Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:03]

Ik wil al heel lang een geheim rond. Ik heb nog nooit met iemand over gesproken en hoe langer ik dat geen meter van het droeg, draag moeilijk. Het werd is om daar iets mee te doen. Jos Breg heeft een geheim geheim dat hij na zijn arrestatie in augustus 2018 op papier zetten over de dag waarop Nicky Verstappen werd gevonden. Zijn geheim lag maanden veilig in de kluis bij zijn advocaat terwijl Roethof en zou pas worden uitgehaald als de situatie erom zou vragen.

[00:00:46]

Maar daar was tot dusverre geen reden toe. Tot nu. Op de eerste dag van de rechtszaak, vlak voordat de zitting begint, trok Roethof opeens een bommetje. Jos Breg zal vandaag een verklaring afleggen. Ik Joeri Jansen, journalist van De Limburger en in deze podcast neem ik je mee in het verhaal van Nicky Verstappen.

[00:01:13]

Letters lopen op de heilig. En Alessandro Nieuw-Namen mijn. En erna alleen maar heersende. Herne De Mondiale Saer. Aflevering 7 De rechtszaak. Het is even na negenen als de familie Verstappen aankomt bij de rechtbank van Maastricht. Het is maandag 28 september 2020, 22 jaar nadat de elfjarige Nikki dood werd gevonden op de Brunssummerheide, een dag die al maandenlang rood omcirkeld staat in de agenda's van de nabestaanden. Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van het proces, dat in totaal zeven dagen gaat duren.

[00:02:09]

Jos Brijs wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky. Heel Nederland kijkt mee. De zaak sleept al jaren voort en tot op de dag van vandaag is het onduidelijk hoe de laatste uren van het jongetje eruit hebben gezien. Of daar de komende weken verandering in gaat komen, is onzeker. Het meest opzienbarende wapenfeit komt al op de eerste zittingsdag van de verdediging. Als advocaat Roethof het gerechtsgebouw inloopt, staat hij even de toegestroomde pers te woord. Er komt iets van hem vandaag.

[00:02:46]

Er komt iets anders dan een kluis. MacLaren, een kluis. Het allemaal een stukje papier. En daar zie er geen emoties.

[00:02:57]

Zie niet hoe iemand iets ervaart, hoe emotioneler is, hoe moeilijk het is om over bepaalde zaken te praten. Dus we hebben gekozen voor het anders vandaag.

[00:03:12]

Jos Breg, de zwijgzame hoofdverdachte, gaat tekst en uitleg geven. Niet live in de rechtszaal, maar via een opgenomen videoboodschap, gebaseerd op de verklaring die al zo lang in de kluis ligt. De troefkaart, al tempert advocaat Roethof vooraf wel de verwachtingen.

[00:03:30]

Het is een hele moeilijke bijkerk geweest, maar het zou weer iets duidelijker maken.

[00:03:37]

Breg zal dus iets duidelijk maken, maar hij zal geen antwoord geven op alle vragen die de ouders van Nikki hebben. Zijn cliënt heeft het jongetje niet ontvoerd, niet misbruikt en niet gedood, zo maakt de strafpleiter alvast duidelijk. Dan stelt hij richting de zittingszaal. Het proces speelt zich af tegen het decor van de Korona crisis dat Nederland en de wereld nog steeds in haar greep houdt. En dus heeft de rechtbank maatregelen genomen. Journalisten krijgen maar beperkt toegang. Iedereen moet op anderhalve meter afstand blijven van de ander en in de rechtszaal zijn schermen geplaatst van plexiglas.

[00:04:18]

Rond kwart voor tien komen de rechters binnen. De rechtbankvoorzitter reed de familie Verstappen welkom. Jos Breg wordt binnen gevoerd. Hij gaat voorovergebogen naast zijn raadsman zitten. Nadat officier van justitie Dave Matthijs de aanklachten heeft voorgelezen, krijgt Breg het woord. Hij verwijst naar een ingesproken verklaring die op band staat. Die zal dadelijk, als alles technisch geregeld is, op alle schermen worden afgespeeld. De nabestaanden houden hun adem in. Dan verschijnt Jos Breg op het scherm. Hij kijkt recht de camera in.

[00:05:02]

Ik loop al heel lang rond. Ik heb toch nog nooit met judoën gesproken.

[00:05:10]

Jos Breg heeft al die jaren met een geheim rondgelopen waar hij nog nooit met iemand over heeft gesproken. Tot vandaag. Maar hij wil eerst iets over zichzelf vertellen.

[00:05:23]

Gaat toch zeker niet onderdrukken, wel webruimte. Waar niet zo graag over mezelf. Ik was heel erg geschokt over de arrestatie in Spanje en hoe je geweren. Breg is emotioneel over het vervoer naar Nederland. Het verhoor met de camera, de screening, de isoleercel van de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught.

[00:05:51]

Hij lijkt te breken, homo's te zijn en een douche.

[00:05:59]

De spanning in de rechtszaal is om te snijden. Het is muisstil. Dit is het moment waarop iedereen zo lang heeft gewacht.

[00:06:10]

Ik heb dus nu besloten om wel te gaan, verklaarde. Komt er dan nu eindelijk duidelijkheid over de laatste uren van Nicky? Over wat er in de zomer van 1998 is gebeurd, hebben de paden van Brecht en Nikky elkaar gekruist. En dan begint Brecht te praten. Als een mooie zomer en oudheden als ooit gedacht uit de natuur en genieten van de dag. Zo ook die dag aan de bosrand. Ik stond voor een kleine boodschap na een dagje uit, getrokken door iets iets in de verte.

[00:07:00]

Misschien dat ik ben dat toegegaan om te kijken wat het was, ook in de zijn. Toen ik dichterbij kwam, zag iets leden leren persoon. Breg zag een kind liggen. Hij checkte zijn hartslag door zijn oor op de borst te leggen en constateerde dat hij overleden was. Herman Brood De Cleyn was overleden. Ik weet niet hoe lang het je zit. Black. Wist je modepers toen breg raakte in paniek? Wat moest hij doen? Een melding maken bij de politie met zijn zede verleden.

[00:07:43]

Hij legde het lichaam recht, fatsoeneren Nikisch kleren en spoedde zich naar huis.

[00:07:48]

Bakkersvrouw de van Luc. Maar als iemand ROM's ook uren daarna zijn gaan fietsen om na te denken, aldus Breg.

[00:07:59]

Hij had post meegenomen van de scouting, zodat hij wat te doen had. Uiteindelijk besloot hij na lang twijfelen om de vondst toch maar met de politie te delen. Hij fietste de hijop om aan de zoek ploeg de plek aan te wijzen waar hij was te laat. Nicky was al gevonden.

[00:08:17]

De noodzaak om te melden dat ik ogen voor wat, was nu niet zo, zei ik. Ik heb fouten gemaakt in het verleden, foute beslissingen. Je kan je niet meer veranderen en zo is het gelopen. Ik heb lang gebruik gemaakt van zwijgrecht. Daarom is het goed dat ik nu mijn vrouw doe. De ouders schreven werd dit stukje vooral. En dan gaat het beeld weer op zwart. De video werpt vragen op. Ook bij de driekoppige rechtbank. Hoe zag Nicky eruit toen Breg hem vond, was hij beschadigd, voelde hij koud en had Breg niet anoniem kunnen bellen met de politie.

[00:09:10]

Breg knikt. Hij heeft een foute keuze gemaakt uit vrees dat hij de dood van Nikki in zijn schoenen geschoven zou krijgen. Een vrees die, zo merkte hij op. Wel terecht is gebleken. Peter de Vries, die zich al jaren met de zaak bemoeid en vertrouwenspersoon is van de familie Verstappen, zit ook in de zaal. Na afloop verwijst hij het verhaal van Brein naar het rijk der fabelen.

[00:09:35]

De familie en ik trekken op dit moment de conclusie dat het hier om een leugenachtige verzonnen verklaring gaat om zijn hachje te redden en dat de werkelijkheid heel anders is.

[00:09:46]

Ook moeder Brechtje gelooft er geen snars van en in elkaar geflanst filmpje noemt ze. Net als daar twee jaar het proces begint, kom je met een in elkaar geflanst filmpje. Dat meer vragen oproept dan het beantwoordt. Je zou maar pedofiel zijn en je vindt plotseling een dood kind. Is het dan gek dat je direct op de vlucht slaat? Weinig mensen lijken evenwel behoefte te hebben aan dit soort vragen. Half Nederland heeft zijn oordeel al klaar. Breg moet hangen, klinkt het op de sociale media.

[00:10:22]

Hij is een viezerik, een pedofiel, een kinderverkrachter en moordenaar. Zelfs levenslang is niet lang genoeg. Als je de berichten op Twitter en Facebook leest, lijkt het alsof Breg al is veroordeeld, maar dat is natuurlijk niet zo. Zware beschuldigingen vergen hard bewijs. Het is aan het Openbaar Ministerie OM dat te leveren en uiteindelijk aan de rechters om dat te beoordelen. Brecht laat weinig meer los na de videoboodschap. Hij kruipt er in z'n schulp. De hoofdverdachte heeft slechts beperkt antwoord en beroept zich meestal op zijn zwijgrecht.

[00:10:59]

Net als tijdens al die pro-formazitting. Ook op de prangende vraag hoe er 20 sporen van Brechts DNA in de onderbroek van Nicky zijn beland, geeft hij geen suger. Op de tweede zittingsdag spreekt hij zich echter in een van zijn spaarzame antwoorden. Dat gebeurt wanneer en wordt gevraagd naar zijn weigering om mee te werken aan het grootscheepse DNA onderzoek in 2017.

[00:11:24]

Het is niet zo heel lang nadat ik De Jong heb je wonden te breken. Hij wilde niets met de zaak te maken hebben nadat hij de jongen had gevonden op de heijkoop in 1998.

[00:11:39]

Die laatste toevoeging is opvallend, want een dag eerder verklaarde hij nog dat hij Nikky had aangetroffen in een Sparro bosje, 1 kilometer van de Heijkoop verwijderd. Zou dat betekenen dat Breg heeft gelogen, dat hij Nikki toch al eerder is tegengekomen en er misschien levend heeft gezien? Het OM wil opheldering, maar Breg reageert ontwijkend. Hij was op de heide, is alles wat hij kwijt wil. Brecht heeft het sowieso zwaar op de tweede zittingsdag, zijn zede verleden wordt opgerakeld.

[00:12:15]

Justitie behandelt uitgebreid de incidenten uit de jaren tachtig hoe hij jongetjes betastte die verstoppertje speelden in het bos in Wijnandsrade, hoe hij ontucht probeerde te plegen met een kind dat aan het vliegeren was in het IJzer Bos. Ook de rechtbankvoorzitter doet een duit in het zakje als hij vraagt naar een voorval bij kinderopvang Olijke Bolleke in Brunssum, enkele jaren na de dood van Nicky. Breg, die daar in die periode werkt, krijgt een klacht van een moeder van wie de dochter beweert dat Breg met zijn handen tussen haar benen heeft gezeten.

[00:12:49]

Hij wacht het gesprek met de leiding van de kinderopvang niet af en vertrekt naar Polen. Waarom gingen daar plotseling naartoe, wil de rechtbank weten. Maar antwoorden krijgt ze niet. De verdachte blijft zwijgen. Het doet zijn toch al gedeukte imago geen goed. Het beeld dat na de tweede procesdag van Jos Bregt blijft hangen, is dat van een leugenachtige pedoseksueel die op de vlucht slaat als het hem te heet onder de voeten wordt. Een man bij wie je je kind liever niet achterlaat.

[00:13:21]

Voor de nabestaanden staat de dader vast. Die zit voor hen in het verdachte bankje. In de slachtofferverklaring en van moeder Pertti, zus Femke en een tante van Nikki wordt hij afgeschilderd als een monster. De intense afschuw druipt er van af. Moeder Pertti, die de afgelopen jaren tevergeefs oproep na oproep aan de dader, deed om zich te melden en nu staat ze oog in oog met de hoofdverdachte. Haar betoog is emotioneel. 22 jaar, acht weken en drie dagen geleden is ons leven compleet kapot gemaakt.

[00:14:02]

Wij weten het zo tot op de dag nauwkeurig, omdat ze sinds 10 augustus 1998 geen dag voorbij is gegaan zonder pijn. Ze heeft de dagen geteld dat ze Niki niet meer zag. Dat ze hem niet meer in haar armen kon vasthouden. Elke dag stak ze een kaarsje op bij een foto van Nikki. Ook vandaag Pertti kijkt Breg recht in zijn ogen aan. Onze nek was kansloos tegenover een roofdier dat op jacht was naar een prooi. Het was voor ons een onmenselijke beproeving om hier in de rechtszaal op twee meter afstand van jou te zetten.

[00:14:42]

Het was de wens van de familie om tijdens het voorlezen van de slachtofferverklaring de hoofdverdachten aan te kunnen kijken. De rechtbank komt aan die ongebruikelijke wens tegemoet, iets dat veel wenkbrauwen doet fronsen. In de wereld van het strafrecht natuurlijk. De rechtbank zou de publieke opinie over zich heen krijgen als ze het verzoek van de familie had geweigerd. Maar sommigen zien het als toegeven aan de slachtoffers, terwijl de verdediging niet eens echt op de zaak is in kunnen gaan. Zus Femke spreekt breg vol opgekropte woede toe, vechtend tegen haar tranen.

[00:15:17]

Met het overlijden van haar broer verdween ook het plezier uit haar leven, zegt ze.

[00:15:22]

Op 10 augustus 1998 Ik was toen zeven jaar stopte en mijn jeugd. Of liever gezegd ons leven. Ik was nog jong, maar ik wist vanaf de op dat moment nooit niets meer hetzelfde zou zijn. Ik had geen broertje meer. Feestdagen en vakanties werden niet meer gevierd. Kerst sloegen ze over, haar ouders werden verteerd door verdriet. Het leven dat ze nu lijden met een lange ij wijt Femke aan breg in haar ogen. De moordenaar van haar broer. Zolang jij hier en een rechtbank niet wil uitleggen waar al jouw DNA op het lichaam aankleding van Nikki komt, ben jij voor onze moordenaar.

[00:16:03]

De harde woorden lijken Brecht te raken. Hij zegt de pijn en het verdriet van de familie Verstappen te snappen.

[00:16:10]

Ik wil dan ook aan toevoegen tot mijn spijt dat ik het milieu te wachten, een verklaring afleggen.

[00:16:16]

Misschien had hij wel eerder een verklaring moeten afleggen, zegt hij. Dan had hij de nabestaanden niet zo lang in onzekerheid gelaten. Na Breg blijft erbij. Hij is onschuldig. Justitie denkt daar overduidelijk anders over. Nee, de onderste steen is inderdaad niet naar boven gekomen, geeft officier van justitie Paul Emmen onomwonden toe in de opmaat naar de strafeis. De laatste uren van Nicky Verstappen zijn niet te reconstrueren. Maar op basis van de feiten die er wel liggen, kan je wel degelijk conclusies trekken, vindt justitie.

[00:16:51]

Ze peilt alle mogelijkheden af uitdroging, een hartritmestoornis, zelfmoord. Ze zijn allemaal uitgesloten. Uiteindelijk blijft er een levens delict over. Justitie is er ook van overtuigd dat Nikki is verkracht en het kan niet anders dan dat Jos Bregt dat heeft gedaan, is de overtuiging van het OM.

[00:17:12]

We concluderen derhalve dat de DNA sporen van verdachte Baets hoger zijn. De plaatsen waar zijn DNA is aangetroffen, vooral op de tailleband en de binnenzijde van het kruisbeeld en van de onder de pyjamabroek van Niki zittende onder de pyjamabroek van zitter onderbroek, zijn bewijzen voor zedendelicten.

[00:17:29]

Daar komt bij dat Jan spraak en zede verleden heeft en op jongetjes valt. Het feit dat Jos Breg plotseling verdween nadat het grote DNA onderzoek was aangekondigd, is ook geen toevalligheid in de ogen van de officieren van justitie. Ergo Jos Breg heeft Nicky Verstappen ontvoerd, verkracht en gedood. En daar past navenante straf bij, vindt het OM. Als het aan de aanklagers ligt, krijgt Brecht 15 jaar cel plus tbs met dwangverpleging. Mocht de rechtbank besluiten dat tbs niet nodig is, wil justitie dat hij achttien jaar achter de tralies verdwijnt.

[00:18:06]

Alles over zinderen vinden wij.

[00:18:07]

Zoals we al aangaven gaven dat de maatregel van tbs met dwangverpleging. Maar daarnaast ook de gevangenisstraf van vijftien jaren met aftrek van vogelhuisjes passend en geboden is. Het is een eis waarmee de familie Verstappen goed kan leven. Advocaat Roethof is het daar niet mee eens. Hij rept van een irreële eis. In zijn pleidooi haalt hij aan dat niet eens is aangetoond dat er überhaupt sprake is van de ten laste gelegde misdrijven en als er geen strafbaar feit is gepleegd, is er ook geen zaak.

[00:18:45]

De kurk waar de strafeis van het OM op drijft is de aanwezigheid van Brechts DNA op Nikisch kleding en lichaam. Volgens justitie kan dat daar alleen zijn beland als Breg in zijn onderbroek heeft gegrepen. Roethof bestrijdt dat vocht uit het lichaam of de koeling waar het lichaam in werd bewaard, kan bijvoorbeeld in de kleding trekken en DNA sporen meeslepen. Het DNA bewijs is dus flinterdun, stelt Roethof. En de rest is slechts steun, bewijs of beeldvorming. Een reactie op de strafeis van vijftien jaar cel geeft hij uit principe niet.

[00:19:21]

Er is namelijk geen zaak, herhaalt hij nog maar eens.

[00:19:25]

Is er een levend delict gepleegd, niet vast te stellen? Is er sprake van seksueel misbruik? Nee. Is het antwoord geweest op uw vraag van Eric de Expert. Er is geen bewijs. Ik heb sinds de lagere school geleerd.

[00:19:39]

Nul +0 plus 0 blijft nul, dus is er in zijn ogen maar één optie vrijspraak. Het OM en de advocaten twee kampen, twee visies. Het is nu aan de rechters om alle argumenten te wikken en te wegen. Ze zullen op 20 november 2020 uitspraak doen. Wel is al duidelijk dat die slopende zittingsdagen geen antwoorden hebben gegeven op die brandende vraag die de familie Verstappen al zo lang bezighoudt. Hoe is Nikki aan zijn einde gekomen?

[00:20:19]

Er zijn in de rechtszaal diverse scenario's voorbij gekomen. Maar welke is de juiste? De man waarvan ze denken dat hij het kan weten, blijft zwijgen. Zelfs als hij veroordeeld zou worden, blijven er vraagtekens boven de dood van hun zoontje zweven. Het is een pijnlijke conclusie na tientallen uren aan juridisch getouwtrek in de rechtbank van Maastricht. Het raadsel rond de dood van de elfjarige Nicky Verstappen, die vrolijke sproeit de kop die zo graag over het voetbalveld dartelde, wordt misschien wel nooit opgelost.

[00:21:08]

Die luisterden naar het verhaal van Nicky Verstappen, een podcast van de Limburger gemaakt door mij. Joeri Jansen, Rick van Hulst, Marco van Campen en Joris Peeters, Paul Woods en Claire Van Dijck controleerden de feiten aan het lied in deze podcast heet Flander en is van Rowwen Hèze. Volg het proces van Jos Breg op de Limburgse punten, nl. Schleiz. Nicky Verstappen. Bedankt voor het luisteren tot gouden.