Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo allemaal. Bepaal van de nieuwe podcast De Leeuw Lult. Ik dacht iedereen had een podcast. Ik vond ook een podcast. Dit wordt een hele leuke podcast. Ik heb twee vrienden die komen om de week bij mij als vriend van de show die het Groenedijk en of Hans Kesting hebben lachen. Maar we kunnen ook heel serieus zijn en wil het nieuws halen.

[00:00:19]

Breaking news wordt ook blauw lult elke woensdag in je favoriete podcast app. Luisteren, genieten! Even zwaaien misschien traag. Welkom bij een podcast over media met Ernst-Jan Fout en Alexander Klöpping. Wij hebben een interview en vandaag met Celine Charlotte van t Wout 33jaar.

[00:00:40]

Ze komt uit Arnhem uit een gelovig gezin en dit is een bildungsroman verhaal, want ze heeft zich ontworsteld uit een gereformeerd milieu. En ze is nu een ware waar fenomeen op Instagram, waar ze 42 000 volgers heeft. En ze weet haar volgers om te zetten in cursisten waar ze ontzettend veel geld en 720 duizend euro met haar laatste cursus. Doe dat maar eens! Namelijk een Instagram cursus.

[00:01:01]

Dan heeft ze nog vijftig mensen op de wachtlijst staan die ook 3.000euro euro gaan betalen. Als ze dat gedaan heeft, heeft ze de miljoenen omgezet met een cursus en wij willen weten.

[00:01:09]

Wij zijn een beetje gefascineerd door haar. Gefascineerd is een groot woord best wel veel van dit soort coaches en dergelijk, ook al mag je haar zo niet noemen. Euh, maar die hebben geen RK achtergrond. Hij was ooit zoals wij zij. Zij heeft ook de voor haar werking gelezen. Een boek waar wij allebei als 2 ook enthousiast over waren en zei wij vliegen niet businessclass naar Bali. Nee, dat gaat zij vanavond doen, vertelde ze. Zij heeft een andere afslag genomen en dat fascineert ons.

[00:01:31]

Waar gaan al onze ongemakken op haar projecteren?

[00:01:34]

Ja, en uiteindelijk eindigen we sprakeloos. Blijven we achter? Ja, het is een gesprek met haar. Eigenlijk over onszelf. Uh, maar, maar vooral onderzoekend. Ja. En in de nabespreking delen we het rauwe ongemak. Ja, want voor vrienden van de show nemen we exclusief een nabespreking op van elk interview en die dit deed dit keer eens die ze nou therapeutisch te noemen denk ik ja, dat geeft zijn ziel bloot in de kast.

[00:02:00]

Een RSS feed die je krijgt als je naar podcast parfumerie mediapartner gaat.

[00:02:03]

Een vriend van jou werd voor drie jaar aanmaant en voor nu veel plezier met dit gesprek. Misschien heb je er wat aan. Charlotte van t Wout. Sander Schimmelpennink heeft dingen over jou gezegd, maar Instragram ja, laten we beginnen met de controverse. OK, maar dat doen zij helemaal niet, zegt begonnen zijn. Je begon daarnet zelf. Ik dacht dat dat de reden was jullie meer hadden uitgemaakt, niet? Nee.

[00:02:47]

Ik voel me wel ok. Duits gek. Ja, jij hebt nu het gevoel alsof je een volgende Lejo bent. Dat vind ik dan wel weer mooi.

[00:02:54]

Het leek me dus juist wel leuk. Ik dacht ik ben helemaal klaar voor een soort van 4 rethel.

[00:02:58]

Ja, ik bedoel dat kan gebeuren toch kritisch worden? Heerlijk. Maar euh. Maar wat heeft als zoekvenster Sander? Wel, wat kunnen we? Dat zegt Sander. Hij heeft een eigen stijl en ik met je eens wat, zegt Sander over jou?

[00:03:09]

Ik heb het was nu een paar maanden geleden ofzo, maar af en toe gebeurt het zo dat ik op Twitter gaat het helemaal rond over oma. Ik altijd belachelijk. Zij verdient maar gingen toen over dat ik een miljoen had verdiend of iets dergelijks. En hij had zoiets van ga werken. Wat verschrikkelijk. Dit soort mensen kwam al zijn hele tweet over.

[00:03:28]

Ja, ik heb het wel gezien dat jij dat je wat. Volgens mij was het iets zoals dat jij met een Jubal tonnetje in je appartement zou zitten.

[00:03:35]

Andere mensen zouden vertellen hoe ze rijk moeten worden, wat je wilt doen met je. Dat is dat je een schenking van je ouders krijgt.

[00:03:41]

En ja, dit is echt een schenking.

[00:03:43]

Het is zo bizar. Ik heb nog nooit een cent van mijn ouders gekregen. Je bottom, niks, niks. Alles echter echt gewoon helemaal opgebouwd vanaf mijn veertiende gewerkt. Dus ik zou eigenlijk volgens mijn Sander soort van natte droom moeten zijn. Ik ben een vrouw die alles eenmaal zelf had opgebouwd, alleen maar vertelt Jongen, je moet meer belasting betalen. Doe dat gewoon met liefde. Zo verdien je meer geld. Het is helemaal waar, want Sander vindt het heel belangrijk dat vrouwen fulltime werken.

[00:04:05]

En jij werkt maar 20 uur per dag daar. Daar is een punt over te maken. Maar vertel eens. Het is een beetje Sigrid Kaag moment toen zij begon, blijkbaar van Hamburg. Wat? Wat deed je vader omdat je moeder?

[00:04:17]

Uhm, mijn moeder, die was huisvrouw. Ik kom uit een heel christelijk gezin en zijn moeder was huisvrouw. Heel erg traditioneel. Mijn vader werkt bij een bank en we zijn niet arm opgegroeid ofzo. Ik bedoel, ik heb niet in de bijstand gezeten of iets dergelijks. Humble beginnings vind ik een beetje overdreven, maar het was wel zo. We zaten vol voorbeeld nooit op terrasjes en dat was te duur of ging altijd met de caravan op vakantie. Zulke dingen.

[00:04:38]

En wat voor christelijk? Wat voor christelijke achtergrond dan?

[00:04:40]

Uhm. Ze waren eerst vrijgemaakt en toen christelijk gereformeerd. Maar is dat ook met als met rock en zo dan?

[00:04:46]

Nee, die niet? Nee, dat hoefde ik gelukkig niet. Maar ik ben wel naar een christelijke basisschool gegaan en twee keer naar de kerk en zo een rust op zondag rust. Op zondag ga ik naar de kerk, per zondag, per zondag. Ja, s morgens en s avonds. Ja s middags. Ja ok.

[00:05:02]

Nou, dat is wel dat de jaren. Je hebt nu een iets andere stijl dan gereformeerd. Twee keer per twee keer per week. Je wilt me heel losbandig uit.

[00:05:12]

Hoe eerst een beetje aanstootgevend. Maar nee, ik, want ik associeer dat met met calvinisme. Gewoon hard werken en niet over praten. Terwijl jij het net over praat, over over geld. Dan kom je op de radar van Sander, Mumm en Uffw waar waarmee ze open over geld. Want jij vertelt ik heb een miljoen verdiend. Uh, als je een cursus bij moet doen kost het tweeduizend euro. Toch drieduizend drieduizend euro per ton.

[00:05:32]

Dat is het duurste programma van drie maanden. Ja, ik denk dus dat mensen veel te weinig over geld praten. Volgens mij moet jij het met me eens zijn daarover. Maar het is zo'n groot taboe. Dus überhaupt als je al kijk. Ik vind eigenlijk dat rijke mensen die zeggen dus inderdaad, je moet niet te veel over geld praten. Want dan ben je niet Matthes. Ondertussen weten heel veel mensen daarom niet hoe ze geld moeten verdienen, bijvoorbeeld investeren of crypto dus.

[00:05:55]

Ik vind het juist heel leuk om tanks te laten zien. Zo doe je dat. Zo maak je meer geld of dit is een methode om meer geld te verdienen. En dat ik overal mijn prijzen van mijn cursussen zeg. Dat is gewoon puur marketing. Dat is heel slim. Ik bedoel het heel domme mensen, niet de prijzen van iets erbij zetten, want dan kunnen mensen zich niet voorstellen dat ze gaan kopen omdat je een prijs ziet. Net zoals in de Ikea zie je.

[00:06:14]

Die kast kost 200 euro. Dan kan je je voorstellen oh, die wil ik misschien wel kopen.

[00:06:18]

Hoe? Wanneer begon dit? Wanneer als je als als kind al met geld bezig?

[00:06:22]

Ik heb vroeger geld parkjes gemaakt. Geld parka. Ik was het ook een beetje vergeten, maar mijn familie herinnerde me eraan. Op Koninginnedag kan je toch zo met zo'n zo'n muntje in water gooien dat het zo'n ding kwam? Dat vond ik fantastisch. Dus organiseerde ik geld, bankjes in mijn slaapkamer en moesten mijn ouders en mijn zus en broer moesten om een dubbeltje betalen om binnen te komen en kwam de tijd van guldens. En dan had ik allemaal zulke spelletjes zelf helemaal uitgevonden en konden ze dus zeg maar 2 euro aan me verliezen.

[00:06:50]

Dus daar begon het mee. Maar daarna heb ik heel lang niet gesnapt dat ik eigenlijk gewoon een soort van Rasch ondernemer ben en ben ik pas op mijn. Ja, ik ben journalist geweest. Heel lang het tankpas, mijn negenentwintigste. Echt begonnen met ondernemen en waarom?

[00:07:02]

Waarom sprak dat geld je zo aan? Kan je het nog herinneren? Als kind? Waarom geef je geld zo interessant vonden?

[00:07:07]

Nou ja, ik was niet op zest als kind met geld per se het gratis spelletje in geld baantjes. Wat was er zo al aan jou? Ik kreeg geen zak geld zoals andere andere kinderen. Mijn ouders waren dus echt heel erg zuinig. Het was gewoon altijd. Nee, het is goed genoeg toch? Dat christelijken van N. Dat doe je niet. Je moet niet geld verdienen en ik ben op mijn elfde. Daar ben ik bij een bakkerij gaan werken.

[00:07:26]

En toen had ik dus voor het eerst gewoon eigen geld. Dat probleem gauw op. Ja of nee, dat was niet een. Nee, het was ook niet het beste bijbaantje en ik was ook best wel eng. S Ochtends om half vijf fietste ik dan naar de bakkerij, in het pikdonker, in het bos om.

[00:07:38]

Het zou voor mij toch een motivatie zijn geweest om je zakgeld te gaan geven.

[00:07:40]

Ik zag je, zou je denken waar ik zou. Uitgekookt dat ik het zelf bedacht als kind meenemen.

[00:07:47]

Maar toen kon ik had ik dus eindelijk voor het eerst geld en ik weet nog wat ik probeer. Allereerst geld dat gekocht. Een roze zingende taart. Bij de expo kan jullie de expo nog zoveel anders ook? Ja, het lava lampen aan het soort internet was een droom voor jongeren. Ja, wat was je droom in expo hebben? Gewoon naar de expo gaan en daar iets kunnen Koga. En dat kon ik toen opeens doen. En toen dacht ik wat een vaak.

[00:08:07]

Dit is fantastisch geld. Maar stond er dan voor zelfstandigheid of zo? Is dat het? Ja, vrijheid, zelfstandigheid, je eigen ding kunnen doen. En ik denk ook wel dat ik praat. Echt helemaal niet. Dus heel goed dit jaar gelijk over mijn ouders ben begonnen praten normaal nooit over. Maar om de zelfstandigheid die je hebt als vrouw. Als je gewoon financieel zelfstandig bent. Ik heb bij mijn ouders zien dat dat niet zo is. Ja, dat vind ik gewoon heel belangrijk.

[00:08:27]

Ik denk dat het bij een moeder gezien, bij moeder. Ja, als je niet. En er zijn zoveel vrouwen in Nederland niet economisch zelfstandig en dat leeft gewoon allemaal heel veel ellende op. Dus ik dacht nou wat er ook gaat gebeuren.

[00:08:39]

Ik moet altijd geld hebben en hou je van geld. Kan je genieten van een van je banksaldo? Hmm ja ja vind ik leuk. Wat voel je dan? Nou ja, het saldo zelf is natuurlijk weet je wat ik leuk vind, dat bijvoorbeeld. Laatste heb ik dan heel veel crypten gestoken? Dat vind ik leuk dat het een soort van. Je kan er eigenlijk mee spelen, dus je kan het gewoon meer mogelijkheden. Je kan er dus opeens denken van.

[00:09:00]

Stel dat ik morgen zou willen schilderen, dan kan ik nu opeens denken oké, ik ga een ezel kopen en ga maar schilder spullen kopen en ik kan dat gaan ontplooien. Dus ik zie geld heel erg als een middel om mijzelf verder te kunnen ontplooien zonder dat er dus een soort van rem op zit. En ik vind het lekker op het moment je niet zoveel geld hebt wat ik ook heel lang heb gehad. Dan praat je er eigenlijk veel meer over, merk ik dan op het moment dat je het gewoon hebt.

[00:09:23]

Het vormt dus geen belemmering meer. En de meeste mensen die heel erg zijn, die het heel erg erg vinden dat ik over geld praat. Die hij zegt dat altijd. Je moet toch ook niet belangrijk zijn? Maar uiteindelijk merk je dus juist als je met zulke mensen praat. Die hebben allemaal helemaal zware ideeen daarover en heel veel haat erover naar mensen die geld verdienen of met techbedrijven. Weet ik veel wat allemaal. En die zijn er juist dus eigenlijk heel erg mee bezig.

[00:09:42]

Waarom denk je dat het zo taboe is? Nou, je leeft. Kijk, je wordt opgevoed door je ouders. Tussen 4, 0 en 7 jaar krijg je heel veel van die ideeën en zo krijg je allemaal mee. En in Nederland überhaupt natuurlijk al heel wat minder. Wat meer taboe dan bijvoorbeeld in Amerika. Maar het zit zo helemaal er in dat het iets te maken heeft met dat het niet met je opvoeding dat het dus niet in bij mij zat trouwens met de pet op een vrouw, maar dat het dus niet mag dat je dus niet anders dan anderen mag zijn.

[00:10:11]

Je mag je kop niet boven het maaiveld uitsteken en je moet net doen of je. En je moet gewoon bij de groep horen en bij de groep horen. Dat is goed en veilig. En als je dan niets anders doet, dan is het niet goed is. Praten over geld is een manier om je te onderscheiden en dat past fundamenteel niet bij de Nederlandse cultuur. Ja, en er zit gewoon heel veel. Dus je woede en en en angst toon afgunst en er zit gewoon heel veel emoties altijd ook rond.

[00:10:32]

Want dit weet dus hoe je over geld denkt en hoe je deze jeugd uh over geld bent gaan nadenken. Onder andere door je ouders, door het milieu waarin opgroeit. Dat noem je je Mornie, maar toch.

[00:10:43]

Dat is via een manji maar eens. Het zou je kunnen kunnen benoemen als al je gedachten zijn, je overtuiging en de dingen die je doet rond geld.

[00:10:49]

En dat is een belangrijk onderdeel van jouw cursussen. Toch dat je je maardie maar eens uit moet aanpakken.

[00:10:54]

Nou, mijn programma waar je denk ik over hebt als programma dat ik net heb gelanceerd. De doen niets anders. Veertig mensen aan mee. Dat soort programma van drieduizend euro. Inderdaad, en daar werken die duizend lekker. Het was een fijne lange zeker? Uhm, we zijn nu bijna aan het einde. Iedereen is werkelijk dolblij mee, dus ik ben zelf al opgelucht dat ze goed is gegaan. Maar daar heb ik eigenlijk zes grote thema's dus. Ik heb het onder andere over grip op geld, heel veel mensen en het is voor ondernemers gemaakt.

[00:11:19]

Heel veel mensen weten niet eens precies het verschil tussen een fiscalist of een boekhouder die denken dat hun boekhouder bijvoorbeeld ook heel goed fiscaal is en fiscaal advies kan geven. We hebben het over je jaarrekening kunnen lezen. We hebben het over de psychologie van prijzen als ondernemer kunnen kiezen. Ik heb het over investeren en ik heb het over Engel Investments. Ik heb het over nou werkelijk. Alles wat je maar kan bedenken is allemaal heel praktisch. Maar het lijkt te beginnen met dat soort van inventarisatie.

[00:11:42]

Om wat betaal je je Mornie mindset toch? Ja, en er zit dus ook in naast een onderdeel éénvan. Hoe kom je aan je gedachten over geld? Is een van de opdrachten die er zit. En die A werd met heel veel liefde gedaan door iedereen. Ga met je ouders praten over hoe zij zijn opgevoed met geld. Welke boodschap hebben zij van hun ouders meegekregen? Als jouw vader is opgevoed met een boodschap van zijn vader dat je bijvoorbeeld heel hard moet werken om geld te verdienen?

[00:12:03]

Dan zit dat ook heel erg in jouw mindset. Dus dan zou je misschien het heel eng vinden om bijvoorbeeld ondernemer te gaan worden. Dus als je gaat snappen waar jouw vader jouw heer heeft mij opgevoed, dan kan je dus een soort van gegeven dat je denkt van e. Wil ik dit eigenlijk? Al wil ik geloven dat je bijvoorbeeld keihard moet werken voor je geld. We zijn ook andere manieren om wil ik geloven dat ondernemen eng is. Zijn er ook andere manieren?

[00:12:23]

Mag ik even met jou van mij? Maar die Mauritsweg praat? Doe het gratis nu. Dat zou fijn. Uhm, ik dus wat. Wat ik vaak met geld heb is dat ik er een soort wantrouwen heb. Een ernaar van dat als ik voor geld zoom als ik mijn leven voor geld zou maximaliseren, dan zou ik. Dan zou dat voor mij betekenen. De keuze moet maken die ik inhoudelijk minder interessant vind. Dus ik vind mijn werk nu heel erg interessant, geeft me heel veel voldoening.

[00:12:45]

Maar ik zou elders. Bij een normaal mediabedrijf zou ik veel meer kunnen verdienen, maar dat ga ik dan niet doen omdat ik dat in die voldoening belangrijker vind. Hoe? Hoe kijk jij daar naar dat dat geldt? Euh ja, dat je op dat je af en toe dingen moet inleveren om meer geld te gaan verdienen. Waar trek je voor jezelf die grens?

[00:13:03]

Het is wel interessant, want ergens is mijn drive van. Van geld verdienen ben ik ook achter dat het een soort van is dat ik vind. We zijn in zo'n rijk land opgegaan. Opgegroeid hebben zo vakantie hier. Ergens vind ik het een soort van bijna egocentrisch als ik niet mijn best doen om mijn talenten zo om te zetten dat ik er geld mee verdienen of dat ik het soort van maximaal zit uit te buiten. En daar gaan vast ongetwijfeld nog over zelfontwikkeling hebben.

[00:13:27]

Maar daar zit een stukje bij mij ook dat ik denk van shit, waarom moet ik eigenlijk zo mijn best doen? Of waarom doe ik zo zo hard? Uhm, moet je het? Moet je zo hard werken om te zorgen dat er niet meer geld komt kijken? Je kan als je rijk bent kan je gewoon veel meer geven. Ik vind het soms een beetje als ik en ga met je hart klinken. Misschien maar als iemand. Zegt Van Nou, ik ben gewoon tevreden zijn al in Nederland.

[00:13:48]

Het gaat goed. Ik heb meer betekend. Ik en mijn gezinnetje. Fijne baan. Ik hoef niet meer verantwoordelijkheid te hebben. Het is allemaal goed zouden denk ik. Besef je wel op hoeveel gouden kansen hij zit en hoeveel mensen met jou zouden kunnen ruilen en met jouw mogelijkheden. Dat je dan niet een taak op je gaat nemen die ervoor zorgt dat meer mensen beter af zijn.

[00:14:07]

Maar ik weet dus niet of dat waar is. Want zo is dat. Neem deze podcast. Deze podcast is niet heel. We zouden veel meer geld kunnen via deze podcast als we dat zouden willen. En dan zouden we het meer over, dan zouden we meer richting de populaire auto's van jou. Ja, we zouden meer licht in de populaire podcast moeten gaan, zoals Manmanman of zelfs podcast. Weer maar over ons persoonlijk leven. We moeten gaan vertellen. Euh, we zouden veel meer advertenties moeten gaan en gaan draaien, ook van bedrijven die we misschien niet tof vinden.

[00:14:32]

En dan zie ik allemaal kansen om meer geld verdienen. Maar dat doen we niet omdat we de inhoud en de rol die die podcast op deze manier ons leven speelt belangrijker vinden dan dat optimaliseren voor geld. Dus ik. Ik heb niet zoals je wat jij nu zegt dat optimaliseren voor geld altijd betekent dat je optimaliseert voor je talenten. Ik denk ook dat je af en toe een andere incentive moet kiezen die daar ten koste van je geld gaat. En ja, maar dat ben natuurlijk ook met je eens.

[00:14:54]

Ik bedoel, in mijn podcast zit er geen enkele, zit geen enkele reclame. Ik zou dan ook veel meer geld kunnen verdienen. Ik vind ook niet dat je altijd maar moet blijven optimaliseren, want er moet meer, meer meer geld komen. Maar als dat zo is, is niet geoptimaliseerd voor je fundels. Dat je dat je zou bedacht van die podcast als ik m zo doe. Ik hoef niet die advertentie inkomsten, ik verdienen meer. Maar als Delfino is voor mijn vormen zijn we prima.

[00:15:14]

Een advertentie verzinnen voor iets waarvan ik denk al hier sta ik achter. Maar ik werk helemaal niet met sponsors, maar heel even over de andere pent. Ik denk dus niet dat het per se nodig is dat je altijd maar aan het optimaliseren bent voor geld. Maar ik denk wel dat er heel veel mensen en dus vooral vrouwen. Dat is mijn grote missie. In Nederland zijn die gewoon niet weten hoe ze geld moeten verdienen. En dan denk ik dat is bijna onmogelijk in dit land.

[00:15:33]

Er zijn gewoon methodes voor dus. Daarom wil ik er veel over praten om ze te laten voelen en zien van het kan.

[00:15:39]

Sterker nog, het is eigenlijk je verantwoordelijkheid. Als ik goed begrijp dus egocentrisch om het niet te doen, want op het moment dat je meer verdient kun je meer weggeven. Wat je eigenlijk je verantwoordelijker als al een geprivatiseerde Nederlander als ik je goed begrijp om om daaraan te werken en misschien ook een beetje af en toe je gezeur opzij te schuiven. Als ik als consument van jou van jouw cursus om om meer te kunnen weggeven aan de doelen die je belangrijk vindt, begrijp ik dat goed.

[00:16:08]

Ik denk dat iedereen hier op aarde en dan komen. Misschien een beetje een spiritueel stukje, maar iedereen heeft hier een mooie dingen te brengen. En er zijn zoveel mensen die zich laten tegenhouden in wat voor talenten ze hebben of wat ze kunnen. Puur alleen omdat ze denken. Ik kan dit niet of ik heb er niet eens geld voor. Ik zou zo ontzettend graag aan dan ook meer mensen willen inspireren gezond te eten of meer mensen willen inspireren om beter. Nou ja, geen idee wat de mensen allemaal ver van missie zijn en plannen hebben.

[00:16:33]

En dat doen ze dus niet omdat ze niet weten hoe ze dat moeten doen en hoe ze dat kunnen doen. En dan denk ik dan helpt het dus wel gewoon echt heel erg als jij dus sowieso financieel verstandig bent als jij in kansen gaat. Gaat zien als jij verdienmodellen snapt, als je weet hoe je moet ondernemen.

[00:16:47]

Je bedoelt je het je wilt zeggen mensen laten zich nu in hun keuze keuzes leiden, leiden door zus van onvermogen om te zien waar ze geld aan zouden kunnen verdienen. En als ze dat wel zouden hebben dat vermogen, dan zouden ze in ieder geval beter nadenken over waar ze voor kiezen. En nu is dat een beetje gedreven door onwetendheid en betere keuzes maken.

[00:17:08]

Als ik je goed birgitta en er lopen, denk ik gewoon heel veel mensen rond die ongelukkig zijn omdat ze voelen alsof ze hun passie niet aan het uitleven zijn. Of omdat ze voelen dat ze eigenlijk iets anders zouden willen doen. En dan vind ik het dus zelf heel inspirerend om van andere mensen gewoon te horen. Als het hun wel lukt en hoe ze dat dan doen en gewoon in die soort van hun eigen grootsheid kunnen durven staan en daarover podcast maken of cursussen maken.

[00:17:32]

Of het is hun grootsheid ook bestaan bij de gratie van zoals je het beschrijft. Ik heb een gezinnetje en een hypotheek. Kan daar grootsheid in bestaan?

[00:17:40]

Turien denkt hier denk ik wil dus ook niet zeggen dat het per se slecht is. Maar op het moment dat je niet financieel zelfstandig bent denk ik er is gewoon zo'n interessant stapje voor jou nog te maken. En zoveel mensen bijvoorbeeld die angst om te te beleggen. Nederlanders sparen, dat is natuurlijk helemaal een ongeluk en een kick. Weet je hoe bijzonder jij denkt dat het super moeilijk is om aan een bitcoin bitcoins te kopen of om een aandeel te kopen? Het is een letterlijk.

[00:18:03]

Je installeert dit aapje vier minuten later heb je eerste bitcoin gekocht en dat ben ik dus bijvoorbeeld. Onder andere zijn de cursisten mijn programma dat gaan doen? Of geef ik een uitleg over wat nou zo werkt, dat en hoe en powerups zich dan voelen dat ze opeens het super leuk vinden om van alles over blockchain te gaan lezen en daarmee in te kunnen doen. Dat is gewoon dan nodig geweest. Dat er iemand heeft gezegd dat hij dit in dit en dit zijn de stapjes.

[00:18:26]

Dus waarom zou ik me stilhouden daarover als ik op die manier kan inspireren zoals ik het goed begrijp dan?

[00:18:31]

Het draait bij jou om om zelfontwikkeling, om dat mensen naar hun talenten gaan leven. Overigens ook weer heel bijbels gedachte dat je je talenten benut.

[00:18:39]

Ja en jij stelt geldt als het centrale doel waarvoor je waarin je in je laatste cursus omdat dat. De meeste mensen de de belangrijkste stap is om tot die talentontwikkeling te komen en geld is gewoon voor heel veel mensen zo'n groot taboe dat er gewoon heel veel misgaat. Heel veel mensen maken er een zootje van hun administratie. Heel veel mensen hebben niet goed nagedacht over waar ze over vijf jaar willen staan. Die snappen niet hoe dat werkt met rente op rente. Die Finet eng om met hun partner te gaan bespreken dat ze een ander uitgavenpatroon hebben.

[00:19:08]

Dus ik dacht als er ergens. Ik bedoel, ik heb verder al mijn cursus zijn heel erg praktisch. Altijd ook dus over productiviteit en over verdienmodellen. Over stories leren maken. En ik dacht het grootste thema wat ik eigenlijk altijd onderliggend bij mensen het meest interessant vind, is hoe ze nadenken over geld en hoe ze daarmee omgaan. En ik wist natuurlijk van tevoren dat gaat een heleboel heibel veroorzaken, maar ik dacht nou ja, ook mooie promotie. Hoe lukt dat?

[00:19:34]

Hoe kan je dat doen? Want jij komt uit eenzelfde soort achtergrond. Dus ik namelijk NRC en euh, vreselijk christelijk ook dat, maar bouwde ook meer professionele achtergronden.

[00:19:41]

De journalistiek staat boven alles daarin en niet echt een een Billy milieu waar je jezelf op de voorgrond zet. Het gaat om het instituut. En je gaat er helemaal niet hebben over over je persoonlijke financiën. En zo je te nee van je intellectuele ontwikkeling. Een beetje stoer ook als je niet te veel verdient. Want ja, je moet een beetje struikelen.

[00:20:00]

En hoe heb jij dat? Hoe ben je daar overheen gestapt? Hoe heb je daar een ontworsteld na een van de dingen die ik een keer deed?

[00:20:06]

Hij was een ik had een stuk geschreven, een opiniestuk in NRC toen en dat ging over het inkomen SKEPP tussen mannen en vrouwen. En ik had geschreven als mensen nou gewoon openlijk op de werkvloer. We bespreken hoeveel geld ze verdienen. Dus dat mannen gewoon zeggen hé. Mijn salaris is nou vierduizend. Dan kunnen vrouwen dus zien van Holi vak. Hij doet hetzelfde werken en verdient meer dan ik. Ik ga het bespreken en ik wil hetzelfde loon. Je had een IT bedrijf dat je opgezocht hield en daar vertelde je over het artikel gelezen.

[00:20:32]

Ik heb alles over jou. Wat? Want dat Bruil zo grondig vorm? Ik kijk maar het Impress. Ja, er zijn natuurlijk. Überhaupt zijn er voorbeelden van bedrijven. Startups zullen dat vooral zijn die dat die dat aanhangen. Ik dacht dit is briljant. Dit is wat je letterlijk nodig hebt als vrouw, als soort munitie van haar. Ja, ik wil dat ook verdienen en ik verdiende toen als freelancer. Weet jij het nog niet? Achtduizend euro per maand.

[00:20:54]

Denk je achtduizend euro per maand? En ik dacht natuurlijk. Nou, als ik nu een heel artikel heb geschreven over openheid van geld. Echt belachelijk veel trouwens als financier was. Ik was heel efficiënt, maar heb je daar ook heel even een zijspoor? Hoe krijg je die 8.000euro voor elkaar?

[00:21:06]

Nou, ik was dus. Ik had er net al met jou over. Ik ben. Ik was gewoon een commerciele journalist. Dus op moment dat ik bijvoorbeeld n persoon ging interviewen. Ik interviewde vooral mensen over ondernemen. Dan dacht ik ook deze verkoop kan NRC, dan maak ik er ook een paar quotes, pak ik van achtergrond stukken en pak ik die of die persoon erbij. En zo maakte ik uit een interview van een uur maakte ik zo'n zes stukken en die verkocht ik dan gewoon aan verschillende media.

[00:21:29]

Of allemaal een NRC. Ik werkte vooral voor NRC, maar dan met telkens een tussenpoos is en kwam ik opeens een maand later met een artikel. En dan was een quote van achtergrond stuk. En ik werkte gewoon keihard. Ik stond om 5 uur op en ik bleef werken tot 10 uur s avonds.

[00:21:41]

OK, en dat leidde dus tot achtduizend euro per maand. Euh. Maar dan terug naar verhouding.

[00:21:46]

Je hebt daar een stuk over geschreven dat als geld voor de scheepsmagnaat. En ik was freelancer. Ik had. Ik had een baan aangeboden gekregen als ze als chef ook toen bij de bij de NRC redactie van en van een katern over carrière maken en zo. Maar die had ik niet genomen. Omdat ik wist dat verdien ik minder geld. Dus ik had al een beetje een andere positie dan de meeste NRC journalisten daar. En toen kwam ik. Ik kon dus aankomen waar en wanneer ik wilde.

[00:22:08]

En toen kwam ik aan aanlopen op de redactie, toen er net een redactievergadering over die krant was geweest. En toen zei een van mijn collega's en nu konden ze nog te laat. Ook hadden ze dus net helemaal mijn stuk besproken met daaronder het schokkende getal van ze verdiende achtduizend euro per maand. En ik weet nog dat ik toen dacht met allerliefst en natuurlijk was gek om mijn collega's, maar ik dacht ja. Idioten. Ook je ziet toch ook a hoe hard ik werk?

[00:22:31]

Ik was er echt letterlijk heel vaak op de redactie om 5 uur s ochtends. Redactie was dag en nacht open. Je ziet hoe vaak men mijn naam in de krant komt en je weet hoeveel je freelancers betaalt voor een stuk een SNMP. Heel weinig natuurlijk, want journalistiek betaal je. Zo krijg je 300 tot 500 euro voor een artikel ofzo. Maar je kan gewoon letterlijk tellen hoeveel artikelen ik heb en hoeveel ik dan verdien. Dus journalisten denken gewoon niet op die commerciele manier na en dat heb ik gewoon nooit begrepen.

[00:22:56]

Wat ik zo euh. V. M. Verwarrend aan je. Dat zegt misschien meer over Baranov. Ja hoor. Is dat hoe moet ik het goed zeggen? Aan de ene kant ben je dus heel commercieel gedreven van zoveel mogelijk geld verdienen, ook als je over de journalistiek praat. Laat je eigenlijk nu vooral over hoe kan ik er zoveel mogelijk geld mee verdienen? En niet hoe kan ik de mooiste stukken schrijven? Ja, pagina komen naar boven halen om de rechtsstaat te beschermen.

[00:23:17]

Ik wil maar aan de ander. Dat is de hele commerciële kant en aan de waar waar NRC op neerkijken in het algemeen. Want het gaat om de democratie et cetera. En aan de andere kant heb je die die wel, die maatschappelijk geëngageerde kant van. Het is belangrijk dat vrouwen financieel onafhankelijk zijn en dat we er over praten over geld dat ze zodat vrouwen kunnen zien wat voor verschillen dus.

[00:23:37]

Dit is een super interessante, want jij gaat er dus van uit. Als iemand dus goed is in geld verdienen en commercieel nadenkt, dan zal je wel niet maatschappelijk bewustzijn nadat ik. Wat ik mis wat ik in Santander vind, is dat jij het heel goed naast elkaar kan laten bestaan. Waarom kan ik dat dan niet? Het is toch wel even te gaan, maar even denk ik dat niet. Ik denk dat jij dat best wel goed kan. Ik neem toch aan dat jij?

[00:23:58]

Ik ga niet over de financiële situatie zal ik niet gaan vragen, maar jij hebt toch. Je hebt een succesvol bedrijf gebouwd. Je doet het toch ook heel goed? Je hebt wel, maar ik zit niet alleen nog maar even niet over de bankrekening, meer over. Ik heb. Ik ervaar veel Solazzo. Nog een paar andere ongemakken met me. Met je Yerli. Maar ik ervaar veel ongemakken bij die die Tweedy, want ik vind. Ik hou ook van geld.

[00:24:18]

Vind ook heel leuk om geld verdienen. Tegelijkertijd maak je heel veel keuzes waardoor ik niet zoveel zou verdienen. Ik zou kunnen fruitsoort, maar omdat die kunst meer voldoening geven. Maar bij mij is dat altijd iets wat in strijd met elkaar is. Terwijl bij jou is het euh helemaal in overeenstemming. Ik denk dat ik. Ik merk dus inderdaad ook na. Ik ben zeven jaar journalist geweest. Ik dacht wat vind ik nou eigenlijk het allerleukste? En het was absoluut niet inderdaad de meest euh, grote onderzoeks verhalen of zou schrijven.

[00:24:44]

Ik ging eigenlijk altijd voor de topstukken. Dus acht tips om met jouw baas over je salaris te onderhandelen. Of vijf tips om sneller uhm, nou ja, een carrière te maken. Dat vond ik de leuke stukken, want dan dacht ik daar help ik mensen mee. Dat is gewoon super praktisch en interessant. En de heel veel van de journalistiek die gaat over wat je politiek beschrijven en zo, dat vond ik gewoon dacht ik ja, daar help je toch mijn mensen minder mee.

[00:25:07]

En toen ik dat besefte dat ik het a dus heel erg leuk vond om zulke praktische dingen te schrijven. En ik merkte dat ik gewoon supergoed was in strategisch nadenken en verdienmodellen. Ik heb onder andere heb ik drie jaar een startup rubriek geschreven, waarin ik dan elke week een startup ging interviewen en ik merkte uiteindelijk dat ik die startup sterkste advies had te geven. En als één of ander verdienmodel wat totaal niet werkt en zeg maar waarom doe je daar dan bijvoorbeeld niet iets bij?

[00:25:29]

Of wat is eigenlijk de reden dat je dit of dat? En toen? Toen dacht ik dus eigenlijk. Volgens mij moet ik gewoon ondernemer. Dit is het is gewoon helemaal niet mijne. Mijn beroepsjournalist zijn.

[00:25:39]

Ja, laat de Duitser. Fabian moest zondag gaan ondernemen. Ja uhm, Tony Robyns heeft daar een centrale rol. Ten huize van die man. Ja, je houdt van die man. Ik vind een fantastisch team. Ferris en Tony Robyns ja.

[00:25:51]

Roberts is de één van de bloemiste zelf op Groest wereld. Een gigantische man. Ja, heel goed. Valt eigenlijk wel mee.

[00:25:57]

Ik ben een drieëntachtig, maar ik stond een keer naast hem. Nou, we zeggen allemaal die Gigante. Ik bedoel t is een grote man. Maar volgens mij is zijn niet eens 2 meter. Dus voor Nederlanders waren tijdig mijn handen enzo en het is een impressive figuur. En je geeft seminars. Hoeveel geld denk dat je in je leven had uitgegeven aan toneel?

[00:26:11]

Denken dertigduizend jeetje, dertigduizend euro. Uh en euh je. Daar komen op je pad door Netflix en door die fantastische documentaire die daar op 2 sarcastisch of in het echt. Nee, we hebben het hier in de podcast tien jaar geleden over gehad. Ik vind dat ik een hele intrigerende documentaire ik ben niet ik. Ik wantrouwt door de romans ook op een manier. Maar ik vind m. Ik vind wat hij daar laat zien. Euh, voelen vond ik heel indrukwekkend.

[00:26:35]

Ik heb wel zitten huilen. Waar ik, want toch ja, over zijn integriteit. Wel, uhm. Dus of die nou echt mensen wil helpen of heel veel geld wil verdienen eigenlijk vooral. Dus je hoort dingen. Hij laat de werken van vrijwilligers. En tegelijkertijd vraagt ie dus wel aan jou enorme. En hoeveel geld om over die voor die evenementen? Nu betaal je mensen ook? Zou ik zeggen. Of betaal ze beter? Je hebt er allemaal verhalen bovenkomen over de werksfeer daar en dat die niet helemaal ok zou zijn en dat ie dat ie euh euh dat die mensen zou euh emotioneel zou misbruiken enzo.

[00:27:09]

Dus ik twijfel. Het is een soort larger than life figure. Ik ben niet o niet onverholen positief over daarom. Wantrouw ook een beetje. Maar ik heb ook zitten janken door door die documentaire over wat die gegeven. Waarbij een dame uit Brazilie ofzo. Kan ik me nog herinneren wat ik me hier bij haar losmaakt? Uhm, what would you vragen? Oh ja, jij wilde juist achter je door. Hij zag die documentaire toen dacht je. Ik wil erheen.

[00:27:30]

Volgens mij is het ook het doel van de documentaire. Want heeft een Magee co-producent super slim wit en euh. Dat kostte achtduizend euro. En toen dacht je ik ga cursussen, ik ga een cursus beginnen om dat te kunnen bekostigen. Ja en nee. Wacht even, je slaat. Ik ben gek op je vork, maar je slaat vrij een stukkie over. Ik zag die documentaire net nadat ik terug was, ik al twee jaar over de wereld gezworven.

[00:27:49]

Overal gewoond, San Francisco onder anderen. En ik kwam terug, drie hoog achter in Amsterdam, op een appartementje. En ik dacht gewoon van ik wil niet nog een keer nu de journalist journalistiek ingaan. Hetzelfde leven leiden. Ik had een soort van heel erg in mijn hoofd. En daar komt ie dan. Daar durf ik dus gewoon makkelijk voor uit te komen. Ik vind dat gewoon nisse te boel. Ik wil gewoon in een mooi groot grachtenpand wonen.

[00:28:10]

Het lijkt me heerlijk om heel veel vrijheid te hebben. Ik wil gewoon. Nou ja, gewoon rijk en gelukkig worden. En ik moet mijn leven veranderen. Het gaat hem niet worden als ik niet door blijft gaan als journalist, want uiteindelijk zit een journalist natuurlijk gewoon een grens. Dat je nou zoveel tijd hebt om stukjes te tikken. En toen was het s avonds. En toen zag ik die documentaire en ik vond m zo mega inspirerend dat ik toen 2 weken lang eigenlijk alles heb opgezocht van Tony Robijns.

[00:28:35]

Wat er maar wat er maar was. Ik heb alles geluisterd en alles bekeken. En toen heb ik in no time heb ik mijn eerste bedrijf uit de grond gestampt en dat waren vergaderlocatie. Ik heb nog een heel groot pand gehuurd.

[00:28:45]

Wat had hij gezegd dat dat daartoe motiveerde?

[00:28:49]

Nou, de Zinni die mij toen heel erg raakte was iets in de trant ja me eigenlijk moeten kunnen terughalen. Maar iets in de trant van je kan een bepaalde standaard zetten voor je leven. En als je dus gewoon die standaard als nieuwe standaard hebt, dan accepteer je niet minder meer. En dat vond ik interessant, want heel veel dingen die ik altijd dan wilden doen opzeggen was altijd Fania. Ik zou eigenlijk wel, net zoals ik nu bijvoorbeeld zou best wel fit willen zijn of ik lijkt me heel lekker om dit of dat vaker te doen.

[00:29:15]

Maar op moment dat je echt tegen jezelf zegt van jou. We moeten dit. Dit is gewoon. Het gaat niet mij niet meer gebeuren dat ik. En toen had ik volgens mij een grens van 10.000 euro per maand op zak gezet. Het gaat me gewoon niet meer gebeuren dat ik minder dan 10.000 euro per maand ooit ga verdienen. Nou, dat was dat vond ik motiveer en dat kan ik dan. Is het dan heel goed brengen met al zijn 0p techniques enzo.

[00:29:33]

Maar wat als je dan zo alles over hem onderzoekt? Je bent ook journalist van huis uit. Kijk je dan ook? Heb je nou ook die verhalen gelezen over leerlingen met z'n werknemers omgaan?

[00:29:41]

Eerlijk? Ja, en ik was er ook bij. Hij is onder andere in opspraak gekomen bij en terwijl ik was bij dat evenement, bij een uhm evenement waar die inderdaad een vrouw op een bepaalde manier zou hebben behandeld of heeft behandeld. Ja kijk, ik ben niet een soort van blinde fan girl. Ik bedoel, ik zegt net wel dat ik van go ben, want ik ben het wel. Maar natuurlijk ken ik mijn kritische blik op dingen. Maar ik denk dus ik heb niet wat jij hebt.

[00:30:05]

Van O. Nou is het wel echt helemaal integer, want misschien wil ie wel geld verdienen.

[00:30:09]

Ja, want je hebt. Kijk wat ik zie, je hebt er bijvoorbeeld op je site. Heb je je favorieten staan? Er staat een boek van Napoleon. Heel abiotische Ridge. Droogheid? Ja, ja, nee, nee, dat is niet. Het is vind ik een Groot-Brugge en heel veel mensen lopen daarmee weg met het boek op poppunk. Ja, ik begon daar later aan. Ik was er al drie keer aan begonnen en kwam niet doorheen. Begonnen later aan en toen dacht ik alles wat deze man zegt is anekdotisch nu.

[00:30:30]

En uh, als die anekdotiek zo belangrijk is, dan moet ik weten wie hij is. Toen ben ik hem, heb ik zijn Wikipedia pagina opgezocht. En toen kwam ik op een journalistiek artikel over een man die twee jaar lang onderzoek heeft gedaan. De leer van Napoleon. Heel, dat is één van de grootste zwendelaars uit de geschiedenis van Amerika en die de beste. Dus de hele premisse van het boek is dat die er nu Carnegie, de dunne en staalmagnaat.

[00:30:50]

Begin vorige eeuw. Uh, zouden we geïnterviewd? Uh, en dat die hem het geheim overbracht van hoe je rijk kunt worden. Dat er is aangetoond dat die Andrew Carnegie nooit gesproken heeft. Dus ik kan op dat moment het boek weggooien. Ik vind het gewoon een zwendelaar rom.

[00:31:05]

Wat is het? Wat is het een jaar dat het persé zeg maar als het inspirerend is en als het jou ergens toe aanzet.

[00:31:10]

Dat moet toch ergens in gegrond zijn? Wat? Waarom nou? Omdat het anders? Is het iemand die heel effectief? Uh, die nu de geschiedenis in gaat die heel effectief mensen oplichten? Het is daar. Er zijn heel veel die ik ben met je eens dat oplichtten niet oké is, maar het idee dat persé dat de enige reden als je ergens inspiratie vandaan mag halen of een iets moois mag vinden dat het dan van een heel puur iemand moet zijn die alleen maar goed heeft gedaan in de wereld.

[00:31:35]

Ik moet ergens op gebaseerd zijn dus. Zelf trek ik de grens, al is het onderzocht of ik het goed doordacht en als ik dan dus of. Of het is een een zelf of zelfhulpboek wat ik lees. En het is wetenschappelijk onderbouwd. Dan neem ik het op die Meritus aan of als het dan al niet dood is moet zijn. En ik ben daar ook gevoelig voor. Ik heb het boek van deel Carnegie Houthoek in frontline inflatiepeil. Ja, drie keer achter elkaar gelezen.

[00:31:56]

Dat is ook allemaal anekdotisch. Uhm. Maar dat is ergens op gebaseerd. Die man heeft talloze trainingen gegeven aan aan de verkopers en heeft daar heeft zijn ambacht daarmee ontwikkeld. En daar wil ik best van hem leren. Maar als de premisse van zo'n Napoleon Hill bijvoorbeeld is dat ie het allemaal op een fabeltje heeft gebaseerd, doet die Andrew Carnegie nooit gesproken heeft. Het is lullig, maar dat kan nu. En dan kan ik hem dan. Wat heb ik er dan nog aan?

[00:32:19]

Ja, weet je.

[00:32:20]

Ik denk dat er ook verschillende manieren als het over zelfhulp hebben verschillende manieren van leren en inspireren. Je hebt aan de ene kant en dat vind ik dus ook als journalist vind ik interessant. Als alles wetenschappelijk helemaal op dingen is gebaseerd dat het helemaal klopt enzo. En aan de andere kant vind ik het soms ook echt super interessant en fascinerend om gewoon in iemands hoofd te kunnen meekijken en leren. Dus het hoeft van mij niet perse zo dat ik van iemand iets aanneemt dat ik denk van heb je daar 5 jaar voor gestudeerd?

[00:32:46]

Het is voor mij ook een kei als ik denk nou, de resultaten die je hebt vind ik te gek. Of ik vind jij als persoon te gek. Ik vind gewoon prikkelend wat je zegt. Ik wil meer van jou weten en dan zou ik dus zo'n boek lezen of een cursus volgen. Ja ja, ok. Dus je neemt af en toe. Mensen zijn in en dat herken ik. Inspirerend om hoe ze dingen kunnen vertellen, zoals Tony Robbins bijvoorbeeld, vind ik.

[00:33:06]

Ik heb zijn boek over geld gelezen en ik. Ik heb die documentaire met veel plezier gekeken en ik sluit niet uit dat ik ooit naar zo'n seminar zou gaan. Goh, voor de ervaring, want het lijkt me oprecht een hele bijzondere ervaring.

[00:33:18]

Ik denk echt dat het heel leuk zou vinden. Weet je wat we leuks aan die seminars en kan dan niet door? Ik voel me soms een beetje. Ik ben echt wel zelfontwikkeling op 6, daar kan ook van. We kunnen ook een therapiesessies overhouden, maar het was zo leuk om daar met 15 duizend mensen te zijn die allemaal daarheen waren gekomen om zelf zeg maar aan zichzelf te werken. Het mooie is zichzelf te ontdekken. Het was zo. Het voelde net aan familie.

[00:33:39]

Ik vond het fantastisch. Ik dacht dit kan je dus ook doen. In plaats van dat je twee weken. Ik heb een hekel aan het strand op het strand gaat hangen, kan je dus je geld uitgeven naar zulke seminars? Ja dat. Ik zie mijzelf daar ook al staan. Ik ga de precies telt en als ik terugkom. Maar ik trek wel een soort grens van ik wil wel diakritische die Nassir die dan allebei in ons huist. Wil ik wel ook daar blijven luisteren?

[00:33:59]

De zoon Napoleon Hill bijvoorbeeld.

[00:34:01]

Iemand zeggen je Napoleon Helderse? Het eerste wat ik ga doen is altijd geweest en goede wil. Ook hier moet ik alles echt van de site.

[00:34:08]

Maar als je je zegt net de Zeeuw, een goede psycholoog, nog een keer naar kunnen kijken hoe je zo geobsedeerd kan worden door zelf ontwikkeling. Want wat is je eigen psychologische analyse ervan? Ehm.

[00:34:19]

Nou kijk, ik ben op mijn achttiende, las ik voor het eerste boek van Tim Ferris van de vrouw werkweken. En ik dacht echt wow. Dit is een soort van handleiding voor het leven. Wat is dit voor fantastisch dit jaar met jou, als je de dingen doet die in het boek staan? Ik heb niet een soort van euh bedrijfje opgezet in wat Hatti medicijnen en sport dingen. Ja, voedingssupplementen, voedingssupplementen, maar wel sommige van zijn tipsy waren zo praktisch en toepasbaar dat ik dacht ha ja, mijn leven wordt er ook makkelijker van en ik ga efficiënter werken.

[00:34:46]

En toen is bij mij een soort van obsessie ontstaan waarin ik iets van 600 zelfhulpboeken heb gelezen. Wat ik dacht van is te gek. Met hoeveel zij zijn zonder te betalen. Met elk boek word ik een stukkie slimmer, leer ik een bepaalde skill, word het leven wat fijner en makkelijker, kan ik me vrijer bewegingsvrijheid en good good thema's in mijn leven. En uiteindelijk, en dat vind ik ook zo ontzettend mooi en Tim ver is, komt er ook zo'n punt dat je denkt van waarde?

[00:35:12]

Vaak doe ik het allemaal voor. Waar ben ik eigenlijk zo hard voor aan het werken? Wat is het dat ik wil bewijzen? Vind ik mezelf niet goed genoeg? Ben ik niet goed genoeg zoals u gaat? Of weet je wel? En waar ben ik goed genoeg? Is dat vind ik. Ik dacht dat we daar misschien ook over gingen hebben, want dat vind ik een hele interessante en een beetje donkere kant van dat hele zelf ontwikkelings verhaal dat je daar misschien te ver in doorslaat.

[00:35:33]

En volgens mij komt er daarna. Tenminste, zo gaat het bij mij. Dat had Tim Fairs laatste ook heel mooi in een podcast dat je eerst in die fase komt, dat je heel veel skills gaat ontwikkelen en je productiviteit en efficiënt heel belangrijk vind. Dat je dan zo langzaam in t in t a overgaat naar van t. Ik ben op zoek naar vervulling en waar kan ik vervulling in vinden? En dan kom je natuurlijk uiteindelijk terug dat je dagelijkse kleine gewoontes die je hebt en de mensen om je heen dat het meest vervulling gaat geven.

[00:35:58]

Maar wat is je eigen analyse? Waarom je er zo Inge, zo geen bent voor jezelf?

[00:36:04]

Ja, ik denk dus wel dat dat stukje van. Ik ben denk ik niet goed genoeg of het gaat. Ik moet me verbeteren. Ik was er een hele stille, stille tiener voor iemand die dan niet door de aula durfde te lopen. Omdat ik het te eng vond dat mensen naar me keken. En dan om en dan zat ik altijd met een heel klein groepje vrienden in een gangetje te zijn mijn brood te eten. Ik was gewoon super verlegen. Ik werd heel snel rood en ik merkte ook de journalist zijn heeft daarbij ook geholpen.

[00:36:28]

Maar dat er dus. Je hoeft je niet neer te leggen bij het verhaal dat je over jezelf verteld. Ik. Iedereen vond mij ook het stille meisje. Inmiddels ben ik niet meer het stille meisje. Met jou. Ik heb mij bepaalde nieuwe een nieuw verhaal aangeleerd. Ik heb bepaalde skills aangeleerd en dat is natuurlijk heel fascinerend aan zelfontwikkeling dat je opeens snapt. Wow, alles wat ik over mijzelf dacht of waar ik in geloofde, waar ik eigenlijk in vastzit.

[00:36:50]

Dat kan ik gewoon veranderen. En de eigenlijk zeg je die. Die zelfhulpboeken gaf me een soort van gereedschap om niet meer te voldoen aan dat beeld dat je van jezelf had.

[00:37:01]

Het bracht gewoon opnieuw, dus weer heel veel vrijheid. Kijk, als ik nu door. Ik heb nu zoveel skills opgebouwd voor mijn idee en ik blijf. Het blijft natuurlijk ook altijd leren dat ik denk van stel dat ik nu over drie jaar een of andere vastgoedman magnaat wil worden ofzo. Ik kan al leren valt te doen en je hebt gewoon bepaalde skills nodig hebt bepaalde een bepaald netwerk nodig. Dat kan je allemaal leren en ik vind dat een heerlijke vrijheid geven.

[00:37:25]

En word je dan gedreven door Ann die je oud klasgenoot of die mensen vinden in de aula zaten om hun talent te laten zien dat je niet met stille meisjes bent en ben ik overheen.

[00:37:33]

Maar dat was ongetwijfeld toen. Op dat moment was dat vaststellen dat je er veel aan mee deed, als het nu zo is. Het was ook het. Ik schets misschien een beetje dramatisch zo. Zo heftig als het ook weer niet. Maar ik was wel ja. Ik vond het. Ik vind het. Als ik terugkijk naar de tiener die ik was, had ik een heftige eetstoornis tussen mijn tiende en mijn eenentwintigste. Dat zijn ook allemaal dingen. Die zijn tuurlijk uiteindelijk allemaal terug te voeren op het van.

[00:37:56]

Je voelt je niet goed genoeg of je bent niet goed genoeg en ik vind het gewoon een heerlijk idee. En dat is ook een heel grote drive van dat ik nu zoveel deel op social media en in mijn podcast, in mijn cursussen van hij. Je hoeft dat niet te accepteren van jezelf. Heel veel mensen zitten gewoon vast in dat soort van slachtoffer verhaal. Ik vind het PowerVR om dat niet te hebben. En en waar. Wat is dat nu als je je toen uit het beginnetje een heel ander idee van een beeld wat je wilde bestrijden.

[00:38:21]

Waar doe je het nu dan voor? Maar ik even denken of dat klopt en dat bestrijden volgens mij met Tim Versen boek was ik voor het eerst dat ik dacht van al ja. Je kan dus gewoon bijvoorbeeld de wereld over reizen. En ik ben toen brengen Amerika gegaan. Ik vind Amerika helemaal te gek. En toen dacht ik al ik wil in Amerika wonen. Nou, hoe kan je in Amerika wonen? Moet je journalist worden? Onze journalist? Krijg je een journalist een visum?

[00:38:43]

Dat heb ik uiteindelijk dus ook gekregen, zo op die manier. En dat is een van de snelste manieren om in Amerika te wonen. Dus ik denk ik niet perse dat het was om dat beeld te bestrijden. Ik dacht opeens meer van hé. Je hoeft niet zoals de meeste mensen denken dat je moet leven. Dat dat pad hoef ik niet per se te gaan. Ik kan letterlijk mijn eigen pad gaan kiezen, dus als ze niet uit een soort van boosheid van euh, over het verlegen meisje wat ik ooit was meer uit zijn.

[00:39:06]

Het is gewoon niet waar dat jij dat verlegen meisje hoeft.

[00:39:08]

Denk je dat het nodig is dat de mensen die een cursus gaan volgen? Dat die zo'n zelfde euh pad afgelegd hebben als jij? Denk je dat? Denk je dat die mensen in die zin allemaal op elkaar lijken? Dat ze iets? Nee. Nou, ik denk wel om te corrigeren hebben. Nee, maar ik denk dat iedereen die jullie van de zelfontwikkeling neem ik aan.

[00:39:31]

Toch ook super interessant. Je hebt er ook zo'n boete.

[00:39:34]

Nee, ik denk dat iedereen en eindelijk een zelfhulpboek oppakt, want ze denken hè. Er is iets in mijn leven wat ik anders wil. Ik ga eens kijken of dit boek mij op bepaalde manier daarin verder kan helpen. En mensen die mijn cursussen doen.

[00:39:48]

Uhm ja, het gemiddeld boek kost natuurlijk 17 euro en we hebben het hier over een cursus van 3.000 euro. Ja, dus dat is wat ik ongemakkelijk aan vind dat het een vorm is van aanspreken op mensen in onzekerheid en dan vervolgens heel veel geld voor vragen. Om die onzekerheid te. Ja te verminderen? Hoe voelt dat niet raar? Nee, helemaal nee, want het is niet die onzekerheid verminderen. Het is letterlijk skills leren om beter met hun geld om te gaan.

[00:40:17]

Het is voor ondernemers bedoeld tussen de die een team hebben tussen nul en vijf mensen dus die een beetje startend zijn. Maar alhoewel überhaupt al geld verdienen, dan is 3.000 euro is niet eens gigantisch veel. We hebben het niet eens over mijn allerduurste programma, een deel van mijn cursus en rond de 200 euro. Maar het is. Ik vind het altijd een beetje beetje kinderachtig. Ik denk van jeetje. Gaan we nu zo moeilijk doen over drieduizend euro voor een programma van drie maanden duurt?

[00:40:42]

Maar omdat het omdat eigenlijk in je hele opbouw is het je het zelfhulp neer, ook in hoe je er zelf over praat als een weg naar bevrijding van de verhalen die je ouders vertelt. Bovendien omgevingen verteld of dit de maatschappijen verteld heeft. En je zegt eigenlijk ik geef hier een buffet en allerlei mogelijkheden om dat te ontstijgen en met je daarvoor en betalen daarvoor maar niet. Ja, je zegt eigenlijk betaal er maar veel voor, want dan is het. En dan ga je ook misschien serieuzer nemen.

[00:41:13]

De 3.000 euro is daar een deeltje dat ik ook denkt, net zoals aan Tony Roma's event achtduizend euro is. Kijk, op het moment dat je er 8.000 euro voor betaalt, dan denk je wel van Holy Fuck. Ik moet dit serieus nemen. Alles wat je gratis weggeeft wordt sowieso vaak minder serieus genomen, maar deze drieduizend euro is ook gewoon gebaseerd op je volgde drie maanden lang te zitten. Elke week heb je van mij twee uur coaching. Er zit dus veertig uur aan video's in een gigantisch programma.

[00:41:41]

Je kan als je mij op prijs aanvallen, zou ik mij aanvallen op dat ik drieduizend euro vragen voor ergens een half uurtje te komen praten. Of dat een één op één gesprek met mij duizend euro kost. Ik bedoel, ik denk niet dat andere prijzen voor jou uitnodigt om een half uurtje bij hem thuis te komen praten. Dat is niet de vergelijking. De vergelijking is eenpitters die euh, jouw cursus zien, waarbij er ook ongetwijfeld een beeld tussen zit waarbij.

[00:42:09]

Euh, het belooft. Dat geld verdienen iets is wat voor hen heel bereikbaar is. Heel aantrekkelijk klinkt vooral als je veel geld verdienen. Niet voor iedereen bereikbaar? Nee, want ik denk dat heel veel mensen totaal vastgelopen zijn in euh. Er zijn heel veel mensen die niet zo makkelijk geld zien. Natuurlijk die vast lopen in allerlei. In bureaucratie, in beperkingen van gezondheid en beperkingen, in beperkingen van situatie en de suggestie dat je iets kan brengen voor 3.000 euro, wat dat allemaal oplost vind ik best heftig.

[00:42:47]

Maar hou wacht even, ik zeg nergens dat ik geldproblemen oplost of nergens op de Sils pagina zie je staan. Hierna ben je miljonair, had ik beloofd. Met het programma Is ik, ga je super veel informatie geven over geld en snap je wat ik bedoel? De dat er mogelijk kwetsbare mensen tussen zitten, delen die drieduizend euro overmaken waarvan je dan zegt ja dat Tony arbeidskost ook achtduizend euro, dan ga je een beetje je best doen. Dat voelt ong.

[00:43:12]

Ik vind dat ongemakkelijk voelen niet inderdaad, als je een lezing geeft voor een bedrijf, maar wel als het gaat om eenpitters.

[00:43:20]

Ja, ik denk dat dat ik wat dat betreft zo hard met je oneens ben daarover. Want misschien zit er een kwetsbaar iemand tussen. Dat kan n als ze het niks vinden binnen. Je krijgt altijd het geld terug. Dus daarom ben ik. Ik heb vijftienduizend cursisten gehad en er zijn zes mensen geweest van de vijftienduizend die mij mijn geld terug hebben gevraagd. Bij mij toen ze meestal eigenlijk iedereen die in het programma zit. Ik heb een vragenlijst ook gestuurd.

[00:43:42]

Die hebben al mijn andere cursussen gedaan en dat is waarom ik zo ook een beetje zo een beetje chagrijnig werd. Waarom helemaal t begin over hadden? Over zo'n tweet van al is ze de boel aan het oplichten. Ik geef gewoon Vrakking goeie cursussen en op een moment dat ze zo'n cursus hebben gedaan en daardoor dus meer geld hebben verdiend, denken ze Holy fuck, ik moet meer cursus van sjalotjes doen. Dat is fantastisch, want dat is natuurlijk ook waar ik mijn geld mee verdiend.

[00:44:06]

Dus hebben ze een cursus gedaan, hebben ze daar heel veel profijt van gehad, gaan ze mijn andere cursus doen, vinden ze fantastisch profijt van gehad. En uiteindelijk zijn er dus een paar mensen ervan. Terwijl dit veertig van de 15.000 cursisten die ik heb eerlijk gezegd ok. Ik ga nu voor haar allergrootste programma. Wil ik me ook met liefde inschrijven. Dus is dat dat ik kwetsbare mensen in mijn programma's lurken. Ik vind het een beetje onzin. Ik bied gewoon iets aan en mensen kunnen wel of niet besluiten om er in te stappen.

[00:44:32]

Hoe? Want ik zal een beetje kijken naar wat voor mensen daar op reageren op. Op jouw Instagram valt me op dat heel veel mensen die heel blij zijn over jouw cursus dan ook zelf coach worden. Dus inderdaad, jij hebt dus.

[00:44:46]

Ik heb ongeveer van de mensen die nu mijn geld programmaduur doen. Is 50 procent zelf ook coach? Ja, want dat is toch fascinerend? Dus jij hebt. Maar ik leer ze niet coachen. Nee, maar kijk, je hebt Jim Brown. Ik heb het even opgezocht. Ik heb over de piramide. Als je het zal het noemen van coaches dus allemaal. We hebben bovenaan. De Jedimeester Jim Brown is dat Jim Brown is de grote inspirator van Tony Robbins trouwens.

[00:45:06]

Hij heeft een seminar gevolgd bij Jim Rowan. Hij is toen zelf coach geworden. Toen kwam Charlotte voorbij, gaat door een coach. Worden er nu voor mensen jouw cursus hebben? En in die comment heb je dan wordt Nouchka personal branding of Julia van Selling Stories of coach Carola of Sylvia. Happy Simple Life die ook weer coach worden en andere mensen willen weer leren keuzes te maken. Na hoeveel, waar, hoeveel coaches hebben wij nodig in het land van coaches?

[00:45:34]

Hebben we naar jou blijkbaar? Kijk, als ze allemaal geld kunnen verdienen en dan kunnen er nog meer coaches bij. Ik vind dat altijd dat coaches. Daar wil ik wel wat over zeggen, want daar word altijd zo. Kick n. Ik noem mezelf geen coach. Als één van. Ik vind mezelf gewoon een ondernemer. Het etiket plakken ik even op je. Ja, dat is goed.

[00:45:49]

Maar mensen zeggen altijd al ja coaches verschrikkelijk. En iedereen zit elkaar maar te coachen. Ik denk aan fuifcoach coaches, leren andere mensen liefkozend.

[00:45:57]

En ik denk altijd maar als er zeg maar. Als er een verdienmodel is en zij zijn gelukkig en hun klanten zijn gelukkig. Laat ze lekker.

[00:46:03]

Ja, maar er is het natuurlijk interessant conflict tussen wat je aan het begin van het gesprek zegt, namelijk. Euh, ik zorg ervoor dat mensen bevrijd worden van de ketenen. Euh man, dat zeg je ook met geld ja, waardoor ze in vrijheid keuzes willen maken of wat ze echt belangrijk vinden. Ja, maar in de praktijk. We zien dat de helft van de mensen daar maar ook coach wordt. Dat vind ik moeilijk met elkaar te rijmen.

[00:46:28]

Die zit natuurlijk denk ik in elk mens en dat wordt er heel veel mensen opgelost door er kinderen te nemen. Er zit een soort van verlangen om bepaalde geleerde lessen door te geven aan anderen.

[00:46:37]

Dus het idee denk ik meer dan biologie. Ik denk dat dat echt een soort van het idee dat je kan inspireren door wat jij hebt meegemaakt. En dat vind ik zelf trouwens ook fascinerend dan wat ik nu kan doen. Dat ik al die fouten die ik heb gemaakt in mijn ondernemers leven. Dat ik dus een cursus van kan maken en zeggen jou, dit heb ik allemaal fout gedaan. En dan verdien ik inderdaad een miljoen mee. Super chill dus. Ik snap wel dat mensen graag een soort van coachende rol willen hebben.

[00:47:03]

Kijk weet je dus.

[00:47:03]

Ik dacht vervolgens mij wat ik wel mooi vind. Je verhaal zat gewoon rond. Is dus volgens mij het is het is zet niks grimmig. Samen doen gemeenten echt wel alles wat je zegt. De Nera als je veertig bent. Of nog erger wat ga je in godsnaam weer naar hem toe? Dat is allemaal niet toe naar zoiets van ik ga de rest van mijn leven in. Nee joh, ik kan menselijkheid in die zin ontwapenend. Je zegt Ana, ik word datief rijk van.

[00:47:26]

En ondertussen doe ik iets wat mensen helpt. Dus wat wil je eigenlijk nog meer? Het loopje uit de bitte! Dat is eigenlijk letterlijk een beetje de samenvatting en. En dan leidt dat toe naar een moment dat je gewoon gaat doen waar je zin in hebt en dat doe je nu tot op een bepaald niveau. Maar het kan altijd nog gekker. Of nog meer met nog meer verveling. Waar eindigt dat?

[00:47:48]

Ja, ik vlieg vanavond naar Bali natuurlijk. Om daar dan iets misschien te beginnen met vastgoed ofzo. Ik geloof daar kunnen we lang over praten. En geloof me ik heb geen spreiding dus zit in de crypto in de aandelen. Dus ja zeker heb ik inderdaad berekend van elk even van zoveel geld kan ik echt gewoon helemaal niets meer doen. Heb ik passief die 10.000, want dat was ooit mijn doel toch? Ja uhm. Maar ja, mezelf kennende ben ik een beetje om de drie jaar dingen zat.

[00:48:12]

Dus mijn eerste bedrijf heb ik drie jaar gehad. En toen dacht ik nou ik kan hier niks meer van leren. Ik stop ermee. Ik doe de cursussen nu bijna drie jaar, dus ik zie eigenlijk al weer een beetje een einde komen. Maar met Amerika gaan wonen? Daar ga ik sowieso. Ja, want ik ik toen ik jou voor het eerst je nieuwe richting zag.

[00:48:27]

Toen dacht ik Oh, dat is warm. In de Setti heet I Love You To My Ridge Playbook. Heb jij zijn aflevering met Tim Fairs geluisterd? Ja, OverGeld, ja, vond ik heel leuk. Ja en ja. Wat jij nu doet dat doet heeft hij ook helemaal tot in de puntjes geperfectioneerd. En ik dacht altijd dat is de Amerikaanse dat werkings in Nederland je hebt laten zien dat het nu wel werkt en alles bij ons Zuid-Amerikaans maar helemaal in Californië wonen heb ik gedaan hoor.

[00:48:47]

In San Frisco heb ik permanent ja.

[00:48:49]

Rijke Hollanders heet dat hier al een uurtje uitnodigen. Een uur lang ga ik me nog even 2 miljoen 2 miljoen investeren om een visum te krijgen dan. Ik heb het al uitgezocht. Wat goed.

[00:48:57]

OK, denk inderdaad dat de maakbare, want dat is gewoon een soort van bijna bijna een soort van euh ja, dat is dat ze overal doorheen. Het idee dat dat ding dat.

[00:49:10]

Ik heb heel veel. Nee, ik heb heel veel privileges. Ik ben een Wittevrouw. Ik ben er inderdaad natuurlijk intelligent. Ik heb dus het enorme voorrecht om in Nederland te zijn geboren, dus ik zeg niet en dat. Daarom sloeg ik daar ook net zo op aan over dat geld programma. Ik zeg niet van iedereen kan op deze manier rijk worden of kan precies doen wat ik doe. Dus dat is absoluut ook niet wat ik met dat programma. Uhm, wat ik nu ja dus 9 weken heb gedraaid leer.

[00:49:36]

Het enige wat ik zeg is je kan zelf verantwoordelijkheid nemen. En als het over geld gaat nemen heel veel mensen en vooral vrouwen niet de verantwoordelijkheid. Het gaat niet om maakbaarheid, maar gewoon praktische adviezen. A wel een beetje maakt bij het zien van je kan je eigen verhaal veranderen en dan dus heel praktisch vertellen hoe dat kan hij. Je bent fan van Tim Ferris, dus laten we afsluiten met een echte Tim Ferris vraag. Ik was er op aan het wachten.

[00:49:58]

Dank je. OK, je komt ie. Als je nou uh stel staat een bibbert langs de weg, daar waar de miljoenen mensen langs. Euh, wat zou je op het bibbert zetten Charlot? 80 procent is goed genoeg. Dat is één van de dingen die ik in mijn productietijd skûtsjes zegt. De meeste mensen zijn zo perfectionistisch en die gaan bijvoorbeeld drie maanden wachten. Over welke naam ze voor een nieuw bedrijfje moeten hebben ofzo. En ik heb altijd zoiets van zet er gewoon niets op en pas op het moment dat jij echt omzet hebt dat je al klanten hebt.

[00:50:22]

Dan mag je over al die andere dingen gaan nadenken en heel lang gaan bedenken wat Colbrandt kleuren je wil en zelf dus. En ze zijn te perfectionistisch. En als je gewoon op 80 procent van je kunnen gaat, dan zullen de meeste mensen wel al prima vinden. Jij denkt zelf vaak dat die laatste loodjes de laatste paar procenten die je erbij moet doen dat dat heel belangrijk is. En daar loop je op vast.

[00:50:42]

Dank je wel slotfilm vlucht naar Bali.

[00:50:44]

Dank je wel.