Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:03]

Hallo, dit is een bonus aflevering van Geel. De causerie over de kleur geel.

[00:00:13]

O ja, Yelle, ja, geel. Ik bel eigenlijk. Ik had ze toch beloofd nog een column voor te schrijven.

[00:00:20]

Rechter of fuck fijnmaziger? Geel twaalf. Maar ik had echt nog geen idee hoe die af zou lopen. Toen ik een maand maken was één van de mogelijke eindes, was dat een goede maat van me. Jelle Hoogenboom zou opbellen als alles gierend uit de hand aan het lopen was. Met een hele fijne column over de natuur. Uiteindelijk was de Dierenbescherming zo'n cadeautje dat deze niet meer nodig was, maar hij is wel ontzettend fijn. Hier komt ie alsnog. In de natuur.

[00:00:59]

Gele herfst, herfst de bossen transformeren in een palet van tinten geelbruin, rood en oranje. Topdrukte in de natuur. Want wij mensen houden enorm van die verlammende kleuren. Het is niet hun blaadjes nu geel worden, ze waren het altijd, al ziet het alleen niet omdat het groen normaliter overheerst. De kleur van bladeren wordt grotendeels bepaald door chlorofyl. De stoffen in bladgroenkorrels die de fotosynthese mogelijk maakt. Het absorbeert zowel het blauwe als het rode deel van licht, maar niet het groene dat wordt teruggekaatst.

[00:01:37]

Maar bladeren bevat ook andere pigmenten carotenoïden als in kaart dus. De stof die peentjes oranje maakt en xanthos viel van het Griekse woord voor gil xanthos. Zij vangen wat van de blauwe en groene licht kruimels op chlorofyl laat schieten. Chlorofyl is vele malen beter in het absorberen van licht, maar kost ook veel energie om te produceren. Als de dagen korter worden en de temperatuur daalt, wordt het groen afgebroken en komen de andere kleuren tevoorschijn. Soms kan je ook bomen met rode blaadjes tegen.

[00:02:13]

Die zijn een van de grootste raadsels van de natuur. Waren geel en oranje altijd aanwezig in het blad, rood moet hij aanmaken. Anthocyanen, de rode pigmenten, worden pas in de herfst geproduceerd. Dat kost dus energie. Nature is zuinig. Geef liever niets uit zonder voordeeltje over waarom rood loof loons. Zijn vele ideeën. Anthocyanen voorkomen bijvoorbeeld licht schade en wellicht lichtsterkte rode kleur ook als een nieuw reklame om vogels te lokken naar rijpe bessen. Maar het raadsel heeft een diepere laag, overwegend oranje.

[00:02:51]

Gele bossen zijn een typisch Europees verschijnsel. In Noord-Amerika is rood de voornaamste kleur, vooral nieuw. England is beroemd om zijn vuurrode bossen. Er is niet Ottesen. Het viel deskundig op dat bladluizen eerder eitjes leggen op gele dan op oude blaadjes. Groot beschermt ook tegen insecten plagen, maar Schijn keurde lang geleden de bossen in het oude Engeland letzte roots ingewikkelds. Maar toen kwamen de ijstijden kletsen, drukte de boomgrens steeds verder naar het zuiden. In Europa stootten zij op een barrière de Alpen.

[00:03:26]

De bossen werden verdrukt, veel bomen stierven uit en daarmee de insecten. Noord-Amerika heeft geen barrières, want daardoor gebergten van noord naar zuid. Daar bleef de boom in seksrelatie dus intact. Toen de gletsjer zich terugtrokken, heroverde de bossen de continenten. In Europa waren de plagen verdwenen en daarmee de noodzaak om groter worden. Sindsdien zijn Europese bossen geel. Is dit de eindconclusie? Nee, maar het is een interessante gedachte tijdens een boswandeling. Al het goudgele, warme oranje heeft kunnen misschien aan de Sky leiding in Tirol is hier gewoon rood lopen, waarschijnlijk tussen aangeplant Amerikanen.

[00:04:16]

Alleen ja, ik las het de Volkskrant en daarin staat precies het tegenovergestelde van wat ik heb opgeschreven.

[00:04:23]

Volkskrant, Volkskrant, WK nieuws werd toch. Ook dit was geel. Aflevering 12 van een half Ik ben Michiel Vandeweert of die andere fijne man is Jelle Hoogenboom.

[00:04:46]

Welkom bij de Dierenbescherming.

[00:04:49]

De middag respecteren dierenbeschermers in Goedemiddag met Michiel van de Weerd van de podcast Geel. Hebben jullie hem een bloemetje ontvangen? Daar ga ik je afzeggen. Jullie hebben een bloemetje ontvangen. En uhm, mijn collega is daar erg blij mee.

[00:05:10]

Met dank aan bloemtros Barbara.