Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Werk moet leuk zijn, hé. Dat is één van die ujm van die dingen die je heel erg bij deze groep ziet. Dat is heel erg anders dan bij bijvoorbeeld de generatie X, de voor die die ook wel dachten van nou ja, als het. Het is best wel fijn als werk af en toe heel leuk is, maar soms is het ook gewoon doorbijten. En deze groep is denk ik heel erg wel opgevoed met het idee. Je moet wel echt.

[00:00:19]

Het moet wel echt je droombaan zijn waar je meteen naartoe wil en het moet ook nog eens heel erg leuk zijn. En dat is. Dat is denk ik ook wel een van de dingen die je langzamerhand beseft in je carrière dat het niet altijd leuk kan zijn. En dat het misschien als het voor zestig, zeventig procent leuk is, je werk dat dat echt plenty is.

[00:00:36]

McKeon Radio 1 Castrol Kast Goed werk. De podcast over zin in je werk. Met Arie Boomsma.

[00:00:45]

Je bent jong en je wilt wat. Maar wat willen de jongeren die nu hun plek zoeken op de arbeidsmarkt? Waarom veranderen ze zo snel van baan? En klopt het beeld dat ze meer zingeving in hun werk zoeken dan eerdere generaties? Kortom, we gaan het hebben over millennials op de werkvloer. En dat doe ik met psycholoog Tijs Lauterbach en presentator Renze Klamer. Beide millennials. Dat klopt. Dit is goed werk, heer en welkom.

[00:01:09]

En voel je millennial eigenlijk als je dat bent.

[00:01:12]

Nou, ik weet dat dat ik nog geen maand verbaasd was toen. Toen die definitie dat dat voor het eerst zeg dat het volgens mij al vanaf 19 80 is toch? Ja ja dacht. Oh ja, dat ben ik eigenlijk nog bijna een oude Milani ook. Ben van 89 trouw. Ik voel me in die tijd rond het millennium. Dacht ik. Oh ja, Millennial, dat is echt iemand. Daar ben ik op z'n vroegst een beetje, zeg maar ik.

[00:01:31]

Ik maak alles een beetje mee. Ik iemand van 9 jaar ouder is ook Emile.

[00:01:34]

Van welk jaar ben jij thuis? Achtentachtig? Oh ja, ook een laten maar. Ja, laten we wensen. Soort van halverwege dan toch? Maar het is toch tot. Tot wanneer is het ook wel tot redelijk ver de der durvers? Er bestaan verschillende ideeën over waar die die grens ligt. Grenzen lopen, maar de meest gangbare is tussen de 80 en de tweeduizend. Oh ja, zo zitten we er midden in. We zitten er midden in, maar met een maximale mediane millennials zijn precies.

[00:01:59]

Maar de vraag was voel je je dat ook? Is het? Is het iets waarmee je identificeert?

[00:02:05]

Zeg nou ja, ja, je moet denken een beetje onderscheid maken tussen twee dingen hebben we. Dat gaat dus over een generatie, dus daar zit je sowieso bij als je op een bepaald moment geboren bent. Maar daarnaast heb je ook nog een aantal stereotypen die bij die generatie horen. Begint al te glunderen. Nou ja, ik.

[00:02:21]

Ik moet zeggen dat ik me bij een aantal van die stereotype voel ik mezelf ook wel horen hoor. Hoge verwachtingen over mezelf. Niet snel tevreden bezig met de vraag wat wil ik nou eigenlijk in mijn leven? En hoe ga ik dat bereiken? Euh, hoogst individualistisch. En dat zijn wel dingen die ik bij mezelf vind passen.

[00:02:38]

Als je die trend zo weg houdt van de avocado's, zijn dat ook echt een officiele millennial.

[00:02:45]

Nou, dat is avocado is dus één van die dingen die wel en van die trend die een beetje in Naya kijkt naar jou natuurlijk, men in de fitness trend ook wel past. Gezond eten. Avocado toost voor 12 euro.

[00:02:57]

Ja, ik denk dat cayennepeper eroverheen. Ja Handelskade hoor. Even weg van de avocado. Nee, volgens mij begon je met hoge verwachtingen of was dat de eerste als de tweede. Dat herken ik wel ook omdat wel. Dat is toch ook een beetje beeld van de millennial dat je leeft in een wereld waar je wordt voorgehouden dat alles mogelijk is en je kunt alles studeren. Je kunt alles worden als je maar wil en daar wat inzet in toont. Uh, dat dat.

[00:03:19]

Dat had ik ook wel. Zeker toen ik 10 als tiener al dat ik dacht ja, dat is wel. Dat is de wereld waar ik nou weg ben. Maar alles mogen.

[00:03:25]

Loofde je dat ook als tiener al?

[00:03:27]

Uhm ja, nee kijk lost dat juist al weten ook dat dat er dat het soms niet kan lukken door omstandigheden in t leven. Maar wel dat als je als je verder gezond blijft. Euh, dat je in je. En je houdt je middelbare school. Dat je nou in principe alles kunt gaan studeren. Je kunt je overal voor opgeven. En als er niet een enorme numerus fixus is of. Of dat een enorme particuliere dure studie is, dan kun je dan kun je na elke universiteit of hogeschool dus wel een soort van maakbaar.

[00:03:50]

Jawel, de onbegrensde mogelijkheden.

[00:03:52]

Maar laten we t even bij jouw persoonlijke pad houden he. Dat hebben we allemaal natuurlijk een beetje kunnen volgen. De laatste jaren van is dat millennial eigen dat je het voelt bij jou een beetje alsof je echt een soort voor ogen hebt gehad.

[00:04:06]

Eerst doe ik een tijdje dit en dan ga ik die stap zetten en dan ga ik daar. En dan ga ik op een tijdstip waar ik veilig uren kan maken en dan ga ik naar een andere omroep en dan ga je dat zit. Het lijkt heel. Ja, bedacht het masterplan slim.

[00:04:20]

Te gevaarlijk was. Nee. Uhm nee. Ja, dat is natuurlijk vooral met met de kennis van achteraf lijkt dat heel uitgedokterd. Kijk, wat wel zo is bijvoorbeeld. Wat ik uh uh. We zitten nu in het EO pand waar ik bijna 10 jaar heb gewerkt. Uhm. Dat ik wel in dit uhm ik zeg was er maar over mijn generatie media makers. Dat er heel erg werd gezocht merkte ik in in in. Dus laten we zeggen de jaren 2010 tot 2020 naar mensen met een missie.

[00:04:47]

H. Dus je was uh onze man in Teheran of Jan vader. Of dus ook als je bijvoorbeeld programma voorstellen deed en werd het toch een beetje. Maar wat wil jij nou maken? Wat vind jij nou echt belangrijk? Terwijl ik vaak merkte dat ik. Ik ben best wel generaal. Zussen zijn heel veel dingen die heel interessant vind en ik vind het niet zo fijn om er in n in n hoekje te stoppen. Dus uhm, ik heb bijvoorbeeld de anekdotiek wel eens vertel en toen ik hem even mijn eerste bijbaantje zoals in een winkel.

[00:05:11]

En daar was n hoekje. Euh. En daar hingen dan leren jassen. En dat waren de duurste jassen uit die winkel. En als je dan als groentje begon daar bij waar je het weekend een beetje op de leren jas gezet om te kijken of je daar wat kon verkopen. In het eerste weekend was ik voor bravoure en ambitie, ging ik daar iedereen proberen zo'n leren jas aan te smeren en ik had er drie verkocht. En het was mooi, want die dingen waren 500 euro per stuk.

[00:05:31]

En toen dacht ik Yes. Nu mag ik meer. Nu kan ik. We hebben mogelijkheden gaan verbreden. Het was dat jij staat het komende halfjaar op de leren jassen dacht ik.

[00:05:40]

Dat is dus niet helemaal wat ik hier mee wil bereiken en dat. Dat was soort toch een soort lesje dat ik dacht ja, maar juist als je om dat zie je ook wel na. Of dat hoor ik dan van collega's wel eens. Euh, dat als ze eenmaal in zo'n hoekje zitten. Dat dat ook wel kan voelen als een soort gevangenis je zo van jij bent dat. Jij maakt programma's over dat en en en dat. Dat label hebben we jou gegeven.

[00:05:59]

Dus ik heb wel euh, bewust en onbewust geprobeerd dat een beetje te vermijden, omdat ik wel eens snel achterkwam dat als het gaat om dingen maken en journalistiek dat ik juist wel een beetje breder profiel interessant vind. Dus dat ik me niet te veel wilde vernauwen tot een specifiek onderwerp.

[00:06:12]

Maar dan nog het Thijs noemde net de maakbaarheid van je leven van je carrière vooral ook is. Is het bij jou wel zo dat je dan bedenkt ok, maar ik dit? Daar wil ik naartoe. Ik wil een prime time talkshow doen.

[00:06:27]

Euh, ja, da's een goeie vraag.

[00:06:29]

Nou kijk, het is. Het heeft wel altijd in mijn achterhoofd gespeeld. Of dat ik dacht ik vind het gewoon dit werk leuk. Ik heb er heel lang veel voor op Radio 1 gewerkt. Uhm. En dan is er natuurlijk de plek waar je dat soort werk kan doen. Met Met de meeste impact is een primetime talkshow. Euh.

[00:06:45]

En dan? Om in het hoofd van de millennial te duiken he van de die je noemt het de plek waar de meeste impact hebt. Dat is dan eigenlijk het doel.

[00:06:52]

Uhm, nou nee, het doe. Het is wel iets wat je dan een keer mee wil maken. Uhm, terwijl ik wel uhm uh, ik heb. Laten we zeggen voordat we de vooravond is er natuurlijk die plek uiteindelijk, maar ook in het traject daarvoor. Euh, heb ik ook wel gemerkt tussen televisie en radio bijvoorbeeld wat het verschil is in impact, maar ook wel de schoonheid van beide ervaren. Dus het was niet altijd dat er meer inpakt altijd beter is.

[00:07:17]

Uh, en ook nu vind ik het weet je wel euh. Een podcast of wat dan ook. Iets waar je iets mee de diepte in kan vind ik eigenlijk net zoveel waarde hebben. Maar ik vind het wel fijn. Merk ik wel. Inderdaad ook iets doen wat veel impact heeft. En wat is dat? Wat maakt dat fijn?

[00:07:30]

Nou, omdat omdat het voelt. O dan o uh als een soort eere dat je dat je dat je dat je daar een rol in mag spelen ofzo. Of dat je als de Champions League een beetje als de Champions. Ja ja, ja, uhm en zeg maar de omgekeerde vraag die ik mezelf als heb gesteld. Er zou je dan erg vinden als je als je niet die positie krijgt. Dus als je euh en ik? Ik uhm. Het eerlijke antwoord is waarschijnlijk ook een beetje wel euh.

[00:07:54]

Maar ik heb wel ontdekt dat het ook. Ik had ook tot me Tom. Euh, laten we zeggen tot mijn zestigste bij Radio 1 kunnen werken. En had ik ook echt leuk werk gehad? Uhm. Maar dan was er en misschien ja. In hoeverre komt dat? Doordat ik millennial ben of omdat ik Renze klaar ben? Geen idee, maar was er wel ergens? Dat denkt verdorie. Is er misschien toch niet gelukt om ook een keer dat te doen?

[00:08:12]

Ja Thijssen. Wat je allemaal zo hoort en daar spreekt. Ik zit goed te turven. Ja ja, ook commercie. Geef ons wat terrasjes voor je party.

[00:08:19]

Wat ik wel interessant vind terwijl je zo staat te praten is dat meteen ook op de sofa. Nou ja, nee, dat is uhm nee.

[00:08:29]

Maar ik denk dat ik zie dat jouw gegaarde bij zitten jouw houding vertel bij. Nou ja, sorry huichelaar.

[00:08:34]

Ja uhm, ik denk dat dat wel heel typisch is voor deze groep. Al zitten we natuurlijk hier wel nu aan tafel met t.

[00:08:41]

Ik weet dat ik ben 47 47. Ik bent zo'n jonge adonis natuurlijk in mijn hoofd altijd. Dus ik dacht misschien hoor je ook nog lang niet lang. We hebben het natuurlijk vaak als we over deze groep praten, dan hebben we het over de Uhm. Meer de ondernemers kanten zzp ers, de mensen die hoogopgeleid zijn in de Randstad, voornamelijk in Amsterdam. Maar die groep is natuurlijk een stuk breder dan dat. Maar wat ik je wel hoor zeggen, wat ik volgens mij dat heel erg past bij deze groep is die hoge verwachtingen van jezelf.

[00:09:08]

En het is niet alleen het idee dat het leven maakbaar is, maar euh ook wel. Daarbij de soort van de V. De verplichting om er dan ook wel wat van te maken, zeg maar h. Dus maar voor wie? Uhm, verplicht. Nou, ik denk dat dat een verplichting is die veel millennials wel voelen. Uh, hebben jullie de belofte is je kunt iets van je leven maken, maar daar zit ook wel een beetje daaronder de druk van.

[00:09:30]

Je moet dat ook wel gebeuren. En je bent misschien ook wel ergens van. Je mag. Je mag er pas zijn op het moment dat je hele bijzondere en grote en fantastische dingen doet. Niet dat ik zeg dat er bij jou aan de hand is hoor, maar dat is wel. Nee dan maar. Kijk. Wat ik wel wat ik verbeeld in de vriendengroep heel erg merkten van jou. 5 geleden kwamen er achter dat dat je op feestjes en verjaardagen dat het als je vraagt naar elkaars werk in je situatie dat inderdaad vaak dan lijkt alsof.

[00:09:57]

Euh, zeg maar. Het nieuws is altijd verbeter nieuws, ja, dus als er progressie is gehaald of je hebt een promotie behaald. Je moet er eigenlijk altijd op weg zijn naar iets. Ja euh. Terwijl uhm, wat ik ook altijd in mijn achterhoofd heb gehouden van dat is ook waardevol. Ik weet nog terwijl je bij de. Bij de EO werkt een man. Ik zou zijn naam niet noemen, maar die werkte. Die is inmiddels met pensioen.

[00:10:17]

Uhm, die werkte geloof ik veertig jaar op de afdeling klantcontact. Ook op dezelfde dag dan jij. Euh. O ja, is dat zo ongeveer een beetje bij beetje dezelfde periode? Maar die had dus gewoon veertig jaar lang hetzelfde werk gedaan. En die man zeggen altijd ontzettend tevreden uit. En ik dacht die heeft dus ook ja, ik heb daar niet gevraagd, maar dat vul ik dan in. Je hebt dus ook gerelativeerd wat werk is, wat de ambitie is.

[00:10:38]

En die heeft me waarschijnlijk een heel fijn gezin of een thuis waar wij die heel veel waarde aan hecht. En ik denk denkt het is voor mij goed zo. En ik heb altijd een soort van dat euh, dat bewonderd. Uhm en ook wel gerealiseerd, want ik ben zo niet. Uhm. Maar wel ja ik. Ik had er wel echt bewondering voor. Ik dacht er zit ook een soort les in. En ook met die vrienden had ik dus toen over.

[00:10:56]

Ja, en we moeten ook leren bij elkaar. Weet je wel van. Als er als er geen promotie is of als je je baan kwijt bent of wat dan ook, dat het niet altijd slecht hoeft te zijn. Dus dat je inderdaad toch de achterkomt dat je in een cultuur bent opgegroeid waar het altijd draait om op weg naar meer, op weg naar beter. Ja, dus dat is. Dat is de goede kant. Ha, dat is dat je overal verbeteringen ziet en dat je ziet waar het beter kan en waar jij beter kan.

[00:11:19]

De andere kant van de medaille is natuurlijk dat je eigenlijk dat je het risico loopt dat je altijd een beetje ontevreden bent over jezelf, dat je zelf nooit goed genoeg vindt. Ja, ik denk dat dat wel heel erg daar nu inzit. Zeker in de USA, zeg maar de kosmos waarin deze mensen leven. Naast de social media gaat natuurlijk heel erg over wat je doet en wat je uitstraalt en wie je bent. Uhm, onze carriere paden definiëren we in termen van wat we willen bereiken en waar we willen zijn over 10 jaar.

[00:11:46]

Ja uh, nou is dat enigszins natuurlijk ook wel de ontwikkel fase waar waarin wij in op deze leeftijd nog nog zitten denk ik. Maar nee, het heeft misschien ook wel iets te maken met uhm, geboren worden in een tijd waarin het financieel heel goed gaat. De belofte dat het altijd goed zal gaan. Uhm. En dat je dus hele bijzondere dingen mag en moet gaan doen.

[00:12:05]

Maar het is ook dat voorbeeld van die man die veertig jaar op één plek werkt. H. D. Dat lijkt ook uhm. Voor onze generaties zeg ik dan toch maar even in te druisen tegen ambitie. Ja, dus dat je eigenlijk genoegen neemt met n plek en daar blijft en dat daar geen sprake van ontwikkeling meer hoeft te zijn. Daar zit een soort berusting in die wel bewonderenswaardig is en tegelijkertijd voel je dat je er iets van vindt. Toch? Ja, zeker waar.

[00:12:32]

Maar er is ook wel iets waar ik en dan niet zozeer als in veertig jaar op dezelfde plek zit, maar welke rol nastreeft dat je na dat je dus jezelf eigenlijk wil ontdoen van de gedachte meer is beter. Uh en ja, dat kan dus in baan zitten, maar ook in in huis zelf. Of je je financi. Dat als je wat meer inkomen krijg je ook diakonie. Moet ik een grotere auto over een groter huis terwijl? Uiteindelijk wil ik je, wil je eigenlijk.

[00:12:52]

Je moet jezelf ook niet als mens. Dat vind ik dan niet te afhankelijk maken van het leven wat je om je heen creëert. Ha. Uh, als het gaat om gekke dingen. Gekocht van het nieuwe contract. Nee, nee, want vooravond. Ik heb wel. Ik heb al eens vier maal een nieuw contract, dus zo hard gaat dat dit en ik. Ik heb het wel vrij hoge lasten.

[00:13:09]

Maar uhm en onze kennelijk buiten was het idee zeker niet e.

[00:13:14]

En laten we ook niet overdrijven is wel de publieke omroep. Dus dat de roze kennelijk lekte moet je echt al hard voor gaan sparen. Euh. Maar wel wilde ik me echter voorgenomen ja, ik wil proberen in mijn leven om om mezelf niet te afhankelijk maken van een leven wat ik inricht op op basis van een bepaald salaris. Wat ik op moment verdient omdat het ook altijd anders kan gaan of over kan zijn. Omdat ik wel beseft kijk, ik heb zeker hoge verwachtingen van dingen.

[00:13:36]

Maar ik besef mij terdege dat ik in de afgelopen 10 jaar 12 jaar van mijn werkzame leven uh, ook ontzettend veel geluk heb gehad omdat je ook echt afhankelijk bent van mensen die je ziet zitten. Bepaalde kansen die je krijgt.

[00:13:49]

Interessant natuurlijk dat je je af gaat vragen van nog even teruggrijpen op die man dat bij jou zit er bijvoorbeeld altijd een bij jou. Trouwens, ook in jullie carrière zit heel veel sturing en dat blijft maar gaan en je zit.

[00:14:01]

Je blijft maar stappen kunnen zetten en wordt de impact wordt groter. De bekendheid wordt groter, wat voor millennials ook vaak de zichtbaarheid belangrijk is. Maar daar zit een hele mooie ontwikkeling in. Zijn jullie wel eens bang dat dat die ontwikkeling stagneert?

[00:14:14]

Dat je zeker zeker. En toevallig was ik van de van de Winter heb ik een boek gelezen dat. Dat is de tweede berg van David Broeks en die ons dat eigenlijk wel mooier, zegt ze. Je kunt eigenlijk je leven zien als een soort enorme berg. Je bent altijd bezig met die berg opklimmen en status en geld en succes in mooie relaties. Aardige mensen om je heen. Heette die berg op. En dan gebeurt er iets. Als je ongeveer op die top bent, waardoor je van die berg af Lazard dat bij iedereen gebeurt.

[00:14:43]

Een scheiding. Iemand die je verliest. Iets dat gebeurt in je leven. En op dat moment ga je bouwen aan een tweede berg. En dat is eigenlijk een berg. Die gaat ook meer over betekenis. En over wat wil ik eigenlijk doen met mijn leven? Waar en wil ik mij in dienst toe zetten? Uhm. En. De. De tragiek in het leven is volgens mij ook wel dat je eerst eens die eerste berg ontmoet en daar vanaf moet laseren voordat je naar die tweede berg op weg kunt gaan.

[00:15:06]

Waar staan jullie? Hoe g? Dat is een hele goeie vraag hè? Dat is het lastige van een berg natuurlijk. Je weet nooit waar je bent tot je op de top staat, want dan weet je dat je op de Hoefstraat rent.

[00:15:16]

Als ik zo vrij mag zijn. Maar jij hebt mijn scheiding meegemaakt en we hoeven nu niet je privé leven in te duiken, maar wel heb je het zo ervaren als wat Thijs nu zegt.

[00:15:24]

Euh, nou nog los van die. Hij als t gaat over de twee bergen. Of denk ik altijd. Ik probeer altijd spreid je kansen. Dus ik probeer gewoon twee bergen tegelijk te bouwen en niet alleen op die ene berg te leven, maar ook de berg van betekenis en vriendschappen en daar verdiepingen in te zoeken. Dus dat je in je dat ik maar ook niet te afhankelijk wil maken van van de plek die ik nu heb. Euh, omdat het inderdaad ook hij zomaar weg kan zijn.

[00:15:48]

Uhm. En jij jouw vragen over euh, een scheiding of iets dat even niet zo goed gaat? Uhm, heb je dat ervaren als van zo'n berg afvallen en bouw te gaan bouwen aan iets anders?

[00:15:59]

Nou, het is wel zo dat natuurlijk. Het zet je leven op z'n kop, dus heel veel, euh, alleen al in praktische zin. Maar dat raakt tuurlijk heel erg ook aan aan contacten en relaties. Dus de relatie is samenhoudt, maar ook families die uh ha je moet. Je moet echt gaan ontvluchten en dat zit in heel veel dingetjes. Euh. Zich naar dezelfde school en dat soort snap je dus alles. Je leven, euh, alles wat gewoon je na je dagelijkse habitat is.

[00:16:22]

Dat verandert dus in die zin staat er op zo'n moment heel veel op z'n kop. Euh, in een jaar waarin er van mij ook sowieso best wel veel veranderde. Euh, dus dat was wel euh. En gek genoeg heb ik, daar heb ik daar niets. Het was wel euh ontwrichtend en er was veel verdriet. En zo heb ik er wel wat dingen over gezegd in het verleden. En wat euh tot de terugsloeg wordt opgerakeld. Uhm. Maar euh.

[00:16:46]

Gek genoeg was het ook een periode waar ik me ook een soort van dacht en met. Dit is even prima dat dat dingen even onzeker zijn en dat het allemaal open ligt en dat het opnieuw zoeken is. Dus ik vond t ook een soort van berusting in het zoeken naar. Om even niet beter voor te blijven naar nieuwe bergjes of naar nieuwe vastigheid.

[00:17:01]

Hoe doe je dat nou? Door, door door het euh. Door het niet te hard te doen. Dus dus ook een soort van niet niet paniekerig van. Het moet per se nu allemaal weer op orde zijn. Euh. En omdat een paar witte. Er zijn een paar basis dingen. Ik had gewoon. Ik had een baan, dus dat is fijn. Daar heb je rust in. Euh, ik had een vriendengroep die best wel betrokken was, ook bij zo'n heel proces waarbij je dan op kunt bouwen.

[00:17:22]

Dus we zijn wel zeg maar twee pilaren die gewoon nog stevig overeind staan. En als je daar dan een beetje rust in vindt dan. Dan kun je de rest wel voorzichtig weer opnieuw gaan organiseren. Trouwens, kijk als Suruç mens zijn meest extreme denk als je bijvoorbeeld en in een lange relatie die uitgaat zeker met kinderen en je baan valt weg. Euh. En je vriend laat je in de steek. Om maar even zo ja dan.

[00:17:43]

Dan zit je echt in de shit. Wel, dan is het echt helemaal klote. Ja euh. Maar als één of twee van die dingen nog overeind blijven staan, dan kun je tuurlijk daar iets meer op gaan bouwen. En dan dat andere weer even rustig gaan opbouwen. Ja, het is wel de houvast ook die je dan een beetje op die berg houdt. Ha, dus het bedoeld is niet altijd zo dat een scheiding of iets dat even minder goed loopt, dat altijd maar wat vallen betekent.

[00:18:08]

Maar dit klinkt wel een beetje als de wijsheid van iemand die ouder is dan millennials.

[00:18:13]

Als ik nog even David Brooks is ook een bomer. Uhm, die heeft nog wel wat pech, maar daar kan je dan. Mag je dan wel weer van leren. Uhm. Is dat mag? Ik bedoel ook dat reflectieve dat grenzen beschrijft.

[00:18:24]

Dat je dus uh, eigenlijk een beetje stapje terugzetten. Wat heb ik allemaal nu wel? En hoe kan ik dat? Dat klinkt heel. Uhm ja, filosofisch bijna, maar ook wel weloverwogen kalm. Allemaal dingen die niet geplakt worden aan millennials.

[00:18:38]

Nee, maar ik denk dat je daar in ook wel echt een verschil moet maken tussen tussen zeg maar. De eerste fase lopen twee dingen door elkaar en dat maakt dat best wel lastig. Dat is het de generatie waar je bij hoort. In ons geval de millennials. In jouw geval ben je een generatie Xserve. Val je dan bij ik?

[00:18:53]

Stelde ik in voorbereiding op deze uitzending dacht ik waarom hoor ik eigenlijk? Ben ik zelf actief? Ben ik op aarde? Die hebben wat minder. Die hebben we wat minder uitgesproken profiel naar buiten toe. Dat betekende dat we geen kleurloze persoonlijke diss naar jou. Maar dat is wel. Dat zegt iets over die grijze muis. Uhm ja, die leeftijdsgroep en die maar die schuift natuurlijk ook op. En die die generatie, die gaat verschillende levensfasen door. Euh, dus denkt de levensfase waar Rens en ik nu inzitten.

[00:19:21]

Dat is misschien ook wel de fase waarin je al wat meer gaat reflecteren en wat berustende bent. Iets heel anders is als je begin twintig bent, want dan wil je een naam voor jezelf maken en dan wil je keihard werken en wil je lichaam laten zien wat je in je mars hebt. En dan moet je misschien zelfs af en toe een klein beetje afgeremd worden omdat je te hard aan het gaan bent. Dus dat is die. Die verschillende generaties lopen door verschillende levensfase heen.

[00:19:43]

Dat maakt het een tikkeltje ingewikkeld, dat namaken.

[00:19:46]

Dat is ook iets inderdaad, wat je veel hoort als het over millennials gaat.

[00:19:50]

Dus de zichtbaarheid, de erkenning, het succes is. Dat is veel meer dan bij andere generaties nog. Hoe komt dat?

[00:19:58]

Nou ja, ik denk dat dat ook wel komt met de manier waarmee wij opgevoed zijn. Uhm. Dus dat idee van euh hebben we wel. Wat ik eigenlijk net zei is dat idee van je kunt alles worden, als je maar hard genoeg je best doet is natuurlijk een hele motiverende factor, maar er zit vaak ook nogal een onderstroom in namelijk. Je moet dus ook wel euh he. Je moet hele belangrijke dingen doen om opgemerkt te worden en om de moeite waard te zijn als mens.

[00:20:20]

Dat is in ieder geval mijn interpretatie van hoeveel millennials dat hebben. Uhm.

[00:20:24]

Dus millennials hebben nooit 40 à 40 jaar op dezelfde plek kunnen werken.

[00:20:29]

Ik denk dat dat wel iets is, dat dat dat aan het uitsterven is. Ja ja, dus is dat idee dat je dat je heel lang bij dezelfde werknemer zit is natuurlijk sowieso wat breder dan alleen deze groep. Al een een idee dat op z'n retour is. Maar ik denkt dat deze generatie heel erg getraind is op. Waar kan ik mezelf ontwikkelen? En als ik hier eenmaal een paar jaar bezig ben en ik kan me bij de buurman bij de.

[00:20:52]

Bij andere bedrijven kan ik me nog beter ontwikkelen. Of kan ik nog grotere stappen zetten? Uhm. Dat je dat je dat dan ook wel kunt doen. Dus met andere woorden je hebt wat minder loyaliteit denk ik naar een bepaalde werkgever. Ik zou zeggen jij hebt wel loyaliteit naar de mensen met wie je werkt. Dus als je een hele inspirerende manager hebt of een een voorbeeld die je kunt volgen, dan komt daar een hoop van je loyaliteit uit. Maar dat is niet per se.

[00:21:16]

Idee dat je dat bij een bepaalde werkgever gedurende veertig jaar doet en misschien ook wel mooi dat loyaliteit dus niet meer vanzelfsprekend is. Het is niet zo. Ik werk hier onder dit vaandel, dus ik ga niet weg ergens anders waar ik misschien meer kan doen of beter kan verdienen. Want mijn loyaliteit, dat is over dat. Dat hoort er niet meer bij.

[00:21:35]

Nou, ik denk dat dat misschien nog wel een beetje speelt, maar het is wordt een van de vele dingen waar we onze identiteit aan ontlenen. Het is zeker. Je bent niet meer. Kijk, daar heb je volgens mij in Japan. Heb je dat nog veel meer en ben je of iemand van Sanches een Samsung? Of dan ben je iemand van Uhm. Van Sony zeg maar hé. En dat is je identiteit. Ik denk dat het voor deze groep en zeker de groep jongeren veel minder zo is.

[00:21:55]

En je bent meer een specialist op een bepaald gebied. Of je bent iemand die hadden ze die bepaalde projecten doet. Maar niet zozeer dat je eigendom bent of je loyaliteit ontleent aan de identiteit van het bedrijf waarvoor je werkt.

[00:22:08]

En als werkgever moet je daar dan mee omgaan dat je dus inderdaad niet kunt bouwen op mensen die veertig jaar bij zulk en met een horloge weggaan, of zelfs maar tien of vijftien jaar van als je weet dat mensen twee à drie jaar bij je zijn. Kan je dan nog een team bouwen bijvoorbeeld? Vraag je dit voor een vriend?

[00:22:29]

Ik denk dat dat ik denk dat dat echt ook wel kan. En ik denk dat je dat als je deze groep blijft bieden wat ze nodig hebben, dat ze misschien ook wel iets langer dan twee, drie jaar bij je zijn. Maar wat je natuurlijk wel kunt bieden is een aantal dingen investeren in iemands ontwikkeling en daar heel serieus naar kijken. En dat doe je op een waarschijnlijk pas meer potions en leiderschap dan een instructie geven. De manier van leiderschap. H samen nadenken over wat handig is en wat de stappen zijn die je daartoe zet.

[00:22:56]

Investeren in iemands persoonlijke skills het liefst bijvoorbeeld, hadden de soft skills. Dus dan gaat het over hoe communiceert iemand? Tijd management voor jezelf zorgen hé? Dat soort dingen? Uhm. D. Om daartoe te investeren? Uhm. En wat je ook kunt doen is investeren in een up in een groepsgevoel op. Dat is nu natuurlijk heel moeilijk met Korona, want we zitten allemaal achter een laptop thuis ook. Dan kun je wel een aantal dingen doen, maar niet euh.

[00:23:24]

Niet alles wat je zou willen. Maar normaliter is zeker voor jonge mensen natuurlijk het team met wie je werkt. De mensen met wie je werkt zijn s superbelangrijk voor je. Dat is waar de werksfeer vandaan komt. Dat is waar je motivatie voor een groot deel vandaan komt. En dat is ook waar je ook weer leert van anderen. Dus wat je kunt doen om te investeren in hoe zo'n groep met elkaar omgaat. Euh, dat is denk ik heel mooi meegenomen.

[00:23:46]

Horen jij dat gezegd dat je juist kunt verfranst? Dat was inderdaad een beetje zo, want ik merk dat ik het eigenlijk heel fijn vind dat mensen redelijk kort. Je moet alles uit die twee, drie jaar halen. En ik? Ik vind het een hele fijne dynamiek in het ondernemen, maar precies de dingen die je zegt. Je moet wel zorgen dat er dan voor de mensen een perspectief is er sprake van ontwikkeling dat ze gezien en gehoord worden? Dus het is heel intens voor een paar jaar.

[00:24:11]

Het is bijna alsof je een relatie aangaat en denken we zijn drie jaar samen. Dat zal wie hef alles eruit halen. En in het begin was ik daar eerlijk gezegd een beetje bang voor dat ik dacht oh nee, we moeten zorgen dat iedereen altijd maar wil blijven en dat je team 15 20 jaar met mensen kunt bouwen. En nu merk ik dat je heel veel energie uit die paar jaar kan halen en dat dat ook is en helemaal de branche waar ik werk.

[00:24:34]

Euh, daar weet je ook gewoon dat mensen niet euh. Ja ze zullen niet mensen trainen tot ze 50, 60 70 jaar oud zijn als ze twee straten verderop beginnen.

[00:24:42]

Ja, ik geloof echt niet in concurrentie. Nee, gewoon niet meer. Nee, dat is over en weer, dat geloof je weer. Wat is dat dan voor ons? Nee, echt niet. Concurrentie? Nee. Euh.

[00:24:51]

Als je kijkt ha. In deze tijd gaat het over je moet je je eigen doelgroep vinden en die zo goed mogelijk bedienen en een community bouwen. En het maakt niet zoveel uit. We hebben overal waar mijn bedrijf zit zitten. Op 2 300 meter zitten er nog drie. Weet je wel. En toch hebben we wachtlijsten. Dus als trainer huppeldepup bij jou Ger geliefd is en die neemt volgens een deel van zijn aanhang mee naar tweezijdige.

[00:25:13]

Verder is er relaties. Het is niet leuk, maar het is wel dat.

[00:25:17]

Dat is natuurlijk ook wat wat veel werkgevers ook wel echt frustrerend vinden he? Van dat dat gevoel van in. Investeer in mensen, ik doe mijn best. Dan gaan ze toch wel weer weg. Of of men komt hier binnen en heeft gelijk. 3 4 ideeën over hoe het hele bedrijf anders moet en moet eigenlijk.

[00:25:32]

Eerst maar eens zo van ja, want laten we die twee dingen die jullie nu zeggen is terugbrengen inderdaad. Maar dat zijn stereotypen over millennials. We komen binnen dat dan al snappen.

[00:25:42]

Waar gaat dit als iemand nog niet uit? En hij heeft al 3 ideeën, maar dat is er eentje.

[00:25:48]

Die andere is wat je zegt van ik haal alles uit dit bedrijf en dan ga ik zelf verder. Ik haal alles uit je hoofd en dan ga ik naar BNN-VARA. Ik ga, weet je dat dat kan? Ja, dat is een millennial stereotiep. Maar klopt het of niet?

[00:26:02]

Nou, ik verkoop er tien jaar gewerkt. Ik nog best wel lang.

[00:26:04]

Eigenlijk heel lang van de lange weg. Nee, maar het is wel e. Dat deed AIO vind ik. Als je vergelijkt met andere omroepen ook best wel goed. Euh, ik kreeg toen echt samen met Annemarie Swart die nu kinderprogramma's doet en uh, en ook veel op NPO 1 trouwens nu. En Ed Anker, die weer de politiek in is gegaan. Hij kreeg er echt een traject. Euh 2011 als van trainingen. Euh in interview euh. Standup.

[00:26:25]

Gewoon alle aspecten van het presenteren op de media academie die toen nog bestond. Uhm. En theatersport dus echt echter echt een uitgebreid programma. Maandenlang elke vrijdag om ons eigenlijk op te leiden. Uhm, dus het voelde ook wel van ok. Maar ze hebben echt in ons geïnvesteerd, dus je gaat hier. Dat creëert ook wel loyaliteit. Ik vond er niets van. Ja, het was toen ook niet dat ik daar heel erg aan dacht, maar wel ja, ik ga niet dan nu weg ofzo.

[00:26:49]

Terwijl dat zie je bij veel beetje he. De consultancybedrijven is elk vrij standaard dat je ook in companie trainingen krijgt, maar daar wel veel meer al snel beweging is. Euh, in ons geval een stuk een beetje anders omdat dan je komt echt uit een soort grote poel. Dus dan voel je ook een beetje gek. Nou heb hebben nu echt voor ons gekozen. We voelen ons vereerd dus dan dat keert nog wel wat extra loyaliteit dat ook met karakter te maken.

[00:27:09]

Dat je. Dan ben je ook gewoon een euh net mens.

[00:27:13]

Hoe moet zo'n twee? Ik denk dat er ook mensen zijn die ambitie hebben en die euh ja, die gaan die gaan.

[00:27:19]

Nou kijk, het is wel zo hoor ik het ook. Euh, ook een ontwikkeling in euh ja of tot aan inzichten is of een beetje euh, jonge wijzen. Maar kijk toen. Toen ik. Ik zag niet echt in die tijd dat er ook dat mijn belang ook anders kon zijn dan dat van mijn werkgever. Dus pas in de loop van de tijd toen ik vond oké. Maar ik wil misschien wat andere dingen doen, waarbij ik merk dat er hier geen ruimte is en dat de mensen hier zeggen ja maar hé.

[00:27:42]

Toen dacht ik ja, maar daar gaat niemand tegen mij zeggen. Zou je niet eens weggaan? Er is maar één achtkamp bedenken, dat ben ik zelf. Euh, dus dat je dan denkt dat. Maar wacht eens even die b ik. Ik heb, maar ik ben eigenlijk de enige die mijn eigen belang in de gaten moet houden en moet verdedigen. Want voor iemand anders en leiding geven of wie dan ook staat het bedrijf belangen altijd voorop. Dus dat je ook een soort tot ontdekking komt van hem, maar dat.

[00:28:02]

Die twee zijn niet altijd hetzelfde. Dus dan moet je op begin met ook eigenwijs durven zijn. Euh, en daar en dan een hele millennial achtige stap in durven nemen. Maar dat was voor mij echt een inzicht wat nog wel euh ja of zever gekost heeft om daartoe te komen.

[00:28:14]

Ja ja, het is niet millennial euh. Eigen hè, om het zo te doen. Zolang over te doen.

[00:28:22]

Ik denk dat daar heel veel voor te zeggen is en ik denk wat ik millennials altijd aanraadt. Euh is blijf gewoon zolang werken ergens zoals je het gevoel hebt dat je nog aan het leren bent omdat je nieuwe stappen kunt maken. Dus zolang dat zo is, is er natuurlijk niet zo heel veel aan de hand.

[00:28:36]

Maar als je dit vertaalt naar 1 t m de strategie of het gedrag van een werkgever. Dat je, dan moet je dus ook echt zorgen dat je iemand euh blijft voeden. En blij dat je die loyaliteit wel houdt door te inderdaad opleidingen te geven door te zien.

[00:28:53]

Zeker mogelijkheden bieden. Dat is ook. Ik denk dat dat bij wielrennen zo ingewikkeld was hoor. En zeker als je kijkt naar wat nou het vakgebied van Van der presentatoren is. Dat zijn allemaal vervelende, ijdele mensen die altijd meer willen dan ze hebben. Als t gaat om programma's tenminste. Ik heb wel gedacht je zou maar ook nog directeur zijn en al die al die snoodaard bij elkaar op jumpte maakte van wat ik eigenlijk eens een keer programma zag de hel op aarde.

[00:29:14]

Dat weet eigenlijk niemand toe. Uhm. Dus ik vind ook wel als. Als je als je een presentator bent of programmamaker of je dan ook precies wil noemen. Je moet ook zelf om het initiatief komen en balletjes op durven gooien. Maar als dat er is en op een gegeven merk je van Hemert is te weinig ruimte en heb jij natuurlijk ook gehad hier. Er is te weinig ruimte voor wat ik wil doen. Uh ha, ten opzichte wat het bedrijf graag wil doen.

[00:29:34]

Ja, daar moet je ook die conclusie durven trekken. Maar daar is het kijk.

[00:29:36]

Dan vraag ik me af wie is dat ambitie? Dus? Dat je het gevoel hebt? Ik moet ergens anders, want dan kan ik doorontwikkelen. Of is dat millennial eigen? Dat je dan denkt dat ik. Ik kies sneller voor mezelf, ik kies sneller voor mijn eigen ontwikkeling. En die club. Ja nou ja, die redden zich wel.

[00:29:53]

Ik denk dat die twee heel erg met elkaar verweven zijn. Ja dat eigenlijk n ding is. En ik zou zeggen vanuit een werkgever gezien zo'n H, die ambitie is er toch wel. Dus je kunt maar beter een beetje meebewegen in die groep en ga samen gaan kijken. Van hoe kan je die potentie? Hoe kan je daar die ambitie inzetten voor het gezamenlijke project dat je aan het doen bent? En dan dat je iemand gaat tegenhouden? Uhm daargelaten dat natuurlijk ambitie niet de enige reden is dat mensen weggaan bij een werkgever.

[00:30:19]

Het kan ook zijn dat je hier niet gehoord voelt of niet erkend voelt of omdat je je niet lekker vindt in je vel voelt liggen in de groep H. Dat zijn ook allemaal mogelijkheden. Of dat gewoon. Want ik denk dat dat ook heel erg hoort bij deze fase van je carrière.

[00:30:33]

Dat je dingen uitprobeert om te kijken of ze iets voor je zijn, maar dat je dan een ander stereotype want er is dus de shuffle generatie. Wordt die millennial generatie ook wel genoemd van als het even moeilijk wordt of zwaar? Dan ga ik wel ergens anders proberen.

[00:30:47]

Euh, is dit baantje niet helemaal wat ik wil? Nou dan? Een andere generatie zou misschien denken daar moeten we even doorheen en dat komt wel weer. Of dit hoort er ook bij. Terwijl Millennial dan nee paf, klaar! Weg volgende.

[00:31:00]

Ja, werk moet leuk zijn he. Dat is een van die uhm. Van die dingen die je heel erg bij deze groep ziet. Dat is heel erg anders dan bij bijvoorbeeld de generatie X. De voor die tijd die ook wel dachten van nou ja, als t. Het is best wel fijn als werk af en toe heel leuk is, maar soms is het ook gewoon doorbijten en deze. Groepsdenken heel erg, wel opgevoed met het idee. Je moet wel echt.

[00:31:19]

Het moet wel echt je droombaan zijn waar je meteen naartoe wil en het moet ook nog eens heel erg leuk zijn. En dat is dat is denk ik ook wel een van de dingen die je langzamerhand beseft in je carrière dat het niet altijd leuk kan zijn. En dat het misschien als het voor 60 70 procent leuk is, je werk dat dat echt plenty is. Uhm. Dus ik denk dat het gaat over dingen achter dingen komen van jezelf. In die fase van je van je carrière.

[00:31:43]

Door dingen uit te proberen. Maar dat gaat ook over de dingen die je verteld worden door de mensen die je als voorbeeld kunt nemen. En ik denk dat dat is een beetje van allebei. Dus je kunt tegelijkertijd zeg maar je realiseren dat dat het summum eigenlijk niet bestaat. Of het nou gaat om werk, om relatie of wat nou iets dat je accepteert het leven soms gewoon kut en dat moet je ook een beetje omarmen. Of dat nou op je werk is of waar dan ook.

[00:32:02]

Aan de andere kant dat je wel beseft en heen. Maar ik heb ook autonomie om euh, een beetje de regie in handen te nemen en te zeggen ik ga toch ergens weg. En dat het dan ook dus vanuit de werkgever dan ook niet per se erg hoeft te zijn. Dus ook als t gaat over hier weggaan. Weet je wat nou ik? Ik heb hier hartstikke mooi jaar gehad. Ben daar heel dankbaar voor. Het allemaal mooie mensen nog maar van in deze ruimte waar we het opnemen.

[00:32:20]

Euh, ik kijk daar met heel veel dankbaarheid op terug. Dus ook dat je dan die beslissing neemt. Dat hoeft niet iets negatiefs te zijn. Nee. Zolang je daar maar niet denkt van hé. Bij de volgende werkgever wordt het alleen maar fantastisch of zal er nooit een dag zijn. Wat ik denk gaat voor. Ik heb helemaal geen zin in.

[00:32:33]

Nou ja, dat. En dat dan dus niet een soort patroon ontstaat van elke keer dat het even niet fantastisch is, ben ik weer weg. Want dat is eigenlijk mijn vraag. Nu is d. Dat shuffle gevoel kan natuurlijk in een karakter ook gaan zitten. Dus dat dat bij alles wat moeilijk is, wat tegenslag. Wat niet is, zoals het ideaal plaatje. Weg door volgende nieuwe poging. Zijn jullie daar wel eens bang voor? Of zeg ik of herken je dat?

[00:32:58]

Ik ben er voor mezelf niet per se bang voor. Maar dat komt ook omdat ik mij in de positie heb gewerkt dat ik helemaal niet met een werkgever te maken heb. Ik was onuitstaanbaar, dus ik ben maar.

[00:33:09]

Zelf doet hij dat. Dat is natuurlijk niet waar.

[00:33:11]

Uhm, je karakter kan nog steeds de shuffle. Dat kan op gebied van relaties zijn. Dat kan een gebied van ongeduld zijn. Ja, dat is super.

[00:33:20]

Het is super dubbel. Uhm, omdat het t. Enerzijds gaat het over kijken in hoeverre zo'n samenwerking mekaar kan versterken, want eigenlijk heb je het over een soort een projectmatige samenwerking he. Dus je bent niet de werkgever die 20 jaar iemand in dienst heeft, maar je bent op basis van bepaalde project P aan t kijken van wat? Wat kunnen we mekaar bijdragen? Dus ik zou I in eerste instantie zeggen als die samenwerking klaar is. Of je kunt ergens anders meer leren.

[00:33:45]

Ja. Go for it. De andere kant van het verhaal is dat je ook mensen hebt die als ze het even niet leuk vinden, ergens dan heel erg aan zichzelf beginnen te twijfelen. En dan denken dit kan nooit meer iets worden en dan afhaken. Dat is de andere kant van het verhaal. Ik zou zeggen dat D. Ja, dat lijkt me ook geen handige strategie. En dat kun je misschien twee, drie keer doen, maar daarna houdt dat echt wel op, zeg maar.

[00:34:08]

Want dan heb je al je kansen misschien verspeeld. Uhm, dus ik vind dat nog wel twee verschillende dingen. En dat laatste is denk ik ook heel lang. Dat is nou een van de dingen die je leert in begin van je carrière. Hoe je daarmee omgaat en wat je weerbaarheid is. En dat soms dingen ook gewoon klote zijn en dat je toch effe moet doorzetten.

[00:34:25]

Maar ja, op welke plekken leer je dan nog doorzetten bijvoorbeeld?

[00:34:30]

Nou ja, ik denk dat dat heel erg afhangt van met wie je werkt. En dan met name of er mensen zijn op die werkplek aan wie je een beetje kunt optrekken. Want je komt er natuurlijk als we als broekie in zo'n organisatie en dan wat je hoopt is dat er iemand is die, of het nou je manager is of iemand op een gelijk herhalen gelijkwaardig niveau. Uhm, die die het klappen van de zweep kent en die je kunt respecteren en van wie je dingen kunt leren is een soort mentor.

[00:34:56]

Uh, ik denk dat dat me die die mentorschap en die zijn ongelooflijk belangrijk voor deze groep. Want deze groep heeft uh eigenlijk altijd geleerd dat ze het altijd zelf moeten doen en dat je als individu al je b je boontjes moet doppen. Uhm, en als je dan op een gegeven heet in het begin van je carrière tegen mensen aanloopt aan wie je kunt optrekken, die jou ook iets willen leren. Die er die tijd in jou willen besteden. Dan kan dat ontzettend krachtig zijn he?

[00:35:21]

En ik denk ik denk dat dat ook hetgene is waar je wel loyaliteit uithaalt bij deze groep. Heb jij mentor? Ik heb een mentor gehad. Ja ja. Uhm, eigenlijk al een begin van mijn carrière toen ik 1718 19 was. Toen studeerde psychologie en daarnaast ging ik aan de slag voor een bedrijf van een vriend van mij die al wat ouder was, die mij heel veel heeft geleerd over zijn manier van werken. Ja ja, en dat heeft mij ontzettend veel opgeleverd.

[00:35:48]

Heeft misschien nog wel meer opgeleverd dan een studie.

[00:35:50]

Kun je daar het over? Wat? Wat levert zoiets op? Wat is dat in een pikant Seel streken uit te leggen?

[00:35:55]

Uhm, nou, ik had het gewoon letterlijk iemand die al euh. Laten we zeggen 6 7 8 jaar verder was die ik gewoon kon spiegelen. Die ik gewoon die vertelde over wat ie aan doen was, die zijn strategie uitlegde over hoe die dat deed. Die mij tips gaf die mij feedback gaf over mijn eigen euh. Lesgeven op dat moment. Want ik gaf workshops. Uhm, en dat. Ja, dat dat. Is om van onschatbare waarde geweest, maar heb jij mentor enzo?

[00:36:19]

Uhm ja, niet voor één specifieke, maar b bijvoorbeeld. Euh ja, daar zijn altijd al een paar mensen. Ook in de in de eeuw tijd waarvan ik zeg ja, maar daar heb ik echt veel tijd aan gehad omdat ze inderdaad euh euh euh geloof tonen in dan en wie je bent en wat je kunt. En maar ook Wibac gave dus mensen bij wie je ook kiest voor jouw mening. Ga ik nu waarde hechten? Euh, die je dan ook gaat vertrouwen en waarvan je nadenkt?

[00:36:43]

Ja, maar jij kan mij ook echt iets leren. Euh, dus dat dat zijn. Zo denkt twee handjes vol mensen wel geweest.

[00:36:51]

En daar zeg je ook iets ha, dat je kan maar iets leren. Want jij gaf eerder ook aan dat de job vaak binnenkomt en denkt eigenlijk de wereld wel te kennen en te weten hoe we het klappen van de zweep vallen.

[00:37:04]

Maar dat? Dan kies je dus nog wel iemand uit waarvan je zegt nou, die moet dan iemand veel ervaring hebben. Of wat? Op welke baan is die autoriteit gevestigd? Ik herken mij wel aan het millennial beeld dat je in als als feedback wordt gecommuniceerd met veel autoriteit. En jij moet het zo doen. Dan ben ik weg. Dan haak ik echt heel hard af. Dan moet die wel maar lekker even anders gaan praten. Maar als het euh euh euh is in de vorm van sparren.

[00:37:29]

Dus als t gaat bijvoorbeeld om hij om het werk wat ik nu doe gesprekken voeren en dat je dan met mensen die daar heel goed in zijn gaat kijken van. Maar op dit moment in het interview. Je kijkt iets terug samen. Laten we even kijken welke kant had je nou maar op gekund? En wat heeft diegene geen gezegd? En waarom kies je voor waar je voor kiest? Omdat daar natuurlijk het gekke in dit werk is niet een soort absolute goed of fout, maar heeft altijd gewoon 100 keuzes.

[00:37:51]

En elke keuze die je maakt heeft consequenties voor het verloop van het gesprek en voor de sfeer en voor de spanning. Uh uh. En ik vind hem mega interessant om samen met mensen die dat goed begrijpen en veel meer ervaring daarin hebben dan ik, omdat ze maar samen te analyseren en dan mijn keuzes te euh ja, die niet altijd te beoordelen, maar gewoon te analyseren en kijken naar hoe hard je ook voor andere dingen kunnen kiezen en wat dat dat dan opgeleverd.

[00:38:12]

En daar leer ik altijd best wel veel van. Ja, ik denk dat dat er wel heel mooi is, dat je dan dat je dat zegt. Want dat blijkt ook wel uit dat eerst die vertrouwensband komt en dan pas neem je iets van iemand aan. Ja, niet andersom, zoals jij zomaar van iemand zegt. Nou, ik ga jou eens uitleggen hoe je dat moet doen.

[00:38:26]

Ja dan luister dus jij moet wat meer. Je moet meer zeggen we zullen zo ja, maar als dat mensen zijn die die je kunt vertrouwen, waarbij je eerst een vertrouwensband hebt geïnvesteerd dan. Dan kun je daar dingen van aannemen. Ja, en dat is wel even teruggrijpen op waar we het net over hadden. IS is wel een risico van het Shufu gedrag zoals jij dat noemt. Dat je het een van de taken die je hebt in deze fase van je carrière is dat je ook een netwerk opbouwt.

[00:38:49]

Uhm. En dat is één van de dingen die nou juist ongelooflijk belangrijk is. Of je ergens na 2, 3 jaar werkt, of 10 jaar of 20 jaar dat je daar mensen tegenkomt op wie je kunt bouwen. En als je als als je sjofel gedrag of je je snel uit het lood laten slaan als het een keer niet gaat zoals je wil. Als dat uh dat deel weghaalt, zeg maar. Als dat in de weg staat van het opbouwen van relaties met mensen dan snijden.

[00:39:13]

Dan schiet je jezelf in de voet zou ik zeggen.

[00:39:16]

En dat bouwen ha. Wat dat? Uhm, op mensen, mensen waar je op kunt bouwen. Zeg je van wat? Wat dan?

[00:39:24]

Nou ja, samenwerkingspartners. Samenwerkingspartner? Mensen met wie je samen aan een bepaald project hebt gewerkt of zo ergens wat jij zegt, die mensen die net al wat verder zijn in jouw tips kunnen geven. Uhm, mensen om wie let bij wie je letterlijk om advies kunt vragen. En ook andersom weer als je zelf een bepaalde positie binnen een bedrijf krijgt, dat je dat ook weer doorgeeft en dat je je vervolgens gaat inzetten voor de ontwikkeling van weer de jongere garde.

[00:39:47]

Dat is wat ik bedoel met zo, met die met die relaties en waar je dan ook werkt. Uhm, het is B. We gaan steeds meer naar het type organisaties toe waarbij in het type sectoren toe waarbij eigenlijk niet zo heel veel meer uitmaakt onder welke vlag je werkt, maar wel dat je gewoon al die mensen kent in al die verschillende organisaties. En dat je weet als je een idee hebt wie je moet hebben daarvoor en wie je kunnen ondersteunen en wie met wie je kunt samenwerken en wie je een kans wil geven.

[00:40:10]

Dus dat is veel meer ook. Ondanks dat je dan springt van plek naar plek, ben je wel bezig met een soort strategie in. Hoe ga ik me netwerk opbouwen? Als het goed is, zou ik zeggen.

[00:40:19]

Je noemde net dat het werk altijd leuk moet zijn. Eigenlijk al stereotiepen voor de millennial generatie. Maar eerlijk gezegd is dat één van de dingen waar ik ook wel echt iets heel moois zie.

[00:40:28]

En die generatie dat er heel veel hartstocht zit voor wat ze willen doen. Van.

[00:40:33]

Dit heb ik nou echt helemaal in de bijt. Ik meen vast en ga ik mee rennen. Dat vind ik eigenlijk een heel mooie zeker mooie dingen ook.

[00:40:40]

Weet ik zeker ja, er zit ik het een beetje Jiskefet beeld heb van. Van hoe een kantoor eruitziet.

[00:40:46]

S Morgens s morgens juffrouw Jannie. Euh. Wat? Wat heel grappig is qua sociale context. Maar euh, het werk is totaal onbelangrijk. Euh, ten opzichte van nu. Alles moet fantastisch zijn ook. Het zijn twee hele grote uitersten, maar liever een beetje dichtbij dat millennial uiterste dan bij het euh. Het broodtrommel ga je mee en we gaan er maar weer een dagje zitten.

[00:41:06]

Ja, ja, ja en nee. Ik ben er dus wel echt van overtuigd. En dat is ook iets wat. Wat iemand als Simon Synek, die ook veel schrijft en spreekt over millennials. Die geeft de. Ook heel duidelijk aan dat er dus net wat Nether waar we t net over hadden. Eerst komt die vertrouwensband en daar heb je dus als leidinggevende ook een hele belangrijke bijdrage in te leveren. Je moet je eerst vertrouwd voelen voordat je de verantwoordelijkheid kan nemen voor een peau of voor een bepaald project.

[00:41:30]

Dit is de F.R. Het vertrouwen komt eerst en dan komt er verantwoordelijkheid, zou ik zeggen. En ik ben dit de observatie deel ook wel. Het is verbazingwekkend hoeveel jonge mensen voor mekaar kunnen krijgen op het moment dat ze wat vertrouwen krijgen dat ze het kunnen zijn met Zinnik. Trouwens, mooie podcast stoken, het bidden of optimism heeft ie een hele mooie serie. Maar even over jullie eigen hartstochten, want jullie zijn allebei bevlogen mannen en renten. Wat is het voor jou?

[00:41:57]

Wat? Wat? Wat moet je werk jou geven?

[00:42:00]

Euh, dat is een goeie vraag. Uhm. Ik denk ik. Ik huwde ook in sociale KCO. Ik hou er altijd van als er iets gebeurt. En dat natuurlijk het leuke. Aan het vak is altijd iets gebeurd, dus het geeft ook een soort spanning en reuring. En euh, euh en avontuur. Euh, een uitzending maken. Euh, dus daar hou ik van. Euh, wie gaat ernaartoe? Waar iets gaat ontstaan waar mensen wat van gaan vinden?

[00:42:28]

Euh, dus op dat moment creëren. Dat is voor mij al belangrijke voorwaarde van waarom ik dit werk zo leuk vind om te doen. Euh, iets anders is dat ik gewoon euh, een een excuus heb om mijn grenzeloze nieuwsgierigheid te exploiteren. Euh euh. Dus dat je in een positie wordt gesteld waarin je vragen mag stellen die je anders nooit op zou stellen of nooit met degeen in gesprek zou komen. Aan wie je die vraag of dat mij mag stellen.

[00:42:49]

Euh, dus euh. Het is. Het is voor mij een soort van ja, eigenlijk mijn soort van mijn ultieme speelveld in de vooravond.

[00:42:58]

Dat programma bedoel ik dan. Ja is een eindstation.

[00:43:03]

Ja, nee, ja. Uhm eigenlijk. Waar? Inderdaad eerder is mijn euh in mijn werkzame leven altijd dachten dat wel ok. Dit is nu en dan misschien daarna ook. Dit is natuurlijk op een vereniging. Is het ook een soort van ja euh. Uhm. In het Nederlandse televisielandschap is niet iets hoger staan dan deze plek. Uhm, want je bent de meeste dagen van de week bij de meest bekeken talkshow. Uhm. Dus als het gaat om mij als als je voorwaarden is, impact en bereik, dan dan is dit het summum.

[00:43:31]

Het zou het kunnen dat je op termijn denkt uh, als je heel lang in de daagse waren hebt geleefd. Ik wil er wat meer tijd hebben en de diepte in. Dus dat je dan dat dat je dan iets anders hoger stelt. Een prioriteit?

[00:43:41]

Natuurlijk. Millennials zijn heel erg bezig met alles uit het leven halen en dat voelt ook heel erg als altijd een een streven naar gelukkig zijn. Je moet. Ja, en dat lijkt me in zo'n zichtbaar beroep waar dus die bevestiging constant is. Negatief of positief dat. Dat lijkt me heel moeilijk om dan nog je eigen geluk. Maar mag ik jou nou echt gelukkig? Wat maakt je nou om die vraag goed te kunnen beantwoorden zonder dat publiek? Dat lijkt me moeilijk.

[00:44:07]

Nee zeker. En. Maar dan kom je als je. Als je bij die drie elementen blijft, kom je dus achter dat eigenlijk of je er zelf heel erg in gelooft en of mensen nog 5ton om te komen. Dus dat je wel daar iets kunt creëren waar je zelf heel tevreden over bent. Dat dat uiteindelijk ook belangrijker moet zijn dan die derde component, namelijk hoeveel mensen er van genieten. Uhm. Alleen is Rukia dat de de mediawet is. Wel als je het mij in ieder geval genieten dan gaat iets niet meer door dat dat natuurlijk.

[00:44:31]

En zo is het ook. Maar ook dat je dus jezelf uh permitteert om alles een beetje te relativeren en ook dat af en toe misschien iets niet zo goed werkt op een bepaalde plek. Of dat je dus af en toe een keer de deksel op de neus krijgt en dat het eigenlijk allemaal niet erg is. Dus niet zo vind ik het. Ik ben niet heel erg fan van het Amerikaanse denken als het gaat om carrières en als ze dan natuurlijk nog een extra keer dat een soort exponentiële millennial uh theorie kunnen noemen.

[00:44:54]

Dat je alles kunt wat je wil. Maar het idee daar dat je een keer failliet moet gaan voordat je echt iets kunt bereiken is tuurlijk wel mooi. Dus dat je ook probeersel vallen. Een beetje toch? Ja ja, dus dat je het eigenlijk incalculeren. Of sterker nog dat je eigenlijk bedenkt dat je maar dat heb ik eigenlijk nodig als mens om ook lering te trekken en te ontdekken. Uh. En dat je jezelf dat ook blijft toestaan om af en toe ergens in te mislukken.

[00:45:15]

En ook binnen het programma. Kijk, je kunt u zeggen, de vooravond was qua kijkcijfers allemaal redelijk succesvol. Maar inhoudelijk zijn de dingen die dan niet goed gaan. Of je probeert wat uit. En daarin probeer ik mezelf ook niet te afhankelijk te maken van kritiek. Ik ga er wel eens achter een papiertje zitten en daar is lang niet iedereen blij mee. Uh. En dat probeer ik ook tegen. Ja, fuck it. Ik heb juist veel plezier.

[00:45:35]

Ik vind leuk om te doen wat zij ik jullie. Nou ik ga gewoon lekker door en er is geen eindredacteur. Dat is een grenssteen die piano voor volgend seizoen moeten we misschien is.

[00:45:43]

Nee. En daarna kijk ik wat wel zo eerst. Ik ben nu bekijk. Het nieuwe seizoen komt eraan, dus denk na ok. Uh uhm. Ik vind leuk om te doen. Maar kan kan ik het nog? Kan ik misschien de kritiek die er is aangrijpen om er nog iets beters van te maken? Euh, zat ik er net op een andere manier ga proberen. Dus je moet niet doof zijn voor kritiek? En andere kant moet je er ook niet blind op staren, want het is ook mee he.

[00:46:03]

Je hebt altijd. Het is meteen een portadown. Zijn mensen het leuk vinden? Zijn mensen die verschrikkelijk vinden hoe uitgesproken in die iets doet, hoe meer gepolariseerd een mening is. Uh uh. Dus je moet je niet laten gijzelen door zo'n door zoon, door een nee kamp. Euh. Maar je moet wel ook proberen te blijven ontwikkelen. Euh, dus ik. Ik ga kijken of ik weer iets beters van kan maken.

[00:46:21]

En nu je dat succes euh onder de riem hebt, voel je gelukkiger nu dan? Paar jaar geleden?

[00:46:30]

Dat is een goeie vraag.

[00:46:35]

Nou, ik, uhm, dat weet ik eigenlijk niet. Ik ben nooit zo heel ongelukkig geweest. Uhm. Kijk, dit is wel zo, maar natuurlijk euh, duidelijk. Dat hangt. Dan moet je geluk gaan definiëren als het gaat om een soort van euh. Als als t hangt aan de trial in je werk ofzo. Dan is natuurlijk wel groter dan vijf jaar geleden, maar gewoon mijn geluk als. Als dat is, dan ben je tevreden met waar je staat in je leven en met wie je bent op dit moment en met de mensen om je heen.

[00:47:04]

Uhm, dan verschilt dat eigenlijk niet zo heel veel. Da's het lastige. Natuurlijk hebben we bekomen dat ook steeds meer achter binnen de wetenschap dat geluk helemaal niet samenhangt met je status of met of dingen goed gaan of met het geld op je bankrekening of het aanzien dat je hebt. Het gaat over hele andere dingen. Gaat inderdaad om de mensen om je heen, gaat over wat je doet op dagelijkse basis of je een beetje dankbaar kunt zijn voor de dingen die je hebt.

[00:47:29]

Dat is waar geluk veel meer vandaan komt dan van al je al je doelen maar behalen.

[00:47:34]

Ja, hoe kom je daar achter? Nee, ga je gang. Nou, dat gaan we. Ik. Ik zou het je natuurlijk moeilijk. Als het over geluk gaat, ga je heel snel in clichés praten. Maar dat die clichés natuurlijk ook clichés omdat ze waar zijn. Maar ik zeg ik heb niet gunnen om me op mijn telefoon onbezonnen de nieuwe iOS van de iPhone. Heb je zo'n mechanisme dat je dan je uitgelichte foto's dat je eigenlijk elke dag stort?

[00:47:55]

En dat vinden ik Equant heel eng. Want euh, denk ik. Hij weet dus van iedereen wie het zijn waar te maken, die van die filmpjes van mensen door de jaren heen en allemaal met die samen beleefd maak. Ik kreeg dus toevallig vandaag net als dat op de wc door te kijken. Even een filmpje, gewoon van mij. Dan maar met mijn twee kinderen door de jaren heen alle foto's of selfies die we de afgelopen jaren gemaakt hebben en ik mee.

[00:48:15]

Ik werd er echt heel gelukkig van. Goh, ben ik nou voor pc zoetsappige burgerlijke vader? Maar ja, ik dacht ja dit. Dit is ook beter dan wat dan ook. Eigenlijk best gewoon een heel speciaal moment bij je oude werkgever. Absoluut zwc om IVVO dus voor je mama. En toen moest de podcast nog beginnen. Maar het zal heel. Ja ja, ja, dan zeg ik nooit zo'n beetje.

[00:48:40]

Heerlijk. Heerlijk rijst Renze. Dank jullie wel aan gedaan. Leuk mam. Ja jij bedankt. Ja en nee, we maken deze poppenkast bij de EO voor NPO Radio 1. Samenwerken met het Nederlands Dagblad. En je kunt ons volgen op LinkedIn. En daar kun je volop meepraten over alles wat we hier bespreken.

[00:48:57]

Dank voor het luisteren en KEO Radio 1 EO podcast Hallo, mijn naam is Tijs van den Brink en in de podcast vierders feiten ga ik in gesprek met wetenschappers over de strijd tegen het coronavirus. We horen veel over maatregelen. We horen veel meningen in deze podcast. Gaan we het hebben over de feiten?

[00:49:13]

Medisch zijn we echt beter in controle. Maar het valt of staat met het aantal besmet.

[00:49:19]

Wat hebben de wetenschappers ontdekt? Tot nu toe in hun strijd tegen het virus? Wat komen ze elke dag tegen in hun onderzoek? Welke behandelingen zijn succesvol? Wat werkt en wat werkt niet?

[00:49:28]

Daar zijn zoveel vaccins nu die eigenlijk al in in klinische trials zitten.

[00:49:33]

Daarover ga ik met wetenschappers in gesprek. In virus feiten abonneren op deze podcast en luisteren naar je favoriete podcast en McKeon Radio 1 podcast.