Transcribe your podcast
[00:00:00]

Welkom mijn podcast over media met Ernst-Jan Fouts en Alexander Klöpping. Een aflevering waarin we duiding krijgen van Bas Heijne over de verkiezingen en de rol van de media daarin. En de verslaving aan hypes die wij met allerlei ophef, ophef en hoe we daar allemaal door getroffen zijn. En de authenticiteit die in deze campagne volgens Bas Heijne ge nodig was. En dat wat nieuw was op zo'n vorige doorbraak van de activiteit doorbraak van autoriteit naar de vorm van trendwatcher Bas Heijne. Dat hebben we gehoord.

[00:00:24]

We hebben Micha Wertheim in deze aflevering om met hem te praten over een technologische show die dit gemaakt heeft, die ons een beetje van onze stoel deed vallen. En we maak je daar deelgenoot van. Inspreken met hem na over hoe die dat gemaakt heeft. Hij zoekt een ontwikkelaar om zijn volgende droom waar te maken. Ook daar kun je je voor aanmelden. En wat nog meer? Daarna gewoon Tippi types.

[00:00:44]

Tip ook weet je dat ze een emotionele mededeling op het einde hele emotionele en meedongen. Op het einde hou je daarvoor vast en maak je. Maak je daar klaar voor? Een trigger warning voor mensen die iets met abortus hebben, want dat zit aan het begin ook nog. Ik gaan vertellen. Ja uh ok. Uh. Dit kan allemaal niet zonder de vriend van de show.

[00:01:02]

Dan zijn er weer nieuwe bijgekomen. Uh, welkom Pathe P. Titia Post Stef Thatchers daters Thomas Jonas, Tom, Jelle van den Berg, Bram Weterings, Jan Hein Fleur, Bart Silvius, Ralf Brendon Mara en Dennis The Unit. Gefeliciteerd! Nou, dit is wel super soepel ernst. Dank je wel. Ik probeer, probeer bij iedereen even stil te staan. Nee, met z'n allen. Hopelijk wordt daar een gevoel van welkom. Euh, goed gevoel dus zijn staart, taart en koffie in de hoek.

[00:01:34]

Wil je ook weer vriend van de show worden? Dat kan op tv via BBW. Punt verdiend? Nee, onze eigen Eural via www. Punt podcast over MediaPad. Dat krijg je er nou voor terug. Want mensen willen niet alleen maar geven, ze willen ook iets terugkrijgen. Niet alleen een goed gevoel, maar ook toegang. Accessibility tot nabespreking en van interviews en andere geheime afleveringen.

[00:01:53]

Zonder korting slibt die je binnenkort als media voordeel club waar we steeds meer dingen in gaan weggeven. En nou, dat is nou ja en exclusieve vrienden evenement volgende kwartaal. We gaan nu weer doen. Wil je erbij zijn?

[00:02:05]

We hebben een potje. Was ook meer met jou. En dan nu de meest VP rouwdag aflevering die we ooit hebben gemaakt met liefst twee bellers. Genieten van. Alexander We hadden sorry, ik wilde even een rondje doen doen, maar we hadden de held ben jij? Ik zag het op je social media. 70.000 mensen hebben gedaan in Nederland, dus ik vind heldendom ook wel een beetje toegeschreven aan kleinere groepjes. Maar weet je, ik laat me dit graag aanpraten.

[00:02:52]

Ja, wat voor heldendaad heb ik gedaan? Ik vond je ook al heel erg over opscheppen op sociale media. Ik heb ook geen foto gedeeld van mezelf in een geel hesje. Ik wist niet dat dat uit de hand zou lopen. Waarom? Waarom stuurde Ivo? Waarom zet je die foto? Waar je niet genoeg aan een foto? Omdat het een emotioneel moment is de dag van met een half miljoen mensen delen.

[00:03:11]

Ja, wat zegt dat over jouw? Dat ik het een emotioneel moment vond de Dag van de Democratie en dat ik. Ik heb alle emotionele momenten de neiging om dat te delen met een half miljoen mensen op tv was het wel meer ernst. Geef me hier nu voor. Kijk, hasta la vista. Prima is het wel. Dat is toch iets anders? Nee, ik vond dat ook, dacht ik. Ik dacht misschien dat delayed om mensen aan te moedigen ook dit vroeg over vier te doen of over twee jaar.

[00:03:39]

Nou, ik heb er sowieso niet alle dingen die ik leuk vinden. In het leven word ik een soort van. Hoe zeg je dat? Dat wil ik. Na, maar ik wil het dan ook delen. Ik word een beetje ja. Hoe zeg je dat gewoon de jeans rug? Derwig? Maar ik wil dan ook dat gospel verspreiden. Nee, ik vind dat heel goed van. Jij hebt dus. Je hebt dus in het stemlokaal gewerkt? Je hebt een stemlokaal.

[00:04:02]

Ik weet dus nu alles over over en je hebt stemmen geteld. Ja, de machinaties van verkiezingen voor de mensen die je niet hebben gevolgd. Dit Reijers zingen de verkiezingen en daar heb jij bijdrage aan geleverd, net als zeven andere mensen. Vertel, hoe was het? Nee, wacht even stapje terug. Hoe kwam je op het idee? Er was op een gegeven moment een paar maanden geleden nieuws over het te weinig stemmen. Tellers waren door Corona en natuurlijk allerlei andere dingen anders.

[00:04:29]

Dus toen was er een landelijke oproep om je aan te melden om ofwel in een bureautje kan werken, ofwel om stemmen te tellen. Natuurlijk ben ik toch al Blendle weg. Dan heb ik wel even tijd. En ik wilde het sowieso al heel lang, want ik eigenlijk. Iedere verkiezing kwam ik binnen en ik heb dat wel vaker verteld. Moet ik toch altijd met een klein beetje huilen als ik weer een advocaat. Ook. Ik had het ook met die Reie dit keer.

[00:04:52]

Normaal niet echt rijden of binnen, maar nu het. Ja, het voelde wel echt goed om in die rij te staan. Je hebt ook echt in een rij mensen in een rij gaan staan. Ja ik dat kolonialen ze. Alle drie stembureaus in mijn straat. Overal waren rijen. Ik had me aan de hoek zitten. Een hele kledingwinkel Deli E-paper. Daar stond echter een halve kilometer rij. Maar hele jonge mensen die bij mij hun favoriete kleding hebben gaan stemmen.

[00:05:14]

Fanboy. Maar er was bij de Westertoren in Amsterdam ook. En daar willen mensen in een kerk een mooie kerst hebben. Dat snap ik ook wel. Maar ik werd altijd een beetje weekt ervan. Dus nu dacht ik gewoon ik ga het ook doen. Ook toen bleek dus dat er een aantal dat er een pikorde is in het stembureau. Dat had ik niet door tot ik aankwam. Je hebt de voorzitter. Dat is volgens mij lid 1, zodat die ook overal genoemd.

[00:05:38]

Tot en met lid 4. En dan helemaal onderaan. Heb je de portier. Je kan wel raden waartoe ik waartoe ik benoemd werd. Zo werd ook genoemd. U bent benoemd tot portier 1, dus dat las ik eerst koffie halen voor ons. Onder andere heb ik koffie gehaald, maar mijn voornaamste bestond uit. Goedemorgen zeg tegen mensen en nog een fijne dag. Dat heb ik ongeveer. Dat doe je bij iedere stemmer, dus dat ze enkele honderden keren en daarnaast werd ik geacht om in te grijpen op een moment dat het te druk werd in de hal.

[00:06:12]

Ben je daarvoor getraind dan? Ik heb daar nul training voor gehad. Ik heb dat puur op intuïtie gedaan. En wat vertel mij? Hoe heb je ingrijpen? Nou, dat was op geen moment. Komt er lunchtijd? Iedereen was toch wel een beetje? Werd toch wel een beetje broeierig. De hele dag naar toe te leven van je weet of straks wordt het lunch. En dan staat hier een rij. Nou ja, zeker die halve hal stond vol.

[00:06:33]

Dus ja, ik moest op een gegeven moment toch ingrijpen en mensen vertellen dat ze anderhalf meter afstand moesten houden. Dat is overslaande stem. Of bleef je bleef je rustig. Er waren twee mondkapjes weigeraars na dat hoogtepunt, want dat was echt. Het moest echt. Ik ben er nog even gaan checken met de voorzitter. Is het oké dat er dat er mondkapjes?

[00:06:54]

Het was nieuws dat ergens in het land was. Een mondkapjes. Wij graag door de politie afgevoerd. Ja en nee. Je was dus n. Die zei tegen me. Dus ik zei eerst kwam niet binnen met de mond. Die kwam binnen op met de mondkapje, maar die was duidelijk daar niet blij mee. Dat zie je gewoon aan zo iemand. En dan zei ik goedemorgen. Toen zei die mevrouw niets terug, maar toen zag je. Toen zag je er wel zwart van.

[00:07:20]

Even nadenken. Ze bleef wel staan ofzo. En ze zag mijn verbazing over het feit dat je goeiemorgen dacht dat je niks terug zag. En toen zei ze vanachter haar mondkapje, wijzend naar mondkapje. Ja, sorry hoor, ik kan niet praten met zo'n ding op. Dacht ik oké, ga toch vrij goed.

[00:07:36]

Ik wil zeggen wat zeg maar. Dus die was door. En er was een andere meneer die liep door. Ik zeg mijn. Mijn vraag was licht, passief, agressief. Wilt u een mondkapje opdoen? En toen zei de meneer nee en liep die door een temmink achteraan gehold. Toen de voorzitter natuurlijk erbij gehaald escaleerde.

[00:07:57]

Maar dat is wel een van de management lenzen die ik heb getrokken. Er waren verschillende dingen waar ik mij verbaasde, zoals in mijn stem locatie, lage anti-abortus folders. Het was heel heftig, dus de tekst. Wacht, ik zal even kijken wat voor tekst erop stond. Wat voor locatie was hij überhaupt? Een kerk? Wat een heftig kerkelijk anti-abortus sowieso. Dit was het plaatje wat er opstond van een een strop. Schoolklassen gedood per dag en dat is de kop.

[00:08:23]

En dan een strop om de navelstreng. Wat afschuwelijk. En dan is een touw van een strop en een strop die die. V. V. Ja, die laat een ongeboren kind als het ware via, visualiseert een ongeboren kind. En dan is de tekst Elke werkdag komen in Nederland meer dan honderd kinderen om het leven, niet door ziekte of ongeluk. Ze worden gedood, letterlijk uit hun moederschoot gerukt. Hun leven wordt hen vroegtijdig ontnomen. Hebben het hier over kindjes met een kloppend hart en pijn gevoel.

[00:08:50]

En zo gaat dat door. En dat is wel even een trigger warning op bij de intro zelf. Ja, maar ja, maar ik stond hier dus naast de mensen te groeten en iedereen moest hier langs de weg. Onderweg naar het stembureau. Nou, dat was dus ingewikkeld, want je bent te gast. Dus ik ben naar de voorzitter gaan. Ik zeg ja, wat moeten we hiermee goed van je? Nou, dat was ook een mevrouw. Die begon opeens om 11 uur, want er was ook mais.

[00:09:12]

Hoe zeg je dat? De kerkdienst was er gewoon om 12 uur weliswaar. In het gebouw was de katholieke kerk. Ik viel de brabandt het zo'n kerk, zoals alle kerken in Brabant. Nee, het was veel meer tierlantijntjes. Ja, dus katholiek? Ja, die was er naast. Maar die mevrouw om één of andere reden gewoon om 11 uur haar winkeltje op en begon gewoon. Ik zeg wilt u weggaan? Want ik ga mijn winkeltje opzetten, zei ze tegen me.

[00:09:35]

Nou nou, nou nou nou ok. Maar toen begon ze een heel soort van uitstalling te maken. Van allemaal van die kraaltjes, van die van die kraaltjes in de vorm van kruisen. En allemaal als ik een boekje en boekjes over over Jezus en hoe. Hoe het uitzicht was vanaf het kruis Vetweyde shed en dus abortus folders. En daar moest iedereen langs. Dus ik dacht naar de Karni. Je kan niet soort van een winkeltje opzetten. Maar toen ben ik gaan opzoeken.

[00:09:58]

Je mag, je mag geen reclame maken voor partijen, maar je mag wel uitingen doen die te maken hebben met andere dingen die niets met verkiezingen te maken hebben. Ik dacht de eerstvolgende verkiezingen moet je gewoon die hele toeloop. Moet je Moneta kiezen? Dat mag gewoon, maar in ieder geval. Ik heb dat geleerd aan de voorzitter. We hebben iets iets. Iets is een compromis gesloten over wanneer het winkeltje dichtgaan en of de anti-abortus. Daar heb ik even omgedraaid.

[00:10:23]

Dat vond ik goed van jou om de gastvrijheid van de kerk niet te bedoelen. En aan de andere kant snap je niet alleen. De democratische rechtsstaat heb je gefaciliteerd, je hebt ook de stemmers in bescherming genomen tegen. Nou, daar gaat het niet om in bescherming en het gaat erom dat ik dit. Ik vond het niet kies. Nee, heel goed ja. En vertellen hoe ging dat nou? Dat was het als je daar foto's van ziet. Wat in onze Telegram groep werkt aan een foto van gedrild van Regnum Hall, waar stellen we stemmen waren geteld?

[00:10:52]

Dat ziet er chaotisch uit. Er waren een aantal luisteraars die net als jij ook hadden geteld. Nee, dit is heel georganiseerd. Dus vertel. Hoe gaat het in z'n werk? Het is. Het is. Ten eerste is het gewoon een sacraal moment, want je hoort de kerkklok 9 uur slaan en dan is er echt. Daarvoor is er al een beetje ophef soort van oude komma laatste stemmers en dadelijk gaat het bureau dicht. En dan om 9 uur werd daadwerkelijk de deur dichtgegooid.

[00:11:17]

En wat je telt in hetzelfde lokaal als je hebt als portier gestaan? Ja, dus dan gaat de kerk. Ja dus dan gaat de vuilnisbak gaat van het slot en dan wordt de vuilnisbak bij de achterkant opgetild door lid 1 en lid 2. Dat staat in het boekje Lid 2. Dat weet ik niet, maar dat was in de praktijk zo. En dan is er een gigantische stapel met biljetten. En dan pakt iedereen zijn eigen handeltje en dan begin je de stembiljetten op volgorde te leggen van partij 1, 2 en 3.

[00:11:43]

Stapte in partij 3, 4 en 5, 3, 4, 5 en 6 stapte 2 partij 7, 8/9, 37 tot en met 15. En dan is alles vanaf 15 is een los stapeltje wat normaal gesproken werkt, maar in dit geval was Volt de zat ertussen, dus dat liep uit de hand. En ik zat in een kerk. Dus Jezus leeft had ook wat. En dat is echt zo. Uhm, maar uh, dan maakt iedereen maakt zijn eigen stapeltje.

[00:12:10]

En dan is er dus een heel proces van stapels die bij elkaar gelegd worden. En dan allerlei controleurs die dan weer stapeltjes gaan nalopen. Dus alles gaat door verschillende ogen en het is heel bijzonder om juist om die stembiljetten door je handen te laten gaan. Voeten voelde dat indien nu ja, want ja, ik weet hoeveel aandacht ikzelf heb gestoken in bepalen welk rondje ik rood ging kleuren. En om die stembiljetten door je handen te laten gaan en te zien wat mensen gekozen hebben.

[00:12:44]

Ook de mensen die mijn eerste twee stemmen die ik ging tellen waren wieberen van Haga. Nou, ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik ooit Liberum van haar Béla vertellen. Maar het is toch omdat je het is toch een soort van zweem van. Ik weet niet ook. Ook mensen met wie het helemaal niet eens bent dan nog. Het voelt heel. Het voelt echt sacraal om die om die dingen door je handen te laten glijden dat je in een kerk zat.

[00:13:07]

En niet alleen omdat je in de kerk staat. En er is het dus om die. Het ziet er dus heel chaotisch uit, maar het is een heel gestructureerd proces waarin de waarin er op verschillende momenten totalen worden geteld die door verschillende mensen over over over het hele proces heen gecheckt worden, waardoor waardoor. Als de optelsom niet klopt, dan wordt dat eruit gehaald. En dat gaat met zoveel liefde. Soms is er zijn stem kwijt, dus dan is er opeens een stapeltje kwijt of is er een stemkaart en een merkhouders.

[00:13:38]

Totaal niet kloppen. En als iedereen ook in rep en roer kan barsten en dan gaan we dat zoeken. En net zolang tot de een gevoel van opluchting, want je weet toch hoeveel ja hoeveel belang dat heeft. En iedereen wilt echt heel graag goed doen. Heb je ook een stem moeten afkeuren? Nee, gelukkig. Daar is dus een proces voor. Mag ik hopen? Ja dus. Als dat zo is, dan moet de voorzitter. Dan onderbreekt dan het proces van tellen.

[00:14:01]

Dan moet iedereen bij elkaar komen en dan houden ze. Het stembiljet wordt in de lucht gehouden. Zo nu en dan moet iedereen moet stemmen. Kijkende naar ding. Alle leden van een stembureau moeten dan stemmen of de stem ongeldig is, of dat iemand vindt dat die toch geldig is. Ik vraag er al heel veel vertrouwen van, vandaar dat dit en dit is dus ook. Ik denk dat je één keer meegemaakt. Aan de ene kant denk je ook waarom tellen we niet digitaal?

[00:14:22]

Is het onzin? Want het is echt heel veel werk. Vooral als je de stapel D66 op volgorde om. In Amsterdam is dat de grote winnaar. Als je die op stapel moet leggen, op volgorde moet leggen van de verschillende gekozenen, dus dan heb je de lijsttrekker stapeltje 1. Maar je hebt ook heel veel andere mensen op die lijst. Die moeten allemaal bij elkaar en dat moet op volgorde met een Vrakking paperclip hier omheen. En dat doen met een stapel van vele honderden formuleren is best complex, kan ik je vertellen met een formulier dat groter is dan 3, maar heel inzichtelijk is en heel veel paar ogen.

[00:14:57]

En ja, en en tegelijkertijd gaat het met zoveel misschien. Er zijn verschillende arguments volgens mij om dit niet digitaal te maken. Ik was voor de tel proces al heel erg tegen digitaal stemmen omdat ik gewoon niet vertrouw. Je je wil niet dat er geen soort van paper trail is. En volgens mij wil je dit proces niet kwetsbaarder maken dan nodig voor zoiets belangrijks. Helemaal omdat het eigenlijk start van wat levert het op? Dat je de uitslag een dag eerder weet.

[00:15:25]

Het is niet hoe Carrère een complex land complex Götaland. Wat is het probleem eigenlijk? Maar 2. Daar zit ook echt iets heel moois in. Dat in het feit dat mensen met zoveel toewijding die stemmen tellen. Het is iets, het is iets heel. Het is nog veel bijzonderder dan ik eigenlijk van tevoren aannam en het ophalen was dat. Hoe doe je op, worden stemmen opgehaald of worden gebracht door de voorzitter? Uiteindelijk worden ze in zakken gedaan en dan moet iedereen.

[00:15:53]

Dan worden ze dus voorgelezen. De resultaten door de voorzitter aan het eind van dit was bij om kwart voor twaalf naar voor. Wel een klein stembureau voorgelezen. De voorzitter dan niet iedereen. En dan moet iedereen zijn handtekening zetten onder de. Onder het proces verbaal. En waar en dan gaat de vorst, inclusief de stad op de fiets? Waar gaat die heen dan? Nee, die gaat naar de Oost, naar de Stopera. En dan komt alles weer.

[00:16:15]

Komt alles weer? Hij wordt je dan beveiligd of niet? Nee, het is Nederland. Is je fiets gewoon over de grachten naar. Maar dat is een zak met formulieren die al geteld zijn. Ja, het staat al. Je kan dan misschien nog een zak jatten, maar succes met hen. Hoe was het exit poll moment? Werd er dan eventjes? Werd er even tijd voor ingelast? Heel kort kijken, want het was vooral. Alle ballen waren op.

[00:16:36]

Het was constateerde ook het Fuld stapeltje gaat groot zijn al zien. Dat is vervelend, want dat is een lastig over 15 nog hoger. Precies. Maar voor de rest was het gewoon weg. Dit proces gaat beginnen. OK. Het is echt een aanrader. Echt. Ik ga dit voortaan altijd doen hoor. Bij elke argentinos meer te eten worden dan. Hoe kan je lid worden? Je moet onder hem beginnen. Ergens is het echt zo is een beetje.

[00:17:03]

Nee. Welkom. Knor ik een paar jaar mag 14m. Ik vind dat. Oh, dat vind je. Je moet gewoon. Want als voorzitter ga ik geen stem met coördinator wil worden. Die vind wel dat je bij een stembureau wel moet opklimmen. Het was een hele fijne ervaring en kan het iedereen aanbevelen en volgend jaar ga ik inderdaad een cursus doen om. We gaan even wat meer uitzien, maar we hebben nu gaat over jouw particuliere verkiezings moment, maar vond ik oprecht interessant.

[00:17:26]

Ik heb veel nieuwe dingen gehoord. Dank je. En nu gaan we even uitzoeken. We gaan bellen met een power duiden des vaderlands. Bas Heijne. Die roepen we er altijd even bij als we, als we als behoefte aan duiding hebben. De laatste keer weer een jaar geleden, toen net toen net de lockdown begonnen was. Hebben gesproken. Euh, wat we willen van hem weten. Nou, allereerst wil ik weten wat die van de uitslag vindt.

[00:17:47]

Hij heeft daar een stuk over schrijven in NRC. Misschien dat het kort kan samenvatten. Ten tweede wil ik weten hoe die kijkt naar de rol van de media en deze in deze verkiezingen. Ten derde willen kijken specifiek naar de heer Bodar, want daar gebeurde weer iets geks in de laatste verkiezings weekse.

[00:18:04]

Hallo Bas Heijne ALO. Hoe is het? Het is heel, het is heel erg goed. Hoe waarmee hij na de verkiezingen een verkiezingen in Nederland meegemaakt vindt in in Parijs.

[00:18:14]

Ik ben nu in Parijs en daar heb je dan via de post gestemd. Ik heb een jaar machtiging via Twitter. Dat kan natuurlijk ook. Dus ik heb wel maar burgerplicht gedaan.

[00:18:25]

Lachend We bellen elke kerst behoefte aan duiding hebben. De laatste is een jaar geleden, toen we lokt aan inzaten.

[00:18:31]

Nu willen we de tijd na deze verkiezingen spreken. Wat vind je van de uitslag?

[00:18:37]

Nou ja, wat ik ook wel een opgeschreven is, want het kan me eigenlijk helemaal niet uit. Ik vond het zo diffuus dat je al die kleine partijen tegelijkertijd toch gewoon de coalitie die niet werd afgestraft. Stof die nauwelijks effect ondervond Sofia regeren wat eigenlijk toch wel opvallend is. Dus aan de ene kant heb je die enorme bijna een beetje engerd stabiliteit er vier keer. Rutte, de grootste, stelde voor om de zaken nog nooit voorgekomen. En dan, aan de andere kant zie je toch dat die versplintering en dat rumoer toch bodembeheer terwijl jij denkt die types kon je niet.

[00:19:19]

Toch weer 8 zetels. Aan de andere kant zie ook Wilders is natuurlijk. Dat is een soort meubelstuk geworden. Dus zo vitaal is dat extreem of radicaal mettes en radicaal rechts ook weer niet teveel verdeelt. Ook weer. Je ziet aan de ene kant zie je wel wat er al 20 jaar aan de hand is en voor het establishment was het voortdurend onder druk staat. Maar dat de sterren sultans zich handhaaft zich en aan de andere kant heb je die je uitdagers.

[00:19:46]

Dat vooral op rechts, die die zich ook gaan handhaven, maar elke keer weer versplinteren en. Dat midden in het linkse hoofdstuk dat dat verbiedt, dat gewoon heel erg. En wat ik me afvraag. Ik krijg natuurlijk allemaal geleerde betogen over laat dat overal. Laten we zeggen de linkse partijen het slecht doen, maar ik de thema's van links. Dat is toch wel de paradox. De thema's van links zijn die steeds meer. En zeggen dat checksum. Die krijgt steeds meer een aanwezigheid in het debat rustica caccia.

[00:20:25]

Waar?

[00:20:26]

Want waarom is een woning?

[00:20:28]

Heel vaak wordt er gezegd het verhaal van Jesse Klaver is onecht. Zo vaak dat het nu bijna alles wordt. Als waarvan wordt aangenomen. Maar nochtans, over het waarom is dat zo?

[00:20:38]

Kijk, wat hij bedoelde ideeën waarom bestaat. En natuurlijk is het klimaat, de klimaatcrisis enorm belangrijk. Maar ja, je voelt het niet heel erg als hij het zegt. En dat is ook geen reden om niet op die partij te stemmen. Maar ja, hij trekt niet mensen aan die dat nog niet deden, stapte dus het woord en het werkt in dit geval bijna de helft zo klein. En het heeft ook te maken met NUjij. Ik vind kaarthouder wel een goed voorbeeld is.

[00:21:07]

Je zag die werd eerst omringd door een soort politieke spin, waardoor iedereen dacht of de meeste mensen dachten van godver, dat valt tegen. Want die Snickers en posters en dat soort algemeenheden die abstracties en gemaakt is, zijn echt niet lesjes van de van de spindoctors die er doorheen komen. Plus dan nog een beetje naïeve achter volgers die haar nog probeerde te pushen. En daar ging het heel tijdens de eerste fraude eerst fout. Maar dat is Hillary Clinton. Weet je maar we hebben gezien wat daarvan komt.

[00:21:38]

Dat was eigenlijk hetzelfde probleem. Natuurlijk waren de ideeën van Hillary Clinton niet zo slecht alleen. Zoals vaak aan haar biografie. Die sprak haar eigen idealen tegen. Dat is nog wel een ander probleem. Waar?

[00:21:52]

Maar ook hoe komt dat baas? Want je zegt eigenlijk authenticiteit is in deze. Jij zegt eigenlijk dat is een groot thema deze verkiezingen en de mensen die authentiek waren, namelijk K.G. Die hebben het goed gedaan en de mensen die niet dik waren, namelijk Klaver Wopke Hoekstra die hebben verloren. Maar waarom speelt het in deze vaca deze campagne zo good geen rol? Jouw inziens een in voorgesorteerd campagnes.

[00:22:14]

Ik denk dat we dan als loop van de tijdgeest weet je waar je is. De vergelijking met cabaret waar je vroeger heel hard om moest lachen als je het dan terugziet, zit opeens niet meer leuk. Dus als je denkt elke keer weer van het werkte. Dat is volgens mij de oudste vrouw ter wereld. Shit, eenmaal, denk dat als het eenmaal werkt beter dan de volgende keer ook weer werkt. En dat doen al die spindoctors. Die zitten nog vast in een soort frame van het storytelling, wat toen heel populair was.

[00:22:39]

Weet je het Obama storytelling? Mijn vader heeft mij geleerd dat waren dit omdat er maar gek nidi die dat wij toen wel. Maar laten we zeggen via Trump en in Nederland naar Wilders, maar vooral Botev. En die hebben eigenlijk dat. Dat die aangename sprookjes ja, waar ik ook altijd nog een beetje bij Obama's last van heb. Het niet bombing. Dat is allemaal wel heel mooi, maar het is ook echt iets van een klasse die zich daarin kan.

[00:23:11]

Kan ja enkel voelen. En volgens mij werkt dat niet meer echt als een magneet en doet het ook een beetje pijnlijk aan. Zoals in het geval van Rob ook staan als je zo van je eigen persoonlijkheid afdwaalt dat je dat je allemaal holle frasen in je mond laat leggen omdat je natuurlijk ook onervarenheid wat in je stuk zeg je ook.

[00:23:31]

Er zijn heel veel grote problemen die ons land de mond aangaan, waarbij Korona misschien wel het grootste onderwerp is.

[00:23:37]

Hoe verklaar je de rol van de vijanden van de media in dit in deze verkiezingen? Hebben de media zich anders gedragen deze verkiezing dan dan in vorige campagnes naar jou?

[00:23:46]

Naja in ziet na is. Dat is wel een interessante vraag, omdat jullie volgens mij prisma's. Ik ben ook benieuwd wat jullie vinden. Was een heel dubbel beeld wat je krijgt. Aan de ene kant heb je dus, laten we zeggen de media die ook in het tijdperk van Jack de Vries zijn stil blijven staan, die toch voortdurend op allerlei kleine die doodsbang zijn om de kiezer, om de kijker en de kiezer te confronteren met iets anders dan ze gewend zijn.

[00:24:13]

Dus dan krijg je weer Frits Wester in zo'n vijf minuten debat, enzovoort. Dat is dat concept wat net waar ik net als kameraad wat allang uitgewerkt is zeker voor lijkt mij. Nieuwe generaties. Die oude generatie hebben het al honderd keer langs zien komen en zetten dan een tv en ging het weer over. Het model was weggelopen bij Jinek en het was gewoon van een wqla om na een kleine week later nog over ja, maar je ziet eigenlijk een reliek uit een feiten uit een vergane tijd.

[00:24:42]

Dat is Ali J2EE, die die dynamiek van de ophef, die is wel echt van deze tijd. Maar de manier waarop die de media er mee omgaat zie ook bij een programma als Jinek is gewoon. Heel erg bang om om die kijken te verliezen en dus steeds maar hetzelfde recept te halen, terwijl je zag wel aantal andere accenten bij Nieuwsuur dat men probeerde. Moet u nu die lijsttrekkers dus echt gaan ondervragen op een op een discrepanties, op hun hypocrisie, op hun op leugens, op een verkeerde cijfers?

[00:25:14]

Dat waren in die zin wel de beperkte interviews, omdat ze echt het beeld niet echt een portret van de ideeën van de politicus schetsen, maar holding toe account wel van. Dat was het een beetje in, soms ook een beetje te veel, waardoor je dag. Je moet ook iemand de ruimte gunnen om zichzelf te laten zien.

[00:25:33]

Maar hij zegt er zijn twee. Dit waren twee extremen. Aan de ene kant had je geen medicatie en een andere kan dat je nieuwjaar het tribunaal dat is.

[00:25:42]

Dat is precies wat ik wilde zeggen.

[00:25:43]

En die medicatie dat is, dat is nog heel erg. Eigenlijk uit paniek die die ophef blijven volgen omdat ze anders bang ben dat de kijkers afhaken. En daardoor kan Beauduin de campagne op ophef bouwen.

[00:25:54]

Kijk voorbij in een bepaalde bubbel zit namelijk jij. Als je voor de pers werkt, dan vind je Dré Hazes ook op een moment echt belangrijk in je leven.

[00:26:04]

Zo werkt het. En dan ga je op een gegeven moment. Dat zie je natuurlijk bij televisieseries. Als het echt echt echt zo ongeveer het laagste van het laagste is dan. Dan is er altijd wel iemand zegt ja, maar het is spannende televisie. Dus je hebt de mens zitten vast in een ander soort. En net als bankiers Rumble Men zit in een soort media bubbel vast, waardoor die experiments als men bij een nieuw experiment. Men deed gewoon zijn werk.

[00:26:29]

Maar bij Nieuwsuur dat is dan echt iets anders. Valt dan heel erg op. Het zijn bewierookt, maar de het is ook soms gewoon een gebrek aan ambitie en soms ook gewoon een gebrek aan niveau. Men kan er ook gewoon niet bij. En de angst? Daar heb ik eigenlijk al mijn hele leven dat mens doodsbang zijn dat het te moeilijk wordt. Dus daarbij in de vooral bij tillift tv dan wel ja, maar ik wil ook wel ja.

[00:26:56]

Dat is ook wel een gemengd beeld, maar ook in de schrijvende pers.

[00:26:59]

Ik heb me daarover zitten verbazen over dat dingetje met Bourdain. Wat in de laatste week gebeurde, ervaar je misschien zou kunnen zeggen dat het wel invloed zou hebben gehad op het zetelaantal. Het werd er niet gescoord. Dat is nog steeds relevant. Dit hele trucje van Van Van Weglopen. Daarin verbaast me de ophef zo erg omdat. Aan de ene kant heb je een periode waarin het gaat over racistische drek en de ophef die daarover ontstaat in ons land. Aan de andere kant heb je een komiek die een politicus roast en die maakt het.

[00:27:29]

Die maakt het persoonlijk in een talkshow. En dan vervolgens de excuses van van RTL daarover en de ophef die daar vervolgens weer over ontstaat. Het leek wel. Voor mij zijn twee verschillende orde van grootte, namelijk racistische drek en een beja en een roast in een in een tv programma. En de ophef leek ongeveer gelijkwaardig. Hoe verklaar je dat mensen zo boos waren over dat? Over over die episode in en Jinek?

[00:27:57]

Ik denk dat je Leire twee verklaringen hebben die elkaar aanvullen. Aan de ene kant is, laten we zeggen ophef nadat wij leven allemaal in een mediacultuur is altijd verleidelijk, dus bedoel je iedereen. Als je tegen mensen zegt wil je het over hebben, weten hebben over zeggen mama, eindvonnis over Thierry Baudet. Als we het hebben over de situatie in Congo. Dan zegt iedereen eens aan de situatie in Congo. Maar men doet natuurlijk bij. Klinkt natuurlijk op het stukje overbodig, dus dat hoef ik jullie niet te vertellen.

[00:28:27]

Dat is dus die wij zijn allemaal in monsterlijk, in onze hang naar kleine fijne dingetjes, een oppervlakkigheid en incidenten. En die zijn toch verleidelijk. En aan de andere kant. Wat ik volgens mij ook een rol speelt hierin. Dat zie je vaak. Die dynamiek is dat mensen het toch heel lastig vinden om zich echt bezig te houden met de achtergrond waar die racistische drek vandaan komt en dat men uiteindelijk schiet. Liever in ontkenning. En als er dus een excuus komt om onder te ontkennen, namelijk dat Thierry Baudet oneigenlijk wordt behandeld of benaderd, dan gaat men liever daarover praten dan over de achtergrond van Baudet.

[00:29:16]

Omdat men het niet echt weet, omdat Baudet glashard ontkent, omdat heel veel van zijn kiezers misschien zelfs efkes hebben. Is niet in de krant zouden willen zien. Maar men gaat die grote issues liever niet aan omdat het dan moet je je echt in verdiepen. Dan moet je die achtergrond kennen vanuit van de huidige radicale nationalisme. En het is ook misschien een held. Het komt ook lekker uit. Het is hetzelfde als als mensen ook wel voelen dat het met het klimaat niet goed gaat.

[00:29:47]

En dan komt er wordt er één wetenschapper betrapt op die paar feiten. Erger gemaakt heeft kansen Lance zijn en dan gaat men. Allemaal wetenschappen beginnen er niet meer over, de klimaatcrisis is volgens mij dissonantie reductie. Is het eigenlijk niet geloven? Nee. En dan komt het je net goed uit als dat pakje. Meteen het eerste waardoor je excuus hebt om je niet meer bezig te houden met de echte kwestie. En dat is in dit geval het. Radicaal rechts profiel van Thierry Baudet.

[00:30:15]

En ja, dan is die unie dynamiek. En dat hij volgt gewoon alle trucjes van Trump in die zin is kennen het eigenlijk al. Maar dat werkt dus nog wel op een redelijk grote groep van mensen die natuurlijk Rouwmoer. Dat is één van die interviews die ik heb gemaakt, zegt Pieter Cameron zegt u heeft een man een Italiaanse journalist geïnterviewd die over Clics en Anzio zegt ja. Kijk, ik geloof. Het Corriere della Sera is een die zegt ja kijk, als wij over Salvini schrijven om meer kliks, dus meer advertenties.

[00:30:52]

In die zin werkt het gewoon zo. Dus zelfs mensen die Salvini haten. Dat geldt ook voor mensen die potentaten die die lichte Topcom op hun ogen als iets overbodig lezersactie dus het is.

[00:31:04]

Jij zegt eigenlijk de linkse partijen. Die hebben niet. En die hebben niet echt een verhaal. Je zegt eigenlijk authenticiteit. Speelde 4 jaar geleden nog niet zo'n grote rol als nu in de veranderende tijdsgeest maakt dat authenticiteit nu juist heel belangrijk is. En je zegt eigenlijk dat we met z'n allen nog steeds gewoon bevangen zijn door ophef. En dat op het moment dat het over ophef kan gaan in plaats van de inhoud. Dan is het gewoon veel leuker om over te praten.

[00:31:32]

Dat is dat is ons ons aller schuld. En journalisten die buigen lekker mee daarin. En ja, dat. We hebben het allemaal een beetje aan onszelf te danken.

[00:31:41]

Die linkse partijen moeten hun verhaal echt echt op het nieuw. Want die thema's zijn wel echt en daar zullen ze ook meteen mee zwaaien. Onze thema's zijn er. Dat is ook zo. Alleen die frases waarin dat verteld wordt. De verhalen die ze vertellen. Dat moet echt op de schop. Volgens mij is dan de crisis op links waar iedereen al werkt. Dat zou ik zeggen is heel betrekkelijk. Je moet dan wel een beetje aan een een opwindende skiffeur hebben en een echt opwindend figuur niet voor bedacht.

[00:32:10]

Een opwindende chauffeur. Dank je wel baas. Ja veelvraten. Weer even onze van wat duidelijkheid en vandaag verschaft tot de volgende keer tot volgende keer.

[00:32:20]

Was dat nou. Daardoor des vaderlands? Ja, ik weet dus nog heel goed dat bij de BKB academie waar er allebei bij hebben gezeten, waar je campagne leert voeren dat dat Kay van de Linde een keer langskwam en dat die op een velletje ging schrijven hoe zij over het algemeen met ophef hoe zij ophef maken. Dus dan tekenen die een Geertje van de week. Hij was de spindoctor van Rita van Rita Verdonk. En dan tekeningetje met met de week, dus maandag tot en met zondag.

[00:32:51]

En dan zijn nu op maandag. Dan zeggen we iets heel geks. En dan? Daarna houden we twee dagen onze mond. Dus dan heeft u een kruisje bij maandag en een kruisje bij dinsdag en dan op woensdag. Dan lijkt die ophef weer een beetje uit te doven. Nou, dan reageren wij op de ophef. Dan is er weer ophef over die reactie twee dagen nu en dan zijn ze weer stil. En dat trucje herhalen ze de hele week, zodat je een mooi boogje van ophef hebt in de hele week.

[00:33:20]

En juist ervoor zorgt dat je je muil houdt om die ophef te dienen. Dat deed me zo denken aan hoe Sherri niet reageerde op de uitslagen en waarop net die paar uur. Nou, dat heeft een volle dag geduurd en daar ontstaan dan steeds meer berichten over. Want Jerry heeft nog niet gereageerd, maar het wordt steeds groter nieuws. Waar IS bouwde Enron op? Dan komt hij eindelijk vierentwintig uur later met een reactie. Dan staat daar een heel Coudron van van journalisten om hem heen.

[00:33:50]

Het is zo doorzichtig, maar het werkt zo goed tegelijkertijd. Net zoals trouwens op tafel gaan staan. Het is een vertaling maken daar dan blijkbaar elke voorpagina pakken behalve tellen en blijkbaar een journalist of een fotograaf die ingehuurd is door D66 nota bene. Ja ja, het is die beeldvorming. Dingetjes zijn allemaal zo doorzichtig. Maar je weet gewoon. Journalisten hebben gewoon beeld, hebben gewoon Bild nodig. En wat Bas zegt over dat we verslaafd zijn aan ophef is natuurlijk vissaus.

[00:34:15]

Het is zo simpel, maar het is natuurlijk wel gewoon waar ik wel een beetje hoop. Het wat laat zij uit het feit dat ik. Ik heb nog nooit zoveel doorverkochten verkiezings gidsen gezien als tijdens deze verkiezingen. Op een gegeven moment had Zeitschrift dat een overzicht gemaakt van alle verkiezings gidsen. Dat was overweldigend. Je bedoelt als je wil stemmen op klimaat of als je wil stemmen? Vrijwel sowieso heel veel zionistische organisatie die nu echt heel erg goed doen, maar ook belangenorganisaties.

[00:34:41]

Hmm, echt inhoudelijk stemgedrag wordt aangemoedigd om goed einde verkiezingen praat ok kut. Maar we gaan. Laten we even vooral veranderingen hebben willen hebben over. Cultuur. Politieke hebben gehad. Nu cultuur. We hebben allebei een voorstelling gezien van Micha Wertheim. Een tijdje geleden. En dat was een voorstelling via, via, via streaming. Want ja, God ben je, ben je naar al zijn voorstellingen geweest? Bijna allemaal. O ja, niet die ene die je niet die.

[00:35:15]

Dit is afgelast. Werd je een glas gemist? Het wordt altijd steeds gekker. Je zit altijd in de maling genomen. Het begon redelijk normaal, namelijk komiek die op een podium staat en in reactie met publiek een komiek terug staat te zijn. Maar dan vervolgens werd dat een voorstelling waar hij niet kwam opdagen en een robot. De voorstelling. Het werd steeds gekker. Iedere voorstelling. En nu was daar dus een nieuwe voorstelling. En ja, ik wist van tevoren ook wel dat het steeds gekker zou gaan worden.

[00:35:42]

En dat bleek uit te komen. Om je het om je te schetsen hoe diep we hebben dus allebei gezien. Maar om aan de luisteraar te schetsen hoe die voorstelling dus in elkaar. De Volkskrant heeft het al gespeeld, dus wij kunnen dit nu ook wel eens. Je kan er ook niet meer terugkijken. Het heeft helemaal geen zin, dus daarom gaan het nu spelen. Maar het begint in een sms je je, je, je. Je koopt een kaartje voor een virtueel voor een virtuele stoel in een theater.

[00:36:02]

Er waren daadwerkelijk meerdere speeldata met daadwerkelijk verschillende theaters. Het leek ook heel sympathiek, want dan kon je dus een kaartje kopen voor je lokale theater. En dan zou een deel van de opbrengst naar het lokale theater gaan met lokale technici. Waar ben jij geweest? Amsterdam Natuurlijk, maar dat ben ik leuk om geweest. Ja, onze woonplaats. Dus dat lijkt mij logisch. Maar dat is dus het verschil naar Groningen kunnen gaan. Nou ja, iedereen in t land hartstikke leuk.

[00:36:26]

En die voorstelling, die begon om een uur of kwart over negen, kon je op een link inloggen en hijszijde bij in die beschrijving. In de begeleidend schrijven dat je je webcam aan moest zetten op een interactieve voorstelling meerdere malen. Ja, ik weet dat ik op dat men zei O God, ik zit hier helemaal uitgezonderd. Als ik kom kom ik in beeld ofzo. Ja, dus ik zat met mijn vriendin inderdaad in beeld. Rechtop zitten? Ja, dan ga je rechtop zitten en je dat best wel grappig was.

[00:36:50]

Was dat je dus je kijk naar een voorstelling waarin hij met meerdere camerastandpunten een voorstelling aan het spelen is in de kleine komedie, in de Kleine Komedie en waarbij je dus een soort van ja bijna een soort van carrousel van ander publiek voorbij ziet komen. Allemaal in een eigen huiskamer. Wat een heel. Het was wel vet ook, want het is een heel intiem gevoel voor een voorstelling dat je andere mensen ook ziet en nootjes ziet eten en dan ziet lachen om dezelfde grap als woensdag en ziet lach.

[00:37:18]

En daar werd hem die heeft altijd een C geschreven, ergens in de zomer over voor de componenten over theater.

[00:37:24]

Comedy zonder publiek is geen komedie, want het gaat erom dat je allemaal lacht. Maar je lacht om verschillende redenen en er is ongemak in de zaal daar. Wat drijft hem als comedian? Dus ik was heel benieuwd. Hoe ga je dat dan repliceren als je in een virtuele theatervoorstelling? Ik vond het dus best wel vet gedaan dat je dat je met zijn. Dat je zo net zoals je in een zoem vergadering zit, maar dan met mensen die je niet kent en waarbij er interactieve elementen zijn opgenomen, pikte iemand uit en heeft die gesprekje mee.

[00:37:50]

Ik werd ook echt lekker van ik heb. Afgelopen zaterdag heb ik die theatervoorstelling gezien die over de hele wereld werd gespeeld. Wit konijn, rood konijn. Uh. Nou, dat was een theatervoorstelling die de hele wereld werd gespeeld om aandacht te vestigen op acteurs die al een jaar thuis zitten. En daar? Dat was niet interactief, tenminste niet met de mensen die thuis zaten. Gewoon in mp4 zitten kijken en me dus echt achterover gezakt. Chips te tevreden?

[00:38:14]

Ja, maar bij Micha Wertheim was ik dus heel alert, want je kon elk moment als een carrousel elk moment in beeld komen. Ook dat de chirurg je je beleefdheid ook veel intensiever. Bijna alsof je in theater zat. Precies waar je ook niet raar gaat gedragen en niet om geen kleren aan hebt enzo. En er waren van die interactieve elementen als USB Foote Enzo dus zoals bij een medium dat je hartslag of Facebook live dat je hartjes kan geven. En zo laat dus de ware.

[00:38:38]

En je zag hoeveel mensen er live waren en dus het was. Het was echt dat ik dacht dit is wel goed gedaan om als je dan een soort van ervaring uit uit de theater wil nadoen virtueel. Ja, dan is dit wel echt goed. Zeker toen ie op een gegeven moment zei en nu ga je allemaal ook een willekeurig persoon het publiek ontmoeten. We kregen braken uit Jezus ja en het geluid van die. Ik had een gozer, maar die kon mij niet horen.

[00:39:00]

Het geluid heeft niet, maar is toevallig. Ik had ook die gozer die ik niet kon en dat het geluid niet niet Deaver. Dat is dus het sjokt moment in de voorstelling op een gegeven moment. Dan heeft hij een gek poppetje, Island alleen Moti. Die lacht Indi. Die geeft hij dan weg uit het scherm. En dan pakt zogenaamd iemand die ook op de bank zit te kijken, pakt dat ding en heeft opeens in haar handen waar je denkt hé.

[00:39:24]

Dit klopt niet. Het is ook al zijn dat ding in de hand hebben en dan op een gegeven met die gozer die je dan die waar wij dan allemaal zogenaamd een momentje mee hebben gehad. Komt het podium oplopen dan je denkt. Die ken ik langzaam maar zeker. Begin je te twijfelen aan alles wat je zojuist gezien hebt en op een gegeven kom je erachter dat het gewoon. Allemaal van tevoren opgenomen is en je toch in je eentje. Je had net zo goed de hele voorstelling met je hand in je broek kunnen zitten.

[00:39:48]

Niemand had het gezien. De suggestie is dus dat er allemaal, want het is gewoon een Djoum sessie waarin ieder waar is fucking veel mensen voorbij ziet komen. Dat zijn er honderd. Allemaal acteurs zijn. Dat wil ik aan hem vragen. Of dat zo is zullen gewoon gemeld. We gaan hem even bellen hoe die technisch voor elkaar krijgen, want het is echt een mient vak van heb ik jou daar. Je zit de hele tijd naar je eigen webcam te kijken, te denken dat je in beeld bent om je te gedragen en keurig mee te lachen en zou om andere mensen niet een raar gevoel te geven.

[00:40:19]

Dat doet namelijk dat beeld vervolgens in een in een periode van een uur valt al je beseffen wat echt uit elkaar gaan, erover bellen.

[00:40:29]

Maar ik moet even even een andere telefoon opnemen. Ja, hallo, hallo, ik ga. De aanmaning, iets wat 75 miljard stabel is anders kan me nu al even naar mobiel bellen, maar ik welpje mobiel bellen. Ja, dat kan nu. Even later ga ik dat doen. Dank je.

[00:40:47]

Ja hallo, met mijn ouders een stuk beter. Hallo Micha? Ja, die 130 mensen die jij voor die hen voorbij laat komen in in één voorstelling. Dat lazen we in de krant. Dat er 130 mensen als het ware geacteerd hebben en net gedaan hebben alsof ze moesten lachen. En alles hoe. Hoe ben je bij die 130 mensen gekomen?

[00:41:11]

Het zijn gewoon al mijn vrienden en alle vrienden van Gijsbert van de Waal.

[00:41:17]

Mijn redacteur schreef wat voor opdracht, want je ziet die mensen gewoon naar hun scherm kijken op een heel natuurlijke manier.

[00:41:25]

Ik ben er volledig in. Er mensen de studio hallo, hoort wat Piet dan de hele tijd is? Ik weet niet waar onze goed in techniekers jullie. Ik heb zelf van die wissel spreken.

[00:41:37]

Dat zou ik uit willen zetten op Canvas. Ik weet niet hoe dat.

[00:41:40]

Maar goed, wat ik wel weet is hoe je de boel bedonderd op internet. Dus dat is wat ik gedaan heb. Ik heb een filmpje opgenomen op YouTube en daar gaven mensen opdracht om naar dit filmpje te kijken terwijl ze het zelf filmden. Het ging de eerste keer mis, want toen had ik allemaal hele leuke filmpjes die ik daar dan tussendoor monteerde in de hoop dat ze in de lach zouden schieten. Maar dan zag je op hun gezicht opeens dat de kleur van het scherm wisselde.

[00:42:05]

Ik zag dat er iets zaten te kijken wat anders is dan wat er in het echt gebeurde, zodat we opnieuw een beetje trial and error.

[00:42:13]

Maar toen, uiteindelijk heb ik mensen opdracht gegeven terwijl ze naar een filmpje van mij keken. Dat heb ik denk ik gedaan met een stuk of veertig mensen. En de andere mensen heb ik gewoon gezegd kijk naar je webcam, naar je telefoon. Gewoon met te doen alsof dat webcam. En bij de helft zei ik dan kijk gewoon geamuseerd geïnteresseerd en eet vooral iets of drink wat bij de andere helft. Hij probeert zijn lach alsof ze gefotografeerd wordt door een fotograaf die de hele tijd zegt.

[00:42:42]

Nog even lachen om even langs geven lacht en zo een beetje vriendelijk lachend. En een paar hebben we gevraagd. Wil je eventjes twintig seconden en dan opeens lachen en dan weet sinds konden niet? Ja, zodat je wel mijn grapjes kon monteren. En wat dus bijvoorbeeld niet klopt dat ik wel gedaan heb.

[00:43:00]

Is dat eigenlijk als je in je webcam kijkt? Dan kijk je niet naar je scherm.

[00:43:05]

Dus mensen die naar scherm kijken kijkt nooit een webcam. Maar dat ziet er zo niet prettiger uit. Dat ik ook heel veel mensen opdracht hebben gegeven. Ik kijk naar het cameraatje in je tv en niet naar jezelf. Dus het was eigenlijk echter dan het origineel.

[00:43:20]

Hoewel ik gehoord heb dat Apple inmiddels patenten gekocht heeft waarmee ze met artificiële intelligentie dat ook heet, binnenkort je pupillen zodanig gaan draaien dat als je met iemand zit videobellen en dat het lijkt alsof diegene jou aan je ogen worden netjes ook gemonteerd.

[00:43:38]

Tegen mensen gezegd loop even weg en ik was er op een gegeven tv waardig dat mensen naar de wc gingen. Midden.

[00:43:44]

En mensen die in de slaap vielen kijken het ingewikkeld is. Het was natuurlijk allemaal heel erg kort dag, dus ik besloot dat te gaan doen. En ja, ik had toen nog vertrouwen in medische wetenschap.

[00:43:54]

Ik dacht weet je dit? Zal je zien dat ze in februari allemaal weer gaan tongzoenen te overstraat gaan dus moesten allemaal heel snel gebeuren.

[00:44:01]

Dus ik heb ook allemaal opdrachten gegeven van die dag, dan heb ik dat maar vast. En dan? Dan kan ik dat gebruikers vast aan schijten. Wel iemand anders die ik ingehuurd had. Het kind zo zaken, maar ook een vriend van mij die gevraagd had wil jij dat coördineren? Al die opdrachten rond aan het sturen was? Dan dacht ik dan heb ik het. Maar mij leek het heel mooi dat mensen met een laptop in hun hand rondjes gaan draaien.

[00:44:27]

Maar ik wist nog niet waar ik dat moest gebruiken. En het is wel zo dat naarmate de voorstelling vorderde extra aandacht. Dan had ik eigenlijk, maar dat kan niet meer. Dus dat ik dingen bedacht die ook nog hadden gekund, maar gewoon daarvoor dan gewoon te laat was.

[00:44:40]

Want tijdens de voorstelling Vlotst in t Begin subtiel, maar dan steeds heftiger valt een beetje. Dat besef van realiteit valt uit elkaar, omdat het duidelijk is dat dit inderdaad niet echte mensen zijn. Dat dat je naar een montage zit te krijgen eigenlijk. En en ja, ik kan me voorstellen dat je nog meer van dat soort gasten hebt willen verrijken. Ik zal ze naar die site kijken, die waarop je moet inloggen als kijker, want het is een ticket koop platform.

[00:45:02]

Dat is volgens mij echt, want je kan gewoon een kaartje kopen en zou en ik heb. Ik heb ook betaald, maar dan krijg je dus een sms'je met het streaming platform waarop je je moet aanmelden. Toen dacht ik goh, wat grappig. Het streaming platform Ik ben dol. Dat is een diepe link. Ik dacht ik ga even naar de hoofd Ural, waar dan waarschijnlijk ook andere toneelgezelschappen of wat dan ook deze dienst gebruiken en van tevoren allemaal uitgezonden.

[00:45:28]

Want het heette iets van Panopticon.

[00:45:30]

Nog wat adaptief Kaim Panopticum is een koepelgevangenis. En dat was dat bij het Vukovar overgeschreven. Panopticon is eigenlijk de gedachte dat je met één bewaker een hele gevangenis kan, het gevoel kan geven dat ze bekeken worden omdat ze in een koepel zitten. In het midden staat een bewaker en die kijkt al die stelling.

[00:45:49]

Ja, dat effect is geslaagd, want wij hadden dus bedacht dat mijn platform helemaal niet bestaat. Nee hoor heet en dat is ook de stonden ook allemaal andere links zogenaamd naar andere naar BBC of Channel Four en The Hull Comedy Festival en de opera van Nice Enzo. Het is dan allemaal als cliënt eronder. Dat allemaal verzonnen?

[00:46:11]

Ja, want dat zit er niet in de voorstelling. Maar dit zijn voor mensen zoals ik die dan op de Wii U gaan checken. Ik ben zelfs in de broncode gaan gaan rondneuzen en het leek allemaal echt. Ik wens echt in de veronderstelling. Maar is dit dan een echt platform?

[00:46:26]

Wat als je de kleine lettertjes had? Ik weet niet hoe dat heet, maar het staat altijd zo'n disclaimer onderaan onderaan. De website is wel van daar staat. Daar staat in hele kleine lettertjes stond er zover zoiets van. Een paar van die privacy regeltjes en eindigt met no rules plicht panopticon bouwkost Panopticum.

[00:46:47]

Desnoods dat ik dat als mensen echt zo ver gaan zoeken.

[00:46:51]

Ik heb ooit. Ik heb ooit James Randi ontmoet en die kent dat hele beroemde. Hij is net overleden. Een hele mooie documentaire op Netflix. Beroemde goochelaar? Beetje. Maar hij was ook een ontmaskerd maar van pseudo wetenschappers. Dus hij had heel veel ruzie met Uri Geller en zou dus een hele leuke documentaire op Netflix zou gaan. Maar die was ook nog heimelijk verliefd op mijn mama cadeautjes geven. En toen heb ik van hem twee boeken gekregen, waarmee hij gedachte kon bewijzen dat hij een boek uit zou proberen.

[00:47:26]

Dat waren dus twee gebonden boeken, één van geloof ik en dit zagen er helemaal uit als officiele boeken uit de bibliotheek. En alleen iedere bladzijde van het boek was vrijwel hetzelfde alleen. Hij zorgde dat degene die dat in zijn hand kreeg op het podium. Je had nooit de rust om te gaan controleren of dat boek en het boek begonnen. Ook gewoon met een voorwoord waarin stond. Dit boek is totaal nooit, omdat je toch leest als iemand op het podium dat boek in zijn handen krijgt.

[00:47:52]

En na bladzijde 135 moet het vijfde woord moet zoeken. Dan gaat hij echt niet kijken wat in het voorwoord staat.

[00:48:00]

Nee, nee, dat is natuurlijk iets. En dan maak je een vergelijking met een voorstelling die dan wel echt is met echt publiek. Maar een andere kant heb je nu natuurlijk wel die mooie metafoor gebruikt om er nu iets virtuoos van te maken. Smaakte het op een of andere manier naar meer om meer met technologie te doen of met op afstand livestreamen of wat dan ook? Vervolgende voorstelling als het niet meer hoeft. Nou, nou. Het is. Ik, ik, ik, ik.

[00:48:26]

Ik ben wel fan van Miranda July en haar kennen. Maar zij doet heel veel van zij die vroeg in heel veel van dit soort dingen zijn. Ze heeft een paar bekende films gemaakt My en You en Evolutionary nu? Geloof ik er eentje. Of You en Mean Feromoon Wino. Niet kiesdeler nerdy is nou net uitgekomen. Is ook heel goed, maar zij doet heel veel van om. Zij was één van de allereerste toen internet er was, dat ze opdrachten gaf aan haar volgers om dingen te doen en zo samen een kunstwerk te maken.

[00:48:55]

Ze heeft ooit een tentoonstelling georganiseerd waarin allemaal schrijvers mailtjes exposeerde die ze per ongeluk aan de verkeerde mensen hadden gestuurd. En ze had ook opgegeven met een app gemaakt, bijvoorbeeld waarin je iemand een berichtje kon sturen. Maar dan kwam dat bericht niet bij diegene, maar dat kan bij iemand die er in de buurt was. Die krijgt een opdracht vandaag en daar loopt iemand. Kan je hem dit in?

[00:49:17]

Dit vertellen je persoonlijk naar diegene toe. En dan zeggen hoi, ik zie, jij heb ook deze app en je krijgt de groeten van Marianne. Ja, en dan moest je weer door fietsen. Dat vind ik altijd heel erg leuk, zeg ik. Ik zou zeker dat soort dingen willen die alleen technisch prijkt, gewoon nog best weinig kunnen.

[00:49:36]

Waren er dingen die je had willen doen die niet konden?

[00:49:38]

Voor deze voorstelling in inprincipe heb ik me helemaal voor laten lichten door iemand die zo van die online lezingen organiseert.

[00:49:46]

Maar qua interactie valt dat heel erg tegen, al die al die zwoele platform.

[00:49:49]

Maar wat wilde je doen wat uiteindelijk niet kon? Nou, echt mensen samen met elkaar in een Breakout. Je toch wel echt willen doen. Tot nu was het natuurlijk nep. Maar dan? Je had wel een element van de ziekte en hadden we willen hebben.

[00:50:02]

Ja ja, maar dat is eigenlijk altijd een voorstelling maken. Dus dat ik. Ik bedenk allerlei dingen die gewoon helemaal niet kunnen. En dan ga ik denk hoe kan ik het dan oplossen dat het wel zo lijkt? Daarom lijkt het ook een beetje op een goochelaar doet. Die weet ook dat het je niet kan vliegen, maar die bedenksel kan ik dan laten lijken alsof. En als het dan lukt lijkt het net alsof iemand gevlogen heeft. Maar het is toch altijd een beetje rommelen met wat er wel kan.

[00:50:23]

Maar ik zal dat maar ik vind. Ik vind theater leuker. Ik vind ik. Ik denk dat in de tijden van een lokte aan het heel logisch is om mensen achter hun computer dit te laten beleven. Maar als ze ook naar theater kunnen, dat kan een stuk minder vind ik. Jammer. Jammer. Ik had gehoopt dat dit de doorbraak was van een soort van Steve Jobs die altijd de beloofde technologie en liberal arts het snijpunt daarvan daarvan interessant is en dat dit nam.

[00:50:46]

Dat dit het moment zou zijn dat je zo bevlogen was geraakt over de mogelijkheden van wat mensen doen als een mobiele telefoon hun handen hebben, dat dit dan gewoon is wat je voortaan gaat maakt. Maar je wilt toch liever gewoon in een zaal?

[00:50:55]

Nou, ik heb wel zeker, maar ik heb ook al heel lang het plan gekke. Dat leek me hele gekke eppu.

[00:51:01]

Er is een app die heet Gekke Appie en mij weet je, dan moet je zou ik misschien met jullie misschien moeten raken. Maar het idee zijn bijvoorbeeld dat je als je een foto opent dan weet beter het om een deken probeert te draaien.

[00:51:15]

En eigenlijk dat ie dat zegt. Mag ik je pushberichten sturen? En als je dan een jaar zegt dat ie dan zegt weet je dat zeker.

[00:51:20]

En dan de hele tijd onzeker blijft of het niet goed beweegt sturen.

[00:51:25]

Ik vind dat soort dingen wel leuk, maar het is natuurlijk ook heel veel werk. Je moet maar net hopen dat ik het voordeel van theater is dat ik dan iets minder afhankelijk ben van techniek. Want dat vond ik toch ook wel spannend, heel spannend en ingewikkeld.

[00:51:41]

En Micha, je hebt ergens volgens mij de herfstzon een stuk voor de consument gegeven over dat je het publiek miste en vooral het ongemak binnen het publiek. Als ik het goed samenvat en dat iedereen wel lacht, maar om verschillende redenen.

[00:51:53]

Ik vroeg me heel erg af wat dat daar een soort troost in zit. Je denkt ook even zijn, misschien niet met elkaar eens. Je hebt misschien iets met jou, maar we lachen allebei om het om dezelfde onvolmaaktheid van de wereld.

[00:52:04]

Ja, en ik zat met dat stuk in mijn hoofd dat ik te kijken naar naar, naar de naar de livestream. En toen dacht ik nou knap, het is Micha. Het is Micha gelukt. Want die mensen naar wie je kijkt, die lachen ook op hetzelfde moment. Ik voel me op een manier verbonden met hem, maar dat blijkt dus allemaal achteraf nep te zijn. Is het dan toch nog een succes voor je bij? Omdat waarschijnlijk iedereen die meegekeken heeft zich wel net zoals ik verbonden heeft gevoeld met die acteurs?

[00:52:28]

Ja, zelfs de acteurs dachten vaak dat zij de enige waren die niet live sound. Dus dan merk je hoe sterk Searchers er zangers een suggestie van goocheltruc werd. Maar ja, ja, ja en nee natuurlijk. Ik heb ook een stuk voor de glasproducent geschreven over dat kunst maken eigenlijk altijd een mislukking is geprobeerd iets, dat lukt niet. En wat overblijft is het kunstwerk. En daarna probeert nog een keer. Dat is dit ook. Dus er zijn nog genoeg ideeën van dingen die ik dan wel weer wil doen.

[00:52:57]

Waarvan ik denk dat ik me toch ook wel? Heel erg leuk, maar het hangt altijd een beetje af van de situatie waar ik in zit. Situatie waar publiek in zit is een kleine zaal. Daar kan je weer meer in dan in een grote zaal. De grote zou kunnen, maar andere dingen die niet in een kleine zaal kijk. In Carré kon ik was het heel spannend toen ik begon zogenaamd de tekst niet meer wist en gewoon drie minuten lang stil was.

[00:53:19]

Dat is heel spannend en een hele grote zaal, dat is voor 8 mensen een beetje pijnlijk. Terwijl die voorstelling waar ik niet bij was. Dat werkte weer beter in een iets intiemere zaal, dus ik ben altijd erg bezig met wat is de situatie en wat kan je daarmee? Zo'n app zou ik echt heel leuk vinden om te ontwerp wikkelen hoor. Ik heb er wel ideeën voor, maar dat kost heel veel geld. En dan moet je mensen hebben die dat die er tijd voor hebben naar de luisteren.

[00:53:42]

Genoeg appontwikkelaars en podcasts weer en daarin mogen contact met me opnemen.

[00:53:46]

Ja, abnormaal heet in het Engels.

[00:53:49]

Dus kunnen zeggen internationale is gelijk internationaal potentieel voor mooi, mooi, mooi. Heel goed etwas. Ik vond het een eer. Het is niet meer terug te kijken. En dat is een beetje Bas Heijne.

[00:54:01]

Die loopt heel erg uit naar bij mij moeten recordhouders. Ik had het al Miga fans.

[00:54:08]

Sorry wij Belgen wat later, want de Militar niet zeggen tegen uit bazuinen te zijn en in te zijn. Wat dacht je? Bas Heijne, uit je nog iets kwijt, wil niets kwijt over het leven.

[00:54:18]

Wat vind je van de.

[00:54:19]

Van de situatie Midden-Oosten van de substituenten in het Midden-Oosten? Ja ja, jij the point. Nee maar euh. Ik vond het leuk om over te praten. Pijntje ik weg? Was hij en zo kort van stof moesten zweten.

[00:54:35]

Het is ook een paard. Dank je wel Michael. Nee. En als meest nou, dat is de enige AZM. Als mensen naar benieuwd zijn als ik weer zoiets doe. Dat is wel zo. Dat bleek echt mijn lifeline. Dat was dat ik een nieuwsbrief had waardoor het heel snel mensen kon zeggen ik heb iets nieuws gemaakt. Doe je daar aan mee? Ja en nee. Laat het een les zijn voor iedere schrijver. Maak je eigen eigen relatie met je publiek.

[00:54:57]

Dat geef je op voor de nieuwsbrief en geef je op voor de nieuwsbrief van Micha Wertheim. Nog praktischer. Dank je wel Micha. Heel veel dank.

[00:55:03]

Succes. Dag genoeg leuke telefoongesprekken. Echt echt geslaagd. Gaan we vaker doen! Voegt veel toe toe. Hij laat hem nu gewoon even lekker samen. Even gewoon nog even een normaal stukje bown. Nog even zelf verkiezingen los met inbellen. Ik zat fantastische podcast luisteren die ik nog eventjes als tip wil meegeven. Er is een G. Gijs Groenteman is een. Ik vind het een heel goed interviewer. Die heeft voor de Volkskrant een podcast heet Groenteman in de kast.

[00:55:32]

Interview Varèse Al jaren. Hij heeft. De afgelopen weken heeft hij gesproken met Kustaw Bessems, journalist van de Volkskrant, die veel over de laatste tijd over Korona schrijft. En hoe heet die man nou? Goudsmit Jaap Goudsmit. Iemand van het comité en die Latif. Los van elkaar spreekt ze allebei een uur. Hij spreekt ook beide samen. In nog een derde aflevering. En dat is echt vind ik heel erg de moeite waard. Waarom is de moeite waard?

[00:56:02]

Omdat ze de reactie van de overheid op om poppoll op Korona analyseren, maar vervolgens ook zeggen wat dat zegt over onze volksaard? Wat dat zegt over wat wat voor type premier Mark Rutte is en wat dat weer zegt. Overigens voor volksaard. Ik vind dat het heel mooi gaat, dus van de wetenschap. Uhm ja, over of over Korona. Hij hij. Hij was directeur van een farmaceutisch die. Die kan vanuit die hoek de dingen over zeggen. En aan de andere kant de maatschappelijke analyse van Kustaw Bessems over wat hij zegt en dat het Nederlands exceptionalisme bijvoorbeeld naar voren is dat hij waar jij wij vinden als wij doen alsof het een nuchter volkje zijn.

[00:56:41]

Maar wij vinden onszelf ook heel bijzonder. Ja, we vinden de mailtjes gek. Wij laten ons nergens Hektor. Maar wij laten ons niet gek maken. Dat zag je vooral in het begin van allerlei landen om ons zijn superstrakke bij ons kapjes en normaal mondkapjes. En en daar zit dus iets en dat had ik me nog nooit gerealiseerd. Die ziet dus iets. Exceptionalisme is in ons, in ons gedrag waarin wij denken dat wij Nederlanders zijn, een land wat zo strak georganiseerd is.

[00:57:04]

We hebben alles efficiënt. Zo kijken we heel erg naar elkaar nadat. Als je t mij vraagt is wel gebleken dat dat niet echt zo is, maar dat idee hebben we van onszelf. En daardoor zeg Koersbord Bessems gedragen we ons ook heel anders. Tijdens deze pandemie dan andere landen. Dat luisteren en media spelen natuurlijk een hele grote rol in in Indat in die echo put. Dus ik vond dat super interessant. En ik dacht ook weer wow, wat een.

[00:57:31]

Wat is dit soort van nuttig om twee mensen die een heel verkennend gesprek voeren met elkaar die niet iets komen halen? Het is niet transactionele als een schrijver die een boek te pluggen heeft of wat dan ook, die echt met elkaar op onderzoek uitgaan en waar je als luisteraar bij mag zijn.

[00:57:51]

Wat ongelooflijk nuttig als er mensen zijn die niet zo grappig dat je zegt dat er dus niets te halen halen hebben. Dat betekent dus ook dat er geen. Vaak is dat zo omdat er een haakje moet zijn. Er moet iemand uitgenomen radio een boek. Je kan iemand alleen maar uit net een boek uit heeft. En niet omdat het boek een jaar geleden is verschenen. Dat is het lekker naar een podcast. Geen haakjes hoeven te zijn, je gewoon lekker kan besluiten.

[00:58:13]

Nou, ik dacht gewoon even in te bellen, dus ik dacht dat is één ding wat dat is. Dat geeft zoveel rust aan de andere kant. Wat is het lekker dat er zo stelling wordt genomen. Dus ze zijn heel vooral. Kustaw Bessems is heel fel op het korona beleid. Nu ben ik het daar nu. Nu ben ik daar toevallig mee eens. Maar dat doet niet af aan het feit dat het zo lekker is dat er zulke stellige.

[00:58:42]

Ja, dat er zulke stelligheid zo inhoudelijk besproken wordt door mensen die heel erg aan een krant geaffilieerd zijn, in dit geval Gijs Groenteman en Kustaw Bessems, en dat het voor mij ook heel veel smoel geeft aan wat het aan aan de krant. En dat stelling nemen. Ik zou het heel vet vinden als dat anders dan alleen maar de opiniepagina's in een krant of op een website, dat het dat dat zou uitgediept wordt zoals in zo'n podcast en zo'n format als in het mens men elkaar een onderwerp laten verkennen is gewoon.

[00:59:13]

Ik snap dat het niet voor iedereen is, maar als je in een onderwerp geïnteresseerd bent. Zo fijn. En ik zou zeggen Lafite meer van dat. Ik ben altijd een beetje jaloers op jouw leven. Nou ja, zeker ook in het algemeen. Maar nu even specifiek dat jij je keuken zo'n heel mooi ding hebt hangen met de Niort aan de voorpagina.

[00:59:35]

Dat snap ik. Het is ook heel gaaf. En er werd veel luisteraars een beetje jaloers op zijn. Dan zou ik heel veel luisteraars die Remarkable hebben gekocht. Ik heb er gewoon goed nieuws voor hen. Dit kan wel onze telegram groep naar voren. Je kan nu wat jij hebt, dus je hebt dat ding hangen met een Karthaus voorpagina.

[00:59:51]

Wat leuk op sommige gebieden biedt Trump zo prachtig aanzien. Kan je dus ook met je Remarkable doen. Als je m hackt kan je vervolgens voor zorgt dat je altijd de New York Times voorpagina op je remarkable hebt. En is het dan op je op je pause scherm? Dus je stemt scherm? In de slipstream zwet? Dat is wel cool dus. Als iemand weet hoe je bij Boom moet herkennen, kan je maar verhelpen, want we kunnen. Kunnen we samen kunnen werken?

[01:00:18]

Kunnen we Alexander aftroeven door dit zo op tafel te hebben liggen? Ik zal mooi maken. Ik heb dus met die mensen van de wittebolle die ik aan de muur heb hangen heb ik eventjes gemaild via Kinect. En we mogen binnenkort zo'n scherm weggeven aan een vriend van de show. Dat meen je niet. Dus als. Als er mensen zijn die nog die denken ik wil zo'n ding wel dan. Dit was het laatste zetje wat je nodig had, want het is.

[01:00:40]

Jij geeft wel een beetje weg dat er binnenkort geen gekleurde vriend van jouw voordeur club. Dat wordt echt. Dat wordt dat woord. Maar is nog één ding. Zet meneer Shauna zoals jij wel technisch genoeg bent om nieuwe MacBook te hacken. Je kunt die nog aan de muur hangen. Ja euh. Ik was weer op een website waar ik eens in de zoveel tijd naartoe ga en waar ik gewoon het gevoel heb dat ik weer in de jaren negentig ben.

[01:01:03]

En euh, hoe blij me dat maakt de website boekwinkel te spinel. Koop je daar wel eens wat?

[01:01:09]

Dat is toch zo'n site waar dat je allemaal antiquairs doorheen het land wel mooie antiquairs, dat ook.

[01:01:15]

Maar ook gewone boekwinkels, iedereen, iedere boekwinkel kan zich daar op aansluiten. En het is een soort Bol.com, maar dan met alleen maar lokale boekwinkels.

[01:01:24]

Ik heb een tijdje al een tijdje een faessen gehad dat ik op boeken jacht ging, dus daar las ik las ik ergens. Ik las een biografie over Serge Diaghilev als een impresariaat in Hooglede die balletvoorstellingen organiseerde. Maar de Dédé voor het verlies, dat deden je de décor die met Picasso en de kleding werd door Chanel Coco Chanel gedaan en de muziek door Stravinsky van een soort mythisch figuur waar allemaal grote mensen of grote grote figuren in Parijs rond hem verzamelden.

[01:01:51]

En dan ging ik ini noten lezen of wat zijn wat zijn bronnen waren en werden daar af en toe boek voor Nederlandse auteurs gescheiden. Die gebruikten ook boeken uit 1953. Kan volgens mij Count Basie of die toen in Parijs woonde en vond ik het een tijdje heel leuk om die boeken te gaan opsporen. Ik heb nu een stapeltje boeken liggen, sommige boeken zo oud? Mijn vader, die dan via dit soort vage sites heb gevonden en lekker naar winkeltje is daar heel erg voor.

[01:02:15]

Boeken winkeltjes is daar. Pantanal is daar heel erg voor geschikt. Inderdaad voor geprint zijn. Ik wilde opeens dachten ik heb zin om te lezen over psychologische oorlogsvoering. Dus toen was er een boek uit uit de jaren 40. Aha. Waar dat? Euh. Waar dat uitgebreid besproken wordt dus. Die heb ik onder andere kookboeken daar. Maar daarnaast is het gewoon. Ik praat er gewoon overheen. Ik ben me een beetje door.

[01:02:35]

Je bent meer aan het radicaliseren met je troll. Leger en psychologen proberen allemaal een uit, maar voorbereiding op de curator Ernst. Maar uhm uh die uhm wat me. Wat me hier? Wat me hier. Het is bijna meditatief, want het is tegenoverstellen van Bol.com, waar je dan de volgende dag of nog dezelfde dag bij Albert Heijn of wat dan ook een boek kan krijgen. En alles is directly. De bevrediging bij boekwinkels is het allesbehalve. Dus n.

[01:03:01]

Als je een boekwinkel of als je een boek vindt, moet je dus geen Q. Moet je je kiezen welke boekwinkel je van uitgeleverd krijgt met allemaal verschillende staten van zijn. Want sommige zijn tweedehands en verschillende prijzen, dus dat is wel drempel 1. Dan vervolgens moet je, dan bestel je het maar dan kun je niet direct overmaken en krijg je daarna een tijd na een tijdje een e-mailtje van die boekwinkel met een iDeal link. Of nog erger een bankrekeningnummer en wat je een copy paste in je in je betaal app.

[01:03:25]

En dan krijg je na een kwestie van dagen of in mijn geval met dit boek. Weken krijg je hier boeken keer door de brievenbus geduwd en altijd vind ik het leukste daaraan zijn als heel leuk ingepakt. Je hebt heel persoonlijk. Ik had gister een gouden gouden bubbel envelopje dacht ik. Echt bijna een cadeautje, want je krijgt voor je verjaardag. Ik bestel heel vaak ansichtkaarten. Er is een verre voorvader van mij of een neef van een voorvader van mij.

[01:03:47]

Die was een uitga uitgever en hij had er ook al mooi. En dat geen. In Bodegraven en die gaf aan een ansichtkaart uit. Ik heb gewoon op Marktplaats. Heb ik een zoekterm op mijn achternaam? Kaart dan maar. Af en toe komt ie weer zo'n kaart 1901 voorbij. Koop ik dan. En nu krijg ik er allemaal door het hele land binnen. En je ziet sommige mensen die gewoon in krantenpapier heel visieloos.

[01:04:12]

Andere mensen, zoals jij dus gisteren ook ontving, maken de echte feeste van een leuk kaartje bij dit diepblauwe bijvoorbeeld. Precies dus is zit iets meditatief in het ontwijken van die efficientie. En als boekhandels Spinel iets uitstraalt, is het de de melancholy van de jaren 90. Want het ziet er nog lelijker uit dan Startpagina.nl. Het is echt alsof het gemaakt smaakstof, frontpage en tegelijkertijd is het de. De t. T. T. Het trage wat je kan omarmen en met boeken is dat sowieso.

[01:04:43]

Het maakt niet uit of je het morgen hebt. Het stimuleren van de lokale boekhandel, het is aan alle kanten gewoon een fantastisch concept. Ik vind dat daar een lans voor gebroken moet worden. Bij deze gedaan boekwinkels Spinel, Ernst. Wat een was een. Ja, jij bent er niet zo mee bezig.

[01:05:00]

Volgens mij heb jij veel met de aanpassingsmogelijkheden, maar ik vond het echt een eclectische aflevering met heel veel fases van paniek, verwondering en immer. Aan de hand is als jij gaat interviewen? Is dat je denkt moet. Het moet snel. Het moet kort. Ik moet komen. Een voor producer. Jij zit in producer. Mijn set waarin je denkt. Doordat laat komt uiteindelijk niet mensen aan tafel. Weet ik maar dat je denkt dit duurt te lang als kookclub.

[01:05:26]

Ook die keer toen je gaat. Gaildorf gaat je gedragen als een Radio 1 hoost terwijl. Er komt geen nieuws. We kunnen het gewoon afmaken en dan knippen we het helemaal terug totdat we het leuk vinden.

[01:05:36]

Lijkt me zo leuk om naar muziekjes toe te praten. Maar dat merk je dus aan jou. Je hebt een heel actieve houding, moeilijk radio gemaakt, ga gewoon laid back en vertrouw op bot dat het een mooie montage wordt. Dat is dat een groeiende. En dat heeft de luisteraar meegekregen en heeft er niets van meegekregen.

[01:05:50]

Van jou, van jouw vuur. Nee, we hebben voor de camera camera's hangen trouwens. Dus daar gaan we mee experimenteren. Binnenkort gaat zoveel gebeuren. Er komt nog zoveel aan en dat is niet allemaal leuk wat er aankomt. Nou nee, het is ook. Er gaat ook iets ergs gebeuren. En ik wil daar toch eventjes. De mensen die nog luister zijn de meest trouwe luisteraars. Die hebben al die tijd vol gehouden, dus ik wil me even tot hen richten.

[01:06:15]

Ja, daar gaat iets verschrikkelijks gebeuren. Ik weet nu waar je het over hebt. Ja, we hebben dit al een keer aangekondigd. Lang geleden was om jullie de tijd te geven eraan aan te wennen. Volgens mij een jaar geleden dat we krijgen nieuwe huisstijl. Dat is onvermijdelijk professionaliseren. Zo is het leven aanspreking en verdwijnen. Maar dat betekent niet dat de huidige huisstijl, die toch al vijf jaar meegaat.

[01:06:35]

De cover art waar je nu naar kan kijken met je Gradient en MSN en Hyves logo. Heb je ooit zonder het gegeven aan de ontwerper hiervan? Emil Janson?

[01:06:42]

Emil Jansson. Wat een kunstenaar. Maar wie gaat er dus aan die cover art? Het is niet leuk, dat realiseerden wij ons ook. Nee, dit is verschrikkelijk, want alles wat vastigheid in je leven hebt wordt werd deze als een tapijt onder je voeten vandaan getrokken. Het is ook niet fijn dat wij nog een enorme voorraad aan merchandise hebben liggen.

[01:07:01]

Mokken, spandoeken, waar muismat? Daar moeten we vanaf. Ja, dus we hebben iets bedacht. We hebben die twee dingen die rouwverwerking en die voorraad van ons hebben samengebracht.

[01:07:12]

Ja, stuur ons jouw dier meest dierbare herinnering aan onze huisstijl, wat voor jou betekent om ons houvast in een leven en een hotline voor je kunt.

[01:07:26]

Je kunt ons bellen om een vooijs vooral later als als je een emotionele band hebt met onze huisstijl. Of ja, eigenlijk de podcast zoals nu is die is, is het vanaf volgende aflevering dat we een nieuwe huisstijl hebben. Zet vanaf volgende. Vanaf dit is de laatste tijd nog even voor scherm als je luisteren naar de podcast, zoals tot nu toe is is dood. Dat is wat we nu even in dit in de laatste paar minuten was erbij. Jij kent het oude werk later over tien jaar kan je zeggen ik luisteren nog een clipje in het artwork zat.

[01:07:58]

Maar omdat nu vast te leggen. Bel ons en deel je dierbare dingen aan als artiest. Hoe voel je je erbij?

[01:08:04]

Ik bel eventjes de podcast over Media Online bericht naar. Ik weet nog goed dat ik tegen Emiel zei meer gradiënt in de achtergrond met meer knallende kleuren. Neen, het gaat echt heel lelijk zijn, zei Deweirdt Emilio.

[01:08:23]

Ik weet nog hoe hun versie hadden en dat Alexander op het allerlaatste moment besloot het Ice Cube logo eruit slopen. Toen een heel moeilijk moment was, maar achteraf had ie zo gelijk. Het is nu zo'n mooie balans. OK. Einde bericht. Als jij ook onze hotline wil inspreken zal normaal even voor alles, maar kan ook van Nationaux kijken. Het nummer is 0 6, 8 3, 5 2, 2 1, 9 8 pen. 0 6, 8 3, 5 2, 2 1, 9 8.

[01:08:50]

En dan volgende week. Als we onze huisstijl ten grave gaan dragen en het wordt een speciale aflevering van de podcast over media, ja, dan zullen we een een kleine bloemlezing van reacties lopen.

[01:09:00]

Jonge, knappe luisteraar die het volgende week droog houdt.

[01:09:03]

Het wordt echt heel bijzonder. En als jij dan als we jou voorlezen of zinnen mooier hebt ingestuurd, dan krijg jij die Martin thuis thuisbezorgd, dat volgende week geniet nog van de cover art.

[01:09:13]

Zolang het duurt, want volgende week is er een nieuw begin.

[01:09:17]

De komende weken is de grote week. Zet je trouwe lezer klaar staan tot volgende week.

[01:09:44]

Hij ernst er zelfs even een stuk peperkoek in zijn mond.