwe reeks, aan merken die niets te maken hebben met merken die al heel lang bestaan. Allemaal een subscription modelletje hebben en allemaal enorm op elkaar lijken. Dus bijvoorbeeld deze, want deze merken moduleert zich alleen naar naar het ideaalbeeld in deze industrie.

[00:09:57]

Het was toch het scheermesjes merk? Ja, hoe heet het ook alweer? Ja, dat heeft de naam dat het schooljaar is verkocht. Ja, mensen schreeuwen nu in de ruimte met King ofzo. Nee, dat is Bott King. Dat is ook weer een kloon van van dit ding. De dollar door Asheville. Hoezo? Inderdaad, want dat is namelijk en dat is een MMO. Dat is inderdaad wat de $7 club heel erg deed. Was dus dat de narratief aan tussen de mensen vertelde in die filmpjes waarom is het bedrijf begonnen waren en la la la la la toch heel erg de individuen die die die centraal stonden?

[00:10:31]

Er was een verhaal. Waarom is het bedrijf gemaakt dan? Dat vertelde ze de hele tijd. Dat was een subscription model. En inderdaad, daarna zijn die matrassen gekomen. Dus kast Casper en God nou eens te hebben met die koffers bij Barbie Parker met die brillen en zo zijn hele reeks en voor mijn gevoel merken die eigenlijk de afgelopen 5 jaar pas ontstaan zijn, die ons opeens overspoelen op social media. En ze hebben dus allemaal een narratief Albert bijvoorbeeld een Nederland Nieuw-Zeeland.

[00:11:03]

Tim Brown was allesbehalve verrast in de magical coalities of Marine Worrall. Dat soort zinnetjes zijn heel typisch voor Mister Marvel's. Is dat ook zo'n voorbeeld? Zeker, Mister Mark is ook zo'n succes. Korte broeken. Ze zijn allemaal heel erg bezig met de planeet. Dat is ook. Dus als je die die pagina's gaat krijgen waar van de producten die ze verkopen. Dus alle A. Allemaal hebben ze een punt over over hoe ze met de aarde omgaan. En ze hebben allemaal heel veel values, dus de kast.

[00:11:32]

Maar cams first natuurlijk. Maar vervolgens is er ook No judgement about sex gander race administratie age face looks Belletti. Dat wordt gezegd ook al bij een tandenborstel, merk, borstel en oordeel uit.

[00:11:48]

Gebruik je platform om aan te geven dat je racismewet. En allemaal zijn ze heel erg operational. Dus ze. Het is Shearing The World, want toetsenbordje dat maar het is ook, is het soort van euh. Premisse. Dit geeft het gevoel van een premium merk, maar het is best wel goedkoop. Premium Joker, Prey Premium, Joker. Dat zeg je heel erg mooi. Dat is eigenlijk exact wat het is. Uhm, en daarnaast zijn allem. Ze hebben allemaal dezelfde type namen, dus bijvoorbeeld de.

[00:12:24]

Er zijn een paar soort van systeempje die ze gebruikt, bijvoorbeeld kleur en zelfstandig naamwoord, zoals Blueprint Purple Khairat Greene, Chef Black Milk. Of er zijn de klinker loze remedie N.T. Dit stilt muffin trunk mindful de ampersand en ticketjes tufte en nido Frenken ook.

[00:12:49]

Hoe kunnen Elber bleef de quarks in zijn tijd? Crq Lemmens het in Chiffres raar Kangra Home Security. Raar dus. Wat kangoeroewoningen, Kirby's een keertje. Dit is opeens zijn ding dat je een heel raar maar net het laminaat insurance die zijn volgens mij in de beurs gegaan is.

[00:13:04]

Dus euh, ik dacht opeens al die nieuwe merken, want ik zie die op weer voorbijkomen.

[00:13:10]

En ik ben dan echt wel een beetje. Euh, ik raak. Ik ben enorm de doelgroep van dit soort chat, dus ik zie dan al gaven nieuwe tanden wat van merk ook niet kan met een mooie minimalistische branding. Allemaal ziet eruit alsof het een Apple product is. Ik weet dat wij een keer een weekendje weg waren en dat ik een geluid uit de badkamer hoorde komen. Het heeft dag voor sterren, dus stijgt een raket op ofzo. Of nee, meer een soort spectaculaire drone.

[00:13:33]

Het was jouw elektrische tandenborstel die echt een heel mooi geluid maakte. Ik denk dat ik ook echt heel veel tandenborstels. Dag en nacht, dag en nacht wordt inderdaad blijkt dat de nacht bij zijn uitgeverij. Maar ehm, ja en nee.

[00:13:49]

Ik ben iemand die veel tandenborstels koopt, want ik heb. Ik heb dat ik. Ik vind het vaak overal bij en dat andere ding vind ik helemaal. Ik heb hier een keer om advies gevraagd voor een elektrische tandenborstel. En toen zei. Maar toen erkende je je zwakte, zei van nee, je hoeft niet al die gekkigheid te koop. Koop ook geen BGM met zijn Bluto van 250 euro. Het geval gehad. Het werd gekkigheid. Ik heb dit niet doen.

[00:14:12]

Nee, maar mag ik hier even over?

[00:14:14]

Ik weet niet of dit een nieuwe wereld die om ons heen verzameld, die om ons dielman om ons heen ontstaat. En ik wist. Ik wist nog niet dat ik erin zat, maar ik vind het heerlijk. Heb ik nu gesignaleerd? Laten we nu de de Rue Edelkoort dan zelf tellen. Wat betekent dit? Ik denkt dat vroeger de generaties voor ons als actie wilden ondernemen. Dan gingen ze gewoon actievoeren. Gingen ze ergens op een grasveld staan met een paar posters in de lucht.

[00:14:43]

Dat gebeurde nu nog steeds. Maar volgens mij is er ook een hele generatie die gelooft dat als ze iets willen verbeteren, dat ze dat moeten doen via een bedrijf, ja, dat ze dan impact kunnen hebben. En het is natuurlijk heel erg verweven met de kapitalistische wereld waar we in leven. Maar ik geloof die bedoelden ze het ook om mate van optimisme in. Maar ik geloof die die die die oer merken die er als allereerste mee begonnen. Ik geloof, ik geloof hen wel dat zij op die manier denken iets te kunnen veranderen.

[00:15:09]

Alleen dan zie je dat het werkt. En nu komt er een hele lading natuurlijk blenden achtige imitaties.

[00:15:15]

Judit zeggen die grote oormerken die begon als eerste met soort van eco consciousness. Nou, meer van ik wil de wereld vormen naar waar ik, hoe ik denk dat die moet zijn. Wat van merken denken er aan? Nou, ik kan me voorstellen dat veel van die verzekeringen die ik ken niet. Lemonade en Sheerness niet, maar ik kan me herinneren van toen ik in Amerika was, er heel veel verzekeringen had die probeerden. We gaan het helemaal anders doen met simpele vormen of farmaciebedrijf die helemaal opnieuw werden uitgedacht.

[00:15:40]

Hoe gaan we al die dingen die je storen aan het establishment? Is bij een apotheker dat je er heen moet? Euh, dat door al dat gedoe is met de receptjes. Zeker in zo'n bureaucratisch land Amerika. En dat zou je zeggen wij gaan het simpel noemen. We gaan het bij bezorging kan gaan met ALS. Dus dat je nieuwe bedrijven vorm naar de wereldbeeld dat je zelf aanhangt kan deels gemak zijn en kan deels Verstraten met het status quo zijn.

[00:16:04]

Maar ook dat kan gebeuren wat over hadden dat. Daaruit ontstaat. Dus je kan het ook eens iets moois zien dat mensen het heft in eigen handen nemen en de wil probeert te vormen daar naar het naar het beeld te schuiven hebben. Ik geloof dat niet. Cynisch is Israël open minded. Iedereen is coldcaseteam. Dat iedereen een kloon van elkaar is. Nee, dat is het tweede proces. Wat er nu dus aan werkt is de commerciëel. En dan gaan heel veel, heel veel anderen doen.

[00:16:27]

Ja, ja, ja en nee opzich. Ik zag laatst nog bijvoorbeeld voorbijkomen in plaats van tandpasta dat de tandpasta pilletjes zijn. Dus dat je eerst de eerste keer krijg je een flesje met pilletjes erin en volgende keer krijgen. Een doosje pilletje moet je dan in flesjes doen. Er zijn geen Makau tandpasta om de Mikawa eerste paar seconden. Het gaat niet zo schuimen als tandpasta, maar ja, pure tandpasta. Dus eerst gaan kauwen en dan gewoon poetsen en dan werkt dat.

[00:16:55]

En wat ding natuurlijk. Die miljarden plastic tubes die mensen weggooien. Ja, toch mooi dat ook. In Nederland heb je volgens mij net zoiets heet Pieter Pot en dan kan je al je boodschappen gewoon in die pot te laten laten aanvullen in plaats van die tanks nieuwe verpakkingen nodig hebt. Ja, er zit daar een gaaf subscription model bij. Tuurlijk zit er even toch in de 20ste eeuw. Ja ja dus. Sommige dingen zijn ook daadwerkelijk eco congres. Maar al die Amerikaanse shirts vertrouw ik niet.

[00:17:24]

Ook jouw punt gemaakt? Ik vond het in t Zand leuk dat jullie trendwatcher jezelf zijn. Ik wil even de geschiedenis een beetje induiken. Ik heb een onderwerp je meegenomen. Het onderwerp heet geschiedenis. Want ik geniet altijd van verhalen die laten zien dat de geschiedenis zich herhaalt. Dus wij hebben het hier allemaal over nieuwe dingen altijd. En dan denken we het is een nieuwe trend. Dit staat in geen enkele traditie. We hebben nog nooit eerder gezien, terwijl eigenlijk niets is minder waar.

[00:17:50]

Ja, als je dan een beetje gaat graven. Daar blijkt dat de geschiedenis zichzelf herhaalt. Voorbeeldje van een paar jaar geleden. Euh, dat er heel verklikt bij het was je nog aborteren zeker. En dat voelde uniek. Gewoon nog nooit meegemaakt, klinkt het. Een nieuw probleem waar de journalistiek naar mee moet worstelen. Het antwoord daarop was minder advertenties, meer abonnementen of leden modellen. Daar zitten we nu in. En de wereld ziet er weer beter uit.

[00:18:17]

Want nu zijn juristen scholastieke bedrijven gericht op waarde toevoegen voor gebruikers. Anders zeggen ze en amendementen op ja, in plaats van dat ze de aandacht willen trekken zodat ze er een paar dollarcent aan verdienen aan die advertentie. Nou, dat is een ontwikkeling die honderd jaar geleden ook plaatsvond. Las las ik in het boek van Rieno Idee. Het was meer Melian toen de klikbaar het van die tijd waren. De kranten, jongens op elke hoek die meer schreeuwde om ervoor te zorgen dat je er extra en de meest waanzinnige headlines waren op de kranten gezet die ook sterk overdreven waren om ervoor te zorgen dat die losse verkoop het goed deed.

[00:18:51]

En toen kwam de uitgever van The New York Times, Adolph Ochs, die zei We gaan. We gaan abonnementen doen, want dan kunnen we echt waarde toevoegen. We kunnen ons richten op de journalistiek. Hoeven we niet meer de aandacht te trekken. We kunnen ons richten op de inhoud, want die krant landt toch op de deurmat. En onze enige taak is om ervoor te zorgen dat de lezers tevreden zijn. Nou, de geschiedenis herhaalt zich vind ik een mooi voorbeeld.

[00:19:13]

En deze week kreeg ik een mailtje van mouwtjes. Martijn! Jawel, bekend. Die was te gast bij ons en die stuurde me weer zo'n voorbeeld. Dat is een Sheerness werk als en die schrijven over privacy. En ja, ik een keer hier in de show gehad om te praten over privacy dingen. Precies.

[00:19:28]

En die Maurits heeft een leuke gewoonte dat hij altijd linkjes die hij interessant vindt opstuurt. Fijne mensen die dat doen, ja, ondergewaardeerde Skil mensen. En dat is de helft van reden waarom deze podcast zijn. Begon op linkjes met elkaar kunnen delen. En die stuurde mij fijn als mensen zo bedachtzaam zijn.

[00:19:47]

Sommige mensen stuurden ook briefjes. Jij bent ook zo iemand die af en toe briefjes. Jij kan echt hele lieve kaartjes sturen als dingen. Als er een soort van bijzondere dingen gebeuren in iemands leven, dan vind ik echt een hele mooie eigenschap. Nou, dank je wel. Ik had laatst dacht ik ik ga mooi papier kopen en dan ga ik ook zo iemand horen die kaartjes stuurt.

[00:20:05]

Maar ik vind je als iemand. Ik kreeg laatst toe als ik iets te Vidar. Afgelopen halfjaar kreeg van jou en je eega een fles champagne. Dat is waar, maar dat vind ik nog heel lief. Ja, hij is lief, zei je opeens aan de deur bezorgd. Ja, dat is dan inderdaad heel lief.

[00:20:17]

Maar dat dan toch dat je zo'n vinkje in een ICOM site zet voor twee euro extra een kaartje uit dat het dan op de pak bon wordt. Daarmee wordt bijgeschreven zeg maar, zeg maar alle romantiek. Nou de verrassing was er niet minder rente? Ja nee, maar ik weg zou gaan. Mooi papier kopen enzo. Zo naar daar stokten dan bij mij, want dat wil ik. Mooi Japans papier. En dan vervolgens blijkt ben ik daar drie weken wachten op de luchtpost en dan komt dat nooit.

[00:20:45]

Maar ik vind dat zo'n fijne eigenschap als mensen goeie cadeaus kunnen geven als mensen mooie kaartjes geven. Dat is echt onder. Waar ik vind dat ik waardeer dat inb en daar dankbaar voor. Mooi ook. Maar ga maar lekker door onder leermoment.

[00:20:59]

Desmoulins sturen mij weer een linkje. Een stuk van Wiart in je gym. Dat gingen over iets wat nu heel eigentijds voelt, maar wat ook weer gewoon de geschiedenis die zich herhaalt. Kom maar Pique Newsletter. We zijn nu op Pique Newsletter, dus verschijnt elke week wel een stuk op een grote site, techsite of mystieke site over dat wij nu echt de top hebben bereikt van de verzadiging van nieuwsbrieven. Ja, we hebben natuurlijk lang met betaalde nieuwsbrief. Hebben we lang Ben Thompson als als grote voorbeeld gehad, maar laat Occasion Newton van The Verge afgesplitst naar webstek.

[00:21:34]

En dat was reden voor de New York Times om een groot trent verhaal te schrijven over waarom nieuwsbrieven nu de nieuwe Sheerness dike model zijn. Ja en uhm, dat is nu het narratief en het voelt heel eigentijds. Want ja, de technologie van nieuwsbrieven zijn relatief. Nieuw is niet zeggen dat we tachtig jaar geleden ook picknicks Lepper hadden bereikt. Maar dat is dus wel zo, las ik in de Wiart. Nog even. Technologie van newsletter, dat is er één.

[00:22:01]

Maar het is ook. We hebben de uitgever niet meer nodig, want de distributie macht ligt niet meer in handen van de partij met de drukpersen. Sowieso is de soort van Merck die een individu individuele journalist is is is natuurlijk makkelijker dan tien jaar geleden. We riepen in principe vijf jaar geleden al waarom zou een journalist nog bij de NRC gaan werken als hij ook voor zichzelf kan beginnen? Het is nu in Amerika echt een ding aan het worden. Soort van dat je cool bent als je bij New York Times weg gaat.

[00:22:27]

Best een opvallende. Het voelt toch bijna als routine als je weer zo'n bericht voorbij ziet komen en jij zegt dus niks nieuws. Al deze factoren die je net noemde speelden in de jaren dertig en jaren veertig van de vorige eeuw ook, want toen was er ook een technologie die dat mogelijk maakte, namelijk de stencil machine. OK. Weet je nog dat je op school van een Soons zo'n zo'n Stetson machine kon gebruiken? Wij hebben nooit een stents machine had.

[00:22:52]

Ik zal je zeggen hoe ik denk dat een stents machine werkt en moet je zeggen of het klopt. Jij weet wat het is. De laatste keer gebruikt hebben ze wel. Twintig jaar geleden ooit een student, Sam Secura. Ja, oké, ik zou zeggen wat ik denk dat het is. Het is een apparaat met een soort van zwengelde eraan dat je zo kan draaien alsof je zeg maar een luxaflex omhoog euh laat draaien. En wat het kopieert. Ja, ik denk ik denk dan dat het een soort rol is waar dan die letters allemaal ingezet zijn, dat die rol daar inkt in zit.

[00:23:23]

Net als je dan papier langs laat gaan dat in een heel snel papieren daaruit.

[00:23:28]

Ik neem genoegen met deze toelichting. Ja, ik weet het ook niet precies meer. Ik weet wel op school dat je dan bijvoorbeeld. Dan moet je zo figuurtjes uitklaren en dan kon je die gaan drukken. Maar volgens mij om zo'n zo'n ouderwetse Steinsson machine waar je echt tekst mee kon maken. Je moest je letters zetten. Ja, en die zet je op de rol. Denk toch wat goed die. Die machine zorgde er dus voor dat je geen drukpers meer nodig had om heel snel je eigen newsletter af te drukken.

[00:23:55]

En dat gingen dus een aantal journalisten doen na het stuk in Wired. Ik zou het in de show nooit zetten, noemen ze het voorbeeld van een Amerikaanse journalist en een Britse journalist die dat doen in hun eigen met een nieuwsbrief een eigen nieuwsbrief beginnen met zo'n Steinsson machine en dat ze er heel succesvol waren. Dus dat die Brit bereikte zelfs het koningshuis met zijn nieuwsbrief en die Amerikaan de Senaat. Daar zaten ze hadden echt allebei invloed en ze hadden allebei een oplage in de tienduizenden.

[00:24:21]

Allebei vertrokken bij een bij een grote krant die ook nog goed zaken deed, maar waar ze weg gingen uit ideologisch oogpunt omdat ze de. De pers was toen nog, maar was vrij erg in handen van mensen die bij staat baat hadden bij de status quo. Het idee van persvrijheid was minder ontwikkeld. De kranten waren super conservatief en waren bijvoorbeeld tegen de New Deal. Dat soort dingen. Uhm, maar dat is dus eigenlijk een letterlijke. Letterlijk hetzelfde dus.

[00:24:51]

De technologie zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van die grote krant. Ze hadden een netwerk om dit te verspreiden, namelijk via een kiosk. Hm. Via vakbonden, via boekhandels, onafhankelijke boekhandels, nieuwsfeeds van die tijd. Ja. En ze hadden dus al een naam opgebouwd. Een journalist waar ze mee voort konden. Dat is zelfs het koningshuis al serieus werd genomen. Maar. Het stuk bevat eindigt met een waarschuwing. Het natuurlijk handig Aeschines, je kan al terugkijken.

[00:25:22]

Kijk, welke fouten gaan de verleren de generating helemaal mis?

[00:25:25]

Ze werden die nieuwsbrief. Werden De Marchi ingehuurd om twee redenen distributienetwerk. Veel weg dus, die boekhandels. Geen namen over de koop. De kiosk verdwenen en verdwenen. Crisis? Ja, en ook de vakbonden werden minder, werden minder machtig. En uhm, er kwam een andere technologie op die waar weer meer kapitaal voor nodig was en die steeds populairder werd. En radio dj Dauriac Melian dus. De Grote Corporis begon aan nieuwsbrieven. Dus die uitgeverij die nu heel groot zijn, Migros en zo.

[00:25:53]

Die zijn groot geworden omdat ze nieuwsbrieven gingen euh, op de post gingen doen en het hele land konden bedienen en dus veel groter werden. En die journalisten, die werden de marge ingeduwd en die moesten opdoeken op een gegeven moment. En dat zou dus nu ook weer kunnen gebeuren.

[00:26:06]

Direct mail is dan wel drukken met drukpersen neem ik aan. Ja, het grootste verschil is dat het gewoon bij thuisbezorgd wordt. Het is dat je kan werd niet bij het 1.008. Dit lag alleen dat stencil chéri die die krant moest kopen doe ik Van der Straeten tenslotte martiale bij de kiosk die werden verspreid door de vakbond, maar die namen allemaal aan invloed af of verdwenen. En dus niemand stapte naar je huis. Dus superieur en wel, die dingen kosten een paar cent.

[00:26:33]

Die die nieuwsbrieven. Ja, en als we de metafoor compleet maken, wat is dan de huidige versie van The Daily Mail? Wat er nu zou kunnen gebeuren is bijvoorbeeld dat subtekst overgenomen wordt door door een andere grote corporate. Ja, en dat de journalisten een platform op die manier verliezen of opgekocht worden. Of dat het e-mail gebruik van mensen zo gaat veranderen dat het niet meer manier van mensen direct te gebruiken. Dus je ziet het nu al met. Promotion Step.

[00:27:03]

In Jemen bijvoorbeeld, waar merkwaardig correspondent ook, dat er sommige mensen niet meer bereiken omdat we in die trapjes verdwijnen. Er zijn steeds meer kwam steeds meer apps op die die je helpen nieuwsbrieven te organiseren en voor je het weet er is een verzadiging en werkt dat distributiesysteem niet meer. En dus ik werd hier alleen maar gesterkt in nadenken over hoe kan je zo onafhankelijk mogelijk publiceren? Dus je bij de substantia aansluiten is natuurlijk. Ik weet niet wat de export functie daarvan zijn van je lijst misschien wel zijn.

[00:27:33]

Wel zijn er wel ja, maar nog steeds maak je je best wel afhankelijk van wat betaalmodel de formatie. Bij die derde partij weet je hier een keer. Euh mevrouw, zei ik schiften aan een tafel gehad en zijn verteld. Ik ga ik. Ik heb mijn eigen systeem in elkaar met de Mollie eBay. Euh. En ik denk als zij dit stuk leest dat ze goed kunnen zijn mee te knikken, denkt van ik. Ik bereid me goed voor hier op.

[00:27:56]

Ik heb wel het gevoel dat we aan het begin van de curve zitten hoor. Met Wilders is natuurlijk nooit slecht om de nieuwsbrief goed te gebruiken. Ja, maar dat wel een begin zette van een curve met een nieuwsbrief. Zeker in Nederland. Maar ik moest na laatste dacht ik hoe lang eigenlijk vinden het normaal om te doe apps toch maar 3 mei en ik zal mijn zinnen afmaken. Hoelang vinden het normaal dat te doe apps bestaan en dat die in het OS verwerkt zitten?

[00:28:19]

Dus dat de Reminders app in iOS zit bijvoorbeeld is echt niet zo heel erg lang. Het was heel lang iets wat third party gewoon deden en wat een kleine zet van een klein groepje mensen een to do list überhaupt bijhield naar de meerderheid van de mensen. Gewoon niet. Meisje is een vrouw in nood met goede vrienden. Dat misschien wel op papier. Of misschien wel op papier ja. En dat we dat nu de apps. Dit is echt een S&P's geworden waar je als je als je als je het groter maakt dat nooit King met ROM en met RTL en euh, en dat de waarderingen van die bedrijven gaan door het dak op dit moment.

[00:28:54]

Ja dus nooit. Tekening is opeens iets geworden wat echt geld waard is en een to do to do apps in de slipstream, want room room. Richards gaat voor een heel groot deel over je over te doen op je dagelijkse douche. Uhm en uhm, daarmee wil ik zeggen dat iets wat voor ons volkomen normaal voelt, namelijk to do app gebruiken. Wat moet je zonder is voor de grote grote grote goegemeente? Uh, is een nieuwsbrief ontvangen denk ik helemaal nog niet zo.

[00:29:28]

Ja, noem het zeker een nieuwsbrief. Is er nog iets wat je associeert met ongevraagde e-mail van een webwinkel, dan iets wat je krijgt van een individuele journalist en iemand die je volgt? Ja, dus je bedoelt dat er nog heel lang niet op voort kunnen? Ja joh. Dit is denk ik ook hoor. En ik een nieuwsbrief zonder ook echt structureel populairder in Amerika dan ze hier zijn.

[00:29:47]

Ja, het is wel veel beter zijn, want in Nederland is al alles wat ze uit de uitgevers die uitgevers daar toch nog met hun met hun nageltjes Sytse. Daarin de journalist van klein klein te maken. Daarin en vooral met hun eigen. Amerika is gewoon een grotere markt is. Het is makkelijker om als één ding iets goeds te doen. Dat gefinancierde krijgt waarschijnlijk iemand als. Als zij geschift zijn in de VS enorm zijn. Ja zeker. Uhm zeker.

[00:30:11]

En maar ze noemde ook een recenter voorbeeld in het stuk voor waar het over blogs blogs waren die ik begin deze eeuw heel erg populair en werden werden, werden bepaalde op het internet de score eigenlijk. In die zijn of over de kop gegaan of gekocht door grote corporaties. En er zijn eigenlijk geen naar Nederland hippe GeenStijl die die de hele cyclus al doorgemaakt heeft. Dus die is gekocht door grote Corput. Nu weer zelfstandig en proberen zo het groot te maken.

[00:30:40]

Maar heel veel blogs hebben het ook niet gered of zijn gewoon geïncorporeerd. Dus zo interessant is op het moment dat het schaal krijgt. Dan willen grotere bedrijven het kopen. Dat is inderdaad hoe je het ook met podcasts zal gaan. Of IS aan het gaan is. Ja, zeker bereik kopen op gegeven moment. Kat en muisspel tussen onafhankelijke journalisten die proberen rond te komen en venture capital die hen weer probeert te moneta is onvoorstelbaar. En ik had hier nog.

[00:31:08]

Waar heb je bij het idee dat hier verwant mee is?

[00:31:10]

Ik ben er door de populariteit van sms. Ja, grappig. Ja, ik zie het. Ik zie het vooral in de Amerikaanse politiek, nu heel sterk. Ik weet niet of jij het ook ergens anders al ziet. Politiek vooral. Ja, het is eigenlijk heel logisch dat dat dus. Joe Biden bijvoorbeeld, kondigde zijn vicepresident via een sms'je aan naar vervolgers en Obama had laatst een Instagram berichtje met Stürmer. Stuur me een sms'je, dan ga ik je via sms op de hoogte houden.

[00:31:41]

Hoe heet die dienst die hij dan gebruikt? Dat heeft een naam. Het had ik meermaals iets van geef ik kom ofzo. Ja, het is zijn zou een zelfstandig naamwoord? Ja, dit is dus een dienst die eigenlijk zegt als je een leider bent. In wat voor vorm dan ook kan ook in je buurt zijn en je hebt volgers. Dan is het fijn om zonder tussen partij je achterban te kunnen bereiken en dat ze met je terug kunnen praten.

[00:32:09]

Sweeper logische reactie toch op de macht van de platforms? Ja, precies. Precies als tegenreactie tegen de platforms dat je alleen maar via een Intergem Phytofar maar moet hopen dat je post in het algoritme verschijnt om een directe relatie te hebben. En het is natuurlijk dat is als je net hebt over e-mail en dat e-mail van mensen erop natuurlijk al 10 jaar over 100 jaar dat dat gaat verdwijnen. Maar dat voor ik zie inderdaad bij jonge mensen op ons werk die die.

[00:32:35]

Die krijgen nooit e-mail. Alles gaat via, via SLEC of andere chat dingen. Dus misschien is het wel echt zo dat het niet top of mind is om een e-mail om e-mail te hebben en dat dat connectie met zo iemand als Barack Obama of lokale leider dat dat logischer is via sms dan via via, via via e-mail. Het is de meest directe, meest uitgeklede vorm waarin je je achterban kan bereiken en het is ook nog stil. Dit soort van niemand doet dit.

[00:33:04]

Niemand gebruikt sms verend, altijd communicatiemiddelen waarmee je je kan onderscheiden van je sowieso meer op. Als iedereen het gaat doen heb je alsnog weer een probleem, maar dan wel weer een andere. En dat bedrijf waar de naam dus van vergeten ben. Die maakt CWXA. Ik denk dat dit als een hele logische. Nou ja, die zorgt er dus ook voor Unité. Volgens mij is het community nog sterker. Zullen zij op jou? Die zorgt ervoor dat je natuurlijk ook nu makkelijk kan gebruiken.

[00:33:30]

Die biedt een interface aan aan het Obama team waarmee je makkelijker semesters als communicatiemiddel kan gebruiken. Die twee jaar geleden de Correspondent campagne deed. Toen hadden we een campagnestrateeg aan boord, een Amerikaan, Burton Thurston. En die gebruikten ook al sms om te communiceren met zijn achterban. En die zeiden ze is veel directer. Te veel persoonlijker is ook moeilijker te onderhouden in die zin, want mensen verwachten wel een zekere mate van interactie. Uhm, oftewel je krijgt tevens veel berichten.

[00:33:59]

Zet daar dan volgens mij zelf een goede interface op elkaar gehaakt daarvoor. Maar je moet daar dus wel echt een goed mee om kunnen gaan. Een duidelijke strategie voor me, maar dat gedachte erachter dat je niet meer afhankelijk bent van wat er tussen partijen ook en dat je zelfs op een Nokia van twintig jaar geleden nog steeds die berichten katvangers SuperTess had.

[00:34:16]

Ja en uhm. We zagen natuurlijk een tijd geleden dat allemaal nieuws dingen via WhatsApp en dat je weet je wel van die WhatsApp nieuws kon krijgen. Iedere dag op een vast moment ofzo was het 4 jaar geleden was dat opeens iedereen dacht. Maar het rare daarvan was dat het medium gebruikte als waar moet je mee als een soort pushbericht, namelijk vast moment van de dag, vast stramien. En ze deden dan wel dingetjes met interactiviteit, maar dat was er echt zo bij gezocht.

[00:34:46]

Het was vooral gewoon iedere dag een vast moment. Het Laatste Nieuws van RTL Nieuws. Ja, en dan. Op geen moment stopte iedereen ermee omdat het aan te raden was. En er zat een vervelende tussen partijen dus, want WhatsApp is een afschuwelijke partij om samen te werken. Die waren dan van die tooltjes. Onofficiële tooltjes die ik kon gebruiken om naar grote groepen mensen berichtjes te sturen. Want een Max die volgens mij WhatsApp broadcast is, 250 man zijn en wat er dan gebeurde.

[00:35:12]

Ik weet nog wat dat ik sprak met iemand van NRC daarover die dat toen ook veel deden. Rond dat jaja zaken zaak is toen hadden dat het elke paar man. Elke paar weken of een paar maal lag het er weer uit en moesten ze vanaf scratch weer beginnen. Dus was geen betrouwbare service omdat. WhatsApp wilde hier gewoon niet aan om het per sms hebben. Natuurlijk niet. Nee, we hebben telegram dat je dat gebruiken we nu voor onze community.

[00:35:36]

Jawel, maar dat is echt een groep groeps chat Twitter. Wat fundamenteel iets anders is dan één op één. Het heeft namelijk een sms is wel je in je hoofd. Is het ook gerelateerd aan één op één contact? Dat is niet één je toumani één op één. En als dat dan is met iemand die je heel erg bewondert en die misschien niet eens zo heel erg dichtbij in staat is natuurlijk helemaal iets. Heel erg bijzonder dat je aan een sms'je terugkrijgt van berkenbomen.

[00:35:58]

Nu blijft natuurlijk wel de vraag hoe doet ie dat? En wie is wie schrijft het meisje wilde een leuk en aardig. Ik denk dat je vooral gemotiveerd is door gewoon mensen kunnen bereiken zonder tussenkomst. Bedoeld dat Joe Biden het belangrijkste nieuws van zijn campagne via een sms'je deelt. Is zo tekenend. Maar misschien is het ook zoals zoals je post kan sturen naar naar naar Mark Rutte. Waarschijnlijk kun je gewoon brieven sturen naar Mark Rutte en om de zoveel tijd zal hij wel een antwoord geven op een kind van acht dat een vraag stelt aan Mark Rutte over iets.

[00:36:25]

Af en toe zal er wel een brief teruggaan en misschien dat dat hetzelfde is. Je gaat er vanuit die je geen antwoord gaat krijgen, maar als je dan een antwoord krijgt en dat gebeurt eens in de zoveel tijd. Dus dat maakt het waardevol om alsnog contact te zoeken. Dan is het ook weer heel erg bijzonder. Ik heb Nederlandse vrienden die in Amerika een kind kregen dat ze een geboortekaartje naar naar de Obama Administration gestuurd. En toen kregen ze een heel mooie felicitatie van.

[00:36:48]

Eurocommercial terug, die hak nu ingelijst in de kinderkamer. Wat bezielt die mens? Jullie hebben nu voor altijd zo'n prachtige. Je kan. Volgens mij kan je het ook dragen. En ook een jongen die altijd een kaartje naar de koningin stuurt als je op vakantie was.

[00:37:05]

Lex Boon deed het iets perros realist.

[00:37:11]

Weet ik eigenlijk niet dat ik moeilijk zou vragen. Wij die sturen we altijd u als u op vakantie geen kaartje aan Beatrix. Maar het is inderdaad de het idee dat je. Dat je weet dat de ander het gaat zien. Dat je dat je in twijfel bent of je iets terug gaat krijgen, maar dat het soms wel gebeurt is iets heel krachtig. En het is. Het gaat gewoon kapot op het moment dat je het gaat gebruiken als PEM kanaal. En dat is wat al die nieuws dingen deden.

[00:37:36]

Daarom, daar mislukte dat. Dat dat niks met dat gevoel van één op één contact te maken. Ja ja, ik ga er nu gauw van uit dat ze al deze sms'jes fuerza nummers verzamelen, zodat ze op 3 november een sms'je kunnen sturen met gaan stemmen. Maar hoe zouden wij als wij dit zouden implementeren? Wat zou je dan de journalisten? Wat zou dan de de de redding zijn? In het begin dacht ik nog wel we gaan het telegram kanaal van ons het Announcement kanaal gebruiken om artikelen in te delen.

[00:38:09]

En dan kunnen mensen die artikelen vastleggen en lezen en zo. En als we dan willen luisteren, dan creatief lachen. Zoiets. Maar er is natuurlijk ook iets anders. Nu gebruiken het alleen nog maar als een push kanaal. Ja, en het is ook overduidelijk dat het niet verwacht is dat je met ons gaat praten. Dat is gewoon het links uit. Het is niet soort van jou. Hoewel sinds eergisteren mensen nu in dat soort kanalen broadcast kanalen comments kunnen plaatsen.

[00:38:35]

Ja, maar dat is weer een soort van onderdeel van de groep. Terwijl dat hele ding van sms is natuurlijk. Dat alles van ons. Je hebt geen notie van de anderen, net zoals je een kaartje stuurt naar de koningin dat je niet weet wie dit nog meer doet. Volgens mij is dat de kracht. We repliceren dat eigenlijk niet. Twee jaar is het, het essentiële verschil is dat in Telegram krijg je berichtjes van ons in een groep die podcast over media heet, terwijl.

[00:38:58]

Eigenlijk zou je gewoon een rechtstreeks berichtje willen, want het is allemaal heel efficiënt om met z'n allen een bericht te zien dat de reacties daarop ook voor iedereen zichtbaar zijn. Dat is natuurlijk hartstikke efficiënt, want anders dan hetzelfde bericht drie keer sturen naar mensen betekent dezelfde vraag stellen. Ik heb dit met e-mail, dus als ik een nieuwsbrief uitstuurde, dan vraag ik altijd aan mensen of muri mij laten reageren. Ja en ja daar. Dus dat zijn allemaal 1 op 1 gesprekken die daaruit voortkomen.

[00:39:27]

En soms vraagt toestemming om gedeelte van het gesprek te citeren, maar daarna gebeurt het wel. Ja, daar zit iets wel iets interessants hier in. Want e-mail dat ik denk dat je gelijk hebt dat iemand best vergelijkbaar is omdat je daar ook in de vorm van een brief je iets persoonlijks iets aan mensen kan sturen. Ik neem aan dat dat de vorm is die jij dan kiest. Jaren zie ik ben ik voor die laatste nieuwsbrief over Morning Pages en dan vraag ik wie heeft nog meer ervaringen mee?

[00:39:52]

En helemaal terug. Maar ik neem ook aan dat de vorm van de e-mail ja, sorry, ik ik normaal gesproken print. Ik zal het uithangen boven mijn bed. Mijn laatste paar keer heb ik ze niet goed bekeken. De vorm van de e-mail dat het een brief is in plaats van een soort van automatiseert nieuws product. Het is een persoonlijke crisis. En het nadeel van e-mail is natuurlijk dat het een Drongense. Het verdrinkt in een grote inbox waar zoveel meer zit, waardoor de promotie stapje moeten zijn.

[00:40:19]

Dat is natuurlijk niet een kwart van de mensen ziet die überhaupt niet. Ja, het was natuurlijk ook de appeal van toen al die nieuwsdiensten WhatsApp gingen gebruiken die dachten pushbericht pushberichten sturen muri gidsbeurt.

[00:40:31]

Dat werkt niet, want je stuurt het iedere dag tenminste die push berichten uit. Maar is dat eens in de zoveel tijd? Is het alleen maar beter bijzonders. En het altijd vanuit een persoon en niet vanuit een merk? Heb jij een service waarbij je de pushberichten aan laat staan omdat je ze heel erg goed vindt?

[00:40:45]

Nee. Pushberichten zijn voor mij echt iets heiligs. Eigenlijk mag niemand mij pushen. Ik vind het echt een groot privilege om mij te pushen. Af en toe zijn er mensen op Telegram die mij die ik niet ken. Die mij direct een berichtje sturen is de beste manier om heel boos te krijgen. Ook echt heel boos van dat. Die gaat gelijk de Cylons de Cylons in. Ik denk dat mijn vriendin mag pushen als ik heb iedereen uitgezet behalve mijn vriendin.

[00:41:14]

Ik denk dat dat het is en hoe doe je dat anders, dan check je gewoon een gezellig berichtjes uit en miste daardoor wel eens iets van wel. Maar ik wil daar niet gepusht worden. Nee, dat vind ik echt.

[00:41:26]

Ik heb er iets over. Ghazi Ja, ik heb wel voor. Ik zet in principe elke app de push notificaties uit, want ik wil een gelukkig leven leiden waar ik niet voor berichten. Voor kettingen bedoel ik heb alle groepen natuurlijk Emilius, maar iedereen die één op één na jouw berichtje stuurt mag je onderbreken. Nou, ik heb heel vaak op Doenrade SURB staan. Ja oké, eigenlijk standaard de hele dag. Maar dat is hetzelfde, maar dan komt er in feite niemand meer doorheen.

[00:41:53]

Dat vind ik ook weer. Nee dus. Maar mijn vriendin staat natuurlijk op de EK op de as. Als er iets is, moeten ze bellen. Precies bellen is waar waarmee je? Ja, ik is heel vet zou vinden is dat dat alle standaard uit zou staan, maar dat je een vinkje kan zetten met push hiervoor. Dat is in SLEC. Kan je dat doen? Rood als het nachtelijke uren zijn dat jij dan zegt let op, dit is in de nacht.

[00:42:18]

Met dit bericht wil versturen. Dat dat je zoiets ook kan doen. Volgens mij kun je zelfs notificatie aanzetten dat je zoiets ook kan doen met WhatsApp. Dat lijkt me echt fantastisch dat alle standaard uitstaat. Helemaal niet goed weer. Met matchfixers hebben geen enkele cent van dit in te gaan bouwen. Maar als fietser die je aan kan zetten lijkt me dat echt heel fijn. Dat je alleen dat je gewoon bewust bent met ik ga iemand storen, want ik ga een bericht sturen.

[00:42:42]

Ik heb dat vaak als ik s avonds laat iets duurder. Ik kan ik nu nog het berichtje sturen. Kan ik ervan uitgaan dat die persoon is? Gisteren had ik een collega die mij gedurende dag getipt had. Toen ik haar om kwart voor tien terug dacht ik Oh, wacht ik. Ik hoop niet dat ze Windows pc's? Nee. Terwijl als je dan een vinkje kan hebben met niet pushen. Dat zou best wel handig zijn zeker. Maar het is eigenlijk anders moeten zijn dan maar niet pushen.

[00:43:06]

Ik heb het gevoel dat we dit onderwerp goed gecoverde. En ik vind het wel echt fascinerend dit. Dit voelt wel inderdaad als iets waar je eigen CMS je omheen moet maken. Behalve dus dat we deze dienst hebben die in de show nooit staat. Amerika en ik probeer aan. Ik weet het al. Werk hebben geprobeerd aan te melden bij dat ding met alleen maar Amerikaanse nummers. Dus je kan een Amerikaans sms nummer krijgen van ja, daar heb ik niks aan mee.

[00:43:31]

Maar ik geloof wel echt dat dit in Nederland ook een ding kan zijn. Na weer een gat in de markt gesignaleerd. Ja, ik word wel enthousiast van. Je moet niet mee. Okay, Stoppels lijkt me ook echt leuk in de politiek. In de boekenuitgeverij aankomende verkiezingen. Dit is zoiets. Dit is iets wat Jesse Klaver gaat doen. Dat weet je gewoon. Jesse zet hem op een tip. OK. Heb jij nog meegenomen? Uit de lijst?

[00:43:55]

Jij bent de eigenaar van de lijst. Daar heb je gelijk in. Even kijken wat ik weet het weer. Limbolink go linkerpaal. Ja dat we kort over hebben. Euh, de hele stad hangt al weet. De stad Amsterdam hangt al weken vol met posters van Link en Co met aankondigingen. Dat zei gisteren Waarom weet ik veel met een tijdstip dat er dan iets gaat gebeuren? Ook heel irritant vind van die campagne. Ik heb het helemaal gemist. Hoe zit het in jouw buurt?

[00:44:22]

Wij zijn nu in jouw buurt. Ja, het echt. Ik weet niet hoe jij dit niet hebt kunnen zien.

[00:44:27]

Misschien kijk je naar je schermpje, maar alle andere is schijn van dit gekke merk. OK. En euh. Het is dus alleen de naam en dan vervolgens een datum van een virtuele lancering. Ik vind dat vermoeiend. Ik dan. Ik vind het zo vermoeiend dat ik niet eens meer sneller. Ja en ik krijg ook heel veel e-mails van hun PR bureau uit Engeland met de datum. Maar dat zou ik niet wilde zeggen of heeft gewerkt, want je hebt het er nu over.

[00:44:52]

Ja, dus ik was er wel nieuwsgierig naar. Het blijkt dus en ik ging. Ik ben sowieso gefascineerd door virtuele aankondigingen. Dingen dus. Ik vind het. Ik vond het heel. Ik zal clubbing.

[00:45:02]

Ik ben sowieso gefascineerd door virtuele angra, maar vroeger waren dingen met hebben we daar laatst hebben gehad. Vroeger werd dit met tien nooit groot grote zalen met mensen en nu moet ieder merk wat iets wil aankondigen moet een cinematografische versie daarvan maken. Want ja God, je wilt toch iets bijzonders doen, maar je kan geen UK, geen klapvee erbij hebben. Dus Eppo Go-Go allemaal met een Quina Gougeard. Snap jij dat? Een mooie cijfers dat portofoon gehaald hebben? En Gugel heeft Pixel 5 deze week aangekondigd.

[00:45:32]

Ik ben groot fan van een pixel lijn, maar dat was deze keer in deze totaal anders. Deed het maar heel mooi cinematografisch huis kamertje met een mooi gestileerd is. Alles was een soort van geel tint en een plan blend is enorm blend, maar dan in een halfuur dus waar ze normaal gesproken tankinhoud. Welkom in New York, staat op de achtergrond. Wat als nu allemaal in de Spender Coral taalkader voor weer stil? During Hart Best een stukje verbindingen.

[00:46:01]

En jij dus. Dat is dan hoe Goebel het deed. Maar dit bedrijf Linking Co. Ik verwachtte niet veel van. Klikten toch op het linkje? Ja. Toen was ik toch fit. Dit was een presentatie, duurde een kwartier, da's niet lang, maar dit was ik heb nog nooit zo'n marketing. Ik heb nog nooit. Dat je een lancering hebt van een merk waarbij de introductie video ongetwijfeld zo duur was, want dit was echt een soort van 1,4, zijn woorden zijn spectaculair.

[00:46:34]

Het is echt spectaculair, dus het was maar net een beetje als bij 5 jarige zoon. Je bent niet in staat een zin af te maken. Als ik daarna terug probeer te denken hoe zij echt ieder shot duurt minder dan een seconde dat je echt denkt. Je hebt een hele set op in het begin. Je hebt een hele set opgebouwd want het ene shot te filmen en ik gebruik niet één seconde voor om die om dat shot te laten zien. Vervolgens kwam wat het is is een en is een eigen auto.

[00:46:58]

Ze hebben een eigen auto gemaakt. OK ja, dan heb je dan. Hang dan dan hang je lippen toch even. Ze denken eigen auto gemaakt die gemaakt is volgens mij voor onze generatie namelijk. Why don't give a shit? Over auto's zullen heel veel mensen zijn die wel van onghena zijn en auto's leuk vinden, maar ons bubbeltjes niet in ons bobbeltje is een auto hebben niet echt iets dat je denkt na. Gaaf man. Ja en dit zeg maar.

[00:47:24]

Ik vind het scherm in de auto leuk. Maar hoe die aan de buitenkant eruitziet of wat dan ook rijden? Ja, dus, deze auto. Ze beschrijven hem ook op die website op deze manier, namelijk hij. Je kan kiezen tussen plug in, hybride of alleen elektrisch. Dat is namelijk wat relevant is voor ons millennials, redactrices en hoe elektrisch en hoe werkbank ermee. En twee zwart of blauw. Dat zijn de keuzes die ik kan. Maar dit is zeker maar waar.

[00:47:51]

We zijn helemaal terug naar Bloemberg stuk. Dit is dus een automerk, een blend. Dit is een blauwe auto blend car blend. Zelfs 1 2 is. Je kan hem niet kopen, je kan hem alleen maar huren. Komt ook bekend voor het Huurwet Subscription Model Subscription. Het subscription 500 euro en een maand maximaal. Want wat doet uit Roldan? Wat doet het als jij je auto neerzet op straat? Dan kun je in de app aangeven wanneer andere mensen mogen gebruiken.

[00:48:20]

En dan is dit zo'n Greenwheels model met opzet, ware het niet dat jij eigenaar bent van die auto na een jaar. Niet echt natuurlijk, want je hebt een subscription model, maar jij bent dan binnen dat hoofdhuurder model de hoofdhuurder. Jij kan aangeven wanneer die auto verhuurd mag worden, elke auto verhuurd wordt via de app van het hele linking codice3. Die nemen de hele distributie voor hun rekening.

[00:48:39]

Krijg je geld, maar wie heeft deze auto gemaakt?

[00:48:42]

Nou? Dit bedrijf is. Wist je dat Volvo onderdeel is van een Chinees bedrijf? Ik dacht Volvo's meest Zweedse wat je kan krijgen, maar dit is van de Chinezen. Tegenwoordig is dit het Pollstar ding. Of nee, want ze hebben ook Pollstar. Maar dat is van Volvo. En Volvo is van een Chinees bedrijf en dit Chinese bedrijf heeft nu een. Dit is een ander autobedrijf dat Linking Kau is. Van hun en hebben dus hun eigen auto. Je kunt hem ook kopen, die auto.

[00:49:12]

Dat kan. Dat noemen ze ook heel casual. In dat filmpje is een auto voor maximaal 500 euro in de maand, maar als het goed is minder, want je verhuurt hem en dan uit als het goed is. Geen kosten naar nul. En als je wil Kvemo kopen, dat wordt echt zo is de buis gegooid. Maar het idee dat je je auto als je hem niet gebruikt, dat is natuurlijk gewoon dom. Het idee dat je als je auto niet gebruikt dat je hem dan.

[00:49:38]

Mijn auto staat zes dagen per week vijf dagen stil. Alle auto's, daar begint ook mee. Het begint. Dat is het bizarre van die hele presentatie. Begin met mensen die bijna zijn. Het ziet eruit alsof je naar een scène uit Ethias zit te kijken, maar dan in 4K, waarbij allemaal mensen naar de lucht en te kijken. En dan? Een raket die de lucht in gaat en dan in het midden van de lucht stil blijft hangen. Opeens staat die stil en er vervolgens voor allerlei andere shots van dingen die horen te bewegen, maar die u opeens stil zijn.

[00:50:06]

Maar het is zo mooi gefilmd, Ukena. Ik zal niet te lang bij stil staan, maar het was echter. Ik denk dat ze in Groot-Brittannië heel blij zijn met deze. Ik denk vooral de acquisitie. Kosten van dit merk zijn niet te zuinig. Is dit, maar Nederland is niet de eerste. Nederland is de eerste, maar echt waar. Ja, ook zo hebben de Chinezen ons uitverkoren. Veel. Maar dus eerst Amsterdam, Neeling Nederland, Amsterdam en daarna Gutenberg.

[00:50:29]

Guten Gutenberg. Op een gegeven moment. Maar het is vooral zoveel marketing. Ik frappant verhaal dit. Ja, en we zijn rond, want je hebt er nu een automerk automerken in de blends sferen weten te plaatsen en nu gaan we iets nieuws doen. Het is nu vrijdagochtend. We zitten hier, al zit hier altijd vrijdagochtend bij dag en nacht ampersand. Jaja. En euh. Vanmiddag ga jij een apart segment opnemen. Ja, ik wil heel graag praten met jouw soane.

[00:50:56]

Joost Reijns, hoofddirecteur van Nieuwsuur. Waar ga je het over hebben? Lucieer heeft de afgelopen tijd heel veel scoops gehad rondom Corona. Je hebt kan je zien aan Arjen Lubach. Als die in een item over Cardona heeft, dan is het eigenlijk een aaneenschakeling van onder andere documenten uit Nieuwsuur. Ja, en in Nieuwsuur speelt een hele bijzondere rol in deze crisis, vind ik. En euh, ik ben heel erg benieuwd hoe dat? Hoe dat? Hoe dat tot stand gekomen.

[00:51:19]

Maar ik ben ook heel benieuwd wat voor tegenkracht zij ervaren, want er is namelijk een soort van PR oorlog aan de gang onder onze neuzen. En juist speelt daar een hoofdrol in. Daar wil ik heel graag voor uit worden. Ga ik me even uit horen. OK. Nou, dan gaan we naar luisteren, naar luizen. Beetje raar er rare dingen. Dus ik ga hem daar afsluiten. Ja, dus ik dank je alvast ernst namens de kijkers.

[00:51:42]

Luister je echt ontzettend graag graag?

[00:51:45]

Tot volgende week een gesprek met jeugdterreinen achter. Juist Oranje, sinds 2012 hoofddirecteur van Nieuwsuur. Dat klopt. Goedemiddag, ja, dat klopt. Ja euh, eind 2012. Ja, ik zou je graag op een later moment wat langer spreken dan vandaag. Wordt alweer tijdens onderzoeksjournalist bij NRC. Uhm mijn aanleiding geeft. Ook is is ook aanleiding om elkaar nu al eventjes wat korter uit te spreken, namelijk hoe de kroonprins zich ontwikkelt en de rol die Nieuwsuur speelt in het verslaan van de crisis.

[00:52:17]

Wat is eigenlijk een hele interessante? Voor de meeste mensen is dat denk ik zichtbaar geworden met de laatste Eitan van Arjen Lubach over de test capaciteit. Maar nu zie je een rol in Speelde. Maar er zijn meer scoops geweest waar Nieuwsuur eigenlijk sinds sinds februari. Ja, wat zijn wat jou betreft de twee of drie belangrijkste scoops voor de mensen die dat gemist hebben?

[00:52:35]

Uhm, nou, we hebben kijken hè. Het is niet zo dat het nou specifiek met Corona te maken heeft, want onderzoeksjournalistiek is voor Nieuwsuur sowieso een heel belangrijk onderdeel van de val van ons.

[00:52:44]

Opvallend nu ja, met onderzoeksjury sierk hebben we wel heel gericht gekeken. Uh, we. Welke onderwerpen waar we wat dieper in moeten duiken. Dus we hebben rondom dat test beleid inderdaad heel veel gedaan. We hebben heel veel gedaan over de. De richtlijnen rondom de ouderenzorg hebben ook veel onderzoek naar gedaan hoe dat tot stand is gekomen.

[00:53:01]

We hebben de richtlijnen, want op de thuiszorg. Daar was als ik het goed herinner. Dat was een richtlijn dat er geen mondkapjes gedragen hoefden te worden door medisch personeel in de buurt kwamen van ouderen. Ja, wat wij hebben gedaan, wat je zou doen denken we nader onderzoek.

[00:53:12]

Onderzoeksjury? Hoezo? Het is toch zover of niet zover? Daar kan je voor of tegen zijn. Maar natuurlijk heel interessant is is de onderzoeksjury zieke vraag naar onderzoek is begonnen. Uh. Waarom is die richtlijnen eigenlijk niet waar? Is dat? Waar komt dat uit voort? Wie toetst dat? Uh, hoe kan het dat het personeel daarmee akkoord gaat? Hebben ze daar tegen geprotesteerd? En zo ja, wat is ermee gebeurd na allemaal van dat soort vragen?

[00:53:31]

En daar komt dan zo'n verhaal uit.

[00:53:33]

Dus dat uh Tesch beleid. We hebben ook al in het redelijk. In het begin van de crisis in april hebben we een verhaal gemaakt over de wetenschappelijke integriteit. Uhm ja, rondom dat album. Wat? Wat doe je nou met die adviezen? En hoe openbaar is dat nou? Daar komt? Wie zitten erin? Dat kan ik niet wel zeggen. Ja, dat was het begin ook helemaal nog niet duidelijk. Dus daar hebben we ook heel veel aan gedaan.

[00:53:56]

En dat soort, euh, dat soort onderwerpen.

[00:53:57]

Ja uhm, we zaten een beetje te mailen. Uh, over hoe de politiek nu met Nieuwsuur omgaat. Dat zijn een hoop verhalen die ook nog wel politieke invloed hebben gehad zou je kunnen zeggen.

[00:54:07]

En jij schrijft mij best shocking. Wat dit dan bedoelt die de de de scoops doet met de verhoudingen en het tegen tegenwerking en hoe zich dat ontwikkelt.

[00:54:15]

Ik maak me in ieder geval behoorlijke zorgen over ja wat. Uh wat bedoel je met die met die tegenwerking? Hoe wat ervaren jullie nou? Kijk.

[00:54:24]

Uh, als je onderzoeksinstituut doet of uhm sowieso natuurlijk in de schoenen ziek als het goed is. Morrelt de die ik aan de macht. En dat doen wij natuurlijk ook. En dat doe je ook met onderzoeksjournalistiek natuurlijk per definitie. Ja, en dan moet je ook wel ergens tegen kunnen. Als euh medium in dit geval als Nieuwsuur, dan kunnen we dan natuurlijk ook wel. Maar wat ik bedoelde in die mail waar ik me zorgen over maken is dat ik zie dat we in de zes maanden nu in deze ellende zitten.

[00:54:45]

En we hebben die onderwerpen bezig. Zijn dat we? Natuurlijk heb je altijd te maken met tegenwerking met vertraging.

[00:54:50]

Maar, maar het is nu wel heel veel en het gaat ook om toch overheidsinstanties of semi overheidsinstanties zijn de GGD, het ministerie van VWS en RIVM. Uh, en ik zie daar gewoon een tendens dat ze euh, dat er heel veel tegenwerking is. Men geeft geen informatie, men geeft geen antwoord op de vragen. Men stelt de Wob buiten werking. Uh. Nou, en dat baart mij best wel zorgen. Want als je dat met een bedrijf doet uh ha, dan is dat toch wat.

[00:55:16]

Wat logischer ligt wat meer voor de hand daar wat meer weerstand komt. En dan is het ook. Euh. Nou ja, vanuit principieel oogpunt is dat misschien nog iets beter te begrijpen, maar vanuit de overheid. We zijn hier bezig met een crisis. Overheidsorganisaties managen dat. Uh, ik vind het heus niet dat ze allemaal meteen met de hakken moeten clack. En ik snap ook wel dat er allerlei belangen zijn en dat de politiek meespeelt en dat de PO de macht is zoals ie is.

[00:55:39]

Maar ik vind het wel op heel veel terreinen.

[00:55:41]

Uh, wat wij ervaren hebben dat het gewoon zorgelijk is dat de bevolking uit kun je dat concreet maken waar we bijvoorbeeld in dat hele onderzoek naar die uh, die richtlijnen allebei kapje af van die mondkapjes hadden wij aan het ministerie van VWS een aantal vragen gesteld.

[00:55:54]

Ja euh, van hoe zit het daar en daar en daarmee? O en o.

[00:55:57]

Op een gegeven tijd geven ze daar gewoon geen antwoord meer op. En hoe vaak je ook appelleert, ze geven geen antwoord. En als een antwoord geven, dan sturen ze al eerder beantwoorden vragen aan Kamerleden ofzo. Dan zeggen ze nou, we hebben antwoord te geven en dan zeggen we even van ja, maar dat is niet het antwoord was.

[00:56:11]

Jullie stellen vragen en dan sturen ze die vragen met antwoorden door aan Kamerleden. Nee, nee, nee, nee, zeggen ze. Als je antwoorden de Kamer heel vaak gewoon in de kamer van antwoorden op die Kamervragen. Krijgen wij dan terug? Ja, en dan zeggen ze dat ze antwoord op jullie vragen. Dus ja, maar dat hebben we helemaal niet gevraagd. We hebben dat gevraagd en dat gevraagd. Ja, maar we zijn heel druk en je blijft haar vragen stellen en je blijft maar zeuren.

[00:56:31]

En dat soort dingen krijg je ook heel erg terug. En dat is gewoon ontzettend irritant, omdat het niet goed beantwoorden van vragen natuurlijk ertoe leidt dat journalisten tenminste goede journalisten vervolg vragen gaan stellen en daar verder aan gaan peuren. Uh, en dat werkt dan bij de andere kant weer heel veel irritatie op. En dat loopt zelfs zo hoog op dat er irritatie is dat er dat er geen communicatie meer is tussen een.

[00:56:51]

Onze onderzoeksjournaliste en zo'n ministerie bijvoorbeeld in een communiqué en als in suggeren niet nee, dan zeggen ze gewoon van New B. We hebben euh ge de vragen goed genoeg beantwoord. We hebben een crisis te managen. Euh. We hebben besloten nu geen antwoord meer te geven op je vragen. Dat is gewoon zo'n letterlijke mail, hebben wij op een gegeven moment gekregen en dan ga ik daar natuurlijk innen. In de. In de bijl klimmen en dan komt er een gesprek met de directeur voorlichting.

[00:57:14]

En dan constateren we dat we dat toch niet moeten doen en dat het beter is om dat wel te doen.

[00:57:18]

En dan gaan we dat, schrijft die dan als reden. Hij zei wat geeft die? Vermijden dat er geen enkele druk?

[00:57:23]

Euh. Euh. Dit zijn woordvoerders woordvoerders. Ja ja. En het is natuurlijk ook druk. Ha, dat begrijp ik en is natuurlijk een crisis. Ze staan onder druk.

[00:57:31]

Ik snap ook wel euh, dat er allerlei dynamieken spelen. Ook op zo'n ministerie van VWS bijvoorbeeld, die heel ingewikkeld zijn. Er zit daar bijvoorbeeld een minister Hugo de Jonge, die ook lijsttrekker is van het CDA. Dus dat heeft natuurlijk ook politieke invloed op zo'n departement. Zo speelt het nou eenmaal. Onder de motorkap, dus dat snap ik allemaal best wel. Maar er is wel een grens vind ik. Ook als overheidscommunicatie tot waar je kan, gaan ze zich dan tegen ons.

[00:57:54]

We geven geen antwoord of we geven geen commentaar. Of we da da, dan is het helder.

[00:57:58]

Stilte in plaats van stilte of pov of nep antwoorden geven of ons eindeloos aan het lijntje houden.

[00:58:04]

En zeg nou is dat het zo? Is dat? Uhm. Dat stilte of aan het lijntje houden? Zijn er dingen die normaal gesproken ook wel eens gebeuren?

[00:58:10]

Tuurlijk tuurlijk. Ja nee, dat gebeurt heel veel. Euh. Sterker nog. Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee. Het is meer regel dan uitzaaien.

[00:58:17]

Maak je daar nu extra druk, maar ik maak me daar nu extra druk om omdat het heel veel gebeurt. Ik zie het ook bij al die instanties gebeuren en ik vind ook dat je met instanties. Nou ja, het RIVM. Euh, nu dat ook. De GGD doet dit dus ook. Die doen dat ook. Een ministerie van VWS doet het dus ook. Je ziet in dat hele veld van organisaties die daarmee bezig zijn, merk je gewoon veel spanning, veel weerstand en daarbij aan het begin van de van de crisis ook al gehad.

[00:58:43]

Toen gingen bijvoorbeeld over die groepsactiviteit. Je dat we eraan herinneren dat het echt fascinerend om terug te kijken toen Rutte zijn beroemde speech deed. En uh, toen ineens had over die groep humaniteit die dienen moest komen. Nou, toevallig hadden a hadden een aantal mensen bij ons op de redactie zaten daar goed in omdat wij onze blik ook hadden op dat rapport van het Imperial College in Engeland, waar Toward soortgelijke speelde. Daar ging het ook over. Heurt Immunity over groepsactiviteit dus.

[00:59:07]

Een zwart gat schetste hoeveel doden er zijn.

[00:59:09]

Hoeveel doden als je nou al onder die groep stupiditeit van de aarde de dag na Jaap van Dissel zat bij ons in de studio die v legde dat het tot in detail uit wat dat eigenlijk was.

[00:59:20]

De dag daarna hebben wij besloten om daar met Marion Koopmans, ook ook lid van T. Ook over te praten en te vragen aan haar in de studio. Jeroen Willems heeft dat interview toen gedaan. Uhm. Wat betekent dat nou? Hoeveel doden vallen er dan eigenlijk? Als je dat toch wat met? Wat voor cijfers houden jullie rekening? Nou, daar kwamen toen hele grote getallen uit. Daar schrok Den Haag zich helemaal lam van. Tienduizenden doden van veertig tot tachtigduizend in allerlei verschillende scenario's.

[00:59:44]

En vanaf dat moment was het ook meteen voorbij met een groepje immuniteit. Uh, en ging Jaap van Dissel in de Kamer zeggen dat het was gevreesd terwijl ze het zelf gewoon hadden verteld. Vervolgens hebben wij uh geprobeerd bij het RIVM vragen te stellen. Uh, echt weken achter elkaar. Van waar kwam dat nou vandaan? Dat idee van die groep humaniteit? Wie heeft dat bedacht? Hoe is dat gecommuniceerd? S. V. Vertel dat nou gewoon aan ons.

[01:00:08]

Nou en dan.

[01:00:08]

Dat leverde al meteen zo ontzettend veel weerstand op. Toen al op dat punt. Euh ja dan. Dat je daar gewoon niet goed uitkomt.

[01:00:17]

Wat zij van de RVV misschien misschien lijsterbessen. Wat zijn het van de RIVM verwachten?

[01:00:24]

Nou kijk, inmiddels zijn we natuurlijk al zo ver in die crisis dat het heel moeilijk is om nu ineens een verandering te maken. Maar ik denk dat het allemaal met de Benefit of Heinz-Harald hoor. Maar dan maar dat als het RIVM zich onafhankelijk had opgesteld in de zin van niet zozeer fak matig ho maar, maar ook meer had uitgestraald.

[01:00:41]

Dit is wat we weten, dit is wat we niet weten. En en beste mensen, we zitten in een crisis waarin wij u zo goed mogelijk proberen voor te lichten van onze kennis gebruik te maken. Maar we weten het niet. De hele wereld weet het niet. We zijn in ontwikkeling en van milieu zoveel mogelijk op de hoogte te houden, want de staat in. Ja, in eerste instantie natuurlijk. Groepsactiviteit bij dit soort influenza. Euh dingen is eigenlijk heel logisch.

[01:01:03]

Dus dat is ook wel logisch dat we daar in eerste instantie bij dachten. Maar toen we zagen wat dat betekende, bijvoorbeeld toen we zagen wat onze collega's in Engeland deden en toen we dat eens even goed gingen uitrekenen. En dat er 80 dan veertig tot 80 duizend doden. Nee, toen hebben we dat niet gedaan. Maar onze eerste gedachte is op zich wel logisch, gezien de historie van.

[01:01:19]

In plaats als je dan als je dat uitlegt. Beste goed verhaal. Ja, in plaats daarvan. Nou ja, in plaats van zoals we nu hebben gedaan, dat eerst naar voren brengen, dat heel erg verdedigen. En als vervolgens daar kritische vragen in dit geval door de suggestie bij worden gesteld en blijkt dat dit het is en de politiek niet wil de journalistiek te gaan verwijten dat zij afremming hebben gedaan.

[01:01:37]

Is er tegenwerking op andere manieren dan ineens niet beantwoorden of verwijzen naar.

[01:01:43]

Nou ja, want wat je natuurlijk met name in hoe politieker, hoe meer naar het departement gaat, hoe politieker het natuurlijk wordt. Nu en dan wordt de e-mailtjes niet beantwoord. De wordt gespind er wordt natuurlijk door, euh, door de spindoctors wordt er gezegd tegen andere collega's van Johan, dat verhaal en dat dat allemaal niks anders is. En zo blaast het ontzettend op en nieuwe cd weer over die richtlijn. Dat weten we nou wel. En nou dan dat laatste.

[01:02:07]

Euh, een van de laatste verhalen waar wij het nieuws mee haalden, namelijk dat ze die richtlijn alsnog hebben aangepast. Dat werd heel erg gespind in Den Haag van jongens. Waar gaat dat nou eigenlijk over? Zeg maar het even geharmoniseerd in de ziekenhuizen was een richtlijn en in de verpleeghuizen was richtlijnen hebben we geharmoniseerd? En dus hoezo? Dat soort spins gaan er dan?

[01:02:24]

En ja, voor voor journalisten die heel veel andere dingen te doen hebben in Den Haag, die niet goed in die materie zitten, die niet de tijd hebben gehad om daar werkt dat natuurlijk.

[01:02:33]

Uh en uh. Dus dat speelt er uh in tegenwerking. Wat er ook in de tegenwerking speelt is het is het uh uh heel erg slecht omgaan met de Wet openbaarheid bestuur Wob. Ja ha, daar zijn gewoon regels voor. Dat is gewoon een wet die is vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht. Nou, die wordt gewoon door de overheid niet gevolgd. Structureel nu al maanden. Dat is gewoon met droge ogen gezegd van euh ja, het is heel druk.

[01:02:54]

Het is crisis, we kunnen dat allemaal niet beoordelen. Dus we gaan gewoon niet doen. Dus wat we gaan doen is al jullie WOB verzoeken gaan wij zelf een beetje bekijken, beoordelen en op het moment dat het ons uitkomt geselecteerd op de onderwerpen die wij bepalen. Gaan we het?

[01:03:06]

Gaan we de documenten openbaar? Ja, dat is natuurlijk krankzinnig. Nou, dat soort dingen, dus het is wel meer dan alleen maar e-mailtjes niet beantwoorden zijn. Is ze druk om niet te komen in het programma? Zeker zeker in de.

[01:03:19]

We hebben een tijdje gehad toen we met de GGD's in de clinch lagen. Dat ging toen heel erg over de capaciteit van de GGD's en over het verhaal wat wij hebben gemaakt over die capaciteit van De Lawaree er wel op dat Duitse laboratoria wel ruimte hadden en hier niet in hoe dat allemaal zat. Toen hoorden wij wel dat ook binnen de GGD's werd gezegd we gaan niet bij Nieuwsuur zitten.

[01:03:37]

Dat moet een heel raar gevoel geven. Ja ja zeker.

[01:03:42]

Nou, dat was ook in die tijd dat het in die in de steden voor het eerst misging in Rotterdam en Amsterdam. En dat er dan op zich wel heel goed contact hadden met een plaat met de plaatselijke GGD ers. En dat de. Nou ja, komt uitleggen hoe dat gaat. En die zijn dan ja en dat zij dan ja da's een keertje gebeurd. En dan werd van hogerhand. Wordt dat dan teruggedraaid en heb je een idee waar het dan vandaan komt?

[01:04:01]

Nou, ik denk ja, nee, ik.

[01:04:02]

Ik weet dat niet, maar ik vermoed natuurlijk wel dat dat dat er op een hoger niveau en ook op een Haags niveau en in Den Haag het eigenlijk wel gekeken wordt van ja. Waar is het verstandig om wel of niet te zitten?

[01:04:12]

En is het handig om je zelf voor de leeuwen te werpen? Uh, bij Nieuwsuur als heel erg duidelijk wordt dat we de boel gewoon niet aankunnen.

[01:04:20]

In UH, in Rotterdam of in Amsterdam of wat nou ook. Tuurlijk spelen dat soort dingen mee over t niet alleen in Kroonen tijd hoor, hebben we natuurlijk altijd wel mee te maken.

[01:04:27]

Heb je Carrère de democratische controle? Als je terugkijkt op de crisis tot nu toe? Dat ie dat ie voldoende is geweest.

[01:04:37]

Nou, ik denk wel dat er op 1 dat er op de de grote terreinen waar wij het nu steeds over hebben begint nu langzaam maar zeker wel te komen. En je merkt ook wel dat de. Dat de politiek in Den Haag dat met name de oppositiepartijen, dat er ook wat meer kennis komt natuurlijk inmiddels dat ze ook wat meer inhoudelijk weerwoord kunnen bieden. Maar ik denk wel dat dat de eerste 4 5 maanden dat dat dat lang niet op alle vlakken even goed is gegaan.

[01:05:01]

Verklaarde omdat het nieuw was, omdat er heel veel druk zat.

[01:05:05]

1. Omdat de journalistiek. Uh, daar ook mee worstelde omdat het ook een crisis is.

[01:05:12]

De crisis is ook heel menselijk. H. In in, in de in die zin dat het heel dichtbij komt. Letterlijk en figuurlijk. Ook bij journalisten thuis en bij mensen van het RIVM en bij mensen van VWS. Het zijn. Het is niet een een Bijlmerramp of een of een andere grote crisis die uiteindelijk vanuit bestuur centra van afstand worden bestuurd en waar wij als observanten langs de kant staan en ons onderzoek doen. Ook bij ons op de redactie, als ik maar naar klein naar ons kijk.

[01:05:38]

Uh.

[01:05:40]

Waren er mensen met thuisonderwijs? Ineens waren de mensen die ziek werden? Waren de mensen die zich ineens zorgen maakten over hun ouders of over hun opa of oma?

[01:05:48]

Slechts een beetje afgeleid waren de mensen wiens familie in de zorg werkte en die zich daar zorgen over maakten.

[01:05:54]

Dus ook ja, ik denk dat de hele maatschappij in het hele samenspel van politiek, pers en bestuur dat dit zo een unieke crisis is en dat die zo diep doordringt in het leven van iedereen. Ook in het professionele leven. En dat dat er ook al voor gezorgd heeft dat we dat we met z'n allen ook echt eventjes een paar keer met ons hoofd hebben moeten schudden.

[01:06:13]

Van waar zijn we hier in terechtgekomen? Voor zo'n grote crisis met zelf grote gevolgen, is het dan een ingewikkelde situatie dat dat? Dat ja, dat dan? Dat we dat er mee dat er onvoldoende controle is geweest. Dat zeg je eigenlijk.

[01:06:27]

Nou, ik denk wel dat het vrij snel door een aantal media vrij snel is opgepikt, maar maanden is wel lang. En decijfers?

[01:06:34]

Ja nou ja. Ik denk wel dat nou na 3 4 weken was bij ons op de redactie. Wel begon ook wel de discussie te ontstaan na de eerste Golfoorlog. Dit is zo groot. We moeten nu allemaal om elkaar heen staan, zeg maar de de. Ook de sfeer van de speech van Rutte, maar al na dat groepsactiviteit gebeuren. Begon begonnen toch wel de eerste eerste kritiek te komen. En in de journalistiek is wel degelijk ook bij ons hoor.

[01:06:57]

In die eerste weken moeten we. We moeten nu C. Moeten we ze niet even wat meer ruimte geven? En is het nou wel zo relevant om heel erg in te gaan hakken op bepaalde dingen? Maar toch door op een gegeven moment is die slag welgekomen.

[01:07:12]

Is natuurlijk dan nog steeds heel veel vertrouwen van de G van van de Nederlander. In onderzoeken over hoe de politieke doet. Ja dus. Het beleid wordt over het algemeen eigenlijk heel erg goed ontvangen. Ja ehm, is dat als je als je hoe? Als je kijkt naar hoe krampachtig gereageerd op kritische vragen? Heeft dat iets met elkaar te maken, denk je? Nou is een goed goed gecommuniceerd in deze hele crisis vanuit de regering. Ja, nou, dat vind ik niet.

[01:07:46]

Ik vind niet dat dat hier op alle momenten goed gecommuniceerd blijkbaar van zijn wil zijn. Langeraert wel.

[01:07:51]

Nou, ik denk dat het wel een hele interessante paradox is dat die Nederlander aan de ene kant waar we net over hadden. Euh, meegaand is met elkaar praat. Euh. Wel kritiek heeft op van alles en nog wat en heel snel ook zijn vinger opsteken, maar ondertussen dan toch wel meegaat. Want ik geloof dat de cijfers 70 procent zijn. Of nog steeds meer mensen die vertrouwen of veel vertrouwen uiteindelijk hebben in datgene hoe de regering doet. Dus of het kabinet dat doet.

[01:08:15]

Dat is wel euh. Dat is wel interessant en fascinerend om te merken.

[01:08:19]

Maar ik vind wel dat je zou kunnen zijn rationalist harder hun best hadden gedaan. Uh en ende in de da da stoeptegels wat meer gelegd hebben. Dat dat percentage wellicht een stuk lager had gelegen denk je niet. Dat weet ik niet, want uhm, zijn paar hele rare dingen gebeurd.

[01:08:33]

Zelfs met die mondkapjes richtlijn. Jullie eigen verhaal. Ja dat ja, dat is echt heel vreemd. Ik denk dat de meeste mensen dit niet nog steeds niet echt doorhebben dat dat gebeurd is.

[01:08:42]

Nee en nee. En desondanks euh. Is dat vertrouwen dan wel nog steeds om omdat ik denkt dat dat diep in de euh mens of in de Nederlander ook wel het besef zit dat er met die mondkapjes nou eenmaal fouten zijn gemaakt, maar dat het zo'n grote crisis was. En en en zo onverwacht. En natuurlijk was er ook schaarste in dat begin dat. Dat ze diep in hun hart ook wel weer begrijpen nu dat er op allerlei vlakken dingen mis zijn gegaan.

[01:09:08]

Maar het moet natuurlijk niet teveel zijn.

[01:09:10]

En dat zie je natuurlijk wel dat je dat er wel een bepaald soort van omslag is in de in de fundamentele kritiek vanuit de politiek, maar ook wel in het gevoel. En je ziet die cijfers ook wel een klein beetje dalen en in wat meer weerstand. Uh, dat dat nu wel een beetje aan het kantelen is. En er zijn natuurlijk wel een paar dossiers. Euh, over dat teste dat we dat niet op orde hebben in Nederland. Nu al heel lang nog steeds dat het wel is toegezegd.

[01:09:31]

Uh, juist als bijvoorbeeld de Telegraaf harder op het oorlog was.

[01:09:35]

O op t o op het orgel. Wat gegaan daarover eerder? Dat dat misschien iets had gedaan in de in de mate waarin in Nederland getest wordt dat eerder was opgeschaald.

[01:09:45]

Ja, ik denk wel dat dat als D. Dat d. Dat de maatschappelijke druk waar de media natuurlijk een belangrijke rol in speelt. Euh, dat je een paar keer in deze crisis hebt gezien dat dat wel dingen in beweging brengt. Ja, misschien. Bij de scholen beginnen de sluiting van de scholen. Je ziet het nu recent met die mondkapjes. Euh, ik denk wel dat die hele dynamiek. Waar? Waar de pers en de media rollenspelen dat er absoluut een uh bij de test field wel mbh ja, maar ook daar zie je nu zo langzamerhand wel.

[01:10:12]

Nu goed, we zijn. Ja nou ja, ik denk oktober dat omdat nu zo langzamerhand ook duidelijk wordt bij de mensen hoe belangrijk dat testen eigenlijk is. Een paar maanden geleden had ik dat ook niet zo op het netvlies hoor, met een pandemie en mondkapjes en testen. En dat des te belangrijker is. Hoezo eigenlijk? Dan moet je zelf ook even over nadenken en je verdiepen in hoe het in landen gaat. Uh, a zoals Korea of Taiwan, dat wisten we al hadden in maart.

[01:10:37]

Ja, maar niet dat t je wil. Je weet het wel, maar niet als het zo dichtbij komt. Je weet het van afstand totdat het je echt zo treft in je zelfde mondkapjes op de tafel thuis heb liggen en uh zelf talloze familieleden hebt. Of jezelf al een keer dat je naar een destraat gaat. Hu en uh, denk dat dat ook wel een verschil is van deze crisis. Dat wil ik net ook al zei dat deze crisis gewoon letterlijk en figuurlijk heel dichtbij is gekomen.

[01:11:01]

Hij is heel erg in huis gekomen, ook journalisten, mensen.

[01:11:04]

Dat ja en dan heeft. Dat heeft allemaal meegespeeld. Wat zou je willen in de tweede golf? De eerste golf hebben we gehad, maar hoe hoop je dat dat media zich anders gaan opstellen?

[01:11:13]

Nou, ik vind eerlijk gezegd dat de media zeker de laatste 2 3 maanden euh. Want dat gaat u helemaal niet alleen om Nieuwsuur. Er zijn ook andere media die uitstekende uh uitstekend werk hebben verricht. En en je ziet ook dat er een nou zo soort van omslag is en dat er uh veel journalisten zijn die nu ook ergens iets hebben. Nou hier duiken we in H. NRC heeft dat gedaan. Follow the money heeft dat gedaan. Euh, dus ja, dat is heus wel gaande.

[01:11:38]

En dat vind ik heel erg goed. En ik hoop dat dat uh nou ja, dat dat zich doorzet. En ik hoop ook dat er vanuit overheidswege.

[01:11:45]

Uh men toch nadenkt en ook inziet dat het uiteindelijk ook voor democratisch gehalte beter is om die antwoorden gewoon te geven omdat. D. I. In deze crisis ligt de tolerantiegrens ook best wel hoog.

[01:12:00]

Hebben we al maar net overhouden. Mensen accepteren denk ik makkelijker als de overheid gewoon zegt want dat hebben we gewoon verkeerd gezien. Je ziet Rutte daar natuurlijk slim mee spelen he. Ook zoals ie met die mondkapjes die draai maakt in de Kamer.

[01:12:11]

Fascinerend hoe iemand dat doet, maar het wordt ook eigenlijk zegt nu jullie daar allemaal om vragen.

[01:12:17]

Dan doen we dat. En hij staat gewoon binnen 48 uur staat ie gewoon een mondkapjes te verdedigen.

[01:12:23]

Wat ie daarvoor een 180 graden tegenovergestelde deed. Dus ik denk ook wel dat de mensen voelen dat dat er af en toe is Draye gemaakt moeten worden en dat dat dus ook uit te leggen is. Maar het zal altijd zo zijn dat er dingen fout zijn gegaan en dat dat uh dat dat de macht aantast en dat men. Dus willen verdoezelen en daar zijn wij voor. Om daar toch de vinger achter te houden de hele tijd. Heel erg bedankt. Graag gedaan met een podcast over media.

[01:12:53]

Tot volgende week.