Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:06]

Er is een één op één match tussen de verdachte sporen op de kleding van Nicky Verstappen en het DNA van een 55 jarige man. We weten wie hij is, maar we weten niet waar hij momenteel verblijft. Wij zijn op zoek naar Jos Breg. 55 jaar oud en dat is de man die wij verdenken van de betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Ik ben Joeri Jansen, journalist van De Limburger en in deze podcast neem ik je mee in het verhaal van Nicky Verstappen.

[00:00:49]

Peters lopen op de hei. En Alessandro Nieuw-Namen mijn. En erna alleen maar de. Herne, de mondiale. Aflevering 5 De klopjacht. Het is november 2017 als de bijl gaat bij een woning in Simpelveld. De politie staat voor de deur en wil graag spreken met de bewoner. De man behoort tot de vijfhonderd mannen die volgens justitie in de buurt van de Brunssummerheide waren in de dagen rondom de verdwijning van Nicky Verstappen, inmiddels 19 jaar geleden. De bewoner van het pand luistert naar de naam Jos Breg.

[00:01:51]

De agenten gaan persoonlijk langs bij de personen met de zwaarste verdenking. De moeilijke figuren, aldus de politie. Ze zijn opgeroepen om DNA af te staan, maar tot dusverre heeft KRIJGT daar geen gehoor aan gegeven.

[00:02:06]

Tot twee keer toe staan de agenten voor een gesloten deur en na de tweede poging duwen ze een briefje door de bus met het verzoek aan de bewoner om zich alsnog te melden.

[00:02:20]

Breg reageert nergens op. Niet op de oproep om DNA af te staan, niet op de deurbel en ook na de brief blijft het wekenlang stil. Omdat het pand onbewoond blijkt, stuurt de woningstichting de brief door naar het nieuwe postadres bij een zus in het noorden van het land. Zij belt de politie. Jos is op reis in Frankrijk. Hij zal in maart van zich laten horen.

[00:02:51]

Maanden verstrijken, maar Breg laat zich niet zien. Hij is spoorloos.

[00:02:58]

Als hij zich in april nog steeds niet heeft gemeld, doet zijn bezorgde zus aangifte van vermissing. Brecht zou voor het laat zijn gespot bij een Salette dat hij beheert in de Franse Vogezen. Het vermissingszaak team reist af naar Frankrijk, maar treft hem daar niet aan.

[00:03:16]

Wel verzamelt ze DNA dat hij er heeft achtergelaten. Als die sporen later worden vergeleken met het DNA dat op Nikisch kleding is aangetroffen, komen de forensische onderzoekers tot een net zo schokkende als sensationele conclusie.

[00:03:34]

Het matcht voor 100 procent. Nader onderzoek in het Salette in de Vogezen leert dat het er alle schijn van heeft dat Breg een vlucht heeft voorbereid. Dat is slecht nieuws, want Breg is een expert in het onvindbaar zijn. Hij is een zogeheten push craften, iemand die gespecialiseerd is in het leven in en met de natuur. Een meester in het wissen van zijn eigen sporen. Wij gaan ervan uit dat de man nog in leven is. Al ons onderzoek is erop gericht een man te vinden, aan te houden en hem te verhoren, zodat we hopelijk antwoord krijgen op datgene wat iedereen zich afvraagt.

[00:04:15]

Wat is er in de laatste uren gebeurd met Nikki? Voor de ouders van Nicky, moeder Pertti en vader Pete is er weer hoop nu de politie na al die jaren weer een verdachte in het vizier heeft. Dat van de duizenden gezichten je terug kunt gaan naar N. Maar hoe kan het toch dat iemand twintig jaar lang openlijk kan rondlopen en uitgerekend nu spoorloos is?

[00:04:40]

Vragen ze zich af. Gisteravond zei Bertie Verstappen tegen mij Als deze man de moordenaar is, heeft hij het leven van onze Nick afgenomen en hij heeft het leven van ons kapot gemaakt. Deze man mag de dans niet ontspringen. Hij mag niet ontkomen. Hij moet zich verantwoorden. Het recht moet zijn loop hebben nieuwe zo dichtbij zijn.

[00:05:07]

Wie is deze man op de opsporings foto die justitie naar buiten heeft gebracht? Deze vijftiger met zijn dunne lippen en twee Pinkeltje is aan de linkerkant van zijn gezicht. Wie is Jos breg? Zou deze op het eerste oog onopvallende man Nikky om het leven hebben gebracht? Of zou hij in elk geval meer weten over zijn laatste uren? De familie wil antwoorde zo snel mogelijk. Ik smeek namens de familie dat een ieder die iets weet, hoe gering ook, zich meldt en spreekt.

[00:05:42]

Alstublieft, help mij. Justitie heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd en een nationaal opsporingsbericht geplaatst. Tevens wordt het publiek opgeroepen om de ogen goed open te houden. Het zal niettemin nog een hels karwei worden om Brecht te traceren. Hij heeft zich van kinds af aan thuisgevoel tussen de bomen en de beesten. Zo weten voormalige klasgenoten. Ze herinneren hem als een stille, maar behulpzame jongen. Hij was heel rustig. Hij euh. Euh. Hij had zijn eigen aard, kwam bescheiden over.

[00:06:20]

Euh. Was weinig sociaal. Euh. Kwam die over. Hij leefde eigenlijk grotendeels in zijn eigen wereld.

[00:06:27]

Jos is geen prater, geen opschepper. Zijn teruggetrokken heid vloeit mogelijk voort uit de spanningen en zijn familie. Het gezin heeft het niet breed. Vader Breg heeft een tuin als bedrijf dat in 1972 failliet gaat. Dat komt de sfeer in de familie niet ten goede. Een bekende Reb van een schrikbewind, zo vader Breg, die in 1981 overlijdt. Als Jos Breg 18 jaar is, slaagt hij aan de LTS afdeling mechanische techniek. Hij is dan nog steeds een rustige jongen die liever in de natuur bivakkeert dan naar de kroeg gaat.

[00:07:08]

Terwijl zijn leeftijdsgenoten zich storten op een vervolgstudie of het uitgaansleven verkennen, legt De Jonge breidt zich steeds meer toe op jeugdactiviteiten. Hij is enkele jaren leider van het plaatselijke kinder vakantiewerk en is betrokken bij de oprichting van een nieuwe jeugdwerk groep en Simpelveld. Hij voelt zich thuis in deze setting, maar in 1985 gaat het mis. Jos Breg wordt dan door de politie aangehouden vanwege ontucht met twee jongetjes van 10 en 11 jaar. In het bos bij Wijnandsrade. Na de arrestatie biechtte meteen een ander onthecht geval op, dat een jaar eerder plaatsvond in wielren.

[00:07:51]

Breg valt op jongens van 10 tot 14 jaar. Zo zal hij jaren later toegeven. De ontuchtzaak wordt voorwaardelijk geseponeerd. Breg zou zich bij het Riagg laten behandelen voor zijn pedofiele neigingen. Na een maandenlange groepsreis door ASI tuit Breg voor het eerst op in de scouting wereld. Het is dan 1988. Hij doet mee aan een training op de Hijken op het terrein waar Nicky Verstappen tien jaar later zou verdwijnen. In 1989 mocht hij leider van de verkenners en de scouting van de Heerlense wijk Welten.

[00:08:29]

Daar ontwikkelt hij zich tot een zeer gewaardeerde kracht een kompas gebruiken, knopen leggen, kaarten lezen. Brecht doet het in een handomdraai. Hij lijkt ervoor geboren. Bovendien weet hij zijn kennis uitstekend over te brengen op de kinderen.

[00:08:47]

Zijn ontucht verleden blijft lang geheim, tot het moment dat hij een bevriende leider bij de scouting in vertrouwen neemt en zijn hart uitstort. Breg bezweert hem dat zoiets nooit meer zal gebeuren. Een. Hij wordt geloofd. Twee weken nadat het lichaam van Nicky Verstappen is gevonden in een dennenbos op de Brunssummerheide, is Breg op zomerkamp in de Belgische Ardennen. Hij is dan actief voor de scouting in Nuth. De dood van Nicky is daar een veelbesproken thema. Vanwege de gebeurtenissen op de heijkoop lopen de leiders een extra bewaking schonden en worden de tenten dichter bij elkaar gezet.

[00:09:41]

Niemand heeft dan door dat één van de latere hoofdrolspelers in het mysterie rond Nicky gewoon tegenover hen zit, kalm en zwijgzaam, zoals altijd. Het is 2001 als het proces verbaal van rechts nachtelijke fietstocht Op de Hei voor het eerst opduikt. Het politieteam dat aan een second opinion onderzoek uitvoert, hoort hem twee keer daarover. Breg is immers gezien toen hij aan het fietsen was op de Brunssummerheide in de nacht dat het jongetje dood werd gevonden. Hij bracht potgrond voor de scouting, zei hij tegen de marechaussee, die hem toen staande hield.

[00:10:25]

Jeroen heeft op één plek gestaan met een collega en toen is er. Toen hadden ze de opdracht. Iedere passant moet je een proces verbaal opmaken. Maakt niet uit wat de reden is van iedere Persan. Maak een proces verbaal op. En dat hebben ze ook gedaan en dat was toevallig, want Heisman. Tijdens één van die verhoren vertelt Breg over de seponeerde ontuchtzaak in 1985, maar het is onvoldoende voor een serieuze verdenking van betrokkenheid bij NEC. Is dood.

[00:10:57]

Die informatie kon via de politie echter terecht bij de scouting en leidt tot het vertrek van Breg in 2002. Hij neemt zonder morren afscheid, maar het moet een pijn hebben gedaan. De scouting is immers zijn leven. Hij trekt naar Polen en strijkt neer in het zuidwesten, in de buurt van Krakau in. Daar meldt Brecht zich in 2003 als survival expert bij de lokale scoutinggroep. Jarenlang is hij er een graag geziene gast. Niemand die ook maar één onvertogen woord over hem spreekt, zelfs niet als hij jaren later uitgebreid in de Poolse media verschijnt als verdachte in de zaak Nicky Verstappen.

[00:11:39]

Het leidt niet tot aantijgingen van seksueel misbruik van jonge Poolse scouts. Het valt sowieso op als je het verleden van Jos Breg graaft, hij ligt goed bij de mensen. Kinderen en collega's zijn dol op hem. Hij voldoet geenszins aan het profiel van een kille moordenaar. Ook wordt Brecht geroemd om zijn kennis van medicinale planten. Hoewel hij niks heeft met socialmedia, startte hij in 2012 een eigen kanaal op YouTube. Ook Lief en al noemt hij zich. Onder die naam maakte hij filmpjes en foto's met informatie over eetbare planten.

[00:12:18]

De vindplaats van de zeldzame exemplaren had hij bij in een boekje. Later noteert hij gps coördinaten. De bedeesde Limburger is een autoriteit geworden op dit gebied. Later zet hij ook filmpjes van Bush Krav Tochten online. Brecht praat niet in de filmpjes, maar laat zien hoe hij een zeil spant om onder te slapen en hoe je vuur maakt. ABC is voor een ervaren poes craften als breg, maar er is een hoop animo voor zijn scouting lessen voor dummies. Vier jaar na de oprichting van ook Neil heeft hij een schare van duizend volgers verzameld.

[00:13:02]

Een andere reden voor zijn faam is zijn vriendschap met Erik van Zandvoort, een grote naam in de bush Krafft zien. Die heeft in de Vogezen een vervallen chalets gehuurd en zelf opgeknapt. Ook Breg is te regelmatig te vinden. En dit is de bedoeling dat het Sealed hun thuisbasis gaat worden voor Bush Crafts, maar dat zal Van Zandvoort niet meer meemaken. Hij wordt plotseling ziek. Kanker. De laatste weken voor zijn overlijden weet Van Zandvoort breg aan zijn zijde.

[00:13:31]

Breg draagt ook de kist op de begrafenis, samen met enkele andere Bush kreeftjes. Ze willen het werk van, verzandt tot na zijn dood voortzetten en zien hem graag de ideale beheerder van het salet. Dat komt hem niet slecht uit. Zijn moeder is verhuisd naar een verzorgingstehuis in Groningen. Hij kan daarom nog maar eventjes verblijven en haar huis in Simpelveld. Intrekken in de Vogezen, het zou dat probleem in één keer oplossen. Saillant is verder dat hij het verzoek om het Sealed te beheren krijgt in de periode dat het grote DNA onderzoek in de zaak Nicky Verstappen is aangekondigd.

[00:14:13]

Zou Brecht er al van hebben geweten? Zou hij er van op de hoogte zijn geweest dat zijn DNA op de kleding van het jongetje is gevonden? Zo ja, dan is het aanbod van de bus kreeftjes een geschenk uit de hemel. In het hutje verscholen in de Franse bergen kan hij perfect onder de radar blijven. En dat doet hij dan ook. Sterker nog, hij lijkt op een gegeven moment compleet van de aardbodem verdwenen. Sinds 20 februari 2018 reageert hij niet meer op mailtjes of sms'jes.

[00:14:55]

Zijn belofte om in maart DNA af te staan bij de politie was hij nooit en hij mist zelfs de begrafenis van zijn moeder. Bezorgd dat er iets ernstigs is gebeurd, staat zijn zus alarm. Wij hebben geen enkele reden om aan te nemen dat hij niet meer leeft. We hebben uit het onderzoek dat er is dus al ruim twee maanden intensief onderzoek geweest naar de verblijfplaats van deze man. Het onderzoek wordt steeds duidelijker dat de man zich waarschijnlijk bewust onvindbaar maakt.

[00:15:24]

De inspanningen van het vermissing Steam leveren echter niets op, behalve de vondst van achtergelaten spullen en zijn Szalai. Jos Brecht lijkt te zijn opgegaan in de natuur. Waar is hij gebleven? Terwijl Brecht met de noorderzon is vertrokken, heeft de politie de spullen uit het Franse chalet onderzocht. Op het eerste oog routineklus je maar dit keer eentje met spectaculaire gevolgen. Op een externe harde schijf wordt DNA gevonden dat overeenkomt met de sporen op Nictiz kleding. Het is de doorbraak waar iedereen al twee decennia op wacht.

[00:16:09]

Brecht is plotseling verdachte nummer één en één van de meest aangrijpende cold cases die Nederland ooit heeft gekend.

[00:16:16]

We hebben echt ogen nodig, ogen van mensen die hem hebben gezien en die ons daarover kunnen informeren. Kom op, want dat hebben we nu echt nodig, want anders gaan we komen. Op de korte termijn in ieder geval geen stap verder. Hoe dan ook. De vogel is gevlogen naar Spanje om precies te zijn. Brecht duikt ergens tussen mei en juni op en een Spaanse commune in het Catalaanse Castel Thurso, een hippie dorp in de Pyreneeën, op zo'n 55 kilometer van Barcelona na, en kan tada de betoverde noemt de commune zich.

[00:16:55]

Breg stelt zich voor als Yosef en liegt dat hij vijf jaar geleden de consumptiemaatschappij vaarwel heeft gezegd. In ruil voor werk mag hij mee eten. Ook in Spanje wordt de aanwezigheid van de Simpelveld erna geapprecieerd, commune leider Lukáš omschrijft zijn Nederlandse gast als een geordende nette man. Brecht slaapt in een hangmat onder een zeil op het terrein. Al maandenlang uit het blikveld van de spieren, de ogen van politie en justitie.

[00:17:30]

Daar komt verandering in als de Nederlandse politie een tip krijgt van ene Erik, een Nederlander die vijf jaar in de commune heeft doorgebracht. Hij heeft breg herkend van de foto's die eerder die week op een persconferentie zijn vertoond. Op zondag 26 augustus krijgt Combinne leider Lucas een telefoontje van de politie en nationale. Via de Nederlandse collega's heeft hij lucht gekregen van de mogelijke aanwezigheid van Jos Breg en de Commune. De politie stelt voor om R.G. Op te pakken in zijn huis, maar Lucas heeft een beter idee.

[00:18:05]

Hij wil hem in de val lokken. Hij gaat samen met Brecht hout kappen. Als het duo de berg af loopt, staat een team van vijftien zwaarbewapende agenten van de speciale eenheid van de politie hen op te wachten. Reich wordt ingerekend. Je luisterde naar het verhaal van Nicky Verstappen in de podcast serie, gebaseerd op honderden artikelen uit het archief van De Limburger, gemaakt door mij. Joeri Jansen, Rick van Hulst, Marco van Campen en Joris Peeters. Paul Bots en Claire van Dijck controleerden de feiten.

[00:18:45]

Het lied in deze podcast heet Vlinder en is van Rowwen Hèze. Abonneren op het verhaal van Nicky Verstappen om niets te missen en wil je alvast vooruit luisteren. Alle afleveringen zijn te vinden op De Limburger punten nl. Schleiz Nicky Verstappen. Daar vind je ook het hele dossier. Bedankt voor t luisteren.