Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Er is wel een misvatting die bestaat over wat voor soort mensen een burnout krijgen, vaak bestaat de misvatting dat dat mensen zijn die de druk niet aankunnen of die hen is die die niet zo goed tegen stress kunnen. Ja, maar het zijn dus vaak de mensen die sowieso wie die juist gewend zijn om keihard te werken en die heel erg ingetuind zijn. Op wat wordt er van mij verwacht? Wat verwachten andere mensen van mij? Wat hebben de anderen om mij heen nodig?

[00:00:24]

En dan pas naar zichzelf kunnen kijken? Van wat heb ik nodig?

[00:00:28]

NPO Radio 1 Castrol Outcast. Goed werk. De podcast over zin in je werk met Arie Boomsma. De agenda zit vol met werk, sporten, rijk, sociaal leven, maar dan gaat op een dag het licht uit in de bovenkamer. Een burnout kun je dat moment aan zien komen. Wat kun je doen om zo'n burn out te vermijden? Hoe herstel je na zo'n mentale crash? Daar ga ik het over hebben met psycholoog Tijs Langenbach en online ondernemer Judith Noordzij.

[00:00:59]

Welkom allebei.

[00:01:00]

Dank je wel, online ondernemer.

[00:01:02]

Ja, een echt modern beroep, maar geen overkoepelend begrip.

[00:01:05]

Ja, want wat houdt het allemaal in?

[00:01:07]

In jouw geval actief op Instagram? Op YouTube? Ik geef online coaching. Ik geef online cursussen. Ik heb een online platform waar gelijkgestemden samenkomen gelijk gestemd. In wat om mensen die worstelen met de vraag wie ben ik en wat wil ik? Doe ik wel waar ik energie van krijg? Hoe kan ik een switch maken als ik weet dat ik niet doe waar ik energie van krijg? Dus het zijn een beetje mensen die zoekende zijn?

[00:01:32]

Zitten nu honderdvijftig mensen op dat platform?

[00:01:34]

Dus zo ben ik online heel actief naar online om ondernemers een overkoepeling te beginnen.

[00:01:39]

Het is echt wel van deze tijd dat ik eigenlijk niet liever niet meer een stempel van ik ben.

[00:01:43]

Dat ja, ik vind dat ook grappig, want dat wordt best wel vaak gevraagd. Wie ben je en wat doe je? En dan willen ze eigenlijk gaan horen, net zoals voorheen. Dat komt. Straks ga ik daar nog over hebben. Maar ik heb een tijdje als advocaat gewerkt en was heel makkelijk. Ik ben je dit keer een advocaat. Oh ja, ok. En nu zit ik. Ja, ik ben Judith en ben actief op Instagram. YouTube en dan?

[00:02:03]

Het wordt heel vaag. Dus dan zeg je maar ik ben online ondernemer.

[00:02:06]

Ja, want voor je het ongemakkelijk om het uit te leggen of niet per se ongemakkelijk.

[00:02:13]

Maar ik weet dat het voor heel veel mensen nog heel vaag is.

[00:02:19]

Bijvoorbeeld mijn ouders vinden het heel simpel een voorbeeld te noemen. Ik weet dat u gewoon familie die het bijvoorbeeld geen social media hebben. Die snappen dan echt niet wat ik doe. En dat vind ik dan wel lastig om uit.

[00:02:31]

De vraag is dan natuurlijk bedoelen ze vooral waar verdien je dan je geld mee? Ja, dat is natuurlijk voornamelijk de vraag. Ja, want als ik het wel vertel wat ik Dubia dan zegt sorry, daar kun je daarvan leven. Joh, gaat goed. Ja, maar dat vinden ze vaag.

[00:02:45]

Thuis. Euh. Jullie kennen elkaar een beetje. Ja, hoe komt dat?

[00:02:50]

Euh, we? Het komt voornamelijk omdat we beide bij dezelfde uitgever zitten. Euh, we waren mekaar daarvoor ook nog een keertje tegengekomen. Zaten we in dezelfde documentaire. Maar ik heb volgens mij Judit voor het echt pas gesproken op het Boekenbal. Een keer weer. De eerste keer denk ik.

[00:03:08]

Ik denk ook dat wij elkaar op het Boekenbal inderdaad voor het eerst ontmoet hebben. Toen sloeg de vonk af.

[00:03:12]

Sindsdien wekelijks.

[00:03:14]

Euh, nee, want jaar na is het welzijn wel heel vaak gevraagd om samen op dit moment gaat.

[00:03:20]

Thuis op één knie gaat in niet deze uitzending. Excuses maken aan onze respectievelijke partners. Uhm nee, maar dat we zijn. We hebben gewoon een aantal projecten gedaan daarna. En uhm, het is het. Ja, we hebben hetzelfde onderwerp, maar net vanuit een ander perspectief ja waarom? Waardoor dat complementair is aan elkaar, maar het een hele goede match is.

[00:03:43]

Het gaat vaak over de burnout. Dus jullie als duo op komen treden? Ja, bijna altijd. Hoe komt dat?

[00:03:49]

Omdat ik een burnout heb gehad en zei ze dat ze met een grote muil? Ja, dat kan. Daar kan ik nu om lachen inderdaad. Ja, het is inmiddels bijna een half jaar geleden dat ik die burnout kreeg. En toen? En dat weet ik nog heel goed. Heb ik op een gegeven moment. Ik woonde toen nog in Amsterdam, in De Pijp. Op een druk punt. Ik weet nog dat ik uit het raam keek en mensen lachend over straat zag fietsen en dat ik toen bij mezelf dacht.

[00:04:11]

Ik weet niet of ik ooit nog ga lachen.

[00:04:15]

En een Nederlands is mee naar euh, het moment dat daar eigenlijk nog aan voorafging. Van een burnout.

[00:04:22]

Ja, tot het moment dat ik instortte heb ik altijd gedacht dat een burnout iets is voor mensen van 60+ die al 40 jaar lang veel te hard hadden gewerkt. Uhm, kwam echt niet in mijn vocabulaire voor en ik had ook echt niet het gevoel dat ik dat ooit zou krijgen. Ik was toen drie jaar werkzaam als advocaat op de Zuidas. Ik vond het zwaar. Ik vond het hard werken. Ik liep op mijn tenen, maar dan nog als iemand mij tot de dag voordat het gebeurde had gevraagd.

[00:04:49]

Zou jij ooit een Bernard krijgen? Wat ik nog steeds gezegd? Ik dacht dat ik aan vakantie toe was tot die ene dag waaraan ik eigenlijk al. Ik zat helemaal aan m'n tax. We hadden een heel grote deal afgesloten die dag dan. Wat is de tax? Wat?

[00:05:03]

Wat merk je dan? Want ik vraag straks officieel aan Thijs ook wat officieel een burnout is in de wetenschap. Even jouw persoonlijke ervaring.

[00:05:11]

Wat voelde je heel moe, maar niet kunnen slapen. Dat was. Dat was waar ik echt tegenaan liep. Dat ik eigenlijk kapot was, maar s nachts niet in slaap kon komen. Heel emotioneel elke dag huilen, ook op kantoor, in de wc, zodat niemand het zag. Heel chaotisch en vergeetachtig. Ik weet nog dat een collega op geen moment ook tegen mij zei van Judith dit je bent wat slordiger geworden en op dat moment wist ik nog niet dat dat een signaal was.

[00:05:34]

Was wat vooraf ging aan een burnout, dus ik dacht alleen maar. Nog harder mijn best doen, maar dat waren wel allemaal symptomen dat ik wel mezelf merkte. En als je dus op die dag erna toch vraagt hoe gaat een beetje had ik gewoon gezegd goed, maar ik ben aan vakantie toe. Dat was hoe ik dacht dat het met me ging. Zou je dat vaak? Ja, ja of een weekend toe aan rust toe? Ja, alleen maar.

[00:05:55]

En ik weet nog die dag. Het was een donderdag en ik mocht omdat we die deal klaar hadden mocht ik vrijdag thuisblijven. Nou dus. Ik had vrijdag, zaterdag en zondag vrij. Maar het was alsof ik een ellenlange vakantie kreeg, dus ik hunkerde zo naar die drie dagen. Dat is het eigenlijk ook al signaal dat het niet zo goed met je gaat en het Chrisje het instorten was.

[00:06:14]

Dat moment dat je vanuit je kamer of vanuit je appartement naar buiten keek. Lachende mensen zag en dacht nee, dat was al toen ik er middenin zat.

[00:06:20]

Het instorten is echt op kantoor gebeurd. Het was eigenlijk die donderdagmiddag. Ik was mijn tas aan te pakken, want ik mocht naar huis. En toen kwam de partner van wie ik werkte euforisch aan mijn kamer binnenlopen, waar ik nog met een collega zat. En die zei Judith, gefeliciteerd. En ik dacht dat hij het had over die deal die we net afgerond hadden. Dus ik keek hem aan. Zo ja, jij ook gefeliciteerd. En toen zei die nee, niet die deal.

[00:06:42]

Weet je nog die zaken waar we laatst een voorstel voor hebben geschreven als ik ja, weet ik nog. En toen zei die hem hebben binnengehaald, we kunnen meteen weer door gaan zitten. En toen is er bij mij iets geknapt. Toen ik ben zelfs nog van mijn bureaustoel stond, daar kon ik het nog zo helder op mijn netvlies. Toen ben ik. Ik stond naast mijn bureau en ik ben gewoon op de grond gevallen.

[00:07:03]

Moest heel hard huilen. Hyperventileren. Herman, in paniek was ik.

[00:07:09]

Hoe reageerde die man? Die is de kamer uitgelopen. Heb ik tot op de dag van vandaag niet meer gezien? Niet ja. En ik neem hem niet eens kwalijk. Ik denk dat hij heel erg schrok en er was een collega bij van mijn leeftijd en een vrouwelijke collega. En ik denk dat hij gewoon dacht ik kan maar beter even deze kamer uitgaan en haar haar laten helpen. Ik heb wel van secretaresse kaartjes gekregen via zeg maar via de secretaresse van hem.

[00:07:35]

Maar ik heb hem nooit meer gesproken.

[00:07:38]

En dan op een gegeven moment. Je ligt op de grond.

[00:07:40]

Ja, ze hebben me op een bureaustoel gezet. Euh, glaasje water geven en eigenlijk meteen een taxi gebeld en gezegd je moet gewoon uitslapen. Dus ik ben naar huis gestuurd met de taxi intern is tegen mij gezegd. Kom maar terug als je uitgeslapen bent. En toen dacht ik dus nog na dat ga ik vrijdag, zaterdag, zondag slapen en dan ben ik er maandag weer. Maar ik gleed eigenlijk alleen maar verder af. Maandagochtend heb ik huilend vanuit bed secretaresse opgebeld en gezegd dat ik ja, ik wist niet wat ze met mij aan de hand was.

[00:08:06]

Ik had geen idee, maar ik was alleen maar aan t huilen en kon niks dat ik gewoon nog niet kon komen, zo toebedacht.

[00:08:13]

Aan het begin van de uitzending gaan we proberen uit te leggen wat een burn out is en dat is wel gelukt.

[00:08:19]

Ja zeker? Ja. Is er nog wetenschappelijk iets aan te voegen wat?

[00:08:26]

Uhm nou, ik zal proberen om op de IS heel veel over te zeggen en het is vanuit heel veel verschillende perspectieven uit te leggen om het een beetje simpel te houden. Een burnout kun je oplopen op het moment dat je om wat voor reden dan ook eigenlijk al een hele tijd helemaal leeg bent gelopen, te veel hebt gegeven. Of zoals ze dat zo mooi noemen, roofbouw hebt gepleegd op je lichaam. En dan kunnen heel veel verschillende redenen aan de grond liggen ten grondslag liggen.

[00:08:54]

Het kan zijn dat je in een hele competitieve omgeving bent, waardoor alles van je gevraagd wordt en nog een beetje kan zijn dat je keihard werkt. En dan vervolgens gebeurt er iets ook nog in je persoonlijk leven, waardoor je opeens extra verantwoordelijkheden krijgt die je niet meer met elkaar kunt rijmen. Het kan zijn omdat je al een hele tijd op een plek werkt waar je eigenlijk niet op je plek bent, waar je geen energie van krijgt of die waarin er geen match is tussen wat je kan en wat je moet doen hebben.

[00:09:18]

Allemaal redenen daarvoor. En dat heeft natuurlijk ook iets te maken met stress. Uhm, het heeft niet één op één daar iets mee te maken, maar om daar een klein beetje in te duiken. Dus je stress systeem is hetgene dat je dus eigenlijk een soort afweersysteem voor gevaar dat je hebt om je een heel levendig voorbeeld van te geven. Ik was. Laatst was ik in Griekenland aan het hardlopen op een bergweg waar veel zwerfhonden zaten en daar kwamen een aantal zwerfhonden naar mij af.

[00:09:45]

Helpt mij af en die had ik al eerder gezien die dag. Nou, dat is wel goed volk zeg maar. En ik dacht nou, dat was was prima. Een kwispelen een beetje draaide om en gingen met een stukje meelopen. En toen gebeurde er. Binnen een paar seconden gebeurde er iets waardoor de sfeer helemaal omsloeg en ik opeens een van die beesten in mijn been had. De site had echt flink aan mijn been te bijten. Uhm, het volgende moment dat ik me bewust was.

[00:10:05]

Uhm. Euh. Stond ik voorovergebogen over dat beest heen? Had ik. Was ik gestopt met rennen? Had ik hem van me af gevochten en stond ik zo veel mogelijk geluid te maken. Niks van dat alles was een pre en was een bewuste keuze geweest. Dat gebeurde gewoon. Mijn lichaam nam het even over. Nou, dat is je strafsysteem zeg maar. En dat is superhandig op het moment dat je in gevaar komt, want dat zorgt ervoor dat je eventjes niet meer zelf hoeft na te denken.

[00:10:31]

Maar je gaat gewoon. Het probleem wordt opgelost. So far, so good. Strafsysteem wordt echter ook uhm aangezet op het moment dat we situaties komen die wel voelen, gevaarlijk voelen, maar dat niet per se zijn. Dus dat belletje van je baas van O. Je moet toch nog effe wat extra werk doen? Of die mailbox die maar niet leeg komt. Of hij dus al dat soort dingen. Het gevoel dat je dat je niet goed genoeg bent kunnen allemaal van die stress zo zijn en waar een beetje stress niet zoveel uitmaakt en ook juist wel de bedoeling is op een moment dat je in gevaar bent om je daar uit te halen.

[00:11:06]

Zeg maar door te vechten of door te vluchten. Uhm euh, moet je dat wel compenseren met genoeg rust en genoeg herstel? Doe je dat niet, dan blijf je in die stress stand. Dat noemen ze een chronische stress. En dan blijf je dus alert en dan blijf je dus gefocust op gevaar. En als je dat hele lange tijd doet dan? Dan krijg je daar allerlei vervelende gezondheidsklachten van. Ga je minder goed nadenken, maak je minder gezonde keuzes?

[00:11:34]

Euh, je slaapt minder goed. Euh, je gemoedstoestand gaat er van achteruit. En als uiterste consequentie als je dat nog lange tijd volhoudt of zelfs nog stress erbij doet, dan kom je op een burnout terecht. Er kan dus een mogelijk gevolg daarvan zijn dat wat we vroeger overspannen noemden.

[00:11:50]

Ja dat hè? Dat dat? Ja, dus niet één op één hetzelfde. Maar het heeft daar zeker mee te maken. Ja dus je hebt zo lang in een situatie gezeten waarin je dus roofbouw pleegde. Te veel moest geven dat je lichaam op een gegeven niet meer kan. En dan trekt je lichaam aan de noodrem. En dat betekent dat je de dingen die je normaal gesproken gewend was om te doen even niet meer kunt doen. Vanwege die stress.

[00:12:12]

En jij weet ongetwijfeld hoeveel mensen er ongeveer in Nederland aan lijden. Dat hele fenomeen burnout is gestart.

[00:12:20]

Het is moeilijk om precies te pimpen winter, maar ze zeggen dat in ieder geval uhm, dat dat ongeveer 1 op de 7 moet ik even goed zeggen. Uhm mensen. In ieder geval wel te maken krijgen met stressklachten of met een burn out. Zo ja, dat is niet mis. En mensen die je kan ook last hebben van stress en nog niet met een burn out thuis zitten. Dat is dat voorstadium. Maar dat het een heel groot probleem is waar heel veel mensen mee te maken hebben.

[00:12:44]

Dat is wel duidelijk ja.

[00:12:46]

En hoe komt het dat het voor mijn gevoel in ieder geval deze jaren? Dus dan heb ik het echt over de laatste 10 jaar zo ongeveer. Veel meer voorkomt.

[00:12:55]

Ja, daar kun je ontzettend veel analyses op loslaten. Om een paar dingen te noemen. Ik denk dat er veel meer prestatiedruk is he. Dus je wordt veel meer gedefinieerd door wat je gedaan krijgt in de wereld en dat is waar je status vandaan komt. We zijn sowieso ontzettend druk hebben. We vullen onze levens met steeds meer dingen die we ook allemaal belangrijk vinden. We zijn hartstikke verslaafd aan social media die nog een hele hoop van onze tijd in onze agency in het leven weghalen.

[00:13:23]

Uhm, mis ik nog wat Judit? Oh ja, uhm na inderdaad ook wel gewoon uberhaupt die telefoon en het internet en de computer. Die maken dat je ook continu bezig kunt zijn. Ik denk zelf bij mij dus echt niet alleen dat mijn burnout lag aan mijn werk. Tuurlijk de Wallach wat druk en het was maakt lange dagen. Uhm, maar daarnaast leg je jezelf ook een bepaalde druk op. Op sociaal gebied wil ik wil daar een leuke vriendin zijn voor mijn vriendin en ik wil daarbij alle borrels en feestjes zijn.

[00:13:53]

Iedereen om me heen ging opeens marathons en triatlons rennen. Dus ik wilde dat ook. En je wil echt op alle fronten laten zien dat je het goed doet en dat je daar dat je meedoet en dat je succesvol bent in dient.

[00:14:08]

Voornamelijk voor jezelf denk ik, maar voor voor het beeld wat je naar buiten brengt van jezelf tegen mij. Tot op die dag zei iedereen het over, krijg ik heel vaak te horen dat ik het zo goed voor mekaar had dat ik het zo goed deed. En wauw, wat knap. En ergens is dat niet wat je van tevoren hebt besloten om om daarnaar te gaan hunkeren. Maar het doet wel iets met je als mensen zeggen dat dat je zou goed bezig zijn.

[00:14:27]

Je hebt een goeie baan en je je doet die marathon en je bent op alle borrels en je ziet er goed uit. Je hebt wel Baba Basilika ja, en dat hoor je dan.

[00:14:35]

En denk je al. Ja, het gaat goed met me en er zit ook een bepaalde status aan druk zijn. Ha. Dus als je kunt zeggen dat is ook de reden waarom als je iemand vraagt hoe gaat het met je? Zeg ik meestal nou hartstikke druk. Fokking druk toch? Fokking druk. Precies, ik wilde dit boek noemen. Arie, waar bedoel ik wel dat ze voor Jacobs precies waar dat?

[00:14:52]

Uhm ja, dat is de game. Een bepaalde status vanuit. Want als je druk bent zul je dus wel een belang, zul je belangrijker dingen aan het doen zijn en zul je dingen aan het doen zijn die je jezelf interessant vindt en doe je er ook veel van. Dus krijg je veel verantwoordelijkheid, dus daar hoort een bepaalde status bij. Ja, en wat dan nog? De vergelijking wel, want bij ons toen op kantoor zeiden we als partners van want die vroegen dan wel.

[00:15:13]

Daar werd wel heus wel een beetje besproken. Van Gool kan je nog aan via druk. En dan zat je een beetje naar druk, maar gaat wel zo. Zeg je dan. Maar toen zeiden zij ook wel eens ja, maar waren het vroeger ook druk? Je moet je gewoon effe doorheen. Maar zij hadden vroeger niet dat ze naar huis gingen met een laptop en een BlackBerry. En altijd aan sta. Je staat gewoon altijd aan. En dat is echt wel een verschil met 30 jaar geleden.

[00:15:35]

Tuurlijk zijn maakt ook langer daar. Ga maar eens naar huis ging en dan ging die computer uit en ze hadden geen mobiele telefoon. Ik denk dat dat echt zo'n verschil is ten opzichte van van dertig jaar geleden. Het gaat door. Het gaat door waar jij net zegt als je stress hebt. Je hebt ook een hersteltijd nodig. Rusttijd? Ja, bij G. Wij gingen gewoon op vakantie, maar mijn BlackBerry moest mee. Dat moest gewoon. Het was wel fijn vakantie.

[00:15:55]

Ben je wel bereikbaar? Dus dat is natuurlijk een hele hersteltijd.

[00:15:58]

Wordt dan niet want de achterlangs is meneer Uhm, hoe jouw leven eruitzag voor die burnout. Dus hoe je dagen eruitzagen?

[00:16:08]

Ja, nou, dat was dan van van vrijheid. Van maandag tot en met vrijdag zat ik van phishingmail mee. Vroeger begon hoor maar van 9 tot 9 ongeveer gemiddeld op kantoor. Gemiddeld soms echt wel iets eerder vrij, maar ook geregeld wat later. Ik heb. Ik heb een 1 afdeling op de F1 periode op de afdeling fusies en overnames gewerkt. En dan zit je echt geregeld tot middernacht en in het weekend vrijdagavond altijd in de kroeg. Altijd drinken altijd en borrelen eerst op kantoor en daarna de stad in.

[00:16:38]

Op zaterdag ben je, dan brak een bakje uit, slaap je uit en ga je nog even de stad in.

[00:16:43]

Gezellig met mensen ondernemen en zondag werken of thuis voorbereiden op maandag of thuis of naar kantoor. Dus dagen van zo rond 12 uur toch vaak wel 12 is een beetje het gemiddelde sociaal helemaal ingevuld.

[00:16:55]

Helemaal s ochtends, want dat was het ook ik. Ergens was dat dus ook wel een signaal. Ik ben in die tijd dat ik in de Zuidas werkt op gegeven moment en bijna tien kilo aangekomen. En dat wilde ik helemaal niet. Was ik er maar niet blij mee. Dus ik merkte wel zag ik een halfjaar voor ik die burnout kreeg van ik moet. Ik moet meer gaan sporten, ik moet beter voor mezelf gaan zorgen. Maar dat deed ik natuurlijk in combinatie met die roofbouw die ik ook op mezelf en mijn lichaam pleegde.

[00:17:17]

En met het werken dus. Ik had toen bedacht als ik om zes uur opstaat, kan ik om zeven uur in de sportschool staan. Ik had me zeventig achtereen en ik nam alles al mee naar de sportschool. Dusja verkleedden zat ik half negen uur op kantoor en dan s avonds om. Om 11 12 uur ging ik naar bed. En dat riedeltje. Nou ja, daar ga je aan onderdoor op gegeven moment.

[00:17:34]

Hoewel Disruption dat wel marathon aan het rennen bent, is nog een marathon rennen niet op. Nee. En dat? Dat hoopte ik. Dan zou ik dacht allen doe ik dat ook nog eens. En dan krijg je ook nog de mensen a zo goed dat je dat doet. Wat gedisciplineerd? Ja, tot ik dacht dat ik instortte ging ja, niemand in je omgeving.

[00:17:49]

Dus die zei je gaat het wel goed? Euh. Wat gebeurt er allemaal?

[00:17:53]

Twee vriendinnetjes die wel een aantal keer aan hebben gevraagd. Gaat het wel goed met je? Maar wat het punt is jou jezelf ook voor de gek? Op een moment dat ik hardop uit zou spreken dat het niet goed ging, dan stortte in. Of dan is er iets mis. Ik heb. Ik heb dat daar later met hen nog wel eens over gehad. Maar er waren twee die het twee keer hebben gevraagd. Drie keer. Maar dan zeg ik ja, gaat er goed.

[00:18:14]

Nou prima. Ja, dan ga je gewoon weer door bij de gesprekken. Einde gesprek op sleet.

[00:18:20]

Ja ook ja. Dat is natuurlijk de is wel een misvatting die bestaat over wat voor soort mensen een burnout krijgen. Vaak bestaat de misvatting dat dat mensen zijn die de druk niet aankunnen of die het is die die niet zo goed tegen stress. Ja, maar het zijn dus vaak de mensen die sowieso die die juist gewend zijn om keihard te werken en die heel erg ingetuind zijn. Op wat wordt er van mij verwacht? Wat verwachten andere mensen van mij? Wat hebben de anderen om mij heen nodig?

[00:18:47]

En dan pas naar zichzelf kunnen kijken? Van wat heb ik nodig? Wat? Waar heb ik echt behoefte aan? Het zijn juist waar ik de hele consensus tussen mensen of hele mensen. Mensen die heel erg bezig zijn met wat. Uhm, wat verwachten anderen van mij? Hoe kan ik de mensen om mij heen gelukkig maken? Dan komt dat ook zo vaak voor in de zorg hebben. We weten dat dat één van de van de hotspots is voor een burnout.

[00:19:06]

Hij heeft onder andere daarmee te maken. Wat zijn de andere hotspots? Onderwijs weten we. En we weten ook financiële dienstverlening. Inderdaad, ook vanwege de werkomstandigheden en wat daar vaak ook nog bij. Niet of ik dit moet zeggen, maar het is een beetje gemeen wat daar gebeurt is namelijk. Je gooit heel veel mensen in een poel die die onderwerpen aan de meest extreme werkomstandigheden. En dan kijk je gewoon wie er overblijven. En dat zijn de mensen die steeds maar weer omhoog klimmen en de mensen die van wat ander hout gesneden zijn niet vallen sneller af.

[00:19:37]

Dus daar zit ook een heel gemeen selectie mechanisme zit er in.

[00:19:40]

Ja, het is een soort corporate versie van een commando opleiding.

[00:19:46]

Ja, het is echt survival of the fittest. Ik was niet fit genoeg. Wat dat betreft. Maar goed, dat is ook niet waar.

[00:19:51]

Nou, als je nu terugkijkt op die periode is het fout. Ervaar je dat dan als falen?

[00:19:56]

Nu niet meer? Nee, maar daar heb ik het absoluut heel erg ervaren. Ja, heel erg. Ik denk dat heeft al 2 3 jaar geduurd voordat ik dat helemaal los kon laten en gewoon kon zien. Het was gewoon geen match. Het was gewoon geen match. Dat is het gewoon eigenlijk de conclusie. En er was blijkbaar vanuit die kant niemand die dat signaleerde en op tijd ingreep. En ik had dat zelf ook niet op tijd hoor. Maar ik heb dat de eerste en zeker de eerste 2 3 jaar vind ik dat.

[00:20:21]

Heb ik het zeker als Valeer gezien? Ja ja, omdat toch iets is waar je zo hard dat daarvoor gestudeerd. Dat was pas wat je bewandelde en wat we net ook al zeiden. Iedereen was trots, maar ouders waren trots. Het was gelukt. Ik zag mijn ouders. Lundgren Als hij tegen andere mensen zeiden Onze dochter is advocaat en opeens valt dat dan weg. Dan heb je al het gevoel dat je gefaald hebt.

[00:20:43]

En wat? Euh. Hoe kijken ze nu als je vertelt over hun ondernemer? Heeft geen idee wat vragen oproept. Nee, dat heeft wel even geduurd voordat ze.

[00:20:56]

Ja, voordat ze hardop uitspraken dat ze trots zijn op wat ik nu doe. We hebben dat heel moeilijk gevonden. Het is nu vijf jaar geleden dat ik uitgevallen ben en ik ben nu drie jaar zelfstandig ondernemer drieënhalf. Dat heeft echt wel even geduurd voordat ze positief konden kijken naar wat ik nu doe, omdat ze het heel vaag vonden. Ze zijn ook meer van de generatie dat je op zoek gaat naar zekerheid pensioen. Mijn moeder heeft zo vaak naar mijn pensioen gevraagd.

[00:21:19]

Ik denk makkelijk leef nu Shell. Natuurlijk moet je nadenken over of over de toekomst, maar het is erg belangrijk dat ik nu gelukkig thuis kom. Maar het is dus dat hebben zij heel lastig gevonden. Toen vorig jaar heb ik ook na 19. Anderhalf jaar geleden kwam mijn boek uit dat ik een boek lancering in TivoliVredenburg kwam. Daar mochten ook volgers van mij van Instagram mochten komen en er was plek voor 150 man of zoals ze waren ongeveer 100, 120 130 man.

[00:21:43]

En mijn ouders waren daar en mijn ouders kwamen binnen en zagen al die mensen. En mijn moeder vroeg gewoon letterlijk aan mijn vriend. Van wie zijn al die mensen? En dus maakte mijn vriend zou ja dat zijn dus de volgers van JD. Dat zijn de mensen die zij dagelijks inspireert op social media. En ze stonden met open mond te kijken van de soort wildvreemden. En dat toen kreeg het voor hen een beetje. Toen werd het voor een iets tastbaarder van.

[00:22:08]

O ja, zei ze, vertelt een verhaal en ze geeft tips en inspiratie. En ze bereikt dus ook daadwerkelijk mensen. Toen zag ik aan hen aan ze dat ze wel iets trotser werden, zeg maar.

[00:22:19]

Dan is het wel een beetje met waar je naartoe gebouwd bent en wat je nu allemaal doet. Ga eerst nog eens terug naar die periode na die burnout. Tenminste nadat het gebeurd was. Hoe ziet zo'n herstelde eruit?

[00:22:30]

Vreselijk. Ja ja, dat vond ik. Vond ik echt het meest vreselijke periode. Vooral de eerste paar maanden. Omdat je eigenlijk bijzonder lang en dus nog Adorp hebt kunnen rennen totdat je lichaam helemaal instort en er helemaal ingestort bent. Dan ben je ook echt even helemaal. Ik kon helemaal niks meer, vooral op mijn. Voorbeelden. Nou, ik kon gewoon niet meer op woorden komen. Ik kon niet meer aan m'n zinnen komen. Ik kon gewoon geen normale zinnen meer formuleren.

[00:22:57]

Ik kreeg daarnaast ook best wel last van pleinvrees. Ik durfde de straat niet meer op als de druk te veel prikkel. Ik kon dat al die geluiden van die trams en mensen als ik heel bang als ik in de supermarkt was dat ik mensen tegen zou komen die kende en die zouden vragen hoe gaat het? En die zouden vragen hoe gaat het met je taal? Ik had geen idee hoe het met me ging. Ik schaamde me ook heel erg, want ik dacht ik loop overdag op straat.

[00:23:18]

Ik hoor gewoon te werken, net als elk normaal mens hoort te werken. Dus ik vond. Ik heb toen ook uiteindelijk. Het ging eigenlijk zo bergafwaarts met me dat mijn ouders nou een gemengd in huis hebben gehaald en ik drie maanden daar heb gewoond, zodat ik niet naar de supermarkt hoefde. Nergens over na hoeft te denken en dat ook vooral met mijn hoofd rust kreeg geen prikkels. Niks. Ik vond dat hele zware maanden en ik lag gewoon op de bank voor me uit te staren.

[00:23:43]

Ik kon geen televisie kijken, want ik kon me niet op concentreren. Kon geen boek lezen, want de letters kwamen gewoon niet tot me. Dat vond ik heel heftig. Dat gun ik echt niemand. Fysiek. Nou, fysiek ging het eigenlijk wel. Oké. Ik heb eerst een maand weinig gedaan. Af en toe. Beetje gewandeld, maar zelfs heel weinig. De eerste paar weken ga ik ook. Ik moet beter worden. Uhm, wat moet je doen als een burnout hebt?

[00:24:05]

Nou, dat roept iedereen wandelen. Dus ik dacht ik moet gaan wandelen als ik. Elke dag sleepte ik mezelf naar buiten en moest ik voor mezelf minimaal een uur wandelen nadat. Dat gaat niet, want je legt jezelf meteen weer druk op. Ik moet, ik moet. En dan liep ik huilend over straat dat ik niet meer kon. Maar ik moest bergeend, heb ik met de hulp van een psycholoog wel om die knop om kunnen zetten van wandel.

[00:24:28]

Gewoon alleen als je een zin hebt om te wandelen en wandelen kan ook 5 minuten. Dus die lat ging toen langzaamaan iets lager. En toen, na een maand merkte ik wel dat ik zin had weer om te bewegen en ook wel om te sporten, want ik sporten daarvoor dus ook al weer een half jaar. Best veel. Dus toen ben ik naar de sportschool weer gegaan en ben ik gewoon weer met mijn schema opgepakt, maar dan zonder gewichten. Maar dat ik ieder geval t gevoel had.

[00:24:50]

Van Hee, ik heb gewoon een uurtje gesport. Dus dat is best wel redelijk snel weer opgepakt, maar niet niets. Lang niet zo intens als dat je normaal aankan.

[00:24:57]

Maar dat ik wel het gevoel had dat ik iets deed en thuis dat ik moest wandelen. Ik moest. Ja, klopt het beeld dat dat? Uhm.

[00:25:04]

Mensen die tegen een burnout aanlopen moet om het zomaar even te formuleren. Uh, inderdaad, zichzelf heel veel druk opleggen en het gevoel hebben dat van alles moet.

[00:25:15]

Hij moet denken aan iemand die ik interviewde voor voor mijn boek en die zei ja, dat moment dat ik m thuis thuis kwam te zitten met een burnout. De eerste wat ik deed. Ik ging naar bed, naar de bibliotheek en daar leende ik alle boeken die gingen over de stress en over een burnout. En die ging ik allemaal proberen te lezen, want ik moest ik door. Die gingen haar hele eigen herstel ging ze trekken. Die wist over twee weken kan ik weer dit en over drie weken kan ik weer dat.

[00:25:38]

Uhm. Dus nee, dat is. Dat is waar. En dat is waarschijnlijk ook een van de dingen die je daar ook wel in heeft in geholpen he. In zo'n burnout. Het zijn vaak dezelfde karaktertrekken die je daar tegenkomt. Uhm, en het zijn ook hebben ze. Vaak hebben mensen die in een burnout terechtkomen die op dat punt komen hebben. Juist in de periode daarvoor heeft. Op karakter kunnen doen en op Wils besef en op wilskracht dus ja, dat zijn de dingen die je dan wel tegenkomt.

[00:26:03]

Alleen die dingen gaan je niet per se super helpen in het herstel. Dat is juist omdat mensen dat ambitieuze mensen ook niet altijd, maar vaak wel. Vaak zijn het wel is dat dit nogmaals kan. Er kan verschillende redenen hebben. Eén van die redenen is een buitensporige ambitie of een buitensporig plichtsbesef. Euh, een andere kan ook gewoon zijn dat je dat je niet goed op je vel in je vel zit op je werk. Bijvoorbeeld omdat dat daar iets misgaat.

[00:26:29]

Of een enorme extra dosis stress die je ergens anders in je leven van krijgt. Dat kan ook, maar het zijn vaak wel mensen die die in ieder geval ook wel gewend zijn om even flink door te gaan en nog een tandje bij te zetten als ze eigenlijk even op de rem moeten trappen. En. Mag ik eens vragen ha van de kip. Als ik zo ken je ouders niet.

[00:26:45]

Maar als ik zo hoor dat moeilijk vonden van dat je van advocaat naar internet ondernemer ging, had je ook het gevoel dat je heel erg moest voldoen aan de verwachtingen van anderen.

[00:26:56]

Ja, heel erg, heel erg. En dat heeft denk ik ook wat te maken gehad met de omgeving waar ik uitkwam, waar ik ook heel graag bij wilde horen. Dus ik wilde voldoen aan die verwachtingen. Ik kom oorspronkelijk uit Laren, uit het Gooi en mijn ouders en alles behalve Gooisch. En hoe uitzicht, dat zou je denken. Nou, dat uitzicht zo dat mijn hele klas op hockey zat, maar ik niet op hockey mocht. En ik ben daardoor eigenlijk best wel op gaan kijken naar die groep, want ik zag iedereen samen iedereen samen naar hockey feestje gaan.

[00:27:26]

Ik dacht wat is dat? Ik wil erbij horen. Die drang krijg ik heel erg. Daarom ben ik. Toen ik ging studeren, besloot ik naar Groningen te gaan en me aan te melden voor Vindicat. Voor het koor. Dacht ik nu pak ik mijn moment. Ik ga nu bij de groep horen en ik ben daar eigenlijk. Ik heb er absoluut een hele positieve herinneringen aan overgehouden dat ik er een hele fijne vriendschap heb opgedaan. Maar ik ben wel opgeslokt door het ambitieuze The Sky Is The Limit hebben moeten we willen allemaal, of bij een grote multinational of bij een bank of bij een advocatenkantoor werken.

[00:27:59]

Je moet zorgen, je groot netwerk heb. Want dat is allemaal goed voor je toekomst. Uhm, het hoogst haalbare haalbare willen halen. Dat daar. Daar wilde ik heel graag in meegaan. Dus ik was heel erg bezig met. Wat doet de rest? Dat moet ik ook willen dat ik moet laten zien dat ik dat ook kan. Als je mij had gevraagd voordat ik begon als advocaat daar op de Zuidas van, denk je dat dit goed bij jou past.

[00:28:21]

Weet ik helemaal wat ik had gezegd. Maar dit was gewoon wat ik moest doen. Ik wilde gewoon aan iedereen laat zien. Kijk, ik kan dit ook. Of ik of ik kan dit. Het waren niet per se mijn ouders specifiek, maar wel meer mijn omgeving. Ik dacht ik ga niet, ik ga niet ik. Ik heb zelfs nog een tijdje. Toen ik studeerde, overwogen Fagron ik misschien bij een kleiner advocatenkantoor gaan kijken en dan gooi ik dat in de groep.

[00:28:43]

En ik verwijt niemand specifiek, want het was gewoon een groepsdynamiek en daar waar elkaar aanmaant opjutten. Maar dan was het meteen meteeneen niet doen. Je kan altijd beter hoog beginnen en later afzakken dan dat je laag begint. Kan je nooit meer omhoog. Nou ok. Dus hoogst haalbare. Oriol? Ja, keihard eigenlijk.

[00:29:00]

Ja maar wat? Wat moesten ze brengen? Dus denk je daar dan ook over na? Want ik denk dat iedereen in zijn jeugd wel een beetje kijkt naar daar wil ik ongeveer zijn of daar wil ik bijhoren. Wel aan bepaalde normen. Ja, daar heb je beelden bij. Ja, maar denk je er dan ook over na wat dat je moet brengen? Gaat dat over geluk of?

[00:29:16]

Nee, dat gaat niet door. Status gaat niet over geluk. Absoluut niet. Gaat over status en geld. Carrière geld? Ehm ja.

[00:29:26]

Maar waar komt dat er in? Want dat is niet als je als meisje naar de hockey?

[00:29:30]

Nee, maar dat is er wel in mijn studentenleven inkomen. Ik wil helemaal niet negatief over praten, want ik heb er ook absoluut positieve herinneringen aan overgehouden. Maar dat is wel het wereldje waar ik in zat. Status, carrière, geld. Ja, je moet gewoon een goede baan. Want dan dan dan is de toekomst rooskleurig ofzo. Inmiddels weet ik beter, maar ik heb de mensen om je heen.

[00:29:52]

Van jouw club of vereniging of wat dan ook. De de. Hoe kijken die naar jouw stap nu van.

[00:29:57]

Nu zijn we allemaal iets ouder en zijn we iets verder en zijn er een aantal die echt hard op hebben uitgesproken dat ze het heel bijzonder vinden wat ik heb gedaan en veel respect hebben voor mijn keuze. Een aantal zelfs. Die zeggen van jou, jij hebt iets in mij losgemaakt waardoor ik ook ben gaan kijken van heet doe ik eigenlijk wel wat ik wil. Toen ik het deed waren we allemaal ongeveer drie jaar werkzaam op onze werkplek en was ik dus de eerste die zo'n stap zetten.

[00:30:18]

En toen hebben er mensen dat wat. Het werd later ook aan mij verteld. Denkt u nog heel verdrietig om geweest? Maar toen heb de mensen achter mijn rug om gesproken van wat doet zijn over iets geks. Toen was het heel raar, terwijl je er natuurlijk wel zit ik niet te denken juist ook weer die eigenschappen hebben gebruikt om in wat je nu hebt opgebouwd een enorm imperium of Mauer is dat. Daar heb je aan. Aan wie? Euh, standvastigheid, zeg maar.

[00:30:42]

En dan het doorzettingsvermogen. Heb je wel gehad?

[00:30:44]

Zullen ze de woorden enorm imperium. En daar gaan alle oren van de luisteraars gespitst om, vertelde ze even over over dat platform nu. Wat is het precies?

[00:30:56]

Is Het is eigenlijk nog wel verschillende dingen als kijk, met het grootste platform waar ik actief ben, is er Instagram. Daar heb ik nu bijna vijftigduizend volgers en daar deel ik gewoon echt mijn hele leven. En dan zie ik niet alles, maar wel dagelijks heel veel van mijn leven en gaat het al lang niet meer alleen over de burn out, maar eigenlijk veel meer over het tonen van kwetsbaarheid. Het tonen van dat het af en toe tegen moeilijke dingen aanloopt in het leven en dat we er met z'n allen over kunnen praten.

[00:31:21]

Ik heb er ook heel veel over en dat maakt wat los bij mensen dat de lat dus wat lager mag. Dat we niet bedoel op 1 januari 2021 niet allemaal extreme doelen voor onszelf hoeven te stellen, dus daar gaat het voornamelijk over. Ik ben drie jaar geleden begonnen met het geven van workshops, fysieker, workshops waarin ik mensen die eigenlijk in schuitje zaten. Waar ik in zat vlak voordat ik in de burn out kwam. Dat ik eigenlijk al wel voelde van.

[00:31:47]

Het gaat eigenlijk niet zo goed met mij, maar wat is het precies? Ben ik naar een vakantie toe? Of dat ik die mensen wilde helpen in een workshop? En toen kwam ik erachter. Dan zaten er tien mensen rond in een dta aan een tafeltje. Dat ik eigenlijk niet eens een grote rol bij die workshop, maar dat tien mensen die keken iemand anders, een wildvreemde in de ogen. En die zagen daar iemand zitten die net zo was als zij.

[00:32:06]

En toen gewoon dat ze in huilen uitbarst en gewoon alleen zijn. Ik ben niet de enige. En toen dacht ik hier hier zit iets in. Mensen willen weten dat ze niet de enige zijn die ergens mee worstelen. Want het is zo'n we leven in zo'n en dat is zoals je midden heeft ook absoluut een naam en een andere kant. En dat natuurlijk dat het allemaal lijkt dat iedereen het zo goed afgaat en dat het zo mooi is en zo perfect.

[00:32:26]

Terwijl we allemaal s avonds wel eens huilend op de bank zitten of huilend in bed liggen en het allemaal wel eens even niet zo goed voelen. En dat was de kracht van die workshops. En toen dacht ik maar ik moet niet alleen deze tien mensen op. Aan tafel bij elkaar samenbrengen. Dit kan veel groter worden. En toen heb ik vorig jaar dus een online platform opgericht. Dat staat het trouwens. Drie maanden geleden was oprichter. Ze staan nog in de kinderschoenen, maar echt een plek waar mensen gewoon naartoe kunnen om anderen te ontmoeten die ook gewoon worstelen met bepaalde vraagstukken in het leven en een giga.

[00:32:56]

Gaat er op zo'n moment ook een alarmbel misschien rinkelen dat je denkt van look. Die tien mensen is overzichtelijk. Ik kom uit een situatie dat ik mezelf nogal onder druk heb gezet. Moet ik wel een heel platform gaan bouwen?

[00:33:09]

Nee, nee, die alarmbel. Nee, maar dat komt het nog steeds niet. Jawel, jawel, want die doet het op de andere fronten. Ik weet. Ik heb. Ik heb inmiddels voor mezelf dus inderdaad wel. Bepaalde Hoe zeg je dat de leefregels ofzo waarvan ik dus weet, daar moet ik elke dag aan en voldoen om 6 niet. Ik wandel elke dag minimaal een uur, vaak wel twee. Ik heb inmiddels twee hondjes en die brengen af en toe wat zorgen en wat gedoe, maar voornamelijk over plezier.

[00:33:35]

En daarom moet ik ook wandelen. Ik ga heel vroeg naar bed. Halftien uiterlijk en ik eet gezond natuurlijk. Af en toe lekker. Wat wat wat minder hoor. Maar in de basis zeker vijf dagen in de week eet ik gewoon heel veel groenten en gewoon gezonde producten. Dat zijn echt dingen waar ik aan vasthoudt en daarnaast ben ik in mijn agenda heel. Ik ben echt een egoïstisch mens geworden, maar daardoor denk ik ook voor andere uiteindelijk aan een leuker mens.

[00:34:00]

Ik maak niet veel afspraken. Ik hou heel veel tijd voor mezelf.

[00:34:04]

Ook een druk. Goed gelezen. Heel goed gelezen. Er staan grote Rode Kruis in mijn in mijn agenda. Ik zeg vaak nee, als ik je zie, dan is het heel gezellig en hebben we het heel leuk. Maar je ziet me niet zo vaak.

[00:34:16]

Dus je beschermt jezelf eigenlijk ook om tijd te hebben om dat platform te precies?

[00:34:20]

Ja, want daar geniet ik enorm van. Dus ik wil dat soort dingen ook kunnen doen. Maar ik weet wel dat ik dan. Ik kan niet op alle fronten continu pieken.

[00:34:27]

Is dat je je zegt ik geniet er zo van. Ha, van het bouwen van zo'n platform. Thuis is dat één van de dingen die je als een soort schild ook werken tegen een burnout. Dat zolang je er plezier in hebt, kan je misschien wel 80 uur in de week werken.

[00:34:40]

Nou, 80 is wel heel veel hoor. Ja ik, je moet het alsnog niet overdrijven denk ik. Lijkt niet zozeer als je geen plezier uit je werk haalt, is dat wel een enorme eis. Is dat een reden om helemaal leeg te lopen wat betreft je energie? Uhm, natuurlijk is het zo dat het plezier in je werk je ook wel beschermt tegen tegen in ieder geval dat dat t dat jij vindt dat je daar helemaal leegloopt. Ik ken ook wel mensen die vanuit het ontzettend plezier in hun werk heel erg belangrijk en leuk vinden, toch hun eigen grenzen overgaan.

[00:35:11]

Dus alsnog moet je dan wel een beetje op jezelf passen? Zou ik zeggen. Ook al heb je ontzettend veel plezier in je werk, dan nog is voor jezelf zorgen ook echt een vereiste. Maar zekerheid helpt absoluut niet mee als je geen plezier hebt in je werk.

[00:35:23]

Je zit ook steeds te denken omdat jij zo online aanwezig bent. En ik weet thuis van jou dat je echt als één van je speerpunten ziet. De social media, hoe mooi het ook kan zijn, maar ook echt wel. Je noemt het soms zelfs vergif.

[00:35:35]

Ja, het is vergif voor jouw hoofd. Ja ja, die barst los.

[00:35:40]

Nee, ik ben het te zwaar. Ik ben het helemaal met Thijs eens, dat is het ook. Ik heb daardoor ook. Ik heb ook wat dat betreft en dat is dan misschien ook wel werd. Ehm ja, soms is dat maar redding en soms zorgt dat ervoor dat ik mezelf ten gronde werkt. Maar hele strenge regels voor mezelf. Ook met social media, want die ook is. Nou, s avonds na 8 uur gaat mijn telefoon op vliegtuig.

[00:35:57]

Stand slechts voor 7 uur. 6 uur 7 uur. Er hangt een beetje van af. Laat ik opstaan hoor. Maar uhm, kijk ook niet op. Hij ligt niet in mijn slaapkamer. Mijn telefoon is niet en overdag heb ik ook. Heb zo'n melder op. Als ik langer dan een half uur erop zitten, gaat zo'n melder af en dan zet ik mij natuurlijk weer weg. Dus daarin ben ik, probeer ik mezelf wel te beschermen. En het is echt voor mij.

[00:36:16]

Het is natuurlijk ook werken. T Is ja dat ik dingen deel is echt werk, dus ik ga er ook plannetjes op zoek in een planning. Gewoon na vandaag zit ik van 2 tot 3 berichtjes te beantwoorden, dingen te posten zoals tijdens. Daar heb ik trouwens nog geen minuut over gehad, maar ik ik. Ik heb afgelopen jaar 7 maanden gereisd in een camper door Europa en daar had ik ook een hele duidelijk afspraak met mezelf als wij aan het Heike zijn.

[00:36:38]

Sterk, maar ik mag foto's maken. Alles maar met telefoons, continu op vliegtuig stand en s avonds, als we terug waren, zet ik een uurtje aan, ging stories uploaden en ging ik ook dan auto's rijden.

[00:36:48]

Ja, maar dat is daardoor. Daar hou ik het voor mezelf een beetje in de hand. Ik volg bijvoorbeeld ook heel weinig mensen doelbewust, want ik hoef niet te zien. 200 man. Nou, gewoon alleen maar mensen die ik een beetje ken. Ook merken waar ik mee samenwerkt. Maar echt niet meer, want het is alleen maar meer via verhip.

[00:37:05]

Maar het is echt ruis. Wat dat betreft. En dat is echt anders. Als ik je werk is en je weet dat soort grenzen voor jezelf te houden, dan kan het opzich. Dan kan ik me heel goed voorstellen dat je dat ook nodig hebt, maar voor de reguliere persoon dien wiens werk het niet is. Borré kan het echt best wel schadelijk zijn en dat heeft ermee te maken dat t dat zo ongelooflijk goed zijn in het caper van je aandacht.

[00:37:26]

En je moet je voorstellen dat de grote social media bedrijven hebben allemaal psychologen in dienst die alleen maar als taak hebben om jou zo verslaafd mogelijk te maken, zodat je zoveel meer tijd daarin besteedt. We worden er ongelukkiger van. Als je veel op social media zit, dan word je daar echt ongelukkiger van dan als je andere dingen doet.

[00:37:44]

Of als je gesprekken voert met dat je zo geconfronteerd wordt met alle werelden. Je succes van anderen het is natuurlijk ook en het is een vergelijking.

[00:37:51]

Stoel he? Dus wat je de hele tijd ziet op dat scherm is hoe leuk andere mensen, hoe leuk de levens zijn van andere mensen en hoe schraal jouw eigen leven daarbij afsteekt. Ja, vroeger was alleen de auto van de buurman en de miljoenen anderen. Ja, precies dus je krijgt eigenlijk een een rotgevoel. Een gevoel van ontevreden zijn met jezelf zit ingebouwd in het platform. Dat is één van de features van zo'n platform als Anders, Instagram en een van de belangrijkste dingen wat mij betreft.

[00:38:15]

Iets is wat ze noemen Opportunity koste wat kost Derge. Op het moment dat je heel veel tijd daarin besteedt als jij drie uur per dag op social media zit, dat zijn drie uur per dag die je niet kunt besteden aan andere dingen, niet aan de mensen om je heen, niet aan de aan je geliefde en niet aan de projecten die je interessant vindt. Die zit je alleen maar daarin en je bent je er waarschijnlijk niet echt bewust van. De stad is ja.

[00:38:36]

Weet je dat ik vind dat zo'n? Ja, ik word daar een beetje cynisch van. Van van de invloed die die platformers hebben op ons leven en louter uit uit winstbejag. Want daar gaan we van het van het misbruiken van jouw aandacht. Worden een aantal mensen schat hemeltje rijk en zit dat cynisme of die woede misschien wel zeer dominant in? Dat de mensen inderdaad over het randje daud ook is?

[00:38:57]

Het is. Mensen worden er gewoon echt ongelukkiger van. Dus in termen van je mentale gezondheid en in termen van stress is het echt iets heel slecht. En kijk, ik kan me voorstellen dat t. Euh, dat het niet voor iedereen is weggelegd om helemaal van die media af te gaan. Maar je kunt wel een aantal dingen voor jezelf dus in regelen, waardoor het iets waardoor je iets meer afstand neemt. Ze haal gewoon al je notificaties van je telefoon af bijvoorbeeld.

[00:39:20]

Euh. Haal het liefst al je social media platform van je telefoons af en zorg dat je daar met je desktop computer met je laptop naartoe moet. Allemaal barrières die je voor jezelf in kunt bouwen, waardoor je iets minder in de greep komt van die sociale media. Ik denk dat dat gewoon wel echt heel veel, heel verstandig is.

[00:39:36]

Nou, u zit je lekker in een lijstje. Leuk om naar te luisteren van die tips en tricks die je hebt. En nog veel meer, want je boek staat er echt vol mee hoe je eigenlijk baas over je eigen agenda kan zijn. Want daar gaat dit natuurlijk over. Dat je niet alles vol claimt en de hele dag maar overal achteraan rent. Want het moet en het kan. En ik wil komen nog zo nog eens een paar uur.

[00:39:57]

Even kijken hoor. Wat? Wat is handig om te doen wat jij hebt gerealiseerd is denk ik ook een hele belangrijke? Je. Je bent echt zelf de baas over je tijd en daar mag je zelf beslissen wat je doet. Ha. De meesten van ons zijn toch een aantal uur per per dag bezig aan hun werk en hebben daar een bepaalde deal mee. Maar wat je daarbuiten met je tijd doet, dat mag je echt zelf beslissen. En hoeveel en hoeveel interessante dingen je allemaal mee gaat doen en hoeveel sociale afspraken je doorgaans hebt als het niet korona tijd is.

[00:40:23]

Dat heb je zelfs zelf in de hand. En ook daar bereid je erop voor dat je niet overal aan mee kunt doen en dat je soms dingen voor die ook leuk zijn aan je voorbij moet laten gaan. Dat is denk ik een hele belangrijke dingen. Afspraken kunnen afzeggen op het moment dat je toch echt merkt op het moment zelf.

[00:40:39]

Ook ik ben eigenlijk te gestrest voor jou, maar dat is een einde gekomen om de hoek. De fear of missing houdt die zo kenmerkend is voor deze tijd. Het is altijd wel ergens iets.

[00:40:48]

Natuurlijk. Het lastige is ook als je om je ontzetting je best doet om overal de hele tijd bij te zijn, ga je ook nog dingen missen. Dus het idee dat je overal bij kunt zijn en dat het ook wenselijk is, dat is echt dat. Dat moet je laten varen denk ik. Thijs, heb jij het gevoel dat nu? Met die couronne periode? Dat veel mensen natuurlijk wel doorwerken, al is het veel thuis. Maar ook aan het somberen zijn weinig ontmoetingen, weinig positieve prikkels eigenlijk.

[00:41:15]

Hopen dat dat hele fenomeen burnout misschien zal straks echt als een soort tsunami Nederland door rolt naar feesteditie tsunami.

[00:41:25]

Die hebben we ook wel een beetje gehad. De afgelopen jaren, maar ik denk dat er wel iets anders aan de hand is. Ik weet niet of t m v of ik denk dat het per se in termen van burnout en stress is. Maar er is natuurlijk wel iets anders aan de hand. En dat korona, crisis en met name de effecten van de maatregelen he, die we natuurlijk allemaal in zekere zin voelen. Die hebben wel enorm veel invloed op onze mentale gezondheid en mentale gezondheid, meer in het algemeen.

[00:41:51]

Dus we weten bijvoorbeeld dat sinds het begin van de crisis zijn we minder goed gaan eten. We zijn meer gaan snacken, we zijn minder gaan sporten en we zijn minder goed gaan slapen en we voelen ons angstiger. We voelen ons depressiever, hebben gedeprimeerde. Moet je dan eigenlijk zeggen uhm. En en één van de dingen die er is gebeurd is dat we ook een een een dat voor velen van ons en toch een element van Agency is weggehaald. Ha dus.

[00:42:18]

En waar je normaal gesproken misschien gewend was dat je eigenlijk zelf de keuzes mocht maken over hoe je werkte en wat je dan precies deed, word je nu in een bepaalde hoek gedrukt en dan word er even voor je beslist. Uhm over hoe je werkt. En met wie bedoel je dan eigenlijk de dat je zelf bepaalt hoe je precies agentschap HA is dat je de baas bent over je eigen leven? We weten dat dat een een euh beschermer is, tegen burnout en tegen stress.

[00:42:43]

En dat een gebrek aan efficiëntie, een gebrek aan zelfbeschikking zeg maar dat dat juist weer voor stress zorgt. Dus wat dat betreft maak ik me wel zorgen over wat de effecten zijn van deze tijd op onze mentale gezondheid.

[00:42:55]

Druk op de zorg nog gaat betekenen.

[00:42:57]

Ja, want je kent dat komt er natuurlijk wel andere aan andere kanten uit. En ik denk dat dat wel iets is dat we dat we ook wel een beetje aan het uhm waar we overheen kijken. Dus de langere termijn effecten van van min of meer in quarantaine zitten voornamelijk voor die mensen die uhm ook echt even stil moeten staan. Dat kan soms heel fijn zijn. Je kan de tijd hebben om een boek te lezen en je kan er interessante dingen doen.

[00:43:18]

Een online. Cursussen volgen, maar het is voelt ook wel heel erg nutteloos, soms wel. Zeker als je het type werk hebt dat echt even ophoudt. En dus ik denk hierbij aan misschien met de mensen die de neiging sowieso al hadden om wat eenzamer te zijn. Die zijn er nog veel erger geworden. Eenzaamheid is sowieso een enorm probleem en dat is ook echt iets wat je wat je mentale gezondheid enorm infecteert. Dus wat dat betreft vind ik dat we daar nog wel een beetje weinig op letten en dat we daar nog wel enorm maar de consequenties van gaan zien.

[00:43:47]

Nou ja, en dat mensen dus met mentaal en fysiek een zwakkere gezondheid straks wel weer de arbeidsmarkt op gaan en dat ook een rat race zijn. En dan is natuurlijk dat hele fenomeen burn out wel.

[00:43:58]

Je krijgt dan wel weer een weer een enorme verandering en we weten dat dat ook iets is dat nogal uhm bijdraagt aan je stress he. Dat je een. Dat je een behoorlijke verandering in je levenswijze voor je kiezen krijgt. Dus euh. Ja nee. Nee het. Het goede hebben. De andere kant van de medaille is dat. Dat ik ook wel het idee heb dat er wat meer aandacht is voor het bijvoorbeeld binnen bedrijven binnen. En wat de programma's die we maken binnen podcasts, over mentale gezondheid en wat je daarvoor kunt doen.

[00:44:27]

Dus dat is wel weer een positieve uhm en positieve impuls. Maar ik maak me daar wel zorgen over. Wat? Wat zeker die lange tijd van kwam in quarantaine met ons doet? Ja Judit.

[00:44:40]

Tot slot even over de titel van jouw boek verkrachten. Nu ben ik mezelf, ja, dat mezelf zijn en jezelf kunnen zijn. Dat hoor je veel.

[00:44:49]

Ja, wat betekent dat eigenlijk? Dat ik hardop durft uit te spreken waar ik energie van krijg, waar ik blij van wordt, hoe ik wil dat mijn leven eruitziet en dat ik niet probeer te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

[00:45:07]

De maatschappij, je leun niet op het plaatje. In de titel.

[00:45:10]

Precies als mensen nu al kort aan mij vragen wie ben jij? Dan zeg ik ik ben Judit. En dan valt er ook een ongemakkelijke stilte, want dat is niet wat ze wilden horen. Ze wilden weten wat ik doe als ze wilden weten waar ik vandaan kom, of de mensen wil ik. Maar dan moet ze dat vragen. Terwijl ik voorheen zei ik ben jullie niet en ik ben advocaat.

[00:45:28]

En toen je hem vertelde dat je het boek ging maken over jouw verhalen, dan heb je het over het verhaal zoals je dat nu ook vertelt op de richting Burnout. En daarna één van je vriendinnen, zei hij toen. OEH, kijk uit hoor.

[00:45:40]

Waarom ze zeiden blijf je Judith van die burnout? Judit met die burnout? Ben je daar bang voor? Nee, absoluut niet. Nee, het is een onderdeel van wie ik ben. Het heeft mij gemaakt tot waar wie ik nu ben. Het is gewoon echt een. Ik denk dat je als persoon jr. Je verandert continu een sharkey ontwikkelt continu op basis van wat je leert en wat je meemaakt dan ooit.

[00:46:00]

De angst dat je terug zou glijden, dat je zoiets nog eens mee zou kunnen maken. Nooit. Ik weet dat de cijfers uitwijzen dat mensen die eens een burnout hebben gehad grote kans hebben om nogmaals een burnout te krijgen. Ikzelf denk echter dat de groep is die alleen maar bezig is geweest met herstellen en niet bezig is geweest met kijken naar de oorzaak. Wat heb ik gedaan waardoor het zover heeft gekomen en zover is gekomen? Ik vind zelf ook dat er nu ga ik iets gevaarlijks zeggen, maar dat er best veel mensen met een burnout te veel met een vinger naar de werkgever wijzen en die dus van van die kant vinden dat het opgelost moet worden en dat het beter moet gaan.

[00:46:38]

Zal ik ook denk je echt eens bij jezelf te rade moet gaan. En als je dat niet doet dat de kans best groot is dat je nog een keer terug glijdt. En ik heb mijn leven zo drastisch omgegooid en ik weet de signalen niet zo goed dat het nooit meer zo ver gaat komen. Ik ga heus wel eens over mijn grenzen, maar nooit meer zo ver.

[00:46:53]

Dank je wel. Thijs dankt haar naam zo. Het was goed werk van maken om bij de EO voor NPO Radio 1 in samenwerking met het Nederlands Dagblad. En er zijn te vinden op LinkedIn, maar ook Thijs loonsopslag aanwezig. Zojuist de link geplaatst heeft dus misschien wel via hem gekomen. Maar zo niet kan in ieder geval op onze LinkedIn pagina lekker meepraten over de uitzending en een reactie achterlaten. Doe dat vooral, dank je wel.

[00:47:19]

NPO Radio 1, EO podcast. Katholicisme is niet een keuze tussen geaardheid. Je moet hier en nu scoren, moet hier en nu perfect zijn. In Nederland is iedereen protestant. Dus ook mensen die niet geloven.

[00:47:32]

Ik ben Dave Boogert en ik presenteer de ongelooflijke podcast een podcast met scherper schurende en inspirerende gesprekken over religie.

[00:47:40]

Vind het zelf niet heel toevallig dat jij toevallig de juiste God bent geboren. Hoe cool is dat dan bepaald?

[00:47:44]

Met uiteenlopende gasten als Arjen Lubach, Beatrice de Graaf, Herman Finkers, Rutger Bregman, Stine Jensen en mensen die je misschien nog niet kent, maar echt moet horen.

[00:47:53]

Ja, ik ben christen. Ja, dat zijn niet zoveel mensen.

[00:47:55]

Heb je daar een probleem mee, dan abonneert en luistert de ongelooflijke podcast naar je favoriete podcast app.

[00:48:00]

Wij zijn een gelovig georiënteerd Chodiev. Ze gaan altijd aan iets anders geloven. Politiek leider yoga. Toch steek je alleen nog maar brand en soep, de ongelofelijke podcast.