Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Eén keer per jaar. Dat werkt eigenlijk niet. Coaching werkt wel zoals je in de sport zit. Hoe coachen iemand die je gaat niet één keer per jaar zijn? Goed gaat dan je begint te lachen.

[00:00:08]

Maar dat is wel wat wij deden ook wel eens als een soort van Strick vraag bij bedrijven als er in april 13 april gaat er iets mis. Wanneer spreek je die persoon daar dan op aan? Is dat A op 13 april? B. Bij het eindejaars gesprek? C. Niet. En dat hoor je vaak. Nou, iedereen zegt nu ja, dat zou dan in april moeten. Ja, wat doen jullie dat ook? Nee, vaak doen we het gewoon niet.

[00:00:28]

NPO Radio 1, Castrol, Outcast. Goed werk, de podcast over zin in je werk met Arie Boomsma. Je werkt hard, je doet goed je best.

[00:00:38]

En dan is er in het najaar een moment waarop je hoort of het genoeg is geweest. Het beoordelingsjaar gesprek.

[00:00:46]

Ga je eigenlijk beter werken door zo'n gesprek? Is het goed voor de organisatie waar je werkt? En hoe beoordeel je elkaar dan wel op een goede manier? Daar gaat het over. In deze nieuwe aflevering van Goed Werk en ik praat met onderzoeker aan de Vrije Universiteit Kylian waar, hoe? En met Tessel de hij van biermerk gebrouwen door vrouwen. Ja, vertel eens even. Het moment dat jij dacht ik ga een biermerk begin of een brouwerij.

[00:01:10]

Ja ja, geen nog geen brouwerij. Nee, het was eigenlijk een andere ondernemer die zijn eigen horeca zaak heeft en die is gaan doordrammen. Die zei Ja, ik wil gewoon dit bier van gebrouwen door twee zussen. Dat moet hier op de tap komen en had eigenlijk zelfs nog geen idee dat we ondernemer zouden worden. Maar jullie brouwde toen wel, dus als je als hobby het zegt een topper wil hebben Herman, waarom dat te gaan doen? Uhm, ik werkte gewoon fulltime bij bij Grootbedrijf en euh.

[00:01:40]

Ik vond dat een beetje gevangen en iets te weinig dat je iets voor jezelf doet. Dus dat werkt hier van 9 tot 5. En dan? Daarna ging je sporten of eten met vrienden. En dat was dan zo'n beetje dat gezeik soep, iets wat je echt voor jezelf doet. En mijn zus heeft heel folkies gedaan. En toen bij dezen dacht ik hierbij sluit ik aan omdat het eindresultaat fantastisch is. Ik hou van bier en uhm, op geen moment heb je euh.

[00:02:03]

Je kan best wel makkelijk 20 liter bier maken. Dat is wat je tweeënhalve krat bier inderdaad. Stond die schuur vol? Ja, dan gaven we een feestje of het perfecte verjaardagscadeau dat je. En die is toch bij een ondernemer euh horeca ondernemer in handen gekomen? En die zei ja, dit is prachtig. Ik heb alleen maar mannen die hier de hele tijd de bier komen verkopen. Nu heb ik opeens ViaVia van twee zussen gebrouwen. Biertje. Ik wil dit op de app.

[00:02:26]

Dat gaat dat wel. Heel leuk dat jij dat wil, maar het is helemaal niet hoe wij dit gaan doen. En toen uhm, dacht ik ook alweer ja. Het is ook weer eigenlijk te gek dat je je eigen bier in de zon op het gras van de tap kan bestellen. Ze dachten we doen, we gaan het samen met hem en met hem. Dan doen er één verkooppunt was prima. En toen? Uhm. Euh ja, van het één kwam het ander toe.

[00:02:47]

Toen zijn we er zeg maar. Dan gaan we gaan uitzoeken. Hoe kan je dat thuis brouwen? Is niet zo makkelijk. Dan krijg je accijns en warenwet. Dus zijn we gaan loon brouwen bij een bestaande brouwerij met overkomst. Dan bestaat jouw loon.

[00:02:58]

Ja, dit gebeurde wel veel, dus daar was de intro ook biermerk dus. Want we hebben geen brouwerij. Zijn nog steeds loom. Brouwers of een hippere naam is Chips Brouwers.

[00:03:09]

En dan? Ja, dan gebruik je de overcapaciteit van bestaande brouwerijen.

[00:03:14]

Kunt even een paar dingen, want je werkt aan een groot bedrijf waar je niet tevreden was. Welk bedrijf was ik?

[00:03:18]

Was wel tevreden met me, met een baan, maar niet tevreden met het leven. Zeg maar dat je dacht ik moet er de deur zit. Ergens moet er nog een lichtpuntje te vinden zijn. Er was bij Ahold op het hoofdkantoor echt een groot bedrijf. Ja, daar waren de woorden Giesbers. Gesprekken. Precies wat de inleiding?

[00:03:36]

En waarom? Uh, wat doe je daar?

[00:03:39]

Euh. Ik was de Catry assistent. Dus ik dée eigenlijk het papierwerk van de countrymanager en van de inkoper Curio.

[00:03:45]

Je hebt ook bij een groot bedrijf gewerkt. Ja ABN-Amro, ja, nog zo'n gigant. Ja, hoe heb jij dat ervaren?

[00:03:53]

Het voordeel van een hele grote bedrijven is dat ze vaak heel goed zijn in het opleiden van mensen. Dus ik moet zeggen als als leerschool was het echt een fantastisch bedrijf. Dus euh ja, kan ik niet anders zeggen dat.

[00:04:04]

Qua opleiding was het eigenlijk perfect, maar op moment dat je daar dus ooit ook weer bent weggegaan was dat om vergelijkbare redenen.

[00:04:11]

Nee, het was wel een beetje anders. Ik was uhm. Op gegeven moment ging de telefoon. Ik werkte in Nederland en toen was de vraag wil je in Monaco komen werken? Nou niet ik. Ze zochten iemand in Monaco en ik dacht nou, dat lijkt me wel wat. Vond ik wel spannend. Ze zocht iemand die Frans sprak en ik dacht dat ik dat deed. Dus ik. Ik ging naar uh, ik ging naar Frankrijk met daar achter dat het toch toch toch wel een heel leuk tour was inderdaad.

[00:04:32]

Maar goed dat, dat was juist de uitdaging. En ik kwam in Monaco te werken. Een van de eerste dingen die ik moest doen was. Euh, er zat daar een secretaresse in die uhm in die afdeling. En die was heel boos, want die had maar drieënhalf duizend euro bonus gehad als ze ongelooflijk boos over.

[00:04:48]

En ik kom net uit Nederland en ik kom daar aan in Monaco. En juist ja, gejammer met de Pratensis. Boos. Ik dacht al dat drieënhalf duizend euro bonus voor een secretaresse op, maar ook al bij geen zich er een hoop geld. Tenminste vind ik. En toen dacht dit vond ik zo fascinerend van dat mensen krijgen dus heel veel geld. En die mensen zullen de hele dag over geld. Dat is ook heel. Ik heb dus een jaar in Monaco gewoond en mensen zijn daar de hele dag met geld bezig.

[00:05:11]

En dat vond ik heel fascinerend en stelde mezelf toen de vraag worden mensen nog gelukkig van geld? Euh, gaan ze er beter van presteren? Waarom krijg je zoveel geld? Wie wel, wie niet? Vond ik heel interessant. En toen? Euh. Ben ik lang van kort naar de Vrije Universiteit gegaan met de vraag kunnen we er niet een proefschrift van maken? Zo ben ik tijdens mijn werk bij de bank onderzoek gaan doen naar naar beloningen en bonussen en beoordelingen.

[00:05:34]

En dat was een heel neutraal onderwerp, totdat de crisis kwam. En toen dacht ik ja, ik ben dus nu s avonds aan het opschrijven dat wat ik zelf doe niet deugt. Maar goed komen denk ik dat nog wel op. En dat was een beetje een gewetens conflict, want je maakt. Schrijf dan een boek. Een proefschrift om uit te leggen dat het eigenlijk een heel raar systeem is die bonussen tot heel veel slecht gedrag leidt. Toen dacht ik na dit.

[00:05:53]

Dit klopt niet meer dus 2008 2009. 9. Ben je nog een tijdje gebleven? En toen dacht ik op een gegeven moment jaar toen moesten weer een mijn afdeling moest die er een miljoen aan bonussen gaan uitkeren terwijl we even kijken. Maar evengoed zeggen we hadden we n afdeling 6 miljoen verlies, maar er moest een miljoen bij voor bonussen. We van de overheid waren er op dat moment. Dus ik dacht nou dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Maar het gebeurde wel, want die niemand.

[00:06:16]

Ja ja, dat. Ja, afspraak is afspraak. Of we kunnen er niet onderuit of we doen het al jaren. Zou het? Ja en nee. Maar de maatschappij dan? Bedoel dit kun je toch niet uitleggen? Nou, die 3 miljoen die moesten komen. En toen dacht ik dit. Dit gaat niet meer, dus ik kan niet een proefschrift schrijven en mezelf tegenspreken. Zo ben ik weggegaan. Mensen zeggen ook van wat. Wat knap dat je dat gedaan heb.

[00:06:35]

Maar ik heb altijd zoiets van ja, als je een een proefschrift schrijft en uitlegt dat wat je zelf doet niet deugt. Dat kan gewoon niet. Is het niet een hogere morele orde? Dat is ook goed. Dat is gewoon klem zitten. Uhm. Maar dan nog. Dat zijn wel. Als je terug kan kijken op zoiets is het waardevol op de één of andere manier remmer. Wat is dat?

[00:06:54]

Uhm, nou, ik denk dat het vandaag ook nog over gaat. Wat het internet beschrijft over vrijheid, dat je de vrijheid hebt om om te kunnen zeggen wat je wil, is heel veel waard. En als je bij Ahold werkt of bij ABN Amro tekent een contract dat je vooral nooit iets zegt wat tegen dat bedrijf is dan standaard. Uhm, en dat geeft. Dat geeft iets heel beklemmend. En als je wetenschapper wil zijn dan. Dan gaat het om waarheidsvinding.

[00:07:16]

Maar hoe zit iets nou in mekaar? Bonussen of beoordeling in mijn geval. En als je dan met de rem erop moet gaan praten, dan die twee werelden ging je gewoon niet meer samen. En dat gevoel van vrijheid, dat kan ik ook niet zomaar meer afgeven. Dat vind ik. Heel veel is mij heel veel waard.

[00:07:31]

Daar zeg je al een beetje iets natuurlijk over het fenomeen beoordelingen die in grote bedrijven vooral hoe hebben jullie tesluiten met jou? Beginnen zelf het hele fenomeen beoordeling gesprek ervaren?

[00:07:43]

Uhm ja, sowieso vind ik echt bizar dat je verlies maakt en dan een miljoen aan bonussen mag delen. Ja, bij ons is het als het goed gaat met het bedrijf, dan gaat het mee met de werknemers dus. En als dat niet zo is, dan is dat niet zo.

[00:07:59]

Dus nu bijvoorbeeld in de crisis, wat zal ongetwijfeld bij jullie ook iets minder zijn nu de horeca allemaal dicht is na?

[00:08:05]

Het gaat dus nog best oké omdat we naast de horeca ook veel retail hebben. Dus uhm. Een verschuiving is van pils naar speciaalbier. Dus mensen kiezen meer n prettig moment om bier te drinken en dan gelukkig heel vaak gebrouwen door vrouwen.

[00:08:19]

Dus die mensen hebben wel nog een bonus gekregen. Maar ja, wil ze?

[00:08:23]

Ja, ze gaan wel allemaal weer iets er op vooruit omdat het samen hebben gedaan. En dan dat soort klei. Een klein team natuurlijk. Ook is er een groot verschil denk ik met hem.

[00:08:32]

Dat zegt al iets over je bedrijfsvoering ook. Maar even terug naar die vraag van het beoordelaars gesprek. Doe je zelf in zo'n groot bedrijf? Werkte. Ja, euh. Ja, dat is één keer per jaar. En je hebt wel al een kleine P.G. Persoonlijk gesprekjes werd vaak gekend.

[00:08:45]

Afkorting Altijd verschrikkelijk, veel meer afkorting BGS. Inderdaad, er werden vaak ook afgezegd of uhm daar. Daar zat de de waarde niet van in ofzo. Of de urgentie. Uhm, terwijl jij dan helemaal naar toe werkt dat je denkt ook nu mag je geen mag straks zeggen wat er aan tafel is gebeurd. Weet je wat werkt allemaal aan een grote tafel? Wat er is gebeurd en werd het weer afgezegd? Dan was er weer geen moment voor. Dus dat.

[00:09:09]

Dat vond ik daar altijd wel moeilijk omdat je ook ergens. Dat was ook mijn eerste werk. Dus je kijkt ook op tegen de rest die aan die tafel zit. Wat het ook wat moeilijker maakt om te zeggen wat je vindt. Of als je ergens denkt dit klopt niet.

[00:09:24]

En ja, ik denk dat Kylian bij jou.

[00:09:28]

We hadden een target gesprek aan t begin van het jaar. Dus dan spreek je af wat ga je dit jaar doen? En dan heb je of je een intussen in een Mitty review. Dus dat is halverwege het jaar van. Hoe sta je daarvoor? Aan het einde van het jaar wordt er nog gekeken of je je targets hebt gehaald? Pfff. Uhm. Dat niet met jullie. Wie viel met dit vak? Inderdaad afgezegd. En ook tussendoor gesprekken met de afgezegd.

[00:09:47]

Dus vaak kwam het er eigenlijk op neer dat je zelf je targets schreef en dat je dan aan het einde van jaar zelf moest opschrijven wat je van jezelf vond. En dan kwam je baas ze niet, deden dan iets bij of af en dat was dan je beoordeling.

[00:09:58]

Uhm. Maar het idee was. Op papier. Begin van het jaar afspreken, tussendoor reviewen en aan het einde van het jaar afrekenen. Daar kwam het eigenlijk op neer.

[00:10:06]

En als u wel eens een keer een gesprek plaatsvond, zag je daar tegenop.

[00:10:11]

Euh, ik vond t heel demotiverend. Kijk, een gesprek met mensen hebben ze over het algemeen heel motiverend, als het tenminste over jou gaat of ontwikkelingen zijn. Dat is heel motiverend. Maar ja, zo'n gesprek over Tack en het Vervelde met targets is dat. Als je in januari iets afspreekt dat in februari vaak al achterhaald is. Euh. En dat was nog voor Korona, want deze dagen is binnen een dag alle informatie alweer euh euh. Volledig achterhaald.

[00:10:34]

Maar in die tijd was het was dat ook al zo. Ja, dat demotiverend. Tuurlijk enorm.

[00:10:38]

Maar en met wie jij dat gesprek dan haalt is dat iemand met wie je wel ook veel nauw samenwerkt. Of redelijk redelijk.

[00:10:45]

Maar in De Ideale Wereld is het iemand die echt ziet wat je doet. Ja, dus ik kan me voorstellen jullie wat jij nu werkt, dat het een kleine groep is dat je mekaar wil. Je kunt niet nee, ongezien iets doen, maar een heel groot bedrijf, daar weet je bij. Ahold kan dat wel. Dan waren hele afdelingen waarvan ik me nog steeds niet duidelijk was wat ze nou precies deden. Euh, en die mensen konden ook niet weg omdat ze zoveel verdienden.

[00:11:04]

Wilden ze ook niet meer weg. Ja, en dan is het eigenlijk het grootste. Zit helemaal vast is n grote poppenkast.

[00:11:11]

Maar laten we even om dat hele fenomeen heen cirkelen dus. Het idee is eigenlijk van je werkt. En dan op een gegeven moment komt daar een beoordeling van dat werk. En voor de meeste mensen voelt dat ook een beetje als een beoordeling van jou zelf van jou. Hoe doe je het? Hoe heb je het gedaan? Ja dus. Vaak ook wel wat ruimte voor je eigen ventilatie en dan weet je aangeeft hoe je het zelf ervaren hebt allemaal. Dat zou het moeten zijn.

[00:11:33]

Ja, als dat ook echt is waar een bedrijf werkt dat op de manier waarop het bij veel bedrijven is ingestoken. Dus één keer per jaar. Dus wat nou? Wat ervaring die wij dus bijna hebben? Dat werkt eigenlijk niet. Coaching werkt wel, maar dat is euh. En dan moet. Het lijkt waarschijnlijk meer op de praktijk. Waar jij in zit dus als je in de sport zit. Hoe Koosje iemand die gaat niet één keer per jaar zijn goed gaat en hoe je je begint te lachen.

[00:11:56]

Maar dat spel wat wij deden ze pas als Ahold en ABN Amro aan Sport 1 organisatie was geweest. Dan hadden we dus één keer per jaar een coaching gesprek. En dan was jij binnen. Zou komen zegt denk je jongens? Dat doe je toch iedere week, iedere dag of heel even?

[00:12:10]

Of euh. Maar is de coach niet eigenlijk?

[00:12:13]

Als je die vergelijkingen handhaaft? Degene bijvoorbeeld de manager van de afdeling waar wel misschien dagelijks contact mee hebt?

[00:12:20]

Ja, dat zou het kunnen zijn. En als het goed is als er iets misgaat. Ik stel ook wel eens als een soort van Strick vraag bij bedrijven als er in april 13 april gaat er iets mis. Wanneer spreek je die personen dan op aan? Is dat A op 13 april? B. Bij het ene juist gesprek. C niet. En dat hoor je vaak. Nou, iedereen zegt dat ik ja, dat zou dan in april moeten ja.

[00:12:39]

Maar doen jullie dat ook? Nee ja, vaak doen we t gewoon niet. Nou is dat het probleem als je elkaar niet aanspreekt. Als er op 13 april nog maar een datum op. Op dat moment iemand niet aanspreekt en je gaat er tot december mee wachten.

[00:12:51]

Ja, slaat nergens op. Veel. Ik kom bij jou in en in de sport, in de gym en je gaat me in in december vertellen dat ik in april iets verkeerd deden om mee te lachen. Maar dat is precies wat er gebeurt in de organisatie is dat je dus een systeem hebt van we moeten aan het einde van het jaar terugkijken. Maar waarom niet? Kijk je niet op het moment zelf? Ja.

[00:13:12]

Zijn er net als bij vergaderingen allerlei typen beoordelingen, gesprekken?

[00:13:18]

Uhm ja, je hebt een t end. Een missie review, dus dat is tussentijds. Maar het eindejaars gesprek is meestal wel een beetje hetzelfde format. Ja, daar zijn niet allemaal forme voor vandaag. We gaan samen de hijop.

[00:13:30]

Nee, oh nee is inderdaad leuk. Nee, dat posted? Nee.

[00:13:33]

Je ziet wel bij bedrijven dat het nu wordt afgeschaft, maar het beoordelaars gesprek. Of je nou bij Ahold komt of ABN Amro. Bijna overal hetzelfde.

[00:13:40]

En dat afschaffen is dus echt wel aan de hand van de conclusie van jongens. Dit is niet de.

[00:13:44]

Werd verder niet zo goed. Dit werkt niet en het werkt zelfs demotiverend. Ze interviewen is gedemotiveerd. Uit zo'n gesprek komen, maar ik vond het heel demotiverend als iemand. Dan heb je zelf. Je hebt het niet gehad.

[00:13:55]

Het jaar is echt lang geleden. Hoelang vijf jaar of zes jaar geleden alweer? Is? Ja euh. Nee. Ja, ik weet niet. Ik zat daar ook. Tijdens een reorganisatie daarna gingen mensen echt trillend naar zo'n hoekje. Mag je blijven of niet? Ja, dat heeft wel indruk gemaakt. Maar uhm niet personen. Ja hoor, dat er heel veel niet verteld wordt of wat je aangaf dat er dan niets op 13 april iets is gebeurd. Maar degenen die erover in principe in zo'n teamverband er verantwoordelijk voor is om diegene op aanspreken was er misschien niet bij.

[00:14:28]

Dus dan moet je eerst nog. Moet jij immers eerst nog daarheen en zeggen dit is er gebeurd, dan moet die weer de tijd vinden om dat door te geven. Dus het is dus een soort van Luik wat al zo stapje stapje stapje maakt. Verliest het ook denk ik ze. Ja waarde maar.

[00:14:43]

En dan vaak komt er een beoordeling en ik ben benieuwd of dat bij Ahold ook zo was. Dan had je je score van 1 tot 5 bijvoorbeeld een goed tot zeer goed of met E. En dan gaat iemand op het hoogste niveau kijken. Ja, maar we hebben teveel mensen die zeer goed zijn en dat kan niet. Dus ja, weet je of Tessel of Kylian moet? Moet n. Stapt naar beneden, want ja, in dit team. We kunnen niet allemaal alle drie top zijn.

[00:15:02]

Dat kan niet. De enige loont eigenlijk. Dan wordt iemand geloot en dan kun je misschien ook nog over hebben. Dan is vaak dan Tessel omdat ze vrouw is. Dat zij dan ja is gebeurt veel. Dus degene met ik ben tenslotte een grote mond heeft is niet te komen we nu langzamerhand achter. Maar degene met de grootste mond krijgt vaak wel de beste beoordelingen. Het is allemaal uit onderzoek.

[00:15:23]

Wat ja na grootste mond of beste buffer um de grootste mond is? Ik ik. Ik heb zelf twee kinderen en als die iets willen, hou ik ook rekening mee hoeveel gezeur ik ermee krijg als ze het niet krijgen en of dit herkenbaar is. Maar nee, helemaal niet. Ik merk indeelde in deze zaal dat het een bekend fenomeen, maar één van de twee keer ik zal niet zeggen welke. Maar dan als als die haar zin niet krijgt omdat ik toevallig een jongen is.

[00:15:48]

Ja euh. Het is een beetje omgekeerd bij ons. Maar nee, maar bij kinderen houdt rekening mee. Hoeveel gezeur krijg je mij? En wij zaten bij personeelszaken waar ik zat ook gewoon rekening te houden, want ik heb euh. Ik heb hier twee mensen zitten. Euh, wie van de twee gaat hier? Wat moet ik doen? En als Arie gewoon eigenlijk heel boos wordt? Ja, geef hem. Dan gaan die duizend euro en dat doen we.

[00:16:09]

Tessel 500.

[00:16:11]

Maar het is het klinkt allemaal als het instandhouden van iets dat ergens ooit bedacht is. Ja, terwijl iedereen misschien wel voelt. Of weet je eigen jongens? Kom op nou, dat werkt gewoon niet. En toch blijft het toch blijft het bestaan?

[00:16:22]

D. D. De reden, want ooit bedacht is dat mensen met elkaar in gesprek moesten en dat deden ze niet. En toen kwam personeelszaken. Als mijn afdeling die zei hier heb je formuliertje, ga hier dan over praten. Dus ze zeiden we nou Tessel en jij, jij bent dan even de baas, Arie. Je hebt je een formuliertje en ga dan samen met elkaar over dit formuliertje praten. En toen ging alleen de aandacht daar naartoe. En nu wordt dat afgeschaft.

[00:16:42]

En nu zijn dat bedrijven die dan helemaal niet meer met elkaar praten? Het hele idee is dat je af en toe met elkaar moet praten. En als je het zo zegt, ha dan.

[00:16:49]

Dan ligt er natuurlijk ook gewoon een link met de tijd, de samenleving, de mensen sowieso met elkaar omgaan. Van ja, dat je gewoon niet met elkaar kan praten. Plattere cultuur?

[00:16:59]

Ja, ik vind het beste management advies. Wat ik ooit gehad heb was van een managers die zijn gooi al die boeken die je hebt gelezen over management allemaal het raam uit en praat nou gewoon eens met elkaar. Toen dacht ik ja, eigenlijk is dat dat de kern van AZ. Als er iets is moet je dat met elkaar bespreken. Maar waar gaat het mis in zo'n groot bedrijf? Is het een grote? Ja?

[00:17:16]

Is de grote. Het moet formeel worden en en daar moet een heel systeem komen en het geld moet verdeeld worden. Want dat dat is daaraan gekoppeld. Hij was áltijd goed uit of ABN Amro. Dan was er gewoon wat te verdelen en dat moest via een verdeelsleutel. En die proces liepen dwars door mekaar. Ja, dan wordt het euh. Gaat het meer om geld dan om om ontwikkeling?

[00:17:36]

Ik vind het eigenlijk als je het gewoon zo op tafel legt. En dan zijn er dus mensen die dagelijks met elkaar werken, die dus niet met elkaar praten.

[00:17:43]

Ja, heb jij wel zo'n beoordeling? Beoordeling is gesprek gehad.

[00:17:49]

Nou ja, ik kan me helemaal niet heen. Nou weet je misschien wel hier toen ik hier werkte bij de EO misschien wel ja ja. Ja, toen zijn er ook wel wat dingen gebeurd die we waar we van mening verschilden. En dan heb je wel een gesprek over wat is daar nou gebeurd en waar ligt de fout? Of hoe had dit voorkomen kunnen worden?

[00:18:07]

Dat zou je op 13 april van dit leren. Accuut? Nee, dat was echt. Ja ja, nee, dat ging toen om.

[00:18:16]

Nou ja, de media uitingen en een schorsing omdat afspraken geschonden waren door mij en maar met een bepaalde gedachte. Dus V voor alles was niets te zeggen. Ja en uhm. Maar toen was het wel echt direct die dag daar over praten en ook in de maanden daarna en met mijn directe leidinggevende wandelen door de bossen. Praten erover. En euh ja, dus dat was als je dat als beoordeelt spreekt, dan werd er volop gepraat. En in ieder geval en ook daarvoor wel hoor.

[00:18:45]

Dat was niet het type Uffw beoordeling dat jullie nu beschrijven in zo'n grootbedrijf dat je iemand eigenlijk nooit ziet. Of misschien hoogstens in een Cattoor kantoortje verderop. En dan pas op die dag dat nou ja, nee dan was.

[00:18:57]

Dat is toch wel anders als je een uitzending hebt gemaakt, bijvoorbeeld van dit programma of een ander programma wat je maakt? Is er dan een moment dat je met je team samen gaat zitten? En kijk. Wat ging goed en wat kan beter?

[00:19:06]

Ja, we hebben nu een evaluatie gepland van het hele seizoen eigenlijk en na de opnames. Steeds kijken we elkaar kort aan. En ja, dat komt ook omdat we de mensen die hier zitten zouden zijn. Het zijn eigenlijk allemaal ook radio mensen, de verantwoordelijke en die euh zijn gewend op de dag. Dus ik heb met sommige van deze mensen ook radio gemaakt en dat je dan direct na de uitzending evalueert. Wat konden beter? Wat ging goed? Wat?

[00:19:30]

Wat moet er anders? En dan is de volgende dag alweer aan de beurt om jezelf beter te maken?

[00:19:35]

Ja ja, maar die vraag is wel denk ik. Ik merk nu bijvoorbeeld in het bedrijf met heel veel zelfstandigen, uhm, dat veel directer erop zit. Mensen moeten ook wel veel meer eigen initiatief tonen omdat de plannen niet beoordelingen. Gesprekken met alle trainers. Dat zijn er meer dan honderd. En het zijn zelfstandigen. Ja dus uhm, ik vind het ook soms wel moeilijk. Hoor je dat hoe je dat contacten? Blijft houden de echte vinger aan de pols van nu gaat het wat snel toon.

[00:20:02]

Wat is de cultuur? Wat mis je? Barst perspectief? Ja, want hoe? Hoe doen jullie dat? Dessel?

[00:20:08]

En ja, wij zijn echt een heel klein team. Hoeveel we hebben? We zijn met vijf fulltimers waarvan ik en mijn zus het samen gestart zijn. Dan drie die je er echt fulltime zitten en nog twee parttime. Uhm, en nu heb ik een team wat ik er goed bij kan houden en ik ken iedereen. En je weet hoe ze in de wedstrijd staan nu. Jij anderhalf jaar geleden was dat. Had ik een groter team, minder grip daarop.

[00:20:34]

En dan vond ik het dat ook veel moeilijker en begreep ik ook de mensen minder goed die bij het team toen groter.

[00:20:42]

Uhm ja, toen hadden. Euh. Hadden we heel veel Städte. Schatjes hetero. Er waren meisjes in andere steden die daar euh ons helpen met de zilvermijn. Hele andere associatie Sils meisjes. Dus die zaten sowieso al in een andere stad, dus daardoor een beetje minder. Euh euh. Door wie dat zijn? En hoe kan ik ze inderdaad supporten en een visie geven en de mensen die bij mij werkte? Daar had ik misschien ook minder een klik mee en daardoor minder door.

[00:21:10]

Van Hee, dit gaat niet goed of ik had toen ook vaker beoordelingsfout spreken of in ieder geval persoonlijke gesprekken om te zoeken. Waar zitten het? Ik kon het heel moeilijk vinden toen.

[00:21:20]

Maar jij noemt het woord klikken Kylian. Is dat uit je onderzoek gebleken dat zo'n gesprek en het gevoel hebben dat je begrijpt waar je allebei staat en wat er goed gaat en wat niet goed gaat? Ja. Heeft dat te maken met die klik? Dat er persoonlijk een connectie is?

[00:21:33]

Ja, het is eigenlijk twee doelen. Is dat het heel prettig is als je in een gesprek het gevoel hebt dat dat iemand je ziet. Mensen willen graag gezien worden. Uhm. Dat zie je ook bij thuiswerken. Bijvoorbeeld dat je het gevoel hebt dat het dat mensen hier niet zien. Dan heb je het gevoel. Wat maakt het nou eigenlijk uit? Het gesprek ook als bijvoorbeeld mensen boos op je worden, zoals wat jij net vertelde wat ooit je bij je werkgever is gebeurd.

[00:21:54]

Dan heb je toch het gevoel dat het dus blijkbaar uitmaakt wat je doet. Dus dat klinkt heel paradoxaal, maar dat ruziemaken een teken is dat het dus uitmaakt wat je doet. En sommige medewerkers zeker een groot bedrijf, krijg je dan maar even het gevoel dat ze gezien worden. Het wordt een respect betekent ook in het Latijn. Ik ik, ik zie je baas terug. Omzien naar elkaar is letterlijk respect. Terugkijken, omzien naar elkaar dus. Het gesprek is is voor een deel dus ook gezien worden en voor een deel zijn coaching.

[00:22:20]

Dus dat je er ook nog eens liefst beter van wordt. Maar die klik is heel belangrijk.

[00:22:24]

Maar die keek eens zijn vind ik voor mij wel soms spannend, omdat je dan een jaar. Straks ben je zo'n euh kliekje eenheidsworst. Ja, maar hoe voorkom je dat? Ja, goeie vraag. Euh, ja, ik wel. Ik vind nu als je iedereen goed kent is het vrij. Is dat een heel divers team vind ik. Maar misschien dat vanaf de buitenkant dat het soms ook wel enqw kan lijken alsof het één grote familie is met allemaal dezelfde mindset.

[00:22:50]

Dan spreken jullie elkaar aan op gedrag. Euh ja, heel erg. Ja dus. Ja zeker, want ik halters als toets hebt.

[00:22:59]

Euh heb is als jij zegt je wel eens tegen je zus of tegen je partner of tegen iemand buiten het bedrijf. Wel eens iets over iemand in je bedrijf dat je niet de persoon zelf hebt gezegd.

[00:23:10]

Uhm ja, ook om te kijken is het het waard om dit tegen iemand te zeggen. Want ik ben wel van mening dat je niet iemand hoeft niet alles te weten hoe je over iemand moet.

[00:23:20]

Het moet wel relevant zijn en dus niet van. Ik vind je schoenen niet mooi of nee. En soms kan het ook even zijn. Ja, dat hoeft niet. Hoef je natuurlijk niet per se.

[00:23:28]

Ik vraag het best bij managers is er zeg je wel eens iets tegen je partner wat je niet door die persoon zelf hebt gezegd? En als je, als je dat nou eens wel gaat doen, maar een beetje vriendelijk. Dat is feedback. En dan kijken ze vaak Avaya, maar dat en dan komen er allemaal excuses. Maar waarom doe je dat? Bijvoorbeeld wanneer ze of Kusel om dat niet te doen? Angst? Dus mensen durven durven dat gewoon niet op te confronteren?

[00:23:50]

Confronterend? Wel als je de mensen vragen als je kinderen iets doet. Als ze nou bij een rondje afsteken wat je niet wil, zo nogal iets.

[00:23:57]

Je hebt kinderen, dus ze zullen ongetwijfeld wel eens iets doen wat jij niet wil. Zo nu en dan doe je dan een 13 april en dus ga je ze dan direct aanspreken voor jongens. Wat is het nou en dan met elkaar een gesprek aan? Of ga je dan wachten tot december met Sinterklaas en afrekenen? Nee, nee. En iedereen voelt aan. Ja, dat wordt hier alweer gelachen. Maar dat? Waarom is dat laatste?

[00:24:16]

Is toch wat we echt wat we doen in bedrijven en maar ook in zo'n klein groepje? Zijn er nou dingen onder de oppervlakte die je niet met elkaar bespreekt?

[00:24:24]

Uhm, nou ja, we hebben een biermerk. Dus wie drinkt aan het einde van de dag is wel één keer per week drinkt een biertje met elkaar en na twee uur bier komt dat toch ook naar voren.

[00:24:36]

Dus iedereen van zijn variaties. Deze heb ik nog nooit gehoord. Nee, gewoon met z'n allen bier drinkt. Het is gewoon een beetje Russisch drinken. Tot seks komen. Ja ja, die lekker Jan allemaal.

[00:24:48]

Ja en iedereen is gewoon euh ja, vrij goed gebekt. Dus ja. En ik denk ook dat ik vanaf nu ook eigenlijk altijd zoek. Wel in een werknemer is iemand die zelfverzekerd. Dus die gewoon in het leven staat en weet zelf wie die is en daardoor kan die veel beter zichzelf uiten en heeft ie veel meer ballen om te zeggen.

[00:25:08]

En waarom is dat voor jou zo belangrijk op de werkvloer?

[00:25:12]

Omdat ik dat zelf ook doen. Dus ik ik heb geen zin om rekening te houden met alles met strikjes eromheen te vertellen dat ik ja, ik ben best wel. Uhm, je bent mijn tijd. Altijd moet Albert altijd snel en efficiënt als je wel al 100 strikjes er omheen moet. Het past gewoon niet bij mij, dus daar heb ik dan geen zin in. En dat gaat zich langzaam omzetten in een ergenis.

[00:25:33]

En je ziet dat ze ook feedback de andere kant op geven. Dus de mensen die eigenlijk voor jou werken? Jij zal het met jou werken noemen en die mogen dus ook kritiek op jou hebben.

[00:25:43]

Daar is ruimte voor. Ja, graag. Hoe moet ik aan? Hoe faciliteren je dat vragen? Gewoon jou of hulp vragen bij dingen? Uhm, hoe dingen de vorige keer heb aangepakt is er zelf niet tevreden bij was. Dan vraag kan je me helpen als ik bij die ander denk dat die er beter in is? Of dus met dat biertje? Dat ging helemaal mee. Zij wat weet jij eigenlijk? Zal ik dit hebben aangepakt? En dan krijg je dan kwetsbaar?

[00:26:08]

Ja zeker. Maar dat is ook omdat iedereen zich op z'n gemak voelt bij ons dus. En iedereen wilde ook wel beter van worden. Dus dat euh ja. Wat ik nu leuk vind is dat je zeggen je omschrijft waar ik de hele mannelijke cultuur en van elkaar aanspreken. Direct geen strikjes toe. Mijn Rick zeg wat je doet, wat je doet. Wat mij opviel in onder andere bij ABN Amro is dat heel veel mannen in de top juist heel veel moeite mee hebben en dat heel veel vrouwen eigenlijk veel beter in waren.

[00:26:33]

Om maar gewoon te zeggen wat en wat er speelt is een beetje clichébeeld van een kerel die rechtdoorzee is en zeker in de top van het bedrijf, terwijl ze mekaar allemaal de hand boven het hoofd hielden.

[00:26:42]

Bedoel maar top, ik denk een malls die deze heel erg maar in twee zinnen dan zeggen ja deed. Dit is mijn kritiek. En ja, bij ons zijn het er tien, toch?

[00:26:52]

Maar ik zag juist dat ze die die twee zeiden dat ze het helemaal niet zeiden. Dus de ging met name naar beneden toe wel. Dus als we ergens als secretaresse iets verkeerd gingen. Die ging eruit. Maar elkaar aanspreken op gedrag in zo'n raad van bestuur bijvoorbeeld. Maar absoluut niet. En wat is dat dat? Ja, om nou, in de top van het bedrijf is er soms.

[00:27:10]

Ook is het heel moeilijk wat goed en slecht is. Het is hoe abstracter. Dan heb je niet altijd goede en slechte antwoorden, dus je moet met elkaar echt in gesprek. Wat vind jij? Wat vind ik dat wat moeilijker is dan elkaar de maat nemen? Euh. Maar het zijn gewoon ook ja. Het draait allemaal. Zit aan mekaar van macht. En als ik jou niet te hard aanspreek en jij mij niet, dan blijven we gewoon alletwee zitten.

[00:27:32]

Euh, en hoe hoog ik kom in de organisatie, hoe meer ik dat terug zie. En het idee dat mannen heel direct zijn of Nederlanders vind ik ook een mooie mensen. Denk dat Nederlands heel direct zijn. Dan kom ik in België bijvoorbeeld een jaar bij jullie Hollanders. Jullie zijn zo direct. In bedrijven zie ik dat eigenlijk nauwelijks.

[00:27:47]

Maar hebben die gasten dan al zo hoog in de boom zitten? Euh, geen zin meer in zelfontwikkeling ofzo? Omdat je als je dus stopt met kritiek vragen? Dan stop je ook een beetje met je zelfontwikkelde.

[00:28:00]

Ja, legt iets verder uit, want als je m een praktijkvoorbeeld bijvoorbeeld kiest bij jullie van iets wat jij verdacht van, nou, dit ging niet goed. Ik vraag het aan m'n en mijn team. En dan? Euh, nou, ik denk dus als je een fout maakt dan euh dan. Daar leer ik in ieder geval veel meer van omdat je dan weet ik ben bijvoorbeeld echt heel zijn voorbeeld. Maar wanneer het heel slecht in Excel formulieren invullen en dan heb ik het wel weer zelf gedaan, gaat het weer mis, heb ik weer zo'n mega organisatie achter me aan.

[00:28:33]

Dat het allemaal weer niet klopt dus euh. Dus dat doe ik nu altijd samen. Als voorbeeld.

[00:28:38]

Maar euh ja, door de deur daardoor weer een secuurder te werken en euh, rustig te zitten. Dus dan zegt zij ook Jagos. Je weet dat ik 100 dingen tegelijk aan het doen ga. Gewoon stil zitten. Laat je niet afleiden en ga dan even dat ik.

[00:28:53]

Dan heeft iemand jou daar best rechtstreeks op aangesproken. Diegene echt of wat je nou doet. Het lijkt alsof. Wanneer heb je voor t laatst te horen gekregen vanavond? Jij je nou gedaan is echt prut is echt slecht.

[00:29:04]

Euh ja, zeker vlak voor de kerstvakantie. Spijker eentje. Oh, maar ik ga wel. Ga nou gewoon zitten. Je weet zo aan het afleiden en je. En ik hoef geen koffie. Ik wil gewoon dat jij nu afmaakt. Blijf zitten en uhm en maak ze af en dan heb ik gewoon geen zin. Dus ben ik aan het uitstel uit uitstellen. En euh dan ga. Dan komen ook fouten.

[00:29:25]

Ik heb mijn management euh nee, dit najaar allemaal een mail gestuurd met vraag van uh wat mij een blind spots spotnamen. M'n blinde hoeken zijn ze gewoon puur de vraag van jou, wat vind je? Dat ik niet zo goed doe of wake?

[00:29:40]

En uhm, dan merk je dat. Ik vond het natuurlijk ook wel spannend om toch omdat ik dacht als iedereen dezelfde dingen hoorde, dan is je wel echt iets. Maar ook merkte ik dat zij het heel spannend vonden om dat te doen. Om je was best wel veel aarzeling om kritiek te leveren, eigenlijk op iemand die dan officieel in een organisatie misschien boven je staat.

[00:30:01]

Ja, maar ook als er echt iets lekkers aan de hand is, dan weet je wel. Heb je wel. Is het ook fijn, want dan weet je. Ik mag hier wel echt aan gaan werken. Ja, het geeft ook wel weer ja en nee.

[00:30:11]

Ik voelde mij kwamen ook best wel een paar dingen boven waarvan ik dacht ah ja, want ik balls vaak, want ik heb denk graag vanuit eigen idee en denkt dit moeten we zo doen. En dan is er niet altijd ruimte om daar iets naast te leggen of iets van afweten.

[00:30:24]

Ja, ik vind het de meest krachtige vraag. Eigenlijk wel ik. Ik ben de uitvinder van het woord restaurant. Feedback moet niet gaan googelen, want ik ben de enige die t gebruikt. Maar uhm. Als je een restaurant komt word altijd gevraagd. Wat vond u ervan? Zit m? Moet je een volgende keer dat jullie liegen in een restaurant? Hoop ik dat jullie aan dit gesprek denken? Dus wij, wij zitten met elkaar te eten. Doen we natuurlijk nooit meer en doe je nooit meer testen.

[00:30:44]

Ik zit te eten. Klagen over het eten bier vinden we natuurlijk niet lekker. En dan komt zo'n meneer of mevrouw niet heeft wat het Gusmao heeft gesmaakt. En dan zeggen we alle twee het automatisme ja dat tot heel. Het belangrijkste is voor een restaurant is dat of het gesmaakt heeft. Dus dat is een heel belangrijke feedback moment. En eigenlijk vraag je van jou wil je me even bekrachtigen in mijn beeld dat gewoon supertoffe is hier? En dan zeggen wij altijd wel ja en die persoon loopt weg.

[00:31:06]

En dat dan zal het wel. Dus ik ben zo leuk, dus ik heb. Ik heb een boek over geschreven, dus toen dacht ik ik ga er eens mee beginnen om gewoon dan eens echt antwoord te geven. Dus ik zeg nou heb je even 5 minuten, dan kunnen we erover hebben geen mensen op te wachten terwijl de eigenaar van het restaurant.

[00:31:21]

Nee hoor, ook ook vaak niet. Nee. En terwijl de krachtigste vraag is die jij stelt wat had ik beter kunnen doen? Dus ik heb laatst Mijn Restaurant geadviseerd? En waarom vraag je niet gewoon aan het einde van de maaltijd? Wat hadden we beter kunnen doen? Het is een totaal andere. En dan moet je ook wel even twee minuten de tijd voor nemen. En dat hebben ze geprobeerd. En die mensen schrokken daarvan, want je wilde ze echt weten wat ik ervan vind?

[00:31:43]

Ja, want ik wil een goed restaurant zijn. Euh. Nou?

[00:31:46]

En wat is de reden? Denk je dat mensen, of het nou het bedrijfsleven is of in zo'n restaurant? Liever dan maar gewoon ja zeggen. En door is dat tijd dat je niet in zo'n gesprek wil raad en ong.

[00:31:56]

Op een moment dat jij tegen mensen om je heen zegt ik je, want je stelt je ook kwetsbaar op. Als je aan iedereen gaat vragen, zeggen ze echt wat je van mij vindt of wat ik beter kan doen? Ja, dan kun je het dus wel voor je kiezen krijgen. Maar als jij goed wil worden in je werk is dat de enige weg naar de sportschool. Gaan we? Is het niet anders? Je moet toch aan iemand vragen doe ik het nou goed?

[00:32:12]

Ja of nee? En euh, veel organisaties met mensen in organisaties vinden dat eng.

[00:32:18]

Je een restaurant als we dat voorbeeld aanhalen. Daar gaat het toch vooral om een plezierig moment? Euh hebben?

[00:32:25]

Nou, dan moet je dat vragen. Heb je een plezierig moment gehad of je moet niks vragen? Maar ja, wie zegt heeft gesmaakt terwijl het eigenlijk niet interesseert. Het antwoord is ja. Zijn we dan aan doen spelletje etiquette?

[00:32:36]

Ja, het is net zoals iemand helemaal vraagt wie van mijn nieuwe schoenen. Ik ken een bepaald persoon die dat inmiddels aan mij vraagt en dan merk ik ook dat het antwoord helemaal niet gebeurt. Ik ken meneer de jonge minister, de jongen. Oh ja, nee, nee, die mooie schoenen altijd. Nou ja, als ie echt wil weten wat ik daarvan vind, dan moet ie dat vraag nu niet zeggen. Wat vind je ervan? Dit is dus hetzelfde als het beoordelaars gesprek.

[00:32:57]

Dit is vragen hoe gaat, maar dat is eigenlijk niet een echt gesprek.

[00:33:00]

Exact. Het is een rituele dans die we moeten doen en we moeten dat formulier invullen, want anders wordt personeelszaken boos. Maar als je wil groeien, moet je af en toe aan elkaar vragen wat. Wat doe ik niet goed? Of wat? Wat vind je eigenlijk van wat ik beter zou kunnen doen? Een goeie manager zou je er altijd op wijzen als je iets wel goed doet of niet goed is.

[00:33:18]

En dat valt me op dat eigenlijk uit. Nu zijn we nu al vrij snel dat het echte probleem is dat veel managers helemaal niet kunnen managen. Nee. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij Ahold was. Maar wat ik gezien heb bij veel bedrijven en dat geef ze ook toe via onze managers. Vind het moeilijk om te managen.

[00:33:34]

Ja, maar die hebben ook heel veel ander werk. Ja en de vraag is dan is dat. Is dat als manager niet je werk? Wie heb je nou? Jij bent ook manager. Ja, je een iemand in jouw team doet iets niet goed. Dan is het jouw taak om het daarover te hebben. En net zoals het de taak was van jouw leidinggevenden als je in conflicten die die moet met jou een gesprek. Je kan niet denk je laat, maar daarvoor krijg je zoveel betaald.

[00:33:55]

Ja ja, als manager en dan krijg je leaseauto bij ons heel belangrijk. En zo ja, moet je ook. Ja? Moet je ook managen en niet van.

[00:34:02]

Ik heb ook andere dingen te doen, maar je noemt Ampersand eigenlijk één van de redenen, al is het ongemak en het ongemak van de confrontatie. Ja, ik wil niet tegen iemand zeggen dat het niet zo goed gaat en dat dit beter moeten. Wat ik heb het gevoel dat het bij beoordelingsfout spreken ook vaak een gebrek aan kennis. Gewoon extra feiten is. Dus dat ze gewoon eerlijk gezegd niet zo goed weten waar die persoon allemaal mee bezig is geweest. Dus niet zoveel kunnen zeggen.

[00:34:26]

Nee, wat moet je? Klopt. En dan moet je ook afvragen of jij degene bent die dat gesprek moet doen. Waarom niet? Jij zei het van ik. We hebben 100 instructeurs die.

[00:34:33]

Die ken ik niet allemaal nakend. Die ken ik allemaal heel goed. Ken ik helemaal niet. Je kunt ze niet allemaal zien of niet goed, zeker met 100 man. Je ziet niet wat die mensen nog doen. Dat is niet bij te houden. Maar dan moet misschien iemand anders feedback geven. Of laat ze elkaar intervisie geven of laten. Euh, aan mensen die naar de sportschool komen. Laat die nou eens met die mensen praten. Want wat vind jij daar eigenlijk van?

[00:34:53]

Dat is een ander model dat jij honderd gesprekken moet doen. Want die honderd gesprekken worden honderd rituele dansen. Van wat velen zelf van. En euh ja, een beetje naar cijfertjes kijken. Maar dat is helemaal niet motiverend.

[00:35:05]

Maar hebben we twee dingen die dus het ongemak, jou, het gebrek aan de feiten, gewoon aan de kennis van van de site? Het zijn er nog andere redenen.

[00:35:12]

Een gebrek aan tijd, dat is mij tijd opgevallen. Is dat gewoon het tijd maken om met elkaar te praten, want je zijn het van. Managers hebben het vaak heel druk. Dat zeggen ze ook. Ja, maar waar ben je dan zo druk mee als manager? Als je ja, ik spreek jou nu eenmaal.

[00:35:26]

Maar wat jouw ervaring is, want wat ik zag is dat die managers die heeft dan en zijn passie. Euh, nam ik zelf leuke dingen doen in jouw geval in het nadenken over nieuwe winkelformules enzo? En dan komt er zo'n medewerker.

[00:35:37]

A hebben we dat weer? Die heeft dan weer iets terwijl dat is je werk.

[00:35:43]

Euh ja dus dan. Maar dan kan je je weer afvragen wie je die manager die je die manager maar next was echt voor druktechniek dan weer op diegene. Euh. En daar is Yes gewoon te weinig aandacht voor. Inderdaad zien. Wie zit er in je team? Wat voor mensen zijn dat? En hoe haal je die bij? Ik denk bij ons dat het heel centraal, dat gewone. Euh. De vrouw die bij mij werkt, die zijn gewoon blij.

[00:36:08]

O op hun werk. En als dat niet zo is, dan probeer ik te faciliteren dat het wel zo is. Want als zij ook gelukkig op hun plek zitten, dan doen ze hun werk. Ja, maar dat uiteindelijk is dat managers. Toch is dat je ervoor zorgt dat mensen perspectief hebben dat ze tevreden en productief kunnen werken. Ja, dat is allemaal de taak van die manager of van de werkgever. En ik hoor je eigenlijk zeggen als er dan weer een manager boven zit.

[00:36:31]

Maar dat is ook een probleem toch? Dat tussen management?

[00:36:34]

Ja, maar op een gegeven moment is wel een leuke vergelijking. Albert Heijn was een man die in Zaandam is, een schuur en een winkeltje is begonnen en dat is uitgegroeid tot een bedrijf en gebrouwen door vrouwen is nu klein. Maar op een moment dat je veel groter wordt, zul je een structuur moeten gaan neerzetten.

[00:36:51]

Je kunt niet zo'n beetje de gouden regel van een 15 tot nou frank voor een team wel, maar voor een hele organisatie zich tien teams. En dan heb je ongeveer honderd vijftig. Dan moet je echt processen gaan hebben. En dat. Ja ja, dan krijg je een soort Legaer. Of dat is toch van een groep mensen en die die hebben? Uhm, nou de hele EOU bijvoorbeeld. Ja dat is een structuur. En als je geen structuur hebt dan.

[00:37:12]

Dan werkt het op een gegeven moment niet meer.

[00:37:14]

Ik denk het ook. Ik had erover nagedacht, ook voordat deze podcast over beoordeling is. Gesprekken. Dat ik er nu zit. Ik zal in de wedstrijd. Maar als de nieuwe Heineken band heet. Eindelijk is ook. Was ook maar wel een man die gewoon met iets begonnen is. Ja ja, ik weet niet hoe ik. Over vijf jaar denk ik dat ik er weer heel anders.

[00:37:31]

Maar kun je daar iets over zeggen dan dat dat gaat over het schalen dan? Dus dan? Ja dus. Stel inderdaad van wie je gaat van die charmante 10 15 mensen naar misschien 100 of 200 of duizend. Uhm, hoe hou je dat dan zo dat? Dat die gesprekken eigenlijk in de sfeer van Tessel en euh, in haar bedrijf blijven?

[00:37:50]

Ja, nou, dat is precies de moeilijkheid, want in mijn kleine groep gaat het nog wel. Maar op gegeven moment moet je dus aan een structuur hebben. En het liefst geef jij dan het goede voorbeeld dus. Dus de top D? Jij bent de nieuwe Heineken is sowieso de D die je hebt. Een hele grote organisatie. In welk voorbeeld geef jij naar de mensen onder je haar die direct aanspreken? Ga je tijd maken om met elkaar in gesprek te gaan?

[00:38:11]

Of wordt het van ga maar één keer in het jaar met elkaar een formulier invullen?

[00:38:14]

Als je dat laatste doet, ja, dan krijg je waar je onvrij is er een grootbedrijf waarvan jij denkt die zijn lekker bezig.

[00:38:21]

Zijn er een paar Achmea bijvoorbeeld, die heeft het hele verhaal gehoord en die zijn weg ermee. Alles. Uh, als de deur uit. Euh. En we gaan nu. We moeten gewoon vaker met elkaar in gesprek. Rabobank heeft hetzelfde gedaan, dus ze zijn best wel nu wat organisaties die zeggen. We willen doorlopend met elkaar in gesprek en bouwen ze daar dan formats voor?

[00:38:39]

Dus dat je een wel een structuur hebt, want het is altijd aan het einde van een kwartaal ofzo.

[00:38:43]

Ja, sommigen hebben daar een structuur voor, maar anderen hebben gewoon gezegd. Hou gewoon bij hoeveel gesprekken je voert. Zorg dat het minstens zoveel keer per jaar is, maar in je. Maar maak zelf het schema bijvoorbeeld. En zo gaan mensen wel in trainen, hoe ze dat dan moeten doen. Maar opzich de gedachte dat zo'n een beetje de trend op dit moment in op 1 in beoordelaars land is dat je wat meer doorlopend met elkaar in gesprek bent.

[00:39:05]

Het Desselaars bij jou nog wat meer mensen bijkomen. H dus meer dan die 5 van. Ga je iets veranderen in de in de structuur van die gesprekken? Nu is het gewoon. We bespreken het als het gebeurt. Ja. Best een moeilijke vraag heb je, want er is niets. Lonneke hebben dus niet veel ervaring mee, dus het zal sowieso eerst helemaal mis gaan en dan op een gegeven moment weet je een beetje euh, wat wel werkt. En dan al ja, ik hoop dat dat.

[00:39:31]

Dat het me gaat lukken. En anders ja, dan weet ik dus dit is mijn zwakke punt. Het gaat me niet lukken, dus dan moet je het extern. Ga ik het zoeken, denk ik. Wat is je droom waar? Als we nu over vijf jaar weer afspreken is dit natuurlijk jouw vraag. Was er over vijf jaar gaan we met z'n drieën? Waar staan jullie dan?

[00:39:50]

Dat vind ik ook een hele vorige keer vraag. Euh, ik kijk nooit zo heel wat ze willen. Ik kijk dus niet zo heel ver vooruit wat ergens een nadeel is, maar bleef dus wel heel erg met de dag. En dan vind ik dat ik het nu vrij goed heb geregeld, want ik kan afwezig zijn van kantoor en het loopt allen. Alles loopt gewoon en daar. Dat was wel een van mijn doel is. Daardoor krijg je veel meer vrijheid terug.

[00:40:14]

En euh, weer euh, weer meer creativiteit om om je weer verder te brengen. Precies de dingen die je miste bij dat grote.

[00:40:23]

Ja, maar ik vond dat. Euh ja. Dus als je het nu slim en tactisch indeelt, dan kom je eerst zelf een stukje verder. Euh. En ja, ik hoop gewoon dat de sfeer die we nu hebben dat die er over vijf jaar nog steeds is. En dan dat dat dat het bedrijf nog steeds bestaat eigenlijk. Dan. Tot slot hoe vonden jullie het? Beoordeling komen op je front had beter gekund, wat had beter gekund? Maar wat we allemaal gemist?

[00:40:52]

Ja, ik heb niet zo vaak de kans om met een professional aan tafel te zitten. Dat is ook waarom ik ja heb gezegd tegen de podcast. Ik heb eerst wel best hard gelachen. Wat moet ik met beoordelingen, gesprekken, een gesprek over woorden in gesprekken met drie euh, mensen. Maar toen dacht ik ja, ik heb er wel zin in om Kylian te ontmoeten en zijn visie te horen.

[00:41:16]

En wat houdt die daar nu van mee dan? Als je dat zo.

[00:41:19]

Uhm, nou dus hou het menselijk. Dat we dat eigenlijk wel zelf ook al heel erg gehad. En euh, blijf veel kritiek ook uiten en incasseren. Ja dat wat waar. Maar ook eigenlijk dus wel. Je doet het goed. Jij al? Euh.

[00:41:36]

Het kan wel. Het kan altijd beter, kan altijd beter en zaten wel weer wat leuke dingen in dat ik denk jij, die ga ik wel weer gebruiken. Bedankt.

[00:41:42]

Nou ja, dat was volgens mij ook één van jouw punten in de dingen die je euh publiceert. Hier en daar dat je zelfs als iets goed gegaan is nog altijd kan vragen. Waar had het beter gekund?

[00:41:52]

Absoluut komen. Een flauwe oneliner, maar je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Euh.

[00:41:57]

Hij is Corona. Natuurlijk is dat misschien veel meer gedacht is. Uhm euh. Dus nee. Vraag om feedback is wat dat betreft heel waardevol.

[00:42:06]

Desnoods dank jullie wel heel bruin maken deze podcast voor NPO Radio 1 in samenwerking met het Nederlands Dagblad. Kunt u ons volgen op LinkedIn en daar ook vooral meepraten over de uitzending? Bedankt voor het luisteren.

[00:42:22]

NPO Radio 1, EO podcast Katholicisme is er is niet een keuze tussen geaardheid, je moet hier en nu scoren, moet hier en nu perfect zijn. In Nederland is iedereen protestant. Dus ook mensen die niet geloven hé.

[00:42:34]

Ik ben Dave Boogert en ik presenteer de ongelooflijke podcast een podcast met scherpe, schurende en inspirerende gesprekken over religie.

[00:42:43]

Vind het zelf niet heel toevallig dat jij toevallig de juiste God bent geboren. Hoe cool is dat dan bepaald?

[00:42:47]

Met uiteenlopende gasten als Arjen Lubach, Beatrice de Graaf, Herman Finkers, Rutger Bregman, Stine Jensen en mensen die je misschien nog niet kent me echt moet horen?

[00:42:56]

Ja, ik ben christen. Ja, dat zijn niet zoveel mensen. Heb je daar een probleem?

[00:42:58]

En dan abonneert en luistert de ongelooflijke podcast naar je favoriete podcast.

[00:43:03]

Wij zijn een en een gelovig georiënteerd show die. Ze gaan altijd aan iets anders geloven. Politiek leider yoga. Toch steek je alleen nog maar Bram aan Intel soep. De ongelofelijke podcast.