Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:08]

Plots is daar een brief. Het is juli 2005 en de dood van de elfjarige Nicky Verstappen is nog altijd omgeven door raadsels. Achtenveertig duizend uren aan politie onderzoek, huiszoekingen, tientallen tips en talloze verhoren ten spijt. Maar nu, zeven jaar na het drama op de Brunssummerheide, is daar ineens die handgeschreven brief. Het epistel wordt gevonden bij het herdenkingsmonument van Nicky. De afzender, L.D. Yiannis. Ik ben Joeri Jansen, journalist van De Limburger en in deze podcast neem ik je mee in het verhaal van Nicky Verstappen.

[00:00:51]

Meters lopen op de hei. En Alessandro Nieuw-Namen mijn. Mama alleen naar de Heezen. Herne De mondiale saven. Aflevering 4 Tussen hoop en desillusie. De tijd staat al jaren stil voor Bert I en Pete Verstappen. Sinds Nicky, die maandag 10 augustus in 1998 verdween tijdens het zomerkamp op de Heijkoop in Brunssum, is hun leven doordrenkt met twijfels, wantrouwen en onzekerheid. Aan de vooravond van Nictiz verjaardag in 2001 schreef moeder Betty een open brief aan de dader. Ze kan zo niet meer verder leven, de pijn en de onwetendheid tergen haar.

[00:01:50]

Ze smeekt iedereen die iets weet over de verdwijning en dood van Nicky zich te melden bij de politie. Ze wil weten wat er is gebeurd. Waarom juist Nikki werd gedood. Maar ook nu blijft het oorverdovend stil en vervliegt de hoop op een doorbraak beetje bij beetje. Een jaar eerder hadden Pete en Berti de politie en justitie nog zover gekregen om het onderzoek te onderwerpen aan een second opinion, een primeur.

[00:02:19]

Het was de eerste keer ooit in Nederland dat een compleet politieonderzoek opnieuw tegen het licht wordt gehouden. Deze keer werd alles uit de kast gehaald. Zo schakelde justitie deskundigen in uit binnen en buitenland. Maar het leverde niets op. De vraag hoe Nicky precies om het leven is gekomen, blijft onbeantwoord. Maar de ouders geven de hoop niet op en ook de hoofdofficier van justitie houdt de deur nog op een kier. Als nieuwe feiten zich aandienen, kan het onderzoek alsnog worden geopend, belooft hij.

[00:03:03]

In 2001 arresteert de politie een 58 jarige man uit Kerkrade, Willem C. Een pedofiel, notoir zedendelinquent en bezoeker van de homoscene op de Brunssummerheide. Maar de politie heeft geen bewijs en moet de man laten gaan. Bijna een jaar later wordt nog een man opgepakt die een stiefbroer zou zijn van een van de kamp leiders uit 1998. Maar ook hij komt snel weer vrij. Misdaadverslaggever Peter R. De Vries, die de zaak nog steeds hoog op zijn prioriteitenlijst heeft staan sinds zijn spraakmakende thema uitzending in 1999, is kritisch op de politie.

[00:03:44]

Hij vindt dat ze onvoldoende middelen heeft ingezet en veel onderzoeks mogelijkheden heeft laten liggen.

[00:03:49]

Onbegrijpelijk en onverteerbaar. Deze moord moet zal worden opgelost. Ik zal daar in ieder geval alles aan doen.

[00:03:59]

Was er sprake van tunnelvisie? Heeft de politie zich al die jaren niet te sterk gericht op de kampleiding?

[00:04:07]

Vragen, vragen, vragen. Maar antwoorden later nog steeds op zich wachten. En terwijl de tijd verstrijkt, verdwijnt de tragedie rond het jongetje steeds verder naar de achtergrond. Om te voorkomen dat niemand meer aan de zaak denkt, plaatste ze opa en oma van Nicky in 2003. Een groot vraagteken op de plek waar een kleinzoon werd gevonden. Maar twee jaar na dato ligt er dus ineens een brief bij het monument. Later volgt er nog één en nog één en nog één.

[00:04:46]

In totaal worden in anderhalf jaar tijd acht brieven gevonden bij het herdijking zaaltje van Nicky op de Brunssummerheide. De brieven van ene L.J. Annius zijn onsamenhangend en een rijm geschreven, zo schrijft hij. Wat dacht je van een Joegoslaaf? We waren braaf. Vluchten Ons valt niets te duchten lesbo's. Het lijkt wartaal, maar toch heeft de politie het idee dat de schrijver meer weet over de dood van Nikki. Vooral de laatste brief bevat volgens de politie zoveel specifieke informatie dat ze de scribent in januari 2007 arresteert.

[00:05:25]

De brievenschrijver blijkt een in zichzelf gekeerde vrijgezel die zich graag voortbeweegt op inline skates. Hij komt uit Landgraaf, in de buurt van de Brunssummerheide. El Iunius is 36 jaar en heet in het dagelijks leven Eric A. Weet hij meer, beschikt hij over de ontbrekende puzzelstukken van de laatste uren van Nicky, onthult hij het duistere geheim van de Brunssummerheide. Nee, Erik A. Kampt met psychische problemen aan waanideeën, maar heeft niets te maken met de dood van Nicky, zo concludeert justitie.

[00:06:09]

Het dossier kan weer dicht. De nabestaanden zijn inmiddels de wanhoop nabij. Twee maanden na de vrijlating van Eric A. Toen de ouders een ultieme oproep aan de dader om te vertellen wat er is gebeurd met hun zoon. Verlos ons SMIK moeder Becht die in de media. Wij richten ons tot u omdat we radeloos zijn. Wat kunnen wij? En wat moeten wij? De politie heeft ons niet kunnen helpen. Kunt u ons helpen? Laat onze zaak niet belanden in de onderste lade.

[00:06:41]

Radeloos, aangrijpend na elke strohalm. Peter Baert I en Femke Verstappen. Maar het blijft muisstil. De familie krijgt in 2007 nog een klap te verwerken. Het monumentje in de buurt van de plek waar Nicky werd gevonden, wordt vernield. De granieten dekplaat is met grof geweld in stukken geslagen. Het werk van een gek! Denken de nabestaanden en ze doen aangifte bij de politie, die een onderzoek start. Het monumentje wordt ondertussen een tweede keer vernieuwd. Dit keer zijn paaltjes afgezaagd en zijn de bloemen uit de bakken gerukt.

[00:07:18]

En daar is ook weer een brief. Zo ontdekken wandelaars. De politie gaat op zoek bij een oude bekende. Eric A. De vrijgezellen inline skater. De politie pakte M. Opnieuw op en hij kreeg drie maanden cel opgelegd voor de vernieling en het bedreigen van een agent tijdens zijn arrestatie. De rechter acht hem verminderd toerekeningsvatbaar. De gemeente Brunssum laat een nieuwe gedenksteen maken waarop die wordt twee maanden na plaatsing kapot kapotgemaakt. De familie Verstappen, murw gebeukt door het constant zweven tussen hoop en desillusie, besluiten voorlopig geen energie meer te steken in het Herdenking Zaaltje.

[00:08:06]

Terwijl de nabestaanden klap na klap te verwerken krijgen, krabbelt Heibloem weer op de wonde in het ooit zo gespleten dorp. Hele langzaam. Na een paar zomerkamp loze jaren pakt ook dit jeugdwerk de activiteiten weer op. De kinderen gaan weer op kamp. Al wordt het nooit meer zoals voorheen. Niemand slaapt meer in tenten, maar in gebouwen die je kunt afsluiten en om de haverklap controleren de Kamp leiders of alle kinderen er nog zijn. Niemand is vergeten wat er met Nicky is gebeurd.

[00:08:41]

De huiver blijft. Ja, bij NEC hebben ze een contactsport Rongen en dat is dus wat zwakker. Maar ja, met een nieuwe techniek allemaal kunnen ze dat ook verbeteren. Dus die hoop hebben wij heel erg dat er bij ons op een eurocam de hoop moet je nooit opgeven, dat zie je nu alweer dat. Het kan altijd.

[00:09:04]

Bijna 10 jaar na de dood van Nicky komt de recherche in april 2008 met hoopvol nieuws. Dankzij nieuwe technieken is er meer DNA gevonden op zijn pyjamabroek. Het wordt vergeleken met DNA uit Nederlandse, Duitse en zelfs Franse databanken. Maar het zorgt niet voor een medts. Politie en justitie geven niet op nadat een DNA onderzoek onder 107 mannen niets heeft opgeleverd, wordt in november 2010 zelfs het graf van Jos Barten geopend. Tientallen jaren was hij kamp oudste bij de naar hemzelf vernoemde stichting.

[00:09:40]

Brachten Jeugdwerk Heibloem. Hij was erbij tijdens het bewuste zomerkamp op de Brunssummerheide, maar Nikky het leven liet bewijzen dat hij iets met zijn verdwijning te maken had, waren er nooit.

[00:09:52]

En toch werd Bachten tot aan zijn overlijden 2003 achtervolgd door aantijgingen over betrokkenheid bij de dood van Nicky. De familie Verstappen bleef pleiten voor een uitgebreid onderzoek naar Barten. Ook na zijn dood op dinsdagmorgen 23 november 2010 rond 6 uur geeft justitie daar gehoor aan. Op een steenworp afstand liggen ze van elkaar op het kerkhof van Heibloem. Het graf van Nicky te herkennen aan het verweerde Ajax vaandel en de laatste rustplaats van Bachten. Vandaag, zeven jaar na Bardens dood, gaat justitie het DNA van de kamp paus te vergelijken met de sporen op de kleding van Nicky.

[00:10:34]

Wachten wordt nog steeds niet officieel beschouwd als verdachte, maar hij is hoedanook verbonden aan de nooit opgeloste dood. En dus wordt het graf gelicht. De grote vraag is er een met. Een paar dagen later geeft justitie uitsluitsel. Het DNA van Bachten komt niet overeen met de sporen die op de kleding van de jongen zijn gevonden. Moeder Pertti reageert verslagen. Haar vurige hoop op een doorbraak is opnieuw ijdel gebleken. Jaren gaan voorbij de zaak sluimert verder zonder dat het tot nieuwe openingen leidt.

[00:11:19]

Af en toe duikt de kwestie weer eens op in het nieuws. Het dossier werd opgepakt door een coldcaseteam. De nabestaanden van Nikki toen nog eens een hartverscheurende oproep aan de dader om zich te melden. En opnieuw pakte politie Eric A. Op voor het vernielen van de gedenksteen. Het zijn spaarzame oprispingen in een slepend dossier. Inmiddels is elk takje op de Brunssummerheide, waar Necas lichaam werd gevonden, omgedraaid. Iedereen die in de buurt was onder de microscoop gelegd.

[00:11:50]

Niets. De zaak zit muurvast. Maar dan, bijna 20 jaar na Nikisch dood in mei 2017, lijkt de donkere wolk boven Heibloem weg te drijven. Ineens siert het gezicht van de elfjarige jongen met het kenmerkende ringetje in zijn linkeroor de voorpagina's.

[00:12:18]

Even daarvoor zijn politie en justitie met groot nieuws naar buiten gekomen. Dankzij geavanceerde technieken denkt het Openbaar Ministerie een dader spoor te hebben. Dat is geschikt voor een grootschalig verwantschapsonderzoek. Met vrijwillig afgestaan DNA kan nu worden gezocht naar familieleden van de vermeende dader, van wie wordt vermoed dat hij uit de omgeving komt. Het moet iemand zijn die de Brunssummerheide heel goed kent. Dit onderzoek lijkt een laatste strohalm. Het verwantschapsonderzoek is waarschijnlijk de laatste reële mogelijkheid om de zaak op te lossen.

[00:12:56]

Eerder zorgde een vergelijkbaar onderzoek voor succes. Het bleek de sleutel naar de oplossing in de zaak van Marianne Vaatstra, die in 1999 werd verkracht en vermoord. Het DNA spoor in de zaak van Nicky was daar toen nog niet goed genoeg voor, maar nu wel. Meer dan twintigduizend mannen krijgen de oproep om wangslijm af te staan. Daarmee is dit het grootste DNA verwantschapsonderzoek ooit in Nederland.

[00:13:24]

Een Megacles met grootscheepse DNA verwantschapsonderzoek. Het is onze allerlaatste strohalm, de laatste kans om een antwoord te krijgen. Wie heeft het gedaan? Je luisterde naar het verhaal van Nicky Verstappen, een podcast serie gebaseerd op honderden artikelen uit het archief van De Limburger, gemaakt door mij. Joeri Jansen Keek Vanhulst, Marco van Campen en Joris Peeters. Paul Bots en Claire Van Dijck controleerden de feiten. Het lied in deze podcast heet Flander en is van Rowwen Hèze. Abonneren op het verhaal van Nicky Verstappen om niets te missen en wil je alvast vooruit luisteren.

[00:14:10]

Alle afleveringen zijn te vinden op De Limburger punten, nl. Schleiz Nicky Verstappen. Daar vind je ook het hele dossier. Bedankt voor het luisteren.