Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Heb zij ook een faessen en bullshit baan gehad? Welke in mijn carrière na mijn allereerste baan? Hij was toch een baan die ik moest aannemen en ik? Ik moest gewoon geld verdienen hé. Dus dat is ook helemaal niet erg. En het is ik. Ik gun ook eigenlijk iedereen wel het om een tijdje een bullshit baan te hebben. Waarom? Omdat je daardoor natuurlijk heel goed achter komt wat je wel wil.

[00:00:21]

McKeon Radio 1. Castrol Outcast. Goed werk. De podcast over zin in je werk met Arie Boomsma.

[00:00:30]

Het is dit jaar veel aandacht voor vitale beroepen die onze samenleving overeind houden. En deze pandemie, die op de lijst van vitale beroepen stond, liep te juichen. En er werd zelfs letterlijk voor deze beroepen geklapt. Maar wat als jouw werken niet opstond? Veel werknemers hebben helemaal niet het gevoel dat hun werk vitalis is of iets toevoegt aan de samenleving. Dat is een situatie die wordt omschreven als een bullshit job. En daar gaat het vandaag uitgebreid over hebben. Dat doe ik met NRC columnist Jaap KD Bouma en met professor in de economie Robert Dur.

[00:01:01]

De expert op het gebied van bullshit jobs. Nou, dan ga je ja, dankjewel maar die term.

[00:01:08]

Want ik merk steeds dat je het zegt dat de drupt wel iets op. Het klinkt een beetje denigrerend ook. Ja dus.

[00:01:13]

In In ons academische werk noemen we het ook anders. We hebben het over de sociale useless. Job wil ik misschien nog erger, maar weer ietsje Shikabala ook wel hard? Ja. Nee. Maar het gaat ook over iets dat serieus is en vervelend. En naar dus dat mag de term ook uitdrukken.

[00:01:28]

Want waar hebben we het precies over? Wat is de bullshit baan? Dan hebben het over banen waarin mensen die die baan hebben het gevoel hebben dat ze niks bijdragen aan de maatschappij en hun werk. Of soms, erger nog, dat ze juist meer kwaad dan goed doen. En welke zijn dat? Als we er een paar noemen meteen. Nou ja, je kunt bijvoorbeeld denken aan mensen die werken in sterk vervuilende industrieën die het gevoel hebben van ja in mijn werk.

[00:01:53]

Wat draag ik eigenlijk bij? Ik help mee om de wereld te vervuilen, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan mensen die werken bij belastingkantoren. Die rijke mensen van advies voorzien over hoe ze nog wat meer belasting kunnen ontwijken, is ook niet echt een baan waarvan je op kerstavond het idee hebt. Wat heb ik toch een nuttige bijdrage aan de maatschappij geleverd. En zo zijn er tal van voorbeelden, maar ook bijvoorbeeld de werken aan de lopende band. In een fabriek is dat.

[00:02:17]

Noem je dat er ook onder?

[00:02:19]

Ja, sommige mensen die aan de lopende band werken hebben ook het gevoel van wat draag ik nou eigenlijk bij? En dat is eigenlijk. Ja, dat voelt eigenlijk al terug op Karl Marx die waarschuwde. Lang geleden dat als je banen in te veel kleine stukjes opknapt, dat mensen het zicht op het grotere geheel verliezen en dat ze niet meer zien van ja, waar leidt het uiteindelijk allemaal toe? En dus inderdaad, dat zien we ook in in onze data en we hebben grote datasets bestudeerd.

[00:02:44]

Dat mensen die aan de lopende band werken dat hij ook vaker zeggen van nou, ik weet eigenlijk niet zo goed wat. Wat? Wat dit bijdraagt aan de maatschappij. Ja, Joop is echt een thema voor jou.

[00:02:52]

Je schuift hier aan met 1 2, 3 4 5 6 pagina's. En geforceerd hier en 6 boeken. Ha ja, ook nog eens. Nee, het is wel echt de kern van mijn werk. Dat is uhm. Ik heb daar natuurlijk heel lang over moeten nadenken. Wat is nou de kern van mijn werk? De kern van mijn werk is is denk ik om. Uhm, mensen veel meer aan te zetten en veel meer aan te sporen om werk te gaan doen, dat voor hun waarde heeft en werk te gaan doen waar ze heel gelukkig van worden.

[00:03:25]

En dan heb ik niet over een passie h, want dat is ook weer zo'n jeuk woord, zoals ik tot dan noemen. Bullshit. Woord passie dekt de lading niet. T. T. T. Het moet echt gemeend zijn. Het moet echt iets zijn waar je elke ochtend voor uit je bed komt en waar je elke dag zo blij van wordt dat je dat werk mag doen. Rennend betta en dat je daarom is een bullshit baan. Ook zo'n interessante term omdat het eigenlijk voor iedereen iets anders kan zijn.

[00:03:51]

En misschien denkt onze koning ook wel eens ik heb een bullshit baan, terwijl andere mensen misschien zouden denken van nou, dat is hartstikke nuttig wat wat hij doet. Want wat zijn familie doet, de rol die ze spelen in de samenleving term. Het gaat vooral over wat degenen die de baan heeft er van vind. En daar kunnen wij wel van buiten vaststellen. Vanuit dit vinden wij echt enorme bullshit banen. Maar ja, dat kan voor die persoon zelf eigenlijk heel anders zijn.

[00:04:17]

En daar gaat het nu.

[00:04:17]

Stel dat je wel heel veel plezier hebt in wat je doet dan. Dan val je door niet meer onder, ook al draagt het misschien niet bij een zaal. Het is wel iets wat het dat wa. Wat een bullshit man is. Dat is wel dat ie. Hij heeft altijd een belangrijke link met het nut voor de samenleving, wat het nut wat je daar zelf aan verbindt voor de samenleving dus dat. Dat moet er inderdaad wel bij komen. Maar heel vaak ligt dat natuurlijk in het verlengde van iets waar je zo een warm verloopt en wat je zo waardevol vindt om te doen.

[00:04:46]

Dat is wel vaak iets wat ook waarde heeft voor de samenleving, maar het is inderdaad niet. Het zijn wel twee verschillende dingen.

[00:04:51]

Dat klopt, maar het is ook niet zo dat iedereen een baan wil hebben waarin die nuttig kan zijn voor de samenleving. Er zijn ook heel veel mensen. Het is wel een minderheid, maar toch die zeggen dat vind ik echt helemaal niet zo belangrijk. Ik werk daar niet voor, niet per se om die reden. Ik zoek andere dingen in mijn werk en dat kan soms zijn gewoon een inkomen verwerven. Maar het kan ook zijn dat je inderdaad plezier hebt op je werk.

[00:05:12]

En dat hoeft niet per se samen te gaan met iets nuttigs doen voor de samenleving. En als mensen zulke verschillende dingen in hun werk. Maar wat wij al terugzien inderdaad is dat dit wel een van de op de ja in de top staat van de lijstjes. Zeg maar dus iets nuttigs doen voor de samenleving. Dat staat eigenlijk wel altijd op één of twee. Maar er is ook een groep mensen is ongeveer 20 25 procent van de. Van de Nederlanders die het eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vindt die je eigenlijk niet noemt in zijn inzender, is het topprioriteit.

[00:05:38]

Denk ook meteen aan het hele fenomeen carrière maken he. Dat is natuurlijk voor heel veel mensen ook gewoon een streven om te blijven ontwikkelen om hun inkomen omhoog te gaan, om status te verwerven of wat dan ook. Maar staat het haaks op.

[00:05:51]

Nou kijk. Je kunt die twee dingen kun je samenbrengen. Ha. Dus je kunt in een organisatie werken die als doelstelling heeft om iets goeds te doen voor de samenleving. En daarbinnen kun je carrière maken. En dan kun je proberen dit de handen ineen te slaan, zeg maar. Maar er zijn natuurlijk ook bedrijven waarbij de samenleving het belang van de samenleving wat meer uitzicht is en waar eerst carrière gemaakt wordt en mensen ook heel veel plezier aan hebben om hogerop te klimmen.

[00:06:13]

Het is dat vaak als een uitdaging, soms ook als een wedstrijd met andere collega's. En en daar kan je natuurlijk ook heel veel voldoening uit halen.

[00:06:20]

Dat Sander Schimmelpenninck was hier te gast. Een paar afleveringen geleden en die had het erover dat op de zuid as heeft ie zelf gewerkt. En hij zei daar lopen heel veel mensen rond die hun werk net niet erg genoeg vinden om ermee te stoppen en een keurige boterham verdienen. En dat is wel best dan. En dan blijf je dat doen. Herkenbaar, want dat dat als fenomeen inderdaad de gouden kooi ideeën.

[00:06:43]

Dus als je eruit gaat? Ja, dan val je diep, want dan moet je weer helemaal vaak opnieuw beginnen. En als je in een andere sector gaat beginnen en we helemaal onderaan de ladder beginnen. Dus daarom doen ze de gouden kooi omdat we daar binnen euh heel erg comfortabel is. Uhm. Maar ja euh. Of t wat wa waar ik wel heel erg in geloof is dat. Euh. Uiteindelijk? Je kunt best. Enfin, ik heb ze ook een faessen een bullshit baan gehad, ook in mijn carrière.

[00:07:08]

Nou, mijn allereerste baan. Euh ha wa was toch een baan die ik moest aannemen? En dat geldt voor heel veel mensen als je van leeftijd inkomen. Ja en ik. Ik was in de journalistiek ontslagen. Ze vonden dat ik heel slecht was, dat ik niet goed genoeg was voor de journalistiek. Dus daar stond ik dan met mijn idealen en met mijn ziel onder mijn arm. Buiten de grote redactie en ik. Ik moest gewoon geld verdienen. Ha.

[00:07:30]

Dus dat is ook helemaal niet erg. En het is ik. Ik gun ook eigenlijk iedereen wel het om een tijdje een bullshit baan te hebben. Waarom? Omdat je daardoor natuurlijk heel goed achter komt wat je wel wil. En ik geloof dus ook heel erg in fases. Dus misschien dat de mensen die dan zeggen ja, voor mij speelt dat eigenlijk niet zo'n rol om een rol te spelen of van waarde te zijn voor de samenleving. Dat is misschien ook een tijdelijke fase.

[00:07:52]

Hoop ik, maar dan zelf waar? Waarin je gewoon een tijdje kan zitten. En vervolgens ontwikkel je. En denk je van ja, ik voel me. Ik krijg bijvoorbeeld zoveel fysieke weerzin tegen die eerste baan die ik had.

[00:08:04]

Want wat deed. Wat was het werk? Ja, maar dat is ook weer flauw, want er zijn heel veel mensen die vinden dat helemaal geen bullshit. Maar voor mij was de bullshit baan. Ik moest uhm softwareproducten zo mooi mogelijk omschrijven en verkopen in offertes in reclamefolders. Dat noemen ze copywriter. Euh, ik moest offertes maken. Projectvoorstellen, dat soort zaken. En dat is heel nuttig, want ik was best wel belangrijk voor dat bedrijf omdat ik het moest verkopen wat ze maakten.

[00:08:28]

Maar ik voelde me daar niet fijn in. De fysieke weerstand. Nou, dat ik dus elke ochtend moest overgeven op een gegeven moment. Euh. En ik dacht van ja, ik ben zwanger. Dat. Dat was ook wel de leeftijd. Euh. Maar helaas was ik niet zwanger. Ik was gewoon zo misselijk. Elke ochtend voordat ik naar mijn werk moest. Euh, dat ik dat begon te doen. En toen heb ik dus ook gewoon ontslag genomen en ben ik gaan freelancen in in de journalistiek weg.

[00:08:53]

Misselijkheid? Ja in één keer. En het was net alsof de zon op ging. En misschien ben ik daarom ook wel besmet met het verhaal over de bullshit baan en ben ik daar dus op gebrand om mensen te laten zien dat ze euh, dat ze zich euh, dat ze door moeten gaan met hun missie om iets te gaan doen wat ze leuk vinden omdat het voor mij de zonsopgang was en het moment was waarop ik al die ellende achter me kon laten.

[00:09:15]

En echt iets konden gaan doen met mijn eigen talenten op een goede manier. Ja, nou, ik sluit me daar helemaal bij aan. Ik zou ook zeggen weet je, leg je er niet bij neer als je in zo'n positie zit. Euh. Soms kun je binnen de positie waarin je zit, kun je nog grote verbeteringen aanbrengen. Dat hangt natuurlijk sterk af van de organisatie en je manager aan alles. Verdeel die of die daar. Dat ook als een probleem zien of niet of zo.

[00:09:35]

Maar je kunt als eerste kun je daar beginnen. Uhm, maar inderdaad daar zijn buiten. Waar je op dat moment zit zijn de euh ja ook tal van mogelijkheden. Nu bijvoorbeeld ook ha in de zorg, het onderwijs zitten er mensen te springen. Het is inderdaad zo. Uh, als je van bedrijfstakken verandert van sector verandert ja, moet je vaak in eerste instantie wel een stapje terug doen. Maar als dat je een hoop buikpijn en misselijkheid bespaart, zou ik zeggen dat het het waard is.

[00:10:00]

En wens vind het natuurlijk eng omdat je hebt zoveel factoren in je leven waar je gewoon zekerheid wil eigenlijk. En ik denk dat ik zo'n crisis zoals nu dat ook nog eens een keer versterkt. Dat mensen angstig zijn voor veranderingen om iets los te laten. Zie je dat terug?

[00:10:15]

Ja en nee, dat zie je zeker terug. En je ziet dus ook terug. Was er recent een interessante studie en daarin gingen ze kijken naar als je nou mensen die die echt twijfelen tussen. Moet ik nou een grote verandering in mijn leven doen of moet ik het niet doen? Daar echter is twijfel. Als je die na een klein zetje geeft ofwel de ene kant op, dan wel de andere kant op, wat zie je dan terug? Een half jaar later of een jaar later?

[00:10:36]

En hoe zou ze zich voelen? En wat uit die studie bleek was dat de mensen die een zetje hadden gekregen om de verandering wel te doen. De trofee gemiddeld genomen een stuk beter af waren, voelden zich gelukkiger, gezonder dan ze. Dus ja, als je in zo'n twijfelt positie zet ha, dan lijkt het verstandig om ja de gok te nemen. Maar tegelijkertijd. Ha, ik heb ook heel veel begrip, zeker nu in deze tijd net met Corona.

[00:10:57]

En dat er is al zoveel onzekerheid dat mensen wat schuer zijn. Ha uh, maar toch. Ja, ik zou. Ik zou me vooral niet erbij neerleggen en in ieder geval binnen binnen je positie kijken van wat kan ik hier nu verbeteren? Overigens moet het ook niet een heel euh zwart beeld schetsen van de situatie als je mensen vraagt als je s ochtends wakker wordt, heb je dan zin om te gaan werken? Dan zegt meer dan driekwart jaar Nederland.

[00:11:21]

Ja, die staat naast zijn bed te juichen van ik mag weer naar het werk ja. Uhm, en daarom is het nu ook zo'n harde periode. Mensen moeten thuiswerken. Euh. En ze moeten het allemaal binnen een huiskamer of heel veel mensen moeten thuiswerken. Ja euh. Vroeger ging je, had je het gevoel dat je iets belangrijks ging doen, want je reed daar met je lease auto. Hup die parkeergarage in en je is. Die. Dat grote gebouw staan?

[00:11:45]

Dat gaf wel heel veel, euh, euh, heel veel positieve energie. Ja, nu moet dat allemaal euh, gebeuren in je huiskamer. Overigens is dat nu ook voor heel veel mensen een confrontatie met hun baan. En dus mensen die nu in hun thuissituatie moeten werken. Die komende soms achter van ja. Eigenlijk stelt het helemaal niet zo veel voor als ik al die franje eraf haal. Van vergaderruimtes en van van leuke hij dagen van leuke uitjes vanuit het buitenland gaan.

[00:12:11]

Dat valt allemaal weg. Wat is de kern dan eigenlijk nu op dit moment van mijn werk? Voor heel veel mensen is dat een hele confronterende periode.

[00:12:17]

Daarover twee dingen. Wat moet je dan doen? Dus is het dan een kwestie van even doorbijten? Want misschien wordt het weer zoals het was? Of moet je nu dan zeggen ik hakte de knoop door en ik ga iets anders doen. En nu is het een hele moeilijke periode om een andere baan aan te nemen, dus of echt te gaan zoeken. Dus dat zou ik misschien nu niet adviseren om om nog meer onzekerheid voor jezelf te maken. Maar er zijn ook heel veel mensen.

[00:12:41]

Die worden nu ontslagen. En misschien dat klinkt nu dan natuurlijk heel gek. Van voor mij om te zeggen en lekker makkelijk. Maar misschien is het ook wel een hele waardevolle periode. Als je nu ontslagen wordt, dat je nu weer op zoek kan gaan naar iets anders en iets nieuws kan gaan opbouwen. Dat heb ik zelf ervaren. Euh, toen ik ontslagen werd of toen ik zelf een andere baan ging nemen. Dat ik toen ineens veel meer mogelijkheden zag en dat ik me veel energieker voelde omdat ik echt ergens voor moest vechten.

[00:13:10]

Uhm. En dat is niet zo makkelijk om te bedenken als je ontslagen bent, want er zit je in een diepe put. Maar het is wel heel vaak zo. Dan heb ik bij mijn vrienden gezien. Als mijn vrienden die ontslagen waren, terugkijken op die ontslag periode dat ze dachten. Ik ben er eigenlijk beter uitgekomen. En dat. Dat is natuurlijk wat ik voor iedereen hoop.

[00:13:26]

Hebben jullie ook het gevoel dat de crisis die vraag veel meer aanwakkert? Dat mensen zich afvragen of hun werk of dit het is? Is dit nou wat ik wil? Dat dat veel meer nu gebeurt? Ja natuurlijk.

[00:13:38]

De. De lijst van bullshit van vitale beroepen. Hij heeft denk ik bij heel veel mensen wel wat losgemaakt. Welke zijn het ook alweer allemaal? Bedoel je hebt voor de hand liggende hedde gewoon de mensen die in de zorg werken, in de in de ziekenhuizen, in de ambulances, de brandweer en de politie. Maar een deel van het werk bij banken.

[00:13:56]

Je hoort er ook bij dat het financiële systeem blijft doordraaien. Dat is ook een vitale functie. Ja, ik weet de lijst niet uit mijn hoofd. Ik vind het wel van infrastructuur. Dus heel veel gas licht. Uh Elex uh energie en wifinetwerken. Uhm uh uh internet. Uhm. Ze waren aanvankelijk vergeten om de begrafenis ondernemers en schoonmakers op te zetten. Nou ja, had ik zelf waarschijnlijk. Als ze als eerste genoemd openbaar vervoer dus. Het gaat over al die basiswaarden die stiekem onze samenleving draaiende houdt houden.

[00:14:32]

Maar kan me ook voorstellen dat als je dan bijvoorbeeld tramchauffeur bent en misschien uh, niet elke dag denkt hoe belangrijk je dan kennelijk bent voor onze samenleving. Dat het bijna een soort pluim was in deze periode, daar hoorde ik ook bij dat je ja en dat was de aanvang gerust natuurlijk ook een beetje dat mensen en zeker in de zorg eindelijk eens erkenning krijgen.

[00:14:52]

Politie. Uh ha, j. J. Je vervloekte soms omdat je dan doordraaien liggen, rijden bent. Of dat je iets doet wat niet mag. Maar ondertussen, wat ongelooflijk fijn dat die mensen te zijn. Mijn ouders waren allebei politieagent, dus vandaar dat ik zeg dat ik hun natuurlijk ook even noem. Maar ik denk dat het wel dat dat die roes aanvankelijk van een ja, wij zijn. Wij doen heel belangrijk werk. Nou ja, we zagen allemaal wat vervolgens mee gebeurde.

[00:15:15]

Toen moest ze alleen maar keihard werken en krijgen ze hun bonus niet eens. Want daar even over, hoe kan dat? Dus dat we allemaal erkennen. Dit zijn vitale beroepen. We noemen het vitale beroepen voor onze samenleving. Ze zijn essentieel om ons in stand te houden eigenlijk. En toch vertaalt zich dat op geen enkele manier naar inkomen. Tenminste dat de hoogleraar economie.

[00:15:36]

Ik ben nog wat langer uit de economie. Ik hoop dat de hoogleraar economie daar iets over kan uitleggen. Het is wel echt een onrecht, vind ik.

[00:15:41]

Ja, het is meer. Dit is meer een politieke vraag hebben. De politiek kan natuurlijk eenvoudig de aan de salaris knoppen draaien. Nou gaat het iets minder eenvoudig dan je zou denken en je zou denken dametje met een handtekening van de minister, dan heb je dat geregeld. Maar zo werkt het niet helemaal. Dus. Euh ja, die salarissen die ontstaan uit de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Dus dat is een heel georganiseerd proces. En dat was ook een van de redenen waarom het zo lang heeft geduurd met die met die bonussen.

[00:16:09]

Want dat was eigenlijk, zegt Maria, een uitstap buiten dat proces en dat was dan administratief en organisatorisch heel ingewikkeld om te regelen. Blijkbaar zegt het met een glimlach. Je gelooft het niet dat het zo moeilijk was.

[00:16:23]

Nou ik als ik, want ik heb ook wel euh wat ambtenaren gesproken die met dit dossier dan bezig waren.

[00:16:31]

Die zagen er ook wel erg vermoeiend uit hoor. Het valt niet altijd mee om waar zeg maar buiten de gebaande paden dingen te euh doen.

[00:16:39]

Maar is dat juist niet ook een kerst of een deel van de oplossing dat? Als je wel bereid bent dat. Er moet nu een systeem verandering komen, toch? En die kan toch alleen als je buiten die geijkte paden gaat? Ja, maar dat wil nog niet zeggen dat makkelijk is. Dus ja. Maar goed, de zesde zou komen eraan aan natuurlijk de bonussen. Dat we alleen. Het duurt een hele tijd voordat ze voordat ze uitbetaald worden. Uhm ja, het verdient niet de schoonheidsprijs.

[00:17:04]

Daar ben ik het mee eens. Ha. Dus ook dat die lijsten aangeleverd moeten worden van wie het dan wel en die het dan niet moet krijgen. Ik had het zelf niet zo georganiseerd. Nee, maar het is natuurlijk wel echt een weeffout in onze samenleving. En zo zie ik het. Uhm, ik heb zelf ook gestudeerd iets langer geleden. Uhm, maar uh. Wat ik daar van geleerd heb is dat de ong. Ongereguleerde markt nooit dit soort dingen gaat oplossen.

[00:17:27]

Als je de markt zijn gang laat gaan, de gang laat gaan zonder dat er een overheid is die af en toe zegt tot hier en niet verder. En die wetgeving uitvaardigt die ook wetten verandert zodat bijvoorbeeld als je het hebt over de de door de banken crisis destijds. Toen zijn natuurlijk heel veel wetten aangepast zodat dat soort frauduleuze producten niet meer verkocht mochten worden, waardoor we die enorme crisis hebben gekregen. En daar voor moet de overheid steeds alert zijn en ingrijpen als dat niet gebeurt.

[00:17:53]

Ja, dan krijg je een nog uh, nog oneerlijk er een samenleving.

[00:17:59]

Uhm. Maar feit is dat zelfs in onze rijke toch wel samenleving waarin weinig verschillen eigenlijk relatief gezien tussen inco inkomens zijn. Toch nog steeds bestaat dat de mensen die de kwaliteit van leven? Uh uh, voor heel veel mensen v m v voor v. Daarvoor zorgen die bijvoorbeeld zorgen voor de identiteit van heel veel mediabedrijven he. Dus die echt dat doen ze tegenwoordig contain. Zij maken dus die de de die de identiteit is die de cultuur bepalen van een van van een mediabedrijf.

[00:18:31]

Die euh, artikelen schrijven, films maken, die prachtige documentaires maken. Die bepalen de identiteit van de bedrijven. Ik krijg het minst betaald. Ha, want ondertussen krijgt die directie veel meer betaalde aandeelhouders. Daar gaat alle winsten naartoe. Euh, de mensen die een UH in een freelance contract zitten krijgen zien daar niks voor terug, terwijl zij H. D. D. De kern zijn van dat bedrijf. Ja, en daar kan. Daar kan ik me heel.

[00:18:55]

En dat geldt ook voor zorgpersoneel. Euh, dat geldt ook voor de politie, die allemaal relatief veel te weinig eigenlijk betaald krijgen. En dat is wel een heel groot onrecht waar we wat nu in deze korona crisis ineens heel erg oplaait en wat we echt dagelijks om ons heen zien gebeuren.

[00:19:12]

Ik wil het even hebben over echt het fenomeen zelf, de bullshit baan. En welke banen daar dan allemaal onder vallen. We weten inmiddels dat het dus zo is dat mensen niet het gevoel hebben dat ze zinvol werk doen, dat ze niet echt bijdragen aan de samenleving. Maar waar hebben we het over? Wat zijn ze die bullshit banen.

[00:19:29]

Nou ja, dat kunnen wij dus niet echt bepalen voor voor al die mensen. Ha, wel wat? Wat? Wat staat er dan op papier?

[00:19:37]

Vorig jaar was er op deze papieren staat is waarom er toch een hele grote behoefte is aan bullshit? Uh, en dat dat woord, dat vertaling dan op een andere manier een leuk worden. De jeuk worden de d. De taal daaromheen. Het het zich gewichtig maken. Uhm ha, dat is de dat is de d. De franje waar ik het al eerder over had. Uhm. De d. D. De reden? De redenen waarom er zoveel ruis in heel veel bedrijven zit.

[00:20:09]

En dat is om. Euh ja, mensen die zich wat gewichtige willen maken. Bijvoorbeeld als je iemand hebt die bij de bij de klantenservice werkt. Dat heet bijvoorbeeld tegenwoordig een customer experience. Exact. Om om maar even een voorbeeld te noemen ik kan me laatst een iemand tegen die gastheer gastvrouw bij reclamebureau die. Uhm. Die moet dus de. De. De vergaderruimtes klaarzetten, de lunch smeren en de broodjes oprapen. En dat was dan de vrouw. Nee natuurlijk.

[00:20:39]

Uh, en maar goed. Content manager vind ik ook een hele mooie. Uhm ja wa wat is komt. En sowieso komt het. Een van de meest lege woorden. Euh, uit ze uitsluitend uit het bedrijfsleven ooit. Want content? Ja. Het is niks. Je moet wat mij betreft altijd specificeren wat die content dan is zijn. Het artikelen zijn filmpjes, zijn de documentaires, noem maar op. Uhm, dus niet content dus. Ik en Content Manager.

[00:21:03]

Dat lijkt me dus een heel ingewikkelde baan. Want ja, dan ben je dus iemand die iets op kantoor doet hij dat? Het lijkt maar dat je dat dan aan je aan je. Als je op een verjaardag zit, wat net dan over de verjaardag? En dat is natuurlijk een beetje de gaat. Dat is heel vaak de verjaardag waar je vrienden zijn. Dat is heel vaak het moment waarop je moet zeggen wat voor werk je doet. Euh. En ja, ik ben heel erg opgevoed.

[00:21:27]

Mensen nou ja, ik ben. Ik zeg maar wat. Beetje scherper. Of ik bij groenteboer en of ik tjix stukjes. Of ik werk bij de krant. Maar nee, daar is tegenwoordig een enorme. Euh ja, hoe noem je het? Uhm, wereld ontstaan en het aan jezelf belangrijk maken zodat je. Schiet toch daar wat meer status aan aan kan ontlenen. Volgens mij komen daar al die Finzi titels vandaan. Ik kan het niet anders en niet anders duiden, maar dan zijn het de bedrijven die het doen.

[00:21:54]

Dus die bedenken de titels voor die banen. Het zijn niet de mensen zelf. Nee, maar de mensen hebben daar behoefte aan. Dat is ook wat je hebt gezegd denk ik. Dus deden mensen zijn status gevoelig. En ja, dus als jouw baan dan een mooiere naam kan hebben en een bedrijf denkt dan waarom niet? Ik bedoel. En een andere naam geven kost niks strijders. En we moeten ook niet onderschatten dat uhm het toelaat kan mensen ook uhm een gevoel geven van erkenning.

[00:22:18]

H. Dus je hebt ook sectoren en organisaties waar het allemaal heel plat is. Ha, dan heb je misschien sorte bestuurder en daaronder door heb je allemaal mensen op hetzelfde niveau zeg maar. Heb je geen junior, senior en new executeert. En noem het allemaal maar op he. Maar dat is niet altijd waar mensen het meest gelukkig van worden. Een klein beetje onderscheid. Dat kan mensen ook heel erg stimuleren en het kan er ook voor zorgen dat mensen zich erkend voelen.

[00:22:41]

Want mensen verschillen in wat ze belangrijk vinden aan hun baan. Hoeveel energie ze daarin stoppen. Maar die mensen die daar heel veel energie in stoppen. En dan? Jaar in jaar uit op precies dezelfde manier behandeld worden als hun collega's die daar niet zoveel energie in stoppen, wordt ook niet altijd als heel plezierig ervaren. Dus op zich dat organisaties en bedrijven soms onderscheid aanbrengen tussen junior en senior posities in de senior posities reserveren voor de mensen die het meeste bijdragen, daar heb ik eigenlijk best begrip voor.

[00:23:09]

Maar, maar dat is dat is wel euh, dat is nog wel heel onschuldig. Dus de defensie titels die ik ben tegengekomen zoals de technische klant gelukkig is een vision merchandise. Fayt managers die net onder de flexibele aanpak is met proces talent of een blur sense makers. Euh, personal assistent coördinator strategische duidelijkheid. De owner van de employee Gurney vind ik ook altijd een hele mooie. Het is gewoon iemand die bij personeels de ouders van de employer, de auteur van de employés Gurney die moet zorgen voor een optimale employee experience.

[00:23:47]

Uh, en ik vroeg ooit aan US de Giro die dit soort mensen in dienst heeft van ja wat. Maar wat is dan een optimale employee experience? Ha dat euh. Dat gaat om de employee. Dat gaat om de werknemer dus. Mij lijkt de optimale employee gurney experience en lijkt ze een hoog mogelijk salaris en zo min mogelijk doen. En dus voor wie is het dan een optimale return die heel laag economisch gedacht trekt? Klassiek economisch tegenwind? Ja zeker, want tegenwoordig zijn we natuurlijk veel moderner en hebben we een veel bredere bleek.

[00:24:19]

Mensen willen natuurlijk veel meer dan alleen dat in hun werk onder andere ook iets doen voor de samenleving, waar we het vandaag ook over hebben. Maar ik vind het wel opvallend. Want uhm kijk, wij hebben dus een grote dataset onderzocht waarin meer dan 100.000 mensen hebben verteld over hun baan h en hoe ze daar nou iets goeds zijn voor de samenleving of niet. En vinden ze dat belangrijk? Ja of nee? Inderdaad. Wat je dan ziet als je een een en een ranglijst gemaakt van banen waarin mensen zeer overtuigd zijn van het belang voor de samenleving, dan zie je inderdaad banen als verpleegkundige.

[00:24:51]

Uh, brandweerlieden. Politie? Uhm, mensen die bij de sociale dienst werken. Nou dat type banen. Je kan ze onder onderwijzers he. En inderdaad, als je dan naar de onderkant van de ranglijst gaat kom je veel van deze Engelse de Engelse termen tegen. Niet zo mooi en creatief als deze, maar er komt daar voor en marketing en euh. En economen overigens ook die staan.

[00:25:14]

Oh ja, daar en ook in het totaal niet met een slecht imago. Ja dat. Dat vind ik dus nog steeds een puzzel. Want euh. Als ik kijk naar wat euh, de economen die ik dan ken en ik ken er veel doen, dan vind ik dat moeilijk voor te stellen dat ze over hun eigen werk zeggen dat het niet nuttig is voor de samenleving. Dat blijft mij nog steeds hetzelfde. Overigens zijn dus ook helemaal onder in die ranglijsten.

[00:25:38]

Dan is het ook niet zo dat de helft of driekwart van de mensen zegt het is niet nutteloos wat ik doe, maar dat blijft over het algemeen beperkt tot zo'n procentje of 20. En dat is ook wel een van de dingen die wij opmerkelijk vonden uit ons onderzoek. Dat is ja. De enorme variatie in hoe mensen praten over het belang van hun werk. Ook al hebben ze dezelfde functie titel en werken ze in dezelfde sector, dan verschillen mensen heel sterk in.

[00:26:01]

Of ze het idee hebben dat het nuttig is voor de samenleving en over het algemeen, daar vond ik ook erg opvallend. Dat geldt ook in het bedrijfsleven, vinden heel veel mensen. Vind het heel nuttig wat ze doen voor de samenleving. Dus een forse meerderheid van de mensen bedrijfsleven let 70 80 procent die zegt wat ik doe. Dat is heel nuttig voor de samenleving en ik denk dat ze daar eigenlijk ook gewoon gelijk aan hebben. Maar ik vond toch opmerkelijk dat ze zich dat ook zou realiseren.

[00:26:21]

Zeg maar. Ja. Heb je er nog meer?

[00:26:25]

Nou, ik vond het zelf maar dat die die jongen heb ik ook gebeld. Uiteindelijk voor een stuk de Sheens Nebel Monthly Jurrian Tecla Program. Wow. En dat is dus gewoon een functie titel. Chavannes in Nederland lezer. Niet sqla program. Ik vond hem zelf fantastisch. Toen ik hem hoorde dat ik dacht ik belde jongen op. Nou, hij bleek en uhm en een project te managen waarbij een hele grote uitgeverij de lokale servers moest overbrengen naar een centrale server.

[00:26:54]

En dat was dus dan de The Journey to Cloud Program. En dus het was echt een enorme gurney. Een die komt natuurlijk ook de laatste tijd heel. Je hebt het patiënt Journey employee, Charney castte, Battard afleggen en wat we allemaal afleggen. Dat komt al uit al die Amerikaanse bullshit. Euh euh studies. Euh. Maar goed. Uhm, hij vond het zelf ook overdreven. Ha. Dus we hebben er ook echt om gelachen. Hij zegt van ja, ik zit in de IT.

[00:27:17]

Daar zijn de meeste waanzinnige functie titels en bijvoorbeeld ook de the de sourcing, ninja's en allemaal van dat soort. Euh. Dat soort titels. Uhm, dus ze weten het ook wel van elkaar. En dat is natuurlijk ook een beetje een rooilijnen. Beetje ziek sourcing, ninja's.

[00:27:32]

Daar kan ik me wel nog van voorstellen dat er een stel cowboys in de directiekamer zit. Die zeggen al lachend dat is gezien.

[00:27:38]

Ja, en dat zie je dus vooral in die hele jonge, ze relatief jonge sector zoals ze botsen. En dan kunnen ze allemaal nog een beetje daarmee uh, daarmee experimenteren. Uhm. Maar inderdaad de Seels, maar de haren. Maar ook op het moment dat het Harum. Het was vroeger gewoon personeelszaken human resources management natuurlijk. Een van de meest denigrerende termen die je eigenlijk kan bedenken omdat ze uh uh personeel zien als een resources, h als een grondstof alsof het hetzelfde is als als kolen of was als aluminium of of noem maar op h.

[00:28:09]

Dus het is ook een manier om menselijkheid op wat op afstand te plaatsen en daar op een afstandelijke manier naar te kunnen kijken. Want dan kun je het ook managen, namelijk H. Nou, dan zou ik toch ook denken als een grondstof dat dat nu echt aan het veranderen is. Dat mensen nu weer juist behoefte hebben om gezien te worden en om als mens benaderd te worden.

[00:28:28]

Ja, maar tegelijkertijd zie ik juist een enorme oprukkende beweging. Van Uhm. En zeker als het gaat over die harem. IS is wel echt een van de sectoren waar lezers mij de meeste voorbeelden van. Nou ja, laten we even bullshit noemen. Uh opsturen. Dat dat ze ook echt dat heel veel lezen. Ook aan de aan rem en aan de bel trekken van ja maar dit. Zo kun je ten eerste niet met mensen omgaan. Maar dit is ook totale waanzin om het zo te noemen.

[00:28:53]

Zoals die de facturen voor die owner van die employee Gurney. Ja, die heeft dat da daar. Daar lag iedereen over in een deuk. En en daar? Daar heb ik die mensen. Heb ik ook gebeld om het me te laten uitleggen. Wat ze al heel vaak zeggen is dat vooral jonge mensen heel gevoelig zijn voor dat soort titels. Dus als zij zouden zeggen we zoeken iemand van personeelszaken, dan komt er dus niemand. Dan komen die misschien van die oude knarren.

[00:29:17]

Zo zie ik. Oh leuke en een functie in de personeelszaken. Maar dan komen dus niet die die jonge frisse hippe types droop af. En zo heb ik het ook een beetje gedefinieerd als een soort complot waar eigenlijk iedereen in zit en iedereen die die die je houdt de schijn op. Uhm en iedereen speelt speelt die rol. Uh en ja, uiteindelijk is het dus blijkbaar nodig om het zo te noemen.

[00:29:40]

En wat er overblijft is dan dus inderdaad de werving en dat mensen daar wel op af komen als ze anders niet komen. Het is het de borrelpraat. Dus op een verjaardag doet het goed als je zo'n titel kan noemen. En dat geeft een zekere voldoening als je een mooie omschrijving hebt van wat je.

[00:29:54]

Ik had ooit met mijn dochter die is 16 over het wounds, over accountancy en uh, ik zeg maar ja, ik heb. Ik heb een boekhouder, dus. Ik legde haar dat uit waarom ik een boekhouder heb en zei ze van ja, is dat maar is dat niet hetzelfde als accountant? En zeg van ja, dat is een accountant is een boekhouder. 6 jaar. Nou, ik zou echt geen boekhouder willen zijn, maar ik zou wel een accountant willen zijn van jou.

[00:30:15]

Maar lieve schat, het is hetzelfde. Maar blijkbaar heb je dan in een bepaalde fase van je carrière nog de behoefte, omdat een bepaalde zweem van internationale allure te geven. D die behoefte is is bliss blijkbaar aanwezig. Uhm, alleen ja, ik hoop dan altijd maar dat na een tijdje die die behoefte om jezelf op te blazen en een belangrijk te maken waar je eigenlijk bent afneemt en je ook gaat kijken naar wat ben ik nou echt aan het doen?

[00:30:39]

Wat is daarvoor nodig? Nou ja, in ieder geval moet je er een tijdje ingezeten hebben en in ieder geval moet je het een tijdje gedaan hebben. Uh, en dan moet je erachter komen dat je dat je de De V. De erkenning en de voldoening uit je werk ergens anders vandaan haalt dan alleen maar van die Finse titel en van de van de spannende Kestemont Journeys in de touch points in om die Chanelle approches. Uhm. Dat je er op een gegeven moment achter komt.

[00:31:04]

Vanhemel wacht effe. Ik ben eigenlijk dit aan het doen en dit is voor mij voldoende. Uhm. En ja, daarom blijf ik ook maar gewoon steeds een beetje de spiegel omhoog houden van jongens, want de keizer heeft geen kleren aan. Het is gewoon personeelszaken of het is gewoon marketing, omdat ik hoop dat mensen dan op een gegeven moment zullen zien van ja, dit is de kern. Dit is eigenlijk de kern van mijn werk en we hebben het steeds.

[00:31:24]

Komt er terug. Ha dat het zinvol moet zijn en dat mensen voldoening moeten krijgen uit wat. Ik heb toch niet gezegd dat het zinvol moet zijn? Nee kijk, ik spreek daar ook met studenten over uit die bij mijn afstuderen bijvoorbeeld zijn een paar, meestal in de laatste of voorlaatste gesprek ook even voor. Wat ga je nou je nadoen? Maar ben je van plan? Ze verschillen daar heel sterk in. Ha, die hebben verschillende wensen wat ze in hun leven of in die fase van hun leven willen bereiken.

[00:31:48]

En dan ga ik niet als een soort priester zeggen van de geit. Moeten ze holle wegen? Geef ik Streich niet geleden een dag niet geleefd. Maar kijk, wat ik wel probeer te doen is een soort perspectief te schetsen en te verbreden en te zeggen van ha. Maar er is ook nog zeezenders dat nog zo. Ha ha, dat probeer ik wel. Maar als mensen dan zeggen nou weet je ja. Voor mij is het nu belangrijk dat ik gewoon een uitstekend inkomen verdienen in een competitieve omgeving, stappen omhoog kan zetten hé.

[00:32:16]

Pijlsnel omhoog en een in een organisatie dat. Dan zie ik een uitdaging in. Wie ben ik dan om ze tegen te houden?

[00:32:22]

Ik heb een heel romantisch beeld van de nieuwe generaties willen namelijk dat er heel veel idealisten tussen zitten.

[00:32:27]

Is helemaal niet niets van weten, dus juist in beeld. Dan heb ik het. Ja, ik heb daar dus ook recent een onderzoek naar gedaan en andere bewijzen ook. En daar komt steeds weer uit naar voren dat die dat hele verhaal over generaties die zo van elkaar verschillen is helemaal niet waar. Nee, dat geloof je. Iedere keer zien we weer een nieuwe generatie verschijnen die helemaal voor de idealen gaat of juist helemaal niet voor de idealen gaat. Maar als je gewoon op een rijtje gaat zetten hé.

[00:32:53]

En er zijn nu een aantal studies daarnaar gedaan en recent hebben we daar ook gedaan waarin je gaat kijken naar de jonge mensen in de jaren zeventig en ze vergelijkt met de jonge mensen de jaren 80 en de jonge mensen die aan jou enzovoorts zijn. Nul verschil dan. Nou, dan zie je dat ze veel meer op elkaar lijken dan hoe die generaties kenschetsen. En je ziet wel wat verschillen, maar die tekenen zich niet af langs die scheidslijnen van wat is het generatie X, generatie IJ en en noem het allemaal maar op.

[00:33:18]

Uhm, wat wij in ons onderzoek zien is dat het zich wel aftekent al naargelang de ernst staat van de arbeidsmarkt. Toen je de arbeidsmarkt betrad dus de jongeren die nu de arbeidsmarkt op komen, die nu klaar zijn met hun studie of met hun opleiding en een baan gaan zoeken om de huidige economische situatie. Die drukt een stempel op wat ze de rest van hun leven belangrijk gaan vinden en werk namelijk het design. Deze groep die gaat inkomen belangrijker vinden, terwijl als je het geluk hebt dat je de arbeidsmarkt op stroomt in een hele gunstige omstandigheden als de hoogconjunctuur en de banen zijn voor het oprapen.

[00:33:53]

Wat wij in ons onderzoek dan vinden staat de rest van je leven. Vind je zingeving belangrijker en inkomen minder belangrijk? En zo die die economische omstandigheden op het moment van het betreden van de arbeidsmarkt? Die druk op die manier een stempel op batje houdt het zichzelf zo in stand. Dus dat elke keer na een crisis eigenlijk weer een hele generatie komt die vooral met het inkomen verwerven bezig is? Ja nou, tegelijkertijd is het ook zo dat iedereen ook weer beïnvloed wordt door de huidige economische omstandigheden.

[00:34:19]

Dus de situatie zoals die nu is en dus heel erg moeilijk maakt dat iedereen wat meer naar inkomen kijkt en wat minder naar zingeving. En. En dat maakt dus ook dat je het in de publieke sector als werkgever wat moeilijker gaat krijgen, want die staat er weer wat slechter op. Ha uh, wat van? Mensen hebben toch vooral oog voor voor inkomen? Uhm en uh maar. Maar daarnaast sleep je dus met je mee wat je meemaakte toen je de arbeidsmarkt opkwam.

[00:34:42]

Ja zijn eigenlijk een optelsom, maar ook een cirkel. Dus elke keer maar weer.

[00:34:48]

Ik heb ja, misschien ook naïef, maar ik hoop elke keer dat we daaruit gaan breken en dat er iets echt verandert. Wezenlijk verandert in waarom mensen doen wat ze doen en de ambities die ze hebben. En inderdaad dat geld een mooi gevolg kan zijn van wat je doet, maar niet het streven zich. Dat is dus niet zo allemaal. Nou ja, dus. Dat is prima dat je die hoop hebt. Blijkbaar heeft niet bevredigend antwoord nu reeds dat A.

[00:35:12]

Maar ja, de V. Inderdaad als je gewoon naar de naam naar de data kijkt van de afgelopen 30, 40 50 jaar dat dit soort data worden verzameld. Grootschaligheid van wat vinden mensen belangrijk? Ja, dan zie je vooral veel dat veel gelijk blijft in plaats van. Dat geldt overigens ook voor die bullshit banen, dus er zijn allerlei verhalen over dat het hand over hand toeneemt. Het steeds erger wordt. Steeds meer mensen hebben een bullshit baan, maar als je de mensen zelf aan het woord laat.

[00:35:37]

En die 100 000 mensen, dat is gemeten op 5 verschillende momenten in de tijd tot een jaar of dertig geleden. Tot nu en dan zie je dat het een beetje heen en weer beweegt. Opnieuw weer. Met die economische omstandigheden beweegt het mee. Uhm. Maar er is geen trend. Gaat niet omhoog. Het gaat ook niet omlaag. Dus eigenlijk heel constant saai eigenlijk. De mensen dan. Nou, er is nog zoveel te ontdekken. Ik vind helemaal niet saai.

[00:35:59]

Gelukkig. Zoals ik zei bijvoorbeeld die economen die dan zeggen dat het niet nuttig is. Dat vind ik nog steeds.

[00:36:05]

Nou ja, het is heel goed, juist om ook dat te ontzenuwen. En dus dat verhaal van David Gräber. Ha, waar? Waar hij ooit mee? Vertel even David Gräber. Euh. Dat dat dat verhaal? Dat dat het aantal bullshit Baene hand over hand toeneemt. Dat steeds. Uh ha. Dat dat de bullshit banen steeds meer gaan verdienen ten koste van van de van de mensen die echt een bijdrage leveren aan de samenleving. Ja, dat dat verhaal doet.

[00:36:29]

Dat klopte natuurlijk niet helemaal. T. T. Het mooie aan en zijn verhaal is wel dat hij niet dit onderwerp heeft op t op de kaart heeft gezet en dat ie het nadenken over is mijn werk en zinvol. En hoeveel verdien ik er dan mee te? Van wie? Dat is natuurlijk heel zinvol geweest, maar het is niet zo dat het een hand over hand toe leidt ertoe die vragen als is mijn werk zinvol? Want wat moet het antwoord daarop zijn?

[00:36:55]

Nou ja, wat mij betreft kun je het alleen lang volhouden als je zelf een bepaalde waarde uit PID ha. Ik geloof. Ik geloof niet dat je jarenlang 20 30 jaar achter elkaar een baan kan kan hebben en waar je waar, waarvan je zelf het gevoel hebt dat dat geen enkele waarde voor de samenleving of waar je geen enkele voldoening euh zelf uit haalt. Dus. Ik heb dan misschien ook heel naar IFOR euh. Maar ik geloof nog steeds dat je uiteindelijk tot een soort inco inkeer komt en dat je dan gaat.

[00:37:29]

Het gaat kiezen voor wat je zelf belangrijk vindt en dat je daar ook andere mensen mee kan helpen. Uhm, maar goed ja, ik ben dus inderdaad een product van van de jaren 80 90 waarin de Jan Urban Professional opkwam en de internationale trainees chips en de grote Unilever zijn chelles en en en euh, en de DJ de Irakese. Ja dat. Dat was toen de cultuur van heel veel geld, heel snel en veel veel geld verdienen. Kijk naar de film The Wall Street.

[00:37:58]

Uhm, en dus daar ben ik ook mee besmet geraakt. Maar uiteindelijk ja ha. Wat dat betreft is er ook wel weer hoop. En nu ben ik een juiste fan van afgekeerd. Ja ja ja. Kijk, jij hebt het over de wetenschap dan. Daar leunen we natuurlijk op. En tegelijkertijd zie je toch ook echt wel gewoon om je heen? Natuurlijk jij je maar moeten niet op de anekdoten leunen, maar wel trends van mensen die doorhebben of door lijken te hebben.

[00:38:21]

Dat geldt najagen niet. Gelukkig maakt dat dat dus wel. Maar wil je die nog één keer voor me ontkrachten voordat ik het echt geloof? Is dat nou echt zo dat dat niet een beweging is op dit moment?

[00:38:33]

Uhm nou, wij zien dus geen trend in. Euh dat mensen steeds minder als wij. Als je kijkt over een periode van een jaar of 50 en dus niet van die kleine bewerkers van jaar op jaar. Maar kijk nou nou naar een jaar of 50, dan zie je daar geen trend in zitten dat mensen inkomen steeds belangrijker vinden en zingeving steeds belangrijker. Als je al iets ziet, dan is het eerder andersom. En dan heb ik het even over de Verenigde Staten, want daar hebben we die studie naar gedaan.

[00:39:00]

En dat vond ik eigenlijk best opmerkelijk dat het eerder andersom was dat mensen juist over de tijd steeds meer om inkomen lijken te geven. In ieder geval daar in de VS. Ja. Maar het kijk dus die die wetenschap. Uh, die zit nog vol met onbeantwoorde vragen. Wat jij net zei ervan. Ik geloof dat je uiteindelijk die zingeving moet vinden en anders hou je het niet vol. Als ik je dat hoor zeggen, dan denkt als hele interessante vraag weet je dat?

[00:39:27]

Daar moet ik eens inderdaad naar gaan kijken. Is het zo dat je dus wat een gezonde manier. Durf jij het als veertig jaar vol kanda kijk ik mijn belief. Mijn geloof is andersom. Ik denk dat je dat prima vol kan houden. Het hangt er gewoon van af hoe je in elkaar steekt. Ik zie in mijn data allerlei mensen die zeggen ha van nou ik. Ik vind zingeving helemaal niet zo belangrijk. Ik heb gewoon een baan om een salaris te verdienen en verder haal ik mijn zingeving naar andere dingen in het leven.

[00:39:52]

In mijn vrije tijd. Dan zet ik me bijvoorbeeld in voor vrijwilligersorganisatie of voor de voetbalclub. Of ik veel. Daar heb ik heel veel tijd met mijn kinderen doorbrengen. Of sneeuw of bergbeklimmen wat ervoor wegen. Mensen hebben heel verschillende wensen en soms is werk maar een bijzaken. En dank je hoeft dat werk helemaal niet zo vreselijk zinvol te zijn. Dan kun je dat misschien prima dertig, veertig jaar volhouden. Maar ik vind het een interessante vraag. En uh, als we de data zouden hebben waarin je dus mensen tientallen jaren kan volgen, dan zouden we die vraag kunnen beantwoorden.

[00:40:22]

Helaas, die data, die zijn er dus nu niet. Maar is zomer over een jaar of tien, twintig wel. En dan kunnen we dit soort vraagtekens zetten.

[00:40:28]

Je bent een econoom, een professor. En natuurlijk denk ik ook wel een rationeel mens. Maar hoe zit het bij jezelf als ik vragen mag? Als je de voldoening vanuit je werk? Hoe belangrijk is dat? Ja, nee dus. Euh, ik ben wel iemand die op zoek is naar euh. Iets voor de samenleving doen in mijn werk, maar tegelijkertijd H. Euh, merk ik ook dat als ik het heb over het meeste plezier zeg maar wat ik dan maar haal uit mijn werk.

[00:40:57]

Dat zit m soms juist in in weer wat process achtige dingen. Ha, die kleine ontdekkingen doen. Weet je dat ik achter mijn bureau zit met een stel papier en dingen uit te schrijven en te combineren? Uhm, ik ben. Ik doe niet alleen werk met data, maar ik werk ook met wiskundige modellen. En dan valt zo'n model soms net heel mooi zo'n beetje in elkaar. Nou, daar kan ik enorm van smullen. Genieten. Of bijvoorbeeld wat ik ook heerlijk vind.

[00:41:22]

Dus als ik aan het schrijven ben om dan hè? Ja en een prachtige teksten maken. Paar mooie zinnen die die die een mooi ritme hebben. Nou, daar kan mijn dag kan en kan niet meer stuk hé. En of als je de me dan vraagt. Nou, is dat nou zo nuttig voor de samenleving? Nou, ik kan het ook in wat hartelijke zinnen.

[00:41:38]

Maar dat vind ik juist een heel mooi voorbeeld omdat. Daar zit t m natuurlijk wel voor iedereen. Zelfs als je werk de baan zelf misschien niet direct bijdraagt aan aan iets voor de samenleving en aan het welzijn van de samenleving. Dan nog kun je voldoening halen uit details zoals dat. Dat is natuurlijk wel heel mooi, omdat die manier kijken naar je eigen werk. Maakt het wel heel rijk.

[00:41:58]

Nou, ik denk dat daar ook wel heel veel van dat soort euh jargon vandaan komt. Ha, dus waar ik veel over geschreven heb. Het ontmaskeren van van van loze kreten van van cliché's. Euh ik ik. Ik denk dat dat daar uh een hele grote behoefte ligt om je werk interessanter voor V. Voor jezelf mee te maken. Op moment dat we de vergadering meeting gingen noemen meeting ok. Dus m e. G. Uhm. Euh. En toen is het eigenlijk begonnen.

[00:42:27]

Dat was het eerste moment dat we toch die saaie vergadering waar iedereen weer in zat meeting gingen noemen. Ha, om het wat allure te geven. En en en en zo euh. Dat geldt trouwens overigens niet alleen voor voer voor Engelse euh. Jeukt moet worden hoor.

[00:42:41]

Maar uhm wel wel heel veel van dat soort Engelse jargon introduceren om het om het interessanter te maken. Ik had laatst iemand die had het over uhm dat de d de de aan de de tash points in elk kanaal. Uh, die waren toch wel echt een moment of truth voor je. Voor je klant ray's. Uhm, ik weet dan treinongeluk wat het betekent omdat ik me daar in verdiept heb. Maar ik denk dat dat matchpoints was dat het contrast was.

[00:43:12]

Nou, dat je dus op het moment dat je euh, dat je in contact komt met een bedrijf op welke manier dan ook. Dat is het eigenlijk. Dus je ziet een folder of je ziet een reclamebord, of je komt op de website van Womens of zoiets. Het waren Moments of truth. Voor voor. Voor je klant wijs. Uhm en ik. Ik geloof wel echt dat dat op dit moment op heel veel van dat soort afdelingen mensen dat soort teksten tegen elkaar zeggen om het toch wat meer gewicht te geven wat ze aan het doen zijn.

[00:43:38]

Dus dat zie ik ook wel weer als een soort hoopvol euh. Teken van. Ze proberen wel op de een of andere manier daar daar toch wat meer shja te geven. Maar als je het zo vertelt klinkt het als façades, zelfs als leegte. Terwijl de voldoening van een mooie zin of een wiskundige formule die precies goed valt iets doorbreken. Denk ik dat. Dat lijkt me echte voldoening en dat lijkt me.

[00:44:01]

Maar ja, kijk dus euh. Ik heb ook geprobeerd veel werk te lezen van psychologen h. En ja, die hebben echter die onderscheiden. Een variëteit aan manieren waarop je voldoening kunt hebben in je werk. En dan inzong het op die zingeving, hè? Daar zijn de ook tientallen manieren waarop je zingeving uit je werk kunt halen. Nou, we hebben daar al een paar besproken, maar hier is bijvoorbeeld nog eentje die ik opmerkelijk vond. Dus sommige mensen, die hadden zingeving uit werk omdat het hen in staat stelt om zichzelf te leren kennen.

[00:44:30]

Vond ik ook wel een hele mooie dat je dat je werk jou helpt om op dingen over jezelf te leren zeg maar waar je vervolgens ja, beter mee door het leven kunt. Nou, zo zijn daar eigenlijk wel heel veel verschillende manieren waarop jij je werk zingeving kan geven. En dat verschilt waarschijnlijk ook heel sterk over de tijd gedurende je loopbanen. Euh, vroeger en later.

[00:44:52]

Van Van hoe dat, hoe dat zeg maar waar je zelf staat in het leven natuurlijk. Maar als dat zo is, dan zou je denken dat het hele fenomeen bullshit baan wel heel relatief wordt, omdat er op heel veel manieren kennelijk toch wel een vorm van voldoening te vinden.

[00:45:04]

Daarom zijn en dus ook maar weinig. Relatief weinig mensen dienst die zelfs zeggen dat ze een poosje een baan hebben omdat ze toch op een hele andere manier en daar allerlei voldoening uit halen. En wat wij denken van nou uh, heel hoogleraar Dürr. Die vindt het belangrijk om een belang om onder grote modellen te ontwikkelen. H. W. W. Waarmee we de samenleving beter kunnen begrijpen. Dat vind je vast ook belangrijk, maar ondertussen kan je ook Super Frequin op een gave Sindy die maakt.

[00:45:34]

Dat is misschien nog wel nog wel veel veel belangrijker voor zijn voor zijn welbevinden. Over zijn ken ik dat heel erg he? Dat die mooie zin. Dan kan ik. En dan loop ik echt door de kamer als een soort Rocky Balboa. Ik wist dat als ik die zin heb gemaakt. Ja, en dan ben ik heel blij dat er niemand in de buurt is, behalve mijn mijn katten. Kijk, mijn ogen gaan stralen. Ik zag net jouw ogen stralen als dat glunderend over over die die dingen die het werk zo zo zo belangrijk maken.

[00:46:04]

En misschien is dat dus inderdaad voor heel veel mensen ook wel gewoon en tegen elkaar kunnen zeggen dat ze dat geloven.

[00:46:11]

Niet? Ik geloof dat. Ja, ik hoop het altijd. Die termen verzinnen is proberen dat gevoel te benaderen.

[00:46:16]

Nou ja, daar. Daarover zijn wij het eens. Alleen dan zijn ook heel veel mensen die steeds maar natuurlijk blijven belagen met het feit dat het echt wel heel erg belangrijk is. Om het zo te noemen dat echt een euh een vakgebied is. En dat dat geloof ik ook wel. Alleen je hoeft dat soort termen dan niet. Wat mij betreft bij te gebruiken. Ik geloof heel erg dat als je het namelijk in eenvoudige, heldere taal zegt, die ook jouw vrienden begrijp op op een voorjaars, euh, en op een verjaardag dat je werk dan leuker wordt.

[00:46:44]

Eenvoudiger wordt dat je sneller klaar bent en dat je veel meer voldoening uithaalt omdat je het ook aan iedereen kan uitleggen wat je aan het doen bent. Maar ja, misschien zijn er ook wel heel veel mensen die het juist belangrijk vinden om te benadrukken dat ze een hele bijzondere status hebben en dat wat dat andere mensen niet kunnen begrijpen wat ze doen. Misschien halen ze daar ook wel weer euh, voldoening uit. Dat zou natuurlijk kunnen.

[00:47:04]

Ken je dan nog meer Robert? Euh, manieren van je zijn. Er zijn er heel veel manieren waarop mensen voldoening uit het werk halen hier. Zo nog noggeen schudde je uit je mouw.

[00:47:13]

Nou, dat is ook wel opvallend. Het contact met collega's wordt door heel veel mensen als heel erg belangrijk ervaren. Dus dat je collega's bijna alles als familie en vrienden aanvoelen dat. Dat komt heel erg veel voor. Bijvoorbeeld er is een onderzoek geweest en daar werden mensen geïnterviewd die net een paar maanden met pensioen waren, maandje of drie met pensioen. En dan gingen ze bij die mensen langs en daar interviewde zij. Maar, vroegen ze wat mis je nu het meest eigenlijk aan je werk?

[00:47:38]

En de onderzoekers hadden verwacht dat mensen dan gingen praten over al het belangrijkste dat ze in hun werk deden. Maar ze had het vooral over hun collega's en de sociale contacten. Ja, het is iets wat ha ja. En dat is ook nu. Dat is ook dat tevreden experiment waar we nu inzitten met Korona Crisis. Nu komen we erachter dat dat eigenlijk het belangrijkste was. En dus elke keer als ik vraag aan mijn lezers van. Wat mis je nu het meest?

[00:48:02]

Ja, drie keer raden waar ze mee aankomen. Euh, gewoon even over wie is de Mol? Met me met mijn collega collega's praten of gewoon even een stomme kop koffie drinken en heel erg slappe lach krijgen. En dat is dat is wat. Dat is eigenlijk de basis van Vanleeuw van al die samenwerking. Uhm, en nu heb ik m ook weer euh. Gesteld. Die vraag van wat ga je nou doen? Het eerste heet het. Het een vaccin gloort goddank aan de horizon.

[00:48:31]

Wat is nou het eerste wat je gaat doen als het als je straks weer iets mag doen? En wat zeggen ze dan allemaal?

[00:48:37]

Nou, naar mijn collega's toe. En daar staat aan een tafeltje met mijn lieve linkse collega's en met me ene bil op. Op haar of zijn bureau gaan zitten. Ik merk ook dat ik er zelf emotioneel word. Waarom? Omdat dat dat uiteindelijk de kern is. En dat is wat ik natuurlijk iedereen zou gunnen. In sifw in haar zijn, maar legt die emoties goed uit.

[00:48:57]

Die emotie komt omdat heel veel mensen niet doorhebben dat daar euh, de bevlogenheid vandaan komt voor je werk. Euh, dat je iemand in de ogen kan kijken die jou begrijpt en een blik van verstandhouding wisselen. Euh, je weet allebei waar je het over hebt. Euh, iedereen. Iedereen snapt die grap die jij maakt. Waarom? Omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Uhm ja, wat dat betreft deze periode dat mensen veel thuiswerken. Dat is ook wel interessant.

[00:49:28]

Want ja, dus voor zover dan mensen een partner hebben dan de partners. Die hebben ook veel meer over elkaars werk gehoord, gezien en geleerd.

[00:49:37]

Deceptie vaak ja. En zeker ook bij dit soort woorden. En zou die werden natuurlijk lang niet altijd begrepen, dus er was heel veel uit te leggen. En als je dan weer eens gezellig met je eigen collega's onder elkaar bent. Nou, dan kan dat allemaal achterwege blijven. Gewoon je brein uitschakelen. Ja en en en en. En dat is nu euh euh wel wel echt aan de orde. En mensen zijn heel blij met het goede nieuws over het vaccin.

[00:50:02]

En mensen zijn heel blij dat ze straks mogelijk weer bij elkaar kunnen gaan zitten. En vooral natuurlijk bij de collega's die jij uitkiest om bij te gaan zitten.

[00:50:12]

Ik kan me voorstellen dat je zit te luisteren naar dit gesprek met hartstikke veel informatie, maar dat je je ook afvraagt hoe weet ik het eigenlijk precies of ik een bosje baadden heb?

[00:50:22]

Kan ik dat ergens testen? Ja en nee, dat is er niet.

[00:50:26]

En dat komt. Het is heel subjectief. Dus het is dat je zelf erbij denkt dat jij dat je of je denkt dat het nuttig is of niet. Wat er wel is zijn lijstjes waarin je kunt vinden hoeveel van je collega's in hetzelfde beroep vinden. Dat zijn Silvana. En dat is misschien een goed substituut en dat kan. Dat kan je vinden dat onderzoek dat we hebben gedaan. Daar hebben ook een top 20 van. En waar het kleinste percentage mensen zegt nutteloos werk te doen ze dat zijn politiemensen, de brandweerlieden, zorgmedewerkers, onderwijzers, vitaal en nog een heel stel neer.

[00:50:56]

We hebben twintig tot twintig. En er is ook zo'n ZJA Bottom 20, zeg maar. Euh ja. Marketing PR.

[00:51:04]

Stond daar die economie tussen gnomes donderdag. Maar niet deze economen? Nee, zeker niet. Drobny deur Jabbekenaar Baume. Dank je wel. Dit was goed werk maken bij de EO voor NPO Radio 1, samen met het Nederlands Dagblad.

[00:51:17]

Bedankt voor het luisteren en KEO Radio 1 EO podcast Hallo, mijn naam is Tijs van den Brink en in de podcast vierders feiten ga ik in gesprek met wetenschappers over de strijd tegen het coronavirus. We horen veel over maatregelen. We horen veel meningen in deze podcast. Gaan we het hebben over de feiten?

[00:51:34]

Medisch zijn we echt beter in de controle, maar het valt of staat met het aantal besmettingen.

[00:51:40]

Wat hebben de wetenschappers ontdekt? Tot nu toe in hun strijd tegen het virus? Wat komen ze elke dag tegen in hun onderzoek? Welke behandelingen zijn succesvol? Wat werkt en wat werkt niet?

[00:51:48]

Daar zijn zoveel vaccins nu die eigenlijk al in in klinische trials zitten.

[00:51:53]

Daarover ga ik met wetenschappers in gesprek. In virus feiten abonneren op deze podcast en luisteren naar je favoriete podcast.

[00:52:01]

En McKeon! Radio 1 EO podcast.