Transcribe your podcast
[00:00:00]

Welkom bij een podcast over media met Alexander Klöpping en Ernst-Jan Fout. Nog een keer, dus een beetje twijfelend begin. Ik dacht ik wist dat staat er klaar voor zijn. Doe Maar welkom bij een podcast over media met Alexander Klöpping en Ernst-Jan Fout. Dat is de energieke ernst. Want jawel, we beginnen met een hoop tips. Want we zijn heel Surf's gericht. Belangrijk. En we beginnen met de service rubriek deze keer. Er zijn veel tips, waaronder een tip voor een escape room die wij samen gedaan hebben voor mijn verjaardag, waarbij waar we waar we hoog over opgeven, dat duidelijk.

[00:00:29]

We hebben het over het hernieuwde belang van anonimiteit op. Op het internet en in de journalistiek kunnen act die actualiteit niet missen. Het opstappen van Jeff Bezos gaat natuurlijk over hebben dat er nog veel meer in deze podcast over media die mede mogelijk is gemaakt door onze vrienden van de show. En ik ga even de nieuwe vrienden van de show welkom heten.

[00:00:49]

Welkom Rob Friedrichs, Coos. Ik heb Yemen verkocht. GameStop. Jezus, dank je wel de symbol tikker. Ik heb GameStop verkocht. Welkom suffixen. Wat te laat denk ik overigens. Maar op 19 januari. Ik ben niet suffixen. Dat is een heel leuk restaurant in Amsterdam, is een hele goedkope sponsoring, heeft 10 euro gedoneerd, krijgt een mooie aanbeveling voor terug. Laatst mijn verjaardag, viert Marloes vierkant. Misschien familie van een vriend van die show.

[00:01:16]

Stefan vierkantig Ik niet zeker. Het gaat heel lang duren. De heerlijke Victoor Ingrid Bertil, Emma, Robert Kooij, Jim Nijs Maarten Blij JJ en Ajay Rens Elke. Michelle, Geertje, Jan, Willem en Stefan.

[00:01:28]

Welke energie je erbij zijn. Ben je ook vriend van Shower? Dat kan jij willen weten. Een podcast over media. Puntennood voor 3 euro in de maand. Steun de show. Kunnen we meer interviews maken en nog veel meer rare dingen? Komen we binnenkort? Gaan we daar meer over vertellen? Eindelijk weer. Maar voor niets gaat de zon op. Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Weer In The Box. Ja, dat is een box met vier blokken met bier.

[00:01:49]

Veel bier? Ja, we hebben gekregen. Ik was blij verrast. Ik hou wel van speciaal biertjes of gek biertjes. Ik ga het marcio boekenrekken, biertjes en hier waren een hoop gekke biertjes. Was chocolade bier? Om een voorbeeld te noemen. Er was bier uit Estland. Ik heb nog nooit bier uit Estland gedronken. Was bier in het thema quarantaine actueel bier? Ook heel grappig, actueel bier vroeg toch wat.

[00:02:14]

En dat doet Berenbos expres, want die willen je verrassen met bieren die nog niet in de supermarkt liggen. Subscription of niet? Ja, en wat ze doen is dat ze zich helemaal aanpassen op jouw smaak profiel. Dus het is een soort wisselwerking tussen dat ze willen dat je het lekker vindt, maar ook dat je taux uitgedaagd wordt buiten je smaak wordt gebracht. Dus wij hebben nu één keer een boks gekregen, maar als je dus een scriptie krijgt, dan kijk dan kan je dus eigenlijk niet lekker, vond gepaste K.P.

[00:02:38]

Aan Mansi. Ja, en je kan het ook cadeau doen aan anderen. Dat heb ik gedaan. Ik heb het cadeau gedaan aan een vriend. Ja, dat zou ik heel blij mee. Ja, nou, je hebt die film gemaakt.

[00:02:50]

Wij waren heel blij met het weer. Als je jezelf of iemand anders zou blij maken met het bier en je bent nieuwsgierig geraakt, ga dan naar Beer in a Box punten. Slash podcast over media dus. Beer in a box puntennood, slash podcast over media. En met de kortingscode podcast over media krijg je 25 procent korting op het bier.

[00:03:10]

En voorlopig is het nog wel even een avondklok. Zit je toch thuis? Kan je net zo goed even een lekker biertje drinken door met de podcast.

[00:03:37]

Het leven is na de inschakeling van goede voornemens, we hebben ook een goed voornemen, namelijk dat we de tips aan het begin van de podcast gaan doen. We hebben heel vaak tips die bewaren voor het laatst. En dan is er best wel mensen afgehaakt al. Waarom denk je dat? Dit zijn letterlijk jouw woorden van vorige week. Ik denk dat welja. Dat is mijn gevoel vaak omdat je vaak door een onderwerp voor mij, zegt Jeroom.

[00:03:57]

En daarom dachten we doe nu de tips aan het begin. Sowieso, als ik dingen schrijf, kom ik er vaak achter dat dan het einde je eigenlijk altijd naar voren moet halen. Ja, je kan of je kan de eerste alinea altijd verwijderen. Dat sowieso een goed idee, maar mensen hebben de neiging in mijn ervaring om het het om het echt boeiende pas achteraf te schrijven. Daarom vind ik dat bla. Doe dat lekker aan het begin. Mag ik dan ook meteen een schijft tip geven?

[00:04:23]

Ja, want waar heel veel. Waar ik vroeger heel vaak op vastliep, was de eerste zin. Ik had het gevoel ik moet het meteen goed neerzetten en de beste schrijf tip die ik ooit kreeg. Zag Las. Ik weet niet meer maar eens waar het was, zo lang is het geleden, maar ik heb echt veel aan gehad. Het maakt niet uit waar je begint. Begin gewoon met je gedachten. Zijn dus dat ik er ook halverwege de column die hij schrijft hij een galgen type.

[00:04:48]

Dat is het belangrijkste en niet bedenken. Ik moet de eerste Bryans inschuiven. Ik ben dus heel erg fan van de website. Die heet Julián. Kom, zeg ik dat goed? Ja, dit is een tip. J. J. U. An hierbij een keer eerder over gehad. Dit is een site van zo'n Sillicon Valley Guy. Ja, nee is zo, maar ik heb altijd veel. Dat zijn mijn mijn apostelen. Dat is goed. Die ik geen oordeel.

[00:05:14]

Een gedicht geschreven over schrijven, beter schrijven. Wat hij op zijn site doet is gewoon een reeks aan gîtes schrijven waaronder en gaat over beter schrijven die ook de hele tijd verbeterd. Grappig. Heeft u ooit gepubliceerd? En dan denkt u het kan toch nog scherper? En dat gaat niet zo goed. Dat zouden meer mensen moeten doen. Het is niet blogposts schuift, maar gewoon een pagina aanmaken. En ja ja ja doe ik zelf ook. Ja, want dit is grappig element in de journalistiek.

[00:05:44]

Als in dit ontbrekend experiment in de journalistiek. Je schrijft gewoon een nieuw stuk in plaats van dat je een heel goed stuk. Update Journalisten kunnen het over het algemeen ook niet doen, want hun in de incentive van heirbanen op ingericht is liever nieuwe stukken. Ja, maar zo'n blogger zoals Julian als ik in mijn vrije tijd kan dat natuurlijk wel, want hij heeft de incentive niet. Ja nu. En hij schrijft dus over van allerlei dingen die je kan leren, waaronder schrijven waaronder groei.

[00:06:13]

Dus hoe? Of je een startup of een podcast of wat dan ook laat wil laten groeien? Wat zijn dan? Wat is dan een framework? Wat je daarvoor kan gebruiken? Ook een heel interessante post, maar er staat ook een post over. En ik schaam me bijna om te zeggen, maar het heet Building Mazel The Science of Houten Beeld. Marcel Vulgariteit is de volledige titel en dat ze een stuk opgedeeld in vijf pagina's. Het is heel erg geschreven vanuit het perspectief van.

[00:06:43]

Je hebt geen spieren. Misschien zou het wel willen, maar je denkt dat het heel moeilijk is en dus begin je er niet aan. Je weet ook eigenlijk niet waar je moet beginnen. Wat hij gewoon doet is het uiteenzetten van hoe het heel erg toegankelijk. Hoe doe je dat eigenlijk op een hele simpele manier opschrijven? Dit is hoe je begint en daarna als na drie maanden. Als je dan blij bent, als hij daar gewoon bij, als je daarna door wil.

[00:07:10]

Dan kun je dit doen nog en neemt je aan de hand. Hij neemt je echt een hand, maar heel belangrijk daarvoor maakte je het bereikbaar. Dus hij weet het op zo'n manier te beschrijven dat het enthousiast meer omdat hij het kleiner maakt. Lichter zijn maakt iets wat eigenlijk een heel groot onderwerp is en complex. Dat is niet anders dan of niet anders voorschrijven of niet anders voor het laten groeien van je bedrijf. Dat lijken heel doorzetting. Grote dingen waardoor veel mensen er niet aan beginnen om daar beter in te worden of daar goed in te worden.

[00:07:44]

Maar hij weet het op zo'n manier toegankelijk te maken, begrijpbaar bereikbaar te maken is, beter wordt bereikt dan word woordje bereikbaar. Behapbaar behapbaar dat je het enthousiasmerend manier van aan de slag te gaan. Het is een belangrijk element. Het doet me denken aan een stuk dat ik ooit las van Tim Urbain van Ray Bradbury en die zei je moet in bakstenen denken. Het citaat. Dit boek qfha mijn hoofddoel. Maar het citaat dat hij ongeveer gebruikte was het verschil tussen een echte schrijver en een wallabies schrijver.

[00:08:13]

Is dat de echte schrijver elke dag tien minuten schrijft en aan het eind van een jaar dan 365 keer tien minuten geschreven heeft en een eerste manuscript heeft en de Wallabies schrijver elke dag tien minuten nadenkt. Daarvoor moet gaan schuiven aan zijn magnum opus. En nergens komt en dus. En dat gebruikt je als voorbeeld om te zeggen eigenlijk elk groot doel bestaat uit een baksteen die je elke dag neerlegt. Dus denk Gornja in eenheden van bakstenen. Bij die schrijver is dat tien minuutjes schrijven of 100 woorden elke dag schrijft, behapbaar is en die u onderscheidt.

[00:08:49]

Vast ook bakstenen bij het opbouwen van spieren. Doe dit eventjes zeker. En toen dacht ik eigenlijk geldt hetzelfde voor zoveel dingen, namelijk het leren bespelen van een instrument of het leren van een taal. En ook dat zijn dingen waarbij je, als je een instrument wil als je een leraar wil leren hoe je gitaar moet spelen. Ga je beginnen. En daar, en dat is zo'n groot deel van de reden waarom je er überhaupt niet aan begint dat je gewoon niet een eerste stap deed.

[00:09:19]

Dat ik dacht dit is hier zit nut in om zo'n dienstmaagd dus eigenlijk business idee dan een tip. Naja, je kan die site lezen als je een onderwerp interessant vond. Maar het gaat dus meer om een. Het gaat dus meer eigenlijk om om het B-side. Ik ben. Ik heb behoefte aan een soort mix tussen masterclasses. De online video serie mooi gemaakt aan de hand van allerlei celebrity's die uitlegt hoe je filmmuziek kan maken of koken of wat dan ook tennissen.

[00:09:46]

En iemand die zo goed kan dingen simpeler kan maken dat dingen die ingewikkeld lijken opeens bereikbaar voelen. Want heel even twee dingen even kort context. Je hebt natuurlijk nu geen baan meer op zoek naar nieuwe dingen, maar invulling.

[00:10:04]

Ze gaan allemaal in de komende maanden business ideeën langskomen. Ik heb erg zin. Het voelt een beetje zelfs podcast achtig waar waar Jaap Reesema altijd business idee deelt van 7 miljoen. Dat gaan wij nu ook doen, alleen dan vanuit een integere zoektocht die jij hebt. Wij wel. Wij wel. Wij zijn wel integer en het is niet per se ik wil niet eens voor mezelf gaat meer. Ik geef het cadeau in de wereld. Ik zou willen dat dit dat iemand dit ging doen.

[00:10:28]

Dat is het meer. Er zit trouwens aangevuld door zelfspot, Casta. Dat vind ik dus zo vervelend. En kakkers? Wat zijn tijdens twee kakkers? Met Wij praten heel normaal. Nou, daar pakken ze ons dus op. Dus je mag bij Sander. Toen Sander hier te gast was in de podcast mocht ik niet beginnen over haar afkomst en landgoed en zouden we daar met muts altijd over kakkers dan vervolgens wel doen. Is dan in hun podcast ons aanvallen op onze neppe erg die we onszelf hebben aangeleerd.

[00:10:54]

Terwijl Wij zijn twee jongens uit Oss en Alphen aan den Rijn die ons het klei of veen zal moeten optrekken, iets hebben moeten maken van ons leven.

[00:11:01]

Daar zijn we gearriveerd.

[00:11:02]

Wat je toch nog op je afkomst gepakt. Ze hebben een nep nep. Maar waarom raakte dat zo dik? Vinden ze de de raad zo hypocriet? Dan mag. Dan mogen we jou ook aanvallen op je afkomst als je dat volgens ook bij ons doet. Wauw, een mooi compliment dat je ze heel erg serieus neemt. Ik neem Sander. Ik ken Jaap nog goed, maar neem ze al heel serieus. En ze hebben een dagboek genoemd en ik zag een enorme hockeystick in de Sils.

[00:11:24]

Zou ook al enorm dankbaar voor de extra Sils. Maar ik wil dat hij het niet voor ons kan laten. Anyway, maar. Dus hij wacht was niet klaar. Dus je gaat die business idee doen. Dat is dus even context voor. Maar nu heb ik even door op dit op dit business idee. Ik heb hier een vooroordeel over en kijk om maar dat masterclass. Boekenvoordeel. Ik heb het goed, ik heb er nog nooit gezien, maar ik nog steeds gaan doen.

[00:11:45]

Dus daarom zeg ik dit is een voor ja. En jij hebt er wel veel gezien zeker? Klopt het dat masterclass een beetje live taal achtig is van je leert tennis?

[00:11:54]

Maar eigenlijk kijk je gewoon een paar uur naar het Huyze Nadal Federer ofzo, die gewoon lekker Serena Williams.

[00:11:59]

En het is meer een lieve status meer. Je zit er als Eemeren en daarna zit je hem uit. Je hebt inmiddels een zak chips op 3 bier en die gaat door met je leven. Terwijl die dat heeft zijn nut, want het inspireert. En misschien dat het je wel dat zetje geeft. Maar wat die Duluth Shauna van die Julián is dus dat je het wel echt actie? De actie van welke acties neem je allemaal heel complementair eigenlijk? Ja, dat denk ik ook, want de suspecte is ook complementair aan jouw business idee.

[00:12:26]

Is dus mijn punt dat je complementair zijn aan elkaar. Maar ja, nieuwe service gaat het ondertussen inzitten. Of en hoe. Maar goed doet het allebei. Dus maakt het entertainend en video is Serena Williams met ja en ik denk dat inderdaad die sterren dat dat heel erg bijdraagt aan de toegankelijkheid ervan. Als je voorstelt Matthijs van Nieuwkerk leert interviewen om haar voorbeeld te noemen. Stel Matthijs. Ik weet niet of hij daar echt enthousiast over zou worden om daar les over te delen.

[00:12:54]

Je moet ook echt iets hebben waar hij heel enthousiast van wordt. Kan misschien misschien beter dan eerder gaan over poëzie ofzo of iets wat iemand Nieuwkerk of over muziek ofzo. Van ver over zijn grote is DVD-RAM monniken die die diepgravende journalistiek. Maar ik denk aan wat dan de truc is omdat dat te pakken en er niet een beetje te veel filevrij filosoferen over poëzie of over Kramnik. Maar hoe word je Déby Ramcic en hoe word je een PO poëet? Hoe kan je zelf poëzie gaan schrijven?

[00:13:23]

En dan heb je in het enthousiasmerende van het bewonderende van zo'n ster die je vertrouwt en waar het makkelijk naar kijken is. Want je kent man en je krijgt advies over hoe je kan beginnen met zoiets Ivanovo talen. Lijkt me fantastisch. Ironie over pianospelen lijkt zo'n hoge. Ascetisch kan ik er niet over. Ik vind het best kan je deze hele senica over nadenk helemaal Avenio ophangen? Het Ionië kan alles ondernemen met Ionië. Ja, dit wordt hier geboren en ik denk dat dit een homerun is.

[00:13:59]

Oké, het was tip 1. Wat als tip 1. Lees dat artikel. Overtuig Evelien om met je samen te werken. 2. Ik heb nog een tip gaat over jou. Ik heb daar een podcast van jou geluisterd. Oh ja, over met jou de keukenkast. Oh ja, je hebt je volgens mij eens in december opgenomen en is een van de twee hoost Simon die je die sprak keken trachtte ik ga eventjes van het voor luisteraar, maar Simon nauwelijks van elkaar spreken.

[00:14:21]

Oké. Ik vond dat heel leuk. Nou wat fijn en jij geeft daarin. Zonder dat je het wil, kan jij de adviezen aan jonge luisteraars die de keukenkast is gericht op studenten die een pad moet kiezen, hun leven opgeven met leerde ik iets nieuws over jou?

[00:14:37]

Dus dat jij? Jij bent altijd heel. Over hoe je het tegendraads heid inzet om verder te komen? Ja, maar dat een voorwaarde voor die tegendraadse uit. Dan kan je toch niet kopiëren als het niet in zit dat het wel oprecht moet zijn? Moest je net even denken ik had het niet voorbereid, maar moest hier aan denken. Matthijs van Nieuwkerk dat voor had en dat jij vertelde dat je je nog als student mediacultuur. Matthijs van Nieuwkerk een college gastcollege gaf.

[00:15:03]

Iedereen aan zijn voeten lag in Jader contrair van werd hem toen aangesproken omdat hij een sneeuwbal deed voor Microsoft. Terwijl Microsoft diezelfde dag ook in De Wereld Draait Door zat. En s middags als iets producten verkopen. En s avonds moest je er objectief over doen. Ik vind het zo mooi beeldengalerij als student. Je bent opgestaan om wat te zeggen. Hij was heel boos over. En dat. Ja, maar je was ook boos. Je was niet. Was ook boos over de hosanna van iedereen.

[00:15:29]

Hoe? En een soort van ja en nou eens hoe gaaf u bent. Dus dan heb jij dat nog een boze vervolg? Vraag gesteld en na afloop ging iedereen in de rij staan voor een handtekening van Matthijs Nieuwkerk met de Sonica. Kwam naar jou toe en zegt dat het de goede vraag vond. Daar heb je je carrière verder op ingericht, namelijk de nerd op. Oprecht tegendraads zijn of zoiets en berekenend zijn ieder geval. Luister, tip, luister naar de podcast.

[00:15:47]

Wat leuk sprak als je jong bent. Dank je ernst. Tip 3 Is het echt heel goed nieuws? Tips, tips. Uhm. Is eigenlijk tip voor jou, want je hebt laat je verjaardag gevierd. Clowes vriendengroepje loopt.

[00:16:02]

Ik zit toevallig in die vriendengroep. En dat was een.

[00:16:06]

Dat was natuurlijk lastig je ViaVia ten tijde van de avondklok, maar je had het knap gedaan. Ja, ik heb een hele leuke avond gehad. Vertel wat. Hoe heb je dat? Er is een jongen die heet Victor van Doorn. Die maakt altijd escape rooms. Altijd al in. Dat doet hij al een aantal jaar en die doet dan de escape rooms. En natuurlijk geen nieuw concept.

[00:16:24]

Het is inmiddels ook best wel een beetje uitgekauwd eigenlijk, want zij waren wel, want hij was al een van de eerste toga's. Die gasmeters van Berlijn is echt in Amsterdam. Het zou volgens mij heeft hij in Nederland geïntroduceerd. Ik heb wel eens bij het met hem modulator gezeten. Toen heeft hij een escape room in De Wereld Draait Door gedaan, waar de tafeldame zich uit moest werken. Hij was heel grappig, maar dit was echt toen het concept geïntroduceerd.

[00:16:45]

Nou, wat hebben we het over acht jaar. Nu kan je niet over een industrieterrein rijden omdat je 3s precies maar hij is de ojjy in Nederland. En ik ken niemand die met zo'n oog voor detail dit samenstel zo'n escape room samenstelt met zo ongelooflijk veel liefde gemaakt. Ze zitten in de Beurs van Berlage, wat een heel mooi oud gebouw is waar heel veel originele elementen in zitten, waaronder oude bankjes, maar ook een kluis. En dat hoeft die dan vervolgens niet na te maken voor het verhaal dat buiten het hele verhaal bouw is om die kluis heen.

[00:17:20]

Deze escape room heet The Vault en daar zit zonder al te veel in detail te gaan over het verhaal. Daar zitten allemaal puzzels in en legerpatrouille. Vijf jaar geleden ofzo. Ik had echt, zoals ik heet, het in lichte staat van paniek. Dat is heel leuk is om die vrijblijvende staat van paniek zijn. En ten tweede dat je er echt echt wauw moment waardig dacht van holy shit, dat is dit goed uitgevoerde puzzels oplossen en dat er iets.

[00:17:44]

Ik zou niks verklapt maar iets ongelooflijk in die ruimte gebeuren. Je denkt dit is van zo'n hoog niveau. Ja ja, ja, dat ook. Maar dit is allemaal in een fysieke ruimte. Ja, Corona kan natuurlijk niet. Dus ze hebben het digitaal gemaakt. En dat gaat aan de hand van acteurs. En dat is zo'n bijzondere ervaring. Dus je bent de baas, je speeltje, je als groepje. Je moet het spelen met je vrienden. Je kan niet alleen spelen.

[00:18:07]

Je werkt samen om bepaalde opdrachten te halen. Ook allemaal verschillende opdrachten. Tegelijkertijd moeten ook taken delegeren met taken willen geven. En je instrueert een vijand die je vanuit point of view shot door de ruimte kan sturen en die rondkijkt op jouw commando en die dingen doet op jouw commando en vhti alpha. En uhm. Uhm ja, je je, je, je, je. Je bent afzwaaiers. Jouw ogen en samen met je vrienden gidst je door het spel.

[00:18:35]

Maar er zijn andere acteurs. Dus het is die hele ruimte is opeens Levent en duurt anderhalf uur.

[00:18:42]

Volgens mij zat er nog over na te denken hoe het gemaakt is, want.

[00:18:46]

Ik weet niet over wat als ik zeg dat we niet moeten zeggen dat krimpend er wel uit, maar die shit. Na afloop zat ik na te denken, want er waren volgens mij twee acteurs ter plaatse. Maar er zitten er veel meer in. Ja, dat heb je niet dorma. Fantastisch gemonteerd. Ja ja zeggen ja, ik kan je wel zeggen. Kan je als een echte. Het is echt heel dik. Ik zat er een. En hoe doen ze dat?

[00:19:06]

Maar op een gegeven? Kijk je even naar muur Alfa en waarschijnlijk dat de CNIP moment dat in het filmpje instortte. Ja, het is echt heel vet immers. Dus is een tip als je de. Als je nog iets leuks wil doen tijdens avondklok waarvoor je niet naar buiten kan, wil eens met je vriend tijdens de val. Het is van Sherlock. We hebben al drie tips en een aanval op een andere podcast gehad. We zijn echt heel erg hip.

[00:19:27]

Nog eentje viert dit jaar haar activiteiten op Kickstarter, een project wat ik niet wilde laten voorbij laten gaan. Dit is een soort fokking koud dit weekend en ook volgende week in 10 in de nacht. Ik zag op Kickstarter project het Polar Pluk. Je kon het al niet plaatsen, maar nu begrijp ik wat je Pukki Polar pluk. Dat is dus dat zijn ze. Dat zijn twee staafjes die je in de. Hoe noem je dat hendel? Barst van je fiets.

[00:19:54]

Hoe heet dat? Stuur? Ja, stuur. Grepen de stuur handgrepen van je fiets.

[00:19:59]

Dan heb je dus dat dopje aan het einde zitten. Die trek je er even van af en doe je deze staaf. Doe je erin, die vervangt als het ware dat ding wat normaal gesproken omheen zit. En wat gebeurt er dan? Dan druk je op het knopje aan de zijkant en dan wordt dat ding vier uur lang warm. Dus in plaats van dat je met handschoenen rijdt, kun je zijn. Je hendel barst van je fiets zijn warm. Toen dacht ik dit is als van move of welke andere hip hip fiets dit zou integreren verwarmde handgrepen.

[00:20:32]

Want het is zoveel interessanter dan al die andere smart meuk die ze nu in het. In het werk zijn. Want dit lost op dat je geen handschoenen aan of de fiets fucking koude handen. Tijd in Nederland in de winter. Zo kan je toch Gasthuys handschoenen aandoen van handschoenen? Ja, dat kan, maar ik vind het gewoon fijn dat lekker warm is. Ik vind dat een heel mooi, heel mooi kledingstuk handschoenen. Jij ziet het als accessoire die ik altijd naar de Inglis Hatter.

[00:20:56]

Dat is een winkel die de klassieke winkel.

[00:20:59]

Dan koop ik daar hele mooie leren handschoenen andriana aan, vind ik nog kort verjauw.

[00:21:03]

Ja, oké, na een prima dag. Ik geef jij je ding. Maar ik wil dat ik. Het lijkt me echt fantastisch lekker verwarmde. Een verwarmde wc bril is ook heerlijk om wordt onderschat. Goed, we gaan door. We hebben dus nu vier tips gehad aanval op podcast. Wat ontbreekt er actualiteit? Dit is de week dat Jeff Bezos opstapt als CEO van Amazon. Dus we zijn nu in de situatie dat even denken. Apple, Amazon, Gugel, Landauer.

[00:21:31]

Alhoewel, Liberé oorspronkelijke CEO hebben een professioneel manager. Het einde van een tijdperk. Leesboek houdt nog voor. Mark houdt het nog vol. Ja, dan zwaar spender CEO. Het woord werd in dank afgenomen door de wereld. Hoe voelde je je niet? Mark Zuckerberg uiteindelijk gaat eindigen als een visionair in de geschiedenisboeken. Ik denk iedereen is boos op Facebook. Ik denk dat dit nog helemaal gaat omdraaien. De ruzie op café over naar mijn gevoel, want ik heb jaren, want hoe worden echt mensen afgeslacht door in landen?

[00:22:07]

Door door door propaganda op Facebook? Ja, ik vind het, zei mij vooraf vraag ik wil best open staan voordat die op een als visionair gezien wordt door of er al niet terecht is. Maar hoe wordt dat dan een gespind als in. Dat was er allemaal al. Het was groter dan kwaadaardig. Mark Zuckerberg heeft toen de verantwoordelijkheid genomen om het op te lossen. Jarige allerlei kwaadaardige platforms ontstaan en dan wordt hij wordt. Dit wordt de plek waar toch nog vrede op aarde gaat.

[00:22:31]

Gaat zijn voel ik gewoon. Waar was je toen je hoorde dat Jeff Wezels aftrad?

[00:22:36]

Reed mij niet superveel? Nee, nee. Ja, nee. Deed het jou iets? Ik dacht ik, maar wat ik voelde was hij zal al Broel. Daadwerkelijk een stap die hij zet. Maar het fragment niet zo heel veel, want hij zou. Hij heeft daar iemand aangesteld om een hele goede adjudant die al 22 jaar bij Amazon werkt en die gaat de boel leiden. Laat Sources. Overal waar cloud servers mensen de baas. Ik vond het ook al een heel goed moment om ja, wat Microsoft ook daar nieuwe CEO is of nieuwe.

[00:23:07]

De huidige CEO is ook al zo'n klassers Schreur. Dat is ook logisch, want het is natuurlijk Emmerson is natuurlijk eigenlijk ook geen. Geen retailbedrijf dat zo irritant nogsteeds als het nu overgaat in de berichtgeving deze week dat er zo gefocust wordt op boeken en retail. Jammer dat. Je merkte die frustratie in zijn afscheidsbrief, want dat ging heel erg over A-top, die alinea over alle dingen die zij doen. Het gaat dan ook over Quindo en het gaat dan ook over wat heeft Emmerson en Zoja van Alexa?

[00:23:37]

En precies die dat die zegt dat hij dus heel erg trots is dat al die dingen uit één bedrijf voor voortkomen. Toen dacht ik ja, dit hoeft. Apple zei dit nooit zeggen wij zijn het bedrijf dat de iPod heeft gemaakt en de MacBook en de bulla. Het is evident. En bij Amazon moet je het inderdaad zeggen, zei ik. Ik merkte in bespeurde enige frustratie in het lezen van die zin. Kan ook kijken naar wie wordt haar opgevolgd?

[00:23:59]

Hij wordt opgevolgd door iemand die de cloud de ervoor heeft gezorgd dat Amazon de grootste aanbieder is van hoe zij cloud services is. Dus als je Netflix kijkt dat je dan op hem dat je wel Amazon gebruikers Twitter gebruikt, dat je dan Amazon gebruikt en dat de toekomst van het bedrijf ligt bij blijkbaar die tak van sport. Het is niet dat die daar Reto man of vrouw aan het hoofd heeft gezet. Hij heeft gewoon iemand neergezet die Deezer heeft opgebouwd omdat het het eigenlijk gewoon een data intelligence bedrijf is, een logistiekbedrijf.

[00:24:30]

Maar het is geen zin meer dat dat verhaal alleen maar over overhead. We boeken ook 40 procent van de Amerikanen als online kopietjes bij Amazon. Het is nu voorbij. Ja dus erbij? Ja. Maar ja, hij wordt executive chairman. Zoals iedereen tegenwoordig. Executive chairman wordt. Euh, en gaat zich richten op zijn ruime ruimtereizen en het runnen van de Washington Post. Ik blijf het toch. Ik denk uitstekend grotere Doede. Dit sectierapport Mensen hebben Kroatië uiteraard nooit om niet.

[00:25:05]

Nou ja, ik las ergens een stuk in stukken in The Guardian. Fantastisch stuk. Ik zat in de Charlot, zette over die Sheerness, greep het moment dit moment aan om te spiegelen aan Emmerson. En ook Amazon is natuurlijk in bepaalde kringen symbool voor voor uitbuiting. Voor het uitknijpen van andere leveranciers. En daar daagde ze. Deze journalist behoorde tot het kamp. Maar wat heel leuk is dat hij ook in zijn eigen geschiedenis door Amazon bestellingen deed. Hij maakte zichzelf medeplichtig aan.

[00:25:35]

Hij zei van ja, ik ben net het goede onderdeel van en. En dat dat vond ik, vond ik een mooie, ontwapenende manier om over te schrijven omdat. Dat is natuurlijk het hele probleem met als wij kritisch zijn op al die bedrijven. Ook bedrijven die net noemde, het zijn allemaal bedrijven waar we zelf heel veel plezier gebruik van maken. En waar wil ik heen? Dat hij vervolgens opschrijf van Jef bezig is, heeft ooit gezegd in een interview met jouw goede vriend.

[00:26:04]

De Heer dopt op Döpfner ofzo die baas van Axel Springer met Josefina. Dat hij niet weet wat met zijn geld aan moet. En dat eigenlijk de enige manier dat hij nog dat hij er nog aan kwijt kan is aan ruimtevaart. Dat is natuurlijk best wel een obscene uitspraak. Als je erover nadenkt bedoel hij, is dit dan in je Carnegie of Rockefeller naar wat de Carnegie die zetten over bibliotheken neer en Concertgebouw? En Rockefeller? Die heeft de medische wetenschap een impuls gegeven waar we nog steeds van profiteren.

[00:26:32]

En dan begrijp ik gewoon niet zo goed. Bedoel heeft wat dakloze programma's en zo, maar dat begrijp ik gewoon niet zo goed. Waarom niet? Waarom dan ruimtevaart nu? Je ziet als een hobby. Ik zie het als een asociale rivaliteiten. Het kan aan mijn account, aan mij, aan mijn gebrek aan kennis over over ruimtevaart liggen, over de potentie. Wat spreekt Mil meer tot de verbeelding als mensheid die zijn eigen planeet naar de tifz aan het werk is?

[00:26:55]

Dan reizen naar Mars? Wat me daar?

[00:26:58]

Waar? Wat? Ik snap de verbeeldingen zo, maar dat lijkt me niet een argument om je levenswerk aan te richten.

[00:27:02]

Want het is toch wel dat de regisseur de betekenis de kunstenaars duluth is, verbeelding er. Maar wat je dan eigenlijk doet is de aarde opgeven. Dat is wat je zegt. We moeten weg, want jij bent hierover best.

[00:27:14]

Laten we en Pasolini je verantwoordelijkheid neemt en kijk wat kunnen doen voor de wereld. Nee, het is zoals hij zegt niet het laatste met zal zijn spullen pakken. Laten we marche verhuizen. Maar jij zegt net en dat is een sentiment dat dat voor vaker rond hem of Moscovici. Richard Branson van we moeten. Waar moeten andere planeten koloniseren als backup voor de aarde? Nee, dat komt op mij over. Al helemaal niet. Maar volgens mij is dat gewoon alsof je de aarde al opgegeten is.

[00:27:42]

Heel. Maar kan ook nu zijn levenswerk richten aan waar ik veel sociale ongelijkheid bestrijden.

[00:27:47]

Of of in een wereld waar één derde nog steeds in armoede leeft, daar iets aan gaat doen. Of weet ik veel technologische minimumuitkeringen zetten? Deze mensen zijn soort van voorbeelden van hoe groei uiteindelijk aan van de groei van Tesla, de groei van SpaceX, de groei van SolarCity zijn. Wie nu nu al een paar verschenen dingen. Ik heb het puur over ruimtevaart aspect. Ja dus. Maar als je tussen alle antwoorden antwoordt kan zijn. Misschien zeg je het nu.

[00:28:19]

Ruimtevaart is een manier om mensen te interesseren voor technologie. Maar ook daarom is een goed idee. Maar is is het in de praktijk dus alle innovatie die nodig is om ruimtevaart beter te maken. 1. Straks wordt het makkelijker om in een musical letterlijk omdat je met een raket kan vliegen van weet ik veel. Amsterdam naar New York, eventjes dampkring in en weer naar beneden. Dat is een idee. Ik ervaar je hetzelfde ongemak bij. Als het over jouw kabinet gaat, is de FFO de de.

[00:28:52]

Alsof technologie anders alles is en je daardoor niet druk hoeft te maken over. Zo'n groot probleem als bijvoorbeeld armoede of maar. Ik vind Bill Gates in dat opzicht ook al hij chips iedereens lijf. Wat is de beste manier om armoede te bestrijden? Groei. Economische groei? Ben je het daarmee eens ben? Ja, ik denk ik denk. De minister wil alles gewoon herverdelen. Laten we gewoon in laat. Hij laat weer werken voor veel, ook niet dingen voor jou.

[00:29:20]

En als ik doe dan zal het een open vraag. Een kolchozen werker. Ik denk dat dat de rekbaarheid van economische groei. Misschien is dat goed, maar de manier waarop groei nu plaatsvindt in een jaar waar de hele wil daar actief is, gaat dat zbz in. In één dag 13 miljard kan bijschrijven, lijkt me niet dat de hele wil daar bij gebaat is. Dus ik denk dat er wat aan de manier waarop economische groei Georgy. Hoe dat?

[00:29:46]

Wat voor impact dat heeft dat daar wat aan moet gebeuren. Het lijkt me zoveel interessanter als die daar is. Ziedaar denktank voor zo'n opricht of Davos op. Inderdaad de impact denk. In plaats van weer bezig met de consument gaan we winnen. Maar ik vind het niet leuk hoe we deze discussie hebben hier.

[00:30:01]

Probeer oprecht iets te onderzoeken. En jij bent alleen maar aan mijn flauwe grap. Ik denk dat er in de slipstream van van ruimtereizen er heel veel technologie ontwikkeld is waar wij heel veel aan hebben. En dat het idee dat je naar de maan kan of naar Mars kan, dat het iets doet met onze verbeeldingskracht en dat we daardoor misschien iets beter gaan nadenken over hoe we met onze eigen planeet omgaan. Zoals het cliché is van de astronaut die voor het eerst aarde ziet uit het raam en zich en constateert hoe breekbaar het opeens is.

[00:30:33]

Ik denk dat het heel fijn is dat dat de slimste koppen die we hebben. Werken aan aan dit soort buiten menselijke of bovenmenselijke opdrachten. Want er is gewoon niks wat boven menselijker is dan reizen naar de ruimte dan dat ze bij Facebook advertentie algoritmes aan het optimaliseren zijn. Maar dat is niet te vergelijken, maar dat. Probeer interpolatie in een traditie van Van V.

[00:31:02]

Van Mens zoals hij die rijk zijn, gewoon in een tijd waar niet goed gereguleerd is. Dus nu zijn ze schandalig rijk worden dat het op geen enkele manier meer te verantwoorden ze over de ruggen van de irfan mensen. Dat heeft Carnegie graads Rockefeller gedaan, terwijl die bedrijven opgedeelde bioscopen of bibliotheken. Die zijn allemaal opgedeeld en Tournut opgelost. En die ik vind ik heb er over allebei die mensen in Bolivia leven reizen een bibliotheek eerlijk gezegd. Maar ik vind dat.

[00:31:26]

Dat is zo. Dat is geen slimme opmerking, want het gaat niet om de bibliotheek. Het gaat erom dat Carnegie gelooft.

[00:31:30]

We moeten iedereen opheffen en het heft letterlijk uit de armoede helpen. En wat is daar beter voor dan educatie? Waar vind ik het zo? Hij probeert te begrijpen, maar het komt nu zo gratuit op mij over. En ook symbolisch heel sterk van. Laten we dan maar de ruimte ingaan. Dat al die jongens mannen zich daar nu op richten en de overheid bibliotheken bouwen daar belastinggeld voor. Maar de overheid heeft geld. Laat dit omdat de zon al die belastingontwijking mag, dus dat is regelgeving waar ze altijd bij veel interessanter lijkt.

[00:32:03]

En dat pleit voor wat mij betreft. Zo iemand als Bill Gates dat je gewoon naar die ons sexy problemen gaat kijken en je richt je niet denkt van maak een raket voor de elite en dan zal de rest wel een beetje van profiteren. Maar dat je kijkt van hoe kunnen we ervoor zorgen dat polio uit uit uitgeroeid wordt? Ik denk ik vind dat echt een meer interessante filantropische traditie dan die jongens met een raketjes.

[00:32:27]

OK. Nou ook weer gehad. Ingemaakt? Ja. Ik wilde hier helemaal niet heen over mij. Maar ja, ik denk gewoon dat het een beetje een flauwe reflex is om altijd maar te denken dat dat rechtvaardigheid komt van betere verdeling. Terwijl er terwijl als er iets is wat we gezien hebben in de afgelopen vijftig jaar, is dat juist economische groei. Voor je het uit de armoede grens komen is niet een kwestie van het geld. Beter verdelen is een kwestie van ons land.

[00:32:59]

Je economie groeien. Dat is wat in China gebeurt, dat is wat er in Korea is gebeurd. Dat is ook wat er in de westerse wereld is gebeurd totdat het misging. Dus dat is een. Dat is een lijn die ook in de westerse. Ik heb het gevoel dat we veel hoogbouw alsof de Rivero opnemen nu. Maar dat is ook wat in. In de westerse wereld is gebeurd tot dat dat de grenzen bereikt en dus wat. Wat er nu varianten van wat er nu in die landen gebeurt?

[00:33:25]

Wat jij hem noemt is gebeurde eind eind negentiende eeuw, begin 20ste eeuw in in de westerse wereld, tot ze de grenzen van dat model bereikten. Toen werd opgebroken. Toen en toen we is, is het tot de jaren 80 zeventig weer een soort de democratie en de werking van die groei geweest. En daar is het weer mis gegaan. En volgens mij zijn we nu weer op zo'n punt gekomen dat er weer een klasse is die zich op een obscene manier kan verrijken.

[00:33:53]

Even los van het ondernemerschap allemaal bewonder en hoe het begon. En is er weer zo'n reset nodig. En dan dan. En ik bedoel het onderzoekend. Ik bedoel, ik zeg niet per definitie raketje zijn slecht, want ik zie ook de voordelen. Maar ik vind het dan een beetje teleurstellend dat iemand dan zegt. De enige manier heeft die letter gezegd. De enige manier om geld nog wat kan kwijt kan is maar aan aan ruimteveren. En dat vind ik.

[00:34:16]

Het komt dan. Waar gaat dit verhaal? Dat snap ik wel. Moest het mee? Moet je het meer onderzoeken? Uhm, waar ze het nu over hebben. We hebben tips gegeven bij de activiteit gehad, we hebben maatschappelijke discussie gehad. We gaan echter lekker. Ik wilde het over anonimiteit hebben. OK.

[00:34:35]

Ik las een stuk van een blogger die ik niet kende, maar. Maar ik werd er op geattendeerd door. Weet niet meer hoe. Maar in ieder geval. Ik las een stuk van een man die een psychiater is en die in oorlog raakte met de New York Times. Een halfjaar. Dit? Ja en nee. Dit is een ander nurture. Dit is een gemis dat die zender. Ja, zo ja, dat waren de eerste twee voornamen en haalt een blog sleets star codex waar je als psychiater ontzettend populair.

[00:35:07]

Blog. Alleen het als niet zo'n volledige. Maar in principe schrijft u anoniem en had goede beweegredenen voor, want hij toen aan het begin van zijn carrière had die wel onder zijn eigen naam geblogd werd aangenomen en patiëntje psychiatrische patiënten die niet wilden dat zijn schrijfsels dat bekend zijn, dus er van daar allerlei negatieve effecten van zouden zijn, wilde gewoon heel graag anoniem blijven. Hij vond dat hij noemde naar voorbeeld van een collega die zijn fotolijst van zijn kinderen had weggehaald omdat dat altijd menselijk maakte als psychiater of the devil al over de psychiater dan gingen en dat hij niet meer blank sleet.

[00:35:40]

Weliswaar wat beter voor de patiënt. En een derde aspect was dat de anonimiteit belangrijk vond omdat hij doodsbedreigingen kreeg. Zoals dat gaat als je een publiek hebt, uhm, dan heeft inversie wat Mojsov gezegd ooit als je publiek op een gegeven moment heel groot is. Stel dat een paar honderd 000 mensen je lezen en je kijkt al naar stad van parelduiker. Mensen zitten er altijd paar gekken tussen of crime rates kijkt. En dat heb ik dus ook in je eigen publiek.

[00:36:09]

Dus wat er gebeurde is dat deze psychiater werd geïnspireerd door New York Times. Een trend die ze over het instances psychiatrische blogger. En toen wilden de New York Times hem doxa. Ik moest even opzoeken wat het was, doxa. Dat is dat je met kwade bedoelingen privé informatie om iemand te onthullen. Ja, dat op fora gebeurt om om mensen met wie niet mee eens bent het leven zuur te maken. Ja, ja en siertuinen wilde eigenlijk gewoon zijn.

[00:36:36]

Wat een goed New York Times. Dat is de interpretatie van deze groep nerds. Journalisten gaan doxa. Gewoon regionalist is bezig met waarheidsvinding en schrijft op wat je kan achterhalen. Dat is niet doxa. Dat is gewoon je journalistieke werk doen, maar dat is waar. Zo die altijd geladen term. Dus als weet ik veel als minister, maar die moest thuis geïnstrueerd worden The New Yorker. Dan wil The New Yorker ook Roosevelt die eigenlijk zijn Pisani heet.

[00:36:59]

Jace echter, en niet dat rare internet avontuurtje. En daar maar deze deze. Deze man die maakte noemt het INRA Dokske en hij maakte die raakte een beetje in paniek dat dit zou gebeuren. Dus die heeft toen zijn hele blog verwijderd. Loopt in één klap en dat werd een enorme rel. Er werd groter. Wel ja, toen hebben vijf en een half miljoen mensen hebben die post gelezen. En op 7 mei bij de New York Times zijn de klassers.

[00:37:22]

Gaat het over die blog? OK, ik zeg het wel over. Oh echt ja. En er kwam een petitie waar dan al die aldie Silicon Valley elite onder stond. Dit is in een breder naar breder sentiment waarin de Silicon Valley elite de journalistiek steeds meer als de vijand. Leg eens uit, wat speelt daar? Ja, dit is de wordt gewoon een soort van commerciële motivatie overal achter gezocht, dus op een moment dat dat de journalist kritisch schrijft over een bedrijf.

[00:37:53]

Dan is de. Dan wordt heel snel aangenomen dat de intentie daar van is dat de journalist de journalist zichzelf probeert vooruit te helpen door meer kranten te verkopen, door iets kritisch te schrijven. Dus dat het eigenlijk allemaal eigen belang is in onder de ja met als met, terwijl het onder de paraplu van objectiviteit en onafhankelijkheid zo de intenties van journalisten worden gewantrouwd. Enorm omdat ze commerciële intenties zouden hebben. Of persoonlijk weet ik niet eens of ik een klik weet.

[00:38:24]

En dat is een soort van Tages aanname die die elite heeft en die je echt die heel diepgeworteld is inmiddels. Dat heel af en toe fragmenten van de laatste masques dan bij Club aus Belgien die zo'n kamer in. En er wordt er gezegd dan Mike Isak. The New York Times journalist die bij die krant Sjöberg had over een boek over Uber die zegt dat. Ja, vriend van CEO Elon Musk is er bij Club House. En die kamer wordt Hausdorff volgens mij een bekende visie.

[00:38:52]

Horowitz of zo gelopen. En die verwijdert vervolgens alle reporters uit die uit dat clubhuis uit Rome. Ja en nee. En dat wordt ook gezien als een overwinning. Ja dat je die journalisten buiten kan houden.

[00:39:06]

En Mike ASEC zegt daar vervolgens meer over. Dit is censuur. Dit is wat er gebeurt als poortwachters te machtig worden en super interessant.

[00:39:13]

En het staat allemaal niet op zichzelf, want het is al heel lang een trend en het is ook in alle lagen. Dus uhm, zelfs medewerkers. Als je bij een bedrijf werkt wat heel erg negatief beschreven wordt noem een bedrijf als Facebook of een bedrijf als Uber, dan is de neiging van het personeel ook heel erg. In mijn ervaring dat ze dus de journalistiek. En dan met name de de. De titels die veel negatiefs schrijven over over je bedrijf.

[00:39:49]

Dat je die heel erg als de vijand gaat zien en dat je ook een heel erg gevoel van van groepsgevoel juist gaat ontlenen aan het feit dat de boze buitenwereld tegen je gekeerd is. Ja, en het is dus. Het gevolg is dat het woord heel door het hele nihilist nihilistisch gedacht over de functie van journalistiek. En ik ben er af en toe best wel een beetje angstig voor. Want dat wuppies, de mainstream media en de NOS niet vertrouwen en zo ja, weet je dat?

[00:40:19]

Denk ergens nog. Daar hou ik ook een beetje mijn schouders over op. Jij hebt altijd mensen die een beetje raar en gek zijn om met met ja, gewoon met met met argumentatie die ik niet logisch vind er niet voor. Maar dit zijn hyperintelligente mensen. Ja en uhm, die over een instituut wat ik zo belangrijk vind voor onze tv verdeling van de macht in ons land. We zitten daar maandag meer over hebben met Jesse. Frederik, die een boek heeft geschreven over diefstal, is uiteraard heel kwalijk op moment dat een van die pilaren er onderuit wordt getimmerd en dat ze eigenlijk denken ja, we kunnen dit zelf veel beter.

[00:40:58]

Een heel cynische blik, omdat ze ervan uitgaan dat juristen dit niet doen om de macht te controleren en ervoor te zorgen dat democratie kan functioneren, maar gewoon puur uit persoonlijk gewin. Ja of gewin van van hun werkgever. Of zoals de eigenaar van dit best eng. Ik vind het ook best eng dat dat uhm ja, dat mensen die gewoon slim zijn en een grote stempel zetten op onze maatschappij door de producten die ze maken en die wij allemaal gebruiken zo nihilistisch denken.

[00:41:26]

Over het algemeen uitzonderingen daargelaten. Over. Over officieren is jurist en dus ook de neiging hebben om ze te designteam. Intermediaire. De De 11 je eigen Serfaus. De zaak inhoudelijk Andreessen Horowitz gaat zijn eigen technologie site beginnen. Heeft iemand van CNN geloof ik aangenomen om daar de rechter in chief van te zijn? Op clubhouse wordt ge. Kliphuis wordt sowieso gevierd door de hele revolutie van audio en euh. En we hebben het hier al eerder over gehad. Maar het idee dat je een soort van cheats groepen hebt in het soort van een soort van moet je dat zeggen.

[00:42:11]

Een borrel ofzo, waar je sprekers hebt en waar de rest naar kan luisteren. Het is heel, heel gaaf allemaal, maar het wordt ook gevierd als een soort machtsgreep. Machtsgreep van de journalisten. Eindelijk kan er muziek zonder dat die dat moet doen via een platform wat hem niet positief gezind is. Want zo heet dat dan. Gezien als een kritische vraag, stelt journalist. Dan ben je dus de persoon die je niet positief gezind dat je eindelijk dat platform niet meer nodig hebt en dat je Kliphuis lekker laat.

[00:42:41]

Eerder mensen die gewoon gezellig zijn, ja, en dat het zanglijster is een beetje dat hij wel zich inzet voor de journalistiek. Met worsten past waar je eigenaar van is, of dat is ook de ultieme machtsgreep. Hij sloopt het van binnenuit. Nee hoor, in ieder geval waar wil ik de Heer zijn halfje een half jaar geleden? Ik wilde. Ik wil het eerst even begrijpen waarom al die die technologie op de petitie stonden. Dank je over de uitleg.

[00:43:08]

Maar ik wil het ook even over hebben omdat deze man is nu terug op Stek Servicedesk. Uiteraard eerlijk.

[00:43:15]

Zie je overal subset. Ik had ook een petitie ondertekend waarin hij een vast bedrag krijgen daarvoor om langs te komen. En hij heeft daar een brief begint met een brief over dit hele. Over dit hele verhaal. En na die brief sluit hij af met meinem name scat Susskind love all of you so so much.

[00:43:33]

Uhm, zoveel drama, heel drama. Het is het Amerli Amerikaans Hoogendonck.

[00:43:38]

Harde. Ja, maargoed, daar wil ik, deed ik de wasruimte doorheen, probeer erdoorheen te kijken omdat ik wel dacht. Het is wel interessant om weer eens over anonimiteit na te denken. Dus ik zat heel lang op de trein van anonimiteit, probeer ik op te heffen. Bij de borstvoedende bijvoorbeeld kan je alleen maar onder je echte naam kan je een reactie achterlaten. En ten eerste omdat je dat gewoon heel makkelijk veel te makkelijk trollen is. Omdat mensen onder hun eigen naam toch meer spreken zoals ze echt zijn en de zorg voor het dan niet geïndexeerd wordt.

[00:44:13]

En zouden Gugel dus dachten. Dan kan je dat wel. Eis van mensen, maar ook omdat ze dan op dezelfde journalist doen het ook niet Aury, maar die zegt die dus ik vind dat als je dan voor zo'n discussie wil kunnen voeren met de journalist, dat je je op hetzelfde niveau dat moet doen. Ik waren er niet. Het voorrecht verdient dit jaar anoniem. En als je anonimiteit niet uitkomt omdat je een tipgever zou, dan kan je dat natuurlijk wel.

[00:44:32]

Zijn er genoeg manieren om alsnog de journals te benaderen, maar die publieke discussie volledig, dan moet het onder je echte naam plaatsvinden. En. En daar zijn best wel veel verzoeken gekomen van Californiërs hebben nooit gedaan. Maar ik zie toch ook wel weer in een veranderende context. Het voordeel van anonimiteit. Neem bijvoorbeeld die ik vind zijn even los van alle emotie en de docsis in de framing en zo die heeft. Scott heeft ook al een paar. Die heeft gewoon hele goede motivatie om anoniem te blijven.

[00:45:02]

Gewoon een vakinhoudelijke motivatie. En dan is er de keuze of blog niet, want dat kan niet, want dat schaadt mijn patiënten of ik doe het wel en ik deel mijn kennis met de wereld. Dus ik wil er naar een soort herwaardering van anonimiteit toe, ook omdat het debat ontzettend verhardt. Dus je krijgt nu een heidehuizen horde wuppies achter je aan. De wuppies hebben het internet definitief ontdekt. En ja, je kan gewoon niet bijdragen in discussies rond die mensen achter je aan te krijgen.

[00:45:31]

Daar heeft niet iedereen zin in. Ik breder getrokken als je bijvoorbeeld dat individu. Klaas Dijkhoff las in de Volkskrant in eind vorig jaar voor reflecteerde die op zijn carrière. Vond ik echter heel Nederland. In zo'n een van de dingen ging over die eindeloze druk die op je zit omdat je wuppies, dat je heel hard aangevallen wordt en alles meteen opgeblazen wordt. Ook niet per se van wuppies, maar gewoon de eindeloze druk van verder reacties op jou en ik in.

[00:45:55]

En volgens mij heeft hij het niet meer, zeker een tijdje geleden. Maar ik associeerde daar ook die wuppies mee die achter je aankomen en wil je in het rioolwater niet eens een normale kamer kan lopen. En dat is bij de politiek zo. Maar het is in elke laag is dat je krijgt. Die jij krijgt ook vast genoeg wapens achteraan als je als je je replays op Twitter gaat niet over praten. Gebeurt wel meer dan bayt en toont Fitzgerald niet.

[00:46:17]

Maar om die redenen snap ik, snap ik de motivatie om anoniem te zijn beter. Ik zit nu in een nieuw. Ik zit nu in een blog zien en hoort nog weer wat ik CityBird. Ik ben er weer een beetje een blogger geworden, dus vroeger was ik blogger. Weet je nog wel te weten, het boek. Nu vind ik een beetje en bloggen. Dus ik schrijf over vier jaar en ik ben ik bezitten een beetje met me, met met één been zaak in de indie gecombineerd.

[00:46:36]

Niet helemaal, want ik wil ook eerst eens beschouwend blijven. Maar net genoeg om wel toegelaten te worden tot de community. Ja, en er zitten heel veel anonieme mensen. Sterker nog, de twee populairste 4 bloggers in Nederland geldt NERD en FOB Financieel Onafhankelijk Blog Meneer FOB en zijn anoniem en die en die worden allebei heel vaak benaderd door media van wie voor de camera geïnterviewd en die stuur ze dan naar mij door. Omdat ik dan dat ik dat wel doen.

[00:47:05]

Maar ik vind hun blogs wel interessant om te lezen dan de mijne, omdat ze gewoon veel opener kunnen zijn omdat ze anoniem zijn. Dus meneer geldwaarde zijn er van een hoge ambtenaar geloof ik ik helemaal niks van. Ook al heb ik contact met hem. Maar het maakt hun blogs gewoon beter omdat ze veel opener kunnen zijn en niet over na te denken over dat wat ik nu bijvoorbeeld heb. Dat dat mensen heel veel over mijn financi weten. Mijn vrouw werd aangesproken op onze financiële basis als ballast, waardoor je gewoon je blog minder goed worden directeur bij die component.

[00:47:36]

Dat gaat dus ook niet per se compatibel met het praten over geld. Nee dus. Ik loop af en toe tegen die grenzen aan. Daardoor wordt mijn blog me ineens sanda als ik helemaal open zou kunnen zijn. Of nu over alles wat ik doe. Rol geld en ik. Als persoon ben ik nu zo bezig met een soort herwaardering weer van anonimiteit dat ik het ook functioneel vindt. En dat ik dus ook deze case met een heer thuis even helemaal los van die Sillicon Valley oorlog daardoor ook al ingewikkeld vind.

[00:48:04]

Ja, omdat dan wordt besloten voor zo'n psychiater, want deze man is je gratis werk kwijtgeraakt door jouw grains in New York Times haar mores op aan iemand die er helemaal niet om gevraagd.

[00:48:14]

Ja, en misschien een soort oppervlakkig gedateerde modus. Dus deze hij omschrijft wat er allemaal gebeurt. Hij heeft ook voor een gedeelte aan zichzelf te danken, zegt hij ook hoor, want omdat ie dus zo gek geen doen is. Hele boffen waren kreeg veel meer aandacht. Ja maar hij. Ja. Hij is dus opreden. Er ontstond een soort heksenjacht op hem, waardoor iedereen overal zoveel mogelijk informatie van hem gaan opzoeken. Hij moest zijn baan moeten opgeven om zijn patiënten te beschermen.

[00:48:39]

Hij is als advertentie deals als Peterhof is kwijtgeraakt. En hij was zijn levenswerk. Die blog kwijt. En los van dat het voor hem persoonlijk verwenste, is het ook op dat moment verloren gegaan, namelijk dat hij dus niet meer als actieve psychiater over zijn werk vakinhoudelijke kennis kan delen. Dus wat hij nu? Nu is hij gewoon opiniemaker geworden, eigenlijk met hun expertise. Maar ik heb de laatste tijd heel vaak gesprekken met mensen die gaan over seksisme, over racisme of euh.

[00:49:09]

Weet ik veel andere euh, gevoelige onderwerpen in onze huidige tijd. Waarbij het heel erg waarbij met zo'n soort van. Voorzichtigheid die onderwerpen besproken worden. Omkleed met allerlei disclaimer en. Vooral niet de verkeerde indruk wekt men zijn. Als je over dit soort onderwerpen praat, zijn mensen één heel angstig om stelling te nemen. Al was het maar een stelling te nemen die scherp is om te leren wat ik over het algemeen doe. Ja, ik probeer gewoon eens en ik kijk wel even wat er gebeurt en dan pas naar mijn mening aan.

[00:49:53]

En dus 1. Heel bang om een om hun mening te geven voor het gedoe wat daar. Wat daaruit gaat ontstaan. 2 Dat je dacht dat het helemaal niet scherp is omdat je je omkleed met allerlei Disque Disclaimer. Dus je geheel erbij. Hoe komt dit over in plaats van. Gewoon een discussie voeren zoals je dat ook kan hebben over een water sluis die wordt aangelegd, is ook voor of tegen kan zijn. Bij echt niet bang hoeft te zijn dat je vervolgens in een soort van de hoek geplaatst wordt waar je niet meer uitkomt.

[00:50:31]

En daar volgens mij een probleem dat je in een hoek wordt gezet. Er zijn twee kampen die deze discussie voeren. Ja beheersen bedoel ik. En wat je ook gaat zeggen. Eén van die kamer gaat zich tegen goede eind of de andere gaat zich vorig jaar. En het is ook een brandmerk, want vervolgens is dat een uiting. Zou die zich op allem die op alle manieren het spreken ontneemt aan de groep die tegen is? Dus of je het nou over hele andere dingen hebt doet niet eens meer toe, want je hebt immers.

[00:51:01]

Je hebt inmiddels een soort van stempel op je hoofd. Ik kan me dus wat dat betreft als je het hebt over soort van intellectuele groei middels debatteren nou niet heel abstract idee. Dat daar anonimiteit in deze tijd wel heel erg bij gebaat is. Ook als het in de krant zou kunnen bijvoorbeeld. Ik heb letterlijk een keer een idee gehad voor een anonieme rubriek binnen het onderwerp. Elk mens discrimineert of heeft racistisch.

[00:51:31]

In eigen land zit hardwaremarkt in van de sociale psychologie van die testen. Dat je dan moest, moet volgens de agenten solemnis bepalen of je schiet of niet. En als witte mensen die test doen, dan schieten ze altijd veel eerder zwarte mensen neer, omdat ze nu eenmaal door ja, door hoe onze maatschappij is ingericht. Dat de ingebakken recht elk mens ik ook heeft racist, je erover gaat nadenken en kan je misschien zelf nog corrigeren. Martialis binnen Split Second moet doen.

[00:51:59]

Ben je veel racistisch dan je zou willen? Toen dachten we maar in die discussie zou het zo interessant zijn als iemand als je een blog hebt waar mensen. Was een logboek bijhouden van racistische gedachten waar u zichzelf op op een redelijk mens en zijn racistische gedachten en dat ontleedt. Dat zou zo ontzettend interessant zijn.

[00:52:23]

Maar goed, ik zou gek zijn om dat te gaan schrijven natuurlijk. Het kan helemaal niet. Uhm, ook al is het denk ik een integere intellectuele exercitie, dus dat zou je anoniem moeten vragen. Auteurs hebben allerlei verschillende achtergronden van schijft naar op. Wel op dat moment dat je jezelf racistisch gedrag betrapten en ontleed dat waarschijnlijk je nader tot elkaar komen als je had ontleedt. Er kan alleen maar anoniem. Anders werkt dat gewoon niet. En in die zin zou het best interessant zijn als het Van Gogh arriveerde stemmen.

[00:52:55]

Daarmee bedoel ik niet dat ze gaaf zijn, maar dat schijn slim zijn. Dat die de mogelijkheid zouden hebben om anoniem op een platformers als een krant wat dan ook aan de discussie mee te kunnen het nog wel. Gemeda Jr. Is dus dat je welde de wuppies eruit vist. Ja, maar dat dat je dat je zonder ja, zonder dat je hele aanzien naar de tyfus gaat je proberen eerlijk te zijn in plaats van bezig zijn met je imago. Manège ja.

[00:53:27]

En God, het is natuurlijk het. Het internet zoals de nerd nerds het bedoeld hebben en met avatars en user names in plaats van je echte naam. En ja, het is is dat Mark Zuckerberg dit naar de tifz heeft geholpen. Ik heb sinds zo'n jaar of zo ingesteld dat mijn tweets naar volgens mij drie maanden verwijderd worden. Ja, en dat voelt ook zo ontzettend goed. Ja, en datgene dat voelde eerst niet goed, omdat ik altijd zwart was opgevoed met het idee van iemand haar archief bijhouden.

[00:53:53]

En dat moet. Ik wil niet dat het internet tot intranet. Dan gaat het niet weg. Ja je zoals vroeger. Dat je als je een nerd was, dat je ervoor dat je web archive belangrijk vond dat kanker elke euro een afgerond is. Ja en nu dacht recht om vergeten te worden. Wet ja en voel ik me ook helemaal comfortabel bij het uitsluiten van wat ik over tien jaar. Dus ik had het. Wat doen we? De campagne van de correspondent ging doen.

[00:54:18]

Had ik gevraagd aan een Amerikaan die bij CNN werk had om mensen door te lichten van Carmans doorlichten. En dat had ik gedaan. En toen kon met tweets van toen ik 19:19, 1920 of 21 ofzo was. Ik was toen 20, begon als ik 20. Na een concert ging ik eigenlijk de zangeres sexy vond. En toen zei ja, dat kan je. Dit kan je niet zeggen. Jij, jij en de seksist. Terwijl in de maatschappelijke context van toen kon je nog vrouwen objectief viseren zonder dat je dacht dat het erg was.

[00:54:47]

Een ander kan je niet meer zeggen. Dat je een artiest sexy vindt, kan dat niet zeggen.

[00:54:52]

Na een bepaalde discours heb je dan de de de. De vrouw geobjectiveerd lustobject en niet naar haar als artiest. Gek! Dit was overigens een act die Nouvel vaak heet, die alleen maar draait waar ze Lemmers speelde met het seksualiteit en dun en dun erdoorheen. Disclaimer dit is wat je aan Douaumont. Ja, maar ik ben hier nu van bevrijd. Ik hoef dus niet meer te doen, want die tweets gewoon broel als je ze wil achterhalen kan je achterhalen.

[00:55:14]

Waarschijnlijk is het Wassenaars gearchiveerd, maar gewoon het idee. Voor mezelf kan ik dit voor drie maanden en niet dat ik dat ik later door hem uit de context gehaald opgepakt wordt. En als een naam bekend is bij de redactie denken wel belangrijk. Je moet je alsnog zorgen dat er geen onzin instaat en je moet zorgen dat. Uhm ja, je moet iemand tot de orde kunnen op verantwoording kunnen roepen denk ik als je als als krant. Maar als het aan die voorwaarden voldoet, waarom zou je dan niet anoniem en even naar Linate wijt aan waarom die anonimiteit gerechtvaardigd is?

[00:55:52]

Nu doen ze het wel, maar dan alleen maar van die seksrel breken. En zo ja, die zijn in de Volkskrant Magazine. Die zijn anoniem, maar om dingen die echt ergens over gaan. Is het? Is het niet normaal als het over politiek gaat? Je werd echt niet geplaatst als je in je je naam niet onderga. Misschien is een klokkenluider bent of zo, maar moet wel heel ver gaan belang zijn. Terwijl juist deze tijd misschien vraagt inderdaad een soort van bevrijding van de hordes met hooivorken die klaarstaan als je als je iets publiceert wat niet helemaal past in de mainstream en het momentum van één van deze groepen.

[00:56:32]

Ja ja, misschien dat ik juist heel belangrijk is nu dat anonimiteit op grotere platforms, niet alleen op internet, maar ook op grote. Op het internet bedoel ik dan vage weblogs dat je kan bloggen onder je eigen naam. Maar juist op grote platforms om juist ook een tegengewicht voor doorontwikkelde anonimiteit. Dus niet niet het vroeger vrijblijvende maar maar slim ontworpen anoniemer. Ja ja, ja en en. En euh, je kan je kan je je blijft inhoudelijk afwegen of iets het plaatsen waard is.

[00:57:05]

Nu is anonimiteit is ook het voorkomen dat zo maar iedere gek een stem krijgt. Dat snap ik dat je dat niet wil. Maar ja, daar kan je natuurlijk best een balans in raken. Is goed punt. Ik heb trouwens even iets heel anders. Nog even een tip. Ook op het einde kun je tips geven welke roman gelezen deze de deze week wil. Die heb ik. Die heeft wel veel boeken gelezen. Fredericks boek gelezen? Ja, ik heb deze week dus niet zoveel Netflix of getrimd of Videoland.

[00:57:33]

Inspirerend, maar dat ligt niet aan mij. Het ligt aan de merites van het boek. Ik krijg die roman bezorgd. En toen, of die werd bij mij bezorgd. Toen opent ik de envelop. Heb ik het boek? Las ik de eerste bladzijde. Ik had dit boek niet besteld, werd naar me opgestuurd, dus ik had wel geen keuze om het boek in huis te halen. Dus ik las even de eerste bladzijde om te kijken wat voor vlees ik in de kuip had.

[00:57:53]

Ik moest meteen hardop lachen. Ik heb een fragment voorgelezen aan mevrouw en ik heb het boek niet meer weggelegd. Goed, ik heb het nog even naar bed gebracht en was een warme aanbeveling. Als je wil weten welk boek dit is achter de missionering. Ja, maar dat boek waarom ik erover begin. Is dat het is van Sophie Ladd, maker. Het heet De geschiedenis van mijn seksualiteit geloof ik en is de precies tegenovergestelde hiervan de zij. Het is een roman, maar veel van.

[00:58:21]

Je merkt dat veel van herschrijft echt gebeurd is. Er zijn neemt geen blad voor de mond en ze is dus als een soort Jan Cremer destijds gewoon volledig openhartig over over haar seksleven.

[00:58:35]

Over ex partners. Over haar angsten. Over een grote schrijver die die zich niet ook bij haar gedraagt. En ik vond dat ze aan de andere kant ook zo verfrissend en zo moedig dat deze schrijver met zoveel bravoure daarover schreef. Want het is eigenlijk een.

[00:58:56]

Het is een heel verdrietig boek in zekere zin, wat ze schrijft over haar angsten en OVVO over hoe het leven echt moeilijk maken.

[00:59:03]

Maar met zoveel bravoure opgeschreven dat je bijna haar dat ze dus geen slachtoffer lijkt of zo maar gewoon iemand is die naar marinewerf leven, leeft bij de ballen pakt namen en rugnummers voor namen en rugnummers.

[00:59:15]

Hoe heet het boek De geschiedenis van mijn seksualiteit? Sorry dat ik jou gezegd ja. Konto ex-spion Fitlink in in de show. Ja, daar moet je tegenwoordig zeggen gaan naar de onafhankelijke boekhandel. Lekker snel, onafhankelijk. Ik word er zo moe van. Of er staat een Bol.com linkje in de show. Je mag kiezen. Is het erg dat ik daar dat ik zo. Ik ben niet tegen onafhankelijke boekwinkels om hier graag in boekwinkels jaar. Maar ik vind ook sert van ja, maar ik kom hier graag als je graag kom op het moment dat een paar.

[00:59:46]

Ik vind het ook leuk om naar een paard en een wagen te kijken als een soort van toeristisch vehikel door de stad rijden. Maar ik snap waarom die verdwijnen. Als je de tegen bent verdienen, dan moet je er wat aan doen, maar kun je daarvan vrij gebruik meer meegaan in de moderne tijd en zich aansluiten. Zeg maar. Het is gewoon achterhaald, ja, maar het is ook alles van waarde, het is allemaal. Het is een museum van maken met soort van.

[01:00:12]

Maar het is van de IS geen beweging om mee te gaan naar het gemak van de moderne. Ik ben het er niet helemaal mee eens. Ik denk alleen dat je als je een boekhandel begint. Ik zou best een boekhandel willen beginnen. Ik denk dat je hier niet een boek. Azarkan Als ik in jouw schoenen zou staan. Ik zou even geen verantwoordelijkheid hebben. Dan zou ik misschien overwegen misschien ook wel een boek willen gaan beginnen, maar dan zou ik wel een boekhandel beginnen die helemaal doorgebracht is.

[01:00:36]

Wat kan nu nog de functie zijn daar? Heel ver? Dat is toch je verantwoordelijkheid als ondernemer? Dus die winkels die dat doen? Die steun ik graag. Ik snap wel ik snap. Maar als je dat soort steun nodig is dan is er iets mis met het is toch. Dat komt toch door? Dat komt toch door een pandemie? Het waren boekhandels die hardst Cassier toch aan. Dat kan toch? Nou bijvoorbeeld manier om mij aan te passen kan toch een stuk campagne te beginnen zijn.

[01:01:01]

Sommige boeken, alles kan weer heel die er bijvoorbeeld nimmer beroep. Ik snap dat ik mezelf nu oud Blair maken om dit te zeggen hoor, maar ik vind alles wat wat zit van wat jij irritant vindt. Volgens mij is dat er een beroep op ons schuldgevoel wordt gedaan, terwijl jij zoiets van ik ben je helemaal niks verplicht. Zorg maar dat het een mooie ervaring wordt en een goede boek al doet. Als je het boek alles nu beroemde bezorgers hebben bijvoorbeeld is dat je een beroemd iemand aan je deur komt.

[01:01:23]

De bezorging iets of een heel mooi pakketje ervan maken of een persoonlijke boodschap erbij kan abonnementen met boekhandel gesteund en die stuurde dan krijg je gewoon een pak bon en verder helemaal niks. In opdracht van ja, zo werkt het niet. Vrienden moet je ook wel even je best doen. Ja, anders ga ik wel naar Ahold. Koop ik daar mijn boeken is sneller. Kan ik lekker bij Albert Heijn oppikken? Het is allemaal. Ja, och ja, het is zo'n gebrek aan ondernemerschap.

[01:01:48]

En in plaats daarvan wordt een beroep gedaan op. Ik vind dat gewoon irritant. Maar ook heel veel bouwklaar die wel heel ondernemend zijn.

[01:01:54]

En die ja, maar misschien ben je dan als je dan niet kan overleven in een soort van tijden dat het helemaal eerlijk, want het kan je ook over geweldige restaurants zeggen die nu niet kunnen overleven omdat ze omdat ze omdat de fysieke samenkomst voor hen belangrijker. Restaurant dat, dat waar je je voor pieter-paul, waar je heel graag eet. Snap maar waar er af waar eten niet goed genoeg om af te halen. En overheid kan je gebruiken. Ik snap.

[01:02:19]

Restaurant dat het helemaal. De ervaring dat daar is de ervaring. Boekhandel ook zo. Nee, wel voor mij. Nou, laat ik dan bij mezelf houden. Ik kan, maar als ik een wandelingetje maak ga ik altijd even langs de boekhandel omdat het leuk is om te neuzen.

[01:02:32]

En dat snap ik. Maar er is ook gewoon een soort van. Dat is ook een functie van er is een plek waar boek bij elkaar staan. Je weet misschien nog niet zo goed wat je komt halen als je binnenkomt, want als je dat zou weten dan zou je het wel bij makkelijk kunnen halen. Je weet nog niet zo goed waar je gratis binnenkomt en hoe. En dan? Uiteindelijk loop je als het goed is met één of meerdere Hemweg waarvan je niet van tevoren de intentie had hem niet te kopen.

[01:02:52]

Dat is de basis van een boekwinkel. Toch? Ja, naar eten zouden er nog gamemakers reesema sociale functie heeft een sociale functie. Ja, dat het een soort een goede boekhandel heeft, een soort buurt effect. Ik denk dat dat het niet alleen dat is niet inherent aan boekhandels, maar ook met een goede visboer. Of ik denk echt dat de middenstand heeft een heeft waar ik heel nuttig. Maar dat is wel een bijverschijnsel. Dat is niet de kern van je.

[01:03:16]

Er was iets waar de een creditcard of verkies om dat waardevolle te gaan beschermen, omdat alles van waarde weerloos is. Ja, maar ik denk dus dat je dat beschermen moet doen door. Meer het businessmodel, dat ben ik ook al van een boekenwinkel. Want ik ben ik heb. Ik richt me dus niet op restaurants. Daar begrijp ik uit ik. Ik zeg ook helemaal niet zwart van huldebetoon die zichzelf te donker dat er een crisis is waardoor niemand langs meer komt.

[01:03:42]

Mijn boekhandel is prima online te repliceren en je kan gewoon veel meer experimenteren, anders dan alleen maar thuis bezorging te doen. Dat is echt het enige waar boekhandels nu op leunen is zeggen we zijn zo zielig steunfonds. En twee we komen de boeken thuis brengen. Daar heb ik Karl en Bert voor 80 procent met je eens in. Die 20 procent zitten in dat er dus wat voor mij een boek al zo waardevol is. Net zoals de rest in sommige restaurants is het een saus, is de fysieke als de sociale.

[01:04:11]

Het sociale aspect wordt niet wat moeilijk. Doen kan je. Ik ben met je eens dat je daar ook mee kunt experimenteren. Dat wil ik vlot. Virtuele events organiseren. En ja maar kan natuurlijk heel lastig is. Niet alleen heeft jouw skills laten Alexander, je is daar misschien heel goed in boeken uitzoeken en goed aan de man brengen. Maar minder goed? Ja, maar dan is het gewoon ook irritant als ze alles wat meeval bedoelen. Maar ze beschermen ik ik.

[01:04:37]

Ja sorry, maar dan moet je mee met de tijd. Heb je nog een eux waar twee te eindigen? Coolens scheppen hun aan aan werk houden. Ik wil nog iets laten horen. Ik heb nog geen Instagram. Oké, klaar. Euh, Roel Maalderink. De spelt is niet van de spelt lijkt Apple ook geld. Hij is niet Fannes, hij is niet volksspel. Roel Maalderink is zijn eigen entiteit. Hij is een eigen rechtspersoon. Roel Maalderink bv.

[01:05:03]

Roel Maalderink Vox Pop. Daar wil ik ook over beginnen. Briljant! Maar er zit ook bij bij die bij die verschrikkelijke club speelt. Maar goed hé. Dat is hem vergeven. En die die had een leuke Luc folkpop gemaakt. En die wil ik écht laten horen. Want het mooie Segways naar onze volgende aflevering.

[01:05:23]

Vindt u dat we in Nederland fraude harder moeten aanpakken? Vrouwen? Nee, fraude ook. Geen vrouwen fraude? Ja sowieso. Jazeker, maar mag er wel een tandje bij?

[01:05:34]

En bijvoorbeeld mensen die frauderen met toeslagen die helemaal schadelijk moeten strenger controleren op mensen die de toeslagen aanvragen? Jazeker wel, ja.

[01:05:45]

En als het een onterecht 20maart met de toeslagen affaire gehad. Voortgekomen uit de roep om hardere bestrijding van fraude bij ons. Bekomst van gaat zij zeggen. Roel Maalderink toont met zijn Vox Pop iets anders aan. Over die ingewikkelde dynamiek gaan we deze en volgende aflevering hebben met Kostner Jesse Frederik die in een waanzinnige reconstructie heeft geschreven. Zal ik dat zeggen? Is het iets geloofwaardiger omdat ik er geld als mensen boeken? Er was bijna. Jesse Frederik heeft er een waanzinnig boek over geschreven over de dynamiek, media, politiek, onze overheid en hoe dat duizenden slachtoffers.

[01:06:21]

Nee, dat klinkt heel sneu nationalistisch. Maar hoe werkt het? Hoe is deze shit show tot stand gekomen en wat kunnen we ervan leren? Ja, en het boek, zegt hij, is geen kritiek op personen, maar kritiek op hoe onze eigen teleurstelling organiseren. We gaan een gesprek voeren over systemen, het systeem. Hoe kan dit ontstaan? Ja, en zelfs dat is sexy gemaakt door de jonge ongeloof.

[01:06:43]

Er komt dinsdagmorgen een dagje later als boek uitkomt online en daarmee tot volgende week.